Изхвърлянето на лигавицата е един от признаците за предстоящо раждане. Повечето жени забелязват този процес и започват да се подготвят за щастливо събитие. Може ли слузестата запушалка да се отдалечи незабелязано и каква роля е играла преди??

Сега нека се спрем на това по-подробно..

Какво е "лигавица"?

На шийката на матката има жлезисти клетки, които произвеждат секрети. По време на овулацията се отделя повишено количество от тази тайна, което се забелязва от почти всяка жена. Ако бременността не е настъпила, натрупаната слуз се отделя заедно с менструалния поток. Когато яйцеклетката е оплодена, слузът се натрупва в шийката на матката и се уплътнява, което води до плътно запушване на лумена. Природата предвижда това, за да не може инфекция да попадне в матката, където се формира нероденото дете. По този начин, лигавицата на шийката на матката има важна защитна функция. Съставът на образуваната запушалка постоянно се актуализира, тъй като секрецията на цервикалните клетки не спира. По този начин коркът винаги остава свеж и напълно изпълнява функциите си..

Слизестата запушалка запълва около 5 см от шийката на матката. Той запушва лумена много плътно, без да оставя празнота между стените. Слузта съдържа готови антитела, които веднага ще започнат да се борят с инфекцията, ако това се случи.

Количеството слуз е доста малко, около две супени лъжици. По консистенция прилича на желе или медузи. Цветът на корк може да варира леко. В някои случаи се допускат малки количества кръв.

Не всички жени забелязват освобождаването на тапата. За всяка бременна жена предшествениците на раждането могат да бъдат индивидуални - някой започва да дърпа стомаха, някой остава без вода, някой забелязва отделянето на лигавицата. Освен да се види самата желеобразна маса, не може да се забележи отделянето на лигавицата. Тоест, ако тя се е отдалечила в тоалетната и жената не я е усетила, тогава бременната жена може да не знае, че раждането ще започне скоро. В някои случаи слузът от шийката на матката излиза на части, а не на едно парче..

Как изглежда слизестата запушалка със снимка

Какво представлява лигавицата е показано на снимките по-долу:

Слизестата запушалка може да изглежда различно за всяка жена. Възможно е обаче да се характеризира според основните характеристики:

 • Последователност. Най-често коркът прилича на желе или желе. Плътността на такава маса е доста дебела, така че слизестата запушалка наподобява бучка. Формата се дължи и на факта, че секретът на лигавицата на шийката на матката се намира в цилиндричния цервикален канал. В някои случаи консистенцията може да се промени на по-течна страна и коркът да излезе на части - тогава той ще наподобява размазване на лигавицата.
 • Размерът. Приблизителният обем на тапата е 50 ml, а по размер не надвишава 2 см. Ако бременна жена забележи някакво лигавично отделяне в големи количества, това може да не е корк, а симптоми на възпалителен или инфекциозен процес. Именно малкият размер и желатиновата маса ви позволява да не бъркате корка с други секрети..
 • Цвят. Цветът на лигавицата може да варира. Естественият цвят на цервикалния секрет е от прозрачен до белезникавожълт. Разрешени са и промени към кафяви нюанси. Този параметър на корк може да бъде индивидуален за всяка жена, така че няма универсални критерии. Смяната на цвета се обяснява с особеностите на протичането на бременността, както и със здравословното състояние на жената. Ако някое заболяване е било прехвърлено през периода на бременността, това може да повлияе на състава и консистенцията на слуз. Както жълтата прозрачна маса, така и кафявата слуз се считат за нормални. Трябва обаче да знаете за патологичните състояния, за да се консултирате бързо с лекар в критични случаи. Коркът от тъмен или наситен цвят трябва да предупреждава. Естественият или ярък нюанс може да е доказателство за патологии, например, отделяне на плацента и заплаха от спонтанен аборт. Ярка алена тапа, в която присъства голямо количество кръв, също е лош симптом и изисква незабавна медицинска помощ. Такива условия са особено опасни, ако раждането е все още далеч. Обикновено лигавицата трябва да напусне няколко дни преди раждането на бебето..

Функции на лигавицата

Най-разбираемата функция на лигавицата е да предпазва отвора на шийката на матката от инфекция. Неговите антибактериални свойства и лигавата консистенция наистина са надеждна бариера за различни микроби, така че ембрионът продължава да се развива безопасно..

В допълнение, лигавичната запушалка служи като механична защита. Например сперматозоидите след незащитен секс или вода в басейна не могат да влязат в матката. Антибактериалните свойства на лигавицата са полезни както срещу патогенни микроорганизми, така и за поддържане на правилния баланс на естествената микрофлора.

Докато лигавицата не се отдалечи, жената може спокойно да води нормален живот. Когато слузът напусне, матката става незащитена и жената трябва да внимава да не плува в открита вода, да не се къпе дълго, да бъде по-внимателна към здравето си.

Защо коркът се отлепва и колко време преди доставката

Времето, необходимо на преминаването на щепсела, зависи от различни причини. Този процес в повечето случаи е физиологичен и се случва няколко дни преди раждането поради комбинация от няколко обстоятелства. Основната роля в процеса на преминаване на корк се възлага на промени в хормоналния фон. Един от острите скокове се записва на 38 гестационна седмица - от този момент нататък жената трябва да се подготви за преминаването на корк и други предвестници на близко раждане. Следните са причините, които могат да доведат до изтичане на лигавицата:

 • Промяна в хормоналните нива. През целия период на бременността се произвежда прогестерон, който допринася за плътното затваряне на цервикалния канал. След 38 седмици този хормон не се произвежда, така че шийката на матката омеква и бавното му отваряне води до загуба на запушалката.
 • Освобождаването на околоплодната течност автоматично води до отхвърляне на лигавицата. Напрежение на вагиналните мускули или, обратно, тяхното отпускане. Например, по време на душ или интензивен секс.
 • Контракции. В този случай лигавицата ще се отдалечи непосредствено преди раждането, което се случва доста често..
 • Гинекологичен преглед. Изходът на щепсела се провокира от механични прониквания..
 • Инфекциозни заболявания в областта на гинекологията, като колпит или млечница, които са често срещани при бременни жени. В този случай изходът на щепсела може да е преждевременен и пациентът трябва спешно да се консултира с лекар..

По този начин преминаването на лигавицата може да започне да чака след 38 седмици. Най-често това се случва няколко дни преди раждането. Този показател е индивидуален за всяка жена и не зависи от броя на предишни бременности и раждания. При многородните и първородните коркът се появява приблизително еднакъв брой дни преди събитието и е придружен от същите симптоми. Единствената разлика е, че при бременни жени, които не раждат, диаметърът на шийката на матката е по-тесен, а стените на канала са доста плътни. Поради това коркът се държи по-здраво и по-често оставя на части или с отделяне на ивици кръв. Жените, които вече са родили, имат еластична повърхност на цервикалния канал. Епителът се разтяга добре, така че лигавицата запушалка често напуска изцяло и без кръв. Физиологично процесът на преминаване на щепсела трябва да бъде безболезнен..

Ако забележите, че задръстването е отпаднало, не е нужно да отивате бързо в болницата. Можете да имате от няколко дни до няколко седмици свободно време за тихи събирания.

Какво да правите, ако лигавичната запушалка се е отделила

Ако усетите промяна в количеството на изхвърлянето, трябва да решите какви са те. Ако отделянето е лигавица и няма признаци на патология, бременната жена трябва да изчака няколко дни преди естественото начало на трудовия процес. В някои случаи лигавицата може да бъде объркана с изхвърлянето на околоплодната течност. Безводният период за дете е много опасен, следователно, когато водата се оттича, жената се нуждае от спешна хоспитализация. Има няколко критерия за разграничаване на едно състояние от друго:

 • Час на отпътуване. Коркът оставя няколко дни преди раждането и водата често напуска директно по време на процеса на раждане. По правило контракциите се засилват, когато водата напусне. Ако една жена е вкъщи през този период, тя трябва да разбере, че раждането започва. С преминаването на запушалката, общото благосъстояние и честотата на контракциите в матката не се променят.
 • Цвят. Слизестата запушалка може да има бял, жълт, кафяв оттенък, както и малки ивици кръв. Амниотичната течност трябва да е с прозрачен цвят, но при патологични ситуации те стават жълто-зелени.
 • Последователност. Слизестата запушалка представлява бучка желе, а околоплодната течност е водна течаща течност.
 • Периодичност. Слизестата запушалка може да се отдели наведнъж на цяло парче или няколко пъти на порции. Амниотичната течност изтича постоянно, една жена забелязва мокро бельо, бързо пълнене на подложките на гащи, повишено отделяне при кашлица.

Процесът на отстраняване на щепсела може да бъде придружен от следните симптоми:

 • дърпащи и болки в долната част на корема;
 • чувство на дискомфорт;
 • влажно бельо или бързо пълнене на подложката.

Ако здравословното ви състояние не се е влошило, когато щепселът се откачи, трябва да изчакате естественото начало на раждането. Ако се появят болезнени усещания или по-чести контракции, жената трябва спешно да се консултира с лекар. Слизестата запушалка от шийката на матката оставя абсолютно всички бременни жени. Можете внимателно да наблюдавате и да изчаквате това събитие, за да осъзнаете предстоящия подход на раждането. Жените, които казват, че лигавицата им не се е откъснала, просто не са я забелязали.

Ако забележите, че лигавицата се е отлепила, лекарите препоръчват да следвате тези съвети:

 • Не се къпете, особено гореща. Опитайте се да се къпете само през няколко дни преди раждането. Измиването с отвари от лечебни билки (лайка, невен, кора от дъб) или калиев перманганат също е полезно.
 • От момента, в който щепселът се откачи, не плувайте в басейни и отворени водоеми и не сядайте на студено.
 • Опитайте се да се въздържате от секс или да бъдете нежни с него.
 • Обърнете повече внимание на личната хигиена - сменяйте по-често бельото си, мийте се със специални хигиенни продукти и предотвратявайте попадането на инфекция в гениталната област.
 • Станете по-внимателни и следете за други предвестници на раждането - преминаването на вода, увеличаването на труда. Ако се появят няколко признака на раждане, трябва да отидете в болница.
 • Подгответе се за пътуването си до болницата предварително. Сега вече знаете, че това ще се случи достатъчно скоро, затова не бързайте, събирайте нещата и документите си.

Какво трябва да знаете за отделянето на лигавицата

При увреждане на цервикалния канал общите статистически случаи могат да се променят. Например, лигавичната запушалка става червеникава поради възпаление или лющене от стената на цервикалния канал. Количеството дебела течност, която е лигавична запушалка, е доста малко - същото като при нормална овулация отделя секреторния слой на шийката на матката.

Отделянето на лигавицата е естествен физиологичен процес. Това показва началото на хормонални промени и не изисква медицинска намеса..

Дори лигавицата да излезе, детето е надеждно защитено в утробата, благодарение на плътната мембрана на феталния пикочен мехур. Ако амниотичната мембрана е повредена, рискът от инфекция става изключително висок. В този случай се изисква спешна хоспитализация и доставка..

Трябва също да знаете за опасни случаи, в които трябва да сте нащрек и да получите консултация със специалист:

 • един от случаите е, когато лигавицата запушалка и околоплодната течност са объркани. Основната разлика в усещанията е, че амниотичната течност изтича постоянно, а обемът на лигавицата обикновено не надвишава 50 ml. При всяко напрежение на коремните мускули водата започва да изтича по-интензивно. В този случай е необходима спешна хоспитализация..
 • Преминаването на щепсела много преди очакваната дата на раждане може да показва патологии, например отлепване на плацентата или преждевременно раждане.
 • Когато изхвърлянето на щепсела е придружено от отделяне на ярко алена кръв. Най-вероятно този процес не е нормален, тъй като отделянето на лигавицата трябва да става без кървене..

Колко и как оставя коркът преди да роди

Преминаване на лигавицата преди раждането

Почти всички родили жени знаят как тапата излиза преди раждането, защото в повечето случаи това се случва преди началото на контракциите, а понякога и 1-3 седмици преди тях. Освен това това събитие е много трудно да не се забележи, тъй като колко тапата оставя преди раждането, същото количество може да бъде много оскъдно, но забележимо зацапване, обикновено те са ивици в слузта, която излиза от влагалището. Но тези, които знаят как изглежда коркът при бременни жени (голяма бучка слуз) и колко опасно е отлепването на плацентата, това може да бъде много страшно. Тъй като при отделянето, основният симптом е именно отделянето на кръв от гениталния тракт. Но при отлепване на плацентата това отделяне е изобилно и ако лигавицата се е отклонила от бременната жена, напротив, тя е оскъдна.

Но във всеки случай е препоръчително да посетите лекар, тъй като появата на корк показва, че шийката на матката е омекнала, структурата й се е променила и, вероятно, дори отворът вече е там. Трябва да се има предвид, че коркът понякога напуска много по-рано от раждането при жени, които са раждали няколко пъти, тъй като шийката на матката им бързо "узрява".

Определете "зрялостта" на шийката на матката (готовността й за раждане) е невъзможно по никакъв начин, с изключение на гинекологичен преглед. Ултразвукът и тук не е асистент. Понастоящем жените не трябва да се страхуват от прегледите. Процесът може да е малко неприятен, но не и болезнен. И само с помощта на прегледа лекарят няма да може да провокира началото на раждането. Освен това, ако има опасения за отлепване на плацентата, лекарят може да предпише ултразвук и CTG, с тяхна помощ ще бъде възможно да се види колко добре се чувства бебето. Ако има съмнение за отделяне на околоплодна течност, може да се използва ултразвуково сканиране, за да се види техният индекс. Въпреки това, същото може да се установи чрез специален тест, чийто материал е отделянето от влагалището.

Как да се държим след освобождаване на щепсела? Трябва да погледнете ситуацията. Знаейки как коркът се отделя преди раждането при многородени жени, тези жени трябва да подготвят всички неща за болницата. По принцип първородните трябва да правят същото. Ако водата се е оттеглила или ако има чувството, че това се е случило, трябва незабавно да отидете в болницата. Също така трябва да направите, ако имате редовни контракции или твърде много кървави секрети..

Ако няма признаци на предстоящо раждане и патологии, просто трябва да промените малко начина си на живот. Не се къпете, но плувайте под душа, не плувайте в езера и не правите секс без използване на презерватив, тъй като всичко това може да доведе до инфекция на мембраните, тъй като вече няма естествена бариера под формата на лигавица в шийката на матката.

Как напуска лигавицата и колко време започва раждането

Слизестата запушалка по време на бременност е съсирек от вискозна концентрирана слуз, която запълва цервикалния канал и приема формата му. Основната цел на лигавицата е да предпази плода и мембраните от патогенни микроорганизми, поради което запушалката плътно запушва цервикалния канал. В допълнение към слуз, която се произвежда от жлезите на колоновидния епител (покриваща ендоцервикса), коркът съдържа антитела и левкоцити, които се активират, когато вирулентни бактерии се опитват да проникнат в кухината на плода. По този начин защитната функция на щепсела е представена от два компонента: механичен и биологичен.

Как изглежда коркът?

По обем лигавичната запушалка не надвишава съдържанието на една супена лъжица. Това е бучка вискозна слуз, която прилича на парче желе. Цветът на корк варира от прозрачен до жълтеникав до кафеникав. Често в лигавичния конгломерат се виждат кръвни ивици, което не се отнася за отклонения. Малките петна кръв са само знак, потвърждаващ „узряването“ на маточната шийка до края на бременността (скъсяване, централизация и омекотяване). В процеса на „узряване“ на шията настъпва увреждане на малките й кръвоносни съдове, което обяснява примеса на кръвта.

Механизъм за образуване

Удебеляването на слуз в цервикалния канал се дължи на промяна в хормоналните нива в тялото на жената. Известно е, че в навечерието и по време на овулацията слузът в ендоцервикса се втечнява, за да осигури достъп до маточната кухина на зряла яйцеклетка, за да я оплоди. Във втората фаза на цикъла, който протича под егидата на прогестерона, цервикалната слуз става вискозна и плътна, което предотвратява проникването на инфекциозни агенти в маточната кухина по време на зачеването и имплантирането на яйцеклетката в ендометриума. Ако оплождането не се е случило, тогава лигавицата от ендоцервикса се изтласква от кръвта и отделения функционален слой на маточната лигавица (менструален поток). От момента, в който оплодената яйцеклетка е прикрепена към маточната кухина, тялото започва интензивно да синтезира прогестерон, който причинява удебеляване на цервикалната слуз. По този начин образуването на лигавична запушалка започва още преди да настъпи зачеването и продължава през цялата бременност. В края на бременността производството на прогестерон започва да намалява и естрогенът се увеличава. Естрогените подготвят тялото за раждане, включително „узряване“ на шийката на матката и втечняване на лигавицата.

Когато щепселът се свали

Преминаването на тапата е един от предвестниците на бременността и показва скоро раждане (няколко дни по-късно - няколко седмици). Следните признаци сигнализират за наближаването на близко раждане: пролапс на корема и облекчаване на дишането на бременната жена, загуба на тегло с 300 - 400 грама, поява на фалшиви контракции и др. Нормалното време за изгонване на щепсела се счита за няколко часа - няколко седмици (2 - 3 седмици преди доставката). Освобождаването на лигавичен конгломерат от ендоцервикса може да продължи от три до десет дни; безсмислено е да очаквате началото на раждането през първите три часа след случилото се. Трябва да се предупреди за ранно изпускане на щепсела - в периода от 37 седмици или по-малко (косвено показва заплахата от преждевременно раждане).

Половият акт, гинекологичният преглед или възпалителен процес във влагалището могат да провокират отделянето на цервикалната слуз. В последния случай коркът придобива зеленикав оттенък и неприятна миризма..

Опции за премахване на корк

Експулсирането на цервикална слуз може да се случи според различни сценарии:

 • Опция 1. Щепселът се изтласква от ендоцервикса напълно и едновременно. В този случай можете да оцените неговия цвят, консистенция, да идентифицирате кръвта и патологичните включвания. Подобна опция е характерна за раждащите жени, което се дължи на скъсяването на шийката на матката и по-широкия цервикален канал (следствие от предишни раждания).
 • Вариант 2. Слизестият конгломерат оставя на части в продължение на няколко часа / дни. Наблюдава се при първородени бременни жени и се дължи на плътността и удължаването на шийката на матката.
 • Вариант 3. Коркът тръгва едновременно с изтичащите околоплодни води. Процесът е безболезнен.

Като правило процесът на излизане от лигавицата на шийката на матката е безболезнен и често остава незабелязан от жената. Обикновено щепселът се сваля сутрин, напрежението по време на изхождането може да провокира излизането му.

Препоръки след изхвърляне на цервикална слуз

След излизането на тапата, за да се предотврати инфекция на яйцеклетката, се препоръчва:

 • откажете да се къпете, вземете душ;
 • откажете да правите секс или да използвате презервативи;
 • сменяйте бельо два пъти на ден;
 • контролиране на вагиналното течение (евентуално пренатален излив);
 • използвайте чорапогащници;
 • правете тоалетна на гениталиите поне два пъти на ден (без да използвате сапун или гел);
 • подгответе се за пътуване до болницата (съберете и проверете необходимите документи и неща);
 • откажете дълги пътувания (пътуване до селската къща, до друг град) поради непосредственото начало на труда;
 • въздържайте се от плуване в открити води и басейн.

Спешно в болницата

В някои случаи изхвърлянето на цервикална слуз е придружено от други неблагоприятни признаци и изисква незабавно повикване при спешни случаи:

 • изходът на щепсела е придружен от умерено или значително кървене от гениталния тракт;
 • освобождаването на цервикална слуз се случва едновременно с изливането на вода;
 • появата на спазми в корема, които нарастват с течение на времето (началото на раждането).

Видео: Как щепселът се сваля при бременни жени преди раждането? осемнадесет+

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

Слизеста тапа преди раждане. Снимка, как изглежда, колко време отнема, размери, какъв цвят

Слизеста тапа, чийто вид може да се види на снимката, се образува в маточната кухина през първите седмици след зачеването и излиза непосредствено преди раждането. Появата му е нормален физиологичен процес и знак за здравето на женската репродуктивна система..

Слизестата запушалка действа като безопасна бариера, която предпазва развиващата се околоплодна течност от възможна инфекция.

Какво представлява лигавицата

Слизестата запушалка (на снимката можете да видите нейното местоположение във входа на матката) е съсирек от вискозни секрети, които се произвеждат от клетките на шийката на матката. Появява се от първите седмици на развитието на плода и изчезва непосредствено преди раждането.

С увеличаване на масата на ембриона плътността на лигавицата се увеличава. Поради постоянната активност на клетките на шийката на матката се осигурява редовно обновяване на биохимичния състав на слузта, което предотвратява развитието на стагнация и бактериална инфекция.

Слизестата запушалка съдържа антитела, които гарантират бърза реакция, ако патогенната микрофлора попадне в нейната структура от вагиналната кухина.

Поради имунния отговор патогенните бактерии не могат да проникнат в матката, да заразят феталния пикочен мехур или да провокират отхвърлянето на ембриона. Външно слизестата запушалка наподобява маса на желе, което може да има жълтеникав или напълно прозрачен вид. Допуска се малка примес на капилярна кръв.

Характеристики на лигавицата

Слизестата запушалка преди раждането, снимка на която може да бъде разгледана в Интернет, излиза самостоятелно непосредствено преди началото на изтичането на околоплодната течност. Някои жени усещат този момент и могат да видят отделящия се съсирек от слуз, докато за други този физиологичен процес остава незабелязан..

Въпреки това, всяка бременна жена трябва да знае органолептичните характеристики на лигавицата, чието освобождаване е първият предвестник на предстоящото раждане. Всички те са описани в таблицата по-долу..

ПоследователностСлизестата запушалка се различава от другите секрети на женската репродуктивна система по това, че има много висока степен на плътност. Разположен извън шийката на матката, той прилича на замразено желе или желе. Непосредствено преди самото раждане дебелината на лигавичната запушалка намалява, тя става по-течна и може да преминава през влагалището на части, наподобяващи мокро отделяне.
МиризмаНяма специфична или остра миризма. Появата му показва текущия инфекциозен и възпалителен процес, който се развива във вътрешните полови органи на жената, или са налице други патологии на вътрематочното развитие на плода.
РазмерътОбемът на лигавицата е различен за всяка жена. Това до голяма степен се дължи на нивото на половите хормони в кръвта, както и на структурните особености на органите на репродуктивната система. Средният размер на тапата е около 2-4 см дължина. Ако говорим за обеми, това е 50 мл. Бременната жена трябва да знае размера на физиологичния щепсел и да ги различава от другите видове лигавични секрети, наличието на които може да показва инфекция с бактериална инфекция.
ЦвятСмята се, че нормалният цвят на лигавицата е неговият напълно прозрачен вид или появата на жълтеникав оттенък. В медицинската практика има клинични случаи, когато в маточната кухина при жени с нормална бременност се е образувала светлокафява лигавица. Опасен знак е почерняването на тапата или придобиването на наситен сив цвят от нея. Това може да означава предстоящ спонтанен аборт или замръзване на плода. Ако бариерната слуз в маточната кухина стане яркочервена или алена, това показва отпътуване на плацентата и началото на преждевременно раждане..
Слизеста тапа преди раждане. Снимка

Качествените характеристики на лигавицата се определят от гинеколог по време на рутинен преглед на бременна жена. В случай на нормално развитие на плода и съответствието на естествената бариера с всички физиологични характеристики, пациентът не изисква допълнителни изследвания.

Ако горните параметри не съответстват на реалната картина на хода на бременността, тогава в този случай може да се наложи жената да се подложи на допълнителна диагностика.

Функции на лигавицата

Слизеста тапа преди раждането, снимка на която можете да намерите на информационните щандове в кабинета на гинеколог или акушер, действа като естествена бариера.

Освен това той има следните функции, които осигуряват нормалното развитие на детето и запазват здравето на бременната жена:

 • предотвратява навлизането на вода в маточната кухина по време на къпане на бременна жена в басейн, баня, река или открито водно тяло;
 • действа като физиологична бариера за сперматозоидите, попаднали във влагалището по време на секс, без използването на бариерна контрацепция;
 • поддържа оптималната микрофлора в шийката на матката и горната част на влагалището, предотвратявайки развитието на патогени, тъй като антителата присъстват в лигавицата;
 • преди лигавицата да напусне феталния пикочен мехур и детето да бъде изолирано от агресивното въздействие на околната среда (това е особено вярно, когато жена, която вече е родила 3 ​​или повече деца, е бременна, има зеещ вход във влагалището и широк лумен на стените му).

За много бременни жени лигавицата е вид индикатор за непосредственото начало на раждането. Жените, които са изучили добре физиологията на тялото си и контролират процеса на бременността, започват да очакват освобождаването на естествената бариера няколко дни преди планираната дата на раждане.

Причини за появата на лигавица

Образуването на лигавична запушалка е пряка последица от зачеването на дете и бързото развитие на плода. След оплождането на яйцеклетката от спермата, ембрионът се имплантира към стената на матката.

В тялото на жената започва да се произвежда специален хормон - хориал гонадотропин. Синтезира се само по време на бременност. Неговото присъствие в кръвта винаги показва първите етапи на развитието на плода..

Веднага след като нивото на хорионгонадотропин в кръвта достигне достатъчно ниво, женската репродуктивна система, както и всички други вътрешни органи, получават сигнал, че е необходимо да се възстанови работата им за бъдещата подкрепа на живота на развиващото се дете.

На 5-тата седмица от формирането на плода горният клетъчен слой на шийката на матката, разположен от вътрешната му страна, започва активно да произвежда много дебела и вискозна слуз, на основата на която се образува физиологична бариера под формата на корк. Синтезът и постоянното обновяване на това вещество не спират до последните дни от началото на раждането.

Диагностика на лигавицата

Преди да се регистрира при гинеколог, една жена се подлага на предварителен преглед от специалист в този профил. За да определи наличието на лигавична запушалка, за да установи нейния цвят, степен на плътност и предварителни размери, лекарят трябва само да извърши визуално изследване на родовия канал на пациента.

Ако според резултатите от диагнозата е намерена промяна в цвета на корк, той има твърде течен вид или има други отклонения, тогава на жената може да бъде назначено непланирано провеждане на следните тестове:

 • Ултразвукова диагностика на матката;
 • даряване на венозна кръв на нивото на женските полови хормони;
 • събиране на капилярна кръв от снопчета пръсти за клинични изследвания за общи показатели;
 • намазка от стената на влагалището и шийката на матката, за да се изключи възможното развитие на остра бактериална инфекция, разрушила структурата на запушалката;
 • сутрешна урина, която се дава сутрин на гладно с допълнителен биохимичен анализ.

Въз основа на получените резултати се формира по-нататъшен курс на лечение. Ако диагностичният доклад не съдържа сериозни отклонения от нормата в развитието на плода и промяната в цветовия нюанс или консистенцията на лигавицата е индивидуална характеристика на репродуктивната система на пациента, тогава няма нужда от терапевтични действия.

Когато лигавичната запушалка се отдели

Образуването на лигавична запушалка, както и нейното отделяне, е напълно физиологичен процес, ходът на който зависи от нивото на женските полови хормони, присъстващи в кръвта на жената. Ако бременността се развива нормално без усложнения, тогава естественото отстраняване на запушалката се случва на 38 гестационна седмица.

От този момент нататък бъдещата майка трябва да се подготви за предстоящото раждане на дете. Едновременно с изпускането на естествената бариера се появяват и други признаци за започване на раждането, които не остават незабелязани.

Ако жената е в покой, заемайки хоризонтално положение или седнала, тогава тя може да усети момента, в който щепселът излезе. Изследването на бельото разкрива изобилие от лигавични секрети. Ако щепселът е излязъл по време на душ или ходене до тоалетната, тогава в този случай жената може да не забележи излизането й, което също е нормално..

Причини за ранното излизане от лигавицата

В гинекологичната практика има случаи, когато отпадъците от лигавицата се появяват преди 38 седмици.

Ранното отделяне на физиологичната бариера може да бъде причинено от следните причини, появата на които е причинена от отрицателното влияние на патологичните фактори:

 • рязка промяна в хормоналните нива, свързана с намаляване на нивото на прогестерон в кръвта (може да бъде причинено от съпътстващи заболявания на органите на женската репродуктивна система, ендокринни нарушения, неоторизиран прием на лекарства на основата на синтетични хормони);
 • интензивен вагинален секс в края на бременността;
 • отпускане на мускулните влакна, отговорни за тонуса на вагиналните стени (такава реакция на тялото е следствие от нервно пренапрежение, преживян стрес, внезапна уплаха);
 • изтичане на околоплодна течност, чието изобилие измива лигавицата от цервикалната кухина (причината за преждевременно раждане може да бъде свързана с дисбаланс в половите хормони, възпалителни заболявания на вътрешните органи, хронични инфекции, отрицателна наследственост, стрес);
 • появата на контракции, наличието на които ще стимулира постепенното отпускане на мускулите, отговорни за тонуса на матката, което в крайна сметка ще доведе до освобождаване на лигавицата;
 • механични повреди, получени в резултат на злополука, удар в долната част на корема, неправилен гинекологичен преглед (възниква нарушение на консистенцията на лигавицата, тя става течна и постепенно изтича);
 • наличието на остри инфекциозни заболявания, които се появяват изключително в областта на гинекологията и също често се диагностицират при бременни жени (кандидоза, колпит, вагиноза).

Независимо коя от горните причини е била предпоставка за преждевременното излизане от лигавицата, трябва незабавно да се консултирате с гинеколог. Това ще ви позволи да предприемете своевременни действия, насочени към запазване на детето и предотвратяване на ранно започване на раждането..

Симптоми на освобождаване от корк

При жени, които забременяват за първи път, както и при повторно раждане, освобождаването на лигавицата се появява винаги след 38 гестационна седмица. Това е при условие, че бременността преминава без патологични усложнения. Единствената разлика е, че родилите жени имат по-гладка и еластична повърхност на вътрешната част на шийката на матката..

В тази връзка коркът се отделя бързо и излиза като единична желеобразна бучка. При жени, които забременяват за първи път, секрецията на слуз се извършва на порции, с малки примеси от кръв. Това се дължи на по-тесния лумен на шийката на матката.

Разграничават се и следните симптоми, при наличието на които се отделя лигавицата:

 • усещане за дърпащи болки в долната част на корема (важно е да се помни, че синдромът на болката не трябва да бъде остър, тъй като това не е типично за отделянето на малък съсирек от слуз);
 • чувство на дискомфорт във влагалището;
 • появата на обилно лигавично отделяне на повърхността на бельото или дамската превръзка.

Горните симптоми трябва да съвпадат с очакваната дата на раждане на детето. Ако тези признаци се появят, но здравето на жената остава същото, в рамките на 3-6 часа или 1-2 дни трябва да започнат първите контракции. Възможно е раждането да започне много по-рано..

Ако, заедно с освобождаването на лигавицата, незабавно се усещат пулсиращи контракции, тогава трябва незабавно да отидете в болницата, за да видите гинеколог.

Предотвратяване на преждевременно освобождаване на лигавицата

За да се предотврати ранното изтегляне на лигавицата и появата на преждевременно раждане, е необходимо да се спазват прости правила за профилактика, които се състоят в следните действия:

 • избягвайте интензивни физически натоварвания, не преуморявайте, водете премерен начин на живот;
 • избягвайте психоемоционално пренапрежение и стресови ситуации, за да не провокирате спазъм или внезапно отпускане на гладката мускулатура, отговорна за тонуса на матката;
 • спазвайте правилата за лична хигиена, вземайте топъл душ всяка сутрин и вечер, сменяйте бельото;
 • своевременно се консултирайте с гинеколог в случай на първите признаци на развитие на остра или хронична инфекция на вътрешните полови органи (дисбалансът на полезната и патогенната микрофлора може да доведе до разрушаване на структурата на лигавицата, да я направи по-течна и да провокира преждевременно излизане с риск от инфекция на феталния пикочен мехур);
 • не се занимавайте с вагинален секс в края на бременността или не позволявайте дълбоко проникване, а също така не забравяйте да използвате бариерни контрацептиви;
 • изключете неразрешения прием на лекарства (особено тези, които имат спазмолитични свойства, а също така съдържат естествени и синтетични хормони);
 • не плувайте в открити резервоари и басейни със студена вода, тъй като рязкото спадане на температурата може да провокира рефлекторно свиване на мускулните влакна на влагалището и шийката на матката, което ще доведе до преждевременна загуба на лигавицата;
 • не вдигайте предмети и вещи с тегло над 3 кг.

Слизестата запушалка преди раждането, чиято снимка прилича на съсирек от желеобразна маса, трябва да бъде в цервикалната кухина възможно най-дълго. За да запази здравето на детето и да го предпази от агресивни влияния на околната среда, коркът излиза няколко часа преди началото на раждането.

Какво да търсите, когато лигавицата запушва

Слизестата запушалка преди раждането, снимката на която показва външния вид на физиологичната бариера, постепенно губи предишната си плътност. Това се дължи на промяна в хормоналния фон на жената. В този случай е много важно да се прави разлика между отпадъците от лигавични секрети от загубата на околоплодна течност..

Бременната жена трябва да обърне внимание на следните ключови фактори:

 • лигавичната запушалка излиза в продължение на няколко часа, а понякога дори дни преди началото на раждането, а околоплодната течност изтича непосредствено преди началото на раждането, придружена от периодични контракции, които се засилват с отварянето на матката (по време на излизане на лигавицата запушването, състоянието на гениталния орган практически не се променя);
 • околоплодните води имат напълно прозрачен външен вид и в патологичния ход на бременността могат да станат зелени или жълти (лигавицата е с плътна и вискозна консистенция с жълтеникав, прозрачен или кафяв оттенък);
 • коркът почти винаги е бучка, наподобяваща желе, която е неподвижна и постепенно се абсорбира в прането или подложката за гащи, а околоплодните течности бързо се разпространяват по повърхността и имат висока степен на течливост;
 • лигавичната запушалка напуска маточната кухина незабавно на единична бучка или на малки части и околоплодната течност изтича в големи обеми, обилно навлажнявайки бельо, дрехи, дамски превръзки (изтичането им може да се увеличи по време на движение, клякане, кашляне).

Ако след освобождаването на лигавицата или амниотичната течност благосъстоянието на бременната жена не се влоши. Трябва да отидете в болницата и просто да очаквате раждането да започне скоро. При наличие на болезнени усещания в долната част на корема, спазми, контракции, трябва незабавно да се обадите на екипа на линейката или да отидете в медицинско заведение със собствената си кола.

Възможни усложнения

Освобождаването на лигавицата може да бъде придружено от развитието на патологични процеси в репродуктивната система на бременна жена и директно вътре в матката.

В този случай могат да се развият усложнения, които са придружени от следните симптоми:

 • лигавичната запушалка излезе много по-рано от предписаната дата на раждане на детето (до 6-7 месеца), което може да показва отделяне на плацентата и предстоящо настъпване на преждевременно раждане, последствията и протичането на които е трудно да се предвидят;
 • излизането от физиологичната бариера поради механично увреждане на вътрешните генитални органи с нарушаване на целостта на околоплодните води и изтичане на вода (в този случай разрешението за раждане трябва да се извърши възможно най-скоро, тъй като съществува висок риск от измръзване на плода);
 • изхвърлянето на щепсела е придружено от остра болка в долната част на корема и отделянето на ярко алена кръв, което не е нормален процес, може да показва вътрешно кървене, съдови нарушения или наличие на други фетални аномалии.

Всички горепосочени усложнения, които могат да възникнат при освобождаване на лигавицата, преди раждането (самата снимка на процеса на напускане на физиологичната бариера може да се види на информационни плакати в кабинета на акушер-гинеколога) са опасни и изискват спешна хоспитализация на бременна жена.

На всички етапи от развитието на плода всяка жена трябва да знае физиологичните характеристики на лигавицата, времето на нейните естествени отпадъци, отличителните черти по отношение на околоплодната течност.

С ефективен контрол на хода на бременността и прилагане на превантивни мерки, освобождаването на лигавицата се извършва не по-рано от 38 седмици, малко преди началото на раждането.

Дизайн на статията: Владимир Велики

Отстраняване на щепсела преди раждане

Колкото и задълбочена да е подготовката за раждането на бебе, раждането обикновено изпреварва в най-неочаквания момент. Освобождаването на тапата от влагалището действа като характерен предшественик на раждането..

Помислете какво представлява запушалката, когато излезе от тялото, и дали притесненията на бъдещата майка си струват определени отклонения.

Понятие и дефиниция на корк

В гинекологията съсирекът се нарича запушалка, която изпълва шията от момента на зачеването до последните дни на раждането на дете. Излизането навън се случва, когато е изпълнило защитни функции.

На практика се смята, че отделянето на слуз е сигурен предшественик на ранното раждане на бебе. Но това не е универсална ситуация, показателите са индивидуални: някой има слуз няколко седмици преди раждането, а някой е изправен пред освобождаването му само в родилната зала.

Последователност

Изварата е представена от плътно отделяне на желеобразна консистенция. Състои се от слуз, произведена от шийката на матката, за да предпази плода от различни инфекции, попадащи в утробата..

На външен вид е подобен на концентриран яйчен белтък, но понякога е течен и излиза на части. Понякога щепселът прилича на "мазилка" - отделяне, което често придружава менструацията.

Размерът

За да не объркате този съсирек с други секрети, е важно да имате информация за количеството слуз, което трябва да изчезне. Обикновено обемът му варира от 50 ml, а размерът му е в диапазона 1,5-2 cm.

Характеристики на цвета

Тук има два варианта - норма и патология. Обикновено има само един цвят, но ако се е променил, това сигнализира за заболяване.

Норма

Тук няма конкретен отговор, „цветната палитра“ на тази слуз може да варира от бежово до кафяво. Има вероятност от кървави съсиреци, розови частици, те не трябва да причиняват безпокойство.

Те показват разкъсване на малки капиляри, когато шията се отвори. А разликите в цвета на слузта на родилките се обясняват с разликата в здравословното състояние на различните жени по време на бременност..

Патология

Въз основа на сянката на пренаталното отделяне една жена може да разбере, че съществува опасност за нея и нероденото дете..

Ако имате кафяво течение с наситени петна, трябва незабавно да се свържете с лекар. Обилните алени, червени и тъмнокафяви съсиреци действат като тревожни симптоми..

Коркови функции

Когато слузът премине през последния месец на бременността, нежният пол трябва да бъде нащрек и да започне да се подготвя за раждане.

За да се избегнат глупави грешки, трябва да се разберат функциите, които този съсирек на слуз е имал през цялата бременност, и защо тялото го е „отхвърлило“:

 • защита на ембриона от инфекциозния процес, проникването на микроби от външната среда;
 • осигуряване на механично покритие за матката;
 • създаване на възможност за бременна жена да води активен начин на живот: посещавайте басейна, правите секс, къпете се;
 • формиране на бактерицидни свойства.

От това следва просто заключение, че това е специфична бариера, която помага да се покрие нероденото бебе от всякакви вредни фактори отвън..

Докато този съсирек излезе, бременната жена може да води нормален живот. Започнете да внимавате, когато коркът е извън тялото..

Причини за отделяне на слуз преди раждането

Всеки процес, който се наблюдава в тялото на бъдеща майка, е свързан с определени причинно-следствени фактори. И изходът за слуз не е изключение.

Хормоналният фон трябва да се справи със сериозни промени, които провокират секрецията на слуз. Най-често това явление се наблюдава от 38-та седмица и трябва да се очаква характерно отделяне, което ще уведоми бъдещата майка, че скоро ще роди.

По-добре е незабавно да попитате за причините за освобождаването на съсирека преди процеса на раждане..

Често срещани причини за излизане от щепсела:

 • хормонални колебания: започвайки от оплождането, завършвайки 38-та седмица, тялото активно произвежда прогестерон, наричан в популярността „хормон на бременността“, той осигурява плътно затваряне на шията и след прекратяване на производството му, цервикалният канал омеква, което води до отделяне на лигавични секрети ;
 • прекомерно напрежение на вагиналните мускули по време на полов акт или отделяне на околоплодна течност;
 • често отпускане на мускулите - докато се къпете или сте под душа;
 • опити: често отделянето изчезва в тоалетната, когато една жена претоварва мускулите си дълго време;
 • преглед при гинеколог и друга механична инвазия;
 • заболяване с инфекциозен характер, което може да провокира преждевременно отделяне на слуз, спешна нужда от консултация със специалист.

За да избегнете грешки преди раждането, трябва да попитате за признаците на щепсела, излизащ от тялото..

Как и кога съсирекът излиза

Естрогените са хормони, произведени по време на бременност. Под тяхно влияние тялото претърпява определени промени, включително омекотяване на плътна консистенция и нейното освобождаване..

 • Отпадъците може да не възникнат поради естествени хормонални колебания, наблюдавани преди раждането, а поради механични фактори.
 • Когато жената е на гинекологичен стол, мускулният тонус в гениталиите й се увеличава и по време на това лигавичните елементи могат да бъдат изтласкани от канала.
 • Съсирек от слуз може да излезе като вискозна бучка, диаметърът му може да бъде всеки, но средната стойност е 1,5 см. Възможно е във вашия случай щепселът да излезе частично.

В тази ситуация тя е представена от обичайните зацапващи секрети, съдържащи ивици кръв. Това е вариант на нормата и не е патология..

Колко време преди раждането тапата напуска

Това е доста специфичен аспект. Някои жени дори не забелязват момента на отделяне на слуз и не са наясно какъв тип тапа има тапата, защото тя често излиза с поток от околоплодната течност. За други отстъплението започва много по-рано..

Когато щепселът се свали

Процесът на отделяне на слуз е най-важният предвестник на труда. Счита се за не по-малко подходящо от свиването или оттичането на водите. Но това е неточен показател, тъй като, както вече споменахме, той може да изчезне както няколко седмици преди раждането, така и няколко часа.

Ето защо е по-добре да изясните ситуацията предварително и да информирате лекаря за изхода на щепсела. Най-вероятно лекарят ще проведе класически вагинален преглед и ще препоръча да отидете в пренаталното отделение..

Винаги ли се отпушва коркът

От физиологична гледна точка - винаги, на практика - отговорът е двусмислен. Някои млади дами са 100% сигурни, че са я виждали, докато други вярват, че това не е вярно. Всяка жена наистина има тази слуз, защото в противен случай пълното носене на плода би било невъзможно поради постоянния контакт на мембраните с болезнената микрофлора.

Най-вероятно жените твърдят, че не са видели задръстването, поради факта, че просто не са забелязали излизането му. Наистина, това явление може да се случи неусетно - докато си вземате душ, във вана.

Понякога на практика има случаи, когато защитата се "ражда" с бебето. В това няма нищо ненормално или странно. Просто бъдете подготвени за индивидуалните характеристики на вашето тяло и тяхното проявление преди раждането..

Какво да правим, когато коркът си тръгне

Обикновено контракциите започват след отминаване. Отначало техният интервал може да е дълъг, а самите контракции са нередовни и слаби. Задачата на бъдещата майка е да се отпусне възможно най-много.

 • Можете да вземете душ, да се обадите на семейство и приятели и да информирате, че скоро ще родите. Ако контракциите се случват на интервали от 10 минути или по-малко, това показва спешна необходимост от пътуване до родилния дом.
 • Не забравяйте, че от момента на излизане на лигавицата, родовият канал е сериозно податлив на инфекции и някакъв механичен стрес, затова е важно да се спазват хигиенните правила и да се предпазвате от всякакви външни фактори.
 • Препоръчително е след като слузът напусне, да смените банята с душ, да смените постелките и бельото по-често и да поддържате сексуален мир. Тези прости стъпки ще ви помогнат да предотвратите навлизането на инфекция в матката..

Кога да посетите лекар

Ако очакваното време на раждане наближава и все още няма лигавица, това не е сериозна причина да се свържете с лекар. Не всяка жена знае точно как се получава това отделяне и колко време отнема целия процес.

Някой има чиста слуз на 38-та седмица от бременността, докато други имат всичко това в тоалетната, банята, в навечерието на раждането. Ако щепселът не излезе, той ще излезе по-късно, преди раждането. И това са всички варианти на нормата.

Много по-сложен е случаят, когато коркът наистина излезе, но жената го смяташе за изливане на околоплодна течност или за друго изхвърляне.

Обикновено по структура и консистенция такава слуз е по-плътна, а околоплодните води са прозрачни и по-малко плътни. Ако изведнъж имате някакви съмнения относно това, определено трябва да информирате Вашия лекар за тях..

Трябва да внимавате и в ситуация, ако задръстването се е случило по-рано от 2 седмици преди датата на очакваното раждане. Има голяма вероятност да имате бебе преди време. Може да сте имали анамнеза за отслабване на плацентата. Решението е да се обадите на лекар у дома или да отидете в център за помощ.

 • Друга причина за необходимостта от спешна консултация със специалист е образуването на обилно лигавично отделяне от гениталния тракт, придружено от яркочервена кръв. В действителност, тапата се освобождава без никакво кървене..
 • Ако имате притеснения и притеснения, отидете на лекар: лекарят ще може да осигури пълно проследяване на хода на бременността и да определи датата на раждането с максимална точност.
 • Отпушва ли се коркът задължително преди раждането? Не, не е задължително, но бъдете подготвени, че това може да се случи няколко часа преди раждането. Жената е поканена да отиде в предродилния отдел и внимателно да спазва правилата за интимна хигиена.
 • Ако разполагате с подходящата информация за това кога и колко коркът може да остави и какъв тип има, можете своевременно да откриете това явление и да съставите план за по-нататъшни действия..

Изход

По време на бременност настъпват промени в тялото на жената. Сред тях е появата на бариерен щепсел. Когато щепселът излезе, това показва непосредственото начало на чести контракции и раждане..

Поради индивидуалността на тялото на всяка жена, изходът от тази кома може да се случи по всяко време: доста предварително, на 38-та седмица, преди освобождаването на плода. Всяка ситуация е нормална, ако бременността не е придружена от други очевидни аномалии.

Ако бременната жена е загрижена за промени в здравето си, струва си да се консултирате с лекар. Той проведе специални прегледи и ще ви каже какво да правите по-нататък.