Кардиотокографията (CTG) е пренатален диагностичен метод, който ви позволява да определите състоянието на плода и как функционира матката. В комбинация с ултразвук и доплер ултразвук, кардиотокографията ви позволява ефективно и бързо да идентифицирате патологиите на бременността и да предприемете необходимите мерки за тяхното коригиране.

Като правило CTG се извършва след 32 седмици. По това време плодът вече живее в определен ритъм на сън и активност и сърцето му се чува ясно. Понякога обаче кардиотокографията се предписва на по-ранна дата, тъй като патологичните ритми могат да бъдат определени след 20 седмици..

Най-популярният въпрос, свързан с тази процедура, който често се задава от бъдещите родители - каква е нормата на CTG по време на бременност? Най-често първият път за кардиотокография на бременни жени се изпраща на 34 седмици (35 седмици). Жените се интересуват много от това какво означава всяка дума в заключението, колко точки се считат за норма и кога да бият алармата.

Информативни показатели

При декодиране на кардиотокография се вземат предвид следните показатели на ритъма:

 • Базален (основен) ритъм - той преобладава при CTG. За да го оцените обективно, трябва да запишете поне 20 минути. Можем да кажем, че основният пулс е средна стойност, която отразява сърдечната честота на плода по време на почивка.
 • Вариабилност (вариабилност) е динамиката на колебанията на сърдечния ритъм спрямо средното му ниво (разликата между основната сърдечна честота и ритъмните скокове).
 • Ускорение (ускоряване на сърдечната честота) - този параметър се взема предвид, ако в рамките на 10 или повече секунди броят на ударите се увеличи с 15. На графиката те са представени с върхове, насочени нагоре. Като правило те се появяват по време на движенията на бебето, маточните контракции и функционалните тестове. Обикновено най-малко 2 ускорения на пулса трябва да се случат за 10 минути.
 • Забавяне (забавяне на ритъма на сърдечния ритъм) - този параметър се взема предвид по същия начин като ускорението. На графиката това са зъби, гледащи надолу.

Продължителността на забавянията може да бъде различна:

 • до 30 секунди, последвано от възстановяване на сърдечния ритъм на плода;
 • до 60 секунди с висока амплитуда (до 30-60 удара в минута);
 • повече от 60 секунди, с висока амплитуда на вибрациите.

Освен това в заключението винаги има такова нещо като загуба на сигнал. Това се случва, когато сензорите временно губят звука от сърдечния ритъм на вашето бебе. И също така в процеса на диагностика, те говорят за индекса на реактивност, който отразява способността на ембриона да реагира на дразнещи фактори. При интерпретацията на резултатите, на индекса на феталната реактивност може да бъде присвоен резултат в диапазона от 0 до 5 точки.

В разпечатката, която се издава на ръцете на бременна жена, са предписани следните 8 параметъра:

 • Време за анализ / загуба на сигнал.
 • Базална сърдечна честота.
 • Ускорение.
 • Забавяне.
 • Променливост.
 • Синусоидален ритъм / амплитуда и честота на трептене.
 • STV.
 • Честота на смущения.

При абсолютна норма трябва да се спазват 8 параметъра от 8. В зависимост от това кои параметри не са били изпълнени, експертите признават, че 7 от 8 и 6 от 8 параметъра са нормални. В този случай обаче не можете да правите без повторен CTG. Диапазонът на сърдечната честота се показва на кардиотокограмата (посочени са две цифри).

Точки за оценка

В процеса на развитие на кардиотокографията експертите са определили обективни критерии за оценка на записа и са съставили много таблици. Няколко скали се използват за дешифриране на резултатите с CTG. Най-често те използват скалата на Фишер (10 точки) или Кребс (12 точки). В заключение може да се посочи двоен резултат - оценка от Fischer и krebs.

Критерии на Фишър

Картата с резултати, разработена от американски акушер-гинеколог, представя редица критерии, които се оценяват от 0 до 2 точки. Крайният резултат се определя чрез събиране на всички оценки. Според Фишер специалистите извършват "ръчно" изчисление, фокусирайки се върху това, което виждат на калибриращата лента.

След оценка на критериите има 3 основни състояния на плода:

 • Нормалните показатели са 8-10 точки. Сърцето на бебето бие добре и то е умерено подвижно и няма съмнения за кислороден глад.
 • Състояние на съмнение - 5-7 точки. Такъв резултат може да показва началния етап на кислороден глад и изисква специално наблюдение на бременната жена..
 • Лошо състояние на плода - 0-4 точки. Това показва тежка хипоксия. Ако не вземете спешни мерки, това може да бъде фатално за бебето в рамките на няколко часа..

Ако CTG записът дава резултат от 7 или 6 точки, тогава се предписва повторна кардиотокография в рамките на 12 часа и ако раждането е започнало, след 1 час. В случай, че CTG записът е имал оценка от 8 или повече точки, тогава в началото на раждането процедурата се повтаря след 2-3 часа, а на по-ранен етап бременната се освобождава за 3-7 дни преди повторната CTG.

Скала на Кребс

Тази скала за оценка се различава от скалата на Фишър по един критерий - броят на двигателните реакции на бебето за 30 секунди: ако те напълно отсъстват, се дават 0 точки, от 1 до 4 двигателни реакции се оценяват в 1 точка, ако има 5 или повече реакции за 30 секунди, тогава те дават 2 резултат.

С оглед на този критерий скалата на Кребс има 12-степенна система за оценка. Ако в резултат на тази скала бяха зададени от 9 до 12 точки, тогава бъдещите родители могат да бъдат абсолютно спокойни - резултатите са в рамките на нормалното. Резултат от 0 до 8 е причина да подадете аларма. С такива резултати те говорят за наличието на патологичен вътрематочен процес..

Ако заключението на CTG има 11 точки, тогава няма съмнение, че скалата на Кребс е използвана за декодиране. Ако резултатът е 9 точки, тогава резултатът се счита за добър във всеки случай. Но ако не е имало послепис, че оценката е извършена според Фишер, тогава все пак трябва допълнително да се консултирате със специалист.

Критерии на Dowes-Redman

Тези критерии са разработени за автоматични устройства. Компютърът оценява записа без участието на диагностик, но като се вземат предвид всички същите параметри като в метода "ръчно".

В резултат се обобщават всички значими CTG критерии и се показва специален индикатор за променливост - STV. Този чувствителен параметър открива признаци на фетален дистрес и прогнозира неблагоприятни резултати от бременността..

Според Dows-Redman се различават следните резултати:

 • нормални показатели, показващи здравословен ход на бременността - STV 6-9 ms;
 • гранични стойности, които изискват надзор от специалист - STV 3-5 ms;
 • висок риск от недостиг на кислород, налагащ спешни мерки - STV 2,6–3 ms;
 • критично състояние на плода, което през следващите няколко часа може да завърши с вътрематочна смърт - STV по-малко от 2,6 ms.

Тази система за оценка не се практикува по време на началото на раждането, но се използва успешно за наблюдение през периода на бременността. Обикновено CTG се записва на всеки 2-3 седмици на 28–32 седмици и на всеки 2 седмици на 32–37 седмици. И след 38 седмици те прибягват до CTG на всеки 7 дни..

Показатели за здравето на плода

След оценка на показателите CTG, лекарите определят стойността на PSP (показател за здравето на плода). Има 4 стандартни мнения за PSP. Под 1.0 - нормални стойности (понякога отблъснати от 1.05). В същото време, ако са получени гранични показатели - 0,8-1,0, тогава записването се препоръчва да се повтори в рамките на 1-2 седмици.

От 1,05 до 2,0 - първични отклонения. Такова заключение изисква терапевтични мерки и CTG контролен запис за една седмица. От 2.01 до 3.0 - тежки отклонения. В този случай се препоръчва болница за жената да вземе мерки за запазване на бременността. PSP от 3,0 или повече - критично състояние на плода. Бременната жена трябва да бъде спешно хоспитализирана, най-вероятно ще бъде посочено спешно раждане.

CTG обикновено не се различава много от 33 седмици до 36 седмици и се характеризира със следните признаци: основният ритъм е от 120 до 160 удара / мин, от 5 ускорения на сърдечната честота се отбелязва в рамките на 40-60 минути, диапазонът на вариабилност е от 5 до 25 удара на минута, без забавяне на ритъма.

Използването на CTG при раждане (38 седмици - 40 седмици) се определя индивидуално. CTG на плода през този период може да даде следните резултати:

 • Умерена амплитуда на забавянията на сърдечната честота: базална честота - 160-180 удара / мин, диапазон на вариабилност - повече от 25 удара / мин, ранни забавяния на ритъма - по-малко от 30 удара / мин, късно - по-малко от 10 удара / мин, изразено ускорение на сърдечната честота С тези показатели раждането трябва да протича естествено, без намесата на акушер-гинеколозите..
 • Състоянието е на ръба на риска: основната линия на CTG е от 180 удара в минута, вариабилността на кривата е по-малка от 5 удара / мин, ранни забавяния на ритъма - 30-60 удара / мин, късни - 10-30 удара / мин. В този случай естествената доставка не е изключена, но допълнително се провежда тестът на Zading. След това акушер-гинеколозите предприемат всички необходими манипулации за постигане на естествено раждане, но ако всички предприети стъпки са неефективни, тогава родилката е подготвена за цезарово сечение..
 • Опасно състояние: основната линия не надвишава 100 удара в минута, ранните забавяния на сърдечната честота надвишават 60 удара / мин, късните - над 30 удара / мин. Действията на акушер-гинеколозите в този случай не се различават от тези, които се извършват при рискови състояния на плода.
 • Критично състояние на плода. Налице е изразено увеличаване на сърдечната честота с остатъчно забавяне, което може да продължи до 3 минути. По този начин графичната крива се изравнява. Ситуацията не толерира забавяне, спешно е да се направи цезарово сечение.

Патологична CTG

Има 3 патологични варианта на CTG.

Беззвучен или монотонен CTG

Характеризира се с липсата на ускорения и забавяния, но базалният пулс е в рамките на нормалното. Графичното представяне на такава кардиотокография е близо до права линия..

Синусоидална CTG

Графичното изображение на такава кардиотокография има формата на синусоида. Такъв CTG показва изразено кислородно гладуване на плода. Понякога се открива на фона на бременна жена, приемаща психотропи или наркотици.

Ламбда ритъм

Характеризира се с бързо редуване на ускорение и забавяне. В повечето случаи тази CTG патология показва компресия на пъпната връв. По правило той се прищипва между главата на плода и майчините кости на таза, което води до намаляване на притока на кръв и развитие на хипоксия.

Когато се получат съмнителни резултати със стандартен CTG, се извършва запис с функционални тестове:

 • Тест без стрес. Изследванията на сърдечната честота се извършват на фона на естествените движения на плода. В нормално състояние, след всяко движение на детето, сърдечната честота трябва да се ускори. Ако това не се случи, тогава можем да говорим за наличието на патология.
 • Стрес тест. Бременната жена се инжектира с окситоцин и следи промените в сърдечната честота на бебето. Обикновено трябва да се наблюдава ускорение, базалният ритъм трябва да бъде в приемливия диапазон и не трябва да има забавяне. Ако след въвеждането на това лекарство плодът не наблюдава ускоряване на ритъма, а по-скоро може да се отбележи, че сърдечните контракции се забавят, това показва кислороден глад..
 • Тест на млечната жлеза. По време на този тест, производството на естествен окситоцин в тялото на жената се постига чрез масажиране на зърната в продължение на 2 минути. Освен това се прави оценка, както в случая с въвеждането на синтетичен окситоцин.
 • Тест за упражнения. CTG записът се извършва веднага след като бременната жена извърши поредица от действия, които включват физическа активност. Най-често от нея се иска да се изкачи по стълбите до 2 стълби. В отговор на такива действия сърдечната честота на плода трябва да се увеличи.
 • Дихателен тест. Бременна жена в процес на запис на CTG трябва първо да задържи дъха си, докато вдишва и след това издишва. В първия случай се очаква пулсът на бебето да намалее, а във втория ще се увеличи.

За разлика от стандартната ехография и доплер, които показват анатомията и циркулацията на плода и мястото на бебето, CTG ви позволява да определите ефекта на кислорода и хранителните вещества върху бебето. В допълнение, CTG е незаменим в процеса на доставка, когато други методи не могат да бъдат приложени. Такова проучване помага да се избере правилната тактика за управление на раждането, като се вземе предвид как плодът толерира стресът, който се е появил..

Защо и как се прави CTG по време на бременност?

Бременността е необичайно радостно време за всяка жена, която се готви да се срещне с бебето си. Но освен това бременността е и много важен период, тъй като всяка майка иска бебето да живее „удобно“ в корема си, без да изпитва неудобства или липса, така че да се развива и формира според всички показания. За да се проследи колко удобно е бебето в утробата, за да се установят и коригират навреме всякакви „проблеми“ в това отношение, бременната жена трябва да бъде тествана и при необходимост да се подложи на определени прегледи. Един от най-ценните методи за изследване лекарите наричат ​​CTG по време на бременност, което ви позволява да направите цялостна оценка на състоянието на плода.

CTG (кардиотокография) по време на бременност се извършва, за да се получат резултати по отношение на сърдечната дейност на бебето и сърдечната честота, както и неговата двигателна активност, честотата на маточните контракции и реакцията на бебето на тези контракции. CTG по време на бременност, заедно с доплеметрия и ултразвук, дава възможност да се определят навреме определени отклонения в нормалния ход на бременността, да се изследва контрактилната активност на матката и реакцията на сърдечно-съдовата система на бебето към тях. С помощта на CTG по време на бременност е възможно да се потвърди (или опровергае) наличието (или отсъствието) на такива състояния, опасни за майката и бебето като фетална хипоксия; вътрематочна инфекция, малко или многоводие; фетоплацентарна недостатъчност; аномалии в развитието на сърдечно-съдовата система на плода; преждевременно узряване на плацентата или заплаха от преждевременно раждане. Ако подозренията за едно или друго отклонение се потвърдят, това дава възможност на лекаря своевременно да определи необходимостта от терапевтични мерки, да коригира тактиката на управление на бременната жена.

Кога да се прави CTG по време на бременност?

За провеждане на CTG по време на бременност се използва специален апарат, който се състои от два сензора, свързани към записващо устройство. И така, един от сензорите отчита показанията на сърдечната дейност на плода, вторият записва маточната активност, както и реакцията на бебето към маточните контракции. Ултразвуков сензор за прослушване на сърдечния ритъм на плода и сензор за деформация за регистриране на маточните контракции са прикрепени към корема на бременната жена с помощта на специални колани. Едно от основните условия за най-ефективно фиксиране на индикациите се счита за удобна позиция за жена по време на CTG по време на бременност. Така че, показанията се вземат в положението на бременната жена, когато тя лежи по гръб, отстрани или седи, във всеки случай е необходимо да се избере най-удобната позиция. В същото време бременната жена ще държи в ръцете си специално дистанционно управление с бутон, който натиска, когато бебето се движи, което прави възможно записването на промени в сърдечната честота по време на движението на плода.

uziprosto.ru

Енциклопедия на ултразвук и ЯМР

Стенограма от заключението за CTG: китайско писмо?

Наблюдението на състоянието на плода е важна цел за изследване на бременна жена. Може да се направи по различни начини. Кардиотокографията е най-често срещаният, безболезнен и достъпен метод за инструментално наблюдение на плода.

Кардиотокографията е техника за оценка на състоянието на развиващия се плод в утробата, която се състои в анализиране на промените в честотата на сърдечните удари в покой, по време на движения, както и в отговор на външни фактори.

Апарати за това изследване - кардиотокографи - се предлагат във всички антенатални клиники и родилни болници.

Техниката на това изследване се основава на известния на мнозина Доплер ефект. Хардуерният сензор създава специални ултразвукови вълни, които влизат в тялото и се отразяват от повърхността на носителя с различна звукова проводимост, след което отново се записват от него. С изместване на интерфейса между средата, например, когато сърцето се движи, честотата на генерираната и получена ултразвукова вълна става различна. Интервалът от време между всеки сърдечен ритъм е сърдечната честота (HR).

Защо бременна CTG?

Целта на CTG е своевременното откриване на отклонения във функционалното състояние на плода, което позволява на лекаря, ако има такъв, да избере необходимата терапия, както и да избере подходящия момент и начин на раждане.

Обучение

За това проучване не се изисква специално обучение. Но за да се получат надеждни резултати по време на проучването, жената трябва да е спокойна и да е в удобна поза, а не да се движи. Ето защо, преди процедурата, трябва да отидете до тоалетната предварително..

Препоръчва се да се яде около 2 часа преди теста и не трябва да се прави на гладно. По съгласие с лекаря, по време на процедурата се допускат малки закуски с нещо сладко, ако бебето е във фаза на сън, за да го активира. За да се подготвите за това, можете да закупите сладки храни предварително..

Не трябва да приемате болкоуспокояващи и успокоителни 10-12 часа преди прегледа.

Методология

По време на проучването бъдещата майка заема позиция на дивана, легнала от дясната или лявата страна на тялото, или полуседнала, облегната на възглавница. На корема й са фиксирани специални измервателни уреди - върху един се нанася гел и се фиксира на мястото, където сърдечният ритъм на плода се усеща най-добре, а другият сензор, който регистрира възбудата и контракциите на матката, се намира в проекционната област на десния ъгъл или на дъното на матката. Пациентът самостоятелно отбелязва периодите на фетални движения с помощта на бутон за регистриране на фетални движения.

Наблюдението се извършва най-малко половин час, за да се получи най-точната информация за благосъстоянието на плода. Тази продължителност на изследването се обяснява с честото редуване на фазите на съня и будността при детето..

Декодиране

Дешифрирането на резултатите от CTG трябва да се извършва от опитни специалисти с подходяща квалификация. Записването на резултатите от CTG е графика на крива, отразяваща сърдечната честота на плода в определен момент от времето. Лекарят анализира получения запис според специално разработени параметри и прави заключение за състоянието на детето. В тази статия ще говорим за основните показатели, на които преди всичко се обръща внимание.

По време на декодирането на CTG се оценяват следните параметри:

 1. базална честота,
 2. амплитуда и честота на моментните трептения,
 3. количество ускорения,
 4. забавяне.

Базалната честота е средната сърдечна честота на плода през 10 минути от проучването или повече.

Моменталните трептения са отклонения на сърдечната честота на плода от средните стойности. Идентифицирането на високи трептения показва добро състояние на детето, докато ниските, напротив, имат неблагоприятна стойност..

Ускорението е ускоряване на сърдечната честота на детето с 15 удара в минута или повече в сравнение с базалната честота, която продължава повече от 15 секунди. Ускоренията са изобразени на графиката с високи остри зъби.

Забавянето е инхибиране на сърдечната честота на плода с 15 удара или повече в сравнение с базалната честота, която продължава 15 секунди или повече. Децелерациите се показват като големи вдлъбнатини в графиката. Трябва също да се отбележи, че забавянията обикновено се появяват в отговор на маточни спазми или движения на бебето..

Всичко е наред!

Какво казва заключението на кардиотокограмата за доброто състояние на плода??

 • Индикатори за базалната честота, т.е. броят на сърдечните контракции на плода, възникващи в минута. Базалната скорост варира от 120 до 160 удара в минута;
 • Променливостта (амплитудата на колебанията) на средния ритъм трябва да бъде в диапазона от стойности от 10 до 25 удара в минута (нормално);
 • не трябва да има забавяния;
 • трябва да има две или повече ускорения за 10 минути изследване.

Кога да бъдете нащрек?

Лекарите трябва да внимават, ако кардиотокграфията установи показатели в следния диапазон:

 • променливост под нормалното (5-10 удара в минута) или повече от нормалното;
 • забавянията настъпват внезапно и бързо;
 • ускорение не се открива;
 • базалният ритъм се отклонява от нормата.

Ако по време на проучването бъдат открити такива показатели, след 2 часа трябва да се проведе второ проучване, като се използват допълнителни техники.

Следните параметри в заключението на CTG се считат за патология и показват, че плодът не се чувства много добре:

 • базален ритъм с честота, която не се вписва в нормата.
 • вариабилността на базалния ритъм е по-малка от 5 удара в 1 минута, записана по време на 40 минути от проучването или повече;
 • забавянето е добре изразено, повтаря се, може да варира по продължителност;
 • CTG крива, която прилича на синусоида с честота по-малка от 6 трептения в минута.

Такива резултати от изследвания са показания за незабавно лечение на състоянието на нероденото бебе или раждане..

За да се опрости анализът на CTG по целия свят, се приемат точкови системи за тяхното оценяване, където на всеки параметър се присвоява определен брой точки, след което те се обобщават:

 • 8 - 10 точки говори за нормата в сърцето на плода;
 • 5 - 7 точки показват първоначалните признаци на фетална сърдечна недостатъчност, докато се препоръчва ежедневно наблюдение на CTG;
 • 4 - 0 точки показва изразено отклонение от нормата и сериозни нарушения в състоянието на плода, необходимо е незабавно раждане.

Определяне на хипоксия

Хипоксията е недостиг на кислород в кръвта на плода, който идва при него от майката. Това води до нарушения в работата на всички системи на малък развиващ се организъм и впоследствие до неговата смърт. Следователно CTG се прави безуспешно, ако лекар или бъдеща майка подозира наличието на фетална хипоксия. Един от основните признаци, въз основа на който може да се подозира хипоксия, е промяна в подвижността на детето, усетена от жена. В началния стадий на хипоксия плодът започва да се движи много по-активно от обикновено. Тогава феталните движения започват да отслабват и напълно изчезват..

Въз основа на следните данни за кардиотокографията, лекарят може да подозира първоначалните прояви на хипоксия:

 • намалена вариабилност на сърдечната честота на плода;
 • без ускорение за 40 минути;
 • краткосрочна монотонност на ритъма.

Следните показатели на CTG показват тежка фетална хипоксия:

 • ненормален базален ритъм
 • намалена вариабилност на базалния ритъм;
 • дълбоки забавяния;
 • синусоидален ритъм с продължителност повече от 20 минути;
 • няма увеличаване на сърдечната честота в отговор на движения.

Ако се установят някои от признаците на тежка хипоксия, тогава на майката се показва незабавно раждане чрез цезарово сечение.

Пример за запис на кардиотокографско проучване

Има ли разлика в резултатите от CTG по седмици?

Поради особеностите на физиологичното развитие на нервната и сърдечно-съдовата системи на плода, CTG и оценката на резултатите от него са оправдани от 30-та седмица на бременността.

За разлика от много други изследователски методи, декодирането на CTG на 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 и 40 седмици няма значителни нюанси, свързани с възрастта. Има лека тенденция към намаляване на средната сърдечна честота на плода от 32, 33, 34 на 38 седмици.

Фетални движения на кардиотокограмата

В момента един от компонентите на CTG записването е актография - запис на движенията на плода под формата на графика. Има два начина за оценка на движенията на детето. Мама може самостоятелно да брои движенията на плода, които чувства. Или много съвременни устройства са способни сами да записват движения с помощта на сензор. Вторият метод за регистрация се счита за по-надежден. В този случай смущения се появяват на графиката на актографията като високи пикове.

Плодът се движи почти постоянно, с изключение на периодите на сън. Според данните от CTG, през 32, 33, 34, както и 35-40 седмици от нормално развиваща се бременност, двигателната активност на плода като цяло се увеличава. На 34 седмици се отбелязват средно 50 - 70 движения в час. След 34 седмици се отчита увеличаване на броя на движенията. Така на 36 - 38 седмици се записват от 60 до 80 движения в час. Средната продължителност на епизодите на смущения е 3-4 секунди. Постепенно, с растежа на плода, той става по-стегнат в маточната кухина, следователно, по-близо до 38-40 седмици, става по-спокоен.

Контракции на кардиотокограмата

В допълнение към сърдечната честота на плода и неговите движения, CTG може да регистрира контрактилни движения на матката, тоест контракции. Записването на контракциите на CTG се нарича токограма и също се изобразява под формата на графика. Обикновено матката реагира на движенията на плода в нея със своите контракции (контракции). В същото време на CTG в отговор на маточни спазми се записва намаляване на сърдечната честота на детето. Контракциите са основният признак на предстоящите раждания. Въз основа на токограмата лекарят може да определи силата на свиване на мускулния слой на матката и да разграничи фалшивите контракции от истинските.

Въз основа на гореизложеното може да се види, че CTG е много важно изследване на състоянието на развиващия се плод в утробата, което ви позволява да получите информация за състоянието на сърдечния ритъм, движения и дори да оцените контракциите. Всяко отклонение в CTG изисква задълбочен кумулативен анализ от компетентен специалист, за да се вземат необходимите мерки, които могат да спасят живота на малко човече. Всички тези свойства правят CTG незаменим вид изследване..

Как се прави CTG на плода, за колко време и какво показват резултатите

CTG по време на бременност се извършва през третия триместър

Кога и за какво се прави CTG по време на бременност

Кардиотокографията по време на носене на дете е възложена на абсолютно всички. Тя ви позволява да оцените работата на сърдечно-съдовата система, да регистрирате сърдечната честота на плода, неговата двигателна активност и да проследите връзката между маточните контракции и реакциите на бебето към тях. С помощта на CTG на плода лекарят оценява общото му състояние, наличието или отсъствието на патологии и опасни състояния, изискващи незабавна намеса.

Кардиотокографското изследване на плода показва следното:

 • вътрематочна инфекция;
 • хипоксия;
 • многоводие или слабо вода;
 • преждевременно стареене на плацентата;
 • фетоплацентарна недостатъчност;
 • заплахата от прекъсване на бременността;
 • отклонения в работата на сърдечно-съдовата система на детето.

Ако някоя от тези диагнози се потвърди от резултатите от кардиотокографията, лекарят взема решение за назначаването на определени лекарства или процедури.

CTG на плода се предписва възможно най-рано в следните ситуации:

 • съмнение за фетална сърдечно-съдова патология;
 • анамнеза за дисфункционална бременност;
 • прекомерна активност на плода;
 • обременена история на майката;
 • тонус на матката;
 • проведена вътрематочна терапия;
 • гестоза, причиняваща кислороден глад;
 • гестационна възраст повече от 40 седмици;
 • пушеща бъдеща майка.

При многоплодна бременност изследването се провежда отделно за всяко бебе..

Колко дълго се прави CTG?

Най-голямата надеждност на CTG изследването на плода е през третия триместър, започвайки от 28–32 седмици от бременността. По това време се установява цикълът на сън и будност на бебето, контракциите на сърдечния мускул са ясно изразени и се проследява тяхната ясна връзка с двигателната активност..

Видове процедури

Има две възможности за получаване на данни за сърдечната дейност на бебето. Първият метод, външен (косвен), е най-често срещаният. Използва се без ограничения за всички бременни жени. Той няма противопоказания и странични ефекти. По време на процедурата сензорите се поставят върху корема на бременната жена и не причиняват дискомфорт на нея или бебето.

Вторият начин е вътрешен (директен). Използва се изключително рядко, главно по време на раждането. За изследване в маточната кухина се вкарва катетър или деформатор, който записва показателите за вътрематочно налягане и ЕКГ електрод, който е прикрепен към главата на плода и отчита сърдечната честота.

Как се прави външен CTG

Дешифрирането на резултата от CTG дава информация за сърдечната дейност на плода

CTG по време на бременност се извършва с помощта на специално устройство. Състои се от два сензора и записващо устройство. И двата сензора са прикрепени към корема на бременната със специален колан.

Един ултразвуков сензор. Тя ви позволява да записвате сърдечната честота на плода. Вторият сензор е деформационен. Регистрира маточните контракции. Дистанционно управление с бутон за фиксиране на движенията на плода се поставя в ръката на бременната жена.

Оптималното време за изследователската процедура е през деня от 9 до 14 и вечер от 19 до 24.

Едно от основните условия за провеждане на изследвания е удобството на бъдещата майка. Тя трябва да заеме удобна седнала позиция на стол, легнала по гръб или отстрани. По време на цялата процедура тя не трябва да изпитва дискомфорт..

Как да се подготвим за процедурата

Резултатите от CTG директно зависят от състоянието на майката, поради което приемът на храна преди проучването трябва да бъде умерен, в противен случай повишеното ниво на кръвната захар може да доведе до прекомерна активност на плода и лоша кардиотокография. Резултатът ще бъде оптимален два часа след хранене..

Изкривяването на резултатите от изследванията може да бъде резултат от:

 • ядене на много храна преди прегледа;
 • съвпадение на времето на процедурата с периода на сън на бебето;
 • наднормено тегло на бъдещата майка;
 • прекомерна активност на плода;
 • наличието на повече от един плод в матката;
 • неправилно монтиране на сензори.

Бременната жена трябва да бъде предупредена, че процедурата отнема дълъг период от време и се препоръчва да посетите тоалетната, преди да започнете.

Продължителност на прегледа

В зависимост от това как бебето се държи, спи или е будно, продължителността на процедурата може да варира. Средно е не повече от 40-60 минути.

Поне две фази на активно движение на плода трябва да бъдат записани за не по-малко от 20 секунди.

Декодиране на резултатите

Резултатът от повече от 9 точки по 10-степенна скала е нормален

Въз основа на резултатите от изследването лекарят получава лента, на която се показват криви с различни амплитуди. Според тях специалистът дешифрира резултата.

Основни показатели за оценка на резултата:

 1. Сърдечна честота (HR) или базална честота. Обикновено, в покой, сърдечната честота на плода е в диапазона от 110-160 удара в минута. Пертурбациите могат да увеличат броя на посещенията до 130-190.
 2. Височина на отклонения от средната честота на контракциите на сърдечния мускул. Обикновено вариабилността не надхвърля границите от 5-25 удара в минута.
 3. Забавяне на сърдечната честота. На лентата кривата се спуска надолу, образувайки депресия. Обикновено те трябва да отсъстват или да се записват рядко, на кратки интервали, докато дъното на кривата е плитко.
 4. Ускоряване на сърдечната честота. На лентата кривата образува назъбен модел. Обикновено на всеки 10 минути от изследването се записват две или повече ускорения.
 5. Съкратителна активност на матката. Нормата е не повече от 15% от сърдечната честота, продължителност от ½ минута.

Резултатът се оценява по 10-бална скала, където:

 1. По-малко от 5 точки - лош CTG. Показва наличието на остър кислороден глад - хипоксия. Състоянието изисква спешна помощ под формата на стимулиране на раждането.
 2. Показател 6–8 точки показва началния етап на кислородното гладуване на плода. В този случай процедурата се преназначава в близко бъдеще..
 3. От 9 точки - нормата.

При лош CTG е важно да се изключат грешки в измерването, които могат да възникнат в резултат на неудобната стойка на бременната жена по време на процедурата..

Резултатите от CTG сами по себе си не са достатъчни за поставяне на диагноза и още повече за вземане на решение за оперативно раждане. В допълнение към CTG, има редица други изследвания, които могат да потвърдят или отрекат получените резултати, например, доплер или ултразвук.

Значение на процедурата

Изследване с помощта на кардиотокограф е от голямо значение за оценка на състоянието на плода. Заедно с такива процедури като ултразвук, доплерометрия, задълбочена електрокардиография, ви позволява да подозирате навреме аномалии в сърдечно-съдовата дейност на бебето и да вземете мерки за тяхното коригиране..

При многоплодна бременност, когато не е възможно да се оцени работата на сърцето на всяко бебе със стетоскоп, CTG е единственият сигурен начин за оценка на състоянието им.

Ако жената носи еднояйчни близнаци, използването на стетоскоп за оценка на сърдечната функция е неприемливо, тъй като резултатите ще бъдат неверни.

Общият процес рядко завършва без преглед от кардиотокограф. С негова помощ лекарят определя периода, най-подходящ за стимулиране на раждането. Въз основа на получения график, специалистът оценява връзката между сърдечната честота на плода и матката, изчислява необходимата доза лекарства за стимулиране и предотвратяване на фетална хипоксия.

Правилното изчисляване на дозите лекарства е важен компонент на успешната бременност. Всяка грешка може да доведе до негативни последици, до забавяне и нарушаване на плацентата на последния етап от раждането.

Възможно ли е да се откажат изследвания на CTG по време на бременност

Някои бъдещи майки са подозрителни към този вид процедура. Особено чувствителните бременни жени не обичат да лежат дълго в една поза, други са объркани от жици.

Невъзможно е да се забрани на жена да откаже процедурата, но само с помощта на CTG е възможно наистина да се оцени състоянието на детето, да се запише и вземе предвид неговата двигателна активност, да се фиксира възможният тонус на матката или кислороден глад.

За активни бъдещи майки, които трудно прекарват много време без движение, съвременните клиники предлагат безжични CTG сензори и дори сензори, които позволяват запис във вода.

Ранното диагностициране на възможни патологии позволява, дори на етапа на бременността, да коригира здравето на бебето и безопасно да завърши бременността.

Вреди ли кардиотокографското изследване на плода

В случаите, когато е необходимо ежедневно наблюдение на резултатите от CTG, бъдещите майки може да се притесняват от негативното въздействие на устройството върху детето. Експертите уверяват, че устройството е напълно безвредно. Дори ежедневната процедура не вреди на бебето и не му причинява дискомфорт.

Ползите от вътрематочното изследване на плода многократно надхвърлят всички възможни рискове и страхове на бъдещите майки относно процедурата CTG. Лекият дискомфорт за жената по време на процедурата може да причини само продължителна липса на движение.

Кардиотокографията ви позволява да идентифицирате опасни състояния на най-ранните етапи, да предотвратите възможни негативни последици за плода и бременността като цяло и да намалите риска от тяхното повторение. Но трябва да се помни, че едно проучване не е достатъчно за поставяне на точна диагноза. Освен това винаги се предписват тестове, ултразвук и доплерометрия.

Бременна в 37 седмици

Характеристики и усещания през 37-та седмица от бременността

CTG при 37 гестационна седмица

Бременна в 37 седмици

До 37-та седмица от бременността усещанията за дискомфорт, различни болки се увеличават все повече и повече. Чувствате се огромни и неудобни, понякога дори специално закупени дрехи за бременни жени, които изглеждаха прекалено големи, когато ги купихте, не са закопчани.

Начинът на живот, сексът, храненето в 37 гестационна седмица трябва да бъдат съгласувани с лекаря в зависимост от вашето състояние, защото това, което е забранено от някои, може да бъде от полза за други.

Вашето състояние

На 37 гестационна седмица теглото на майката се увеличава с поне 9,5 11 кг. По-голямата част от това тегло е плодът, околоплодните води, плацентата, разширената матка и млечните жлези:

- тегло на детето 3000 3500 грама

- теглото на околоплодната течност е около 1000 1500 грама (по време на доставката количеството им намалява)

- тегло на плацентата около 350-500 грама

- теглото на уголемената матка и млечни жлези е 1500 грама.

Останалото тегло се дължи на увеличаване на обема на циркулиращата кръв на майката с около 50% и, разбира се, на мастните натрупвания, които сте успели да натрупате.

Трябва да се отбележи, че жените отслабват преди раждането. Част от теглото се губи поради промени в хормоналния баланс и отделянето на течност от тялото.

Сега може да изпитате доста сериозен дискомфорт, оплакванията през тази седмица от бременността са разнообразни и многобройни и това не е изненадващо през последните седмици на бременността, сега наистина не е лесно.

детето ти

Плодът в 37 гестационна седмица е напълно готов за раждане и само чака в крилете. Сега той е главен диригент на предстоящите събития. След като тялото му е напълно готово за раждане, процесът на раждане ще започне. Вашето тяло също се подготвя за това събитие.

Бебе на 37 гестационна седмица изглежда като нормално новородено. Тялото му е практически освободено от велус коса, а на главата му има доста количество косми. Влажната грес остана само в гънките на кожата. Ноктите са дълги, стигат до ръба на пръстите и дори отиват зад него, бебето може да се надраска. Пъпът се е изместил към центъра на корема, при момчетата тестисите са в скротума. При момичетата големите срамни устни покриват малките.

Кожата на бебето е красива светлорозова. Ако вашето бебе е от тъмнокожата раса, кожата му също е доста светла сега, при всички случаи, по-лека от тази на родителите му, а дланите и краката му са розови. Прилично количество мазнини се е натрупало под кожата, това прави бебето пълна. Особено много мазнини се отлагат в областта на лицето, детето се нуждае от кръгли бузи, за да се справи успешно със задачата да суче.

На 37 гестационна седмица теглото на детето често вече надвишава 3 кг, средно се раждат бебета с тегло 3200-3500 грама и повечето вече са успели да спечелят това, от което се нуждаят до тази седмица. На 37 гестационна седмица теглото на плода може да бъде много различно както при две различни жени, така и при едно и също при различна бременност. Като правило при второто раждане бебето е по-голямо и момчетата обикновено тежат повече от момичетата. В някои случаи бебето печели 3800 4000 грама до 37 гестационна седмица. Големият плод може да причини труден труд и дори цезарово сечение..

Бебе на 37 седмици от бременността води приблизително същия начин на живот като новороденото. Сънят му отнема по-голямата част от времето и ако е буден, той се занимава с смучене на всичко - от собствените си пръсти и предмишници до пъпната връв. Той е чувствителен към всичко, което се случва около майка му. Сега неговият слух, орган на зрението са напълно узрели, той чува и вижда перфектно, паметта му позволява да запомни гласа на майка си и не само.

Музикалните предпочитания също се определят сега. Ако една майка слуша много музика по време на бременност, има голяма вероятност да роди талантливо бебе..

До 37 гестационна седмица движението на плода става още по-рядко. Може дори понякога да се притеснявате, ако всичко е наред, когато не чувате детето си в продължение на един час и повече. Разбъркването става по-рядко преди раждането, това се дължи на стегнатостта на матката и напълняването на бебето. Не трябва да ви плаши.

Коремчето ти

Коремните промени, които настъпват преди раждането, са добре известни и могат да бъдат доста забележими, особено ако това е първата бременност. Това е предимно понижаване на корема. Поради факта, че главата на бебето потъва в малкия таз на майката, дъното на матката става по-ниско и стомахът изглежда по-малък. Ако имате 37 седмици бременност, коремът ви е спаднал, това не означава, че скоро ще родите, обикновено при първородни, пролапсът на корема настъпва 2 седмици преди очакваното раждане и по-рано, но при многократни раждания понижаването може да се случи само по време на раждането.

Анализи и изследвания

Краят на бременността означава за вас, че отново ще бъдете измъчвани с тестове. Една радост, напълно възможно е вече да сте в болница в очакване на раждане и това означава, че няма да се налага да приемате всичко отново.

Тестовете на 37 гестационна седмица са от първостепенно значение за планирането на раждането ви..

В повечето родилни болници всички жени, които са били хоспитализирани предварително, се подлагат на ултразвуков преглед. Защо е необходимо?

На 37 гестационна седмица ултразвуковото сканиране предоставя на лекарите богата информация, от която се нуждаят. Дори ако вашето бебе лежи правилно в матката, с главата надолу, възможни са вмъкнати екстензори, които са противопоказание за естественото раждане. Навреме откритите отклонения позволяват успешно да се избегнат възможни усложнения и да се извърши вашето раждане възможно най-внимателно и пестеливо.

Възможни оплаквания и проблеми

Календар на бременността Седмица 37 е времето на раждането предвестници. Какво е?

Предвестниците се наричат ​​многобройни и понякога не особено приятни симптоми, които показват възможното непосредствено начало на раждането.

И така, 37 седмици от бременността, предвестниците на раждането:

Много бременни жени отбелязват, че сега стомаха им често е болен и схванат. На 37 гестационна седмица тонусът на матката може да се увеличи по три причини и трябва да се научите да правите разлика между тях..

Брекстън Хигс съкращения.

Това не са предшественици, подобни контракции не водят до промяна в състоянието на шийката на матката. При контракциите на Брекстън-Хигс тонусът се повишава от дъното на матката и се разпространява надолу, докато няма болка или дори специален дискомфорт.

Предвестници на раждането.

Това са по-чувствителни контракции на матката и може дори да ви събудят през нощта. В същото време стомахът не боли постоянно, а контракциите не са редовни, те бързо преминават. Тези предшественици променят самата структура на шийката на матката, тя се изглажда и става по-мека.

Патологичен предварителен период.

Подготвителният период е последните часове преди началото на раждането, те се характеризират с първите признаци на раждането. Жената се притеснява от нередовни контракции, които обикновено се увеличават с продължителност и постепенно се увеличават. При патологичен предварителен период това време се отлага с много часове, а за особено нещастни хора продължава един ден. Това състояние не е норма и изисква индукция на труда. Ако сте бременна в 37 седмица, стомаха ви боли, докато това не е просто чувство, характеризиращо се с думата дърпане, а по-скоро чувствителни контракции, не седнете вкъщи и чакайте всичко да се ускори, по-добре е да се консултирате с гинеколог.

До 37-та седмица от бременността болката измъчва почти всички жени. Най-често срещаното оплакване сред жените е, че ги боли гърбът и долната част на гърба. Понякога тя дърпа долната част на гърба не само защото голям корем, дискомфорт може да се отнася и към категорията на предшествениците на раждането.

При повечето бременни жени естеството на отделянето се променя и разнообразието от симптоми може да бъде значително. На 37 гестационна седмица изписването може да говори както за патология, така и да бъде норма. За какво изхвърляне си струва да се притеснявате?

Ако сте бременна в 37 седмици, бяло течение, сърбеж и зачервяване, вероятно е млечница. На 37-та седмица от бременността е изключително нежелателно, тъй като бебето определено ще го получи от вас по време на раждането. Не забравяйте да информирате лекаря и не експериментирайте със самолечение, просто няма време за това.

На 37 гестационна седмица жълтото отделяне може да бъде вариант на нормата, но може да говори за възпалителни заболявания на гениталните органи. Ако те са значителни, струва си да вземете намазка, всичко в ред ли е?.

Кървавото отделяне може да е нормално или да показва сериозни усложнения. Кръв в 37 гестационна седмица, ярка, дори няколко капки, причина незабавно да се обадите на линейка, кафяво, розово отделяне също трябва да предизвика бдителност. Лигавицата с малки ивици кръв, както розови, така и кафяви, е норма, тапата просто си тръгва преди раждането.

Краят на бременността е времето, когато стомашно-чревният тракт вече сериозно протестира срещу състоянието си, потиснато от матката, много от тях са болни в 37 гестационна седмица, киселините са измъчени. Гаденето се свързва само със свиването на стомаха от матката, а с понижаването на корема мнозина отбелязват намаляване на този дискомфорт. Но повръщането и диарията при 37 гестационна седмица могат да бъдат както често отравяне, така и признак за началото на раждането. Ако в първия случай състоянието ви може да се влоши значително, температурата може да се повиши, във втория случай повечето бъдещи майки изпитват няколко други допълнителни симптома, например тонус и болка в долната част на корема със спазми. Ясно е, че тук не е нужно да пиете активен въглен, а отидете в болницата.

Опасности

Запазено до 37 гестационна седмица, предлежанието може да причини цезарово сечение. Не всички родилни домове позволяват естествено раждане в седалищно предлежание и струва ли си да се настоява за тях, цезарово сечение е избрано по причина, рискът за детето е твърде висок.

Последният ултразвук може да не е много приятен с резултатите си, разкри полихидрамнион, олигохидрамнион в половината от случаите също се превръщат в едно от показанията за цезарово сечение. Плацента превия, фетална хипоксия почти винаги означават операция.

Сега трябва особено внимателно да следите кръвното си налягане. На 37 седмица от бременността налягането може да се увеличи поради късна токсикоза, ако имате главоболие, подуване, забележите, че ръцете ви са подути, не забравяйте да уведомите Вашия лекар за това.

ARVI вече е ненужен и опасен. Треска и хрема при 37 гестационна седмица, настинка, могат да доведат до отделяне от бебето след раждането. Ако при лек ARVI е разрешен съвместен престой, вашето сериозно състояние определено ще доведе до отделяне от детето и ще бъде много трудно да се роди, опитайте се да не настинете сега.

На 37 седмици от бременността раждането е норма, ако започнете чудесно, това е просто вашето време. Важно е да не пропускате началото на раждането, да ги различавате от предшествениците. Реалните контракции се увеличават по продължителност и сила, по-чести във времето.

Близнаци

Близнаците се раждат най-често на 37 гестационна седмица.

Помогнете ми да разбера стойностите на ktg на 36 седмица! / ctg

Кръвното ми налягане преди бременност 130/90 беше нормално, живеех с него. Регистрирах се на 13 седмици от бременността, след няколко седмици налягането стана 140 до 90, лекарят започна да се паникьосва, предписаха ми лекарства, първо едно (налягането не спадна), след това се добави друго, стана 130 до 90 (задържано). Използвах течност с повишено внимание и всяка седмица (!) Дарявах урина (отидох в Invitro, дарих я за пари, защото не исках да чакам дълго време в жилищния комплекс и не исках да идвам до 8 часа сутринта, но след това я донесох по пътя към офиса). След това намерих лекар и РД, където реших да родя и на 26-та седмица този лекар ме вкара в болницата за преглед. Лежах там 8 дни, терапията (лекарствата) не беше променена, оставиха една и съща доза (хапвах по 8 таблетки на ден, ужас, но рискът беше голям, ако не го използвах). От 30-та седмица направих CTG, дарявах кръв и урина всеки ден, защото към всички проблеми беше добавен и повишен фибриноген (общо, тримесечието се повишава (нормата е 2-4, по време на бременност до 6, а аз имах 8), инжектирайки инжекции Fraxiparine в стомаха ми, за да го събори. имаше двойна доза от тези инжекции, целият пъп беше в синини...). Продължавах да мисля за плюене върху хапчетата (не плюех добре). На 37-та седмица отидох в болница преди раждането (с натиск, веднага ми предписаха цезарово сечение), вкараха ме до 38-39 седмици, искаха да гледат и да направят плазомофереза ​​(преливане на собствена кръв (чрез прочистване) за премахване на фебриногенемия (тъй като фибриногенът е фермент В идеалния случай тялото на жената започва да се подготвя за загуба на кръв и да сгъстява кръвта, в моя случай беше хипер + с планирано цезарово сечение, не бяха необходими кръвни съсиреци), като цяло плазмаферезата беше предписана в петък, 30 януари, и в четвъртък Вече родих... Е, как родих... след 24 часа краката ми бяха подути като слон, едвам ходех (краката, петите ми бяха подути!), Разболях се от грип, писах лошо и нямаше протеин в урината ми (ако имах - това е прееклампсия), и така - прееклампсия. Какво е по-лошо - не се знае... И с двете - последиците - смъртта на плода, от липса на кислород (съдовете се стесняват до нула в плацентата). Имах късмет - бях в болницата (лекарят КАК знаеше, постави го преди) По-нататък -... дълга история, прочетена в дневника... За операцията аварийно цезарово налягане беше 220... Лекарите все още са в шок, тъй като конвулсиите ми не започнаха, след това 2 дни реанимация (макар че бях в съзнание и се чувствах ГОЛЯМ, това беше лекарите, които бяха изкормени от страх, е, дъщеря ми... скъпо мое момиче... натискът ми я нарани малко, въпреки усилията ми... Налягането е СТРАШНО, сега знам със сигурност. Преди това не ми пукаше за всичко, чувствах се страхотно, дори на 140 до 90...

Моят съвет: следете колко пиете на ден и колко пикаете. В идеалния случай трябва да пикаеш малко повече, отколкото си изпил... В долния план нормите са едно към едно. Следете за подуване, измервайте налягането сутрин, следобед и вечер. Чуйте шейковете. Презастраховането няма да навреди, още повече - остава ви малко :))))) Просто ужасът на целия този боклук е, че всичко се случва със светкавична скорост........... докато аз самият тичах към клизмата, скачах там, дори с оток, събрани дрехи в отделението и др. А дъщерята вече се чувстваше зле... о, не искам да си спомням, трудно е....

ЩЕ ИМАТЕ ВСИЧКО ДОБРЕ!)))) Ако CTG беше назначен само на 36-37 седмици, тогава всичко беше нормално, тогава няма от какво да се страхувате! НО, остава само малко, ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ТОЗИ СКЪПЕН КРИСТАЛ и мислете САМО ЗА ДОБРО!)))) И всичко ще върви като по часовник, повярвайте ми))))

Календар на бременността> бременност от 37 седмици

Оксана
2009-10-24 03:57:12
Някъде от 4-5 месеца на бременността започнах да имам болки в гърба само на едно място - вдясно близо до гръбначния стълб в областта на черния дроб. Свързах това с факта, че бременните жени винаги имат болки в гърба и не им обърнах внимание. Малко по-късно, където 5- В продължение на 6 месеца областта на кожата под дясната гърда (с размерите на длан) започна да боли, тоест гърбът ме болеше отзад на това място и отсреща отпред под гърдата.Освен това кожата отпред изглеждаше изтръпнала на това място. Около 2 седмици, след появата болки под гърдите, всъщност не обърнах внимание на това (въпреки че съм много притеснен от бременността си и винаги при най-малкото притеснение посещавам лекари), защото за бременни жени обикновено има нормална болка в ребрата. Но след това ИЗКЛЮЧИТЕЛНО болката се засили и започна тежко гадене и повръщане на жлъчка и спазми в стомаха, повтарящи се след 10-15 минути, много силни. намалявайки интензивността на храносмилателния тракт, възникват проблеми с преминаването на храната.И жлъчката се натрупва в жлъчния мехур, тя се простира от това. Искам да кажа, че дискинезията не беше много сериозна, но боли много!) Основното лечение беше спазването на много строга диета (не осолени бульони, месо на пара, варени картофи без масло, зеленчуци на пара и т.н.) - и почти всичко НЕ МОГА ДА ЯДЯ СУРОВИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ, усукани през месомелачка), и дробни ястия 5-6 пъти на ден строго по едно и също време, на малки порции. Наблюдаван в продължение на 3 седмици - почти умрях от глад (затова исках да ям НОРМАЛНА храна - месо парче (не пара.) или ябълка цяла за ядене, захапете парче пресен хляб! Най-малко !! Диетата много помогна! Сега 38 седмици на бреме, нищо не боли дълго време. Лекарят каза, че това се случва при бременни жени доста често, просто не видях нито една коментирайте това!
Отговор

Въпрос: декодиране на фетален ctg 32 седмици?

Здравейте. На 29 години съм. общото състояние е добро.
„КТГ от 14.02.2012г
срок за гости: 32/3
загуба на сигнал: 10,5%
движения на плода на час: 19
базална скорост (удара / мин): 150
контракции: 1
ускорение> 10 удара в минута и 15 секунди: 4
> 15 удара в минута и 15 секунди: 0
Забавяне> 20 изгубени хитове: 0
високи епизоди (мин): 4 (20,3 удара в минута)
на 32 седмици при 69,7% от плодовете вариабилността е по-ниска.
ниски епизоди (мин): 0
КРАТКОСРОЧНА променливост (bpm): 10,6 (3,98 bpm)
Критериите на Dowes / Redman, изпълнени с 16 минути.
анализът не е валиден по време на раждането.
това не е диагноза. "
през цялата бременност приемам "Тромбо АСС 50" по 1 таблетка през нощта, препоръчана от генетик преди раждането.
Коагулограма на 30 седмици: "Хиперкоагулация, индуцирана от тромбоцитите хипоагрегация"
Коагулограма на 24 седмици: "Хиперфибриногенемия"
Коагулограма на 19 седмици: "Генетична тромбофилия"
всички ехографи са нормални.
през януари 2009 г., антенатална фетална смърт на 26-27 седмица ("Патологична незрялост на плацентата, вариант на междинни незрели ворсинки. Плацентарен хориоамнионит. Базален децидуит. Дифузен вилузит. Фуникулит.") Цялата бременност беше в гинекологичната болница.
през 2007 г. неразвиващи се 6-7 седмици.
Всичко добре ли е при нас и необходимо ли е да приемаме Тромбо АСС преди раждането?