Движенията на плода са най-трогателният и най-емоционален момент от цялата бременност. Това важи особено за първите движения. Всяка майка с трепет очаква часа, в който бебето за първи път се чувства. По правило това се случва, когато ранната токсикоза приключи, жената е свикнала с новата си позиция и очаква да се запознае с бебето. Мистерията и тържествеността на момента се крият и във факта, че никой друг на света не е удостоен с такава чест, с изключение на майката: за първи път да почувстваш бебето си.

Невероятно, плодът започва да се движи от 8-9-та седмица. Все пак тя е твърде малка, когато „плува“ рядко докосва стените на матката и майката не усеща тези движения. Мнението, че някои продукти са способни да „събудят“ бебето, най-вероятно е погрешно - активността на бебето не зависи от храната, консумирана от майката. Смята се, че отделни движения на дете могат да бъдат чути за първи път средно на 20 седмици - той изважда ръцете с крака, като същевременно докосва стените на матката. Но всичко е много индивидуално и времето може да варира значително. Тънките жени обикновено усещат първите движения преди пълни жени. Зависи и какъв вид бременност носите: повечето многородени жени усещат първите движения на бебето вече на 18 седмици и дори по-рано. По принцип жените усещат движение на плода по време на многократни бременности около 2-4 седмици по-рано, отколкото през първата. Това се случва главно защото жената вече е запозната с това усещане и мускулите на матката вече са подготвени за това. А примипарите може да не усещат бебето дори на 24 седмици. Ако лекарят ви увери, че бременността протича нормално, вие и бебето сте в пълен ред, тогава не трябва да се притеснявате от липсата на движение. Много скоро те ще станат редовни и отчетливи и вие определено ще ги разпознаете. Междувременно можете да опитате този метод. Вечер изпийте чаша мляко, легнете по гръб и легнете известно време. Смята се, че тази поза е много неудобна за детето и е напълно възможно то да ви уведоми за това с тласъците си..

Обикновено до 24-та седмица семейството и приятелите ви могат да изпитат радостта от разбъркване. Трепетите стават достатъчно силни, за да усетят другите хора. Но дали детето ще иска да общува с „непознати“? Ако са свикнали само с техния глас и често докосване на ръката.

С увеличаване на продължителността на движение, трохите трябва да увеличат интензивността и силата. На 20-та седмица плодът прави средно 200 движения на ден, а между 28 и 32 седмици техният брой достига максимума: 600 движения. Преди да роди детето вече е пораснало достатъчно, вече има много малко място в корема, така че броят на движенията постепенно намалява, въпреки че силата им остава същата или дори се увеличава.

Проучванията показват, че до края на срока активността на детето се увеличава от 20 ч. До 8 ч. Сутринта - през деня бебето спи, приспивано от движението на майката.

Първи движения на плода: когато бебето започне да се движи, акушерски норми и естеството на усещанията

Движенията на бебето в стомаха предизвикват неописуеми усещания за майките - точно в този момент жената осъзнава, че в действителност скоро ще стане майка. А за хлапето „ритници“ и „дръпвания“ са опитите му да се свърже с майка си по единствения достъпен за него начин.

За това кога детето започва да се движи, какви са изтласкванията му, колко често трябва да се движи в корема, в които случаи трябва да посетите лекар - подробно описано в тази статия.

Кога бебето започва да се движи? Акушерски норми

Бебето започва да се движи в корема на майката много преди да усети. Първите движения на детето падат на 8-9 седмици след зачеването.

През този период на развитие малкото тяло на бебето започва да расте обрасло от снопчета мускули и неврони, но нервната система все още е в „рудиментарно“ състояние, така че първите движения на детето наподобяват конвулсивни контракции.

Естествено, майката не може да почувства такива незначителни „шокове“, защото в този момент бебето е все още много мъничко - тежи само 3,5 грама и по очертания прилича повече на зрънце, отколкото на дете.

До 12-та седмица на бременността се оформят ръцете и краката на бебето, повишава се двигателната му активност, то започва да се преобръща и бута, но майката все още не може да усети това поради малкия размер на плода.

До 16-та седмица плодът е развил черти на лицето, той вече може да различава звуците и да реагира на тях. Освен това бебето става по-силно, движенията му стават по-уверени и в феталния пикочен мехур има все по-малко място за него. Но жената ще може да усети уверените „тръпки“ на бебето по време на първата бременност само на 5 месеца - на около 18-20 седмици.

Второ / трето дете

Факт е, че жените, които са бременни с първото си дете, често бъркат плахите точки на плода с проблеми с чревната перисталтика и не разбират, че бебето вече е започнало да дава сигнали.

Въпреки че развитието на плода не зависи от броя на бременностите, опитни майки вече знаят кога бебето може да започне да се движи и с нетърпение очакват този момент.

Естеството на усещанията: какви са трепетите?

Какви са тласъците на бебето? Жена, която е бременна за първи път, със сигурност ще се замисли какви са движенията и тласъците на едно дете и как да ги разпознае, защото никога не е изпитвала подобно нещо..
Всъщност първите движения на бебето са описани от бъдещите майки по различни начини:

 • Някой усеща леко поглаждане от вътрешната страна на корема;
 • Някои хора сравняват това усещане с плуваща риба;
 • Някой си мисли, че пеперудите пърхат вътре в корема;
 • Най-често активността на бебето може да бъде объркана с буболене в стомаха..

Особено ясно „тръпките“ на бебето се усещат легнали по гръб. В това положение можете дори да забележите как коремът изглежда „трепери“ поради действията на бебето.

Ако първите плахи дръпвания на детето все още могат да бъдат объркани с дейността на червата, то на по-късен етап движенията стават по-изразени: бебето започва да се преобръща, за да заеме удобна поза, докато „рита” майката с крака и ръце. Също така, бебето може да завърти главата си, да играе с пъпната връв и дори да смуче пръстите на краката си, включително на краката си.

От време на време бъдещата майка, вместо единични дръпвания, може да усети ритмичното движение на целия корем, което може да я изплаши. Гинеколозите казват, че в това няма нищо лошо - бебето просто поглъща околоплодната течност.

На 6-ия месец от бременността бъдещият баща също може да усети движенията на бебето: за това той ще трябва да сложи ухо до стомаха си. Впоследствие за „контакт“ с детето ще е достатъчно да докоснете стомаха с ръка.

Колко пъти и колко често детето „рита“?

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето започва активно да общува с майката по единствения достъпен за него начин - движението. И бъдещата майка трябва да се научи да го разбира, защото много може да се съди по поведението на бебето..

С помощта на движенията си бебето може: да предаде настроението си - да докладва радост или безпокойство, да разкаже за здравето си и дори да покаже своя „характер“.

Движенията на бебето в корема също са доказан метод за самодиагностика - за да намали или повиши активността на бебето, майката трябва да определи здравето му и при необходимост да уведоми лекаря.

Как и защо да проследявате активността на вашето бебе?

Гинеколозите препоръчват на всички бъдещи майки, започвайки от 27-та седмица на бременността, да проследяват честотата на движенията на бебето и да записват тези показатели в специално списание.

Тези данни ще позволят на лекаря да оцени състоянието на плода и при най-малкото съмнение за патология да предпише допълнителни изследвания.

Най-често методът на Д. Пиърсън се използва за наблюдение на движенията на бебето, който се основава на воденето от страна на майката на специален календар, започвайки от 28-та седмица на бременността.

Методът се състои в наблюдение на движенията на бебето от 9 до 21 часа, а времето на всяко 1-во и 10-то движение на детето се записва в дневника.

Какво показват резултатите:

 1. Ако интервалът между първото и десетото движение на детето е 20 минути, бебето се развива нормално и няма от какво да се притеснявате;
 2. Допустим е и интервал от 30-40 минути - по това време бебето може да си почине или просто има спокоен характер;
 3. Ако от първия до 10-ия тласък е изминал повече от час, майката трябва да се консултира с лекар за съвет..

Какво да правите, ако бебето ви е тихо или се държи необичайно?

Хипоксията - ниско съдържание на кислород в организма, в този случай липса на кислород в плода - може да доведе до сериозни патологии и дори фетална смърт. Нервната система и мозъкът най-често страдат от хипоксия..

Ето защо, ако в продължение на дълъг период от време не усещате движенията на бебето, незабавно се консултирайте с лекар. Най-вероятно няма от какво да се притеснявате, но ще се почувствате по-спокойни, ако лекарят, след провеждане на преглед, не потвърди наличието на хипоксия.

Полезно видео

Повече за това кога бебето започва да се движи в корема, каква е нормата и какво е патология, е описано във видеото:

Разбъркване, дръпване, ритници са първите наистина осезаеми прояви на жизнената дейност на плода. По този начин бебето се опитва да "говори" с вас по единствения достъпен за него начин. По време на този период на бременност много жени напълно осъзнават, че скоро ще станат майка..

От 28-та седмица на бременността си струва внимателно да наблюдавате движенията на бебето и да водите специален дневник, за да проследявате неговата активност, за да сте сигурни, че бебето се развива правилно и всичко е в ред с него..

Бременност: кога да очакваме първото движение на бебето?

Това е петият месец от вашата щастлива бременност. Ден след ден, седмица след седмица, вашата троха расте и вие го забелязвате. И много скоро за първи път ще усетите движението му.!

По правило именно в петия месец от бременността бъдещите майки усещат първите движения на бебето..

Жените, които няма да станат майка за първи път, може би вече са почувствали лек тремор в края на миналия месец. В останалото този приятен момент ще идва буквално от ден на ден, бъдете готови за него.

Бебе в петия месец от бременността

В началото на петия месец от бременността, вашето неродено бебе все още има много тънка, почти прозрачна кожа. През следващите 4 седмици той ще трябва да се справи с активното натрупване на подкожна мазнина - основният източник на топлина.

И докато бебето не вижда нищо (очите все още са плътно покрити от клепачите), то започва да реагира на светлината. Ако ярък лъч светлина бъде насочен към корема на майката, плодът със сигурност ще се обърне към него.

Сега е моментът да започнете да говорите с детето си. Костилките, които позволяват на звука да навлезе в средното ухо, вече са оформени. Частта от мозъка, отговорна за приемането на звукови сигнали, функционира напълно.

Детето е в много „шумна“ среда денонощно. Постоянно чува звуците на чревна перисталтика, сърдечен ритъм или „къркорене“ на стомаха на майка си. И изобщо не го плаши.

Бебето разпознава гласовете на родителите, реагира на силни и неочаквани звуци. Говорете с детето си, кажете му какво се случва наоколо, слушайте музика. Ще му бъде полезно. В средата на петия месец под рудиментите на млечните зъби започват да се образуват кътници.

Вътрешните органи на детето продължават да се развиват. До края на месеца растежът на бебето от опашната кост до короната на главата ще бъде 20-25 см, тегло - около 250 грама.

Какво се случва с тялото на бъдещата майка

Сега сърцето ви е започнало да работи няколко пъти по-активно. Това натоварва тежко цялата кръвоносна система на тялото. Повишеното кръвообращение при някои бременни жени може да доведе до кървене от носа. Не се тревожете, това е временно..

По време на този етап от бременността, изпотяването и вагиналното отделяне могат да се увеличат. Това е нормално. Внимавайте за вашата лична хигиена, в този случай не се изисква лечение. Вашата матка расте и се увеличава от ден на ден.

Вече може да усетите известна тежест в тялото си. Бъди търпелив. Половината от пътя е изминат, но най-трудният тепърва предстои. Намерете удобна позиция за почивка и сън (може да ви трябват специални продълговати възглавници за бременни и кърмещи жени).

Вие се променяте. Теглото започва да се увеличава, коремът е нараснал забележимо. Старите дрехи са твърде малки и не са подходящи за новото ви състояние! Промяната във външния вид ще бъде чудесно оправдание за пазаруване.

Отидете да пазарувате и актуализирайте гардероба си. Ще ви трябват специални панталони или дънки с мек колан за нарастващ корем, широка плетена рокля или туника, бельо и чорапогащи за бременни.

Отделете малко време, за да се харесате. Такива събития винаги развеселяват.

Опитайте се да се движите повече, запишете се за йога за бременни жени или басейна. Упражнение като това може да помогне за облекчаване на част от мускулите в тялото ви.

Първите движения на бебето при първата бременност

Първородената жена може да усети първото движение на бебето по време на бременност в интервала от 18 до 22 седмици. В повечето случаи обаче това се случва на 20-та седмица. Забелязва се, че слабите бъдещи майки започват да усещат движенията на плода по-рано, обикновено на 19-20 седмица. Напротив, жените с по-голямо телосложение забелязват първото движение на плода на 21-22 седмици..

Всяка майка си спомня първите движения на бебето. Няма нищо подобно на първите слаби, а след това на по-уверените и силни дрънки на вашето дете. Тези ритници могат да се видят със собствените ви очи - на определени места коремът сякаш отскача. Сега не просто знаете, че във вас расте нов живот, можете да го усетите и видите.

Бебето най-вероятно ще реагира на леко поглаждане на корема с леко натискане. Свикнете, такава комуникация между майка и дете ще остане до самото раждане..

Как да разпознаем движенията на бебето?

Всяка бъдеща майка навярно се замисля как да разпознае движенията на плода по време на първата бременност, защото преди това никога не е изпитвала подобно нещо. Не е лесно да се опишат дупки на бебето с думи..

Всички бременни жени описват това усещане по различен начин. Някой сравнява движенията на техните трохи с буболене в стомаха, някой ги обърква с процесите, протичащи в червата. Някои майки свързват мърдането с пръскането на риба и дори пърхането на пеперуди. Някои изпитват гъделичкане в стомаха в този момент. Други - активни трусове, които в началото не причиняват болка и дискомфорт.

Особено ясно можете да усетите движенията на бебето, докато лежите по гръб. В това положение, наблюдавайки корема, някои дори виждат как коремът се движи, сякаш се тресе.

Първите движения при втората бременност

Смята се, че по време на първата бременност движенията на плода се усещат по-късно, отколкото през втората. Многородните обикновено започват да забелязват движенията на бебето малко по-рано. Тъй като мама вече е запозната с космите и може да ги различи от чревната перисталтика.

Въпреки това, медицината не прави разлика между бременностите по брой. В акушерството има средни периоди, които са валидни както за първата, така и за втората бременност. Смята се, че жената трябва да започне да чувства движения в границите от 18 до 22 седмици.

По време на втората бременност и всяка следваща бременност, детето обикновено започва забележимо да се движи в утробата за майката няколко седмици по-рано, отколкото при първородните. Това означава, че е възможно да усетите леки, почти безтегловни докосвания на бебето вече на 17-18 седмици.

Някои твърдят, че са започнали да усещат рушащите се трусове и преврати на 15-16 седмици и дори преди тази дата. Бременните жени, които носят близнаци, обикновено отбелязват, че са усетили първите движения след 14-15 седмици.

Въпреки това, гинеколозите обикновено не приемат това сериозно. Много лекари са сигурни, че при втората бременност усещанията от движението на бебето се забелязват на 18-20 седмица..

Не се обезсърчавайте, ако все още не сте усетили движението на бебето в рамките на 16 седмици. Дори ако движенията не се усещат дори на 20-21 седмица, няма нужда да се притеснявате. Бременността е много индивидуален процес. Това зависи не само от броя на предишните бременности. Той се влияе от физическото и психическото състояние на жената през този период..

Колко движения трябва да са нормални на 5 месеца?

По естеството на двигателната активност на плода лекарят може да прецени как протича бременността, т.е. неговата активност е един вид сензор за нейния ход.

От началото на първата активност на детето, записана от майката, и до 26-та седмица на бременността, интервалите от време между епизодите на движенията могат да достигнат 24 часа. Това е нормално и не показва никаква патология. Просто мама може да не забележи някои движения или да ги обърка с повишено производство на чревни газове..

От 26-28 гестационна седмица бебето трябва да се чувства около 10 пъти на всеки 2-3 часа.

Ако една майка не усеща бебето си да се движи в продължение на два часа, това все още не е причина за безпокойство. Можете да опитате да го „разбъркате“: разходете се, свършете лека работа или хапнете нещо вкусно.

След това се препоръчва да легнете и да се изслушате: ако плодът се е преместил, значи всичко е наред. Ако бебето не реагира, трябва да се консултирате с лекар.

Ултразвук на 5 месеца: определяне на пола на детето

Петият месец е времето на втория ултразвук. Хлапето е пораснало, сега лекарят ще може да го прегледа по-подробно. Опитен специалист по ултразвук ще измери всички външни данни и вътрешни органи, ще изчисли приблизителното тегло и ръст на детето.

По това време лекарят най-вероятно ще може да определи пола на детето..

В някои случаи бебетата могат да кръстосват краката си. В този случай узистът може да ви посъветва да легнете настрани, да погалите корема си, да се разхождате по коридора, да ядете сладкиши (няма да е излишно, ако вземете малко шоколадово блокче със себе си). Узистът ще поиска от вас да направите същото, ако детето е скрило лицето си с ръце.

Ако всичко е наред, все пак трябва да посещавате специалист веднъж месечно. Направете рутинни изследвания на кръвта и урината преди всяко посещение. Внимателно следете вашето благосъстояние и вече доста отчетливото поведение на бебето.

Девет въпроса (и отговори) относно движенията на плода по време на бременност

Докога ще усещам движението?

По време на първата бременност това може да се случи по-близо до 20-та седмица. Понякога бъдещите майки започват да усещат движения още на 16-та седмица от първата бременност, а понякога едва на 24-та. Това не означава, че бебето в утробата не се движи до този момент. Разбира се, той натиска - той основно ви усеща отвътре с ръце, обръща се от една страна на друга и дори салто.

Всичко е индивидуално (често усещанията зависят от физиката на бременната жена и от това коя стена на матката - отпред или отзад - е прикрепена плацентата). Първите движения ще бъдат подобни на усещането за повишено образуване на газове в червата. Някои казват, че им се струва, че вътре е плувала малка аквариумна рибка..

Защо бебето в утробата изобщо се движи??

Ами защото той е жив и реагира на случващото се около него и извън корема ви. Той може да започне да рита в отговор на твърде силен звук, ярки светлини или дори храна с прекалено интензивен вкус. Те също хълцат там. При ходене плодът се успокоява поради плавните ритмични движения, така че при ходене бебетата рядко подават сигнали на майките от вътрешността на утробата. При жените, които практикуват йога и медитация по време на бременност, бебетата в стомаха се държат по-спокойно.

Колко шока трябва да почувствам през деня?

Обикновено детето прави 15-20 интензивни движения, забележими за една жена на ден, но не можете да усетите всички тях - ако сте запалени по нещо или сте заети с работа, тласъкът има шанс да остане незабелязан. По принцип децата спят в утробата - прекарват по 17 часа на ден спокойно, заспивайки на интервали от 40-50 минути. Много хора започват да забелязват движения след хранене, спорт или преди лягане..

Кога да обърнете внимание на размера на движението?

Ако бебето ви се развива нормално, не можете да кажете точно колко тласъци ви дължи. Просто, докато плодът расте, не трябва да забелязвате радикални промени в броя и характера на неговите движения. Силното и рязко намаляване на смущения може да означава липса на хранителни вещества и / или кислород. Ето защо, посетете Вашия лекар, ако:
- плодът не реагира на външни стимули, като поглаждане, груби звуци, гласа ви и гласа на партньора ви
- в рамките на два дни забелязахте отрицателна динамика в движенията (броят им намаля или изчезнаха напълно).

Как правилно да преброите броя на движенията в този случай?

Трябва да наблюдаваме. За целта яжте нещо вкусно или пийте студена вода. Седнете или легнете с вдигнати крака. Захарта от храната и студът от водата трябва да събудят детето и да го накарат да изпълнява поне десет движения през следващите два часа. При пертурбации се вземат предвид вътрематочни хълцания, треперене, остри атаки, разтягане и леки удари. В случай, че по време на наблюдението детето е направило много малък брой движения, свържете се с Вашия лекар, за да Ви бъдат предписани допълнителни изследвания - ултразвук, доплер или CTG.

Какво се случва след посещение на лекар?

Това ще зависи от резултата от проучването. Ако се установи, че бебето има недостиг на хранителни вещества или кислород и гестационната възраст позволява цезарово сечение, препоръчваме ви да отидете в болницата, за да вземете решение за оперативно раждане..

Но в края на краищата те казват, че след 36-та седмица от бременността броят на движенията намалява?

След 36-та седмица пространството за маневриране намалява, но нероденото дете остава активно. Той докосва лицето и матката си отвътре, дърпа пъпната връв, опитва се да се разтегне, стърчи задника си или заровя крайниците си в пикочния мехур. Освен това хълцането продължава - някои от плодовете хълцат всеки ден по едно и също време.

Трябва ли да броите трепетите всеки ден?

Ако бременността протича без рискове и усложнения, не е необходимо да водите специален дневник на движенията. Освен това през деня някои от тях, както споменахме по-горе, пак ще ви липсват. Но ако лекарят смята, че броят на движенията е важен за вас и вашето неродено дете, най-добре е да фиксирате движенията всеки ден по едно и също време след хранене или когато детето е най-активно - например няколко часа преди вас реши да заспи.

Вярно ли е, че стилът на движенията говори за характера на нероденото дете?

Лекарят от университета Джон Хопкинс Джейн ДиПетро проведе изследване на връзката между вътрематочната активност и детското поведение на възраст от една до две години. Според резултатите от нейната работа очевидно съществува такава връзка - движенията на плода в матката могат да ни подскажат какво ще бъде неговото регулаторно поведение (контрол на импулса, намалена активност, саморегулация), когато се роди.

Разбъркване на плода по време на бременност: научете се да разбирате вашето бебе

Бъдещите майки са много притеснени и се страхуват да пропуснат първото движение на плода по време на бременност. Сладките шокове обаче са не само приятно усещане за единство с малкото им чудо, но и точен индикатор за правилното развитие и благосъстояние на бебето. Дори в корема бебето може съвсем ясно да обясни на майка си какво иска. Какви движения показват дискомфорт и кога трябва да бягате в болницата? Как правилно да следите активността на плода?

Когато хлапето се научи да се движи?

Бебето започва да се движи много по-рано от момента, в който мама усеща първите сътресения.

Мускулната дейност се проявява много преди формирането на нервната система, скелета и други органи. Още на 21-ия ден от бременността бие малко сърце. До началото на 9-та седмица се формира нервната система, появяват се първите рефлекси. На деветата седмица бебето поглъща околоплодни води, което всъщност вече е доста сложно движение.

От училищните уроци по биология е известно, че мускулатурата на човешкото лице се състои от няколко дузини мускули. Той може да хълца. На 10-та седмица малко чудо е в състояние самостоятелно да промени траекторията на своето движение, но все още е незабелязано от майката. На 16-ата седмица на развитие бебето е в състояние да различава звуците и да реагира на тях. Различава се по интонация, усеща настроението на майката. Седмица по-късно той отваря и затваря очи, мига.

На 18-та седмица малкият човек вече знае много:

 • пръстите на пъпната връв с малки ръце,
 • стиска и разтваря юмруци,
 • докосва главата,
 • променя позицията на тялото.

На кой етап от бременността бебетата се учат да манипулират майка си и да създават комфорт сами?

По време на изследванията някои покривали лицата си с химикалки, когато чували неприятни или силни звуци.

В ранните етапи се формира концепцията за комфорт и идва разбирането, че тя е способна да влияе върху интензивността на външните стимули. Трохата ще накара майката да се преобърне от гърба на една страна със силни тръпки или да й напомни, че е важно да запази спокойствие, когато бременната жена се изнерви.

Движението е единственият начин да общувате с майка си, да съобщавате чувствата си. По характера и интензивността на движенията на майката и лекарите те преценяват състоянието на бебето.

Как да разпознаем първия поздрав на вашето бебе?

От деня, когато бебето за първи път рита корема на майка си, жените възприемат плода като дете, чувстват се като бъдеща майка в пълна мярка. Това твърдят психолозите.

Майките се страхуват да пропуснат първите движения на плода по време на първата бременност, защото не знаят как изглеждат. Но по-късно те казват: “. не може да се бърка с нищо, незабравимо е ".

Често бременните жени описват чувствата си по следния начин:

 • въздушен мехур се е издигнал на повърхността;
 • рибата стартира;
 • пеперуда в затворени длани се опитва да излети;
 • топката се търкулна.

В допълнение към красивите поетични сравнения, жените най-вече приписват сходството на първите движения на бебето с банално метеоризъм. Тъй като по време на бременността храносмилателната система „живее по свои правила“ и често „радва с изненади“, майките могат да пропуснат първите колебливи треперения на трохите, като ги объркат с чревна перисталтика.

Можете да усетите бебето си дори на 13-та седмица. Когато казват, че всяка бременност е различна, ние говорим за всички процеси. Лекарите насочват вниманието на майките към периода от 16-22 седмици на бременността, когато трябва внимателно да слушате бебето.

20-22 седмици е периодът, когато движенията на бебето стават по-подредени и наподобяват новородено. За 30 минути мъж на пет месеца е в състояние да направи 20-60 различни движения. И ако вземете предвид, че бебето също е пораснало, тогава е невъзможно да пропуснете шейковете или да объркате с нещо. По това време движенията стават отчетливи и първородните майки не трябва да се страхуват, че няма да могат да ги разпознаят..

Важно! Ако бебето не се почувства на 22 гестационна седмица, трябва да посетите лекар.

Кога започва периодът на осезаемо разклащане?

Започвайки от 24 седмици, детето непрекъснато общува с майката по единствения достъпен за него начин - движението. Бременната жена се научава да разбира бебето още преди да се роди. По "поведението" на трохите можете да съдите много.

Малкият човек отчита радост, безпокойство, благополучие, дискомфорт, дори темперамента си. И той също така ще може да "поздрави" с татко и близки, които го очакват с нетърпение. На 6 месец се усеща движение по повърхността на корема.

Движението на плода е невероятно приятно за усещане, особено по време на първата бременност и дори най-простият и сигурен начин за самодиагностика. Чрез намаляване или увеличаване на активността на бебето, майката трябва да прецени състоянието му и да информира навреме лекаря.

Важно! Липсата на движение в продължение на 12 часа е неприемливо. Степента на активност за шестмесечен плод е 10-15 движения в час, с интервали от 3-4 часа, когато бебето спи.

Прекомерната активност може да показва дискомфорт. По този начин детето моли майката да седне или да легне по-удобно, или обратно, да се разходи. Когато жената лежи по гръб, плодът изстисква големи вени и получава по-малко кислород. Впоследствие майката може да почувства интензивно треперене. Същият ефект може да се наблюдава, ако седите дълго време в положение "с кръстосани крака"..

Достатъчно е да се преобърнете настрани или да седнете по по-подходящ начин за бременност: на ръба на стол, леко раздалечени крака, така че коремчето да се настани удобно. Когато мама седи дълго време на компютъра или на път, трябва да правите почивки и лесна за изпълнение гимнастика, да спирате и да слизате по-често от колата. В противен случай раздразнителните ритници няма да ви накарат да чакате дълго..

Обикновено се успокоява след известно време след премахване на досадния фактор. Но ако детето барабани неуморно в продължение на няколко часа или дни, движенията доставят болка на бременната жена, това не трябва да се толерира. Лекарят може по-точно да определи причината за неспокойното поведение.

Fidget е максимално мобилен за периода от 24-32 седмици. Освен това честотата на движенията намалява, но силата остава същата или се увеличава. 25-та седмица от бременността е времето, когато тялото е напълно оформено и сега остава само да расте. Това означава, че коремната къща е все по-близо и по-близо. Когато коремът падне и бебето се вкара в родовия канал с главата, става напълно неудобно да се движи. Оказва се само за разтягане на ръцете или краката.

Много майки отбелязват, че преди раждането бебето напълно се успокоява и се подготвя за раждане. Но има и по-темпераментни, които реагират бурно на ограниченията на свободата на движение..

Важно! В по-късните етапи движението на детето може да причини дискомфорт и дори болка. Най-често в хипохондриума. Не е страшно - просто е много тясно за бебето.

Защо майките усещат бебетата си по различно време?

Първородните майки просто се измъчват с въпроса: кога можете да почувствате съкровените трусове? Има няколко фактора, които влияят върху чувствителността на майката:

 1. тегло - майката ще почувства по-рано тръпки на голямо дете;
 2. индивидуална чувствителност;
 3. конституция на майчиното тяло - слабите майки усещат движение по-рано от тези, които интензивно напълняват;
 4. проблеми с червата;
 5. обем на околоплодната течност.

Нека усещанията на бременните жени далеч не са еднозначни, но всички деца започват да се движат активно и подредено от 16-18 седмици. Преди това всички движения са по-скоро като рефлекторно хаотично свиване на мускулите.

Важно! Късното движение не винаги е признак на отклонение. Това често е резултат от грешки при изчисляване на гестационната възраст. При удължен цикъл разликата между акушерските и реалните условия може да бъде 1-3 седмици. Но няма да навреди да играете на сигурно място и да отидете на лекар още веднъж..

Каква е разликата между мърдане по време на втора бременност?

За втори път или по време на третата бременност, майката усеща бебето си 1-3 седмици по-рано, което е единствената разлика. Първо, това е свързано с опита. Жена компетентно вече няма да бърка дългоочакваните трусове с нищо друго.

На второ място, тази чувствителност е свързана и с матката, която не се е върнала напълно в първоначалното си състояние след раждането на по-голямото дете. Коремните мускули стават по-слаби, така че коремът се вижда много по-рано.

Ако движение се усеща само в долната част на корема

По местоположението на тласъците майката може да определи местоположението на бебето в корема. Ако се наблюдава движение над пъпа, тогава детето е в правилната позиция с главата надолу. Но движението в долната част на корема говори в полза на седалищното предлежание, тоест с краката или задните части надолу.

Но не се притеснявайте. Преди 32 седмици има голям шанс бебето да се преобърне само. В медицинската практика има случаи, когато бебетата заемат правилната позиция няколко дни преди раждането. Лекарят също може да помогне на бебето да се преобърне. Но дори и да е упорит и да не иска да чака раждането с наведена глава, то при съвременната медицина резултатът от раждането във всеки случай ще бъде положителен..

Ситуацията е по-сложна при напречното представяне. Детето е в легнало положение, тоест краката и главата са отстрани, а рамото е обърнато към родовия канал. В такава ситуация естественото раждане е изключено. Бебето се ражда чрез цезарово сечение. Не е нужно обаче да се притеснявате: напречното представяне е много рядко явление..

Намаленият тонус на мускулите на матката и корема също води до движение в долната част на корема. Понякога това е придружено от дискомфорт в перинеалната област. Най-често се наблюдава при майки с втора бременност и повече.

Миома или миома на матката правят свои корекции в бременността, тъй като пречат на бебето в стегнат корем. И ако главата няма достатъчно място до неоплазмата, тогава ще има крака.

Високата вода позволява на бебето непрекъснато да се преобръща и за лекарите е трудно да предскажат как точно ще се роди бебето. Но майката, като мърда, ще разбере в каква позиция е бебето.

Недостатъчното количество околоплодна течност, напротив, ограничава движението и бебето може да няма време да заеме правилната позиция.

Как да разберем бебе?

Има няколко метода за отчитане броя на движенията на бебето, които се основават на принципа „брои до десет“. Различават се само терминът и предметът на изследването. Най-известните са:

 1. Md Pearson;
 2. MD Кардиф;
 3. Тест на Садовски;
 4. британски тест.

Най-често се използват първите три техники. Методологията на Д. Пиърсън се основава на поддържане на специален календар на движенията, започващ от 28-та седмица. Мама слуша космите от 9:00 до 21:00. Времето на десетото движение се записва в календара.

 1. фиксираме времето на първото разбъркване;
 2. разглеждат се движения от всякакво естество, различни от хълцане: разтърсвания, ролки, преврат;
 1. се въвежда времето на 10-то разбъркване.

Какво показват резултатите:

 • двадесетминутен интервал между първата и 10-та перкусия сигнализира за правилното развитие на трохите;
 • продължителността на проучването от 30-40 минути също е приемлива, може би бебето е почивало или има спокоен характер;
 • когато мине час или повече от началото на броенето до 10-то движение, мама не бива да се колебае да отиде на лекар.

За метода на Кардиф може да се използва същата таблица. В този случай ключовата точка е скоростта на движение в същите времеви рамки 9: 00-21: 00. С други думи, ако през определените 12 часа трохата е напомнила за себе си поне 10 пъти, което означава, че всичко е наред. Когато майката не успее да преброи необходимия брой трусове, това означава, че бебето е зле..

Методът на Садовски наблюдава реакцията на бебето към храненията на майката. Бременната жена трябва да слуша движения в рамките на един час след хранене. Ако успеете да преброите 4 или повече, значи всичко е наред.

Ако реакцията е слаба, трябва да повторите изследването след следващото хранене.

Важно! Отклонение от 1,5 пъти от нормата в една или друга посока показва проблеми със здравето на бебето.

Силното движение на бебето често сигнализира за хипоксия. В занемарено състояние прекомерната активност се заменя с бавни безизразни движения.

За навременна диагностика се извършват ултразвук и CTG (кардиотокография). CTG ви позволява да оцените сърдечния ритъм на бебето и да поставите правилната диагноза. Изследването продължава около 30 минути, през които майката записва всички движения на детето с помощта на специален сензор. По време на шофиране честотата трябва да се увеличи с 15-20 удара.

Важно! Сърдечният ритъм на вашето бебе не трябва да бъде монотонен. Пулсът варира от 120 до 160 удара в минута.

Хипоксията се доказва от:

 • 60-90 удара в минута;
 • монотонен сърдечен ритъм;
 • липса на реакция на движение.

Незначителните отклонения от нормите се коригират чрез специална терапия, насочена към подобряване на притока на кръв в плацентата. Тежката хипоксия е индикация за незабавно цезарово сечение, ако времето позволява. Също така, на мама може да бъде предписана доплерометрия. CTG се препоръчва да се провежда веднъж седмично, започвайки от 28-та седмица на бременността.

Възможно ли е да накарате бебето да се движи или да се успокои?

Майките отбелязват, че бебето често се "движи", когато майката се опитва да легне или да заспи. Също така, бебето реагира след вкусна вечеря. Лекарите казват, че бебето има повече енергия за движение..

Бебетата се радват на нежното мърдане в корема, докато пазаруват или правят домакинска работа. През това време спят по-често. След раждането този навик се запазва дълго време. Много от тях трябва да бъдат приспивани дълго време, носени на ръце, люлеени в количка. И когато мама се опитва да легне, бебето, очевидно, става скучно и безинтересно.

За да разбъркате бебето, можете да хапнете нещо вкусно и да легнете да си починете. Или обратното, правете лека гимнастика, разходете се, слушайте музика и след това се отпуснете. Хлапето определено ще зарадва мама с приятелски ритник. Освен това, в покой, майката става по-чувствителна..

Комуникацията на татко с малко чудо също е важна. Докосването и гласът на таткото успокояват както бебето, така и майката след стреса или вълнението. И обратното, бебето ще иска да благодари на татко за комуникацията и галенето на корема.

Накрая

Паниката не е най-добрият съветник във всяка ситуация, особено когато носите любимо дете. На който и етап от бременността да е жената, навременното правилно решение и информираността по всички въпроси ще се отърват от повечето проблеми.

Колко седмици детето започва да се движи: време и усещания

Колко седмици детето започва да се движи и за какво може да говори продължителната липса на активност на детето, или обратно, твърде честите и силни движения - това е статията за това. Най-пълната и полезна информация за бъдещите майки.

 1. Когато плодът започне да се движи
 2. Кога можете да усетите първите движения
 3. Какви са тласъците на бебето
 4. Защо е важно да запомните приблизителната дата на фетални движения
 5. Активност на бебето по време на бременност
 6. Защо е важно да се проследи честотата на бебешките движения
 7. Спешни случаи
 8. Заключение

Когато плодът започне да се движи

Ембрионът започва да се движи на 8 седмици. Колкото и да е активен, бъдещата майка няма да го усети. В крайна сметка теглото му е около 3,5 грама. Първите движения на бебето са слаби, конвулсивни.

Към 12 седмици плодът нараства по размер. Може да стиска юмруци или да си пъха пръста в устата. Физическата му активност се увеличава. Но жената все още не може да го усети. Някои бременни жени по това време бъркат проблемите с перисталтиката и първите движения на бебето.

До 16-та седмица плодът развива черти на лицето и физическата активност се увеличава значително. Но размерът му все още не позволява на жената да усети сътресенията в себе си..

Кога можете да усетите първите движения

Можете да почувствате треперенето на бебето на 5-ия месец от бременността. Времето е неясно и индивидуално. Някои жени усещат първите движения по време на първата си бременност на 20 седмици, някои малко по-рано или малко по-късно..

Ако имате повишена чувствителност на подкожните мазнини, тогава ще изгорите движенията на бебето на 16-17 седмици. Дебелите жени с голямо количество мастна тъкан в корема ще усетят тръпването на бебето малко по-късно от посочените дати.

Бъдещите майки се чудят кога бебето започва да се движи при 2 бременности.

Развитието на плода не зависи от това каква бременност има жената. Когато носи второ и следващо дете, бъдещата майка може да усети треперенето му дори на 18 седмици. Това се дължи на факта, че тя вече има представа за тези усещания..

Какви са тласъците на бебето

Усещанията при първото докосване на бебето вътре в корема са описани от бременни жени по различни начини. Те са субективни и отчасти зависят от телосложението на жената..

Стройните жени ще опишат първото движение като лек тласък. Дамите в тялото говорят за леко докосване, сякаш някой ги гъделичка с перо отвътре.

Ако обобщим всички истории на жените за първата осезаема дейност на бебето, получаваме следните сравнения:

 • пърхащи пеперуди;
 • внимателно, но упорито поглаждане отвътре;
 • сякаш риба плува в стомаха.

Ако първите тремори все още могат да бъдат пропуснати или объркани с чревна дейност, тогава с увеличаване на бременността треморите стават по-изразени.

По-близо до 6 месеца активността на детето може да се усети от бъдещия баща. Ако отначало за това трябва да сложи ухо до стомаха си, тогава ще е достатъчно да сложи ръка на стомаха на жена си.

Защо е важно да запомните приблизителната дата на фетални движения

Първите движения на плода, забележими от жена по време на бременност, могат да помогнат да се изчисли очакваната дата на раждане. Затова лекарите молят една жена да си спомни седмицата, през която ги е усетила..

Когато носите първото дете, към този период трябва да се добавят двадесет седмици. За втория и следващите - 22.

Разбира се, това не е 100% информация. По-точно, PDR ще установи ултразвуково сканиране. Но дори тази дата трябва да се приеме като условна.

Активност на бебето по време на бременност

След първите шокове на бебето, бъдещите майки променят отношението си към своята позиция. Жената усеща по-пълно как расте детето. А самите движения стават един вид комуникационен метод.

Бебето в стомаха на майката активно се обръща, сякаш плава в околоплодната течност. Той може да завърти главата си, да движи ръцете или краката си. Често бебето си играе с пъпната връв или смуче палеца. И не само на дръжката, но и на крака.

Понякога, вместо единични дръпвания, бременната жена усеща ритмичното движение на корема. Това може да е тревожно за първородните жени. Но гинеколозите бързат да успокоят бъдещите майки - детето в този момент поглъща околоплодни води. В това няма нищо опасно.

Пикът на активност на бебето настъпва на 25-26 седмица. Плодът се движи активно, променяйки позицията си. Той реагира на силни или неприятни звуци с остри резки, разпознава не само гласа на майка си, но и други близки.

Ето защо лекарите препоръчват:

 • говорете повече с бебето;
 • включва класическа музика за него;
 • опитайте се да избягвате стреса и конфликта.

Спокойният микроклимат в семейството и на работното място е важен.

До 32-та седмица на бременността активността на бебето намалява. Като правило по това време плодът заема позиция, в която ще остане преди раждането.

Защо е важно да се проследи честотата на бебешките движения

Гинеколозите препоръчват проследяване на движенията на детето след 27 седмици. За целта жената трябва да прави бележки на специална страница в обменната карта.

Динамиката на активността позволява на лекаря да оцени състоянието на плода. При най-малкото съмнение за патология на жената се назначават допълнителни изследвания.

CTG се извършва, както е планирано на 32 седмици, но с намаляване на активността на плода, той се предписва отново. Изследването записва движенията на бебето в корема, както и състоянието на мускулите на матката. В някои случаи жената се насочва към ултразвуково сканиране, за да разбере с какво е свързана намалената двигателна активност на бебето..

Колко често детето трябва да се движи, така че да не предизвиква безпокойство у майката, лекарят също ще ви каже. Според средната скорост се смята, че след 10-15 минути бебето ще направи 2-3 движения. В рамките на половин час трябва да преброите 5-6 труса. И за цели 60 минути - около 15.

Това са обобщени данни и много зависи от индивидуалните характеристики на бебето и майката. За период до 32 седмици е важна и позицията, в която се намира бебето. Ако е обърната към задната стена на перитонеума, една жена може дълго време да не усеща тласъците му..

Бебето може да спи, така че не можете да го усетите да се движи. Обикновено липсата на тръпки и ритници в продължение на 3 часа подред показва това..

Но ако детето не е активно 12 или повече часа, това е причина спешно да се консултирате с лекар..

Спешни случаи

По начина, по който плодът се движи, може да се разбере колко е удобно в корема на майката. Често жените отбелязват повишената активност на бебето, когато лежат по гръб или заемат неудобно положение. В такива моменти детето започва да изпитва дискомфорт поради липса на кислород или хранителни вещества..

Често рано сутрин бъдещата майка се събужда от повишената активност на детето. И щом тя закуси малко, той веднага се успокоява.

Но честите движения вечер или през нощта, лекарите свързват с повишена активност на майката през деня. Детето харесва люлеенето в стомаха, то изисква да се повтарят.

Разбрахме нормите на движение на плода по време на бременност и незначителни отклонения от тях. Нека помислим кога да подадем аларма.

 • Както вече споменахме, бездействието на детето в продължение на 12 часа или повече изисква спешно посещение при специалист. Това може да означава хипоксия или смърт на плода..
 • Необходима е спешна консултация с лекар, ако активността на бебето е значително намалена през деня.

Можете да определите второто състояние по маркировките на специалната страница на обменната карта. Внасяте всеки десети тласък на бебето в него. Важно е да започнете да правите това всяка сутрин по едно и също време..

Ако са по-малко от десет от тях в рамките на 10 или 12 часа, съществува риск от развитие на хронична хипоксия.

Липсата на кислород е опасна за бебето. Това може да доведе или до смърт на плода, или до малформации. Нервната система и мозъкът страдат най-много от това..

Повишената физическа активност е важна, острите ритници и ритници са симптом на хипоксия. Те не трябва да бъдат пренебрегвани, струва си да посетите лекар..

Заключение

Първите движения на бебето в корема са несравними усещания. Всяка бременна жена ги очаква с особен трепет. Обикновено се усещат на 20 седмици.

През целия следващ период е важно да се наблюдава активността на плода. Всъщност тя е единственият начин за комуникация между бебето и майката. Следователно не е необходимо да се игнорират каквито и да било промени..

Движение на плода по време на бременност: първите тремори на бебето

Движението на плода е един от най-вълнуващите моменти на бременността. Какво трябва да знаете за него?

Този удивителен момент идва по време на бременност за всяка жена. Отначало е лесно да го объркате с чревна подвижност или мускулно напрежение в коремните стени, но с течение на времето движенията стават все по-силни и отчетливи..

Важността се крие във факта, че тежестта и активността на пертурбациите са диагностични критерии за здравето на нероденото дете. Още през миналия век са създадени диагностични тестове, които, използвайки фетална подвижност, могат да разкрият хипоксия и фетоплацентарна недостатъчност.

Но каква е правилната интерпретация на тези резултати? Какви фактори влияят върху двигателните умения на бебето в утробата?

 1. Първите движения на плода
 2. Какво влияе върху продължителността на усещането от първото движение
 3. Как се извива
 4. Фактори на двигателната активност
 5. Скоростта на движенията
 6. Разбъркване и кардиотокография
 7. Таблица за смущения
 8. Тревожни симптоми
 9. Когато няма причина за безпокойство

Първите движения на плода

Нервната система на ембриона започва да се формира на 6-та седмица от бременността. Вече на 7-8 седмици се регистрират неволеви движения, но през този период ембрионът все още е твърде малък (дължината му е само 15-22 мм), така че жената не усеща тези движения. На 10-11-та седмица в мозъка се формират центровете за двигателна регулация. Тогава настъпват първите доброволни мускулни контракции..

След края на развитието на плацентата през първия триместър плодът е в „свободно плуване“ в околоплодните води, което го предпазва от инфекциозни, температурни и механични фактори. Той може самостоятелно да се отблъсне от стените на матката, но поради своите размери и малка сила бременната жена не усеща тези сътресения.

Преломният момент идва на 16-22 седмици. Бъдещото дете достига размера на 18-22 см, а теглото му се увеличава рязко до 150-300 г. То започва да реагира на външни стимули (звукови, механични).

Какво влияе върху продължителността на усещането от първото движение

За първи път усещането за фетални движения се отбелязва при бременни жени по различно време. Защо се случва? Това се влияе от редица фактори:

 1. Характеристики на конституцията на тялото. При жени с наднормено тегло или с наднормено тегло това се случва по-често на 21-22 седмици. Мастните натрупвания в коремната кухина действат като амортисьор за движенията на детето. Сухите бременни жени забелязват движение още на 18-19 седмица.
 2. По време на първата бременност жените обикновено усещат движения по-късно, отколкото по време на следващата бременност. Това се дължи на факта, че след раждането тонусът на предната коремна стена намалява и усещанията за движения на плода вече са познати на жената. Затова по време на втората бременност тя ги отбелязва около две седмици по-рано..
 3. Броят на плодовете. При многоплодна бременност майката може да усети движенията им от 16-та седмица (или дори по-рано).
 4. В очакване на майката. Ако бременна жена целенасочено чака движенията на бебето и постоянно се изслушва, тогава тя ги отбелязва малко по-рано.

Как се извива

Двигателната активност на плода се улавя от механорецептори, които са разположени по стените на коремната кухина и по вътрешните органи. Следователно, отначало нейните симптоми са неспецифични. Жените често описват мърдането като усещане за „пърхане на пеперуда“ или „плуване на риба“ в стомаха. Също така движенията на детето се бъркат с чревната двигателна активност..

От 22-ра седмица движението става по-забележимо. Усеща се като натиск или „ритници“ в различни части на корема, чиято интензивност се увеличава с времето. През втория триместър бебето може свободно да променя местоположението си в матката. При обръщане можете да забележите промяна във външната конфигурация на корема. Понякога отпечатък е ясно видим.

През третия триместър на бременността плодът нараства до 40-50 см дължина и заема по-стабилна позиция. Треперенето му може да бъде болезнено, тъй като крайниците му често докосват пикочния мехур, черния дроб или стомаха.

Фактори на двигателната активност

Плодът, докато е в матката, е в състояние да реагира на различни външни и вътрешни стимули. Неговата двигателна активност зависи от следните фактори:

 1. Времето на деня. Много бременни жени съобщават, че бебето им е най-активно вечер или през нощта..
 2. Връзка с храненето. Често физическата активност на майката се увеличава след обяд или, обратно, когато е гладна.
 3. Гласове на познати хора. Експериментите потвърдиха, че плодът може да разпознава гласовете, които често чува от втория триместър. Те могат да го успокоят или, обратно, да активират.
 4. Външен шум. Грубите звуци стимулират движението.
 5. Психоемоционално състояние на майката. По време на стрес, вълнение, страх или депресия на майката, детето може да има хипо- или хипердинамия.
 6. Неудобна стойка на майката и физическа активност. По-често детето се движи в покой или когато му е неудобно.

Скоростта на движенията

Активността на детето в утробата постепенно се увеличава. На 20-та седмица той прави средно 160-180 движения, а максималният брой се наблюдава на 28-30-та седмица - 500-600. През третия триместър броят им леко намалява поради малкото свободно пространство. Естествено, майката усеща само най-мощните сътресения на плода..

Колко време е желателно да започнете да наблюдавате честотата на движенията на детето? Експертите препоръчват това да се прави от 28-та седмица. На жената се дават специални формуляри с таблици, където тя записва своите наблюдения. Медицинският персонал трябва да обясни на бременната жена как да прави това правилно, в какви ситуации не трябва да изпадате в паника и кога да посетите лекар.

Колко дълго трябва да се тревожите, ако няма движение? Почти всички пациенти усещат движения на плода до края на 22-ра седмица. Но ако това не се случи, тогава е по-добре да се свържете с вашия гинеколог.

Разбъркване и кардиотокография

Кардиотокографията е неинвазивен ултразвуков метод за диагностика на сърдечната честота на плода. Скоростта на този показател е 120-160 удара в минута. Извършва се по план през втория и третия триместър на бременността след преглед от гинеколог.

Моторно-сърдечният рефлекс, който се появява при плода от 28-та седмица, има важна диагностична стойност. По време на конвенционалната кардиотокография двигателната активност се наблюдава едновременно. На бременната жена се дава дистанционно управление с бутон, който тя натиска, когато бебето се движи. В тези моменти сърдечната честота при ултразвук за повече от 10 секунди се увеличава с 15-30 удара в минута.

Ако детето е останало спокойно по време на прегледа, тогава бременната жена е помолена да се разхожда малко из офиса.

Липсата на двигателно-сърдечен рефлекс показва развитието на фетоплацентарна недостатъчност, която е придружена от нарушено кръвоснабдяване на плода.

Таблица за смущения

В гинекологичната практика се използва таблица на пертурбациите, в която бременната жена въвежда своите наблюдения върху двигателната активност на плода. Има няколко разновидности от него:

 1. Най-често се използва таблицата на Пиърсън ("Брой до десет"). Наблюдението се извършва от 9 до 21 часа. В този случай е необходимо да запишете времето на 10-то разбъркване в специална таблица (например 12:30).
 2. Метод от Кардиф. Жената избира самостоятелно времето за наблюдение (но също така и 12 часа) и записва кога е настъпило 10-то движение, чието време се записва на специален формуляр.
 3. Техника на Садовски. След вечеря бременната лежи на лявата си страна (тези фактори допринасят за повишена физическа активност). В рамките на четири часа тя трябва да почувства повече от 10 отделни шока..

Използвайки методите на Пиърсън или Кардиф, бременната жена може да се занимава с ежедневни дейности, но без прекомерно физическо натоварване.

Тревожни симптоми

Има редица ситуации, когато бременната жена трябва незабавно да потърси медицинска помощ:

 • няма физическа активност на детето повече от шест часа;
 • треперенето на плода внезапно рязко отслабва и започва да се появява много по-рядко;
 • на фона на хиподинамия имаше остра болка в корема, появи се кръв или гнойно отделяне от гениталния тракт;
 • водата се разпадна преждевременно или започнаха контракции.

Ако по време на кардиотокография се установи намаляване на двигателната активност на плода, липсва двигателно-сърдечен рефлекс, бременната жена се препоръчва да бъде хоспитализирана в патологичния отдел, където се провеждат допълнителни изследвания (кръвни тестове, доплер ултразвук, амниоцентеза и други), се предписва поддържаща терапия. Тъй като целта е да се запази живота на майката и детето, се обсъжда възможността за преждевременно раждане (с помощта на цезарово сечение).

Когато няма причина за безпокойство

Понякога плодът може да погълне околоплодна вода, което провокира ритмичните контракции на диафрагмата (хълцане), които майката усеща. Това е абсолютно безопасно състояние..

Не изпадайте в паника, ако в продължение на няколко часа липсват активни движения. По това време бебето може да спи. Циркадният му ритъм често не съвпада с този на майка му.

Ако той е твърде активен през нощта и пречи на почивката на жената, тогава е по-добре да се адаптира към ритъма на детето. Няколко часа дрямка ще ви помогнат да възстановите напълно силите си.

По време на първата бременност често се отбелязва активно движение на плода, което носи значителен дискомфорт или болка на бременната жена. Няма риск от нараняване или дисфункция на храносмилателната или пикочната система. Това не е предвестник на преждевременно раждане. Бременните жени се съветват да избират удобна поза (на тяхна страна), да използват широки дрехи, възглавници и ортопедични матраци.