Понастоящем активният начин на живот, включително правилното хранене и спорт, улавя все по-голям брой хора и то от всички възрасти. И това е страхотно! Да си в отлична форма е красиво и модерно и най-приятното е, че след като стъпиш по този път, няма желание да се върнеш към произхода на желанието.

Съвременните майки също заличават стереотипите и се стремят да намерят време за спорт. Появиха се фитнес групи, където провеждат тренировки във формата „мама и бебе“, позволявайки на майката да тренира с детето. Но поради различни лични обстоятелства не всеки има възможност да ги посещава и не навсякъде такива групи се отварят. Въпреки това, след около 6-8 седмици след раждането, кърмеща млада майка може спокойно да започне да тренира у дома, дори и в най-щадящия режим..

Намерете време през периода на детския сън или можете да направите друго: оставете бебето да тренира точно с майка си! Промяната в дейността, колкото и да е странно, е най-добрата почивка, плюс непрекъсната полза от такава почивка: вие сте в отлична форма, за което, разбира се, трябва да работите, чувствате се отлично, детето е винаги с вас и вече „от такива нокти“ поема добри навици - бъдете здрави, атлетични и активни!

Нашият проект е пълноценен ресурс с цял набор от програми за обучение на млади (кърмещи и некърмещи) майки, позволяващи известно време след раждането да тренират у дома. Наличието на видео за всяко упражнение, описано в програмата, на практика изключва възможността за нарушаване на техниката за изпълнение на това упражнение.

Представяме на вашето внимание най-ефективните програми за обучение:

Какви упражнения да се правят след раждането

Изборът на най-подходящата тренировка се основава на желания краен резултат. По-специално младите майки (кърмещи или не - няма значение), които си поставят за цел да отслабнат и да влязат във форма след раждането, трябва да изберат най-ефективния набор от физически упражнения, които осигуряват както кардио, така и силови тренировки. Също така е желателно да имате елементи на гимнастика за развитие на гъвкавост - връзките и ставите ще ви кажат: "Благодаря!"

Има много упражнения, има още повече вариации. Във всички случаи спазването на техниката на изпълнение е най-важната връзка, ако, разбира се, искате да се насладите на тренировката, а не да я възприемате като мъчение.

Програмата за тренировки след раждането обикновено не се различава много от редовната програма. Може би единственото нещо, върху което си струва да се съсредоточите, е, че в самото начало на пътя упражненията трябва да бъдат... Какво? Най-интензивният и ефективен? Не! Упражненията трябва да са лесни и лесни за изпълнение! Тук припомняме златното правило - не вреди!

Въпросът, обрасъл със спекулации, заслужава специално внимание: какви физически упражнения може да започне да прави кърмачка, като спокойно ги включва в тренировъчния комплекс? Да, почти всичко... известно време след раждането, при спазване на препоръките за изпълнение и ограничения на натоварването и с изключение на тези, които могат да наранят гърдата и да създадат прекомерни колебания. В противен случай пълна свобода на избора!

Не се уморяваме да повтаряме: има място за спорт след раждането на дете! Мама може и трябва да бъде активна, атлетична, годна и красива и не е необходимо да посещавате спортни центрове за това! Многобройни положителни отговори напълно потвърждават този факт. Достатъчно е просто да се настроите, да изберете най-подходящия набор от упражнения, да започнете да практикувате у дома и скоро излишните килограми, останали след раждането, безопасно ще ви напуснат. Между другото с кърменето този процес само се ускорява..

Програмите за обучение, които сме съставили, са насочени към укрепване на мускулите и възстановяване на формата след раждане, допълнени с видеоклипове и успешно работещи в режим "мама и бебе", включително набор от упражнения, които могат да се изпълняват вкъщи, а дори и заедно с детето.

Ще ви разкажем всичко за фитнеса и дори повече. Присъединете се към съвременното движение за спортни майки!

Упражнения за кърмачки у дома


Място в класацията на авторите: 34 (станете автор)
Дата: 2020-04-24 Преглеждания: 1 120 Оценка: 5.0

Поддържането на форма след раждането е възможност не само да изглеждате красива, но и здрава и енергична. В материала, който ще научите:

 1. Може ли упражненията да повлияят негативно на майка и бебе?.
 2. Как да вземете дете и какво друго можете да използвате.
 3. Упражнения с бебето у дома.

Как тренировките ще повлияят на здравето на мама

Ако изобщо не сте тренирали досега, по-добре е да започнете с пилатес (вече писах за него, погледнете в моите публикации), а по-късно преминете към фитнес упражнения (със собствено тегло, с екипировка). Обучението без диетични ограничения и висока интензивност води до много подобрения, ако не във фигура, то в здравеопазване (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12181395). И цял куп подобни изследвания!

Трябва да внимавате да не отслабвате твърде интензивно (не повече от 2 кг на месец), в противен случай рискът от развитие на здравословни проблеми се увеличава: вие вече давате почти всичките си ресурси на детето чрез мляко.

Ще навреди ли тренировката на майка или дете??

Различни проучвания показват, че физическата активност не е довела до аномалии в състава на млякото и хормоните на майките (сравняване на ангажирани и не упражняващи кърмещи майки).

Нещо повече, тези, които са упражнявали загуба на наднормено тегло 4 пъти по-бързо и са влезли във форма, отбелязват подобрение в благосъстоянието, настроението без загуба на обема на млякото.

Също така физическата активност на майките по никакъв начин не е повлияла на детето: децата на ангажираните и неангажираните са нараствали и се развивали еднакво (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8289849, https://www.ncbi.nlm.nih.gov / публикуван / 10675424).

Как да вземете дете по време на обучение и какво може да се използва

Можете да вземете дете по различни начини: до подмишниците, в люлеещо се положение на ръцете, обърнато към себе си на възглавницата, прегръдка, поставяне върху гърдите.

Самото дете ще действа като вид тежест. Така че можете да замените например упражнения с дъмбели за ръцете или като цяло почти всякакви упражнения с дъмбели у дома.

От допълнителния инвентар можете да използвате ластици (лента, примка), пясъчни тежести. Между другото, с ленти за съпротива можете да изпомпате гърба си, например, което с дете е много трудно да се изработи.

Упражнения за майки с бебета у дома

Моля, обърнете внимание, че упражненията по-долу са подходящи за тези, които са практикували поне шест месеца преди бременността (или по време на нея) или вече са се нормализирали, т.е. се чувства добре, изпълнен с енергия и иска да подобри фигурата. Ако не сте сигурни как се чувствате, тогава е по-добре да не започвате, за да не го влошите. Между другото, лекарите препоръчват да се практикува от 5-та седмица след раждането..

Клякания: Прости, с единия крак, повдигнат пред вас (сгънат в коляното), прав встрани, статични клекове до стената. Ние държим детето пред себе си. Краката, задните части и малко преса работят с долната част на гърба.

Румънски и мъртва тяга. Ние се държим за подмишниците. Наведете се напред, издърпвайки таза назад. Краката на бебето докосват пода. Гърбът е изправен, краката могат да бъдат леко свити или да се държат прави при спускане. Задната част на бедрата, седалището и кръста работят.

Напади напред, назад, назад с кръстосване на български клекове (дори можете да хвърлите детето, ако искате). Крака, седалище.

На снимката вече по-слаба след раждането @hannaoeberg.

Завъртете крака си встрани. Правим маховете с десния крак, което означава, че държим детето отляво с двете изправени ръце. Вдигнете крака нагоре, но без да отклонявате тялото. На работа, глутеална.

Повдигане на краката, докато стоите на четири крака: назад, отстрани, прави или свити в коляното (можете също да добавите тежести с пясък към глезените). Поставяме детето на пода пред нас. На четири крака с прав гръб, повдигнете единия крак нагоре, спуснете, докоснете пода. Задни части.

„Глутеен мост“ в различните му вариации: нормален, на единия крак, стоящ от външните страни на краката и др. Легнете по гръб, сгънете коленете, поставяйки детето на долната част на корема / таза. Изправяме торса, повдигайки таза нагоре и придържайки бебето с ръце. Задни части и подколенни сухожилия.

Клекове отстрани нагоре. Това, глутеален мост и други упражнения можете да видите на Insta @ brittanyperilleee на 19 януари 2018 г. или на https://www.instagram.com/p/BeIxmbdlMKu/?igshid=49xljsfg7zc6

Натиснете върху себе си в сиво: седнете на петите си и изправете ръцете си с детето над вас (възможно най-вертикално). Ние държим детето си под мишниците. Работят раменете и трицепсите.

Огъване на ръцете, докато коленичите. Ние се държим за подмишниците. Заставайки на колене, изправете ръцете си, довеждайки краката на детето до пода, сгънете ръцете си, без да отвеждате лактите отстрани. Бицепс.

Издърпване на брадичката. Ние държим подмишниците на детето, придърпваме лицето му към брадичката си, но се опитваме да държим лактите възможно най-високо при повдигане. Рамене и частично трапецовидни мускули.

Планк: статичен, динамичен с всякакви вариации. Поставяме детето на пода пред нас и държим бара. Дълбоки коремни мускули.

Усукване. Това е упражнение за пресата. Взимаме детето си в люлееща се позиция. Лежим на пода с гръб и, напрягайки коремните мускули, се опитваме да излезем от легнало положение в седнало положение. Ако не работи, започнете упражнението в седнало положение и се облегнете назад, за да можете безопасно да се върнете в изходна позиция. Коремни мускули.

"Рак" встрани и напред. Прегръщаме детето с едната ръка, а другата държим под дупето и в клякам се преместваме на една страна с допълнителна стъпка, после на другата. Можете да направите същото напред. @brittanyperilleee 23 октомври 2017 г. https://www.instagram.com/p/Bal_TWHlDXE/?igshid=1m5qa6l7qqs0s

Можете ясно да видите някои от упражненията в профила си в Instagram @ chalovayoula на 1 декември 2018 г. или на https://www.instagram.com/p/Bq2J_sVAMCG/?igshid=bl6vbpkz01vm

На снимката @chalovayoula след раждане и обучение.

За справедливост ще кажа, че момичетата на снимките са били ангажирани преди бременността, така че резултатите в техния случай са по-бързи..

За допълнителен източник на информация вижте книгата Fitness Mom. Перфектна фигура и благополучие след раждането. ”Арина Скоромная.

Открихте грешка в статията? Изберете го с мишката и натиснете Ctrl + Enter. И ние ще го оправим!

Спортът по време на кърмене: какво да правите на кърмачка

По време на бременността тялото съхранява ресурси, така че след раждането да остане силата да произвежда мляко. В резултат на това жената често печели излишни килограми. При кърмене лекарите не препоръчват строги диети. За да се отървете от наднорменото тегло, да коригирате фигурата ще помогне да спортувате. Основното е да изберете видовете товари, които са съвместими с лактацията..

Необходим ли е спорт за кърмене

Физическата активност има положителен ефект върху общото състояние, дава прилив на бодрост, повишава издръжливостта на тялото. Ползите от спортната активност по време на кърмене са следните:

 • Превенция на депресията. Ендорфините се произвеждат по време на физическа активност. Тези вещества се наричат ​​още „хормони на радостта“. Ендорфините повишават настроението, намаляват тревожността, безпокойството.
 • Ускоряване на метаболизма. Възможните натоварвания увеличават скоростта на метаболизма. Тази функция има положителен ефект върху разграждането на мазнините, производството на мляко..
 • Подобряване на стегнатостта на кожата. Коремните мускули губят тонуса си след раждането. Упражненията нормализират състоянието им.
 • Отървете се от целулита. През третия триместър на бременността жената се движи по-малко. Това може да доведе до задръствания под формата на целулит. Когато жената тренира, отлаганията се разграждат, кожата става равномерна.

Спортът е добър за лактацията. Основното нещо е да предпазите гърдите от нараняване и прекомерна подвижност. За да предотвратите повреда, изберете специално фиксиращо бельо.

От кога след раждането можете ли да се занимавате със спорт

Упражненията на Кегел са показани веднага след изписването от болницата. Този комплекс няма противопоказания. Такава гимнастика възстановява мускулите на тазовото дъно след раждането. Именно упражненията на Кегел трябва да обърнат специално внимание на жената през първите 2 месеца. Редовното трениране на вътрешните мускули връща еластичността на тъканите, предотвратява развитието на следродилни усложнения.

Противопоказание за ранно физическо възпитание е цезарово сечение, трудно раждане. В тези случаи натоварването е опасно за отслабения организъм. Можете да започнете да спортувате в тези случаи от 6 месеца след раждането. Физическата почивка ще предпази жената от усложнения, които могат да възникнат по време на кърмене: разкъсване на шевове, кървене, възпаление на тазовите органи.

Възстановителният период зависи от индивидуалните особености на организма. Ако жената е родила естествено, без никакви патологии, спортът е разрешен от 6-8 седмици след гинекологичен преглед. Трябва да се види лекар, за да се изключи инфекцията.

Как спортовете влияят на лактацията и каква е опасността

Когато енергията попадне в клетките, се получава специално съединение чрез преобразуване на глюкоза - млечна киселина (и нейната сол - лактат). Нивото му е свързано с интензивността на натоварването. Това вещество влияе върху киселинно-алкалния баланс. Въз основа на този факт учените са били склонни да вярват, че лактатът променя вкуса на млякото. Поради тази причина бебето може да откаже да кърми. Съвременните изследвания обаче показват, че осъществимото усилие не засяга лактацията..

Науката потвърждава, че съставът и вкусът на млякото не се променят след тренировка.

Второто предположение за опасностите от спорта по време на лактация се основава на влиянието на адреналина, хормон, който се отделя по време на тренировка. Той може да понижи нивата на окситоцин, които са отговорни за секрецията на мляко от жлезите по време на кърмене..

Лактацията всъщност може да намалее след тренировка. Това се случва, ако жената избира твърде интензивни натоварвания или не спазва режима на пиене. Дехидратацията настъпва, когато се наруши водно-солевият метаболизъм в организма, проявяващ се от слабост, сухота на лигавиците, главоболие.

Когато младите майки нямат право да спортуват

Първите 6 месеца упражнения са противопоказани при жени след цезарово сечение, обширни разкъсвания, големи кръвозагуби, както и при наличие на инфекциозни заболявания.

Ако тялото е отслабено и не е готово за стрес, след тренировка жената изпитва срив, заниманията трябва да се отложат. Такава реакция може да показва липса на витамини, анемия. Спортът изисква допълнителни ресурси на тялото. В случаите, когато млякото е оскъдно, дори умерените упражнения могат да влошат ситуацията..

На кои тренировки да се даде предпочитание

По време на лактацията се предпочитат леките спортове. Оптимални ранни натоварвания:

 • Сутрешна тренировка. Започват с прости упражнения - завои, завои на тялото, врата. От третия месец те добавят люлеещи се крака, ръце, комплекс за пресата. Време за зареждане 5-15 минути.
 • Разходката е най-добрият вариант. Този спорт ви позволява да комбинирате ходенето с бебето и физическата активност. Разхождайки се бързо в продължение на поне 40 минути подред ще ви помогне да отслабнете. Такива разходки са полезни за дишането и имунната система. Краката и дупето отслабват по време на ходене. Такива упражнения ще ви помогнат да премахнете стомаха, ако допълнително правите упражнения за корем.
 • Фитнес. С този спорт можете бързо да отслабнете, ако тренирате правилно. Домашните тренировки едва ли ще имат желания ефект. Индивидуална програма за лактация се прави от фитнес инструктор, като се вземат предвид проблемните области.
 • Йога е подходяща за домашни тренировки. В този спорт всички мускули участват наведнъж. Редовните тренировки поддържат фигурата и имат благоприятен ефект върху емоционалното състояние. Правилното дишане насища клетките с кислород. Този процес е от полза за поддържане на здравето на всички телесни системи..
 • Плуване (но не и водна аеробика). Този спорт е разрешен от 4 месеца лактация, ако раждането е било без усложнения. Заниманията започват с упражнения върху мускулите на краката, кръста и корема. По-добре е да се избягват натоварвания на раменете и гърдите по време на HB. Охладената вода бързо изгаря калориите. тялото генерира много енергия, за да се затопли. Освен това се увеличава еластичността на кръвоносните съдове, стимулира се имунитетът и се подобрява кръвообращението..
 • Пилатес. Това е един от нежните видове фитнес. При пилатес дишането е подчертано. Това ви позволява да ускорите метаболизма и бързо да постигнете ефекта.

По време на лактацията интензивността на натоварването трябва да се увеличава постепенно. Обучението не трябва да е изтощително.

Какви спортове да избягвате, докато кърмите

След раждането стресът се пренася малко по-различно, отколкото преди бременността. Тази характеристика е свързана с промяна в положението на тазовите кости, гръбначния стълб, мускулите на гърба. Под натиска на корема по време на бременност и раждане те се изместват. Необходимо е време за възстановяване на позицията им. Спорт, който може да навреди на лактацията:

 • Силови натоварвания. По време на тренировка активно се произвежда адреналин. Излишъкът от хормон затруднява отцеждането на млякото. По-добре е да отложите тренировките във фитнеса до края на лактацията..
 • Аеробика. Прекалено активен спорт, който изисква интензивно натоварване на мускулите. Първата година след раждането е по-добре да откажете аеробика.
 • Бягай. Този спорт причинява прекомерно люлеене в гърдите. Тялото се възстановява дълго време след бягане.

Общи препоръки за спортни дейности по време на кърмене

За да не се повредят мускулите, поддържайте лактацията, тренировките се извършват с повишено внимание. По време на часовете те спазват правилата:

 • Избягвайте преумората. Ако се чувствате уморени, направете си почивка.
 • Увеличавайте натоварванията на етапи. Започнете с прости упражнения. Увеличете времето и интензивността на тренировката постепенно. Така тялото ще свикне с новия режим без много стрес..
 • Започнете всяка тренировка с загрявка, за да избегнете увреждане на ставите. Затоплените, тренирани мускули са по-малко податливи на наранявания.
 • Завършете тренировката си с разтягане. Това ще помогне за отпускане на мускулите и ще предотврати скованост..
 • Попълнете запасите от течност. Пийте често, но малко по малко. Минералната вода без газ, компот от сушени плодове, сок от горски плодове, прясно изцеден сок са подходящи за попълване на вода и соли..
 • Уверете се, че правите упражнението правилно. Важно е. Само правилната техника насочва натоварването към правилните мускули.
 • Носете спортен топ, който надеждно поддържа гърдите ви. Изберете бельо от микрофибър за вашата тренировка. Тази материя, за разлика от памука, не само абсорбира влагата, но и я отстранява навън, поддържайки дрехите сухи.

Тренировката се извършва след кърмене. Препоръчително е да тренирате не повече от 3 пъти седмично. Времето за упражнения не трябва да надвишава 40 минути.

Спорт и форма на гърдите

По време на периода на хепатит В формата на гърдата се променя. Жлезите се уголемяват чрез пълнене с мляко. Размерът на гърдата може да се промени по време на прилив на секрет. Това не е най-добрият начин за гърдите. За да запазите формата си, трябва да изберете качествен сутиен, който е подходящ за вашия размер. По време на тренировка е препоръчително да се избягват скокове, резки вибрации на жлезите. Изстискването на мускулите на млечните жлези води до занятия с гири, тежести.

Прост набор от упражнения за кърмачка

Преди да започнете уроци, трябва да помислите над програмата. Комплект основни упражнения, с правилния подход, ще възстановят фигурата и ще енергизират. 2 месеца след раждането, по време на периода на кърмене, можете да правите следните упражнения:

 • Клекове. Упражнението премахва излишните отлагания по краката, седалището, придава на мускулите релефна форма. Начална позиция - крака на ширината на раменете, изправен гръб. Не се навеждайте, докато клякате. Тазът се спуска успоредно на пода и се повдига в първоначалното си положение. При първите тренировки е достатъчно да направите упражнението 7-10 пъти по 2 сета. Постепенно увеличавайте броя на кляканията до 20.
 • Тренировка за абс. За възстановяване на еластичността се извършват усуквания. В този случай се включват ректусът и външните наклонени мускули. Начална позиция - легнал на пода, краката са повдигнати под ъгъл от 90 градуса. Ръцете се затварят зад главата в „ключалка“. Лопатките се повдигат от пода. Горната част на тялото се повдига с коремните мускули. В точката на максимално напрежение те се задържат за няколко секунди и потъват на пода. Упражнението се прави 12-15 пъти по 3 комплекта.
 • Дихателни техники. Мазнините се изгарят по-бързо в клетки, наситени с кислород. Важно е да се диша правилно по време на тренировка. Препоръчително е кърмещата жена да изучава бодифлекс, джианфей, оксизат и други дихателни техники.
 • Мелница. Упражнението е познато на всички от уроците по физическо възпитание. Изходна позиция - краката са малко по-широки от нивото на раменете. Ръце встрани. Докоснете десния крак с лявата ръка и обратно. Упражнението се повтаря 15-20 пъти..

Състезателно ходене, основната гимнастика може да се комбинира с кърмене от 6-8 седмици след консултация с наблюдаващия лекар. Ако една жена толерира добре стреса, след 2-3 седмици можете да се занимавате с фитнес, плуване или йога.

Спорт по време на кърмене: възможно ли е да се занимава с кърмеща майка

След раждането много млади майки искат да се върнат във форма. Това изисква физическа активност. И тогава въпросът дали е възможно да спортувате, докато кърмите става актуален, няма ли да се отрази негативно на лактацията и на самото дете? В крайна сметка, бебето за майката винаги ще бъде приоритет, а кърмата за него е основният източник на всички необходими компоненти.

Необходим ли е спорт за кърмене?

Фитнесът за кърмещи майки изобщо не е егоизъм. Физическата активност по време на кърмене може да бъде не само не вредна, но и полезна и не само по отношение на фигурата. Кърмата помага на бебето да поддържа имунитет, осигурява му физическо развитие, правилен растеж и психологически комфорт. А за да са на ниво качество и количество, майката трябва да е здрава.

Ако често носите бебето на ръце, в същото време не спите достатъчно и се занимавате с домакински задължения, тялото може да пострада и да ви уведоми за това с болки в гръбначния стълб, врата, ръцете. Нервното натоварване на млада майка обикновено също е много. Всичко това заедно може да доведе до следродилна депресия. Що се отнася до физическата активност, това може да бъде чудесен начин за справяне с всички тези проблеми. Следователно отговорът на въпроса дали е възможно да се спортува, ако кърменето в повечето случаи е положителен.

Изборът на подходящ спорт за кърмене може да помогне на младата майка да организира живота си като цяло. Първо, ще трябва да намерите време за това, съответно ежедневието ще трябва да бъде планирано отговорно. Но това не е основната полза, която физическата активност може да осигури. Също така, фитнесът за кърмене ще ви помогне да се справите със следните задачи:

 • Той ще възстанови мускулния тонус, ще укрепи гръбначния стълб и ще помогне за подобряване на функционирането на белите дробове и сърцето. В резултат на това кърмещата майка ще се уморява по-малко, по-лесно ще се справя с възложените й натоварвания. Също така, физическата активност има благоприятен ефект върху всички биологични процеси в тъканите и това се отнася и за образуването на мляко..
 • Нормализира емоционалното състояние. Спортът помага за успокояване, развеселява. И това ще има благоприятен ефект не само върху самата майка, но и върху бебето. Често страховете, присъщи на млада майка, пречат на съня и за двете, защото детето се пренася в нервност. Спортът помага да се отървете от този проблем..
 • Връща визуална привлекателност. Загубата на физическа форма е друга причина за безпокойство и стрес сред младите майки. Спортът с пазачи ще помогне за възстановяване на хармонията и тонуса, което ще повлияе както на физическото, така и на емоционалното състояние. Естествено, по най-полезния начин.

Преди се смяташе, че спортът по време на кърмене влияе негативно на вкуса на млякото, като се твърди, че провокира добавянето на киселина към него, поради което то започва да има горчив вкус. Сега е известно, че това е мит. Прекалено интензивните упражнения обаче повече от веднъж седмично всъщност могат да повлияят на вкуса на млякото. Ако тренирате умерено, без да се изтощавате, тогава спортуването по време на кърмене ще бъде от полза само на всички фронтове.

Много жени дават отрицателен отговор на въпроса дали е възможно да спортувате, докато кърмите, защото вярват, че оставянето на бебето дори за един час е опасно за неговото психологическо състояние. Всъщност това не е напълно вярно. Дете на няколко месеца може да остане без майка известно време, ако първо го храни и изцежда 100 грама мляко.

Фитнес за кърмачка: основни правила

Отговорът на въпроса дали е възможно да спортувате, докато хранете дете, ще бъде положителен, не само при липса на противопоказания, но и при спазване на всички правила, които ще помогнат за осигуряване на безопасността. Така че, придържайте се към тези препоръки:

 • Не използвайте гръдни упражнения. По отношение на тях отговорът на въпроса дали кърмещата майка може да прави фитнес ще бъде отрицателен. Това може да провокира нарушение на лактацията, болка и други неудобства и дори да доведе до възпаление на тъканите на млечните жлези. Също така избягвайте упражнения, при които гърдите се люлеят много. Това се отнася главно за бягане, скачане и други дейности, свързани с лека атлетика..
 • Моля, обърнете внимание, че годността на кърмачките да отслабнат не трябва да ви довежда до изтощение. В противен случай млякото може да изчезне напълно..
 • Правилното хранене играе роля. Желаещи да отслабнат, в никакъв случай не гладувайте и не сядайте на твърди диети. Това неминуемо ще доведе до влошаване на качеството и количеството на млякото, както и ще провокира лошо здраве и проблеми с млечните жлези..
 • Поддържайте хигиената си. Когато тренирате, не забравяйте, че потта не може да остане на кожата твърде дълго. В противен случай може да доведе до възпаление в областта на млечните жлези. И поради това са възможни проблеми с храненето..
 • Спортът трябва да избирате за себе си само от онези дейности, които включват премерени движения. Това може да бъде ходене, класически фитнес с gv, йога, плуване. Те помагат и подобряват производството на мляко, отслабват и придобиват мускулна еластичност. Не можете да вдигате тежести.

Кога можете да започнете да спортувате за кърмачка

Преди да започнете каквото и да е упражнение, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Ако няма противопоказания, тогава можете да започнете прости упражнения веднага след завръщането си от болницата. Ако след раждането са останали шевове, тогава докато не бъдат премахнати, не можете да практикувате. Ако е извършено цезарово сечение, ще бъде възможно да се ангажирате не по-рано от 2-4 месеца, в зависимост от състоянието. Също така е важно да слушате тялото. Дори раждането да е станало естествено и без разкъсване, но постоянно се чувствате уморени и замаяни, не бързайте. Оставете тялото да се възстанови и едва тогава започнете да тренирате.

Жените, които току-що са се завърнали от болницата, могат да обърнат внимание на такова просто упражнение като диафрагмално дишане. Трябва да се изправите изправени, да отпуснете ръцете си. Вдишайте дълбоко, така че стомахът да се надуе, след това се опитайте напълно да издишате въздуха, изтеглете стомаха колкото е възможно повече. Упражнението е лесно, но в същото време забележително укрепва коремните мускули, помага за подобряване на кръвообращението, успокояване и отпускане. Можете да повтаряте упражнението няколко пъти на ден, като правите 10 дълбоки вдишвания и издишвания..

След няколко месеца матката вече се връща в първоначалното си състояние и коремните мускули са на мястото си. Именно след това време експертите обикновено препоръчват да започнете да практикувате. Можете да правите упражнения за разтягане, за да помогнете за тонизиране на коремните и тазобедрените мускули. Е, шест месеца по-късно можете, например, да отидете на басейн, оставяйки бебето при баща или баба. Тогава той ще порасне малко и можете да го вземете със себе си на басейна.

Оптимални спортове за кърмачка

Вече знаем, че отговорът на въпроса дали кърмещата майка може да се занимава със спорт зависи в частност от предпочитания вид дейност. Ето най-подходящите опции за жени през този период:

 • Разходка. Предимството на ходенето е, че не изисква никакви финансови или специални времеви разходи. Можете просто да се разхождате по улицата с количка и в същото време да тонизирате мускулите си. Разходките имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, спомагат за нормализиране на метаболизма, което също прави възможно отслабването.
 • Плуване. Много полезен спорт, който помага да се накарат всички мускулни групи да работят, но има нежен ефект върху гръбначния стълб и ставите. Плуването помага за тонизиране на кожата и мускулите, насърчава разграждането на мастните клетки.
 • Йога. Добър спорт за кърмачка, основното предимство на която е плавността и бавността. Йога помага за поддържане на мускулите в добра форма, освен това дава възможност да се намери вътрешна хармония и спокойствие.
 • Аеробика. Умерено активните танци под музика ще помогнат на кърмещата майка не само да отслабне, но и да развесели.

Можете също така да проектирате за себе си индивидуални гимнастически комплекси, използвайки фитбол, обръч за кръста.

Прост набор от упражнения за кърмачка

Ако няма причина да се отговори отрицателно на въпроса дали е възможно да се спортува с HV, няма, можете да обърнете внимание на прост набор от упражнения, препоръчани от експерти на кърмачки:

 • Легнете на постелката със свити колене. Повдигнете горната част на тялото, притиснете долната част на гърба към пода, сложете ръце зад главата. Слез постепенно.
 • Легнете на пода с изправени крака. Вдигнете ги под ъгъл от 45 градуса, задръжте ги леко във въздуха, след което ги освободете, без да повдигате горната част на тялото от повърхността
 • Поставете ръцете си на диван или пейка, седнете с лице надолу, краката на пода. Правете лицеви опори, опитвайки се да поддържате гръбнака си изправен. Това упражнение ще помогне за укрепване на мускулите на ръцете, без да натоварва гърдите..
 • Качете се на четири крака. Сега вземете всеки крак нагоре и назад на свой ред. Движенията не трябва да бъдат прекалено тежки. Вдигнете крака си, опитайте се да го задържите няколко минути..
 • Седнете на пода в странично положение и се облегнете на лакътя. Съберете краката си, опитайте се да вдигнете нагоре, след това ги "висете" във въздуха. Повторете същото движение, докато лежите от другата страна..
 • Легнете по гръб, спуснете ръце заедно, сгънете крака в коленете. Вдигнете високо таза си и се опитайте да останете в това положение известно време, без да повдигате раменете си от пода.

Препоръчва се всяко упражнение да се повтаря 10 пъти. С течение на времето тази сума може да се увеличи. Допустимият брой подходи е три. Такъв комплекс ще помогне за укрепване на мускулите на корема, гърба, ръцете, седалището..

Обучение за кърмачки

Съдържанието на статията:

 1. правила
 2. Тренировки
 3. Хранителна програма

Всяка жена след раждането на бебе иска да възвърне пренаталната си форма. Понякога обаче жените продължават да наддават, докато кърмят. Ако искате да отслабнете, тогава към обучението за кърмачки трябва да се подхожда с цялата отговорност, за да не навредите на тялото си. Трябва да помните, че тялото на новороденото е много чувствително към всички промени в състава на майчиното мляко.

Правила за отслабване след раждане

Натрупването на мазнини по време на бременност е нормален физиологичен процес, който е необходим за нормалното раждане на дете. Ако искате да възвърнете предишната си фигура възможно най-скоро, тогава трябва да следвате определени правила.

  Желание. Това е много важно, защото без желанието и мотивацията да отслабнете, няма да постигнете целта си. Прегледайте снимките си преди бременността, за да засилите мотивацията.

Вашата рутина трябва да съвпада с тази на вашето дете. Много често жените отделят цялото време на бебето, докато то е будно. Когато детето заспи, умората е голяма и то наистина иска да яде. За да избегнете това, трябва да ядете едновременно с бебето си. Ако моделите ви на хранене съвпадат, тогава ще направите първата стъпка към възвръщането на предишната си фигура..

Почивката трябва да е пълна. Учените са доказали, че ако сънят ви продължи по-малко от осем часа, дори интензивните тренировки и най-строгата диета няма да ви помогнат да загубите мазнини. Разбира се, детето определено ще направи сериозни корекции във вашето ежедневие и ще се нуждаете от помощта на близките си, за да заспите необходимото време.

 • Хранителната програма трябва да бъде балансирана. Много е важно хранителната програма да бъде балансирана през периода на кърмене. По това време не можете да използвате строги диети и значително да намалите енергийната стойност на диетата. Като се има предвид това, не бива да се надявате, че калориите в тялото ви ще бъдат изгорени сами. По време на лактацията през целия ден се изгарят около 600 допълнителни калории.

 • Сестрински тренировки

  Умерената физическа активност ще ви позволи да отслабнете, но също така влияе отрицателно на регенерацията на тъканите, повредени по време на раждането. Можете да започнете да спортувате не по-рано от месец и половина след раждането на детето..

  Повечето експерти са съгласни, че е по-добре младите майки да започнат с йога или пилатес. Доказано е, че тези практики могат значително да трансформират тялото ви по всяко време. Освен това те нямат противопоказания, което е много важно през периода на хранене на детето. Използвайки пилатес или йога, можете да намалите стреса, който неизбежно идва с бебето в живота ви..

  Ако искате да спортувате, докато храните бебето си, бих искал да дам няколко препоръки, които ще ви помогнат с това:

   Плуването е най-добрата форма на упражнения по време на кърмене..

  Ако сте започнали да посещавате фитнес залата, тогава не трябва да използвате тежести. Това ще ви позволи да избегнете появата на млечна киселина в майчиното мляко, което може значително да промени вкуса му..

  Опитайте се да избягвате класически кардио дейности, като джогинг или велоергометър, за да не губите много течност.

 • Изберете само тези упражнения, при които няма да можете да нараните гърдите си.

 • Хранителна програма през периода на хранене

  Доста често младите майки се отърват от излишните килограми по време на периода на хранене и не полагат много усилия за това. Това се дължи предимно на допълнителното потребление на енергия, което вече обсъдихме по-горе. Разбира се, индивидуалните характеристики на организма, например метаболизмът, играят важна роля тук. Често по време на кърмене жените могат да наддават на тегло, вместо да го губят.

  През този период трябва да следвате определена хранителна програма, за да не навредите на детето и себе си. На първо място е необходимо да се изключат от диетата всички възможни алергенни храни. Това се отнася за кафе, шоколад, млечни продукти, някои плодове и зеленчуци. Пълен списък на такива продукти ще бъде предоставен от Вашия лекар..

  Не яжте храни, които съдържат повече химически добавки. Също така, не приемайте, че колкото по-питателна е храната ви, толкова повече хранителни вещества ще получи бебето ви с мляко. Организмът вече се е погрижил за всичко и е създал резервите, необходими за хранене..

  По време на лактацията акцентът в храненето трябва да бъде върху качеството над количеството. Трябва да започнете целенасочена борба с наднорменото тегло не по-рано от два месеца след раждането на вашето бебе..

  Комплект упражнения за отслабване за кърмачки от Ксения Кузменко в тази история:

  Упражнения за кърмачки

  Спортове след раждането: безопасни тренировки за отслабване

  След раждането всяка жена рано или късно започва да се уморява от рутината. Упражнението за кърмачки помага да се отвлече вниманието от монотонната смяна на памперси и памперси, да направи фигурата по-тънка, да добави енергия. Така жените, които практикуват комплекс за отслабване, се чувстват по-щастливи и по-привлекателни..

  Обучението с други майки или бебета е особено полезно. В първия случай ще разширите своя кръг от познати, ще научите нещо ново, а във втория ще научите сина или дъщеря си на здравословен начин на живот от детството..

  Кога да започнете да спортувате

  Ако раждането е било естествено, след един ден можете да започнете най-простите упражнения. От този ден се изпълняват дихателни упражнения, спретнати наклони и завъртания на главата, завъртане на краката в легнало положение, натиск на дланите един върху друг (молитвена позиция) в седнало или изправено положение.

  Половин месец след раждането на детето можете да продължите с лекото физическо възпитание: правим махове на ръце, навеждания, клякания, комплекс за укрепване на мускулите на гръдния кош и гръбначния стълб, завои на тялото. От упражненията за пресата е допустимо следното: стягайте последователно коремните мускули (дишайте спокойно) - отпускаме се. Това упражнение може да се направи, докато готвите, гледате любимите си телевизионни сериали или новини в социалните мрежи..

  Трябва да преминете към по-сериозни натоварвания (оформяне, плуване в басейна) не по-рано от 6 седмици след неусложнено раждане, а пълноценните спортове са възможни само след 3 месеца.

  Ако имаше сълзи или порязвания

  В този случай дори и най-леките упражнения са допустими само 1 месец след раждането на бебето. И само след консултация с лекар. Леки упражнения трябва да се правят поне 30 дни.

  След това можете да преминете към по-сложни тренировки за отслабване. Преди тях и 14 дни след началото на заниманията, трябва да посетите гинеколог. Това ще ви спести от възможни усложнения..

  След цезарово сечение

  С KS най-леките упражнения могат да се изпълняват само 1,5-2 месеца след раждането на бебето. И само след ултразвук, с разрешение на гинеколога. Отсега нататък можете да направите просто загряване..

  Фитнес за майки, аквафитнес, оформяне или плуване са възможни само 4 месеца след раждането (в трудни случаи този период се увеличава до шест месеца). Правете ги само след половин месец редовно загряване. При CS внезапното натоварване е опасно, така че тренирайте тялото си и въвеждайте нови движения много бавно.

  Преди да започне тренировка и 30 дни след първото упражнение, жената трябва да посети лекар и да се увери, че е здрава..

  Какви спортове да изберете

  Не всички спортове са подходящи по време на кърмене. Не използвайте тежести, гири, уреди за упражнения и всякакви тежести - това е излишно натоварване на крехкото тяло. Но може да се използва фитбол или обръч (просто не хулахуп, а обикновен).

  Следните видове обучение се препоръчват за HV.

  • Разходка. Трябва да започнете от 20 минути и постепенно да работите до час или повече..
  • Аквафитнес. Добър за отслабване. Но този вид спорт отнема много енергия, така че пийте вода точно по време на час..
  • Йога за кърмачки. Тя връща тялото към нормалното, пестеливо засяга ставите. Йога за майки има благоприятен ефект върху психиката и облекчава следродилната депресия.
  • Плуване. Помага за облекчаване на болките в кръста. Плувайте с глава потопена, за да отпуснете мускулите на врата. Носете бански, който не свива гърдите ви.

  Пилатес, стречинг, фитнес за кърмачки, волейбол, бадминтон, шейпинг, тенис, ролери, кънки, ски или колоездене, както и спокойни танци, например ориенталски, също са приемливи през този период. Основното нещо е да спазвате мярката и да почивате повече..

  Силовите тренировки, борбата, бягането и екстремните спортове са неприемливи през този период. Дори и да не кърмите, тежестите и бойните изкуства трябва да се отложат, докато бебето навърши поне шест месеца. В противен случай можете да повредите връзките или вътрешните органи..

  Тренировка за мама и бебе

  Всички упражнения за майки с деца трябва да се правят с плавно темпо, като се грижи за безопасността на детето, без излишно разклащане. Комплексът е подходящ за деца на възраст от три месеца. След хранене на бебето трябва да минат поне 40 минути.

  1. За гърба. Легнете по корем пред детето, протегнете ръце напред, държейки дрънкалки в тях. Повдигнете внимателно горната част на тялото. Звъненето на дрънкалки ще достави на бебето много забавление.
  2. За пресата. Легнете по гръб, сложете бебето по корем. Повдигнете краката и огънете коленете под ъгъл от 90˚. Като държите бебето и не повдигате тялото от пода, изправете едновременно единия или другия крак (5 пъти всеки) и двата крака едновременно (също 5 повторения).
  3. За задната част на бедрата. Стоейки с бебето си на 90ых свити лакти, правете частични клекове. В този случай леко наклонете тялото напред.
  4. За коремни мускули (с бебета над 6 месеца). Легнете на постелката, огънете коленете, поставете бебето по корем близо до бедрата, гърбът на бебето лежи на коленете ви. Откъснете главата, раменете и лопатките от пода. След като го направите няколко пъти, целунете детето си, починете и вземете втори подход.

  Като начало правете гимнастически упражнения не повече от 10 пъти, като постепенно увеличавате броя на повторенията до 15-20. За да бъде комплексът по-приятен за вас и вашето бебе, изпълнете го с мека, весела музика.

  Спортни съвети

  За видими резултати трябва да практикувате поне 2-3 пъти седмично по 20-30 минути. Когато тренирате, следвайте тези препоръки..

  • Упражнявайте се веднага след кърмене. Тогава дори ако спортът предизвика появата на млечна киселина, до следващото хранене количеството му ще има време да намалее..
  • Натрупвайте товара постепенно. Не се опитвайте веднага да правите упражненията, които сте правили преди..
  • Починете си, ако сте уморени или в лошо настроение..
  • Ако имате замаяност, гадене или имате затруднения в упражненията, направете почивка..
  • Не се опитвайте да отслабнете за кратко време: това може да навреди на вашето здраве и да намали качеството на млякото. Оптималният период на възстановяване е поне 9 месеца.
  • Ако обемът на млякото намалее, намалете натоварването. Пийте повече вода и компоти от стафиди, сушени кайсии и сушени ябълки след тренировка.

  Не подценявайте стойността на обикновените навеждания или клекове за отслабване. Дори редовното упражнение ще работи, ако го правите редовно. Освен това с кърменето губите до 500 калории дневно.

  Упражненията не само ще ви помогнат да станете по-стройни, но и по-щастливи. Докато ги правите, увеличавайте натоварването и продължителността бавно. Избягвайте твърде енергичните или силови тренировки и си дайте малко почивка.

  Правила за оцеляване на кърмещи майки. Част 2

  Неочакван съвет, нали? Свикнали сме да виждаме по улиците само деца, спящи в колички. Но представете си: майка, изтощена от домакинските задължения, излиза на разходка, по време на която бебето ще си почине.

  Мария Гуданова консултант по кърмене, майка на 5 деца

  Правило 6. Разходка с детето, докато то е будно

  Неочакван съвет, нали? Свикнали сме да виждаме по улиците само деца, спящи в колички. Но представете си: майка, изтощена от домакинските задължения, излиза на разходка, по време на която бебето ще си почине, а самата тя само ще се умори още повече да бута тежък детски транспорт и да е на крака. След няколко часа бебето ще се събуди и отново ще трябва да отдели време и енергия. Но майка ми не си почиваше! Ето защо някои кърмещи жени си напомнят за капан в капан, който няма момент за почивка. Какво да правя? Предлагаме отново да се обърнем към традицията. Никога преди майките не са водили спящи деца по улицата. Бебетата дремеха удобно вкъщи и ходеха във въздуха, докато са будни. Дори и днес в повечето чужди страни количките се използват само за разходки с будни деца. Такава организация на живота може да помогне на мама в разпределението на силите: докато бебето спи, вие можете да бъдете сами, да спите с него, да правите важни неща, да четете книга или просто да гледате филм. Трохата се събуди ли? Храним се, сменяме памперса, обличаме се и излизаме навън. Там ще останем толкова дълго, колкото бебето може да издържи до следващия сън. Ще изследваме остриетата на трева и колите, ще храним птиците и ще се люлеем на люлката (в обятията на майка ми, разбира се!). Ще седнем на пейка и ще общуваме с приятели (майки, разбира се!). Ще кърмим дискретно, ако имаме нужда от мляко. Ще се разходим из парка, седнали в слинг или кенгуру и ще се взираме наоколо. Като цяло ще усвоим активно кислорода (който се консумира в много по-малки количества насън) и ще изследваме света извън стените на апартамента! И мама ще получи много повече радост от живота..

  Правило 7. Научете се да използвате прашка (слинг)

  Много полезно умение, което - както всички предишни съвети - по никакъв начин не твърди, че е необходимо да се използва. Просто на много майки им е много по-удобно да използват специално зашито парче плат вместо ръце, за да носят бебе. Първо, тази тъкан държи бебето много по-силно и по-удобно от майчините длани. На второ място, става възможно да правите обикновени домакински задължения в къщата, да готвите или да ядете, да пишете на компютър и много други - без да отдалечавате бебето от ръцете. Такова участие в работата на майката може да бъде от полза и за неговото развитие! На трето място, слингът ви позволява дискретно да давате гърдата на бебето навсякъде: на улицата и на парти, в транспорта и в клиниката. Това отваря възможността за кърмеща жена да планира по-свободно градски движения или културни събития. Четвърто, слингът е много подходящ за ходене по време на будност: ръцете ви не се уморяват, бебето се чувства защитено, тялото му е в удобна позиция, можете лесно да контролирате здравословното състояние и настроението на бебето. Като цяло, опитайте се да овладеете този аксесоар - той може значително да улесни живота ви с малко дете.!

  Правило 8. Правете гимнастика

  Понякога на съветниците по кърмене се задава въпросът: могат ли да кърмят жени да спортуват? В разумни граници това е не само възможно, но и необходимо! Животът на майка с малко дете често е неактивен: бавна походка по време на разходка, плавно движение из апартамента, удобно хранене на дивана. И ако добавим тук желанието „да ядем за двама“ - получаваме това, което имаме: лошо физическо благосъстояние на кърмачка и нисък жизнен тонус. Също така отбелязваме нарастващото тегло на детето и необходимостта да го носите много на ръце, сложни манипулации с движението на тежка количка по градските тротоари - и е лесно да се заключи защо проблеми с гърба и пролабирането на матката се появяват при майките през първата година от живота на бебето толкова често. Затова горещо препоръчваме: за физическо оцеляване се занимавайте с гимнастика! Научете няколко прости упражнения за укрепване на корема и кръста. Запишете се за групови занимания във фитнес центъра. Купете билет за басейн. Купете видеокасета от поредица от оформящи сесии. Достатъчно е да отделите един час време за физическо възпитание два или три пъти седмично - и ще ви израстнат крила! Ще има сили да се изкачите до петия етаж без асансьор, да влачите товара от домакински задължения без мърморене и да носите мъничето с удоволствие на бедрото или гърба. Ще се появи интерес към живота и добро настроение.

  Правило 9. Не забравяйте да ядете

  Ако живеете с бабите си, рискувате да преядете, отстъпвайки на настойчиви съвети да се храните добре за двама. Ако живеете сами със съпруга си, има друга опасност: пренебрегване на храната. Мама няма достатъчно време за всичко, но тук все пак трябва да готвите за себе си по няколко пъти на ден! Така кърмещите жени започват да се прекъсват със сандвичи, чай с мляко, нискокалорични зеленчуци или зърнени храни. Добре е, ако съпругът вечеря вкъщи - тогава поне веднъж на ден мама яде нещо прилично. Понякога поглъщаме набързо нещо и след това се чудим защо косата пада или кожата потъмнява. Мили майки! Моля, яжте вкусно, здравословно и редовно. Не само бебето получава вашето мляко. На първо място, вие сами се нуждаете - за да поддържате здраве и красота.

  Правило 10. Не се претоварвайте с домакинството

  Нека си признаем: съвременният градски живот не изисква много усилия или време. Въпреки това кърмещата майка наистина се нуждае от помощ по домакинската работа! Дори този факт да не е очевиден за вашата среда, същността на въпроса не се променя от това. Вашето време принадлежи преди всичко на малко същество и нищо на света не може да бъде по-важно от неговото благосъстояние. Ако средствата позволяват, наемете професионална икономка. Ако имате късмет и някой от вашите роднини е готов да предложи услугите си безплатно - не се колебайте и не отказвайте. Настройте мъдро мъжа си за нуждата от редовна помощ: „Жените са толкова слаби същества, че не могат да оцелеят без мъжка помощ!“ Някой организира гладенето на дрехи, някой изнася боклука или пазарува. Някой ще измие подовете или, в най-лошия случай, просто ще се съгласи да зареди пералнята. Една важна бележка: имате нужда от помощ по домакинската работа, а не от грижа за бебето! А бебето, докато е малко, има нужда само от майка. Не позволявайте на бабите да ви изтръгнат бебето от ръцете под предлог, че трябва да приготвите вечеря и да изтичате до магазина..

  Ако кърмещата майка не трябва да разчита на външна помощ - добре, нека отидем по друг начин. Нека опростим ежедневието. Нека да отменим грандиозното гладене на спално бельо и мокро почистване на подовете. Вместо това купете прахосмукачка и добавете омекотяващ препарат за изплакване към пералната машина. Няма кой да отиде в магазина? Ще поръчаме доставка на хранителни стоки вкъщи. Нека да премахнем ненужните предмети от апартамента - в края на краищата, както знаете, там, където има малко неща, няма безпорядък. Временно ще сменим диетата и ще преминем към приготвянето на полуфабрикати: те се приготвят с една ръка и не създават допълнителна суматоха в кухнята. Ще поверим грижите за домашни любимци на съседи или роднини - ще изпратим котката в дачата, ще поверим рибите на групата на детската градина. Решението за опростяване на живота ви е изключително важно! Тази мярка е временна, но ще има много ползи за всички..

  Внимателно съставена схема „Какво може да се направи с бебе на ръце“ ще помогне много на кърмещата майка. Помислете какви неща бихте могли да правите, докато седите само с една свободна ръка? Например закусете. Или пишете-четете-позвънете. И какви неща, за пореден път, с една свободна ръка, ще успеем, докато стоим? Прах, поливане на цветя, отваряне на входната врата. Много е важно да се изготви такава схема - тя ще помогне да се отървете от илюзията, че детето „се намесва в живота“! Вижте колко възможности имаме: да работим с две ръце, докато бебето спи (в слинг или отделно в леглото), да работим с една ръка, докато стоим, седнали, легнали. За да работите, като поставите бебето на колене, поставите го в раницата си или до вас на специална постелка. Работете, като люлеете столчето за кола с вашето бебе. След като поставите бебето в слинг на бедрото, можете да изплакнете чиниите, да нарежете салатата. Като цяло за кърмачките, стремящи се към хармонично съществуване с бебето, се отваря безкраен простор за творчество..

  Правило 11. Не сядайте в четири стени!

  Човекът е социално същество. И кърмещите жени не правят изключение. Раждането на дете не е пречка за участието в живота на обществото. Би било хубаво да организирате седмични излети с вашето бебе: редовно да виждате други кърмещи майки, да посещавате класове за кърмачета, да се записвате в училище за млади родители, просто да се разхождате в обществен парк, да ходите на изложба или на уличен концерт. Очевидно подобни излети с дете изискват специална подготовка - но си заслужават! В следващата статия ще ви разкажем подробно как правилно да планирате подобни събития..

  Но лесно можете да напуснете къщата без бебето. Това е възможно при човек, който добре познава бебето и има практически умения в грижите за кърмачетата. В контекста на организирането на хранене при поискване отсъствието на майката е възможно за различни периоди от време, в зависимост от възрастта на бебето.

  От раждането до два месеца са допустими краткосрочни отсъствия от 20-40 минути, както и раздяла за 1-3 часа не по-често от веднъж на 2 седмици.

  От два до шест месеца е допустимо ежедневно отсъствие на майка до 3 часа.

  От шест до девет месеца периодът на отсъствие на майката може да бъде удължен до 6 часа всеки ден или до 12 часа 1-3 пъти седмично.

  Мама може да отиде на работа на пълен работен ден след девет месеца.

  Ясно е, че животът е много по-сложен от всякакви схеми. Надяваме се обаче, че тази информация ще ви помогне да се ориентирате в нуждите на бебето и възможностите за поддържане на пълноценно кърмене, ако трябва да оставите бебето за известно време..

  Правило 12. Продължаване на професионалния растеж

  Хлапето се нуждае от активна и интересна майка, а не от вечно отегчен и унил характер. Някои майки са подтиснати от интелектуален и професионален вакуум. Кърменето на бебето не означава, че трябва да се откажете от кариерата си! Вече цитирахме тези цифри: в Европа 70% от кърмещите майки работят. И много жени, излезли в отпуск по майчинство, са изненадани да открият способностите си в някои нови области, да овладеят допълнителни професии или дори да променят коренно професията си..

  Правило 13. Не пренебрегвайте комуникацията със съпруга си

  Децата са плод на любовта. Би било наивно да вярваме, че формирането на човек е завършено в момента на зачеването. Не, всичко едва започва с зачеването. И колкото по-съвършена е любовта между вас и съпруга ви, толкова по-красиви ще растат плодовете. Разбира се, в първите месеци от живота на бебето майката изглежда живее като дете и в дете. Това е нормално и напълно разбираемо от гледна точка на хормоните. Но без пълно общуване със съпруга си, силата на майката бързо ще се изчерпи: емоционалното връщане към бебето е твърде силно и реакцията му все още е твърде незначителна. Вечерни разговори със съпруга / та, разходки при хубаво време с него за ръка (детето може да бъде поставено в раница с кенгуру на раменете на татко!), Гледане на филм заедно, интимност, взаимопомощ - всичко това ще ви помогне в изграждането на семейно огнище и ще ви вдъхнови в ежедневието. притеснения за детето.

  Правило 14. Чувствайте се свободни да помолите за помощ и да говорите за трудностите си

  На всички ни е трудно да се признаем за някакви пречки или да потърсим помощ. Но в името на благосъстоянието на детето, понякога си струва да се преодолее срамежливостта и да се получат професионални съвети от лекар, психолог, специалист по кърмене. Понякога трябва открито да говорите за проблемите си със съпруга си и тези, които живеят с вас. Външната перспектива или просто опитът на някой друг може да играе важна роля за успеха на служението на майките. Не се смущавайте! Първата година с първото дете е тест за всяко семейство. А тези, които знаят как да преживеят този период с най-малко загуби, със сигурност ще ви помогнат да се справите с всякакви трудности.!

  И последното правило.

  Този път то не е адресирано до самите майки, а до членовете на техните семейства и приятели. Не забравяйте да организирате празник за кърмачка на първата годишнина от бебето! Дайте й подарък, организирайте празнична трапеза, пожелайте й здраве. Тази дата е лично постижение и успех за млада майка. Това е нейната победа над всички трудности. И щастливият външен вид на едногодишно малко дете е най-доброто доказателство за това. Пожелаваме на всички кърмачки по-нататък късмет и търпение при отглеждането на бебета.!

  Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.