С появата на дете неизменно възниква въпросът за спалното място. При избора на детски креватчета в Минск се вземат предвид много важни нюанси. Размерът на детско креватче е един от ключовите моменти при закупуване на мебели.

Съдържание:

Избор на легло за най-малките

Бебетата, които са току що родени, обикновено се купуват люлки. Детското креватче наподобява количка, която е максимално удобна за бебета. Люлката прилича на вид пашкул: децата се чувстват защитени. Сервира кошара до 6 месеца.

Размерите на люлката са 80х40 см. Освен това леглата са украсени с музикални елементи или осветление. Детското креватче може да бъде окачено или на колела, с допълнителната възможност за морска болест.

Ако искате да закупите спално място "за растеж", те веднага придобиват опцията с брони или решетки, които ще предпазят бебето от падане. Стандартният размер на кошара е 120х60 см, но са възможни отклонения (в зависимост от модела). По-добре е да изберете опции с подвижни стени. Те обикновено обслужват деца на възраст до 3-5 години. Тъй като децата обичат да скачат на леглото, внимателно обмислете избора на основата: тя трябва да бъде с летви и издръжлива.

Избор на легло за предучилищна възраст

Четири-петгодишно бебе вече няма да има нужда от релси за ограда, едно дете иска да седне повече на дивана, да играе, да скача на креватчето. Следователно в предучилищна възраст леглото на децата се увеличава, дизайнът му се модифицира. Ширината на спалното място се увеличава до 70 см, дължината достига 130-160 см.

Често се купуват плъзгащи се опции, които се увеличават в зависимост от възрастта на детето. Такова легло ще бъде достатъчно за бебе до 10-11 години. Активен син или дъщеря расте? По-добре е да купувате мебели с по-голяма ширина - до 80 см.

Не забравяйте: детските мебели се купуват от масивно дърво - бук, дъб или габър. Материалът не оставя трески, екологичен е.

Легло за тийнейджърско дете

За юноши се считат деца на 11 години. По това време се променя стилът и ритъмът на детето, стаята му се посещава от гости, свободното пространство става необходимо за активно забавление и учене. Изискванията за сън също се променят. Оптималният размер на бебешко легло е 90х180 см. Често родителите решават да си купят едно по-голямо легло наведнъж - 90х200 см, защото детето расте бързо и ще трябва да си купи ново. По-добре е да изберете продукт заедно със син или дъщеря, като вземете предвид техните предпочитания.

Избор на двуетажно легло

Когато семейството има две деца, закупуването на двустепенен модел може да бъде практично решение. Спалните места могат да бъдат разположени едно над едно или успоредно едно на друго с изместване. В допълнение към удобството, функционалността, децата могат да го използват като симулатор или за игри. Има модели със специални шкафчета за дрехи или играчки, за да спестите място. Може да се вгради в бюра.

Стандартните размери на леглото в 2 нива са 150-180 см високи и 200-205 широки. Моля, обърнете внимание, че до тавана трябва да има достатъчно място, така че детето да не докосва главата си, докато седи. Но мястото за спане обикновено се характеризира с параметри - 80-90x200 cm.

Понякога е препоръчително да се организира място за спане на втория етаж за едно дете, на първия етаж ще има маса, шкафове и рафтове.

Параметри на леглото на трансформатора

Периодичното обновяване на леглото е скъпо решение и не всички родители могат да си го позволят. Ето защо понякога е практично да изберете модел на трансформатор, който да продължи по-дълго. Вариантите обикновено са детски легла, които след това се превръщат в самостоятелни легла за тийнейджъри.

Избор на матраци

За деца под 2 години матраците се избират твърди и еластични. След това преминават към опции със средна твърдост. По-добре е да откажете меките продукти, докато се оформи мускулно-скелетната система на детето. Размерите на матраците обикновено са същите като леглото. Те се купуват заедно или поотделно, в зависимост от конфигурацията, при спазване на препоръките.

Като се вземат предвид възрастта и височината на детето, можете да изберете оптималния размер на креватчето, като посетите магазините, в които са представени бебешките продукти в Минск.

Стандартни размери на легла и матраци за детски легла

Когато избирате бебешко легло, трябва да следвате основните правила. Във всяка възраст изискванията за детски креватчета са различни. В креватчетата за бебета най-важните параметри са безопасността и екологичността на материалите. За деца в предучилищна възраст - стабилност и надеждност на конструкцията, способността да скачат и да играят на леглото. За тийнейджърите е по-важно мебелите да са в същия стил и да отразяват предпочитанията и хобитата на детето.

Размерът на бебешко легло е стандартна версия според GOST

 • 120Х60 см - за новородени и деца под 3 години.
 • 140Х60 см - за предучилищна възраст. За деца от 3 до 6 години.
 • 160Х80 см - за ученици от 6 до 12 години.
 • 190X80 см - за тийнейджъри от 12-14 години.

Избор на матраци

За дете трябва да изберете матрак от хипоалергенни материали, за да избегнете алергии. По-добре е да разгледате варианти от полиуретанова пяна, латекс, кокосова кокосова кокоса или комбинация от тези материали.

Размерът на матрака трябва да съвпада точно с размера на леглото. Преди да купите, първоначално трябва да направите измервания или да се консултирате с производителя за съвместимостта на матрака и леглото.

Освен това си струва да се обмисли възможността за придобиване на водоустойчив матрак, който лесно се пере и предпазва мебелите от влага..

Размери на креватчета за новородени - изберете сами

 • 1. Идеално креватче: размери и стандарт
  • 1.1. Размери на детски креватчета за новородени: люлки, допълнителни модели
  • 1.2. Детско креватче за новородено: стандартни размери
  • 1.3. Невероятни конвертируеми легла: стандартни размери
 • 2. Обобщаване

Снимки от сайта: howmeb.com

Още преди бебето да се роди, родителите са изправени пред изключително сериозния въпрос за избора на детско креватче. Съвременната индустрия предлага толкова богат избор от различни видове, видове и размери на такива продукти, че не е изненадващо за необучен човек да се обърка. Стандартните размери на детско креватче могат да варират от много малки, като люлки, подобни на кукли и люлеещи се столове, до пълноценни новомодни трансформатори, където детето ще се чувства удобно както веднага след раждането, така и по време на юношеството. Много е важно да се изяснят всички тези въпроси предварително, така че след завръщането си от болницата, бебето веднага да се чувства комфортно и уютно, а родителите да не трябва да търсят място за обемисто легло в мъничък Хрушчов.

Перфектното креватче: размери и стандарт

Снимки от сайта: Strport.ru

Започвайки да разбера какъв размер детско креватче трябва да бъде избрано в този или онзи случай, не пречи да се запознаете с общата информация, защото трябва да се вземат предвид много фактори. Бебето трябва да е възможно най-удобно, а за родителите удобството в грижите играе огромна роля за осигуряване на високо качество на живот. Освен това производителите на мебели, когато разработват детски модели, обръщат внимание не само на изискванията, но и вземат предвид анатомията на бебето. Дори и най-малките люлки ще осигурят максимален комфорт на бебето, но само в първите месеци от живота.

Разбирането на стандартните размери на детско креватче за новородени не пречи да се вземат предвид възрастовите критерии. Ако решите, че бебето може да спи няколко месеца в количка и едва след това да се "премести" в собственото си легло, тогава е по-добре да вземете по-голямо креватче. Ако имате нужда от универсално "легло", тогава ще бъде оптимално да изберете иновативен трансформатор от 0 до 12 години.

Дори да изберете голямо легло, не е нужно да се притеснявате, че детето ще се чувства неудобно, празно и самотно в него. Днес на пазара има огромно разнообразие от допълнителни аксесоари, като вложки и меки "гнезда", поставени в голямо легло, където можете много удобно да подредите бебе.

Снимки от сайта: fly-mama.ru

Струва си да се помни, че през първите месеци от живота бебето ще прекарва по-голямата част от времето в сън, което гарантира правилното му развитие и бърз растеж. Следователно е желателно първоначално да е имал собствено място за спане и е невъзможно да се научи детето да спи в леглото на родителите, защото тогава могат да възникнат проблеми с „презаселването“, за които има подробна статия на нашия уебсайт.

В креватчето бебето наистина ще прекарва почти през цялото време, защото там можете не само да спите, но и да изследвате света около себе си, да играете с висящи модули и дрънкалки, да слушате песни на майка. Дори ако баба ви силно препоръчва да спестявате пари и да не купувате специално легло, докато детето порасне, поради факта, че децата й са спали в голяма плетена кошница, скрин или чаршаф, окачен под формата на хамак, не трябва да слушате това.

В края на краищата двадесет и първи век е зад прозорците и си струва да осигурите на собственото си потомство всичко необходимо, което не е толкова трудно. Преди това трябва да проучите съотношението на стандартните размери на леглата и матраците в тях, както и спалното бельо, показано в таблицата по-горе. Така ще бъде много по-лесно да се разбере и накрая да се направи изборът.

Размери на детски креватчета за новородени: люлки, допълнителни модели

Обикновено най-малките модели кошари се избират от онези родители, чиято жилищна площ оставя много да се желае. Например в едностаен апартамент, в който живеят двама възрастни, едва ли си струва да купите обемисто трансформиращо се легло, особено в началото. Но не трябва да се разстройвате, защото има няколко доста достъпни и компактни опции..

Снимки от сайта: Design-homes.ru

 • Най-малките се считат за люлки и люлки, чийто размер е 80 на 43 (86 на 47) сантиметра, според стандарта. За такова място за спане лесно може да се намери място дори в най-малкия апартамент. В люлката бебето ще бъде удобно и уютно, но след 5-6 месеца определено ще порасне от него.
 • Вторият вариант е прикачен модел. В същото време размерът на детско креватче за новородени е стандартно от 90 до 50 сантиметра. Тези легла са конструкции, покрити с парапети само от три страни. Важно е да изберете правилната височина на леглото, за да съответства на височината на родителското легло, или да предпочетете модел с регулируема височина на дъното.

Снимки от сайта: kiddybest.de

Основният проблем при такива мънички модели е изключителната нестабилност, която може да бъде критична, когато детето започне да се преобръща и дърпа нагоре по ръцете. Не забравяйте да проверите този фактор преди покупката, за да избегнете евентуални наранявания..

Детско креватче за новородено: стандартни размери

Най-популярният избор за повечето родители днес е редовно дървено правоъгълно легло с прибираща се или подвижна предна релса. Има обаче малка разлика между вътрешните и европейските стандарти, има смисъл да се запознаете и с двата варианта за размера на детското креватче за новородени.

Снимки от сайта: GdeRemont.com

Вътрешни стандарти:

 • 120х60 сантиметра.
 • 140х70 сантиметра.

Чуждестранни стандарти:

 • 125х68 сантиметра.
 • 170х60 сантиметра.

Снимки от сайта: babymarket.pro

Домашните ясли обикновено имат регулируемо дъно, както и височината на страните, което значително улеснява грижите за бебето и бебето. Дори и най-малките модели ще осигурят максимален комфорт за дете до 3-5 години. При избора на чужд стандарт за размер обаче може да има проблем с избора на матрак. Но съвременните производители често предлагат производството на такива компоненти по своя собствена поръчка, абсолютно всякакви размери.

Невероятни конвертируеми легла: стандартни размери

Ако просто нямате възможност да смените детски креватчета след няколко години по време на икономическата криза, трябва да изберете нещо по-голямо или трансформиращи легла, които включват удължаване на леглото, ако е необходимо. Най-често тези легла имат стандартен размер от 170 на 60 сантиметра в разгънато състояние и 140 на 60 в сгънато състояние..

Снимки от сайта: lakinaki.ru

Сменяемите модули на такова легло първо служат като масички за преобличане, а по-късно могат да се отделят и използват отделно, като самостоятелна мебел, където ще се съхраняват детски неща или играчки. В долната част на трансформаторите могат да бъдат разположени допълнителни кутии за съхранение на спално бельо, което допълнително увеличава тяхната привлекателност за потребителите.

Снимки от сайта: fizvosp.ru

Обобщаване

По този начин сте повече или по-малко запознати с основните стандарти за детски креватчета от различни модели, остава само да направите окончателния избор и да осигурите на детето си собственото си идеално място за сън или почивка. Какво ще бъде, зависи от вас да решите, може би ще започнете с люлка и след това ще придобиете нещо друго, или може би веднага ще изберете голям и многофункционален трансформатор.

Когато избирате размера на детско креватче, не трябва да забравяте за допълнителни показатели, тъй като това е изключително важно. Например, височината на перилото трябва да бъде най-малко 60 сантиметра, а разстоянието между прътите е не повече от осем сантиметра, в противен случай бебето може да се нарани.

Струва си да помислите за закупуване на креватче предварително, дори преди бебето да се роди. Няколко дни в родилното отделение ще отлетят много бързо и те ще бъдат заети със съвсем различни домакински задължения. Решете за най-подходящия размер, модел и поставете креватчето на определеното му място. Ако все още вярвате в знаци, поставете там бебешка кукла или забавен заек, така че той да чака появата на бъдещия малък собственик.

Стандартни размери на бебешка кошара

Първата задача, която трябва да решите, е да направите спалното място на бебето удобно и практично. Ще ви помогнем да разберете как да изберете правилния размер за вашето креватче. Ще дадем компетентни съвети.

p, блок цитат 3,0,0,0,0 ->

Ние ще предоставим информация за:

 • Стандарти за бебешко легло.
 • Кое легло да изберете за новородени.
 • Кошара за бебета до една година.
 • Размери на легла за деца на три години.
 • Двуетажно легло за деца.
 • Детско легло със страни.
 • Легло трансформатор.
 • Делфин - удобно легло за деца.
 • Размери на матраци за детски легла.
 • Как да не сбъркате при избора на легло за дете?
p, блок цитат 4,0,0,0,0 ->

Желаем ви приятно четене и заключения без грешки. Ключът към добрия сън на родителите е удобното и уютно бебешко легло. И определено ще започнете да спите достатъчно.

Стандартни размери на бебешка кошара

Дизайнът на детските спални става все по-разнообразен, а мебелите също се променят. Лесно е да намерите размери в магазините от малки приспивни песни до големи легла-трансформатори. Младите родители са все по-притеснени от избора на място за спане на бебето. И производителите правят легла по стандарти или по поръчка. Но кой модел ще бъде идеален за вашето дете? - нека анализираме.

p, блок цитат 6,0,0,0,0 ->

Леглата са разделени на видове: европейско производство и руско производство. Те се различават само по размерната решетка. Те се класифицират на:

 • За деца под три години. Приспивна песен или малко легло с размери 120 х 60 см. Всички видове креватчета за новородени имат страни с височина 90 см - детска безопасност.
 • Легла за предучилищна възраст. Размерите на този клас са 140 на 60 см. Разстоянието до пода е 30 см. Страните отсъстват.
 • Легла за ученици. Стандартно 160 на 80 см, височина 40 см от пода. Зависи от височината на матрака.
 • Модели за тийнейджъри. Размери 180 на 90 см. Практически пълно легло за възрастен.
p, цитат 7,0,0,0,0 ->

Интересен факт. В Европа леглата се правят с 5 см повече по ширина и дължина. Обяснението е просто - по-удобно за родители и дете.

Размери на бебешка кошара за новородено

p, блок цитат 9,0,0,0,0 ->

Той трябва да съответства на факторите: здравина, безопасност, екологичност. Бъдете подходящ размер за използване от родителите и бебешкия сън. Специално предпочитание трябва да се даде на легла от естествено дърво. Когато купувате, вземете стандартните размери на бебешки легла и не купувайте мебели "за растеж".

p, блок цитат 10,0,0,0,0 ->

Снимка: Стандартни размери на бебешка кошара за новородени 1250 x 680

Снимка: Стандартни размери на креватче за новородени 1250 x 720

 • Удобство Трябва да е подходящо за ръста, теглото, възрастта на детето.
 • Безопасност. Пълно отсъствие на ъгли. Мебелите трябва да бъдат сплескани. Не препоръчваме да правите ясли за деца сами - без уменията.
 • Сила. Децата обичат да скачат, да разхлабят страните. Намерете здраво, добре изградено легло.
p, цитат 11,0,0,0,0 ->

Стандартният размер на бебешката приспивна песен е 120 на 60 см. Тя ще стане универсална за следващите 2-3 години. Стандартът на люлка за бебета до 6 месеца е 95 до 55. Всяка кошара за новородено трябва да има брони с височина от 70 до 95 см.

p, блок цитат 12,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 13,0,0,0,0 ->

p, цитат 14,0,0,0,0 ->

Размери на детски креватчета до три години

Производителите се борят за своите клиенти. Леглата се правят по поръчка все по-често. Но най-бюджетният и най-простият вариант е стандартната рамка на леглото. Стандартни размери на леглото за новородени, едногодишни деца, деца под три години - 120 на 60 см.

p, блок цитат 16,0,0,0,0 ->

Те се продават във всички магазини и са изработени от дърво или пластмаса. Но годината на детето е точно времето, когато то бавно започва да пълзи, да стои и да седи. Ето защо, ако бебето ви е мобилно и активно, можете да си направите легло по поръчка..

p, блок цитат 17.0,1,0,0 ->

Подходящите размери ще бъдат 120 на 60, 130 на 70.

p, блок цитат 18,0,0,0,0 ->

Допълнително легло за голямо родителско легло, размерите му ще бъдат до 100 см дължина и до 65 ширина. Отличен вариант е кръглото креватче под формата на детска кошара.

p, блок цитат 19,0,0,0,0 ->

Експертите не препоръчват използването на големи легла за деца. Заявявайки това с факта, че детето не може да заспи достатъчно поради чувството на несигурност.

p, блок цитат 20,0,0,0,0 ->

Снимка: Стандартни размери на креватче с брони за деца под 3 години 1500 х 900

Детско легло с размери от три години

Наближили сте възрастта на дете, което е на път да започне да ходи на детска градина. Старата приспивна песен не е подходяща, а детето расте скокообразно? Време е да направите нова, правилна покупка. Легло за предучилищна възраст.

p, блок цитат 23,0,0,0,0 ->

Стандартните му размери са 140 х 60 см.

p, блок цитат 24,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 25,0,0,0,0 ->

Но е време да вземем предвид индивидуалните особености на детето. Обърнете внимание на неговите вкусове и предпочитания. Ще бъде правилно, ако заедно изберете размера на мястото за спане. Не мислете, че 3-годишна възраст все още не разбира нищо. Уважавайте мнението на вашето бебе.

p, блок цитат 26,0,0,0,0 ->

Има три вида креватчета на възраст от 3 години:

 • Ъгъл;
 • Класически със и без брони;
 • Модулни.

Снимка: Стандартни размери на детско креватче с брони за деца от 3 години 1300 x 770

Стандартни размери на детско креватче с брони за деца от 3 години 1300 x 920

Размерите на тези легла варират, започвайки от стандарти 140 на 60, а не на стандарти на 160 на 70. Те се различават само по функционалност.

 1. Ъгловите легла могат да се поставят до стената или да се комбинират с родителя.
 2. Класическите с брони са подходящи за тези, които обичат да се въртят през нощта.
 3. Modular ще бъде отлично решение за майки и зимни дрехи.
p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Височината на всички легла е 30-40 см от пода.

p, блок цитат 29,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 30,0,0,0,0 ->

Размери на бебешко легло със страни

Броните са идеални за малки активисти. Леглото ще служи не само за деца под тригодишна възраст, но и идеално за ученици. На сън много деца могат да ходят в сън, да падат, да се трепват. Буфетът е универсално решение за такива ситуации.

p, блок цитат 32,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 33,0,0,0,0 ->

Снимка: Размери на детско легло с брони 1650 x 880

p, блок цитат 35,1,0,0,0 ->

Дължината на леглото е от 120 до 140 см. Ширината е от 40 до 60 см. Височината на страните е от 75-95 см. Разстоянието на леглото от пода е от 30 см..

p, блок цитат 36,0,0,0,0 ->

Страните могат да се свалят. Това ще позволи на детето да се качи самостоятелно и да излезе от креватчето. Ако леглото няма люлеещ ефект, тогава можете да изберете вариант с чекмеджета вътре. Тогава той ще стане с 10-15 см по-висок по размер и по-надежден в дизайна..

Детски размери на двуетажно легло

Имате голям късмет, ако са родени близнаци или близнаци. И се притеснявайте, че стаята за двама е малка и няма къде да сложите леглото. Първоначално е по-добре да вземете две малки люлки. До тригодишна възраст - не се колебайте да потърсите двуетажно легло.

p, блок цитат 38,0,0,0,0 ->

Снимка: Размери на детско двуетажно легло 2000 х 900

p, блок цитат 40,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 41,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 42,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 43,0,0,0,0 ->

Какви са неговите предимства:

 • Голяма размерна мрежа;
 • Заема малко място;
 • Практичен и стилен.
p, блок цитат 44,0,0,0,0 ->

Търсете размери на леглото според височината на децата. Грабнете легло за предучилищна възраст-ученици? В този случай вземете двустепенен "растеж". Не забравяйте, че първото нещо, което трябва да имате предвид, е не дължината и ширината на леглото, а неговата височина..

p, блок цитат 45,0,0,0,0 ->

Стандартната височина е 170-180 см. Със средна височина на тавана в нови сгради от 2,30-2,5 метра.

p, блок цитат 46,0,0,0,0 ->

Ширина 110 см, дължина 180-200 см.

p, блок цитат 47.0.0.0.0 ->

Това ще бъде отлично дизайнерско решение. Просторен и практичен. Подходящ за деца от 6 до 16 години.

Размери на детско легло трансформатор

Снимка: Размери на детско легло трансформатор 1750 x 680

p, цитат 50,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 51,0,0,0,0 ->

p, цитат 52,0,0,0,0 ->

Легло трансформер - ще се впише хладно в детска и юношеска стая.

p, блок цитат 53,0,0,1,0 ->

Предлага се в напълно различни размери и видове..

 • За новородени 120 на 60 см;
 • За деца от 3 години 140 на 60 см;
 • За ученици и тийнейджъри от 160 см дължина, 60 см ширина.
p, блок цитат 54,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 55,0,0,0,0 ->

За новородените ще има подвижна страна, а отдолу ще може да се прибират нещата в кутии. Чрез закрепване на маса за повиване леглото ще стане 60-50 см по-дълго.

p, блок цитат 56,0,0,0,0 ->

Лесно се трансформира в диван с размери 1400 x 600 мм или работно място. Това е многофункционален дизайн, който е изобретен в Германия и използван в стоманата по целия свят. Като правило конвертируемите легла не се придържат към ясни стандартни размери..

Размери на бебешко легло Делфин

Снимка: Размери на бебешко легло делфин 1432 x 800

p, блок цитат 59,0,0,0,0 ->

Практично за използване, особено за ученици. Тяхната разлика от обикновените легла с висока употреба. В допълнение към тези предимства, леглото за делфини е стилно решение за всяка стая. Лекият и прост механизъм за трансформация с няколко движения ще превърне мястото за спане в фотьойл или диван. А качеството на материала и сглобяването не изисква допълнителна поддръжка.

p, блок цитат 60,0,0,0,0 ->

Стандартни размери, спазени от производителите:

 • За деца в предучилищна възраст. 140 на 80, 160 на 80 см.
 • За тийнейджъри 180 на 90, 200 на 80 см.
p, блок цитат 61,0,0,0,0 ->

Височината зависи от механизма за гнездене. Средно също се залепва до 90 см с матрака.

Размер матрак за креватче

Снимка: Размер на матраци за креватче

След като взехте легло, най-важното е да не сгрешите в размера и свойствата на матрака.

p, блок цитат 63,0,0,0,0 ->

Матракът се избира въз основа на параметрите на закупеното легло. Те трябва да съвпадат помежду си. В случай на неправилен избор, препоръчваме да върнете покритието обратно, в противен случай няма да ви бъде полезно. В крайна сметка здравето на детето директно зависи от здравия сън. И достатъчно сън на лош, изкривен матрак няма да работи..

p, блок цитат 64,0,0,0,0 ->

Стандартната височина на детски матрак без пружини е 6-14 см. А моделите с пружини ще бъдат 16-18 см.

 • Дължината на матрака може да бъде 140 см, 160, 180 см.
 • Ширина 70-80 см.
p, блок цитат 65,0,0,0,0 ->

Когато избирате, обърнете внимание на материята на матрака. Погледнете отблизо опцията за защита срещу вандали. Лесно е да се грижите за него и ще бъде трудно да го развалите с детски рисунки.

Как да си купя бебешка кошара и да не се заблуждавам?

p, блок цитат 67,0,0,0,0 ->

Избрали сте подходящ вариант, знаете колко деца трябва да се роди или вече имате, след което продължете да купувате!

p, блок цитат 68,0,0,0,0 ->

Ако искате да го направите правилно и умишлено, следвайте нашите съвети:

 1. Измерете размерите на стаята. Това се прави, за да се разбере колко място ще отнеме леглото. Къде ще се намира. Как ще изглежда. Не купувайте големи модели за много малки стаи..
 2. Помислете за възрастта, ръста и теглото на детето. Определете показателите за размера на леглото, съответстващи на възрастта на детето - можете да прочетете по-горе. Посочихме каква дължина, височина, ширина ще са подходящи за деца, деца от 3 години, тийнейджъри.
 3. Изберете правилния размер.
 4. Производствен материал. Препоръчваме да купувате дървени модели. Той е екологичен, надежден и практичен.
 5. Намерете модела, от който се нуждаете. Трансформатор, делфин, легло за книги, люлка, двуетажно легло. Всички те са многофункционални и лесни за използване. Те могат да създадат повече от едно място за спане, да направят диван или фотьойл. Бъдете работно място. И 1-2 деца могат да спят върху тях.
 6. Намерете правилния матрак. Ортопедични и анатомични свойства, правилна размерна решетка - ще помогнат на детето да заспи добре. Подпрете гърба им в естествено положение.
 7. Покупка с гаранции и възможност за връщане или промяна на продукта. Така че определено няма да сбъркате и в случай на неуспех можете да замените закупеното креватче.
p, блок цитат 69,0,0,0,0 ->

p, цитат 70,0,0,0,0 ->

p, блок цитат 71,0,0,0,1 ->

Благодарим ви, че прочетохте нашата статия! Качественият сън на бебето е неговото здраве и добро настроение. И като изберат необходимия размер и модел на леглото, родителите и децата ще могат да го използват практически..

Стандартни размери на детски креватчета от новородени до тийнейджъри

Бебешкото легло е най-важната мебел за стаята на малкия човек, за която трябва да се погрижите още преди раждането. Стандартните размери на детски креватчета варират от малка люлка за новородено до сравними за възрастни тийнейджърски дизайни. Важно е да закупите мебели от екологично чист материал, който не може да навреди на здравето на бебето..

Основните критерии за избор на детски креватчета

Удобството, безопасността са най-важните параметри, по които се избира всяко детско обзавеждане. Леглото е избрано в съответствие с растежа, възрастта на бебето, което ви позволява да не затрупвате стаята с продукт "за растеж", като го замествате при необходимост. Мебелите за бебешко спане са оборудвани със защитна скара, която предотвратява случайно падане на пода.

Когато детето порасне (вече е на 5, 7 или 10 години), вниманието му се привлича от нестандартни дизайни на легла под формата на кола, самолет, лодка, като принцеса от карикатура. В този случай изборът зависи не само от пола на децата, но и от съответствието на закупените мебели с действащите стандарти..

Безопасност - какво да се има предвид

Безопасен продукт е този, който не може да причини нараняване при взаимодействие с него. Леглото не трябва да има пролуки между детайлите - любопитно хлапе е в състояние да залепи пръст там, да го притисне болезнено. Всяка грапавост също е неприемлива - трески са много неприятно нещо за тънка бебешка кожа. Всички метални крепежни елементи са маскирани с дървени пластмасови тапи.

Разстоянието между пръчките на бебешкото креватче е не повече от шест см. Страните са направени подвижни, неподвижни. Леглото трябва да е доста стабилно - колкото по-тесен, по-висок е моделът, толкова по-вероятно е да го преобърне. Всякакви остри ъгли, различни травматични декори са забранени.

Производствен материал

По-добре е да изберете естествен материал, от който е направено леглото. Най-популярни са дървените изделия, които не са обработени с боя, лак или внимателно шлифовани. Това е особено важно за малките деца - когато бебето никне на зъби, то гризе всичко, включително отстрани, пръчките на леглото. Когато купувате, трябва да изисквате хигиенен сертификат - структурата не трябва да има неприятна миризма, никакви химически примеси. Когато леглото е покрито с боя, съставът му трябва да бъде изцяло описан в сертификата - оловото и други подобни вещества са неприемливи.

Често се използват и модели, направени от смесени материали - дърво с MDF, ПДЧ, ПДЧ, но трябва да се изясни какъв клас материали се използват. Допускат се дърво в комбинация с метал, пластмаса, но те трябва да бъдат с много високо качество. Такива структури са боядисани в ярки цветове, имат необичайна форма..

Условия, правила за смяна на леглото за дете

Замяната на бебешката кошара с по-голямо легло е необходимо, когато млад член на семейството е на път да се почувства тесен в нея. След три до четири години бебето достига височина от 100-108 см, става тясно в стандартния дизайн с решетъчни страни, въпреки че вероятността от случайно падане на пода по време на сън все още съществува. По това време се закупува продукт за предучилищна възраст - тук все още има барове с ниски граници, но бебето може да се качи и излезе от детското креватче.

Често малко човече, едва излязло от възрастта на Малкото, е принудено да се откаже от люлката на по-малък брат или сестра, които скоро ще се родят. Детето трябва да бъде научено предварително да се „премести“ на голямо легло - изберете подобно спално бельо, опитайте се да поставите плюшени зайци, кукли и пр. В началото около новото легло се поставят възглавници и дюшеци в случай на случайно падане.

Приблизителни условия за подмяна на детското легло:

 • след 6-8 месеца;
 • след 2-3 години;
 • след 6-7 години;
 • след 12-13 години.

По-точното време, когато трябва да смените леглото за ново, зависи от ръста и теглото на малкия човек. Ако конструкцията е счупена, деформирана, тя трябва незабавно да бъде заменена..

Стандартни размери, модели по възраст на детето

Детско легло с решетъчни страни, ако желаете, може да се използва почти 6 години - просто трябва да премахнете една от стените му. Оптималните размери на място за спане за деца на всяка възраст се изчисляват, както следва: 35-50 см се добавят към ръста на бебето, така че да има достатъчно свободно място отдолу и отгоре, ширината също не е необходимо да бъде прекалено ограничена, тъй като много деца обичат да спят с протегнати ръце.

Продукти на местни и чуждестранни производители се представят на вътрешния пазар. Вносните обикновено са малко по-големи - разликата е около 5 см.

На 0-3 години

В съответствие с настоящите стандарти, малко човече от раждането до три години е закупено креватче със спално място от 110-120 см на 60 см. Страните са направени не по-високо от 85-95 см. Долната позиция на матрака е на около 30 см от нивото на пода, горната е 50 вижте дъното на продукта е регулируемо по височина: горното ниво е подходящо за деца под 1,5 години, долното ниво е разрешено за три години.

Понякога люлки се купуват за бебета, с размерите на самото легло 40 на 80 см - те са напълно тапицирани с мек материал, има модели на пода и модели, окачени на тавана. Горната част на люлката е украсена с текстилен балдахин, долната част - с качулка. Люлката служи като вид пашкул, в който бебето се чувства удобно, тъй като е защитено от всички страни, използва се до максимум шест месеца.

Люлеещото се легло е предназначено за деца, които заспиват само ако са разлюляни - обикновено този дизайн представлява двуетажно легло с бегачи, по които целият обект се движи от едната към другата страна. Има и варианти, при които махалото е програмирано - с помощта на дистанционното управление се задава времето, амплитудата на люлеенето.

Допълнителни легла

Страничното легло е чудесен вариант за бебета. Има малки размери - около 100 на 50 см, една подвижна стена, регулируема височина на дъното. Дизайнът е закрепен към леглото на родителите, здраво фиксиран. Този модел е оборудван с колела за лесно придвижване из апартамента, той е правоъгълен, заоблен.

Манежко легло

Легло за много малък човек често служи като детска площадка, в която е удобно не само да спи, но и да играе, докато майката е заета с домакински задължения. Страните на този многофункционален модел са покрити с мрежа, полупрозрачен плат, продуктът се сглобява и разглобява лесно, което ви позволява да го вземете със себе си на пътуване. Минималните размери са 90 на 110 см, височината е от 65 см. Понякога конструкцията е украсена със странична врата за достъп с цип.

Разтегателно легло

Трансформиращите се модели имат подвижна страна, пътечките, които лесно се отстраняват, когато вече не са необходими, са снабдени от дъното с кутии за съхранение на спално бельо и играчки. Практичен трансформатор за по-големи деца, той се превръща от креватче в диван, приблизителните му размери са 1400x600 mm или 1700x700 mm. Често тук са прикрепени скрин за съхранение на ленени аксесоари и маса за повиване. Когато бебето порасне, масата с скрин се демонтира, самата конструкция се използва успешно почти до края на гимназията. Единственият недостатък на трансформатора е относително големите му размери..

Размери за предучилищна възраст, ученици

Кошара за дете на 4-7 години има следните размери: място за спане 60 на 140 см, височина от пода - около 30 см. Парапетите вече не са необходими след три или четири години. Леглото на ученика е малко по-голямо: 80 на 160 см, височината му е 40 см от нивото на пода. Има и други параметри - 75 на 150 см. Много такива продукти са боядисани в ярки цветове, стилизирани като лодки, автомобили, украсени с дантелени тапицерии, сенник от нежни цветове, снабдени с чекмедже, което може да служи не само като място за съхранение, но и като допълнителна повърхност за настолни игри.

Деца на всяка възраст обичат да скачат на леглото, така че мебелите да не се разпадат твърде бързо, препоръчително е да закупите конструкция с най-здравата основа.

За тийнейджъри

Тийнейджър се нуждае от почти "възрастно" легло, с големина на спалното място 70-90 см на 180-190 см, височина до 50 см. Вносните дизайни са по-широки - около 100 см. Има и опции за плъзгане, които се променят с израстването им - от 120 на 180 см. Моделът е удобен, защото не е необходимо да се подменя след няколко години - креватчето е направено възможно най-здраво, изработено от висококачествени материали.

Матракът за „нарастващо“ легло не винаги трябва да бъде напълно заменен - ​​отделни опции са изградени с помощта на един или два фрагмента от една и съща текстура като основния елемент.

Двуетажно

Двуетажно легло се купува, когато в апартамента няма много място, в една стая трябва да поставите места за спане на две или три деца. Такъв артикул е подходящ за възраст над три години, до юношеството. Таванско легло - вид двуетажно легло, различни модели са предназначени за едно или две деца, оборудвани с гардероб, скрин, спортен кът, бюро.

Горното легло на двуетажна конструкция за по-малки деца трябва да има ниски релси, за да се предотврати падането. Същото важи и за стълбите, водещи нагоре.

Персонализирани размери, модели

Необичайните продукти за спане включват двойни легла, стандартните им размери са 1,3 на 1,25 метра. Докато близнаците станат на четири до пет години, се купуват две отделни легла или едно двуетажно легло. Някои модели за малки деца са оборудвани с играчка с въртележка, музикално осветление и различни приставки за дрънкалки. Някои съвременни юноши са необичайно високи - те се нуждаят от легло с размер на възрастен, понякога надвишаващо 2,1 м дължина.

Уникални конструкции, които служат като място за спане и като място за сюжетни игри, се правят самостоятелно или по поръчка. Това може да бъде замък на принцеса или пиратски кораб, състезателна кола или карета, космически звезден кораб или луксозна палатка. При желание тук се монтират стълби, пързалки, люлки.

Леглото изглежда интересно под формата на уста на дракон, боксов ринг, купа на крак, цветна пъпка, фантастично животно и пр. Таблата и гърбът са украсени с цветни щампи, изобразяващи героите от любимите ви приказки и карикатури. Можете да украсите сградата заедно с младия „наследник“ - рисувайте с цветя, залепете с фолио, букви, цифри.

Съвети за избор на матрак

"Правилният" матрак е важен за поддържане на красива фигура, поддържане на желаното положение на гръбначния стълб през нощта, дневен сън, следователно трябва да изберете обект със средна твърдост, а за деца и юноши с нарушения на позата - твърд ортопедичен. Цената зависи от пълнителя, покривния материал, размера, дизайна на матрака. Продуктът е направен единичен или един и половина, той трябва точно да съответства на размера на леглото в определено легло - изключително неудобно е да се използва по-малко или повече.

Матраците се различават по твърдост; има универсални, комбинирани варианти, които, когато детето е пораснало леко, просто се обръщат на другата страна. Хигиената е много важна - в матрака не трябва да се внасят вредни микроорганизми, плесени и др.

"Пълнежът" също е различен:

 • безпружинен матрак - изработен от плоча и латекс, съдържа сизалови и кокосови влакна, което прави възможно създаването на части от всякаква степен на твърдост, които най-добре поддържат гръбначния стълб;
 • с пружинен блок - универсален дизайн, пружините в които са свързани заедно или са разположени поотделно в отделни нетъкани капаци. Матракът е подплатен със слой латекс или филц.

За нестандартни модели матракът се изработва по поръчка, обикновените легла в повечето случаи се продават в комплект с него.

Избор на текстил, възглавници

Един от най-важните параметри на спалното бельо е хипоалергенността както на покривалото, така и на пълнителя. Средно ученик прекарва 8-10 часа в съня си, бебето прекарва по-голямата част от деня, затова текстилът за легло е избран много внимателно.

Какви аксесоари са необходими за бебешко легло:

 • възглавници - не по-малко от матраците, влияят върху формирането на правилна стойка, достатъчно отпускане на мускулите на врата по време на сън. За бебета възглавницата е направена плоска - нейната височина не надвишава 3-5 см. Децата, които имат проблеми с гръбначния стълб, се нуждаят от ортопедична възглавница, която предотвратява развитието на процеса на деформация по-нататък. Има специални С-образни възглавници за деца, които още не знаят как да пълзят - те се поставят под гърдите, така че детето да не се преобърне случайно или да „обгради“ бебето с два такива предмета, за да се чувства в безопасност;
 • одеяло - направено меко, топло. За бебета са подходящи квадратни одеяла с цип, които лесно могат да бъдат превърнати в плик с плик, снабден с вид качулка в ъгъла. Одеялата се изработват предимно от естествени материали. Най-добрите варианти са велосипед или с добавка на холофайбър. Има и двуслойни, едната част от които се използва през лятото, другата през есента, а в случай на студена зима и двете половини се закрепват с велкро, образувайки най-топлото одеяло;
 • покривало, одеяло - съобразено със съществуващия интериорен стил, може да скрие само спално бельо под себе си или да виси на пода. Обикновено е украсена с изображения на котки, кучета, карикатури, цветя, зебра или леопардови щампи. Продуктът често служи като одеяло по време на кратка дрямка;
 • спалното бельо са калъфки за възглавници, чаршафи, завивки, които влизат в пряк контакт с нежната бебешка кожа. Такива аксесоари трябва да бъдат устойчиво оцветени, влагопропускливи и паропропускливи, да се перат в машина без никакви проблеми, без да губят цвят, мекота, да не съдържат вредни химически компоненти, да бъдат "бодливи", да дразнят кожата, да събират статично електричество. Спално бельо обикновено се прави от chintz, калико, ранфорс, сатен, бамбук. Като летен вариант за тийнейджъри е подходяща ленената версия, по-младите се нуждаят от най-гладка текстура. Еластичните чаршафи са подходящи за много подвижни бебета;
 • меки страни - предназначени за бебета, те служат като защита срещу случайни наранявания при удряне на дървени пръти, са прикрепени към основната конструкция с връзки, велкро, украсени с цветни картинки, изработени от пяна гума, калико, калико, фланела. При желание те могат лесно да бъдат зашити на ръка, като предварително са премерили креватчето;
 • завеси, калници - изключително декоративен елемент, продаван най-често в комплект с люлка. Всички дантели, волани, орнаменти трябва да бъдат плътно пришити, измийте добре.

Заключение

Деца, юноши в поведението, навиците си, често копират възрастни - четат в леглото, потъват в него с таблет, телефон, гледат телевизия, докато лежат. Следователно изборът на удобно легло е много важен за поддържане на здравето и стойката на нарастващото тяло. За да бъдат мебелите възможно най-удобни, те се избират според ширината, височината, дължината. При желание е лесно да направите детско креватче със собствените си ръце, според вашия собствен чертеж.

Често срещани размери на детски креватчета

Днес родителите могат да закупят както креватчета, които ще издържат около година, така и модели, които ще ви радват в продължение на 3 години. На пазара има компактни люлки, стандартни креватчета и трансформатори, които успешно растат заедно с бебето.

Всички модели могат да бъдат условно разделени на няколко вида. Нека разгледаме всеки по-подробно, а също и да научим повече за техните размери..

Стандартен модел

Стандартните са подходящи за бебета от 0 до 3 години. Размерите на такива продукти варират в рамките на 120x60 или 140x70 см. Те имат редица предимства:

 • броните се добавят и премахват, височината се променя;
 • можете да закачите органайзер на креватчето за необходимите малки неща;
 • могат да бъдат оборудвани с колела или люлеещи се столове, като спасяват родителите от необходимостта да люлеят бебето в ръцете си;
 • най-често такива модели са изработени от дърво;
 • стандартно легло ще обслужва не само вашето бебе, но и децата му.

Родителите могат лесно да разглобяват и сглобяват такова креватче, ако е необходимо да го транспортират. Ако никой от готовите модели не ви устройва, можете да сглобите креватчето със собствените си ръце..

Люлки

Този тип е много популярен сред родителите, които искат да създадат комфортни условия за себе си и своите най-малки. Такъв модел може да бъде оборудван с дъга с играчки, козирка, колела и други елементи, но основната характеристика е ръчна или автоматична система за болест при движение.

Обикновено такива модели са предназначени за бебета до 8-12 месеца, така че тяхната дължина не надвишава 85-95 см, а ширината е 50 см. Когато бебето е на 8-12 месеца, креватчето ще трябва да се смени с друго.

Недостатъкът на такива модели е, че нямат подходящата стабилност. Това трябва да се вземе предвид по време на работа..

Обикновена люлка, която може самостоятелно да люлее новородено, поддържащо тегло до 20 кг.

Прикрепени модели

Прикрепените конструкции са идеалното решение за кърмещи майки: бебето винаги ще бъде там. Конструкцията е инсталирана или монтирана близо до родителското легло. Втората част е защитена с дървена джанта. Такъв продукт е лесен за адаптиране в най-малката стая, а бебето може да спи на легло до 1 година.

Ширината на креватчето е 40-50 см, а дължината е 85-95 см. Бебето може да спи в него само до 1 година, така че тогава ще трябва да си купите нови мебели.

Хлапето вече не спи ли в добавения модел? Превърнете го в удобен стол и ако поставите стол тук, ще получите маса!

Отглеждане на модели

Трансформаторът е подходящ за родители, които не искат или нямат възможност да си купят ново легло всяка година. Такъв модел ще расте заедно с детето ви и той ще може да спи в него до 12-13 години.

Основните предимства на трансформирането на мебели:

 • няма нужда да избирате модел по размер, тъй като продуктът се разтяга, докато бебето расте;
 • оборудвани с чекмеджета за лен, скрин и други предмети за съхранение на вещи;
 • възможността за инсталиране на защитна страна;
 • има система за болест на движението, маса за повиване, които след това са лесни за премахване.

Максималната дължина на спално място за възрастно дете може да достигне 200 см, ширина - 90 см. По-добре е да проверите точните размери преди покупката. Един от най-популярните модели трансформатори е леглото Gulliver от IKEA.

Ергономични легла за кошара

Ако обичате да пътувате или планирате често да оставяте детето си при баби, манежа е най-добрият избор. Този модел има две нива - това е окачена люлка за бебе на възраст до 6-7 месеца и твърдо дъно, където бебето може да спи до 1,5-2 години.

Размерите на продукта са 120х60, височината на модела достига 80 см. Това е достатъчно, за да се предотврати падането на детето от леглото. И ако решите да закупите ново креватче за вашето бебе, можете да използвате детската кошара като място за игра или място за съхранение на играчки. Друг плюс на арените е компактността и бързият монтаж. Можете да ги сгънете или разгънете за по-малко от 3 минути.

Изборът на размер на леглото за новородено е сложен процес, по време на който е необходимо да се вземат предвид възрастта на бебето, бюджетът за мебели и големината на стаята, в която ще бъде инсталирано.

Вдъхновете ни - споделете материала с приятелите си в социалните мрежи:

Стандартни размери бебешки кошари за новородени: как да направите правилния избор

Още преди раждането на дете трябва да помислите през куп точки, за да осигурите удобството и комфорта на новородено в къщата. Един от тези моменти е мястото за спане на бебето. Трябва да знаете стандартните размери бебешки кошари за новородени, за да си представите къде да го поставите и как ще се впише в цялостния интериор на къщата. Нека разгледаме този въпрос в детайли..

Избор на детско креватче по размер и възможности

В не твърде далечното минало не беше възможно да се избере детско легло, като се вземат предвид индивидуалните нужди, тъй като те бяха направени според общ стандарт. Ако по някаква причина такова място за спане не ви устройва, тогава е било необходимо

 • или го повторете,
 • или потърсете майстор, който може да направи легло по поръчка.

Днес магазините предлагат всякакви размери легла, като напр

 • за най-малките бебета,
 • и за по-големи деца.

Освен това има трансформатори, които могат да растат с растежа на бебето..

Стандартите съществуват и до днес, защото за тях са подбрани детски матрак и спално бельо.

За да изчислите общите размери, трябва да добавите ширината на ламелите (парапетите). Габаритните размери на креватчето ще бъдат 128x68 сантиметра. Дъното е изложено в диапазона от 40 до 80 сантиметра. В такова креватче детето ще спи спокойно от раждането до 4 години.

Стандартните легла, произведени в Европа, се различават от домашните с 5 сантиметра и са 125x65. Сред внесените ясли производители от

 • Германия,
 • Италия
 • и Гърция.

Има легла-трансформери, които могат да бъдат разгънати и превърнати в диван. На такива дивани-чудо бебето може да спи до седемгодишна възраст. Размерите му са впечатляващи и са 140 * 70 сантиметра. Разбира се, това заема много повече място от леглото за новородени, но предимството е очевидно - ще трябва да сменяте мястото за спане на бебето по-рядко и по този начин ще спестите пари.

Техническите умове са създали още по-голям трансформатор за деца, чиито стандартни размери са 170x60 сантиметра. Той е огромен, но и много практичен. Има вграден малък скрин за бебешки дрехи и маса за повиване отгоре. Всички тези мебели поотделно ще заемат повече място от едно трансформиращо се легло. Когато детето порасне

 • скрин
 • и маса

демонтиран и леглото на нашите деца се превръща в голям диван. Такова място за спане е подходящо до юношеството..

Стандартни размери люлки за новородени в Русия и Европа

Количките са малки креватчета за новородени бебета на възраст до 6 месеца. Стандартът на такова спално място е 97x55 сантиметра.

За разлика от конвенционалните детски креватчета, при които дъното е настроено на желаната височина, крачетата в люлките се регулират по височина. Друга съществена разлика е, че люлката е продукт от цяла част, тапициран отвътре с някакъв вид мека тъкан.

Люлките са по-подходящи за хора, които могат често да сменят трохите на спалното легло.

Познавайки стандартите, можете да изберете подходящия за вас. Но не забравяйте, когато става въпрос за деца, по-добре не пестете от качество. Приятно пазаруване!

Преглед: как да изберете правилното легло за вашето бебе.

Във връзка с: