Конюнктивит е често срещан при новородени. Това се обяснява с факта, че през първите месеци от живота на бебето очите му са несъвършени, зрителната система се формира и следователно е уязвима към инфекции. Развитието на заболяването обикновено преминава бързо и при неправилна терапия може да причини усложнения, които допълнително ще повлияят негативно на зрението. Поради тази причина всяка майка трябва предварително да знае как да разпознае конюнктивит при новородено, как изглежда заболяването на снимката и как да лекува бебето у дома.

Изглежда болест при новородено бебе

Какво е конюнктивит и как се проявява при деца?

При конюнктивит възниква възпаление на лигавицата на очите. Патологията обикновено се причинява от алергия или вирусна инфекция, в по-редки случаи от бактериален или гъбичен произход. Конюнктивит при деца под една година и повече се проявява със следните симптоми:

 • зачервяване, слепване, подуване на клепачите;
 • плуващи очи;
 • зачервяване на лигавицата (кръвоизлив в конюнктивата);
 • обилно сълзене;
 • лигави, гнойни, воднисти отделяния от очите;
 • усещане за песъчинки в очите;
 • фотофобия;
 • сърбеж и болка в очите;
 • детето крещи, кофти е, отказва да яде, не спи добре.

Когато се появят тези симптоми, не можете да се самолекувате. Необходимо е да се покаже бебето на офталмолог, тъй като подобни признаци често показват други очни заболявания (възпаление на роговицата, слъзна торбичка, неотваряне на слъзния канал и др.).

Разновидности на болестта

Разграничават се следните видове конюнктивит:

 • Аденовирусен - детето се заразява от въздушни капчици. Температурата на бебето се повишава до 39 ° C, появяват се втрисане, главоболие, болки в гърлото, увеличаване на подмандибуларните лимфни възли. Първо, болестта засяга едното око, след което се разпространява в другото. Характерна особеност е отделянето на сивкава течност от очите, появата на малки мехурчета и отделяне на малки филми от вътрешната страна на клепачите.
 • Ентеровирусната или хеморагичната е слабо разбрана болест, провокирана от ентеровирус. Предава се чрез контакт. Характерно е тежко серозно или гнойно отделяне от очите. Може да засегне черепните и гръбначните нерви.
 • Херпетична - болестта се причинява от вируса на херпес симплекс, който попада в тялото по въздушно-капков път или при контакт. Към основните признаци се добавят мехурчета, типични за херпес..
 • Бактериални (хламидий се изолира отделно) - причината за възпаление на конюнктивата са патогенни бактерии (Staphylococcus aureus, стрептококи, гонококи, пневмококи и др.). Заразяването става по различни начини, включително в утробата. Инфекцията често е в очакване на бебетата в детската градина. Болестта се характеризира със сивкаво или жълтеникаво сивкаво вискозно отделяне, което причинява слепване на клепачите. Има сухота на засегнатото око и кожата около него.
 • Алергична - заболяването се характеризира със силно сълзене, парене, сърбеж.

Конюнктивит при кърмачета и по-големи деца протича в остра или хронична форма. Последният се развива с отслабен имунитет на едномесечно бебе, метаболитни проблеми, продължителни респираторни инфекции.

Причини за заболяването

Очите на новороденото са уязвими на конюнктивит, тъй като им липсват сълзите, които предпазват органа на зрението от проникване и разпространение на инфекции. Когато бебето беше в утробата, то нямаше нужда от тях и поради това слъзните канали бяха затворени с желатинов филм, който обикновено избухва след първия плач на новороденото. Отнема време, за да се оформят правилно и затова дори на 4-7 месеца в годината очите на бебето са много уязвими.

Първите сълзи при бебетата се появяват на 1,5-3 месеца, но те все още не предпазват напълно очите от вируси, бактерии, гъбички, които са най-честата причина за възпаление на конюнктивата. Патогенните микроорганизми могат да заразят очите на бебето, докато все още е в болница, особено ако то е родено преждевременно или отслабено.

Конюнктивитът е вроден (например хламидиален). В тази ситуация инфекцията възниква по време на раждане или в утробата, ако по време на бременност е имала бактериално или вирусно заболяване или има инфекции на гениталния тракт.

Диагностика на патология при кърмачета

Диагностиката на конюнктивит при новородено при преглед от лекар обикновено не създава затруднения. За да определи причинителя на заболяването, специалистът може да предпише следните методи за изследване въз основа на събрания материал:

 • остъргване, намазка - с помощта на специални устройства се вземат изменени клетки от засегнатата част на окото и се изпращат за анализ в лабораторията;
 • цитологично изследване - включва използването на специално багрило, с помощта на което се установява вид конюнктивит, открива се патогенът (бактерии, гъбички);
 • директна имунофлуоресценция - действието е насочено към откриване на хламидия;
 • PCR - открива най-малките следи от вирус, гъбички, бактерии по остатъците от тяхната ДНК;
 • тест за алерген.

В допълнение към тези тестове може да са необходими кръвен тест, имуно-ензимен анализ (ELISA), бактериологични, сероскопски, хистологични и други методи за изследване. След като определи виновника за заболяването (вирус, бактерии, гъбички, алерген), лекарят ще предпише лечение, насочено към унищожаването му.

Какво е лечението?

Терапията за кърмачета е специфична, така че самолечението е неприемливо. Конюнктивитът обикновено има вирусен или бактериален характер и се предава на хората поради лоша хигиена. Това означава, че по време на заболяването трябва да ограничите бебето от контакт с други бебета и, ако е възможно, с възрастни..

Всички лекарства за лечение на деца, както на възраст под една година, така и след тях, трябва да се предписват от лекар. Преди да купите капки за очи или мехлеми за бебе, трябва да се уверите, че те могат да се използват от дете на определена възраст (вижте също: капки за очи за новородени).

По време на лечението трябва да се лекуват и двете очи на новороденото, дори ако симптомите на заболяването се проявяват само в едно. Терапията започва със здраво око, така че възпалението да не премине към него. Използвайте различен тампон за всяко око. Преди да накапате очите, те трябва да се почистят от гной и да се изплакнат със специален разтвор..

Аптечни препарати

Ако причината за конюнктивит е алерген, той трябва да бъде открит и отстранен от средата на бебето. Когато това не е възможно, контактът на детето с алергичното вещество трябва да бъде ограничен до максимум. По време на лечението на бебето може да се даде антихистамин под формата на капки за очи или таблетки.

Болестта с вирусен или бактериален произход изисква различен подход. Лекарства, съдържащи антибиотици, могат да се използват за борба с бактериите. Те обикновено се предписват при гнойно отделяне. Такива капки за очи за деца са способни да лекуват заболявания като:
(повече в статията: ефективни капки за очи при конюнктивит за деца под една година)

За терапия лекарят може да предпише тетрациклин или очен мехлем с еритромицин. Те съдържат антибиотици, които ефективно убиват бактериите.

Ако проблемът е провокиран от вирус, са необходими антивирусни лекарства - антибиотиците тук са безсилни:

 • Капките Poludan са ефективни при херпес и аденовирус;
 • Офталмоферон помага при вирусна и алергична патология;
 • Мехлемът Zovirax се използва при херпес;
 • с конюнктивит с вирусен произход се използва Tebrofen маз.

В случай на гъбично заболяване, действието на лекарството трябва да бъде насочено към точно борба с вида гъбички, провокирали възпаление на конюнктивата. В противен случай терапията ще се проточи.

Народни средства за защита

У дома, без консултация с лекар, е допустимо само изплакване на очите. Тук е полезна отвара от лайка, градински чай или слаб чай. Измиването след първите признаци на конюнктивит се появява на всеки два часа, след това три пъти на ден. За да направите това, памучен тампон се навлажнява в билкова отвара и очите се измиват, придвижвайки се от слепоочието към носа. Те се обработват, докато всички признаци на болестта изчезнат.

В началния стадий на заболяването лекарите препоръчват да се избърсват очите на новороденото със слаб чай или отвара от лайка

Как да не се разболеете?

За да се предотврати хламидиален или херпетичен конюнктивит при бременно дете, бременната жена трябва да наблюдава здравето си, да взема тестове своевременно. След като откриете проблем, е необходимо да се лекуват заболявания, които могат да се предадат на детето преди раждането..

Можете да спасите вече родено бебе от конюнктивит, като спазвате хигиенните правила. Необходимо е да се поддържа чистота в апартамента, да се проветрява стаята. Предметите за грижа за новороденото трябва да са почти стерилни. Важно е да се гарантира, че домашните любимци не докосват детето, без първо да си измият ръцете. Също така е необходимо да се следи за чистотата на ръцете и очите на бебето. По-голямото дете трябва да бъде отбито от навика да търка очите си с ръце.

Уелнес мерките, които укрепват имунната система и физическото състояние на бебето, са винаги полезни. Това са ежедневни разходки на чист въздух, закаляващи процедури, гимнастика.

Конюнктивит при новородени и кърмачета

 • Основни причини
 • Видове и форми
 • Какви са основните симптоми и признаци на заболяването?
 • Диагноза при бебе
 • Лечение
 • Общи препоръки
 • Специфична терапия
 • Ежедневен режим
 • Терапевтична диета
 • Предотвратяване

Много често през първата година от живота децата могат да развият конюнктивит. При това заболяване очите се възпаляват. Лакримацията се увеличава, благосъстоянието на бебетата значително се влошава. Непредоставянето на помощ може да доведе до развитие на неблагоприятни усложнения. В тежки случаи дори водят до зрително увреждане.

Основни причини

Няколко фактора могат да доведат до появата на конюнктивит. При новородени и кърмачета най-честите причини са:

 • Инфекции. Болестта може да бъде причинена както от бактерии, така и от вируси. В по-редки случаи се случва заразяване с протозои и гъбички. Ходът на болестите, причинени от различни патогени, ще се различава значително един от друг. Клиничните симптоми се проявяват по различен начин. Лечението е специфично, насочено към унищожаване на инфекцията в организма..
 • Травматични наранявания. Бебетата от 3 месеца започват активно да изследват света. Всички нови елементи представляват особен интерес за тях. Те ги придърпват в устата си или ги вкусват. Дете под 5-месечна възраст може по невнимание да си нарани окото. Лигавицата на очите при бебетата все още е много чувствителна и уязвима. След такова травматично увреждане се развива конюнктивит..
 • След раждането. Ако бъдещата майка се разболее от някакъв вид настинка или инфекциозно заболяване по време на бременност, тогава бебето лесно може да се зарази от нея. Факт е, че вирусът е много малка частица. Той лесно преминава плацентарната бариера и причинява възпаление на бебето. В този случай възникват вродени форми на конюнктивит. Този вариант на заболяването се среща при бебета от 1-вия месец от живота..
 • Алергия. Проявата на алергична реакция е развитието на възпаление на лигавицата на очите. Най-често тази опция се среща при бебета на възраст от 6 месеца, 8 месеца. По това време в диетата на детето се въвеждат нови допълващи храни, които могат да провокират алергии към непознати храни. Бебетата на 7-месечна възраст са склонни да боледуват по-често от малки и новородени.
 • Нарушаване на правилата за лична хигиена. Всяко дете трябва да има свои собствени кърпи и съдове. Ако в семейството има няколко деца на различна възраст, те трябва да използват само собствените си хигиенни артикули. Когато използвате чужди кърпи, инфекцията лесно се разпространява, болестта може да се развие.

Видове и форми

Към днешна дата има огромен брой различни варианти за хода на заболяването. За да класифицират видовете и формите на заболяването в конкретни категории, лекарите използват различни класификации. Това ви позволява точно да установите диагноза, посочваща причината за заболяването, хода на курса и да определите по-вероятната прогноза за това заболяване.

Ако болестта се появи при бебето за първи път в живота му, тогава тази опция се нарича остра. Този тип конюнктивит е записан в специален медицински картон на бебето.

След лечението, връщането на заболяването в остри форми не трябва да бъде. Ако процесът се повтори след 2 месеца или повече, тогава тази опция се нарича повтаряща се. Тази форма на заболяването има тенденция да стане хронична.

Всички инфекциозни конюнктивити са разделени на няколко форми (като се вземе предвид патогенът, който ги причинява). За различни видове очни заболявания се използват отделни видове терапия и лекарства. Инфекциозният конюнктивит може да бъде:

 • Вирусен. Най-често се среща при бебета на възраст от 4 месеца. Те са причинени от различни вируси. Доста често аденовирусите могат да причинят конюнктивит при новородени бебета. Попадайки на лигавицата на окото, те бързо увреждат клетките и причиняват възпаление. След известно време с притока на кръв вирусите бързо се разпространяват в тялото, причинявайки възпаление във вътрешните органи..
 • Бактериални. Пиковата честота при бебета е на 9 месеца, 11 месеца. Стафилококите, стрептококите и анаеробните бактерии са доста чести причини за инфекциозни очни заболявания при бебетата през първата година от живота. Болестта, причинена от чужди микроорганизми при новородени бебета, може да бъде доста трудна. В някои случаи е необходима хоспитализация. Крайно нежелателно е лечението на новородени с гнойни форми на бактериален конюнктивит у дома..
 • Хламидиална. Наречен от хламидия. Най-често инфекцията се случва дори вътреутробно, от майката. Ако бъдещата майка се зарази с хламидиална инфекция, тогава бебето също може лесно да се зарази. С притока на кръв микроорганизмите не само се разпространяват в тялото на майката, но и засягат детето. Ако по време на 9-месечна бременност жената има патология на плацентата, вътрематочният риск от инфекция на нероденото бебе се увеличава многократно.
 • Гъбични. Те са доста редки. Причинителите на заболяването в този случай са патогенни гъбички. Най-често този вариант на заболяването се среща при отслабени деца или бебета с хронични имунодефицити. Болестта се развива дълго време. Лечението изисква назначаването на специални противогъбични лекарства.

Какви са основните симптоми и признаци на заболяването?

При конюнктивит при бебета възниква възпаление на лигавицата на очите. Обикновено първо се засяга едното око. Обикновено след няколко дни възпалителният процес също започва през втория.

Най-честите симптоми при новородени и деца през първата година от живота с конюнктивит са:

 • Зачервяване на очите. Цялата бяла повърхност на окото става червена. Някои бебета имат тежки кръвоносни съдове, изпъкнали. Ярката светлина дразни възпалената лигавица. Хлапето се опитва да не отваря очи, тъй като това увеличава болката.
 • Сълзене. Един от най-характерните признаци на конюнктивит. През деня от засегнатото око се отделя много слъзна течност. В повечето случаи е прозрачен. Ако ходът на заболяването е достатъчно тежък или се е присъединила вторична инфекция, тогава естеството на отделянето се променя. Те стават гнойни, понякога дори кървави и лилави..
 • Нагнояване. При бактериален конюнктивит гнойът започва да тече от увреденото око. Той е доста лепкав и дори може да залепи ресничките заедно. Обикновено за бебета с нагнояване сутрин е трудно да отворят очи. Трябва да отстранявате гной от ресничките и очите няколко пъти на ден - с памучен тампон, потопен в топла вода или антисептик.
 • Болезненост при излагане на слънчева светлина. Възпалената лигавица на окото е силно податлива на радиация. Бебетата се чувстват много по-добре в тъмни и сенчести стаи. Ярките лъчи на слънцето им причиняват силна болезненост, носейки силен дискомфорт. На тъмно детето започва да се чувства много по-добре..
 • Нарушаване на общото благосъстояние на бебето. Като правило, когато се появят първите симптоми на конюнктивит, бебетата стават по-капризни, плачат по-често. Бебетата могат да откажат кърменето, да станат капризни. Сънливостта често се увеличава. Малките деца предпочитат да не отварят очи, тъй като това им носи силен дискомфорт.
 • Повишена телесна температура. При лек ход на заболяването той се повишава, като правило, до 37-37,5 градуса. При по-тежки форми увеличението може да бъде до 38-39 градуса. Ако детето има алергичен конюнктивит, тогава се появяват и други симптоми, характерни за алергиите. Може да се появи суха кашлица или хрема, задръствания по време на дишане. Бебетата с дерматит често имат нови сърбящи обриви.

Симптомите на конюнктивит се появяват след инкубационния период. Продължителността му зависи от причината, която е причинила заболяването. Често при вирусен конюнктивит той продължава 5-7 дни. Ако заболяването е причинено от бактерии, тогава обикновено инкубационният период се увеличава до една седмица.

При хламидиален конюнктивит първите прояви могат да се появят 12-14 дни след инфекцията. Доста дълъг инкубационен период за гъбични инфекции. Обикновено това е 2-3 седмици. За да се каже с увереност кой патоген е причинил заболяването, са необходими допълнителни изследвания и анализи..

Диагноза при бебе

Разнообразието от клинични форми на заболяването изисква помощни тестове. Те помагат да се установи причината за заболяването и да се изясни диагнозата. Диференциалната диагноза се извършва за всички новородени и кърмачета.

Пълната кръвна картина е най-често срещаният и най-прост тест за определяне на източника на инфекция. Този анализ показва не само общото състояние и тежестта на заболяването, но също така може да установи вероятната причина..

Резултатите от този тест показват наличието на бактерии, вируси или други патогенни микроорганизми в тялото.

Само един кръвен тест обаче не е информативен. Лекарят има само предварителни резултати относно причината за заболяването. Възможно е да се изясни конкретен патоген само чрез провеждане на специални лабораторни серологични тестове.

Те включват извършване на бактериална култура на слъзна течност и секретирана от очите. Това проучване е най-информативно, особено в ранните дни на заболяването. С негова помощ можете не само да намерите патогена, но и да определите чувствителността на микроорганизма към антибиотици.

Такава диагноза позволява на лекарите да диагностицират правилно и да предписват правилното лечение..

Ако в началото на заболяването бактериалното засяване на изхвърлянето не е извършено по някаква причина, тогава в такива случаи те прибягват до специфични серологични тестове. Кръвта на бебето се взема от вена и се изследва. Наличието на антитела към различни патогени ще бъде надежден факт за наличието на специфична инфекция в тялото на детето.

В най-трудните случаи се изискват няколко лабораторни изследвания наведнъж. С тяхна помощ лекарят може да постави най-точната диагноза и да реши дали са необходими антибиотици в терапията. Често новородените се приемат в болницата за всички анализи и изследвания. В стационарни условия е по-лесно да се извърши този комплекс от диагностични мерки.

Лечение

Ако ще се самолекувате у дома, не забравяйте да покажете бебето си на офталмолог.

След като прегледа детето и проведе изследвания на специални устройства, лекарят ще може да реши дали бебето трябва да бъде хоспитализирано в специализирана детска болница.

Ако лекарят ви позволява да бъдете наблюдавани и лекувани у дома, тогава в този случай той определено ще даде препоръки за това какви лекарства могат да се използват. В повечето случаи лекарите предписват специални капки за очи..

Ако заболяването е тежко, може да са необходими инжекции или антибиотични хапчета за лечение. Това се решава само от лекуващия лекар. Такива лекарства не трябва да се използват самостоятелно..

Общи препоръки

Изключително нежелателно е да се къпе бебето в първия ден от развитието на болестта. Това особено не си струва да правите, ако бебето ви има температура. Новородените бебета все още имат много лоша терморегулация и бързо могат да станат хипотермични. По-добре е да избършете тялото на детето с мека кърпа, навлажнена в топла вода. Опитайте се да избършете деликатната кожа на бебето възможно най-нежно. Избършете бебето на сухо, за да не настине.

Педиатрите не препоръчват да ходите с бебето си в разгара на остър период на заболяването. Това особено не си струва да се прави през лятото. При активна инсолация възпалението на лигавицата на очите на бебето може да се увеличи. Слънчевите лъчи могат значително да увеличат болезнеността и сълзенето на очите.

Когато ходите, не трябва да забравяте да покриете лицето и главата на детето с лек шапка с широки периферии. За новородени бебета изберете колички с обемни козирки, за да се предпазите от слънцето.

Специфична терапия

При лечението на конюнктивит е много важно правилното почистване на очите на детето. За да направите това, памучен тампон, навлажнен с топла вода, внимателно се отстранява от секретираното - от външния ъгъл към вътрешния. Дисковете за двете очи трябва да са различни. Позволено е да се прави тази процедура 3-4 пъти на ден. Можете също да използвате отвари от лайка или слаб разтвор на фурацилин. Разтворите не трябва да са горещи, за да не причинят допълнителни щети.

Антибактериалните лекарства се използват за лечение на бактериален конюнктивит. Бебетата могат да използват албуцид от раждането си. Това лекарство перфектно унищожава различни видове патогенни микроорганизми и бактерии. Повечето стафилококови инфекции могат да бъдат лекувани с албуцид. В родилните болници се използва за бебета от първите дни на живота (за профилактика и лечение на гонорейни очни инфекции).

Също толкова ефективно лекарство за лечение на бактериален конюнктивит е Левомицетин. Механизмът на действие на това лекарство е да убива бактериите. Използва се за малки деца при лечение на конюнктивит с различни варианти на протичане. Може да се използва под формата на очен мехлем, който се поставя зад клепача няколко пъти на ден.

За това как да погребете продукта в очите на дете, гледайте следващото видео.

Ежедневен режим

Организирането на правилния дневен график също играе важна роля в лечението на заболяването. Новородените бебета трябва да си почиват възможно най-много. Бебетата по време на инфекциозни заболявания трябва да спят поне 12 часа на ден. Дрямка през деня ще помогне на вашето бебе да се възстанови. Докато спите, по-добре е да завесите прозорците и да избягвате ярка слънчева светлина. Това ще помогне за бързото възстановяване и заздравяване на увредената лигавица на очите.

Терапевтична диета

За възстановяване на тялото се препоръчва на всички бебета да предписват специална диета. Новородените бебета трябва да бъдат кърмени при поискване. Интервалите между храненията обикновено не са повече от 2-3 часа. Защитните антитела от кърмата помагат на бебешкия имунитет да се бори с инфекцията.

Бебетата, които получават допълващи храни, определено трябва да се хранят на всеки 2,5-3 часа. По-добре е да изберете продукти, които са преминали достатъчна термична обработка. Предпочитат се ястия с течна консистенция. Зърнени люспи и месно пюре са чудесни възможности. Можете да допълвате диетата с пюре от плодове или зеленчуци (по възраст). За бебета се добавят малки количества пресни млечни продукти до 10 месеца.

По време на лечението на детето трябва да се дава достатъчно количество течност. Кърмещите бебета трябва да бъдат допълнени с чиста преварена вода (в допълнение към храненето). Това е особено важно при предписване на антибиотици. В този случай премахването на опасните бактериални токсини ще се случи по-бързо и детето ще се възстанови по-вероятно..

Предотвратяване

Тялото на бебетата все още е много слабо. Имунната система на бебето се развива през първата година от живота. Най-важната защита и профилактика на различни инфекциозни заболявания при малките деца е кърменето. Защитните антитела, идващи от майчиното мляко, помагат на бебетата да се справят с различни инфекциозни агенти и укрепват имунитета.

За да се предотврати конюнктивит, личната хигиена също е доста важна. Ако майката се е заразила с инфекция по време на бременност или кърмене, лечението трябва да започне възможно най-скоро. При заразяване с бактерии от различни видове се изисква прием на антибиотици. Кърменето трябва да се отложи за периода на лечение на майката. По това време бебетата се прехвърлят на хранене с адаптирани сухи смеси.

Всяко дете трябва да има свои хигиенни предмети и кърпи. Ежедневно трябва да перете детски текстилни дрехи. След измиване всичко трябва да се изглади от двете страни. По-добре е да използвате стерилни памучни тампони, за да избършете окото по време на хигиенни процедури. Това е особено важно за новородените бебета..

Ежедневните разходки на чист въздух са чудесен начин за укрепване на имунната система на новородено бебе. Изберете топло време за разходка. При по-студено време заложете на топло, удобно облекло. Не трябва да увивате детето! При децата, през първата година от живота, системата за терморегулация на тялото все още не е напълно функционална. Ако бебето е увито твърде много, то може да прегрее и дори да се разболее. Изберете дрехи за сезона.

През първата година от живота на бебето, не забравяйте да включите витамин D. В диетата е жизненоважно за бебета, които живеят в студен климат. Адекватният прием на витамин D в организма помага за укрепване на имунитета на детето, предотвратявайки възможни инфекциозни заболявания.

Конюнктивит при бебета през първата година от живота може да бъде доста опасно заболяване. С навременното назначаване на лечение заболяването се излекува добре и не става хронично. Използването на различни лекарства ви позволява да премахнете всички неблагоприятни симптоми на заболяването и води до пълно възстановяване..

Д-р Комаровски ще ви разкаже повече за конюнктивит при новородени и кърмачета в следващото видео.

Конюнктивит при кърмачета

Конюнктивит при новородени и кърмачета през първата година от живота е проблем, с който повече от 15% от младите майки трябва да се сблъскат. Сама по себе си патологията не представлява голяма заплаха за здравето и още повече за живота на бебето. Но болестта е придружена от симптоми, които са изключително неприятни за детето, бебето става капризно, сълзливо, яде и спи лошо. Освен това съществува риск от усложнения..

Конюнктивит при кърмачета често се бърка с дакриоцистит, заболяване, при което слъзната торбичка при бебето се възпалява или банално запушване на слъзния канал. Патологиите са сходни по прояви, но все пак се различават и изискват съвсем различен подход към лечението. С навременното посещение на лекар и правилната диагноза няма да е трудно да се излекува конюнктивит за няколко дни. Но за това е необходимо родителите да познават характерните симптоми на патологията, да могат да я разпознаят навреме и да предприемат подходящи мерки..

Какво е

Конюнктивитът е възпаление на лигавицата на очите, причинено от химически дразнители или патогени. За да се определи правилно как да се лекува конюнктивит при кърмачета, е важно да се установи причината за неговия произход. Причинителите на болестта могат да бъдат или бактерии, или вируси. Съответно се разграничава конюнктивит:

 • бактериални;
 • вирусен.

Напоследък алергичният конюнктивит, който се развива на фона на сезонни алергии при дете или под въздействието на хистамини, става все по-често срещан. В същото време всичко може да действа като хистамин: храна, лекарства, домакински химикали и дори домашен прах.

Но най-често срещаната е бактериалната форма на заболяването. В зависимост от вида на патогенните микроорганизми се различават следните подвидове на бактериален конюнктивит:

 • стафилококов;
 • пневмококов;
 • гонококов;
 • хламидиална.

Бактериалният конюнктивит често се нарича гноен, тъй като заболяването е придружено от обилно гнойно отделяне, вдишване на окото и залепване на клепачите. Такива прояви на болестта плашат родителите, но лечението на тази форма е много по-бързо, по-лесно от вирусно и без сериозни последици..

Вирусният конюнктивит при кърмаче се развива и протича, на пръв поглед отсъства по-лесно, гнойно отделяне. Но често именно тази форма на заболяването, ако не се лекува навреме и до края, води до сериозни усложнения. В този случай не само очите могат да бъдат засегнати, ако вирусна инфекция се разпространи в тялото. Най-голямата опасност се крие във факта, че системите и вътрешните органи на бебето все още не са напълно оформени, въвеждането на вируса може да наруши процеса на пълното им развитие и да причини различни дисфункции и необратими промени.

Как се проявява болестта

Конюнктивит при деца под една година може да бъде точно диагностициран от лекар, тъй като многобройни офталмологични патологии имат подобни симптоми. Въпреки това има определени признаци, по които родителите могат да подозират това конкретно заболяване и да се обърнат за помощ към лекар..

Конюнктивит, причинен от бактерии, може да бъде разпознат от:

 • силно зачервяване и дразнене на лигавицата;
 • подуване на клепачите;
 • гнойно отделяне от окото.

През деня гнойта се отмива със сълзи или се отстранява чрез измиване. Но за една нощ се натрупва, изсъхва, образуваните корички слепват клепачите. В тежки случаи детето не може самостоятелно да отваря очи след сън.

Вирусният конюнктивит се проявява по следния начин:

 • интензивно сълзене;
 • зачервяване на лигавицата на окото и клепачите;
 • подпухналост (може да се разпознае при едногодишно дете и по-големи деца, тъй като при новородено самите очи изглеждат подути);
 • повърхността на очната ябълка често е покрита с белезникав филм;
 • първо, едното око се възпалява, след което инфекцията преминава към второто.

Вирусният конюнктивит също често е придружен от повишаване на телесната температура; децата над две години могат съвсем ясно да обяснят какво ги тревожи. Като правило това са главоболие, слабост, неразположение, болки в ставите, липса на апетит - тоест типичните симптоми на ARVI, които причиняват вирусен конюнктивит.

Начини за заразяване и причини за развитие

Смята се, че ако заболяването при кърмачета е вродено, причината за всички неприятности е неадекватна грижа и неспазване на хигиенните правила. В случая обаче това не е напълно вярно. Дори най-чистото бебе, живеещо в идеални санитарни условия, може да получи конюнктивит.

Основните причини за заболяването са следните:

 • Слаб имунитет. При всички новородени, без изключение, имунната система не работи с пълна сила; без подходящо наблюдение, бебето е лесно да вземе всяка инфекция. Ако освен това детето е претърпяло инфекциозно заболяване на носоглътката или други органи, е родено преждевременно или с ниско тегло, е недохранено, рискът се увеличава няколко пъти.
 • Инфекциозни заболявания на майката. Бактериалният конюнктивит, причинен от хламидия или гонокок, в повечето случаи преминава към бебето от майката при преминаване през родовия канал.
 • Прах, пясък, химически изпарения и други дразнители, които могат да провокират възпалителен процес в очите.
 • Неспазване на основните хигиенни правила.
 • Остри вирусни инфекции на назофаринкса. Много рядко вирусният конюнктивит се развива изолирано, като правило това са усложнения от аденовирусна инфекция, грип и др..

Дори и най-опитната и грижовна майка няма да може да предвиди абсолютно всичко и да предпази бебето си на 100% от всички болести. Но въпреки това много неща са в нейните ръце. Бременната жена задължително трябва да лекува всички заболявания преди раждането. И след раждането на дете, не бъдете мързеливи напълно и редовно се грижете за него.

Методи на лечение

Конюнктивит при дете, както при възрастен, може да бъде излекуван у дома за няколко дни, но само ако всички препоръки на лекуващия лекар се спазват от началото на курса на лечение до пълно възстановяване. Трябва да се разбере, че тялото на детето все още не е напълно оформено, имунитетът на бебето е крехък и най-малкият пропуск от страна на родителите може да доведе до сериозни усложнения.

В идеалния случай посетете очен лекар при първите подозрителни симптоми. Ако това не е възможно, измиването на окото ще помогне за облекчаване на състоянието на бебето. Можете да използвате фармацевтичното антисептично лекарство Furacilin или отвари от лечебни билки: лайка, невен, градински чай. Разтворът за измиване трябва да бъде слаб и самата процедура трябва да се извършва на всеки два часа през деня и веднъж или два пъти през нощта, когато бебето се събуди за хранене.

Някои източници препоръчват преди пристигането на лекаря да се погребват очите с левомицетин или да се постави тетрациклинов маз. Всъщност тези антибактериални лекарства се използват широко при лечението на конюнктивит, причинен от патогенна микрофлора. Но в същото време те имат редица противопоказания и се предписват на новородени и кърмачета само ако по някаква причина по-модерни и щадящи лекарства не са подходящи. Поради това не се препоръчва да започнете да ги използвате самостоятелно, без одобрението на лекар, особено ако бебето все още не е на 2 месеца.

Един от най-безопасните и ефективни методи за лечение на конюнктивит при новородени е масажът на назолакрималния канал. Всяка майка, дори най-младата и най-неопитната, може да се научи да го прави самостоятелно у дома, основното е предпазливост, внимание и любов..

Как правилно да изплакнете очите си

Именно с тази процедура започва ефективното лечение на конюнктивит при малки деца. В никакъв случай не трябва да се прилагат антибактериални лекарства, ако очите предварително не са изчистени от секрети и дезинфекцирани. За да направите това, първо трябва да подготвите антисептичен разтвор. Ако няма нищо под ръка, тогава можете да изплакнете очите на бебето с обикновена преварена вода, най-важното е да не пренебрегвате тази процедура и да премахвате корички и гной няколко пъти на ден. Но лечението ще бъде по-ефективно и възстановяването ще дойде по-бързо, ако използвате фурацилин.

В аптеките обикновено се продава под формата на хапчета и е много евтино. Един пакет е достатъчен за пълен курс на лечение.

Разтворът се приготвя по следния начин:

 1. Извадете лекарствената таблетка от опаковката и я смачкайте на прах. Колкото по-добре се прави това, толкова по-бързо се разтваря фурацилин във вода..
 2. Изсипете праха в стерилизиран съд, налейте 100 мл преварена вода с температура около 38 градуса, но не по-висока.
 3. Разбъркайте, оставете за половин час, за да се разтвори напълно прахът. Трябва да получите жълта течност.
 4. Фурацилин винаги дава остатък. Така че малките частици от лекарството да не наранят очите на бебето, полученият разтвор се филтрира през стерилна превръзка, сгъната на няколко слоя преди измиване..

Разтворът не може да се съхранява дълго време без хладилник, той трябва да се използва в рамките на един ден. В хладилника можете да съхранявате разтвора на фурацилин в стерилен, плътно затворен контейнер до две седмици. Но е по-добре да не бъдете мързеливи всеки ден, за да приготвите прясно лекарство..

Директно изплакване се извършва с помощта на памучна гъба, тя се навлажнява в приготвен разтвор, леко се изстисква и внимателно се отстраняват коричките и гнойта, движещи се в посока от вътрешния ъгъл на очите към външния. Една гъба се използва веднъж за едното око, а за второто око трябва да се използва чист памучен тампон. Изплакването с чаени листа или отвара от лечебни растения се извършва по подобен начин. Основното нещо, което трябва да запомните, са три правила:

 • температурата на течността не трябва да бъде по-висока от 38 градуса;
 • отварите и настойките трябва да бъдат внимателно филтрирани, така че в тях да не остане нито една трева или зърно;
 • разтворите за изплакване не се съхраняват дълго, в идеалния случай се приготвят пресни.

Как се полага мехлемът

Ако лекарят сметне за необходимо да предпише тетрациклин или друг антибактериален мехлем, поставете го зад долния клепач 10-15 минути след измиване. Това се прави по следния начин:

 1. Измийте добре ръцете със сапун.
 2. Поставете бебето на маса за повиване или легло, така че да не може да се търкаля.
 3. Отворете епруветката с мехлем и изстискайте необходимото количество върху пръста на дясната си ръка.
 4. Издърпайте долния клепач с пръстите на лявата си ръка и внимателно инжектирайте мехлема.
 5. Повторете процедурата с второто око.

Как се прави масаж

При гноен конюнктивит обилното отделяне може да запуши носослезния канал. Това увеличава дискомфорта за бебето и забавя лечението. В този случай ще помогне масажът на назолакрималния канал. В идеалния случай детска сестра ще ви покаже как да го направите правилно. Но всъщност това е напълно фалшив процес, на който можете да се научите сами. Основното тук отново е точността и вниманието..

 1. Първо, очите на трохите трябва да се изплакнат с фурацилин, за да се премахнат всички корички и натрупвания на гной под клепачите.
 2. След това върховете на показалеца се поставят в ъглите на окото на детето.
 3. С вибриращи, леко натискащи движения пръстите се спускат до крилата на носа.

Трябва да има поне десет такива пропуска. Ако лекарят е предписал антибактериални капки или мехлеми, те се прилагат след масажа..

Какви лекарства може да предпише лекар

Лечението на новородени, и не само при конюнктивит, винаги се усложнява от факта, че повечето лекарства не могат да се използват поради дългия списък с възможни странични ефекти. Лекарят подбира най-щадящите лекарства от последно поколение с минимум "странични ефекти", докато е също толкова важно правилно да се определи дозировката.

Ако говорим за конюнктивит при новородени, това ще бъдат капки за очи и мехлеми с антибактериално, противовъзпалително действие. Следните лекарства са се доказали най-добре:

 • Албуцид - лекарството се прилага по 1-2 капки след измиване във всяко око до 8 пъти през първите два дни от заболяването, след това, с подобряване на състоянието, броят на вливанията се намалява до 4 пъти на ден.
 • Vitabact - тези капки трябва да се използват най-малко 7 дни, но не повече от 10, лекарството се прилага по една капка наведнъж до 4 пъти на ден.
 • Офталмоферонът също има антивирусен ефект, в първите дни на заболяването се инжектира по една капка на всеки два часа, след което броят на вливанията постепенно се намалява до 3-4 пъти на ден. Курсът на лечение продължава, докато симптомите изчезнат напълно..
 • Tobrex е антибактериален очен мехлем, достатъчно е да го полагате веднъж дневно в продължение на десет дни.
 • Тетрациклиновият маз е традиционно лекарство за възпаление на очите, което е одобрено за употреба в педиатрията. Мехлемът се прилага два до три пъти на ден след измиване, редувайки се с инстилации. Курсът на лечение продължава до две седмици.

Ако предписаният от лекаря режим на лечение не дава положителни резултати в продължение на два до три дни, трябва отново да се консултирате с офталмолог и да го коригирате. При правилния подход симптомите на бактериален конюнктивит напълно изчезват за 5-7 дни, вирусни - 7-10 дни. През този период е важно особено внимателно да наблюдавате хигиената на бебето, а след възстановяване не забравяйте за превантивните мерки.

Абстракт: Конюнктивит при кърмачета е често срещана офталмологична патология, не най-опасната, но способна да провокира сериозни усложнения без подходящо лечение. Напълно възможно е да се отървете от болестта за няколко дни, ако точно следвате препоръките на лекаря. В противен случай лечението може да отнеме няколко седмици или заболяването ще се повтаря отново и отново. Основният метод на лечение е измиването на окото с антисептични разтвори. В тежки случаи лекарят предписва местни и системни антибиотици. Ако родителите искат бебето им да се усмихне отново и да погледне на света с чисти и чисти очи възможно най-скоро, те ще имат търпение и ще следват всички указания на лекаря без отклонение..

Конюнктивит при новородено. Как да се лекува бързо: народни средства, лекарства, кърма. Как се предава. Признаци, симптоми, съвети

Имунитетът на новородените е по-слаб от този на възрастните. Освен това децата са заети с изследване на света и често докосват замърсени предмети, пренасяйки бактерии върху кожата и лигавиците си. Това обяснява разпространението на заболяване като конюнктивит, което трябва да се лекува незабавно, за да се избегнат сериозни последици..

Дефиниция на конюнктивит

Външната част на окото е покрита с мембрана с дебелина не повече от 1 mm - конюнктивата.

Той играе важна роля във функционирането на органа:

 • Овлажнява лигавицата, предотвратявайки изсушаването.
 • Осигурява хранене на частите на очите, лишени от съдова мрежа.
 • Отделя слъзна течност, която унищожава патогените. Обикновено излишните сълзи текат през носната кухина.

При наличие на възпалителен процес съдовете на конюнктивата растат, лишавайки мембраната от прозрачност. Това може да се улесни при контакт с очите на алергени, патогенна флора, гъбички, патогени на вируси. По честотата на поява на конюнктивит заемат 30% от общия брой очни заболявания.

Видове и стадии на заболяването

Видът на патологията зависи от фактора, който я е причинил:

Конюнктивит при новородено може да има различни видове.

ЕтиологияТипПризнациЕстеството на освобождаването от отговорност
Бактериален конюнктивитХроничнаУсещане за пясък в очите, клепачите се слепватСлуз, смесена с гной
ОстраНепрекъснато лакримация, корички по кожата на клепачитеГноен
ХиперакутенБолезнени усещания, гной се отделя от очитеРазделяне на големи количества гной
Вирусен конюнктивитАденовируснаОбилен поток от сълзи, след сън, клепачите се слепват от образуваните коричкиСерозна, слуз с гной
ХерпетичнаПовишено сълзенеМуко-серозни
Алергичен конюнктивитПролетИзхвърляне на гной от ъглите на очитеМукозно-гнойни
ЛекарствоЗачервяване на очната мембрана, сълзене
Сенна хремаСилен сърбеж и обилни сълзи
АтопиченДразнене и зачервяване на очите, сърбеж, сълзене
Голям капилярДискомфорт в областта на очите, усещане за чужд предмет върху лигавицатаПрозрачни лигавици

В зависимост от промяната в мембраната на окото се различават няколко вида заболяване:

Курс на конюнктивитФормите на заболяването, за които е характерноХарактеристика
КатаралнаМоже да се диагностицира за хронична, алергична и вирусна патологияЗачервени клепачи и бяло на очите, отделяне като слуз, примесена с гной, умерена фотофобия. При правилно лечение този вид заболяване изчезва в рамките на 10 дни, усложнения не възникват
ПапиларенНаблюдава се при конюнктивит, причинен от алергениПапилите на лигавицата на окото се подуват, появяват се сърбеж и парене, а в ъглите на очите се натрупва малко количество слуз. Продължителността на терапията зависи от тежестта на реакцията на организма към алергена.
ФоликуларенУвреждане на очите с патогенна флора и вирусни патогениМембраната на очите е покрита с бледорозови фоликули и папили. Има неволно затваряне на клепачите и обилно сълзене. Лечението може да отнеме 2-3 месеца

Причини за конюнктивит при новородено

Конюнктивит при новородено, който е много по-труден за лечение, отколкото за предотвратяване, може да бъде предизвикан от следните фактори:

 • Слаба имунна защита на организма.
 • Наличието на гонорея, хламидия или генитален херпес при родилка. Причинителите на тези заболявания могат да се предадат на бебето по време на раждането. Най-уязвимата мембрана на очите се засяга първо..
 • Пренебрегване на хигиенните процедури, къпане на бебето.
 • Ако мръсотия или чужди частици попаднат в очите на вашето бебе.
 • Индивидуална реакция към алергени.
 • Запушване на назолакрималния канал.
 • Инфекция на очите с патогенни бактерии.
 • Усложнения на ARVI и други вирусни заболявания.

Дори при внимателно спазване на хигиенните правила, детето не може да бъде напълно защитено от появата на патология..

Как се предава

Инфекцията може да възникне по няколко начина:

 • Въздушни капчици. Причинителите на заболяването живеят върху лигавиците на пациента и могат да се предават чрез кихане, кашляне.
 • При контакт с кожата. Опасността е течността от очите и носа, както и слюнката. Достатъчно е да докоснете кожата на пациента, върху която има изсъхнали капки секрет. За да се намали рискът от предаване на болестта, ръцете трябва да се измиват старателно след всеки контакт с болен човек..
 • Чрез общи предмети. Най-често инфекцията възниква, когато докоснете съдове, спално бельо, кърпи.
 • Предаване на бактерии и вируси на бебето от майката, когато бебето премине през родовия канал.
 • В случай на нарушение на хигиенните правила. Детето може първо да докосне мръсните играчки, земята, пода и след това очите. В същото време Pseudomonas aeruginosa, стафилококи, пневмококи, стрептококи, причиняващи възпаление, падат върху лигавицата.
 • След контакт с улични животни. Докосването на котки и кучета до лицето на животните може да доведе до директно навлизане на патогенни бактерии в очите. Също така е важно да си измиете ръцете след игра с домашни любимци..

Признаци и симптоми на заболяването

За да се определи вида на бактериите или вирусите, провокирали патологията, се взема кръвна проба за изследване в лабораторни условия..

Повечето видове патология се характеризират със следните симптоми:

 • плътни бучки в ъглите на очите и корички по кожата на клепачите, които се образуват след сън;
 • зачервяване и възпаление на конюнктивата, появата на тънък белезникав филм върху нея;
 • сълзене;
 • сухота на лигавицата, сърбеж, утежнен вечер, когато детето започне да търка клепачите си;
 • отделяне на слуз и гной от очите;
 • фотофобия - слънчевите лъчи причиняват болезнени усещания и обилни сълзи у детето, а в тъмна стая състоянието се подобрява;
 • подуване на клепачите;
 • в повечето случаи патологията засяга само едното око, но с течение на времето може да се предаде и на второто.

Алергичният конюнктивит може да бъде придружен от висока температура, запушване на носа и сърбящи петна по кожата. В същото време детето може да е отпаднало, да отказва храна.

Съвети как правилно да капете очи за бебета

Конюнктивит при новородено, който трябва да се лекува с редовно лекарство в очите на бебето, може да бъде труден за неопитни родители.

За да може процедурата да продължи бързо и ефективно, струва си да се придържате към следния алгоритъм:

 1. Важно е да измиете добре ръцете си със сапун и да изсушите и подсушите с чиста кърпа. Дръжте ноктите си възможно най-къси. Няма нужда да носите ръкавици.
 2. За да премахнете излишните средства от клепачите, трябва да подготвите 2 топки памучна вата.
 3. Необходимо е да се уверите, че лекарството има нормален срок на годност. Ако бутилката няма дозатор, продуктът се изтегля в пипета. Обикновено отворените капки за очи се съхраняват на вратата на хладилника. За да сведете до минимум дискомфорта, причинен на детето, трябва леко да затоплите бутилката в дланите си. В този случай можете да можете да вдъхвате очи на бебето, докато то е в сънливо състояние, без да му разваляте настроението..
 4. Хлапето трябва да лежи на равна, твърда повърхност. Ако новороденото е много активно, по-добре е да го повиете.
 5. Използвайки палеца си, трябва внимателно да издърпате долния клепач на детето надолу и да изстискате капка лекарство върху конюнктивата. За десничарите е по-удобно да държат бутилката в дясната ръка, а с лявата да фиксират кожата на клепачите в желаното положение. Дозаторът не трябва да докосва окото, както и всякакви повърхности, в противен случай стерилността на контейнера ще бъде нарушена.
 6. Ако случайно се излеят повече капки от необходимото, част от течността веднага ще излезе със сълзи. Трябва да освободите клепача и да попиете окото с памучен тампон. Използваната памучна вата трябва да се отстрани незабавно, за да не се използва по погрешка за втори път..
 7. Ако са предписани няколко лекарства, те могат да се използват едно след друго. За да се усвои лекарството, е достатъчно да изчакате 1 минута..
 8. Ако е необходимо, второто око се заравя по същия начин..
 9. Активните съставки на капките могат да предизвикат леко усещане за парене, което изчезва след няколко секунди. Освен това бебето може да не хареса самата процедура. Ако детето изкрещи, просто трябва да го успокоите и да го върнете в креватчето..
 10. След процедурата трябва да измиете добре ръцете си, за да не се заразите.

Известно време след вливането на продукта върху очите могат да се образуват сухи корички или филми. Те могат лесно да бъдат отстранени с памучен тампон, потопен в топла преварена вода..

Капки за очи

Конюнктивитът при новородено, който трябва да бъде лекуван възможно най-бързо след откриването му, преминава в резултат на употребата на капки - най-честата форма на лекарства, предписани за заболяването.

Ако се диагностицира бактериално заболяване, се предписват следните лекарства:

 • Futsitalmik. Притежава локално антимикробно действие. Използва се два пъти дневно в продължение на една седмица.
 • Албуцид. Активната съставка е сулфацетамид, който може да предизвика леко усещане за парене в очите. За деца под 1 година се препоръчва доза от 1-2 капки 4-6 пъти на ден..
 • Vitabact е антибактериално средство, средно продължителността на терапията е 10 дни, докато е необходимо да се погребват очите от 2 до 6 пъти на ден.
 • Tobrex - ефективни капки, прилагани на всеки 4 часа.

Ако увреждането на очите е причинено от вируси, трябва да използвате следните лекарства:

 1. Офталмоферон. Инструментът не само се бори с вирусите, но също така има имуномодулиращ ефект, стимулиращ регенерацията на роговицата. Стандартната доза е 2-8 капки на ден в продължение на 5 дни.
 2. Актипол. Благодарение на употребата на лекарството се активира производството на интерферон в организма. Лекарството ефективно премахва отока, а също така лекува засегнатата от болестта тъкан. Капките се използват 3-8 пъти на ден в продължение на 10 дни. Не се препоръчва прекъсване на курса, дори когато неприятните симптоми изчезнат, в противен случай съществува риск от рецидив..

Индуцираният от алерген конюнктивит е рядък при новородени.

Ако се открие патология, трябва да се изключи контакт с веществата, предизвикали отрицателна реакция, и да се приемат кортикостероиди. Антихистаминовите капки за очи са противопоказани при кърмачета.

При бактериален конюнктивит педиатрите предписват мехлеми с антимикробен ефект:

 • Еритромицин. Елиминира зачервяването на роговицата, облекчава сърбежа, намалява сълзенето.
 • Floxal. Активната съставка е офлоксацин, който убива повечето разновидности на грам-отрицателни микроорганизми.
 • Тобрекс. Може да се използва за бебета на 2 месеца и повече. Това е широкоспектърно антибактериално лекарство.
 • Евбетален. Комбинира бактерицидно и антихистаминово действие, благодарение на комплекс от активни съставки, включително бетаметазон, натриев колистин, тетрациклин, хлорамфеникол. Продължителността на използване на продукта не трябва да надвишава 1 месец.

Преди да се предписват антибактериални лекарства, слуз от очите се взема за анализ. Бактериалната култура ви позволява да разберете колко податливи са патогенните бактерии към дадено лекарство. Ако възпалението на конюнктивата е причинено от вирусни патогени, положителен резултат може да бъде постигнат с помощта на маз за очи Ацикловир.

При почти пълна липса на противопоказания, лекарството ефективно се справя дори с такива тежки патологии като аденовирус, вирус на Epstein-Barr и усложнения на херпеса. Активната съставка, съдържаща се в продукта в концентрация 0,5%, нежно въздейства върху лигавиците, без да причинява дразнене..

Антивирусни лекарства

Препоръчва се лечение на конюнктивит при новородено с антивирусни лекарства, когато се появят първите признаци на заболяването. В този случай те са в състояние да осигурят максимална подкрепа на имунната система на бебето..

Най-безопасните средства за бебета са:

 • Анаферон - предлага се под формата на таблетки за смучене, които могат да се разтварят в малко количество студена вода, както и капки.
 • Афлубин - хомеопатично лекарство под формата на капки.
 • Виферон - лекарството съдържа интерферон, което прави клетките на тялото имунизирани срещу разрушителното въздействие на вирусите. За бебета продуктът е направен под формата на ректални супозитории..
 • Имунофлазид - сироп, който повишава местния имунитет на лигавиците.

Антибиотици

Конюнктивит при новородено, който не винаги може да бъде лекуван с щадящи методи, в случай на остро изразени симптоми включва поставяне на бебето в болница. В болница антибактериалните лекарства се предписват на деца под формата на интрамускулни инжекции, а при домашно лечение лекарствата се приемат през устата.

Новородените не могат да поглъщат капсула или таблетка, поради което се предлагат препарати за бебета под формата на гранули или таблетки за приготвяне на разтвор, сиропи и суспензии..

Тези средства включват:

 • Zinnat е гранулирано лекарство, което трябва да се разтвори в топла вода.
 • Sumamed е суспензия, която е разрешена за лечение на бебета на възраст над шест месеца.
 • Flemoxin Solutab - плодови таблетки, които лесно се разтварят в течност.

При лечение на конюнктивит с антибиотици е важно да се придържате към определени правила:

 • В хода на терапията трябва да се включи само едно лекарство с антибактериален ефект, в противен случай очакваният терапевтичен ефект няма да бъде постигнат и могат да възникнат нежелани реакции.
 • Ако лекарството не действа върху патогенната флора, специалистът може вместо това да предпише друг мощен агент..
 • Ако има подобрение, лечението не може да бъде спряно. Необходимо е да приемате антибиотика в рамките на предписания брой дни, така че симптомите на конюнктивит да не се върнат.
 • Антибактериалните лекарства се предписват в случай на тежко заболяване. При вирусно и алергично увреждане на очите такава необходимост обикновено не възниква..

Кърма и конюнктивит

Някои млади майки вярват, че използването на кърма вместо капки за очи може да спаси новороденото от симптоми на конюнктивит. Това мнение е погрешно. Науката е доказала, че тази процедура може да навреди на детето..

Кърмата е богата на мазнини и въглехидрати и бактериите могат да процъфтяват в тази среда..

Ако конюнктивит се предава на майката, кърменето трябва временно да се спре. Редовното изцеждане може да помогне да се предотврати спирането на производството на кърма в тази ситуация. След като лечението приключи и вече няма нужда от лекарства, храненето може да се поднови.

Народни средства за защита

Продуктите, които съдържат естествени съставки, допринасят за бързото възстановяване на бебето. Те трябва да се комбинират с основната терапия, предписана от лекаря..

Следните рецепти се считат за най-ефективни:

 • В китайската медицина зеленият чай се използва за борба с инфекциите и намаляване на възпалението. Напитката трябва да се приготвя по обичайния начин, но към нея не трябва да се добавят захар и мляко. В топъл продукт е необходимо да се навлажни памучен тампон и да се приложи върху възпаленото око за няколко минути. Процедурата може да се извършва няколко пъти на ден..
 • Компресите, направени от запарка от цветя от бял равнец, имат антибактериално и успокояващо действие. За да приготвите лекарството, трябва да излеете 1 супена лъжица. л. сухи билки 100 мл вряща вода и оставете да се влива в продължение на четвърт час.
 • Билковите препарати могат да постигнат добър резултат. Можете да ги приготвите сами, като вземете равни дялове цветя от метличина, листа от лечебен живовляк и здравец. 2 с.л. л. сместа трябва да се излее с 200 мл вода и да се вари 2-3 минути. След това бульонът трябва да се отстрани от огъня и да се остави да се влива. Продуктът, охладен до стайна температура, се използва за лосиони и изплакване на очите.

За да се предотврати развитието на конюнктивит при новороденото, което обикновено отнема повече от седмица за лечение, е възможно да се спазват хигиенните правила. Важно е, ако е възможно, да се избягва контактът на детето с болни хора. Когато възникне патология, офталмологът първо определя нейния произход и след това предписва терапия въз основа на получената информация..

Дизайн на статията: Олег Лозински

Видео за конюнктивит при новородено

Училището на доктор Комаровски за конюнктивит: