Водата, подобно на въздуха, е основното условие за живот на Земята. Това удивително вещество, някои от чиито свойства досега не са били решени от учените, ни придружава от първите до последните минути от нашето съществуване..

Водата е мощен природен фактор за положително въздействие върху човешкото тяло. Следователно водните процедури са най-важното условие за правилна грижа за бебето от първите дни на живота му. Измиване, триене, мокро завиване, хладни вани за крака, къпане - всички тези дейности са много полезни за децата, и не само по отношение на хигиената.

Необходимостта от къпане на дете се дължи на следните причини:

 • престоя във вода укрепва имунната система;
 • има благоприятен ефект върху опорно-двигателния апарат;
 • развива белите дробове;
 • подобрява кръвообращението;
 • успокоява нервната система.

Родителите на малки деца особено ценят способността на водата да облекчава превъзбуждането на бебетата, причинено от естествената им физическа активност. Ето защо вечерното къпане е задължителен ритуал при подготовката на децата за нощен сън..

Къпане след прилагане на ваксина: може или не?

Ако син или дъщеря растат в семейството, тогава вие, разбира се, следвате графика на задължителната ваксинация на вашите деца. И трябва да знаете кога и по кое време си струва да се къпе бебето след въвеждането на имунобиологично лекарство.

Много е важно родителите да разберат, че ваксинациите са доста стресиращи за детския организъм. И въпреки че имунният отговор на появата на патогени е най-често предсказуем, след ваксинацията несъвършената защитна система отслабва. И следователно здравословните проблеми при децата ви са напълно възможни..

Затова не е изненадващо защо опитни педиатри упорито повтарят: при никакви обстоятелства не трябва да мокрите мястото за ваксинация. Различни микроби, съдържащи се във водата, попадайки в мястото на инжектиране, често причиняват влошаване на състоянието на бебето..

За обективност трябва да се отбележи, че има специалисти, чието общо мнение по този въпрос се свежда до препоръката да се ръководи, първо, от факта на наличието / отсъствието на повишена телесна температура, и второ, от благосъстоянието на бебето.

Но практикуващите лекари смятат, че контактът с вода веднага след ваксинацията е нежелан. В крайна сметка детето е под въздействието на ваксина, в резултат на което са възможни отрицателни реакции към всяка инфекция дори при минимално охлаждане..

Заключение: ако бебето е весело, енергично, подвижно, тогава на 2-рия или 3-ия ден след инжектирането на имунопрофилактичното лекарство се разрешават водни процедури. Трябва обаче да се помни, че при леко повишаване на температурата нивото на активност при малките деца често остава високо. В такива случаи е най-добре да се въздържате от къпане на скъпоценните си трохи. дори топлата вода може да навреди на здравето им.

Също така родителите трябва да вземат предвид, че не можете да посещавате басейна, за да не се заразите с бактериални или вирусни заболявания..

Прави се ваксинация срещу морбили, рубеола, паротит. И кога можете да къпете бебето си?

Въвеждането на комбинирана ваксина е единственото спасение от тези прословути три най-опасни заболявания. Но как тялото на детето възприема настоящото лекарство? В зависимост от възрастта, отговорът на ваксината може да варира..


Когато инжекцията се прилага за първи път (след достигане на 12 месеца), тя причинява състояние, подобно на лека вирусна инфекция: гърлото се зачервява, започва хрема и се появява обрив. За да смекчат тези ефекти от имунизацията, педиатрите съветват да се отложи процедурата за измиване на деца за поне един ден или дори два.

В допълнение към изброените, основните причини за забраната за къпане са, че след ваксинацията:

 • нарушения се случват в централната нервна система;
 • се забелязват колебания в дневния биоритм;
 • кръвните тестове показват някои промени в неговите параметри.

Такива отклонения обикновено са незначителни и продължават относително кратко. За да не се рискува здравето на децата, след ваксинацията контактът не само с водната среда, но и с непознати, както с възрастни, така и с деца, трябва да бъде ограничен за няколко дни.

Родителите трябва да са наясно, че инжекцията понякога причинява локални кожни реакции - зачервяване, подуване, парене или сърбеж. И ако детето е сресало мястото на ваксинацията, тогава проникването на микроорганизми в отворената рана може да причини възпаление..

Къпане след тест на Манту

Туберкулиновата диагноза не е ваксина. Това е имунологичен тест, който се провежда за откриване на инфекция с туберкулоза..

Папулата, образувана на мястото на инжектиране, поради проникването на вода и излагането на хигиенни продукти, може рязко да се увеличи по размер, в резултат на което резултатите от теста се изкривяват. Ето защо първо трябва да изчакате тест за реакция към въвеждането на туберкулин. И едва тогава можете напълно безстрашно да къпете детето със сапун или душ гел.

Колко време отнема плуването след DPT ваксинация?

Въвеждането на ваксината срещу коклюш-дифтерия-тетанус на бебето се извършва на етапи от 3 месеца до една година и половина, след което инжекциите се повтарят съгласно Националния календар за ваксинация на Руската федерация.

За да се избегнат странични ефекти след DPT, бебето трябва да е абсолютно здраво. Преди имунизация родителите трябва да се подложат на ултразвуково сканиране на мозъка на детето си и да получат информация за основните показатели на кръвта и урината му.

В процеса на подготовка за ваксинация на бебето трябва да се дават антихистамини, тъй като при DPT са възможни алергии. Трябва обаче да се пазите от онези антиалергични лекарства, които изсушават лигавиците на горните дихателни пътища. Не се препоръчва да храните детето с нови продукти и да пиете необичайни напитки по време на подготовката за ваксинация.

Педиатрите препоръчват родителите да къпят детето си в навечерието на ваксинацията, тъй като не е известно какво ще се случи след нея: в крайна сметка благосъстоянието на бебето след прилагането на ваксината може да се влоши до известна степен.

Има три вида реакции на телата на бебетата към действието на DPT ваксината:

 • слаб - проявява се при телесна температура 37,5 ° C;
 • средно - при t ° 38,5 ° C;
 • силен - при t ° 38,6 ° C и повече.

Приемът на антипиретик ще помогне за намаляване на високата температура. Разбира се, неприемливо е да къпете детето или дори просто да го изтриете с вода, докато е в това състояние..

Родителите трябва да са наясно с факта, че децата реагират по различен начин на DPT ваксината. При някои температурата може да се повиши в деня на имунизацията; за други само на втория ден след ваксинацията или дори на третия. Следователно трябва да се уверите, че и без това нестабилното състояние на трохите не се влошава от допълнителни неблагоприятни фактори.

Но ако при инжектиране на DTP бебето няма изразени негативни реакции, то е в добро настроение, яде с апетит, играе с удоволствие, тогава може да се къпе 2-3 дни след инжектирането на DTP, като спазва всички предпазни мерки:

 • водата трябва да се вари с добавка на дезинфекциращи билкови инфузии / отвари;
 • температура на водата - в диапазона от + 36 ° С до + 39 ° С;
 • времето, предвидено за пране, трябва да бъде намалено до минимум, ако е възможно;
 • в процеса на вземане на водни процедури, предпазвайте мястото на инжектиране от триене с гъба;
 • след баня детето трябва бързо да се изсуши с кърпа и да се облече веднага, като се избягва хипотермия;
 • апартаментът не трябва да има и най-малко течение.

Точното изпълнение на набор от изисквания по време на къпане след ваксинация ще помогне да се избегнат различни усложнения след ваксинацията.

Къпане след BCG ваксинация

Новородените се ваксинират срещу туберкулоза през първата седмица от живота си. Едва влезли в нашия свят, малките деца вече трябва да се борят за оцеляването си.

Редица специалисти, които се стремят да предпазват бебетата от всякакви инфекции възможно най-дълго, са твърдо убедени, че къпането на бебето след ваксинацията трябва да се отложи поне два дни. Много неонатолози обаче твърдят, че ваксинираните деца могат да бъдат измити още на следващия ден..

Въпреки незначителната разлика във възгледите по този въпрос, всички лекари са единодушни в едно: ако детето има общо неразположение, кашлица, хрема, треска, тогава бебето може да се къпе само при окончателно възстановяване. В противен случай вредните последици не могат да бъдат избегнати..

Само медицинска консултация ще ви позволи недвусмислено да решите дали е опасно да намокрите мястото на инжектиране с вода, когато то стане подуто и зачервено и там се появи абсцес. Но дори ако местният педиатър разреши бебето да се измие веднага след ваксинацията с BCG, е необходимо, като зеницата на окото, да се предпази образуващият се белег от пара, сапунисване и триене, докато се образува белег.

Ваксинация срещу хепатит: възможно ли е да се къпе бебето?

За активиране на вътрешните защитни ресурси се използва имунопрофилактично лекарство, съдържащо внимателно калибрирано количество патогени на хепатит. Стимулира производството на антитела, поради което след ваксинацията развитието на болестта или изобщо не настъпва, или протича доста лесно.
Децата се ваксинират срещу два вида заболявания - хепатит А и HBV; от изглед С, спестяващата инжекция все още не е изобретена.

Не трябва да забравяме, че всички форми на страховита болест водят човек до преждевременна смърт. И само ваксинацията срещу хепатит гарантира формирането на силен имунитет срещу смъртоносна болест.

Хепатит А (жълтеница) е най-малко опасен, въпреки че може бързо да се зарази, тъй като предава се от всичко, до което болният се е докоснал, било то храна, вода или предмети от бита. Навременната ваксинация срещу хепатит е надежден и ефективен метод за предотвратяване на рак на черния дроб - едно от ужасните усложнения на напредналото заболяване..

Предаването на вирусен хепатит В (HBV) от човек на човек е възможно изключително чрез биофлуиди - урина, сперма, кръв, пот. Всички хора, заразени с вируса на тази форма на заболяването, впоследствие развиват цироза или рак на черния дроб. Имунитетът, който не отслабва с годините, е възможен само когато се прави ваксинация.

В резултат на имунизацията, проведена в болницата, способността да се противопоставя на тази ужасна болест продължава поне 22 години, въпреки че медицинската практика показва, че всъщност - цял живот.

Ваксинацията дори в ранна детска възраст се понася добре от децата в повечето случаи. Но понякога бебетата могат да имат диария, обилно изпотяване, алергии в рамките на 2-3 дни. След 2-3 дни всички тези реакции, втвърдяване, зачервяване в областта на инжектиране напълно изчезват.

Следователно, в продължение на 2-3 дни, тъй като детето ще бъде ваксинирано срещу хепатит, бебето се нуждае от постоянно внимание от страна на родителите. Ако бебето няма летаргия и слабост, тогава след този период се препоръчва да го къпете, като спазвате прости правила:

 • температурата на водата във ваната не трябва да надвишава 37 ° C - 39 ° C, защото по-горещата вода ще провокира повишаване дори на нормалната телесна температура;
 • след къпане бебето трябва бързо да се изсуши и облече;
 • трябва да се изключи появата на течение в дома.

Искате ли децата ви да живеят щастливо до края на живота си? Разбира се, че го правите. Тогава не слушайте невежи хора и ваксинирайте децата си навреме.!

Колко дни не можете да се къпете: мнението на майките и педиатрите

Процедура за къпане след BCG ваксинация

След всяка ваксинация, направена на деца, родителите имат много въпроси относно безопасността. Това важи особено за ваксинирането на много малки деца. Най-често лекарите се питат кога можете да къпете детето си след ваксинацията с BCG. За да се справите с това, трябва да знаете каква е тази процедура..

BCG означава Bacillus Calmette-Guerin. Името се свързва с имената на лекарите, разработили тази ваксина.

Предназначен е за формиране на имунитет срещу туберкулоза и е препарат от отслабени бактерии. Тези бактерии обикновено провокират развитието на туберкулоза, но във формата, в която се използват за ваксинация, те само допринасят за производството на необходимите антитела.

Позволено ли е да се къпе детето?

Тази ваксинация поражда загриженост у мнозина, тъй като понякога след провеждането й децата развиват усложнения. Затова някои родители го отказват. Онези, които са съгласни с прилагането му, също имат основания за безпокойство. Факт е, че обикновено ваксинацията се извършва само няколко дни след раждането на дете. Родителите се страхуват да не му навредят случайно, затова често се презастраховат.

Лекарите не дават точен отговор на въпроса дали е възможно да се къпе бебе след BCG. Обикновено къпането се препоръчва в деня преди процедурата, а следващия път трябва да се направи няколко дни след това..

Такива индикации се обясняват с факта, че течащата вода не е достатъчно чиста и поради това може да възникне отрицателна реакция към ваксинацията BCG. След това трябва да знаете колко дни ще отнеме да изкъпете бебето си. Най-често говорим за 2-3 дни. Това ще сведе до минимум риска от развитие на каквато и да е инфекция..

Има обаче много експерти, които съветват да не се въздържат от къпане след ваксинация..

Нищо лошо няма да се случи от контакт с вода, а в някои случаи е дори полезно.

През лятото бебето се изпотява и попадането на пот в раната представлява голяма опасност за здравето му. Също така, след къпане детето се отпуска и успокоява. Следователно са възможни водни процедури след ваксинация. Единственото нещо, препоръчително е да използвате преварена вода за къпане, за да сведете до минимум рисковете.

Ако обаче детето има реакция към ваксината, тогава способността да плува зависи от характеристиките на тази реакция. Наличието на зачервяване, обрив или леко подуване не означава, че трябва да се избягва хигиената. Напротив, мястото на инжектиране трябва да се поддържа чисто..

Трябва обаче да вземете предвид благосъстоянието на бебето. Ако няма очевидни проблеми, а детето е весело, весело и се държи както обикновено, няма нужда да се притеснявате и да спазвате ограничения.

Но понякога след процедурата децата не се чувстват добре, появяват се други симптоми, например:

 • покачване на температурата,
 • кашлица,
 • хрема,
 • летаргия, липса на активност,
 • общо влошаване на благосъстоянието.

Във всеки от тези случаи е необходимо не само да се въздържате от къпане, но и да се консултирате с лекар, тъй като такава реакция може да показва развитието на усложнения.

Какво се случва, ако мястото на ваксинация се намокри?

Много хора от времето на училище знаят, че е нежелателно да се мокри някои ваксинации. Това важи особено за теста на Манту, който е свързан с BCG ваксинация. В резултат на това родителите вярват, че мястото на инжектиране след BCG също не може да се навлажни дори по време на къпане и за да се избегне това, те затварят зоната, в която се инжектира лекарството BCG. Но това е погрешно.

Тестът на Манту наистина предполага забрана за контакт на инжекция и вода. Но тази забрана не се отнася за BCG..

Следователно няма опасност от попадане на вода върху тази област на кожата (ако няма други признаци на усложнения). Ако детето се чувства добре, мястото на инжектиране не трябва да бъде защитено от вода. Но все пак трябва да се спазват някои предпазни правила..

 1. Това място не трябва да се търка с кърпа.
 2. Освен това не го търкайте с кърпа..
 3. Извисяването на мястото на инжектиране е вредно.

Когато на мястото на инжектиране се появи малък абсцес, също не трябва да се отказвате от къпането. Но в този случай е невъзможно да се влияе активно в тази област, за да не се зарази.

Има случаи, когато лекарите забраняват къпането на бебето в първите дни след ваксинацията. Това обикновено се случва, когато благосъстоянието на бебето се влошава, за да се предотврати допълнителен стрес върху тялото. Въпреки че ако не се появят отрицателни симптоми, такива ограничения не са необходими.

Лекарят обаче може да забрани посещаването на басейна, извършването на физиотерапия във водата, посещаването на банята и др. Това се дължи на повишения риск от среща с болни хора, които също могат да посещават тези места. В резултат на това водата не е напълно чиста и инфекцията може да попадне в раната и инфекциозните заболявания непосредствено след ваксинацията са опасни. Следователно водните процедури са допустими само у дома..

При спазване на правилата за безопасност не трябва да възникват негативни последици. Ако обаче родителите са невнимателни, детето може да развие алергии или инфекциозни заболявания след къпане, което значително ще усложни процеса на възстановяване. Ваксинацията е стресираща за организма, така че всяко допълнително излагане играе отрицателна роля.

Инфекция може да възникне и ако детето надраска мястото на инжектиране. Водата често ви кара да надраскате раната, но това не може да се направи. Затова родителите трябва да се уверят, че бебето не си вреди..

При наличие на неблагоприятни симптоми или усложнения след процедурата BCG, измиването на бебето може сериозно да влоши ситуацията, като активира тяхното укрепване.

Трябва да се консултирате с лекар за всяко действие, ако детето има необичайни реакции след ваксинация.

Тялото на детето е много крехко и след ваксинация се нуждае от помощ за периода, докато то ще се възстанови. Понякога трябва да се откажете от много важни неща, за да се възстановите, но хигиената е от съществено значение, за да сте здрави..

Позволено ли е детето да плува след DPT ваксинация

DTP ваксинацията е задължителен инструмент за ваксиниране на деца. Провежда се с цел засилване на защитните функции на детския организъм чрез намаляване на риска от дифтерия, магарешка кашлица и тетанус. Поради активното производство на защитни антитела, което започва веднага след инжектирането, рискът от развитие на тези заболявания в бъдеще намалява или те протичат в пасивна форма.

По подразбиране съгласието за такава инжекция предполага съгласие за спазване на строги правила, които имат за цел да осигурят пълните ползи за здравето от ваксината. Ваксината съдържа инактивирани бактерии от магарешка кашлица и токсоиди от дифтерия и тетанус. Имунната система започва активно да се "бори" с причинители на болести. В резултат на това през първите няколко дни след имунизацията бебето има висока температура, общо неразположение, кашлица и някои други странични ефекти. През този период е по-добре да не излагате момче или момиче на излишен стрес, за да помогнете на малкото тяло да се справи с основната задача - да разработи свой собствен защитен механизъм срещу вградени инфекции. Това се превръща в основното обяснение защо повечето опитни лекари вярват, че къпането веднага след получаване на DPT ваксинация ще донесе повече вреда, отколкото полза. Между другото, същото се отнася и за разходките на чист въздух. Но когато дойде моментът, когато вече е възможно да се измият трохите, ще разберем в тази статия.

Колко дни

Съществува погрешно схващане, че DPT ваксинацията има някои общи черти с теста на Манту, поради факта, че е забранено да се мокри последният (макар и не категорично). Препоръката за ограничаване на къпането е свързана главно с риска от сериозни заболявания, които могат да се изострят на фона на намаляване на защитните сили на организма след инжектирането. Водата, която влиза в мястото на инжектиране, е напълно безопасна.

Ако се чувствате добре, можете да плувате след DPT ваксинация още в първия ден след манипулацията. При странични ефекти (треска, кашлица и т.н.) не можете да къпете детето, тъй като различни фактори на чужда среда могат да провокират настинка, сериозни усложнения.

Ако болезнените симптоми продължават на третия или четвъртия ден след датата, на която е извършена инжекцията, която е необходима за повишаване на имунитета, тогава пациентът трябва да бъде показан на лекаря и да действа в съответствие с неговите последващи инструкции..

Защо не можете да къпете детето си след ваксинации. Мнения и предразсъдъци

Експертите препоръчват да се провеждат водни процедури един ден преди инжектирането на ваксината, а последващото къпане трябва да се извършва само на следващия ден или два дни след инжектирането. Ефектът от такава забрана се дължи на желанието да се защити отслабеният имунитет на детето от въздействието на патогенни фактори на околната среда (сурова, мръсна вода, температура на банята).

Симптомите на повишаване на телесната температура могат да се разберат от нивата на настроение и невнимание при децата. Ако те не отговарят на нормалното, тогава плуването и всякакви други водни процедури са строго забранени. Това обяснява защо в никакъв случай не трябва да къпете дете, ако се чувствате зле. Ако бебето е в нормално състояние, добър апетит и настроение, е позволено да плува почти веднага след ваксинацията, няма ограничения.

Мненията на мама

Един от най-често срещаните въпроси от майките: „Възможно ли е да се намокри ваксината DPT?“.

Майките често бъркат ваксинациите срещу магарешка кашлица, дифтерия, тетанус и Mantoux, така че погрешно смятат, че в никакъв случай не трябва да се овлажнява и DPT ваксината. Това е често срещан мит. След въвеждането на лекарството можете да направите воден компрес, без да се страхувате от негативна реакция на тялото. Основният проблем след ваксинацията не е контактът на мястото на инжектиране с вода, а по-скоро отслабена телесна система, която не е в състояние за известно време да се противопостави на външни фактори, което впоследствие може да доведе до сериозни заболявания.

Мнението на лекарите

Педиатрите смятат, че след прилагането на ваксината наистина си струва да се въздържате от измиване за около 48 часа, но също така вярват, че влагата върху кожата, където е била инжектирана ваксината, не засяга имунитета. Тази гледна точка се обяснява по следния начин: имунната система на децата след всякакъв вид ваксинация е слаба, антителата се произвеждат с огромна скорост, поради което рискът от някакво заболяване се увеличава значително. Имунитетът, неспособен да осигури адекватна съпротива, е изложен на външна инфекция и болестта настъпва. Лекарите също настояват, че ваксинирането по време на бременност носи повече вреда, отколкото полза..

Лекарите препоръчват да се ограничат процедурите за къпане на новородено дете до два дни, за да се даде време на тялото му да се възстанови.

Наистина ли е възможно да се къпе дете след DPT ваксинация

Въпреки препоръките, много хора все още смятат, че къпането на новородено след DPT ваксинация е възможно, ако се чувства добре. Това отчасти е вярно. Не можете да плувате категорично, ако имате такива симптоми на заболяване:

 • хрема;
 • кашлица;
 • летаргия;
 • висока температура;
 • всяка друга проява на влошаване на благосъстоянието.

Кога е по-добре да се въздържате и колко не можете да къпете детето след ваксинацията

Децата не трябва да ограничават напълно къпането. Основното нещо е постоянно да наблюдавате детето: измервайте температурата му, проверявайте състоянието му. С отличен здравен показател е разрешено плуването и това не представлява опасност. Ако има подозрения за лошото здраве на бебето, по-добре е да отложите всякакви водни процедури толкова дълго, колкото е необходимо за пълно възстановяване. Трябва да се опитаме да му осигурим максимално спокойствие..

DTP ваксинациите се считат за едни от най-трудните в целия календар на ваксинациите. Това се дължи на факта, че бебето трябва да се бори едновременно с три инфекции, най-реактогенната сред които е магарешката кашлица. От една страна, страничните ефекти са стрес за крехкия имунен комплекс, от друга, тяхната проява показва правилните процеси на формиране на антибактериалната бариера.

За да се намали вероятността от усложнения след въвеждането на DPT, е важно да се покаже малкият пациент на педиатър преди манипулация. Може би той ще идентифицира и разграничи строги или фалшиви противопоказания за процедурата, например остри респираторни инфекции, обостряне на хронична патология, конвулсивен синдром, имунодефицит и т.н. Ако такива условия бъдат потвърдени, ваксинацията ще бъде отменена или отложена.

Според медицинската класификация се различават следните степени на реакция на организма към ваксинация (в зависимост от телесната температура):

 • слаб - до 37,5 ° С включително;
 • средно - 37,6-38,5 ° C;
 • силен - над 38,5 ° С.

Ако телесната температура се повиши, на децата може да се дадат една четвърт таблетка аналгин, предвид факта на възможни алергии или непоносимост. Лекарите не препоръчват използването на други лекарства и винаги съветват да потърсите мнението на специалисти.

Кога можете да къпете детето си след DPT ваксинация

Лекарите не препоръчват да се къпе дете веднага след ваксинацията, дори ако се чувствате добре. Обикновено на децата се разрешава да извършват водни процедури не през първия ден, а поне след два дни.

При постоянно лошо състояние на децата, дори на четвъртия ден, родителите трябва да се свържат с лекар за квалифицирана помощ..

Общи правила за къпане след ваксинация

Има специални правила за къпане на новородено след приложението на DTP лекарството.

 1. Къпането не трябва да отнема много време.
 2. Водата трябва да е топла, но не гореща.
 3. Увийте бебето само с чисти памперси и кърпа.
 4. Не забравяйте да дезинфекцирате банята или друго място за къпане с антибактериални средства.
 5. Не използвайте "агресивни" душ гелове и шампоани.
 6. Не забравяйте да държите главата на бебето с ръка.

Не се изисква затваряне на папулата, но ако детето се къпе в некипявана вода, това действие няма да е излишно. В този случай на помощ ще дойде обикновена лепенка от плат с памучна вата..

Грижа за мястото на инжектиране след водни процедури

След къпане е необходимо бебето да се увие с пелена и едва след това с кърпа, така че последната да не дразни кожата му. Необходимо е да се избърсва влагата с леки движения, без да се упражнява натиск върху областта на кожата, където е направена ваксинацията. Ако е бил използван пластир, трябва да го премахнете и да повторите същите стъпки.

Ако при бебе се открие възпаление на раната, трябва да направите лосион от масло от невен и да го задържите около петнадесет минути.

Къпете се или не се къпете. Претеглете плюсовете и минусите

Като се вземе предвид всичко, което беше обсъдено в горния текст, могат да се направят някои изводи.

Къпане на дете след DPT ваксинация: "За". Можете да къпете детето си, ако:

 • той се чувства добре;
 • спазвайте всички задължителни процедури след ваксинациите;
 • правете го съгласно всички горепосочени правила и не за дълго;
 • имаше консултация с лекар за това.

Къпане на дете след DPT ваксинация: "Против". Не можете да къпете дете, ако:

 • ваксинацията е направена в същия ден;
 • показва симптоми на настинка или друго заболяване;
 • вече имаше опит с къпането на бебето и това предизвика негативна реакция;
 • има противопоказания.

Всяка майка трябва внимателно да наблюдава благосъстоянието на бебето след ваксинацията, да измерва температурата му и едва след това, въз основа на информацията от тази статия, да реши дали да къпе бебето в банята или не..

Водни процедури след DPT - когато можете да къпете детето си след ваксинация?

За да премине добре периодът след ваксинацията, трябва да разберете какво е разрешено и какво е забранено да се прави след инжектирането. Много родители имат въпрос дали е възможно да се намокри DTP. За да дадете отговор, трябва да разберете какво е ваксинация, какво се случва в организма след поглъщането на антигенен материал.

Възможно ли е да се къпе дете след DPT ваксинация?

DTP съдържа токсоиди на тетанус и дифтерийни патогени, инактивирани микробни коклюшни клетки. След попадането на лекарството в организма се активира имунната система, която започва да се бори срещу чужди вещества..

По време на този процес се произвеждат антитела, които остават дълго време и предотвратяват инфекцията и развитието на болестта..

През няколко дни след ваксинацията може да има леко влошаване на благосъстоянието: температурата се повишава, появява се слабост и апетит намалява. Местните реакции под формата на зачервяване, болезненост и подуване на зоната на пункция са приемливи.

Много лекари съветват да не къпете бебето си известно време след ваксинацията. Те обясняват позицията си с факта, че имунитетът на бебето след ваксинацията е отслабен, някои фактори могат да влошат периода след профилактика на тетанус, дифтерия и магарешка кашлица.

Противниците на водните процедури след DPT забраняват вземането на душ, къпане, посещение на басейн, плуване в морето и реката. Според лекарите, познавайки и придържайки се към подобни ограничения, родителите предпазват детето си от много заболявания и усложнения..

Други педиатри, напротив, препоръчват къпане след ваксинация, те обясняват своята гледна точка по следния начин:

 • известно време след имунопрофилактиката детето се чувства зле, може да бъде капризно и да страда от безсъние;
 • водата действа успокояващо на нервната система, отпуска мускулите. Той облекчава напрежението, подобрява съня.

Проведени са няколко проучвания, в хода на които медицински учени са установили, че е възможно да се измие бебе след DPT, това не води до никакви негативни последици..

Повечето лекари съветват детето да се къпе разумно, като се вземат предвид състоянието и условията му в апартамента..

Педиатърът Комаровски препоръчва да се спазват тези правила при провеждане на водни процедури за ново ваксинирано бебе:

 • отложете вземането на вана или душ при повишена телесна температура на бебето;
 • ако апартаментът е студен или твърде горещ, има течение, тогава е по-добре да не къпете бебето;
 • използвайте топла преварена вода за хигиенни процедури;
 • не използвайте морска сол, ароматни масла. Вземете само специален хипоалергичен бебешки сапун за хигиена;
 • след къпане избършете бебето на сухо и го завийте с одеяло.

Защо е невъзможно да се намокри мястото на инжектиране: възможни последици от къпането

Почти всички родители знаят, че е невъзможно да се намокри пункцията след теста на Манту, тъй като съществува риск от изкривяване на резултата от изследването. Но не всеки разбира защо лекарите забраняват къпането след DPT. Ограниченията за провеждане на водни процедури в периода след ваксинацията се обясняват с факта, че вземането на душ или вана може да предизвика нежелани последици.

Къпането веднага след ваксинацията може да причини:

 • инфекция на мястото на инжектиране. Водата от чешмата е с лошо качество. През първите няколко дни в областта на пункцията има рана, в която патогените могат лесно да проникнат. Когато пункцията влезе в контакт с вода, рискът от развитие на възпаление, подуване и нагнояване се увеличава. Ако се образува абсцес, тогава той ще трябва да бъде отстранен хирургично;
 • настинка. След ваксинацията имунитетът е отслабен. Най-малкото течение и спадане на температурата могат да причинят настинки. В този случай патологията ще бъде трудна;
 • стрес. Ваксинацията е тежест за организма. Ако детето не обича да плува, тогава водните процедури за него ще бъдат допълнителен стрес;
 • неправилно формиране на специфичен имунитет. Антителата могат да се произвеждат в недостатъчни количества или изобщо да не се образуват. Това се дължи на факта, че в периода след ваксинацията тялото е отслабено, тъй като всичките му сили са насочени към борбата с антигенния материал. Ако детето се разболее, тогава имунната система ще започне да се бори с патологията и ще реагира по-малко на DPT.

По-добре да се въздържате от плуване за няколко дни. През този период е позволено да се избърсва тялото на детето с влажна кърпа или салфетки, без да се засяга мястото на пробиване.

Колко дни можете да измиете детето си след DPT?

Мненията на лекарите за това колко дълго да се въздържат от водни процедури след ваксинация се различават. Повечето лекари препоръчват да не миете бебето си в продължение на 1-3 дни..

Ограничителният период зависи от различни фактори:

 • състояние на бебето;
 • условия в апартамента;
 • локална реакция в мястото на инжектиране.

Ако детето се чувства добре и има нормална телесна температура, тогава на следващия ден са разрешени вана и душ. В този случай е по-добре да се опитате да не навлажнявате мястото на пункцията. Тялото на всяко бебе реагира по различен начин на инжектирания антигенен материал.

Някои хора могат да получат следните симптоми за повече от три дни:

 • хипертермия;
 • кашлица;
 • общо неразположение;
 • хрема;
 • втвърдяване и зачервяване в областта на инжектиране.

В такива случаи не можете да къпете детето, докато то напълно се възстанови..

Какво друго не може да се направи на първия или втория ден след ваксинацията?

Къпането не е единственото ограничение за периода след DTP. Съществуват редица забрани, които родителите трябва да са наясно и трябва да спазват. Това ще помогне за предотвратяване на усложнения след ваксинацията. Лекарите са длъжни да информират преди манипулация какво може и какво не може да се прави след имунизация.

През първите два дни след ваксинацията е забранено:

 • прехранвайте бебето. Това създава допълнителна тежест върху тялото;
 • въведете нови ястия в диетата. Ако детето е кърмено, тогава майката трябва да изключи от менюто си всички екзотични плодове, зеленчуци, шоколад, цитрусови плодове и други храни, които могат да провокират развитието на алергии. Ако бебето е на допълващи храни, препоръчва се да не се правят промени в установената диета за известно време;
 • дайте на детето да среше мястото на инжектиране. Това може да доведе до увеличаване и инфекция на раната след DPT;
 • посещавайте обществени места с детето. Заключването на сина или дъщеря ви в четири стени на дома ви също е нездравословно. Експертите препоръчват разходка в градината, горския пояс (където има малко хора, има малка вероятност от инфекция с инфекциозни и вирусни патологии);
 • лекувайте бедрото или рамото, в което е била доставена DPT инжекцията, с различни мехлеми, кремове, лосиони. Това може да доведе до развитие на алергии и неправилно формиране на специфичен имунитет. Ако се появи подутина в областта на инжектиране, кожата започва да се зачервява и да се подува, тогава е по-добре да не се самолекувате, а да се консултирате с педиатър;
 • облечете бебето си в синтетични и тесни дрехи. В този случай се увеличава вероятността от развитие на локална реакция под формата на зачервяване, подуване на инжекционната зона. Облеклото трябва да е от естествени материи и свободно;
 • игнорирайте симптомите на DTP странични ефекти, опитайте се да ги премахнете сами. Това заплашва развитието на тежки усложнения след ваксинацията. Ето защо, ако се появят патологични признаци, трябва да се консултирате с лекар.

Възможно ли е да плувате и да се разхождате по улицата след ваксинации срещу хепатит и пневмокок?

В допълнение към DPT, децата се ваксинират и с други лекарства. Например, бебетата са защитени срещу пневмококови и хепатитни вируси. Родителите се интересуват дали е позволено да се разхождате по улицата и да плувате след такива ваксини.

Ефектът на всички ваксинации върху тялото е сходен, следователно тези ограничения важат не само за DPT, но и за всички други лекарства за имунизация.

Подобни видеа

Прочетете повече за DPT ваксината във видеото:

По този начин мненията на лекарите относно това дали е възможно да се намокри пробивната зона след DPT и да се плува се различават. Повечето експерти препоръчват да се въздържате от водни процедури за няколко дни. Това ще избегне усложнения след ваксинацията..

Мога ли или не мога да къпя детето след ваксинация? Мнението на педиатрите и майките

Като профилактика срещу различни вируси и заболявания, бебетата се ваксинират от много ранна възраст. След ваксинацията много родители се опитват да се въздържат от водни процедури с дете, тъй като има мнение, че е невъзможно да се къпе бебе след процедурата в продължение на поне 48 часа. Някои лекари потвърждават това мнение, вярвайки, че детето наистина не трябва да се къпе в продължение на 2 дни. Но все повече педиатри отричат ​​тази гледна точка, твърдейки, че няма връзка между ваксинацията и контакта на детето с водата..

Защо децата се ваксинират

Ваксинацията е инжекция за повишаване на имунитета и способността на тялото на детето да се противопоставя на различни инфекции. Заедно с ваксинацията, много малко количество слабо активни бактерии и вируси навлизат в кръвообращението, от което тялото трябва да се защити. Имунитетът на детето се активира, предизвиквайки отговор на ваксината, което предотвратява развитието на болестта в организма.

Календар на ваксинациите за деца под 1 година (в Русия) - какво трябва да знаят майките

Защо не можете да се къпете след ваксинация

Има препоръки от експерти, че е по-добре да се къпе бебето в деня преди планираната ваксинация и след това да се въздържат от водни процедури за 2-3 дни. Чрез такива действия те искат да предпазят детето дори от най-малката възможност за заразяване с каквато и да е инфекция.

На първо място, трябва да се ръководите от състоянието на бебето, за да разберете дали можете да го къпете или не. Ако бебето има температура или просто не се чувства добре след ваксинацията, тогава е по-добре да не го къпете. Ако детето е весело, активно и весело, тогава няма специални ограничения за къпане след ваксинация.

Смята се, че е невъзможно да се къпят деца веднага след ваксинацията, тъй като тялото е отслабено и се смята, че съществува риск от инфекция поради вода, тъй като течащата вода е източник на патогенни микроорганизми и не е достатъчно пречистена (всъщност водата не представлява опасност за трохите). Също така се смята, че можете да се охладите и да настинете. Поради това много родители не къпят децата си в продължение на 1,5-2 дни след инжектирането.

В началото защитните сили на организма наистина са слабо отслабени. Количеството произведени антитела все още не е достатъчно за активна борба с инфекциите, които попадат в тялото. През първите 24 часа след ваксинацията децата могат да имат висока температура, възпалено гърло и кашлица. Къпането може да предизвика всички тези негативни ефекти поради температурни промени..

Поради факта, че тялото е отслабено, лекарите препоръчват и ограничаване на излагането на чист въздух. Веднага след инжектирането е по-вероятно да хванете въздушни вируси или случайно да настинете.

Къпането на дете е противопоказано, ако има признаци на грип или настинка:

 • летаргия;
 • хрема;
 • кашлица;
 • висока температура;
 • общо влошаване на благосъстоянието.

След ваксинацията някои деца се разболяват поради факта, че имунната система все още не може напълно да се бори с болестта и се нуждае от подкрепа. Ето защо, ако детето се разболее, ограничете общуването на бебето с други деца, намалете или напълно премахнете водните процедури (с изключение на миенето на ръцете) и ограничете престоя на открито.

Мога ли да къпя бебето си след ваксинация

По този въпрос са проведени проучвания. Те показаха, че контактът с вода след ваксинацията не представлява никаква заплаха за здравето на детето. Освен това е необходимо да се извършват хигиенни процедури. Ето защо не трябва да предпазвате напълно бебето от обичайните водни процедури - просто наблюдавайте здравето му и периодично измервайте температурата. Ако бебето се чувства нормално, можете да го изкъпете абсолютно спокойно..

Ако детето има висока температура, дайте му четвърт таблетка аналгин или друго лекарство, предписано от вашия педиатър. Понякога се прави същото дори при липса на температура с цел превенция. Но само по препоръка на лекар.

Не забравяйте, че децата не трябва да получават аспирин. Съдържа ацетилсалицилова киселина, в допълнение към противовъзпалителния ефект, това вещество намалява вискозитета на кръвта, което е вредно за незрелото детско тяло.

След какви ваксинации детето може да се къпе

Има инжекции, след инжектирането на които няма забрани за къпане на детето. Това са ваксинации срещу следните заболявания:

 • полиомиелит;
 • бяс;
 • грип;
 • BCG;
 • Пневмококи;
 • жълта треска;
 • рубеола;
 • тетанус;
 • коклюш;
 • дребна шарка;
 • DTP;
 • вирусен хепатит В;
 • хемофилус грип;
 • паротит;
 • дифтерия;
 • холера.

Не можете да мокрите Mantoux - всички знаят за него от училище. Това не означава, че не можете да си миете ръцете - просто не мокрете мястото на инжектиране. Потта също е течна, затова се опитайте да не карате детето си да се поти много. Ако тестът на Манту се намокри, той може да се увеличи твърде много, надвишавайки допустимия процент (прочетете за теста на Манту).

След BCG ваксинация може да се появи гнойна пъпка. Това е нормалният отговор на организма към тази ваксина, така че ако забележите пъпка като тази, не се притеснявайте. Можете да къпете дете след такава ваксинация.

След инжекция срещу DPT може да се появи леко подуване, подуване или зачервяване на кожата. В това също няма нищо лошо - такава реакция се случва доста често. Можете да приложите компрес с топла вода върху тази област, за да помогнете за по-бързото намаляване на отока..

От форумите:

Кога можете да къпете дете, след като сте свикнали с DPT, ако няма температура?

- само в деня на ваксинацията не е разрешено, на следващия ден можете

- На следващия ден определено можете

Мога ли да къпя детето си след ваксинация срещу полиомиелит??

- Само в деня на ваксинацията е невъзможно, ако инжекцията е направена, ако капките са разрешени

- Просто е важно мястото на инжектиране да не се пара, затова казват, че не можете да се къпете. Но! ако детето нормално толерира ваксинации, тогава на следващия ден определено можете

- През първия ден определено не се къпете, но можете за кратко под НЕ-ГОРЕЩ душ. ако няма температура, то се чувства нормално, това означава, че толерира добре. дори и малка температура да се повиши за кратко, това не е страшно. но заради вашето спокойствие можете да се ограничите до изплакване на втория ден)

Възможно ли е да се къпе дете след ваксинация срещу морбили, рубеола, паротит

- ако няма температура, тогава можете

Мнения на майките за къпане след ваксинации

Повечето майки се застъпват за водните процедури след ваксинации в същия ден или поне на следващия (като предпазна мрежа, така да се каже), като ги считат за безопасни за здравето на бебето. В прегледите в интернет можете да прочетете, че много от тях не виждат никаква опасност в обичайните правила за лична хигиена и считат дори леко повишаване на температурата след инжектиране за нормално. Освен това някои майки твърдят, че това е показател за правилната реакция на имунната система към ваксината, което означава, че тялото на трохите се развива правилно..

Мнението на лекарите

Много терапевти и педиатри съветват да се въздържат от водни процедури след ваксинации. Но сега такива съвети се дават от лекарите все по-рядко, тъй като няма отрицателни последици за тялото на детето от контакт с вода. Ако децата не се къпят твърде дълго, не позволяват хипотермия и веднага ги увиват в кърпа след процедури за баня, рискът от настинка е много малък. Лекарите препоръчват да не се къпе дете след ваксинация с цел допълнително предотвратяване и избягване на висока температура, кашлица и хрема..

Д-р Комаровски вярва, че ако бебето се справя добре след ваксинацията, тогава няма нужда да се налагат ограничения. Можете да продължите да живеете както обикновено, да се разхождате и да плувате.

Заключение: къпането след ваксинация не представлява заплаха за здравето на бебето и можете да плувате. Основното е нормалната телесна температура на бебето, просто наблюдавайте благосъстоянието му и не позволявайте хипотермия. Спазвайки прости предпазни мерки, можете да продължите да провеждате водни процедури както обикновено.

Искате ли да прочетете първите нашите материали? Абонирайте се за нашия телеграм канал, Facebook страница или група VKontakte.

Ние сме в Yandex.Zen - присъединете се!

Възможно ли е да се къпе дете след ваксинация

Ваксинацията е необходима процедура. Благодарение на превенцията много епидемии бяха победени. Въпреки това, поради доброволни откази и невнимание към прилагането на ваксинации, болестите започват да се връщат..

Младите родители често се страхуват от възможни усложнения след поставяне на ваксината. Придържането към прости превантивни мерки обаче ще избегне влошаване на благосъстоянието на детето. Един от основните въпроси в този случай: "Възможно ли е да се къпе детето след ваксинация?"

 1. Защо плуването е забранено
 2. Правила за къпане
 3. Когато не можеш да плуваш
 4. В каква вода не можете да плувате
 5. Правила за къпане по вид ваксинация
 6. Ваксинация срещу морбили, рубеола, паротит
 7. След ваксинация срещу Mantoux
 8. След DPT
 9. След BCG ваксинация
 10. След ваксинация срещу хепатит
 11. След ваксинация срещу полиомиелит
 12. Заключение

Защо плуването е забранено

Често пъти попадането на няколко капки вода върху инжекционната рана кара родителите да се паникьосват. Струва си да разберем защо е невъзможно да се намокри ваксината и случайно става толкова страшно.

Вреди на водните процедури:

 1. Честа реакция към всяка ваксина е треската. Ето как тялото реагира на въвеждането на превантивни дози вируси и бактерии, това е нормална проява на работещ имунитет. В случай на топлина, педиатрите силно препоръчват водните процедури през първия ден. Това се дължи на факта, че горещата вода ще предизвика още по-голямо повишаване на температурата, а студената вода може да предизвика спазъм на съдовете, което ще доведе до прегряване на вътрешните органи..
 2. Друг отрицателен ефект от банята е развитието на кожни реакции: след намокряне мястото на инжектиране може да се зачерви и да сърби. Това се дължи на локалното излагане: чешмяната вода съдържа различни примеси, които дразнят увредената кожа. Инжекцията е микротравма, малка рана и трябва да се остави да се стегне. Четката и триенето могат да предизвикат възпаление. И тогава се гарантира дългосрочно влошаване и тежка реакция..
 3. Вълнуващ ефект. При продължителна баня в топла вода детето може да се превъзбуди, да стане неспокойно и не се препоръчва да се създава ненужен стрес върху нервната система.
 4. След ваксинацията бебето е отслабено, това само по себе си е голямо бреме. А къпането го утежнява, дори леко преохлаждане може да причини заболяване.
 5. Водата, особено в открити води, може да съдържа вредни бактерии, които могат да причинят инфекция на бебето или поява на алергични реакции.

Поради тези причини лекарите препоръчват да се откажете напълно от къпането на първия ден..

Дали е възможно да се измие след ваксинация през следващите дни - родителите ще решат. Всичко зависи от благосъстоянието на бебето. Ако е здрав, весел и активен, това означава, че тялото му лесно се е справило с натоварването и е в състояние да издържи къпането без проблеми..

Правила за къпане

За да не влошите състоянието на детето, трябва да следвате прости правила при измиване:

 • не насилвайте бебето да приема водни процедури, ако не го харесва или не проявява желание да се пръска;
 • ако измиването помага за успокояване и отпускане на детето, то може да бъде оставено в ежедневието, просто не преекспонирайте трохите във вода;
 • ако родителите се съмняват, по-добре е да замените ваната с лек топъл душ или избърсване с кърпа;
 • трябва да се избягват температурни спадове;
 • не търкайте детето с кърпа, тъй като това може допълнително да нарани кожата на мястото на инжектиране;
 • можете да добавите отвари от лайка или дъбова кора към водата, те имат антисептични свойства и успокояват дразненето;
 • избягвайте хипотермия след плуване;
 • ако се появи зачервяване на кожата близо до мястото, са се образували уплътнения, не можете да плувате;
 • не трябва да мокрите детето, ако не се чувства добре: то е станало отпаднало, сънливо, температурата се е повишила.

Усложненията след къпане възникват от неправилна подготовка за водни процедури или грешки след къпане. Задачата на родителите е да създадат безопасна среда, да контролират поведението на бебето и да предотвратят надраскване.

Когато не можеш да плуваш

Като цяло водните процедури са полезни за трохите, тъй като помагат за втвърдяване, повишават имунитета, помагат за успокояването му след тежък ден и възстановяват енергийния баланс..

Има обаче редица случаи, когато трябва да се въздържате от ходене на баня след ваксинация..

Всички те са свързани с влошаване на благосъстоянието на детето и появата на някакви странични ефекти:

 • сънливост, летаргия;
 • сърбеж на мястото на инжектиране, зачервяване;
 • гадене, диария;
 • главоболие;
 • болки в мускулите и ставите;
 • хрема, кашлица;
 • обрив;
 • изпотяване.

Къпането може да бъде възобновено само след като състоянието се стабилизира. Слабо състояние се причинява от намаляване на имунитета, устойчивост на колонизирано заболяване.

Понякога на мястото на инжектиране се появяват уплътнения. Това е безобидно състояние. Възлите се причиняват от попадането на агента в подкожната мастна тъкан. С разтварянето на лекарството уплътненията ще намаляват.

В каква вода не можете да плувате

Къпането в домашна баня може да започне от втория ден след ваксинацията, при условие че детето е добре.

Обществени бани и басейни не са разрешени до 5 дни. На тези места се събират голям брой хора и съответно вируси. Детето може лесно да се зарази. По същата причина не трябва да се посещават физиотерапевтични процедури: в клиниката има много болни хора..

Плуването в открити води е противопоказано в рамките на 5 дни след ваксинацията: освен високото съдържание на патогенни микроорганизми във водата и тълпите от хора, съществува риск от прегряване или преохлаждане. Пътуванията до езера и реки ще трябва да бъдат отложени.

Правила за къпане по вид ваксинация

Поведението след ваксинацията ще варира леко в зависимост от вида на ваксинацията. Някои видове инжекции ви позволяват да се потопите във ваната почти веднага, други изискват по-дълга карантина..

Ваксинация срещу морбили, рубеола, паротит

Тъй като една ваксина съдържа компонентите на 3 заболявания, предскажете как ще повлияе на състоянието на бебето. Обикновено първият ден е труден: детето става капризно, чувства се зле, спи и се храни зле. Затова трябва да се въздържате от къпане през първите 24 часа..

Също така, за да избегнете надраскване и фалшиви реакции към ваксината, не мокрете мястото на инжектиране. Във водата има доста примеси, които могат да причинят сърбеж по кожата..

След ваксинация срещу Mantoux

Колко можете да получите ваксината Mantoux? Мястото на инжектиране трябва да бъде защитено от вода в продължение на 3 дни. Не е нужно да плувате още повече. Смята се, че водата реагира с компонентите на ваксината, което води до изкривен резултат. Всъщност не е така.

Водата от чешмата е хлорирана, което дразни мястото на инжектиране. Кожата след водата ще сърби, детето ще я надраска, което ще доведе до възпаление. И поради това реакцията ще бъде изкривена.

След DPT

DPT е една от най-трудните ваксинации за детския организъм. Почти всяко дете има треска през първия ден или два след него. Това е реакция на правилно работещ имунитет: той започва да развива защита срещу 3 заболявания наведнъж.

Необходимо е да наблюдавате бебето в рамките на 48 часа: може да се развие забавена реакция към инжекцията. По-добре е да не плувате през този период. Това ще създаде увеличена тежест и за бебето ще бъде много трудно да понася ваксинацията. Ако първоначално не е имало реакция, след процедурите за баня температурата може да се повиши.

Ако след 2 дни бебето се чувства добре, тогава можете да отидете на баня и да възобновите вечерното къпане. Мога ли да получа ваксина срещу тетанус, дифтерия, магарешка кашлица? Няма да има катастрофални последици, но мястото на инжектиране може да сърби.

Друг въпрос, който възниква пред младите родители: „Възможно ли е да се ходи след DPT ваксинацията?“ Ако детето се чувства добре и времето навън е хубаво, тогава чистият въздух няма да навреди.

Трябва обаче да избягвате близък контакт с други деца или да посещавате утрени: първоначално имунитетът е отслабен, бебето може лесно да вземе всяка инфекция.

След BCG ваксинация

След тази ваксина трябва да се съсредоточите само върху състоянието на бебето. Ако той се чувства добре, тогава вечерната баня не може да бъде отменена. Детето понася добре инжекцията. Къпането вече няма да бъде стресиращо.

Ако детето не се чувства добре, ще трябва да отложите банята, докато състоянието се стабилизира. Някои деца се възстановяват за 1-2 дни, други се нуждаят от седмица.

За да поддържате хигиена, можете да използвате душ или да преминете към избърсване с влажна кърпа.

След ваксинация срещу хепатит

Не се изисква строга карантина. Водните процедури не са забранени дори през първия ден. Можете спокойно да плувате вечерта на същия ден, ако няма странични ефекти, или на следващия, когато състоянието изчезне.

Трябва обаче да регулирате температурата на водата. Параметърът се счита за оптимален до 39 ° C.

След ваксинация срещу полиомиелит

Въпросът тук е какво представлява ваксината. След перорално лечение можете да плувате почти веднага: няма наранявания по кожата, което означава, че няма да има локална реакция. Пероралната ваксина не влошава значително състоянието.

Ако е направена инжекция, тогава реакцията ще бъде по-сложна. В този случай трябва да наблюдавате състоянието на детето. По-добре да изчакате един ден преди процедурите за къпане. Тогава със сигурност няма да възникнат усложнения..

Заключение

Най-често забраната за къпане след ваксинация не е свързана с опасността от вода като такава за раната, а с опасността от некачествена или хлорирана вода от чешмата. Хлорът може да причини дразнене и детето ще надраска мястото на инжектиране..

Ако сте сигурни в чистотата на водата, тогава няма смисъл да държите бебето немито три дни..

Ако говорим за лятно плуване в открити резервоари, то в този случай контактът на мястото на инжектиране с вода определено не е такъв. Сега реките и езерата не само не се отличават с естествената си чистота, но там все още се пръскат много хора. И няма гаранция. че всички те са напълно здрави и не са носители на никакви болести.