Специалистите на онлайн магазин "Dochki-Sinochki" ще запознаят с асортимента от бебешки храни, използвани като допълващи храни.

Подробна схема за въвеждане на допълващи храни от 6 месеца

Преди да започнете да се храните, важно е да знаете каква храна и на какви порции можете да давате на бебето си през първите дни. Схемата за въвеждане на допълващи храни от 6 месеца е предназначена за 7-10 дни и предполага използването на детето на половин или една чаена лъжичка допълнителна храна. Това е първият ден сервиране. Основното ястие на допълнителните храни трябва да бъде млечна каша, зеленчуково или плодово пюре.

Схема за допълнително хранене от 6 месеца. Първите допълващи храни се подписват ежедневно през цялата седмица. Всеки ден от седмицата има своя част:

 • закуска от първия ден - 2,5-5 g (до 1 ч.л.);
 • закуска на втория ден - 10 g (2 ч. л.);
 • закуска на третия ден - 15-20 г (3-4 ч. л.);
 • обяд на четвъртия ден - 20-30 г (4-6 ч.л.);
 • обяд на петия ден - 50-75 g (10-15 ч. л.);
 • обяд от шестия ден - 100-120 г (10-12 десертни лъжици);
 • обяд на седмия ден - 150-160 г (15-16 десертни лъжици).

Важно!

Схемата за хранене на дете на 6 месеца предвижда постепенно въвеждане на нова храна с плътна консистенция (без парченца). По-добре е да започнете да се храните преди първото, второто или третото основно хранене с кърма или адаптирано мляко. Следобед ще има време за наблюдение на реакцията на тялото на бебето към нов продукт.

Въвеждаме допълващи храни на 6 месеца. Таблица в грамове

От втората седмица на успешно хранене, порция царевица, елда, каша от оризово мляко или пюре от тиквички, карфиол, тиква трябва да са 150-160 g на ден. Схемата за допълнително хранене изглежда оптимално от 6 месеца, когато масата включва извара с ниско съдържание на мазнини и зеленчуци или масло, полезни за формирането на костни и мускулни тъкани. Можете да добавите не повече от 4 г масло към основното ястие (каша, картофено пюре).

Таблица 1. Допълнително хранене на кърмачета от 6 месеца. Списък на продуктите с дневната им доза в грамове
Име на ястие, хранаОбем (g)
Плодово пюре, сок60-65
Жълтък0,25-0,3
Скуош, зеле, пюре от тиква150-160
Извара40
Царевица, ориз, каша от елда150-160
Слънчоглед, царевично масло2-3
Пълномаслено мляко180-200
Масло3-4

Масата за допълнително хранене от 6 месеца е разработена с въвеждането в нея изключително еднокомпонентни ястия и продукти. Това означава, че на шестмесечните бебета не се препоръчва да приготвят ястия от няколко съставки наведнъж, тъй като ще бъде трудно да се определи алергенният компонент..

Важно!

Масата за допълнително хранене от 6 месеца включва малко продукти и ястия, а порциите през първата седмица са много малки. Въпреки това, половин месец след началото на допълнителното хранене, дневното количество допълнителна храна е достатъчно, за да замести едно дневно хранене..

Допълнително хранене от 6 месеца. Меню в таблицата

За шестмесечно бебе с поднормено тегло основното ястие от допълнителни храни трябва да бъде каша от елда или царевично мляко. Именно кашата ще допринесе за бързото наддаване на тегло. Таблицата на първите допълнителни храни от 6 месеца включва и картофено пюре от антиалергични зелени зеленчуци. Това ястие се препоръчва за деца с проблеми с изпражненията.

В нашия онлайн магазин можете да изберете здравословни допълващи храни за шестмесечни бебета: зеленчукови пюрета ("Бабината кошница" броколи, хип-тиквички с картофи), плодове (ябълка-банан "Агуша", ябълково извара, ябълка-кайсия "ФрутоНяня" с
сметана, ябълково-круша със сметана), различни зърнени култури (Heinz, Fleur Alpine Organic, "Baby") и други ястия.

Таблица 2. Допълнително хранене от 6 месеца на ден. Меню за 20-ия ден от храненето
Схема за допълнително храненеХраненеДозировка
Първо храненеМайчино мляко, млечна формула200 мл
Второ храненеМлечна каша160 гр
Ябълково пюре60 g
Трето храненеПюре от тиквички, карфиол160 гр
Масло3 g
Кърма, кърма за кърмачета60 мл
Четвърто храненеИзвара40 гр
Майчино мляко, смес160 мл
Пето храненеМайчино мляко, млечна формула200 мл

Когато приготвяте храна за допълващи храни, не трябва:

 • ястието съдържа хранителни добавки (подправки, сол, захар, сгъстители);
 • храната не беше пюреобразна;
 • използвани са глутенови зърна (ечемик, ръж, пшеница).

заключения

Схемата за хранене на бебе от 6 месеца се основава на постепенното въвеждане на нови продукти в диетата в продължение на 10 дни. Началната доза е 2,5-5 g каша или картофено пюре с ежедневно увеличаване на дневния обем храна с 1,5-2 пъти. След втората седмица безпроблемно хранене можете да замените едно хранене с допълнителни храни.

Масата за допълнително хранене от 6 месеца съдържа продукти и ястия, които са изключително полезни за развитието на детето. Преди да ги въведете в менюто, трябва да се консултирате с педиатър, за да получите допълнителни препоръки относно храненето специално за вашето бебе..

Как да въведем първите допълващи храни от 6 месеца при кърмене на бебе?

Детето пораства и родителите са изправени пред въпроса как да въведат първите си допълващи храни на кърменото си бебе на възраст 6 месеца.

Педиатрите препоръчват да се храни само кърма до шест месеца. До тази възраст бебето получава достатъчно хранителни вещества от кърмата, така че не се нуждае от допълнително хранене.

На шест месеца най-доброто време да започнете да въвеждате дете в храна за възрастни.

Възрастови особености на въвеждането на допълващи храни на 6 месеца

Има два популярни педиатрични метода:

 1. Разработено под ръководството на СЗО (Световната здравна организация). Въвеждането на допълващи храни започва на 6 месеца;
 2. Разработено съгласно препоръките на Министерството на здравеопазването. Той е много подобен на метода на СЗО, само времето се различава: започнете да кърмите на 6 месеца, изкуствено - от 4 месеца.

Съществува и педагогически метод за допълнително хранене. Той придоби популярност поради факта, че не е нужно да готвите храна отделно. Храненето става в много малки дози храна, която родителите ядат. При този метод е важно храната на родителите да е здравословна. Ако родителската маса се състои предимно от пържени, пикантни, пушени ястия, такива допълващи храни са категорично противопоказани.

Правила за допълнително хранене

За дете, предразположено към запек, те започват допълнителни храни с картофено пюре (зеленчуково, плодово). В случай на поднормено тегло, първо се въвеждат зърнени култури. Децата с нормално и наднормено тегло трябва да отдават предпочитание на еднокомпонентното пюре.

Необходимо е да се започне хранене на бебе на 6 месеца с малки дози. В първите дни не давайте повече от ½ чаена лъжичка. Дозата трябва постепенно да се увеличава. След 2 седмици дозата трябва да достигне 150 g, замествайки едно кърмене.

Не трябва да давате постоянно различна храна, първо трябва да донесете един продукт до препоръчителния обем. През това време стомахът ще свикне, след което можете да добавите нов продукт.

Нова храна се дава, когато бебето е гладно, след което можете да го допълвате с кърма.

Децата с ниско телесно тегло трябва да започват допълващи храни със зърнени храни. За да замените млякото, към кашата може да се добави майчино мляко или смес. Първо, кашата трябва да е течна, постепенно можете да доведете консистенцията до по-плътна.

Първо се въвеждат монокомпонентни пюрета (от един продукт). Можете да го смесите по-късно, когато бебето ги вкуси поотделно. По време на кърменето кашата трябва да се готви във вода, защото млечният протеин причинява непоносимост. Всички ястия трябва да се нарязват до гладкост преди хранене..

Диета

С нарастването на бебето режимът също се променя. Графикът за хранене за половин годишни деца се състои от 5 хранения на ден, с 4-часов интервал между храненията.

Схемата на първото допълващо хранене се състои от постепенно увеличаване на порцията и последователно добавяне на нови продукти. За един месец е необходимо да свикнете с един вид храна, следващия месец с друг. Струва си да започнете с нискоалергенни продукти. Сутрин трябва да се храни ново ястие, за да се наблюдава детето до вечерта.

На бележка! Въвеждането на ново хранене не трябва напълно да замества кърменето, а само да го допълва.

Какво не трябва да се дава на бебета?

Към храненето на дете на 6 месеца трябва да се подхожда с голямо внимание, защото много храни причиняват алергични реакции и разстройват храносмилателната система. Не подхранвайте директно с многокомпонентно пюре. Ако се появи алергия, ще бъде трудно да се разбере кой продукт.

Можете да храните децата само с прясно приготвено ястие; по-добре е да не давате храна дори след кратко съхранение. По време на съхранение полезните свойства се губят, неподготвеният стомах на трохите може да получи хранително отравяне. Също така, не давайте едно и също ястие няколко пъти на ден, храната трябва да бъде разнообразна..

Храни, които не се препоръчват за започване на допълващи храни на 6 месеца

 • Краве и козе мляко. Забранено е да се отказва до една година, защото пълномасленото мляко се абсорбира слабо, в резултат на което могат да възникнат проблеми със стомашно-чревния тракт;
 • Млечна каша. Млякото има отрицателен ефект върху стомаха на бебето. Ако бебето откаже каша без млечни продукти, към нея може да се добави майчино мляко или смес, в зависимост от храненето на детето;
 • Глутенова каша. Глутенът провокира патология на тънките черва. Без глутен включва ориз, царевица, каша от елда;
 • Сладкарски изделия и сладкиши от магазина. Всички видове кифлички на тази възраст са твърде тежка храна за корема на бебето. В допълнение към захарта, сладките съдържат много мазнини и химикали. Шоколадът се прави от какао, което е много силен алерген. Също така, шоколадът ободрява и причинява превъзбуда..
 • Сол. Той задържа течност в тялото, което поставя стрес върху бъбреците. Необходимо е да изключите от менюто всички солени ястия (краставици, риба, бисквити и др.) И не можете да добавяте сол към храната на детето;
 • Наденички. Дори скъпите и висококачествени колбасни изделия съдържат вредни добавки: багрила, консерванти, подобрители на вкуса;
 • Дебело месо. Този вид месо включва свинско, агнешко, патица и гъска. Това месо има ефект върху черния дроб и стомаха;
 • Алергенни плодове, плодове, зеленчуци. Това са червени храни: ягоди, домати, червени чушки, червени ябълки. Също така алергените включват цитруси и екзотични плодове;
 • Продукти, причиняващи обгазяване. Сред тях са всички бобови растения, пъпеш, зеле, грозде;
 • Морска храна. Скариди, калмари, миди. Когато се използват такива продукти, вероятността от алергична реакция е висока;
 • Гъби. Те се считат за тежка храна, лошо усвояваща се от организма. Освен това те абсорбират всякакви отрови, химикали, радиация и тежки метали;
 • Маринати, сосове, подправки. Сред тях майонеза, кетчуп, различни сосове, които съдържат много багрила, ароматизанти, подобрители на вкуса. Подправките дразнят червата и провокират алергии;
 • Газирани напитки. Те съдържат въглероден диоксид, който разяжда лигавицата на стомаха. Освен това те имат много химикали, багрила, захар.

Възможни проблеми с въвеждането на допълващи храни

По време на въвеждането на нови ястия тялото на трохите може да реагира двусмислено. Необичаен продукт може да доведе до такива последствия като:

 • Лошо храносмилане;
 • Алергия;
 • Диатеза.
 • По време на въвеждането на непроверени храни детето трябва да е здраво;
 • Не въвеждайте непозната храна след ваксинации. След ваксинацията трябва да изчакате 5-7 дни;
 • Хлапето трябва да седи уверено. Можете да се храните само в седнало положение;
 • Непознат продукт се разрешава да се дава само веднъж на ден, не повече от 1/2 чаена лъжичка;
 • Нов продукт може да бъде представен само след адаптиране към предишния. Препоръчително е да се поддържа седмичен интервал;
 • Дете на gv трябва да бъде хранено с лъжица, на изкуствено е позволено да дава храна от бутилка;
 • Трябва да се храните преди кърмене, сокове трябва да се дават след.

Меню за допълнително хранене за бебе на 6 месеца

Заедно с растежа на тялото, бебето се нуждае от допълнителни хранителни вещества.

Менюто на бебето на 6 месеца трябва да бъде:

Зеленчуци:

Карфиол, тиквички, цвекло, картофи, моркови, тиква.

Зеленчуците трябва да се приготвят на пара и след това да се разбият до гладка смес..

Плодови пюрета:

Ябълка, банан, круша могат да се дават на шестмесечна възраст.

Супи без пържене и с минимално количество сол, за предпочитане изобщо без сол.

Супата трябва да се смила с пасатор, докато стане гладка.

Каша.

Елда, ориз, царевица, овесени ядки са идеални за бебе на шест месеца.

Какво може да яде бебе на 6 месеца, което се храни на шише? Възможно е изкуствените деца да започнат по-рано допълващи храни, до шест месеца вече има някои ястия в менюто им, разрешено е да се добавят към тях извара, айран, яйчен жълтък и бисквитки. Може да им се дават и многокомпонентни пюрета от онези продукти, които вече са опитали..

Важно! Не бива да насилвате да ядете. Ако бебето не харесва даден продукт, не бива да настоявате. Този продукт може да се даде отново след известно време.

Рецепти за 6 месечно бебе

На шестмесечна възраст повечето бебета вече седят по-уверено. Храненето на дете на 6 месеца на gv или изкуствено хранене не е много различно. Можете да готвите по същите рецепти, като се придържате към индивидуалните характеристики на трохите.

Гответе или купувайте?

Когато дойде време за допълващи храни, родителите се чудят какво е по-добре, купуват или готвят сами..

Съхраняваните ястия имат няколко предимства:

 • Бърза и лесна подготовка;
 • Удобен за транспортиране;
 • Безопасност. При производството качеството на продуктите се проверява внимателно;
 • Приготвяне на храна в точното време.

Можете също така да готвите сами, по-лесно е да се придържате към точното количество съставки. Освен това самостоятелното готвене е много по-евтино. Сред предимствата на домашно приготвените ястия са хранителната стойност. Домашната храна се оказва по-богата и изразителна на вкус.

Зеленчукови пюрета

За самостоятелно производство на картофено пюре трябва да изберете само пресни продукти. Закупените в магазина зеленчуци трябва да се накиснат във вода преди готвене, за да се отстранят нитратите. Времето за накисване е 1-2 часа, за картофите до 24 часа.

За да направите зеленчуково пюре, трябва да вземете желания продукт, да го нарежете на ситно, да готвите до омекване. След това разбийте на топло с пасатор, докато стане монотонен, добавете вода или смес, ако е необходимо. Могат да се добавят малки количества масло и сол.

Месно пюре

Месото се обработва внимателно, вените, костите, мазнините се отстраняват, след което се варят 1,5 часа. След това се натрошава с пасатор или месомелачка и накрая се смила през сито. За да не е сухо месото, към него се добавят кърма, смес, каша или зеленчуково пюре.

За приготвянето на месно пюре трябва да изберете сортове с ниско съдържание на мазнини като пуйка, пиле, заек.

Плодово пюре

За приготвянето на плодово пюре е необходимо да се вземат продукти, които не причиняват образуване на газове и алергии. Приготвен като зеленчук. Можете да добавите захар или мед към готовото пюре за вкус..

Много плодове съдържат алергени, първо трябва да дадете чаена лъжичка пюре и да наблюдавате реакцията на детето. Ако тялото е реагирало нормално, можете да дадете повече.

Когато избирате зърнени култури, трябва да обърнете внимание на факта, че оризът обгръща стомаха и укрепва изпражненията, елдата и овесените ядки съдържат фибри и имат слабително действие, царевицата е неутрална. Кашата може да се редува или смесва помежду си. Можете също да добавите зеленчуци и плодове към тях за вкус..

Отначало трябва да готвите течна каша в размер на 1 ч.л. нарязани зърнени култури на 100 ml вода. След една седмица вече можете да готвите по-дебело, 2 ч.ч. зърнено брашно на 100 мл вода. Добавяйте олио и сол умерено, трябва да има вкус недосолен.

 • 10 г ориз,
 • 150 мл мляко,
 • 200 мл вода,
 • 3 г масло,
 • Захар,
 • Сол.

Сварете ориза (така че да заври добре и стане мек), разтрийте го през сито, като добавите мляко. Добавете малко захар и сол и кипете отново. Смесете маслото в готовата супа.

 • 20 г зеле,
 • 20 г картофи,
 • 10 г моркови,
 • 100 мл вода,
 • 50 мл мляко,
 • 5 г масло,
 • Сол.

Храната трябва да бъде добре почистена и измита, след това нарязана на ситно. Поставете зеленчуците в тенджера, покрийте с вода, варете, докато омекнат. Докато зеленчуците са горещи, смелете ги през сито заедно с бульона, добавете горещо варено мляко, масло, сол. Смесете всичко и оставете отново да заври.

Плодови и зеленчукови сокове могат да се правят за допълващи храни. За да ги приготвите, е необходимо зеленчукът или плодовете да се изплакнат добре, след това да се излеят с вряща вода за стерилизация. След това настържете на ситно ренде, увийте в тензух и изцедете. Ако имате сокоизстисквачка, можете да прекарате продукта през нея и да вземете сок.

Извара

За да готвите извара, имате нужда от кефир. От 300 мл кефир получавате 50 г извара.

Кефирът трябва да се изсипе в тенджера и да се нагрява на слаб огън до пресичане. Когато суроватката се отдели, масата трябва да се охлади и да се изсипе в гевгир, покрит с марля. Суроватката ще се отцеди, оставяйки изварата в гевгир. За да се получи по-еднаква консистенция, тя може да бъде смачкана.

Изварата се съхранява в хладилник за не повече от 2-3 дни. Твърде малките бебета е по-добре всеки път да готвят прясна храна.

Храна в буркани

Тъй като на вашето бебе трябва да се дава само прясно приготвена храна, не винаги е възможно да се готви преди всяко хранене. В този случай на помощ идва съхраняването на храна в буркани..

Преди да нахраните бебешкото пюре от буркан, то трябва да се загрее на водна баня. За целта прехвърлете необходимата порция в отделен контейнер и я поставете в гореща вода за няколко минути. Можете също така да подгреете в микровълновата фурна. След затопляне разбъркайте съдържанието, проверете температурата и хранете бебето. Неотопляемият остатък може да се съхранява в хладилник за не повече от един ден.

Обобщаваща таблица на допълващите храни на 6 месеца

Моля, обърнете внимание, че пълната хранителна схема на бебето, посочена в таблицата, може да се използва само когато детето се адаптира към голям брой различни храни. Невъзможно е да започнете допълващи храни с такава схема..

Час на получаванеСъдовеДохранванеОбщ обем храна, гр
6.00 - 7.00Кърмене (HB)200
10.00 - 11.00КашаСок, GV150
14.00 - 15.00Зеленчуково пюре / яйчен жълтъкСмесване на продукти (не повече от два) / сок / GW150-200
18.00 - 19.00Плодово пюреGW100-150
22.00 - 23.00Кърмене200

Допълнителното хранене не е основната храна на детето, то е просто допълнение към храненето с мляко.

Целта на въвеждането на нови ястия не е да се храни бебето, основната му задача е да запознае стомаха на детето с храна за възрастни. Допълнителното хранене на дете е друга стъпка към зряла възраст. Струва си да подходите към тази стъпка с цялата отговорност и грижа..

Храненето на детето през първата година от живота формира микрофлората на стомаха за цял живот.

Допълнително хранене на 6 месеца - таблица

На 6 месеца е време бебетата да започнат да ги запознават с храна за „възрастни“. Обикновено на шест месеца тялото на бебето вече е готово за това. Всички деца обаче се развиват със собствено темпо, само майката решава дали да въведе допълващи храни на 6-месечна възраст, докато кърми.

Готови за допълващи храни

Относно въвеждането на допълващи храни с хепатит В

Нетърпението на мама е лесно за разбиране - искате да отворите света на вкусовете за бебето или да го оставите за няколко часа със семейството да си почине малко. Късното въвеждане на допълващи храни има значителни предимства и е по-лесно за изпълнение: рискът от алергични реакции намалява, храносмилателните органи напълно узряват.

Важно! Ако детето е кърмено, не трябва да започвате да го храните с „възрастни“ храни, докато навърши шест месеца.

Трябва да се въвеждат допълнителни храни, ако:

 • появиха се първите зъби;
 • седи добре;
 • не изтласква лъжицата навън с език;
 • след като кърмата не е пълна;
 • проявява интерес към храната, има дъвкателен рефлекс;
 • може да хване предмет с ръка и да го постави в устата си;
 • "Изяде" всички играчки и предмети в зоната на наличност;
 • способен да се наведе към лъжица или да се обърне;
 • ако го доближите до устните си, той лесно отваря устата си;
 • тежи 2 пъти повече, отколкото при раждането.

Средно бебетата показват признаци на готовност от 5 до 9 месеца. Дванадесет месеца е краен вариант на нормата.

Днес педиатрите все повече говорят за предимствата на охраната и тяхната нужда до една и половина до две години. Допълнителното хранене на кърма на 6 месеца не е толкова заместител на кърмата, колкото въведение на бебето с редовна храна. Не бързайте с него.

Важно! В случай на заболяване, стрес, ваксинация (3 дни преди и след това), през лятото, в жегата, не можете да започнете да храните бебето с нови храни. С голямо внимание е необходимо да се въведе хранене за алергични деца и бебета, които имат проблеми с храносмилането.

Зачервяване на лицето

Какво и как се въвежда като допълващи храни

Какви продукти са правилни

Експертите съветват да започнете със зеленчуци или зърнени храни. Те трябва да формират основата на човешкото хранене - те са лесно смилаеми и много полезни..

Зеленчуците са склад на витамини

Ако бебето има запек и наднормено тегло, по-добре е първо да въведете зеленчуци. Тиквичките, карфиолът и броколите са идеални. Малко по-късно можете да опитате да дадете картофено пюре, тиква и моркови.

Не можете да храните бебе с цвекло, домати, бяло зеле, патладжани и краставици до една година.

Ако бебето не тежи достатъчно, страда от анемия, атопичен дерматит или астма, тогава е по-добре да започнете със зърнени храни. Зърната без глутен се усвояват лесно: елда, ориз и царевица. Ако всичко е наред, тогава можете да опитате да въведете овесени ядки..

На петия ден към кашата се добавя растително масло: слънчогледово или зехтин. Започвайки с 3 капки, доведете ги до чаена лъжичка.

След усвоени зеленчукови пюрета и каши, можете да въведете плодове. Зелените ябълки и круши работят добре.

Правила за допълнително хранене

Много млади родители не знаят как правилно да въвеждат допълващи храни на бебета на 6 месеца. В този резултат има цял набор от правила, които ще помогнат за улесняване на задачата:

 1. Необходимо е внимателно да се следи състоянието на кожата и изпражненията. Ако има зачервяване, сърбеж или обриви, повишено образуване на газове или проблеми с изпражненията, тогава продуктът трябва да се остави настрана и да се изчака 3 дни. Ако всичко се получи, можете да въведете друго. Когато състоянието не се нормализира, по-добре е да изчакате с допълнителни храни..
 2. Трябва да започнете да захранвате нов продукт с половин чаена лъжичка (можете да използвате 1/3). Колкото по-малка е порцията, толкова по-малка е вероятността от алергични реакции. През следващите дни трябва да удвоите порцията.
 3. Пюрето за допълващи храни трябва да наподобява кефир. Кухненските уреди ви позволяват да смилате всяка храна много добре, без бучки, можете да започнете картофено пюре с вилица по-близо до годината.
 4. Изберете продуктите внимателно. Ако решите да закупите бебешка храна, трябва да проверите срока на годност и да видите за каква възраст е предназначен продуктът. Ако е по-удобно да готвите у дома, тогава трябва да изберете най-узрелите плодове и зеленчуци. По-добре, ако са от собствената си градина.
 5. Не давайте 2 непознати продукта наведнъж. За тялото на бебето ще бъде трудно да се справи с двойното натоварване и вероятността от диатеза ще се увеличи. Освен това няма да е ясно кой продукт не се усвоява. Лекарите не препоръчват въвеждането на нов по-рано от седмица след предишния.
 6. Не спирайте кърменето. Допълнителните храни се дават на гладно, ако детето не е сито, е необходимо да го кърмите. Майчиното мляко е съкровище на здравето. Не бива да го замествате напълно с допълнителни храни, дори в рамките на едно хранене, особено до една година.
 7. Представете нов продукт за закуска. В сутрешните часове (от 9-11) детето е пълно с енергия, тялото усвоява по-добре храната, майката има време да види дали бебето се чувства добре.
 8. През лятото и есента е по-добре да ядете зеленчуци и плодове, през зимата и пролетта ще бъде по-полезно да започнете да се храните със зърнени храни.

Допълнително хранене за радост

Забележка! Няма нужда да се опитвате да нахраните бебето, ако то не иска или отказва да допие последната лъжица каша. Учените казват, че само яденото с удоволствие е полезно..

Как да въведем допълнителни храни стъпка по стъпка

Сега, когато основните правила са разбрани, можете да преминете към по-конкретни въпроси. Как да въведем допълнителни храни на дете на 6 месеца стъпка по стъпка описание:

 1. Първо трябва да решите кой продукт да въведете: каша или зеленчуково пюре.
 2. Трябва да решите дали да купите бебешка храна или да я приготвите сами. Промишлено изработени буркани със зеленчукови и плодови пюрета са много по-удобни за мама. Тя не губи време в търсене и приготвяне на храна. Въпреки това, домашната храна от зеленчуци, отглеждани в градината, ще бъде няколко пъти по-полезна..
 3. Направете картофено пюре или каша. Проверете температурата му (трябва да е топло) и консистенцията (като кефир).
 4. За да засадите детето, съберете половин лъжица и нахранете. За деца, склонни към алергии, още по-малко може да се даде за първи път. Завършете закуската с кърма.
 5. Вижте реакцията на бебето. Хареса ли ти? Проследете как се чувства детето след хранене, вечер, през нощта.
 6. Ако бебето е спало добре, столът не се е влошил, няма промени по кожата, тогава можете безопасно да увеличавате порцията всеки ден по 2 пъти.
 7. Когато не сте сигурни, че всичко е минало гладко, по-добре е да оставите количеството храна същото на следващия ден. Няма нужда да бързате.
 8. Доведете размера на порцията до 100-150 g в рамките на 1-2 седмици. (ако е избрана каша), картофено пюре - до 150-180 гр., при условие, че бебето яде всичко с удоволствие.

Меню за 6 месечно бебе

Режим на хранене

Ежедневно меню за бебета, според медицинските стандарти

храня сеПродукти
1GW
2каша без млечни продукти
3зеленчуково пюре
4плодове
петGW
6GW

Когато вече са въведени няколко вида зеленчуци, можете да ги смесвате помежду си. До една година е по-добре да не солите картофено пюре, да не добавяте захар към зърнените храни, да подслаждате с майчиното мляко.

Колко пъти на ден да се хранят

След шест месеца бебето яде 5-6 пъти на ден. Кърмените бебета пият редовно храна на тази възраст с майчиното мляко..

Ако бебето не е пълно

Важно! Процедурата за въвеждане на допълващи храни на изкуствено хранени бебета може да се различава значително.

Допълнително хранене на 6-месечна маса по седмици

Седмица 1

ден1 закуска2 закускавечерявечеряпрез нощта
1кърмачаена лъжичкаграмакърма
21/23
318
42шестнадесет
пет432
6864
16 + 3 капки слънчогледово масло128
719 + 5 капки масло152

Въвежда се пюре от тиквички. Ако бебето не е пълно, тогава трябва да бъде хранено с мляко..

Седмица 2

ден1 закуска2 закускавечерявечеряпрез нощта
кърмамаслоброколикърма
капкилъжицагр.лъжицагр.
11/23осемнадесет149
218осемнадесет146
32шестнадесет17136
4432петнадесет120
пет864единадесет88
67шестнадесет128324
7девет19.152

Добавете пюре от броколи. Първо дайте нов продукт, а след това обичайния.

Седмица 3

ден1 закуска2 закускавечерявечеряпрез нощта
маслокарфиолтиквички / броколи
лъжицалъжицагр.лъжицагр.
1кърма
1/23осемнадесет149кърма
218осемнадесет146
32шестнадесет17136
4412петнадесет120
пет864единадесет88
61шестнадесет128324
7119.152

Добавете пюре от карфиол към диетата на детето. Редувайте тиквички и броколи.

Седмица 4

ден1 закуска2 закускавечерявечеряпрез нощта
Кърмамаслоелда
ч.л..ч.л..гр.
11/23скуошКърма
218броколи
32шестнадесеткарфиол
4432скуош
пет864броколи
61шестнадесет128карфиол
7119.152скуош

Въвежда се елда. За месец едно дете трябва да овладее 2-4 нови продукта.

Как да готвя каша

Правила за готвене

За да направите зеленчуково пюре за бебета, трябва:

 • берете добри узрели зеленчуци;
 • измийте или обелете, нарежете на парчета;
 • сварете в малко вода или пара;
 • не солете, не добавяйте захар;
 • смила се с пасатор;
 • добавете растително масло;
 • гответе наведнъж.

Плодовото пюре се прави само от узрели плодове. Ако ябълките са от градината, тогава те трябва да бъдат измити, от магазина - допълнително изплакнати с вряща вода. Обелете плодовете, нарежете на големи парчета, варете 10 минути и накълцайте с пасатор.

Допълнителните храни под формата на каша за дете на 6 месеца се приготвят по два начина.

Можете да изплакнете и изсушите зърнените култури, да мелите в кафемелачка и да готвите 10-20 минути. Или просто изплакнете и гответе половин час или час, в зависимост от вида.

Започването на допълващи храни е важна стъпка в развитието на вашето бебе. Имунитетът на детето зависи от това как функционира храносмилателната система, което означава физическо и психическо развитие. Следователно майката трябва да обърне специално внимание на храненето на бебето на 6 месеца.

Таблица за допълнително хранене за дете на 6 месеца с кърмене

Въвеждането на първите допълващи храни е разрешено от 6 месеца. Важно е да знаете какви продукти да предлагате на вашето бебе и в кой момент. Ако правилно планирате диетата си за целия ден, тогава продуктите ще са от полза и удоволствие..

В края на шестмесечната възраст хранителните вещества, които са налични в майчиното мляко, стават недостатъчни за растящото тяло. Именно този период е свързан с първите допълващи храни. Към тази възраст храносмилателните органи вече са в състояние да приемат и смилат по-сложна храна. Възниква въпросът пред майката, какво може да се даде, откъде да се започне с допълващи храни и в какво количество. За да отговорите на тези въпроси, трябва да вземете предвид характеристиките на здравето на детето, вида на храненето. Има основна схема за въвеждане на продукти.

Поръчка за включване на продукти

До 6 месеца въвеждането на нова храна в менюто на кърменото бебе не само не си заслужава, но и е невъзможно. Тялото не произвежда ензими, които могат да разграждат храната. Следователно тя ще стане безполезна. Увеличава се рискът от развитие на заболявания на храносмилателната система.

При деца на изкуствено хранене ензимите започват да се произвеждат малко по-рано, поради което допълнителни храни могат да се въвеждат от 5 месеца.

Допълнителните признаци, че можете да започнете да се храните и бебето е готово да приема храна за възрастни, включват следното:

 • има интерес към това, което е на чинията на възрастния;
 • първите зъби започват да никнат;
 • бебето седи само;
 • детето знае как да държи лъжица в ръцете си.

Трябва да въведете продукти в менюто в малки количества, не повече от 5 грама. Не можете да въведете няколко вида нови продукти едновременно. Всеки ден, ако не са установени алергични реакции, порцията се увеличава и за 7 дни се довежда до около 100 грама.

Веднага след като детето навърши 6 месеца, родителите са изправени пред въпроса откъде да започнат първото хранене.

Таблица за въвеждане на храна по месеци за кърмачета ще помогне да се ориентирате при включването на определени храни в диетата.

Възраст на дететоРазрешени продуктиВажни точки
6 месецаПюре от тиквички, броколи, карфиол, тиква или моркови.По-добре е да започнете със зеленчуци, които не са с ярък цвят..
7 месецаКаша от ориз, елда или царевица.Зърнените храни не трябва да съдържат глутен; те трябва да се варят във вода без добавяне на сол и захар.
Осем месецаГовеждо, пуешко, пилешко, плюс картофено пюре и жълтък.Всички продукти се въвеждат постепенно и след два дни.
9 месецаФерментирали млечни продукти като извара, кефир.По-добре е да изберете продукт, който има кратък срок на годност (не повече от 5 дни), или да го направите сами.
10 месецаПлодове (сушени плодове, ябълки, круши).Много плодове причиняват ферментация и повишено образуване на газове, така че е по-добре да се варят компоти, да се пекат или добавят плодове към други ястия.

Допълнителното хранене, както показва таблицата, е по-добре да започнете със зеленчуци. В редки случаи те причиняват алергии, съдържат повече фибри и следователно допринасят за активиране на чревната подвижност. Освен това, ако започнете въвеждането на допълващи храни с плодове, тогава е по-трудно да въведете зеленчуци след тях, тъй като те нямат сладък вкус..

Ако децата, докато са кърмени, не наддават добре, тогава зърнените храни се въвеждат първо в менюто, а едва след това - зеленчуците. Всеки нов вид продукт трябва да се дава отделно и за цял месец..

Ако самата майка приготвя пюре от зеленчуци или каши, тогава може да се добави растително масло. Схемата за въвеждане на растително масло е следната.

 1. Започнете с една капка през първия ден.
 2. На втория ден дозата се увеличава до 2 капки..
 3. На третия ден добавете до 5 капки.
 4. Четвъртият ден - можете да включите ¼ чаена лъжичка.
 5. На петия ден количеството масло ще бъде равно на 3 грама (половин чаена лъжичка).
 6. През следващите дни порция растително масло се равнява на една чаена лъжичка (5 грама).

След като сте усвоили хипоалергенните зеленчукови ястия от тиква, карфиол и броколи, струва си да започнете въвеждането на ястия от моркови и тиква. Но по-често от 3 пъти седмично не се препоръчва да предлагат на детето.

След като вашето мъниче се запознае с различните видове зеленчуци поотделно, можете да започнете да смесвате няколко храни в едно ястие. Но това е в случай, че не е имало реакция от тялото на някой от компонентите под формата на диария, повръщане, обрив.

Например схемата за въвеждане на пюре от карфиол в менюто е следната.

На първия ден сутрин преди основното хранене на детето се предлага чаена лъжичка пюре и 180 мл адаптирано мляко или кърма.

На 2-рия ден - две чаени лъжички.

3-ти ден - четири чаени лъжички.

4-ти ден - 40 грама.

5-ти ден - 80 грама.

6-ти ден - 120 грама.

На 7-мия ден количеството зеленчуково пюре се довежда до 150 грама, а порцията от сместа или кърмата се намалява до 50 мл.

Зеленчукови пюрета, допълващи храни, трябва да се предлагат сутрин по време на закуска преди основно кърмене или адаптирано хранене.

На 8-ия ден схемата на приложение се повтаря отново, само с друг зеленчук, например броколи. До края на седмицата можете да добавите този зеленчук към карфиола..

Не трябва да насилвате детето да яде. Ако ястието не му харесва, можете да опитате да го въведете след няколко дни или дори седмици. Не можете да добавяте подправки (сол или захар), мислейки, че ястието ще има по-добър вкус от това.

Правила за използване на нови ястия

Понякога детето има реакция на организма към първите допълващи храни. Има диария или запек, честа регургитация, повръщане, обрив по тялото, болка и колики в корема. Ако се появят такива реакции, въвеждането на допълващи храни трябва да се преустанови, повторното включване на продукта в диетата може да се повтори след месец.

Храни, които не трябва да се дават на бебета под една година и особено като първоначална допълваща храна на 6 месеца:

 • сокове, тъй като те могат да причинят повишаване на киселинността в стомаха;
 • житни зърнени култури, които включват глутен;
 • не можете да храните детето си с пресни зеленчуци, тъй като те причиняват повишено образуване на газове в корема и трудно се усвояват от организма;
 • бисквитки и други сладки десерти от този вид;
 • кравето мляко също е забранено.

За да може първото допълващо хранене да е от полза и да не навреди на здравето на детето, трябва да знаете откъде да започнете и как правилно да включите храни в диетата..

 1. Ново ястие трябва да се въведе в диетата само в момент, когато детето е напълно здраво..
 2. Допълнителното хранене започва на принципа на бавно увеличаване, от 5 грама. До една година допълващите храни не трябва да надвишават 180 грама.
 3. Трябва да започнете с еднокомпонентен съд, течен в консистенция.
 4. Храненето се извършва с лъжица, докато бебето трябва да седи.
 5. Допълнителните храни се предлагат веднъж на ден.
 6. Не можете да въведете ново ястие в дните на предложените профилактични ваксинации.

След като бебето усвои зърнените храни и зеленчуците, можете едновременно да ги включите в диетата. Общият обем на всяко от тези ястия не трябва да надвишава 160 грама. Дете на 6 месеца се храни 5-6 пъти на ден. Схемата за приемане на храна на дете след шест месеца може да изглежда така:

 1. Първата закуска ще се състои от адаптирана формула или кърма.
 2. Втора закуска - всякакъв вид безглутенова каша.
 3. Следващото хранене е през обедното време и ще се състои от зеленчуково пюре.
 4. Четвъртото и следващите хранения ще включват само адаптирано мляко или кърма.

За всяко хранене детето трябва да пие около 200 ml адаптирано мляко или майчино мляко.

Рецептите за приготвяне на пюрета от плодове и зеленчуци, както и зърнени храни, трябва да наподобяват консистенция на кърма. Позволено е растително масло. Не давайте неразредени сокове.

Как трябва да се храни бебе на половин година?

Таблицата ясно ще покаже как ще изглежда приблизителното меню по продукт, включително първите допълващи храни.

Възраст

скъпа

5 месеца6 месеца6,5 месеца7 месеца
ЗакускаМонокомпонентно зеленчуково пюре. Започнете от 5 g и работете до 50 g.Зеленчуково пюре 70 г с капка растително масло.Каша без глутен - от 30 g.Каша - 100 g, плодов компот - 10–20 g.
ВечеряПюре от хипоалергенни зеленчуци с добавка на 2 g растително масло.Зеленчуково пюре - около 140 грама с добавяне на 3 г растително масло.
Следобедна закускаПлодово еднокомпонентно пюре - от 5 до 40 g.Пюре от круша или ябълка - 30 до 50 g.Можете да предложите плодово пюре, смесено от различни компоненти, около 50 g.
ВечеряКефир или извара - 10-15 g.

Менюто на дете на 6 месеца трябва да съдържа банани, сливи, круши и зелена ябълка от плодове.

Ако плодовите сокове са включени в диетата, тогава те трябва да се разреждат с вода. Плодовото пюре се препоръчва да се въвежда само 2-3 седмици след сокове. Въвеждането на плодове не се препоръчва до 10 месеца.

Как да въведете ново ястие в менюто на детето и откъде да започнете - отговорът до голяма степен зависи от вида на храненето. Таблицата ще ви помогне да разберете разликата между режима на хранене за продуктите на деца с естествено и изкуствено хранене..

ПродуктиВъзраст на детето (месеци)
Естествено храненеИзкуствено хранене
34пет6734пет67
Кърма или адаптирано мляко800550850750400350

Каша, g8813080120150
Зеленчуково пюре, g10015080120150170
Плодово пюре, g506520.тридесет405060
Масло, ч.л..0,250,5123
Изваратридесеттридесет3540
Месно пюретридесеттридесет40
Жълтък, бр.1/41/41/2
Бисквитки, g3-43-44-5
Плодов сок, мл5025тридесет405060
Млечни продукти150

Както показва таблицата, допълващите храни се въвеждат в диетата на изкуствени хора малко по-рано. Зеленчуците и зърнените храни се въвеждат в диетата по същия начин. Трябва да започнете с варени във вода зърнени храни, след това половина и половина с мляко и едва по-близо до годината можете да добавите пълномаслено мляко.

Приблизително меню за бебе, което е изкуствено хранено (при условие, че ястията от зърнени храни, зеленчуци и плодове се абсорбират) ще изглежда по следния начин.

 1. Първа закуска - само микс.
 2. Втора закуска - каша без мляко и смес.
 3. Обяд - зеленчуково пюре и смес.
 4. Вечеря - само микс.

По време на обяда можете да предложите плодов сок и да замените зеленчуковото пюре с плодове.

Примерно меню за деца, които са кърмени:

 1. Първа закуска - само мляко.
 2. Втора закуска - каша или зеленчуци и кърма.
 3. Обяд - основно кърмене и плодов сок.
 4. Вечеря - само с кърма.

След като бебето ви свикне с новата храна, допълнителните храни трябва да отнесат кърменето на заден план..

Допълнителните храни трябва да се въвеждат в диетата своевременно. Не е необходимо да бързате прекалено много, но оставянето на бебето за дълго време само с кърма или адаптирано мляко не трябва да бъде, това няма да е от полза за растящия организъм. Състоянието на бебето и консултацията с лекар ще помогнат за правилното планиране на менюто за всеки ден.

Хранене по възраст: Размери за сервиране

Когато започнете да въвеждате допълнителни храни, е важно да знаете колко да предлагате на бебето си нови храни..

Също така ще ви е интересно да знаете как и кога да въведете допълнителни храни..

Започвайки да въвежда допълващи храни, майката търси отговори не само на въпроси за това с какви продукти да запознае бебето и в каква последователност. Също така е важно да знаете в какви количества да предлагате на детето нови продукти..

Тъй като запознаваме бебето с напълно нови, непознати ястия, напълно логично е да започнем представянето на всеки продукт с микро порции. На този етап нашата задача не е да храним детето със зеленчуково пюре или каша, а да го оставим да свикне с новия вкус и текстура на ястието. Също така е важно да проверите реакцията на организма към продукта. Ето защо се препоръчва да се дава всеки нов зеленчук или плод сутрин..

Какво представляват микро порциите?

Това е буквално четвърт чаена лъжичка. Дори ако бебето е щастливо да изяде този обем, не трябва да давате повече през първия ден. В края на краищата, ако до вечерта храносмилането на детето внезапно се разстрои или се появят обриви, те ще бъдат по-слабо изразени, отколкото ако за радост нахраните малкото половин буркан картофено пюре наведнъж.

Е, и ако детето е към вашия ентусиаст: "Какво вкусно пюре ще опита Ванюша сега!" направи изразително "пчееееее" или намаза тиквичките по лицето - не се притеснявайте.

На следващия ден отново предложите на трохите четвърт чаена лъжичка същите тиквички. Тази ситуация може да се повтори повече от веднъж или два пъти. Понякога трябва да се предлага нов продукт на дете до 10-15 пъти, за да се съгласи детето да го яде. Бъдете последователни и търпеливи и усилията ви ще бъдат възнаградени. И кой каза, че ще бъде лесно?

Как да увеличите размера на порциите си

Ако на следващата сутрин след като детето е опитало първата допълваща храна (най-често това е зеленчуково пюре от тиквички или карфиол), той се чувства добре, порцията леко се увеличава - до половин чаена лъжичка.

Не се притеснявайте, няма да има нищо лошо от такава "охлювна" скорост. Бебето ще бъде леко пристрастено към новия вкус. И тогава увеличаваме порцията всеки ден с един и половина до два пъти.

Тоест на третия ден бебето вече ще получи пълна чаена лъжичка, на втория - две, на третия - четири, което ще бъде 20 грама от продукта. На четвъртия ден обемът на порцията ще бъде 30-40 грама, на петия - 50-80 грама, на шестия - 100-120 грама, на седмия - 120-150 грама. Така за около седмица достигате възрастта на размера на сервиране. На шест месеца, когато въвеждаме допълващи храни, точно това количество яде детето.

Не се стремете обаче по никакъв начин да натъпквате точно толкова в трохичката и нито грам по-малко. Не всички деца ядат пълното количество. За някои са достатъчни 80-90 грама пюре или каша. Не забравяйте, че кърмата или адаптираната млечна формула, които се предлагат след допълнително хранене, продължават да бъдат основната диета на детето до навършване на една година. Така че хлапето ще вземе "своето".

И в търсене на отговор на въпроса дали детето яде, фокусирайте се не върху количеството изядена порция, а върху общото благосъстояние и месечното наддаване на тегло на бебето. И не забравяйте, че злоупотребата с храна не е приемлива на нито един етап от живота на детето. В противен случай ще предизвикате постоянна неприязън към храната или определени храни в продължение на много години, нараствайки малко нежелателно.

Интервалът от време, когато увеличаваме размера на порцията до възрастовата норма, може да бъде удължен до 10-12 или дори повече дни, ако трохата е алергична или например болна или е била ваксинирана. Не забравяйте, че колкото по-малък е размерът на порцията и колкото по-бавно се увеличава, толкова по-малък е шансът за диатеза или разстройство на храносмилането..

Когато преминете към въвеждането на следващия зеленчук, общото количество зеленчуково пюре остава същото. Просто леко намалявате обема на картофено пюре от познат продукт, например тиквички, точно колкото давате картофено пюре от нов продукт, например карфиол.

Постепенно, когато детето расте, размерът на порцията се увеличава. До една година бебето вече изяжда до 180 г зеленчуково пюре по обяд.

Как да въведем следните допълващи храни

Подобна е ситуацията и с кашата - вторият допълващ хранителен продукт. Започваме с малки количества - с четвърт или половина чаена лъжичка и в рамките на 5-7 дни довеждаме обема до около 150 грама. На седем месеца обемът на кашата е 160-170 грама, на осем до девет месеца - 170-180 грама, на едногодишна възраст - 200 грама.

От седем месеца растителното масло се въвежда в растителното пюре в малки количества - 5-10 грама. Този обем остава непроменен.

На шест до седем месеца предлагаме на бебето плодово пюре. Както при зеленчуковото пюре или каша, започваме да даваме плодово пюре с четвърт до половин чаена лъжичка, в рамките на 5-7 дни го увеличаваме до 50 грама. На осем месеца обемът на плодовото пюре е 60-80 грама, на 10-12 месеца - 100 грама.

Следващият допълващ хранителен продукт е месото. Можете да го въведете още на шест месеца, но мнозина го въвеждат на седем или дори осем месеца. Традиционно започваме с малки количества от продукта и постепенно увеличаваме, довеждайки до 10 грама в рамките на 5-7 дни. Порциите растат с течение на времето - около 10 грама всеки месец. До една година детето изяжда до 70 грама пюре от месо.

Вече от шест месеца, по препоръка на педиатър, можете да въведете извара. Започваме с 5 грама бебешка извара без плодове, например, добавяйки я към кашата. След като се уверим, че бебешката извара се понася добре, увеличаваме порцията до 10 грама, след което обемът се увеличава с около 10 грама всеки месец. До една година бебето получава 50 грама извара дневно.

На 8 месеца диетата на бебето може да бъде разширена с ферментирали млечни продукти като кефир, биолакт, кисело мляко. Първата порция е буквално 1 чаена лъжичка, след това увеличете обема с 1 чаена лъжичка на ден. За седмица или десет дни достигаме обем от 50 ml, а за три седмици - 150 ml. Дневната порция от всички пиещи ферментирали млечни продукти не трябва да надвишава 200 ml.

След седем месеца добавете ¼ към зеленчуково пюре или каша, а от 9 месеца - половин яйчен жълтък дневно.

От осем до девет месеца детето трябва да дава риба вместо месо 1-2 пъти седмично. За предпочитане е това да са индустриални пюрета. Първоначалният обем на рибеното пюре, степента на неговото натрупване и възрастовите норми са подобни на тези с допълнителни храни с месо. До една година детето получава 30-60 грама риба, общият обем на седмица е около 100 грама.

Към днешна дата въвеждането на сокове на деца под една година са много внимателни. Техният сладък вкус може да затрудни впоследствие въвеждането на по-малко захарни храни в диетата. Сокът се въвежда на около 10-12 месеца. Първият обем е половин чаена лъжичка. В рамките на 3-4 седмици порцията се увеличава до 80-100 ml.

Разбира се, препоръчителните насоки за възрастта и схемите на сервиране в началото могат да изглеждат обезсърчително. Повярвайте ми обаче, след като сте започнали допълнително хранене, бързо ще овладеете тези прости мъдрости. И това знание и майчина интуиция ще ви помогнат..