Когато купих кръг за къпане на новородени, авторитетни източници единодушно говориха за неговите предимства. Нямаше съмнение за съмнение в безопасността на този метод за плуване за деца. Самият д-р Комаровски съветва да се купува кръг около врата.

Около година по-късно разбрах, че сега това е не само излязло от мода, но и опасно (според детските инструктори по плуване). Няма надеждни доказателства за вредата от кръг на врата за къпане на бебета. Не са провеждани проучвания. И виждам тук два лагера: тези, които са използвали или искат да използват кръга около врата си, и тези, които яростно се противопоставят. Последните обикновено се отнасят конкретно до детски треньори по плуване. В крайна сметка за тях не е изгодно, преди всичко, да използват допълнителни продукти за къпане..

Прочетете статията за плуването на бебета тук. За кръга на шията за плуване - тук.

Днес няма да говоря за или против никого, а ще говоря само за моя опит с използването на кръга на врата за къпане на бебета.

Защо избрах кръг за плуване и как завърши?

Повтарям, преди две години нямаше мода за бебешко плуване. Преди година - не можахте да намерите нито една прилична статия по тази тема. Естествено, ние избрахме кръга като безопасна алтернатива на бебешката баня. И... не съжалявах.

Предимствата на кръга за новородено плуване са очевидни:

 • детето плува от раждането си;
 • детето не се страхува от вода;
 • възможно е да го измиете напълно дори сами, без помощта на баща или баба;
 • плуването в голяма вана предизвиква каскада от различни приятни емоции у бебето;
 • детето се научава да контролира краката и ръцете и го прави много по-бързо, отколкото без да плува;
 • мама може да се отпусне, седнала до или да повери процеса на татко.

За жени, страдащи от болки в гърба и шията, кръгът за къпане е не само добър, но и единственият изход. Можете да хвалите бебето да плува, колкото искате, но ако имате сколиоза или остеохондроза, тогава стоейки в поза на морско животно над ваната, напрягайки горната част на тялото, определено няма да ви хареса. Защо да създавате допълнително натоварване за себе си? Здравите и отчаяни жени могат да опитат всичко. Издъхнах с облекчение с гръб, благодарение на способността да къпя детето, докато седи с минимум усилия.

Какви са опасностите?

 • Ще бъде ужасно страшно да сложите кръг за дете, което не държи главата си. Дори заедно;
 • Детето може да се изплъзне от кръга. За да плувате безопасно, трябва да си купите кръг по размер;
 • Той има 80% шанс да пръска вода както върху вас, така и върху пода. Може да се изпита;
 • Детето може да откаже кръга около врата поради неудобството. Имахме го за около седем до осем месеца. Но на тази възраст необходимостта от кръг изчезва. В крайна сметка бебето вече може да седи само.
 • Необходимо е да се гарантира, че водата не попада в кръга. Ако детето активно плува, водата може да се натрупва в плоската част на кръга. Необходимо е периодично да се излива или почиства на ръка..

Не забелязах нищо друго. Ако спазвате правилата за безопасност и внимателно наблюдавате бебето си по време на плуване, всичко ще се оправи..

Къде да купите кръг и как да изберете?

Кръговете за къпане на новородени изглеждат абсолютно еднакви. Имах три, две от които ни бяха дадени. Сам си купих такъв.

Съветвам ви да изберете не за забавни снимки и наличие на звучни детайли. Те не са необходими, детето не зависи от тях. Най-добре е да се фокусирате върху размера. Има два вида кръгове: от 0 до 3 месеца и от 3 до 6 месеца. Не е нужно да очаквате, че бебето ви бързо ще порасне и голям кръг ще стане точно както трябва. Вземете най-малката, в противен случай детето има риск да се задави. С напредването на възрастта може да се нуждаете от по-голям кръг или може би не..

В магазините детските стоки струват два или дори три пъти повече, отколкото, да речем, Aliexpress. Тук можете да намерите кръгове за плуване за 260-350 рубли.

Ето няколко връзки:

Съществува риск обаче да получите дефектен продукт. Ще върнете парите чрез поддръжката на Aliexpress, но ще загубите време. Ако закупите предварително, няма да има проблем.

Всеки плувен кръг около врата може да бъде неудобен за вашето дете. Този критерий трябва да бъде проверен на практика..

Изход

В продължение на седем месеца ежедневна употреба на кръга на врата, аз и синът ми не забелязахме аномалии в развитието или проблеми с гръбначния стълб. Напротив, детето обича водата, обича да плува в реката и морето, рядко се разболява. Доволен съм от моя опит.

Ако имате въпроси, пишете в коментарите. Все добри и щастливи деца!

Доктор Комаровски за къпане на новородени: защо бебето се нуждае от кръг за плуване?

Поздрави, най-грижовни майки! Наскоро попаднах в YouTube на видео от следващата програма на добре познатия лекар Комаровски. Той, както винаги, ме впечатли с иновативния си подход...

Оказа се, че това, което знаех за водните процедури с бебета под една година, е пълна глупост! Аз съм шокиран. Комаровски говори за къпане на новородени по съвсем нов начин. Може би и вие не знаете за нейните принципи? Ако да, тогава седнете и четете внимателно;)

Нашите майки и баби не знаеха как да ни къпят...

Попитайте любимия си по-възрастен приятел (мама или грижовна баба) за това как правилно да измиете бебешкото си легло. Попита ли вече? Аз също по едно време имах неблагоразумието да следвам техните „садистични“ съвети.

В програмата, между другото, те споменаха и тези известни „ритуали с тамбура“ над трохичка. Не забравяйте откъде да започнете?

 1. Предварително сварете десет литра вода, така че да е едновременно студена и гореща;
 2. Загрейте въздуха в кухнята с газови горелки, за да се затопли;
 3. Добавете няколко кристала калиев перманганат към бебешката баня;
 4. Бързо изпенете детето и също го изплакнете бързо с преварена вода;
 5. Повийте бебето добре и не забравяйте да сложите фланелена капачка на главата му.

Целият процес на "къпане" трябва да отнеме не повече от 5 минути!

Срам ме е да призная, че аз, напреднала млада майка, съм правила такива глупости. Спомням си как сложих тази не твърде малка баня близо до камината в стаята, тичах с кофи с вода, измервах температурата с лакът, така че да е „хладка“ и правех много други глупости.

Нямах представа, че температурата, топла и приятна до лакътя, беше меко казано не особено удобна за бебета. Като цяло Комаровски разби в главата ми стереотипите за първите водни процедури:

 • Водата НЕ трябва да е 37 ° C;
 • Стаята НЕ трябва да се загрява предварително;
 • Шампоаните и сапуните НЕ трябва да се използват повече от веднъж седмично;
 • НЯМА нужда от кипене на вода;
 • НЕ добавяйте билки и калиев перманганат във ваната;
 • НЕ се изисква специална бебешка баня.

Целият този списък едновременно ме направи щастлив и разстроен. В крайна сметка се оказва, че къпането на новородено не е толкова трудна задача, както си мислех. Но в същото време е жалко, че разбрах за всичко това толкова късно, защото моята бебешка кукла е на повече от 4 години.

Но ако вашето мъниче е дори на по-малко от година, тогава имате всички шансове да получите истинско удоволствие от вечерното "къпане" с вашия киндър.

Как правилно да провеждате водни процедури, за да се отървете от нощното хранене - разкрита е неизвестна досега тайна

Във видеото си известен педиатър опровергава мнението, че бебето трябва да се измие с топла вода и дори да се събужда през нощта за хранене!

Оказва се, че водата трябва да бъде почти еднаква с телесната температура, дори малко по-студена - 35,5 или 36С.

Именно тази хладна вода е удобна за бебето. Трябва ли да кипнем вода? - Не, не кипете, по-добре е да инсталирате почистващ филтър на крана.

Преди да се къпете, трябва да направите лек масаж, след това да изкъпете бебето и едва след това да го храните през нощта. Тогава малкото ще се храни добре и ще спи спокойно до сутринта..

Но, внимание! Това трябва да стане около 23 часа, точно това време е оптимално за полагане в креватчето. Можете да си представите, че не в 20.00 или 21.00 трябва да сложите децата в леглото, а почти в полунощ. Все още не мога да повярвам!

Също така имайте предвид, че няма нужда да загрявате предварително въздуха в стаята, той трябва да остане удобен - в рамките на 29С.

Знаете ли защо всичко не е така, както сме свикнали? Защото според Олег Евгениевич къпането на бебето не се прави, за да се очисти тялото му от мръсотия, а за да се втвърди и укрепи имунната система! Оказва се, че ние не само къпем децата си неправилно, но и не разбираме защо изобщо трябва да се прави това...

Почистете бебето без "препарати"

Вие също купихте половината от аптеката по външния вид на вашия наследник или наследница,

метене от витрината на бебето шампоани "без сълзи", душ гелове, които не дразнят кожата, кремове и така нататък? Аз - да!

Изцяло през ден изплаквах нещастното си бебе с всички тези скъпи разработки на педиатрични учени.

Колко пари бяха изхвърлени, просто ужасно! Където беше този Комаровски преди?

Защо нашите областни педиатри не ни казаха, че няма нужда от всичко това??!

Всъщност следващият комплект е напълно достатъчен за чистотата и здравето на деликатната кожа на бебето:

 1. Универсален шампоан-гел за тяло, с който можете да измиете косата и всичко останало, или да вземете обикновен бебешки сапун;
 2. Мокри кърпички;
 3. Крем, прах или нишесте за пелени;
 4. Бебешко масло за бръчки.

Разгледайте богатия асортимент от продукти за вана за бебета и продукти за последваща грижа. Прочетете отзиви от други майки и изберете най-доброто за вашето бебе.

Достатъчно е да използвате шампоан и сапун веднъж седмично или две, салфетки могат да се използват за избърсване на дъното и гениталиите и да се използват кремове и масла само когато е необходимо. Например, ако забележите обрив от пелена в областта на слабините или сухота в гънките на краката и ръцете. Както можете да видите, грижата за дете не е толкова труден процес, за който ни разказаха мъдри майки и баби..

Отказваме се от скъпите ортопедични бани и оставяме младия „Ихтиандър“ да усети истинска свобода

Маркетолозите вече рекламират супер полезни и безопасни за крехкия гръбначен стълб малки бани, те имат ергономична форма и специално неплъзгащо се дъно. Разбира се, най-важното им предимство е, че са много скъпи..

Искали ли сте вече да похарчите част от спестяванията си и да бягате след такова полезно новомодно устройство? Стоя! "Училището на доктор Комаровски" не препоръчва да хвърляте средства върху безполезни неща.

Помните ли известната поговорка: „Движението е живот!“? Това твърдение е абсолютно вярно, особено по отношение на растящия организъм. Малкият човек трябва да се научи да усеща тялото си..

Но тъй като той все още не знае как да ходи и до определена възраст и пълзи, най-лесният начин да направите това е във водата.

Потопете детето си в обикновена вана и ще видите истинска радост в очите му, когато може да размахва крака и ръце.

Освен това има специални устройства, с помощта на които процесът на къпане се превръща в удоволствие както за бебето, така и за родителите му..

Това е специален кръг за врата на бебето плувец. Най-вероятно вече сте чували или виждали това: малки надуваеми пръстени са прикрепени към врата и поддържат главата на бебето над водната повърхност. Прочетете отзивите на други майки за тези кръгове и изберете най-добрия за вашето бебе. С такъв кръг можете да плувате не само в банята, но и в морето, където ще ви бъде от полза до две години!

Жалко, че може да се използва само в банята до 4 месеца, но това не е страшно, защото тогава можете да закупите кръг Red Swimtrainer - специално създаден за тренировки по плуване (повече за него ще ви разкажем в друга статия).

Е, и накрая, гледайте това легендарно видео от д-р Комаровски „Къпане на бебета“, иначе всичко е само един разговор)

Ние къпем детето с удоволствие и ползи за здравето му

Както можете да видите, процесът на къпане може да се превърне в любим вечерен ритуал, който ще обедини цялото семейство. И дори татко може да не се страхува от това „животозастрашаващо“ събитие. Нашият млад баща, например, не можеше да изкупи своето потомство без моето участие..

Подходете към този проблем без фанатизъм и ще бъдете възнаградени със силен имунитет на детето си. Само си представете как ще ви завиждат майките в детската градина, чиито деца се разболяват на всеки две седмици.!

Достатъчно е да понижавате температурата на водата с 1 градус всяка седмица, като постепенно я довеждате до 28 ° С (тази температура е приемлива за половин годишно бебе кукла) и той ще се чувства комфортно дори през зимния сезон.

На това ще завърша. Посещавайте блога по-често, абонирайте се за актуализации и ще разберете много полезна информация. Дотогава споделете тази статия с приятелите си в социалните медии. В крайна сметка много майки все още учат децата си да плуват във вана..

Те стоят над банята в „интересна“ поза, докато гърбът започне да боли толкова много, че потъмнява в очите... Между другото, за това как да се справите с тези непоносими болки можете да прочетете в тази статия.

Къпане на бебета. 14.08.2011.

Днес ще говорим за къпане на бебета. Много родители не знаят разликата между къпане и миене. И не мислете за вредата и ползите от тези процедури. Доктор Комаровски ще помогне на певицата Галина и дъщеря й да разкрият тайните и да открият всички клопки на процедурата за къпане.

Можете също да прочетете статията на д-р Комаровски къпане

ВИЖТЕ СЪЩО:

Коментари 27

За да оставите коментар, моля, влезте или се регистрирайте.

Комаровски кръг за къпане на бебета

Първо, такова нараняване нарушава притока на кръв към мозъка, което провокира остри патологии на централната и периферната нервна система:

 • енцефалопатия;
 • нарушение на тонуса;
 • мозъчни нарушения.
На второ място, блуждаещият нерв, който контролира функционирането, е повреден:

 • стомашно-чревния тракт;
 • белодробна система;
 • лингофарингеален сплит.

По този начин увреждането на блуждаещия нерв при използване на кръга на врата за къпане може да причини проблеми с дишането и работата на гласните струни, да провокира алергични реакции или забавено развитие на речта..

Опасността е, че впоследствие никой няма да открие причината за нарушенията. Малко вероятно е родителите да си спомнят до момента на поставяне на диагнозата (обикновено на 2-3 години), че детето е било ранено по време на плуване.

Кръг на шията за плуване Бебе плувец - преглед

Сега разбирам за какво говори Комаровски) Кръгът на бебето плувец е вашето ръководство за света на сладките сънища)) Добавен отзив.

Днес, преди следващото вечерно къпане на бебето, исках да напиша ревю за един неизменен атрибут на нашите "плувания".

Научих за такъв надуваем пръстен по време на курса за бременни жени, където бяхме научени да повиваме, измиваме и къпем децата. Но като цяло темата за къпането беше засегната мимоходом, така че аз и съпругът ми разтърсихме интернет в търсене на информация. И, разбира се, попаднахме на препоръките на д-р Комаровски, в които той съветва децата да се къпят в хладна вода, като постепенно се понижава температурата, винаги в голяма баня и за поне 15 минути. Всичко това е така, че детето да е правилно уморено и гладно и след това да заспи.
И за да не "падат" гърбовете на татко и мама, докато стоят наведени над ваната, придържайки детето, са създадени такива неща като шапка с пяна или такъв надуваем кръг около врата. Решихме, че определено трябва да се опитаме да дадем на бебето много вода, за да се пръска във водата преди лягане, може би ще спи по-добре. Като цяло през два месеца той спи добре през нощта - около пет часа. Заспива в единадесет и се събужда за първи път в три или половина и три за хранене. Така че след първата такава баня той спа почти близо седем часа. Затова съм съгласен с Комаровски - вечерното къпане е необходимо не само за детето, но и за цялото семейство за пълноценен сън.

Така че директно за самия кръг.

Какво ни обърка в началото - за какво са два щепсела?)) Не обичаме да четем инструкции) Както се оказа, вътре в кръга има друга надуваема камера, очевидно за застраховка, ако основният кръг се спука. Има и велкро и бразда.

Наистина е трудно да го сложа сам, все още се страхувам да опитам. В края на краищата все още държим главата несигурно, така че е страшно да докоснем или прищипнем нещо. Реакцията на детето все още не е съвсем ясна) Изглежда, че не плаче, но също така няма много ентусиазъм с усмивка) Плувайте - плува, гребете с крака и ръце, но докато максималният ни престой във водата е 20 минути, тогава той започва да показва недоволство.

Като цяло кръгът се справя със задачата си и е доста удобен. Някой пише, че децата в него успяват да отпият от водата, или дори почти да се удавят. За да бъда честен, много съм изненадан. Нашият кръг седи доста плътно на врата, не пропуска вода, но също така не причинява дискомфорт. За да свикнете с него все още бързо и хитро облечен. Не мога да кажа колко дълго ще ни служи, тъй като го използваме само за няколко седмици. Мнозина говорят за него като за не много траен, но със сигурност мога да кажа, че спокойният нощен сън струва много повече от няколко същите кръга)

Допълване на рецензията. Той ни обслужваше кръг в продължение на два месеца и половина и започна да го спуска. Използвахме го всеки ден и вероятно за такава операция експлоатационният живот е нормален.

Бих искал да добавя, че към колелото беше включено парче тиксо, за да се поправи колелото. И няколко пъти ни дойде по-удобно.
Веднъж нашата котка, чувайки скърцането на малък от банята, очевидно реши, че той се дави)) Тя препусна в галоп и започна да се придържа към лапа с кръга и да се дърпа към нея)) И естествено го прониза с нокти. Лентата ни помогна много - запечатахме дупката и кръгът стана като нов.
Но само след седмица започнахме да забелязваме, че кръгът все още изпуска въздуха. Е, смятаме, че този „ремонт“ не ни помогна. Но, както се оказа, на мястото, където беше дупката, всичко е наред и кръгът пропуска въздух на друго място - точно по шева. Запечатахме и това място, но не помогна. Докато чакаха да дойде нов кръг, те постоянно духаха стария, понякога дори докато плуваха. Вътрешната камера, трябва да кажа, се държеше добре.
Няма да сваля марката, но сега искахме да купим кръг от друг производител)

Женският портал на Fleurot

Напоследък стана модерно да се учат децата да плуват от първите дни на живота. В големите градове майки с месечни трохи са ангажирани в басейна, засилвайки вродения рефлекс на задържане на дъха под вода при бебета. Такива деца плуват и се гмуркат сами след шест месеца, понякога се чувстват по-комфортно във водата, отколкото на сушата. Но не всеки родител решава да плува с бебето си и желаещите често нямат възможност да посетят басейна. Но много деца много обичат водните процедури и искат да се насладят и да се възползват от къпането. Какво да правя? Кръг, който да ви помогне Това безопасно устройство ще направи къпането не просто хигиенна процедура, а забавно и полезно занимание. Масаж, забавления, гимнастика, игра - всичко това е къпане на новородено с кръг. На каква възраст можете да започнете подобни дейности и как да го направите правилно и безопасно? За това в нашата статия.

Дизайнът на такъв кръг е елементарен - това е една или две кръгли въздушни камери с клапани за надуване. Обикновено има две закопчалки и дръжки, които родителите могат да използват, за да държат устройството. В някои модели производителите добавят елемент на игра - дрънкалки или камбани, които издават звуци, когато детето се движи. Когато избирате кръг, обърнете внимание на ръбовете на вътрешната му повърхност, така че да не нараняват нежната кожа на врата на бебето. Трябва да има издатина на брадичката. При спазване на всички тези условия ще бъде абсолютно безопасно с кръг. На колко години трябва да започнете? Ти решаваш.

Производителите обикновено посочват възрастта на опаковките от раждането до две години. Ако обаче решите да го използвате през първия месец от живота на бебето, бъдете внимателни и се уверете, че бебето не "попада" в кръга за къпане на новородени. Отзивите на много майки казват, че дупката за новородени бебета е малко голяма и през първите месец-два е необходимо или да поддържате главата на бебето през цялото време, или изобщо да не използвате кръга, докато главата на бебето достигне подходящия размер.

Дори ако вашето бебе все още не държи главата си, къпането на новородено с кръг (от каква възраст - няма значение) е възможно. При такова плуване детето не изисква усилия и напрежение на мускулите на врата, не е опасно, защото специалистите участват в разработването на кръгове, а продуктите се тестват при навлизане на пазара.

Тези майки и татковци, които имат проблеми с гърба, които не позволяват къпането на бебето, навеждането, ще оценят къпането на новородено с кръг. Без значение на колко години започнете, просто надуйте кръга, сложете го върху бебето и сложете бебето във водата. Детето ви ще плува самостоятелно, без вашата помощ, като се търкаля от коремче назад и назад. Особено полезно е да провеждате тази процедура преди лягане - ако водата е малко по-студена от обикновено, детето ще се движи активно и ще харчи енергия. След това дълбокият сън е гарантиран. Ако водата е топла, мускулите на бебето ще се отпуснат..

Алтернатива на кръга може да бъде шапка за къпане за новородени. Състои се от листове от полистирол, облицовани с плат, и две връзки, които родителят държи. Дете в такава шапка плува само по гръб, за разлика от кръг. Кръгът може да се използва и при плуване в открити води: река, езеро, море. В този случай не забравяйте да стоите наблизо, като поддържате бебето и наблюдавате вълните! Не се препоръчва използването на капачката в открита вода.

Кръговете за къпане за бебета придобиват все по-голяма популярност и приемане от любящите родители. Достъпна цена, лекота на използване, безопасност са основните характеристики на това устройство. И все пак все още има майки, които се съмняват в необходимостта да си купят кръг за къпане, убедени, че нищо не може да бъде по-безопасно и по-надеждно от ръцете им. Но дали наистина е така?

Какво е кръг?

Дизайнът на кръга за къпане е надуваема камера, състояща се от два кръга с форма на подкова, които не комуникират помежду си. Надуйте и двете камери преди употреба. От една страна, има две надеждни велкро ленти отдолу и отгоре, те не могат да бъдат разкопчани във вода. Кръгът има специален изрез под брадичката, така че докато се къпе, бебето се чувства комфортно.

Горната част на кръга обикновено е прозрачна с много различни шарки, докато долната е оцветена ярко. Много модели имат топки и дрънкалки, предназначени да привлекат вниманието на бебето. А някои производители правят кръговете музикални, когато се активира специално устройство, започва да се възпроизвежда мелодия.

Каква е ползата от кръг?

Кръговите упражнения се улесняват от:

 • укрепване на мускулите на гърба, което има положителен ефект върху цялостното физическо развитие на детето;
 • подобряване на метаболитните процеси в организма, допринасяне за адаптация към околния свят;
 • изравняване в рамките на гръдния натиск и "включване" на всички части на белите дробове;
 • развитието на имунната система, нейното втвърдяване и укрепване;
 • предотвратяване на запек и колики;
 • нормализиране на вътречерепното налягане;
 • релаксиращо бебе.

Водните процедури като цяло и в частност с кръг е най-добре да се правят преди лягане. Хидротерапията отпуска мускулите за спокоен нощен сън.

Децата, които редовно прекарват 15-30 минути в банята, се развиват по-бързо: те започват да седят, да стоят и да ходят по-рано. И тъй като е трудно да държите бебе на ръце дълго време, кръгът е отличен помощник.

Кръговите упражнения са от значение за деца с нарушения на мускулния тонус. Плуването в кръг развива двигателните умения и координацията на движенията на детето.

Безопасно ли е плуването с кръг и как да го изберем?

Преди да използвате кръга, е необходимо да се надуете, да проверите дали той не се спуска надолу. След това се препоръчва да се измие с топла вода и сапун и да се изсуши..

Кръгът прилепва плътно около врата, предотвратявайки скачането на главата на детето от него, което му позволява да остане на повърхността. В същото време няма абсолютно никакво натоварване на врата и гръбначния стълб на детето, а напротив, само полза. Много кръгове са оборудвани със специални дръжки, с които родителите могат да водят бебето. В такъв кръг детето може свободно да се преобръща от гръб към корем и обратно..

Първото потапяне на дете във вана с кръг трябва да се извърши у дома с всички мерки за безопасност. Трябва да сложите кръга бавно, за да не изплашите бебето, внимателно го спуснете във водата. Водата трябва да е с обичайната температура. По-добре е някой да помогне по време на тази процедура, да заеме и разсее детето. Ако детето започне да бъде капризно, незабавно го извадете от водата и отстранете кръга от врата му.

Закупуването на това устройство трябва да се извършва в големи магазини от надеждни производители. Само така можете да сте сигурни, че материалът, от който са направени кръговете за плуване, е напълно безопасен и нетоксичен..

Висококачествените кръгове имат здрави страни и надеждни закопчалки, които предпазват бебето от гмуркане във водата. Правилно направената вдлъбнатина на брадичката прави къпането удобно.

Има обаче производители в безсъзнание, които искат да спестят пари за производство. За да избегнете закупуването на некачествен аксесоар, при покупка трябва внимателно да проверите продукта за повреди, да проверите целостта му. Ако дрънкалките се забият, вътре в малкия кръг има шевове, крепежните елементи не са здрави и има силна химическа миризма - това е причина да откажете да закупите този екземпляр. Качественият продукт трябва да бъде опакован в кутия, да има гладко покритие и ниска миризма.

Видео инструкция за кръга на врата за къпане на бебета

На каква възраст можете да използвате кръга за къпане?

Производителите казват, че използването на кръга е разрешено от раждането. На практика това е невъзможно, тъй като след раждането пъпът на бебето още не е заздравял, което означава, че не се препоръчва да го къпете. Ако решите да започнете да използвате кръга за плуване възможно най-рано, трябва да изчакате пъпът да заздравее, преди да започнете класовете..

Оптималната възраст за започване на къпане на бебе с кръг е 1-1,5 месеца. По това време малчуганът ще свикне с новата среда, ежедневните водни процедури и ще възприеме къпането с такъв аксесоар като игра. Можете да използвате кръга, докато детето навърши две години..

Невъзможността на бебето да държи главата си самостоятелно не е причина за отказ от използване на кръга. При къпане в него няма натоварване на врата на детето, което означава, че то не може да навреди на прешлените.

Без значение колко месеца е детето ви, не е позволено да го оставяте само в банята, дори в кръга за къпане. Това може да бъде опасно за бебето. За първи път се препоръчва детето да се поддържа с ръка.

Как да подготвим детето си за плуване в скута?

Преди да сложите кръга, запознайте детето си с новата играчка. Няколко дни преди първия урок, бебето трябва да му бъде показано. Ако това е много малко дете, задръжте кръга пред него, разклатете го, за да звънят дрънкалките, нека го докоснем. Ако детето е по-голямо, дайте го в ръка, оставете го да почувства, докосне, изучете непознато устройство.

Когато бебето започне да разпознава играчката, можете да започнете да се къпете с него. Важно е да запомните, че носенето му във водата е забранено. В стаята или банята първо трябва да облечете бебето и след това да го спуснете във водата.

Ако детето се съпротивлява, капризно е или дори изпада в истерия, не настоявайте за къпане. Бързо и внимателно извадете аксесоара и успокойте бебето. Плуването е по-добре да се разсрочи на следващия ден.

Причината за тази реакция може да бъде внезапна болка в корема (gaziki), а не отношение към кръга, доказателство за това ще бъде спокойна реакция при поставянето на кръга на следващия ден. В противен случай е по-добре да отложите адаптацията за известно време, докато бебето забрави за това, и след две седмици се опитайте да го запознаете отново с него..

Как правилно да къпете детето си?

Плуването с кръг е много полезно и вълнуващо занимание за дете. Важно е да организирате правилно процедурите, така че бебето да не отказва, а по-скоро да се радва да прекарва времето в банята с кръг.

Първият път не трябва да се увличате твърде много - десет минути ще бъдат достатъчни. Необходимо е да се позволи на детето да свикне с кръга за къпане, тъй като когато се къпе в него, той изразходва много повече енергия, отколкото в ръцете на майка си.

Увиснали ръце и крака, опитвайки се да се движат самостоятелно, детето е изтощено. Такива натоварвания трябва да бъдат постепенни.

Използването на кръг за къпане е не само безопасно за здравето на вашето бебе, но и полезно за неговото развитие. Укрепването на мускулите, подобряването на метаболитните процеси ускоряват физическото му развитие и детето започва да прави първите си стъпки много по-рано от връстниците си. Благодарение на кръга, детето може да се движи свободно в банята, а ръцете на родителите са освободени, което ви позволява да увеличите времето, отредено за водни процедури.

Не е тайна, че производителите на голямо разнообразие от продукти активно използват желанието на родителите да дадат на бебето си всичко, което ще му помогне да бъде здраво, красиво и умно. Дизайнерски дрехи, обувки, изработени по космически технологии, образователни игри. И сега модерна новост: новородено дете чудо плува с помощта на специален надуваем кръг, носен около врата му. Има ли полза от такова къпане и как правилно да се организира плуването в банята за деца?

Педиатрите насърчават обучението за ранно плуване на бебета повече от 60 години. Трудно е да се намери начин, по-подходящ за бебетата да се втвърдят, да укрепят опорно-двигателния апарат, да развият вестибуларния апарат и способността да контролират тялото си. Надуваем кръг за плуване за бебета ще помогне за нормализиране на мускулния тонус, особено ако мускулната дистония на детето не е органична, а функционална по своята същност. Често се случва, когато се използва възглавница за сън, при първите опити на детето да седне или да се изправи, особено ако родителите му "бързат" твърде рано.

Хипертоничността при новородени може да бъде следствие от незрялостта на нервната система, прекомерната възбудимост. Редовното плуване, не само в басейна, но и в банята у дома, ще помогне за облекчаване на стреса и подобряване на съня дори без лекарства..

Каква е разликата между надуваем кръг за къпане на бебета от обичайното "спасяване"?

Първо, той се носи около врата на детето. Благодарение на това във всяка позиция на тялото на бебето главата му винаги е над водата..

На второ място, по вътрешната обиколка на кръга има специална широка подложка за брадичката, която не позволява на бебето да я притисне към гърдите, рискувайки да се задави. Това е много важно, тъй като хипертоничността на флексията се наблюдава при деца на възраст до поне три месеца. Тоест бебето непрекъснато се опитва да заеме поза, в която е било в утробата на майка си: сгъва краката, ръцете и главата си и ги довежда до корема. Практически съвет: Винаги се уверявайте, че пръскащата вода не се събира върху подложката за брадичката.

На трето място, отзад, надуваемият кръг за къпане на бебета е здраво закрепен с крепежни елементи, направени от лепяща лента. Също така с тяхна помощ можете да регулирате плътността на покритието на врата. Но е важно да запомните, че свободните краища на кръга трябва да бъдат притиснати един към друг, тъй като в противен случай съществува риск детето да се задави, когато плува в легнало положение.

Как да сложите надуваем кръг за плуване

2. Детето трябва да седи или да стои с лице към възрастен, носещ надуваем кръг за къпане. По този начин можете лесно да проверите дали специалният жлеб е точно под брадичката на бебето. Важно е също така да се следи реакцията на бебето при закрепване на велкро, за да не стисне прекалено много врата..

3. Разтегнете свободните краища на кръга, така че вратата на детето да може да премине между тях и да го облечете. Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно е за възрастен да направи това сам, особено ако бебето все още не може да седи стабилно самостоятелно. Освен това често е необходимо не само едновременно да разтегнете кръга и да задържите тялото на бебето, но и да повдигнете главата му за брадичката, за да затворите устата, която се е отворила в неподходящо време. В крайна сметка, малкият толкова иска да опита всичко през устата.

4. Продължавайки да държите главата на детето в леко повдигнато положение за брадичката, затворете задната част на велкрото. В същото време се уверете, че има много малка междина (около 3 мм) между вътрешните ръбове на кръга и врата на бебето. В това положение, докато плувате, водата няма да изтече и трахеята с кръвоносни съдове няма да бъде изцедена.

Как да организираме плуване на бебе в банята

Няма основни разлики между основните принципи на организиране на плуване и къпане на деца. Просто трябва по-старателно да измиете и изплакнете стените на банята с препарат и да се уверите, че в помещението няма течение. Ако бебето обича да се забавлява във водата дълго време, то трябва да е с 1-2 градуса по-хладно, за да не предизвика прегряване..

Ако детето ви не спи добре или трудно заспива, препоръчително е да планирате вана с вана вечер. Водата ще осигури необходимата емоционална релаксация, удоволствие и умора. Сънят след плуване ще стане по-силен и спокоен.

На кого от децата е противопоказан кръг около врата за плуване??

Въпреки неоспоримите ползи от водните процедури, не се препоръчва използването на надуваем кръг за плуване:

 • с повишено вътречерепно налягане: с хипертонично-хидроцефален синдром, с вирусни инфекции;
 • в периода на възстановяване след нараняване при раждане: фрактура на ключицата, увреждане на брахиалния плексус с развитие на плексит;
 • с вродена булозна епидермолиза, при която дори леко триене върху кожата на надуваем кръг може да причини образуването на обширни рани;
 • ако на шията има дори единични гнойни елементи, противопоказанието е временно, до възстановяване.

В тези случаи е по-добре да използвате стария доказан метод за подпомагане на децата във водата - ръцете на родителите.

Поздрави, най-грижовни майки! Наскоро попаднах в YouTube на видео от следващата програма на добре познатия лекар Комаровски. Той, както винаги, ме впечатли с иновативния си подход...

Оказа се, че това, което знаех за водните процедури с бебета под една година, е пълна глупост! Аз съм шокиран. Комаровски говори за къпане на новородени по съвсем нов начин. Може би и вие не знаете за нейните принципи? Ако да, тогава седнете и четете внимателно;)

Попитайте любимия си по-възрастен приятел (мама или грижовна баба) за това как правилно да измиете бебешкото си легло. Попита ли вече? Аз също по едно време имах неблагоразумието да следвам техните „садистични“ съвети.

В програмата, между другото, те споменаха и тези известни „ритуали с тамбура“ над трохичка. Не забравяйте откъде да започнете?

Целият процес на "къпане" трябва да отнеме не повече от 5 минути!

Срам ме е да призная, че аз, напреднала млада майка, съм правила такива глупости. Спомням си как сложих тази не твърде малка баня близо до камината в стаята, тичах с кофи с вода, измервах температурата с лакът, така че да е „хладка“ и правех много други глупости.

Нямах представа, че температурата, топла и приятна до лакътя, беше меко казано не особено удобна за бебета. Като цяло Комаровски разби в главата ми стереотипите за първите водни процедури:

 • Водата НЕ трябва да е 37 ° C;
 • Стаята НЕ трябва да се загрява предварително;
 • Шампоаните и сапуните НЕ трябва да се използват повече от веднъж седмично;
 • НЯМА нужда от кипене на вода;
 • НЕ добавяйте билки и калиев перманганат във ваната;
 • НЕ се изисква специална бебешка баня.

Целият този списък едновременно ме направи щастлив и разстроен. В крайна сметка се оказва, че къпането на новородено не е толкова трудна задача, както си мислех. Но в същото време е жалко, че разбрах за всичко това толкова късно, защото моята бебешка кукла е на повече от 4 години.

Но ако вашето мъниче е дори на по-малко от година, тогава имате всички шансове да получите истинско удоволствие от вечерното "къпане" с вашия киндър.

Как правилно да провеждате водни процедури, за да се отървете от нощното хранене - разкрита е неизвестна досега тайна

Във видеото си известен педиатър опровергава мнението, че бебето трябва да се измие с топла вода и дори да се събужда през нощта за хранене!

Оказва се, че водата трябва да бъде почти еднаква с телесната температура, дори малко по-студена - 35,5 или 36С.

Именно тази хладна вода е удобна за бебето. Трябва ли да кипнем вода? - Не, не кипете, по-добре е да инсталирате почистващ филтър на крана.

Преди да се къпете, трябва да направите лек масаж, след това да изкъпете бебето и едва след това да го храните през нощта. Тогава малкото ще се храни добре и ще спи спокойно до сутринта..

Но, внимание! Това трябва да стане около 23 часа, точно това време е оптимално за полагане в креватчето. Можете да си представите, че не в 20.00 или 21.00 трябва да сложите децата в леглото, а почти в полунощ. Все още не мога да повярвам!

Също така имайте предвид, че няма нужда да загрявате предварително въздуха в стаята, той трябва да остане удобен - в рамките на 29С.

Знаете ли защо всичко не е така, както сме свикнали? Защото според Олег Евгениевич къпането на бебето не се прави, за да се очисти тялото му от мръсотия, а за да се втвърди и укрепи имунната система! Оказва се, че ние не само къпем децата си неправилно, но и не разбираме защо изобщо трябва да се прави това...

Почистете бебето без "препарати"

Вие също купихте половината от аптеката по външния вид на вашия наследник или наследница,

метене от витрината на бебето шампоани "без сълзи", душ гелове, които не дразнят кожата, кремове и така нататък? Аз - да!

Изцяло през ден изплаквах нещастното си бебе с всички тези скъпи разработки на педиатрични учени.

Колко пари бяха изхвърлени, просто ужасно! Където беше този Комаровски преди?

Защо нашите областни педиатри не ни казаха, че няма нужда от всичко това??!

Всъщност следващият комплект е напълно достатъчен за чистотата и здравето на деликатната кожа на бебето:

 1. Универсален шампоан-гел за тяло, с който можете да измиете косата и всичко останало, или да вземете обикновен бебешки сапун;
 2. Мокри кърпички;
 3. Крем, прах или нишесте за пелени;
 4. Бебешко масло за бръчки.

Разгледайте богатия асортимент от продукти за вана за бебета и продукти за последваща грижа. Прочетете отзиви от други майки и изберете най-доброто за вашето бебе.

Достатъчно е да използвате шампоан и сапун веднъж седмично или две, салфетки могат да се използват за избърсване на дъното и гениталиите и да се използват кремове и масла само когато е необходимо. Например, ако забележите обрив от пелена в областта на слабините или сухота в гънките на краката и ръцете. Както можете да видите, грижата за дете не е толкова труден процес, за който ни разказаха мъдри майки и баби..

Отказваме се от скъпите ортопедични бани и оставяме младия „Ихтиандър“ да усети истинска свобода

Маркетолозите вече рекламират супер полезни и безопасни за крехкия гръбначен стълб малки бани, те имат ергономична форма и специално неплъзгащо се дъно. Разбира се, най-важното им предимство е, че са много скъпи..

Искали ли сте вече да похарчите част от спестяванията си и да бягате след такова полезно новомодно устройство? Стоя! "Училището на доктор Комаровски" не препоръчва да хвърляте средства върху безполезни неща.

Помните ли известната поговорка: „Движението е живот!“? Това твърдение е абсолютно вярно, особено по отношение на растящия организъм..

Малкият човек трябва да се научи да усеща тялото си..

Но тъй като той все още не знае как да ходи и до определена възраст и пълзи, най-лесният начин да направите това е във водата.

Потопете детето си в обикновена вана и ще видите истинска радост в очите му, когато може да размахва крака и ръце.

Освен това има специални устройства, с помощта на които процесът на къпане се превръща в удоволствие както за бебето, така и за родителите му..

Това е специален кръг за врата на бебето плувец. Най-вероятно вече сте чували или виждали това: малки надуваеми пръстени са прикрепени към врата и поддържат главата на бебето над водната повърхност. Прочети

Не е тайна, че къпането на новородено е задължителна хигиенна процедура, която трябва да се извършва ежедневно. И никой не се съмнява в ползите от къпането и за да стане още по-полезно за здравето, е необходимо да се даде възможност на бебето да плува, да рита добре краката и ръцете. Това допринася за:

 • укрепване на мускулите на детето, което от своя страна му помага бързо да овладее различни двигателни умения (пълзене, ходене);
 • нормализиране на вътречерепното и вътрегрудното налягане;
 • укрепване на имунитета;
 • активиране на метаболитните процеси в организма;
 • пълно отваряне на белите дробове;
 • подобряване на храносмилането (предотвратяване на колики и запек);
 • здрав сън.

Но родителите често се сблъскват с определени трудности, когато къпят бебето си. Особено ако трябва да плувате сами. Неизбежно гърбът започва да боли, ръцете му изтръпват и бебето непрекъснато се опитва да се измъкне. За да се предпазим от тези неудобства или да ги сведем до минимум, са измислени много устройства. Например, като специални възглавници, пързалки за къпане и кръгове на врата за новородени. Сред тях бих искал да подчертая надуваем пръстен.

Плувният кръг за новородени е предназначен за деца от раждането до две години. Състои се от две разделени, независими камери без шевове. Фиксиран с водоустойчива велкро. Вътрешен диаметър обикновено 8 cm, външен 40 cm.

Защо кръгът за плуване е полезен за новородени??

 • опростява процедурата за къпане (не можете да държите детето във водата);
 • дава максимална свобода на движение на бебето (за разлика от пързалката);
 • намалява безпокойството на бебето (главата му е фиксирана);
 • предпазва от попадане на вода в устата и ушите;
 • ви позволява да плувате в баня за възрастни (няма нужда да купувате бебешка баня);
 • гарантира безопасността на водата.

Тези кръгове могат да се използват и в басейни и развлекателни пътувания..

За да подготвите правилно кръг за къпане на новородено, трябва да го извадите от опаковката, внимателно да го изправите и надуете, без да използвате помпа (без фанатизъм, кръгът не трябва да се изпомпва).

Как да се къпе новородено с кръг?

Кръгът не се поставя и не се отстранява във водата. По-добре е да правите това заедно (например с татко), ако не е възможно, опитайте да легнете новороденото по корем и когато повдигне глава, ловко издърпайте кръга около врата му. Ако детето ви не е готово веднага да приеме нещо ново, тогава първо оставете бебето да свикне с това нещо, например, нека през деня си играе с кръг или просто го поставете до.

Поставете кръга върху детето, за това:

 1. Разархивирайте велкрото.
 2. Разстелете разделените краища отстрани.
 3. Поставете кръга около врата си внимателно.
 4. Обърнете внимание, ако брадичката е на специално място за фиксиране.
 5. Закопчайте закопчалките, като регулирате плътното прилепване към врата.

След това бавно спуснете бебето във водата. Докато се къпете, не можете да го държите, а само да го наблюдавате. Моля, обърнете внимание, че този тип къпане консумира много повече енергия, така че намалете продължителността на първото къпане до 5-10 минути, за да не предизвикате прекомерна умора..

Предпазни мерки при къпане на новородено бебе с кръг:

И така, можем да заключим, че кръгът е удобно и просто необходимо нещо за къпане на новородено. Това не само улеснява живота на родителите, но също така прави забавлението за къпане на бебето. Бебето се къпе, а майката се усмихва!

Комаровски

Потребителски коментари

 • 1
 • 2

Вярвам, че новороденото трябва да се къпе във вана и няма нужда от тези "плувания"
Отгледах първото дете без Комаровски... и всичко е ок?

Да, всички сме израснали така, всички сме живи и здрави) само ако детето има всичко това присъщо на природата, тогава можете да се опитате да развиете такива умения) Самият аз разбирам, че милиони деца са израснали във вани и всичко е наред с тях, но ако има възможност да се използва полезен начин за изтощаване на детето, тогава можете да опитате, оставете го да се разтопи и да заспи)

От два месеца се къпем в голяма баня с кръг. Отлично втвърдяване за дете! Моето бебе просто обича да плува! И супер здраве. Затова не се страхувайте и не забравяйте да закалявате детето така! Ще боли по-малко !

Благодаря ви много за съвета! Определено ще опитам) плуването е естествен процес, така че е по-добре да научите от ранна детска възраст да не се страхувате от вода)

Сигурен. И добре за имунитета !!

Точно така - те притежават всички рефлекси и способности! Мога !)
Бих рискувал с втория!)
Но се страхувам, че няма да има такава възможност..- ние нямаме баня вкъщи, а специалните детски басейни в града също са ((

Така че мисля да се възползвам от факта, че Москва има всичко, и баня също) ако не се караме и ни харесва да плуваме, тогава нека да учи и да се гмурка и плува) тогава ще карам до басейна, до банята с мен, това е добре за здравето ми)

След банята наистина спи спокойно)

Вече малко остана)

Да, в събота вече? Дори не мога да повярвам, че всичко това ми се случва

Винаги сме плували в голяма баня. Тула, можете също да поставите същия слайд. Плуваха с кръг цял месец. Някъде до 5 месеца. Тогава водата започна да тече и ние отидохме на хълма. Но буквално 1,5 месеца. После седна и започна да се къпе в стол за къпане. Все още не пазех баланса си много добре и за да не падна, си купих стол. Сега е ясно, че той се къпе и играе себе си. Но никога не е имало малка баня. Не се добавят билки и водата никога не се вари. Точно преди къпане ще измия банята след нас и това е всичко. Е, първата седмица се къпехме в калиев перманганат, защото бабите дойдоха и си наредиха собствената поръчка, че е толкова необходимо ?

Благодаря много за съвета ?? Седя тук и правя снимки на полезни коментари, за да не забравя нищо? Вече имам целия фотоалбум в екранни снимки на полезни коментари от Бебик.

Имам и галерия или нещо, от което се нуждаете, или нещо смешно и странно ?

имахме го така - къпаха се в бебешка баня, тъй като нямаме баня (душ и вана). Не се гмуркахме сами. няма начин в бебешката баня (и все още не бих преодолял този страх от потапяне на главата на бебето) и кръгът също не беше използван. След 1,5 години тя изцяло плува в банята с мен.

Сега ми е трудно да кажа дали мога да преодолея страха си или не... след раждането, разбира се, всичко ще се промени, но бих искал детето да не се страхува да плува и да се чувства свободно във водата, тъй като им е присъщо на природата, естествен процес), но като цяло, докато планирам и отидете до басейна с нея и до банята с вас), така че ще се опитаме, без да гадаем, ако върви добре, защо не?)

На 3 седмици се преместихме в голяма баня и кръг около врата, така че все още плуваме. Водата наистина е по-добре малко по-студена, някак си я флопирах на 34 градуса и нищо не се случи) съпругът ми не й позволява да се къпе в такава вода, ние се къпем на 36 градуса, тя спи в нея, което означава, че температурата е твърде комфортна)

Чувал съм, че водата трябва да е 33/34 градуса) между другото от същия Комаровски..

До два месеца плувахме изключително в малка баня, страхувах се да изпратя дъщеря си на голямо плуване)) на два месеца опитахме кръга, детето е доволно и щастливо и наистина това къпане уморява детето повече. След като плуваме с кръг, ядем и веднага спим)
Относно zanyry... Гмурнахме се два пъти общо през първия месец от живота, дъщеря ми реагира нормално, но след това някак решихме да не експериментираме с него)
P.S. Кръг за къпане обикновено може да се използва от раждането)

О, благодаря ви много) Не ​​знам как ще бъда със страх, но все още не съм си купил баня, ще опитаме направо от плуването, ако е много трудно или не ви харесва, тогава по всяко време можете да си купите всички джаджи за къпане)

Е, естествено е))
Просто ми беше по-лесно в малка баня, защото първия месец плувахме с истерици и трябваше да направим всичко възможно най-бързо)
И все още използваме банята, специално избрах още ?

Разбрах, ще започна от поведението на детето, може би тези плувания не се предадоха на нея, тя ще вика и аз съм тук с гмуркане със собствения си кей до нейния кей. Ние ще действаме според обстоятелствата)

От раждането се къпем в голяма баня и се гмуркаме. Няма смисъл да започвате да се гмуркате по-късно, защото рефлексът за задържане на дъха се губи. Бебето, разбира се, в началото беше много обидено, сега реагира нормално. Но след гмуркане, цялата кал, сополи и корички излитат от носа. Плуваме половин час, аз си сложих табуретка, за да е по-лесно. След това спи 4-5 часа и тъй като сме на GV, за нас това е просто приказка.

О, колко добре) използвате ли обикновена течаща вода? И добавяте ли нещо към водата, например отвари или съхраняващи говорители като сериал?

Водата е обикновена и ако на папата се появи раздразнение, добавям шепа морска сол (купих я специално в аптеката), солта изсъхва и лекува. И така плуваме в най-обикновената вода. Ние също обичаме в самия край, когато източваме водата, за да изпръскваме, остава малко вода, така че само лицето и коремът са над водата, подкрепям главата си, свещеникът лежи в дъното на банята. Бебето движи краката и ръцете и се получават пръски, това е, което ни радва)))

Наистина ме вдъхновихте) ще опитаме да плуваме)

Не знам и не искам да знам, разбира се, какво съветва Камаровски, тъй като всеки има свое мнение и всяко дете е индивидуално)
Но аз все още бях бременна и исках да науча бебето да се гмурка от 2 месеца, но не се получи, тъй като теглото беше малко, детето беше крехко и затова те се къпеха във вана, можеше спокойно да се държи в едната длан. Но след 4 месеца опитах, но вече е очевидно, че всъщност не преподавам твърде много, както за мен.
А относно къпането в кръг преди сънища, ще кажа, да, ако детето е в настроение да плува, той дава цялата си сила, след къпане правим леки процедури и докато се храни, понякога дори с една глътка, детето се отрязва... защото в свободата винаги има трудно е да се направи упражнението дори за възрастни, мускулите се укрепват, изразходва се енергия) това е потвърдено от собствения ни опит, ние сме в кръг от 4,5 месеца

И от това време плуваме в голяма баня, сега сме на 7 месеца

Благодаря ви) ще се опитаме ли да "изтощаваме" чрез къпане? ако всичко върви добре, ще започна рано, без да се замислям)

Ваната е удобна за първите 2 месеца. Така че бебето все още не е никак силно, трябва да го подкрепяте от всички страни и е по-удобно да се къпете заедно със съпруга си във вана, отколкото в голяма вана..

Всяко дете е индивидуално и трябва да надграждате върху това, което му харесва.

С кръг около врата, все още трябва да държите детето. В нашия случай къпането в малка баня не се различаваше от къпането в голяма, а с кръг около врата си по време на първото къпане, детето глупаво седна на дупето си в голяма баня, не мога да си представя как децата успяват да плуват) втората баня беше последният експеримент с кръг, тъй като... детето някак падна от него и отиде на дъното. Гмуркането е по-добре веднага след изписването, по-малко стрес за детето.

Направих избор за себе си, че няма да има малка баня, но веднага ще се изкъпем в голяма. Що се отнася до кръга - много хора се къпят от раждането с него, той е като нулев плюс, но според мен нито един нормален специалист няма да каже, че това е правилно :) представете си, кръгът на шията сякаш се дърпа нагоре, това е натоварване на крехката врата. Щом започне да държи главата си - можеш ли да кръжиш? Има и такава капачка, Комаровски говори за него - вижте) Тук съм повече за това, там главата просто се поддържа и не се изпъва нагоре.
Определено ще направим и гмуркане, но не веднага, разбира се) Видях, че е необходимо да се започне с напояване на лицето) и с командата 'гмуркане'. Тоест, първоначално просто напояваме лицето си, докато казваме, че се гмуркаме. И тогава започваме наистина да се гмуркаме)
Единственото нещо, което, разбира се, е такова къпане физически трудно за мама (да стои 30 минути), така че тук само с помощта на татко :) но по време на курсовете ни беше казано, че ПРАВИЛНОТО къпане е, когато детето е уморено, студено и гладно :) тогава сънят ще бъде страхотен.
И е ясно, че ако е в различни хамаци, столове, малки бани, той няма да се умори там) няма мускулна активност)

Все още мислех за къпането ни, но не си купих баня) сега слушах Комаровски и той казва всичко това ефективно, слушах директно и реших да разбера какво мислят майките за това) Наблюдавам как много майки се къпят в баня за възрастни)

Мисля, че това е въпрос на навик повече, ако веднага започнете да се къпете в голям, бързо ще се приспособите))) и водата се охлажда по-бавно и могат да се правят всякакви прости упражнения, дори без гмуркане) Мисля, че по отношение на къпането той го казва (просто правим същото други експерти по плуване за бебета говориха на курсовете), ще опитаме ли? ами ако истината ще спи по-добре и по-дълго ?

Мисля, че ще опитам от плуване в голяма баня, ако по всяко време не работи, можете да си купите вани, пързалки, хамаци и т.н...

От месец син, дъщеря с 2, плува с кръг. беше втория месец в дачата)) те се къпят в детската стая, когато няма топла вода и ги къпеха за първия месец. Поставих банята по-високо, за да не се огъвам само) моите са по-изтощителни масажи след банята и с гмуркане се страхувах да им внуша омраза към плуването, не практикувах. И двамата се изхлузиха от ръката ми няколко пъти и се гмурнаха, след което плуваха със страх в очите в продължение на една седмица. Така че това не е нашата опция)