Конюнктивит се среща при деца от всички възрасти, включително бебета. Новородените могат да се заразят по време на раждане или по-късно, при контакт с инфекциозния агент. Лечението се предписва след диагностициране. Изборът на лекарства зависи от естеството на заболяването.

Описание на заболяването

Конюнктивитът е възпалителен процес в лигавицата, който може да бъде причинен от различни причини. Има няколко основни вида патологичен процес:

 • Бактериални. Патогени - бактерии, които попадат в окото.
 • Вирусен. Възпалението се причинява от вируси.
 • Алергични. Проявява се при контакт с алергени (храна, препарати, пърхот от животни и др.).

В редки случаи симптомите се появяват поради друго заболяване. Скарлатина, морбили или магарешка кашлица могат да провокират възпалителен процес. Често, когато са засегнати от аденовируси, лигавицата на окото първо се дразни, след което се появяват допълнителни признаци (хрема, кашлица, възпалено гърло и др.)

Защо бебето се разболява?

Новородените бебета се сблъскват с болестта по същата причина като възрастните. Може да бъде причинено от бактерии, вируси или контакт с алерген. Най-често новороденият конюнктивит е свързан с щамове на хламидия. Бактериалните микроорганизми са основната причина за заболяването при деца на възраст под 1 месец. Те представляват 40% от всички случаи на възпаление на очите при новородени..

Други често срещани патогени са стрептококи, както и гонококи. Ако говорим за вирусни инфекции, това са вируси на херпес симплекс.

Как възниква инфекцията?

Основната причина за инфекцията е контактът с носителя на инфекцията. Тези случаи се дължат на факта, че по време на бременността жената не е излекувала хламидия. При естествено раждане вероятността детето да се зарази с патогена е 50%. След това бебето често развива не само конюнктивит, но и пневмония (до 20% от случаите).

Друг път на заразяване е контактът. Микроорганизмите се предават от майка, която има орален или генитален херпес. Последният начин е свързан с неспазване на хигиенните стандарти. В окото на новороденото може да попадне мръсотия или чуждо тяло, съдържащо патогени.

Първите признаци на патология

При инфекция се появява водно отделяне от окото. Те могат да бъдат почти прозрачни или жълти. В някои случаи се получава гнойно отделяне..

Допълнителните признаци на конюнктивит включват:

 • зачервяване и подуване на клепачите;
 • фотофобия;
 • бебето ще търка очите си поради сърбеж;
 • поради обилно отделяне, миглите се слепват, трудно е да се отворят очите (особено след сън);
 • се появяват корички от изсъхнало изхвърляне.

Ако заболяването е проява на някаква друга патология, тогава могат да присъстват допълнителни симптоми. Потърсете възможно възпаление на лимфните възли, оток на носа, хрема, треска.

При новородени, които са преживели хламидиална инфекция, симптомите се появяват в рамките на 1 до 2 седмици след раждането. Гонококовите патогени се проявяват още 2 - 5 дни след раждането на детето. Други бактерии понякога са в латентно състояние в продължение на няколко седмици, така че симптомите може да не се появят в продължение на 1 до 2 месеца.

Домашно лечение

Конюнктивит при кърмачета изисква задължителна медицинска помощ. В повечето случаи това показва инфекция от бактерии или вируси. Липсата на диагноза и правилното лечение води до сериозни усложнения, включително загуба на зрение.

По време на прегледа лекарят ще предпише проба от изписването. Сеитбата се извършва върху основните патогени (хламидии, гонококи, херпес и др.). В зависимост от това кои микроорганизми причиняват възпаление на лигавиците, се избират антибактериални или антивирусни лекарства.

Разтвори за измиване на очите

Вкъщи не можете да изплаквате очите на бебето с некипяща вода или чай. Забранено е използването на кърма за тези цели, тъй като това ще доведе до активен растеж на микроорганизми (ако възпалителният процес е причинен от инфекция).

Средствата за измиване трябва да се предписват от лекуващия лекар, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на конкретно дете. Обикновено за почистване се използват следните антисептични препарати:

 • физиологичен разтвор;
 • разтвор на фурацилин.

Всеки дезинфектант трябва да се използва поне 3 до 4 пъти на ден. Въпреки това, офталмолог трябва да го назначи..

Антипиретик

В някои случаи повишаването на температурата с дразнене на лигавицата не е свързано със съпътстващи заболявания. По време на възпалителния процес продуктите на гниене на вируси и бактерии попадат в кръвта. Това води до повишаване на температурата.

Необходимо е обаче да се обърне внимание дали има допълнителни симптоми (обрив, зачервяване на гърлото, хрема). В този случай трябва да се уверите, че конюнктивитът не е един от признаците на морбили, аденовирус и други заболявания..

Ако повишаването на температурата на фона на възпаление на очите е единственият симптом, тогава неговите показатели трябва да се наблюдават. Не трябва да давате на детето антипиретични лекарства, ако температурата се е повишила леко (до 37,5 - 38). Ако бебето се чувства добре, можете да се справите без лекарства. Чрез повишаване на температурата тялото унищожава инфекциозните агенти и активира имунната защита.

Ако детето не се чувства добре или температурата се е повишила значително, могат да се използват антипиретични лекарства, предназначени за новородени. Това са продукти на основата на парацетамол или ибупрофен. За бебетата те идват под формата на свещи. Не забравяйте, че едно и също лекарство не трябва да се дава по-често от веднъж на 6 часа. Ако температурата се повиши, е необходимо да използвате продукт с различна активна съставка (например, сменете ибупрофен на парацетамол или обратно).

Капки за очи

Изчакайте резултатите от цитонамазката, преди да използвате капките. Видът на избраното лекарство ще зависи от вида на възпалителния процес. Ако заболяването е свързано с алергия (това е рядко), тогава алергенът се определя и след това се изключва. Лечението се извършва с антихистамини.

Вирусните заболявания се лекуват чрез накапване на антивирусни капки. Конкретното лекарство се предписва от лекаря въз основа на резултатите от теста.

Ако говорим за бактериална инфекция, се избират антибиотици, които се вкарват директно в очите. В повечето случаи лекарят предписва местни антибактериални средства, които не увреждат микрофлората.

Има и комбинирани капки (антивирусни и антибактериални или антиалергични).

Лекарят може да препоръча допълнително вливане на агент за овлажняване на лигавицата. Особено важно е да предпазите очите от дехидратация, ако възпалителният процес е придружен от повишаване на температурата..

Как да капем очи за бебета?

Не забравяйте да измиете добре ръцете си със сапун и вода преди работа. Освен това наблюдавайте хигиената на самото бебе. Тъй като очите сърбят, бебето може постоянно да се катери в тях с ръце. Ако е засегнат само един орган на зрението, инфекцията ще се разпространи и в другия..

Преди да капете капки, отрежете ноктите си в корена, в противен случай съществува риск от увреждане на лигавицата. Необходимо е да се използват различни пипети за здравото и засегнатото око.

Процедурата за обработка ще бъде следната:

 1. Поставете детето по гръб.
 2. Вземете памучна вата с лявата си ръка. Поставете показалеца на горния клепач. Поставете памучен тампон под палеца си и натиснете долния клепач с него. Издърпайте го малко назад.
 3. Със свободната си ръка сложете необходимия брой капки под долния клепач. Опитайте се да стигнете отвън (по-близо до храма).
 4. С памучен тампон избършете областта на окото, отстранете останалите лекарства.

Този тип лекарства най-често съдържат антибиотици. Мехлемите са подходящи за употреба при новородени, защото се прилагат по-лесно. Бебетата могат да затворят очи и да мигат, така че не винаги е възможно да бъдат ударени от капки.

Мехлемите се поставят зад долния клепач или се нанасят върху краищата на клепачите. Количеството, необходимо за употреба, е посочено в инструкциите..

Когато се предписва масаж на назолакрималния канал?

Тази процедура понякога се прави при конюнктивит. Въпреки това, с инфекциозната природа на заболяването, ефективността на масажа е намалена до почти нула. Показан е при дакриоцистит. Това е нарушение на дейността на слъзния канал, което се случва при едно новородено от 8 до 10.

При патология течността не се отделя от жлезите, тъй като каналът е блокиран. В резултат на това съдържанието се натрупва и вероятността от размножаване на опасни патогени се увеличава. В същото време слъзната торбичка се възпалява.

Манипулацията обаче не се извършва при наличието на следните противопоказания:

 • фистула;
 • остра форма на възпалителния процес;
 • гнойно възпаление;
 • воднянка на слъзната торбичка.

Масажна техника

За да масажирате слъзните проходи, е необходимо да отрежете ноктите си в корена и да измиете ръцете си със сапун. Също така ще трябва да третирате лигавицата с антисептични средства. За целта използвайте разтвор на фурацилин.

По време на масажа показалните пръсти се преместват в посока от крилата на носа към вътрешните ъгли на очите. Не натискайте силно. Течността се отстранява от канала с леки плъзгащи се движения. Трябва да ги повторите 10 пъти..

В този момент трябва да се наблюдава повишено отделяне на съдържанието. След спиране на отделянето можете да изпуснете капките, предписани от Вашия лекар. След това посоката на движение се променя (по носа надолу). Трябва да направите 10 повторения.

Народни средства за защита

Офталмолозите казват, че самолечението и използването на народни средства не могат да бъдат. Важно е да се определи причината за заболяването, за да се отстрани. Ако отделите време за лечение с традиционни методи, състоянието на бебето може да се влоши..

Ето защо е наложително да се явите на специалист и да координирате всякакви средства с него. Чаят от лайка обикновено се използва за намаляване на възпалението. Има антисептични свойства. Също така се препоръчва понякога да се използва мед, тъй като той е естествен дезинфектант. При новородени обаче пчеларският продукт може да предизвика алергична реакция..

Усложнения

Ако не се лекува правилно, могат да възникнат сериозни усложнения. Ако говорим за вирусно протичане на болестта, тогава патогенът засяга не само очите, но и вътрешните органи.

Гонококовата инфекция се разпространява по цялата роговица. Поради това се получава силно подуване на клепачите. В бъдеще има изобилно отделяне на гнойно съдържание. Липсата на лечение води до развитие на язви, както и до пълна загуба на органа на зрението.

Предотвратяване

Мерките за предотвратяване на конюнктивит включват:

 1. Спазване на хигиенните правила и редовни прегледи на бременна жена по време на бременност. Дори на етапа на планиране на зачеването трябва да се подложите на пълен преглед, за да изключите наличието на инфекции. Ако са идентифицирани патогени, е необходимо да се излекува и едва след това да се планира бременност. Също така е важно да се тествате редовно, докато носите бебе. През този период тялото на бъдещата майка е отслабено, поради което не може да устои на патогенни микроорганизми.
 2. За да се предотврати заразяване от жена на дете веднага след раждането, лекарите използват специални антимикробни средства. Те са погребани в очите на новородено.
 3. След изписването се изисква лична хигиена. Лигавиците на бебето трябва да се измият с чиста преварена вода. Течност може да се натрупва върху роговицата, която трябва да се отстрани с навлажнени памучни тампони. Това е необходимо, за да не се създаде среда за размножаване на патогени. За лечение на всяко око се използва различен памучен тампон. Движенията се извършват в посока от външния ръб към вътрешния.
 4. На всички етапи от грижите за дете майките трябва да поддържат собствените си ръце чисти. Също така трябва да запомните, че всички артикули за грижа (включително памучни тампони) трябва да са стерилни..
 5. Осигурете достатъчно количество свеж въздух в помещението. Патогенните микроорганизми няма да могат да се размножават бързо, ако помещението е постоянно проветрявано.
 6. Извършвайте закаляващи дейности от първите дни от живота на детето. За това можете да използвате лека гимнастика, както и водни процедури. Ако бебето има силен имунитет, тялото ще се противопостави по-добре на вируси и бактерии..

Полезно видео

Бебешките очи са сълзящи | Конюнктивит при новородено:

Заключение

Конюнктивит при кърмачета най-често се появява като последица от инфекция по време на раждане. Ако бъдещата майка се сблъска с инфекции, съществува риск да ги предаде на новороденото. Самолечението в този случай е забранено, тъй като е необходимо да се идентифицира патогенът. След като определи вида на заболяването, лекарят ще предпише подходящите лекарства..

Конюнктивит при новородени: видове и симптоми на заболяването


Възпалението на епитела и очната ябълка на дете (в офталмологията този феномен се нарича "конюнктивит при новородено", "неонатална офталмия") е поражение на лигавицата на окото. Причината е инфекция с различни вируси, както и употребата на лекарства.

Симптоми на заболяването при бебета

 • Обилно сълзене;
 • Сърбеж в областта на инфекцията;
 • Дразнене от ярка светлина;
 • Подпухналост на клепачите;
 • Образуване на филм върху очите;
 • Гнойно отделяне (в случай на бактериална форма на заболяването);
 • Възможни точни кръвоизливи.

Нека разгледаме по-подробно

 • Бактериални (хламидии, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, пневмококи и др.) Типични признаци са слепване на клепачите, сухота в очите и конюнктивата. Отначало инфекцията се проявява в едното око, после в другото.
 • Алергични. Придружено от кихане, отделяне на бистра течност, с желание да се разтрие заразеното място.
 • Вирусни (аденовируси, херпесни вируси, ARVI). На окото се появява обилна, бистра течност, без слепване на клепачите. Характеризира се с хрема, възпалено гърло и висока температура. Точно както при бактериалните, инфекцията се появява за първи път в едното око..
 • Лекарство. Симптомите са подобни на алергичния конюнктивит, възниква няколко часа след вливането с разтвор за предотвратяване на инфекция.
 • Гъбични. Прилича на бактериална. Случва се очите да са засегнати от смесена инфекция.

Конюнктивит при кърмачета: причини за

Инфекцията може да възникне по редица причини:

 • Контакт със лигавицата на майката по време на раждане;
 • Понижен имунитет при бебе;
 • Неспазване на хигиенните процедури;
 • Инфекция от лекари;
 • Наличието на чуждо тяло в окото;
 • Инфекция с инфекции в тялото на майката.

Жена, която носи дете в себе си, трябва предварително да се грижи за здравето на бебето и да лекува всички съществуващи заболявания. Естеството, продължителността и лечението на инфекцията ще зависят от нейния тип (бактериален или вирусен).

Диагностика на конюнктивит при новородени

Офталмологът отлично разпознава диагнозата на заболяване при бебе. С гнойна форма той взема цитонамазка, с помощта на която определя вида на инфекцията. Но тук е много важно да се изключи мейбомитът, тъй като методите на лечение в този случай ще бъдат различни. Ако формата на заболяването е алергична, тя провежда тестове за алергия.

В зависимост от получените резултати от теста се предписва лечение. Засегнатата област се измива с разтвор на фурацилин, като се използва тампон от марля или спринцовка без игла. Ако инфекцията е придружена от болка и треска, на бебето се прилага венозно антипиретично и аналгетично лекарство..

Лечение на очна инфекция при бебе

С бърз отговор и правилен подход към лечението конюнктивитът може да бъде преодолян за 2 дни. Проблемът е, че не всички форми на контрол на инфекцията са подходящи за бебе..

В зависимост от вида на конюнктивит, лечението се разделя на следните етапи:

Бактериални

 • Floxal (основният компонент е офлоксацин). Може да се използва от раждането, 1-4 капки на ден.
 • Тобрекс (активна съставка - тобрамицин). Бебета - 1-2 капки 5 пъти на ден. 6-месечни деца и по-големи - на всеки 4 часа.
 • Левомицетин. Не се препоръчва за деца под 2-годишна възраст. В конюнктивалната торбичка се вкарва 1 капка 1 път за 5 часа.
 • Cipromed (активно вещество - ципрофлоксацин). Не се препоръчва за деца под 1 година. По 1-2 капки се инжектират 6 пъти на ден.

Препоръчително е да полагате мехлем през нощта. За много малки деца - "Floxal" (с концентрация на веществото 1%). Моля, обърнете внимание, че албуцид (натриев сулфацил) се предлага в 20% и 30% разтвор. Обикновено вливането е придружено от силно усещане за парене, така че това лекарство не се препоръчва да се използва в началото на лечението.

Ако инфекцията е придобила гнойна форма, преди накапване, измийте очите с инфузия на лайка при стайна температура, а също така поставете антибактериален мехлем (тетрациклин или еритромицин) през нощта.

Трябва да се помни: само лекарят, който е диагностицирал формата на заболяването, предписва лечение. Важно е да се придържате към препоръките, независимо дали става въпрос за евтино лечение или обратно..
 • Офталмоферон (на базата на алфа-2b рекомбинантен интерферон). Използва се за новородени. Препаратът съдържа борна киселина и димедрол и те дават противовъзпалителен ефект.
 • Aktipol (пара-аминобензоена киселина) Ефектът на лекарството не е проучен, поради което се препоръчва употребата му, когато ползата надвишава потенциалния риск. Трябва да се съхранява в хладилник и преди вливане да се затопли до стайна температура.

Също така, вирусният конюнктивит може да се лекува с инфузия на лайка (1 чаена лъжичка на чаша вряща вода) или слаб чай.

Алергични

 • Кромохексал (кромоглициева киселина) се препоръчва за деца от 2-годишна възраст, но с повишено внимание.
 • Опатанол (родово наименование - олопатадин). Одобрен от 3-годишна възраст, но няма клинични изпитвания при деца.
 • Алергодил (азеластин хидрохлорид), одобрен от 4 години.

Ако подозирате алергична форма на заболяването, дайте му например фенистил на капки за перорално приложение, не забравяйте да посетите педиатър и, ако е необходимо, алерголог.

Техника на процедурите

 1. Поставете новороденото на равна повърхност, ако е възможно, помолете помощника да оправи главата.
 2. Топли капки до стайна температура, първо проверете на гърба на китката си. Ако няма усещане за топлина или студ, продължете с процедурата.
 3. Измийте ръцете си и издърпайте долния клепач на детето, като разпределите 1-2 капки във вътрешния ъгъл на окото. Изтрийте останалата течност със стерилна кърпа.

Лечение на конюнктивит при кърмачета с народни средства

Алтернативната медицина не се препоръчва за новородени бебета, тъй като майките просто няма да имат право да тестват традиционни методи за справяне с болестта върху дете. Лечението на бебета вкъщи също подлежи на критики от съвременната медицина, тъй като:

 • При алергичен конюнктивит използването на народни средства може да изостри симптомите.
 • В случай на бактериална инфекция, някои техники, като вливане на кърма, лечение с обратен ефект..
 • С вирусната природа на заболяването нетрадиционните средства действат според вярата на пациента.

Съществува обаче допустим обхват на приложение на традиционната медицина - лечението на лигавиците. По този начин е полезно да се допълни предписаната от лекаря терапия и само след неговото одобрение..

Възможни средства: инфузия на лайка, метличина, чай или червено.

Начин на приложение: готовото лекарство се импрегнира с памучно-марлеви тампони и се използва за механична обработка на конюнктивата на окото.

Усложнения и последици

Възможни последици от заболяването при преждевременно родени бебета: отит на средното ухо, менингит, сепсис. Това заболяване трябва да се приема сериозно.

Основни усложнения при бебета:

 • Намалено образуване на сълзи или синдром на сухо око. Образува се поради блокада на съответните тубули.
 • Инфекциозно възпаление на клепачите или блефарит. Съпътстваща последица от конюнктивит.
 • Кератит, еписклерит или влошаване на прозрачността в роговицата на окото, поява на левкорея и други патологии. Може да бъде причинено от определени бактерии.
 • Белези на тъканния слой и лигавицата на окото. Обикновено се причинява от липса на адекватна терапия.

Профилактика на конюнктивит при новородено

За да предпазите детето възможно най-много от инфекция, трябва да се придържате към прости хигиенни правила.

 • Мийте ръцете на бебето си редовно, например след разходка навън. Първоначално научете детето да бъде чисто;
 • Поддържайте чистота спалното бельо, играчките и други предмети с постоянна употреба;
 • Прекарвайте времето си на открито, доколкото е възможно;
 • Изплакнете добре храната преди употреба;
 • Наблюдавайте бебешката храна, тя трябва да бъде балансирана и пълноценна;
 • Проветрявайте периодично детската стая и наблюдавайте нивото на влажност;
 • Провеждайте процедури за баня всеки ден;
 • Избягване на контакт със заразени деца.

Въпросите за хигиена и превенция се занимават от лекари в предродилни клиники. В зависимост от състоянието на майката те препоръчват лекарства за лечение, а също така извършват необходимите процедури.
Обратно към съдържанието

Професионален съвет

 • Дори ако симптомите се появят в едното око, погребете и двете;
 • Важно е да се следи срока на годност на лекарствата;
 • Капнете лекарството във вътрешния ъгъл на бебето, между клепачите, дори ако то е затворило очи. Когато отвори очи, лекарството ще отиде там, където трябва;
 • Когато заравяте око за бебе, не го докосвайте с пипета, в противен случай то ще се зарази;
 • По време на острото заболяване често насаждайте лекарството през деня и слагайте мехлема през нощта. През този период конюнктивитът се характеризира с обилна лакримация, която спира действието на лекарството след половин час;
 • Продължете лечението още 3 дни, при условие че всички симптоми са преминали.

Конюнктивит при кърмачета

Конюнктивит при новородени и кърмачета през първата година от живота е проблем, с който повече от 15% от младите майки трябва да се сблъскат. Сама по себе си патологията не представлява голяма заплаха за здравето и още повече за живота на бебето. Но болестта е придружена от симптоми, които са изключително неприятни за детето, бебето става капризно, сълзливо, яде и спи лошо. Освен това съществува риск от усложнения..

Конюнктивит при кърмачета често се бърка с дакриоцистит, заболяване, при което слъзната торбичка при бебето се възпалява или банално запушване на слъзния канал. Патологиите са сходни по прояви, но все пак се различават и изискват съвсем различен подход към лечението. С навременното посещение на лекар и правилната диагноза няма да е трудно да се излекува конюнктивит за няколко дни. Но за това е необходимо родителите да познават характерните симптоми на патологията, да могат да я разпознаят навреме и да предприемат подходящи мерки..

Какво е

Конюнктивитът е възпаление на лигавицата на очите, причинено от химически дразнители или патогени. За да се определи правилно как да се лекува конюнктивит при кърмачета, е важно да се установи причината за неговия произход. Причинителите на болестта могат да бъдат или бактерии, или вируси. Съответно се разграничава конюнктивит:

 • бактериални;
 • вирусен.

Напоследък алергичният конюнктивит, който се развива на фона на сезонни алергии при дете или под въздействието на хистамини, става все по-често срещан. В същото време всичко може да действа като хистамин: храна, лекарства, домакински химикали и дори домашен прах.

Но най-често срещаната е бактериалната форма на заболяването. В зависимост от вида на патогенните микроорганизми се различават следните подвидове на бактериален конюнктивит:

 • стафилококов;
 • пневмококов;
 • гонококов;
 • хламидиална.

Бактериалният конюнктивит често се нарича гноен, тъй като заболяването е придружено от обилно гнойно отделяне, вдишване на окото и залепване на клепачите. Такива прояви на болестта плашат родителите, но лечението на тази форма е много по-бързо, по-лесно от вирусно и без сериозни последици..

Вирусният конюнктивит при кърмаче се развива и протича, на пръв поглед отсъства по-лесно, гнойно отделяне. Но често именно тази форма на заболяването, ако не се лекува навреме и до края, води до сериозни усложнения. В този случай не само очите могат да бъдат засегнати, ако вирусна инфекция се разпространи в тялото. Най-голямата опасност се крие във факта, че системите и вътрешните органи на бебето все още не са напълно оформени, въвеждането на вируса може да наруши процеса на пълното им развитие и да причини различни дисфункции и необратими промени.

Как се проявява болестта

Конюнктивит при деца под една година може да бъде точно диагностициран от лекар, тъй като многобройни офталмологични патологии имат подобни симптоми. Въпреки това има определени признаци, по които родителите могат да подозират това конкретно заболяване и да се обърнат за помощ към лекар..

Конюнктивит, причинен от бактерии, може да бъде разпознат от:

 • силно зачервяване и дразнене на лигавицата;
 • подуване на клепачите;
 • гнойно отделяне от окото.

През деня гнойта се отмива със сълзи или се отстранява чрез измиване. Но за една нощ се натрупва, изсъхва, образуваните корички слепват клепачите. В тежки случаи детето не може самостоятелно да отваря очи след сън.

Вирусният конюнктивит се проявява по следния начин:

 • интензивно сълзене;
 • зачервяване на лигавицата на окото и клепачите;
 • подпухналост (може да се разпознае при едногодишно дете и по-големи деца, тъй като при новородено самите очи изглеждат подути);
 • повърхността на очната ябълка често е покрита с белезникав филм;
 • първо, едното око се възпалява, след което инфекцията преминава към второто.

Вирусният конюнктивит също често е придружен от повишаване на телесната температура; децата над две години могат съвсем ясно да обяснят какво ги тревожи. Като правило това са главоболие, слабост, неразположение, болки в ставите, липса на апетит - тоест типичните симптоми на ARVI, които причиняват вирусен конюнктивит.

Начини за заразяване и причини за развитие

Смята се, че ако заболяването при кърмачета е вродено, причината за всички неприятности е неадекватна грижа и неспазване на хигиенните правила. В случая обаче това не е напълно вярно. Дори най-чистото бебе, живеещо в идеални санитарни условия, може да получи конюнктивит.

Основните причини за заболяването са следните:

 • Слаб имунитет. При всички новородени, без изключение, имунната система не работи с пълна сила; без подходящо наблюдение, бебето е лесно да вземе всяка инфекция. Ако освен това детето е претърпяло инфекциозно заболяване на носоглътката или други органи, е родено преждевременно или с ниско тегло, е недохранено, рискът се увеличава няколко пъти.
 • Инфекциозни заболявания на майката. Бактериалният конюнктивит, причинен от хламидия или гонокок, в повечето случаи преминава към бебето от майката при преминаване през родовия канал.
 • Прах, пясък, химически изпарения и други дразнители, които могат да провокират възпалителен процес в очите.
 • Неспазване на основните хигиенни правила.
 • Остри вирусни инфекции на назофаринкса. Много рядко вирусният конюнктивит се развива изолирано, като правило това са усложнения от аденовирусна инфекция, грип и др..

Дори и най-опитната и грижовна майка няма да може да предвиди абсолютно всичко и да предпази бебето си на 100% от всички болести. Но въпреки това много неща са в нейните ръце. Бременната жена задължително трябва да лекува всички заболявания преди раждането. И след раждането на дете, не бъдете мързеливи напълно и редовно се грижете за него.

Методи на лечение

Конюнктивит при дете, както при възрастен, може да бъде излекуван у дома за няколко дни, но само ако всички препоръки на лекуващия лекар се спазват от началото на курса на лечение до пълно възстановяване. Трябва да се разбере, че тялото на детето все още не е напълно оформено, имунитетът на бебето е крехък и най-малкият пропуск от страна на родителите може да доведе до сериозни усложнения.

В идеалния случай посетете очен лекар при първите подозрителни симптоми. Ако това не е възможно, измиването на окото ще помогне за облекчаване на състоянието на бебето. Можете да използвате фармацевтичното антисептично лекарство Furacilin или отвари от лечебни билки: лайка, невен, градински чай. Разтворът за измиване трябва да бъде слаб и самата процедура трябва да се извършва на всеки два часа през деня и веднъж или два пъти през нощта, когато бебето се събуди за хранене.

Някои източници препоръчват преди пристигането на лекаря да се погребват очите с левомицетин или да се постави тетрациклинов маз. Всъщност тези антибактериални лекарства се използват широко при лечението на конюнктивит, причинен от патогенна микрофлора. Но в същото време те имат редица противопоказания и се предписват на новородени и кърмачета само ако по някаква причина по-модерни и щадящи лекарства не са подходящи. Поради това не се препоръчва да започнете да ги използвате самостоятелно, без одобрението на лекар, особено ако бебето все още не е на 2 месеца.

Един от най-безопасните и ефективни методи за лечение на конюнктивит при новородени е масажът на назолакрималния канал. Всяка майка, дори най-младата и най-неопитната, може да се научи да го прави самостоятелно у дома, основното е предпазливост, внимание и любов..

Как правилно да изплакнете очите си

Именно с тази процедура започва ефективното лечение на конюнктивит при малки деца. В никакъв случай не трябва да се прилагат антибактериални лекарства, ако очите предварително не са изчистени от секрети и дезинфекцирани. За да направите това, първо трябва да подготвите антисептичен разтвор. Ако няма нищо под ръка, тогава можете да изплакнете очите на бебето с обикновена преварена вода, най-важното е да не пренебрегвате тази процедура и да премахвате корички и гной няколко пъти на ден. Но лечението ще бъде по-ефективно и възстановяването ще дойде по-бързо, ако използвате фурацилин.

В аптеките обикновено се продава под формата на хапчета и е много евтино. Един пакет е достатъчен за пълен курс на лечение.

Разтворът се приготвя по следния начин:

 1. Извадете лекарствената таблетка от опаковката и я смачкайте на прах. Колкото по-добре се прави това, толкова по-бързо се разтваря фурацилин във вода..
 2. Изсипете праха в стерилизиран съд, налейте 100 мл преварена вода с температура около 38 градуса, но не по-висока.
 3. Разбъркайте, оставете за половин час, за да се разтвори напълно прахът. Трябва да получите жълта течност.
 4. Фурацилин винаги дава остатък. Така че малките частици от лекарството да не наранят очите на бебето, полученият разтвор се филтрира през стерилна превръзка, сгъната на няколко слоя преди измиване..

Разтворът не може да се съхранява дълго време без хладилник, той трябва да се използва в рамките на един ден. В хладилника можете да съхранявате разтвора на фурацилин в стерилен, плътно затворен контейнер до две седмици. Но е по-добре да не бъдете мързеливи всеки ден, за да приготвите прясно лекарство..

Директно изплакване се извършва с помощта на памучна гъба, тя се навлажнява в приготвен разтвор, леко се изстисква и внимателно се отстраняват коричките и гнойта, движещи се в посока от вътрешния ъгъл на очите към външния. Една гъба се използва веднъж за едното око, а за второто око трябва да се използва чист памучен тампон. Изплакването с чаени листа или отвара от лечебни растения се извършва по подобен начин. Основното нещо, което трябва да запомните, са три правила:

 • температурата на течността не трябва да бъде по-висока от 38 градуса;
 • отварите и настойките трябва да бъдат внимателно филтрирани, така че в тях да не остане нито една трева или зърно;
 • разтворите за изплакване не се съхраняват дълго, в идеалния случай се приготвят пресни.

Как се полага мехлемът

Ако лекарят сметне за необходимо да предпише тетрациклин или друг антибактериален мехлем, поставете го зад долния клепач 10-15 минути след измиване. Това се прави по следния начин:

 1. Измийте добре ръцете със сапун.
 2. Поставете бебето на маса за повиване или легло, така че да не може да се търкаля.
 3. Отворете епруветката с мехлем и изстискайте необходимото количество върху пръста на дясната си ръка.
 4. Издърпайте долния клепач с пръстите на лявата си ръка и внимателно инжектирайте мехлема.
 5. Повторете процедурата с второто око.

Как се прави масаж

При гноен конюнктивит обилното отделяне може да запуши носослезния канал. Това увеличава дискомфорта за бебето и забавя лечението. В този случай ще помогне масажът на назолакрималния канал. В идеалния случай детска сестра ще ви покаже как да го направите правилно. Но всъщност това е напълно фалшив процес, на който можете да се научите сами. Основното тук отново е точността и вниманието..

 1. Първо, очите на трохите трябва да се изплакнат с фурацилин, за да се премахнат всички корички и натрупвания на гной под клепачите.
 2. След това върховете на показалеца се поставят в ъглите на окото на детето.
 3. С вибриращи, леко натискащи движения пръстите се спускат до крилата на носа.

Трябва да има поне десет такива пропуска. Ако лекарят е предписал антибактериални капки или мехлеми, те се прилагат след масажа..

Какви лекарства може да предпише лекар

Лечението на новородени, и не само при конюнктивит, винаги се усложнява от факта, че повечето лекарства не могат да се използват поради дългия списък с възможни странични ефекти. Лекарят подбира най-щадящите лекарства от последно поколение с минимум "странични ефекти", докато е също толкова важно правилно да се определи дозировката.

Ако говорим за конюнктивит при новородени, това ще бъдат капки за очи и мехлеми с антибактериално, противовъзпалително действие. Следните лекарства са се доказали най-добре:

 • Албуцид - лекарството се прилага по 1-2 капки след измиване във всяко око до 8 пъти през първите два дни от заболяването, след това, с подобряване на състоянието, броят на вливанията се намалява до 4 пъти на ден.
 • Vitabact - тези капки трябва да се използват най-малко 7 дни, но не повече от 10, лекарството се прилага по една капка наведнъж до 4 пъти на ден.
 • Офталмоферонът също има антивирусен ефект, в първите дни на заболяването се инжектира по една капка на всеки два часа, след което броят на вливанията постепенно се намалява до 3-4 пъти на ден. Курсът на лечение продължава, докато симптомите изчезнат напълно..
 • Tobrex е антибактериален очен мехлем, достатъчно е да го полагате веднъж дневно в продължение на десет дни.
 • Тетрациклиновият маз е традиционно лекарство за възпаление на очите, което е одобрено за употреба в педиатрията. Мехлемът се прилага два до три пъти на ден след измиване, редувайки се с инстилации. Курсът на лечение продължава до две седмици.

Ако предписаният от лекаря режим на лечение не дава положителни резултати в продължение на два до три дни, трябва отново да се консултирате с офталмолог и да го коригирате. При правилния подход симптомите на бактериален конюнктивит напълно изчезват за 5-7 дни, вирусни - 7-10 дни. През този период е важно особено внимателно да наблюдавате хигиената на бебето, а след възстановяване не забравяйте за превантивните мерки.

Абстракт: Конюнктивит при кърмачета е често срещана офталмологична патология, не най-опасната, но способна да провокира сериозни усложнения без подходящо лечение. Напълно възможно е да се отървете от болестта за няколко дни, ако точно следвате препоръките на лекаря. В противен случай лечението може да отнеме няколко седмици или заболяването ще се повтаря отново и отново. Основният метод на лечение е измиването на окото с антисептични разтвори. В тежки случаи лекарят предписва местни и системни антибиотици. Ако родителите искат бебето им да се усмихне отново и да погледне на света с чисти и чисти очи възможно най-скоро, те ще имат търпение и ще следват всички указания на лекаря без отклонение..

Конюнктивит при новородени и кърмачета

 • Основни причини
 • Видове и форми
 • Какви са основните симптоми и признаци на заболяването?
 • Диагноза при бебе
 • Лечение
 • Общи препоръки
 • Специфична терапия
 • Ежедневен режим
 • Терапевтична диета
 • Предотвратяване

Много често през първата година от живота децата могат да развият конюнктивит. При това заболяване очите се възпаляват. Лакримацията се увеличава, благосъстоянието на бебетата значително се влошава. Непредоставянето на помощ може да доведе до развитие на неблагоприятни усложнения. В тежки случаи дори водят до зрително увреждане.

Основни причини

Няколко фактора могат да доведат до появата на конюнктивит. При новородени и кърмачета най-честите причини са:

 • Инфекции. Болестта може да бъде причинена както от бактерии, така и от вируси. В по-редки случаи се случва заразяване с протозои и гъбички. Ходът на болестите, причинени от различни патогени, ще се различава значително един от друг. Клиничните симптоми се проявяват по различен начин. Лечението е специфично, насочено към унищожаване на инфекцията в организма..
 • Травматични наранявания. Бебетата от 3 месеца започват активно да изследват света. Всички нови елементи представляват особен интерес за тях. Те ги придърпват в устата си или ги вкусват. Дете под 5-месечна възраст може по невнимание да си нарани окото. Лигавицата на очите при бебетата все още е много чувствителна и уязвима. След такова травматично увреждане се развива конюнктивит..
 • След раждането. Ако бъдещата майка се разболее от някакъв вид настинка или инфекциозно заболяване по време на бременност, тогава бебето лесно може да се зарази от нея. Факт е, че вирусът е много малка частица. Той лесно преминава плацентарната бариера и причинява възпаление на бебето. В този случай възникват вродени форми на конюнктивит. Този вариант на заболяването се среща при бебета от 1-вия месец от живота..
 • Алергия. Проявата на алергична реакция е развитието на възпаление на лигавицата на очите. Най-често тази опция се среща при бебета на възраст от 6 месеца, 8 месеца. По това време в диетата на детето се въвеждат нови допълващи храни, които могат да провокират алергии към непознати храни. Бебетата на 7-месечна възраст са склонни да боледуват по-често от малки и новородени.
 • Нарушаване на правилата за лична хигиена. Всяко дете трябва да има свои собствени кърпи и съдове. Ако в семейството има няколко деца на различна възраст, те трябва да използват само собствените си хигиенни артикули. Когато използвате чужди кърпи, инфекцията лесно се разпространява, болестта може да се развие.

Видове и форми

Към днешна дата има огромен брой различни варианти за хода на заболяването. За да класифицират видовете и формите на заболяването в конкретни категории, лекарите използват различни класификации. Това ви позволява точно да установите диагноза, посочваща причината за заболяването, хода на курса и да определите по-вероятната прогноза за това заболяване.

Ако болестта се появи при бебето за първи път в живота му, тогава тази опция се нарича остра. Този тип конюнктивит е записан в специален медицински картон на бебето.

След лечението, връщането на заболяването в остри форми не трябва да бъде. Ако процесът се повтори след 2 месеца или повече, тогава тази опция се нарича повтаряща се. Тази форма на заболяването има тенденция да стане хронична.

Всички инфекциозни конюнктивити са разделени на няколко форми (като се вземе предвид патогенът, който ги причинява). За различни видове очни заболявания се използват отделни видове терапия и лекарства. Инфекциозният конюнктивит може да бъде:

 • Вирусен. Най-често се среща при бебета на възраст от 4 месеца. Те са причинени от различни вируси. Доста често аденовирусите могат да причинят конюнктивит при новородени бебета. Попадайки на лигавицата на окото, те бързо увреждат клетките и причиняват възпаление. След известно време с притока на кръв вирусите бързо се разпространяват в тялото, причинявайки възпаление във вътрешните органи..
 • Бактериални. Пиковата честота при бебета е на 9 месеца, 11 месеца. Стафилококите, стрептококите и анаеробните бактерии са доста чести причини за инфекциозни очни заболявания при бебетата през първата година от живота. Болестта, причинена от чужди микроорганизми при новородени бебета, може да бъде доста трудна. В някои случаи е необходима хоспитализация. Крайно нежелателно е лечението на новородени с гнойни форми на бактериален конюнктивит у дома..
 • Хламидиална. Наречен от хламидия. Най-често инфекцията се случва дори вътреутробно, от майката. Ако бъдещата майка се зарази с хламидиална инфекция, тогава бебето също може лесно да се зарази. С притока на кръв микроорганизмите не само се разпространяват в тялото на майката, но и засягат детето. Ако по време на 9-месечна бременност жената има патология на плацентата, вътрематочният риск от инфекция на нероденото бебе се увеличава многократно.
 • Гъбични. Те са доста редки. Причинителите на заболяването в този случай са патогенни гъбички. Най-често този вариант на заболяването се среща при отслабени деца или бебета с хронични имунодефицити. Болестта се развива дълго време. Лечението изисква назначаването на специални противогъбични лекарства.

Какви са основните симптоми и признаци на заболяването?

При конюнктивит при бебета възниква възпаление на лигавицата на очите. Обикновено първо се засяга едното око. Обикновено след няколко дни възпалителният процес също започва през втория.

Най-честите симптоми при новородени и деца през първата година от живота с конюнктивит са:

 • Зачервяване на очите. Цялата бяла повърхност на окото става червена. Някои бебета имат тежки кръвоносни съдове, изпъкнали. Ярката светлина дразни възпалената лигавица. Хлапето се опитва да не отваря очи, тъй като това увеличава болката.
 • Сълзене. Един от най-характерните признаци на конюнктивит. През деня от засегнатото око се отделя много слъзна течност. В повечето случаи е прозрачен. Ако ходът на заболяването е достатъчно тежък или се е присъединила вторична инфекция, тогава естеството на отделянето се променя. Те стават гнойни, понякога дори кървави и лилави..
 • Нагнояване. При бактериален конюнктивит гнойът започва да тече от увреденото око. Той е доста лепкав и дори може да залепи ресничките заедно. Обикновено за бебета с нагнояване сутрин е трудно да отворят очи. Трябва да отстранявате гной от ресничките и очите няколко пъти на ден - с памучен тампон, потопен в топла вода или антисептик.
 • Болезненост при излагане на слънчева светлина. Възпалената лигавица на окото е силно податлива на радиация. Бебетата се чувстват много по-добре в тъмни и сенчести стаи. Ярките лъчи на слънцето им причиняват силна болезненост, носейки силен дискомфорт. На тъмно детето започва да се чувства много по-добре..
 • Нарушаване на общото благосъстояние на бебето. Като правило, когато се появят първите симптоми на конюнктивит, бебетата стават по-капризни, плачат по-често. Бебетата могат да откажат кърменето, да станат капризни. Сънливостта често се увеличава. Малките деца предпочитат да не отварят очи, тъй като това им носи силен дискомфорт.
 • Повишена телесна температура. При лек ход на заболяването той се повишава, като правило, до 37-37,5 градуса. При по-тежки форми увеличението може да бъде до 38-39 градуса. Ако детето има алергичен конюнктивит, тогава се появяват и други симптоми, характерни за алергиите. Може да се появи суха кашлица или хрема, задръствания по време на дишане. Бебетата с дерматит често имат нови сърбящи обриви.

Симптомите на конюнктивит се появяват след инкубационния период. Продължителността му зависи от причината, която е причинила заболяването. Често при вирусен конюнктивит той продължава 5-7 дни. Ако заболяването е причинено от бактерии, тогава обикновено инкубационният период се увеличава до една седмица.

При хламидиален конюнктивит първите прояви могат да се появят 12-14 дни след инфекцията. Доста дълъг инкубационен период за гъбични инфекции. Обикновено това е 2-3 седмици. За да се каже с увереност кой патоген е причинил заболяването, са необходими допълнителни изследвания и анализи..

Диагноза при бебе

Разнообразието от клинични форми на заболяването изисква помощни тестове. Те помагат да се установи причината за заболяването и да се изясни диагнозата. Диференциалната диагноза се извършва за всички новородени и кърмачета.

Пълната кръвна картина е най-често срещаният и най-прост тест за определяне на източника на инфекция. Този анализ показва не само общото състояние и тежестта на заболяването, но също така може да установи вероятната причина..

Резултатите от този тест показват наличието на бактерии, вируси или други патогенни микроорганизми в тялото.

Само един кръвен тест обаче не е информативен. Лекарят има само предварителни резултати относно причината за заболяването. Възможно е да се изясни конкретен патоген само чрез провеждане на специални лабораторни серологични тестове.

Те включват извършване на бактериална култура на слъзна течност и секретирана от очите. Това проучване е най-информативно, особено в ранните дни на заболяването. С негова помощ можете не само да намерите патогена, но и да определите чувствителността на микроорганизма към антибиотици.

Такава диагноза позволява на лекарите да диагностицират правилно и да предписват правилното лечение..

Ако в началото на заболяването бактериалното засяване на изхвърлянето не е извършено по някаква причина, тогава в такива случаи те прибягват до специфични серологични тестове. Кръвта на бебето се взема от вена и се изследва. Наличието на антитела към различни патогени ще бъде надежден факт за наличието на специфична инфекция в тялото на детето.

В най-трудните случаи се изискват няколко лабораторни изследвания наведнъж. С тяхна помощ лекарят може да постави най-точната диагноза и да реши дали са необходими антибиотици в терапията. Често новородените се приемат в болницата за всички анализи и изследвания. В стационарни условия е по-лесно да се извърши този комплекс от диагностични мерки.

Лечение

Ако ще се самолекувате у дома, не забравяйте да покажете бебето си на офталмолог.

След като прегледа детето и проведе изследвания на специални устройства, лекарят ще може да реши дали бебето трябва да бъде хоспитализирано в специализирана детска болница.

Ако лекарят ви позволява да бъдете наблюдавани и лекувани у дома, тогава в този случай той определено ще даде препоръки за това какви лекарства могат да се използват. В повечето случаи лекарите предписват специални капки за очи..

Ако заболяването е тежко, може да са необходими инжекции или антибиотични хапчета за лечение. Това се решава само от лекуващия лекар. Такива лекарства не трябва да се използват самостоятелно..

Общи препоръки

Изключително нежелателно е да се къпе бебето в първия ден от развитието на болестта. Това особено не си струва да правите, ако бебето ви има температура. Новородените бебета все още имат много лоша терморегулация и бързо могат да станат хипотермични. По-добре е да избършете тялото на детето с мека кърпа, навлажнена в топла вода. Опитайте се да избършете деликатната кожа на бебето възможно най-нежно. Избършете бебето на сухо, за да не настине.

Педиатрите не препоръчват да ходите с бебето си в разгара на остър период на заболяването. Това особено не си струва да се прави през лятото. При активна инсолация възпалението на лигавицата на очите на бебето може да се увеличи. Слънчевите лъчи могат значително да увеличат болезнеността и сълзенето на очите.

Когато ходите, не трябва да забравяте да покриете лицето и главата на детето с лек шапка с широки периферии. За новородени бебета изберете колички с обемни козирки, за да се предпазите от слънцето.

Специфична терапия

При лечението на конюнктивит е много важно правилното почистване на очите на детето. За да направите това, памучен тампон, навлажнен с топла вода, внимателно се отстранява от секретираното - от външния ъгъл към вътрешния. Дисковете за двете очи трябва да са различни. Позволено е да се прави тази процедура 3-4 пъти на ден. Можете също да използвате отвари от лайка или слаб разтвор на фурацилин. Разтворите не трябва да са горещи, за да не причинят допълнителни щети.

Антибактериалните лекарства се използват за лечение на бактериален конюнктивит. Бебетата могат да използват албуцид от раждането си. Това лекарство перфектно унищожава различни видове патогенни микроорганизми и бактерии. Повечето стафилококови инфекции могат да бъдат лекувани с албуцид. В родилните болници се използва за бебета от първите дни на живота (за профилактика и лечение на гонорейни очни инфекции).

Също толкова ефективно лекарство за лечение на бактериален конюнктивит е Левомицетин. Механизмът на действие на това лекарство е да убива бактериите. Използва се за малки деца при лечение на конюнктивит с различни варианти на протичане. Може да се използва под формата на очен мехлем, който се поставя зад клепача няколко пъти на ден.

За това как да погребете продукта в очите на дете, гледайте следващото видео.

Ежедневен режим

Организирането на правилния дневен график също играе важна роля в лечението на заболяването. Новородените бебета трябва да си почиват възможно най-много. Бебетата по време на инфекциозни заболявания трябва да спят поне 12 часа на ден. Дрямка през деня ще помогне на вашето бебе да се възстанови. Докато спите, по-добре е да завесите прозорците и да избягвате ярка слънчева светлина. Това ще помогне за бързото възстановяване и заздравяване на увредената лигавица на очите.

Терапевтична диета

За възстановяване на тялото се препоръчва на всички бебета да предписват специална диета. Новородените бебета трябва да бъдат кърмени при поискване. Интервалите между храненията обикновено не са повече от 2-3 часа. Защитните антитела от кърмата помагат на бебешкия имунитет да се бори с инфекцията.

Бебетата, които получават допълващи храни, определено трябва да се хранят на всеки 2,5-3 часа. По-добре е да изберете продукти, които са преминали достатъчна термична обработка. Предпочитат се ястия с течна консистенция. Зърнени люспи и месно пюре са чудесни възможности. Можете да допълвате диетата с пюре от плодове или зеленчуци (по възраст). За бебета се добавят малки количества пресни млечни продукти до 10 месеца.

По време на лечението на детето трябва да се дава достатъчно количество течност. Кърмещите бебета трябва да бъдат допълнени с чиста преварена вода (в допълнение към храненето). Това е особено важно при предписване на антибиотици. В този случай премахването на опасните бактериални токсини ще се случи по-бързо и детето ще се възстанови по-вероятно..

Предотвратяване

Тялото на бебетата все още е много слабо. Имунната система на бебето се развива през първата година от живота. Най-важната защита и профилактика на различни инфекциозни заболявания при малките деца е кърменето. Защитните антитела, идващи от майчиното мляко, помагат на бебетата да се справят с различни инфекциозни агенти и укрепват имунитета.

За да се предотврати конюнктивит, личната хигиена също е доста важна. Ако майката се е заразила с инфекция по време на бременност или кърмене, лечението трябва да започне възможно най-скоро. При заразяване с бактерии от различни видове се изисква прием на антибиотици. Кърменето трябва да се отложи за периода на лечение на майката. По това време бебетата се прехвърлят на хранене с адаптирани сухи смеси.

Всяко дете трябва да има свои хигиенни предмети и кърпи. Ежедневно трябва да перете детски текстилни дрехи. След измиване всичко трябва да се изглади от двете страни. По-добре е да използвате стерилни памучни тампони, за да избършете окото по време на хигиенни процедури. Това е особено важно за новородените бебета..

Ежедневните разходки на чист въздух са чудесен начин за укрепване на имунната система на новородено бебе. Изберете топло време за разходка. При по-студено време заложете на топло, удобно облекло. Не трябва да увивате детето! При децата, през първата година от живота, системата за терморегулация на тялото все още не е напълно функционална. Ако бебето е увито твърде много, то може да прегрее и дори да се разболее. Изберете дрехи за сезона.

През първата година от живота на бебето, не забравяйте да включите витамин D. В диетата е жизненоважно за бебета, които живеят в студен климат. Адекватният прием на витамин D в организма помага за укрепване на имунитета на детето, предотвратявайки възможни инфекциозни заболявания.

Конюнктивит при бебета през първата година от живота може да бъде доста опасно заболяване. С навременното назначаване на лечение заболяването се излекува добре и не става хронично. Използването на различни лекарства ви позволява да премахнете всички неблагоприятни симптоми на заболяването и води до пълно възстановяване..

Д-р Комаровски ще ви разкаже повече за конюнктивит при новородени и кърмачета в следващото видео.