Искам веднага да кажа, че ще въведа допълващи храни след 5,5-6 месеца, но вече започнах да мисля за схемата за въвеждане.

Много харесвам д-р Комаровски и неговия подход към грижите за децата. Засега се придържам към неговите препоръки, но методът за въвеждане на допълващи храни е тревожен. Може би някой е започнал да запознава детето с храна за възрастни, ръководейки се от съветите на Евгений Олегович? Как мина всичко?

По-долу има глава от книгата „Здравето на детето и здравият разум на неговите роднини“ на E.O. Комаровски, в която е подчертан този проблем. Има много букви))))))

Кога да започне допълнително хранене?
Родителите многократно (както от медицински работници, така и от приятели-съседи и от баби и дядовци) слушат съвети какво е времето да се дава сок, картофено пюре, жълтъци... И колкото по-голямо е детето, толкова повече хора около тях изразяват възмущението си и посочват на родителите върху тяхната алчност, мързел и педагогически провал. Всички те искат най-доброто. Просто трябва да знаете, че самата практика на хранене на бебета със сокове и жълтъци е възникнала именно в онези дни, когато е било невъзможно да се осигури на детето достатъчно хранене без това..
В близкото минало, при липса или липса на кърма, детето получава различни разреждания на краве мляко или донорско мляко. И първата, и втората се нуждаят от обработка - на първо място, кипене. Повечето от витамините бяха унищожени. Не е изненадващо, че при тези условия липсата на витамини, желязо, минерални соли много бързо се проявява под формата на различни заболявания - хиповитаминоза, намален хемоглобин, лошо наддаване на тегло, рахит и забавяне на развитието. И в отговор на това имаше компетентни и разумни препоръки за онези времена - и за сокове, и за растителни пюрета, и за жълтък, и за рибено масло..
Не трябва да забравяме, че хранителните характеристики на жителите на страната на победителния социализъм не винаги позволяват на кърмещата майка да предоставя пълни, висококачествени и разнообразни продукти. В подобна ситуация - когато майчиното мляко просто не можеше да задоволи всички детски нужди - ранното предписване на сокове, картофено пюре и жълтъци на детето беше напълно логично и напълно оправдано.
В днешно време, ако кърмещата майка може да си позволи пълноценна и разнообразна диета (т.е. зеленчуци, плодове, месо, хляб и риба), ако родителите могат да закупят висококачествена адаптирана млечна формула за детето си, така че ако всички тези условия са изпълнени, няма нужда да се храни нищо, докато бебето навърши шестмесечна възраст.


• Науката за витамините, тяхната липса и необходимостта от корекция на кърменето възникна преди много години, когато никой никога не беше чувал за адаптирани млечни формули.
• Преработването на съществуващите насоки и оспорването на мненията на учените относно храненето винаги е било трудно.
• Запомнете: соковете, зеленчуковите пюрета, плодовите зърнени храни не са просто допълващи храни. Това е много сериозен бизнес.
• Ако можете да си купите по едно пилешко яйце на седмица срещу заплатата си, съвсем логично е да дадете на четиримесечно бебе четвърт от жълтъка. Но ако можете да си купите дузина яйца, тогава е по-добре кърмещата майка да яде пържени яйца от три очи.
• Не можете да видите ползите от ранното хранене. Като цяло родителите просто поставят дебел кърлеж на собствената си съвест, казват, направихме всичко както трябва. Но хиляди виждат вредата - появата или засилването на алергични реакции, нарушения на изпражненията. Накратко, всичко е в бизнеса: академиците пишат инструкции, индустрията произвежда сокове, педиатрите препоръчват сокове, майките дават сокове, децата пият сокове, педиатрите лекуват диария и алергии, майките купуват лекарства и други сокове - "най-важното, момчета, не остарявайте по сърце".

Как да започнем допълнително хранене?
Всяка нова храна се добавя към диетата постепенно и внимателно. Първо, няколко лъжици (опция - няколко глътки) и допълнете с обичайната храна (кърма, адаптирано мляко). Оценете реакцията - поведение, кожен обрив, сън, изпражнения. Ако всичко е наред, увеличете дозата. Нещо не е наред - изчакайте малко с този продукт и не започвайте нови експерименти, докато болезнените прояви изчезнат. Никога не хранете бебето си с нещо ново, ако е болно, и в продължение на три дни преди и три дни след каквато и да е ваксинация.
Ако детето откаже допълнителни храни, не настоявайте! Тялото му знае по-добре от вас дали е необходимо или не. Въпреки че е лесно да заблудиш Природата. След сок от мандарина (например), бебето със сигурност ще се усмихне. Просто е твърде вероятно след известно време всички членове на семейството да нямат време за усмивки..
Трябва също така да се вземе предвид, че допълващото хранене е не само промяна в състава на храната, но и промяна в нейните физически характеристики - тоест от изключително течна храна ние преминаваме към по-плътна и често разнородна - с всякакви бучки и други включвания. Оттук и нуждата от лъжици, „лигавници“, чаши, чинии и т.н..

Допълнителни храни: откъде да започнем и как да продължим?

Нито педиатрите, нито учените по хранене имат единно, съгласувано мнение по този въпрос, въпреки че съставът и възможните варианти за продукти са общо определени и общоприети..
То:
1) зеленчукови пюрета;
2) извара и ферментирали млечни продукти;
3) мляко и зърнени храни;

4) месни (рибни) ястия и яйчен жълтък.

Всеки конкретен автор на всякакви "хранителни" препоръки доста убедително обосновава правилността на собствената си схема.

Помислете за следния пример. По отношение на количеството желязо, минерални соли и витамини, зеленчуковите пюрета са много по-добри от, например, ферментиралите млечни продукти. Изводът подсказва сам - започнете със зеленчукови пюрета.

От друга страна, детето се понася много зле от рязка промяна в състава на храната. Ясно е, че разликата между млякото и ферментиралите млечни продукти е забележимо по-малка, отколкото между млякото и зеленчуците. Следователно, зеленчуковите пюрета са теоретично по-полезни и по-подходящи, но на практика вероятността от чревни разстройства от своя страна ще бъде забележимо по-висока..


• Да започнем с ферментирали млечни продукти: оптимално - кефир с ниско съдържание на мазнини или кефир от детската млечна кухня. Най-доброто време е второто подаване (интервал, приблизително, от 9 до 23 часа). Няма съществена разлика в състава между ферментиралите млечни продукти в сравнение с обикновените млечни продукти. Плюс това, всички ферментирали млечни продукти като цяло и по-специално кефирът съдържат млечнокисели бактерии. Млечнокиселите бактерии, първо, са антагонисти (с други думи, врагове) на много вредни микроби, които могат да причинят чревни инфекции, и второ, те образуват вещества, които активно участват в процеса на храносмилането и като резултат го подобряват (храносмилането); трето, те намаляват натоварването на най-слабия и незрял орган на детето - на черния дроб.
• Първият път ще дадем доста - две или три чаени лъжички (и ще го даваме от лъжица). След това ще допълним с обичайния продукт - майчиното мляко от гърдите или смес от шише. През деня ще имаме възможност да наблюдаваме. При условие, че всичко е наред, на следващия ден удвояваме дозата и така нататък: първия ден - 10-15 ml, втория - 20-30 ml, третия - 40-60 ml, четвъртия - 80-120 ml. Ако някой ден има някакви проблеми или съмнения за проблеми - направете пауза. Не увеличавайте дозата, може би дори я намалявайте, но ако проблемите наистина ви притесняват, спрете напълно.
• На четвъртия или петия ден от използването на кефир, добавете извара директно към нея и разбъркайте добре. Можете да направите сами извара, можете да си я купите. Основното нещо: увереност в качеството - чистота и срок на годност. Първият ден - една лъжица, вторият - две и т.н., общото количество на възраст от шест до осем месеца е 30 г, след осем месеца - 50 г. Можете да добавите малко захар към кефира и към сместа от извара и кефир. Решението - да добавите или не - зависи от вкуса на самия кефир и от това дали детето се съгласява да яде неподсладен кефир.

Всякакви забрани за използването на извара (най-честата мотивация е бързото разрастване на фонтанелата, не можете да имате много калций, но има много в изварата) нямат логическа основа. В 30 g извара количеството калций е приблизително 47 mg, а в 50 g съответно 78 mg. Сравнете себе си: в 100 г краве мляко - 120 мг, в 100 г кърма - 35-50 мг.

• По този начин са необходими средно седем до десет дни, за да бъде напълно заменено едно хранене - 150 г кефир + 30 г извара. И всички други хранения все още са основният продукт: майчиното мляко или адаптираната млечна формула. И в този режим е желателно да прекарате три до четири седмици.
• Започваме да заместваме още едно хранене - за предпочитане най-последното, преди лягане. Използваме млечни зърнени храни. Три вида са най-рационални - елда, овесени ядки, ориз.
Рецепта: Каша
10 g (приблизително 1,5 чаени лъжички) от съответното брашно (елда, ориз, овесени ядки) и 1/2 чаена лъжичка захар се разтварят в 20-30 ml преварена вода със стайна температура. Полученият разтвор се излива при постоянно разбъркване във врящо мляко (количество мляко - 100 ml). Варете 3 минути. Свършен. Тъй като захарта не е стандартно нещо, може да се наложи да добавите още малко.

Можете да направите каша въз основа на сместа. Варим каша от подходящото брашно във вода и когато се охлади, добавете сместа в половин пропорция: тоест, ако имате нужда от 3 супени лъжици смес за 100 г вода, след това 1,5 супени лъжици за 100 г каша във вода.


• На осем месеца ядем четири до пет пъти на ден: веднъж кефир, веднъж каша и два до три пъти основната храна - адаптирано мляко или майчино мляко. Дойде дългоочакваното време за зеленчуци и плодове. Ако имате поне един зъб, започнете със зеленчуци. Ако не, което не е често така, нека изчакаме още малко. Като начало изпробвайте храненето - как обикновено ще реагира детето ни на зеленчуците. Готвене зеленчуков бульон. През първия ден предлагаме 30-50 г, през втория - два пъти повече. Ако всичко е наред, преминаваме към зеленчукова супа или зеленчуково пюре и постепенно увеличавайки дозата, напълно заместваме едно от храненията със зеленчуци..

Рецепта: РАСТИТЕЛЕН КРЕП
Картофи + моркови + лук + зеле: нарязани на ситно и ситно, заливат се с вряща вода, покриват се с капак и се варят до пълното им сваряване. Прецедете през тензух, оставете отново да заври и изсипете в бутилка. Пропорцията, приблизително, е следната: за 50 г зеленчуци, 100 мл вода.
Рецепта: РАСТИТЕЛНА ПЮРЕ
Нарежете различни зеленчуци, добавете малко вряща вода и оставете да къкри; докато водата кипи, добавете вряща вода. Разтриваме готовите за консумация горещи зеленчуци през сито, добавяме горещо мляко и щипка сол. Разбийте добре и оставете да заври. Добавете растително масло към готовото ястие. Зеленчуци - 100 г (картофи - поне 20 г); мляко - 25 г; растително масло - 3 g.

• В продължение на две или три седмици храним зеленчуково ястие (супа или картофено пюре, няма значение), след това по аналогия със зеленчуците провеждаме тест за месо - готвим супата не във вода, а в месен бульон (в идеалния случай - пилешко). Ако няма проблеми - добавяме настърганото месо директно към супата, след още няколко дни, отново директно в супата, - стръмно сварения жълтък на пилешко яйце - първо 1/5 част, след това повече. Във всеки случай до навършване на една година не са необходими повече от половината жълтък.
• Сега за плодовете. Ще ги дадем в деня, когато видим първия „излюпен“ зъб. И ако този зъб бъде открит преди шест месеца, ще имаме търпение. Изобщо не е необходимо да се започва със сокове - плодовите пюрета или пулпата на печена ябълка изобщо не са по-лоши. Соковете и плодовите пюрета не заместват основното хранене, те се дават допълнително след кърмене или хранене с адаптирано мляко.
• На деветмесечна възраст три хранения са напълно заменени от допълнителни храни. Нека повторим: веднъж кефир + извара, веднъж каша, веднъж супа. Каша - най-разнообразна. Супите са много разнообразни: както по състава на зеленчуците, така и по вида на месото, ако не и много мазно. Вече ядем жълтък и растително масло. Пием сокове - 30-50гр.
• Какво друго е възможно? Добавете натрошени бисквитки към кефир и извара. Картофено пюре с мляко и пюре от месо. Печена ябълка. Троха хляб в супа, а коричка хляб и парче ябълка могат да бъдат дадени в ръка - изсмукани (хапани). От 10 месеца можете да готвите супа не в месо, а в рибен бульон.
• Какво ще кажете за основното хранене, което изглежда е престанало да бъде основното хранене от 9-10 месеца? Ясно е, че имаме предвид адаптирани млечни формули и / или кърма. Ако майката има мляко, препоръчително е да хранете бебето поне веднъж на ден до една година. След една година това вече няма особен биологичен смисъл3. Висококачествени млечни формули, които със сигурност не са по-лоши от кравето мляко по състав, могат да бъдат дадени до две или три години.

Характеристики на допълнителните храни за „изкуственото“ бебе

Съвременните формули са способни почти напълно да имитират състава на кърмата, което позволява на бебето да се развива добре, да е здраво и енергично. Въпреки това, колкото и качествено и полезно да е такова изкуствено хранене, рано или късно възниква въпросът за въвеждането на допълващи храни в диетата на децата. Как да го направя правилно с изкуствено хранене?

На каква възраст е оптимално да се въвеждат допълващи храни на „изкуствено“ бебе

Днес е широко разпространено мнението, че бебето, което се храни на шише, определено трябва да въвежда допълнителни храни много по-рано от бебето, което кърми. Наричат ​​се конкретни периоди като два или три месеца и това се обяснява с факта, че бебето не получава ценните вещества, които се намират в майчиното мляко, а "възрастната" храна ще компенсира това. Всъщност тази позиция е голяма заблуда. Свързано е с факта, че на по-ранните деца, които майките по някаква причина не са могли да кърмят, е дадено разредено животинско мляко (най-често краве). По-късно се появяват специални смеси, но съставът им все още далеч не е идеален за много дълго време..

В старите дни бебетата, чиито майки не са имали кърма, често са били хранени с отглеждани крави.

Първата изкуствена бебешка храна в света се появи през 1867 година. Швейцарският фармацевт Хенри Нестле направи смес от краве мляко на прах, захар и пшенично брашно. Това т. Нар. „Млечно брашно Анри Нестле“ (Анри е френската версия на името на Хенри) просто трябваше да се разреди с вода и да се храни.

Първата формула за кърмачета се състои от мляко на прах, пшенично брашно и захар

Естествено, такива изкуствени заместители на кърмата не позволяват на детето да се развие напълно, тъй като не му осигуряват много ценни вещества. Тази диета често причинява затлъстяване, лошо храносмилане и други заболявания. Следователно педиатрите бързаха да въведат допълнителни храни на такива бебета, за да повлияят на ситуацията..

И така, в средата на 20-ти век педиатрите по целия свят призоваха майките да дават на детето си ябълков сок на три или дори два месеца, за да компенсират липсата на желязо в млечните формули. Много съвременни баби мислят по същия начин "по старомоден начин", страхувайки се за здравето на малкото дете и "тормозейки" младите майки по тази причина.

Съвременните формули имат балансиран състав, който почти напълно повтаря съставките на кърмата (съотношението на протеини, мазнини, въглехидрати, насищане с витамини и минерали). В резултат на това повечето от „изкуствените“ деца са здрави, растат добре и са в добро настроение. Разбира се, някои вещества не могат да бъдат изкуствено възпроизведени, на първо място, имуномодулатори, които активират работата на детския имунитет. Но тези уникални компоненти се намират изключително в майчиното мляко и ранното въвеждане на допълващи храни във всеки случай няма да ги замени..

Разбира се, дори най-добрата смес няма да осигури на бебето имуномодулатори, като майчиното мляко, но тези вещества по същия начин липсват в зърнените храни, зеленчуковите пюрета и други продукти за „възрастни“

Днес няма нужда да се въвеждат допълнителни храни на изкуствено бебе по-рано, отколкото на кърмено бебе на същата възраст. В допълнение, твърде ранното включване на храна за възрастни в диетата може да има пагубен ефект върху детския организъм. Например, консумацията на един и същ ябълков сок на два до три месеца значително дразни храносмилателния тракт и впоследствие може да причини сериозни гастроентерологични проблеми..

По този начин едно „изкуствено“ бебе обикновено трябва да се запознава с първите допълващи храни на шест месеца (както и по време на кърмене), но в някои случаи е възможно да се присъедини към „храна за възрастни“ дори по-рано - след 4 месеца. Това се прави след консултация с неговия педиатър, ако например детето е твърде добре хранено (зеленчуковите допълващи храни ще спомогнат за нормализиране на метаболизма) или, напротив, напълнява зле (кашата ще дойде на помощ).

Храносмилателната система на бебе на IV се адаптира по-бързо към нова храна. В крайна сметка самата млечна смес винаги съдържа определени примеси..

Как да определим готовността на детето да въвежда допълващи храни

Ако родителите се съмняват дали е дошъл моментът да въведат допълнителни храни на бебето си, някои признаци ще помогнат да се разбере:

 1. От раждането бебето вече е удвоило теглото си.
 2. Детето държи добре главата, седи самостоятелно.
 3. Той знае как да издърпа долната си устна напред (ще може да взема храна от лъжица), езикът не прави рефлекторни тласкащи движения.
 4. Хлапето може да обърне главата настрани, демонстрирайки отказ от ядене.
 5. Малкото дете се интересува да види храната на възрастни.
 6. Трохите вече нямат чревни колики.

Бебето е още по-готово за допълващи храни, ако зъбите му вече са избухнали, той обича да дъвче залъгалка, играчки. Освен това трябва да се има предвид, че твърде късното въвеждане на допълнителни храни е изпълнено с проблеми с нормалното дъвчене и преглъщане..

Бебето е готово за допълващи храни, ако проявява интерес към храната за възрастни, придърпва я в устата си, особено ако първите зъбки вече са избухнали

Родителите трябва да са наясно, че допълнителните храни не се прилагат при следните условия:

 1. Период в рамките на една седмица след ваксинацията.
 2. Внезапна смяна на стоп (движение, шофиране на юг).
 3. Простуда.
 4. Твърде горещо време.
 5. Период на никнене на зъби.

Видео: Допълнително хранене (д-р Комаровски обяснява всички видове аспекти на този нов етап от живота на бебето)

Е. Комаровски вярва, че допълващите храни никога не съществуват преди 4 месеца и за никого. От 4 до 6 месеца - това е потребността на мама и татко (психологически им е по-лесно, че детето вече яде „възрастна“ храна), но не и детето. Но 6 месеца е времето за първите експерименти с храна..

Основни принципи на въвеждане на допълващи храни в IV

Принципите на въвеждане на допълващи храни за IV са обикновено същите като при кърменето:

 1. Първата допълнителна храна се предлага на детето, когато е здраво и енергично, а също и в добро настроение.
 2. Първата лъжица храна за „възрастни“ се дава преди следващото хранене със смес (в противен случай, след като вече е наситило вкусно мляко, бебето просто ще откаже непозната храна). По-добре е да правите това сутрин, за да следите състоянието на трохите през деня (възможна алергична реакция, проблеми с храносмилането).
 3. Ако бебето не желае да опитва нова храна, можете да добавите малко смес там..
 4. Първата порция ще бъде много малка - 0,5-1 чаена лъжичка. Ако дегустацията е преминала добре, то на следващия ден обемът на храната се увеличава. Така че, постепенно увеличавайки допълнителната храна, след седмица можете да замените едно хранене с нея (говорим за зеленчуково пюре или каша).
 5. Трябва да се дава само по един продукт наведнъж. В противен случай, ако се появи алергична реакция, ще бъде трудно да се определи какво точно я е причинило. Паузата между пробите от различни продукти трябва да бъде поне една седмица. Доказаните продукти вече могат да се смесват (например пюре от ябълки и тиква или зеленчуци и месо).
 6. Консистенцията на първите допълващи храни трябва да бъде течна, постепенно тя ще бъде заменена с по-плътно пюре. След десет месеца, при условие, че бебето вече има поне няколко зъба, можете да предлагате храна на парчета (дори по-рано, на 6-7 месеца, можете да дадете на бебето парче ябълка или бисквитка, за да гризе). Не е нужно да мелите храна на блендер твърде дълго, „съжалявайки“ за детето: то ще свикне с такава храна и след това ще протестира дори срещу малки бучки.

Консистенцията на първите допълващи храни трябва да е течна, малко по-късно можете да дадете по-плътно пюре, а след това и храна на парчета

Добре е мама да започне хранителен дневник, където да записва данни за въвеждането на всеки нов продукт

Избор на продукт

Изборът на първия продукт за допълващи храни за изкуствено дете се съгласува с педиатъра. На първо място, лекарят оценява как детето наддава, взема предвид особеностите на храносмилането му. Ако бебето е добре хранено, което често се случва при изкуствено хранене, лекарят ще препоръча зеленчуково пюре (плодово пюре се дава по-късно, тъй като е по-вкусно за детето). Също така може да помогне за облекчаване на запек, ако има такъв..

Първата допълваща храна под формата на зеленчуков pbre е опция за добре хранено бебе, особено ако е предразположено към запек

Ако бебето е с поднормено тегло, тогава е за предпочитане да започнете допълнителни храни с каша, която е по-калорична. В допълнение, такава "възрастна" храна е особено подходяща, ако бебето е предразположено към диария, страда от желязодефицитна анемия. В последния случай си струва да се използват зърнени култури от промишлено производство, обогатени с желязо и други микроелементи..

Първото хранене с каша ще ви помогне бързо да наддадете на тегло с неговия дефицит и да се справите с диарията

Интересно е, че д-р Е. Комаровски предлага три вида първи допълнителни храни. В допълнение към посочените зеленчукови пюрета и млечни зърнени храни, педиатърът предлага и трети вариант - ферментирало мляко. Говорим за кефир с ниско съдържание на мазнини, тъй като съставът му много прилича на адаптирана адаптация за кърмачета, така че тялото на бебето ще приема допълнителни храни без проблеми. Комаровски обаче уточнява, че навремето навсякъде е имало млечни кухни, сега е трудно да се намерят, а качеството на детския кефир в магазина е голям въпрос..

Комаровски е привърженик на ферментиралите млечни добавки, но само ако нискомасленият кефир е с добро качество

Обмислете следното, когато избирате специфични допълващи храни:

 1. Много майки не могат да решат кое картофено пюре е по-добро - закупени в магазина буркани или домашно приготвени. Трябва да знаете, че в индустриални условия за приготвяне на бебешки храни се използват екологични, специално приготвени зеленчуци и плодове, продуктите се проверяват внимателно. Друг момент - трябва внимателно да прочетете етикета, по-специално, като проверите липсата на захар и сол в диетата. Ако жената реши да приготви самостоятелно зеленчуково или плодово пюре, продуктите трябва да бъдат избрани според сезона, освен това местни (вносът, най-вероятно, ще бъде обработен с химикали, вредни за тялото на детето). Идеалният вариант, разбира се, е реколта от вашата градина. Можете да приготвите нарязани зеленчуци във фризера предварително, дори в края на бременността, ако периодът на началото на допълващото хранене, според изчисленията, пада в студения сезон.
 2. Плодовете могат да се предлагат на бебето не само под формата на картофено пюре, но и като част от компоти, включително сушени плодове. Тук отново е за предпочитане да ги сушите у дома, защото закупените изсушени смеси могат да бъдат третирани с химикали. Прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове трябва да се разреждат с вода през първите месеци от допълнителното хранене..
 3. Месни пюрета, като плодове и зеленчуци, могат да се купуват в буркани. Домашно ястие може да се направи само от доказано месо..
 4. Супи за бебета под една година трябва да се приготвят само в зеленчуков бульон. Вариантът с месо е твърде голям стрес за храносмилателната система.
 5. При приготвянето на детски ястия не се използват сол, захар и още повече подправки. Разбира се, такава храна изглежда скучна за възрастните, но бебето има съвсем различно възприятие за вкус..
 6. По-добре е да не давате краве мляко на дете под една година в чист вид, за да избегнете алергии и тежко лошо храносмилане..

Първа схема за хранене

Схемата на хранене за "изкуственото" бебе се определя индивидуално, както и възрастта на началото на дегустация на "възрастната" храна. В рамките на статията могат да се дават само приблизителни препоръки..

Таблица: индикативна схема на първото допълващо хранене по месеци

ПродуктПърви месец на храненеХарактеристика:
Зеленчуково пюре4-ти, 5-ти или 6-ти месецПървите, които се предлагат са зелени зеленчуци (тиквички, карфиол, броколи), по-късно - жълти (тиква, моркови) и по-близо до годината - червени (цвекло). Бяло зеле, домати, краставици, патладжани не трябва да се дават до една година.
Плодово пюре, сокСъответно, 5, 6, 7-ми месец (един месец след въвеждането на зеленчуци)В началото се предлагат ябълки, круши, кайсии, праскови, банани. Слива е необходима, ако има проблем със запек. Цитрусови и екзотични плодове под една година не се препоръчват (рискът от алергии е твърде висок). Соковете се дават най-добре разредени в началото..
Каша без млечни продукти4-ти или 6-ти месецПърво се въвеждат безглутенови зърнени храни (елда, ориз, царевица), а след това безглутенови (овесени ядки, просо, ечемик). Грисът се въвежда последен - най-бедният по отношение на витамини и микроелементи, но много калоричен.
Млечна кашаСъответно 6, 7 или 8-ми месецПодобни зърнени култури вече се приготвят в мляко, ако тялото на детето обикновено го възприема (може да се закупят и продукти, специално за деца, съдържащи мляко на прах - те се разреждат с вода).
Кефир6-ти месецКефирът трябва да е с ниско съдържание на мазнини (1%). По-добре да купувате специални за бебешка храна.
Извара5-6-ия месецДневната доза постепенно се довежда до 50 г. Не се препоръчва да се дават повече - това натоварва черния дроб на децата.
Растително масло5-ти месецВ началото той ще бъде само 1-3 ml, постепенно доведен до 6 ml (до 10 месеца). Маслото се използва като дресинг за зеленчуково пюре или каша.
Масло6-ти месецПо същия начин започва с малка порция (1-4 g), до 10 месеца се довежда до 6 г. Маслото се добавя към каша или извара.
Жълтък6-ти месецЖълтъкът се предлага на детето добре сварен и намачкан на пюре. Първо ще бъде част, после половина и чак след това цяла. В същото време продуктът не се дава ежедневно: достатъчно е да го правите 2 пъти седмично. Пилешкият протеин не се препоръчва за деца под една година поради високите му алергенни свойства..
Хляб и бебешки бисквити7-ми месецТрябва да дадете доста малко (една бисквитка), така че бебето да тренира дъвчащите мускули. За целта можете да предложите и крутон, леко напоен с кефир или компот.
Месно пюре7-ми месец обаче е възможно от 5-ия месец - ако детето има анемия.Те започват допълващи храни с фабрично приготвено картофено пюре, по-късно можете да ги приготвите сами (консистенцията ще бъде по-плътна). До деветмесечна възраст картофеното пюре се заменя с кюфтета, до годината можете да предлагате котлети на пара. Отначало е по-добре да опитате диетично месо - пуйка или заек, след това се въвежда телешко месо (ако бебето е алергично към мляко, говеждото и телешкото месо не са подходящи за него), постно свинско месо. Ежедневната порция започва от 10-30 g, постепенно се увеличава до 60-70 g.
Рибно пюре8-9-ия месецНай-добрият вариант са морските сортове с ниско съдържание на мазнини (треска, мерлуза, лаврак, камбала). Протеинът от риба се усвоява много по-добре, отколкото от месото, но е потенциално по-алергенен. Рибата се предлага на детето веднъж седмично вместо месо (по същия начин първоначално това ще бъде картофено пюре, след това по-плътна консистенция). Сервирането започва от 10-30 g, постепенно се увеличава до 60 g.

Някои продукти с течение на времето напълно заместват едно хранене (например каша, зеленчуци, кефир). Други се дават в малка доза (жълтък), в комбинация с друг продукт (месо със зеленчуци или масло като подправка за каша). До около 10 месеца храненето за „възрастни“ заема цялата диета на детето и сместа може да бъде изключена.

Възможни проблеми при въвеждането на допълващи храни

Когато въвеждат допълнителни храни, родителите могат да се сблъскат с два основни проблема:

  Алергична реакция към нов продукт. Ако след дегустация бебето има обрив, зачервяване на кожата, сърбеж, това не означава, че ястието трябва да бъде изключено завинаги от диетата. Най-вероятно тялото на този етап просто не е готово да приеме продукта - мама трябва да изчака 1-2 месеца и да се опита да повтори дегустацията. Този път сигурно ще се оправи. Същото може да се каже и за отхвърлянето на ново ястие от храносмилателната система (след допълнително хранене бебето има колики, разстройство на изпражненията).

Ако даден продукт е причинил алергична реакция, тялото вероятно ще го приеме спокойно след 1-2 месеца.

Ако бебето откаже да яде, трябва да проявите педагогически такт и в никакъв случай да не насилвате фуража

Ако бебето е недоносено

Много майки на „изкуствени“ бебета не знаят на каква възраст и как да въвеждат допълнителни храни на дете, ако то е родено преждевременно. Основната отличителна черта на бебета, които са родени преждевременно, е ниското им телесно тегло (под 2,5 кг). Тогава те започват да растат интензивно, така че се нуждаят от по-интензивно снабдяване с енергия. В същото време храносмилателната система на бебето често не е напълно готова да абсорбира напълно храната..

След раждането недоносените бебета започват да растат интензивно, но храносмилателната им система все още не е готова да абсорбира напълно храната.

Много недоносени бебета имат намален рефлекс на сукане и преглъщане, така че е неподходящо да се въвеждат допълнителни храни твърде рано. Следователно готовността за включване в диетата на храна за „възрастни“ отново трябва да се преценява по определени критерии (и не забравяйте да съгласувате това с педиатъра):

 1. Здравословен здрав сън, нормална физическа активност.
 2. Добър апетит - бебето се нуждае от добавки или повече хранене с адаптирано мляко.

Останалите признаци ще бъдат същите като при дете, родено навреме (удвояване на телесното тегло от раждането, липса на колики, интерес към продукти за „възрастни“ и др.). По принцип недоносените бебета започват да се хранят на същата възраст като нормалните бебета (4-6 месеца).

Що се отнася до избора на първата допълваща храна, най-вероятно това ще бъде каша, тъй като бебетата, родени преждевременно, обикновено не са добре хранени (въпреки изкуственото хранене).

По принцип въвеждането на допълнителни храни за изкуствено бебе не се различава много от ситуацията, когато детето е кърмено. Не преминавайте към храна за възрастни твърде рано от страх, че бебето не получава достатъчно хранителни вещества. Изборът на първия продукт се определя индивидуално с вашия педиатър, но най-често това са зеленчукови пюрета, тъй като "изкуствените" хора рядко страдат от поднормено тегло.

Правила за хранене на Комаровски - как и на каква възраст да се храни дете

През първите шест месеца от живота на детето ензимът и храносмилателната система се формират окончателно, стомашната микрофлора се подобрява. Ето защо, д-р Комаровски, говорейки за допълващи храни, силно препоръчва да се въведе от 6 месеца.

Навременното и правилно въвеждане на допълващи храни в продължение на месеци гарантира бърз физически растеж и хармонично интелектуално формиране на бебето.

 1. Оптималното време за допълнително хранене според Комаровски
 2. Ранно допълващо хранене: рискове
 3. Как да разберете дали бебето ви е готово за нови храни
 4. Общи постулати за храненето
 5. Какви храни да въведем и кога
 6. Схема за въвеждане на първите продукти
 7. Въведение в храненето на зеленчуци
 8. Защо лекарят препоръчва търговска храна
 9. Заключение

Оптималното време за допълнително хранене според Комаровски

Въвеждането на допълващи храни е важен период, който изисква правилния подход. Младите майки не знаят кога е по-добре да се въвеждат допълнителни храни и се интересуват от мнението на Комаровски. Известният педиатър твърди, че първите допълващи храни за кърмачета, които са едновременно кърмени и изкуствено хранени, трябва да започнат на 6 месеца.

Някои родители грешат, като мислят, че ако бебето им яде смес, тогава е необходимо да го хранят по-рано..

Но д-р Комаровски, говорейки за развитието на новородените по месеци, се фокусира върху недоразвитието на храносмилателната система при всички бебета до шест месеца.

Съвременните формули са разработени, като се вземат предвид характеристиките на кърмачетата, бебетата получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят. Ето защо родителите не трябва да бързат да въвеждат допълнителни храни..

Първата храна за възрастни трябва да бъде доставена навреме, защото:

 • имунният отговор на децата не е напълно оформен;
 • храносмилателната система не е готова за нови храни, може да се появи разстройство на изпражненията;
 • ранното хранене води до алергични реакции;
 • новороденото не се нуждае от допълнителен източник на витамини.

Ранно допълващо хранене: рискове

Ранното въвеждане на допълнителни храни е също толкова опасно, колкото и късно. Дъвченето на храна облекчава болката при зъбите и изгражда естествени хранителни навици.

В допълнение, играта с всеки хранителен продукт допринася за психо-емоционалното развитие на бебето поради подобряване на фината моторика на ръцете. С късното добавяне на храна, описаните процеси се забавят.

Ранното хранене може да бъде оправдано само в случаите, когато бебето е с поднормено тегло, хиповитаминоза или желязодефицитна анемия. В такива ситуации майката се препоръчва да дава на детето жълтък, ябълков сок, каша.

Но не трябва да храните бебешката храна с бебето, тъй като посочената възраст на опаковките обикновено не отговаря на реалността..

Хранете бебето с кърма или смес до шест месеца и след това смело обогатете диетата на бебето в съответствие с възрастта му.

Как да разберете дали бебето ви е готово за нови храни

Евгений Комаровски идентифицира няколко признака, по които една майка може да разбере, че детето й е готово за първото хранене. Те включват следните способности на децата:

 • проявете интерес към нови хранителни продукти;
 • седнете сами;
 • вземете храна от лъжица;
 • отвърнете се от неприятните храни.

Ако телесното тегло на бебето се е удвоило, това също показва готовността му за допълващи храни..

Общи постулати за храненето

Евгений Олегович Комаровски препоръчва на родителите да използват следните правила за хранене:

 1. Въведете нов хранителен елемент само когато бебето е здраво. Неразположението може да предизвика нездравословна реакция на тялото и няма да можете да проследите реакцията на трохите към нова храна.
 2. Дайте нова храна преди основното хранене. След това хранете детето си с мляко или адаптирано мляко.
 3. Въвеждайте храни една по една. Ако няма негативни реакции, дайте на бебето си нещо ново след няколко дни..
 4. Не насилвайте детето си да яде, ако изплюе храната и се обърне от лъжицата. Опитайте отново след няколко дни, може би бебето ще вкуси нов вкус и ще му хареса.
 5. Заменете постепенно едно хранене с ново. Първоначално дайте на детето си лъжица зеленчуково пюре и хранете с мляко. На следващия ден дайте 2-3 лъжици пюре и продължете да увеличавате количеството допълнителни храни, докато то напълно замести едно хранене..
 6. Препоръчително е да въведете нов продукт сутрин. Ако бебето боли в корема или се появи алергична реакция, можете да коригирате ситуацията и да избегнете безсънна нощ.

Допълнителните храни на Комаровски съдържат сол. Педиатърът твърди, че е необходимо за тялото на детето, точно като възрастен.

Разликата се крие само в количеството: детето се нуждае от много малко сол, така че храната да не му изглежда скучна. Лекарят е категоричен по отношение на захарта, твърди, че няма нужда специално да захарвате ястията.

Какви храни да въведем и кога

Таблицата на допълнителните храни за деца, която се препоръчва от известния педиатър за кърмене, е както следва:

ХранаРазрешена възраст
Детски кефир6 месеца
Детска извара6,5 месеца
Печена ябълка7 месеца
Яйчен жълтък, каши, зеленчукови и плодови пюретаОсем месеца
Месно пюре9 месеца
Рибно пюре10 месеца

Пълноценното краве мляко не се препоръчва за деца под една година.

Схема за въвеждане на първите продукти

Комаровски вярва, че кефирът е най-добрата първа допълваща храна, тъй като съдържа бифидобактерии, които подобряват чревната микрофлора. Кефирът също така повишава имунния отговор на децата.

Този ферментирал млечен продукт се въвежда, както следва:

 1. За първи път дайте на детето 2-3 чаени лъжички кефир, след което хранете бебето със смес или кърма.
 2. Не забравяйте да наблюдавате реакцията на тялото, при липса на негативни симптоми на следващия ден, удвоете обема.
 3. Продължавайте да увеличавате обема ежедневно, докато достигнете 160 ml - тогава можете напълно да замените едно хранене.

След това започнете да въвеждате извара в диетата на бебето. Нормата за 6-месечно бебе е 30 грама, 9-месечно бебе трябва да яде около 90 грама.

След като се адаптирате към ферментирали млечни продукти, оставете трохите да вкусят печената ябълка. Десертът подобрява имунитета, развитието на мускулни и костни структури поради високото съдържание на витамини и микроелементи.

След ябълката, предлагайте на малките овесени ядки, елда или оризова каша. Пригответе го със смес, подходяща за възрастта на детето, или закупете специална бебешка каша.

Педиатърът препоръчва на бебето да се храни обилно преди лягане, това ще увеличи продължителността на детския сън..

Въведение в храненето на зеленчуци

Следващата стъпка ще ви помогне да научите детето си на зеленчуци. Преди да въведете какъвто и да е зеленчук (броколи, моркови), опитайте да сварите зеленчуковия бульон и го дайте на бебето си в бутилка. В бульона сложете накълцано зеле, лук, картофи и моркови.

При липса на негативни прояви е позволено да се дава на детето пюре супа, зеленчуково пюре, като се добавят няколко капки растително масло към съдовете.

Преди да добавите месото, също се препоръчва първоначално да придадете на трохите вкус на варения бульон и едва след това можете да добавите малко месо към зеленчуковото пюре. Сварен пилешки жълтък (една пета) може безопасно да се добави към пюре от зеленчуци. Децата понасят добре този продукт.

Защо лекарят препоръчва търговска храна

Комаровски съветва майките да купуват бебешки храни в магазините. Педиатърът обяснява това по следния начин:

 • крайният продукт има правилната консистенция, подходяща за определена възраст;
 • храната преминава всички видове контрол;
 • обогатява диетата на децата с основни хранителни вещества, пребиотици, витамини;
 • хармонична комбинация от съставки.

Но основното предимство на продуктите в магазините е намаляването на времевите разходи за жените. Младата майка може да посвети свободното си време от готвене на съпруга си, или да играе образователни игри с бебето си..

Домашно приготвената храна също има своите предимства. Изисква по-малко финансови разходи, храната има по-висок вкус. Когато готвите у дома, сами контролирате порцията и можете да сте сигурни в свежестта на ястието.

Заключение

Ако няма здравословни проблеми, започнете да храните бебето си не по-рано от 6 месеца.

Имайте предвид, че първото добавяне на нова храна е независимо от вида на храненето. Следвайте съветите на д-р Комаровски, като постепенно обогатявате диетата на детето.

Правила за допълнително хранене според Комаровски

Допълнителното хранене според Комаровски през последните години се превърна в популярна тема сред бъдещите и успешни млади майки. Много родители се вслушват в съветите на този лекар, дори опитни майки и татковци с няколко деца. Харизмата на Евгений Комаровски и собственото му виждане за педиатрията като детски специалист вдъхва доверие на родителите в препоръките му.

Появата на нови продукти в диетата на кърмачето е вълнуващ етап от живота на младите родители и бебето. Но въвеждането на допълващи храни според Комаровски може да се различава от препоръките на педиатър, наблюдаващ детето. Кой специалист да слуша, зависи от родителите.

По какво се различават допълнителните храни от допълнителните??

Повечето млади майки не виждат съществена разлика между определенията за „допълващи храни“ и „допълващи храни“, но всъщност това са две напълно различни думи.

Понятието „допълнително хранене“ е приложимо, когато бебето няма достатъчно кърма и липсата му се компенсира с изкуствена адаптирано мляко или предварително изцедено мляко, или мляко от домашни животни (което е крайно нежелателно). В този случай те казват, че бебето е на смесено хранене..

Допълнителното хранене означава, че бебето получава храна в допълнение към обичайната си диета - кърма или адаптирано мляко. Целта на допълнителните храни е да се адаптират и да приучат тялото на бебето към храна за „възрастни“.

Кога да се въведе?

Първата година от развитието на детето се счита за най-важната в педиатрията и храненето на този етап е от голямо значение. Важно е да се дава първата допълваща храна според таблицата за въвеждане на Комаровски не по-рано от детето на 6 месеца. В този случай изобщо няма значение какво основно хранене получава бебето - кърма или адаптирана формула..

Д-р Комаровски смята, че ако развитието на детето е в нормални граници до 6 месеца, то то не се нуждае от никакви допълнителни хранителни продукти, с изключение на кърмата и адаптираното мляко.

Нежелателно е да се въвеждат първите допълващи храни по-късно от този период. Когато в храната на децата се въвеждат нови храни, детето получава хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на тялото му. Също така, със забавеното въвеждане на първите допълнителни храни с твърда храна, умения като дъвчене и фина моторика не започват да се формират..

Шестмесечните бебета използват дъвченето, за да подготвят венците си за зъби на първите си зъби, а докато играе с храна, детето развива фина моторика. В допълнение, монотонното хранене при бебета на възраст над 6 месеца може да доведе до забавен растеж..

Навременното въвеждане на допълващи храни според таблицата на Комаровски укрепва здравето на детето, позволява му да се развива правилно в психоемоционална и физическа посока.

Предимства и недостатъци на ранното допълващо хранене

Младите майки често чуват от другите, че допълващото хранене може да започне по-рано, отколкото препоръчва съвременната педиатрия. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-често ще звучат домашни съвети относно допълващото хранене с жълтък, каша и други продукти.

В днешно време, ако кърмещата майка се храни правилно и разнообразно или детето получи висококачествена адаптирана формула като заместител на майчиното мляко, тогава няма нужда да предлагате допълващи храни до 6-месечна възраст. Няма полза от въвеждането на допълнителни храни твърде рано, а по-скоро ще навреди на бебето.

Например могат да се появят храносмилателни разстройства и алергични реакции на тялото. Ето защо въпросът за въвеждането на допълващи храни трябва да бъде внимателно разгледан от родителите. За да получат изчерпателна информация, те могат да проучат таблицата на допълнителните храни според Комаровски.

Правила за въвеждане

Д-р Комаровски съветва да се спазват следните препоръки при въвеждането на допълващи храни:

 1. Всеки продукт трябва да се предлага внимателно и постепенно. Като начало е достатъчна една чаена лъжичка или глътка нова храна и след това детето се допълва с обичайната си диета - мляко или адаптирано мляко. Ако кожата и лигавиците, изпражненията и сънят на бебето останат непроменени, количеството на допълнителните храни може да се увеличи.
 2. Ако се съмнявате, например, по бузите на детето се появяват лющещи се петна или през нощта то се събужда по-често и спи по-лошо, препоръчително е да отложите новия продукт, оставяйки всичко както е.
 3. Ако болезнени прояви, например алергична реакция на организма, са станали очевидни, не се препоръчва да се въвежда нова храна, докато признаците на неприятности изчезнат..
 4. Нов продукт не трябва да се въвежда по време на заболяването, 3 дни преди профилактичната ваксинация и в рамките на 3 дни след нея.
 5. Ако детето не харесва определен продукт или го изяжда с неохота, не бива да се настоява.

С какви продукти трябва да започнете

Някой смята, че първата допълваща храна започва със зеленчуци, други са сигурни, че това са плодове, но трети настояват, че за първи път бебето трябва да се храни с каша, приготвена в майчиното мляко.

Според правилата за въвеждане на допълващи храни според Комаровски, по-добре е да започнете допълнителни храни с кефир. Специалистът обяснява това с факта, че от раждането храносмилателната система на детето е успяла да свикне с млечните продукти, а кефирът е най-близкият им аналог..

Освен това кефирът съдържа много млечнокисели бактерии, които укрепват имунната система и намаляват вероятността от развитие на чревни инфекции. Кефирът намалява качествено натоварването върху все още несилния черен дроб на бебето и има положителен ефект върху процесите на храносмилането в тялото.

Схемата за въвеждане на допълващи храни според Комаровски препоръчва въвеждането на нов продукт сутрин, като постепенно се заменя основното хранене на детето с него. За първи път на бебето се предлага доста малко кефир за тестване - не повече от 2 чаени лъжички. Ако няма негативни реакции от организма, през следващите дни дозата кефир може безопасно да се увеличи, докато детето започне да яде 150 ml за цяло хранене без добавка.

5-7 дни след това в диетата на детето се въвежда втори нов продукт - извара. Разбира се, той се въвежда на фона на относителното здраве на бебето и липсата на странични ефекти върху новата храна. Достатъчно е шестмесечно бебе да консумира 30 грама извара всеки ден, от 9 месеца тази цифра се увеличава до 50 грама. Ако бебето категорично не обича извара в естествената й форма, д-р Комаровски съветва да добавите малко количество захар към нея.

След като детето свикне с кисело мляко и извара, т.е. ферментирали млечни продукти ще заменят едно сутрешно хранене (обикновено отнема 10 дни), лекарят съветва да се въведе млечно-зърнена каша (ориз, овесени ядки или елда) в диетата на децата, като нейното вечерно хранене.

Схемата за допълнително хранене на Комаровски препоръчва въвеждането на зеленчуци и плодове само до 8-ия месец от живота на бебето. В този случай трябва да започнете със зеленчукови бульони и едва след тях можете да предложите на бебето зеленчуково пюре или супа. След 2 седмици можете да добавите яйчен жълтък и месо към диетата, според таблицата за хранене на Комаровски за месеци.

Схема за въвеждане

Масата за допълнително хранене на Комаровски е както следва:

Нов продукт6 месеца7 месецаОсем месеца9 месеца10 месеца11 месеца12 месеца
Кефир, мл5-3050-7090-100100100100100
Извара, гр5-2020-3040-5050505050
Печена ябълка, гр5 - 3040-5050507070
Зеленчукови. пюре, гр5-7090-100120-150150180-200
Сок, мл5-1015-2020-3040-5060-70
Мляко. каша, гр5-7090-100120-150150180-200
Жълтък, бр.0,250,5111
Месно пюре, гр5-3040-5060-7070
Рибно пюре, гр5-20тридесет40
Расте.

масло, мл

133333

Пригответе го сами или купете?

Приготвяйки самостоятелно допълващи храни или купувайки готови ястия в специализирани отдели, млада майка трябва да реши сама. Това със сигурност не означава кой е по-добрият. Както фабричната, така и домашната бебешка храна имат предимства и недостатъци..

Плюсове на фабричните продукти:

 • спестяване на време за мама;
 • възможността да вземете със себе си на пътуване или на разходка;
 • удобна консистенция на продукта;
 • обогатяване на храната с допълнителни витаминни и минерални комплекси, пребиотици;
 • многокомпонентни продукти, които не винаги могат да бъдат постигнати у дома.

Недостатъци на фабрично произведената бебешка храна:

 • големи финансови разходи;
 • срокът на годност на отворен буркан с готова храна не надвишава 24 часа в хладилник, което е изключително нерентабилно в самото начало на въвеждането на допълващи храни;
 • отворена опаковка каша може да се съхранява не повече от 2 седмици;
 • вкусът на зеленчуковите пюрета значително отстъпва на домашните ястия.

Плюсове на домашни ястия:

 • финансови спестявания;
 • Вкусът е по-добър от закупените в магазина храни
 • можете да регулирате консистенцията и вкуса на ястието по свое усмотрение.

Недостатъци на домашно приготвените ястия:

 • отделя се много време за закупуване и ежедневно приготвяне на ястия, особено за трохите;
 • невъзможност за готвене на храна извън дома.

Когато въвеждате допълващи храни и нови храни в диетата на бебето, винаги трябва да се придържате към правилата, препоръчани от педиатъра и / или лекаря Комаровски, които наблюдават детето, за да не се застрашава здравето на детето.

Всички експерименти с допълващи храни, според Комаровски, трябва да се отложат, докато бебето навърши 6-7 месеца. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-малко рискови за него са ястия с необичайни продукти..

Трябва да се помни, че въвеждането на първите допълващи храни според таблицата на Комаровски не означава, че трябва да се откажете от кърменето. Разбира се, новите храни са необходими за развитието и растежа на бебе, което вече е достигнало 6 месеца. Но майчиното мляко е точно продуктът, от който бебето до една година се нуждае най-много. Обикновено до 1-годишна възраст детето най-накрая преминава към "основната" храна, но едно кърмене трябва да остане поне 12 месеца.

Автор: Олга Рогожкина, лекар,
специално за Mama66.ru