Не е тайна, че след като видя две ленти на тест за бременност, всеки се възприема по различен начин. Има много анекдоти за това. (например: „Майка ми винаги казваше, слагайки чорапогащи:„ сине, помни, че две ивици са добре... “). Бъдещият баща, роднини, приятели също получават емоционално разклащане...

Когато всичко върви добре, следващото нещо, от което родителите се интересуват, е полът на детето. Всеки има свои собствени предпочитания по този въпрос. Но какво се случва с младите, когато Uzist съобщи, че ще имат не едно, а няколко деца? С мама всичко е горе-долу ясно. Ами татко?

Реших да поговоря с младия баща на двама синове Денис Белоусов. Нашият герой честно говори за това, от което се страхува най-много, а също споделя опита и мислите на баща си.

- Денис, кажи, че се очаква бременността на жена ти?

- Това събитие беше очаквано и планирано. Затова основното чувство, което ме обзе, когато научих за бременността на жена ми, беше, разбира се, радостта.

- Как беше началото на бременността?

-Честно казано, не беше лесно, но преживях този период от живота ни. Съпругата имаше ужасна токсикоза през първите три месеца от бременността. Бях много притеснен за нея. Но след това всичко изчезна и бременността протече добре.

- Кой искаше ти и жена ти момче, момиче?

- Нямаше основна разлика кой се е родил, въпреки че, както се оказа по-късно, в дълбините на душата си жена ми искаше момиче, а аз исках момче, но това е така, игра, почит към традицията.

- Вашата реакция, когато разбрахте, че ще има близнаци?

- Първоначално знаех, че ще има близнаци. Видях колко трудно беше на жена ми по време на бременност. И си помислих, че Бог дава такъв тест преди много важно събитие в живота. И когато ултразвукът потвърди предположенията ми. Разбрах, че „близнаците не са тест, те са дар от Бог“. И когато научих, че и двете момчета, моето щастие нямаше граници. Все едно, продължение на семейството, фамилии. И двамата никога няма да скучаят. И взаимно няма да се обидят.

Говорейки за децата си, младият татко ги гледа с гордост.

-Как се подготвихте за бебета?

- Раждането на близнаци е двойна радост, но и двойна отговорност. Затова ние се подготвихме предварително за появата на нашите момчета, тъй като грижата за тях е различна от грижата за едно дете. Направихме ремонт у дома, подготвихме детска стая. Децата не са купували неща предварително поради суеверие. Въпреки че съпругата не вярва в поличби, в този случай тя реши да послуша съветите на бъдещите баби. И щом се родиха бебетата, бабите се притичаха на помощ и купуваха всичко необходимо.


- Как се почувствахте, когато се появиха бебетата?

-Трудно е дори да предам с думи това, което чувствах, когато научих, че скоро ще бъда баща на близнаци.. Прилив на различни мисли, преживявания, страхове, съмнения едновременно. По време на бременността съпругата проявява сантименталност. И не наблюдавах никакви специални промени в себе си, нито физически, нито психологически. Но състоянието на щастие ме направи по-зрял, по-отговорен, сто пъти по-внимателен. И също така станах по-затворен от чужди съждения..

Завършвайки мисълта си, младежът смело се изправя.

- - Разкажете ни за вашите момчета. Те са същите?

-Не. Както по характер, така и външно те ще се различават. Йегорка, той е най-младият ни, по-сантиментален, привързан, повече привлечен от майка си. А Матвейка е най-големият, той е едновременно по-едър и по-боен и решителен, по-малко привързан.

- Те са приятели помежду си?

- Да. Те правилно казват за близнаците, че ако едно дете дойде за бонбон или бисквитка, то никога не взема едно, винаги взема две. И нашите момчета.. Ако например единият дойде в кухнята и поиска нещо, той винаги иска и другия.. Ако излезем навън, трябва да има две лопатки.

Или например Егор, незабелязан от Матвей, ще отиде в друга стая. Тогава Матвей, откривайки, че Егор го няма, със сигурност ще попита - „Къде е Егор?“ и веднага започва да го търкаля из къщата. Но се случва и момчетата да се бият помежду си. По-често заради играчки. Въпреки че се опитваме да купуваме всичко в два екземпляра и в един и същи цвят. На друг е невъзможно.

-Денис, какво те плаши като баща на две деца?

- Най-вече се страхувам, че нещо няма да даде на децата... внимание, любов. Страхувам се, че в ежедневния цикъл от дела и грижи ще пропусна нещо по-важно, от което децата ни имат нужда. Страхувам се, че някой ден децата ще кажат: "Татко, липсваше ни." Винаги се опитвам да запомня това, за да предотвратя.

-Какъв съвет бихте дали на бъдещите близнаци??

- Нищо не се страхувайте! Всичко ще бъде както сте се настроили! Разбира се, очакват ви много трудности, но това важи и за много семейства с едно дете. Щастието ви очаква двойно.

-Денис, благодаря ти, че се съгласи да говорим. Мисля, че си добър баща и грижовен съпруг. Пожелавам на вашето семейство щастие и любов.

Всички снимки принадлежат на семейния архив на Белоусов.

Имам близнаци, страхувам се, помогнете за разсейване на съмненията

Съпругът е щастлив, свекърът е във възторг...

И не мога да си представя всичко това, токсикозата все още гори. 12 седмици от зачеването

Как мога да си представя този огромен корем, стрии, тогава те ще се родят и какво? С едно дете всичките ми момичета хленчат, което е трудно, а аз ще имам две! Няма сън, няма живот! Как мога да се справя с тях... и искам да бъда добра майка... И не ме хвърляйте с камъни, бременността е желана, отдавна искам дете и когато разбрах за бременността, плаках от щастие, защото Бог ми даде бебе, но близнаци... не когато не исках две наведнъж, нямаше да имам втора... Въпреки факта, че в семейството няма близнаци, такава характеристика на тялото, няколко яйца излязоха по време на цикъла, преди това нямаше овулация в продължение на 3 месеца.

Реакцията на другите завършва още повече, а на отговора - двойно - "съчувстваме" е толкова трудно! Те са напълно луди, хората имат нулев такт... Така че се страхувам

Сигурен съм, че има такива, които ще ме разберат. Не съдете, момичета... страхувам се...

Ефектът на близнаците: деца на дявола, дар на боговете, малки съпруг и съпруга или една душа за две тела

Получавайте по една най-четена статия по пощата веднъж на ден. Присъединете се към нас във Facebook и VKontakte.

Америка: от развратници до пратеници на боговете

Някои от коренното население на Северна Америка са имали особено разбиране за възможностите на бебетата. Ако се родиха близнаци от различен пол, момичето беше убито: в края на краищата, голо момиче, което дълго време лежеше в обятията на голо момче, всъщност е паднала жена. Хората в много други части на света вярваха в това и понякога и двамата близнаци бяха убити за кръвосмешение, а понякога само момиче..

Но племето близнаци Кокопа обожаваше и глези. Две деца вместо едно, вярваха те, е ясен знак за божествена благосклонност..

В Южна Америка майката на близнаци често е била наказана (и все още е). Някои племена вярват, че близнаци се раждат само от предателство, други - че от връзка с лош дух. Наказанията варираха от побои до убийства.

Тихият океан: от зловещия омен до съпрузите

Индонезийското племе тораджи смята близнаците за случай на разделяне на една човешка душа на две тела. Това разделяне е лош знак. Навремето тораджиите „коригираха нещата“, като убиха допълнително тяло, тоест един от близнаците. Сега, при вида на близнаци, те обикновено правят знаци на злата магия, която неволно носят навсякъде..

Ако обаче близнаците са момче и момиче, това е специален случай. Тук има зло магьосничество, но душите на децата все още са различни. Обаче им беше дадена сила за двама като едно и гладът за жизненост със сигурност ще принуди единия да издърпа живота от другия. За да не се случи това, брат и сестра бяха разделени: момичето беше дадено да бъде отгледано от роднини. Някои хора все още го практикуват..

Будистите в Тайланд вярват, че момче и момиче, родени като близнаци, са били съпруг и съпруга в миналия живот и душите им са загрижени за раздялата. За да успокоят душите, протегнали се една към друга в изблик на любов, те уреждат символична сватба за децата. Смята се, че след това най-накрая ще могат да се гледат един на друг като брат и сестра, тъй като след изпълнение на желание от минали животи, споменът за предишното прераждане най-накрая заспа.

На Бали близнаците се смятаха за поличба. Ако бяха от един и същи пол, тогава добри, ако бяха различни, тогава лоши. Във втория случай майката с бебетата е била преместена в хижа близо до гробището, където е трябвало да прекара няколко месеца, докато се разбере, че злото е изчезнало. Порасналите брат и сестра, както в Тайланд, се ожениха. Казват, че изобщо не е символично. Същото беше направено и с близнаци от противоположния пол в древен Египет.

За айните, коренното население на Япония, семейството, в което са родени близнаците, се оказа изгнаници. Жените се страхували да се заразят от майката на близнаци и също започнали да раждат деца на две. Не е изненадващо, че много родители скриха факта, че има две деца. Добрият младши се криеше, докато порасна, и след това го заведоха в гората, така че той живееше там сам. Злите просто убиха хлапето веднага.

Африка: допълнително момче и две момчета са най-добрите бойци

Сред бушмените един от родените близнаци веднага е бил заровен в земята. Това беше направено или от майката, или от акушерката. За разлика от много други народи, ако се раждат момче и момиче, тогава момичето е останало живо. Готентотите, свързани с бушмени, при раждането на близнаци премахнаха един тестис на баща си, за да не може повече да прави това.

В някои райони на Уганда се смяташе, че раждането на близнаци е като раждането на няколко малки, което обикновено е при животните и следователно самите близнаци са повече животни, отколкото хора. Това означаваше, наред с други неща, че те не познаваха истински страх и от тях можеха да се развият идеални бойци..

Хората, тъй като свързват раждането на близнаци с лоша магия и мястото, където се е случило раждането, прочиства всичко, което би могло да погълне злото: роднини изхвърлят от колибата на майката цялата вода, храна и дърва, които са лежали там по време на раждането.

В Конго жена от народа Ишой не напуска хижата си и не говори с никого, освен с баща си и майка си, ако е родила близнаци. Същото важи и за децата й: пълна изолация. Ограниченията се премахват, когато децата бъдат признати за зрели. За да може всеки да види къде е хижата с близнаците, входът към нея е затворен с плат, прикрепен към два стълба, вкопани в земята..

В Гана племето Ашанти има близнаци - дар от боговете. Момичетата ще станат съпруги на вожда, а момчетата ще станат негови страници и след това придворни. Щом е възможно след раждането на близнаците, те се представят на вожда, като ги вкарват в полиран, искрящ меден басейн..

Индийски океан: един фалшив

В Мианмар едно от хълмистите племена вярва, че близнаците са един човек и произволно създадено негово копие. Дават им едно и също име за двама и когато децата пораснат, проверяват кой е копието: принудени са три пъти да вадят сляпо ориз от кана. Едно от зърната е боядисано в червено. Само реален човек може да го получи. Вторият близнак е лишен от правото на име, той винаги е просто "вторият".

Европа: от деца на дявола до един човек на две лица

През Средновековието на много места в Европа се е вярвало, че майката, която е родила близнаци, ги е заченала само от инкуб или дори от самия дявол. И тримата бяха изгорени на кладата. В Испания дори имаше специален кралски указ за това.!

В наши дни много родители обличат близнаците си по същия начин, въпреки че няма причина за това. За близнаците, които се обличат по различен начин, хората могат да попитат защо да не ги обличат еднакво. Някои майки се опитват да обяснят това, като казват, че всичко е едно и също, избягва завистта и битките, но близнаците са склонни да имат много различни вкусове в дрехите и игрите. Психоаналитиците подозират, че така намират изход от архаичните представи, че двама различни хора с еднакви лица са една душа, разделена на две тела..

Интересно е, че през осемдесетте години в Череповец в Русия имаше бум на раждането на близнаци, а в някои детски градини... бяха открити специални "близнашки" групи, отделно от останалите.

Доколко близнаците все още ни очароват е лесно да се разбере, като се проучи колко близнаци са направили кариера като актриси, певици или модели, точно подчертавайки тяхното сходство. Очарователните близнаци албиноси покориха Интернет с уникалната си красота, още повече, че външният им вид е двойно необичаен.

Текст: Лилит Мазикина

Хареса ли ви статията? След това ни подкрепете, натиснете:

16 съвета за всеки, на когото Бог е дал близнаци - подарък, но и отговорност

Ето как да се справите с това и да запазите нервите си..

Имате ли близнаци? Тогава можете да бъдете поздравени! Това е двойна радост. и двойни притеснения, пише Mommyish. Дори едно дете може да причини хаос и разстройство в живота на младото семейство. Какво да кажем за две забавни прохождащи деца?

Ето 16 съвета за улесняване на грижите за близнаците ви:

1) Хранене на близнаците.

Храненето на две бебета едновременно не е много по-трудно от храненето на едно бебе. Разбира се, трябва ви малко време и търпение, за да намерите удобна позиция и да се приспособите към удобното хранене..

Закупете специална възглавница за хранене на близнаци, която ще улесни самия процес на хранене на две бебета едновременно, което означава, че ще синхронизира времето им за събуждане и сън.

2) запасете се с най-важното.

Когато има две деца, памперси, кърпички, адаптирано мляко, аксесоари за къпане, крем от обриви от пелени и др. Се продават много по-бързо. Вероятно не искате да бягате до магазина всеки път, когато свършите нещо..

За да не губите време за пазаруване, поръчайте всичко необходимо през интернет. По този начин ще бъде по-лесно и по-евтино. Всичко, от което се нуждаете, може да бъде доставено точно до вашата врата.

3) Разберете какво работи за всеки.

Чрез плач децата информират възрастните, че са гладни, трябва да сменят памперсите или че изпитват болка. Може би просто искат да бъдат държани на ръце. Може да е трудно да успокоите и двете.

Освен това единият ще има достатъчно и приспивна песен, а другият ще трябва да се люлее в ръцете му цяла нощ. Разберете какво работи за всеки от тях, ще отнеме време и много търпение. Те са различни, въпреки факта, че изглеждат сходни.

4) Купете универсално облекло, особено ако вашите близнаци са от различен пол.

Такива дрехи ще подхождат както на момче, така и на момиче. Това ще ви помогне в началото, когато в детската стая цари хаос и безредие и няма да имате време или енергия да вземете дрехи за децата. Когато излизате на разходка, не забравяйте да си вземете допълнително облекло. Знаеш ли - лайна се случва.

5) Гответе няколко дни наведнъж.

Ако имате време, най-добре направете двойно хранене. Ако е възможно, замразете храната следващия път. Когато времето изтече, можете да хвърлите удобните храни във фурната и да се върнете отново при близнаците..

Просто трябва да извадите готовото ястие и да го поднесете на масата. Запасете се с възможно най-много замразени храни. Между другото, въпреки че трябва да се грижите за децата, не забравяйте да ядете понякога - вашето благосъстояние и здраве също имат значение..

6) Не се страхувайте да помолите за помощ.

Отглеждането на близнаци е трудно, особено ако те са първите ви деца. Ще ви трябва помощ! В противен случай нервният срив е неизбежен. Трябва да се разсейвате и да правите други неща, като например душ..

Помолете за помощ от баби, дядовци, сестри и братя, приятели! Отделете малко време за почивка. Не се страхувайте - никой няма да помисли, че сте лоша майка и не се справяте. Умните хора разбират колко е трудно да се отглеждат деца, особено близнаци..

7) Излизайте по-често на разходки.

Излезте на разходка, вземете малко чист въздух, вземете доза слънчева светлина, която участва в производството на витамин D! Разходката ще бъде полезна и за близнаците. Направете го част от ежедневието си..

Пригответе каквото може да се нуждае от вашите малки - мокри кърпички, памперси, допълнителни дрехи и т.н. Хвърлете всичко необходимо в специалното отделение, което има всяка количка. Дори кратката разходка до магазина вече е чудесен вариант..

8) Носете удобни дрехи.

Първите няколко седмици ще бъдат мъчения за вас. Може дори да нямате сили сутрин да си облечете дънките и блузата. Носете удобни дрехи като йога панталони и свободна тениска. Помислете за вашата униформа.

Не се притеснявайте какво мислят другите за вас. Мислете първо за комфорта, а не за красотата и женствеността. Ако дрехите ви са чисти и не са набръчкани, това е достатъчно. Първо.

9) сприятелявайте се с тези, които също имат близнаци.

В края на краищата имате толкова много общи неща, ще имате за какво да говорите. Този вид комуникация ще ви бъде от полза - ще научите много нови неща, които ще ви помогнат в грижите за вашите близнаци. Потърсете такива родители чрез приятели или в Интернет.

Приятели, които разбират през какво сте преминали, са безценни. Можете да ги помолите за родителски или грижовен съвет. Те ще бъдат чудесна подкрепа и вдъхновение за вас..

10) Спи, когато децата спят.

Това е добре познато правило, но малцина се придържат към него. Но напразно. Децата със сигурност ще изискват вниманието ви през нощта. Така че, когато най-накрая заспят, използвайте възможността и се отпуснете с тях.!

Поставете бебефон наблизо, за да можете да чуете кога близнаците се събуждат и да затворите очи. Имате нужда от почивка и добър сън - това ще ви даде енергия и нови сили, от които се нуждаете, за да се грижите за децата.

11) Организирайте правилно къпането си.

Време е да се къпят децата. Имате две от тях. Как да бъда? Помолете партньора си за помощ. Оставете го да си играе с единия, докато вие къпете другия. Но преди да напълните банята за бебето си, пригответе всичко необходимо: кърпи, луфа, мехлем, лосион, пелени и кърпички.

Бъдете напълно въоръжени. Имайте всичко необходимо на една ръка разстояние. Това ще ви помогне да се справите с единия близнак по-бързо и да преминете към другия. Правилната организация на процеса е ключът към успеха.

12) води дневник.

Запишете всичко, което касае децата - когато спят, кога трябва да кърмят, колко ядат, какви лекарства приема всеки от тях и т.н. Тази информация може да е полезна за вашия семеен педиатър.

Това ще помогне да се проследи кой от близнаците яде повече или се развива по-бързо. Носете бележките си със себе си, преди да посетите Вашия лекар и ги обсъдете с него. Той определено ще оцени вашето наблюдение..

13) прекарвайте време сами с всеки близнак.

Това ще ви помогне да опознаете по-добре всеки от тях. В крайна сметка те са напълно различни. Ще ви бъде интересно да разберете кой от двамата е лидер по характер и кой предпочита ролята на последовател. Трябва да знаете характеристиките на всеки, за да намерите подход към тях в бъдеще..

14) не се отказвайте от втора ръка.

Ще бъдете изумени колко бързо растат децата! Ако приятели ви предлагат употребявани бебешки дрехи, не отказвайте. Дори дрехите да са големи, оставете ги настрани - определено ще ви дойдат в бъдеще..

Дрехите са доста скъпи. Две деца - двойни разходи. Възползвайте се от възможността да спестите малко пари! Когато децата ви пораснат от стари дрехи, дайте ги на друга майка, която също се нуждае от помощ.

15) хуморът и оптимизмът са основните ви оръжия!

Разбира се, грижата за близнаци отнема много енергия, но не бива да се превръщате във вечно недоволен бук. Усмихвайте се, шегувайте се и бъдете оптимисти за всичко.

Научно е доказано, че усмивката насърчава отделянето на специални хормони в мозъка, ендорфини, които ще ви помогнат да се отпуснете и да подобрите настроението си. Освен това веселите хора боледуват по-малко - и няма абсолютно никаква нужда младата майка да боледува..

Не сте сигурни как да приспивате дете? Една сестра показа как се прави това с кърпа. Вижте този гениален начин тук.

Имате какво да добавите към този списък със съвети?

За близнаци, близнаци

  • Календар на празниците
  • Честит Рожден ден
  • Поздравления за юбилея
  • Поздравления за сватбата
Всички празници през юни
Календар за имен ден
Днес се празнуват именните дни:
Иван, Мария, Марта, Митрофан, Назар, София

Откъде идват близнаците?

Понякога природата носи неочаквани изненади. Затова моята приятелка спокойно се радваше на бременността си, докато лекарите не откриха многоплодна бременност. Оттогава Ксюша не е спряна: съставят се огромни списъци с имена и за да изглеждат подобни, дрехите се купуват само в два екземпляра, дори играчките се купуват по двойки. И прекарахме около три часа близо до всяка инвалидна количка, специално проектирана за близнаци. Слава Богу, че Ксюша най-накрая реши...

Кажете какво ви харесва, но очакването за удвоено, а понякога и утроено чудо не може да се сравни с нищо. В медицината тази концепция се нарича многоплодна бременност. Но е и различно. Има близнаци (бебета практически не се различават едно от друго), а има и близнаци (децата са напълно различни и не си приличат малко). Но нека започнем от самото начало. Защо жената няма едно дете, а близнаци и тризнаци? Всъщност самият механизъм на това явление беше обяснен от учените дълго време..

Близнаци
Както знаете, детето се ражда от сливането на яйцето на майката и спермата на бащата. При жената по време на един менструален цикъл обикновено узрява само едно яйце и съответно се ражда едно дете. Ако обаче няколко яйца узряват едновременно в яйчника на майката и различните сперматозоиди имат време да ги оплодят, тогава в матката могат да се появят няколко ембриони наведнъж. Такива близнаци обикновено се наричат ​​братски или близнаци. Братските близнаци се различават помежду си по същия начин като братя и сестри, родени по различно време. Наистина, според тяхната генетична структура, това са напълно различни хора. Те могат да бъдат от различен пол, различни кръвни групи, външен вид и характер.

Близнаци
Има и втори случай. Една яйцеклетка, оплодена по обичайния начин. Но на най-ранния етап от разцепването си той се разделя на... два или дори повече ембрио-ембриони с абсолютно идентичен генетичен материал. В резултат се раждат еднояйчни близнаци, подобни един на друг като две капки вода. Никой обаче не знае защо възниква този прословут „определен момент“..

В древни времена, опитвайки се да разгадаят мистерията на появата на близнаци, хората измислят много признаци, които според тях принуждават жената да ражда не едно дете, а две или дори повече едновременно. С развитието на науката се появиха доста потвърдени данни, че най-голяма роля при появата на многоплодна бременност играят наследствеността и възрастта на бъдещата майка. Освен това има значение и какъв вид бременност е, дали жената е приемала противозачатъчни или други хормонални лекарства и дори как се храни и по кое време на годината се е случило зачеването. И накрая, неотдавнашното нарастване на многоплодната бременност е свързано с широкото разпространение на технологията за инвитро зачеване (ин витро оплождане), когато за надеждност няколко яйца се оплождат и имплантират едновременно на жена. Имайте предвид обаче, че всички тези фактори увеличават възможността да имате само близнаци! Смята се, че раждането на близнаци е случайно събитие. Неговата вероятност няма нищо общо с никакви наследствени или външни фактори..

Наследственост
Много родители се чудят каква роля играе наследствеността при раждането на близнаци. Ние отговаряме - най-прекият. Възможността за раждане на близнаци близнаци е програмирана в гените. Способността на жената да произвежда едновременно няколко яйца е наследствена, поради което способността да ражда близнаци се предава в семейството от поколение на поколение. И не само по женската линия. Последните проучвания показват, че той също е по мъжка линия, но в малко по-малка степен. Ако вие или съпругът ви имате близнаци в семейството си, тогава можете да бъдете поздравени - имате всички шансове.

Възрастта на жената
Друг научно доказан фактор, който увеличава вероятността от раждане на близнаци, е възрастта на жената. Колкото по-възрастна е бъдещата майка, толкова повече шансове има да зачене няколко бебета наведнъж. При жените на възраст 35-39 години вероятността за такова зачеване се обяснява с факта, че с течение на времето освобождаването на яйцеклетка (овулация) при жената не се случва във всеки цикъл (това е нормално). И в резултат на това нереализираните хормони, които влияят на овулацията, се натрупват и се освобождават по време на следващия цикъл, сякаш настъпва последният прилив на хормони, стимулиращ отделянето на няколко яйцеклетки.

Прераждане
С всяко следващо раждане шансовете за раждане на близнаци се увеличават. След второто раждане, два пъти, след петото - пет пъти. Ако майката вече е имала близнаци, тогава вероятността от повторение на успеха се удвоява. Последният факт се обяснява с факта, че тялото на жената, след като е преживяло многоплодна бременност, е способно да произвежда няколко яйцеклетки по време на овулация..

Хранене
Добре известно е само едно - недохранването или много строгите диети намаляват честотата на близнаците. Всичко останало все още е въпрос на предположения. Учените са получили научно потвърдени данни, след като са проучили диетата на представители на народа Йоруба в Нигерия - рекордьорите по брой близнаци. Бебетата дължат раждането си на местен сорт ямс. Този зеленчук, основната храна на йоруба, съдържа висока концентрация на химично вещество, подобно на женския хормон естроген, който може да стимулира производството на други хормони, наречени гонадотропини. Очевидно в комбинация действието на тези вещества насърчава освобождаването на повече от една яйцеклетка от яйчника. Значи искате близнаци? Поръчайте ямс и яжте както искате!

Време на зачеването
Известно е, че продължителността на дневната светлина влияе върху производството на хормона гонадотропин, който стимулира яйчниците. И затова (и това се потвърждава от статистиката) е по-вероятно да заченат близнаци през пролетта, когато слънцето започне забележимо да се затопля и активността на половите хормони се увеличава.

Прием на контрацептиви
Абсолютно доказано е, че една жена има по-голяма вероятност да има близнаци, ако забременее скоро след като спре да използва противозачатъчни хапчета (които приема поне 6 месеца). В същото време, същият хормон гонадотропин се произвежда в големи количества, което стимулира овулацията..

Кога можете да определите?
За колко време можете да определите, че ще има повече от едно бебе? Възможно е да се определи колко малки деца се очакват да се родят с помощта на ултразвуково сканиране от 3-4-та седмица на бременността. Пълната яснота по този въпрос обаче идва след 13-14-та седмица. Когато лекарят започне да слуша сърдечния ритъм на бебето, вместо едно, той ще чуе две или три сърца. По-трудно е да се определи дали бебетата са идентични или братски. Разбира се, говорим само за случаи, при които многоплодната бременност по никакъв начин не е свързана с изкуствено осеменяване (при бебетата с епруветки близнаците почти винаги са братски). Обикновено лекарите използват следната логика: ако близнаците имат различен пол, те почти винаги са братски. Ако има само един пол, тогава се изследват плацентата и разделителната мембрана. Въпреки това не винаги е възможно да се направят окончателни заключения, а понякога е възможно да се установи дали близнаците са идентични или не само след раждането им..

Бременност
Той има свои собствени характеристики. От момента на зачеването трябва да сте под строг медицински контрол, тъй като близнаците или тризнаците са много нестабилна структура. Матката увеличава размера си много повече, отколкото при едноплодна бременност, рискът от пренатално разкъсване на околоплодната течност и преждевременно раждане е значително увеличен. Тялото на жената може бързо да изчерпи ресурсите си, в резултат на което често се развива късна токсикоза (гестоза). И бебетата са в много по-тесни условия, отколкото при едноплодна бременност. Затова на бременни жени с близнаци и тризнаци се предлага периодична хоспитализация, където се следи състоянието на жената и бебетата, както и необходимото лечение.

Раждане
При многоплодна бременност те обикновено започват по-рано, на 34-37 седмици. За щастие природата защитава близнаците: способността им да се адаптират през тези периоди е много по-висока от тази на едно дете. Ако бременността протича нормално, на бъдещата майка ще бъде предложено да дойде в болницата точно на 34-37 седмица от бременността. По това време бебетата в матката могат да заемат различни позиции: надлъжно (вертикално) с глави надолу, надлъжно с дупе надолу, надлъжно, но едното лежи с главата надолу, а другото със задните части или обратно. По-често (в 90% от случаите) и двете бебета лежат надлъжно и в почти половината от случаите и двете с главата надолу - това е най-благоприятният вариант..
Раждането на бебета през естествения родов канал изисква специално внимание. В съвременни условия, често при многоплодна бременност, се предлага раждане чрез цезарово сечение, особено ако е имало усложнения по време на бременност. Този метод на раждане се счита за по-безопасен както за майката, така и за децата. Първото в родовия канал е това бебе, чиято предлежаща част, главата или дупето, е по-ниска до началото на раждането. След това, след първия пионер, следва вторият и т.н. Изобщо колко Бог даде.

Помогни си
Експертите смятат, че релаксиращите дихателни упражнения ще помогнат на жената да се успокои и да подобри общото си състояние. Лекарите също препоръчват да се установи контакт с деца веднага щом жената започне да ги усеща. Това може да се направи с много полезно упражнение за мисловни образи. На първо място, трябва да легнете или да седнете удобно, но така че стомахът да не бъде притиснат. Уверете се, че никой не ви пречи и затворете очи. Сега обръщайте голямо внимание на дишането си и постепенно го насочвайте към стомаха си. В същото време трябва да се опитате да си представите децата си и поне за кратко да се опитате да насочите дъха към всяко дете поотделно, като си представите, че по този начин всяко дете получава малко от вашата сила и любов. След това трябва да насочите вниманието и дъха си към матката. Опитайте се да си представите появата на този орган и си представете как чрез дишане изпращате сила там. Колкото по-ясно е, толкова по-добре. Например, молекулите на кислорода могат да бъдат представени като малки помощни духове, които укрепват всички мускулни влакна на матката. След като умствените картини изчезнат, върнете вниманието си към реалността. Отворете очите си бавно.

· Ако има индикации за вероятността от многоплодна бременност в наследственост, уведомете вашия акушер-гинеколог. Ранното ултразвуково сканиране в повечето случаи може да отговори на въпроса колко плода има в матката..

· Обърнете внимание на вашата храна. Нуждаете се от гарантирано ежедневно количество хранителни съставки, които са абсолютно необходими за нормалното развитие на плодовете. За всяко бебе с „наднормено тегло“ трябва да се получават: 300 kcal, 1 доза протеин и една доза калций. Същото важи и за витамините и минералите. На всички жени с многоплодна бременност се препоръчва да получават ежедневна добавка от тези вещества през цялата бременност..

· Следете отблизо динамиката на телесното тегло. Ако не е задоволително, е необходимо да разрешите проблема или с храненето, или с пречките за неговото усвояване - като анорексия (липса на апетит), токсикоза, запек, метеоризъм, киселини и проблеми с настроението. Възможно е това да изисква помощта на акушер-гинеколог, диетолог, психотерапевт или общопрактикуващ лекар..

· Посещавайте по-често антенаталната клиника. Опитайте се да не пренебрегвате планираните посещения на OB / GYN, тъй като със сигурност е във ваш интерес да го направите. Не се колебайте да посетите Вашия лекар за притеснителни проблеми. Бременността с близнаци не е най-подходящото време да изпробвате собственото си търпение.

· Не пропускайте да посещавате часове в училището по майчинство (психо-превантивна подготовка за раждане). Това е добър шанс за намаляване на риска от нежелани събития по време на раждането. Нуждаете се от повече време за почивка и релаксация от вашите „колеги“, които очакват само едно бебе.

· Много е важно да обсъдите със семейството и с лекаря въпроса за възможността и целесъобразността на по-нататъшната работа. Разбира се, членовете на домакинството са длъжни да поемат част от ежедневните ви домакински задължения. Това не пречи на определянето на границите на вашата физическа активност. Естествено за професионална физическа активност, вдигане на сериозни тежести не може да става и дума. Умерената активност би била идеална - туризъм на открито, малко плуване.

Докато седите, опитайте се да поставите краката си на специална стойка или ниска масичка за кафе - това ще служи като превантивна мярка срещу разширени вени.

· Обсъдете бъдещите перспективи със семейството. Близнаците или още повече тризнаците са доста сериозни промени в семейството. И не става въпрос само за закупуване на две креватчета, двойни пелени или специална голяма количка. Факт е, че отглеждането на близнаци винаги изисква осъзнаване на определени точки. Силните емоционални връзки, които възникват между близнаци дори в пренаталния период, водят до факта, че бебетата са много тясно свързани един с друг за цял живот. Те развиват свой собствен, само че разбират „кодов“ език, може да са по-малко общителни и накрая в бъдеще да имат проблеми с личния си семеен живот поради страх от раздяла. Следователно процесът на отглеждане на близнаци от най-ранните етапи изисква ненатрапчива корекция на такива нежелани тенденции в психическото им развитие. Е, за това, разбира се, първо трябва да сте подготвени. Намерете полезна литература, консултирайте се с педагози, които имат опит в работата с близнаци, с родителски двойки с близнаци. Във всеки случай - ще бъде полезно.

Издържането на многоплодна бременност не е лесно. Трудно е за майки, бебета и лекари. Без преувеличение може да се каже, че жените, които са издържали близнаци или тризнаци, са извършили майчин подвиг. И радостта им при срещата с шумните викове на едно, две, три, четири новородени автоматично се удвоява в геометрична прогресия. И то не само с мама. Щастието на родителите се умножава многократно!

Близнаци като дар от Бог. Какво мислиш?

Когато лекарят разбра, че ще имам близнаци, тя каза, че това е Божи дар. Първоначално не обърнах внимание на думите й, а след това се зачудих. Има ли наистина нещо от Бог в това?

Имам близнаци, две дъщери от 16 години.

Всички деца са Божи дар, без значение колко са.

Като цяло, ако го приемате на ежедневно ниво, тогава близнаците са много обезпокоителни както физически, така и материално..

През първата година от живота беше изгарящо, особено когато и двамата се събуждаха през нощта едновременно. След това на 5-6 години настъпи затишие. Веднага щом ходенето на училище започна материалния ад. Всички финансови разходи се удвояват (за тези, които имат деца едно след друго, това е финансово по-лесно - много неща се наследяват от по-възрастните към по-младите). И така целия учебен период.

И сега имам дипломиране тази година и дори ме е страх да си представя как ще постъпваме в университети и как след това да учим деца, особено на фона на войната.

Да, децата са ми радост и много ги обичам, живея за тях.

Е, само че е много трудно. Скочи от кожата си.

близнаци е изречение или Бог така маркира това семейство.

Вашите мисли за това.

Може би съм писал на грешното място, модераторите след това прехвърлят този Темко

Толкова мечтаех за близнаци.

Цитат
larisa пише:
Мисля, че във всеки случай, било то близнаци, тризнаци или едно дете - това е подарък! никога не ни се дава повече, отколкото можем да издържим и издържим.
Цитат
Аннушка пише:
И аз също се надявах, че ще има две наведнъж. Но не се дава. И сега мисля, но бих могъл да го направя. Може би да. Това са собствените им деца. Нямаше къде да отидем. Така че съм съгласен с

Цитат
larisa пише:

Мисля, че във всеки случай, било то близнаци, тризнаци или едно дете - това е подарък! никога не ни се дава повече, отколкото можем да издържим и издържим.

Цитат
EzheVika пише:
Хелън, защо задаваш такива въпроси? уморявате се или просто мислите?

[+ url = http: //sibmama.ru] [/ url]
http://vk.com/club66035286 - фотограф Елена Хромченкова

Всички пишете толкова тъжно.
Много ми хареса тази публикация на страницата на нашите колеги майки близнаци!

Вие сте майка близнак, ако можете да смените пелена с една ръка.
Вие сте майка на близнаци, ако мисълта за трето дете не е ужасяваща.
Вие сте майка на близнаци, ако искрено не разбирате как можете да имате едно дете и нямате време да правите нещо там.
Вие сте като майка на близнаци, ако съпругът ви, след като се е разболял, в никакъв случай не ползва отпуск по болест, а, напротив, тръгва за работа рано, връща се по-късно. На работа той е много по-вероятно да почива, отколкото у дома, където две бебета!
Вие сте майка на близнаци, ако някакви цени за бебешки продукти се умножават автоматично по 2.
Вие сте майка на близнаци, ако количка с тегло под 10 кг е играчка и безтегловност за вас.
Вие сте майка на близнаци, ако всички ви обръщат внимание, докато се разхождате с децата, и дори непознати не се колебаят да попитат „КАК ги родихте.“ „Как ги различавате (* дори децата да са напълно различни)“

Вие сте майка близнак, ако обичате да пиете студено кафе..
Вие сте майка на близнаци, ако смятате, че прането ви е приключило, когато останат само 2 допълнителни товара мръсни неща.
Ако внезапно се събудите през нощта и се окажете застанали на единия крак, разклащате креватчето с другия, сменяте памперса с едната ръка, играете с едното дете с другата, за да не изкрещи и събуди другата, тогава по всички показатели ви е ясно кой)

Вие сте майка на близнаци, ако за вас трябва да ставате през нощта САМО 2-3 пъти за упражнения: agusha-pee-пейте приспивна песен-отидете в кухнята, за да проверите дали има траверси-пийте отново-пикайте отново и накрая детето се съгласи да си легне и започна да заспива под приспивна песен на полуспяща майка - това просто означава ГОЛЯМ сън
Вие сте майка на близнаци, ако при наличието на пълна седемдневна бавачка за децата си, все още нямате достатъчно време за басейна и други женски-здравословни радости, но успявате да готвите перфектно за целия „полк“ (съпруг, деца, самата бавачка, между другото, е готова вече просто не яжте изобщо, защото обемите на необходимото готвене стават тревожно гигантски).
Вие сте майка на близнаци, ако говорите с приятелите си за техните деца, обикновено едно дете, множественото число все още се използва.

И ако търсите нещо добро. Ако имате близнаци, тогава:
- няма спорове с имената, татко се обажда на единия, мама - на втория
- фразата "ами, нека и аз държа този чар" става без значение
- не хареса броколи? Сестра ще яде с удоволствие
- завистта се изплъзва в реакциите на другите.

И от мен, моето мнение се формира всеки месец, седмица, ден и час по различен начин, може би в зависимост от настроението ми, така че този въпрос може да се обсъжда дълго време.

Раждане с приятел: гинеколог за това, в какви митове не трябва да вярват бъдещите родители на близнаци

Раждането на две деца наведнъж е, от една страна, двойна радост, от друга, двойно бреме. Много бременни жени с близнаци се притесняват твърде много и все още вярват във всякакви митове. За това какво е вярно и кое не и защо не всички близнаци се раждат преждевременно - в интервю с акушер-гинеколог Ирина Гологуцкая.

Най-често близнаците се раждат след ин витро оплождане

- Да, вярно е. Най-често близнаци се раждат след ин витро. Жените знаят, че им имплантират няколко ембриона и има шанс да се родят повече от едно бебе. Винаги е имало естествена многоплодна бременност, близнаци след IVF започват да се раждат сравнително наскоро. За 10 близнаци - 2 естествени, останалите се раждат след ин витро оплождане.

Според лекаря сега дори при процедурата за ин витро оплождане се дава предпочитание за презасаждане само на един ембрион в маточната кухина, тъй като носенето и раждането на две деца наведнъж е трудно за всяко женско тяло.

Близнаците винаги се раждат недоносени и с ниско тегло.

- Не винаги. Съществува обаче висок риск от преждевременно раждане, както и други усложнения, които могат да възникнат както по време на бременността, така и след нея (пролапс на гениталиите, гестоза, кървене). Това се дължи на факта, че тялото на жената е подложено на двойно натоварване..

Има бъдещи майки, които носят и раждат близнаци без проблеми. За съжаление обаче такова малцинство. По принцип това са тези, които са забременяли след естествено оплождане и по-често при многократно раждане.

Лекарят казва, че жените, носещи близнаци, изискват повишено внимание от лекарите.

Това се дължи на факта, че по време на бременност с два плода матката се разтяга повече. Това може да доведе до преждевременно отваряне на врата й и заплаха от преждевременно раждане..

Ако бебетата се раждат преждевременно, тогава те са незрели и неадаптирани. Ето защо недоносените бебета се намират в болници и изискват медицински контрол за 1-2 месеца. Едва след това те се изписват у дома с майките си..

Близнаците обикновено се раждат поколение по-късно.

- Наследствеността засяга, но не винаги. Всичко зависи от генетиката на всеки в двойка и от съвместимостта на партньорите..

Близнаци се раждат само чрез цезарово сечение

- Не. Цезарово сечение както при едноплодна, така и при многоплодна бременност има свои собствени индикации и противопоказания. Ако два плода лежат в главна форма, това е индикация за независимо раждане. Тъй като близнаците се раждат най-често след ин витро оплождане, бъдещата майка е жена с обременена гинекологична история. Ето защо, за да се предпази плода, се препоръчва цезарово сечение за такива бъдещи майки..

- Противопоказание за раждане през естествения родов канал е случаят, когато единият плод е разположен в седалищното предлежание, а вторият в главата. След това се предписва цезарово сечение. Не е възможно да „поръчате“ тази процедура просто по желание.

Бременните близнаци са постоянно гладни.

- Не, това е самозаблуда. По време на бременност обикновено трябва да се храните, а не за двама или трима. По време на цялата бременност жената не трябва да наддава над 10-12 килограма. С патологичното наддаване на тегло се увеличава вероятността от различни усложнения. Сред тях са и козметичните - появата на стрии. Ето защо аз „се карам“ на бременните си, ако „преядат“.

Токсикозата при жени с многоплодна бременност е по-дълга

- Не, това не е вярно. Наличието или отсъствието на токсикоза зависи от тялото на жената, а не от наличието на многоплодна или единична бременност. Има бъдещи майки, при които всяка бременност е придружена от тежка токсикоза. Има такива, които изобщо никога нямат токсикоза.

Първо се ражда по-силно бебе

- Не, не е задължително. Първо се ражда първият плод. Парадоксално, но по-малкото бъдещо бебе често е първото..

Кърменето на близнаци е трудно, затова повечето хора се хранят с адаптирано мляко

- Да, наистина е трудно да се хранят две бебета наведнъж - имате нужда от 2 пъти повече мляко. Не всеки се справя с тази трудна задача, но се справя. Не са много хората, които знаят, че количеството мляко не зависи от размера на гърдите. Често се наблюдава, че жените с големи гърди имат по-малко мляко от жените с малки гърди..

По-трудно е да се получи пренатално с близнаци

- Да, вярно е. За да избегнете голям брой стрии, препоръчително е да използвате подхранващи кремове по време на бременност..

Появата на стрии зависи и от структурните особености на кожата. Има и такива, които са по-склонни към тях (собственици с по-дебела кожа), и такива, които са по-малко.

- Носенето на превръзка няма да навреди. В този случай натоварването на гръбначния стълб намалява, предната коремна стена се простира по-малко..

Близнаците имат силна психо-емоционална връзка. Ако единият плаче, то другият веднага ще го подкрепи с плач

- Да, наистина е вярно. Ако единият плаче, значи другият ще плаче. Ако единият иска да яде, значи и другият е. Това е доста трудно, но много родители на близнаци казват, че не е лесно само през първата година на децата им.

Но тогава децата могат да си играят помежду си. Като възрастни - доверявайте се на най-съкровените тайни и живейте с мисълта, че първоначално сте родени заедно.

Откъде идват близнаците: Бележки на мама

Според статистиката броят на близнаците на Земята се е утроил почти за 10 години. Това е специална група, която се нуждае от специално внимание от родители, лекари, психолози и педагози. Нека се опитаме да разберем основните проблеми и проблеми, които възникват при раждането на близнаци

Според статистиката броят на близнаците на Земята се е утроил почти за 10 години. Това е специална група, която се нуждае от специално внимание от родители, лекари, психолози и педагози. Нека се опитаме да разберем основните проблеми и проблеми, които възникват с раждането на близнаци /

Снимка от сайтаhttp: //bigpicture.ru

Подобно на други майки, които Бог награди с близнаци, и аз не очаквах такова щастие. Не, знаех, че „това се случва“. И дори някъде там, а при приятеля на майка ми, при моя съученик и при шефа на съпруга ми. Но никога не се знае какво се случва с никого. И хората летят в космоса!

Като цяло, тамбурите са славни около планините, както отдавна са казали в Русия... И изведнъж това щастие е дарено.

От къде? Бог знае. Знаех семейната история - както моята, така и на съпруга ми - от всички страни: наследственият фактор изчезна от само себе си.

Може би свръхестествено?

След сина ми Димка дълго време нямах деца, но много исках. И, наред с други поклоннически пътувания, направих едно, което коренно промени живота ми. Тя стигна до любимата си света Ксения Благословена. Там, на смоленското гробище в Санкт Петербург, се помолих светецът да поиска от Бог дете за мен. И тя обеща, че ако се роди момиче, определено ще се обадя на Ксения.

Блажената Ксения вероятно е поискала... две наведнъж. Това е така, че за последните девет години, когато никой не се роди, нямаше да съжалявам много. Тогава съпругът каза: "Е, ти се помоли като свети глупак и това е резултатът.".
Не всичко беше напълно безоблачно. Оставих половината мандат, без да разбирам какво не е наред с мен. Защо е такава упорита токсикоза и стомахът расте някак твърде бързо? На три месеца - като на пет, но на пет...

Първоначално ултразвукът не показа нищо; лекар лекар подозира сериозна патология. И лелята на областния гинеколог издънка: „Те дори не помнят какво са имали и кога в живота си...“

На първия "ултразвук" малката Соня беше шифрована (между другото, тя все още е криптирана). Тя се скри зад „старшата“ Ксения - и тя беше пренебрегната. Но на втория ултразвук почти скочих от дивана, когато лекарят, както обикновено водеше над стомаха ми, каза: „О, има близнаци“.

"СЗО? Как Където? Защо близнаци? " - току-що ми мина през главата.

Е, тогава е време да научите материята. Оказа се, че многоплодната бременност в учебника по акушерство е в раздела "Патология". Никога не се смяташе за нормално, дори и да течеше идеално. От което последва проста истина: изборът на лекар за бъдещата майка на близнаци е по-важен от всеки друг.

Не бъдете мързеливи и напрягайте всичките си познати, сърфирайте в интернет в търсене на лекар, в чийто опит пише „многократно управление на бременност с близнаци“. В противен случай простите областни гинеколози ще превърнат живота ви в непрекъсната караница..

Не беше лесно, но противно на прогнозите, все пак достигнах 37 седмици. Момичетата са родени с добри показатели за близнаци: 2830 и 2250. "Младата" Сонечка се оказа слаба и не приличаше на бебе, а на ембрион. Тънка, суха кожа без абсолютно никакъв мастен слой - покрити с кожа кости. Тя постоянно замръзваше. Дори в болницата го сложих на гърдите си и го покрих с одеяло. Поради слабост тя постоянно искаше да спи. Но тя можеше да диша и да суче и това беше основното. Ксения, в сравнение с малката Софийка, изглеждаше голяма и дебела. Случва се така, че единият близнак, преди да се роди, отнема ресурси на другия...

Разликата в темпераментите се проявява и преди раждането. Ксения непрекъснато се движеше и блъскаше, сякаш спеше в припадъци - дясната й страна трепереше. А Соня само леко шумолеше. Сложих ръка на „тихата“ ми лява страна, аз изслушах притеснено: „Жив ли си? Всичко наред ли е? "

Понякога близнаците прекарват няколко седмици в реанимация, преди да бъдат изписани. И те се изписват с тегло най-малко 2500. Но въпреки че Соня не стигна до "нормата", аз успях да напусна болницата, имайки доста конфликт с педиатъра. Той се сбогува с въздуха на ценител: "Все още е невъзможно да кърмя близнаците!"

Кърмах момичетата в продължение на три години и половина. Дипломира се приятелски - по взаимно съгласие.

Родителите на близнаци винаги живеят в някакъв шок, защото животът им се удвоява и разделя. Това е двоен живот. Защото близнаците споделят всички и всичко: внимание на родители, приятели, пространство, играчки...

Но! Ако смятате, че близнаците са 1 + 1, грешите. Това е "човек на квадрат". Оттук и характерното за такива родители - проверих, общувайки със семействата на близнаци - усещането, че „има много деца наведнъж“. Много е точно много. И дори е по-трудно за децата, отколкото за нас. Те са заедно през цялото време, нямат възможност да се радват на уединение. Но какво е "заедно" те не разбират, защото няма с какво да се сравняват. Няма избор.
Близнаците винаги имат малко време да спрат и да помислят, малко шанс да развият собствено мнение: пред очите им - обсесивен пример за брат или сестра.

От друга страна, винаги има интересен спътник под ръка, жилетка за плач, партньор в игрите и позор. Те започват да играят веднага щом се събудят. Почти никога не им омръзва.

Но винаги ли е добре?

Тук родителите забравиха за известно време, занимаваха се с бизнеса си. И какво се случва там, пред вратата на детската стая?

Там има истинска банда.

Когато някой тормози, другият е нащрек или разсейва родителите. Те се питат и ходатайстват един за друг. Веднъж моят „най-млад“ направи нещо съмнително и не се разкайва. А другият казва: „Мамо, мога ли да поискам прошка за Соня?“

Те се разбират почти без думи. Следователно често се появява криптофазия - близнаците развиват свой собствен език за общуване. Подхожда им, няма значение за тях, че глупавите родители не разбират нищо... Но те се уморяват един от друг, защото понякога са много различни, дори огледални: холерик и флегматик, екстроверт и интроверт, левичари и десничари, кинестетици и аудил. Трудно им е да бъдат заедно, но е невъзможно един без друг..

Тук изглежда така. Соня, уморена от комуникация, разделя стаята с ограда от кубчета, сяда зад тази ограда и казва: „Който прекрачи тази ограда, просто ще изчезне!“ А Ксения плаче, защото не беше въведена в тази игра. И тя абсолютно, добре, просто напълно, тя не може да бъде сама.

Дори конфликтите възникват не поради неразбиране, а защото някой е разбрал някого твърде добре. Не се крийте, не се крийте. Няма кът, няма свободно време...

Ако обикновените братя и сестри се опитват да ги сближат и да се сприятеляват, то с близнаци е точно обратното. Необходимо е да се разделят бебетата и да се общува с всеки поотделно, без да се обръща поглед към сестрата или братчето. И откъде да намерим време за това?

Прието е да обичаме близнаци. Любов с целия свят, любов от разстояние, докосвайте се отдалеч. Но изправени пред това явление отблизо, мнозина се страхуват.

Нищо чудно, че в примитивните култури е имало проклятие, адресирано към жените: "Дано станеш майка на близнаци!" Досега тези суеверия са силни: многоплодната бременност може да бъде причината, поради която една жена прави аборт.

През последните години има много близнаци. Имам четири чифта в двора си, без да броим моите. Откъде идват? Първо, IVF си върши работата и днес лекарите в поликлиники питат първото нещо: "Имате ли близнаци IVF или спонтанно?"

Имам - спонтанно.

Понякога майките кимват на преклонна възраст, но аз родих близнаци на 31, а съученикът ми имаше две близнаци подред, на 28 и 32. И има много млади майки с колички близнаци, така че не е толкова просто...

Тогава каква е сделката?

Писателят атеист Жан-Пол Сартр веднъж сподели със света мисълта: „Адът е други“. Той и неговите приятели екзистенциалисти говориха за факта, че човек е обречен на самота и неразбиране.

Жан-Пол Сартр. Снимка от сайта http://i189.photobucket.com

Този тъжен мироглед не падна от небето. Това е резултат от отчуждението, което цари в обществото. Обществото гони фантоми и миражи - супер идеи, технологии, джаджи, интелектуални тенденции, общи „ценности“. Има много хора, те се бутат с лакти. А вътре има празнота...

Тази тъжна философия на самотата не може да бъде нито доказана, нито опровергана - както всяка друга. Не, обаче. В случай на така наречената самота има поучително изключение - близнаци. Това са хора с един вид предимство. Те се случиха „родени заедно“ и никога няма да бъдат сами, независимо от връзката им с Бог.

На кого и защо се дава, не знаем. Дали този подарък винаги е радост, също е въпрос. Но хората без право на самота са пред очите ни, те са все повече и повече. Това, от което Сартр се оплака, просто не им е дадено да преживеят.

За да пораснат, те трябва да бъдат разделени, но близнаците все пак израстват зле - всеки психолог ще потвърди това. Това е трудна задача за тях..

Тази ситуация е противоположна на тази на Сартр. „Раят е другите“. Но хората са изгонени от рая, разделени със сила. Психолозите съветват тези деца да бъдат научени на „науката за самотата“, но нещо не работи добре.

Защо всяка година има все повече близнаци? Може би те започнаха да се раждат често, защото сме забравили как да бъдем заедно просто така, по наша собствена воля.?