Алена Лисицина мечтаеше за люлка за бебето си през цялата бременност. И когато желанието се сбъдна, тя се убеди, че окачената люлка е истинско чудо. Прочетете нейната история.

Преди около 50 години родителите ни през цялото време използваха това мъдро и удобно изобретение, но сега детските креватчета са предпочитани. Междувременно люлката е известна на много народи. Може би не без причина бебетата се люлеха в люлки по целия свят? Ще споделя моите мисли и преживявания.

Мечтаех за люлка за бебето си през цялата бременност. Съпругът ми отиде да ме посрещне и се включи да направи люлка. Най-простата висяща люлка, ако желаете, може да бъде направена от почти всеки мъж. Въведете в търсачката "Как да съберете люлка със собствените си ръце" и ще видите няколко майсторски класа. Ако всички материали са под ръка, тогава можете да направите люлка само за 2-3 часа. Съпругът, имайки опит в производството на мебели, реши да направи люлка с по-сложен дизайн. Има и люлки за пода. Техният принцип на люлеене е напълно различен. Люлката е същото креватче, само че в по-малки размери. В моята статия ще се съсредоточим специално върху висящата люлка.

Плюсове на окачената люлка:

  1. Малко място за спане, така че бебето е много топло и уютно в люлката си;
  2. Малък комплект спално бельо и отстрани, което улеснява миенето на мама при внезапно замърсяване;
  3. Когато е окачена, люлката не заема подовата площ, можете да прахосмукате и измиете подовете в спалнята както обикновено;
  4. Люлката може да бъде премахната и преместена на друго място (важно е дали къщата има много стаи или има собствен парцел);
  5. Може да се премахне за известно време (ако апартаментът е малък или родителите нямат отделна спалня);
  6. Дълбок сън на бебето (по-малкото дете спи много по-зле и по-тревожно в креватчето);
  7. Оригиналност и индивидуалност;
  8. Удобство за използване.

Ще ви разкажа повече за последното. Висящата люлка може да се приближи от всяка страна. Едно движение - и люлката ще се люлее от 3 до 5 минути. Много е удобно през деня, когато детето е тъжно. Докато люлката се люлее, той ще разгледа стаята с интерес и ако окачите ярък предмет от люлката, бебето ще го последва и ще се опита да го вземе. Мама по това време например може да почиства в къщата или да се отпусне, докато чете книга. Удобен с количка и през нощта. Ако бебето е гладно, тогава, разбира се, все пак трябва да ставате. Но ако бебето е сънувало лош сън, тогава, за да го люля, дори не е нужно да ставам от леглото - просто люлеем люлката с ръка. Нещо повече, бебето само задава малка амплитуда на движение, като се мята в съня си.

До 5 месеца на практика не носех най-малката си дъщеря на ръце - нямаше нужда. Винаги бях там, разговарях с нея, пеех приспивни песни и четях книги на глас, включвах класическа музика, но не я носех на ръце с часове. Без истерика. Процесът на морска болест е лесен и лесен. Честно казано, люлката е една от моите тайни, как да се справя с всички неща след раждането на най-малката ми дъщеря. Много приятели признаха, че първите месеци от живота с бебе са най-обезпокоителните за тях..

Чух теорията, че висящата люлка допринася за ранното физическо развитие на децата. Дали това е вярно, някой може да предположи. Но няколко фигури от нашето семейство: най-малкото дете направи пълен преврат на 2 месеца, започна да се опитва да пълзи на 4 месеца, седна на 5, уверено пълзеше на четири крака и застана на краката си в креватчето на 6, вървеше по дивана от 7 месеца. Детето има много силни крака и ръце. През цялото време бебето имаше колики само веднъж и това се дължи на моята глупост.

Недостатъци на висяща люлка

Такава люлка има и осезаем недостатък - ограничен експлоатационен живот. Детското креватче може да се използва до 2-3 години, а люлката може да се използва само докато има риск бебето да падне от него. Разбира се, всички деца се развиват със собствено темпо. Дъщеря ни се опита да седне сама на 4 месеца, така че до 5 месеца я преместихме в ясла. Ако бебето не е толкова активно, тогава люлката може да се използва до 6-9 месеца. Тук всичко е индивидуално.

Разбира се, краткият експлоатационен живот на люлката е голям недостатък. Разбирам това, защото аз самият не обичам излишни разходи. Но ако е възможно да съберете люлката със собствените си ръце или да помолите приятели за няколко месеца, тогава препоръчвам да направите това. Може би във вашето семейство някой от роднините обича дърводелството и дърводелството. Люлката е лесна за изработване и можете да я украсите по ваша преценка с разнообразни материи, дантели, тюл, плитка - каквото пожелаете. Такава висяща люлка, направена с любов и грижа, ще бъде изпълнена със специално значение за вас и вашето бебе. Люлките могат да бъдат не само дървени, но и плетени. Например, използвайки техниката макраме.

Висящата люлка е монтирана на кука в тавана. Използвахме карабина вместо кука. Той се закрепва към метални части в тавана. Този тип монтиране е в състояние да издържи около 80 кг. Ако площта на апартамента позволява, тогава е по-добре да направите държачи за таван за люлката в няколко стаи. Лекото тегло на люлката позволява на майката да я носи самостоятелно на желаното място и да я закачи. Ако имате собствена къща или имате лятна вила, то през лятото люлката може да бъде поставена навън. Лека пелерина ще предпази бебето от пряка слънчева светлина и насекоми.

Първото ми запознанство с висулката люлка прерасна в силна и искрена любов. За мен люлката се превърна в истинско откритие и препоръчвам това чудо на нашите предци на всички майки.

Как да си направим люлка за бебе и кукла

Да знаете как да направите люлка със сигурност ще ви бъде от полза, за да създадете такава за вашето бебе. И когато дъщерята порасне, можете да направите люлка за куклата и да зарадвате детето.

 1. Направено от дърво
 2. От плат
 3. Оплетени опции
 4. От хартия - майсторски клас и стъпка по стъпка снимки
 5. Как да шиете куклен носител

Люлка? Това е окачена бебешка кошара, която може да се разклати малко, така че бебето да спи добре. Вижте как да направите люлка от дърво, плат, да я изплетете и дори да я направите от вестникарски туби.

Как да направите дървена люлка със собствените си ръце?

Това е класическата версия. В крайна сметка нашите предци са правили люлки за бебета точно от такъв материал. Люлките се променят с течение на времето. А майсторски клас със снимки стъпка по стъпка показва няколко опции за направата на такъв аксесоар за бебе.

Преди да направите този тип количка, вземете:

 • обработен кръгъл бар;
 • въже въже;
 • дебел шперплат;
 • пробивна машина;
 • кръгло свредло;
 • пробивна машина.

Първо вземете кръглите пръти и ги нарежете на парчета. Две странични стени ще бъдат по-малки и две по-големи.

 1. Сега решете размера на дъното. Също го изрежете. Ъглите трябва да бъдат заоблени, за да не се наранят. Тъй като шперплатът е доста тежък, използвайте кръгла бормашина, за да пробиете дупки в него. Те могат да бъдат различни. Това е и допълнителна вентилация. И тази техника ще направи люлката по-лека..
 2. Сега определете къде ще закрепите въжето. С помощта на сантиметър или рулетка изчертайте дупки с молив, които след това ще трябва да се пробият с бормашина.
 3. Ще имате и сдвоени дупки в ламелите. Поставете ги на равна повърхност, създавайки правоъгълник. Сега здраво прикрепете парчетата въже към ъглите, за да ги сглобите, и имате правоъгълник. Също така тук можете допълнително да фиксирате със скоби.
 4. Сега изрежете въжетата до същия размер. Прекарайте първия през отвора в шперплата, завържете силен възел отдолу. След това прекарайте този връх през кръглата лента, след това нишката върви по него, влиза във втория отвор и прониква през отвора в шперплата. Също така отдолу ще завържете това въже на възел..
 5. Сега вземете същото второ парче и фиксирайте тази странична стена с него. Две парчета въже са достатъчни за закрепване на късите странични стени. И дългите в този случай са прикрепени с помощта на четири сегмента.
 6. Сега трябва да изрежете 4 еднакви нишки от здраво въже. Те трябва да са достатъчно големи, за да закачат люлката и да не са твърде високи.
 7. Фиксирайте въжетата в горната част на тавана с куки, отдолу ги завържете към решетките.
 8. Сега можете да поставите матрака вътре, ако желаете, прикрепете меки страни към люлката и сложете бебето да спи.

Ако искате да направите дървена люлка, както в старите дни, тогава вижте как да направите този тип люлка..

Тя е полукръгла. Може да бъде направен от шперплат или направени странични стени върху рамката, покрити със здрава материя. Можете също така да покриете креватчето на бебето с кърпа от едната страна, за да го предпазите от дневна светлина. Но е по-добре да закачите тук плат от тип тюл, за да може въздухът да проникне. Това се отнася за страничните стени. Но основата на плата трябва да е здрава, защото тогава ще прикрепите дълъг траен рафт тук..

Закрепете пръстен в тавана, прокарайте тази плоча тук. Когато натиснете свободния му край, люлката ще се издигне. По този начин можете да го люлеете не само от страна на страна, но и отгоре надолу..

Ето още един майсторски клас, който да ви покаже как да направите люлеещо се легло. Не е необходимо да се окачва на тавана. Стои на пода, но средната част е закрепена с болтове и направена по такъв начин, че да можете да люлеете такава люлка.

Схемата на леглото ще ви помогне да създадете парчета с правилния размер. Но ако искате, направете корекция тук, за да увеличите например тази бебешка кошара.

 1. Височината на това легло е 82,5 см. Дължината му е 88 см, ширината е 60 см. Леглото има 2 статични страни, те са фиксирани в дъното с две дъски. Към тази основа е прикрепена люлка. Също така се състои от два гърба, те са свързани с части от страните, отдолу.
 2. За да направите стойките, първо създайте шаблон от картон. Сега го прикрепете към шперплата.
 3. За такава работа ще ви е необходим конструктивен универсален компас, за да нарисувате полукръгли детайли. Лесно е да го направите сами. За да направите това, вземете релса, пробийте дупка в края й, прикрепете молив тук. А в другия край ще закрепите нокътя, като го забиете тук..
 4. Сега прикрепете шаблона към шперплата и очертайте. Използвайте електрически прободен трион, за да изрежете по маркировката. Пробийте дупките за дюбелите. Направете два слота в багажника, за да закрепите облегалката тук..
 5. Видях други части. Направете дупки за дюбелите в тях. Свържете заготовките. След това можете да нарисувате креватчето с безопасен за деца продукт..
 6. Има и по-лесни варианти за това как да направите люлка. За да направите следващия, ще ви трябват само 5 части. Това са 2 облегалки, две странични стени и долни детайли.
 7. Гърбовете могат да бъдат украсени с различни къдрици, като ги изрежете с мозайката. Също така, техниката на изгаряне ще помогне да се създаде уникален декор. Такива методи ви позволяват да украсите люлката, така че да остане екологична..

Сглобете креватчето с дюбели и лепило. Може да бъде допълнително подсилен с винтове. След това завържете здраво въже и закачете творението си, но не много високо.

Можете да направите основата само от дърво и да тъчете или да създавате други части от плат. Вижте как да го направите.

Как да си направим люлка от плат?

 • дървени летви;
 • трайна метална рамка;
 • гайки с болтове;
 • естествено въже.

Вземете две летви и ги поставете напречно. Сега проектирайте и друга двойка. Свържете тези елементи с две ленти отдолу и две отгоре. За да направите такава кошница, имате нужда от метална рамка. Тя ще следва формата на дъното и горната част. След това между тези заготовки трябва да поставите метални пръти вертикално.

Сега зашийте дебел плат върху тази люлка или завържете много въжета във вертикално положение, след което ги завържете хоризонтално в шахматна дъска. Поставете вътре наметка от мека материя, за да е удобно на бебето.

Ако искате да е люлеещ се стол, тогава трябва да фиксирате полукръглите ламели отдолу, така че да можете да люлеете креватчето леко. Кошът трябва да бъде добре закрепен, така че да е здраво фиксиран.

Ето как да направите различен тип количка. Има стоманена рамка. Ако имате такъв, използвайте го. Тук е поставен подвижен капак, който може да се свали за измиване. След това към металните бримки се закрепва плетено въже, за да се закачи такава люлка..

Можете да закачите коша за платове на триножник. За да направите това, трябва да вземете 3 обработени греди, да ги фиксирате на пода, да ги свържете отгоре един с друг. Тук е окачена люлка, която може да бъде направена и на базата на трайна метална рамка и плат.

Ако вече имате детско креватче, но все пак искате да имате люлка, направете люлка, която ще фиксирате вътре в леглото. За да направите това, изрежете правоъгълник от тъканта, повдигнете краищата му, зашийте ги в ъглите, така че правоъгълникът да придобие желаната форма. Направете странични стени от двете страни.

Тук прикрепете ленти от плат, те ще трябва да бъдат фиксирани отстрани на креватчето, така че да получите окачена люлка.

Плетени опции за бебешки люлки

Ако знаете как да тъчете от клонки, тогава можете да създадете един вид кошница. Обърнете специално внимание на върха. Тук ще прикрепите карабинери, за да можете след това да закрепите въжето към тях..

В такава кошница трябва да поставите матрак. Поставете яките от плат, които да се увият, от външната страна на тази кошница.

Закрепете ремъците или въжето и закачете тази люлка на място.

Ако имате солидна рамка и сте запознати с изкуството на макраме, тогава можете да тъчете такава красива люлка..

Също така, с помощта на макраме, можете да тъчете такава прекрасна люлка..

За да направите това, оплетете страничните стени, но е по-добре да ги направите по-плътни. Поставете матрака. Ще се получи такова красиво нещо.

Ето как да направите количката малко по-различно. Първо трябва да съборите рамката от четири здрави ламели. Това ще е горната част на яслата. Направете още един такъв празен.

Сега завържете нишките към горната лента, оплетете страничните стени. След това създайте дъното. Закачете люлката.

Можете да направите сгъваема люлка. За да го създадете, съборете дървена рамка от здрави летви. Отстрани те ще бъдат под формата на кръст. Плетете заготовката, като използвате макраме модели.

Можете дори да направите люлка с канап. Основното нещо е да вземете подходяща рамка. Също така го украсете с помощта на техниката макраме. За това могат да се използват прости възли. Ще трябва да поставите нишките на стъпки, така че да получите ромбове.

Следващият майсторски клас ще покаже как да направите люлка също по метода на тъкане, за това използвайте хартия.

Как да направим люлка за бебе от хартия - майсторски клас и стъпка по стъпка снимки

Въпреки факта, че тази люлка е направена от хартия, тя е издръжлива.

 • подходяща хартия;
 • дървен шиш;
 • лепило;
 • тел или въдица;
 • метални и дървени пръстени.

Вземете лист хартия, поставете малко лепило върху него, това е на мястото на лилавата халба на снимката. След това също поставете дървено шишче и увийте хартията около него. Ще имате сламка. Ще трябва да направите много такива заготовки..

Начертайте рисунка на бъдещата люлка. Започнете да тъчете отдолу.

Дъното може да бъде направено от ПДЧ, ПДЧ или шперплат. Но в този случай майсторката реши да направи изцяло плетена версия и лека люлка. Трябва да вмъкнете тримерна линия или жица в основните стълбове. Тогава те ще станат по-трайни..

Не трябва да се вкарва жица в работните тръби. Започнете да сплитате стелажите с тези тръби. Направете рамката на люлката по този начин.

Продължете да тъчете дъното.

Ето как, като тъчете в кръг, ще създадете дъното. В същото време направете тази работа по шаблон, за да направите толкова точен детайл.

Сега повдигнете хоризонталните тръби, така че да станат вертикални. На този етап поставете върху тях и метални заготовки, за да вкарате ремъците тук, за да закачите кошницата..

Плетете кошници с два вида хартия. Като второ можете да вземете сивата опаковка. Добавете тел тук за по-здрава плитка. Закрепете дървени пръстени отгоре.

Сега трябва да грундирате творението си, да отрежете излишното. Боядисайте го и той ще остане лакиран.

Използвайте оцветител за храна, за да нарисувате такъв бебешки продукт. За лака използвайте лак на водна основа, който е нетоксичен. След като кошницата изсъхне, можете да закачите люлката, да я покриете с тюл.

Как да шиете кукла носител със собствените си ръце?

Всяко момиче ще бъде доволно от такава играчка. За да направите това, трябва:

 • бутилка 5 л;
 • ножици;
 • дрехата;
 • синтепон;
 • ресни;
 • ножици.

Внимателно отрежете горната част на бутилката, както и долната. Отрежете горната част на винта.

Останалото трябва да се намали наполовина. Ще получите правоъгълник. Прикрепете това парче към плата, изрежете по размер. Ще ви трябва и парче подложка от полиестер с този размер. За да го държите здраво върху плата, по-добре е веднага да го пришиете към него.

Сега изрежете дръжките за носене. Зашийте не само правоъгълна основна тъкан с подплата от полиестер, но и тази, както и врата.

Зашийте подобие на торба, пришийте го към правоъгълника, където е вмъкната основната част на бутилката. Поставете долната част в получения джоб.

По същия начин украсете горната част на врата. Зашийте дръжките на място и в кръг? ресни.

И ето как иначе да направите люлка за кукла. Ще го създадете въз основа на обикновена картонена кутия. Първо трябва да промените това празно място.

Вземете кутията, изправете я, след това нарисувайте овал. Това ще бъде дъното на люлката. Сега нарисувайте страните на този продукт. Те трябва да са двойни. Залепете тези заготовки с тиксо. Сега вземете пяна и направете същата заготовка от нея.

От друга част на картонената кутия направете външните страни. Те трябва да бъдат залепени с кърпа. Засега оставете този детайл да изсъхне. През това време можете да шиете матрак. За да направите това, измерете дъното, създайте го с помощта на тези маркировки.

По-удобно е да шиете матрак от пяна гума. След това ще увиете плата около него. Отвън можете да украсите тази люлка с дантела. Направете дръжки. За да направите това, вземете правоъгълник от плат, сгънете го наполовина и сгънете краищата, за да съвпадат. Сега шийте на лицето. Може да се пришие от грешната страна, след което се оказа на дясната страна. След това вътре натъпквате мек пълнител.

Зашийте дръжките на място. Тогава ще се получи такава прекрасна чанта за носене. Не забравяйте да обшиете не само външните, но и вътрешните страни на продукта с плат.

Сюжетът ще ви каже как да направите люлка за кукла. Ще се окаже елегантно ажурно нещо.

Люлка, разклатете, направете си сам висяща люлка.

По молба на бъдещи и настоящи майки пиша как да правя.

Първо, намерих люлка от приятели, от познати, за начало е подходящ обикновен парцал с твърдо дъно

месец 2 се разлюля в него, тъй като детето не се обърна много и не я оставих сама в стаята. след това го смених с твърда люлка от креватчето

сега как да претегля

първо купете и закрепете винтове (купих в ikea)

тежат на 2 стойки за надеждност

купете 2 големи карабинери и 1 малък

купете въже-въже (моето може да издържи до 150 кг) го завържете на карабини с морски възли

купете пружина на вратата, вкарайте въже в пружината, оставете поле за люлеене, вържете въжето отгоре - по-добре е да направите няколко възела за застраховка на различни места

завържете въже и карабинер за дръжката, можете да завържете люлката под дъното с въжета... Погледнах ситуацията, в която ми се струваше, че трябва да направя възел или да пропусна въжето - направих го... конструкцията е много надеждна, съпругът ми висеше на нея за половин час (и имам 100 кг.) Сега използваме въже за люлка.

след това затворих такава люлка

това е всичко. добре, ако някой има нужда от него)))

Направи си сам люлка за бебе

Люлката за бебешкия сън е позната отдавна. Народите по света донесоха оригиналните си идеи в класическата люлка-люлка, но дизайните бяха същите. Люлката е заменена от модерни креватчета за новородени. Но използването на люлка отново става популярно. Това е удобен продукт, в който бебето е удобно и уютно поради близкото разположение на стените. Малка люлка заема по-малко място от обемисто легло. В статията ще ви кажа как да направите люлка за бебе със собствените си ръце.

Видове люлки

Люлките се използват от раждането на бебе до 8-9-месечна възраст, когато детето вече знае как да стане, а да бъде в люлката е опасно за него. Съвременните търговски люлки са оборудвани с електроника, способна да люлее дете, реагирайки на плач; в комплект с люлки са дистанционно управление, закопчалки за сенници и други аксесоари. Класическите модели, както в старите дни, са способни само да изпомпват дете. Има два вида люлки:

 • Висящи люлки. Фиксиран към тавана с помощта на специална система за закрепване.
 • Люлка на крака. Предлага се на фиксирана рамка или люлеещи се крака.

Основната задача в конструкцията на люлката е да я направи безопасна. Всички дървени елементи трябва да бъдат внимателно обработени, дървото и боите и лаковете не са токсични.

Висяща люлка

Използвайте люлка от стара количка като кутия, свържете я с колани и я закачете на система от крепежни елементи към тавана. Ако няма люлка, ще я направим от дърво. За да проектирате крепежни елементи, ще ви трябва:

 • Анкери с подсилени шайби;
 • Карабинер с резба и кука;
 • Пролет;
 • Лента за лента с ширина 25 мм.

Освен това подгответе консумативи (лепило за дърво, дюбели, ъгли, винтове) и необходимите инструменти (мозайка, бормашина, перфоратор, телбод за мебели). Започнете, като създадете чертеж на люлката, запишете размера на всяка част. Използвайте мозайката, за да изрежете необходимите части от дъската от шперплат. Започнете да сглобявате конструкцията на люлката отдолу, залепете частите с лепило, укрепете ставите с самонарезни винтове. Прикрепете страните на количката. Конструкцията е готова. Обшийте вътрешността на люлката с пяна от гума или подложка от полиестер, като използвате телбод за мебели или лепило. Изрежете бъдещите дръжки от лентата на колана, измерете дължината на дръжките от тавана до необходимата височина на люлката. Покрийте лентата с плат, подготвен за декорацията на люлката. Прикрепете дръжките към дъното на люлката с телбод за мебели. Пробийте дупка в тавана, сглобете крепежни елементи от анкери, карабини и ъгли. Закрепете пружината, през която преминава предпазният кабел. Закачете люлката на пружината. Остава да го украсите с плат. Висящата люлка е готова!

Люлка на крака

Помислете за изграждането на люлка с фиксирана рамка и люлееща се люлка. Преди да започнете работа, подгответе необходимия материал (дървени дъски и летви, винтове и самонарезни винтове, лепило за дърво, лак и боя) и инструменти (прободен трион, фреза и фреза). Започнете, като нарисувате размерна рисунка. Прехвърлете скици на картон, изрежете шаблони. С помощта на шаблони и мозайката изрежете заготовки за бъдещата люлка от дървени дъски. Старателно смилайте всяка част с шлифовъчна машина, възли и дръвчета върху дървото са неприемливи. Сглобете конструкцията на люлката с лепило за дърво, самонарезни винтове и винтове. На този етап започнете да украсявате люлката: издълбани върхове, дупка във формата на сърце изглежда сладка и нежна. Сглобете неподвижна, стабилна рамка на люлката. Закрепете рамката и люлката заедно. Покрийте люлката с лак на няколко слоя, боядисайте с бои, ако желаете.

Не се увличайте с ярки цветове, пастелните цветове са по-подходящи за новородено бебе. Прикачете висока кука с балдахин към главата на люлката, ако желаете.

Направата на люлка за бебе със собствените си ръце не е трудна. Изчислете внимателно размерите, изрежете правилно заготовките, внимателно обработете частите. Бебето ще се чувства удобно в люлката, направена от ръцете на бащата.

Бебето ми спи във висяща люлка, която съм си изтъкала сама. Ще се радвам на всяка ваша оценка...

Наскоро моята близка приятелка стана майка и след 2 месеца кръстих прекрасното й бебе. Оля много харесва занаятите и подготовката за раждането на дете разкри още повече творческия й потенциал. Това се потвърждава от една възхитителна люлка, която тя е изтъкала с помощта на техниката макраме няколко месеца преди да се роди Ванечка..

Свикнали сме да виждаме креватчета за малки деца, направени от дърво. Но тази люлка е изтъкана от нишки. Когато овладявате техниката на макраме, можете да направите невероятни легла със собствени ръце, които ще станат не само удобно устройство, но и отлично място за спане.

Висяща люлка

Моят приятел отдавна мечтае за такава люлка, която да виси по същия начин, както в старите селски къщи, закрепена към тавана. Има нещо приказно, прекрасно и много уютно в това! Сега люлките и люлките не са толкова често срещани, както в близкото минало, но за вашето любимо бебе искате да направите „първа къща“ със собствените си ръце. Това нещо ще се превърне в мощен талисман за вашето дете, защото с помощта на домашна люлка, сънят на бебето ще се затопли от топлината на майчините ръце.

Избор на бебешки кошарки, които можете да направите сами.

Това нещо ще защити съня на вашето бебе, ще го направи спокоен и спокоен! Люлката трябва да е удобна за бебето и най-важното - стабилна и надеждна. Люлката за новородени е малка кошара, където мястото за спане е 50 х 100 см. Основната функция на креватчето е да люлее бебето.

Формата и външният вид на количката зависи от това колко е удобна за родителите и за какво ще бъде предназначена.

Люлеещата се люлка е люлка, окачена на тавана. Тя може да бъде или плетена, или дървена. Тъй като в модерен апартамент е много трудно да прикрепите такъв тежък предмет като креватче с бебе към тавана, модерните люлки често са оборудвани със стационарни опори.

Този дизайн на люлката значително улеснява болестта на движението и насърчава спокойния сън на бебето. Поставките за люлката могат да се носят, така че да можете да люлеете бебето навсякъде в къщата или апартамента, където пространството позволява и е удобно за мама.

Когато правите люлката, обърнете внимание на стойката. Тя трябва да е толкова здрава, че да не се разхлабва по време на люлеенето на люлката и да не се търка върху мястото на търкаляне.

Висящият материал също трябва да е много здрав. За да може поне 20 пъти да поддържа тежестта на люлката с бебето. Е, самата люлка трябва да има толкова високи страни, че бебето да не може да падне от нея..

За разлика от количка или детска кошара, количката може да се използва до 5-месечно бебе. На шест месеца детето започва да седи стабилно и дори се опитва да стане на крака или да пълзи, така че оставянето му в люлката без надзор става опасно.

Можете също така да направите домашна люлка семейно наследство и да я предадете на вашите внуци, а те на техните деца и внуци...

Тъкането от конци е интересно и вълнуващо. Ако овладеете макраме, тогава със собствените си ръце можете да създадете ажурни гривни, чанти, саксии, панами, цветя и много други..

И за да видите процеса на тъкане на самата люлка, предлагам да гледате това видео:

Люлка „направи си сам“ за новородено: рисунки със снимки

Люлката е малко легло за бебе, което е окачено във въздуха. Това е едно от най-старите и за съжаление най-опасните креватчета за бебета. Ако не спазвате правилната технология и използвате нискокачествени материали, люлката може просто да се скъса с бебето. В тази статия ще ви разкажем как да направите люлка за новородено със собствените си ръце, само че тя ще стои на пода за безопасност.

Да отидем на урока

Можете да видите процеса на правене на люлка на примера на майсторски клас. Взехме диаграмата от последния чертеж и малко я опростихме..

Изрежете таблата и краката, след което ги покрийте с безцветен прозрачен акрилен лак.

След това правим страничните стени.

Можете да си купите тези кръгли пръчки в магазина, след което ще трябва да ги шлайфате и залепите на две дъски.

Ние правим дъното на люлката. Както можете да видите, ние го правим не от една дебела дъска, а от летви..

Пробиваме дупки и започваме да сглобяваме креватчето.

Ето какво трябва да се случи на този етап..

Изрежете краката с формата на буквата "L".

Изрежете люлеещия механизъм.

През нощта можете да затегнете дисковете със скоби, така че да залепнат по-добре.

Представяме снимка на люлката, която получихме, от различни ъгли.

Зашиваме отстрани и матрака.

Сладко гнездо

Процесът на създаване на гнездо за люлка със собствените си ръце може да се проследи на примера на майсторски клас. За целта ни е необходим памучен плат с размери 80 * 100 см, можете да вземете две парчета от един или няколко цвята, ажурна дантела и сатенена панделка на около три метра, холофайбър или синтепон.

Първо, правим шаблон. Той е идеален за бебета. Може да се изтегли и от линка по-долу..

След това пометаме две парчета плат и дантела. Предната страна трябва да гледа навътре. Започваме да шием и затъмняваме тъканта. Трябва да направите много спретнати шевове за хубави ръбове. След това обърнете гнездото и изпарете краищата.

След като отстъпихме от ръба два см, ние шием шев. Ще ни трябва малко по-късно..

Изрязваме и закръгляме краищата на холофайбър с размер 70 * 35 или използваме синтепон. Сега запълваме гнездото с него и правим няколко хоризонтални шева. Също така, не забравяйте да шиете отстрани на пашкула..

След това разпъваме сатенената панделка. За да улесните тази работа, използвайте предпазен щифт..

Попълваме страните и зашиваме отворени ръбове с ръчен шев.

Завържете лък със сатенена панделка. Колкото по-широко вземете лентата, толкова повече лък ще получите..

Също така не забравяйте, че когато останат големи ръбове, не е необходимо да ги подрязвате. Благодарение на тях можете да регулирате дължината на гнездото.

Ние сами си ушихме такова сладко гнездо за новородено. Както можете да видите, нямаше нищо сложно в процеса на шиене. Резултатът е просто впечатляващ! А краищата на гнездото могат да бъдат плетени на една кука.

Подобни видеа

Предлагаме ви да гледате селекция от видеоклипове за създаване на люлка със собствените си ръце.

Люлка „направи си сам“ за новородено - красив подарък за бебе

Всяка майка винаги иска да направи нещо за раждането на бебето сама. Направете нещо специално, което би било истински подарък за бъдещ син или бебе дъщеря. Такъв подарък ще бъде люлка „направи си сам“ за новородено бебе.

Такава люлка ще предпази внимателно съня на бебето и ще украси всеки интериор. Люлката може да бъде направена окачена или на крачета с напречни греди, така че да можете да люлеете бебето, докато спи.

Ние правим лека и топла люлка за новородено със собствените си ръце

Сред многото предимства на леглото за люлка могат да се разграничат основните, които са:

 • Подвижност - такава люлка може лесно да се премести от стая в стая, ако бебето се страхува да остане само;
 • Компактност - размерът на койката на люлката е широк около шестдесет сантиметра и дълъг сто до сто десет сантиметра;
 • Уют и комфорт - за новороденото ще бъде много по-удобно да спи в люлка, тъй като там ще се чувства в безопасност - ще бъде заобиколен от меки стени на люлката, ще се чувства защитен. Когато малкото дете веднага бъде поставено в голямо легло, то се уплашва, тъй като е било в утробата 9 месеца, било е тясно и топло. В по-голямото креватче има твърде много отворено пространство, нищо не обгражда бебето - от това то може да изпитва дискомфорт и да плаче.

Ако не планирате да премествате кошарата около къщата, тя може да бъде спряна. Основното условие тук ще бъде липсата на опънати тавани и наличието на добри крепежни елементи.

Самата люлка може да бъде направена от дървени части и малък матрак. По-добре е да вземете дървото напълно обработено и да търсите пропуски и нередности - бебето трябва да бъде защитено от трески.

Можете да направите плетена люлка от лози от върба. Това изисква минимални умения за тъкане на кошници, защото в основата си люлката е голяма кошница за бебе. Тези малки кошари са екологични и с много малко тегло. Вътре в люлката можете да направите меки страни от плат, пълнени с малък слой пълнител и да поставите малък матрак.

Някои правят висящи люлки просто от плат. Материалът е избран или много здрав, като филц, или основа е зашита в рамката на платното на креватчето, което ще спомогне за поддържането на формата на люлката, например, пяна гума.

Ако в края на краищата в апартамента има опънати тавани, но искате да имате окачена люлка, тогава трябва да помислите за специални опори за закрепване. Такава люлка може лесно да се носи из къщата и да се люлее детето, където е по-удобно.

Можете сами да проектирате такова легло от дърво. Друг вариант би бил да се изплете люлка от лоза или ратан.

За да направите люлка от дърво, трябва да се запасите с дървени дъски и дограма, болтове и винтове, страничните стени могат да бъдат направени от полукръгли летви или пръти под формата на решетка, лепило, лак и гланцова боя. Препоръчително е да имате под ръка фреза, която има всички принадлежности за работа на люлката. От инструментите ще ви трябва мозайка, бормашина, компас (домашно приготвен от пръчка с молив в края) и скоби.

Детайлите на люлката са изчертани с помощта на самоделен компас, молив и владетел. След това те се изрязват и допълнително се обработват. Примерни чертежи могат да бъдат намерени онлайн.

По-добре е да направите люлка от ракита от върбови клонки. Ще изглежда така:

 • Плетена кутия;
 • Дървени опори;

Дървените подпори могат да бъдат направени по-тънки, а също и плетени с лоза.

Такава люлка може да изпълнява функцията на носене и в същото време да бъде неподвижна. При първата форма е добре да я използвате за пътувания извън дома, а при втората просто я сложете в обикновена кошара и сложете там бебето да спи.. По този начин можете да убиете две птици с един камък:

 • Имайте удобно нещо за транспортиране на дете, в което то ще бъде топло и удобно;
 • Няма нужда да купувате отделна люлка и след това детско креватче;
 • Детето ще бъде обучено да спи на едно място..

Такова кошара за носене може лесно да бъде ушита самостоятелно и декорирана, както желаете. Люлките с „тюл“, покриващ детето - нос изглеждат много хубаво. С нея бебето ще бъде още по-удобно, ще предпазва от ненужни погледи и директни слънчеви лъчи. Можете дори да плетете на една кука такъв нос..

Как да си направя люлка „направи си сам“ за новородено? Какъв материал да изберем?

Люлката е малко легло за новородени и нейната изключителна характеристика е, че люлката е висяща люлка, т.е. кошара, която е окачена във въздуха. В старите времена това беше най-често срещаната мебел за новородени и, между другото, най-опасната, както преди, така и сега. Всичко това се дължи на факта, че ако не следвате технологията или не направите грешка в закрепването или в материала, който позволява люлката да увисне, тогава той може просто да падне заедно с детето, което ще доведе до нараняване на детето или счупване по друг начин.

Следователно, във всеки случай, когато правите люлка, трябва да запомните основните изисквания:

 • Закрепването трябва да е достатъчно здраво, за да не се разхлаби по време на люлеенето на люлката и да не се търка в мястото на търкаляне.
 • Изберете материал за окачване, който е толкова здрав, че да може да издържи тежестта на количката с бебето поне 20 пъти.
 • Самата люлка трябва да има толкова високи страни, че детето да не може да падне от нея..

Ако все още не съм ви изплашил и все още има желание да направите люлка, вижте производствените методи по-долу:

Ако го направите по старомоден начин, тогава ще трябва да направите стойка за пръстена в тавана и да залепите достатъчно дълга релса от масивно дърво и да закачите доста силна кошница в единия край. За затваряне е най-добре да опънете друго въже през окачването на кошницата и да го закрепите към допълнителен закопчал директно над кошницата.

Според съвременното не трябва да използвате парапет, а просто да го фиксирате с мощни анкери в тавана над мястото за монтаж на люлката на 360 °. Самият кош може да бъде направен от траен шперплат, като го използвате за дъното, не забравяйте да пробиете дупки в него, така че да има топлообмен с матрака. Ще трябва да поставите матрак на дъното. Не се опитвайте да го търсите много мек, най-добре е да използвате полутвърд материал.

Поставете кацалките за дъските по контура на креватчето и направете самите дъски през въжетата. Закрепете малко материал по контура на въжето, най-добре, плътно и без власинки, възможно е с подплата, така че растящото дете да не може да пълзи през въжетата.

В ъглите на дълги стълбове, с отстъпи от 10 сантиметра, подсилете въжето и го закрепете през карабините в таванната стойка.

Преди да поставите детето там, проверете всички части за здравина.

Можете да направите люлка без монтиране на тавана, но за това трябва да направите специална метална рамка и да закачите люлката върху нея, но тази опция не отговаря на всички, тъй като амплитудата на търкаляне е с порядък по-малка и трябва да приложите повече сили за люлеене.

Още веднъж искам да ви напомня: не забравяйте да направите застраховка в приставката на люлката, така че в случай на пробив в основната приставка, допълнителната да не позволи люлката да падне.

Преглед на люлките за новородени

Люлката е малко царство на бебе, което се е родило. Детското креватче предпазва съня му, правейки го спокоен и спокоен. Как да изберем правилната бебешка кошара, така че детето ви да се чувства удобно в нея?

Какво е това и защо е необходимо?

Люлката за новородени е малко креватче, където мястото за спане е 50 х 100 см. Основната функция на леглото на люлката е да люлее бебето.

Формата и външният вид на количката зависи в по-голяма степен от това колко е удобна за родителите и за какво ще бъде предназначена.

Люлка за новородено има няколко предимства:

 • бебето спи по-добре и заспива по-бързо;
 • леглото на люлката е по-мобилно, може да се движи из стаята;
 • заема много по-малко място.

Наред с предимствата, люлка за новородено има и един съществен недостатък. За разлика от количка или детска кошара, количката може да се използва до 5-месечно бебе. На шест месеца детето започва да седи стабилно и дори се опитва да се изправи или да пълзи. Оставянето му в люлеещия се стол без надзор става опасно..

Люлката за новородени има много разновидности. Използването им директно зависи от това какви цели си поставят родителите и как виждат почивката на детето си. Някои видове ясли могат да бъдат направени на ръка.

Ракита

Плетената люлка за новородени изглежда естетически приятна и спретната.

Основният материал, използван за производството, е лоза, листа от рафия или стъбла от ратан.

Това са абсолютно екологични суровини, в същото време те се отличават със своята сила. Плетената люлка за новородени, направена от тях, се оказва много надеждна.

Вътре люлката от ракита за новороденото е облицована с ватиран плат, така че на бебето да му е топло и да му е удобно. Някои модели разполагат с щракаща качулка.

Плетеното легло за ракита за новородени е инсталирано на специални опори. Благодарение на това устройство бебето може леко да се люлее. Ако искате да се ровите в миналото, люлката за новородено може да бъде окачена на специална кука, която се закрепва към тавана. Така се намираха люлеещи се люлки в селските колиби.

Окачен

Висящата люлка е люлка, окачена на тавана. Тя може да бъде или плетена, или дървена. Тъй като в модерен апартамент е много трудно да прикрепите такъв тежък предмет като креватче с бебе към тавана, модерна люлка за новородено е оборудвана със стационарни подпори.

Този дизайн на люлката значително улеснява болестта на движението и насърчава спокойния сън на бебето. Поставки за люлката могат да се носят, така че да можете да люлеете бебето навсякъде в къщата или апартамента, където пространството позволява и е удобно за мама.

Електронна

Люлка за новородени с електронен блок за управление е предложение от разработчиците на съвременни технологии. Изработен е от метал или пластмаса. Електронното кошара има няколко режима:

 • настройка на необходимата мелодия;
 • регулиране на интензивността на болестта на движението;
 • подсветка.

За да направите бебето и майката удобни, е възможно да регулирате височината на люлката и нейното положение. За да успокоят и забавляват бебето, осветените играчки са разположени над люлката.

"2 в 1"

Това е много удобен дизайн, при който количката може да се използва като преносима. Той е прикрепен към леглото със специални презрамки. Докато детето достигне шест месеца, то може да спи в такава люлка, а когато порасне - в ясла.

Когато избирате люлка от този модел, опитайте се леглото да е с високи страни, а бебето да не пада от него. Такова придобиване е много изгодно, тъй като може да се използва до 3-годишна възраст на бебето..

Преносим

Преносима люлка за новородено или носене, както се нарича "от хората", се справя отлично със задачите на люлка и количка едновременно. Носачът е много компактен и представлява количка с две дръжки, като чанта. В основата на носача е рамка от шперплат, покрита с плат и кожа.

Носачът може да бъде разположен навсякъде в дома, като същевременно заема минимално място. Много модели имат кожена качулка, която напълно покрива горната част на главата на бебето. Благодарение на това носителят може да се използва вместо количка за разходки или да се прикрепи към основата на количката..

Ако е необходимо, носителят бързо се превръща в плик за зимни разходки. Просто закопчайте ципа и прикрепете кожен джоб. Той предпазва краката на новороденото от замръзване.

Носачката е прекрасен бюджетен подарък за млада майка. Ако е твърде скъпо да дарите количка или количка от друга вилица, носенето ще бъде чудесен изход..

Количка за инвалидни колички

Бебешката количка е друг вид люлка на колела. Това е устройство за инвалидна количка, на което е монтирана люлка с високи страни. В такава количка детето ще бъде топло и удобно..

Някои модели предлагат подвижни бебешки кошари, които могат да се използват и като носители. Тази функция се предлага и в трансформируеми колички: можете да махнете люлката от тях и да инсталирате седалка за по-голямо бебе.

Когато избирате бебешки колички за новородени, трябва да обърнете внимание не само на мястото за спане на бебето, но и на удобството на дръжката. Той трябва да пасва добре и да регулира посоката на движение.

Детско столче за кола

Тази люлка за новородени във връзка с издаването на указ на правителството на Руската федерация за превоз на деца в кола става все по-популярна. Децата до 12 години трябва да се возят в специално столче за кола, а най-малките пътници в столче за кола.

Това е стол, който е наклонен под ъгъл от 45 градуса. Тази люлка за новородено е предназначена за бебета до 9 месеца.

Люлеещ се стол

Друг удобен тип люлка е люлеещата се люлка. Състои се от дървена или пластмасова рамка, специална опора и прикрепен към тях стол, в който се намира бебето, като в люлка. Има и люлеещ се стол на колела. Понякога тези люлки са придружени от електронно устройство за изпълнение на определени функции. Люлеещият се стол прави люлеенето на бебето истинско удоволствие и всички членове на семейството могат да вземат участие в него.

Джетем мечта

Днес много производители предлагат на младите майки люлеещи се столове и люлки за деца, но едно от водещите места е заето от Jetem dream. Леглата и люлеещите се столове от този доставчик винаги се различават по качество и са събрали много положителни отзиви..

Материалите, от които са направени люлеещите се детски креватчета Jetem, са с изключително високо качество. Сред предимствата на люлките за мечта Jetem са следните характеристики:

 • Модели Jetem dream с вибрация на системата, електронни устройства;
 • подвижна качулка с играчки, така че детето да може да спи през деня;
 • като привързаност към модела на мечтите на Jetem има матрак в калъф;
 • компонентите от плат лесно се отстраняват и измиват.

Бебешката люлка Jetem мечта ще продължи дълго време благодарение на високото си качество. Ако има избор, по-добре е да предпочетете люлките на мечтите на Jetem..

Как да направите люлка със собствените си ръце?

Това не означава, че направата на люлка със собствените си ръце е проста работа. Ще са необходими постоянство и сръчност, но тогава сънят на бебето ще бъде затоплен от топлината на вашите ръце.

За да направите люлка със собствените си ръце, ще ви трябват материали:

 • дъски, чиято ширина ще бъде 28-30 мм;
 • една плътна дъска (с дебелина 18-20 мм);
 • пръти от дърво;
 • дъгообразни летви за оформяне на рамката;
 • лепило;
 • лак за дърво;
 • винтове.

За да направите люлка със собствените си ръце, ще ви трябват и инструменти:

 • фрезова машина;
 • електрически мозайката;
 • валяк и четка за боядисване;
 • ръчна бормашина;
 • щипки.

След като сте подготвили необходимите материали, можете да започнете да правите люлката със собствените си ръце:

 1. Направете картонени шаблони за всички части.
 2. С помощта на фреза изрежете всички части на люлката от дърво.
 3. Оформете дъното на люлката от две стелажи.
 4. Надлъжните пръти също са свързани помежду си и образуват страничните части на люлката. Всички части се сглобяват с помощта на дюбели.
 5. Издърпайте напречните носачи и вертикалните стойки, като задълбочите винтовете навътре с 1 cm.
 6. За здравина трябва да залепите всички части и да затегнете с лента.
 7. За да изглежда люлката на новороденото, страните трябва да бъдат заоблени.
 8. В края на работата люлката трябва да се отвори с шперплат лак.

Освен това, при желание се избира цветът на тапицерията от плат и други части. Това е обща схема как можете да направите люлка със собствените си ръце. Ако обаче нямате дърводелски талант, можете да направите много по-лесно и да направите люлка от лен и дървени летви със собствените си ръце..

Дебела дъска с овална форма е инсталирана в долната част на разреза като дъно на люлката и леглото. След това от плата се оформят страните на необходимата височина, по краищата на която се подготвя пространство за ламелите. 4 ламели са достатъчни, за да може кошарата да се държи добре.

Сенник може да бъде направен и от дълго парче платно, закрепено отстрани и окачено на решетка в тавана. Ръчно изработената люлка за бебето е готова. Неговото голямо предимство е, че се състои само от естествени тъкани и бебето не може да се измъкне от него самостоятелно, тъй като е много трудно да се изкачи през подвижните ленени страни. Но всеки може да направи такъв люлеещ се стол със собствените си ръце.

Люлеещата се люлка е незаменим атрибут на къща, в която наскоро се е появило бебе. Когато избирате люлка, опитайте се да следвате тези правила:

 • обърнете внимание на стабилността: креватчето не трябва да се обръща от най-малкото движение на бебето;
 • люлката не трябва да съдържа остри изпъкналости, детето в люлката трябва да е в безопасност;
 • люлката е задължително направена от естествени суровини (без синтетика, защото говорим за новородено!);
 • дизайнът на количката трябва да е удобен за родителите.

Ако следвате тези 4 правила, определено ще направите правилния избор на детско креватче за вашето бебе и сънят на бебето ще бъде спокоен.

Как да изберем добра висяща люлка: видове люлки за новородени, критерии за подбор

В очакване на щастливо събитие - раждането на дете - бъдещите родители трябва да мислят за масата неща, от които бебето се нуждае. Изборът на легло е една от основните задачи, които всяка двойка решава по свой начин..

От незапомнени времена нашите предци са използвали люлката като единственото възможно и по-подходящо място за спане на дете. Понастоящем има тенденция на „връщане към миналото“: много родители избират висяща люлка вместо класическо креватче.

 1. Характеристики на окачената люлка
 2. Ползи от използването
 3. недостатъци
 4. Видове люлки
 5. Класически
 6. Люлка люлка
 7. Автоматично
 8. Висяща люлка в креватчето
 9. Висящи типове рамки на люлка
 10. Плътна плетена
 11. Плат
 12. Метал
 13. Дървени или плетени
 14. Методи за монтиране
 15. Критерии по избор
 16. Механизми за качество
 17. Размери
 18. Допълнителни функции
 19. Люлка материал
 20. Полезни аксесоари
 21. Преглед на най-добрите модели
 22. Виринея
 23. Престиж на Пали
 24. Ванилия
 25. Кадър
 26. Теди
 27. Направи си сам
 28. Необходими инструменти и материали
 29. Къде е по-добре да се инсталира
 30. Висяща люлка за правене на видео

Характеристики на окачената люлка

Новородените бебета имат повишена нужда от сън - някои спят до 13 часа на ден. Следователно оборудването на удобно и безопасно място за детето за тази цел е основната задача на родителите, с която висящата люлка може да помогне да се справи..

Люлката често е люлееща се кутия за легло, окачена на тавана. Той има малък размер, поради което е предназначен за болест на движението на бебета само до шест месеца, докато бебето все още не знае как да седи.

Ползи от използването

Изборът в полза на люлката до голяма степен е оправдан от гледна точка на комфорта на бебето - условията на определена безтегловност, която люлката създава, са по-познати на новороденото, създава усещането за същата защита и безопасност като корема на майката. Според експерти люлката ви позволява да изгладите суровостта на прехода на детето от един свят в друг, като не позволявате да възникне допълнителен стрес..

 • удобен и лесен начин за люлеене на бебе;
 • без натоварване на гърба (за разлика от това да бъде приспивен в ръцете);
 • малък размер на конструкцията;
 • мобилност;
 • лекота.

На практика е доказано, че бебетата заспиват много по-добре в люлката, имат по-здравословен сън. Малкото пространство на кутията създава илюзията, че е в утробата на майката, бебето се чувства в безопасност, така че спи по-спокойно. Освен това майката вече няма нужда постоянно да люлее бебето в ръцете си, което й дава повече свободно време и възможност да прави други неща..

Люлката може да бъде инсталирана на всяко удобно място в къщата: поради малкия си размер, тя няма да заема много място, а "въздушността" на конструкцията няма да създаде впечатление за затрупано пространство. За малки апартаменти това може да бъде най-добрият вариант. Ако е необходимо, люлката няма да е трудно да се премести в друга стая - малкото тегло на кутията ви позволява да направите това.

недостатъци

Ако при производството на люлката са спазени всички стандарти за безопасност и са използвани надеждни материали за конструкцията, тогава няма недостатъци като такива. Единственият недостатък на всеки модел люлка е кратък период на използване..

Повечето люлки са предназначени за новородени, така че след като бебето започне да седи (около шест месеца), мястото за спане ще трябва да се смени и да се закупи по-просторно стационарно легло.

Видове люлки

Асортиментът на люлките не се ограничава до стандартния модел. Съвременните недостатъци са подобрени примери за техните далечни предци.

Класически

Класическата версия е най-често срещаната. Кабелната кутия е окачена на тавана или монтирана на стената. Понякога родителите се тревожат за безопасността на детето и поради това се отказват от този модел, което е съвсем естествено, макар и напразно - конструкциите първоначално са проектирани за товари, които значително надвишават теглото дори на много добре хранено бебе.

Положително свойство на такава люлка е лекотата на морска болест. Не е нужно постоянно да стоите до: едно докосване с ръка - и люлката ще се люлее по инерция дълго време.

Люлка люлка

Всъщност това е малка люлка, монтирана на стелажи. Люлката има вградени предпазни колани, което е много важно, тъй като страните на кутията са малки. В много модели облегалката е регулируема спрямо положението на тялото, което позволява на детето не само да легне, но и да седне. Препоръчват се за деца с тегло под 18 кг.

Люлката е отлично средство за успокояване на детето, повлиява положително координацията на движенията и вестибуларния апарат.

Автоматично

Автоматичната люлка е електронна люлка. Пълният му комплект включва дистанционно управление, нощна лампа, успокояваща музикална селекция. Такъв модел ще спести на родителите много свободно време, но все още не се препоръчва да спят в него дълго време - по-добре е да го използвате единствено за успокояване и приспиване на бебето.

Този модел е най-добре да се използва като допълнително легло за креватчето.

Висяща люлка в креватчето

Това е незаменим артикул за тези, които вече имат стационарно легло. Като правило е почти невъзможно да го люлеете - просто го завъртете, ако има колела. И ако те не са там, люлка от плат ще ви помогне - лесно се прикрепя към стените на креватчето и също толкова лесно се отстранява, когато няма нужда от него.

Висящи типове рамки на люлка

Кутията за люлка може да бъде направена от различни материали. Производителите предлагат няколко вида рамки за люлки.

Плътна плетена

Такава рамка е малка и компактна. Това е плетена кошница от една част с овална или правоъгълна форма. За неговото производство се използват естествени материали, които не предизвикват алергични реакции, което е несъмнено предимство на люлката от ракита за новородени.

Плат

Изработени от трайни материи като екологичен полиестер, еко-кожа и други, използвани при производството на бебешки колички. Вътрешна тапицерия - естествен памук или лен. По-малко плътният плат тип рамка се използва най-често за люлки, носачи и шарнирни люлки в кошара или като допълнение към дървена или метална рамка.

Метал

При производството на металната рамка се използва стомана с висока якост. За улесняване на конструкцията металната остава само рамката на кутията, а дъното и стените са затворени с покритие от плат.

Най-често срещаният вариант е комбинация от метална рамка, тапицерия от плат и дървено дъно..

Дървени или плетени

Дървената рамка може да бъде правоъгълна или заоблена, изработена както от дърво, така и от шперплат. Дъното е направено от шперплат (според препоръките на лекарите) или плътна тъкан (например чул, дънки). За тези, които обичат и знаят как да занаят, самостоятелното оформяне на такова легло за вашето дете няма да бъде трудно.

Плетена рамка също може да бъде направена със собствените си ръце - няма да отнеме много време за добра ръкоделичка. Основното нещо е да запомните при плетене за необходимата сила на бъдещия продукт. Можете да плетете с игли за плетене, дебела плетене на една кука или да направите по техниката на макраме. Последната опция изглежда най-елегантна, освен това тази техника ви позволява да използвате дебели и здрави конци, докато привлекателността на продукта не страда.

Методи за монтиране

Всяка шарнирна люлка означава да я прикрепите към нещо.

 • на тавана;
 • на стената;
 • на стелажи (люлка).

Изборът на метод на монтаж зависи само от възможностите на стаята и личните предпочитания. Таванните крепежни елементи са най-изгодни по отношение на спестяването на място - катарамата просто е окачена на здрава кука.

Критерии по избор

Всички родители искат детето им да има красиво и удобно място за спане. Изборът на люлка се основава на няколко основни критерия, които трябва да се имат предвид преди покупката..

Механизми за качество

Безопасността на строителството е един от най-важните критерии. Преди да купите, трябва да се уверите, че всички крепежни елементи и самата кутия са надеждни. За укрепване на механизма често се използват двойни скрепителни елементи или напречни пръти..

Стандартният единичен механизъм за задържане се състои от:

 • кука;
 • еластична пружина;
 • свързваща лента (кука с пружина);
 • карабина;
 • пръстени (за закрепване на кабели).

Ако всички материали, използвани при производството на крепежни елементи, са сертифицирани и отговарят на приетите стандарти за безопасност, тогава дори класически единичен закопчал ще издържи теглото на дете.

Размери

Не забравяйте да обърнете внимание на височината на страните. Не трябва да е по-малко от 30-40 см. Бебетата често се обръщат в съня си, а ако височината е недостатъчна, има възможност да падне от люлката.

При избора на люлка е необходимо да се вземат предвид възрастта и големината на детето - някои модели са предназначени изключително за бебета, други се препоръчват за деца от шест месеца.

Допълнителни функции

Някои видове люлки са оборудвани с механизъм за промяна на положението на гърба, промяна на височината на кутията над пода, предпазни колани; някои модели имат подвижни страни, дръжки за носене на кошницата, подвижно вътрешно покритие от плат (за лесно измиване).

Някои дизайни на люлката могат да се използват като детска седалка в кола. Основното нещо е да не забравите да го закрепите сигурно..

Люлка материал

Безопасността на материалите е друг важен критерий. По-добре е да се даде предпочитание на естествената, но ако въпреки това люлката е закупена от изкуствена, е необходимо да се разбере дали детето ще бъде алергично към нея.

Люлката трябва да има плоско, плоско дъно, брони, без изпъкнали части, които могат да ви наранят. Вътрешната тапицерия е за предпочитане памук или лен, за предпочитане мека, с екологично чист пълнеж.

Полезни аксесоари

Сенникът, окачен над люлката, създава уютна „къща“, дава усещане за сигурност и спокойствие. Благодарение на него ярък слънчев ден или светлина в стаята няма да попречат на детето да спи спокойно..

Играчките, окачени на дъга, вградена в люлката, няма да оставят безразлично нито едно бебе. При някои модели те могат да се движат в кръг под успокояваща музика, което помага на бебето да заспи бързо. За тези, които се страхуват от тъмнината, има малки нощни лампи във формата на звезда.

Много съвременни електронни люлки имат дистанционно управление, използващо дистанционно управление.

Преглед на най-добрите модели

Гамата от люлки, предлагани от производителите, е разнообразна, но следващите пет модела заслужават най-положителните отзиви на клиентите.

Виринея

Мястото за спане е плетена кошница от едно парче, направена на ръка от върбова лоза със стоманени крепежни елементи. Предлага се в два размера: стандартен и извънгабаритен. Възможно е персонализиране. Това е напълно естествена класическа версия на количката, която не изисква специални грижи. Подходящ за бебета до шест месеца.

Престиж на Пали

Модел от италиански производители. Кутията може да бъде пластмасова, плетена или букова. Закрепването се извършва с помощта на колани с висока якост. Има голям асортимент не само окачени, но и подови люлки.

Ванилия

В основата на тази люлка стои висококачествена стоманена рамка, покрита с подвижно покритие от плат (100% памук) със странични джобове. Дъното на люлката е направено от дърво. Комплектът включва детски матрак.

Представлява дървена рамка с памучно покритие. Този модел предвижда регулиране на височината на страните: за бебета - 30 см, за по-големи деца - 40 см. Дъното е от шперплат. Включен матрак с екологичен пълнеж.

Теди

Ракитата от ракита е направена от върбова лоза. Предимството на този модел е монтажните стелажи, които се доставят с люлката, не е необходимо да ги купувате отделно.

Моделите Теди също са текстилни комплекти за всички видове легла, които са спечелили голяма популярност благодарение на качеството на готовите изделия и избора на естествени тъкани за шиене. Те са меки и уютни, но външно изглеждат просто очарователни..

Направи си сам

Има много опции за самостоятелно направа на легло за спане за новородено. Например можете просто да закачите кутия за количка от тавана или да направите люлка от обръч и плат.

Необходими инструменти и материали

Всички инструменти и свързаните с тях материали, необходими за работа, могат да бъдат закупени във всеки железарски магазин.

 • 4 малки дъски (1-2 см);
 • ножовка за дървообработване;
 • отвертка;
 • самонарезни винтове;
 • бормашина и бормашина;
 • въжета, въже или каквото и да е здраво въже;
 • всякакви тъкани с повишена якост.
 1. Направете чертеж на бъдещото легло: две странични стени и две крайни стени. Дължината на страничните стени трябва да съответства на предвидения размер на издутината, а височината трябва да бъде най-малко 30 см. Крайните стени трябва да бъдат оформени като обърнат трапец, по-малката му основа трябва да бъде равна на очакваната ширина на люлката. "Отвореността" на люлката ще зависи от дължината на по-голямата основа на трапеца, следователно, така че детето да не падне от кошарата, не я правете твърде голяма.
 2. Пробийте дупки в горните ъгли на страните за окачване на бъдещата люлка. В този случай трябва да се опитате да ги подредите симетрично, за да избегнете изкривяване..
 3. Пробийте дупки по долната линия на страничните и крайните части на всеки три сантиметра.
 4. Закрепете всички страни на кутията заедно с самонарезни винтове.
 5. Всяка трайна материя, която може да издържи натоварвания, е подходяща за направата на дъното. Необходимо е да се издълбае дъното от него, като просто се проследи долната част на получената структура върху платното.
 6. По периметъра на дъното на плата, отстъпвайки на около два сантиметра от ръба, направете дупки, така че да съвпадат с дупките на кутията. Облачно или облачно на ръка.
 7. Прикрепете дъното към кутията с помощта на здраво въже (през отворите).
 8. Издърпайте кабелите през отворите за окачване на люлката.
 9. Фиксирайте получения продукт на избраното място.

Къде е по-добре да се инсталира

За новородено бебе най-доброто място е до мама. Следователно инсталирането на люлката до спалното място на майката, особено в началото, е най-разумното решение..

Малко по-късно, след 6-7 месеца, детето може да бъде научено да спи в стаята си. Но в този случай люлката вече няма да бъде полезна - детето ще се нуждае от пълноценна кошара.

Висяща люлка за правене на видео

В това видео за обучение можете да се запознаете с една от опциите за направа на висяща люлка „направи си сам“.