Образованието на населението в областта на профилактиката и лечението на основните заболявания при майките по време на кърмене се постига с помощта на средствата за масова информация. Полезни съвети от лекари помагат на младите майки да се ориентират, като отговарят на всичките им въпроси.

Педиатърът Комаровски стана много популярен в Русия. В неговата редакция идват много писма от млади майки: до каква възраст да кърмите, как правилно да прилагате бебе, какво да правите, ако млякото го няма. Помислете за отговорите на д-р Комаровски на най-популярните от тях.

Какво казва Комаровски за кърменето

Евгений Олегович многократно подчертава, че кърменето е най-доброто, което жената може да даде на бебе. С кърмата бебето получава всички необходими хранителни вещества за растеж и развитие; тези деца са по-малко склонни да развият стомашно-чревни заболявания. Освен това кърменето има редица други предимства:

 1. За жената кърменето е по-удобен начин за хранене на бебе. Не е нужно да отделя много време за приготвяне на сместа, да затопли бутилката.
 2. При естествено хранене младата майка се възстановява по-бързо след раждането. Стимулирането на зърната рефлекторно активира мускулната контракция в матката, което ускорява периода на възстановяване.
 3. По-голямата част от имуноглобулините постъпва с кърмата, което създава силен имунитет при новородено.
 4. Кърмата е балансирана по състав. За него е адаптиран незрелият храносмилателен тракт на бебето, което според Комаровски намалява риска от алергии още в детството.

Комаровски твърди, че кърменето по-бързо и по-добре задоволява нуждите на детето през първата година от живота. Този тип хранене се избира от майки, които са свикнали да пътуват, тъй като на пътя няма възможност за приготвяне, затопляне на сместа, по-лесно е да се даде на бебето гърда.

Важно! Кърменето сближава бебето и младата майка. Комаровски подчертава, че бебето по-бързо разпознава майка си, по-бързо се формират рефлекси. Тези бебета сучат пръсти по-рядко, по-рядко се формират лоши навици..

До каква възраст да кърмите

В своите съвети към младите майки Евгений Олегович многократно е казвал, че е препоръчително да кърмите само до една година. Освен това настъпва инволюция на кърмата:

 • Съставът на млякото вече не е в състояние напълно да задоволи всички нужди на младото растящо тяло.
 • Млякото губи своите полезни свойства.
 • Едногодишното бебе се нуждае от хранителни вещества от по-ценни хранителни продукти - месо, зеленчуци, плодове.

Комаровски вярва, че жена, която храни дете до една година с кърма, вече е изпълнила майчинския си дълг. Сега тя може да комбинира грижата за бебето с други социални дейности: занимавайте се със спорт, обръщайте внимание на себе си и съпруга си, срещайте се с приятели, пътувайте.

Какво казва Комаровски за допълнителното хранене по време на кърмене

Според Комаровски майчиното мляко е единствената храна, от която новороденото се нуждае през първите 5 месеца от живота. Той е балансиран по състав, с правилно приложение и режим на хранене, кърмата задоволява напълно всички нужди на бебето. Детето наддава добре и не се нуждае от допълнително хранене с адаптирано мляко.

Ако бебето не наддава или лактацията е намалена, само в този случай е необходимо да се мисли за допълнително хранене. Ето съветите, които известният педиатър дава на млада майка, ако детето не набере необходимото тегло при контролни претегляния:

 • Не спирайте кърменето, за да избегнете спиране на лактацията. Проверете за правилно прикрепване към гърдата на новороденото: кърмете в присъствието на медицинска сестра или лекар за съвет и за идентифициране на грешки при закопчаване.
 • Стимулирането на зърната води до активиране на лактацията и увеличаване на обема на производството на мляко, поради което кърменето трябва да продължи още поне три дни след контролното претегляне.
 • Ако след три дни количеството мляко не се е увеличило и детето продължава да се чувства зле, въведете допълнително хранене с изкуствена формула.
 • Ако състоянието на новороденото се подобри, изпражненията се нормализират, продължете да кърмите до пет месечна възраст.

Най-важното, както отбелязва Комаровски, е, че мама не се изнервя през този период, това допълнително ще намали лактацията. Благоприятният психологически фон и позитивното отношение на майката са ключът към успешното решаване на проблема..

Как Комаровски съветва да се справим с хипогалактията

Според лекаря, редовното прихващане към гърдите на бебето, правилният режим на хранене и ежедневното изцеждане на мляко ще помогнат за увеличаване на лактацията, за да стимулират работата на млечните жлези..

 • Правилният режим на хранене включва хранене на бебето при първия гладен вик. Няма нужда да принуждавате бебето да яде в определен час, ако не е гладно. Така той ще яде по-малко мляко, което ще предизвика спиране на лактацията..
 • Изцеждането на ръка или с кърма помага за стимулиране на производството на мляко.
 • Ако майката е избрала естествен начин на хранене, е необходимо да продължите да се движите по избрания път до една година. Добавянето с адаптирано мляко влияе отрицателно върху състоянието на бебето, намалява производството на кърма.
 • Ако се извършва добавяне с изкуствени смеси, тогава с хипогалактия е изключено да се стимулира лактацията.
 • По възможност се изключват факторите на стреса. Лактацията се поддържа на правилното ниво само при благоприятно психологическо състояние на жената.

Важен съвет! Не забравяйте за ползите от водата. Кърмещата майка трябва да пие поне 3 литра течност на ден, за да поддържа лактацията..

Допълнителни храни и прехвърляне на детето на обикновена храна - мнението на Комаровски

С правилното и хармонично развитие на новороденото, трябва да се дават допълнителни храни на възраст от пет месеца. Започнете с течна, пюре храна. Първата допълваща храна е течна елда или царевична каша без млечни продукти, втората е зеленчуково пюре, третата е плодово пюре. В края на петия месец, заедно с обикновена вода, детето се допълва с плодов сок.

Течната храна продължава до 8 месеца. Освен това Комаровски препоръчва да се даде по-груба храна, за да се развият дъвкателни умения, за да се улесни проникването на зъбите: кайма вместо картофено пюре, варени зеленчуци на парчета.

От 1-годишна възраст детето трябва да яде редовно храна от общата маса. Месото се сервира вече под формата на котлет на пара, риба - на парчета и т.н. Комаровски препоръчва да се изключи кърменето на възраст от две години.

На отбиване на бебе

Няма безболезнени начини за отбиване на бебе. Мама трябва да реши тази стъпка, но трябва да разберете, че това изобщо не е опасно за бебето. Просто не трябва да кърмите 2-5 дни. Комаровски казва, че това няма да причини особен стрес на бебето.

До началото на втората година бебето яде храна от обща маса, има достатъчно хранителни вещества от обичайната си храна. А поредица от плач и капризи, които в крайна сметка в крайна сметка се прилагат върху гърдите, напротив, ще дадат на него и майката повече стрес..

За да намали лактацията след спиране на кърменето, Комаровски съветва да направите следното:

 1. Намалете количеството течност, което пиете на ден.
 2. Спрете да изцеждате мляко.
 3. Участвайте в спортни тренировки.
 4. През деня да се направи на гърдите стягащи превръзки.

Относно диетата на кърмачка

Кърмещата майка може да яде каквото пожелае, но в разумни количества. Факт е, че малък процент от това, което е изяла предния ден, попада в млякото. Ако количеството „нездравословна храна“ беше малко, то това няма да донесе никаква вреда на бебето.

Разбира се, не говорим за алкохол, цигари, лекарства, наркотици, които са строго забранени по време на кърмене. Но ако една жена иска пържени картофи или халба кафе, тогава не е нужно да си отказвате това. Достатъчно е да ограничите количеството на потреблението.

Важно уточнение! Ако бебето има запек и дискомфорт в корема, майката трябва да коригира диетата. Намалете протеиновите храни, шоколада и сладките. Основният акцент е върху вегетарианската храна. Преди лягане трябва да изпиете чаша ферментирала млечна напитка с добавяне на парчета сини сливи. Такова хранене ще облекчи бебето от запек в почти 100% от случаите..

Основни съвети за кърмачка от д-р Комаровски

 • По-добре е да ядете балансирана, разнообразна храна, без да се ограничавате в храната, като същевременно наблюдавате реакцията на тялото на бебето към консумираните храни. Ако развие обрив, зачервяване и дискомфорт в корема, продуктът трябва да бъде изключен.
 • Кърмещата майка се нуждае от повече почивка и повече време на открито. В свободното си време е по-добре да правите това, което обичате, или просто да се отпуснете, докато гледате любимия си филм. Доброто настроение и благоприятният психо-емоционален фон за кърмещата майка са много важни.
 • Не обръщайте внимание на глупавите порицания на другите, ако майката реши да спре кърменето на възраст от една година. Детето определено няма да се оправи от продължаването на кърменето, но майката ще има допълнителна свободна минута, за да се грижи за себе си и бизнеса си. Отмяната на кърменето не носи никаква опасност за детето след една година. Но не трябва да правите това преди навършване на една година..
 • Необходимо е да се спазват правилата и режимът на прихващане на бебето към гърдата, за да се стимулира лактацията. Дразненето и стимулирането на зърната е най-добрият начин за увеличаване на производството на мляко.
 • Експресирането след всяко хранене е не само профилактика на хипогалактия, но и профилактика на лактостаза и мастит. Ето защо Комаровски препоръчва да се извършва тази процедура всеки ден, ако бебето отказва да яде повече.

Да си кърмачка е трудна работа. Въпреки това, естественото хранене осигурява нормалния растеж и развитие на бебето през първата година от живота, предотвратява инфекцията и намалява риска от заболяване..

Правила и особености на кърменето

Темата за кърменето е доста обширна. И колкото и родители да изучават този въпрос, не винаги е възможно да се намерят категорични и недвусмислени отговори. И така, един от най-често срещаните проблеми е липсата на кърма, поради което е невъзможно да се установи кърменето. В резултат на това жените често отказват да кърмят, без да си правят труда да се опитат да установят хепатит В. Но снабдяването с мляко зависи от множество фактори, включително физическото и емоционалното състояние на жената, правилното прикрепване на бебето към гърдата и най-важното - достатъчното стимулиране на зърното на женската гърда от детето. Благодарение на последния фактор импулсът от стимулацията на гърдите отива към мозъка, към зоната, която е отговорна за лактацията. Ако стимулацията е достатъчна, млякото ще се произведе в точното количество и тогава кърменето ще бъде дълго и успешно..

Как да се храня: при поискване или по час?

Днес много експерти твърдят, че храненето при поискване е много по-ефективно. Но е трудно да си представим млада майка, която, изоставяйки домакинските задължения, своя любим и скъп съпруг, носи бебето на ръце денонощно, прехвърляйки го от една гърда на друга. В крайна сметка бебетата много бързо свикват с това състояние на нещата и постоянният престой близо до гърдата за тях се превръща в норма, което не може да се каже за майката. Следователно храненето „при поискване“ е много досаден процес, особено за майката. Необходимо е обаче през първите 28 дни след раждането на бебето - на етапа на формиране на лактацията. През този период бебето може да няма достатъчно мляко и колкото по-често бебето се прилага към гърдата, толкова по-активно ще се произвежда такава ценна храна за бебето..

Храненето „по часовник“ може да започне, когато се установи лактация и динамиката на състоянието на детето е задоволителна. Също толкова важно е да помислите за наддаване на тегло.

Изцеждайте кърма или не?

Според експерти необходимостта от изцеждане на кърма възниква само ако схемата на хранене е избрана „на час“. Когато се храни "при поискване", не се препоръчва изцеждане, тъй като бебето е почти постоянно в гърдите.

Трудно е обаче да се твърди дали това е правилно. Едно е ясно и този факт се потвърждава от д-р Комаровски: наскоро онези майки, които са избрали системата за хранене „при поискване”, са били диагностицирани много по-често с лактационен мастит.

Какво да ядем по време на кърмене?

Когато една майка мисли да яде това, за да не навреди на детето и да направи млякото по-полезно, в мислите й има сериозна заблуда. Всъщност бебето ще вземе от тялото на майката всичко, което е необходимо за неговото развитие. Следователно, когато жената по време на бременност или кърмене приема витаминни комплекси и разрежда диетата си със здравословни продукти, тя на първо място се грижи за здравето си..

Какво се случва, ако кърмещата майка се храни монотонно? Ще се отрази ли това върху развитието на трохите? Всъщност не. В крайна сметка бебето ще приема необходимите микроелементи и витамини от тялото на майката - от косата, костите, кожата и т.н. Затова трябва да помните, че когато говорите за разнообразна и здравословна диета, трябва да говорите за майчиното здраве, а не за детското.

Възможно ли е да се прехрани бебе, докато се кърми?

Оказва се, че твърде голямото наддаване на тегло на месец не е норма за децата. По-скоро това е нежелано явление. Но защо се случва това? Настоящите разпоредби за HW гласят, че всяка допълнителна напитка за новородени е нежелана. Тялото на бебетата обаче е толкова уникално и несъвършено, че може да загуби много течност през деня. Следователно бебето започва да плаче, а родителите смятат, че е гладно и му предлагат храна, тоест кърма. Детето преяжда, в резултат на което напълнява.

Д-р Комаровски твърди, че новородените бебета също се нуждаят от вода като напитка. Единствената възможност, когато бебето не може да се дава вода, ако стаята поддържа температура на въздуха около 20 0 С с влажност 50-70%.

Кога е по-добре да отбиете?

Според д-р Комаровски можете да отбиете бебе от GV по всяко време на годината. Основното нещо е да се отнасяте отговорно към приготвянето на бебешка храна, да измиете ръцете си преди хранене, дайте на бебето си изключително прясно приготвени ястия, които тялото на бебето лесно усвоява.

Ако майката трябва да отсъства дълго време, тя може да изцеди млякото и да го замрази за по-късна употреба. Важно е обаче да се придържате към тези правила:

 1. Замразете млякото в стерилен съд (за това се продават специални бутилки).
 2. Размразявайте естествено на долния рафт на хладилника или на водна баня.
 3. Размразяването на кърмата в микровълновата печка е строго забранено..

Кърменето не може да се сравни с храненето с адаптирани храни, дори ако те са много скъпи и възможно най-близо до кърмата. Струва си да си припомним една проста истина: по-добро хранене за бебе от майчиното мляко никога не е измислено и никога няма да бъде изобретено. Следователно всяка адекватна майка трябва да направи всичко възможно и невъзможно, за да реализира и поддържа лактацията в пълен размер. Нещо повече, това е задачата не само на майката, но и на цялото семейство..

Доктор Комаровски за хранене на бебета на 1, 2 и 3 месеца

В днешната статия ще говорим за един изключително важен и отговорен момент от живота на новороденото и майка му - храненето на бебето през първите месеци от живота (0-3). И лекарят от най-високата категория, популярен в Русия, Евгений Комаровски, който е познат на мнозина в телевизионното предаване "Училището на доктора Комаровски".

Колко често да хранете бебето си

Веднага след като бебето се роди, то веднага се прилага върху гърдата на майката. Докато жената е в болницата, бебето се храни по собствено желание, а кърмещата майка внимателно го наблюдава, реакциите му и изучава характера на бебето.

Най-добре е родилката да записва кога и по кое време бебето получава мляко. След внимателен анализ на жизнените му нужди се съставя график на часове консумация на кърма, който трябва да се спазва у дома.

Първият месец честотата на прихващане към гърдите на майката е 7-10 пъти, в зависимост от здравословното състояние и индивидуалните особености на малкия човек. Паузата между храненията е 2, 5 - 3, 5 часа.

Но понякога може да намалее до 2 часа и да се увеличи до 4 часа. Това зависи от състоянието на бебето и режима на сън, който може да бъде нарушен поради различни фактори: заболяване, временно влошено здраве, превъзбуждане, продължителен сън.

Също така съдържанието на мазнини в човешкото мляко ще повлияе на количеството на приеманата храна от детето. Колкото по-бедно е, толкова по-често бебето иска да яде.

Препоръчително е да не се храни бебето през нощта, но все пак да се даде приоритет на здравето и препоръките на лекаря.
Не всички деца могат да си направят такава почивка през нощта. Особено в първите дни от живота, а понякога и по здравословни причини, бебето получава кърма през нощта и на по-късна дата, това се случва, когато зъбите на бебето се режат или след емоционално превъзбуждане.

Мнението на д-р Комаровски

Известният руски педиатър Евгений Олегович Комаровски вярва, че почивката между храненията може да бъде от 2 до 3,5 часа, или майката може да се храни по желание на бебето. Основното е семейството да е щастливо и всички да са здрави. Кърмещата майка сама решава колко често и кога да храни малкото си дете..

По време на хранене бебето често заспива и майката смята, че е сито, но това не е така. Гледайте продължителността на активното сучене и събудете бебето. Внимателно докоснете бузата или вземете бебето за дръжката.

Колко кърма ви трябва

Още при първото хранене бебето изпива 1, 5 - 2 ml коластра, а през първите седмици от живота - до 100 ml майчино мляко наведнъж. Количеството зависи от височината и теглото му. Измервайте редовно тези параметри и попитайте Вашия лекар. Счита се за нормално, ако бебето пикае през първия месец от раждането поне 11 пъти на ден, а след това поне 12 пъти до шест месеца от раждането

Какво да правя, ако мама няма мляко

Първо се консултирайте с педиатър и опитайте лекарства за кърмене. Ако е необходимо, прибягвайте до изкуствено хранене. Бебето ще яде по-малко пъти. Но ще бъде пълно. Опитен специалист ще ви помогне при избора на адаптирано мляко за кърмачета. В магазините има голям асортимент заместители на кърмата за портфейла на всеки родител и възрастта на детето.

Ако жената има мляко, но то не е достатъчно, тогава детето трябва да бъде хранено с адаптирана смес от спринцовка или лъжица. Основното нещо е да не се спира естественото хранене и да не се преминава напълно към изкуствена бебешка храна. Процесът на формиране на лактацията често се възстановява напълно след определен период от време..

Кога и колко да се въвеждат допълващи храни

Децата, които са на изкуствена храна, започват да се хранят със зеленчукови, плодови пюрета и зърнени храни много по-рано, от около 4 месеца, отколкото бебета на кърма, които получават допълнителни видове храна от 6 месеца.

Но ако бебето не се храни добре, наддава малко и е капризно след хранене, можете да предложите зеленчуково пюре и смес от 5 месеца, или дори по-рано, след консултация с лекар и установяване на истинската причина.

За деца, които ядат изкуствени заместители на кърмата, през първия месец от живота количеството на допълващите храни е 550 - 650 ml, през втория месец, 750 - 850 ml. В продължение на 8 седмици можете да увеличите обема на млечната формула по метода на Шкарин: тоест, добавяйте 50 ml всеки следващ месец..
Обърнете внимание на информацията на опаковката на продукта и съветите на лекаря.

Изкуствено хранене

Сега нека поговорим за това какво мисли д-р Комаровски за изкуственото хранене на бебе. Невъзможно е да се произведе нещо подобно на майчиното мляко, дори като се използват всички средства на съвременната наука. Защото съдържа присъствието на хормони, хранителни вещества, ензими и имунен глобулин в оптимално достатъчно количество.

Но кърменето не може да бъде с високо качество, ако майката пуши или пие алкохол, в този случай трябва да прибегнете до закупуване на адаптирано мляко, което винаги трябва да е на разположение в магазините във вашето местоположение. На опаковката за възраст до 6 месеца ще бъде посочен номер 1. Винаги се консултирайте с квалифициран лекар, когато избирате бебешка храна, той може да ви осигури таблици за хранене по месеци за бебе до 1 година.

Дете и грижа за него

Автори: Spock B.

* Какво означава храненето за бебето *

60. Той знае повече, отколкото си мислите.

Детето, както всеки човек, има инстинкт за глад. Ако е хронично недохранван, той ще крещи за още мляко. Доверете му се и се консултирайте с лекар. Ако не е довършил обичайната си порция, не настоявайте..
Помислете, че той се събужда, защото е гладен, и крещи, най-вероятно защото е гладен. Той лакомо хваща зърното (или залъгалката) с уста. Смукането е сериозна работа за дете. Може дори да се поти от усилието. Ако махнете зърното, преди да се напълни, той ще изкрещи възмутено. Когато е изсмукал толкова мляко, колкото му е необходимо, той ще заспи от ситост и ще заспи отново. Дори и в съня си той прави смукателни движения, сякаш сънува, че го хранят, а на лицето му има блажен израз. Всичко това подсказва, че храната е основната радост в живота му. Първите си идеи за живота получава от средата, в която се храни. Първите си идеи за хората получава от човека, който го храни.
Ако майката постоянно настоява бебето да пие повече мляко, отколкото иска, то постепенно ще загуби апетита си. Той ще се опита да избегне това, заспивайки по-рано и по-рано всеки път, или ще протестира и ще продължи да не желае да яде. Ако това продължи, тогава неговото оживено, радостно любопитство към живота ще изчезне; той сякаш си мисли: "Животът е борба. Хората са тези, които ме преследват. Трябва да се боря, за да се защитя.".
Така че, не насилвайте детето си да яде повече, отколкото иска. Нека храната остане удоволствие за него и тогава той ще почувства, че сте негов приятел. Това е много важно за развитието на неговото самочувствие и жизнерадост, чиито основи се полагат през първата година от живота..

61. Смукателен инстинкт.

Новороденото суче енергично по две причини. Първо, защото е гладен, и второ, защото обича да суче. Ако го храните достатъчно, но не му давате възможност да задоволи нуждата от сукане, тогава той ще смуче юмрук или палец или дрехи. Много е важно храненето да е достатъчно дълго и броят на храненията да е достатъчен (вж. Точки 296-309). Опитайте се да не позволявате на бебето да свикне да суче палеца. Вземете мерки, когато той търси нещо, което да смуче.

62. В първите дни след раждането децата отслабват.

Някои родители са прекалено загрижени за това явление. Изглежда им неестествено и опасно. Може да са чували и за дехидратация в случай на внезапна загуба на тегло. Не се безпокой. Ако това се случи, новороденото веднага ще бъде излекувано, като му се даде вода. В родилните болници новородените се поливат редовно, за да се предотврати дехидратация, особено ако майката все още не е имала мляко.
Някои майки, притесняващи се твърде много за загубата на тегло на бебето и мислейки, че не получават достатъчно мляко, отказват да кърмят, преди да се опитат да го оправят (в някои родилни домове майките просто не получават информация за теглото на бебето, но тогава те могат да си представят, че нещо ужасно). Майките трябва да разберат, че отслабването на новороденото е напълно естествено и да се доверят на лекаря.

* Режим *

Педиатърът ще обясни от коя диета се нуждае вашето дете. Това ще зависи от теглото на бебето, апетита, графика на съня и хранителните нужди. Лекарят на детето ви ще ви помогне да създадете режим, който да задоволява както вас, така и вашето дете. След това искам да обсъдя само общите принципи на храненето..

63. Какво се разбира под строг и гъвкав режим.

В миналото децата обикновено са били на много строга диета. Новородено с тегло 3,5 кг е хранено стриктно в 6,00, 10,00, 14,00, 18,00, 22,00 и 2,00, нито по-рано, нито по-късно, независимо дали е било гладно или не. Лекарите все още не са имали ясно разбиране за причините за тежките стомашни заболявания, които засягат десетки хиляди новородени всяка година. Смяташе се, че тези болести са причинени не само от бактерии, постъпващи в млякото (например в млечни ферми, държани в нехигиенични условия, или поради липсата на хладилници, или при хигиенни условия у дома), но и от нередности в количеството и времето на хранене..
Лекарите толкова се страхували от нередовно хранене, че в крайна сметка дошли да го осъдят от психологическа гледна точка. Те увериха майките, че нередността на диетата води до разглезеното дете. Най-ревностните защитници на строгия режим съветват майките да се приближават до бебето си само в точно определени часове за хранене и да го игнорират през останалото време. Някои настояваха децата да не се целуват или галят, тъй като това уж може да ги развали..
Повечето деца се приспособиха към строгия режим, тъй като можеха да пият достатъчно мляко, така че да не изпитват глад през следващите 4 часа; така обикновено работи храносмилателният тракт на новороденото. Човек бързо свиква с всичко на всяка възраст. Ако винаги се храним в точно определени часове, тогава точно в тези часове ще изпитваме глад..
Но винаги имаше деца, на които беше много трудно да се адаптират към строгия режим през първите месеци. Тези деца, чиито стомаси не могат да задържат достатъчно мляко за 4-часова почивка, или тези, които са заспали, преди да са имали време да се наситят, или неспокойни деца, или такива, които са били измъчвани от газове. Те крещяха отчаяно по няколко часа на ден, но майките им не смееха да ги хранят или дори да ги вземат извън графика. Горкото дете имало тежък живот, но още по-тежко била майка му, която слушала плача на бебето си, гризела ноктите си в отчаяние, с цялото си сърце се опитвала да го утеши, но не посмяла да не се подчини на лекаря, който увери, че строгият режим е гаранция за здравето и щастието на детето..
Днешните майки имат късмет - лекарите са им позволили да следват естествените си стремежи.
Освен това тежките стомашни разстройства са станали редки благодарение на пастьоризацията на млякото, правилното съхранение и хигиенните грижи за бебето. Минаха много години, преди лекарите да решат да пробват гъвкави графици за хранене. Когато бяха извършени голям брой наблюдения, се оказа, че нередностите в диетата не водят до стомашно разстройство или лошо храносмилане, или дори до разваляне, както се страхуват мнозина..
Първите експерименти са проведени от д-р Престън Маклендън и Франсис Симсарян с бебето си. Целта на експеримента беше да се разбере какъв режим би поставило кърменото бебе, ако бъде нахранено веднага щом изглежда гладно. През първите няколко дни детето не се събуждаше много често. След това, когато майчиното мляко пристигна, той започна да се събужда твърде често, до 10 пъти на ден. Когато беше на 2 седмици, той беше преминал към шест или седем хранения на нередовни интервали. До 10-седмична възраст той се нуждаеше само от четири хранения на ден. Когато резултатите от този експеримент бяха публикувани, много родители си въздъхнаха с облекчение и преминаха към по-гъвкав режим, който имаше положителен ефект както за децата, така и за родителите..

64. Някои родители погрешно разбират гъвкавостта на режима.

Някои млади родители, представяйки се за много прогресивни, стигнаха до противоположната крайност. Те хранеха бебето си всеки път, когато то се събуди и никога не го събуждаха за следващото хранене, сякаш провеждаха научен експеримент, считайки се за експерти по редовността на храненията..
Този подход няма да навреди, ако детето е спокойно, с добро храносмилане и ако това не нарушава режима на майката и тя няма нищо против да стане през нощта при детето. Но ако бебето е неспокойно и често плаче, това може да доведе до твърде много хранения, така че през първите няколко месеца родителите да не знаят останалото. А някои бебета може дори да жадуват за мляко през нощта в края на първата година. Тази ситуация може да изплаши млада майка и тя ще прокълне гъвкавия режим..
Чух майки да говорят за децата си и една от тях каза с тон, който не позволяваше възражения: „Детето ми е в гъвкав режим, а другото, с абсолютно същия тон, отговори:„ Но моето не е! “Когато родителите разсъждават, сякаш диетата е нещо като политически или религиозни убеждения, струва ми се, че им липсва основното.
И основното е, че режимът е необходим в полза на детето, от една страна, и за удобството на родителите, от друга. Режимът ви спестява време и енергия. Гъвкавостта означава поддържане на разумен брой хранения в повече или по-малко определени часове и спиране на нощните храни, веднага щом бебето е готово. В противен случай родителите ще бъдат твърде уморени, за да дават на детето си нещо повече от храна. Това, което е добро и удобно за родителите, е добро и удобно за тяхното дете и обратно.
Тъй като няма нужда да се спазва строг режим, първо можете да се подчинявате на изискванията на детето, а след това постепенно да установите режим, удобен както за вас, така и за него..
Ако една майка реши да храни бебето си без режим в продължение на много месеци, тогава няма да има вреда за храносмилането на бебето. Освен това няма да навреди на майката, ако тя изобщо не харесва графиците. Но ако тя се придържа към рутина във всичко останало и ако има много други неща, които трябва да направи, освен да се грижи за детето, тогава мисли ли, че колкото повече се отказва от удобствата си, толкова по-добре за детето? Мисли ли си, че по този начин доказва, че е добра майка? Подобна саможертва в крайна сметка може да доведе до други трудности..

65. Как да установим режим.

Важно е да не разплаквате бебето си твърде дълго. Той няма нищо против да се събуди 3-4 часа след последното хранене.
Всяко дете може да свикне с режима и това ще се случи по-рано, ако майката му помогне. Освен това интервалите между храненията се увеличават с увеличаване на теглото на бебето. Бебето с тегло от 2,5 kg до 3 kg обикновено трябва да бъде хранено на интервали от 3 часа, а при тегло 4-4,5 kg, храненето с 4-часова почивка обикновено е достатъчно. Повечето бебета започват да остават без нощно хранене след 1 до 2 месеца. Между четвъртия и осмия месец бебетата започват да предпочитат 5-часовия интервал и в същото време спират да се събуждат за вечерно хранене..
Майката може да помогне на бебето да търси редовност и по-малко храни. След като го събуди 4 часа след последното хранене, майката възпитава в детето навика на 4-часов интервал в храненето. Ако два часа след последното хранене бебето започне да хленчи, не го приближавайте известно време, дайте му възможност да заспи отново. Ако продължава да плаче, дайте му вода или залъгалка. По този начин ще помогнете на стомаха му да се адаптира към по-дълги интервали на хранене. Ако майката веднага нахрани бебето веднага щом то започне да се движи, дори ако не са изминали повече от 2 часа от последното хранене, тогава тя ще запази навика му на малки порции и кратки интервали..
Различните деца вземат различно време, за да свикнат да се хранят редовно. Повечето бебета, навършили един месец, влизат в 4-часов интервал на хранене и пропускат нощното хранене, ако получават достатъчно мляко през деня и ако сучат добре и са относително спокойни. От друга страна, ако бебето е инертно в ранните дни и заспива в средата на хранене, или, обратно, е неспокойно и често се събужда с плач, или ако майката няма достатъчно кърма в началото, тогава и вие, и бебето ще бъде по-добре да не бързате да установите строг режим ( виж раздели 111, 167-169, 249-251). Въпреки това майките трябва много постепенно и внимателно да обучават бебето си да се храни по-редовно на всеки 4 часа..

66. Как да го направя.

Спокойното бебе, с тегло 3,5-4 кг при раждането, обикновено поддържа интервали от 3,5-4 часа, ако има пълен стомах и започва с шест или седем хранения на ден. Родителите могат да имат предвид приблизително 4-часов график на хранене (6.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00, 2.00), но те трябва да са готови да хранят детето по-рано, ако то е явно гладно: един час по-рано с обилно хранене с бутилка и дори 2 часа по-рано при кърмене, ако майката няма достатъчно кърма.
Ако приблизителният ви график е за хранене и бебето все още спи, можете да го събудите. Не е нужно да го принуждавате да яде. Дете, което е събудено четири часа след последното хранене, ще почувства глад след няколко минути.
Но да предположим, че се е събудил час преди определеното време. Не е нужно да го храните веднага щом започне да хленчи. Той все още не е сигурен дали е гладен. Но ако след 10-15 минути той крещи отчаяно от глад, не бих чакал и минута. Ами режимът тогава? Може би той ще спи по-дълго следващия път и ще влезе отново в режим не през деня, а през нощта. Ако винаги се събужда гладен час по-рано, може да не получава достатъчно мляко за 4-часовия интервал. Ако е така, хранете го по-често, когато кърмите, дори и след два часа, ако е явно много гладен. Честото кърмене ще стимулира повече пълненето на гърдите, след няколко дни може да имате достатъчно мляко и бебето ще бъде хранено по-дълго. Ако при изкуствено хранене той изпие цялата порция и въпреки това редовно се събужда преди време, консултирайте се с Вашия лекар за увеличаване на порцията му мляко.

67. Кога следващия път да храним бебето.

Вече казах, че ако едно дете обикновено спокойно поддържа интервал от 4 часа, но понякога се събужда след 3-3,5 часа, то може да бъде нахранено веднага, без да чака определеното време. Но да предположим, че се е събудил час след последното хранене. Ако е изсмукал обичайната порция мляко, то едва ли е гладен. Най-вероятно се е събудил от факта, че се притеснява от газове. Помогнете му да изригва въздух или му дайте вода или залъгалка. Не бих го нахранил толкова рано, но можете да опитате, ако нищо друго не го успокоява. Човек не може да бъде сигурен, че едно дете е наистина гладно, ако се опита да смуче юмрук или пие мляко лакомо. Дете с бензин обикновено се държи по този начин. Изглежда, че детето не може да прави разлика между гладни и газови болки (вж. Раздел 251).
С други думи, не винаги трябва да храните бебето си веднага щом плаче. Ако той плаче много, опитайте се да откриете причината, говорете с Вашия лекар.

68. Друг режим на хранене.

Можете, разбира се, да зададете други часове за хранене, ако бебето няма нищо против. Например 7.00, 11.00, 15.00, 19.00, 23.00 и 3.00. Проблемът е, че повечето деца започват деня си между 5 и 6 сутринта, винаги когато се хранят през нощта. Има щастливи майки, чиито деца спокойно чакат първото хранене до 7 сутринта и след това се придържат към обичайния режим: 10.00, 14.00, 18.00, 22.00. Това също е добре.

69. Тричасов интервал.

Ако детето ви пие толкова мляко, колкото иска и въпреки това се събужда след 3 часа, оставете го засега в този режим. Обикновено е необходим интервал от 3 часа за деца с тегло под 3,5 кг. Но не винаги е така. Някои деца с тегло около 3 кг могат лесно да издържат на 4 часа. А други с тегло 4 кг през първите две седмици не издържат на интервал повече от 3 часа.
Повечето деца, които се нуждаят от 3-часов интервал през деня, могат
издържат 4 часа през нощта с тегло най-малко 2,5 кг. В този случай графикът ще бъде приблизително както следва: 6.00, 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 22.00, 2.00.

70. Нощно хранене.

Най-важното правило е да не събуждате бебето за нощно хранене, нека го събуди, ако огладнее. Бебе, което се нуждае от нощно хранене, първо ще се събуди почти точно в 2 часа сутринта. Тогава един ден той ще се събуди около 3-3.30 сутринта. Хранете го по това време и го считайте за нощно хранене. На сутринта той вероятно ще се събуди в 6-7 часа. На следващата нощ той може да спи до 4.30 или 5 сутринта. Нахранете го, но помислете за шест часа сутринта и се надявайте, че следващия път той иска да яде около 10 часа. Обикновено са необходими две или три нощи, докато бебетата се отучат от нощно хранене. Когато това се случи, увеличете дневното му количество мляко, така че общото му количество да остане същото..

71. Пропуснете нощните емисии.

Ако бебето вече е на месец и тежи около 4,5 кг, но все пак се събужда за нощното хранене, мисля, че би било по-разумно да не се втурва към него с мляко веднага щом се премести, но го оставете да плаче 15-30 минути, след което той може да заспи отново. Ако не се успокои, опитайте да му дадете топла вода. Ако след половин час той отново плаче отчаяно, тогава е по-лесно да го нахраните; но опитайте едно и също нещо след седмица или две. Най-общо казано, бебе с тегло около 4,5 кг и хранене нормално през деня не се нуждае от нощно хранене..

72. Вечерно хранене.

Хранете бебето си, когато ви е по-удобно. Няколко седмици след раждането бебетата обикновено чакат тихо до 11 или 24 часа. Ако искате да си легнете рано, събудете бебето си в 22 часа или дори по-рано. Ако ви е по-удобно да го храните по-късно и детето няма нищо против, правете както искате..
Ако бебето ви все още се събужда в 2 часа сутринта, бих ви посъветвал да не пропускате вечерното хранене, дори и да не се събуди сам. Тъй като той е готов да откаже едно от храненията, по-добре е то да бъде нощно хранене, за да не се прекъсва сънят ви..
Ако бебето вече се е отказало от нощното хранене, но все още не може да свикне с обичайния дневен график, продължете да го будите в 10-11 ч. Сутринта (при условие, че се храни с желание през това време). По този начин поне последното захранване ще бъде по график, ще избягвате фуражите през нощта и първото сутрешно захранване постепенно ще премине към 5-6 часа сутринта (вижте раздел 195).

* Как да се храня *

Вижте точки 86-98 за кърменето. За новородени, които не сучат добре през първите седмици от живота и не свикват с режима, вижте раздел 111. За това как да давате мляко през зърното, вижте точки 162, 169.
Тази глава разглежда някои от трудностите през първите седмици от живота на бебето..

73. Понякога между 4-ия и 7-ия месец от живота, бебето се държи странно по време на хранене.

Майката казва, че той лакомо суче гърдата или зърното в продължение на няколко минути, а след това изведнъж я пуска и плаче, сякаш боли. Все още е гладен, но всеки път, когато вдигне отново зърното (или залъгалката), той пуска по-рано и плаче. Но той е готов да яде твърда храна. Мисля, че е причинено от растежа на зъбите. Може да се предположи, че в процеса на сучене, онези венци, вътре в които вече растат зъби, също участват отчасти в общото движение на мускулите на устата, което предизвиква непоносимо гъделичкане в тях. Следователно, за да помогнете на бебето, можете последователно да давате мляко и твърда храна, тъй като той все още суче спокойно в продължение на няколко минути. Ако смуче от шише, можете да увеличите отвора в зърното, така че да може да изсмуче повече мляко за кратко време (но не използвайте зърна с големи дупки, докато всичко е наред, в противен случай нуждата на бебето от сучене няма да бъде удовлетворена). Ако започне да плаче твърде рано след започване на сученето, не го оставяйте да суче изобщо в продължение на няколко дни. Пийте го от чаша, ако е възможно, или от лъжица, или добавете повече мляко към каша и други храни. Не се притеснявайте, че той не получава обичайното си количество мляко. След това компенсира липсата си.
Случва се бебето да отказва да кърми, когато майката има менструация. Хранете го тези дни от залъгалката. Но майката трябва да изсмуче млякото от гърдата, за да не намалява запасът му. Ако след края на менструацията майката незабавно спре да дава на зърното на бебето, то ще се върне в гърдата и количеството кърма ще бъде възстановено..
Болестта на ушите след настинка може да причини болка в цялата челюст и тогава детето ще откаже да суче, но ще може да яде твърда храна.

74. Оригване.

Всички деца поглъщат малко въздух, когато пият. Този въздух се събира в стомаха и нарушава бебето. Някои деца са принудени да спрат да ядат поради това, докато други не спират, докато не изпият цялото мляко. Има два основни начина да помогнете на детето си да се освободи от поглъщане на въздух. Изберете този, който ви подхожда най-добре. Първият метод: седнете бебето на колене, като го държите за гръб, и леко поглаждайте корема му. Второ, хванете бебето на ръце, така че главата му да лежи върху рамото ви, и леко го потупайте или погладете по гърба. Поставете салфетка или пелена на рамото му, в случай че изплюе малко мляко. Някои бебета оригват въздуха лесно и бързо, докато други го правят по-трудно. Ако въздухът не излезе веднага, оставете бебето за минута и след това го вземете отново - това понякога помага.
Ако бебето погълне толкова много въздух, че трябва да спре да яде, накарайте бебето да се оригне и след това да продължи храненето. В края на всяко хранене на бебето трябва да му бъде позволено да се оригва. Ако го поставите в креватчето, преди да се оригне, след известно време въздухът в стомаха му ще започне да го безпокои. Някои деца дори получават болка от това. От друга страна, ако бебето ви не оригва добре въздуха, но не му пречи, можете да го задържите в изправено положение за няколко минути и след това да го поставите в креватчето..
Тук искам да спомена още един факт, който притеснява много млади майки. Дете, което е изсмукало пълна порция мляко, има много подут корем. Това е така, защото количеството мляко, което изпива наведнъж, е много по-голямо от размера на стомаха му..

* Яде ли достатъчно и наддава ли добре *

75. Детето обикновено знае от колко храна се нуждае.

Ако той няма достатъчно мляко, или ако майката има по-малко мляко поради умора или нервност, тогава детето ще се събужда по-рано всеки път и ще плаче гладно плачещо, което вече знаете. Ще пие мляко до последната капка и ще търси с уста още и ще се опита да смуче юмрук. Ако го претеглите, уверете се, че той наддава по-малко от преди. Някои деца се запечатат от недохранване. Ако бебето е много гладно, то може да започне да плаче веднага след хранене..
Когато се сблъскате с подобни признаци, консултирайте се с Вашия лекар за увеличаване на доставката на мляко. Разумно е да давате на бебето си повече мляко, ако пие всяка капка. Но внимавайте да не настоявате, ако той не иска повече мляко от обикновено. Ако го кърмите и той се събужда преди време, хранете го, дори това да доведе до допълнителни храни този ден. Честото кърмене ще стимулира повече производството на мляко, ако тялото на майката е способно на това. Ако преди сте хранили една гърда, сега дайте и двете.

76. Колко трябва да наддава дете.

Най-правилният отговор е следният: детето само знае колко да напълнее. Ако му се даде повече мляко, отколкото е необходимо, той отказва. Ако му се даде по-малко, тогава до следващото хранене той се събужда по-рано и смуче юмрук. Когато хората говорят за наддаване на тегло, те имат предвид средни цифри, но всяко дете наддава на тегло по различен начин. Изчислявайки средните числа, лекарите добавят най-голямото наддаване на тегло с най-малкото и разделят. Някои деца напълняват повече, други по-малко и това е нормално. Въпреки това, бавното наддаване на тегло може да означава, че детето е недохранвано или болно. Ако детето ви бавно наддава, тогава още повече трябва редовно да го показвате на лекаря, за да сте сигурни, че е здраво. Има деца, които бавно напълняват, но не показват признаци на глад. Ако обаче им дадете повече мляко, те с радост ще го изпият и ще напълнеят по-бързо. С други думи, бебето не винаги плаче, когато липсва мляко. Средно децата се раждат с тегло 3,5 кг и до 5 месеца теглото им достига 7 кг, т.е.удвоява се. Но на практика бебетата, родени с ниско тегло при раждане, наддават по-бързо, сякаш се опитват да наваксат по-големите си колеги. Едно голямо бебе може да не е удвоило теглото си с 5 месеца. Средно детето печели около 900 грама на месец през първите 3 месеца (160-200 грама на седмица). Разбира се, някои здрави деца наддават по-малко, други повече. До 6 месеца средното наддаване на тегло се намалява до 500 g на месец (100-120 g на седмица). От 9-ия до 12-ия месец от живота средното наддаване на тегло намалява още повече до 300 g на месец (60-80 g на седмица). И през втората година от живота детето обикновено добавя 200-250 g на месец. Колкото по-голямо става детето, толкова по-бавно и редовно наддава. Когато зъбите на детето растат, апетитът му обикновено се влошава и в продължение на няколко седмици може изобщо да не наддава. Когато е здрав, апетитът му се връща и теглото нараства по-бързо..
Промяната в теглото на детето от седмица на седмица не означава нищо. Теглото му при всяко претегляне зависи от пълнотата на стомаха, пикочния мехур или червата. Ако една сутрин го претеглите и видите, че той е добавил само 100 g през последната седмица, докато той е добавял 200 g, не предполагайте, че е недохранван или болен. Ако детето изглежда здраво, щастливо, изчакайте седмица-две - може би следващата седмица ще напълнее. Но винаги помнете, че колкото по-възрастен става, толкова по-бавно напълнява..

77. Колко често трябва да се претегля детето.

Разбира се, повечето майки нямат везни у дома и децата се претеглят само когато посетят лекар, което е напълно достатъчно. Ако детето е здраво и весело, тогава няма смисъл да го претегляте по-често от веднъж месечно. Ако имате везна у дома, не я претегляйте повече от веднъж седмично или по-добре веднъж на две седмици. Претегляйки го всеки ден, ще бъдете излишно притеснени от теглото му. От друга страна, ако той плаче твърде много или повръща или има разстроен стомах, честото претегляне може да помогне на лекаря да определи диагнозата. Например, ако детето плаче много, но наддава добре, тогава причината за плача е газ, а не глад.

Д-р Комаровски за кърменето

 • Предимства и недостатъци
 • „Как да се храня - при поискване или по час?“
 • "Трябва ли да се храня през нощта?"
 • Защо бебето отказва да кърми?
 • Струва ми се, че бебето няма достатъчно мляко! Имам ли нужда от допълнително хранене със смес?
 • Как да увеличим лактацията?
 • Какво може да яде кърмачка?
 • Какви лекарства можете да приемате?
 • До каква възраст да кърмите?
 • Общи съвети

Няма нищо по-естествено от кърменето. Този процес обаче, осигурен от мъдра природа, поражда стотици въпроси както от самите млади майки, така и от техните роднини. И не става въпрос за това какъв вид раждане е настъпило. Опитните многодетни майки със сигурност знаят, че децата са различни, ядат по различен начин и лактацията също се случва различно всеки път. Следователно броят на въпросите за кърменето на деца не намалява. Известният педиатър и телевизионен водещ Евгений Комаровски с готовност говори много по тази тема, тъй като го смята за много важен.

Предимства и недостатъци

Кърменето е най-доброто нещо, което една майка може да даде на бебето си. Има много причини за това:

 • Майчиното мляко съдържа всички необходими вещества, витамини и микроелементи, от които бебето се нуждае за здравословно развитие. Нито една, дори най-скъпата и добра, адаптирана млечна формула не е в състояние да даде на бебето повече от майчиното мляко.
 • Човешкото мляко съдържа антитела към най-често срещаните инфекциозни заболявания. Малкото, което ги получава по време на кърмене, става по-силно и по-здраво от връстниците си, които се хранят от шише. Докато тялото му се храни, малкият и незрял имунитет се научава да разпознава и да побеждава вируси и бактерии.
 • Мама и дете не са „приковани“ към къщата. Те лесно могат да си позволят дълго пътуване, тъй като източникът на енергия (мама) е винаги наблизо и няма нужда постоянно да стерилизирате бутилки, зърна и да се притеснявате за наличието на млечна формула.
 • Кърменето позволява по-близък емоционален контакт между майката и бебето.
 • При кърмене тялото на майката се възстановява по-бързо след раждането, под въздействието на окситоцин, който се отделя по време на кърмене, матката се свива по-бързо, а самото кърмене „отнема“ около 700 Ккал енергия от новосформираната майка на ден, което допринася за загуба на тегло.

От втората половина на бременността, под въздействието на прогестерон и естроген, секреторната тъкан расте в млечните жлези на жената и започва да се произвежда коластра. Веднага след раждането на бебето, коластрата започва своя преход в състава си към самото мляко. Качеството и количеството му зависят от много фактори. За удобство сме комбинирали отговорите на Евгений Комаровски на най-честите въпроси на жените относно кърменето.

Но всъщност самата д-р Комаровски със своето мнение за кърменето.

„Как да се храня - при поискване или по час?“

По съветско време децата се препоръчваха да се хранят на час. Първо на всеки 2,5-3 часа, след това след 3-3,5 часа и до шестмесечна възраст бебето е било на режим на хранене на всеки 4-4,5 часа. Смяташе се, че това е единственият правилен начин за отглеждане на здраво дете..

Сега педиатрите все по-често се изказват в полза на храненето при поискване - предлагат му гърдите, когато самият той иска да яде. В резултат на това бебето почти постоянно "виси" на гърдите, уморена майка не може да прави нищо друго и храненето трябва да се извършва на всеки 1,5 часа, дори през нощта.

Млада майка, която е в прострация, бабите единодушно съветват да се храни детето по старомоден начин, а всезнаещият интернет, приятелки и някои лекари - напротив. Оттук възникват въпросите как да се храни правилно.

Евгений Комаровски не се смята за привърженик на храненето при поискване. Той твърди, че прехвърлянето на дете на определени интервали от време между храненията само ще добави ред към живота на цялото семейство. Мама ще има време да отиде на лекар, в магазина, на фризьор, накрая да спи.

Това по никакъв начин няма да навреди на бебето, тъй като след като е хвърлило гърдата си, яде, няма да има физиологична нужда от храна в продължение на 3 часа. Ако той отново се събуди и плаче, това не е търсене на храна, както мислят много майки, а по-скоро искане за внимание и нужда да се чувства защитен. За да направите това, изобщо не е необходимо да давате на бебето гърда. Можете просто да го вземете на дръжките, да го притиснете към себе си, да го разклатите малко.

Комаровски означава така нареченото „безплатно хранене“. При него детето само определя часовете за хранене, но интервалите между храненията все още се поддържат и спазват от родителите.

И ето малък откъс за това кое е най-доброто време за хранене на новородено

В полза на храненето при поискване, Евгений Олегович цитира факта, че количеството произведено мляко винаги отговаря на нуждите на бебето. С други думи, колкото по-често го хранят, толкова повече се произвежда кърма..

Окончателният избор на Евгений Олегович по този въпрос обаче е оставен на самата майка. Храненето при поискване не вреди на бебето, а на родителите. Но ако те са готови за това и го желаят доброволно, тогава това е изключително тяхно решение, детето им няма да се развива по друг начин, освен ако се е хранило по определен график..

"Трябва ли да се храня през нощта?"

Комаровски твърди, че ако детето наддава добре, тогава не е необходимо да го събуждате за нощно хранене. От раждането бебетата могат да издържат на нощна пауза в храненето за 4-5 часа, а от три месеца - 5-6 часа.

Друг е въпросът дали бебето само се събужда през нощта и изисква да яде. В този случай няма нужда да му отказвате..

Всичко се променя, когато бебето навърши шест месеца. На тази възраст, смята Комаровски, малкото дете физиологично вече не се нуждае от нощно хранене и следователно може спокойно да се отучи от навика да яде посред нощ. За да направите това, според лекаря, трябва да организирате късно къпане (в 22-23 часа), след това да нахраните бебето плътно и да го поставите в добре проветриво помещение, където не е задушно и не е горещо (температурата на въздуха е около 19 градуса).

Ако след шест месеца бебето се отдаде на желанието си да се събуди посред нощ и да крещи, докато не даде гърда, тогава според Комаровски можете да постигнете обратния ефект - детето ще започне да страда от преяждане, да се събуди и да плаче вече не от глад, а от лакомия, от болка в корема, раздуване. Мама, разбира се, веднага предложи на плачещото бебе гърда, то ще го вземе, за да се успокои, в резултат ще се получи порочен кръг, който няма да доведе до нищо добро.

Също така, Евгений Олегович напомня на майките, че не всяко нощно събуждане на дете е причинено от глад. Преди да му дадете гърда, трябва да разберете дали бебето изпитва дискомфорт - дали е сухо, дали му е удобно в креватчето, дали е горещо. Може би не е необходимо този път да го храним..

И ето мнението на д-р Комаровски за това колко дълго да се поддържа кърменето..

Защо бебето отказва да кърми?

Най-вероятно, казва Комаровски, детето ви не е гладно. Гладният инстинкт работи добре още в първите минути от живота на човека и затова майките просто трябва да се научат да се доверяват на малките си деца. Трохите знаят точно какво искат. Ако бебето е изпуснало гърдата, то то не иска да яде. Ако той не е достатъчен, той ще изкрещи и никакво убеждение не може да го успокои..

Друга причина бебето да откаже да кърми е, защото млякото има лош вкус. Синът или дъщеря му знаят добре и могат да реагират на промени в състава. Вярно е, че тези промени трябва да са значителни, детето няма да реагира на незначителни.

Например пушенето или пиенето на алкохол, консумиран от майката по време на кърмене, може да доведе до горчив вкус на млякото. И твърде суровият парфюм, който майката използва, обикновено може да отблъсне бебето от гърдите. Балансираното хранене на кърмещата жена ще помогне да се справите с проблема.

Струва ми се, че бебето няма достатъчно мляко! Имам ли нужда от допълнително хранене със смес?

Майчиното мляко съдържа всичко, от което се нуждае едно дете, и затова Комаровски не вижда нужда от въвеждането на допълнителни храни до пет месеца. Не е необходимо да алармирате за недохранването на бебето, казва лекарят, ако детето наддава добре, районният лекар няма опасения за бебето.

Ако обаче лактацията е недостатъчна, бебето не наддава добре, може да се наложи да се допълва със смес. Но този въпрос трябва да се решава индивидуално от лекаря, който наблюдава детето. Комаровски съветва във всеки случай, дори и с въвеждането на допълнително хранене, да не се спира кърменето, за да не се губи млякото изобщо. Освен това той препоръчва да покажете на Вашия лекар как точно прикрепвате към гърдата. Ако има грешки, педиатърът определено ще ги посочи и коригира.

Как да увеличим лактацията?

Проблемът с недостатъчната лактация, според Евгений Комаровски, обикновено се измисля от самите майки. Първо измислят този проблем, а след това се изнервят, което само по себе си не подобрява количеството или качеството на кърмата..

Лекарят вярва, че най-сигурният начин за увеличаване на количеството мляко е стимулирането на зърната и редовното прихващане на бебето към гърдите, независимо дали има достатъчно мляко там или не..

Можете също така да увеличите лактацията с помощта на специални чайове за майки, правилно и достатъчно хранене. Евгений Олегович се фокусира върху хранителното поведение. Майките, които искат да отслабнат възможно най-скоро след раждането и започнат да се ограничават в мазнините, въглехидратите, рискуват да бъдат сред тези, които нямат достатъчно кърмене.

Ако жената пие малко течност, лактацията й също намалява..

Както стресовите ситуации, така и физическата активност на кърмещата жена водят до намаляване на производството на мляко. По този начин, ако се премахнат отрицателните фактори и се обърне внимание на храненето и добрата почивка и адекватният сън, тогава лактацията ще се нормализира и млякото ще бъде достатъчно.

Какво може да яде кърмачка?

Този въпрос е може би най-често задаваният въпрос. Можете да ядете почти всичко, казва Комаровски, с изключение на силни алергени, които могат да провокират нездравословна реакция при дете. Какво трябва да има в диетата:

 • Мляко и млечни продукти. По-добре е това да са продукти, които не съдържат химически и хранителни оцветители, по-добре е да избягвате закупените в магазина кисели млека и мусове. Минималното количество мляко в диетата на майката е най-малко 300 ml на ден. През първите три месеца след раждането е по-добре да откажете млякото..
 • Зеленчуци и плодове. По-добре е да ги ядете с всяко хранене, казва Комаровски, тъй като фибрите са необходими за нормалното функциониране на червата на майката. А витамините са полезни както за нея, така и за детето. Трябва обаче да се въздържате от консумация на портокали, лимони, мандарини и лайм, тъй като цитрусовите плодове могат да причинят алергии. Внимателно мама трябва да яде червени плодове (ягоди, малини, череши).
 • Месо, риба, птици. Това са източници на протеини, които са необходими в големи количества както за майката, така и за бебето. Ето защо е препоръчително ястията от тези продукти да бъдат на трапезата на майката няколко пъти на ден..
 • Каша. Най-"полезните" за кърмещата майка са зърнените зърнени култури и всъщност няма значение дали са млечни или варени във вода. Предпочитат се елда, овесени ядки, ориз..

Не трябва да ядете пушено месо, майонеза, люти подправки. За известно време си струва да се откажете от сладкарските изделия, тъй като голямото количество захар и въглехидрати може да причини нарушение на метеоризма при майка и бебето ще бъде по-измъчено от газове и колики.

Доста често можете да чуете, че халвата е полезна за кърмачка. Това е опасна заблуда, казва Евгений Комаровски. Халвата е доста силен алерген и е по-добре жената да се въздържа от него. Както и от пиенето на кафе, особено разтворимо кафе. Тази напитка е не само алерген, но действа и като афродизиак, а това определено не е необходимо за бебето. Ако преди бременността майката не може да живее един ден без чаша кафе, тогава след раждането тази напитка може да бъде заменена с цикория. Вкусът му е като кафе, но цикорията не съдържа кофеин и следователно въпросът за възможна алергия или превъзбуждане на нервната система при дете е напълно премахнат.

Комаровски подчертава, че основното в храненето на кърмещата майка е качеството на продуктите. Те трябва да са пресни, възможно най-естествени, без консерванти и всякакви добавки. В днешно време е доста трудно да се открият такива, но младите родители трябва да се научат да четат етикети с информация за състава, без да се провалят. За да се избере най-малко вредното и най-полезното.

И тук всъщност е самият д-р Комаровски с коментар за кърмачки

Какви лекарства можете да приемате?

Почти всички лекарства са противопоказани за кърмене, което винаги е записано в инструкциите за употреба на лекарствата. Но ако възникне ситуация, при която майката не може да бъде без лекарства, нейният лекуващ лекар и педиатър, който наблюдава детето, трябва да реши дали да приема определени хапчета и инжекции.

При настинка майката не трябва да приема никакви лекарства, с изключение на лекарства, които съдържат парацетамол. В случай на разстройство на изпражненията или повръщане - мама може да приема "Smecta", "Maalox", "Almagel" без особени страхове. В случай на тежки алергии, лекарят може да позволи на жената да приема антихистамини от второ и трето поколение, като Loratadin, Erius.

Антибиотиците за кърмене изискват специално внимание. Повечето от тях са противопоказани за кърмачки. Но ако съществува реален риск за живота и здравето на майката, лекарите отиват за предписване на антибиотици, независимо от факта, че тя кърми. В този случай, според Комаровски, могат да бъдат основателно предписани антибиотици от пеницилиновата група и ако те не помогнат или инфекцията е доста тежка, ще се използват антибиотични лекарства от групата на цефалоспорините.

В никакъв случай кърмещите майки не трябва да приемат антинеопластични лекарства, които се предписват на пациенти с диагноза рак. Кърменето е несъвместимо с антибиотици - аминогликозиди, тъй като "Неомицин", "Гентамицин" и подобни лекарства могат да причинят на детето глухота, нарушения в образуването на костите и много други неприятни последици.

Майка, която кърми, не трябва да приема лекарства за лечение на автоимунни заболявания, както и хормонални лекарства, особено контрацептиви на базата на естроген..

Ако се случи така, че една жена непременно се нуждае от лечение с лекарства, които са несъвместими с кърменето, и няма време да чака, докато детето порасне, храненето се спира. В допълнение към лечението, на жената се дават лекарства, които гасят лактацията ("Bromcriptine"), така че мастопатията да не започне и се препоръчва да се стегне гърдата.

До каква възраст да кърмите?

Педиатрите не могат да стигнат до консенсус по този въпрос. Някои твърдят, че е необходимо да се откаже от кърменето, когато детето е на 3 години, по-често се нарича възрастта - 2 години. Евгений Комаровски е доста категоричен по този въпрос - 1 година и не по-късно. Лекарят обяснява позицията си с факта, че след 12 месеца кърмене майчиното мляко започва да губи ценни и полезни за бебето свойства, става по същество безполезно.

Освен това той вече не е в състояние да задоволи нуждите на бързо растящия организъм. Детето вече се нуждае от месо, плодове, зеленчуци. Не напразно се появиха първите му зъби! Самата природа подсказва на майката, че нейната мисия на мокра медицинска сестра е изпълнена и е време да приключи.

Общи съвети

 • Отбиването трябва да става постепенно, а не рязко. Комаровски препоръчва да се намали броят на храненията с 1 на ден, като се замени с друга храна - зърнени храни или зеленчукови и плодови пюрета. Рязкото отбиване е тежък стрес за детето, подчертава Евгений Олегович.
 • При повишена лактация, когато жената има повече мляко, отколкото детето е в състояние да яде, то трябва да бъде изцедено. Комаровски препоръчва също да се използва помпа за кърма не само за изцеждане на излишното мляко, но и за нормализиране на недостатъчната лактация, тъй като подобна стимулация бързо ще увеличи лактацията у дома.
 • Не слушайте никакви съвети, дори тези, които той сам си дава. Така доктор Комаровски завършва лекциите си за кърменето. Всяко новородено е уникално и няма универсален подход за всички бебета. И затова майката трябва да гледа детето си, да го гледа, да се научи да го разбира, да му се довери, но да не забравя за принципите на родителската рационалност.
 • Основи на GW
 • Доктор Комаровски
 • Правила и пози
 • Хранене
 • Състав на кърмата
 • Изпомпване
 • Съхранение

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца