Момичета, вече 3 седмици периодично забелязвам червена кръв на лист хартия, след като използвах тоалетната, съгреших на хемороиди и щях да отида при практикуващ, но болката се усещаше не съвсем в ануса, а отстрани. и сега пак, излизам от тоалетната (извинявам се за подробностите), алена кръв на лист хартия, взех огледало... това е шев кървене ((по-точно нодул. g, тя погледна и каза, че той все още не е излекуван, тя не каза нищо за кръвта ми.

какво да правя? боли... преди дълго време изобщо не можех да стоя, сега периодично е неудобно да седя. Между другото имаше 2 шева: вътрешен и външен

Следродилен шев

10 важни неща, които трябва да знаете

Гарантиран отговор в рамките на един час

 • 1

Като начало нека да разберем какви видове шевове има, тъй като всеки тип шев може да изисква свои собствени ограничителни мерки и функции за грижа.

И така, след раждането са възможни следните видове шевове:

 • шев след цезарово сечение - понастоящем се прави напречен разрез в долната част на корема, който съответства на долния сегмент на матката, дълъг 12-13 см и съдържа 2 шева: вътрешния - матката е зашита, и външния, който виждаме върху кожата.
 • конците на шийката на матката са вътрешни конци, които се налагат в случай на разкъсване по време на физиологично раждане. Причината за това може да бъде непълна дилатация на шийката на матката, бърз труд.
 • конци по стените на влагалището - вътрешни конци, които се наслагват при разкъсване на влагалището, което се случва и по време на бързо раждане и с възпаление на влагалището - докато стените стават нееластични и лесно се нараняват.
 • шевовете на перинеума са външни. Те се прилагат при руптура на перинеума в различна степен и при епизиотомия (изкуствена дисекция на перинеума). Разкъсването и епизиотомията са причинени от бърз труд, високо положение на перинеума, седалищно предлежание на плода и други..

Независимо от местоположението, шевовете могат да бъдат разделени на вътрешни и външни. Не са необходими грижи за вътрешните, те се извършват с абсорбиращи нишки и се лекуват сами. Външните шевове се различават само по шевния материал, с който са изпълнени, и независимо от местоположението на шева и техниката на неговото изпълнение, те изискват подходящи грижи.

Колко шева зарастват след раждането?

Скоростта на зарастване на конците зависи от няколко фактора. Независимо дали става дума за разранена рана или порязване. От конци, които могат или не могат да се абсорбират (конци, изискващи сваляне или метални скоби). Някои съпътстващи заболявания, които нарушават зарастването на всякакви рани. А също и от грижа за шевовете и лична хигиена.

Шевовете на разкъсани рани винаги се лекуват със седмица по-дълго, отколкото на порезни. Следродилните конци с налагането на абсорбиращи се материали заздравяват за около 10-15 дни и се разтварят за още една седмица. Конците с помощта на конци, които изискват последващо отстраняване, се лекуват за 15-20 дни и се разтварят седмица след заздравяването. Конците, за които се използват метални скоби, се лекуват за 3-4 седмици и се разтварят в рамките на 1 седмица. Заздравяването на конци може да се влоши: съпътстващ захарен диабет, масивна загуба на кръв, анемия, отпускане на мускулите и кожата и др..

Как да се грижим за вашия следродилен шев?

Вътрешните шевове не изискват специфична поддръжка. Вътрешният шев след цезарово сечение е покрит с кожа и не влиза в контакт с околната среда. А при шевовете на шийката на матката и влагалището е необходимо своевременно да изпразвате пикочния мехур, червата, да спазвате интимна хигиена и да не вдигате тежести. В повечето случаи тези конци се нанасят с резорбируеми конци и не изискват отстраняване, но се лекуват и бележат сами.

Външните шевове са в контакт с околната среда, поради което съществува риск от инфекция и такива шевове изискват внимателна поддръжка.

Шевът след цезаровото сечение се грижи от медицинския персонал през първите няколко дни, докато жената е в болницата. Шевът се обработва ежедневно с антисептик и се стерилна превръзка. Средно конците се отстраняват след една седмица, след което лечението продължава до пълно заздравяване.

Жената е много притеснена от шевовете на чатала. Невъзможно е да се приложи асептична превръзка към тези конци, тези конци се усещат по време на всяко изпразване и изискват много внимателна поддръжка. След всяко уриниране и дефекация е необходимо да се измие с течаща вода със стайна температура без сапун.

Два пъти на ден, сутрин и вечер, измийте шева със сапун, но не го търкайте с кърпа. След това изсушете кожата в областта на шева с попивателни движения. Най-добре е да използвате хартиени кърпи за еднократна употреба за това. Но можете да имате кърпа само за чатала и да я сменяте всеки ден. След водните процедури не бързайте да обличате спално бельо, въздушните бани допринасят за регенерацията на тъканите.

Не бива да носите синтетично бельо - само памук или специално бельо за еднократна употреба е добър вариант. Не можете да носите оформящо бельо, то нарушава пълния кръвен поток, който е необходим за заздравяването на шева. Необходимо е да сменяте уплътнението поне веднъж на всеки 2 часа, дори и да не е напълнено, просто микроорганизмите се размножават в него.

Тези конци не е необходимо да се третират с антисептици и антибиотични мехлеми без индикации, те се използват само когато шевът се нагрява. За грижи можете да използвате продукти, които допринасят за най-бързата регенерация на тъканите, но не съдържат антисептичен или антибактериален компонент: бепантен, масло от морски зърнастец и др. офлокаин и др.). Но при инфекция и възпаление на шева, прегледът на лекар е наложителен, тъй като неадекватното лечение може да доведе до усложнения под формата на възпаление на вътрешните полови органи.

За бърза регенерация на конците се препоръчва да се изпълняват упражнения, насочени към подобряване на притока на кръв в малкия таз. Това изисква свиване на мускулите на тазовото дъно. Най-ефективно е да се прекъсне струята урина при уриниране..

Ако се образува плътен, нееластичен белег, тогава лекарят може да предпише специални абсорбиращи мехлеми, които се прилагат ежедневно върху областта на белега в продължение на няколко месеца.

Характеристики на режима за следродилни конци

Най-вече се страхуваме от разминаване на шевовете. Ето защо, с конците след раждането, трябва да вземете предпазни мерки, за да предотвратите тяхното разминаване. Два компонента играят водеща роля тук: навременното изхождане и предотвратяване на запек и ограничаване на физическата активност..

Запекът води до необходимост от натоварване по време на изхождането и това е рискът от разминаване на шевовете. Запекът също води до размножаване на сапрофитна флора, което увеличава риска от инфекция на конците.

Трябва да се опитате максимално да регулирате изпражненията си с диетата си, но с необходимостта да се придържате към строга диета, това не винаги е възможно. За да омекотите изпражненията на кърмачка, можете да ядете най-малко чаша всеки ферментирал млечен продукт (кисело мляко, кефир, ферментирало печено мляко, ацидофилус и др.) Ежедневно, 1 чаена лъжичка плодове от бял трън до три пъти на ден с храна и пийте много течности. През първите три дни можете да направите клизма или да поставите глицеринова свещ с всяко желание за дефекация. Ако въпреки това се появи запек, тогава е наложително да се направи клизма за изпразване на червата..

Жената не трябва да вдига тежести в продължение на две седмици. Също така за шевовете на чатала, най-важното ограничение е да не седите поне 2 седмици. И това е може би най-трудният момент. Би било по-лесно, ако жената след раждането не трябваше да се грижи за новороденото бебе и семейството. А от болницата трябва някак да се прибереш. Препоръчително е да се карате в кола, легнала, изправена или наклонена на здрава страна. Необходимо е да се издигнете от легнало положение в изправено положение, заобикаляйки седалката. Трябва да станете през позицията на ваша страна през здравата страна (противоположна на тази, на която има шевове), след това да се качите на четири крака и по този начин да слезете на пода. Можете да седнете леко на тоалетната, но направете основната опора от здравата страна.

Не можете да клякате и да правите резки движения. Всички движения трябва да са меки и плавни.

Можете да започнете да седите след две седмици, ако няма съпътстващи заболявания, които нарушават регенерацията на тъканите, и то само на твърда повърхност. И само седмица по-късно - на мека.

Ако жената е родила чрез цезарово сечение, тогава първите 2-3 дни, като правило, се прилагат аналгетици, за да се намали интензивността на болката в областта на следродилния шев, а след това се препоръчва да се носи специална превръзка или да се стегне коремът с пелена или, още по-добре, с дълга еластична превръзка.

След всяка операция на корема хирурзите не препоръчват вдигане на тежести над 2 кг. Би било идеално да следвате тази препоръка за жена след раждането. Но това може да стане само с външна помощ, ако някой близък ще се погрижи изцяло за бебето и той ще го доведе при майка си само за хранене. И така докато шевът заздравее - средно 2 седмици. Ако това не е възможно, тогава в този случай се препоръчва да не се вдига нищо повече от теглото на детето (3-4 кг).

Каква позиция да се храни бебе с шевове на чатала?

Също така е необходимо да се храни бебето, докато е в легнало положение. Много удобна поза, при която майката лежи отстрани и слага ръка от тази страна зад гърба на бебето или зад главата си. А бебето от другата страна, с лице към майката, притиска корема си към корема. В този случай трябва да поставите удобна възглавница под главата си. Може да се нуждаете и от възглавница или валяк от всякакъв плат под гърба в таза или между коленете. След 1,5-2 седмици след раждането можете да хранете бебето на ръце, наклонено, но много внимателно.

Колко време притесняват шевовете след раждането??

Шевовете все още могат да ви притесняват месеци след излекуването. И интензивността на болката намалява с 5-7 дни с успешно излекуване. Но ако болката е по-дълга или засилена, ако има нагнояване на шева, кървене от шева, температурата се повишава, тогава това е задължителна причина да се свържете с гинеколог.

След 2-3 седмици може да има сърбеж и леко усещане за свиване, което показва резорбция на шева. С шевове на перинеума, дискомфорт, чувство на стеснение и болка по време на полов акт са възможни за още няколко месеца до шест месеца.

Възможни усложнения на следродилните шевове

В рамките на две седмици болката в областта на шевовете трябва да спре, но понякога се случва след това време шевовете да продължават да притесняват жената, придружени от болка, дискомфорт, кървави отделяния, неприятна миризма, нагнояване или отслабване на шева. И всяко от тези състояния е причина да посетите лекар..

Възможни усложнения на следродилните шевове:

  Болка. Ако след две седмици болката продължава и физическият преглед не разкрива обективните причини за болката, тогава може да се предпише отопление с инфрачервена, синя или кварцова лампа. Сеансът продължава 5-10 минути от разстояние 50 см. Подгряването може да започне не по-рано от две седмици след раждането. Започването по-рано може да причини маточно кървене. Загряването може да се извърши самостоятелно у дома, но само по лекарско предписание след преглед.

Специални мехлеми също могат да бъдат предписани за разтваряне на белези..

 • Разминаване на шевовете. Ако шевът се е разпаднал, тогава са възможни две възможности за по-нататъшни тактики. Това зависи от това дали раната вече е заздравяла или не и от степента на разминаване на шева. В повечето случаи конците не се прилагат повторно и заздравяването става по вторично намерение. Това води до по-малко еластичен белег. В някои случаи се прилагат нови конци, но трябва да се направи нов участък от кожата, тъй като конците не пълзят по заразени рани. След това се препоръчва да се използват локални препарати, които насърчават най-бързата регенерация..
 • Сърбеж. В повечето случаи, около две седмици след налагането на шева, жената започва да изпитва сърбеж, понякога много силен. Но, като правило, това не е отклонение, а, напротив, показва заздравяването на шева. Сърбежът е придружен от резорбция на белега. В този случай се препоръчва да се измива с хладка вода възможно най-често, но не гореща!

  Но в някои случаи, ако сърбежът е налице не само в областта на белега, но и в областта на всички външни генитални органи и във влагалището, това показва възпаление или дисбиоза на влагалището.

 • Нагнояване. Ако се забележи гнойно отделяне от шева, което може да бъде от сиво до зелено, с неприятна миризма, тогава това състояние е много опасно от разпространението на гноен процес и изисква задължителен преглед от лекар. В повечето случаи е достатъчно външно лечение с антисептици и антибиотични мазила, което трябва да бъде предписано от лекар след преглед. В по-тежки случаи или при съпътстващ захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза може да се предпише системно приложение на антибактериални лекарства.
 • Кървене. Ако има кървене от следродилния шев, това показва неговата повреда, че има области, на които ръбовете на раната не се затварят и, излагайки се по време на движение, кървят. Това се случва, когато шевът се разминава след ранно седене. В повечето случаи това не изисква специални мерки и шевовете растат сами. В някои случаи се изисква повторно зашиване.
 • Шевове след раждане: грижи, лечение, усложнения

  Когато се появи бебе, някои родилки развиват разкъсване на матката, влагалището или перинеума, така че лекарите са принудени да зашиват след раждането. За съвременните лекари шевът не е труден, но такава процедура е неприятна и болезнена за жената. Дори добре зашити рани могат да бъдат обезпокоителни след раждането. Как да минимизирате нежеланите ефекти и правилно да се грижите за белези?

  Видове и причини за шевовете

  Прекъсванията могат да бъдат външни или вътрешни. Ако перинеумът е разкъсан след раждане, тогава се извършва външен шев и когато вагината или шийката на матката е вътрешен. Това се прави със специални хирургически конци, те се нуждаят от подходящи грижи - лекарите са длъжни да кажат на младата майка как се прави това. Разгледайте видовете шевове отделно.

  На шийката на матката се образуват шевове поради голям плод. Анестезия за жена не се извършва, тъй като тъканите на матката не са много чувствителни по време на раждането. Обикновено шевният материал е кетгут, както и друг саморазбираем материал, който не е необходимо да се отстранява. На практика няма усложнения, жената не изпитва дискомфорт.

  Във влагалището кетгутовите шевове се прилагат на почивки, като се използват новокаин, лидокаин или друга местна упойка. В продължение на няколко дни родилката изпитва болезненост. Не са необходими специални грижи.

  Конците след раждането върху перинеума се нанасят с естествени сълзи или изкуствени разрези, направени от лекар. Тази дисекция е от три степени, в зависимост от това дали кожата, мускулите или ректалната стена са дисектирани. Прави се анестезия с лидокаин, болката дълго време притеснява жената. На родилката е предписана почивка за известно време, най-строга хигиена и лечение с антисептици.

  Външните конци след раждане представляват голяма опасност по отношение на евентуално възпаление, нагнояване, инфекции, за тях трябва да се гледа по-внимателно. Родилницата определено ще ви каже как да извършвате редовни грижи.

  Как шевовете зарастват

  Всяка родилка се надява да се справи без почивки, но не всеки успява. Следователно жената трябва да знае кога ще заздравеят следродилните конци. Скоростта на изцеление зависи от много фактори.

  Ако нишките са класифицирани като саморазбираеми, не е нужно да се притеснявате повече от 14 дни. Белезите ще изчезнат след около два месеца.

  Малко по-лошо при използване на други материали. Те трябва да бъдат премахнати след пет до шест дни и ще отнеме две до четири седмици, за да се излекуват. Процесът на оздравяване зависи от индивидуалните особености на организма..

  Ако патогенни бактерии са попаднали в раната, ще е необходимо да се обработят повърхностите, да се следи тяхната чистота.

  На най-простия език от жената се изисква само строга хигиена, за да не се случват усложнения..

  Грижа за раната

  За да ускорите заздравяването на сълзите, трябва да знаете как се лекуват шевовете след раждането. Такава мини-консултация е отговорност на лекар, така че родилката не бива да се смущава, задавайки въпроси по тази тема. Обикновено грижите се състоят в третиране на раната с антисептик и осигуряване на пациента на заседнал начин на живот за кратко..

  • Докато пациентът е в болницата, медицинската сестра обработва белезите отвън с разтвор на калиев перманганат, обикновен брилянтен зелен
  • Подложката се сменя на всеки 2 часа
  • Бельо за предпочитане памук или гащи за еднократна употреба
  • Забранено е стягането на бельо, което притиска перинеума - това влошава притока на кръв, заздравяването значително се забавя
  • Трябва да се измиете след използване на тоалетната, а също и на всеки 2 часа
  • Препоръчително е да посещавате тоалетната по-често, за да изпразните навреме пикочния мехур, който, когато е пълен, предотвратява свиването на матката
  • Сутрин и вечер вземете душ със сапун, останалото измиване през деня се извършва само с вода
  • Обърнете внимание на външния шев - насочете водната струя директно към нея
  • Избършете, като попиете от влагалището до ануса

  Жените с перинеални сълзи трябва да седнат много внимателно за известно време (може да не им бъде позволено да седят на задните части). Обикновено такива мерки продължават една до две седмици, по-точно само лекар ще каже. Можете да изпразните червата си в тоалетната още първия ден. Трябва да седнете на твърда повърхност, още по-добре е да седнете наполовина или да легнете. Забранено е ограничаването на дефекацията от страх от болка, натискът на изпражненията в тялото е много по-опасен. За да се установят движенията на червата, понякога се приписват специални свещи. За да избегнете запек, трябва съзнателно да избирате храна, която не помага за укрепване на изпражненията. Преди хранене е препоръчително да се изпие голяма лъжица растително масло, за да се нормализират процесите в червата.

  Строго е забранено вдигането на повече от три килограма. Горните правила са достатъчни за възстановяване. Това обикновено се случва, но в изключителни случаи раните продължават да болят, не става по-лесно. Защо се случват усложнения и как да ги излекуваме?

  Усложнения

  Ако са изминали две седмици и младата майка изпитва дискомфорт в местата на пролуката, се изисква обжалване пред медицински работници. За да не пропуснете началното усложнение, бъдете внимателни към тялото, като отбелязвате следните фактори.

  Болезненост

  Ако белезите болят, но по време на прегледа от лекаря не са открити проблеми, тогава специалистът ще предпише загряване. Изследването се извършва не по-рано от 2 седмици след раждането, така че матката да се свие. За загряване се използва инфрачервена или кварцова лампа, която трае около пет до десет минути. Наистина е възможно да извършите такова загряване у дома, ако имате всичко необходимо за това, но само след консултация със специалист. Понякога за изцеление се предписва специален мехлем.

  Шевът е отворен

  В такава ситуация е забранено да се предприемат действия у дома. Ако шевовете след раждането са се разделили, тогава трябва да се обадите на линейка. Ако лекарят, след преглед, наистина е диагностицирал разминаването на конците, той обикновено веднага прилага нови. Понякога раната вече е напълно излекувана, така че не се налага нова медицинска намеса и други сложни манипулации. Освен това, след преглед, лекарят ще предпише лечението на раната със специален мехлем или супозитории.

  Сърбеж

  Често оплакване на родилите жени е, че сълзите сърбят много след раждането. За жените тази ситуация безпокои напълно пациентите напразно - това не означава инфекция на раната или други заболявания. Тази краста е свързана с оздравителни процеси в тъканите, тя е естествен феномен. За да се отървете от този безвреден, но неприятен симптом, трябва да се измиете с топла вода. Топлата и студената вода е напълно неподходяща за измиване. По същия начин се обясняват леките болки в дърпането, но вие също трябва да внимавате, а не дали сте започнали да седите или да носите тежки неща твърде рано.

  Гнойни

  Ако едно момиче забележи неестествено отделяне със странен зеленикав цвят или неприятна миризма, това показва гнойни процеси, които представляват голяма опасност за женското тяло. Ако раната загнои, трябва да посетите гинеколог възможно най-скоро. Такъв процес сам по себе си е усложнение и изисква задължителна медицинска намеса. Ако диагнозата е разочароваща и нагнояването е достатъчно тежко, лекарят обикновено предписва подходящи антибиотици. Освен това те предписват заздравяващи рани и противовъзпалителни лекарства под формата на гелове и мехлеми. Можете също така да използвате обикновен водороден прекис, който е чудесен за дезинфекция на рани..

  Кървене

  Понякога жената забелязва, че раната кърви, нищо не помага. Това обикновено се случва, ако една жена започне да седи твърде рано. Зашитите тъкани се разтягат, раната се излага, кръвта тече. Нежелателно е да се третира самата рана, трябва да се свържете с гинеколог. Понякога лекарят решава да приложи други шевове, много по-често специалистът препоръчва използването на лекарства за заздравяване на рани под формата на мехлеми.

  Ако всичко е минало добре, тогава шевовете се разтварят сами или трябва да отидете на лекари, за да премахнете конци - всичко зависи от това с какво е зашит пациентът. Премахването на нишките се извършва от лекар в амбулаторни условия. Почти не боли, но жената трябва да се подготви за неприятните усещания..

  Как да премахнете шевовете

  Когато една жена е изписана от родилния дом, й се казва кога трябва да отиде на лекар. Ако всичко върви добре, тогава раната зараства добре до шестия ден. Към този момент някои родилки все още са в болница, там ще им бъдат премахнати шевовете. Когато мама бъде изписана, тя ще трябва да пристигне в определеното време, за да премахне конците.

  След процедурата жените се притесняват колко болезнено ще бъде, какви упойващи лекарства се използват. Обикновено гинеколозите успокояват, че това е леко болезнена процедура, която се понася добре без упойка. Но тук лекарят е малко хитър - много зависи от чувствителността на болката към пациента. Някои дами практически не усещат нищо особено при премахване на шевовете, други намират за доста болезнена манипулация. Вторият вариант често е вдъхновен от психологическото настроение на жената, в действителност има леко изтръпване и усещане за парене, когато нишките напускат тялото.

  Раждането е непредсказуем процес, така че почивките не са толкова редки, колкото родилките искат и акушерките. Ако жените се страхуват от възможността за прекъсване - тялото й е разкъсано, тогава лекарите са философски настроени към това, не го смятат за голямо усложнение. В съвременната гинекология са разработени подробно и професионално инструкции за това как да се действа в случай на разкъсване. Професионалното зашиване от опитен лекар почти никога не носи много проблеми за жените. Но за да стане такъв сценарий реалност, трябва точно да следвате простите инструкции на лекарите да се грижат за шева..

  Епизиотомия: съвети за бързо излекуване на конци от вашия гинеколог

  Много жени имат перинеален разрез, известен като епизиотомия по време на раждането. Тази манипулация (или подобна - перинеотомия) се извършва, за да се предпази перинеума от силни и неравномерни разкъсвания, които ще бъде доста трудно да се зашият. Спонтанното разкъсване обикновено води до по-груби белези от епизиотомията.

  Ако акушер-гинекологът по време на раждането е казал, че имате нееластичен, така наречен пенсиониран перинеум, тогава най-вероятно те ще направят епизиотомия. В допълнение към нееластичен перинеум има и други индикации за епизиотомия. Например, това се прави, когато е необходимо да се съкрати периодът на усилие, така че жената да ражда по-бързо. Това се изисква, когато сърдечният ритъм на плода е нарушен.

  Дори преди 60 години епизиотомията се правеше като цяло като планирана процедура, но сега лекарите прибягват до нея само ако има ясни индикации. Не правете съкращения на всички.

  И така, как вървят нещата. Когато бебето е на път да се роди, медицинска сестра или лекар ще направят разрез (вж. Снимката) със специални ножици. Това обикновено се прави без предварителна упойка, но жените почти не се чувстват.

  След раждането на бебето и това ще бъде веднага след разреза, жената ражда плацентата. След това влагалището се третира с йод и се пристъпва към зашиване на разреза и разкъсвания (ако има такива).
  Конците могат да се поставят след анестезия или да не се използват. Облекчаването на болката обикновено се използва при тежки разкъсвания, ако шийката на матката е повредена, но ако трябва само да се зашие разреза, лекарят може да не инжектира болкоуспокояващи. Шиенето не е дълъг въпрос. А инжекциите в перинеума също са много болезнени..

  Живот след епизиотомия

  Интензивността на болезнените усещания до голяма степен зависи от това как точно е направен разрезът, дали е бил твърде дълбок (понякога лекарите случайно увреждат ректума), под какъв ъгъл и дали все още има прекъсвания. Повечето жени изпитват силна болка през първите 4-5 дни. Някои жени дори се инжектират с болкоуспокояващи след раждането. Но повечето издържат.

  След това, в продължение на няколко седмици, шевовете могат да се дърпат, болят, сърбят, но постепенно усещанията за болка отшумяват.

  Обилното отделяне след раждането усложнява всичко още повече. Ако жената носи редовни подложки с мрежа, те много разтриват шевовете. Ето защо се препоръчва вместо подложки просто да носите памучни стерилни парцали за еднократна употреба и да ги изхвърляте след употреба. Но в родилния дом това вероятно ще бъде проблематично. Но къщата е истинска. В родилния дом си струва да купувате подложки не с мрежа, а с меко покритие.

  Забрана за седене

  За да не се раздават шевовете и всичко да се лекува добре, след епизиотомията е забранен всякакъв натиск върху перинеума за около три седмици, тоест не можете да седнете. Това създава много проблеми на жените. Трябва да се храните, като стоите или легнали, кърмите само докато лежите. Можете обаче да седнете, например, на тоалетната, тъй като в този случай няма натиск върху перинеума.

  Ако всичко лекува добре, тогава 1,5-2 седмици след раждането, можете да седнете, сякаш, на едно седалище.

  Тоалетна

  За да може шевът да се лекува по първоначално намерение, да не се разпръсква и да не се налага повторно нанасяне, на жените се препоръчва да не натискат. Първото пътуване до тоалетната често е проблем. След раждането чревната перисталтика може временно да отслабне, хемороидите се влошават, а самите майки започват да страдат от психологически запек.

  Първият път да отидете в голяма тоалетна след епизиотомия е необходим преди изписване от болницата, преди премахване на шевовете. За да избегнете запек, трябва да наблюдавате диетата си в болницата. Яжте повече течност, супи.

  Ако преди премахването на шевовете и те обикновено се отстраняват преди изписването от болницата, 4-5 дни след раждането, все още нямаше изпражнения, трябва да го извикате. За да направите това, можете да поискате да направите обичайната почистваща клизма. Или използвайте микро клизма "Mikrolax" или глицеринова свещ.

  Баня

  Разбира се, искам бързо да се върна към стария си живот, но къпането преди края на въшките е нежелателно, просто душ. А за тези, които имат шевове на перинеума, толкова повече не трябва да бързате към банята. По-добре е да поддържате шева сух, тогава той заздравява по-бързо.

  Сексуален живот

  Препоръчително е да посетите гинеколог около 2 месеца след раждането, за да поговорите с него за това кога можете да възобновите връзката. Обикновено по това време всичко вече е излекувано. Но трябва да сте подготвени за факта, че може би болката ще продължи няколко месеца, особено ако се образува груб белег. Това ще направи чатала по-малко еластичен..

  Ако лекарите са приели твърде много или шевовете са се разделили и се е образувала депресия или белег, може да се наложи пластична хирургия. Сега тези операции се извършват безпроблемно в различни клиники..

  Също така е по-добре да започнете да правите упражнения на Кегел след заздравяване на перинеума, след 2 месеца, но само ако това не причинява дискомфорт.

  Раждане след епизиотомия

  Много жени са сигурни, че ако е била извършена епизиотомия по време на първото раждане, тогава тя ще бъде същата по време на следващите раждания. Това не е вярно. Много зависи от характеристиките на хода на раждането, от опита на лекаря, акушерката, от това как майката настоява правилно. Епизиотомията може да се избегне изцяло. И авторът на тази статия е от онези жени, които са претърпели епизиотомия (нееластичен перинеум) по време на първото раждане, а по време на второто са се справили без него..

  Лечение на конци, заздравяване и възможни усложнения

  Конците могат да се нанасят с резорбируеми и неразбираеми конци. Последните се отстраняват при изписване от болницата, а първите изчезват сами. Премахването на шевовете е малко неприятно, но не болезнено..

  В родилния дом самите сестри обработват шевовете за жени. Обикновено те просто се намазват с брилянтно зелено, плюс кварциране се извършва два пъти на ден. Такова лечение.

  При изписване те дават препоръки как да се грижите за шева. Обикновено се препоръчва да продължите да го лекувате с брилянтен зелен или манганов разтвор. Други възможни опции, които могат да бъдат обработени: levomekol, traumeel, solcoseryl. В този случай levomikol е антибактериален мехлем, може да се предпише, ако има усложнения, например шевът се нагрява. Не е много добър знак, ако шевът кърви, появи се ichor, това означава, че той не зараства добре, може би дори шевът се разминава. Необходимо е да се смазва с брилянтно зелено. Но ако няма силно, забележимо несъответствие, то ще отмине.

  Друго възможно усложнение е образуването на хематом (прилича на уплътнение) по шева и подуване. В повечето случаи то изчезва от само себе си..

  Ако забележите нещо като дупка в шева - това може да е фистула, понякога се образува, ако шевовете не се отстраняват дълго време или нишката остава след отстраняване. В леките случаи той преминава след отстраняване на нишките, провокирали появата му. При тежки и напреднали случаи може да се наложи хирургично лечение. Такава фистула се образува с некачествено зашиване след тежки разкъсвания..

  Много е важно шевът да се поддържа възможно най-малко мокър, така че дори се препоръчва да се изсуши със сешоар след обработка с разтвор на манган или други течности, както и след измиване. Между другото, препоръчително е да се измиете със сапун за пране..

  Шевове след раждане

  Шевовете след раждането са като бойни рани при мъжете след битка и какво е раждането, ако не битка за вашия собствен живот и живота на вашето дете? ___________________________________________________________________

  За съжаление, разкъсванията на шийката на матката и перинеума са много чести. Не винаги всичко протича гладко, защото перинеумът е част от тялото, където заздравяването е трудно. Ако по време на прегледа, който задължително се извършва след раждането на бебето, лекарят открие, че разрезите не са зашити.

  Как изглеждат шевовете след раждане на перинеума?

  Защо болките болят след раждане?

  Тъй като това е зашита рана в резултат на руптура или разрез на перинеума. След седмица ще ви бъде много по-лесно, но напълно ще се възстановите за около 8 седмици или дори шест месеца...

  Нека да разберем какви са конците, как се прилагат и как впоследствие се лекува една жена.

  - Вътрешен - прилага се при цервикални и вагинални сълзи, обикновено не боли и не изисква специални грижи. Те се наслагват от абсорбиращи се материали, не е необходимо да се отстраняват, няма нужда да се обработват, няма нужда да се мажат или да се обливат, просто трябва да се осигури пълна сексуална почивка за поне 2 месеца, защото тук те са в далеч от идеалните условия.

  - За да заздравее добре раната, тя се нуждае от почивка и асептика. Нито едното, нито другото не могат да бъдат напълно осигурени, майката все пак ще трябва да се изправи до детето, ще трябва да ходи. В тази област е невъзможно да се постави някаква превръзка, а отделянето след раждането създава среда за размножаване на микроби, поради което е доста често зашитите участъци да се различават.

  - възможно е да се зашие перинеума, като се използват различни техники и материали, но почти винаги това са подвижни опции (те ще трябва да бъдат премахнати за 5-7 дни). Най-често, ако всичко върви добре, те се отстраняват в болницата, преди изписването.

  - Лечение на зашити места в болницата се извършва от акушерка. Това може да се направи както в изпитния стол, така и точно в отделението. Обикновено се третира с брилянтно зелено 2 пъти на ден. През първите две седмици болката е силно изразена, трудно е да се ходи и е забранено да се седи, майките се хранят легнали, ядат или стоящи, или легнали.

  След отстраняването на хирургическите конци и изписването от болницата, жената няма да може да седи нормално почти месец. Отначало можете да седите само настрани върху твърдо тяло и дори от болницата ще трябва да се върнете в легнало положение, в колата на задната седалка.

  Колко шева зарастват след раждането?

  Грижа за конци след раждане

  - Самопоглъщащите се варианти във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи.

  - Външните нишки изискват внимателна поддръжка. Налагането им се извършва най-често на слоеве, като се използва подвижен материал.

  - След като ги приложите, ще трябва да се измивате с чиста вода с добавка на калиев перманганат след всяко посещение в тоалетната и старателно да подсушавате чатала с чиста кърпа.

  - Подложките ще трябва да се сменят много често, тъй като раната се нуждае от сухота. Докато сте в болницата, акушерката ще извърши лечението.

  - Премахването на нишките е безболезнена процедура, която до голяма степен премахва дискомфорта.

  - През първите дни ще е необходимо първият стол да се отложи възможно най-много, особено при разкъсвания от 3-та степен, в бъдеще ще се извиква с използване на свещи.

  - Ще е необходимо известно време да се въздържате от зърнени храни и хляб, зеленчуци и други храни, стимулиращи изпражненията. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се извършва прочистваща клизма, която сама по себе си е способна да забави изпражненията..

  Разминаването на конците най-често се случва в първите дни или непосредствено след отстраняването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, внезапни движения, както и такова усложнение като нагнояване. Това е необичайно усложнение, което се случва със сериозни перинеални сълзи, степен 2-3.

  Ако има възпаление, зачервяване, остра болка в перинеума, преждевременно отстраняване на материала, задържащ разкъсването на перинеума до пълното зарастване на раната, не е добро, тъй като по този начин се образува груб белег. Как да се справите с раната, гинекологът ще ви каже.

  Ако ранният период протече добре, излекуването протича без усложнения, след изписване от болницата ще са необходими само хигиенни мерки. Може да се препоръча Bepanten или друг омекотяващ и лечебен мехлем.

  Когато шевовете зарастват напълно след раждането?

  Средно дискомфортът изчезва след 2 седмици, но сексът ще бъде неприятен поне 2 месеца след раждането на бебето. По време на зарастването се образува белег, който донякъде стеснява отвора на влагалището, правейки секса болезнен.

  За да се справите с това, по-скоро ще спомогнете за избора на най-безболезнената поза, която е различна за всяка двойка и използването на мехлеми срещу белези, например, contraubex.

  странни усещания във влагалището могат да ви притесняват дълго време, до шест месеца. В бъдеще обаче те са напълно погълнати..

  Когато трябва да подозирате, че нещо не е наред:

  - Ако вече сте изписани вкъщи и зашитото място кърви. Понякога кървенето се появява в резултат на отслабване на раната. Няма да можете да се изследвате напълно сами, затова побързайте да се върнете при лекаря.

  - Ако вътрешните зашити рани болят. Обикновено след зашиване на вагинални сълзи може да има лека болка в продължение на 1-2 дни, но те бързо преминават. Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на хематом (кръв) в областта на увреждането. Обикновено това се случва през първите три дни след раждането, все още ще сте в болница, информирайте Вашия лекар за това чувство.

  - Понякога конците се загнояват след напускане на болницата. В същото време има болезнено подуване в областта на раната, кожата тук е гореща и може да се повиши висока температура.

  Във всички тези случаи не бива да мислите сами как да намажете раната, трябва спешно да се свържете с гинеколог.

  Прочетете също

  Косата пада след раждането какво да правя

  Колко дълго след раждането можете да правите секс?

  Всъщност това е доста индивидуален въпрос. Важното е какво е било раждането, ако е трудно, тогава раната може да заздравее много по-дълго от обикновено. Във всеки случай е важно преди първия полов акт да се подложите на пълен преглед и да получите препоръки от специалист. Въпреки че има средни стойности. Така че, след около 4-6 седмици, като правило, една жена може да се върне към обичайния си начин на живот с партньора си..