Всяка бременна жена, особено ако очаква бебе за първи път, рано или късно задава въпроса: Как да разберем, че е време да отидем в болница? В допълнение към очевидните „симптоми“ на началото на раждането, като контракции или изтичане на околоплодна течност, има и така наречените предшественици на раждането, които ви позволяват да се подготвите предварително и да разберете, че раждането на бебето е точно зад ъгъла..

Какви са предвестниците на раждането?

Предвестниците представляват определени признаци, по които може да се предположи, че скоро ще започне раждането.

За последните гестационни седмици е характерна промяна в хормоналните нива. В резултат на остаряването на плацентата, нивото на прогестерон, произвеждан от тялото, намалява, което е отговорно за поддържането и нормалния ход на бременността през деветте месеца. Количеството на този хормон зависи от нормалния тонус на матката, образуването на лигавица, развитието на бебето, снабдяването с кислород и други необходими вещества към него и т.н. Вместо прогестерон започва интензивно да се произвежда естроген, който е необходим, за да се подготви женското тяло за предстоящото раждане. Той осигурява еластичност и проходимост на родовия канал, както и скоростта на дилатация на шийката на матката. Освен това, веднага щом се натрупа необходимото количество естроген, към мозъка ще бъде изпратен нервен импулс и ще започне раждането..

Предвестниците на раждането се превръщат във външен отговор на хормонални промени, които настъпват преди раждането в тялото на бъдещата майка. Появата им е абсолютно нормална, така че не трябва да се притеснявате и спешно да се консултирате с лекар, ако жената открие един или няколко симптома у нея. В същото време няма нужда да се притеснявате, ако бременната жена не ги забележи, тъй като това изобщо не означава, че няма подготовка за раждане. Това само показва, че преминава незабелязано от жена..

Важно е да се отбележи, че предвестниците на раждането могат да се появят седмица или дори две преди раждането. Те не означават, че раждането ще започне веднага. По правило намаляването на времето между появата на първите признаци и раждането е характерно за многородящите. В този случай предшествениците могат да се появят след 1-2 дни..

Какви симптоми посочвам за непосредственото начало на раждането??

Сред основните симптоми, показващи непосредственото начало на трудовата дейност, могат да се откроят:

 1. Диарични изпражнения. За да улесни предстоящото раждане и преминаването на бебето през родовия канал, тялото започва да премахва всичко ненужно от себе си. В резултат на това може да се появи диария. Може да се появи няколко пъти на ден, но е придружено от дехидратация, както и от промяна в цвета и миризмата на изпражненията. Като правило този знак, за разлика от останалите, се появява почти преди раждането за 1-2 дни. Може обаче да отсъства, ако жената е многородна.
 2. Отслабване. В резултат на хормонални промени излишната течност се елиминира преди раждането. Колкото повече, толкова по-силен е отокът по време на бременност. Течността се задържа в организма под въздействието на прогестерон, но намаляването му води до отделянето му, което допринася за загуба на тегло от 0,5 до 3 кг.
 3. Изолация на лигавицата. По време на бременността е необходима лигавична запушалка, създадена от специален секрет на цервикалния канал, за да се предпази плода. Това е необходимо, за да се предотврати навлизането на инфекция от влагалището в маточната кухина. Естрогенът омекотява шийката на матката, отваря канала й, което води до жълтеникаво-кафяво отделяне, прозрачно или желеобразно, но без неприятна миризма. Слизестата запушалка може да излезе изцяло или на части. Като правило не се придружава от болезнени усещания, но наличието на дърпаща, лека болка, както преди менструация, също е вариант на нормата. Веднага след като коркът се отлепи от бебето, нищо не предпазва от бактерии, така че не се препоръчва да се къпете, можете да използвате само душ.
 4. „Пролапс на корема“. По правило детето е в главна форма. Преди да роди, главата му дърпа матката надолу, притискайки се към входа на малкия таз и се подготвя за движение по родовия канал. Благодарение на тези промени матката престава да притиска толкова силно диафрагмата, в резултат на което жената може да почувства следните подобрения - задухът изчезва, киселини и чувство на тежест спират. Въпреки това, натискът върху органите, разположени в тазовата област, се увеличава, в резултат на което се увеличава желанието за използване на тоалетната..
 5. Дискомфортът. В резултат на изкълчване на връзки, както и прилив на кръв към тазовите органи, може да се появи дискомфорт в долната част на корема, в лумбалната област или малко по-долу. Болката не трябва да е силна, тя прилича на усещане за дърпане преди менструация. Дискомфортът може да се прояви както при отпадане на лигавицата или при тренировки, така и без видима причина.

Кога е време да отидете в болницата?

Дългото пътуване от девет месеца приключва. Как да определите момента, в който е дошло времето да отидете в болницата?

Надежда Зарецкая
Доктор от най-висока категория, акушер-гинеколог, кандидат на медицинските науки, специалист по акушерство и гинекология и генетика, специалист по медико-генетично консултиране на семейства и бременни жени. Провежда пренатална диагностика на фетални заболявания.

Първо, трябва да знаете очакваната крайна дата на календара. Продължителността на бременността е различна за всяка жена; средно е 280 дни или 40 седмици, колебанията от 38 до 42 седмици се считат за нормални.

Как да разберете датата на падежа?

Има различни начини за изчисляване на падежа. Някои се опитват да определят деня на зачеването и да броят дните от него. Въпреки това, денят, когато е настъпил полов акт и самият ден на зачеването, може да не съвпадат, тъй като сперматозоидите са в състояние да запазят своята жизнеспособност и да „изчакат“ яйцеклетката в женските полови органи няколко дни.

Определяне на датата на раждане по менструация

Най-често срещаният начин за изчисляване на падежа е „по менструация“. Това обикновено е добре документирано събитие. Необходимо е да се помни точно първия ден от последната менструация, от началото на която се предлага да се броят 280 дни. И още по-лесно - добавете още 7 дни към датата на първия ден от последната менструация и отбройте три месеца назад. Например последният период започна на 5 септември. Тогава раждането може да се очаква на 12 юни (5 + 7 дни = 12, 9-ти месец септември - 3 = 6-ти месец юни). Но този метод ще бъде ненадежден, ако жената има нередовен менструален цикъл или не помни датата на менструацията си..

Изчислете датата на падежа си по период, като използвате нашия калкулатор за падеж

Определяне на датата на раждане чрез ултразвук

В съвременните условия датата на раждане се определя доста точно, като се акцентира върху данните от ултразвуково сканиране (ултразвук), извършено преди 12-та седмица от бременността. В по-късните етапи на бременността грешката при определяне на термина с помощта на ултразвук се увеличава. Това се дължи на факта, че размерът на плода, от който лекарят се ръководи в своите изчисления, в края на бременността има големи индивидуални колебания.

По същия начин изчислението се извършва въз основа на датата и продължителността на бременността, установени при първото посещение на лекар (метод "при първото посещение в предродилната клиника"). Колкото по-скоро Вашият лекар определи гестационната възраст, толкова по-точни ще бъдат Вашите бъдещи прогнози за датата на раждането..

Определяне на датата на раждане чрез движения на плода

Можете грубо да изчислите датата на раждане и първото движение на плода: при първородни жени това се случва средно на 20 седмици, а при многоплодни жени - на 18 седмици. Разбира се, това са много субективни усещания, защото моментът на първото движение на детето не винаги е ясно различим.

Можете да разберете за доносената бременност и предстоящото раждане по няколко признака. За около 1 - 2 седмици се появяват така наречените "предвестници" на раждането.

Предвестници на раждането

Повечето жени в края на бременността забелязват, че коремът им е „спаднал“ и е станало по-лесно да се диша. Това е така, защото по време на доносена бременност количеството на околоплодните води леко намалява и главата на плода се притиска към входа на таза на жената. Матката става по-възбудима, тя „тренира“, подготвя се за голямата работа, която предстои. Нередовното, безболезнено напрежение на матката и чувството за тежест в долната част на корема и кръста се наричат ​​„контракции на бременни жени“. Не винаги дори лекар може да каже със сигурност дали това е началото на раждането или се случват подготвителни контракции. Ако такова състояние на повишена нередовна възбудимост на матката продължи 1 - 2 дни, тогава е по-добре да се свържете с родилния дом, където да преценят дали детето страда от това.

Няколко дни преди раждането (или в деня на раждането) от гениталния тракт могат да се появят леки слузести отделения, понякога с малки ивици кръв. Обикновено казват, че „лигавицата се е отлепила“. Това е благоприятен признак за омекотяване и "съзряване" на шийката на матката..

При много жени до края на бременността коластрата, предшественикът на кърмата, се освобождава от зърната..

Здравата жена с благоприятна бременност може да бъде у дома преди началото на раждането. Ако има отклонения в здравословното състояние на жената, бременността има усложнения, ако се установят признаци на страдание на плода, тогава, разбира се, последните 1 - 2 седмици (и, ако е необходимо, повече) трябва да бъдат в родилния дом под наблюдението на специалисти. Напоследък много жени, особено градските, предпочитат да ходят предварително в родилния дом. Това очевидно се дължи на общо влошаване на здравословното състояние на населението, желанието на семейството, ако е възможно, да се застрахова от различни инциденти..

Кога е време да отидете в болницата?

И така, у дома сте почувствали някаква промяна в състоянието си. Имаше тежест, лека болка в долната част на гърба, в долната част на корема, матката се напрегна и стана много плътна на допир. Отначало контракциите и отпускането на матката са нередовни, продължават 5 - 10 секунди с дълги почивки (до половин час). След това честотата и интензивността им се увеличават. Започнаха контракциите. Ако раждате за първи път и живеете близо до болницата, тогава можете да изчакате, докато контракциите станат редовни - веднъж на всеки 5 до 7 минути. Ако раждането се повтаря, веднага след началото на контракциите трябва да отидете в болницата. Повторните раждания обикновено са по-бързи от първите, съществува риск от раждане извън болницата.

Често околоплодната течност може да изтече преди началото на раждането. Нормалното съдържание на вода в матката до края на бременността е до 1,5 литра. Може да почувствате, че от влагалището изтича лека, топла течност (няма връзка с уринирането). Може да изтече малко течност или всички 1,5 - 2 литра. Както и да е, ако забележите необичайно мокро бельо, това е ситуация, при която трябва да отидете в болницата без забавяне. Ако водата се е изляла напълно или изтича леко, това означава, че целостта на мембраните е нарушена и детето вече не е защитено от въздействието на външната среда, предимно от инфекциозни агенти. Времето се брои на часовника, препоръчително е дете в такава ситуация да се роди не по-късно от 12 часа след изливането на вода. Лекарят в родилния дом трябва да определи дали имате шанс да имате вагинално раждане или е по-добре да направите цезарово сечение. В повечето случаи след изливането на вода започват нормални контракции и раждането завършва безопасно.

По-горе обсъдихме типичните нормални ситуации в края на бременността. Но са възможни и усложнения. Има ситуации, които изискват специално внимание и спешна помощ, за които жената с доносена бременност трябва да знае. Незабавно се обадете на линейка и отидете в болницата, ако:

Предвестници на раждането: Кога да отида в болница

Кой вариант е по-близо до вас - отидете предварително в болницата или елате там с контракции?

В първото Б отидох в родилния дом с контракции, но не с първите (тренировъчни / фалшиви) контракции, а когато контракциите станаха динамични с интервали между контракциите от 15-10-5 минути. (в случая, преди раждането на детето - 8-7-6 часа), независимо дали водата се е оттеглила или не. При пристигане в РД, в приемния отдел, разкритието беше 4 см, незабавно изпратено до прът и веднага коркът се отлепи, след известно време водата си отиде и след известно време тя роди (за подробности вижте по-долу: P. S.).

Ако дойдете в болницата на твърде дълги интервали или с обучителни (фалшиви) контракции, без разкриване, те могат да бъдат изпратени у дома.

Можете, разбира се, да отидете предварително в родилния дом (за това трябва да вземете направление от вашия гинеколог), но чакането на динамиката при контракциите е най-приятно у дома, до любимия ви съпруг, в топла, уютна домашна обстановка, активно ангажирана с мъжка терапия с оргазъм и сперма... за стимулиране на раждането дейности, отколкото в "студено сивите" стени на болницата, наситени с миризма на наркотици, в страх и напрежение... поради което процесът на раждане може да изчезне на нервна основа и лекарите ще трябва да направят стимулация.

Но ако има медицински показания - отидете в болницата предварително, не трябва да рискувате и да пренебрегвате препоръките на лекарите.

Има индикации, при които не могат да се очакват динамични контракции!
Те включват:

- зелените води с миризма са се отдалечили (нормата е чиста вода с бели люспи без мирис) - знак, че детето страда;

- червена кръв, дори ако капка (нормата е ихор със слуз) - отлепване на плацентата;

- Остра коремна болка, без контракции (по време на контракциите коремът се превръща в камък, след това е мек и болката не е задължителна, особено в началото) - отлепване на плацентата;

- водата е отстъпила драстично, до 2 литра (нормата е малко, някъде до чаша наведнъж) - възниква, ако детето лежи с крака надолу, а не с главата, както се очаква; или бебето е твърде малко (за недоносеност, преждевременно раждане или; ако бебето е доносено, но физиологично малко - в този случай това е норма!);

- контракции на всеки 10 минути. а разстоянието между тях намалява

За някой от тези симптоми - спешно се обадете на линейка!

Нека ви напомня: нормалното раждане се счита за период от 38 седмици. до 43 седмици.
Ако вече имате PDD (40 седмици), а раждането все още не е започнало, не е нужно да биете аларма - детето все още не е готово да се роди, тук всичко е индивидуално. Продължавайте да посещавате вашия гинеколог както обикновено. Алармата трябва да се включи след 43 седмици, тъй като от този момент бременността се счита за следсрочна и изисква намеса от лекари.

В подхода на раждането можете да се съсредоточите върху предвестниците на раждането:

1. Не след дълго преди началото на раждането тазовите кости започват да се разминават. Това може да бъде придружено от не силни, но неприятни болезнени усещания..

2. Месец преди раждането - неприятни стягащи усещания в долната част на корема.

3. Средно 4 седмици (за всеки по различен начин имам 1 седмица преди раждането) стомахът потъва. Матката се спуска в малкия таз. Бебе в положение с главата надолу, до родовия канал.

Типични признаци на увиснал корем:
- изчезването на киселини и оригвания, така измъчени по време на бременност;
- по-лесно дишане, тъй като матката вече не оказва натиск върху диафрагмата;
- появата на дискомфорт при ходене - походката е като на патица и е трудно да държите коленете заедно в седнало положение - те се движат настрани, както при мъжете, трудно е да седите наведени - искате да сгънете гърба и раменете назад колкото е възможно повече;
- по-чести позиви за използване на тоалетната по малък начин, защото матката по-силно притиска пикочния мехур;
- наличието на неприятна болка в перинеума и таза - матката, притискаща фаринкса, допринася за разминаването на тазовите кости;
- между гърдите и стомаха се появява свободно пространство - поставя се дланта;
- трудно е да обуете обувки върху себе си, дори до степен на невъзможност
- в огледалото можете да видите, че пъпа гледа към пода - можете да го видите много добре в профил - тези около вас, които са видели корема ви, преди да е потънал, го виждат отстрани - тогава как вие самите може все още да не го забелязвате.

Ако все още имате съмнения дали стомахът ви е спаднал или не, направете серия от тестове:
- опитайте се да седнете на стол и да свържете коленете си заедно, не през себе си, а плавно, без натиск върху стомаха. Ако се окаже, стомахът определено не е спаднал. Когато стомахът падне, с цялото желание да свържете коленете, това няма да работи;
- седнете на стол и се наведете. Ако е трудно да се наведете, гърбът автоматично ще се огъне назад - надолу. Оказва се мърляв само докато коремът падне;
- опитайте се да се наведете и в седнало / изправено положение и да обуете обувки върху себе си. Ако не се нуждаете от помощта на съпруга си, не слизайте.

4. Не след дълго преди раждането апетитът изчезва, може да се появи гадене, повръщане, както и разхлабване на изпражненията, както при диария. Теглото може да отиде малко.
Почиствайки червата, тялото се подготвя за раждане.От този момент е по-добре да не се яде нищо, по-лесно е да се роди на гладно. Но ако гладът наистина победи - яжте, но не преяждайте, отдайте предпочитание на леките тънки супи.

5. Синдром на гнездене. Една жена изведнъж започва активно да се подготвя за появата на бебе: тя пере бебешки дрехи, изкупува всички бебешки дрехи подред, лепи отново тапета в детската стая, пренарежда мебелите... Синдромът рязко се заменя с апатия.
Опитайте се да насочите енергията в полезна посока, ходете повече.

6. Разбъркването спира. Детето става тихо, набира сили, подготвя се за раждането.

7. Има секрети със слуз. Шийката на матката се отпуска, съдовете се спукват. Това отделяне може да е по-дебело по време на полов акт..

8. Излиза корк - съсирек от слуз. Коркът може да бъде вискозен, така че да можете да го вземете или да разредите водниста слуз..
В този предвестник не е ясно: раждането ще започне този час или след седмица. Не е причина да отидете в болницата.

9. Изтичане на вода. Водите се проверяват с уплътнението: ако уплътнението абсорбира течност - вода; ако течността остане на повърхността под формата на слуз - запушалка.
Бавно отиваме в болницата: проверяваме чанти, документи.
https://www.baby.ru/blogs/post/37399361-32216313/

10. Тренировъчни (фалшиви) контракции - тонусът на матката, матката се подготвя за отваряне w. матка: коремът понякога се превръща в камък - понякога е мек..., докато болката не е необходима: тя може да бъде както напълно безболезнена, така и болезнена - дърпащи усещания, както при менструация. Тренировъчните контракции са хаотични, хаотични, без динамика, с интервал между контракциите: след това 2 минути, след това 2 часа, след това 2 секунди, след това 20 минути... Ако в този момент отидем в болницата, може да ни върнат у дома.

Първите тренировъчни контракции могат да започнат дори преди коремът да падне надолу (те започнаха за мен 2 седмици преди корема да спадне) и да имат много дълъг интервал: Ами сега! И забравих - тишина за няколко дни / седмици.

11. Родовите болки са динамични, по-интензивни, интервалът между контракциите е 20 минути. и отива към намаляването. Показва, че разкриването на w. матката започна.
По това време всичко за болницата трябва да е готово. Сега можете да се грижите за себе си: секс по пътеката, душ, маникюр: изрежете ноктите си (не е необходимо да изрязвате много кратко, можете да оставите до 5 мм) и премахнете лака (позволено е ноктите да се покрият с прозрачен лак, тъй като лекарите определят цвета под кожата на ноктите състояние на родилка), обръснете се, обадете се на приятели...

12. Родовите болки са динамични, интервалът между контракциите е 10-5 минути. и продължава да намалява. Преди доставка, около 6-7 часа.
В този момент извикваме линейка, независимо дали коркът и водата са се оттеглили или не. Отиваме в болницата. Ако водата не е излязла, в болницата ще бъде пробит балон.

Най-силната и продължителна контракция на труда трае 1 минута, всички останали контракции продължават няколко секунди.

Скорост на дилатация на шийката на матката - 1 см (1 пръст) на 1 час, пълна дилатация на шийката на матката - 10-12 см (10-12 пръста) на 10-12 часа.

Хващането на болката започва постепенно и се увеличава във възходящ ред, от напълно без болезнени контракции / след това: "О!" - и те забравиха, за: "Боже, убий ме!" - Не като във филмите, - жената е тиха, спокойна. а след това рязко към цялата къща: „А-аааа. ”, И започна... След 5 минути. тя е с бебето на ръце. - никога не се случва в живота!

Самият връх на схващането на болката настъпва в момента, когато w. матката вече е напълно отворена до 10-12 см и детето се спуска в малкия таз. В този случай болката е придружена от силни желания за натискане. В този момент в никакъв случай не трябва да натискате, защото вашето w може да пробие от това. матка, също в този момент в никакъв случай не трябва да седите на свещеника, защото това може да увреди главата на детето (можете само да клякате или фитбол; ако лежите и искате да станете, трябва да станете, избягвайки седнало положение) издърпващи контракции трябва да се дишат!

Когато детето напълно потъне в малкия таз, спазмовите болки ще отминат, акушерката, без да ви докосва, вижда задната част на главата на бебето, а вие можете да докоснете задната част на главата на бебето с ръка - от този момент можете да бутате... Важно е да се подчинявате на акушерката във всичко!

Първото раждане отнема средно около 10-12 часа. Вторият - 5-7 часа средно. Трето - още по-бързо.

Можете да отидете в болницата със собствената си кола - чрез гравитация. В този случай приемът става по реда на общата опашка и след пристигналите с линейка.

Но ако решите да отидете в родилния дом с линейка до конкретния родилен дом, който сте избрали, следните съвети ще ви помогнат:

1. Когато екипът пристигне, обяснете на шофьора какъв родилен дом имате нужда и предложите на водача пари - награда. Обикновено възнаграждението на водача е 500 рубли - 1000 рубли, но сумата може да нарасне до 5000 рубли или дори до 10 000 рубли. Линейка трябва да бъде взета безплатно, само до най-близкия родилен дом, където има свободни места, или до родилния дом, посочен от диспечера.

Ако шофьорът е против да ви отведе където искате за награда и продължава да настоява за неговата.

2. Откажете услугите на този екип и се обадете на приятел. В този случай те нямат право да вземат пари от вас, като конфискация..

3. Когато се обадите на нова линейка, диспечерът трябва да бъде информиран, че ще родите в конкретно родилно заведение и да посочи адреса на това родилно заведение. В този случай пристигналият екип ще бъде длъжен да ви води точно там, където диспечерът казва и безплатно, а не там, където е по-близо до тях.

В случай на пристигане в болницата с линейка, приемът става без опашка, но по реда на опашката на пристигналите в линейката преди вас.

И накрая: преди да заминете за RD, не забравяйте да измиете лака. Това е много важен момент, тъй като лекарите наблюдават състоянието на родилката по цвета на ноктите..

Успех и лесно раждане!

____________________________
P. S.: Обадих се на линейка, за да отида до пътеката за рулиране, когато контракциите бяха на интервали от 5 минути и интервалът беше съкратен. Пристигнахме бързо, в рамките на 5 минути. Лекарят на линейката е установил отвора на w. матка 2 см (2 пръста). Бях попитан до коя рулища да ме закара? Назовах желания RD. Лекарят попита и ако няма места, тогава къде да водя? Назовах алтернативна версия на пътеката за рулиране. Лекарят попита и ако там няма места, тогава къде. Казах, след това по ваша преценка... След това тя се обади на желания RD, за да попита за наличието на места там... Те бяха взети безплатно. Карахме около 30 минути.

В желаната пътека за рулиране местата бяха и аз с удоволствие бях приет, тъй като разкриването на w. матката вече беше 4 см. Както беше направено, тя незабавно беше доставена в отделен прът, с разкриването на w. матка 6 см... Ражда напълно безплатно според нейния план за раждане:
https://www.baby.ru/blogs/post/46269834-32216313/

Единственото нещо... Когато беше изписан, съпругът, акушерката, която му даде дъщеря си, му даде плик с пари, но това беше негова лична инициатива... Акушерката прие плика и, без да го отваря, го извади...

Видео:
Кога да отидете в болницата по време на раждането:

Как да разберем кога е време да отидем в болницата: 5 знака

Бръснене на срамната и клизма преди раждането: защо е по-добре да откажете

Лиза Мока дула, блогър, майка на пет деца

"Как ще разбера, че раждам?" - един от основните въпроси на жените в навечерието на първото раждане. Вече говорихме за това в кои случаи контракциите все още не са раждане. Но кога отивате в болницата? Има ли надеждни знаци, които ще ви помогнат да проследите състоянието си и да не сте там по-рано от необходимото?

Важно е всяка жена да се чувства в безопасност по време на раждането, а родилният дом е мястото, където повечето от нас усещат точно тази безопасност, от която се нуждаем - това се осигурява от присъствието на специалисти, които могат да помогнат при спешни случаи..

Но всеки специалист има време, настроение, график - има нещо, което прави невъзможно да се обърне индивидуално внимание във всеки отделен случай. Ето защо, често, когато не се изисква помощ, тя се налага по навик или, отново, съгласно разпоредбите..

За много жени става откровение, че можете да откажете от ненужна помощ, неоправдани интервенции, нежелани процедури в родилен дом, както в друго лечебно заведение. Само с подписване на документа.

Така една от родилките ми избяга със секцио. Тя подписа документ, за да му откаже, защото се увери, че CTG на детето й не показва, че страда, и няколко часа след отказа роди здрава дъщеря.

Ето защо, не забравяйте, за всеки случай, сърдечната честота за CTG: 110-160 удара / мин. (всяко дете в този диапазон има своя собствена норма). Възможно е да има временно увеличаване на битката, след това намаляване на представянето. Между контракциите сърдечната честота отново е нормална. Това е нормална реакция на детето към контракциите. И говори за доброто му състояние.

Ако сърдечната честота е монотонно ниска (повече от 10 минути) или монотонно висока (спрямо нормата), това са показатели, които изискват вниманието на специалист..

Същите тези правила ще ви помогнат да разберете дали всичко е наред с детето дали зелените води са отстъпили. Също така, сърдечният ритъм може да се чуе по време на бременност, просто като се приложи ухото към стомаха (това може да направи бащата) между пубиса и пъпа на майката отдясно или отляво (ако бебето е в главата) Когато чуете сърдечния ритъм на бебето, пребройте ударите в минута и след това пляскайте силно с ръце. Ако след това чуете повишаване на сърдечната честота, това е отлична реакция: детето реагира на външни стимули, което означава, че се чувства добре.

Вярно е, че още по-важно е при раждането жената да не мисли за какво да се съгласи и какво да откаже, а да бъде отпусната и потопена в своето състояние на „отчуждение“ от случващото се, защото хормонът окситоцин, който е отговорен за развитието на контракциите, е много срамежлив.

Ето защо винаги казвам, че трябва да отидете в болница, когато състоянието ви ви създава въпроси или притеснения или когато контракциите ви вече са напълно неоспорими.

Как да разберете, че раждате?

И така, първите контракции подготвят шийката на матката за отваряне, изглаждайки я. Може да започне няколко седмици преди раждането или в деня на раждането. След това под въздействието на контракциите шията започва да се отваря.

Отваря се постепенно и трябва да се отвори с около 10 см, а с всеки сантиметър на отваряне контракциите стават по-силни, по-болезнени, по-дълги и по-чести. Между другото, интервалът между контракциите не означава разкриване. Тя може да се увеличи с увеличаване на контракциите.

Често в историите на жените за раждането проблясва „Лекарят измери разкриването“. Или в статии за раждането се препоръчва да отидете в болницата за разкриване на толкова много сантиметри. Но трябва ли родилката да знае разкриването при раждането? Отговорът е еднозначен - не! Тъй като раждането е единичен процес и не е необходимо да се фокусирате върху сантиметрите на разкриването, това създава ненужен стрес.

Но как тогава да се ориентирате, ако искате да дойдете в болницата не твърде рано? Как да разберете, че вече сте на етапа, когато е време да отидете в болницата?

Първият съвет е да отидете в болница, когато няма съмнение, че раждате. Ако използвате "машина за бъркане", се съмнявайте, не разбирайте, "раждане ли е", отидете рано. При контракции с отвор от около 5 см вече няма да отделяте време - това ще създаде напрежение, от което искате да се освободите. На този етап вече не искате да решавате нищо.

И още няколко признака, че наистина раждате.

Ще има напрежение в краката ви, ще ви е трудно да стоите по време на битки, ще искате да стоите на пръсти. Краката "замръзват", от крак до коляно, колкото по-голям е отворът, толкова по-висок е "студът".

Междуглутеалната лента става синя (при 70% от жените), от ануса до края на глутеалната гънка, тя става синя, като синина.

Гласът се променя, трудно е да избирам думи, да бъда учтив, искам да говоря кратко, но по-добре - нищо!

Издърпвания на земята или клякане, позиция на коляното-лакът, трудно за лъжа, стойка.

Още веднъж, ако се съмнявате, това не е битка. Прогресивните контракции с отваряне на врата не оставят никакво съмнение!

Трябва ли да обръсна интимната зона преди раждането и да направя клизма

Отидете в болницата, вече обръснат, или ще се направи в приемния отдел? А какво ще кажете за клизмата? Можете също така да откажете тези рутинни процедури - и за това има причини освен обичайния дискомфорт..

Ако не изложите перинеума си, най-вероятно ще избегнете епизиотомия. Никой няма да отреже космати тъкани само за да ви припря! Убедена съм, че всяка жена трябва да ражда без епизиотомия и само в екстремни случаи, когато е необходим вакуум, тогава може да се приложи. И в екстремни случаи няма значение дали сте подготвени за разфасовката.

Относно клизмата. Първо, в живота си никога не бих влязъл в раждане с човек, който смята изпражненията при опити за смущаващи! Тъй като изпражненията при бутане се появяват поради натиска на главата на детето върху червата и никоя клизма не гарантира липсата му. Изпражненията са възобновяемо вещество! Това е нормално!

На второ място, винаги казвам на семинарите: "Позволете си да се объркате в опитите си!" Защо? Тъй като социалната нагласа, че каката е срам, кара жената да изстиска аналния сфинктер. Оказва се, че тя напъва - и в същото време прищипва мускулите на тазовото дъно! Оттук идват сълзите и то никак, защото не сте подготвили перинеума или тъканта ви не е достатъчно еластична и е склонна да се разкъсва. Не става въпрос за тъканите, а за физиологичната структура на женското тяло. И тъканите работят по еднакъв начин за всички, а отпуснатите тъкани са по-малко податливи на наранявания - това е факт..

На трето място, самата клизма уврежда чревната лигавица..

Четвърто, преди раждането тялото се самоизчиства и ако всичко не се получи до края, тогава без клизма изпражненията ще бъдат спретнати, а след клизмата, когато главата се притисне, от вас ще се излее каша.

Пето, празно черво или с течност не се амортизира от нищо по време на опити и - здравей, хемороиди или, не дай боже, чревен пролапс.

Шесто, по някаква причина в много страни хората дори не знаят какво е това. Живеех в чужбина, там от нас в шок!

Информацията на сайта е само за справка и не е препоръка за самодиагностика и лечение. За медицински въпроси задължително се консултирайте с лекар.

Кога да отида в болницата за първото и второто раждане

Предстоящото раждане на дете се сигнализира от началото на контракциите. За неопитните майки е трудно да оценят правилно чувствата си през този период. В резултат на това някои от тях бързат да отидат в родилния дом, когато има още много време преди бебето да се роди. Други отлагат таксите до последното, което води до тъжни последици. Можете да избегнете това, като разберете какво се случва с женското тяло в навечерието на раждането..

Симптоми и признаци

За да определи кога да отиде в болницата, жената трябва да знае кои признаци са основните предвестници на предстоящото раждане. Те включват:

 • отслабване;
 • намаляване на подпухналостта;
 • намаляване на активността на движенията на нероденото дете;
 • появата на крампи на краката;
 • честа диария и повръщане;
 • често уриниране;
 • намалено задух.

Освен това един от признаците, че скоро ще настъпи раждането, е упоритото желание на жената да почисти къщата и да организира подготовка за бъдещото появяване на дете в нея..

Всички тези моменти са само предшественици. Но все още не е нужно да ходите в болница. Но що се отнася до спешните признаци, когато вече не е възможно да се колебаете, бъдещата майка трябва да бъде предпазлива, ако:

 1. започнаха контракции;
 2. водни листа;
 3. лигавичната запушалка се отдели.

Изпратете водите, колко да раждате

През всичките девет месеца родителите очакват с нетърпение появата на дете и когато естествено се появят първите признаци (изпускане на запушалка, изтичане на вода), започва паника. Първото нещо, което ви интересува, когато водите са изчезнали, е кога да раждате? Колко време е нормално детето да е без вода и струва ли си да се паникьосате, ако водата се е оттеглила и контракциите не са започнали?

Всъщност трудовата дейност е толкова индивидуален процес, колкото самата бременност. Тук не е възможно да се предскаже точно точната последователност, характеристика на процеса. За някои бременни жени е трудно да определят, да разберат дали водата е изчезнала или е част от тапата, така че има малки количества околоплодна течност. Но във всеки случай трябва ясно да разберете:

 • дори малкото изтичане на вода е сигнал за началото на раждането;
 • изтичане на течност от матката в ранните стадии - рисков фактор за преждевременно раждане;
 • изтичането на вода в пълен размер винаги е причина да отидете в родилното отделение, дори ако няма контракции и шийката на матката не е готова за раждане.

За жените, които са раждали по-рано, е по-лесно да определят, че това е вода, но примипарите също трябва да се отличават с изтичане или пълно изхвърляне на околоплодната течност от маточната кухина. Въпреки това дори тази ситуация не означава, че жената ще роди след няколко часа..

Има доста чести случаи, когато постепенното изтичане на вода се случва в продължение на 3-4 дни, като в същото време бебето и майката са под наблюдението на акушер-гинеколог в родилния дом, а периодът на раждане на детето е поне 36 седмици.

Като правило, ако бременността протича нормално, детето и майката се чувстват адекватни и околоплодната течност е спукана, тогава можем да кажем, че активният труд трябва да започне не по-късно от 24 часа.

Контракции преди раждането

Първо трябва да разберете какво представляват контракциите. Те са неволни ритмични контракции на матката. С каква честота на контракциите да отида в болница? Контракциите, предвещаващи раждането, трябва да бъдат придружени от леки болезнени усещания, които в началото се усилват, а след това отново отслабват, появявайки се на равни интервали, които всеки път стават по-кратки. Наличието на болка може да разграничи тези контракции от фалшивите контракции, които ще бъдат обсъдени по-късно..

Първите контракции могат да продължат само няколко секунди на големи интервали от приблизително 11 минути. Между контракциите бременната жена може да се отпусне и да се отпусне. Ако жената ще стане майка за първи път, продължителността на контракциите може да бъде от десет до дванадесет часа. По време на второто раждане контракциите продължават много по-малко - от шест до осем часа. Тези контракции не са контракции при раждане, те действат като предвестници на раждането.

Ако контракциите се случват по-често от веднъж на всеки десет минути, трябва да отидете в болницата. Родовите болки продължават около две минути с интервал от 1 минута и са доста болезнени. Тяхното начало предполага, че раждането ще започне много скоро. Трябва да преброите контракциите с помощта на обикновен часовник или хронометър.

Съвети за бъдещи майки:

 • Жената определено трябва да има предвид, че по време на контракциите е много важно да се опита да се отпусне..
 • Правилното дишане също значително улеснява периода на контракциите..
 • Сънят може да намали усещането за болка.
 • Трябва да се опитате да избягвате неудобни позиции на тялото, когато лежите или седите, тъй като те могат да увеличат и без това болезнените усещания.
 • Вземането на топла вана ще помогне на жената не само да облекчи напрежението и да се отпусне, но и да облекчи дискомфорта..

Какви признаци показват подхода на труда

Има редица признаци, които могат да ви помогнат да определите дали бебето ви идва скоро. Разбира се, най-добрият знак е настъпването на датата, на която всъщност се планира раждането. Но съвременната медицина разглежда нормалното и доносеното раждане както на 38-та седмица, така и на 42-та седмица, така че всяка майка иска да знае по-точно дали нейното бебе ще се роди скоро. Ще опишем признаците, които ще помогнат да се предскаже това. Но трябва да се има предвид, че тялото на всяка жена е уникално и съвкупността от симптоми може да бъде много различна. Първото, второто и всички следващи раждания могат да се различават помежду си.

Първият признак е коремен пролапс. При първородните коремът обикновено пада малко по-рано, 2-4 седмици преди раждането, а при многоплодните може да спадне по всяко време, дори непосредствено преди раждането..

Само 10% от бебетата се раждат точно навреме.

Промяна на селекцията. Преди раждането балансът на хормоните се променя, което може да доведе до по-рядко и по-обилно отделяне.

Промяна в уринирането и изхождането. Увисналият корем може да увеличи натиска върху пикочния мехур, което води до повишено уриниране или дори инконтиненция. Но повишеното налягане на матката върху червата може да доведе до повишен запек. И само непосредствено преди раждането (не повече от един ден) може да се появи диария. Това предполага, че вътрешните органи на жената вече се подготвят за раждане..

Изхвърлянето на лигавицата е друг признак, който показва скорошно раждане. Но трябва да помним, че началото на отделянето, което прилича на появата на кафеникави лигави секрети, може да настъпи две седмици преди раждането или може би точно преди раждането. Коркът може да се отдалечи, едновременно и изцяло, и на части за дълго време.

Преди раждането броят на движенията на бебето намалява. Едно голямо дете трудно може да се побере в утробата на майката, затова му става все по-трудно да се движи..

Отслабването на жената е друг признак за скорошно раждане. Преди раждането балансът на хормоните леко се променя, което води до отделяне на излишната течност и жената става малко по-лека.

Също така, тренировъчните контракции ще показват скорошно раждане. Матката е в тонус, което може да бъде придружено от болка. Те се различават от реалните контракции по неравномерност и отсъствие на силна болка..

По време на прегледа на стола акушер-гинекологът също може да забележи промени в шийката на матката. Той се скъсява и става по-еластичен.

Фалшиви контракции

Такива контракции могат да придружават жената през целия период на бременността. Те могат да бъдат причинени от резки движения, физическа активност, включително бързо ходене.

Как да разпознаем фалшиви контракции:

 1. Пълна липса на болка;
 2. Интервалите между контракциите не се намаляват;
 3. Лигавицата не се откроява.

Време е здравите жени, които носят дете за първи път, да отидат в болница при следните условия:

 • броят на контракциите достига 12-15 на час;
 • контракциите стават постоянни, с почивка между тях не повече от 5 минути;
 • продължителността на една битка е по-малка от една минута;
 • контракциите стават достатъчно интензивни, става невъзможно да ги издържите и трябва да се справяте с тях по различни начини.

Има едно полезно правило, ръководено от което, трябва да отидете в болницата в точното време за това. Това правило звучи така: „4-1-1“. Това означава, че честотата на контракциите е 4 минути, продължителността е 1 минута и контракциите не спират за един час или повече..

Случаи, изискващи спешна хоспитализация

На бременна жена е позволено да пристигне в болницата предварително, при условие че е направено направление от гинеколога, който я е наблюдавал. Някои бъдещи майки са по-спокойни под наблюдението на медицински специалисти, а не заобиколени от близки в стените на домовете си. Често до ранна хоспитализация се прибягва от тези, които са имали предишно раждане с усложнения.

Медицински показания за ранна хоспитализация в болницата:

 1. Претоварване. Ако периодът е повече от 41 седмици, дори при липса на раждане, се препоръчва да отидете в болница. В болнични условия родилката ще се подложи на набор от процедури, предназначени да подготвят тялото за раждане, да омекотят шийката на матката и да я отворят.
 2. Гестоза. Това усложнение на нормалния ход на бременността изисква задължителна хоспитализация. Гестозата може да причини преждевременно раждане и при напреднала форма са необходими спешни операции по хирургично раждане.
 3. Цезарово сечение. Ранната хоспитализация позволява на родилката и медицинския персонал да извършват предварителни процедури преди операцията, включително вземане на необходимите тестове, избор на анестезия и други лекарства.

Спешни случаи

В някои случаи се изисква спешно обаждане до екипа за спешни случаи:

 • до 37 седмици започнаха реални контракции;
 • имаше пълно изтегляне на околоплодната течност и контракциите не започнаха - в този случай е наложително да се запомни времето на изтегляне на водите и да се отбележи външният им вид (прозрачност, цвят);
 • появи се изтичане на околоплодна течност с примеси на кръв;
 • кървенето от влагалището се е отворило (трябва да се различава от отделянето на лигавицата, съдържаща примеси от алена или тъмна кръв);
 • фалшиви контракции с продължителност повече от два дни, без настъпване на реални контракции;
 • изключително болезнени контракции, без релаксация на матката между тях;
 • контракциите се появяват на интервали по-малко от 7 минути и продължават повече от минута;
 • контракциите са придружени от активно движение на детето, причиняващо остра болка на майката;
 • по време на контракции главата е замаяна или тежко болна, потъмнява и се удвоява в очите;
 • кръвното налягане рязко се е повишило;
 • уринирането става трудно или невъзможно.

Изтичаше вода - трудът започна

Как изтича вода преди раждането или по време на раждането? Това може да бъде или постепенно изтичане на малко количество вода, или обилно еднократно изтичане на течност. И двата варианта се считат за норма и зависят само от характеристиките на тялото на жената и интензивността на контракциите.

Ако първите признаци на изтичане на околоплодна вода са започнали преди раждането, не е ли това състояние опасно за самото дете, колко време може да бъде без вода? След частично или пълно изхвърляне на околоплодната течност детето не е в опасна среда. Няма риск за живота и здравето му. Раждането обаче трябва да приключи през първия ден, в противен случай бебето може да страда от хипоксия (липса на кислород).

В акушерската практика има стимулиране на раждането - когато гинекологът прави пункция на околоплодните води, като по този начин провокира контракции на матката - началото на раждането. Днес тази практика е изключително рядка и често водата изцяло оттича вече със силни контракции..

Съвети за бъдещи майки преди да отидете в болница

Институцията, в която планирате да раждате, трябва да се реши предварително. Някои жени искат да бъдат родени от същия лекар, който е водил бременността. На практика обаче това не винаги е възможно. Държавната система на здравеопазването не предвижда задължителното присъствие на антенатален клиник при раждането на неговите пациенти. А в частните клиники по различни причини акушер-гинекологът, който я е наблюдавал през девет месеца на бременността, може да не е до раждаща жена в най-решаващия за нея момент. Въпреки това, няма нужда да се притеснявате, ако имате друг лекар, който отговаря за раждането. За раждането на дете изберете клиника с добри отзиви. Ако не принадлежите към институцията, в която живеете, бъдете готови да се сблъскате с възможни трудности по време на хоспитализация и с факта, че ще трябва да платите за предоставената ви медицинска помощ и да останете в клиниката. Препоръчително е да се подложите на комплекс от медицински прегледи, необходими в тази болница, и да подпишете договор за медицинска помощ.

Дръжте под ръка документите, необходими за хоспитализация:

 1. обменна карта с резултати от теста и ултразвук през последния триместър на бременността;
 2. документ за самоличност;
 3. здравноосигурителна полица.

При постъпване на родилка без горепосочените медицински документи, тя ще бъде родена в наблюдателното или дори инфекциозно отделение на родилния дом. Освен това, при липса на документ за самоличност на жена или нейната застрахователна полица, раждането е по-вероятно да бъде прието на платена основа..

Дръжте торба с неща готови:

 • няколко памучни ризи;
 • 3-4 абсорбиращи пелени за еднократна употреба;
 • няколко чифта памучни гащи;
 • санитарни кърпи (с най-висока абсорбция);
 • халат за баня;
 • чехли с гел;
 • множество двойки памучни чорапи,
 • предмети за лична хигиена;
 • кърпи.

В родилното отделение ще ви трябват само лични чехли, останалите необходими неща и спално бельо ще бъдат раздадени в родилния дом. Неща, от които ще се нуждаете след раждането, включително дрехи за бебето, могат да бъдат донесени от роднини след раждането.

Как и кога да отида в болницата?

Деветте месеца, през които носехте бебето под сърцето си, приключват. Х-часът е все по-близо и вълнението нараства. Мнозина се чудят кога ще дойде раждането и кога трябва да отидете в болницата? Невъзможно е предварително да се определи точния час и дата на раждане, освен ако не се планира медицинска намеса..

Обикновено при регистрация лекарят определя очакваната дата на раждане, така наречената PDD. Средно бременността продължава 280 дни или 40 седмици, но всяка жена и нейното бебе са уникални, има много фактори, които влияят върху хода на бременността и нейната продължителност за конкретна жена. Счита се, че нормалната доносена бременност е между 38 и 42 седмици. Съществуват и други техники, които помагат да се определи датата на раждане..

Как да определите DA?

Някои жени, знаейки точната дата на очакваното зачеване, започват да броят от този ден. Денят на полов акт и денят на зачеването обаче може да не съвпадат, оплождането на яйцеклетката може да настъпи по-късно в рамките на няколко дни..

Лекарите предлагат метод "според календара" или "според менструацията". 280 дни се добавят към началната дата на последната менструация и се счита за PDR. Можете да изчислите по различен начин към началната дата на менструацията добавете 7 дни и отложете 3 месеца назад. Този метод не е подходящ за жени с нередовен цикъл..

С развитието на медицината методът за установяване на PDR въз основа на резултатите от ултразвуково сканиране, проведено до 12 седмици, също започва да се използва. Провеждането на ултразвуково сканиране на по-късна дата вече няма да даде такива резултати, тъй като развитието на всяко дете е индивидуално, височината и теглото в зависимост от наследствеността, условията на бременността, здравето на майката и други фактори могат да се различават.

Съществува и метод за определяне на PDR по първите движения на плода. Примипарите обикновено започват да усещат движение от 20 седмици, многоплодни - малко по-рано от 18 седмици. Този метод обаче е много съмнителен, тъй като усещането при първите движения е много субективно..

Както можете да видите, много методи имат своите недостатъци, лекарите разчитат главно на определянето на PDD от календара и от първото ултразвуково сканиране до 12 седмици.

Което показва подхода на раждането?

При доносена бременност предшествениците се появяват 1-2 седмици преди раждането.

Повечето жени забелязват следните признаци:
• стомахът намалява, става по-лесно да се диша, задухът и киселините изчезват
• възможно е намаляване на теглото с 0,5-2 кг
• появяват се тренировъчни контракции
• слизестата запушалка с кафяви ивици се отделя
• коластрата се отделя
• „синдром на гнездене“ се засилва

Не всичко е необходимо, но вероятно ще забележите някои от знаците..

Началото на раждането

Когато бременността протича без усложнения, жената се съветва да изчака началото на раждането у дома. Ако има индикация да отидете в болницата предварително, тогава се предписва препоръка около 1-2 седмици преди PDR.

Когато усетите първите контракции, започнете да определяте времето между контракциите. Ако това не са фалшиви контракции, тогава периодите на почивка между контракциите постепенно ще се намаляват. Отначало контракциите могат да продължат 5-10 секунди на интервали до половин час. Редовните контракции за 20-30 секунди на интервали от 15-20 минути са сигнал, че е време да отидете в болницата. Започна латентният период на първата фаза на раждането, който продължава 4-6 часа.

Докато сте у дома, съберете торбичките за болницата (ако не са вече събрани), вземете душ, подрежете ноктите си, препоръчително е да изтриете лака върху ноктите, допустимо е да го оставите безцветен, да обръснете пубиса си. Препоръчително е също да не натоварвате стомаха си с тежка храна..

Раждането не е бърз процес. Средната продължителност на раждането при първородни жени е 12 до 20 часа! При многородени деца раждането продължава от 6 до 12 часа. Бързото раждане отнема 3-4 часа.

Ако интервалът между контракциите е 7 минути или по-малко, тогава започва активната фаза на първия етап на раждането, шийката на матката се изглажда и е готова за отваряне. Ако все още сте у дома, трябва да побързате до болницата. Допустимо е да изчакате до този интервал у дома, ако живеете близо до болницата.

Ако околоплодната течност е тръгнала първа

Ако преди началото на раждането или в самото начало сте загубили вода, се препоръчва незабавно да отидете в болницата. До края на бременността обемът на водата е около 1,5-2 литра. Нормата е, когато водите се оттичат в края на първия етап на раждането, когато шийката на матката започне да се отваря.

Водата може да изтече малко (ще я забележите на прането) или да се излее веднага, това е сигнал, че мембраните са счупени и е препоръчително детето да се роди през следващите 12 часа.

Ако е възможно, препоръчително е да покажете на лекаря памперса или чаршафа, където водата е изляла, или поне сами да прецените цвета им. Водата без кръв се счита за добра, прозрачна.

Най-често след изливането на вода започва нормален труд и раждането протича безопасно.

Опасни признаци, когато е по-добре веднага да отидете в болницата

В някои случаи могат да възникнат усложнения по време на бременност, когато се изисква спешна помощ. Потърсете тези знаци:
• размазващо кървене, подобно на менструацията
• изтичане или изтичане на околоплодна течност
• силна коремна болка
• движенията на бебето са необичайно силни или слаби или изобщо са спрели
• силно главоболие, замъглено зрение (или мигане на мухи пред очите), високо кръвно налягане и др..

Ако почувствате някаква болка или дискомфорт, не забравяйте да се свържете с Вашия лекар или болница по майчинство..

Как да стигнете до болницата?

Препоръчително е да вземете решение за родилния дом, в който ще раждате преди началото на раждането. Ако планирате партньорска доставка, трябва предварително да се погрижите за това и да получите разрешение от главния лекар. Ако се планира раждане с заплащане, тогава е необходимо да се сключи договор с избраното болница за майчинство. В момента в Тула няма доставка на договор, но понякога бъдещите майки избират родилни болници в Москва и Московска област, където се предлагат такива услуги.

Дори ако управлявате перфектно кола, по-добре е да бъдете откарани в болница. Ако раждането е започнало, трябва да се въздържате от седнало положение и да легнете легнало с възглавници. Също така, винаги можете да се обадите на линейка, която ще ви отведе до болницата.

Какви документи трябва да вземете със себе си в болницата и къде да отидете при пристигане?

Вземете за правило винаги да носите със себе си следните документи:
• обменна карта, където се въвеждат данни от проучванията през третото тримесечие и резултатите от теста
• паспорт
• медицинска застрахователна полица
• родово удостоверение
• договор (ако сте подписали такъв)

Всички постъпващи родилки се регистрират в приемния отдел. Като правило в държавните родилни болници ще бъдете помолени да се преоблечете в дрехи (халати) на родилния дом, да облечете пантофи и да дадете неща на роднини.

При липса на обменна карта може да се окажете в наблюдателния отдел за непроучени и жени с инфекции.

Събираме чанти в болницата

Преди раждането е препоръчително вече да събирате торбички: за раждане (тя ще бъде много малка), за следродилния период и чанта с неща за изписване.

В родилното отделение са полезни само миещи се чехли. Някои родилни болници ви позволяват да вземете със себе си бутилка вода, мобилен телефон.

За периода след раждането съберете отделна чанта за вашите роднини. Ето груб списък с нещата, които може да ви бъдат полезни:

 • хигиенни подложки (след раждането или изберете най-голямата);
 • бикини (най-доброто от всичко, еднократни, 5-7 броя);
 • еднократни пелени
 • хигиенни артикули (сапун, паста за зъби, четка, гребен, шампоан, мокра тоалетна хартия и др.);
 • мобилен телефон и зарядно устройство
 • опаковане на еднократни пелени за новородени (в размер на 7 бр на ден)
 • бебешки течен сапун, мокри кърпички за новородени (ако бебето ще бъде с вас)
 • крем против напукани зърна
 • два сутиена за кърмене;
 • бутилка вода 1,5 л
 • чаша, лъжица, нож и др..
Можете да изясните списъка с необходимите неща в болницата. Също така ще бъде полезно да интервюирате наскоро родени приятели в тази болница и да коригирате списъка си.

За изписване подгответе отделна чанта с неща за бебето (от памперси до шапки и топли гащеризони или друго облекло за сезона). Също така е препоръчително майката да подготви дрехи за изписване, от бельо до обувки. Тогава вашите роднини не трябва да бързат из къщата в търсене на неща за изписване..

Партньорско раждане

С разрешение на главния лекар, в някои родилни болници се допуска присъствието на съпруга по време на раждане, например в Тулаския регионален перинатален център. Може да бъде изписано и в договора, ако планирате да раждате „по договор“.

Необходимо е предварително да се подготви сертификат със заключението на флуорография и да се отиде в болницата на около 36 седмици, за да се получи разрешение от главния лекар. Може да се нуждаете и от резултати от тестове за ХИВ, RW, тампон за флора от устната кухина.
По време на раждане е неприемливо да присъстват на партньори с признаци на заболявания, например ТОРС.

И най-важното, не забравяйте, че е важно да запазите спокойствие по време на раждането! Лесен труд за вас!