Конюнктивит е често срещан при новородени. Това се обяснява с факта, че през първите месеци от живота на бебето очите му са несъвършени, зрителната система се формира и следователно е уязвима към инфекции. Развитието на заболяването обикновено преминава бързо и при неправилна терапия може да причини усложнения, които допълнително ще повлияят негативно на зрението. Поради тази причина всяка майка трябва предварително да знае как да разпознае конюнктивит при новородено, как изглежда заболяването на снимката и как да лекува бебето у дома.

Изглежда болест при новородено бебе

Какво е конюнктивит и как се проявява при деца?

При конюнктивит възниква възпаление на лигавицата на очите. Патологията обикновено се причинява от алергия или вирусна инфекция, в по-редки случаи от бактериален или гъбичен произход. Конюнктивит при деца под една година и повече се проявява със следните симптоми:

 • зачервяване, слепване, подуване на клепачите;
 • плуващи очи;
 • зачервяване на лигавицата (кръвоизлив в конюнктивата);
 • обилно сълзене;
 • лигави, гнойни, воднисти отделяния от очите;
 • усещане за песъчинки в очите;
 • фотофобия;
 • сърбеж и болка в очите;
 • детето крещи, кофти е, отказва да яде, не спи добре.

Когато се появят тези симптоми, не можете да се самолекувате. Необходимо е да се покаже бебето на офталмолог, тъй като подобни признаци често показват други очни заболявания (възпаление на роговицата, слъзна торбичка, неотваряне на слъзния канал и др.).

Разновидности на болестта

Разграничават се следните видове конюнктивит:

 • Аденовирусен - детето се заразява от въздушни капчици. Температурата на бебето се повишава до 39 ° C, появяват се втрисане, главоболие, болки в гърлото, увеличаване на подмандибуларните лимфни възли. Първо, болестта засяга едното око, след което се разпространява в другото. Характерна особеност е отделянето на сивкава течност от очите, появата на малки мехурчета и отделяне на малки филми от вътрешната страна на клепачите.
 • Ентеровирусната или хеморагичната е слабо разбрана болест, провокирана от ентеровирус. Предава се чрез контакт. Характерно е тежко серозно или гнойно отделяне от очите. Може да засегне черепните и гръбначните нерви.
 • Херпетична - болестта се причинява от вируса на херпес симплекс, който попада в тялото по въздушно-капков път или при контакт. Към основните признаци се добавят мехурчета, типични за херпес..
 • Бактериални (хламидий се изолира отделно) - причината за възпаление на конюнктивата са патогенни бактерии (Staphylococcus aureus, стрептококи, гонококи, пневмококи и др.). Заразяването става по различни начини, включително в утробата. Инфекцията често е в очакване на бебетата в детската градина. Болестта се характеризира със сивкаво или жълтеникаво сивкаво вискозно отделяне, което причинява слепване на клепачите. Има сухота на засегнатото око и кожата около него.
 • Алергична - заболяването се характеризира със силно сълзене, парене, сърбеж.

Конюнктивит при кърмачета и по-големи деца протича в остра или хронична форма. Последният се развива с отслабен имунитет на едномесечно бебе, метаболитни проблеми, продължителни респираторни инфекции.

Причини за заболяването

Очите на новороденото са уязвими на конюнктивит, тъй като им липсват сълзите, които предпазват органа на зрението от проникване и разпространение на инфекции. Когато бебето беше в утробата, то нямаше нужда от тях и поради това слъзните канали бяха затворени с желатинов филм, който обикновено избухва след първия плач на новороденото. Отнема време, за да се оформят правилно и затова дори на 4-7 месеца в годината очите на бебето са много уязвими.

Първите сълзи при бебетата се появяват на 1,5-3 месеца, но те все още не предпазват напълно очите от вируси, бактерии, гъбички, които са най-честата причина за възпаление на конюнктивата. Патогенните микроорганизми могат да заразят очите на бебето, докато все още е в болница, особено ако то е родено преждевременно или отслабено.

Конюнктивитът е вроден (например хламидиален). В тази ситуация инфекцията възниква по време на раждане или в утробата, ако по време на бременност е имала бактериално или вирусно заболяване или има инфекции на гениталния тракт.

Диагностика на патология при кърмачета

Диагностиката на конюнктивит при новородено при преглед от лекар обикновено не създава затруднения. За да определи причинителя на заболяването, специалистът може да предпише следните методи за изследване въз основа на събрания материал:

 • остъргване, намазка - с помощта на специални устройства се вземат изменени клетки от засегнатата част на окото и се изпращат за анализ в лабораторията;
 • цитологично изследване - включва използването на специално багрило, с помощта на което се установява вид конюнктивит, открива се патогенът (бактерии, гъбички);
 • директна имунофлуоресценция - действието е насочено към откриване на хламидия;
 • PCR - открива най-малките следи от вирус, гъбички, бактерии по остатъците от тяхната ДНК;
 • тест за алерген.

В допълнение към тези тестове може да са необходими кръвен тест, имуно-ензимен анализ (ELISA), бактериологични, сероскопски, хистологични и други методи за изследване. След като определи виновника за заболяването (вирус, бактерии, гъбички, алерген), лекарят ще предпише лечение, насочено към унищожаването му.

Какво е лечението?

Терапията за кърмачета е специфична, така че самолечението е неприемливо. Конюнктивитът обикновено има вирусен или бактериален характер и се предава на хората поради лоша хигиена. Това означава, че по време на заболяването трябва да ограничите бебето от контакт с други бебета и, ако е възможно, с възрастни..

Всички лекарства за лечение на деца, както на възраст под една година, така и след тях, трябва да се предписват от лекар. Преди да купите капки за очи или мехлеми за бебе, трябва да се уверите, че те могат да се използват от дете на определена възраст (вижте също: капки за очи за новородени).

По време на лечението трябва да се лекуват и двете очи на новороденото, дори ако симптомите на заболяването се проявяват само в едно. Терапията започва със здраво око, така че възпалението да не премине към него. Използвайте различен тампон за всяко око. Преди да накапате очите, те трябва да се почистят от гной и да се изплакнат със специален разтвор..

Аптечни препарати

Ако причината за конюнктивит е алерген, той трябва да бъде открит и отстранен от средата на бебето. Когато това не е възможно, контактът на детето с алергичното вещество трябва да бъде ограничен до максимум. По време на лечението на бебето може да се даде антихистамин под формата на капки за очи или таблетки.

Болестта с вирусен или бактериален произход изисква различен подход. Лекарства, съдържащи антибиотици, могат да се използват за борба с бактериите. Те обикновено се предписват при гнойно отделяне. Такива капки за очи за деца са способни да лекуват заболявания като:
(повече в статията: ефективни капки за очи при конюнктивит за деца под една година)

За терапия лекарят може да предпише тетрациклин или очен мехлем с еритромицин. Те съдържат антибиотици, които ефективно убиват бактериите.

Ако проблемът е провокиран от вирус, са необходими антивирусни лекарства - антибиотиците тук са безсилни:

 • Капките Poludan са ефективни при херпес и аденовирус;
 • Офталмоферон помага при вирусна и алергична патология;
 • Мехлемът Zovirax се използва при херпес;
 • с конюнктивит с вирусен произход се използва Tebrofen маз.

В случай на гъбично заболяване, действието на лекарството трябва да бъде насочено към точно борба с вида гъбички, провокирали възпаление на конюнктивата. В противен случай терапията ще се проточи.

Народни средства за защита

У дома, без консултация с лекар, е допустимо само изплакване на очите. Тук е полезна отвара от лайка, градински чай или слаб чай. Измиването след първите признаци на конюнктивит се появява на всеки два часа, след това три пъти на ден. За да направите това, памучен тампон се навлажнява в билкова отвара и очите се измиват, придвижвайки се от слепоочието към носа. Те се обработват, докато всички признаци на болестта изчезнат.

В началния стадий на заболяването лекарите препоръчват да се избърсват очите на новороденото със слаб чай или отвара от лайка

Как да не се разболеете?

За да се предотврати хламидиален или херпетичен конюнктивит при бременно дете, бременната жена трябва да наблюдава здравето си, да взема тестове своевременно. След като откриете проблем, е необходимо да се лекуват заболявания, които могат да се предадат на детето преди раждането..

Можете да спасите вече родено бебе от конюнктивит, като спазвате хигиенните правила. Необходимо е да се поддържа чистота в апартамента, да се проветрява стаята. Предметите за грижа за новороденото трябва да са почти стерилни. Важно е да се гарантира, че домашните любимци не докосват детето, без първо да си измият ръцете. Също така е необходимо да се следи за чистотата на ръцете и очите на бебето. По-голямото дете трябва да бъде отбито от навика да търка очите си с ръце.

Уелнес мерките, които укрепват имунната система и физическото състояние на бебето, са винаги полезни. Това са ежедневни разходки на чист въздух, закаляващи процедури, гимнастика.

Конюнктивит при кърмачета

Конюнктивит при новородени и кърмачета през първата година от живота е проблем, с който повече от 15% от младите майки трябва да се сблъскат. Сама по себе си патологията не представлява голяма заплаха за здравето и още повече за живота на бебето. Но болестта е придружена от симптоми, които са изключително неприятни за детето, бебето става капризно, сълзливо, яде и спи лошо. Освен това съществува риск от усложнения..

Конюнктивит при кърмачета често се бърка с дакриоцистит, заболяване, при което слъзната торбичка при бебето се възпалява или банално запушване на слъзния канал. Патологиите са сходни по прояви, но все пак се различават и изискват съвсем различен подход към лечението. С навременното посещение на лекар и правилната диагноза няма да е трудно да се излекува конюнктивит за няколко дни. Но за това е необходимо родителите да познават характерните симптоми на патологията, да могат да я разпознаят навреме и да предприемат подходящи мерки..

Какво е

Конюнктивитът е възпаление на лигавицата на очите, причинено от химически дразнители или патогени. За да се определи правилно как да се лекува конюнктивит при кърмачета, е важно да се установи причината за неговия произход. Причинителите на болестта могат да бъдат или бактерии, или вируси. Съответно се разграничава конюнктивит:

 • бактериални;
 • вирусен.

Напоследък алергичният конюнктивит, който се развива на фона на сезонни алергии при дете или под въздействието на хистамини, става все по-често срещан. В същото време всичко може да действа като хистамин: храна, лекарства, домакински химикали и дори домашен прах.

Но най-често срещаната е бактериалната форма на заболяването. В зависимост от вида на патогенните микроорганизми се различават следните подвидове на бактериален конюнктивит:

 • стафилококов;
 • пневмококов;
 • гонококов;
 • хламидиална.

Бактериалният конюнктивит често се нарича гноен, тъй като заболяването е придружено от обилно гнойно отделяне, вдишване на окото и залепване на клепачите. Такива прояви на болестта плашат родителите, но лечението на тази форма е много по-бързо, по-лесно от вирусно и без сериозни последици..

Вирусният конюнктивит при кърмаче се развива и протича, на пръв поглед отсъства по-лесно, гнойно отделяне. Но често именно тази форма на заболяването, ако не се лекува навреме и до края, води до сериозни усложнения. В този случай не само очите могат да бъдат засегнати, ако вирусна инфекция се разпространи в тялото. Най-голямата опасност се крие във факта, че системите и вътрешните органи на бебето все още не са напълно оформени, въвеждането на вируса може да наруши процеса на пълното им развитие и да причини различни дисфункции и необратими промени.

Как се проявява болестта

Конюнктивит при деца под една година може да бъде точно диагностициран от лекар, тъй като многобройни офталмологични патологии имат подобни симптоми. Въпреки това има определени признаци, по които родителите могат да подозират това конкретно заболяване и да се обърнат за помощ към лекар..

Конюнктивит, причинен от бактерии, може да бъде разпознат от:

 • силно зачервяване и дразнене на лигавицата;
 • подуване на клепачите;
 • гнойно отделяне от окото.

През деня гнойта се отмива със сълзи или се отстранява чрез измиване. Но за една нощ се натрупва, изсъхва, образуваните корички слепват клепачите. В тежки случаи детето не може самостоятелно да отваря очи след сън.

Вирусният конюнктивит се проявява по следния начин:

 • интензивно сълзене;
 • зачервяване на лигавицата на окото и клепачите;
 • подпухналост (може да се разпознае при едногодишно дете и по-големи деца, тъй като при новородено самите очи изглеждат подути);
 • повърхността на очната ябълка често е покрита с белезникав филм;
 • първо, едното око се възпалява, след което инфекцията преминава към второто.

Вирусният конюнктивит също често е придружен от повишаване на телесната температура; децата над две години могат съвсем ясно да обяснят какво ги тревожи. Като правило това са главоболие, слабост, неразположение, болки в ставите, липса на апетит - тоест типичните симптоми на ARVI, които причиняват вирусен конюнктивит.

Начини за заразяване и причини за развитие

Смята се, че ако заболяването при кърмачета е вродено, причината за всички неприятности е неадекватна грижа и неспазване на хигиенните правила. В случая обаче това не е напълно вярно. Дори най-чистото бебе, живеещо в идеални санитарни условия, може да получи конюнктивит.

Основните причини за заболяването са следните:

 • Слаб имунитет. При всички новородени, без изключение, имунната система не работи с пълна сила; без подходящо наблюдение, бебето е лесно да вземе всяка инфекция. Ако освен това детето е претърпяло инфекциозно заболяване на носоглътката или други органи, е родено преждевременно или с ниско тегло, е недохранено, рискът се увеличава няколко пъти.
 • Инфекциозни заболявания на майката. Бактериалният конюнктивит, причинен от хламидия или гонокок, в повечето случаи преминава към бебето от майката при преминаване през родовия канал.
 • Прах, пясък, химически изпарения и други дразнители, които могат да провокират възпалителен процес в очите.
 • Неспазване на основните хигиенни правила.
 • Остри вирусни инфекции на назофаринкса. Много рядко вирусният конюнктивит се развива изолирано, като правило това са усложнения от аденовирусна инфекция, грип и др..

Дори и най-опитната и грижовна майка няма да може да предвиди абсолютно всичко и да предпази бебето си на 100% от всички болести. Но въпреки това много неща са в нейните ръце. Бременната жена задължително трябва да лекува всички заболявания преди раждането. И след раждането на дете, не бъдете мързеливи напълно и редовно се грижете за него.

Методи на лечение

Конюнктивит при дете, както при възрастен, може да бъде излекуван у дома за няколко дни, но само ако всички препоръки на лекуващия лекар се спазват от началото на курса на лечение до пълно възстановяване. Трябва да се разбере, че тялото на детето все още не е напълно оформено, имунитетът на бебето е крехък и най-малкият пропуск от страна на родителите може да доведе до сериозни усложнения.

В идеалния случай посетете очен лекар при първите подозрителни симптоми. Ако това не е възможно, измиването на окото ще помогне за облекчаване на състоянието на бебето. Можете да използвате фармацевтичното антисептично лекарство Furacilin или отвари от лечебни билки: лайка, невен, градински чай. Разтворът за измиване трябва да бъде слаб и самата процедура трябва да се извършва на всеки два часа през деня и веднъж или два пъти през нощта, когато бебето се събуди за хранене.

Някои източници препоръчват преди пристигането на лекаря да се погребват очите с левомицетин или да се постави тетрациклинов маз. Всъщност тези антибактериални лекарства се използват широко при лечението на конюнктивит, причинен от патогенна микрофлора. Но в същото време те имат редица противопоказания и се предписват на новородени и кърмачета само ако по някаква причина по-модерни и щадящи лекарства не са подходящи. Поради това не се препоръчва да започнете да ги използвате самостоятелно, без одобрението на лекар, особено ако бебето все още не е на 2 месеца.

Един от най-безопасните и ефективни методи за лечение на конюнктивит при новородени е масажът на назолакрималния канал. Всяка майка, дори най-младата и най-неопитната, може да се научи да го прави самостоятелно у дома, основното е предпазливост, внимание и любов..

Как правилно да изплакнете очите си

Именно с тази процедура започва ефективното лечение на конюнктивит при малки деца. В никакъв случай не трябва да се прилагат антибактериални лекарства, ако очите предварително не са изчистени от секрети и дезинфекцирани. За да направите това, първо трябва да подготвите антисептичен разтвор. Ако няма нищо под ръка, тогава можете да изплакнете очите на бебето с обикновена преварена вода, най-важното е да не пренебрегвате тази процедура и да премахвате корички и гной няколко пъти на ден. Но лечението ще бъде по-ефективно и възстановяването ще дойде по-бързо, ако използвате фурацилин.

В аптеките обикновено се продава под формата на хапчета и е много евтино. Един пакет е достатъчен за пълен курс на лечение.

Разтворът се приготвя по следния начин:

 1. Извадете лекарствената таблетка от опаковката и я смачкайте на прах. Колкото по-добре се прави това, толкова по-бързо се разтваря фурацилин във вода..
 2. Изсипете праха в стерилизиран съд, налейте 100 мл преварена вода с температура около 38 градуса, но не по-висока.
 3. Разбъркайте, оставете за половин час, за да се разтвори напълно прахът. Трябва да получите жълта течност.
 4. Фурацилин винаги дава остатък. Така че малките частици от лекарството да не наранят очите на бебето, полученият разтвор се филтрира през стерилна превръзка, сгъната на няколко слоя преди измиване..

Разтворът не може да се съхранява дълго време без хладилник, той трябва да се използва в рамките на един ден. В хладилника можете да съхранявате разтвора на фурацилин в стерилен, плътно затворен контейнер до две седмици. Но е по-добре да не бъдете мързеливи всеки ден, за да приготвите прясно лекарство..

Директно изплакване се извършва с помощта на памучна гъба, тя се навлажнява в приготвен разтвор, леко се изстисква и внимателно се отстраняват коричките и гнойта, движещи се в посока от вътрешния ъгъл на очите към външния. Една гъба се използва веднъж за едното око, а за второто око трябва да се използва чист памучен тампон. Изплакването с чаени листа или отвара от лечебни растения се извършва по подобен начин. Основното нещо, което трябва да запомните, са три правила:

 • температурата на течността не трябва да бъде по-висока от 38 градуса;
 • отварите и настойките трябва да бъдат внимателно филтрирани, така че в тях да не остане нито една трева или зърно;
 • разтворите за изплакване не се съхраняват дълго, в идеалния случай се приготвят пресни.

Как се полага мехлемът

Ако лекарят сметне за необходимо да предпише тетрациклин или друг антибактериален мехлем, поставете го зад долния клепач 10-15 минути след измиване. Това се прави по следния начин:

 1. Измийте добре ръцете със сапун.
 2. Поставете бебето на маса за повиване или легло, така че да не може да се търкаля.
 3. Отворете епруветката с мехлем и изстискайте необходимото количество върху пръста на дясната си ръка.
 4. Издърпайте долния клепач с пръстите на лявата си ръка и внимателно инжектирайте мехлема.
 5. Повторете процедурата с второто око.

Как се прави масаж

При гноен конюнктивит обилното отделяне може да запуши носослезния канал. Това увеличава дискомфорта за бебето и забавя лечението. В този случай ще помогне масажът на назолакрималния канал. В идеалния случай детска сестра ще ви покаже как да го направите правилно. Но всъщност това е напълно фалшив процес, на който можете да се научите сами. Основното тук отново е точността и вниманието..

 1. Първо, очите на трохите трябва да се изплакнат с фурацилин, за да се премахнат всички корички и натрупвания на гной под клепачите.
 2. След това върховете на показалеца се поставят в ъглите на окото на детето.
 3. С вибриращи, леко натискащи движения пръстите се спускат до крилата на носа.

Трябва да има поне десет такива пропуска. Ако лекарят е предписал антибактериални капки или мехлеми, те се прилагат след масажа..

Какви лекарства може да предпише лекар

Лечението на новородени, и не само при конюнктивит, винаги се усложнява от факта, че повечето лекарства не могат да се използват поради дългия списък с възможни странични ефекти. Лекарят подбира най-щадящите лекарства от последно поколение с минимум "странични ефекти", докато е също толкова важно правилно да се определи дозировката.

Ако говорим за конюнктивит при новородени, това ще бъдат капки за очи и мехлеми с антибактериално, противовъзпалително действие. Следните лекарства са се доказали най-добре:

 • Албуцид - лекарството се прилага по 1-2 капки след измиване във всяко око до 8 пъти през първите два дни от заболяването, след това, с подобряване на състоянието, броят на вливанията се намалява до 4 пъти на ден.
 • Vitabact - тези капки трябва да се използват най-малко 7 дни, но не повече от 10, лекарството се прилага по една капка наведнъж до 4 пъти на ден.
 • Офталмоферонът също има антивирусен ефект, в първите дни на заболяването се инжектира по една капка на всеки два часа, след което броят на вливанията постепенно се намалява до 3-4 пъти на ден. Курсът на лечение продължава, докато симптомите изчезнат напълно..
 • Tobrex е антибактериален очен мехлем, достатъчно е да го полагате веднъж дневно в продължение на десет дни.
 • Тетрациклиновият маз е традиционно лекарство за възпаление на очите, което е одобрено за употреба в педиатрията. Мехлемът се прилага два до три пъти на ден след измиване, редувайки се с инстилации. Курсът на лечение продължава до две седмици.

Ако предписаният от лекаря режим на лечение не дава положителни резултати в продължение на два до три дни, трябва отново да се консултирате с офталмолог и да го коригирате. При правилния подход симптомите на бактериален конюнктивит напълно изчезват за 5-7 дни, вирусни - 7-10 дни. През този период е важно особено внимателно да наблюдавате хигиената на бебето, а след възстановяване не забравяйте за превантивните мерки.

Абстракт: Конюнктивит при кърмачета е често срещана офталмологична патология, не най-опасната, но способна да провокира сериозни усложнения без подходящо лечение. Напълно възможно е да се отървете от болестта за няколко дни, ако точно следвате препоръките на лекаря. В противен случай лечението може да отнеме няколко седмици или заболяването ще се повтаря отново и отново. Основният метод на лечение е измиването на окото с антисептични разтвори. В тежки случаи лекарят предписва местни и системни антибиотици. Ако родителите искат бебето им да се усмихне отново и да погледне на света с чисти и чисти очи възможно най-скоро, те ще имат търпение и ще следват всички указания на лекаря без отклонение..

Видове конюнктивит при новородено и лечение

Въпреки това, колкото и внимателно да са го гледали, най-положителните емоции често могат да бъдат засенчени от конюнктивит, който засяга очите на новороденото..

Описание на заболяването

Видове конюнктивит по етиология:

 • вирусен;
 • бактериални (в зависимост от вида на бактериите има стафилококови, пневмококови, гонококови, хламидиални);
 • алергични.

При възрастни заболяването се причинява в 85% от случаите от аденовируси, в 15% - от бактерии. При новородените вирусни и бактериални видове заболяване се срещат с еднаква честота..

В никакъв случай не трябва да започнете да лекувате бебето сами. Първо трябва да се консултирате с педиатър и офталмолог. След анамнеза и преглед специалистите ще предпишат подходящ режим на лечение. В някои случаи ще е необходимо да се извършват анализи и изследвания.

Симптоми на заболяването при новородено:

 • подуване на клепачите, което може дори да се разпространи по бузите на бебето;
 • оток на конюнктивата;
 • синдром на кисело око (появата на жълти кори на клепачите след сън, което кара очите да се слепват);
 • покриване на окото с тънък белезникав филм;
 • отделяне на гной, слуз;
 • сълзене;
 • мехурче на горния клепач (признак на херпесен конюнктивит);
 • страх от светлина;
 • зачервяване на бялото на окото;
 • нарушение на съня;
 • намален апетит;
 • повишена телесна температура.

За всеки вид заболяване, очите на бебето трябва да се изплакнат. Това трябва да се прави стриктно от външния ъгъл до вътрешния ъгъл с топла преварена вода, като се използват различни памучни тампони.

Някои лекари съветват водата да се замени с физиологичен разтвор или разтвор на фурацилин или калиев перманганат. Традиционната медицина с конюнктивит предполага изплакване на очите на бебето с чаени листа, отвара от лайка, градински чай или невен (популярно - невен). Също така се препоръчва да се масажират носослезните проходи..

Лечение на бактериален очен конюнктивит при деца под една година

Как и как да се лекува конюнктивит при новородено (бебе)? Бактериалният конюнктивит понякога се нарича гноен, тъй като от окото на новороденото се отделя гъста гной. Болестта се причинява от пиогенни (произвеждащи гной) бактерии. Най-често детето се заразява по време на раждането, преминавайки през родовия канал на майката.

Бактериалният конюнктивит обикновено засяга едно от очите на вашето бебе..

Такъв конюнктивит се лекува бързо, причинявайки минимум усложнения..

Симптомите на заболяването обаче изглеждат по-изразени, отколкото при други видове.

Когато се диагностицира бактериален конюнктивит, се предписват следните лекарства:

 • Капки и мехлем Floxal (активна съставка - офлоксацин). Капки се накапват четири пъти на ден, 1 капка, 1,5 см ленти мехлем се поставят в долния клепач 3 пъти на ден. Допуска се комбинация от капки и мехлем едновременно: в този случай мехлемът се прилага след използване на капките. Курсът не трябва да продължава повече от 2 седмици.
 • Капки Tobrek (активна съставка - тобрамицин). Накапвайте 5 пъти на ден по 2 капки. Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването.
 • 20% разтвор на албуцид (активна съставка - сулфацетамид). Накапвайте 6 пъти на ден по 2 капки. Курсът се провежда, докато симптомите на заболяването напълно изчезнат;

Албуцид причинява силно усещане за парене, така че се предписва, когато други лекарства не са имали желания ефект.

 • Капки левомицетин (активна съставка - хлорамфеникол). Този широкоспектърен антибиотик се използва стриктно след консултация с лекар. Лекарството има противопоказания: деца на възраст до 4 седмици (новородени). Лекарите обаче го предписват, когато е невъзможно да се отървете от възпалението по други начини. Накапвайте по 1 капка три пъти на ден. Лечението не трябва да продължава повече от 2 седмици.
 • 1% тетрациклинов очен мехлем (активна съставка - тетрациклин). През долния клепач през нощта се поставя тънка лента с дължина 5 мм. Лечението трябва да продължи не повече от седмица.

Лечение на вирусен конюнктивит

Вирусният конюнктивит от своя страна засяга и двете очи на бебето. Детето се заразява от майката или близки роднини в контакт с него.

Въпреки че този вид заболяване е по-лесно от гноен конюнктивит, спешно трябва да посетите лекар, тъй като вирусът, който е попаднал в тялото, може да наруши работата на вътрешните органи на бебето.

Когато се диагностицира вирусен конюнктивит, се предписват следните лекарства:

 • Капки за офталмоферон (активни съставки - димедрол, интерферон). Капва се в остър курс 6 пъти на ден, по 2 капки, с намаляване на възпалението, използвайте 2-3 пъти на ден. Лечението се извършва, докато симптомите на заболяването изчезнат напълно..
 • Zovirax маз (активна съставка - ацикловир). Агентът се поставя под формата на лента с дължина 1 см под долния клепач до 5 пъти на ден. Използвайте мехлем, докато симптомите изчезнат.
 • Капки Aktipol (активна съставка - аминобензоена киселина). Накапвайте по 1 капка три пъти на ден. Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването..

Лечение на алергичен конюнктивит

В случай на алергична форма на заболяването е необходимо да се идентифицира алергенът и да се отстрани.

Алерген може да бъде: материал за облекло, играчки, хигиенни продукти, храна.

При силна проява на симптомите на заболяването на бебето се дават антихистаминови капки Фенистил (активната съставка е диметинден), чиято дневна доза е 2 капки на килограм телесно тегло. Дневната доза трябва да бъде разделена на 3 приема.

Фенистил премахва симптомите на заболяването, но не и самата причина за заболяването.

Ако алергенът не бъде открит, тогава алергията се лекува с хормонални и нехормонални лекарства.

Проблемите с изпражненията са чести при новородените. Запек при бебе на 1 месец - какво да се прави и как да се помогне на бебето?

Прочетете как правилно да развиете бебе на пет месеца..

Физическото развитие на бебето трябва да започне при раждането. Опциите за гимнастика за бебето се предлагат на връзката.

Как правилно да накапвате капки в очите на новородено?

Педиатрите и офталмолозите дават някои важни съвети, които да се следват при лечение на бебе:

 • ако в очите се е натрупало много слуз и гной, тогава те трябва да се изплакнат, в противен случай лекарството няма да има правилния ефект;
 • при накапване трябва да използвате пипета със заоблен край;
 • не докосвайте окото с пипета, в противен случай съществува риск от повторна инфекция;
 • ако капките се съхраняват в хладилника, тогава преди процедурата те трябва да се затоплят в ръката;
 • ръцете преди процедурата трябва да бъдат добре измити със сапун. Не носете ръкавици;
 • при накапване трябва да дръпнете долния клепач и да пуснете лекарството във вътрешния ъгъл на окото;
 • излишъкът от лекарството близо до окото трябва лесно да се попие със салфетка.

В този случай излишните средства просто ще изтекат от окото под формата на сълза..

Профилактика на болестта

Въпреки че конюнктивитът е често срещано състояние при новородени, предприемането на подходящи превантивни мерки може да намали риска от появата му..

 • рехабилитация на родовия канал преди раждане;
 • ежедневно измиване и къпане на бебето;
 • използване на отделна кърпа за лицето на бебето;
 • чести разходки на чист въздух;
 • изключване на комуникацията със заразени хора;
 • старателно измиване на ръцете със сапун и вода преди контакт с бебето.

По този начин, при правилно лечение и спазване на правилата за лична хигиена, конюнктивитът преминава бързо и без усложнения. Най-важното при това заболяване е да се установят точно причините за появата му и да се спазва режима на лечение..

Възпалението на слъзната торбичка се нарича дакриоцистит на новороденото. Болестта изисква спешно лечение, тъй като може да се наложи хирургическа интервенция.

За причините за хрема по време на никнене на зъби можете да прочетете в тази тема..

Как да лекуваме конюнктивит при новородено бебе?

Ако бебето има симптоми на слепване на очите, сълзене, клепачите се подуват, подуват, очната лигавица е хиперемирана и бебето става неспокойно и капризно, обикновено се диагностицира конюнктивит. Възпалението на конюнктивата се причинява от несъвършенството на зрителната система на бебето, която току-що се формира и следователно е уязвима към инфекции. Заболяването се развива бързо и при липса на своевременно лечение е опасно с усложнения и тежки последици за зрението. Важно е всяка майка да е наясно предварително как да разпознае конюнктивит при бебе и как да лекува болестта у дома.

Конюнктивит прояви

Конюнктивитът е възпалителен процес върху лигавицата на очите. Обикновено заболяването се развива при кърмачета поради увреждане на формиращия организъм от инфекции: вирусни, бактериални, гъбични, алергени.

Отрицателната реакция се проявява не само поради инфекция на тялото: често очите на новороденото бебе реагират остро на лекарства - Албуцид и други лекарства, използвани с профилактична цел.

Симптомите на конюнктивит са невъзможни за пропускане:

 1. Хиперемия, адхезия, подуване на клепачите;
 2. "Киселина" на очите;
 3. Точни кръвоизливи в конюнктивата;
 4. Повишено сълзене;
 5. Ексудативно отделяне от органите на зрението;
 6. Образуване на сиво-бял филм върху очите;
 7. Фотофобия;
 8. Усещане за "пясък" в очите;
 9. Сърбеж, парене, парене;
 10. Бебето е мрачно, летаргично, отказва да яде, спи неспокойно.

Симптоматологията е подобна на други офталмологични заболявания - възпаление на роговицата, слъзна торбичка (дакриоцистит), неотваряне на назолакрималния канал и други.

При кърмачетата клиничната картина е много по-изразена, отколкото при възрастните: подпухналостта от очите често се разпространява към бузите, температурните стойности се увеличават.

Причини за конюнктивит

Дори ако майката и близките роднини спазват хигиена и се грижат добре за детето, рискът от конюнктивит все още съществува. Причините за възпалителни лезии на очната конюнктива могат да бъдат определени само от опитен лекар.

Обикновено новороденото няма сълзи - това се дължи на несъвършенството и липсата на образуване на назолакрималните канали. Първата слъзна течност се появява при кърмаче до 4-7 месеца и предотвратява инфекцията на зрителния апарат. С първия вик се счупва желатинов филм, който предпазва бебето в утробата, така че тялото на отслабено и недоносено бебе често е засегнато от патогенни микроорганизми дори в родилния дом.

Факторите, водещи до появата на конюнктивит, са различни и влияят върху вида на заболяването:

 • Имунитет на имунната система, несъвършенство на защитните функции на организма;
 • Инфекция по време на раждането. Ако майката не е излекувала ППИ преди раждането, рискът от инфекция на бебето с естествено раждане с гонококови и хламидиални патогени, активно засягащи съединителната мембрана на окото, се увеличава;
 • Преобладаването на патогенни микроорганизми в майчиното тяло;
 • Обостряне на херпесна инфекция при майката през първата година от живота на бебето;
 • Неспазване на хигиена от страна на жена и отсъствие / нередности / ненавременни хигиенни мерки при бебе;
 • Попадане в окото на бебето на чуждо тяло (мигли) или мръсотия (прах);
 • ARVI;
 • Алергия;
 • Запушване на назолакрималния канал (дакриоцистит).

Невъзможно е да се предпази бебето от многото причини, които провокират патология, но всяка бъдеща или истинска майка ще може да предупреди бебето срещу офталмологично възпаление, като преди това се е погрижила за елементарна чистота и стерилност.

Препоръчително е да лекувате полово предавани и инфекциозни заболявания на етапа на планиране на бременността или преди раждането, вместо да излагате бебето на инфекция, риск от усложнения, тежки последици и себе си на непланирани разходи и скъпо лечение.

Форми на заболяването

В зависимост от етиологията (произхода) се разграничават няколко типа конюнктива, различаващи се по тежестта на хода и терапевтичния фокус. Симптомите на подвидовете на заболяването са различни, следователно при първите признаци, показващи заболяване, трябва спешно да се свържете със специалист, за да диагностицирате състоянието на бебето.

Най-често срещаните видове конюнктива при бебето са:

 1. Бактериални (гнойни). Тялото е засегнато от стафилококови, стрептококови, пневмококови, хламидиални и Pseudomonas aeruginosa инфекции. Най-често при този тип патология се засяга едното око. Малкото има дебело гнойно отделяне с жълтеникаво-зелен оттенък, което плаши младите родители. Долните клепачи са подути, хиперемирани, появява се фотофобия - усеща се свръхчувствителност към светлина, сърбеж, усещане за парене, бебето е хленчещо, раздразнително. Болестта е трудна, но има минимален риск от усложнения при навременна помощ. Болестта се проявява главно поради нестерилитет и пренебрегване на хигиенните правила.
 2. Вирусен. Възпалението води до херпес, аденовирус, ентеровирус, ARVI и други инфекции. Обикновено страдат и двата зрителни органа на бебето и се забелязва по-лека клинична картина: по-слабо изразена фотофобия, сълзене, понякога с отделяне на гноен ексудат. При херпесна лезия на клепачите се виждат мехурчета, а при аденовирусна инфекция са налице симптоми на настинка. Този тип конюнктива обаче е много по-опасен за трохите при липса на навременно лечение, тъй като вирусите могат да проникнат в необразуван организъм и да увредят органи, поради което конюнктивитът на инфекциозен ход има заплашителни последици.
 3. Алергични. Патологично състояние възниква при бебе поради хранителни алергии (най-често - при изкуствено хранене, но понякога и при кърмене, с високоалергенни храни, ядени от майката), при дишане на въздух по време на цъфтящи растения, животни, отсядащи в една стая с детето. Също така, имунните реакции със симптоми на конюнктивит - сълзене, фотофобия, подуване на клепачите, хиперемия и сърбеж на лигавиците - се появяват при използване на мощни лекарства и използване на препарати, които не са подходящи за бебето.

Освен това възпалителният процес на лигавицата на очите се причинява от гъбички (актиномицети, подобни на дрожди), автоимунни заболявания. Гъбичната инфекция се характеризира със силен сърбеж на конюнктивата, сълзене, усещане за "пясък" в очите, прозрачно гнойно отделяне с бели трохи.

Разграничете острата и хроничната форма на заболяването. За да избегнете хронифициране, трябва да покажете детето на лекаря с първоначалните признаци на заболяването и да следвате инструкциите на лекаря..

Диагностика

В ранен стадий на възпаление на конюнктивата при кърмачета родителите трябва да се обадят на педиатър или да посетят детски офталмолог. Симптоматологията на заболяването е „очевидна“, така че няма да е трудно за опитен лекар да потвърди или изрази грешката на диагнозата. За да определи патогена, лекарят ще предпише следните диагностични мерки:

 • Намазка от конюнктивата, бактериално засяване на отделеното вещество - преди да се вземе биоматериал, в очите на бебето се влива 0,5-1% разтвор на дикаин или 5% разтвор на новокаин. Анализът се взема със специален инструмент, променените клетки се изпращат в лабораторията;
 • Цитологично изследване - за получаване на резултата се оцветява съединителната мембрана на окото, поради което се разкрива формата на конюнктивит, определя се патогенът;
 • Метод на директна имунофлуоресценция - директно откриване на антигени на хламидия;
 • PCR - благодарение на полимеразната верижна реакция, най-малките вирусни, гъбични, бактериални лезии се визуализират чрез ДНК;
 • Тестове за алергия - тест за алергия.

В допълнение към горните тестове, лекуващият лекар ще изпрати за кръводаряване, ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA), откриване на бактерии, микози, вируси, антигени. Терапията се предписва след потвърждаване на диагнозата и отчитане на причинителя на патологията.

Лечение

При първите признаци на заболяването е важно да покажете бебето на лекаря, защото ненавременните терапевтични мерки са изпълнени с бърза инфекция на цялото тяло. Компетентната терапия в началния етап на възпалителния процес гарантира бързо възстановяване и липса на усложнения.

Конюнктивитът се лекува по различни начини - като се отчита формата на заболяването. Терапията на гърдите е уникална, така че самолечението е противопоказано. Сред лекарствата без противопоказания се различават:

 1. Разтвор на фурацилин;
 2. Физиологичен разтвор (натриев хлорид);
 3. Отвара от лечебни растения.

Всички лекарства за трохи се предписват изключително от лекар според възрастта и вида на заболяването. Тежката форма на заболяването изисква болнично лечение. Ако степента на патология позволява, лекарят предписва домашна терапия. Преди да купите капки и други лекарства, трябва да се уверите, че няма противопоказания и да прочетете инструкциите за употреба на лекарството - на каква възраст е разрешено да се използва.

По време на лечението е важно да се лекуват и двете очи на бебето, дори ако лезията е диагностицирана само на един зрителен орган. Лечението започва със здраво око, за да се избегне замърсяване на другото. Преди да използвате капките, е необходимо да почистите зрителните органи на трохите от гной и да изплакнете със специален разтвор.

През първия ден след появата на конюнктивит не се препоръчва да се къпе бебето, особено с фиксирано повишаване на температурата. При кърмачетата току-що се извършва образуването на терморегулация, така че те бързо се охлаждат. Ако е необходимо, по-добре избършете бебето с влажна кърпа и след това внимателно избършете на сухо, за да избегнете настинки.

Също така е нежелателно да се ходи по време на острата фаза на заболяването, особено в слънчево време. Излагането на ултравиолетови лъчи води до засилени симптоми и повишено дразнене, в резултат на което очите сърбят, сърбят и сълзят. Излизайки на улицата през топлия сезон, е необходимо да се покрие лицето на детето, за да се избегне проникването на ултравиолетово лъчение върху органите на зрението.

Възпалението на конюнктивата се лекува поетапно и цялостно - за облекчаване на състоянието на бебето и за избягване на усложнения. Първо се нуждаете от разтвор за изплакване (Furacilin). Със спринцовка без игла или памучен тампон измийте очите през конюнктивалната кухина. Ако е необходима симптоматична терапия (с повишаване на температурните стойности), се препоръчва да се инжектира антипиретично и анестезиращо средство.

Лекарят предписва и офталмологични капки, като взема предвид вида на заболяването - антихистамини, антибиотици, антивирусни.

Терапия на алергичен конюнктивит

При алергичен подтип на заболяването първата стъпка е да се изключи ефектът на дразнещото вещество върху тялото. Очите само на родено или по-голямо бебе могат да бъдат третирани с памучен тампон, потопен в разтвор от лайка. Растението е естествен антисептик, но също така и силен алерген, така че е важно да се следи реакцията на трохите и да се предотврати развитието на алергии.

Основни принципи на лечение на алергичен тип конюнктивит:

 • Терапия, насочена към намаляване на чувствителността на организма към алергени - лекарят предписва одобрени лекарства за кърмачета;
 • Антихистаминови капки за очи - като се вземе предвид възрастта на бебето.

Ако имунният отговор е тежък, се препоръчва да се постави антихистаминов маз под долния клепач и се предписват кортикостероиди.

Бактериална конюнктивит терапия

Лечението на този подвид на конюнктивата е различно от другите. Първоначално очите на детето се измиват (топла инфузия от лайка, невен, разтвор на фурацилин). Терапията включва и използването на антибактериални лекарства:

 1. Албуцид - разрешен от първите дни от живота на бебето, често се използва в родилните болници като профилактика и лечение на конюнктивит. Лекарството помага за унищожаване на патогенни микроорганизми;
 2. Левомицетин, еритромицин, тетрациклин - средства също благоприятстват елиминирането на бактерии (антибиотици), лекуват възпалителния процес, често се използват под формата на мехлем, който се поставя под долния клепач на бебето (обикновено веднъж дневно - преди лягане).

Не забравяйте да използвате офталмологични капки:

 • Сулфацил натрий;
 • Левомицетин 0,25%;
 • Тобрекс.

Терапия на вирусен конюнктивит

При вирусна форма антибиотиците няма да помогнат - антивирусни лекарства се предписват в зависимост от вида на вируса:

 1. Капките Poludan са ефективни при аденовирусна и херпесна инфекция;
 2. Floxal, Tobradex са ефективни при вливане в очите;
 3. Zovirax маз се предписва, за да се отърве от херпес в очите;
 4. Теброфен маз.

Обобщаване

Навременното излекувано заболяване предотвратява развитието на сериозни последици и системни увреждания на детския организъм. При първите признаци на заболяването е необходимо спешно да се консултирате със специалист. Най-добрата профилактика на конюнктивит е пренаталната.

Конюнктивит при новородени до една година: колко опасен и как да се лекува?

Конюнктивит при новородено дете под една година е често срещана ситуация и може да заплаши с неприятни усложнения, но при навременно лечение справянето с болестта в повечето случаи може да бъде лесно и бързо. Ето защо родителите трябва предварително да знаят какво да правят, как да разпознават и лекуват такова увреждане на очите при дете..

Това често срещано заболяване може да се развие при човек на всяка възраст, включително скоро след раждането на бебе, при едномесечно и едногодишно дете. В тази статия ще разгледаме защо това се случва и как да се справим с болестта..

Какво е конюнктивит?

Терминът "конюнктивит" се отнася до група заболявания, при които се развива специфично увреждане на очите: възпаление на лигавицата, което отвътре очертава бялото на окото и клепачите. Тази лигавица се нарича конюнктива. Конюнктивит при кърмачета може да се развие дори в първите дни след раждането - това може да се дължи на инфекция по време на раждане и някои други фактори.

Видове заболявания при кърмачета

Конюнктивит при бебе може да бъде от няколко вида, които се различават в основната причина за състоянието. Има три основни типа:

Най-често новороденото развива вирусна или бактериална форма на заболяването. В първия случай състоянието се причинява от специфични вируси, попадащи в очите на детето, а във втория - бактерии. Алергичният конюнктивит се причинява от алергени: цветен прашец, животни, прах. Формата на протичане на заболяването се различава в зависимост от причината, която причинява.

Ако конюнктивит при бебе се появява скоро след раждането, той се нарича вроден конюнктивит. Това се случва, ако бебето е заразило инфекция по време на раждането. В този случай тя се появява след няколко дни..

Причините за развитието на болестта

Най-честите причини за развитието на конюнктивит при кърмачета до една година:

 1. Очна инфекция по време на раждане, ако майката е заразена с хламидиална, гонококова или друга инфекция.
 2. Намален имунитет, който новороденото все още не е развил и е лесно податлив на инфекция.
 3. Мръсотия в очите поради лоша хигиена или случайно.
 4. Майката е заразена с херпес.
 5. На закрито има висока концентрация на алерген, към който детето е развило чувствителност.

Бактериите и вирусите, които причиняват конюнктивит, лесно провокират заболяване при новородено, тъй като имунната система все още е несъвършена и не може да предотврати атаката на инфекцията.

Основни признаци и диагностика

Не е трудно да се разпознае конюнктивит при новородено, тъй като увреждането на очите е съвсем очевидно. Въпреки това, в зависимост от причината, която е причинила заболяването, тя има различни отличителни черти. Според тях лекарят поставя диагноза. Например гнойният конюнктивит при новородени се причинява от бактериална инфекция.

Признаци на бактериален конюнктивит:

 • появява се обилно гнойно отделяне;
 • клепачите са подути;
 • клепачите започват да се слепват, след сън очите не се отварят или отварят трудно;
 • в началото едното око е засегнато, второто може да не бъде засегнато в началото.

Сред симптомите на вирусен конюнктивит при кърмачета:

 • в повечето случаи придружава ARVI;
 • изпускайте обилно, но прозрачно, без гной;
 • инфекцията засяга едновременно двете очи или бързо преминава към второто;
 • увеличени лимфни възли;
 • лек оток.

Алергичната форма се проявява със следните симптоми:

 • изпуска светлина, като слуз;
 • подуване на клепачите;
 • силен сърбеж, бебето се опитва да разтрие очите си, много е тревожно, крещи.

В зависимост от формата на заболяването при деца под една година се предписва и провежда подходящо лечение.

Как и какво да лекуваме конюнктивит при новородени?

Лечението на конюнктивит при новородени бебета зависи от вида на заболяването.

Бактериална форма

На първо място, очите трябва да се изплакнат от гной. За измиване при новородено трябва да използвате стерилен памучен тампон и мек агент: това могат да бъдат отвари от лайка или невен, разтвор на фурацилин или просто преварена вода.

При бактериалната форма на заболяването терапията се провежда с помощта на лекарства, съдържащи антибиотик. Не може да бъде:

 • капки с антибиотик: "Floxal", "Tobrex" са разрешени за употреба при деца от раждането;
 • мехлем за конюнктивит за новородени (най-ефективно е да се използва през нощта): "Floxal", тетрациклин 1%.

Масажът на носослезния канал също е ефективен за по-добро изтичане на възпалително течение, но трябва да се извършва от медицински персонал или родители след обучение.

Разтвор на натриев сулфацил (албуцид) може да се използва само в концентрация от 10% (за новородено) и 20% (след 1 година). Това е ефективно лекарство, но тези капки предизвикват силно усещане за парене в възпалените очи..

Бактериалният конюнктивит изглежда страшен поради отделянето на гной, но с правилно и навременно лечение може да бъде излекуван само за няколко дни.

Вирусна форма

Колко дълго преминава болестта, зависи от причината и от формата. Вирусният конюнктивит при новородено може да продължи по-дълго от бактериалния конюнктивит, докато тялото на бебето се справи с вируса. Можете да му помогнете, като измиете очите му и накапате капки с интерферон или неговите индуктори: "Oftalmoferon", "Aktipol". Такива капки имат и противовъзпалителни и регенеративни свойства, като помагат на конюнктивата да се възстанови от възпаление..

Капки за очи, съдържащи интерферон, трябва да се съхраняват в хладилника, поради което, преди да се влият в очите на бебето, бутилката трябва да се нагрее на ръка до стайна температура.

Алергичен конюнктивит

Ако възпалението продължава и симптомите му са подобни на алергичните, трябва незабавно да покажете новороденото бебе на специалист. Всички лекарства, използвани за алергичната форма на болестта, само облекчават симптомите на болестта и облекчават състоянието, но не се борят с причината.

Можете да се отървете от алергии само като премахнете алергена и не му позволите да влезе в контакт с новороденото. В допълнение, алергичните капки за очи имат ограничение за възрастта на детето (то трябва да е на поне една година). Следователно най-важното е да се определи какво точно е причинило реакцията: цъфтящи дървета, домашни любимци, домашен прах или прах от книги или други възможни източници на алергени..

Освен това ви каним да гледате видео, в което офталмологът говори за формите на детския конюнктивит и методите на лечение, както и разсейва популярни митове:

Как да внушавате очи на бебето?

Не е лесно за новородено да капе капки за очи. За ефективно лечение следвайте следните прости правила:

 1. Ако капките се съхраняват в хладилник, загрейте бутилката в ръка, преди да я накапате.
 2. Не се опитвайте да поставяте повече от 1 капка във всяко око - конюнктивалната торбичка на новороденото просто не побира повече.
 3. Ако бебето затвори очи, пуснете го на кръстовището на клепачите - когато очите се отворят, лекарството ще падне върху конюнктивата.
 4. Ако се използва пипета, нейният край задължително трябва да бъде заоблен..

Профилактика и прогноза

Прогнозата на заболяването при правилно лечение е благоприятна: лечението отнема средно няколко дни и преминава без последствия.

В никакъв случай възпалението не бива да се оставя без надзор с надеждата, че ще отшуми само: тялото на новороденото е все още твърде слабо и инфекцията може да доведе до усложнения и необратими промени в роговицата, което да доведе до загуба на зрение.

За да избегнете развитието на патология, трябва да следвате редица прости правила. Профилактиката на възпалението на очите при новородено трябва да бъде изчерпателна и трябва да започне още преди бременността и да продължи - винаги:

 1. Преди да започне опити за забременяване, бъдещата майка трябва да бъде изследвана за наличие на латентни генитални инфекции, които могат да бъдат асимптоматични.
 2. Новороденото трябва да има отделна кърпа за лице.
 3. Редовно измивайте ръцете на бебето и себе си, преди да боравите с тях.
 4. Къпете и мийте бебето си редовно.
 5. Поддържайте детската стая чиста.
 6. Проветрявайте редовно помещението и поддържайте влажността на въздуха.
 7. Избягвайте контакт с болни хора.

Във видеото по-долу ще научите как да се грижите за очите на новородено бебе и ще получите отговори на често задавани въпроси от родителите. Приятно гледане:

Конюнктивитът е доста неприятно, но лесно лечимо заболяване за новородено бебе и ако се спазват препоръките, то преминава бързо и без последствия.

Споделете в коментарите своя опит за справяне с възпаление на очите при новородено. Публикувайте в социалните мрежи, за да могат повече родители да знаят за болестта и да могат да предприемат действия навреме. Всичко най-хубаво!