Някои вярват, че трябва да изтичате до болницата възможно най-скоро, а други, напротив, отлагат до последния момент. Така че, нека разберем какво казват лекарите за това и кога е необходимо да се регистрира бременна жена?

Има ли някакви ограничения за регистрация?

Бих искал да започна веднага с факта, че държавата не ограничава по никакъв начин бременната жена и позволява да бъде наблюдавана във всяка предродилна клиника, независимо дали живее на посочения адрес или не. Тя също има право да се регистрира в частна клиника и да бъде наблюдавана там преди да роди. Но, както показва практиката, най-често жените отиват в болницата на мястото на регистрация, където са били наблюдавани през целия си живот. Този подход позволява не само да се събере пълна анамнеза на бременната жена, но и да се оценят болестите, които е претърпяла, съществуващите хронични патологии, както и цялостната клинична картина..

Тя научава, че жената е забременяла след около 3-4 седмици, когато отсъства следващата менструация. Това е важно събитие за всяка двойка, което носи много не само радост, но и отговорност. Първият приоритет за всяка бременна жена е навременната регистрация.

Според Федералния закон, независимо на какъв етап от бременността е регистрирана жената, тя има право да предоставя безплатни медицински грижи през целия период, включително безплатно раждане. Тоест, свързването с поликлиника за регистрация по време на бременност е чисто индивидуално желание на всеки. Колкото по-рано обаче започнете да посещавате лекар и наблюдавате състоянието на вашето здраве и бебето, толкова по-малък е шансът за нежелани рискове..

Кога да се регистрирате?

Както вече казахме, медицинското обслужване по време на бременност е задължително условие, независимо дали бъдещата майка е регистрирана или не. Жената обаче трябва по всяко време, когато носи дете, да наблюдава здравето си и правилното развитие на плода. Всъщност, много често абортът се случва точно в ранните етапи. Затова е много важно да се регистрирате навреме.

Сега за най-важното. Оптималното време за постановка е от 7 до 12 седмици от бременността. Най-често бременните жени отиват в клиниката на 8-та седмица. Преди крайния срок, а именно на 6-7 седмици, не е нужно да ставате за регистрация. Това се отнася само за тези жени, които се чувстват добре и бременността не е придружена от отклонения в здравето, а именно, няма болка в долната част на корема, световъртеж и други необичайни признаци.

Крайният срок за регистрация на бременна жена е 30-та седмица. Тъй като по това време една жена си вади отпуск по майчинство. Ако по-рано тя не е отишла в болница по други причини, тогава, разбира се, тя може да бъде наблюдавана, започвайки от 30-та седмица.

Разбира се, има и такива, които до втория месец все още не са наясно, че носят дете, така че периодът им на прием в болницата се бави по основателни причини. През този период вече е възможно да се оцени правилността на развитието на ембриона, както и общия ход на бременността. Но първият ултразвук се извършва на 11-12 седмица от бременността.

Защо да се регистрирам?

Като се регистрирате за бременност, можете редовно да посещавате лекар, който ще следи здравето ви и ще наблюдава развитието на плода. Периодът от 7 до 12 седмици, кодът трябва да бъде регистриран за бременност, се отнася за първия триместър. През този период в детето се формират всички необходими органи, следователно, ако жената има съпътстващи заболявания или липса на микроелементи, това директно ще засегне бебето. Това е основната цел на навременното лечение и редовното наблюдение..

След като се регистрира, лекарят ще предпише необходимите прегледи още при първото посещение:

 • Общ анализ на кръв и урина;
 • Бактериална култура на урина и намазка;
 • Определяне на Rh фактор и кръвна група;
 • Изследвания за сифилис, ХИВ, хепатит;
 • ЕКГ;
 • Преглед на тесни специалисти - УНГ, офталмолог, кардиолог, терапевт;
 • Ултразвук (за 12 седмици).

В допълнение към вземането на тестове и преминаването на ултразвуков преглед, лекарят ще измери вашето тегло, височина, размер на таза и налягане. Такива прегледи ще се провеждат през всеки триместър, за да се проследи успешният ход на бременността и, ако е необходимо, да се предпишат терапевтични и здравни мерки. С помощта на ултразвук ще бъде възможно по-точно да се определи датата на зачеването, както и да се определи бъдещата дата на раждане.

През първия триместър се предписва скрининг. Това е по-скъп метод за изследване, който в допълнение към горния ултразвук и вземане на проби от тестове включва изследване на генетичните хромозоми на родителите, за да се изключат възможни вродени патологии.

В допълнение към наблюдението на здравето, регистрирана бременна жена получава допълнителни предимства:

 • Препоръки от лекар относно правилното хранене и начин на живот;
 • Ако се чувствате зле, можете да си напишете болничен лист;
 • Допълнителни предимства, както и редица безплатни аптечни лекарства;
 • С навременна регистрация до 12 седмици, бременна след раждането
 • детето ще получи еднократно държавно плащане.

Друг важен момент за наблюдение от лекар по време на бременност е обменната карта. При първото посещение, независимо коя седмица отидете в болница, лекуващият лекар ще създаде обменна карта, в която ще бъдат въведени всички данни за резултатите от прегледите и хода на бременността. Задължително е за прием в болницата.

Какво е необходимо, за да се регистрирате в предродилната клиника

По-рано казахме, че можете да бъдете наблюдавани във всяка клиника без позоваване на адреса за регистрация, тоест там, където е най-удобно за вас. Вие имате подобно право да изберете лекар. Някои бременни жени предпочитат частни клиники. Преди да обслужвате на платена база обаче, изяснете всички нюанси, до кога ще ви доведат и колко струват допълнителни изследвания - тестове, ултразвук, ЕКГ и т.н..

Но преди да се регистрирате за бременност, подгответе предварително всички необходими документи. Ще ви трябват паспорт, полица за здравно осигуряване и SNILS, а също и при самото кандидатстване трябва да напишете изявление. Резултатът от тези действия е създаването на амбулаторна карта. С него в бъдеще можете да отидете в друга клиника, в случай на смяна на местоживеене или недоволство от качеството на услугите на клиниката.

Могат ли да откажат да се регистрират по-късно??

Законът не предвижда никакви задължения за бременна жена, на какъв етап от бременността трябва да се регистрира и дали изобщо трябва. Подобни действия са инициатива на жената, тъй като тук се преследват предимно нейните интереси - здравето на бебето и успешното раждане. А липсата на редовно наблюдение попада изцяло под отговорността на бременната жена и увеличава рисковете от развитие на патологични процеси.

Ако обаче жената не се регистрира своевременно, а именно преди 30-та седмица, тя няма да може официално да излезе в отпуск по майчинство и да получава редовни плащания. Това е единственото ограничение, което ще ви засегне. Във всички останали случаи, независимо от продължителността на престоя ви, предродилните клиники няма да могат да ви откажат среща или допълнително наблюдение. Следователно вие сами решавате кога да се регистрирате и кой лекар ще ви наблюдава.

Видео: Защо трябва да се регистрирате през първия триместър на бременността?

Внимание! Тази статия е публикувана само с информационна цел и при никакви обстоятелства не представлява научен материал или медицински съвет и не може да замести личната консултация с професионален лекар. Консултирайте се с квалифицирани лекари за диагностика, диагностика и предписване на лечение!

По кое време е по-добре да се регистрирате?

Колко време отнема регистрацията

Въпросът за управлението на бременността е много индивидуален. Не всички млади жени разбират едновременно, че скоро ще станат майки. Колко време отнема регистрацията? Няма „официални“ максимуми.
В идеалния случай жената трябва да отиде на гинеколог, ако забавянето е 14 дни след края на менструалния й цикъл. Според закона лекарят е длъжен да регистрира пациент, независимо от срока.
Ако специалистът съветва бъдещата майка „да не бърза и да чака“ и не отговаря на постоянни искания за регистрация, трябва да се свържете с друга предродилна клиника. Първо ще е необходимо да подадете заявление, адресирано до ръководителя на лечебното заведение.

Кога да посетите лекар?
Специалистите в предродилни клиники обикновено не бързат да регистрират жени, когато са бременни под 6-8 седмици. Но всичко зависи от ситуацията. Ако състоянието на пациента го изисква, тя може да бъде регистрирана на 4-5 седмици.

Трябва да опитате да се регистрирате преди 12 седмици. В идеалния случай на 5-10 или 8-10 седмици. След преминаване на всички тестове и преминаване на всички специалисти, ще дойде времето за първия планиран ултразвук.

В този момент в тялото на жената се случват процеси, които изискват специални процедури, които следят състоянието на плода..

Крайният срок е 30 седмици. По това време жената, след като е преминала допълнително обучение и е попълнила всички сертификати, отива в отпуск по майчинство.

Какви документи са необходими?
Трябва да имате със себе си:

обменна карта (издадена на 22 седмица);
отпуск по болест (издава се индивидуално, след консултация с гинеколог);
неработоспособност.
Колко пъти трябва да дойдете?
През първата половина на бременността планираните посещения се извършват веднъж месечно (ако няма отклонения), след това посещенията стават по-чести до 1 път на 2 седмици, по-близо до раждането, консултацията трябва да се посещава седмично. Но това са средни срокове, във всеки случай всичко се решава от гинеколога, наблюдаващ пациента.

Потребителски коментари

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • ...
 • 8

Трябва да отидете на 4-5 седмици. Не отлагайте с това. Тогава ще бъде възможно да преминете всички тестове по премерен начин и да не се изпълнява в галоп. Дърпах, защото всички ми казаха, че не трябва да отивам по-рано (до 10 седмици) и трябва да спестя! Там тя лежеше с момиче, чието бебе замръзна (тя каза, че е отишла на лекар, за да се регистрира, тя е била на почивка, те са казали да я изчака), тя наистина е искала бебе, в резултат на което е била хоспитализирана с кървене. Изглежда, че липсва прогестерон. Ето ви... И тя наистина искаше бебе... Веднага след като се отписах, веднага отидох и се регистрирах!

Когато планирах бременност до 6 месеца в регистъра, реших да не ставам, изглежда няма какво да правя там. Как забременяла - веднага тичала, притеснявала се.

От първата б. регистрирани на 8 седмици, вземаме. протече добре, така че присъствията не бяха чести, само последния месец ходих всяка седмица, но беше лято и това не ме притесняваше))))

Регистрирах се на 5-6 седмици, щом тестовете показаха, че съм бременна, хукнах към гинеколога! и не съжалявам, че веднага станах рано, преминах всички тестове и установих, че всичко е наред с детето))) моето мнение колкото по-рано, толкова по-добре

и дойдох на LCD за 4 седмици и 2 дни, когато тестовете вече на 4 ден показаха две ивици, всички симптоми бяха, бях притеснен, тъй като имаше признаци на настинка, кашлица, кихане, треска. Изпратиха ме вкъщи и казаха да се върна след месец, да се лекувам с народни средства. :(

И ми се струва, че за лично спокойствие можете да си направите ултразвук сами (ако е възможно), например, в добра клиника, където експертите ще ви разкажат всичко в детайли. Можете също да направите тестове сами. Обезщетението, например, у нас е около 500 рубли, ако нямате нужда, тогава се занимавайте със седмици до 12 (не мисля). Всъщност има много тичане наоколо, инфекции също. Но това зависи от доброто здраве..

Днес дойдох на преглед в нейната гвинея, защото направи тест преди седмица и има 2 ленти, тя ме прегледа и ми каза да не ходя в болници, но дойде при нея след месец, иначе казва, че ще те излекуват))))) Имам стар училищен лекар, който знае много

възможно най-рано, за да предотвратите различни патологии във вас, които могат да доведат до заплаха. И те ще имат време да шофират с анализи по всяко време!

с по-голямото момиче съм регистриран на четири седмици, а с най-малкото на 22 седмици

Лекарите не ви казаха, че са закъснели??

Лично аз бих искал да се регистрирам възможно най-рано. Имам проблеми с бъбреците и пикочните пътища и пиелонефрит. Страдам от чести възпаления в пикочния мехур. Просто ще трябва да отделям урина всяка седмица, започвайки от момента, в който видях 2 ленти. И също не бих имал нищо против да гледам сърцето си, очите и зъбите си. Нищо не е вредно. Здравният статус на майката ще се отрази на здравето на бебето. А някои от тях могат да ходят пеша до болницата, ако се страхувате от хора в транспорта. Добре е майките да се разхождат на чист въздух.

Забравих да добавя... Освен всичко друго, LCD ще ви изпрати в поликлиниката, за да преминете през куп лекари, които всъщност не се нуждаят от... никой. Лекари като: зъболекар, оптометрист, ухо, нос, гърло, невропатолог и някакво проучване, изглежда CTG на сърцето или нещо подобно... Лично за мен беше така: посещението при всеки от лекарите продължи около 1 лекар-1 ден, тъй като в клиниката (дори на опашката от 2 души), лекарят успява да разтегне назначението ви за 4-5 часа (4 от които пият чай, разговарят с колеги в коридора и се правят, че работят). Когато дойдох при невропатолога с резултатите от тази CTG, той просто ме докара до истерия, направи го така: когато влязох, той поиска да даря кръв и урина директно в клиниката (сякаш не направих толкова много на LCD..), тогава той погледна резултатите от CTG, нарече резултатите някакъв вид диагноза (което естествено не разбрах какво означава, тъй като все пак не съм лекар) и на молбата ми да дешифрирам диагнозата, лекарят ми отговори „погледнете в интернет. времето ти свърши. сбогом! "... Е, не забравяйте да добавите към това всички стари и болни хора, които цял ден ще ви гледат, кихат и кашлят, опитват се да говорят и т.н.... И разбира се, както винаги, успяха да загубят картата ми 2 пъти носейки го от офис в офис... И тогава, заедно с жената от регистъра, трябваше да тичам из цялата клиника в търсене на тази шибана карта.

В допълнение към всички нюанси на бременността, поради глупост (първа бременност), се регистрирах с LCD от 8 седмици. Какво по дяволите питам, имах нужда от него. Освен кавга, луди опашки за 4-5 часа, всеки път и постоянни изследвания на урина и кръв, няма да видите нищо там... и няма да има нищо полезно за вас, не и за детето. Регистриран съм на 8 LCD. По време на бременността смених 4 лекари. Първият лекар беше Марянова, не мога да кажа нищо особено лошо за нея, но тя също е добра... такава „не риба, не месо“. Имах млечница в самото начало на бременността си. Един ден преминах грешен тест за урина... явно някакъв разряд е стигнал там. Като цяло, след това ми беше поръчано да бъда тестван в INVITRO, го предадох за 5000r... В резултат откриха някаква уреоплазма... Започнах да чета в интернет какво е, всички, които бяха болни от нея, не разбраха каква е тази инфекция... Сега от опит мога да кажа, че също не разбирах лайна и не усещах никаква разлика преди и след лечението й... Дойдох при Марянова с резултатите, тя изписа лекарства, така че не само аз, но и съпругът ми трябваше да се лекувам... Купих лекарства за 7000р. Изпих целия курс на предписаните ми лекарства. Но съпругът, след като веднъж е изпил хапчетата, се покрива с обрив от главата до петите като някакъв вид кошери и след това сърби още 3 дни. Накратко, може да се каже, че 3500r са изхвърлени в кошчето... Лекарствата, които лекарят ми предписа, бяха антибиотици. След това отидох на ултразвуково сканиране. Кучката с ултразвук все още е, че... тя винаги говореше с заповеднически глас: „Съблякох се, легнах. Станах и се облякох. " Идвам на лекар с резултатите от ултразвука, тя ми казва, че имате МАЛКО, тоест водата на детето е мръсна, много е зле, сигурно отново имате някакви инфекции... Казвам „Извинете, но току-що пих антибиотици. Няма да пия повече лекарства. " Тя отново искаше да ме прекара през тестовете и за да изпия още една порция антибиотици... Към този момент разбрах, че трябва да мисля само с главата си и, ако е възможно, да проверя двойно техните диагнози... Като цяло, аз и съпругът ми решихме да отидем на 3D ултразвук. 3500r ни коства това удоволствие... и честно казано, никога не съм съжалявал за това)))) Лежах тихо и гледах детето на единия екран, съпругът ми седеше до мен и гледаше на другия екран... С усмивка ни казаха пола на детето, какво има на LCD няма да бъдете разпитвани... Показаха ни абсолютно всичко, до всеки пръст на всяка ръка и крак. Дадоха видео и снимки)))) И разбира се нямахме никакво суспендиране... Един ден си подадох урината, явно отново не беше много правилно, но в уречения ден не дойдох на срещата. (добре, чувствах се зле, мислех, че ще дойда на следващия ден). Обаждане до мобилния телефон: „Джулия, защо не дойде на премиерата днес?“ Аз отговарям „Не можах да дойда днес, ще дойда след няколко дни, всичко е наред с мен, просто няма начин да те посетя сега.“ Накратко, това момиче по телефона започна упорито да копае защо не съм дошъл, да говори за лошия си тест за урина и аз Трябва спешно да дойда при тях... Казвам й „Е, ще дойда. Какво следва? Няма да правя повече тестове. И аз имам достатъчно антибиотици. Къде е моят лекар изобщо? И кой всъщност си ти? " Отначало момичето дълго ме лъжеше, че моят лекар е в отпуск, но после тя очевидно осъзна, че това е безсмислено, и призна, че е напуснала... Затворих, с бележката, че „когато мога, тогава ще дойда“. След 5 минути съпругът ми ми се обажда и казва: "Обадиха ми се от LCD и се оплакаха от вас, че не искате да отидете при тях!" Обясних на съпруга си цялата тази ситуация. Седя и си мисля, „добре, моя мрънкаща палачинка, обадиха ми се, бързо разбраха, той също се отърва от цялата програма от мен, защото не се занимаваше със собствения си въпрос... но щеше да има някаква луда бучка или пиян... е, семействата и двойките са различни... Можех да ги победя добре... Въпросът е, къде са тези идиоти като цяло? „Неотдавна отидох в CTG... Пристигнах на LCD в 7:30 на опашката беше 4-ти, докато приемът започва в 8:00. Накратко, седяхме до 8:30, никой не беше в офиса... Нервите ми не издържаха, отидох да подредя рецепцията. Там бях честно изпратен на едно място с този въпрос, но също така изпратих и ме принудих да разбера тази ситуация. Докторът се оказа на почивка... Забавно е, нали? Като цяло изчакахме още половин час, докато й намерят заместител... След това още 2 часа на опашка, за да посетите моя лекар. Сега имам 37 седмици, един крак е с него, той е подут като слон, нито едно от лекарствата, предписани за отоци, не ми помогна, освен че последното ме разболява цял ден... Тестовете на урината ми са просто отлични. Но лекарят иска отново да даря кръв... тя трябва да види нещо там и да дойде при нея на 38 седмици и половина... Въпросът е "какво, по дяволите?" това ще се промени.
Ако реша да предприема тази стъпка отново в този живот, краката ми няма да са в LCD до 8 месеца... Освен ако дарявам кръв и урина на всеки 2 седмици, там няма какво да правя. И такива процедури се харесват само от мазохисти, съжалявам))))

Колко седмици обикновено се регистрират за бременност?

 • Условия за производство
 • Как става това?
 • Често срещани въпроси относно правата на бременните жени
  • Избор на антенатална клиника
  • Ако лекарят не се регистрира
  • Плащате ли обезщетения за регистрация по-рано?
  • Защо се нуждаете от обменна карта?
  • Регистрация в диспансер - сътрудничество или робство?
  • Лекарят не казва нищо

  Тестът за бременност беше положителен. Когато първите емоции отшумят, възниква въпросът какво да правя по-нататък - как и кога да отида на лекар и да се запиша в диспансера, трябва ли да се прави в ранните етапи? Сред жените има мнение, че не си струва да ставате рано за регистрация - те ще ги измъчват с анализи. Но тази позиция е безотговорна, защото няма да се предписват излишни изследвания, ако жената е здрава и всичко протича нормално.

  Условия за производство

  Помощта за бъдещи майки през периода на раждане на трохи е регламентирана със специална заповед на Министерството на здравеопазването от 1 ноември 2012 г., номер 572n (с изменения). Този документ изброява всички ситуации, които могат да възникнат по време на взаимодействието на лекарите и бъдещите майки, но точните дати на регистрация не са посочени.

  Смята се, че ранната регистрация трябва да се разглежда като консултация и прием на жена за диспансерно наблюдение до 12 седмици. Всъщност жената може да дойде на консултация по-късно, няма да й бъде отказана регистрация, но последиците от късното явяване могат да бъдат катастрофални. Да видим защо.

  Първият триместър на бременността, който продължава от самото начало и до 13-та седмица включително, е най-отговорен в живота на детето - тече процесът на полагане и формиране на вътрешните му органи и системи. След това, през двата останали тримесечия, бебето само расте и наддава, всичко, което се е образувало в ранните етапи, само се подобрява.

  Всичко може да повлияе на формирането на бебето - от генетични фактори до хронични заболявания на майката. Следователно, задачата на лекарите е да идентифицират възможно най-рано рисковете за жената и нейния плод. Това не означава, че ще започнете да бъдете сплашени и нервни. Просто оценката на жизнеспособността на плода, правилността на неговото развитие и перспективите за бременност като цяло е най-точна, когато е съставена точно през първия триместър.

  Тестовете, които бъдещата майка ще предаде на ранна дата, са от голяма диагностична стойност. И на 11-13 седмици се провежда първият пренатален скрининг, който е най-информативен при определяне на рисковете от генетични аномалии при дете - синдром на Даун, синдром на Патау, Търнър и др. За скрининга бременната жена трябва да бъде правилно подготвена и предварително изследвана (общи тестове).

  Ако резултатите са разочароващи, времето ще позволи на жената да направи аборт по медицински причини. В противен случай тя може да не разбере, че носи болно дете до дълго време, когато минимално травматичен аборт ще бъде невъзможен, или дори да научи за болестта на детето след раждането му, тоест да се изправи пред ужасен факт.

  Ето защо не трябва да отлагате посещението си при лекар за по-късно. Направете това по-рано, но имайте предвид, че няма да бъдете регистрирани, ако лекарят не получи потвърждение за вашата „интересна позиция“. Ето защо е най-добре да отидете в антенаталната клиника на 6-7 седмици от бременността (т.е. 4-5 седмици след началото на забавянето на менструацията). По това време лекарят ще може безпроблемно да определи бременността с вагинален гинекологичен преглед, да го потвърди въз основа на резултатите от ултразвуково сканиране и все още ще има много време преди скрининга, за да има време да направи всички необходими изследвания.

  Има ситуации, когато е по-добре да се регистрирате по-рано. Ако сте имали спонтанни аборти преди това, ако бременността е настъпила в резултат на IVF, ако ултразвуковото сканиране показва, че имате близнаци и ако майка ви има някакви хронични заболявания, по-добре е да посетите лекар 10-14 дни след началото на забавянето.

  Вече е възможно да се определи бременността по това време чрез ултразвук и в повечето случаи с вагинално изследване и затова е по-добре да сте в безопасност.

  Първите 9-10 седмици от бременността се считат за най-критични за бебето. Те изцяло определят дали ще е здрав, дали ще е жив, дали изобщо ще може да се спаси детето. Не се притеснявайте, че Вашият лекар няма да Ви регистрира толкова рано. Ако бременността може да бъде потвърдена, регистрацията е ваше право и отговорността на лекаря е да гарантира, че вашето право се упражнява. Всички други варианти за медицински действия („отидете и помислете дали имате нужда от дете и дойдете след една седмица“, „нека ви уредим по-късно, след един месец и т.н.) са незаконни и имате право да поискате спазване на заповедта на Министерството на здравеопазването или да се свържете с прокуратурата с декларация за нарушение на вашите законни права.

  Повечето бъдещи майки в Русия са регистрирани, според статистиката на 6-8 седмици от бременността, около една трета идват на лекар с молба да ги регистрират на 9-10 седмици, след 15-16 седмици само 1,5% от жените кандидатстват.

  Как става това?

  Жената трябва да си уговори среща с акушер-гинеколог за консултация, да посети лекар в определеното време с паспорт, полица за задължително здравно осигуряване и SNILS. След прегледа лекарят ще потвърди факта на „интересна ситуация“ и ще стартира специална карта на бременната и родилката на името на жената, която ще остане при лекарите на консултация. Ще ви бъде дадена малка медицинска карта - обменна. В него от големия ще се изписват основните резултати от теста, ултразвукови данни, резултати от скрининг, както и тегло, наддаване на тегло и някои други важни параметри. Когато му дойде времето, ще отидете в болницата с тази малка обменна карта..

  Когато се регистрират, се предписват определени тестове и изследвания. Жена получава препоръки за тях заедно с обменна карта точно в деня на посещението си при акушер-гинеколог. През следващите няколко седмици тя може бавно да премине и да предаде всичко, от което се нуждае:

  • общи и биохимични кръвни тестове;
  • коагулограма - анализ за фактори на кръвосъсирването и определяне на хемостаза;
  • анализ за кръвна група и Rh (ако жената има отрицателен Rh, съпругът или биологичният баща на детето трябва да премине същия тест, за да се оцени вероятността от Rh конфликт);
  • кръв за ХИВ статус, сифилис, хепатит В и С;
  • кръв за инфекциозни заболявания (TORCH);
  • общ анализ на урината;
  • вагинален тампон.

  Освен това лекарят може да поиска да донесе сертификати от терапевт, кардиолог, зъболекар, офталмолог и специалист по УНГ, както и данни от флуорография, взети не по-късно от една година.

  Често срещани въпроси относно правата на бременните жени

  Въпреки привидната простота на процеса на регистрация, жените имат много въпроси, защото не всеки акушер-гинеколог в Русия спазва точно заповедта на Министерството на здравеопазването (и ако е в тайна - не всички я четат!) Затова нека разгледаме основните моменти, за да не се обидим..

  Избор на антенатална клиника

  Наличието на задължителна медицинска застрахователна полица дава на жената правото самостоятелно да избере консултация, която напълно ѝ подхожда. Ако дама е регистрирана в Оренбург, но живее в Москва или обратно, не е нужно да отивате в града на регистрация, за да се регистрирате. Достатъчно е да посочите адреса на действителното си местожителство в консултацията. Никой няма право да ви откаже регистрация не чрез регистрация: те са регистрирани по местоживеене.

  Ако консултацията по местоживеене не е добре известна и не искате да отидете там, изберете друга, която е удобна за вас, за да стигнете до прегледи при лекар, разпечатайте член 5 от Федерален закон № 323-FZ и отидете на избраното място Разпечатката може да бъде полезна, ако ви бъде отказана инсталация, като се позовавате, че нямате нищо общо с консултацията по местоживеене. Тази статия казва, че трябва да ви бъде предоставена помощ, независимо къде живеете..

  Ако няма политика, трябва да я вземете. Работещите дами отиват на работното си място или в застрахователна компания, неработещите дами отиват директно в застрахователна компания. Сега е възможно да получите политика при свързване с MFC.

  Ако лекарят не се регистрира

  По закон жената има право да бъде регистрирана от първото явяване. Ако лекарят откаже това под какъвто и да е предлог, отидете на ръководителя на консултацията, ако там няма разбиране, тогава можете да попълните електронна жалба до прокуратурата.

  Плащате ли обезщетения за регистрация по-рано?

  Помощта е еднократно обезщетение, тя ще бъде получена от тези, които се регистрират преди 12 седмици от бременността. През 2018 г. размерът му беше 648, 47 копейки. Изплаща се на работа или в социални агенции, ако жената не работи, в рамките на 10 дни от датата на предоставяне на удостоверение от консултация за ранна регистрация.

  Защо се нуждаете от обменна карта?

  Наличието на "обмен" е необходимо, за да се случи раждането в родилния дом или перинаталния център, който сами изберете. Това е медицински документ, в който ще бъдат въведени всички данни от изследвания, извършени от бременна жена. Без обменна карта има възможност с линейка да стигнете само до дежурното болнично заведение и само до инфекциозното (наблюдателното) отделение, където жени с инфекции, както и непроверени (само за вашия случай).

  Всички анализи, които ще бъдат предписани при регистрация, трябва да бъдат изключително безплатни. Опитите на лекаря да ви пренасочи към платен център за допълнителни прегледи са незаконни.

  Регистрация в диспансер - сътрудничество или робство?

  Жената трябва да разбере, че препоръките на лекаря по време на диспансерно наблюдение се дават за нейно добро, но никой няма право да я принуждава да ги изпълнява със сила. Жената има законното право да откаже предписаните лекарства, преглед и анализи по всяко време. Лекарят има право само да обясни на бременната жена възможните последици от нейния отказ..

  Що се отнася до другите тънкости на връзката по време на диспансерно наблюдение в консултация, жената трябва да знае, че има право на себе си и напълно безплатно:

  • изберете лекар, който ще я наблюдава;
  • изберете родилен дом, в който ще се роди раждането;
  • получавайте съвети от лекари специалисти, ако е необходимо;
  • разчита да запази личните й данни поверителни;
  • откажете всяка медицинска намеса;
  • изискват мерки за намаляване на болката;
  • прием в родилния дом на адвокат, попечител, а също и съпруг.

  Също така, партньорското раждане вече е освободено от синонима „платена услуга“, те трябва да се извършват безплатно по полицата на задължителната медицинска застраховка, ако жената настоява за присъствието на партньор.

  Лекарят не казва нищо

  Това е пряко нарушение на информационните права. Бременната жена има пълното право да знае какво са показали тестовете и как да го разберете, какво показва ултразвукът и какво го причинява, да задава всякакви въпроси на лекарите и да получава изчерпателни, подробни, разбираеми отговори на тях..

  Също така жената има право да не получава информация от лекар, ако по някаква причина не иска да я знае (например за пола на нероденото дете). Достатъчно е да откажете да предоставите такава информация при регистрация.

  Сега сте „разумни“ и сте готови да отидете на лекар. Надяваме се, че тази информация ще ви помогне да се регистрирате, да носите и да родите здраво бебе без никакви проблеми..

  • Първи признаци
  • Бременност чрез ултразвук
  • HCG бременност
  • Първи седмици
  • Кога да се регистрирате

  медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

  Управление на бременността: регистрация, прегледи по различно време

  Тамара, майка на две дъщери, отговори честно на въпроси от поредицата „кога за моя син“:

  - Да, ще се радвам. Но когато си спомня, че почти ще трябва да живея в предродилна клиника, да взема тестове, да ставам рано за това... - и тя махна с ръка: казват, че вече не е способна на това.

  И вие можете да го разберете. Списъкът с прегледите и тестовете, които трябва да се правят по време на бременност, може да бъде поразителен, особено за тези, които ще станат майка за първи път. И възникват много въпроси: защо толкова много неща, необходимо ли е да се изпълнява „програмата“ от и до или е възможно да се откаже нещо...

  Разбира се, всяка бъдеща майка има право сама да отговори на тези въпроси. Но за начало все пак ви съветваме да не отрязвате от рамото (здрав съм и нямам нужда от нищо от това!), А да се запознаете с информацията за това какви прегледи лекарите съветват бременните жени и защо.

  Станете регистриран! Първи триместър (1 - 12 седмици)

  Ако за първи път ще отидете в антенаталната клиника, за да се регистрирате, имайте предвид, че при нападение няма да е възможно да го направи. И въпросът не е в опашките, а във факта, че регистрирането на бъдеща майка в регистъра е сериозен и не бърз въпрос. Акушер-гинекологът ще ви интервюира подробно и ще въведе цялата получена информация в специална извадка от медицинска карта, която се поддържа през цялата бременност.

  Въпроси, които лекарят ще зададе, наред с други:

  • Имало ли е случаи на психични, онкологични и други сериозни заболявания в семейството, нарушения на ендокринната система или малформации на органите?.
  • Имаш ли някакви алергии.
  • Имали ли сте някакви инфекциозни (генитален херпес, трихомониаза, хламидия и др.) И / или гинекологични (миома на матката, дисфункция или новообразувания на яйчниците и др.) Заболявания. Имаше ли гинекологични операции, по каква причина.
  • Какви са особеностите на менструалния цикъл (кога е установен, има ли нередности и т.н.)
  • Колко бременности бяха и как приключиха.
  • Какви контрацептиви са използвани.

  Този брой въпроси не трябва да ви изненадват или дразнят: всички те имат за цел да гарантират, че нищо не се пропуска и да ви помогнат безопасно да носите и раждате бебето си. Затова е по-добре да се подготвите предварително, да запомните или да изясните информация. Дори по-добре, носете извлечения от медицински записи, резултати от тестове и други изследвания, ако тази информация не е в медицинската карта на клиниката, където ще се регистрирате. Не се смущавайте, няма да изглежда като ненужна корозия и скучно. Напротив, лекарят ще разбере, че си има работа с бъдеща майка, която приема позицията си сериозно. И това винаги предизвиква уважение и съчувствие (при всички случаи от добри специалисти; а вие самите не искате да навлизате в лошите, нали?)

  В допълнение към подробното проучване акушер-гинекологът определено ще проведе преглед, който също ще отнеме много време. В края на краищата ще е необходимо да се инспектира кожата (за да не се пропуснат проявите на анемия, херпес, проблеми с бъбреците и т.н.) и щитовидната жлеза и млечните жлези, краката (за да се изключат разширените вени). Необходим е и гинекологичен преглед, той ще помогне да се гарантира, че няма нарушения в структурата на органите на бременната жена. Освен това по време на него лекарят ще вземе тампон от влагалището (той ще покаже липсата или наличието на бактериална инфекция).

  В края на посещението ще получите цял набор от насоки за изследване, които ще трябва да бъдат завършени в близко бъдеще.

  Какво трябва да предадете след регистрация:

  1. Кръвен тест за сифилис (RW), ХИВ, антитела срещу хепатит В и С (от вена).
  2. Кръвен тест за кръвна група и Rh фактор (от вена).
  3. Клиничен кръвен тест (от пръст). Той ще покаже дали бъдещата майка има анемия, възпалителни промени в кръвта.
  4. Биохимичен кръвен тест (от вена). Това ще помогне да се установи дали в кръвта на бременна жена има достатъчно протеини, глюкоза и други вещества, необходими за правилното развитие на ембриона (плода).
  5. Изследването на факторите на кръвосъсирването се нарича още коагулограма (от вена). Резултатите от него ще покажат дали бъдещата майка има кръвни заболявания, които нарушават съсирването. Лекарите трябва да знаят това, тъй като ниското съсирване е изпълнено с усложнения или дори прекъсване на бременността (в резултат на кървене или преждевременно отлепване на плацентата), а високото съсирване - чрез бавно движение през съдовете, което може да увреди бебето.
  6. Общ анализ на урината. Ще даде информация за плътността и състава на урината, което ще премахне бъбречни проблеми или диабет.

  На бъдещите майки, чиято бременност протича без усложнения, трябва да се правят общи кръвни тестове и урина веднъж месечно. Обикновено се взема флорен тампон при първото посещение, на 28-30, 36 седмици или при необходимост.

  Един и половина до два месеца преди предварителната дата на доставка, тестовете ще трябва да се правят по-често: общи изследвания на кръвта и урината - веднъж на всеки две седмици.

  Освен това, ако все още не сте направили ултразвук, лекарят ще го предпише. По време на изследването те ще видят как се развива ембрионът, дали размерът му съответства на гестационната възраст, повишен ли е тонусът на матката, има ли новообразувания в него или в придатъците. Тази информация също е изключително важна и помага да се избегнат много проблеми..

  Също така, през първия триместър (по-близо до края му) се провежда изследване, което включва кръвен тест (от вена), който разкрива аномалии в развитието на детето, и ултразвуково сканиране, по време на което експертите определят степента, до която бебето може да има някои генетични аномалии.

  Ако всичко е наред, значи сте завършили „минималната програма“ за първия триместър и можете да живеете спокойно (разбира се, не забравяйте да посетите лекар своевременно).

  В случай на усложнения може да се наложи „максимална програма“:

  1. Ако кръвта на майката съдържа антитела срещу вируса на хепатит (няма значение, В или С), тогава ще й бъде предписан подробен биохимичен кръвен тест, включително изследване на чернодробните ензими и ултразвуково изследване на този орган.
  2. Ако се открие анемия, бременната жена ще бъде изпратена за биохимичен кръвен тест, с помощта на който се определя нивото на серумно желязо (тежестта на анемията зависи от това).
  3. Разликата между Rh факторите на бъдещите майки (-) и бащите (+) е причина да се вземе кръвен тест за Rh антитела (от вена). Откриването им е тревожен сигнал. В крайна сметка това означава, че бебето е наследило положителния Rh фактор на баща си и това заплашва с резус конфликт и хемолитична болест. В този случай е необходим специален контрол за здравето на майката и бебето..
  4. Допълнителни прегледи за инфекции се предписват на бременни жени, ако са имали херпес, хламидия, токсоплазмоза и др., Или ако имат анамнеза за хронично възпаление на придатъците, извънматочна или неразвиваща се бременност, спонтанен аборт, плацентарна недостатъчност, многоводие. Не забравяйте да изследвате онези бъдещи майки, чиито предишни деца са родени с признаци на инфекции (пневмония, конюнктивит и др.) Или лезии на централната нервна система.
  5. Наличието на бъдещи родители или техни близки роднини на малформации или заболявания на сърцето, бъбреците и други органи е добра причина за по-нататъшно изследване и консултация с генетици.
  6. Ако бременна жена има признаци на ранна токсикоза или заплаха от спонтанен аборт, ще бъде извършен и задълбочен преглед..
  7. Привичен спонтанен аборт или неразвиваща се бременност, както и малформации на предишните деца на жената - основата за насочване на пациента към генетика.

  Посещения при акушер-гинеколог:

  До 20-та седмица - веднъж месечно.

  От 20-та до 33-34-та седмица - 2 пъти месечно.

  От 33-34 седмици преди раждането - веднъж на всеки десет дни.

  От 37-та седмица - веднъж седмично.

  Какви други специалисти трябва да посети бъдещата майка:

  Терапевт:

  До 12 седмици.

  След 20 седмици от бременността.

  Това се прави, за да се гарантира, че няма заболявания, които могат да попречат на успешния ход на бременността..

  Окулист:

  До 12 седмици.

  След 20 седмици от бременността.

  Лекарят ще провери състоянието на зрението на бременната жена, ще даде препоръки за начина на раждане. Ако няма проблеми, посещението ще бъде еднократно. В противен случай може да се наложи постоянен надзор на специалисти..

  Зъболекар:

  До 12 седмици.

  Посещението при зъболекар може да помогне да се избегне развитието на патогени в неопесъчената устна кухина.

  Продължаваме да се подготвяме. Втори триместър (13 - 26 седмици)

  "Минимална програма":

  • При всяко посещение при Вашия триместър при Вашия лекар ще се измерват Вашата коремна обиколка и височина на очното дъно. Освен това се изискват измервания на теглото. Това е необходимо, за да може лекарят да види дали бебето се развива нормално и бъдещата майка напълнява.
  • На 16-та и след това на 22-ра седмица, като правило, се предписват следните ултразвуци. По време на тях ще бъде обърнато специално внимание и на съобразяването на размера на плода с гестационната възраст. В допълнение, изследването ще помогне да се установи дали трохите имат малформации и какво е състоянието на плацентата (дебелина, размер, степен на зрялост и съответствие на степента на зрялост с термина) и местоположението му.
  • След 18 седмици отново тест за кръвна захар.
  • През второто тримесечие, като се използва изследване на нивото на протеини (алфа-фетопротеин и хорион гонадотропин), се идентифицират рисковете от хромозомни аномалии и вродени малформации на плода.

  "Максимална програма":

  • Ако бъдещите родители са на възраст над 35 години, единият (или и двамата) е болен от хламидия, херпесвирусна инфекция и т.н. или има малформации на органите, на 17 - 20 седмици лекарят ще предпише пренатална диагноза. Това проучване ще помогне да се открият онези сериозни генетични нарушения, които не могат да бъдат открити с ултразвук.
  • Въз основа на резултатите от пренаталната диагностика акушер-гинекологът и генетикът решават дали да изпратят пациента за изследване на околоплодните води. Амниотичната течност за анализ се взема през пункцията на мембраните. Освен това може да се предпише кръвен тест на бебето. Материалът за него се взема с помощта на кордоцентеза (пункция на пъпната връв).
  • Могат да бъдат предписани допълнителни проучвания, ако здравето на бъдещата майка предизвиква безпокойство (например има сърдечни дефекти, бъбречни заболявания или захарен диабет).

  Схемата от изследвания и анализи, които съвременната местна медицина предлага на бъдещите майки, ви позволява максимално да защитите както самата жена, така и бебето.

  Случаят се движи към края. Трети триместър (26 - 40 седмици)

  "Минимална програма":

  • При всяка среща лекарят продължава да измерва коремната обиколка, височината на дъното на матката и теглото на бъдещата майка.
  • На 26-та седмица се прави още един ултразвук. Ако обаче бременната жена се чувства добре и резултатите от предишния ултразвук са били в нормални граници, лекарят може да реши да не провежда това проучване..
  • Доплер изследванията се извършват от 28-29 седмици. Въпреки че външно всичко, което се случва, е подобно на конвенционалния ултразвук, този метод на изследване показва кръвния поток на детето и това помага да се разбере дали получава достатъчно кислород и хранителни вещества..
  • Седмица 33 е времето на първата кардиотокограма (CTG). Тя дава на лекарите информация за благосъстоянието на бебето. По-близо до раждането изследването се повтаря. В същия период може да се предпише друг ултразвук, тъй като е на по-късните етапи от сто
  • На 30, а след това на 36-38 седмици се предписват повторни кръвни тестове за ХИВ, сифилис. Резултатите от теста се въвеждат в обменна карта, която бременната жена трябва да вземе със себе си в болницата.
  • На 38 - 40 седмици отново ще имате ултразвуково сканиране. Той ще покаже положението на бебето, пъпната връв, както и състоянието и степента на зрялост на плацентата.

  "Максимална програма":

  • Ако според резултатите от CTG детето не се чувства достатъчно добре и е необходимо да се открият причините за това, отново се предписва ултразвукова доплерометрия.

  На финалната линия

  По време на раждането лекарите наблюдават състоянието на родилката: цвета на кожата и лигавиците, пулса, дишането и налягането. Освен това се извършва сърдечно наблюдение - с помощта на сензори, фиксирани върху корема на родилката, те следят сърдечния ритъм на бебето по време на контракциите.

  Делото е направено, ако можете да бъдете прегледани!

  Ден след раждането на бебето се правят общи изследвания на кръвта и урината.

  На първия или втория ден може да Ви бъде предписана хемостазиограма. Това се прави за навременна диагностика и предотвратяване на усложнения, причинени от твърде бързо или бавно движение на кръвта през съдовете, в следните случаи:

  • След всяка хирургическа интервенция (те включват цезарово сечение или ръчно отделяне на плацентата).
  • Ако мама има разширени вени.

  3 - 5 дни - време за ултразвук. С негова помощ ще се установи как матката се свива, дали в нея има парчета от плацентата и / или натрупвания на кръвни съсиреци, както и признаци на възпаление.

  Това е всичко. Може да изглежда, че този списък наистина е твърде дълъг. Но ако разпръснете всички предмети в продължение на девет месеца, се оказва, че всичко не е толкова страшно. А здравето - ваше и на бебето - е основателна причина да се подложите на всички необходими прегледи и необходими изследвания.

  Ана се убеди в това от собствения си опит. Двете й дъщери бяха дългоочаквани (най-голямата се роди, когато Ана беше на 33, а най-малката на 35) - раждането им беше предшествано от години и години на стерилитет. През цялата първа бременност бъдещата майка внимателно следваше инструкциите на лекарите. Освен това коагулограмата показва проблеми с коагулацията на кръвта, тя трябваше да бъде наблюдавана в специализиран център, чиито специалисти знаеха как да й помогнат. В резултат на това се роди силно и здраво момиче навреме.

  Втората бременност беше не по-малко неочаквана. Най-голямата дъщеря изискваше много внимание, нямаше кой да помогне на Ана (съпругът й беше постоянно в командировки, бабите живееха далеч, а самата Ана не се съгласи с бавачка). В резултат на това жената се обърна към специалисти по проблеми със съсирването на кръвта едва на тридесет и четвъртата седмица, но тя се увери, че тестовете, взети в антенаталната клиника, показват само незначително превишаване на нормалните параметри. В резултат, преди да дойдат резултатите от изследванията, направени в специализиран медицински център, Анна започна да кърви. Поради преждевременно отлепване на плацентата, тя претърпя спешно цезарово сечение. Най-малката дъщеря се роди на тридесет и петата седмица. Тогава същият лекар, който видя първата си бременност, внимателно подхвърли:

  - Виждате ли, надявах се на „може би“, дойде при нас твърде късно и нямахме време да предотвратим отряда.

  Ана само кимна с печал. Самата тя разбра, че греши. За щастие грешката не беше фатална. Най-малката й дъщеря беше спасена. И въпреки че тя и съпругът й трябваше да издържат няколко ужасни дни, момичето скоро започна да се възстановява. Сега, четири години по-късно, здравето на бебето е в пълен ред. Но на всички свои познати на бъдещи майки, Анна, ако я помолят за съвет, препоръчва внимателно изслушване на лекарите, стриктно спазване на техните указания и препоръки и не разчита на същото „може би“, което някога ги е разочаровало с дъщеря й.

  Внимание! Всички условия и видове изследвания в статията са приблизителни и могат да варират. Данните по-горе ще ви помогнат в контур да си представим какво, защо и кога ще назначат специалисти по време на бременност. Ще получите по-подробна, пълна и актуална информация от Вашия лекар.