Момичета, вече 3 седмици периодично забелязвам червена кръв на лист хартия, след като използвах тоалетната, съгреших на хемороиди и щях да отида при практикуващ, но болката се усещаше не съвсем в ануса, а отстрани. и сега пак, излизам от тоалетната (извинявам се за подробностите), алена кръв на лист хартия, взех огледало... това е шев кървене ((по-точно нодул. g, тя погледна и каза, че той все още не е излекуван, тя не каза нищо за кръвта ми.

какво да правя? боли... преди дълго време изобщо не можех да стоя, сега периодично е неудобно да седя. Между другото имаше 2 шева: вътрешен и външен

Кръвоизлив шев в перинеума след раждане

Свързани и препоръчителни въпроси

11 отговора

Търсене в сайта

Ами ако имам подобен, но различен въпрос?

Ако не сте намерили необходимата информация сред отговорите на този въпрос или ако проблемът ви е малко по-различен от представения, опитайте да зададете допълнителен въпрос на лекаря на същата страница, ако е свързан с основния въпрос. Можете също така да зададете нов въпрос и след известно време нашите лекари ще отговорят на него. Безплатно е. Можете също да търсите подходяща информация в подобни въпроси на тази страница или чрез страницата за търсене в сайта. Ще бъдем много благодарни, ако ни препоръчате на вашите приятели в социалните мрежи..

Medportal 03online.com извършва медицински консултации в режим на кореспонденция с лекари на сайта. Тук ще получите отговори от реални практикуващи в тяхната област. В момента на сайта можете да получите съвет в 50 области: алерголог, анестезиолог-реаниматор, венеролог, гастроентеролог, хематолог, генетик, гинеколог, хомеопат, дерматолог, детски гинеколог, детски невролог, детски уролог, детски ендокринен хирург, детски ендокринен хирург, специалист по инфекциозни болести, кардиолог, козметолог, логопед, УНГ специалист, мамолог, медицински юрист, нарколог, невропатолог, неврохирург, нефролог, диетолог, онколог, уролог, ортопед-травматолог, офталмолог, педиатър, пластичен хирург, ревматолог, психолог, ревматолог, рентгенолог, сексолог-андролог, зъболекар, трихолог, уролог, фармацевт, фитотерапевт, флеболог, хирург, ендокринолог.

Отговаряме на 96,64% от въпросите.

За да не остане и следа. Грижа за конци след раждане

Грижа за конци на шийката на матката и след цезарово сечение

По време на раждането често възникват ситуации, когато е необходимо да се зашие. Тяхното присъствие изисква повишена предпазливост от младата майка и, разбира се, определени умения в грижите за тази временна „рискова зона“.

Когато са необходими шевове?

Ако раждането е преминало през естествения родов канал, тогава конците са резултат от възстановяването на меките тъкани на шийката на матката, влагалището, перинеума. Нека си припомним причините, които биха могли да доведат до необходимостта от зашиване.

Разкъсвания на шийката на матката най-често се случват в ситуация, когато шийката на матката все още не се е отворила напълно и жената започва да натиска. Главата оказва натиск върху шийката на матката и последната се разкъсва.

Разрезът на чатала може да се появи по следните причини:

 • бързо раждане - в този случай главата на плода е под значителен стрес, така че лекарите улесняват преминаването на бебето през перинеума: това е необходимо, за да се намали вероятността от нараняване на главата на бебето;
 • преждевременно раждане - дисекцията на перинеума преследва същите цели, както при бързо раждане;
 • бебето се ражда в седалищно предлежание - тъканите на перинеума се дисектират, така че да няма пречки при раждането на главата;
 • с анатомичните особености на перинеума на жената (тъканите са нееластични или има белег след предишното раждане), поради което главата на бебето не може да се роди нормално;
 • бъдещата майка не трябва да настоява поради тежка късогледство или поради друга причина;
 • има признаци на заплаха от разкъсване на перинеума - в този случай е по-добре да се направи разрез, тъй като ръбовете на раната, направени с ножица, растат заедно по-добре от ръбовете на раната в резултат на разкъсването.

Ако бебето е родено с цезарово сечение, тогава младата майка има следоперативен шев на предната коремна стена.

За зашиване на перинеума и предната коремна стена се използват различни материали. Изборът на лекар зависи от показанията, наличните възможности, техниката, възприета в даденото лечебно заведение и други обстоятелства. По този начин могат да се използват синтетични или естествени самопоглъщащи се конци, неразбираеми конци или метални скоби. Последните два вида конци се отстраняват 4-6 дни след доставката.

Сега, когато си спомнихме защо шевовете могат да се появят, нека поговорим за това как да се грижим за тях. При наличие на шев, младата майка трябва да бъде изцяло въоръжена и да знае как да се държи така, че периодът на рехабилитация да мине възможно най-безопасно, да не оставя неприятни последици.

Шевове на чатала

Заздравяването на малки рани и шевове става в рамките на 2 седмици - 1 месец след раждането, по-дълбоките наранявания зарастват много по-дълго. В следродилния период е необходимо да се спазват всички предпазни мерки, за да не се развие инфекция на мястото на конците, която след това може да навлезе в родовия канал. Полагането на подходящи грижи за увредения перинеум ще намали болката и ще ускори зарастването на рани..

За да се грижите за шевовете на шийката на матката и стените на влагалището, достатъчно е само да се спазват хигиенните правила, не се изискват допълнителни грижи. Тези конци винаги се нанасят с абсорбиращ материал, така че не се отстраняват..

В родилния дом шевовете на перинеума се обработват от акушерката на отделението 1-2 пъти на ден. За целта тя използва „брилянтно зелено“ или концентриран разтвор на „калиев перманганат“.

Перинеалните шевове обикновено се прилагат и със саморазбиращи се конци. Възлите изчезват на 3-4-ия ден - в последния ден от престоя в болницата или в първите дни у дома. Ако шевът е бил наложен с неразбираем материал, тогава шевовете също се отстраняват на 3-4-ия ден.

При грижата за шевовете на чатала е важна и личната хигиена. Сменяйте подложката или подложката на всеки два часа, независимо колко е пълна. Използвайте само свободно памучно бельо или специални бикини за еднократна употреба. Използването на оформящо бельо е строго изключено, тъй като оказва значителен натиск върху перинеума, което нарушава кръвообращението, предотвратявайки зарастването.

Също така трябва да се измивате на всеки 2 часа (след всяко посещение на тоалетната; трябва да отидете до тоалетната точно с такава честота, че пълният пикочен мехур да не пречи на свиването на матката) Сутрин и вечер, когато се къпете, чаталът трябва да се измие със сапун, а през деня можете просто да го измиете с вода. Шевът на чатала трябва да се измие достатъчно старателно - можете просто да насочите поток от вода към него. След измиване изсушете чатала и зоната на шева с потупващо движение на кърпата отпред назад..

Ако на перинеума има шевове, на жената не е позволено да седи 7-14 дни (в зависимост от степента на увреждане). В този случай можете да седнете на тоалетната още през първия ден след раждането. Между другото, за тоалетната. Много жени се страхуват от силна болка и се опитват да пропуснат изхождането, в резултат натоварването на мускулите на перинеума се увеличава и болката се увеличава. Като правило, през първия ден или два след раждането няма изпражнения поради факта, че преди раждането жената е получила прочистваща клизма, а по време на раждането родилката не яде. Столът се появява на 2-3-ия ден. За да избегнете запек след раждане, избягвайте да ядете храни, които имат стягащ ефект. Ако проблемът със запека не е нов за вас, пийте по супена лъжица растително масло преди всяко хранене. Изпражненията ще бъдат меки и няма да пречат на лечебния процес.

В преобладаващото мнозинство от случаите се препоръчва да седнете на 5-7-ия ден след раждането - на седалището срещу страната на нараняването. Трябва да седнете на твърда повърхност. На 10-14-ия ден можете да седнете и на двете седалищни части. Наличието на шевове на чатала трябва да се вземе предвид при шофиране вкъщи от болницата: за младата майка ще бъде удобно да лежи или да седи наполовина на задната седалка на колата. Добре е, ако бебето се чувства удобно в личното си столче за кола и не заема ръцете на майка си.

Случва се белезите, останали след зарастването на конците, все още да причиняват дискомфорт и болка. Те могат да бъдат лекувани чрез загряване, но не по-рано от две седмици след раждането, когато матката вече се е свила. За това използвайте "сини", инфрачервени или кварцови лампи. Процедурата трябва да се извършва в продължение на 5-10 минути от разстояние най-малко 50 см, но ако жената има чувствителна бяла кожа, тя трябва да се увеличи до метър, за да се избегнат изгаряния. Тази процедура може да се направи самостоятелно у дома след консултация с лекар или във физиотерапевтичен кабинет. Ако жената изпитва дискомфорт на мястото на образувания белег, белегът е груб, а след това, за да премахне тези явления, лекарят може да препоръча маз за контрактубекс - той трябва да се прилага 2 пъти на ден в продължение на няколко седмици. С помощта на този мехлем ще бъде възможно да се постигне намаляване на обема на образуваната тъкан на белег, да се намали дискомфортът в областта на белега.

Шевове след цезарово сечение

След цезарово сечение конците се наблюдават особено внимателно. В рамките на 5-7 дни след операцията (преди премахването на шевовете или скобите), процедурната медицинска сестра от следродилния отдел ежедневно обработва следоперативния шев с антисептични разтвори (например "брилянтно зелено") и променя превръзката. На 5-7-ия ден шевовете и превръзката се отстраняват. Ако раната е била зашита с резорбируем шев материал (такъв материал се използва при нанасяне на така наречения козметичен шев), тогава раната се третира в същия режим, но конците не се отстраняват (такива конци се абсорбират напълно на 65-80-ия ден след операцията).

Кожният белег се образува приблизително на 7-ия ден след операцията; следователно в рамките на една седмица след цезаровото сечение можете да вземете душ напълно спокойно. Просто не търкайте шева с кърпа - това може да стане след още една седмица.

Цезарово сечение е доста сериозна хирургическа интервенция, при която разрезът преминава през всички слоеве на предната коремна стена. Затова, разбира се, младата майка се притеснява от болката в областта на операцията. През първите 2-3 дни болкоуспокояващите, които се прилагат на жена интрамускулно, помагат да се справят с болезнените усещания. Но от първите дни, за да се намалят болезнените усещания, майката се препоръчва да носи специална превръзка след раждането или да завърже стомаха си с пелена.

След цезарово сечение младите майки често имат въпрос: дали шевът ще се раздели, ако вземете бебето на ръце? Всъщност след коремни операции хирурзите не позволяват на пациентите си да вдигат повече от 2 кг в продължение на 2 месеца. Но как да кажете това на жена, която трябва да се грижи за бебе? Поради това акушер-гинеколозите не препоръчват родилките след цезарово сечение през първия път (2-3 месеца) да вдигат повече от 3-4 кг, тоест повече тегло на детето.

Възможни усложнения

Ако в областта на шева на перинеума или на предната коремна стена се появят болезненост, зачервяване и отделяне от раната: кървави, гнойни или всякакви други, това показва появата на възпалителни усложнения - нагнояване на шевовете или тяхното разминаване. В този случай трябва да се консултирате с лекар..

В зависимост от тежестта на състоянието, лекарят ще предпише локално лечение за жената. При наличие на гнойно-възпалителни усложнения може да бъде мехлем на Вишневски или емулсия на синтомицин (те се използват в продължение на няколко дни), след това, когато раната се изчисти от гной и започне да зараства, се предписва Levomekol, който насърчава зарастването на рани.

Още веднъж бих искал да подчертая, че лечението на усложненията трябва да се извършва само под ръководството на лекар. Може би акушерка ще дойде в дома на пациента, за да обработи шевовете, или може би самата млада майка ще трябва да отиде в предродилната клиника, където ще извърши тази процедура.

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Следродилен шев

10 важни неща, които трябва да знаете

Гарантиран отговор в рамките на един час

 • 1

Като начало нека да разберем какви видове шевове има, тъй като всеки тип шев може да изисква свои собствени ограничителни мерки и функции за грижа.

И така, след раждането са възможни следните видове шевове:

 • шев след цезарово сечение - понастоящем се прави напречен разрез в долната част на корема, който съответства на долния сегмент на матката, дълъг 12-13 см и съдържа 2 шева: вътрешния - матката е зашита, и външния, който виждаме върху кожата.
 • конците на шийката на матката са вътрешни конци, които се налагат в случай на разкъсване по време на физиологично раждане. Причината за това може да бъде непълна дилатация на шийката на матката, бърз труд.
 • конци по стените на влагалището - вътрешни конци, които се наслагват при разкъсване на влагалището, което се случва и по време на бързо раждане и с възпаление на влагалището - докато стените стават нееластични и лесно се нараняват.
 • шевовете на перинеума са външни. Те се прилагат при руптура на перинеума в различна степен и при епизиотомия (изкуствена дисекция на перинеума). Разкъсването и епизиотомията са причинени от бърз труд, високо положение на перинеума, седалищно предлежание на плода и други..

Независимо от местоположението, шевовете могат да бъдат разделени на вътрешни и външни. Не са необходими грижи за вътрешните, те се извършват с абсорбиращи нишки и се лекуват сами. Външните шевове се различават само по шевния материал, с който са изпълнени, и независимо от местоположението на шева и техниката на неговото изпълнение, те изискват подходящи грижи.

Колко шева зарастват след раждането?

Скоростта на зарастване на конците зависи от няколко фактора. Независимо дали става дума за разранена рана или порязване. От конци, които могат или не могат да се абсорбират (конци, изискващи сваляне или метални скоби). Някои съпътстващи заболявания, които нарушават зарастването на всякакви рани. А също и от грижа за шевовете и лична хигиена.

Шевовете на разкъсани рани винаги се лекуват със седмица по-дълго, отколкото на порезни. Следродилните конци с налагането на абсорбиращи се материали заздравяват за около 10-15 дни и се разтварят за още една седмица. Конците с помощта на конци, които изискват последващо отстраняване, се лекуват за 15-20 дни и се разтварят седмица след заздравяването. Конците, за които се използват метални скоби, се лекуват за 3-4 седмици и се разтварят в рамките на 1 седмица. Заздравяването на конци може да се влоши: съпътстващ захарен диабет, масивна загуба на кръв, анемия, отпускане на мускулите и кожата и др..

Как да се грижим за вашия следродилен шев?

Вътрешните шевове не изискват специфична поддръжка. Вътрешният шев след цезарово сечение е покрит с кожа и не влиза в контакт с околната среда. А при шевовете на шийката на матката и влагалището е необходимо своевременно да изпразвате пикочния мехур, червата, да спазвате интимна хигиена и да не вдигате тежести. В повечето случаи тези конци се нанасят с резорбируеми конци и не изискват отстраняване, но се лекуват и бележат сами.

Външните шевове са в контакт с околната среда, поради което съществува риск от инфекция и такива шевове изискват внимателна поддръжка.

Шевът след цезаровото сечение се грижи от медицинския персонал през първите няколко дни, докато жената е в болницата. Шевът се обработва ежедневно с антисептик и се стерилна превръзка. Средно конците се отстраняват след една седмица, след което лечението продължава до пълно заздравяване.

Жената е много притеснена от шевовете на чатала. Невъзможно е да се приложи асептична превръзка към тези конци, тези конци се усещат по време на всяко изпразване и изискват много внимателна поддръжка. След всяко уриниране и дефекация е необходимо да се измие с течаща вода със стайна температура без сапун.

Два пъти на ден, сутрин и вечер, измийте шева със сапун, но не го търкайте с кърпа. След това изсушете кожата в областта на шева с попивателни движения. Най-добре е да използвате хартиени кърпи за еднократна употреба за това. Но можете да имате кърпа само за чатала и да я сменяте всеки ден. След водните процедури не бързайте да обличате спално бельо, въздушните бани допринасят за регенерацията на тъканите.

Не бива да носите синтетично бельо - само памук или специално бельо за еднократна употреба е добър вариант. Не можете да носите оформящо бельо, то нарушава пълния кръвен поток, който е необходим за заздравяването на шева. Необходимо е да сменяте уплътнението поне веднъж на всеки 2 часа, дори и да не е напълнено, просто микроорганизмите се размножават в него.

Тези конци не е необходимо да се третират с антисептици и антибиотични мехлеми без индикации, те се използват само когато шевът се нагрява. За грижи можете да използвате продукти, които допринасят за най-бързата регенерация на тъканите, но не съдържат антисептичен или антибактериален компонент: бепантен, масло от морски зърнастец и др. офлокаин и др.). Но при инфекция и възпаление на шева, прегледът на лекар е наложителен, тъй като неадекватното лечение може да доведе до усложнения под формата на възпаление на вътрешните полови органи.

За бърза регенерация на конците се препоръчва да се изпълняват упражнения, насочени към подобряване на притока на кръв в малкия таз. Това изисква свиване на мускулите на тазовото дъно. Най-ефективно е да се прекъсне струята урина при уриниране..

Ако се образува плътен, нееластичен белег, тогава лекарят може да предпише специални абсорбиращи мехлеми, които се прилагат ежедневно върху областта на белега в продължение на няколко месеца.

Характеристики на режима за следродилни конци

Най-вече се страхуваме от разминаване на шевовете. Ето защо, с конците след раждането, трябва да вземете предпазни мерки, за да предотвратите тяхното разминаване. Два компонента играят водеща роля тук: навременното изхождане и предотвратяване на запек и ограничаване на физическата активност..

Запекът води до необходимост от натоварване по време на изхождането и това е рискът от разминаване на шевовете. Запекът също води до размножаване на сапрофитна флора, което увеличава риска от инфекция на конците.

Трябва да се опитате максимално да регулирате изпражненията си с диетата си, но с необходимостта да се придържате към строга диета, това не винаги е възможно. За да омекотите изпражненията на кърмачка, можете да ядете най-малко чаша всеки ферментирал млечен продукт (кисело мляко, кефир, ферментирало печено мляко, ацидофилус и др.) Ежедневно, 1 чаена лъжичка плодове от бял трън до три пъти на ден с храна и пийте много течности. През първите три дни можете да направите клизма или да поставите глицеринова свещ с всяко желание за дефекация. Ако въпреки това се появи запек, тогава е наложително да се направи клизма за изпразване на червата..

Жената не трябва да вдига тежести в продължение на две седмици. Също така за шевовете на чатала, най-важното ограничение е да не седите поне 2 седмици. И това е може би най-трудният момент. Би било по-лесно, ако жената след раждането не трябваше да се грижи за новороденото бебе и семейството. А от болницата трябва някак да се прибереш. Препоръчително е да се карате в кола, легнала, изправена или наклонена на здрава страна. Необходимо е да се издигнете от легнало положение в изправено положение, заобикаляйки седалката. Трябва да станете през позицията на ваша страна през здравата страна (противоположна на тази, на която има шевове), след това да се качите на четири крака и по този начин да слезете на пода. Можете да седнете леко на тоалетната, но направете основната опора от здравата страна.

Не можете да клякате и да правите резки движения. Всички движения трябва да са меки и плавни.

Можете да започнете да седите след две седмици, ако няма съпътстващи заболявания, които нарушават регенерацията на тъканите, и то само на твърда повърхност. И само седмица по-късно - на мека.

Ако жената е родила чрез цезарово сечение, тогава първите 2-3 дни, като правило, се прилагат аналгетици, за да се намали интензивността на болката в областта на следродилния шев, а след това се препоръчва да се носи специална превръзка или да се стегне коремът с пелена или, още по-добре, с дълга еластична превръзка.

След всяка операция на корема хирурзите не препоръчват вдигане на тежести над 2 кг. Би било идеално да следвате тази препоръка за жена след раждането. Но това може да стане само с външна помощ, ако някой близък ще се погрижи изцяло за бебето и той ще го доведе при майка си само за хранене. И така докато шевът заздравее - средно 2 седмици. Ако това не е възможно, тогава в този случай се препоръчва да не се вдига нищо повече от теглото на детето (3-4 кг).

Каква позиция да се храни бебе с шевове на чатала?

Също така е необходимо да се храни бебето, докато е в легнало положение. Много удобна поза, при която майката лежи отстрани и слага ръка от тази страна зад гърба на бебето или зад главата си. А бебето от другата страна, с лице към майката, притиска корема си към корема. В този случай трябва да поставите удобна възглавница под главата си. Може да се нуждаете и от възглавница или валяк от всякакъв плат под гърба в таза или между коленете. След 1,5-2 седмици след раждането можете да хранете бебето на ръце, наклонено, но много внимателно.

Колко време притесняват шевовете след раждането??

Шевовете все още могат да ви притесняват месеци след излекуването. И интензивността на болката намалява с 5-7 дни с успешно излекуване. Но ако болката е по-дълга или засилена, ако има нагнояване на шева, кървене от шева, температурата се повишава, тогава това е задължителна причина да се свържете с гинеколог.

След 2-3 седмици може да има сърбеж и леко усещане за свиване, което показва резорбция на шева. С шевове на перинеума, дискомфорт, чувство на стеснение и болка по време на полов акт са възможни за още няколко месеца до шест месеца.

Възможни усложнения на следродилните шевове

В рамките на две седмици болката в областта на шевовете трябва да спре, но понякога се случва след това време шевовете да продължават да притесняват жената, придружени от болка, дискомфорт, кървави отделяния, неприятна миризма, нагнояване или отслабване на шева. И всяко от тези състояния е причина да посетите лекар..

Възможни усложнения на следродилните шевове:

  Болка. Ако след две седмици болката продължава и физическият преглед не разкрива обективните причини за болката, тогава може да се предпише отопление с инфрачервена, синя или кварцова лампа. Сеансът продължава 5-10 минути от разстояние 50 см. Подгряването може да започне не по-рано от две седмици след раждането. Започването по-рано може да причини маточно кървене. Загряването може да се извърши самостоятелно у дома, но само по лекарско предписание след преглед.

Специални мехлеми също могат да бъдат предписани за разтваряне на белези..

 • Разминаване на шевовете. Ако шевът се е разпаднал, тогава са възможни две възможности за по-нататъшни тактики. Това зависи от това дали раната вече е заздравяла или не и от степента на разминаване на шева. В повечето случаи конците не се прилагат повторно и заздравяването става по вторично намерение. Това води до по-малко еластичен белег. В някои случаи се прилагат нови конци, но трябва да се направи нов участък от кожата, тъй като конците не пълзят по заразени рани. След това се препоръчва да се използват локални препарати, които насърчават най-бързата регенерация..
 • Сърбеж. В повечето случаи, около две седмици след налагането на шева, жената започва да изпитва сърбеж, понякога много силен. Но, като правило, това не е отклонение, а, напротив, показва заздравяването на шева. Сърбежът е придружен от резорбция на белега. В този случай се препоръчва да се измива с хладка вода възможно най-често, но не гореща!

  Но в някои случаи, ако сърбежът е налице не само в областта на белега, но и в областта на всички външни генитални органи и във влагалището, това показва възпаление или дисбиоза на влагалището.

 • Нагнояване. Ако се забележи гнойно отделяне от шева, което може да бъде от сиво до зелено, с неприятна миризма, тогава това състояние е много опасно от разпространението на гноен процес и изисква задължителен преглед от лекар. В повечето случаи е достатъчно външно лечение с антисептици и антибиотични мазила, което трябва да бъде предписано от лекар след преглед. В по-тежки случаи или при съпътстващ захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза може да се предпише системно приложение на антибактериални лекарства.
 • Кървене. Ако има кървене от следродилния шев, това показва неговата повреда, че има области, на които ръбовете на раната не се затварят и, излагайки се по време на движение, кървят. Това се случва, когато шевът се разминава след ранно седене. В повечето случаи това не изисква специални мерки и шевовете растат сами. В някои случаи се изисква повторно зашиване.
 • Шевове след раждане: грижи, лечение, усложнения

  Когато се появи бебе, някои родилки развиват разкъсване на матката, влагалището или перинеума, така че лекарите са принудени да зашиват след раждането. За съвременните лекари шевът не е труден, но такава процедура е неприятна и болезнена за жената. Дори добре зашити рани могат да бъдат обезпокоителни след раждането. Как да минимизирате нежеланите ефекти и правилно да се грижите за белези?

  Видове и причини за шевовете

  Прекъсванията могат да бъдат външни или вътрешни. Ако перинеумът е разкъсан след раждане, тогава се извършва външен шев и когато вагината или шийката на матката е вътрешен. Това се прави със специални хирургически конци, те се нуждаят от подходящи грижи - лекарите са длъжни да кажат на младата майка как се прави това. Разгледайте видовете шевове отделно.

  На шийката на матката се образуват шевове поради голям плод. Анестезия за жена не се извършва, тъй като тъканите на матката не са много чувствителни по време на раждането. Обикновено шевният материал е кетгут, както и друг саморазбираем материал, който не е необходимо да се отстранява. На практика няма усложнения, жената не изпитва дискомфорт.

  Във влагалището кетгутовите шевове се прилагат на почивки, като се използват новокаин, лидокаин или друга местна упойка. В продължение на няколко дни родилката изпитва болезненост. Не са необходими специални грижи.

  Конците след раждането върху перинеума се нанасят с естествени сълзи или изкуствени разрези, направени от лекар. Тази дисекция е от три степени, в зависимост от това дали кожата, мускулите или ректалната стена са дисектирани. Прави се анестезия с лидокаин, болката дълго време притеснява жената. На родилката е предписана почивка за известно време, най-строга хигиена и лечение с антисептици.

  Външните конци след раждане представляват голяма опасност по отношение на евентуално възпаление, нагнояване, инфекции, за тях трябва да се гледа по-внимателно. Родилницата определено ще ви каже как да извършвате редовни грижи.

  Как шевовете зарастват

  Всяка родилка се надява да се справи без почивки, но не всеки успява. Следователно жената трябва да знае кога ще заздравеят следродилните конци. Скоростта на изцеление зависи от много фактори.

  Ако нишките са класифицирани като саморазбираеми, не е нужно да се притеснявате повече от 14 дни. Белезите ще изчезнат след около два месеца.

  Малко по-лошо при използване на други материали. Те трябва да бъдат премахнати след пет до шест дни и ще отнеме две до четири седмици, за да се излекуват. Процесът на оздравяване зависи от индивидуалните особености на организма..

  Ако патогенни бактерии са попаднали в раната, ще е необходимо да се обработят повърхностите, да се следи тяхната чистота.

  На най-простия език от жената се изисква само строга хигиена, за да не се случват усложнения..

  Грижа за раната

  За да ускорите заздравяването на сълзите, трябва да знаете как се лекуват шевовете след раждането. Такава мини-консултация е отговорност на лекар, така че родилката не бива да се смущава, задавайки въпроси по тази тема. Обикновено грижите се състоят в третиране на раната с антисептик и осигуряване на пациента на заседнал начин на живот за кратко..

  • Докато пациентът е в болницата, медицинската сестра обработва белезите отвън с разтвор на калиев перманганат, обикновен брилянтен зелен
  • Подложката се сменя на всеки 2 часа
  • Бельо за предпочитане памук или гащи за еднократна употреба
  • Забранено е стягането на бельо, което притиска перинеума - това влошава притока на кръв, заздравяването значително се забавя
  • Трябва да се измиете след използване на тоалетната, а също и на всеки 2 часа
  • Препоръчително е да посещавате тоалетната по-често, за да изпразните навреме пикочния мехур, който, когато е пълен, предотвратява свиването на матката
  • Сутрин и вечер вземете душ със сапун, останалото измиване през деня се извършва само с вода
  • Обърнете внимание на външния шев - насочете водната струя директно към нея
  • Избършете, като попиете от влагалището до ануса

  Жените с перинеални сълзи трябва да седнат много внимателно за известно време (може да не им бъде позволено да седят на задните части). Обикновено такива мерки продължават една до две седмици, по-точно само лекар ще каже. Можете да изпразните червата си в тоалетната още първия ден. Трябва да седнете на твърда повърхност, още по-добре е да седнете наполовина или да легнете. Забранено е ограничаването на дефекацията от страх от болка, натискът на изпражненията в тялото е много по-опасен. За да се установят движенията на червата, понякога се приписват специални свещи. За да избегнете запек, трябва съзнателно да избирате храна, която не помага за укрепване на изпражненията. Преди хранене е препоръчително да се изпие голяма лъжица растително масло, за да се нормализират процесите в червата.

  Строго е забранено вдигането на повече от три килограма. Горните правила са достатъчни за възстановяване. Това обикновено се случва, но в изключителни случаи раните продължават да болят, не става по-лесно. Защо се случват усложнения и как да ги излекуваме?

  Усложнения

  Ако са изминали две седмици и младата майка изпитва дискомфорт в местата на пролуката, се изисква обжалване пред медицински работници. За да не пропуснете началното усложнение, бъдете внимателни към тялото, като отбелязвате следните фактори.

  Болезненост

  Ако белезите болят, но по време на прегледа от лекаря не са открити проблеми, тогава специалистът ще предпише загряване. Изследването се извършва не по-рано от 2 седмици след раждането, така че матката да се свие. За загряване се използва инфрачервена или кварцова лампа, която трае около пет до десет минути. Наистина е възможно да извършите такова загряване у дома, ако имате всичко необходимо за това, но само след консултация със специалист. Понякога за изцеление се предписва специален мехлем.

  Шевът е отворен

  В такава ситуация е забранено да се предприемат действия у дома. Ако шевовете след раждането са се разделили, тогава трябва да се обадите на линейка. Ако лекарят, след преглед, наистина е диагностицирал разминаването на конците, той обикновено веднага прилага нови. Понякога раната вече е напълно излекувана, така че не се налага нова медицинска намеса и други сложни манипулации. Освен това, след преглед, лекарят ще предпише лечението на раната със специален мехлем или супозитории.

  Сърбеж

  Често оплакване на родилите жени е, че сълзите сърбят много след раждането. За жените тази ситуация безпокои напълно пациентите напразно - това не означава инфекция на раната или други заболявания. Тази краста е свързана с оздравителни процеси в тъканите, тя е естествен феномен. За да се отървете от този безвреден, но неприятен симптом, трябва да се измиете с топла вода. Топлата и студената вода е напълно неподходяща за измиване. По същия начин се обясняват леките болки в дърпането, но вие също трябва да внимавате, а не дали сте започнали да седите или да носите тежки неща твърде рано.

  Гнойни

  Ако едно момиче забележи неестествено отделяне със странен зеленикав цвят или неприятна миризма, това показва гнойни процеси, които представляват голяма опасност за женското тяло. Ако раната загнои, трябва да посетите гинеколог възможно най-скоро. Такъв процес сам по себе си е усложнение и изисква задължителна медицинска намеса. Ако диагнозата е разочароваща и нагнояването е достатъчно тежко, лекарят обикновено предписва подходящи антибиотици. Освен това те предписват заздравяващи рани и противовъзпалителни лекарства под формата на гелове и мехлеми. Можете също така да използвате обикновен водороден прекис, който е чудесен за дезинфекция на рани..

  Кървене

  Понякога жената забелязва, че раната кърви, нищо не помага. Това обикновено се случва, ако една жена започне да седи твърде рано. Зашитите тъкани се разтягат, раната се излага, кръвта тече. Нежелателно е да се третира самата рана, трябва да се свържете с гинеколог. Понякога лекарят решава да приложи други шевове, много по-често специалистът препоръчва използването на лекарства за заздравяване на рани под формата на мехлеми.

  Ако всичко е минало добре, тогава шевовете се разтварят сами или трябва да отидете на лекари, за да премахнете конци - всичко зависи от това с какво е зашит пациентът. Премахването на нишките се извършва от лекар в амбулаторни условия. Почти не боли, но жената трябва да се подготви за неприятните усещания..

  Как да премахнете шевовете

  Когато една жена е изписана от родилния дом, й се казва кога трябва да отиде на лекар. Ако всичко върви добре, тогава раната зараства добре до шестия ден. Към този момент някои родилки все още са в болница, там ще им бъдат премахнати шевовете. Когато мама бъде изписана, тя ще трябва да пристигне в определеното време, за да премахне конците.

  След процедурата жените се притесняват колко болезнено ще бъде, какви упойващи лекарства се използват. Обикновено гинеколозите успокояват, че това е леко болезнена процедура, която се понася добре без упойка. Но тук лекарят е малко хитър - много зависи от чувствителността на болката към пациента. Някои дами практически не усещат нищо особено при премахване на шевовете, други намират за доста болезнена манипулация. Вторият вариант често е вдъхновен от психологическото настроение на жената, в действителност има леко изтръпване и усещане за парене, когато нишките напускат тялото.

  Раждането е непредсказуем процес, така че почивките не са толкова редки, колкото родилките искат и акушерките. Ако жените се страхуват от възможността за прекъсване - тялото й е разкъсано, тогава лекарите са философски настроени към това, не го смятат за голямо усложнение. В съвременната гинекология са разработени подробно и професионално инструкции за това как да се действа в случай на разкъсване. Професионалното зашиване от опитен лекар почти никога не носи много проблеми за жените. Но за да стане такъв сценарий реалност, трябва точно да следвате простите инструкции на лекарите да се грижат за шева..

  Кървене след раждане

  Кървенето след раждане е нормален физиологичен процес, който е заложен от природата. По този начин тялото на жената се отървава от плацентата, лохиите и остатъците от плацентата. Това се случва в ранния следродилен период и може да продължи и в по-късния. Тежестта му се определя от акушер-гинеколозите по естеството на отделянето и обема на кръвозагубата..

  PPH обаче не винаги е нормален физиологичен процес. В някои случаи може дори да представлява заплаха за живота на жената. Обикновено загубите възлизат на 0,5% от общото телесно тегло на родилката.

  Ранният следродилен кръвоизлив е този, който се появява през първите два часа, а късното кървене може да продължи до 1,5 месеца.

  Кървене един месец след раждането

  Обикновено през първата седмица след раждането на дете жената продължава да има изписване. Постепенно те сменят цвета си, стават по-бледи, съсиреците престават да присъстват в тях, всеки ден стават все по-малко.

  Има случаи, при които жените дори след месец продължават да наблюдават отделяне от родовия канал. В малки количества те са норма, тъй като това е естествен процес за възстановяване на матката. Това важи особено за жени, които не са кърмили. Ако няма съсиреци и неприятна миризма, тогава не трябва да се притеснявате. В близко бъдеще такова отделяне ще престане да притеснява жената и ще спре..

  Струва си да се свържете с лекар, ако незначителното кървене се превърне в обилно.

  Особено опасна ситуация е, когато отделянето придобива гнилостна миризма и става жълто или зелено. Най-често това е признак, че се развива възпалителен процес в матката или във влагалищната кухина. Може да е свързано с натрупване на лохии поради извиване на фалопиевите тръби..

  Една жена може да започне да развива ендометрит след раждането. Той има различна степен на тежест и може да бъде придружен от значително повишаване на телесната температура. Най-трудният случай се разглежда, когато жената има болка в долната част на корема, придружена от треска и кървави гнойни отделяния. Ако лекарят потвърди такава диагноза, тогава жената механично изстъргва остатъците и се предписва курс на антибиотици.

  Друг вариант за поява на обилно кървене месец след раждането е възстановяването на менструалния цикъл. Ако жената не кърми, тогава тя не произвежда специален хормон - пролактин, който инхибира овулацията. Следователно след месец може да се наблюдава първата менструация. Това показва нормализиране на маточната функция и възстановяване на хормоналните нива..

  Половият акт, започнат твърде рано, може да провокира кървене месец след раждането. Лекарите препоръчват да се въздържате от интимност в продължение на 2 месеца, след като жената има дете. Това се дължи на факта, че матката трябва да се възстанови, да вземе предишния си размер, да се върне в нормалното си състояние.

  Понякога кървенето 30 дни след раждането може да се дължи на не напълно излекувани ерозивни процеси в цервикалната област. В този случай е необходимо да се потърси съвет от гинеколог и да се премине курс на подходяща терапия. Сексуалните отношения в този случай не трябва да започват.

  Трябва да се консултирате с лекар, ако:

  Месец след раждането настъпва обилна загуба на кръв, с внезапно начало и изразено увеличение.

  Ако зацапването промени цвета или миризмата.

  Когато в отделянето има кръвни съсиреци.

  Ако общото здравословно състояние се влоши рязко, телесната температура се повиши, има признаци на интоксикация на тялото.

  Ако се появи болка в долната част на корема, придружена от обилна загуба на кръв.

  Колко кървене след раждане?

  Нормалният период, през който се наблюдават зацапвания след раждане, се счита до 6 седмици. През това време жената може да загуби до 1,5 литра кръв. Не трябва обаче да се страхувате от такива цифри, тъй като тялото предварително се е подготвило за такива разходи. Всъщност по време на бременност при жените общият обем на циркулиращата кръв се увеличава значително.

  Кърменето е друг фактор, влияещ върху продължителността на кървенето след раждането. Ако това се случи, матката се свива и възстановява много по-бързо, което допринася за по-ранен процес на спиране на секрецията..

  Ако жената е претърпяла цезарово сечение, тогава кървенето може да продължи малко по-дълго. Това се дължи на факта, че матката е била ранена и върху нея е поставен шев. В този случай той се възстановява малко по-бавно в сравнение с естественото раждане..

  Жените, които изпитват повишена физическа активност и стрес в следродилния период, също могат да наблюдават процеса на притока на кръв от родовия канал за по-дълго време. Ето защо, ако е възможно, си струва да си почивате повече и да избягвате вълнението.

  Следните фактори също могат да повлияят на времето на кървене след раждането:

  Многоплодна бременност, поради което матката се е увеличила значително по размер.

  Голямо дете с голямо тегло.

  Части от плацентата, останали в родовия канал и възпалителния процес, започнал във връзка с това.

  Слаба контрактилитет на матката.

  Прием на някои лекарства, като аспирин.

  Нараняване на родовия канал, вътрешни конци.

  Нарушения на кръвосъсирването.

  За да намалите времето за кървене след раждането, е полезно да спите по корем или просто да лежите върху него, докато си почивате. Също така не трябва да избягвате да ходите до тоалетната, за да изпразните пикочния мехур, когато се появи първото желание. Важно е да се избягват тежки физически натоварвания и да се вдигат тежки предмети. Всичко това ще помогне да се намали времето на кървене след раждането и да се избегнат усложнения..

  Авторът на статията: Лапикова Валентина Владимировна | Гинеколог, репродуктолог

  Образование: Диплома по акушерство и гинекология е получена от Руския държавен медицински университет на Федералната агенция за здравеопазване и социално развитие (2010 г.). През 2013 г. завърши следдипломно обучение в N.N. Н. И. Пирогова.

  Шевове след раждане

  Шевовете след раждането са като бойни рани при мъжете след битка и какво е раждането, ако не битка за вашия собствен живот и живота на вашето дете? ___________________________________________________________________

  За съжаление, разкъсванията на шийката на матката и перинеума са много чести. Не винаги всичко протича гладко, защото перинеумът е част от тялото, където заздравяването е трудно. Ако по време на прегледа, който задължително се извършва след раждането на бебето, лекарят открие, че разрезите не са зашити.

  Как изглеждат шевовете след раждане на перинеума?

  Защо болките болят след раждане?

  Тъй като това е зашита рана в резултат на руптура или разрез на перинеума. След седмица ще ви бъде много по-лесно, но напълно ще се възстановите за около 8 седмици или дори шест месеца...

  Нека да разберем какви са конците, как се прилагат и как впоследствие се лекува една жена.

  - Вътрешен - прилага се при цервикални и вагинални сълзи, обикновено не боли и не изисква специални грижи. Те се наслагват от абсорбиращи се материали, не е необходимо да се отстраняват, няма нужда да се обработват, няма нужда да се мажат или да се обливат, просто трябва да се осигури пълна сексуална почивка за поне 2 месеца, защото тук те са в далеч от идеалните условия.

  - За да заздравее добре раната, тя се нуждае от почивка и асептика. Нито едното, нито другото не могат да бъдат напълно осигурени, майката все пак ще трябва да се изправи до детето, ще трябва да ходи. В тази област е невъзможно да се постави някаква превръзка, а отделянето след раждането създава среда за размножаване на микроби, поради което е доста често зашитите участъци да се различават.

  - възможно е да се зашие перинеума, като се използват различни техники и материали, но почти винаги това са подвижни опции (те ще трябва да бъдат премахнати за 5-7 дни). Най-често, ако всичко върви добре, те се отстраняват в болницата, преди изписването.

  - Лечение на зашити места в болницата се извършва от акушерка. Това може да се направи както в изпитния стол, така и точно в отделението. Обикновено се третира с брилянтно зелено 2 пъти на ден. През първите две седмици болката е силно изразена, трудно е да се ходи и е забранено да се седи, майките се хранят легнали, ядат или стоящи, или легнали.

  След отстраняването на хирургическите конци и изписването от болницата, жената няма да може да седи нормално почти месец. Отначало можете да седите само настрани върху твърдо тяло и дори от болницата ще трябва да се върнете в легнало положение, в колата на задната седалка.

  Колко шева зарастват след раждането?

  Грижа за конци след раждане

  - Самопоглъщащите се варианти във влагалището и шийката на матката не се нуждаят от специални грижи.

  - Външните нишки изискват внимателна поддръжка. Налагането им се извършва най-често на слоеве, като се използва подвижен материал.

  - След като ги приложите, ще трябва да се измивате с чиста вода с добавка на калиев перманганат след всяко посещение в тоалетната и старателно да подсушавате чатала с чиста кърпа.

  - Подложките ще трябва да се сменят много често, тъй като раната се нуждае от сухота. Докато сте в болницата, акушерката ще извърши лечението.

  - Премахването на нишките е безболезнена процедура, която до голяма степен премахва дискомфорта.

  - През първите дни ще е необходимо първият стол да се отложи възможно най-много, особено при разкъсвания от 3-та степен, в бъдеще ще се извиква с използване на свещи.

  - Ще е необходимо известно време да се въздържате от зърнени храни и хляб, зеленчуци и други храни, стимулиращи изпражненията. Това обикновено не създава големи проблеми, тъй като преди раждането се извършва прочистваща клизма, която сама по себе си е способна да забави изпражненията..

  Разминаването на конците най-често се случва в първите дни или непосредствено след отстраняването им, рядко по-късно. Причината може да бъде ранното сядане, внезапни движения, както и такова усложнение като нагнояване. Това е необичайно усложнение, което се случва със сериозни перинеални сълзи, степен 2-3.

  Ако има възпаление, зачервяване, остра болка в перинеума, преждевременно отстраняване на материала, задържащ разкъсването на перинеума до пълното зарастване на раната, не е добро, тъй като по този начин се образува груб белег. Как да се справите с раната, гинекологът ще ви каже.

  Ако ранният период протече добре, излекуването протича без усложнения, след изписване от болницата ще са необходими само хигиенни мерки. Може да се препоръча Bepanten или друг омекотяващ и лечебен мехлем.

  Когато шевовете зарастват напълно след раждането?

  Средно дискомфортът изчезва след 2 седмици, но сексът ще бъде неприятен поне 2 месеца след раждането на бебето. По време на зарастването се образува белег, който донякъде стеснява отвора на влагалището, правейки секса болезнен.

  За да се справите с това, по-скоро ще спомогнете за избора на най-безболезнената поза, която е различна за всяка двойка и използването на мехлеми срещу белези, например, contraubex.

  странни усещания във влагалището могат да ви притесняват дълго време, до шест месеца. В бъдеще обаче те са напълно погълнати..

  Когато трябва да подозирате, че нещо не е наред:

  - Ако вече сте изписани вкъщи и зашитото място кърви. Понякога кървенето се появява в резултат на отслабване на раната. Няма да можете да се изследвате напълно сами, затова побързайте да се върнете при лекаря.

  - Ако вътрешните зашити рани болят. Обикновено след зашиване на вагинални сълзи може да има лека болка в продължение на 1-2 дни, но те бързо преминават. Усещането за тежест, раздуване, болка в перинеума може да показва натрупване на хематом (кръв) в областта на увреждането. Обикновено това се случва през първите три дни след раждането, все още ще сте в болница, информирайте Вашия лекар за това чувство.

  - Понякога конците се загнояват след напускане на болницата. В същото време има болезнено подуване в областта на раната, кожата тук е гореща и може да се повиши висока температура.

  Във всички тези случаи не бива да мислите сами как да намажете раната, трябва спешно да се свържете с гинеколог.

  Прочетете също

  Косата пада след раждането какво да правя

  Колко дълго след раждането можете да правите секс?

  Всъщност това е доста индивидуален въпрос. Важното е какво е било раждането, ако е трудно, тогава раната може да заздравее много по-дълго от обикновено. Във всеки случай е важно преди първия полов акт да се подложите на пълен преглед и да получите препоръки от специалист. Въпреки че има средни стойности. Така че, след около 4-6 седмици, като правило, една жена може да се върне към обичайния си начин на живот с партньора си..

  Особености на заздравяването на конци след епизиотомия и решаване на възможни проблеми

  Не всяко раждане е завършено без помощни акушерски техники. Понякога има нужда да се направи разрез в перинеума, за да се улесни преминаването на детето през гениталния тракт и да се предотврати спонтанно разкъсване на перинеума. Шевовете, които след това се прилагат в следродилния период, ще бъдат от особено значение. В тази статия ще ви разкажем какви са особеностите на зарастването на такива шевове и какви проблеми може да срещне една жена..

  Целта и методите на процедурата

  Изкуствената дисекция на перинеума се нарича епизиотомия. Има нужда от такава малка хирургична операция, ако има висок риск от руптура на перинеума по време на естествено раждане..

  Лекарите разширяват изхода от влагалището с разрез, поради което рискът от разкъсване намалява, както и вероятността бебето да получи раждане, тъй като за него става много по-лесно и по-бързо да се роди..

  Процедурата се прави едва на втория етап от раждането, когато жената започне да опитва, по време на раждането на главата и раменете. Ако изходът на главата е физиологично труден, проблемът се решава чрез разрез. Има четири метода на дисекция, но в руската акушерска практика обикновено се използват само два - медиана-латерален и перинеотомия. В първия случай разрез с дължина около 3 сантиметра се намира от центъра на перинеума вдясно или вляво, а с перинеотомия - надолу, в посока на ануса, но не достигайки го.

  Техника

  Всичко се прави просто - в пика на опита, когато се вижда главата, перинеумът, който е бил предварително обработен с антисептик, се разрязва с хирургическа ножица. Раната се зашива в края на раждането, след раждането на плацентата.

  Зашиването се извършва с помощта на анестезия, дори ако се реже без нея. Как ще заздравее шевът, колко голяма е вероятността от усложнения да зависи от това каква ще бъде техниката, какви шевни материали ще избере медицинският специалист.

  Ако има увреждане на гениталния тракт, шийката на матката, първо се прилагат вътрешни шевове. Нишките са самопоглъщащи, които не се нуждаят от обработка и отстраняване, след определен период от време те се разтварят сами. Външните шевове могат да бъдат зашити с копринени нишки във формата на осмица (така наречената техника на Shute). Нишките преминават през всички слоеве едновременно. Вероятността от усложнения и проблеми със зарастването на такива шевове е по-висока.

  Постепенното зашиване на ръбовете на раната се счита за оптимално. Първо, вътрешните конци се нанасят върху задната стена на влагалището, след това се зашива мускулна тъкан и след това се извършва непрекъснат козметичен шев навън. Конците след епизиотомията се третират с антисептик и при това раждането се счита за завършено.

  Време за възстановяване

  Наличието на шевове в перинеума след раждането усложнява възстановяването - жената е ограничена в движение, тя трябва постоянно да помни, че перинеумът не трябва да се напряга. Основната характеристика на хирургическите шевове, приложени след епизиотомия, е, че заздравяването по естествени причини е по-бавно от белезите на конци по отворени кожни повърхности.

  Перинеумът е място, което не позволява на зашития участък да влиза в контакт с открито, което би могло да ускори зарастването.

  Обработката също е изпълнена с определени трудности и е възможна само с външна помощ, самата жена е много, много трудна за лечение на раната.

  Епизиотомичните шевове са по-склонни да се възпалят, тъй като няма начин да се приложи стерилна превръзка върху тях, както се прави с рана от цезарово сечение. В първите дни след раждането тя кърви силно от гениталиите - излиза лохия, матката се самоизчиства, матката преминава през процес на инволюция - обратно развитие. Lochies определено се нуждаят от безплатен изход и поради тази причина е невъзможно да се постави превръзка..

  Лохиите, които са секрети от кръвен характер (плацентарната рана на вътрешната стена на матката, където е била разположена плацентата), самите те са опасни за конците, тъй като кръвта е благоприятна среда за размножаване на бактериите. И дори опортюнистичните микроорганизми, които живеят върху кожата и в червата, могат да причинят сериозно бактериално възпаление. Като се има предвид местоположението на шевовете, лесно е да се отгатне, че контактът с бактериите е много възможен..

  Анатомичното разположение на перинеума не може да осигури временна почивка на увредените и зашити тъкани. При движение, дефекация, уриниране, с напрежение в корема, перинеумът неизменно се напряга. Ето защо, а също и поради дисекцията на нервните окончания в първите дни след епизиотомията, шевовете болят, в перинеалната област тя се изтегля. Тъй като шевът се лекува, болката ще намалее. След 5-7 дни има пълна връзка на ръбовете на раната.

  На 8-9 ден шевовете най-често се отстраняват. Често по време на лечебния процес те сърбят и болят. Постепенно, след 3-4 седмици, шевовете ще се излекуват напълно. Някои уплътнения на мястото на шева продължават до шест месеца. Козметичният шев изглежда естетически приятен и не е нужно да се притеснявате за това. Когато областта на приложение на хирургичните конци престане да безпокои, до голяма степен зависи от това как жената ще се грижи за нея, дали ще спазва всички препоръки на лекаря.

  Съвети за грижи

  Жена, която е претърпяла епизиотомия, не трябва да седи след раждането. Първо, боли и второ, напрежението на кожата в това положение може да доведе до разминаване на шевовете. Ако дисекцията е била наклонена (средно-странично), тогава можете внимателно да седнете на едно бедро, противоположно на посоката на шева.

  Ако разрезът е направен наляво, тогава те седят на дясното бедро и обратно. За около три седмици ще трябва да седнете точно така и всички обичайни действия и грижи за бебето се извършват докато стоите или лежите настрани.

  От съображения за безопасност е по-добре да не правите внезапни издигания от легнало и седнало положение, да се движите внимателно, плавно и предпазливо.

  Правилното боравене и грижи ще помогнат да се избегнат усложнения и инфекции и ще насърчи възстановяването на тъканите. Препоръките в този случай са следните:

  сменяйте по-често подложките, използвайте стерилни подложки, предоставени от родилния дом, а на втория ден можете да преминете към стерилни специални подложки за родилки;

  измийте се след всяко посещение на тоалетната, докато движите ръката си от пубиса към ануса, в никакъв случай не обратното;

  у дома можете да се измиете със слаб разтвор на калиев перманганат - това ефективно изсушава раната;

  чаталът не се избърсва, а се попива с мека салфетка или пелена;

  трябва да обработвате шевовете всеки ден - първо, нанесете малко водороден прекис и след това намажете краищата на раната с брилянтно зелено. Вкъщи съпругът може да помогне с това..

  Веднъж на ден е препоръчително да оставите перинеума отворен за 20-30 минути за по-бързо заздравяване. Не трябва да се къпете през първите 4 седмици, това ще увеличи вероятността от инфекция на раната. По-добре да си вземете душ.

  Месец по-късно, когато основните ограничения бъдат премахнати, жената може да започне да използва средства, които повишават еластичността на белега - гелът Contractubex може да се използва, ако няма усложнения.

  Усложнения и лечение

  Отрицателните последици след епизиотомия не са толкова редки, колкото биха искали жените и лекарите, тъй като изцелението, както разбрахме, има специфични черти. Някои симптоми и признаци се нуждаят от специално внимание..

  Изцеление твърде дълго

  Ако една седмица след раждането шевът продължава да кърви, той се намокри, възможно е да е настъпила инфекция. Определено трябва да посетите лекар, за да получите квалифицирана помощ..

  Тюлен

  Белег, умерено уплътнен по цялата дължина, първоначално се счита за нормален вариант. Но образуването на бучка на белега или до него може да показва неравномерно скачване на ръбовете на раната, както и вътрешни хематоми. Ситуацията изисква лечение. Ако се открият хематоми, понякога е необходима хирургическа помощ за отстраняването им..

  Възпаление

  Това се проявява с факта, че шевът се подува, става червен, боли при допир. Често кърви или нагрява. Температурата на жената се повишава, отделянето от гениталиите може да бъде жълтеникаво с неприятна миризма. Ситуацията изисква назначаването на местни и понякога системни антибиотици и противовъзпалителни лекарства. При боравене раната се измива, ако има много гной, тогава се поставя дренаж. Ако шевът е възпален и гной в късния период, се разглежда вероятността от образуване на фистула.

  Разминаване

  За да разбере, че шевът се е разпаднал, една жена може чрез появата на кръвни секрети, чрез повишена болка. Не всички несъответствия изискват повторно затваряне. Само широко и дълбоко. Незначителните не изискват специално лечение, с изключение на прилагането на мехлем Levomekol локално върху областта на приложение на конци. Такива несъответствия обикновено нарастват заедно, използвайки метода на вторичното напрежение..

  Неприятни усещания по време на полов акт

  Те имат механичен характер. В този случай е невъзможно да анестезирате областта на припокриващи се нишки, просто трябва да изчакате малко, като изберете позиции за интимни контакти, в които напрежението на перинеалните тъкани ще бъде нежно. Обикновено след шест месеца диспареунията изчезва и сексуалните положителни чувства се връщат изцяло..

  При многократни раждания добре заздравеният еластичен белег не представлява голяма опасност. Но за да може той да се излекува правилно и да не се разболее нито след шест месеца, нито след 3 години, трябва да следвате препоръките и своевременно да лекувате възникналите проблеми.

  медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца