Кървенето се нарича изливане на кръв, което се случва поради нарушаване на целостта на стените на кръвоносните съдове. Миниатюрните разфасовки не са много опасни. Ако обаче раната е значителна, тя може да причини тежко, понякога животозастрашаващо кървене..

Причини

Кървенето при кърмещи майки се случва по същите причини, както при други хора:

 • увреждане на вътрешните органи,
 • поява на рани поради механичен стрес,
 • кървенето може да бъде и спонтанно, свързано със заболявания на стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система.

Най-често обаче кървенето при кърмачки се случва поради скорошно раждане. Това е често срещано и съвсем логично явление в такава ситуация. Но медицинското наблюдение все още е задължително..

Симптоми

Първите признаци на следродилен кръвоизлив са обилни кръвни съсиреци. Отчасти това отделяне прилича на тези, които започват с началото на менструацията. Разликата между следродилното кървене и менструалното кървене обаче се крие точно в броя на съсиреците. В първия случай има много повече от тях..

Ще отнеме малко време и лохиите (така се нарича кървенето след раждането) ще придобият кафеникав оттенък, ще станат кафяво-червени. И колкото по-често кърмачката се движи, толкова повече съсиреци ще излязат в началото. За да изглади дискомфорта, мама може да използва специални подложки или обикновени "ежедневни".

Ако кърмещата майка има открит кръвоизлив, то той ще се прояви не само от притока на кръв от раненото място. Симптомите могат да включват следното:

 • развитие на посттравматичен шок,
 • студена пот,
 • виене на свят,
 • ускорен пулс,
 • слабост,
 • диспнея.

Ако кървенето е вътрешно, тогава проявите му при майка, която кърми, са както следва:

 • болка и подуване на корема,
 • появата на кръв в отделянето (може да бъде ярко алена, черна или тъмно бургундска кръв в изпражненията),
 • розова, червена кръв в урината или така наречената урина с цвят на чай,
 • кърваво отделяне при повръщане.

Диагностика на кървене

За да разбере защо е имало вътрешно кървене (причините за външното винаги са ясни), лекарят трябва да прегледа пациента и да предпише определени изследвания и лабораторни изследвания за нея. Не може да бъде:

 • традиционни изследвания на кръв и урина,
 • анализи за хормони, за полово предавани болести,
 • ултразвукова диагностика и други изследователски методи, използвани в медицината.

Точният списък на необходимите изследвания може да бъде озвучен само от лекар; в различни случаи се изискват различни анализи.

Усложнения

Най-страшната последица от маточното кървене е смъртта на пациента. Но при своевременно търсене на помощ от медицински специалист това може да се избегне..

Кървенето е ужасно с обилна загуба на кръв, поради което:

 • органите вече не се снабдяват с кислород в достатъчна степен,
 • настъпва смърт на тъканите,
 • тялото престава да работи ефективно поради липса на кислород.

Лечение

Какво можеш да направиш

Пациентът трябва да разбере, че вътрешното кървене е индикация за спешна хоспитализация. Ето защо не трябва да изоставяте болницата и да противоречите на лекарите.

Ако кръвта при кърмачка започне да се откроява поради ухапване от животни или насекоми, е необходимо добре да се измие засегнатата област със сапун, като се държи под течаща вода за около пет минути.

Ако кървенето е малко, незначително и не излиза толкова много кръв, раната трябва да бъде добре обработена с антисептик. В някои случаи е подходящо налагането на превръзка или лепяща мазилка. Необходима е консултация с лекар, когато мястото на раната е подуто, не заздравява дълго време и от него продължава да тече кръв..

Ако порезът или раната са тежки, тогава ранената област трябва да се повдигне над нивото на сърцето. Например, ако раната е на пръста, тогава за да се сведе до минимум кръвоснабдяването, е достатъчно да вдигнете ръката нагоре и да я задържите в това положение, докато не се наложи турникет или превръзка.

Ако кърмачка е забелязала обилно кървене от гениталния тракт, тя ще се нуждае от незабавен преглед и съвет от специалист. В случая не говорим за първа помощ..

Какво може да направи лекар

Лечението на кървене е набор от мерки, насочени към:

 • спиране на кръвта,
 • попълване на загуба на кръв,
 • предприемане на мерки за предотвратяване на повторно кръвоизлив.

Следродилният кръвоизлив е познат феномен за кърмачките. Ако обаче кърмачка открие най-малките признаци на повишен кръвен излив, тя ще трябва да се обърне към лекар възможно най-скоро. По правило подобни ситуации се случват няколко часа след раждането. Това е животозастрашаващо маточно кървене. За лечение на това състояние медицинският персонал:

 • поставя долната част на корема на майката върху лед,
 • инжектира лекарства интравенозно, за да стимулира качествено свиване на маточните мускули.

Ако се открие външно кървене при жена, която кърми, лекарят трябва добре да почисти и изплакне раненото място. Раната може да бъде затворена по два начина:

 • превръзка,
 • шев.

Ако е необходимо, лекарят ще предпише:

 • антибиотици (ако има бактериална инфекция),
 • инжектиране на тетанус.

Предотвратяване

Профилактиката на външно кървене е проста. За да не се случи неприятност, е необходимо да се държите възможно най-внимателно с прободни и режещи предмети, когато работите с тях, спазвайте предпазните мерки.

Особено важно е кърмещата майка да следи собственото си здраве. Всъщност, често поради вътрешно кървене в резултат на обостряне на хронични заболявания или заболявания на стомашно-чревния тракт, съществува риск от прекратяване на естествения процес на хранене.

След раждането младата майка трябва внимателно да следва медицинските препоръки и при най-малкото съмнение да се консултира с лекар.

Цезаровото сечение често е причина за маточно кървене. За да предотвратите изливането на кръв в този случай, трябва:

 • хранете бебето само в легнало положение,
 • не вдигайте повече от два килограма.

Ако след цезарово сечение изобщо няма кървене, това трябва да предупреди. Тази ситуация означава, че шийката на матката е останала затворена, което означава, че всички съсиреци са вътре.

Кръв в кърмата: причини и лечение

Кръвта в кърмата е често срещан проблем при кърменето. Повечето жени не го забелязват, освен ако не изцедят или бебето им изплюе малко мляко с кръв или ако не видят малко кръв в изпражненията на бебето. И макар да може да бъде страшно, когато се сблъскате за първи път, няма нужда да се притеснявате. Кръвта в кърмата обикновено не е сериозен медицински проблем..

Кръв и цвят на кърмата

Кръвта може да промени цвета на кърмата ви до нюанси на розово, червено, оранжево или кафяво. Някои хранителни оцветители също могат да оцветят цвета на млякото ви. Спомнете си, че сте яли или пили червени, като цвекло или червени плодови напитки. Така или иначе, опитайте се да не се притеснявате. Кърменото ви мляко вероятно ще се върне в белезникав, жълтеникав или синкав оттенък в рамките на няколко дни.

Какво причинява кръв в кърмата?

Кръвта в майчиното мляко обикновено не е сериозен проблем и може да дойде от няколко различни места. Ето някои от причините за червената, розовата или кафява коластра и кърмата.

 • Счупени зърна: Най-честата причина за червени или розови ивици в кърмата са напуканите зърна. Мехури, екземи, порязвания и ожулвания по ареолата и зърното също могат да причинят кървене. Ако зърната ви кървят, бебето ви ще вземе част от тази кръв, когато яде на гърдата и може да забележите, че кръвта навлиза в кърмата ви, когато изцеждате. Но след като зърната ви заздравеят, вече не трябва да виждате кръв в кърмата си..
 • Синдром на ръждивата тръба: През първата седмица или нещо след раждането кръвта тече към гърдите ви, тъй като тялото ви бързо започва да произвежда кърма. Кръвта по време на този етап на зареждане на съдовете на гърдата може да проникне в млечните канали, причинявайки коластра или ранно кърма да изглежда кафява, оранжева или ръждясала. Може да ви напомня за вода, излизаща от ръждясала тръба. И макар да не изглежда апетитно, добре е да продължите да храните бебето си, докато тялото ви изчиства млечните канали. Синдромът на ръждивата тръба е по-често при новородени майки. Не е нито опасно, нито болезнено и обикновено се случва в рамките на няколко дни..
 • Повредени капиляри: В гърдите ви има малки кръвоносни съдове, наречени капиляри. Тези капиляри могат да се повредят, ако използвате помпата за кърма неправилно или ако има някакво друго нараняване на гърдите. Тогава кръвта от счупени, повредени капиляри може да изтече в кърмата.
 • Мастит: Маститът е инфекция на гърдата, която може да причини кървене от кърмата от заразена гърда. Обикновено при мастит присъстват други симптоми, като зачервяване, подуване, болка и повишена температура..
 • Доброкачествен интравенозен папилом: При кървене от червени зърна, което не е свързано с болни, увредени зърна, може да е свързано с интрадуктален папилом. Интрадуктивният папилом е малък растеж в гърдата, който не е раков. Той може да расте вътре в млечния канал или да разкъса млечния канал, причинявайки загуба на кръв от зърното ви.
 • Рак на гърдата: Въпреки че в повечето случаи малко кръв в майчиното мляко или малко количество кървене от зърното не ви притеснява, ако не изчезне след няколко дни, посетете Вашия лекар. Има някои форми на рак на гърдата, като дуктален карцином и болест на Paget, които могат да причинят кървене от зърното.

Можете ли да кърмите с кървящи зърна или кръв в млякото?

Да, счита се за безопасно да продължите да кърмите и да давате на бебето кърма, дори ако зърната ви кървят или забележите кръв в кърмата си.

Малко количество кръв в майчиното мляко не е вредно и няма да повлияе на вашето бебе или млякото ви. Докато бебето Ви кърми добре, можете да продължите да кърмите. Проблемът трябва да изчезне от само себе си в рамките на няколко дни. Ако това не се реши след една седмица, трябва да посетите Вашия лекар.

Ако обаче имате инфекция, която може да се предаде чрез кръвта ви, трябва да говорите с Вашия лекар. Може да е добре да кърмите с инфекции като хепатит В или С при липса на кръв. Но когато има кръв, трябва да спрете кърменето. Стойте далеч от кърмата, докато зърната ви се излекуват и кървенето свърши.

За инфекции, които се разпространяват чрез кръв и телесни течности, излагането на кръв през майчиното мляко може да увеличи риска от инфекция на бебето.

Как кръвта в кърмата влияе на бебетата

Кръвта в кърмата изобщо не може да повлияе на бебето. Но някои деца могат да се сблъскат със следните проблеми:

 • Вкус: Някои кръв вероятно няма да създадат проблеми, но по-големи количества могат да променят вкуса на кърмата ви. Вашето бебе може да не хареса новия аромат и да откаже да кърми.
 • Повръщане: Отново, малко кръв обикновено не е проблем, но бебето ви може да се откаже, ако в кърмата ви има твърде много кръв.
 • Промени в изпражненията: Докато пиете кърваво кърма, изпражненията на бебето може да са малко по-тъмни от обикновено или може да видите забележима кръв в пелената. Ако знаете, че кръвта идва от майчиното мляко, значи всичко е наред. Ако обаче памперсът на вашето бебе съдържа малко количество кръв или видите кървави изпражнения и не виждате кръв в кърмата, незабавно посетете Вашия лекар..

Какво да правим с кръв в кърмата

 • Не е нужно да спирате кърменето. Добре е да продължите да давате на бебето кърма, ако в него има малко кръв. И разбира се, винаги можете да се обадите на Вашия лекар или педиатър за увереност и да получите повече информация, ако имате нужда от нея..
 • Ако забележите кървене от напукано или повредено зърно, погрижете се за него. Уверете се, че бебето ви се храни правилно и използва безопасен крем за зърна, кърма или успокояващи хидрогелни подложки за гърди, за да защити зърната ви.
 • Ако кърменето е твърде болезнено и трябва да спрете кърменето малко, за да могат зърната ви да се излекуват, трябва да продължите да изцеждате толкова често, колкото кърмите, за да поддържате притока на мляко. Само не забравяйте да внимавате с помпата за кърма.
 • Можете да продължите да давате на бебето си млякото, което изцеждате, използвайки алтернативен метод на хранене.
 • Ако гърдите ви са подути и твърди, хидратирайте ги.
 • Внимавайте за признаци на инфекция като треска, зачервяване, подуване и нежност. Ако забележите някой от тези симптоми, обадете се на Вашия лекар за правилна диагноза..
  Ако причината за кървенето не е очевидна и не можете да видите откъде идва, можете да изчакате няколко дни, за да видите дали ще изчезне. Но ако не изчезне в рамките на няколко дни, потърсете медицинска помощ..

Можете ли да съхранявате кърма с кръв в нея??

Кръвта може да промени вкуса на кърмата ви. Вкусът може да е още по-силен след период на съхранение във фризера. Ако използвате кърваво кърма, докато е прясно, бебето ви е по-малко вероятно да се откаже от него.

Кръв с хепатит В. причини?

Препоръчани публикации

Присъединете се към нашите дискусии!

Трябва да сте потребител, за да публикувате коментар.

Създай профил

Регистрирайте се, за да получите акаунт. Просто е!

Да вляза

Вече е регистриран? Влезте тук.

В момента гледа 0 потребители

Няма потребители, които разглеждат тази страница..

Популярни теми

Автор: Adel77
Създаден преди 20 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 6 часа

Автор: Кнатуся
Създаден преди 22 часа

Автор: АрияЯ
Създаден преди 21 часа

Автор: iriroman
Създаден преди 6 часа

Автор: Junchik28
Създаден преди 21 часа

Автор: AnyVova
Създаден преди 3 часа

Автор: karmen9080
Създаден преди 21 часа

Автор: Аринаааа
Създаден преди 5 часа

Прегледи на клиники

За сайта

Бързи връзки

 • За сайта
 • Нашите автори
 • Помощ за сайта
 • Реклама

Популярни секции

 • Форум за планиране на бременността
 • Графики на базалната температура
 • Библиотека за репродуктивно здраве
 • Отзиви за клиники за лекари
 • Комуникация в клубове за PDR

Материалите, публикувани на нашия уебсайт, са с информационна цел и са предназначени за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински съвет. Определянето на диагнозата и избора на метод на лечение остава изключителната прерогатива на лекуващия ви лекар!

Менструация по време на кърмене: митове и реалност

Възстановяването на менструалния цикъл след раждането предизвиква различни опасения при жените, които кърмят. И в много случаи грижите на мама са напразни! Но все пак е полезно да разберете как точно се възстановява менструалният цикъл на родилката и как процесът на кърмене влияе върху това. Важни факти, експертни мнения и много полезна информация по-долу.

Източник: Burda Media

Нормално ли е периодът ви да се връща само няколко месеца след раждането? Може ли това да повлияе неблагоприятно на кърменето? И обратно: детето вече е на 2 години, но все още няма менструация? Означава ли това, че настъпването на следващата бременност по време на кърмене е невъзможно? Нормално ли е, че дълго време цикълът "върви" и по никакъв начин не се нормализира? Нека разгледаме най-често срещаните заблуди в тази област..

Кога цикълът ще се възобнови?

Няма строги норми за възобновяване на менструацията и с това възможността за нова бременност. Всичко зависи от това дали майката кърми бебето или не. А също и върху индивидуалните характеристики на организма. Появата на менструация (ако изписването е наистина месечно, а не следродилни усложнения) три седмици след раждането и лактационна аменорея с продължителност две години - два полюса със същата честота.

При кърмене менструацията обикновено се възобновява 11-18 месеца след раждането. Но понякога - след 3 седмици или в другата крайност - след 2 години.

В много отношения времето за възстановяване на циклите зависи от организацията на кърменето: честото прилагане на трохи върху гърдите помага да се поддържа високо ниво на хормона пролактин в кръвта, който е отговорен за потискане на овулацията. Дълги интервали между храненията, използването на залъгалка и добавянето на вода ограничават естествената нужда на бебето от често сучене и следователно водят до по-бързо намаляване на нивата на пролактин. И обратно, интензивното кърмене през втората година от живота на детето увеличава вероятността за по-късно възобновяване на менструацията..

Менструалният цикъл след нормално физиологично раждане без патологични отклонения се възстановява след 6-8 седмици, ако жената не кърми. Цикълът след раждането може да не се промени, ако жената няма хормонален дисбаланс и патологични аномалии.

Какви промени ме очакват?

Не се притеснявайте, ако отделянето ви отначало е по-рядко, отколкото преди бременността и циклите ви са нередовни. Това е следствие от работата на хормона пролактин. Възможно е също след няколко менструации циклите да изчезнат отново за известно време. Това може да се случи, ако след период от редки хранения детето отново увеличи прихващането към гърдите (например по време на изблик на растеж или интензивно прорезване на зъби).

Устойчивостта на кърменето обаче не е единственият фактор, влияещ върху възстановяването на цикъла. Това също зависи от генетиката и от естествените промени в хормоналния фон на жената, в зависимост от възрастта или настоящия начин на живот. Дори при една и съща жена времето на менструация след всяко следващо раждане може да се различава. В същото време жените, при които лактационната аменорея продължава достатъчно дълго, могат да бъдат наречени късметлийки, защото това помага да се спести запасът от яйчници в яйчниците, което означава удължаване на младостта.

Трябва да бъдете предупредени, ако отделянето стане тъмно, оскъдно, цикълът е намалял; повишена телесна температура по време на менструация и неприятна, остра миризма на отделяне; болка в долната част на корема; обилни алени петна, слабост, замаяност, гадене.

Възможно ли е да забременеете по време на НВ?

Липсата на менструални цикли по време на кърмене наистина е в основата на един от естествените методи за семейно планиране - методът на лактационна аменорея (LAM), надеждността на който е 98%. Можете обаче да разчитате на този метод само през първите 6 месеца и при липса на кървави отделяния след 56 дни след раждането..

Освен това, за да постигне декларираната ефективност на метода, жената трябва да се придържа към следното правило: бебето трябва да бъде изключително кърмено (да получава само кърма директно от гърдата, използването на подложки и залъгалки е изключено), докато интервалите между храненията не трябва да надвишават 4 часа следобед и 6 часове през нощта. Ако тези условия са нарушени, отсъствието на менструация на фона на лактацията само по себе си не е надеждна защита срещу настъпването на нова бременност, тъй като женското тяло е проектирано така, че овулацията винаги настъпва първо и едва след това менструация. Ето защо, ако в момента не сте готови за появата на друго бебе, трябва да използвате друг метод за отлагане на зачеването.

GV може да бъде надежден метод за контрацепция, ако жената активно полага бебето на гърдата (след 2-3 часа), особено през нощта, тъй като пролактинът се произвежда през нощта (от 2: 00-7: 00).

Вкусът на млякото няма да се промени?

Един от честите страхове на кърмачките при възобновяване на цикъла е промяната във вкуса на кърмата, което уж може да доведе до изоставяне на бебето от гърдата. Но първо, няма надеждно потвърждение на този факт, и второ, незначителни промени във вкуса на млякото се случват почти постоянно, в зависимост от гамата продукти, използвани от майката. Тези промени са обичайни за кърмачетата и не водят до кърмене сами..

Що се отнася до влиянието на менструацията върху количеството мляко, понякога жените всъщност са склонни леко да намалят производството му през първите дни на цикъла. Това обаче е само краткосрочно явление и след няколко дни количеството мляко става същото. Въз основа на това можем да заключим: настъпването на менструация никога не е причина за истинска липса на мляко..

Не забравяйте, че необходимите условия за установяване на процеса на лактация са честото хранене през деня, наличието на нощни храни и правилното прикрепване на бебето към гърдата, а ранното пристигане на първата следродилна менструация по никакъв начин не влияе на успеха на процеса. В същото време лактацията не намалява, така че всяка жена може да кърми толкова дълго, колкото тя и бебето й искат, независимо от времето на възобновяване на менструалния цикъл.

Кога започва менструацията ви след раждането?

Кървавото отделяне, което се появява след приключване на раждането, се нарича лохии. Те продължават, докато увредените тъкани на матката се възстановят напълно..

Lochia не е менструация или маточно кървене. Това е отделяне от матката след раждането. Този физиологичен процес се характеризира с прочистването и заздравяването на неговата кухина..

Лохиите съдържат остатъци от плацентата, слуз от цервикалния канал, ихор и кръв.

 1. Възстановяване на менструация след раждане
 2. Особености на менструацията по време на кърмене
 3. Кърваво отделяне след цезарово сечение
 4. Хранене на бебе по време на менструация
 5. Кога да посетите лекар
 6. Менструация след спиране на лактацията

Възстановяване на менструация след раждане

Потискането на яйчниците възниква под действието на хормона пролактин. Ако жената кърми, производството му продължава, но този процес се извършва само когато бебето се прилага редовно.

Ако кърмещата майка няма достатъчно мляко (има нужда да се използва бебешка храна) или нощното хранене се извършва със смеси, производството на пролактин намалява и менструацията може да започне по-рано.

В повечето случаи при смесено хранене лактационната аменорея приключва дори преди кърменето да бъде отменено. Първата менструация настъпва 2-3 месеца след раждането.

Лохията след раждането е кърваво отделяне, което представлява отделяне на рани.

Когато бебето е изцяло хранено от бутилка, трябва да се очаква менструалният цикъл да се възобнови 8-10 седмици след раждането. Може би менструацията ще дойде със закъснение, това се дължи на индивидуалните характеристики на тялото.

Струва си да се помни, че липсата на менструация може да бъде резултат от здравословни проблеми, които изискват медицинска помощ..

Възстановяването на функцията на яйчниците може да започне, ако една жена по някаква причина не е кърмила бебето си (изцедено мляко) и след това е възстановила хепатит В. Липсата на стимулация на зърната, която се появява, когато бебето суче мляко, може да доведе до ранно начало на менструацията.

Невъзможно е да се каже точно кога започва менструацията след раждането с кърмене, защото този физиологичен процес се влияе от много фактори.

Особености на менструацията по време на кърмене

Менструацията при кърмене е индивидуална. Може би в началото цикълът ще бъде нередовен. Нарушаването му в следродилния период се счита за норма. При липса на здравословни проблеми той ще се възстанови сам.

Случва се, че преди бременността менструацията е била придружена от болка, но след раждането симптомите изчезват. Това се дължи на факта, че дискомфортът е свързан с изкривяването на матката, а след бременността и раждането патологията преминава.

Продължителността на менструацията също зависи от нивото на пролактин в тялото ви. Ако е висок, кървенето ще приключи бързо. Когато хормонът се произвежда в малки количества, менструацията ще се удължи..

Менструацията по време на кърмене е първият признак за нормализиране на всички процеси в рамките на жената след раждането.

Кърваво отделяне след цезарово сечение

Независимо от начина на раждане, всички жени се подлагат на процес на прочистване и оздравяване на маточната кухина. Лохията след цезарово сечение може да продължи до 2 месеца. Началото на първото отхвърляне на функционалния слой на ендометриума не зависи от това как е родено детето.

Lochy характер:

 • първите 2-3 дни след раждането - зацапване;
 • от 3-4 дни - серозно-кърваво отделяне
 • от 10-ия ден - жълтеникаво-бяло отделяне;
 • на 5-6 седмици изтичането от матката спира.

Продължително отделяне с кръв - причина да посетите лекар!

В бъдеще, ако кърмещата майка редовно поставя бебето на гърдата си и изцежда мляко през нощта (детето отказва да яде през нощта), тогава лактационната аменорея ще продължи, докато започне намаляване на производството на пролактин, тоест не трябва да се очаква началото на менструация.

След цезарово сечение възстановяването на менструалния цикъл, обема на отделянето и други показатели ще зависят от индивидуалните характеристики на пациента.

Въпреки факта, че цезаровото сечение се счита за проста операция, след него могат да възникнат усложнения. Поради тази причина се препоръчва на жените, родили чрез цезарово сечение, да знаят какви са разликите между маточните кръвоизливи, лохиите и менструацията..

Ще говорим за това в една от следващите ни статии..

Хранене на бебе по време на менструация

Ако менструацията се възобнови по време на кърмене, не трябва да се отказвате от кърменето. Възстановяването на цикъла не влияе върху качеството на млякото, вкусовите му свойства също не се променят - те зависят от това, което яде кърмачката.

Обемът на кърмата, произведена по време на менструация, намалява при някои жени. За да увеличите количеството му, се препоръчва по-често поставяне на бебето на гърдата. Специални препарати за лактация, които могат да бъдат закупени в аптеката, спомагат за увеличаване на производството..

Не се препоръчва прекъсване на кърменето по време на менструация. това може да доведе до изчезване на млякото.

Ако по време на менструация бебето откаже да кърми, жената се препоръчва да се къпе по-често и да прави хигиена на зърната (гърдите).

Причината за това поведение на бебето може да бъде миризмата на майката: по време на менструация, под въздействието на хормони, миризмата на тялото на жената се променя.

Възстановяването на менструалния цикъл и следователно началото на менструацията обикновено се случва след края на лактационния период или след въвеждането на допълнителни храни на бебето.

Кога да посетите лекар

Жената се препоръчва да се консултира с гинеколог за профилактичен преглед не по-късно от месец след изписването. Лекарят ще провери процеса на свиване на матката, ще направи цитонамазка, ще изследва млечните жлези, ще даде препоръки относно методите на контрацепция и т.н..

Причината за посещението при лекар може да е неразположение, например болка в долната част на корема. Трябва да се консултирате с гинеколог, ако лохиите изчезнат, но след няколко дни те се възобновиха.

Обикновено първата менструация след края на лактацията трябва да настъпи в рамките на 2 месеца до шест месеца. Ако след 6 месеца менструацията не започне, препоръчително е да се подложите на медицински преглед.

Медицинска помощ е необходима на жени, които дълго време не възстановяват редовността на цикъла.

Менструация след спиране на лактацията

Отнема около 8 месеца, докато тялото се възстанови от бременността и раждането. През този период матката се свива до нормалните си размери, външните генитални органи зарастват и хормоналният фон се възстановява.

След завършване на лактацията женското тяло се нуждае от 1-2 месеца, за да нормализира яйчниците. Следователно, ако майката е хранела бебето редовно, след като спре да слага бебето на гърдата, тя трябва да очаква менструация след 30-60 дни..

Но тъй като всеки организъм е индивидуален, възможно е работата на яйчниците да се възобнови по-рано..

Първите критични дни след спиране на лактацията може да се различават от менструалното кървене, което е било преди бременността. Разтоварването може да бъде прекалено оскъдно или обилно и може да съдържа кръвни съсиреци.

Продължителността на менструацията след хепатит В също често се различава от тази, която е била преди зачеването..

Възстановяването на хормоналните нива става постепенно, така че втората и следващата менструация могат да започнат по-рано или по-късно..

Нередовните периоди при жени, които са спрели кърменето, могат да се считат за нормален вариант.

Възстановяването на функцията на яйчниците прави тялото способно за оплождане, поради което, ако двойка не планира повече деца и менструалното кървене не дойде навреме, се препоръчва да се направи тест за бременност или да се направи кръвен тест за ниво на hCG.

Менструация с кърмене: когато започва менструацията, как влияе кърмата

След раждането на дете в женското тяло активно се произвежда хормон, наречен пролактин. Той стимулира образуването на кърма, потиска съзряването на яйцеклетката и началото на менструацията. Изписванията от гениталиите, които жената може да сбърка с менструация, се наричат ​​лохии, те се появяват няколко дни след раждането на детето, независимо дали е било естествено раждане или цезарово сечение. Първоначално те имат кървав вид, който постепенно е в състояние да се превърне в по-блед, жълтеникав или бял цвят. Този процес е свързан с следродилното прочистване на маточната кухина. Нормализирането на менструалния цикъл след раждането настъпва индивидуално и може да отнеме дълъг период. Този процес зависи от много фактори: дали жената кърми, колко редовно е храненето, началото на въвеждането на допълнителни храни и добавки.

 • 1 Възстановяване на менструалната функция след раждане
 • 2 причини за появата на менструация по време на кърмене
 • 3 Промени в менструалния цикъл след раждането
 • 4 Как мензисът влияе на кърмата
 • 5 Кога да посетите лекар

Нормализирането на хормоналната функция и менструалния цикъл при жените е строго индивидуално. Според осреднени данни при майки, които хранят бебето си с кърма при поискване и навреме въвеждат допълнителни храни (от 6 месеца), менструацията обикновено се появява 8 месеца след раждането на син или дъщеря. Това се дължи на намаляване на производството на пролактин, което насърчава узряването на яйцеклетките..

Ако бебето често се прилага на гърдата, следвайки схемата на хранене, почивката между ежедневните хранения трябва да бъде не повече от 4 часа, а през нощта - максимум 6. Зърната и залъгалките не трябва да се използват, ако има достатъчно кърма.

Кърменето (кърменето) и отсъствието на менструация може да продължи от една година до 2 години след раждането на бебето.

Ако майката по някаква причина не кърми бебето, тогава менструацията може да се появи още 2 месеца след раждането.

Понякога менструацията може да започне по време на кърмене по-рано от посочения период, което е свързано с редица причини:

 • използването на смесено хранене (допълнително хранене с млечна смес или добавяне с вода);
 • рядко прихващане на бебето към гърдата;
 • липса на хранене през нощта;
 • въвеждане на допълващи храни;
 • прием на хормонални лекарства.

Добавянето и допълването на бебе със зърно по време на хепатит В води до намаляване на нуждата му от храна и течности, което намалява броя на кърменето. В отговор на това тялото на жената реагира, като намалява производството на пролактин, за да намали производството на мляко, което създава благоприятни условия за узряването на яйцеклетката, поради което при кърмене се появява менструация.

Тъй като хормоналният баланс на жената остава нестабилен за дълго време, не трябва да се очаква бързо възстановяване на редовния менструален цикъл. Първите няколко цикъла може да са нередовни, което е нормално. Първият менструален поток след раждането може да бъде обилен, да продължи повече от седмица, понякога придружен от болезненост в долната част на корема.

Често възниква ситуация, когато менструацията след раждането е започнала и е изчезнала, което не трябва да предизвиква паника, предвид нестабилния хормонален фон на жената. Но ако през този период е имало незащитен полов акт, трябва да се направи тест за бременност, тъй като многократното зачеване може да повлияе на такова забавяне на менструацията..

Много жени се страхуват, че вкусът на млякото се променя по време на менструация, така че не трябва да кърмите бебето си по време на менструация. Няма обаче медицински данни в подкрепа на този факт..

Д-р Е. Комаровски подчертава, че наличието на менструация по време на кърмене не засяга кърмата, не е противопоказание за кърмене и причина за отбиването на бебето.

В първите дни на менструацията някои жени отбелязват, че се образува малко кърма, но след 2-3 дни всичко се нормализира.

Когато се храните по време на менструация, бебето ви може да изглежда неспокойно. Това се дължи на факта, че в днешно време гръдните канали са донякъде стеснени, поради което детето трябва да положи повече усилия, за да си набави храна..

По време на менструация работата на потните жлези на кърмачка се увеличава, така че неприятната за бебето неприятна миризма ще го отблъсне. В този случай на жената се препоръчва да се къпе по-често, като прави това преди всяко хранене на сина или дъщеря си..

Има ситуации, в които трябва да се консултирате с гинеколог:

 • Ако са минали повече от 3 месеца след прекратяване на лактацията и кърменето, бременността се изключва, тъй като тестът е отрицателен и менструацията не преминава.
 • Ако след първите няколко менструални цикъла има забавяне и тестът показва положителен резултат. Акушерът с помощта на ултразвуково сканиране ще потвърди наличието на бременност или, в негово отсъствие, ще изпрати за консултация с гинеколог.

Необходимо е внимателно да се наблюдава възстановяването на нормалния цикъл, от което ще зависи възможността за поява на деца в бъдеще.

Трябва ли да се страхувам, ако менструацията е започнала по време на кърмене? Обяснение на този процес

С появата на бебето женското тяло започва да произвежда мляко за хранене на бебето. Някои жени обаче изпитват трудности - някои имат малко, други имат твърде много. В същото време се активират „опустошени“ части на тялото, които отдавна не изпълняват функциите си..

Освободени от работа, матката и яйчниците започват да формират отново почвата, за да подготвят тялото за бременност, от която овулацията и менструалният цикъл се възобновяват. Но трябва ли да е така? Може ли да има отделяне веднага след раждането и може ли да мине по време на кърмене? Няма ли опасност при GV (кърмене) в началото на критичните дни?

Може ли менструалният поток да започне с хепатит В??

Менструацията след естествено раждане може да се появи в рамките на 2-3 месеца, а също и след 6-12 месеца. Това е индивидуален процес, когато е невъзможно да се предскаже еднозначно дали ще бъде стартиран. В медицината тази практика е често срещана - всяко кървене до датата на менструацията се счита за естествено и не зависи от външни фактори.

Когато започнете след раждането?

Тъй като възобновяването на менструацията след естественото раждане е строго индивидуален процес за всеки организъм, те все още правят разлика между ранното и късното начало на кървенето. Ако менструацията е минала след края на лохиите, това е ранно възобновяване, когато матката се свива естествено.

В същото време има адаптация на лактацията - кръвта произвежда хормони, които допринасят за бързото излекуване на тялото. Късна менструация - година или повече след раждането на детето. Това също се счита за норма, особено при второто раждане. Изцелението отнема повече време.

Наблюдава се интересна тенденция - майките, които са родили за първи път след 30 години, забелязват, че периодите им започват шест месеца по-късно и по-късно. Това обаче е ненаучен факт и в медицината по никакъв начин не се коментира..

Може ли да има забавяне?

Забавянето на менструацията е невъзможно при първото кървене, когато се формира цикъл. През следващите месеци (с изключение на първия) може да се появи кървене с промени в датите - това е норма, тъй като тялото само формира фазата на овулация. Могат да се появят и овулаторни цикли, когато менструацията е „на празен ход“ без освобождаването на яйцеклетка. Както преди, така и след раждането се счита за нормално..

Потенциално влияние по време на хранене

Съществува убеждението, че ако менструацията е започнала по време на хепатит В, това влияе на този процес и може да развали вкуса на кърмата, да обезсърчи бебето от кърмене и т.н. Всичко това е мит. Единственото нещо, което е свързано с менструацията и ХС, е хормонът. Пролактинът позволява производството на мляко, а окситоцинът - "поддържа" матката в добра форма, предотвратявайки разпадането на клетките, причинявайки менструация.

Кърменето и кърменето не могат да предотвратят началото на менструацията, но цикълът може да потисне лактацията или да я нормализира. Всичко зависи от това колко бързо се възстановяват циклите..

 1. В рамките на 2-3 месеца появата на менструация има положителен ефект върху хормона пролактин. Той влияе по-бързо на производството на мляко, което прави бебето по-добро в кърменето. В резултат на рязко изпразване на жлезите пролактинът отново и под по-силен "натиск" изпомпва кръв. Чрез активиране на железните области на тъканите матката се свива, което предотвратява появата на менструация.
 2. От друга страна, това състояние на нещата трябва да ви хареса - колкото по-бързо започва цикълът, толкова по-бързо ще се подобри лактацията. Ако това се случи, периодът ви може да спре. Това е норма.
 3. Ако се случи, че бременността се е повторила (което често се случва, тъй като мнозина вярват, че жената е естествено защитена от зачеване по време на кърмене), НВ може да причини характерни спазми в матката, което да доведе до спонтанен аборт.
 4. Ако менструацията дойде късно и лактацията по това време се нормализира (говорим за период от 3-6 месеца), тогава циклите не оказват влияние върху качеството на млякото, неговото производство и вкус.

Възможно ли е да се храни, когато дойде такова изхвърляне?

През първия и следващите периоди кърменето е възможно и необходимо. Внезапното спиране на лактацията чрез усилията на майката може да доведе до възпаление. Цикълът на менструацията по никакъв начин не влияе на цвета и изобилието от отделяне..

Определете нормата

След раждането, което е протекло по естествен път, както и с помощта на цезарово сечение, има изобилни отделяния под формата на маточни кръвоизливи. По своята същност те могат да наподобяват менструация, но кръвният съсирек включва епител на мъртва тъкан, мръсотия и слуз.

Веднага след естественото раждане, лохиите се появяват в рамките на 6-8 седмици. След цезарово сечение продължителността на изписването може да бъде 9-10 седмици. Това е норма и не се счита за отклонение, ако периодът е 5 седмици.

Обилното отделяне продължава около 1-1,5 месеца, след което в рамките на няколко дни можете да забележите рязко потъмняване на кръвта, наличие на съсиреци. Това означава, че матката оздравява. След цезарово сечение, внезапно спрели издънки говорят за наличието на инфекция. Особената миризма, консистенция и необичайни усещания (парене, коремна болка, болка) показват възпаление.

Какви трябва да бъдат отделянията след раждане - оскъдни или обилни?

Изписването, което идва след раждането, трябва да бъде обилно в рамките на 2 седмици, тъй като белезите зарастват. Цветът е ярък, миризмата е характерна - не като по време на менструация, но с обикновено кървене. Всички приложени шевове (вътрешни и външни) ще бъдат усетени в рамките на 3-5 месеца. Външното заздравяване настъпва в рамките на 3-4 седмици. В този случай не трябва да има кървене. Ако се е отворило маточно кървене, незабавно посетете лекар. Необходим кръвен серум, хормонално лечение и супозитории.

Хормоните ще спрат кръвта, ще нормализират естеството на секретите, окситоцинът ще позволи да продължи лактацията. Ако по някаква причина не искате да кърмите, информирайте за това на втория ден след раждането - те ще направят инжекция срещу кръвосъсирването, за да дразнят лигавицата.

Тогава млякото ще изчезне и менструацията ще дойде веднага след края на лохиите. Не трябва да се страхувате от изпускане „не като всички останали“, само когато сте уверени в здравето си. Лекарят и само той може да каже дали това е норма за вашето тяло или не. Липсата на цикъл, рязко спиране на кървенето също говори за патологии.

Кога да посетите лекар?

Също така, не се радвайте, ако кървенето, започнало по време на хепатит В, е твърде дълго. Изхвърлянето, което е краткотрайно, показва наличието на мъртъв ендометриум, който не може да излезе с мястото на детето, с продължително изхвърляне, изправени сте пред ендометрит и инфекциозен процес поради нагнояване на живите тъкани.

Това е по-опасно от първия случай. Ако при естествено раждане е възможно да се наблюдава картина на настъпването и прекратяването на менструацията, то след цезарово сечение това говори за отклонения, тъй като матката сама по себе си не може да се очисти от епитела и оттук отиде абсцес и неправилно възстановяване на матката.

Когато цикълът се възобнови след прекратяване?

След прекратяване на лактацията в организма може да се наблюдава повишено количество пролактин, а отделянето може да бъде нередовно, с продължителност от 1-4 дни. Този показател се отнася до естествения тип и означава лечебен процес със средно темпо. Това може да отнеме до 6 месеца, ако не е необходимо да приемате противозачатъчни и хормонални хапчета по медицински причини. Обикновено жената има период:

 • Веднага след прекратяването на HS, което продължи повече от 1,5 години.
 • Веднага след GW, ако продължи една година.
 • 1-2 месеца след 6 месеца лактация.

Както можете да видите, средната статистика говори за такава последователност - колкото по-малко кърмим, толкова по-бързо тялото подготвя почвата за нови концепции. В други случаи трябва да се консултирате с Вашия лекар. Случва се също така, че жената има само 4 овулаторни месеца, от които 2-3 менструации падат на менструация.

Внимавайте за здравето си след раждането на бебето - матката и лактацията (жлезите) са пряко свързани помежду си, въпреки че са подложени на различни хормони. Не отлагайте посещението на лекар, ако не сте сигурни в естеството на отделянето.