Ектопичната бременност е патология, при която ембрионът е фиксиран извън матката и продължава да се развива.

Физиологията на жената е удивително добре смазан механизъм, при който всички процеси са тясно взаимосвързани и плавно протичат по очертания от природата път. И така, зряла яйцеклетка оставя фоликула си и се втурва към фунията на фалопиевата тръба. Ако тук тя срещне сперматозоиди, те се сливат - настъпва оплождане.

 1. Какво представлява и как е опасно
 2. Симптоми
 3. Менструация и извънматочна бременност на теста
 4. Причини
 5. Елиминиране и рехабилитация
 6. Бременност след извънматочна бременност

Ембрионът от нов живот пътува дълго тридневно пътуване през фалопиевата тръба, преди да достигне матката и да бъде имплантиран в нейната стена. Перисталтичните движения на яйцепровода и власинките на лигавицата им му помагат да преодолее това разстояние, като усърдно го премества на място, което ще се превърне в дом за развиващо се и растящо бебе през следващите 40 седмици.

Но понякога възниква неизправност в този добре смазан процес: зиготата никога не достига матката и се закрепва на грешното място - това явление се нарича извънматочна бременност.

Какво представлява и как е опасно

По местоположение на ембриона извънматочната бременност се класифицира в 6 вида:

 • коремна, когато ембрионът е прикрепен към перитонеума;
 • тръбен - най-често срещаният вариант с фиксиране на ембриона вътре в яйцепровода;
 • цервикална - с имплантиране на зигота в цервикалната област;
 • взаимовръзка, с местоположението на яйцеклетката върху серозните мембрани на коремната кухина;
 • яйчников;
 • с патологична двурога матка ембрионът е в състояние да се фиксира в един от рогата си.

Развивайки се по сценарий на нормална бременност, извънматочната може да причини значителни щети на здравето на жените: нарастващото оплодено яйце компресира околните тъкани, което често води до тяхното разкъсване и вътрешно кървене. Прекъснатата извънматочна бременност се превръща в източник на инфекция и интоксикация, отключва развитието на перитонит. Следователно, идентифицирането й в ранните етапи може буквално да спаси живота на жената.

Симптоми

Ранните признаци на бременност винаги са индивидуални, включително извънматочни. Както при нормалното зачеване, през първите 5-6 седмици жената може да почувства неразположение, гадене и световъртеж, свързани с ранна токсикоза, но най-тежкият аргумент е липсата на менструация и положителен тест за бременност.

Признаците за извънматочна бременност се допълват от редица тревожни симптоми:

 • болката в болката в долната част на корема сигнализира за разтягане на фалопиевата тръба;
 • Слаба менструация с положителен тест за бременност, а понякога и кървави или кафяви отделяния извън цикъла;
 • болката при извънматочна бременност може да придобие остър, спазмен характер - и това е много тревожен признак, показващ спукан яйцепровод;
 • интегрален симптом на вътрешно кървене, провокирано от отделянето и смъртта на ембриона, става слабост, бледност на лигавицата на устата и устните;
 • при прекъсната извънматочна бременност яйцеклетката започва да се разпада и провокира възпалителен процес в коремната кухина, поради което един от признаците може да бъде рязко повишаване на телесната температура.

Въпросът за това как да се определи извънматочна бременност в ранните етапи, когато тя все още не е причинила значителни щети, остава отворен. В крайна сметка нейните симптоми са неспецифични и до голяма степен съвпадат с ранните признаци на нормална бременност..

Единственият начин за надеждна диагностика на извънматочна бременност е ултразвукът на гениталиите и коремната кухина. С помощта на оборудването специалистът ще види местоположението на яйцеклетката, ще оцени нейния размер и ще може да изготви план за избавяне от патологията.

Менструация и извънматочна бременност на теста

За майчиния организъм ембрионът е чуждо тяло с различен генотип. Следователно, за да го предпази от атаката на имунната система, тялото прави редица пренареждания:

 • от момента на зачеването нивото на хорионгонадотропин (hCG) се повишава в кръвта - хормон, под влиянието на който жълтото тяло на бременността узрява в яйчника;
 • произведеният от тази временна формация прогестерон инхибира овулацията и напълно спира цикъла - поради което менструацията спира по време на бременност.

Същите процеси протичат и при извънматочна бременност. Единствената разлика е, че нивото на hCG често се колебае и когато ембрионът умре, той намалява. Следователно, менструацията с извънматочна бременност може да спре, както при обичайния процес на раждане на плода. Много по-рядко има оскъдни зацапвания, които не съответстват на календарния цикъл на жената.

Дали тестът показва извънматочна бременност е двусмислен въпрос. В повечето случаи нивото на hCG до 5-6 седмици е достатъчно високо, за да оцвети ясно две ленти от теста. Но в случаите на прекъсната или замразена извънматочна бременност, резултатът може да бъде отрицателен. Ето защо, ако преди 2-3 седмици тестът е бил положителен, но днес е отрицателен и телесната температура е повишена, това е добра причина да се свържете с гинеколог.

Причини

Извънматочната бременност е рядка. Това се случва само в 2% от общия брой зачевания. И съвсем логично е да има предпоставки за неговото развитие, които трябва да се вземат предвид заедно със симптомите за ранна диагностика..

Оплодената яйцеклетка се фиксира във фалопиевата тръба или перитонеума само ако не е в състояние да се придвижи по-нататък в матката - анатомични или физиологични пречки се изпречват на пътя:

 • Възпаление на придатъците и фалопиевите тръби. В същото време вътрешната им повърхност е покрита с лигавичен ексудат, ворсите са частично унищожени и губят чувствителност. В резултат на това процесите, които обикновено преместват зиготата към матката, замръзват, с изключение на процеса на имплантиране на ембриона в матката.
 • Възпалителни процеси, преживени в миналото. В резултат на това във фалопиевите тръби често се образуват сраствания, които нарушават тяхната проходимост..
 • Тумори. Доброкачествени и злокачествени, те са в състояние да блокират лумена на яйцепровода и да попречат на зиготата да навлезе в матката или дори напълно да я изтласкат обратно в коремната кухина.
 • Анатомични аномалии. Двурогата матка, разклонена на две, и двойните фалопиеви тръби са патологии на развитието, които са напълно видими при ултразвук и служат като причина за причисляване на жената към група с висок риск.
 • Хормонални дисфункции. Поликистозната болест на яйчниците, хормоналната недостатъчност в регулирането на цикъла и дори патологията на щитовидната жлеза могат да доведат до спиране на перисталтичните движения на яйцепровода, в резултат на което ембрионът ще загуби способността си да се придвижва в матката.

Допълнителен рисков фактор са минали заболявания и операции "от женска страна". Всяка намеса и възпалителни процеси могат да доведат до образуване на сраствания и нарушена проходимост на фалопиевите тръби.

Елиминиране и рехабилитация

Възможно е да се отървете от ембрион, разположен в коремната кухина или в лумена на яйцепровода, само чрез оперативен метод. В същото време прогнозата и схемата на лечение до голяма степен зависят от това колко дълго е била открита патологията:

 • Ако бъде открита рано, когато фалопиевите тръби все още не са деформирани или спукани, прогнозата е благоприятна. На пациента се назначава лапароскопска операция, по време на която ембрионът се отстранява и яйцепроводът се зашива.
 • При значителни деформации ембрионът се отстранява заедно с фалопиевата тръба, а понякога и яйчника. Но жената все още има шанс за бърза рехабилитация и раждане..
 • Най-неблагоприятната прогноза за спукана фалопиева тръба е, че тежкото вътрешно кървене може да бъде фатално. Един от негативните сценарии е развитието на перитонит: възпалението на перитонеума, при липса на подходящо лечение, може да доведе до сепсис.

След операцията за отстраняване на ембриона, на жената се предписва курс на антибиотици за предотвратяване на хирургична инфекция, въвеждане на изотонични разтвори интравенозно за възстановяване на водно-минералния баланс, както и ензимна терапия за предотвратяване на образуването на сраствания в оперираната тръба.

Бременност след извънматочна бременност

За щастие, яйчниците и яйцепровода са сдвоени органи, така че жената ще може да роди дете и да се научи радостта от майчинството след извънматочна бременност, дори след като е преживяла отстраняването на една от тръбите. Но операцията, дори ако се извършва лапароскопски и не оставя белези по тялото, има определени последици за тялото. Възстановяването на епитела и хормоналните нива след операцията трае около 6-12 месеца, поради което през този период многократните опити за забременяване са абсолютно невъзможни..

 • преминават курс на физиотерапия, който предотвратява образуването на сраствания и подобрява здравето на жената като цяло;
 • 4-6 месеца след операцията, отидете на санаторно-курортно лечение в специализирана институция;
 • защитете се 12 месеца след извънматочна бременност.

Ако отново забременеете година по-късно, трябва незабавно да отидете на гинеколог, да се подложите на ултразвуково сканиране и да се регистрирате за бременност.

Извънматочната бременност е рядка и опасна патология, за да се избегнат усложнения, при които трябва да се консултирате с лекар веднага след спиране на менструацията и получаване на положителен тест за бременност. Ранната ултразвукова диагностика и регистрация ще разсеят съмненията ви.

4 основни признака на извънматочна бременност и спешни действия

Ектопичната бременност е необичайно състояние, което представлява сериозна заплаха за живота на жената. Мястото на локализация на оплодената яйцеклетка обикновено е матката. Ако фиксирането се случи на друго място, това е патология и изисква незабавна намеса от лекари. Първите признаци на извънматочна бременност, ако знаете за тях, трябва да алармират жената и да стимулират да си уговорите среща със специалист.

Причини за развитие на извънматочно оплождане

По време на овулацията зряла и напълно оформена яйцеклетка напуска яйчника. Той влиза в тръбата, където протича процесът на директно оплождане. След приключване на зачеването зиготата мигрира в маточната кухина. Това явление се улеснява от измерените перисталтични контракции на фалопиевите тръби и вълнообразно люлеене на лигавиците на лигавицата..

Пътуването е дълго, миграцията продължава около 3 дни. Това време е достатъчно за ембриона да образува специални клетки, отговорни за секрецията на редица ензими. С тяхна помощ протича процесът на прикрепване към лигавиците на образуваната зигота..

Ако на един от етапите, изброени по-горе, зиготата срещне механични или хормонални пречки, алгоритъмът за оплождане ще бъде нарушен. Основните причини за развитието на извънматочна бременност в ранните етапи са разгледани в таблицата по-долу..

Главната причинаПатофизиологични аспекти на проблема

Възпалителни процеси на маточните придатъциАко една тръба или и двата придатъка преди са били изложени на възпалителни процеси, функционалните им качества ще бъдат нарушени. В лумена на кухите органи се образуват сраствания, влакнести въжета, белези, които действат като специфични бариери по време на преминаването на оплодената яйцеклетка към матката. Тръбите не са в състояние напълно да осигурят перисталтика за напредъка на зиготата. В резултат на това се образуват клетки с ензими за прикрепване и яйцеклетката е принудена да се прикрепи към друго място..
Възпалителни процеси на фалопиевите тръбиПричината е подобна на възпалителните процеси в придатъците. Зиготата не може да се придвижи към матката, тъй като нервните окончания се губят и мрежата на ворсите е частично разрушена. Нарушена е транспортната функция, което означава, че яйцеклетката не може да се придвижи към матката.
Аномалии на анатомията и развитието на органи, тъкани, структуриПроблеми с анатомията или функционалния потенциал могат да възникнат дори по време на вътрематочното развитие. Най-честата форма на отклонения е "допълнителни" тръби, допълнителни дупки в придатъците. Развитието на аномалии се дължи на отрицателен ефект върху плода по време на бременност - тютюнопушене и алкохолизъм на майката, прием на незаконни лекарства, вреда на йонизиращото лъчение.
Оперативни интервенцииВсички хирургични интервенции, като възпалителни процеси, водят до появата на сраствания. Ако една жена многократно е претърпявала хирургическа интервенция, проходимостта на тръбите може да бъде напълно нарушена..
Хормонална дисфункцияНеблагоприятният хормонален фон има пагубен ефект върху функционирането на всички структури. Настъпва неуспех на менструалния цикъл, мускулите се обездвижват, способността на самото яйце към процеса на имплантация страда. Тази патология се счита за най-често срещана сред младите жени, които са в състояние на нормално зачеване и раждане..
Липсва една от тръбитеАко настъпи овулация от страната, където придатъкът липсва, зиготата трябва да премине по-дълъг път до матката. Основният тип усложнения при жени, които са се подложили на процедурата за отстраняване на една тръба, е рискът от извънматочна бременност.
ТумориАко има злокачествено или доброкачествено новообразувание в матката или един от придатъците, това също няма да позволи на зиготата да мигрира нормално в матката. Освен това, хормонозависимите тумори могат да причинят значителни хормонални дисбаланси в цялото тяло, допълнително влошавайки проблема. Често малките тумори се откриват само когато настъпи самата извънматочна бременност.

Класификация на извънматочните условия

Извънматочната бременност е разделена на няколко категории въз основа на нейните признаци и симптоми. Класификацията е произволна, но доста сложна.

Видове патологични състояния за локализация на яйцеклетката:

 • тръба;
 • яйчников (интрафоликуларен и развиващ се на повърхността на жлезистия орган);
 • коремна (първична и вторична);
 • взаимовръзка;
 • цервикален;
 • имплантиране в зачатъчния маточен рог;
 • интерстициална бременност.

По етапите на курса и как точно се проявява извънматочната бременност:

 • прогресивна бременност;
 • прекъсната бременност;
 • прекъсната бременност.

Признаци на извънматочна бременност

Ранният срок (5-6-та седмица) не позволява на жената самостоятелно да определи дали е настъпила извънматочна бременност.

Първичните признаци са типични за всеки:

 • забавена бременност;
 • уголемяване на млечните жлези, болезненост;
 • токсикоза през първия триместър (гадене, придружено от повръщане).

В същото време задачата на диагностика не винаги е била да намери точно „признаци на бременност“. Ненормалното местоположение на яйцеклетката най-често се открива по време на диагностични мерки за идентифициране на напълно различни патологични състояния.

Признаци на прекъсната бременност

Ако бременността не е била в матката и внезапно е прекъсната, симптомите ще бъдат както следва.

 1. Болката в корема е първият признак на опасност, по който е възможно да се разпознаят различни форми на извънматочна бременност. Ако болката е тъпа и трайна, може да се подозира прогресивна тръбна бременност. Плодът расте и с течение на времето ще бъде твърде тесен. Рискът от скъсване на тръбата ще се увеличава всеки ден. Постоянната схващаща болка, излъчваща се в долната част на гърба, показва, че разкъсването е настъпило.
 2. Първите признаци на прогресивна извънматочна бременност, която вече е била прекъсната, често са свързани със специфична болка или дискомфорт в ануса. Жените изпитват непривичен натиск, както в началото на раждането или преди изхождане;
 3. Кървавият разряд се появява в момента, когато покривът от тръбата е намерил изход. Малко размазващо отделяне на алено, кафяво, бежово, което не може да се определи като менструация, е страшен симптом. Жената трябва незабавно да отиде на лекар;
 4. Признаците, показващи бързото прогресиране на вътрешното кървене, са бледност на кожата, хипотония до развитие на колапс, тежка слабост, силно замайване. Няма време да се определи точната причина за това състояние - трябва незабавно да се обадите на линейка.

Ако, наред с други неща, пациентът развие хипертермия, която е склонна към прогресия, има всички основания да се смята, че в организма е започнал възпалителен процес. Това е особено труден случай, изискващ незабавно лечение и дългосрочна рехабилитация..

Какво ще покаже тестът?

Имайки предвид въпроса какви симптоми дава извънматочната бременност, какви ранни признаци са характерни за това състояние, струва си да се разгледат отделно нюансите, свързани с използването на теста. Този вид оплождане причинява забавяне на менструацията. В първия очакван цикъл разпределенията все още могат да бъдат. Като правило те са оскъдни, със специфичен цвят. "Псевдо-менструацията" идва в неподходящо време и продължава само няколко дни.

Това алармира жената, тъй като нормалният цикъл във всеки случай не може да изглежда така. Сигнализирани, пациентите често купуват тест за бременност.

Тестът ще бъде положителен. Въпреки това, при извънматочна локализация на яйцеклетката, втората лента обикновено е неясна, размазана. Експертите отдават това на факта, че нивото на hCG е по-ниско, ако зиготата е прикрепена към тъканите на тръбата.

Има обаче тестове, които помагат да се разпознае необичайната бременност, както и да се оцени рискът от руптура на тръбата. Въпреки това, за да придобие и проведе такъв специфичен тест, жената трябва да бъде нащрек, като прави разлика между обичайните и ненормалните варианти на хода на бременността..

Тъжни последици

Последиците от извънматочна бременност включват:

 • руптура на тръбата с последваща миграция на яйцеклетката в перитонеалната кухина;
 • прекъсване на необичайна бременност по друг начин;
 • масивно кървене поради отлепване на плода от стените на епидидима;
 • кървене поради действително увреждане на тръбата, което може да бъде фатално за жената;
 • развитие на перитонит, ако кръвта попадне в коремната кухина с последващо развитие на възпалителни процеси.

Лечение на пациента

Лечението на прекъсната анормална бременност се извършва изключително по метода на салпингоектомия. Деформираната тръба се отстранява, ако периодът на бременността е относително ранен. Има две причини за това:

 • спиране на масивно кървене, което не може да бъде контролирано по друг начин;
 • отървете се от орган, който напълно е загубил функционалния си потенциал.

Разграничете лапароскопската и лапаротомичната схема на хирургическа интервенция. Самата интервенция е доста травматична и изисква съответната квалификация на лекар.

Платовете са внимателно зашити. Никой специалист не може да гарантира, че в крайна сметка тръбата ще запази поне минимална пропускливост. Що се отнася до белезите и фиброзните въжета, те се формират като естествена реакция на тялото към хирургични интервенции.

Рехабилитация и последваща подготовка за бременност

Всички мерки за рехабилитация са представени по-долу.

 1. Веднага след операцията се предписва интензивна инфузионна терапия с цел коригиране на водно-електролитния баланс.
 2. Антибиотична терапия за предотвратяване на редица следоперативни усложнения.
 3. Стабилизиране на хормоналните нива.
 4. Контрацепция 6 до 12 месеца след операцията.
 5. Предотвратяване на сраствания с помощта на ензимни препарати.
 6. Физиотерапевтични лечения за общо здраве.

При условие, че жената има поне една тръба с оптимална проходимост, вероятността за забременяване в бъдеще е доста висока. Оптималният период за повторно зачеване е 1 година след операцията. Като цяло прогнозата е благоприятна, но при условие, че заболяването е установено доста бързо и е осигурило наистина професионална помощ.

Симптоми на извънматочна бременност

Извънматочната бременност често се появява при жени на различни възрасти, първите симптоми могат да бъдат забелязани още в ранните етапи, но също така се случва момичетата да не обръщат внимание на тревожните симптоми. Ако навреме не потърсите помощ от лекар, ембрионът ще порасне, като по този начин оказва натиск върху стените на тръбите, което може да доведе до тяхното счупване, причинявайки сериозно кървене.

Такава патология не предоставя на жената възможност да роди дете и да го роди пълно. В този случай извънматочното местоположение на ембриона представлява опасност за живота и здравето на момичето. Ето защо при първите симптоми трябва да потърсите помощ от гинеколог.

ВЪЗМОЖНИ ВИДОВЕ ПАТОЛОГИИ

Симптомите на извънматочна бременност са трудни за идентифициране, особено в ранните етапи. Сега ще говорим за това какъв вид патология е. Този тип бременност се подразделя на отделни форми, те зависят от това къде е фиксирана яйцеклетката и започва да се развива.

Могат да се разграничат няколко типа:

 1. Тръба. В този случай яйцето е фиксирано в тръбата и започва своето развитие там. Тази форма се счита за най-често срещаната и много опасна..
 2. Цервикална. Ембрионът достига до шийката на матката и остава там, в този случай е необходимо да се отстрани яйцеклетката възможно най-скоро.
 3. Коремна. Това не е толкова често, ембрионът може да бъде в коремната кухина много рядко.
 4. Яйчници. Тук яйцеклетката се опложда непосредствено до яйчника и е прикрепена директно към този орган. Може да причини разкъсване на яйчниците и кървене, докато расте.
 5. Рудиментарен. Оплодената яйцеклетка преминава в маточния рог и започва своето развитие там, в съвременната медицина лекарите са се научили да поддържат този тип бременност, но това не винаги работи.

В ранните етапи е почти невъзможно да се определи наличието на патологична бременност, тъй като няма симптоми и момичето вярва, че ембрионът е в матката. Можете да разберете за такава патология през първите седмици само ако сте подложени на ултразвуково изследване.

КОГАТО МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ ЗА ПАТОЛОГИЯТА

Обикновено лекарите диагностицират извънматочна бременност след нейното прекратяване, като в този случай жената може да преживее спонтанен аборт или спукване на тръба. Гестационната възраст може да варира, но обикновено между четири и шест седмици.

Но има и случаи, когато бременността продължава да се развива и патологията се открива при ултразвук. В медицината има случаи, когато извънматочна бременност е била проведена до 27 седмици.

ВЪЗМОЖНИ ПРИЧИНИ

Преди да се справите със симптомите на извънматочна бременност, трябва да разберете защо такава патология възниква в ранните етапи. Има няколко фактора, които провокират фиксирането на яйцеклетката извън матката:

 1. Използването на хормонални контрацептиви. Това е доста често срещана причина, поради която оплодената яйцеклетка остава в яйчника или се фиксира във фалопиевата тръба..
 2. История на жената за извънматочна бременност.
 3. Нарушаване на фалопиевите тръби. Това може да се случи при хронични гинекологични заболявания. Фалопиевите тръби не могат да се свият напълно, поради което яйцеклетката не навлиза в матката. В резултат на това ембрионът остава в тръбата и е фиксиран там, започвайки своето развитие..
 4. Болести на ендометриозата. Обикновено при такава патология яйцеклетката изобщо не може да се закрепи в матката и се получава спонтанен аборт, но ембрионът може да се закрепи в маточната шийка.
 5. Туморни процеси в маточните придатъци.
 6. Ненормалната структура на фалопиевите тръби, те могат да бъдат твърде тесни или усукани, тогава яйцеклетката не може напълно да се движи по фалопиевите тръби и е фиксирана там.
 7. Белези, които са се образували на фалопиевите тръби след операция. Също така, такива белези се образуват след аборт, което затруднява движението на яйцето..
 8. Жената приема специални лекарства, които стимулират овулацията, или използва други методи за размножаване.
 9. Бавна сперма. В този случай яйцеклетката чака оплождане във фалопиевата тръба твърде дълго, така че е фиксирана там..
 • Имали ли сте извънматочна бременност??
  Не За съжаление, да... Да

За да се изключи възможна патология, лекарите силно препоръчват да се подложи на преглед преди планирането на бременността, а също и като профилактика на всеки шест месеца. Трудно е да се идентифицират симптомите на извънматочна бременност, особено в ранните етапи, поради което тази патология е много опасна.

ОСНОВНИ ЗНАЦИ НА ПАТОЛОГИЯТА

Експертите казват, че е трудно да се открият симптомите на извънматочна бременност, особено в ранните етапи. Откриването на патология обикновено се случва, ако на жена е назначено ултразвуково сканиране в началото на бременността или когато маточната тръба се разкъса.

Но все пак има няколко симптома, които могат да разкажат за такава патология и ако едно момиче се сблъска с такива признаци, трябва да потърси помощ от лекар възможно най-скоро..

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е не просто забавяне на менструацията, а лекото им освобождаване. В този случай може да има закъснение за няколко дни и чак тогава има оскъдно отделяне. Възможно е да има и пристъпи на болка в долната част на корема, така тялото реагира на разтягането на маточната тръба.

Болковият синдром се характеризира с придърпващ и болезнен характер, най-често болката се дава на лумбалната и анусната област.

Както показват статистическите данни, при извънматочна бременност жените имат следните симптоми:

 • забавяне на менструацията с такава патология се наблюдава при почти 80% от жените;
 • почти 70% от пациентите изпитват пристъпи на болка, локализирани в долната част на корема, и с различен характер;
 • ранните признаци на токсикоза са налице при повече от половината от жените с извънматочна бременност;
 • леко увеличение на млечните жлези се наблюдава при около 35% от жените, които са изправени пред неправилна фиксация на яйцеклетката.

Лекарите отбелязват, че патологията може да се определи по някои признаци по време на изследването:

 • фалопиевата тръба има увеличен размер, което е ясно видимо при палпация на придатъците, това показва, че ембрионът не е фиксиран правилно;
 • шийката на матката става синкава и по-рехава;
 • ако лекарят се опита да се отклони от матката, това води до синдром на остра болка при пациента.

При преглед гинекологът може да отбележи, че размерът на матката не съответства на действителния период на бременността, това може да означава, че яйцеклетката не е фиксирана правилно. Струва си да се има предвид, че никой лекар не може точно да диагностицира, без да извърши пълен преглед..

За да се изясни диагнозата, се прави ултразвуково сканиране, а жената прави и кръвен тест за хормони. Ако количеството прогестерон е по-малко от необходимото, това ще означава патологична бременност..

ВЪЗМОЖНИ ЛЕЧЕНИЯ

Ако лекарят е идентифицирал симптомите на извънматочна бременност, тогава дори на ранен етап няма да бъде възможно да се спаси плода. Тази патология е сериозна, така че изисква незабавна хирургическа намеса. В някои случаи лекарите се отказват от лекарства. И двата метода се използват за отстраняване на яйцеклетката от фалопиевата тръба..

ЛЕЧЕНИЕ ЗА ЛЕКАРСТВО

Ако проблемът е бил идентифициран рано, докато животът на жената не е застрашен, лекарите могат да използват медикаментозен метод на лечение. Обикновено се използва лекарство, наречено Метотрексат, тези хапчета помагат за прекъсване на бременността през първите седмици и също допринасят за резорбцията на яйцеклетката.

Този метод има много предимства, например, лекарите няма да премахнат фалопиевата тръба, което прави възможно да забременеете нормално в бъдеще..

ОПЕРАЦИЯ

Има няколко възможности за хирургично отстраняване на яйцеклетката, лапароскопията се счита за най-безопасната. Операцията се извършва под обща анестезия, докато лекарят постоянно наблюдава процеса с помощта на ултразвуков апарат.

Но тази опция за премахване на ембриона е възможна само в ранните етапи на бременността, по-късно ще трябва да извършите пълноценна операция с ленти, по време на която фалопиевата тръба на жената се отстранява, което намалява шансовете за нормална бременност в бъдеще. Възстановителният период след лапароскопия е значително по-кратък, отколкото след коремна операция.

Какво представлява извънматочната бременност и колко опасна е тя

Типичната бременност протича по този начин. Сперматозоидната клетка навлиза в яйцеклетката, която се освобождава по време на овулацията във фалопиевата тръба. Последният започва да се свива, изтласквайки оплодената яйцеклетка в матката. Там яйцеклетката е прикрепена към маточната стена и започва да се трансформира в активно растящ ембрион.

При извънматочна бременност, както подсказва името, яйцеклетката не навлиза в матката. Най-често тя се задържа във фалопиевата тръба - твърде извита, тясна или слаба, за да избута яйцеклетката, където е необходимо. Но има моменти, когато яйцеклетката се имплантира в шийката на матката, яйчника или друго място в коремната кухина.

Ектопичната бременност не завършва добре с нищо. Нарастващият ембрион рано или късно счупва стените на органа, към който се е прикрепил. Резултатът е масивно вътрешно кървене, инфекция в коремната кухина и перитонит (обаче може да не доживеете да го видите).

Според Американската асоциация по бременност всяка петдесета бременност е извънматочна.

Какви са признаците на извънматочна бременност, трябва да отидете на лекар

Отначало извънматочната бременност се чувства почти същото като нормалната бременност. Закъснели менструации, дискомфорт в долната част на корема, болезненост в гърдите, две ленти на домашен тест - изглежда, сякаш всичко е нормално.

Нарушенията могат да се проявят по всяко време между петата и четиринадесетата седмица на бременността. Но най-често това се случва около две седмици след закъснението. През този период се появяват предупредителни знаци:

 1. Шиене на болки и спазми в долната част на корема.
 2. Придружаващо болезненост гадене и повръщане.
 3. Постоянно замайване, слабост.
 4. Болка в ректума или ирадиираща към рамото и шията.
 5. Разряд, подобен на менструалния поток.

За всеки от тези симптоми е важно да се консултирате с гинеколог възможно най-скоро..

Кога да се обадите на линейка

Не чакайте и потърсете спешна медицинска помощ, ако:

 1. Имате силна болка, която продължава повече от няколко минути.
 2. Вие кървите.
 3. Остра ректална болка, придружена от чувство на непоносимо желание да се използва тоалетната.
 4. Рамото боли дълго време (повече от няколко минути). Понякога кръв, която се втурва в коремната кухина след разкъсване на фалопиевата тръба, се натрупва в диафрагмата и дразни нервите, свързани с рамото.
 5. Имате изключителни световъртежи - до такава степен, че ви се струва да изпаднете в безсъзнание.

Защо, ако подозирате бременност, трябва да отидете на лекар

Невъзможно е да се определи извънматочна бременност у дома. Поне докато не се почувства с очевидни опасни симптоми.

Заключение: след като видите две ленти на теста, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще разбере в началния етап дали всичко е наред. За да направи това, той:

 1. Изследване на тазовите органи. Това е да се установи дали в коремната кухина има необичайна болезненост или болезнени образувания..
 2. Той ще направи ултразвуково сканиране, за да определи мястото, където е прикрепена яйцеклетката. В ранните етапи (до 5-6 седмици) се правят прегледи с интравагинален сензор - той дава по-точен резултат. Има обаче моменти, когато мястото на имплантиране не може да бъде определено. Тогава лекарят ще ви предпише допълнителен ултразвук за период от 8-9 седмици.
 3. Той ще ви предложи да вземете тестове за кръв или урина, за да определите нивото на хормона hCG (човешки хорион гонадотропин). В началото на извънматочна бременност количеството на този хормон е много по-малко, отколкото по време на нормална бременност и тестовете ще покажат това.

Втората лента от теста за извънматочна бременност често изглежда много бледа. Свързва се с ниски нива на hCG.

Как да лекуваме извънматочна бременност

Няма опции - бременността ще трябва да бъде прекъсната. Но по какъв начин зависи от времето.

Медикаментозно лечение

Използва се, ако необичайното прикрепване на яйцето може да бъде открито на ранен етап. Специалистът ще инжектира метотрексат (Trexall), който спира растежа на плацентата и принуждава тялото да се отърве от бременността самостоятелно.

Моля, обърнете внимание: може да са необходими множество лечения, така че е важно да поддържате връзка с Вашия лекар и да следвате препоръките му.

Лапароскопия

Това е малка операция, по време на която хирургът ще премахне яйцеклетката. Най-вероятно фалопиевата тръба няма да бъде наранена..

Хирургия

Това е спешен вариант. Ако фалопиевата тръба е разрушена, хирургът ще премахне част или цялата, за да спаси живота на жената.

Възможно ли е да забременеете след извънматочна бременност

Зависи какво точно е причинило нарушението. Честите причини за извънматочна бременност са:

 • Инфекции във фалопиевата тръба. Поради възпаление тръбата не може да премести яйцеклетката в матката.
 • Ендометриоза.
 • Белези и сраствания. Като правило това са последиците от предишни операции (същите аборти) или инфекции. Те също така пречат на движението на оплодена яйцеклетка..
 • Личностни характеристики. За някои жени фалопиевата тръба е твърде тясна или усукана.

Каква е причината във вашия случай и какво да направите по въпроса, най-добре е да обсъдите с вашия гинеколог. Специалистът ще прочете вашата медицинска карта, ще проведе допълнителни изследвания и ще изготви план за рехабилитация, който ще ви помогне един ден да заченете и да носите здраво бебе..

Как се проявява извънматочната бременност: признаци, време, лечение

Всяка жена трябва да знае как се проявява извънматочната бременност. В Русия всяка стотна бременност е извънматочна. Това е опасно усложнение, неразличимо от нормалната бременност в ранните етапи. Усложнението е, че плодът се развива извън матката. В 98% от случаите на патология, оплодено яйце е прикрепено към фалопиевата тръба. Този орган не е предназначен за развитието на ембриона. Яйцето, прониквайки в тъканта на придатъците, ги уврежда и причинява кървене. Патологията е причината за смъртта при жените.

Има няколко вида усложнения:

 1. Тръба. В този случай оплодената яйцеклетка се прикрепя към тъканите на придатъците, без да достига до маточната кухина..
 2. Яйчници. Плодът се изтласква от тръбата, където е настъпило зачеването, обратно в яйчника и там се фиксира.
 3. Коремна. Механизмът на тази патология е идентичен с яйчника, но яйцеклетката е прикрепена към околните тъкани на перитонеума..
 4. Хетеротопичен. При такова усложнение има два плода, единият от които се въвежда в матката, а другият извън нея..
 5. Цервикална. В този случай яйцето е фиксирано в цервикалната област..

Признаци на извънматочна бременност

Отначало жената се чувства по същия начин, както по време на нормалния процес на раждане на плода. Това е забавяне на менструацията, повишено желание за уриниране, болезненост на млечните жлези и повишена базална температура. За да се предпазите от болести, за да поддържате здраве, трябва да знаете как да разпознаете извънматочна бременност в ранните етапи..

Спешна нужда от консултация с лекар, ако се наблюдават следните симптоми:

 1. Остра болка. Този симптом е най-често срещан. По правило дискомфортът се появява само от едната страна на корема - там, където фалопиевата тръба е повредена. Ако плодът се прикрепи към тъканите на коремната кухина, средата на корема може да боли. Болката се усилва по време на движение, ходене и огъване. Отдава на ректума.
 2. Кървави проблеми. Обилното, продължително кървене се причинява от цервикална патология, тъй като в тази област има много съдове. Когато изтичането на тръби показва увреждане на стената на придатъците.
 3. Тестът показва слаба втора серия или отрицателен резултат, ако има ясни признаци. Нивото на hCG при извънматочна бременност е много по-ниско, отколкото при нормалния процес на оплождане. Някои жени не знаят как се проявява извънматочна бременност и пренебрегват този симптом..

Само лекар може да потвърди диагнозата, но е възможно да се подозира патология, знаейки как се проявява извънматочна бременност. С течение на времето проявата на признаци се увеличава. Болката може да стане спазми, да обезпокоява постоянно.

Колко дълго се появява извънматочна бременност?

Всяка жена се притеснява колко дълго се появява извънматочна бременност и кога може да бъде диагностицирана. Патологията се разпознава 5-14 седмици след оплождането. По правило признаците на усложнение се появяват на 6-8 седмица, когато започват да се наблюдават симптоми на нормална бременност. Лекар, използващ ултразвук, може да диагностицира усложнение още през втората седмица.

Какво да правите, ако имате симптоми

Ако има признаци на извънматочна бременност, трябва да посетите лекар. Гинекологът ще проведе преглед, ще изпрати за ултразвуково сканиране. Ако диагнозата бъде потвърдена, лекарят ще предпише лечение. В ранните етапи патологията може да бъде излекувана с лекарства. След 10 седмици е възможна само операция за отстраняване на епруветката, където се намира ембрионът.

Извънматочната бременност е фатална за жените. За да предотвратите усложнения при раждането на дете в бъдеще, трябва да знаете как се появява извънматочна бременност и да се погрижите за здравето си сега. Защитете се правилно, своевременно, а също така посещавайте гинеколог поне веднъж годишно.

10 признака на извънматочна бременност, които не бива да пропускате

Ако не потърсите помощ навреме, бременността може да завърши със смърт..

Какво представлява извънматочната бременност и колко опасна е тя

Типичната бременност протича по този начин. Сперматозоидната клетка навлиза в яйцеклетката, която се освобождава по време на овулацията във фалопиевата тръба. Последният започва да се свива, изтласквайки оплодената яйцеклетка в матката. Там яйцеклетката е прикрепена към маточната стена и започва да се трансформира в активно растящ ембрион.

При извънматочна симптоми на извънматочна бременност и кога да се обадите на бременност 911, както подсказва името, яйцеклетката не навлиза в матката. Най-често тя се задържа във фалопиевата тръба - твърде извита, тясна или слаба, за да избута яйцеклетката, където е необходимо. Но има моменти, когато яйцеклетката се имплантира в шийката на матката, яйчника или друго място в коремната кухина.

Ектопичната бременност не завършва добре с нищо. Нарастващият ембрион рано или късно счупва стените на органа, към който се е прикрепил. Резултатът е масивно вътрешно кървене, инфекция в коремната кухина и перитонит (обаче може да не доживеете да го видите).

Според извънматочната бременност: симптоми, причини, рискове и лечение на Американската асоциация по бременност, 1 на 50 бременности са извънматочна.

Какви са признаците на извънматочна бременност, трябва да отидете на лекар

Отначало извънматочната бременност се чувства почти същото като нормалната бременност. Закъснели менструации, дискомфорт в долната част на корема, болезненост в гърдите, две ленти на домашен тест - изглежда, сякаш всичко е нормално.

Нарушенията могат да се проявят по всяко време между петата и четиринадесетата седмица на бременността. Но най-често това се случва след около две седмици извънматочна бременност след закъснението. През този период се появяват предупредителни знаци:

 1. Шиене на болки и спазми в долната част на корема.
 2. Придружаващо болезненост гадене и повръщане.
 3. Постоянно замайване, слабост.
 4. Болка в ректума или ирадиираща към рамото и шията.
 5. Разряд, подобен на менструалния поток.

За всеки от тези симптоми е важно да се консултирате с гинеколог възможно най-скоро..

Кога да се обадите на линейка

Не чакайте и потърсете спешна медицинска помощ, ако:

 1. Имате силна болка, която продължава повече от няколко минути.
 2. Вие кървите.
 3. Остра ректална болка, придружена от чувство на непоносимо желание да се използва тоалетната.
 4. Рамото боли дълго време (повече от няколко минути). Понякога кръв, която се втурва в коремната кухина след разкъсване на фалопиевата тръба, се натрупва в диафрагмата и дразни нервите, свързани с рамото.
 5. Имате изключителни световъртежи - до такава степен, че ви се струва да изпаднете в безсъзнание.

Защо, ако подозирате бременност, трябва да отидете на лекар

Невъзможно е да се определи извънматочна бременност у дома. Поне докато не се почувства с очевидни опасни симптоми.

Заключение: след като видите две ленти на теста, не отлагайте посещението при гинеколог. Лекарят ще разбере в началния етап дали всичко е наред. За да направи това, той:

 1. Изследване на тазовите органи. Това е да се установи дали в коремната кухина има необичайна болезненост или болезнени образувания..
 2. Той ще направи ултразвуково сканиране, за да определи мястото, където е прикрепена яйцеклетката. В ранните етапи (до 5-6 седмици) се правят прегледи с интравагинален сензор - той дава по-точен резултат. Има обаче моменти, когато мястото на имплантиране не може да бъде определено. Тогава лекарят ще ви предпише допълнителен ултразвук за период от 8-9 седмици.
 3. Той ще ви предложи да вземете тестове за кръв или урина, за да определите нивото на хормона hCG (човешки хорион гонадотропин). В началото на извънматочна бременност количеството на този хормон е много по-малко, отколкото по време на нормална бременност и тестовете ще покажат това.

Втората лента от теста за извънматочна бременност често изглежда много бледа. Свързва се с ниски нива на hCG.

Как да лекуваме извънматочна бременност

Няма опции - бременността ще трябва да бъде прекъсната. Но по какъв начин зависи от времето.

Медикаментозно лечение

Използва се, ако необичайното прикрепване на яйцето може да бъде открито на ранен етап. Специалистът ще инжектира метотрексат (Trexall), който спира растежа на плацентата и принуждава тялото да се отърве от бременността самостоятелно.

Моля, обърнете внимание: може да са необходими множество лечения, така че е важно да поддържате връзка с Вашия лекар и да следвате препоръките му.

Лапароскопия

Това е малка операция, по време на която хирургът ще премахне яйцеклетката. Най-вероятно фалопиевата тръба няма да бъде наранена..

Хирургия

Това е спешен вариант. Ако фалопиевата тръба е разрушена, хирургът ще премахне част или цялата, за да спаси живота на жената.

Възможно ли е да забременеете след извънматочна бременност

Зависи какво точно е причинило нарушението. Честите причини за извънматочна бременност са:

 • Инфекции във фалопиевата тръба. Поради възпаление тръбата не може да премести яйцеклетката в матката.
 • Ендометриоза.
 • Белези и сраствания. Като правило това са последиците от предишни операции (същите аборти) или инфекции. Те също така пречат на движението на оплодена яйцеклетка..
 • Личностни характеристики. За някои жени фалопиевата тръба е твърде тясна или усукана.

Каква е причината във вашия случай и какво да направите по въпроса, най-добре е да обсъдите с вашия гинеколог. Специалистът ще прочете вашата медицинска карта, ще проведе допълнителни изследвания и ще изготви план за рехабилитация, който ще ви помогне един ден да заченете и да носите здраво бебе..

Колко дълго се проявява извънматочна бременност: поетапно развитие на патологията

Обикновено имплантирането на оплодено яйце се извършва в матката и прикрепването към лигавицата на фалопиевата тръба има неблагоприятни последици за жената и плода. За да не доведе такова явление до смърт, трябва да знаете колко дълго се проявява извънматочна бременност и как да я определите. При различните жени първите симптоми се появяват по различно време. Следователно при някои патологията може да бъде открита по-рано, при други - по-късно. Колко дълго се проявява извънматочната бременност зависи от физиологичните характеристики и общото състояние на жената.

По кое време се появява извънматочна бременност: наблюдаваме първите 3 седмици

Първите признаци на извънматочна бременност могат да се появят само след имплантирането на оплодено яйце. Това се случва 7-8 дни след сблъсъка на женските и мъжките зародишни клетки. В редки случаи нормалната и извънматочна бременност се появява на 8-10-ия ден и не по-рано това е възможно.

Ранните симптоми се появяват през третата седмица, но не при всички жени. Признаците, които характеризират извънматочна бременност, включват:

 • Повишено желание за уриниране. Са следствие от повишаване на нивата на hCG, което води до приток на кръв към тазовите органи.
 • Липса на редовна менструация. Това не е надежден знак, тъй като може да бъде причинено от стрес, нарушение на ежедневието или друг провокиращ фактор.
 • Повишаване на базалната температура, измерено в ректума. Възниква едновременно със забавяне на менструацията.
 • Усещане за гадене, повръщане или повръщане. Обикновено се появяват сутрин, но не се притесняват през деня. Понякога има отвращение към определени миризми или промяна във вкусовите предпочитания.
 • Имплантационно кървене. Настъпва 6-8 дни след оплождането поради проникването на яйцето в лигавицата. Помага да се определи гестационната възраст на бъдещата майка..

Може да се заключи, че 8-21 дни е периодът, в който за първи път се появява нормална и извънматочна бременност. Отначало е невъзможно да ги разграничим - дори ултразвуково сканиране, кръвен тест за определяне на нивото на hCG или някакви други съвременни диагностични методи няма да помогнат.

В редки случаи те могат да бъдат разграничени чрез имплантационно кървене. При патология жената изпитва остри болки и кафява кръв се отделя от влагалището, докато обикновено тя трябва да е алена.

Колко време се проявява извънматочната бременност: симптоми на 4-6 седмици

Прикрепил се към фалопиевата тръба, ембрионът започва да расте и да го разтяга. Това води до появата на характерни симптоми. Настъпва след около месец - това е периодът, в който извънматочната бременност се проявява директно. През този период жената изпитва следните симптоми:

 • остри болки в дясната или лявата илиачна област, излъчващи се към ректума, кръста, слабините;
 • обилно отделяне на тъмна череша или кафява кръв;
 • влошаване на здравето, слабост, апатия, умора, гадене или повръщане.

Ако попитате лекаря колко дълго се определя извънматочна бременност, той ще отговори, че през този период тя вече може да бъде диагностицирана. Но това е възможно само ако бременната жена се е консултирала своевременно с гинеколог. При ултразвук извънматочната бременност се проявява по всяко време, започвайки от втората или третата седмица.

Усложнения и техните признаци

Често бъдещите майки не бързат да посетят лекар, поради което болестта остава недиагностицирана. Това е много опасно, защото води до разкъсване на придатъците, интраабдоминално кървене и перитонит. Сложна извънматочна бременност се проявява повече от един месец със следните симптоми:

 • остри пронизващи болки в долната част на корема, от дясната или лявата страна;
 • повишено изпотяване, слабост, сърцебиене;
 • възможно е обилно маточно кървене;
 • положителни симптоми на перитонеално дразнене.

Ектопична бременност, усложнена от разкъсване на придатъци, обикновено се проявява повече от един месец. По това време ембрионът достига голям размер и става способен да счупи тръбата..

Опитите за самолечение и игнориране на проблема са опасни. Бременността трябва да протича под наблюдението на специалист - тогава можете да сте сигурни, че по всяко време няма да възникнат усложнения.

4 основни признака на извънматочна бременност и спешни действия

04.02.2018 г. 02.10.2018 г. Олга Мигунова

Ектопичната бременност е необичайно състояние, което представлява сериозна заплаха за живота на жената. Мястото на локализация на оплодената яйцеклетка обикновено е матката. Ако фиксирането се случи на друго място, това е патология и изисква незабавна намеса от лекари. Първите признаци на извънматочна бременност, ако знаете за тях, трябва да алармират жената и да стимулират да си уговорите среща със специалист.

Какво е извънматочна бременност?

Ектопичната бременност е ненормално, ненормално състояние за женското тяло - тази бременност носи сериозна опасност, включително до смърт. С правилното развитие на бременността плодът е в матката, това е мястото, замислено от природата за него. Ако яйцеклетката е фиксирана в някой друг орган, това винаги е патология, която изисква незабавна хирургическа намеса. Ето защо, ако забележите признаци на извънматочна бременност в ранните си етапи, тогава определено трябва да си уговорите среща с гинеколог. В крайна сметка, колкото повече се развива плодът в това състояние, толкова по-лошо ще се отрази на здравето ви..

Държавна концепция

Развитието на плода се извършва в маточната кухина. По време на нормалния ход на бременността във фалопиевата тръба яйцето се слива със спермата. Така се извършва нейното оплождане. След това започва да се дели и да се придвижва в матката, където се имплантира и доразвива. Гестационната възраст се определя от размера и местоположението на този генитален орган.

При липса на бременност матката се намира в малък таз, размерът й е 5 см широк и около 7 см дълъг. По време на бременност на 8 седмици той достига размера на юмрука на жената. Освен това той се измества нагоре в коремната кухина. Така на 40 седмици дъното му е фиксирано точно над пъпа..

Ако по някаква причина яйцеклетката не навлезе в матката от фалопиевата тръба, се развива тръбна бременност. Изключително рядко се диагностицират други форми на патология - в коремната кухина или в яйчника.

Напоследък се регистрира увеличаване на броя на случаите на развитие на такова заболяване. При около 20% от жените се отбелязва рецидив на такова патологично състояние, което води до абсолютно безплодие. Учените са доказали, че жените от 25 до 40 години най-често развиват десностранна извънматочна бременност.

Видове извънматочна бременност

Извънматочната бременност се именува според това къде се намира плода. Видовете на тези бременности са:

 • яйчник (оплодената яйцеклетка не е в матката, но остава в фоликулното пространство);
 • тръбен (поради лоша проходимост на фалопиевите тръби ембрионът остава в една от тръбите);
 • коремна (ембрионът е в перитонеалната кухина);
 • цервикален (плодът е в цервикалния канал на матката);
 • взаимовръзка (ембрионът е прикрепен към серозните мембрани на коремната кухина);
 • имплантиране в рудиментарния маточен рог (принадлежи към най-опасните видове извънматочна бременност, съществува сериозен риск от руптура на матката);
 • интерстициална бременност (плод в интерстициума на фалопиевите тръби, много рядък вид извънматочна бременност).

Извънматочната бременност, както всяка патология, има свои етапи на развитие. Което колкото по-нататък, толкова по-опасно е за тялото на жената - следователно, ако забележите поне някои симптоми на извънматочна бременност на ранен етап, спешно отидете на среща при специалист. Това е смъртоносна аномалия за женското тяло, така че вниманието не трябва да се пренебрегва..

Какво ще покаже тестът?

Имайки предвид въпроса какви симптоми дава извънматочната бременност, какви ранни признаци са характерни за това състояние, струва си да се разгледат отделно нюансите, свързани с използването на теста. Този вид оплождане причинява забавяне на менструацията. В първия очакван цикъл разпределенията все още могат да бъдат. Като правило те са оскъдни, със специфичен цвят. "Псевдо-менструацията" идва в неподходящо време и продължава само няколко дни.

Това алармира жената, тъй като нормалният цикъл във всеки случай не може да изглежда така. Сигнализирани, пациентите често купуват тест за бременност.

Тестът ще бъде положителен. Въпреки това, при извънматочна локализация на яйцеклетката, втората лента обикновено е неясна, размазана. Експертите отдават това на факта, че нивото на hCG е по-ниско, ако зиготата е прикрепена към тъканите на тръбата.

Има обаче тестове, които помагат да се разпознае необичайната бременност, както и да се оцени рискът от руптура на тръбата. Въпреки това, за да придобие и проведе такъв специфичен тест, жената трябва да бъде нащрек, като прави разлика между обичайните и ненормалните варианти на хода на бременността..

Етапи на извънматочна бременност

 • прогресивно (възниква при нормални физиологични условия); ембрионът, докато расте, изстисква околните тъкани, възможно е разкъсване на тези тъкани и кървене;
 • прекъсващ (прекъснат сам по себе си, може да причини разкъсване на фалопиевата тръба); плодът носи инфекция, интоксикация за останалата част от тялото. Перитонитът често се развива от това състояние;
 • прекъснат (до 6 седмици е възможен медицински аборт, след което се налага операция).

Ектопична бременност, която в началото протича по същия начин като стандартната бременност - с нарастването на плода, тя може да причини сериозно увреждане на женското тяло: ембрионът, докато расте, изстисква околните тъкани, което води до възможност за разкъсване на тези тъкани и заплашва с вътрешно кървене. След като такава бременност е спонтанно прекъсната, плодът носи със себе си инфекция и интоксикация за останалата част от тялото. Перитонитът често се развива от това състояние. Ето защо е толкова важно не твърде късно да се идентифицират признаците на извънматочна бременност в ранните етапи - това може да ви спаси живота в истинския смисъл на думата..

Много е важно да идентифицирате извънматочна бременност навреме. Признаците на това състояние са трудни за идентифициране. Затова при най-малкото подозрение се свържете с гинеколог, който буквално може да ви спаси живота..

Запазване на придатъци

Ектопичната бременност изисква спешна операция. Най-честата операция е отстраняване на фалопиевата тръба, наречена салпингектомия, тъй като тръбата е толкова повредена, че следващата бременност може отново да е извънматочна.

Но в някои ситуации лекарите решават да спасят тръбата и да извършат операция, която в медицинската терминология се нарича салпинготомия. Включва изрязване на тръбата, отстраняване на оплодената яйцеклетка и зашиване. Такава операция се извършва, когато яйцето не надвишава 5 см в диаметър, а пациентът е в нормално състояние и иска да запази плодовитостта..

Понякога се извършва сегментно отстраняване на тръби, тоест отстранява се само частта, която е била повредена.

Ако е установена извънматочна бременност в ранните етапи, тогава може да се приложи медикаментозно лечение. За да направите това, лекарството "Метотрексат" се инжектира в кухината на тръбата, което разтваря оплодената яйцеклетка.

Поддържането на проходимостта на тръбите след операцията е възможно в такива ситуации:

 • Ставане от леглото рано веднага след операцията, т.е. колкото по-скоро пациентът го направи, толкова по-добре (ранното ставане е предотвратяването на срастванията).
 • Физиотерапевтично лечение.
 • Адекватна рехабилитация.
 • Липса на инфекциозни заболявания след операция.

Признаци на извънматочна бременност

Опитвайки се самостоятелно да отговори на въпроса: "Колко дълго се проявява извънматочна бременност?", Жената се опитва да открие отличителните черти на това състояние. Това обаче е доста трудно да се направи..

И все пак има някои симптоми на извънматочна бременност, които може да ви накарат спешно да посетите гинеколог до 5-6 седмици:

 • забавена бременност;
 • болезнено уголемяване на млечните жлези;
 • токсикоза през първия триместър (тежко гадене, придружено от повръщане).

Как да идентифицираме извънматочна бременност?

Ако имате извънматочна бременност, симптомите ще показват, че вече се развива тубарен аборт или други сценарии. По време на ултразвуковото изследване се установява прогресивна извънматочна бременност, при която плодът се развива относително нормално в началните етапи. Ненормалното местоположение на яйцеклетката най-често се открива по време на диагностични мерки за идентифициране на напълно различни патологични състояния.

Опасност

Патологичната бременност е опасна за своите усложнения. Най-често срещаните са:

 • Повтаряща се бременност извън матката.
 • Чревна обструкция и следоперативен възпалителен процес.
 • Безплодие.
 • Адхезии.
 • Силно кървене.
 • Фатален изход.

Най-честото лечение е при жена с извънматочна бременност да се отстрани тръба по време на операцията. Препоръчва се да не забременява в продължение на шест месеца, да се подлага на тестове за инфекции, да ги лекува (ако бъдат открити). Но не са изминали дори 6 месеца и някои пациенти се връщат в болницата с бременност извън матката, но вече в друга тръба.

Ранни признаци на извънматочна бременност:

 • постоянната лека болка в долната част на корема може да ви информира за разтягане на фалопиевата тръба;
 • лек менструален поток с положителен тест за бременност (като всяко кафяво или червеникаво отделяне извън менструацията);
 • схващаща болка в корема - често показва спукан яйцепровод;
 • ясен признак за наличие на вътрешно кървене, поради отлепване и смърт на ембриона, това е силна слабост и силна бледност;
 • ако извънматочната бременност е прекъсната от само себе си - плодът се разпада, което провокира възпаление в коремната кухина, това може да ви бъде съобщено от бързото повишаване на температурата.

Тъжни последици

Последиците от извънматочна бременност включват:

 • руптура на тръбата с последваща миграция на яйцеклетката в перитонеалната кухина;
 • прекъсване на необичайна бременност по друг начин;
 • масивно кървене поради отлепване на плода от стените на епидидима;
 • кървене поради действително увреждане на тръбата, което може да бъде фатално за жената;
 • развитие на перитонит, ако кръвта попадне в коремната кухина с последващо развитие на възпалителни процеси.

Причини за извънматочна бременност

Самият факт на извънматочна бременност е доста рядко явление. Такива бременности представляват само 2% от всички настъпили бременности. Наложително е да се има предвид, че има доста сериозни предпоставки за появата на такава патология като извънматочна бременност..

Ембрионът е прикрепен към място от женското тяло, което не е предназначено за него, само ако има някакви физиологични пречки по пътя към матката.

Вариациите на тези препятствия са доста обширни:

 • възпаление на женските органи, с които сте се сблъсквали преди (тяхното следствие са сраствания, които нарушават тяхната проходимост);
 • възпалителни процеси във фалопиевите тръби и придатъци, поради което вътрешната им страна се покрива с лигавични секрети, от които власинките се унищожават и започват да губят чувствителност (в резултат на това процесите, които нормално преместват зиготата към матката, замръзват, което предотвратява навлизането на яйцеклетката в матката);
 • тумори от различно естество (те могат да блокират пътя на ембриона към матката, изтласквайки го до коремната кухина);
 • всякакви хормонални аномалии (синдром на поликистозните яйчници, хормонални нарушения на цикъла и щитовидната жлеза могат да помогнат да се спре движението на яйцепровода, в резултат на което яйцеклетката няма да може да достигне до матката);
 • нестандартно подреждане на органи (отклонения от нормата, които веднага се забелязват при ултразвуково сканиране и поставят тази жена в група с повишен риск от настъпване на извънматочна бременност при нея, признаци в ранните етапи на които са повод спешно да дойдете на преглед при специалист);
 • прехвърлени сексуални заболявания (те нарушават нормалното функциониране на тялото и често имат свои неприятни последици, като появата на сраствания във фалопиевите тръби);
 • операции, включващи женски полови органи (включително аборти в миналото).

Ефекти

Извънматочната бременност може сериозно да засегне здравето на жената..

 1. Значително намаляване или пълно изчезване на плодовитостта поради отстраняване на фалопиевата тръба, яйчниците или друг важен орган по медицински причини;
 2. Широкоспектърни невроендокринни и съдови нарушения;
 3. Значително увеличаване на рисковете от образуването на втора извънматочна бременност в случай на зачеване;
 4. Адхезионни процеси в малкия таз;
 5. Многобройни редовни бактериални инфекции на гениталиите, поради намаляване на нивото на местния имунитет;
 6. Смърт при липса на квалифицирана медицинска помощ в случай на спонтанен аборт или руптура на маточната тръба.

Бременност след извънматочна

Ако една жена е имала първата си извънматочна бременност без усложнения, тогава шансовете за последващо успешно нормално зачеване в матката се оценяват от съвременната статистика на 50 процента - докато всяка пета жена е диагностицирана с втора извънматочна бременност, а трета става напълно безплодна.

В случай на усложнения, лошо пренесени операции, наличие на белези и сраствания, директно отстраняване на една маточна тръба и други негативни аспекти, шансовете за последващо раждане бързо падат.

Тестът показва ли извънматочна бременност?

Тялото на майката възприема ембриона, който е възникнал в него - нищо повече от чужд обект, който може да представлява заплаха. Ето защо, за да се предпази ембрионът от възможна атака върху него от страна на имунитета, тялото се възстановява.

HCG при извънматочна бременност: как протича преструктурирането

 • от момента на зачеването в кръвта се повишава нивото на хорион гонадотропин (hCG), хормон, който пряко влияе върху това как узрява жълтото тяло на бременността в яйчника;
 • хормонът прогестерон, който произвежда жълтото тяло, спира овулацията и спира цикъла (поради което менструалният поток по време на бременност се прекъсва);

По време на настъпването на извънматочна бременност се случва същото. Единствената ясна разлика е вариращото ниво на hCG (със смъртта на ембриона hCG рязко намалява). С оглед на това менструацията спира с извънматочна бременност - точно както се случва при стандартна бременност. Понякога може да има малки зацапвания, но те няма да съвпадат с дните на очакваната менструация, а се появяват хаотично. Това е един от ясните признаци на извънматочна бременност в ранните етапи - следователно поне трябва да бъдете предупредени.

Ще покаже ли тестът извънматочна бременност? Това зависи от много фактори. В повечето случаи hCG се повишава до много високо ниво от 5-6 седмици - поради тази причина класическите две ивици ще бъдат отразени в теста. Абсолютно същото, както се вижда при стандартна бременност. Ако обаче извънматочната бременност е замразена или прекъсната, тестът може да покаже отрицателен резултат. Ако сте правили тестове за откриване на бременност в различни периоди - и всеки път, когато сте получавали различни резултати, това е причина спешно да отидете на гинеколог и да направите ехография на женските органи. Отрицателният тест след няколко положителни теста, проведени преди това, може да означава смърт на плода. За това свидетелстват и повишената температура, слабост, необичайна за вас бледност. При извънматочна бременност често се случва такова спонтанно прекратяване на жизнената дейност на ембриона и ако не забележите това, тогава имате сериозен риск от заразяване на тялото с продуктите на разлагане на ембриона.

Кога може да се диагностицира патология

Колко дълго може да бъде критично за пациент с извънматочна бременност? Най-неприятният и опасен период се счита от 3 до 6 седмици. Ако настъпи аборт (спонтанен), заболяването става очевидно.


Диагностика на извънматочна бременност се извършва в определено време

Тревожна камбана при определяне на бременност при анализ на hCG може да се нарече липса на каквито и да било признаци, показващи бременност по време на ултразвуково сканиране. Ако яйцеклетката се намира в ембрионалния рог на маточната кухина, дефиницията на патологията става много по-трудна и тя може да бъде открита само на 10-16 седмици.

Какво ще покаже тестът?

Както при нормалното развитие на бременността, менструацията в ранните етапи на извънматочната може да бъде: те имат размазваща консистенция и необичаен за нормалната менструация, цвят. Като правило те не продължават дълго - само няколко дни, въпреки че идват навреме. Това е първият признак, тъй като при нормална менструация това не може да бъде.

Първото нещо, което повечето момичета правят, е да си купят тест. Във всеки случай резултатът му ще бъде положителен, но в нашия случай втората лента ще бъде малко размазана и без ясни контури. Това се дължи на факта, че нивото на hCG все още е много по-ниско, тъй като зиготата е локализирана в тръбните тъкани.

Съществуват специално разработени свръхчувствителни тестове, които се различават в разпознаването на различни патологии. Трябва обаче да се направи навреме и има доста висока цена..

Диференциална диагноза

Припомнете си, че най-ефективният начин за определяне на WB е провеждането на ултразвуково изследване. За да се разграничи от апендицит или апоплексия на яйчниците, е необходимо да се състави цял протокол, който посочва основните характеристики и характеристики на патологията.

При точна диагноза се препоръчва спешна хирургическа интервенция. С помощта на ултразвук можете да разберете дали с дясната или с лявата бременност, да фиксирате времето за развитие.

Пункция

Друг надежден начин за проверка на извънматочна бременност е да се направи пункция на пространството на Дъглас. Какво се има предвид? Малка площ между матката и предната повърхност на ректума. Чрез пробиване на задния форникс на влагалището, лекарят отстранява течността за по-нататъшно изследване в лабораторията.

Възможно е точно диагностициране само след получаване на резултатите..

Жълто тяло с WB

Жълтото тяло е специфична жлеза, която се произвежда по време на овулация и от своя страна произвежда прогестерон. След излизането от жълтото тяло яйцеклетката трябва да бъде оплодена в продължение на 14 дни. Ако това не се случи, VT умира.

В случай на зачеване и бременност те продължават да произвеждат прогестерон. Ако след овулацията, след 14 дни менструация не настъпи и ултразвуковото изследване не покаже наличието на бременност, последната може да се определи от наличието на тази жлеза. По този начин може да се определи и извънматочна бременност..

Използване на лапароскопия

Лапароскопията е една от най-ефективните съвременни медицински техники, които помагат да се идентифицират доста голям брой проблеми със здравето на жените. Тази техника принадлежи към категорията на минимално инвазивни, с нейна помощ можете не само да определите, но и да премахнете ембриона. Това е един от най-безопасните начини за лечение на патологии, включително извънматочна бременност..

Базална температура при извънматочна бременност

В първата фаза от развитието на яйцеклетките няма разлики между извънматочна и нормална бременност: показателите за базална температура варират от 36,2 до 36,5 ° C. Индикаторите по време на периодите на овулация и зачеване също не се различават: първо има спад, а след това - увеличение до 37-37,5 ° C.

Разликите могат да се видят малко по-късно. При нормално имплантиране на яйцеклетката в матката, което се случва 7-10 дни след освобождаването на клетката, трябва да настъпи намаляване на температурата. При стойности на базалната температура по време на извънматочна бременност това не се случва. Това обаче е слаб аргумент за сравнение, тъй като всичко зависи от индивидуалните характеристики на жената..

Трябва обаче да знаете, че понижението на температурата показва намаляване на нивото на прогестерон в кръвта и може да е признак на замръзнал плод на 1 месец или 5 седмици. В случай на отлепване на плода или разкъсване на мястото на прикрепването му, освен силна болка в долната част на корема и тъмно отделяне се регистрира повишаване на показанията на температурата над 37,5 ° C, а понякога и до 38 ° C. Това се дължи на възпалителния процес, дължащ се на притока на кръв..

Профилактика на патологията

За да се предотврати бременност извън матката, трябва да се спазват следните правила:

 • Предотвратете развитието на възпаление на органите на пикочно-половата система, лекувайте ги навреме.
 • Преди да планирате бременност, подложете се на преглед, включително анализ за наличие на микроби като хламидия.
 • Защитете се от нежелана бременност, като използвате качествени контрацептиви.
 • Избягвайте аборт.
 • Ако е необходимо да се прекъсне бременност, трябва да се изберат щадящи методи и да се правят в оптимално ранно време (до 8 седмици). Вакуумният аборт съкращава времето за операция, след което има по-малко усложнения.
 • Можете да използвате медицинско прекъсване на бременността, но лекарствата се приемат под наблюдението на лекар.
 • След патологична бременност е необходимо да се подложите на рехабилитационен курс, да се наблюдавате от гинеколог и да следвате всички негови препоръки. Бременност може да се планира около година след операцията.
 • Ако настъпи бременност, е необходимо да се регистрирате в предродилна клиника в ранните етапи.

Бързо премахване на извънматочната бременност

Да се ​​премахне от жена ембрион, който е неправилно разположен вътре в коремната й кухина или в една от тръбите - уви, е възможно само чрез операция. Начинът за бързо премахване на тази патология зависи изцяло от това колко дълго сте открили, че имате извънматочна бременност, поради което се опитайте да обърнете внимание на всички признаци на извънматочна бременност в ранните етапи, които ще забележите.

Извънматочна бременност: операция и нейните възможности

Най-често жената се притеснява от въпроса: "Ако имам извънматочна бременност, колко време отнема операцията?" Продължителността на операцията зависи от продължителността на диагностичните манипулации и състоянието на пациента, но средно варира от 15 до 60 минути.

 • Най-успешният вариант е, ако извънматочна бременност бъде открита в ранен стадий, когато фалопиевите тръби все още не са разкъсани, деформирани и все още не е нанесена сериозна вреда на тялото. С тази опция се предписва лапароскопска операция, при която разрезът се прави не повече от 1,5 см (ембрионът се отстранява в процеса, след това се зашива яйцепровода).
 • По-малко успешен вариант, но все още не най-тревожният е, ако плодът вече е нанесъл впечатляващи деформации на тялото, тогава ембрионът се отстранява заедно с маточната тръба или дори заедно с яйчника (обаче жената има възможност да забременее и да роди бебето нормално).
 • Най-неблагоприятният вариант е, ако фалопиевата тръба вече е спукана - в края на краищата тежкото вътрешно кървене може да доведе до смърт. Съществува и значителен риск от перитонит, който може да доведе до сепсис. Ето защо е толкова важно да забележите симптомите на извънматочна бременност навреме на ранен етап.!

След операцията на жената трябва да бъдат предписани процедури за възстановяване:

 • курс на антибиотици (за да се избегне вероятността от следоперативна инфекция);
 • курс на капкомери, където тя ще бъде инжектирана интравенозно с изотонични разтвори за възстановяване на водно-минералния баланс в организма;
 • курс на ензимни препарати (за да се избегне възможното образуване на сраствания в оперираната тръба).

Лечение

С ранната диагностика на патологията (преди разкъсване или увреждане на стените на фалопиевата тръба) се предписват лекарства. Метотрексатът се препоръчва за аборт и е ограничен до една или две дози. Когато се диагностицира в ранните етапи, не се изисква хирургическа интервенция; след прием на лекарството се извършва втори кръвен тест.

Метотрексат прекъсва бременността при определени условия:

 • гестационната възраст не надвишава 6 седмици;
 • показателят за анализ на човешки хорион гонадотропин не е по-висок от 5000;
 • отсъствие на кървене при пациента (размазващо отделяне);
 • липса на сърдечна дейност в плода по време на ултразвуково изследване;
 • няма признаци на руптура на фалопиевата тръба (няма интензивна болка и кървене, показанията на кръвното налягане са нормални).

Лекарството се прилага интрамускулно или интравенозно, пациентът е под наблюдение през целия период. Ефективността на извършените процедури се оценява от нивото на човешки хорион гонадотропин. Намаляването на индексите на hCG показва успешна възможност за лечение, заедно с този анализ се изследват функциите на бъбреците, черния дроб и костния мозък.

Употребата на Метотрексат може да предизвика нежелани реакции (гадене, повръщане, стоматит, диария и др.) И не гарантира целостта на фалопиевите тръби, невъзможност за аборт на маточните тръби и масивно кървене.

При късно откриване на извънматочна бременност се извършва операция. Нежен вариант е лапароскопията, при липса на необходимите инструменти се предписва пълноценна коремна операция.

Два вида хирургична интервенция се извършват чрез лапароскопия:

 1. Салпингоскопията по време на извънматочна бременност е една от щадящите операции и запазва възможността за по-нататъшно раждане. Ембрионът се отстранява от фалопиевата тръба през малък отвор. Техниката е възможна, когато размерът на ембриона е до 20 mm и яйцеклетката е разположена в далечния край на фалопиевата тръба.
 2. Салпингектомия за извънматочна бременност се извършва със значително разтягане на фалопиевата тръба и възможния риск от разкъсване. Извършва се изрязване на увредената част на фалопиевата тръба, последвано от свързване на здрави зони.

Операция за патологична бременност се извършва спешно или по план. Във втория вариант пациентът е подготвен за операция, като се използват следните диагностични процедури:

 • кръвен тест (общ анализ);
 • идентифициране на Rh фактор и кръвна група;
 • ЕКГ;
 • Ултразвук;
 • консултация с терапевт;
 • консултация с гинеколог.

Рехабилитационен период

Периодът след операцията нормализира общото състояние на тялото на жената, елиминира рисковите фактори и възстановява репродуктивните функции на организма. След операцията за отстраняване на яйцеклетката трябва да се извършва постоянна проверка на хемодинамичните параметри (за да се изключи вътрешното кървене). Освен това се предписва курс на антибиотици, болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства..

Мониторингът на нивото на хорион гонадотропин се извършва ежеседмично и се дължи на факта, че при непълно извличане на частици от яйцеклетката и случайно въвеждане в други органи, тумор може да се развие от хорионни клетки (хорионепителиом). При нормално извършена хирургическа интервенция нивото на хорионгонадотропин трябва да бъде намалено наполовина спрямо първоначалните данни. При липса на положителна динамика се предписва метотрексат и при продължаващи отрицателни резултати се налага радикална операция с отстраняване на фалопиевата тръба.

В следоперативния период се препоръчват физиотерапевтични процедури с използване на електрофореза и магнитотерапия за най-бързо възстановяване на функционалността на репродуктивната система на пациента. Комбинираните орални контрацептиви се предписват за предотвратяване на бременност (поне шест месеца) и за установяване на нормален менструален цикъл. Повторната бременност, настъпила за кратко време след патологична извънматочна бременност, носи високо ниво на високо ниво на повтарящо се развитие на тази патология.

Първична профилактика

Постоянният партньор и безопасността на секса (използване на лични предпазни средства) намалява риска от полово предавани болести и с тях е възможно възпаление и белези на тъканите на фалопиевите тръби.

Невъзможно е да се предотврати извънматочна бременност, но динамичното посещение на гинеколог може да намали риска от смърт. Бременните жени, включени в рисковата категория, трябва да се подложат на пълен преглед, за да се изключи закъсняло определяне на извънматочна бременност.

За да намалите риска от извънматочна бременност, трябва:

 • да се справят навреме с лечението на различни инфекциозни заболявания на гениталните органи;
 • по време на ин витро оплождане с необходимата честота, подложете на ултразвуково изследване и вземете тестове за съдържанието на хорион гонадотропин в кръвта;
 • при смяна на сексуален партньор е наложително да се подложат на тестове за редица полово предавани болести;
 • използвайте комбинирани орални контрацептиви, за да избегнете нежелана бременност;
 • своевременно лекуват патологични заболявания на вътрешните органи, предотвратявайки преливането на болестта в хронична форма;
 • яжте правилно, спазвайки диетата, която е най-подходяща за организма (без да се увличате от прекомерна загуба на тегло и спазматично наддаване или отслабване);
 • коригирайте съществуващите хормонални нарушения с помощта на специализирани специалисти.

При най-малкото съмнение за извънматочна бременност е необходимо спешно обжалване в гинекологичния отдел. Най-малкото забавяне може да струва на жената не само загуба на здраве, но и появата на безплодие. Най-лошият случай за забавяне на обрива може да бъде смъртта..

Нормална бременност след извънматочна бременност

Поради факта, че яйчниците и яйцепровода са разположени в женското тяло на две, жената има възможност да забременее дори след отстраняване на една от фалопиевите тръби. Всяка хирургическа интервенция (дори операция, която не оставя забележими следи по тялото) е сериозен стрес за женското тяло. За нормално възстановяване ще му трябват от шест месеца до една година - и през този период категорично повторете опита за забременяване. Тялото се нуждае от време, за да възстанови нивото на епитела и да коригира хормоналния фон, нарушен от операцията.

Препоръчват се следните възстановителни процедури:

 • наложително е да се проведе курс на физиотерапия, който помага да се предотврати образуването на сраствания и помага за укрепване на здравето на жените;
 • шест месеца след операцията се препоръчва да отидете в санаториум или център за отдих (чист въздух и живи емоции ще създадат благоприятен фон за бъдеща бременност);
 • наложително е да се предпазвате стриктно поне една година след елиминиране на извънматочна бременност.

Следващото зачеване трябва да се случи най-малко една година по-късно, след което трябва незабавно да отидете до лекарския кабинет, да направите ултразвуково сканиране и да наблюдавате внимателно по-нататъшния ход на бременността до раждането. И внимавайте за възможни симптоми на ранна извънматочна бременност! Не забравяйте, че на ранен етап тази патология е най-лесна за отстраняване и можете да избегнете сериозна вреда на тялото.

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори на тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това

 • Млечница в устата на бебе - 29.11.2019
 • Как да дишаме правилно по време на раждане и раждане - 28.11.2019
 • Какво да ям, докато кърмя - 26.11.2019
 • Как да отучим бебе от кърмене - 25.11.2019
 • Планиране на бременността - 21.11.2019
 • Изписване след раждане и цезарово сечение - 21.11.2019
 • Тонус на матката по време на бременност - 20.11.2019
 • Изписване по време на бременност - 19.11.2019
 • Пъпна херния при новородени - 15.11.2019
 • Хемороиди след раждане - 11.11.2019

Рискова група

Има няколко фактора, които могат да допринесат за развитието на бременност извън матката. Жените, чиито рискове са повишени, трябва да бъдат особено внимателно наблюдавани за симптомите на такава патология. Чести причини за извънматочна бременност:

 1. Генетично предразположение. Ако в семейството е имало случаи на извънматочна бременност, шансът за нейното развитие се увеличава..
 2. Преждевременно полово сношение.
 3. Висока сексуална активност и безразборно общуване.
 4. Възраст над 35.
 5. Венерически болести.
 6. Вродени аномалии на женските полови органи.
 7. Използването на вътрематочно устройство като метод за контрацепция.
 8. Възпалителни процеси на яйчниците и фалопиевите тръби, операции. В тези случаи могат да се образуват сраствания, причиняващи запушване на фалопиевата тръба..
 9. Хормонални нарушения.
 10. Чести аборти.
 11. Бавна партньорска сперма.
 12. Лечение на безплодие.
 13. IVF процедура.

Наличието на тези фактори не е задължително да доведе до развитие на извънматочна бременност. Но дори и в тяхно отсъствие, появата му не е изключена. Случва се ембрионът да се развива извън матката без видима причина.

Диагностика

Диагностиката на развиващия се процес на патологична локализация в началните етапи е трудна поради липсата на очевидни специфични симптоми. Може да се подозира извънматочна бременност, когато:

 • наличието на рискови фактори;
 • забавена менструация и наличие на съмнителни и надеждни признаци на самата бременност;
 • дори лека болезненост над пазвата или, още повече, поява на кървави секрети.

Ще покаже ли тестът извънматочна бременност? Съществуват различни бързи тестове, предназначени за домашна употреба. Те се основават на определянето на hCG (човешки хорион гонадотропин) в урината. Но експресният метод "домашен" е само качествено, а не количествено тестване, тоест той само определя наличието на повишено количество hCG, а не неговата числена стойност. Следователно този метод не може да служи като източник, който предполага наличието на извънматочна имплантация на яйцеклетката.

Провеждането на количествен кръвен тест за hCG по време на извънматочна бременност може да служи като важно обективно потвърждение за развитието му. Човешкият хорион гонадотропин е хормон, произведен от феталната мембрана на ембриона и осигурява връзка между жената и нейното неродено дете. Обикновено концентрацията му в кръвта е по-малка от 5 IU / L. Започва да се повишава в много ранните етапи на бременността. От 6-8-ия ден след оплождането до края на третата седмица, hCG се увеличава от 5,8 на 750 IU / L, достигайки 155000 IU / L до 8-та седмица.

Количеството хормон между втората и петата седмица на нормалната бременност се удвоява на всеки 36 часа. Определянето му в кръвта е най-надеждно по отношение на диагностицирането на ранните му стадии..

Ако първоначалното съдържание на хормона в кръвта е под нормата, съответстваща на гестационната възраст, или повишаването на неговата концентрация в 3 проучвания е по-бавно от нормалното, това най-вероятно предполага наличието на извънматочна имплантация и развитието на ембриона, заплахата от прекъсване, плацентарна недостатъчност, неразвиваща се бременност. Информативността на метода е 96,7%.

За изясняване на диагнозата се извършва ултразвуково изследване, с помощта на което все още е невъзможно да се определи точно локализацията на яйцеклетката. Но сканирането дава възможност за косвени признаци да предполагат наличието на патология. При необходимост се извършва диагностична лапароскопия, която дава възможност за по-точно определяне на мястото на имплантиране на оплодено яйце.

Последствия и прогноза

Рискът тази патология да се появи отново е доста голям, но много зависи от здравето на жената. Добра превенция може да бъде отхвърлянето на лоши навици, редовен преглед от гинеколог.

Основният въпрос, който интересува жената след операцията, е дали ще може да има деца. Най-важното е своевременно да се установи наличието на патология. Ако след операцията всички вътрешни органи са запазени, тогава има шанс да се роди здраво дете.

Шансовете да забременеете при жена при отстраняване на един яйчник намаляват няколко пъти. Но е необходимо да се подложи на изследване на втората тръба и другия яйчник. Многократно са регистрирани случаи, когато една жена е имала шанс да стане щастлива майка.

Възможно ли е да забременеете след?

Не всички жени знаят дали е възможно да забременеете след извънматочна бременност. Много хора си мислят, че след него стават стерилни..

За да се запази плодородната функция, се прави разрез на маточната тръба за извличане на феталната тъкан. Условия за манипулация:

 • фетално яйце до 5 см;
 • няма скъсване на тръбата;
 • HCG до 15 хиляди международни единици.

След операцията тръбата се зашива и бременността отново става възможна. В случай на разкъсване, засегнатият орган се отстранява. Дори след такава интервенция здравата маточна тръба остава от противоположната страна..

Безплодието настъпва след екстирпация на матката с цел елиминиране на масивно кървене, но необходимостта от това възниква главно при цервикалната локализация на ембриона.

Етапи на развитие

Такива клонове на медицината като акушерството и гинекологията се занимават с извънматочна бременност. За удобство при поставяне на диагнозата лекарите разделят WB на няколко етапа на развитие..

Динамиката на развитието може да бъде следната:

 1. Прогресивна бременност (ранен стадий).
 2. Бременност с риск от прекъсване (прекъсване). Това е състояние, при което фалопиевата тръба се пука или ембрионът спонтанно се отхвърля;
 3. Напълно прекъсната извънматочна бременност.

Освен това има състояние, при което има патологично закрепване на две оплодени яйцеклетки наведнъж в различни части или многоплодна бременност, по време на което една от оплодените яйцеклетки е фиксирана в матката, а в същото време друга клетка е прикрепена извън нея.

По кое време фалопиевата тръба се пука

Ектопичната бременност изисква възможно най-ранното медицинско одобрение. Тръбите, в които най-често се извършва имплантация, не са проектирани от природата за носене на дете. Те не са направени от еластична тъкан като матката. Когато плодовете растат, те не могат да издържат на стреса и са разкъсани.
Докога ще се случва това? Повечето жени си мислят, че в първите дни, седмици, дори месеци след зачеването това не може да се случи, затова не бързат да посещават лекар. Но рискът от извънматочен ембрион съществува възможно най-рано..

Каква седмица се случва скъсване на тръбата? Средно една извънматочна или извънматочна бременност продължава 4 до 12 седмици. От мястото на прикрепване на яйцеклетката зависи колко дълго ще се развива патологията.


Разкъсване на фалопиевата тръба

Възможна е ранна руптура при малък диаметър на тръбата на мястото на имплантацията. И така, в неговата истмична част разтягането е възможно с максимум 2 мм. Тогава разкъсването на тръбата настъпва на 4-6 седмици. Абортът в тръбата може да се случи дори по-рано. Това прекъсна самата извънматочна концепция.

Най-ниският риск за жена в ситуация, при която ембрионът е прикрепен към долната (интерстициална) част на фалопиевите тръби. Тази област е в непосредствена близост до матката, така че е най-еластична.

Колко време отнема почивката в този случай? Понякога тръбата не се пука дори когато е опъната до 5 мм. Средно времето, когато то престава да издържа на растежа на ембриона е 8 - 12 седмици.

Колко прекъсвам

Прекъсването на такава бременност винаги се случва, плодът неизбежно умира, това се прави, като правило, за период до 10 седмици. Има два начина: медицински и хирургически. В спешни случаи се използва лапаротомия (отстраняване на ембриона след отваряне на коремната стена). Всичко зависи от продължителността на бременността, наличието на усложнения и други фактори..

Прекъсване на лечението

Медикаментозната терапия е ефективна в ранните етапи и включва употребата на лекарства, чието действие провокира спонтанен аборт. Плодът сам излиза от тялото безопасно. Такова лечение не оказва неблагоприятно влияние върху по-нататъшното успешно зачеване..

Хирургия

Оперативната интервенция е показана за развитие и прекъсване на извънматочна бременност, разкъсване на фалопиевата тръба, вътрешно кървене. Лапароскопията е най-точният начин за извличане на ембрион.

Възможно ли е да запазите бременността

Повечето лекари дават отрицателен отговор на въпроса дали е възможно да се роди с извънматочна бременност, възможно ли е да се поддържа. В тялото на жената само матката е предназначена за пълното развитие на ембриона. Ако процесът се извършва извън него, това е патология, усложнение на бременността, което води до тъжни последици, ако не бъде елиминирано навреме.

Зигота, имплантирана в яйцепровода, яйчника или други места извън матката, расте, разтяга се и наранява близките тъкани и това провокира вътрешно кървене.

Трябва да извършите операцията възможно най-рано. В този случай има шанс да се запази фалопиевата тръба, въпреки че основно яйцепроводът се ампутира заедно с яйцеклетката - това е необходима мярка.

Също така е важно да запомните, че извънматочната бременност не може да отиде в матката.

Хирургия

Преди това в повечето случаи се използва лапаротомия. За това беше необходимо да се отвори предната коремна стена. Напоследък този метод се използва много рядко само при спешни случаи или когато в клиниката няма друго оборудване..

Основната цел на операцията е премахване на ембриона. Не можете да спасите плода, тъй като той не може да прерасне в дете. Но е възможно да навредите на здравето на жената или дори да доведе до смърт..

Най-често се използва лапароскопия. За това се прави малък разрез върху кожата и се поставя специален инструмент. Лекарят наблюдава хода на операцията на монитора на устройството. След това по тялото на жената не остават белези, тъй като разрезът е много малък. И ако по време на лапаротомия ембрионът беше отстранен заедно с тръбите или яйчниците, сега с лапароскопия операцията се извършва, без да се наранят тръбите. След рехабилитация, след кратко време, жената може да забременее отново.

През последните години операцията за отстраняване на тръби се използва все по-рядко и се практикува само в напреднали случаи. Забранено е да се извършва при следните усложнения:

 • онкология;
 • чревна обструкция.
 • остър възпалителен процес;
 • проблеми със съсирването на кръвта;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система.

Хирургичната интервенция може да се извърши по няколко начина:

 1. Туботомия. Тръбата се изрязва там, където е оплодената яйцеклетка. Той се отстранява, а самата тръба е зашита заедно. При наличие на голям ембрион част от тръбата се отстранява, но жената все още има възможност да забременее..
 2. Екструзия. Ако в близост до тръбата има плод, той просто се изцежда. Правете това само ако плодовете са цели и са близо до изхода.
 3. Тубектомия. В случая, когато е невъзможно да се елиминира плода, но е невъзможно да се остави тръбата, е необходимо да се отстрани.

Какво да правя

Оплодената яйцеклетка от фалопиевата тръба пътува до матката, където се развива нормално. Ако има някакви аномалии в тялото на жената, ембрионът е прикрепен извън матката, най-често на стената, на шийката на матката. Там той не може да се развива нормално поради анатомичната структура на органи, които не са предназначени за това. Следователно, за да се предотвратят усложнения, застрашаващи живота на майката, е необходима медицинска намеса.


Ако диагнозата бъде потвърдена, жената ще трябва да се подложи на операция или да приема специални лекарства под наблюдението на лекар..
В резултат на приема на таблетките яйцеклетката се разтваря. Лекарствата имат сериозни странични ефекти, предимно черният дроб и бъбреците са засегнати, може да се появи алопеция.

Хирургичният метод се счита за по-ефективен, последван от рехабилитация и възстановяване на плодовитостта..

Какъв е методът на операцията

употреба, лекарят трябва да реши въз основа на степента на увреждане на фалопиевата тръба. Днес това може да бъде лапаротомия, лапароскопия и в някои случаи екструзия.

 1. Лапаротомия. Използва се в особено остри случаи, ако има опасност за живота. Диагностицирано е разкъсване, голяма кръвозагуба. В коремната стена се прави надлъжен разрез под обща анестезия. Плодът се отстранява заедно с тръбата.
 2. Лапароскопия. Малко травматична процедура, плодовитостта не страда. Извършва се и под обща анестезия. Вместо надлъжен разрез, хирургът прави само три малки пункции в коремната стена. През пробивите се вкарва специална видеокамера
  . Хирургът вижда ембриона, прикрепен към стената, и го отстранява. Ако проходимостта е нарушена в тръбата, има адхезивен процес, лекарят едновременно възстановява проходимостта.
 3. Доене. Не е често използван метод. Представлява екструдирането на яйце от непокътната тръба с нормална проходимост. Методът се счита за по-малко травматичен, плодовитостта почти не страда. Това е основното предимство на метода. Използва се само ако яйцето е близо до изхода и няма опасност от разкъсване на органа.

Забележка!

Възможно е да се отървете от патологията чрез медикаменти, но само на ранен етап, когато яйцеклетката е нараснала до не повече от 4 см, няма разкъсване и кървене
.

Основни прояви

Всяка бъдеща майка иска да знае как да разбере какъв вид бременност е и как да усети патологията.

С извънматочните признаци през първите дни са много подобни на проявите на обикновено зачеване. Те включват болезнени болки в долната част на корема, отсъствие на менструация, поява на кървави отделяния, гърдите се увеличават по размер, усеща се токсикоза.

Жена, която прави тест за бременност едновременно, ще види две ивици върху него. Това се дължи на факта, че при извънматочна, точно както при обикновена, се отделя хормон и тестът реагира точно на него.

Само гинеколог може точно да диагностицира.

Може ли да се появи необичайно прикрепване на яйцеклетката по време на IVF??

Безплодните жени, използващи репродуктивни технологии, се чудят дали IVF може да доведе до извънматочна бременност?

Статистиката твърди, че вероятността от необичайно имплантиране на ембриона по време на ин витро оплождане е два пъти по-висока, отколкото по време на физиологичното зачеване. Поради високия риск пациентът трябва да бъде внимателно изследван за наличие на възпалителни заболявания на вътрешните полови органи, ендокринна патология и ендометриоза. Всички идентифицирани патологии трябва да бъдат излекувани предварително.

Извънматочна бременност с IVF често се случва поради същата причина, която е причинила безплодие.

Причини за развитие

Има различни обяснения защо се появява извънматочна. Само напълно здрава жена може да се надява, че този проблем няма да я засегне. Всяка година нарушението се случва все по-често. Причините и рисковите фактори са както следва:

 1. Вродени нарушения.
 2. Тумори. При наличие на доброкачествени тумори проходимостта на маточните тръби се влошава.
 3. Хроничен салпингит. При това заболяване се образуват сраствания в тръбите. Това се причинява от възпалителния процес поради инфекциозно заболяване..
 4. Хронични или предишни заболявания на яйчниците, пикочния мехур и матката. Те могат да бъдат причинени от такива видове инфекции като хламидия, микоплазма, уреаплазма.
 5. Вродена патология на тръбата. В медицината това заболяване се нарича инфантилизъм на фалопиевите тръби: те имат неправилна форма, могат да бъдат много дълги или изкривени, което пречи на оплодената яйцеклетка да достигне до матката.
 6. ЕКО. При изкуствено осеменяване яйцето се инжектира в матката, но може да проникне по-нататък. Това се случва доста често. Статистиката е безмилостна, но това често е единственият начин за жените да бъдат отстранени тръбите или за различни форми на безплодие..
 7. Контрацепция. Използване на противозачатъчни хапчета или вътрематочно устройство. Проблемът е, че спиралата е в състояние да предпази жената от нормална бременност, но не и от извънматочна. Основната задача на спиралата е да предотврати развитието на зиготата в матката. Също така, ако елементът не бъде отстранен своевременно, тогава може да възникне и извънматочна. Контрацептивите, които не съдържат естроген, са важни. Именно този хормон "блокира" овулацията. Проблемът е, че лекарства, които съдържат естроген, се предписват на жени над 35 години, както и такива, които хранят бебето през първите 6 месеца..

Какво причинява извънматочна бременност, лекарят казва:

Последни постижения в тази област

През последните години консервативното лечение на извънматочна бременност при момичета и юноши стана много популярно. За тази цел се използват лекарства, които спират развитието на ембриона. Те включват метотрексат, мифепристон и др. Установено е обаче, че те имат много странични ефекти: косопад, увреждане на бъбреците и черния дроб. В тази връзка те могат да се използват само от здрави жени..

В чужбина тактиката на наркотиците, макар и да се смята за обещаваща, не е получила широко разпространение. Днес основният метод за лечение е лапароскопията.

Кой е в риск

Ектопична бременност може да бъде предизвикана по редица причини. Изследванията на неговите специалисти позволиха да се идентифицират рисковите фактори:

 • предварително прехвърлена извънматочна бременност;
 • IVF (ин витро оплождане);
 • възраст над 35 години;
 • безплодие или неговото лечение по-рано;
 • много сексуални партньори;
 • пушене;
 • хормонални контрацептиви;
 • стимулиране на овулацията;
 • стрес, неврози;
 • вродени аномалии на гениталните органи, които се наследяват;
 • предишни операции в малкия таз;
 • инфекции и възпаления;
 • заседнал начин на живот.


Разновидности на извънматочна бременност

Предпазни мерки

Ектопична бременност е невъзможно да се предвиди - има твърде много фактори, които могат да доведат до такова развитие на събитията. Но лекарите са разработили специфични превантивни мерки:

 • от момента на започване на сексуална активност, редовно посещавайте гинеколог за профилактични прегледи и ранна диагностика на възпалителни / инфекциозни заболявания;
 • поддържайте календар на менструалния цикъл и се консултирайте с гинеколог за леки нарушения;
 • своевременно и напълно да лекува всяка патология на органите на репродуктивната система, включително възпалителни и инфекциозни заболявания;
 • планиране на бременност - например, преди зачеване, се подложите на пълен преглед от лекари от обща и тясна специалност.

Ектопичната бременност се счита за доста сложна и опасна патология. Но ако медицинските мерки са били извършени в ранен стадий на патологията или са взети компетентни мерки, когато фалопиевата тръба се е спукала, тогава прогнозата ще бъде благоприятна. Съвременният напредък в медицината позволява не само да спаси живота на жената, но и да й даде възможност да има деца в бъдеще..

Повече подробности за извънматочната бременност - във видео ревюто:

Циганкова Яна Александровна, медицински коментатор, терапевт от най-висока квалификационна категория.

25, общо, днес

(55 гласа, средно: 4,31 от 5)

Подобни публикации
Церебрална парализа: причини и форми
25 седмица от бременността: какво се случва с бебето, благосъстоянието на бъдещата майка

Условия за произход на извънматочната бременност


Това е опасен случай

За по-добро разбиране на механизма на възникване на извънматочното развитие на плода, трябва да разберете как възниква зачеването.

С прости думи, оплождането е процес на сливане на женските и мъжките зародишни клетки. Възможно е след овулация, т.е. момента, в който зрялата яйцеклетка напуска фоликула. Ако полов акт се извършва с мъж, тя се среща със сперма, те се свързват.

Клетката, благодарение на ресничестия епител, покриващ вътрешната повърхност на фалопиевите тръби, се придвижва по-дълбоко в органа. Той преминава през фалопиевата тръба до матката, където се имплантира. Така се получава вътрематочна бременност. Вижте снимки на процеса на зачеване.

По време на периода на напредване клетката преминава през няколко етапа на делене. Подготвя се за въвеждане в епитела. Това се случва 5 до 7 дни след оплождането, клетката се имплантира в маточната кухина. Веднъж прикрепен, той се умножава, за да образува плацентата и ембриона. Ектопична бременност възниква поради неуспех в процеса на насърчаване на оплодено яйце или невъзможността за въвеждането му в ендометриума. Това се дължи на нарушение.

 1. Възможност за свиване на маточните тръби, което затруднява движението на сперматозоидите. Това води до твърде ранна или късна среща на женската клетка с мъжката. Това означава, че всички последващи механизми за имплантиране могат да бъдат нарушени..
 2. Движение на ресничестия епител поради хормонално нарушение (активирането започва под действието на естроген, произведен от яйчниците). Има находка на зиготата в тръбата или нейното движение назад.
 3. Спастични контракции на тръбата поради нарушаване на производството на прогестерон. Клетката не може да влезе в матката и търси къде да се закрепи.
 4. Секреция на епител в тръбите, което забавя прогресията на яйцеклетката.

Тъй като яйцеклетката е прикрепена извънматочно, нормалният ход на бременността и формирането на ембрион е невъзможно. Плацентата, която се развива в лумена на фалопиевите тръби или върху други органи, разрушава съдовете. Това е състояние, което води до развитие на хематосалпинкс - натрупване на течност (кръв) в тръбата и интраабдоминално кървене.

В много случаи това води до прекратяване на извънматочна бременност, тоест клетката може да излезе сама. Но има голяма вероятност растящият плод да предизвика разкъсване на тръбата или увреждане на вътрешните органи..

Причини

Трудно е да се определи точната причина за развитието на процеса, но има фактори, които провокират такъв резултат:

 • подуване на придатъците и матката;
 • коремна хирургия;
 • излагане на хормонални лекарства;
 • нарушения на транспортните функции на фалопиевите тръби;
 • адхезионни процеси;
 • хормонален дисбаланс.

Основната причина е бавното движение на яйцеклетката през тръбата, висока трофобластна активност.

Цервикалното закрепване на ембриона с болка рядко се придружава от болка и остава незабелязано за дълго време. Има голяма вероятност при такова имплантиране на ембрион матката да се наложи да бъде премахната напълно, за да спаси живота на жената..

Алгоритъм за предоставяне на спешна първа помощ на пациент

Стандартът за предоставяне на медицинска помощ на пациенти с руптура на тръба и кървене е извършването на спешна хирургическа интервенция, премахване на извънматочна бременност и спиране на кръвозагубата. Преди пристигането на линейка е необходимо да се осигури на пациента спокойствие и хоризонтално положение на тялото..

Разкъсването на тръбата може да се случи в ранен стадий или с доста дълго развитие на плода. Самолечението в тази ситуация е забранено, тъй като често води до смърт на пациента. Ако подозирате извънматочна бременност, трябва да извикате линейка възможно най-скоро, да отведете пациента в болница. След пристигането на екип от лекари дори обикновен фелдшер лесно може да постави предварителна диагноза..

Какво чувства жената

Болки в долната част на корема, засилващи се на мястото на развитието на плода - признаци на неправилно развиваща се бременност.

Жената може да почувства болки, чийто характер не й е познат; по време на гинекологичен преглед дискомфортът се увеличава. Появяват се признаци на нормална бременност: гадене, повръщане, замаяност, но с ясна прогресия.

Как се появяват първите симптоми

Първите симптоми се характеризират със забавяне на менструацията, поява на токсикоза, сънливост и подуване на млечните жлези. Всичко е както при развитието на нормална бременност, с изключение на силни болезнени усещания в долната част на корема и обилно, продължително кървене. Температурата се повишава, тъй като извънматочната бременност е възпалителен процес.

Разширена ли е матката

Когато плодът се развива извън матката, той не расте. Неговото леко увеличение се дължи на възпалителни процеси, а не на растежа на ембриона. Такава патология се определя само с ултразвуково изследване. В същото време при изследване в маточното пространство се установява натрупване на кръв.

Кървене

Обилното кървене е първият признак на заплаха. Развитието на ембриона в тръбата неизбежно води до неговото разкъсване, което причинява животозастрашаващо вътрешно кървене. Спонтанен аборт по време на фиксирането на яйцеклетката в тръбата също може да се случи на 10-12 седмици. Възможно е да няма вагинални секрети или те са оскъдни, размазващи се..

Какво да правя

Жена със силна болка в долната част на корема, кървене и други признаци на опасно състояние трябва незабавно да бъде откарана в болницата, като се обади на линейка. Пациентът трябва да легне, преди да пристигне колата. След потвърждаване на диагнозата се извършва медицинско лечение или операция за отстраняване на ембриона и спиране на кървенето.

Как да избегнем по-нататък

Възстановяването на репродуктивната функция ще бъде пълно, ако се обърне достатъчно внимание на постоперативната рехабилитация.

През този период се предписва противовъзпалителна терапия за намаляване на риска от сраствания. За възстановяване на хормоналния фон се избира индивидуална контрацепция. Преди да планирате майчинството, една жена трябва да бъде лекувана, проверете тръбите.

Струва си да се помни, че болките в корема по време на бременност са добра причина да посетите лекар..

Ако има шанс за зачеване и е при редовни сексуални отношения, определено трябва да кажете на гинеколога за това и вашите съмнения, че бременността протича нормално.

Последици от късното изтриване

Ако една жена след извънматочна тръбна бременност реши отново да има бебе, трябва да се подходи внимателно и внимателно. Важно е да посетите гинеколог както през периода на планиране, така и от първите дни на бременността, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Според статистиката шансът за нормално зачеване на матката след извънматочна е 50%, тръбна бременност два пъти - 20%, безплодие - 30%. Цифрите са сериозни, така че не можете да оставите здравословното състояние да тръгне по своя път, но планирайте всичко.

Консервативно лечение

Метотрексатът е лекарство за потискане на клетъчния растеж, активно използвано от онколози.

Интрамускулното инжектиране на метотрексат причинява смъртта на яйцеклетката и нейната организация в женското тяло. Такова лечение се извършва при следните условия:

 • размерът на яйцеклетката е не повече от 3,5 см;
 • няма признаци на вътрешно кървене;
 • ниво на hCG по-малко от 5000 mIU / ml, по-високите нива са относително противопоказание;
 • няма доказателства за скъсване на тръбата - доказателствата за разрушаване на тръбата са абсолютно противопоказание

След инжекцията пациентът може веднага да се прибере вкъщи, но лекарят ще предпише редовни кръвни изследвания, за да оцени ефективността на лекарството.

Жената трябва да използва надеждна контрацепция поне 3 месеца след лечението. Това се дължи на факта, че метотрексатът може да бъде вреден за плода, ако по това време настъпи маточна бременност.

Ранни признаци

Как да идентифицираме патологична бременност? В ранните етапи е доста трудно да се разпознае извънматочна бременност. Факт е, че тялото на всяко момиче е индивидуално и признаците на такава бременност могат да се проявят по различни начини. И така, какви прояви могат да показват фиксирането на оплодена яйцеклетка извън матката? Нека да разберем.

Повишена базална температура

Много жени са свикнали да следят базалната си температура (BT). Чрез измерване на температурата в ануса е възможно да се определи началото на овулацията или ранната бременност. Поради увеличеното количество прогестерон, BT ще остане висок през целия цикъл. Ако зачеването не е настъпило, BT намалява. Струва си да се отбележи, че този показател може да се използва за определяне на началото на бременността като цяло, но не конкретно извънматочна концепция.

Липса на менструация

Липсата на менструация е най-сигурният начин да се определи началото на зачеването на ранна дата. Въпреки това не трябва да забравяме, че други причини могат да доведат до забавянето. Това могат да бъдат провокиращи фактори като нервен шок, хормонален дисбаланс, сериозно заболяване, включително рак. Освен това човек не може да бъде на сто процента сигурен, че няма бременност, когато настъпи менструация, тъй като много момичета имат периоди след зачеването..

Сутрешно гадене

Можете да разпознаете началото на зачеването на ранен етап по сутрешно гадене. Много жени знаят за такова неразположение, когато забременеят. Често този симптом се проявява и през деня и вечерта. Това се дължи на хормонални промени в организма, спад на захарта и някои други причини. Ако забележите такива признаци, трябва да направите тест за бременност. Най-точният тест е цифров. Ако той е показал две ивици, важно е да се направи медицински преглед възможно най-скоро..

В случай на извънматочна бременност ще бъде възможно да се диагностицира на ранен етап и да се предотвратят усложнения.

Промени в гърдите

Когато настъпи бременност, много момичета вече в ранните етапи забелязват следните признаци от гърдите:

 • потъмняване на зърната, повишаване на тяхната чувствителност;
 • болезнени усещания в гърдите, става като неравен;
 • подуване на гърдата;
 • вените в тази област стават ясно видими;
 • потъмняване на ареолите;
 • неравностите по ареолите стават по-забележими, броят им често се увеличава.

Случва се така, че някои от тези прояви, като болезненост, се появяват в началото на менструацията. Това трябва да се вземе предвид при оценка на такива промени..

Повишено отделяне на вагината

Обикновено момичетата произвеждат цервикална слуз. Когато настъпи бременност, концентрацията на хормона прогестерон се увеличава в организма. В това отношение една жена може още в ранните етапи да почувства, че количеството слуз се е увеличило. Не всички момичета могат да забележат този знак. За много жени количеството секрет може да е съвсем незначително..

Бърза умора

Когато настъпи бременност, няма значение дали е извънматочна или протича нормално, тялото на жената страда от различни промени в ранните етапи. В същото време се засилват метаболитните процеси, за да се поддържа нормалното развитие на плода. Това често води до умора. Момичетата отбелязват постоянно желание за сън, физическата активност е значително намалена. В допълнение, хормонът прогестерон действа като релаксиращ фактор, който има седативен ефект. Всичко това води до увреждане, постоянно желание да легнете и да спите..

Често уриниране

Друг често срещан признак на ранна бременност е повишеното уриниране. Вече 7-10 дни след началото на зачеването момиче може да се сблъска с такова явление като често уриниране. Факт е, че с настъпването на бременността човешкият хорион гонадотропин започва да се произвежда в организма. HCG е така нареченият хормон на бременността. В резултат на това се увеличава кръвоснабдяването на тазовите органи. В този случай позивите за уриниране се наблюдават дори при леко запълване на пикочния мехур. Този симптом се засилва през нощта..

Болезнени усещания в долната част на корема

Ще боли ли стомахът по време на патологична бременност? Спазмите често се наблюдават с появата на ектопично местоположение на плода още в ранен стадий. Това се дължи на факта, че плодът расте и се развива. Спазми могат да се появят и по време на нормална бременност. В този случай болезнените усещания се считат за съвсем нормални, тъй като матката постоянно се свива и с развитието на плода се наблюдават нейните спазми.

Алармата трябва да се включи, ако болката е придружена от кървене. Признак като появата на кръв може да показва както извънматочна бременност, така и заплаха от спонтанен аборт. В такава ситуация трябва да се свържете с гинекологията възможно най-скоро. Ако разгледаме въпроса кога болката започва по време на извънматочна бременност, трябва да се отбележи, че най-често жената изпитва дискомфорт, когато ембрионът достигне около 5 см в диаметър, т.е. на 12-16 седмици.

Много момичета изпитват спазми по време на менструация. Тези две състояния не трябва да се бъркат. Всяка жена знае кога има менструация и какъв е характерът на отделянето..

Лошо храносмилане

Поради хормонални промени се нарушава обичайната работа на чревния тракт. Стените на стомаха и червата се отпускат под въздействието на прогестерона и перисталтиката намалява. Това може да доведе до прекомерно образуване на газове, запек или, обратно, диария и други признаци. Такива прояви често показват началото на бременността, включително извънматочна.

Може би се чудите: бременна 6 седмици

Повишена чувствителност към миризми

Друг ранен признак за началото на зачеването е промяна в остротата на обонянието. Момичетата са наясно с всички миризми. Много жени затрудняват дори ежедневното готвене. Всякакви миризми могат да предизвикат отвращение.

Запушване на носа

Когато настъпи зачеването, имунитетът намалява. Това е нормален физиологичен процес, който гарантира, че плодът се приема от тялото. Заедно с това много момичета са изправени пред настинки и запушване на носа. В допълнение, подуването на носните проходи също е свързано с промени в хормоналните нива..

Появата на акне

Друг ранен признак на бременност е образуването на акне и акне по тялото. Разбира се, това не е необходим знак за зачеване, но много момичета, които преди това не са страдали от акне, могат да изпитат това явление. Акнето може да се появи заедно с възпаление на кожата.

Промяна на вкусовите предпочитания

Поради хормонални промени, някои дами могат да получат различни вкусове в устата си. Често момичетата говорят за появата на метален вкус. Освен това историите за желанието да се ядат абсолютно несъвместими храни по време на бременност са далеч от митовете..

Емоционални изблици

Нарушаването на емоционалния фон е често срещан ранен признак на бременност, включително извънматочна бременност. В този случай настроението може да се променя няколко пъти на ден. Жената може да се смее и да плаче след пет минути. Такова "люлеене" се наблюдава поради промени в хормоналния баланс на тялото.

Положителен тест за бременност

И, разбира се, най-сигурният начин за определяне на ранна бременност, който може да се направи у дома, е тест. Дали тестът ще покаже началото на извънматочна бременност или не? Днес има много такива тестове. Много от тях точно определят повишаването на hCG от първите седмици на зачеването. Ако видите 2 ясни ивици или една неясна и втората ясна линия, трябва да бързате при лекаря. От първите дни на зачеването тестът може да покаже отрицателен резултат.

Колкото по-рано се диагностицира извънматочна бременност, толкова повече шансове имате да запазите здравето си и да премахнете опасните последици..

Предотвратяване

Предотвратяването на патологичното прикрепване на яйцеклетката е максималното елиминиране на фактори, които могат да провокират извънматочна бременност.

Профилактиката включва следните дейности:

 • профилактика и навременно лечение на генитални инфекции в ранните етапи;
 • навременен достъп до лекар, когато се появят признаци като повишено влагалищно отделяне, промени в цвета им, миризма, поява на болка по време на полов акт, сърбеж във влагалищната област;
 • изключване на лоши навици (пушене, пиене на алкохол);
 • редовен профилактичен преглед от гинеколог.

Спазването на тези прости мерки ще помогне да се предотврати настъпването на извънматочна бременност и да се поддържат женските органи в здраво състояние..

Отговори на често задавани въпроси

Във форумите можете да намерите многобройни разговори и отзиви за извънматочна бременност. Жените се интересуват от отговори на различни въпроси, за които ще говорим по-долу..

Защо се получава извънматочна бременност?

Причините за това състояние вече са обсъдени в статията. Най-често сред тях са вродени и придобити заболявания на женските органи, пушене, прием на контрацептиви.

Възможно ли е да се разпознае състоянието в ранните етапи без тестове

В ранните етапи признаците на СБ са слабо изразени. Те обикновено съвпадат с признаците на нормална бременност..

Невъзможно е да се диагностицира WB в ранните етапи без анализи и преглед от гинеколог..

Възможно ли е да правите секс с тази диагноза

С този въпрос трябва да се консултирате с Вашия лекар. За да даде отговор, специалистът трябва да прегледа пациента, като вземе предвид особеностите на протичането на бременността при определен пациент.

Винаги ли се отстранява фалопиевата тръба

Отстраняване на орган не се извършва във всички случаи. Като правило, ако признаците на WB са били забелязани на ранен етап и е поставена диагноза, е възможно да се спаси органът.

Колко дълго не можете да правите секс след операцията

Препоръчително е да се занимавате с полов акт след хирургично лечение след пълно заздравяване на хирургическите конци с разрешение на лекуващия лекар.

Има ли имплантационно кървене с WB?

Курсът на извънматочна бременност често е придружен от отделяне на кръв, дори в ранните етапи. Кървенето е един от най-честите признаци на това състояние..

Възможна ли е VB с превързани тръби

Началото на извънматочна бременност след лигиране на органи е доста често срещано явление. Това се случва поради увреждане на повърхността на органа, появата на недостатъци по него.

Възможно ли е да забременеете бързо след СБ

След премахване на СБ следващото зачеване трябва да бъде внимателно планирано. Наистина е възможно да забременеете, но ако тялото не се е възстановило достатъчно и белезите не са зараснали, вероятността от повторна извънматочна бременност е доста висока.

Може ли такава бременност да излезе сама

Случаите на спонтанен аборт в случай на IB наистина са регистрирани. В този случай, като правило, жената изпитва кървене, което е животозастрашаващо. Ако подозирате подобно състояние, трябва спешно да отидете в болницата..

Тогава подобно състояние заплашва

Ектопичната бременност, чиито признаци не могат да бъдат открити на ранен етап, носи заплаха от кървене, безплодие и дори смърт.

Може ли извънматочна бременност да отиде до матката

Такива случаи не са регистрирани в медицинската практика. Извънматочната бременност е пряка индикация за прекратяване..

Защо яйцеклетката е прикрепена извън матката

Защо възниква синдромът - извънматочна бременност? Както вече разбрахме, за разлика от вътрематочната, когато извънматочният плод е прикрепен в повечето случаи във фалопиевата тръба и само в 5% от случаите в коремната кухина или яйчника. В този случай оплождането на яйцеклетката от сперматозоиди става по абсолютно естествен начин..

Причините за това нарушение са от най-разнообразен характер. Нека разгледаме най-често срещаните..

Физически нарушения в тялото

Поради различни заболявания, засягащи женските органи, оплодената яйцеклетка може да се задържи извън матката. Най-честите причини за извънматочна бременност са следните състояния при жената:

 • адхезионни процеси;
 • кисти;
 • белези;
 • онкологични заболявания на репродуктивната система;
 • прехвърляне на аборт;
 • различни възпалителни процеси;
 • генитални инфекции.

За да предотвратите образуването на сраствания и белези, трябва да посещавате женска гинекология на всеки шест месеца. В ранните етапи такива заболявания се лекуват успешно с помощта на медикаментозно лечение и минимално инвазивни хирургични техники..

Вродени заболявания на матката и придатъците

Етиологията на извънматочната бременност често крие причините, които се състоят в наличието на вродени заболявания на женската репродуктивна система. Често пациентът научава за вродени патологии след диагностициране на извънматочна бременност. Ако е било възможно своевременно да се идентифицира това опасно състояние, лечението в ранните етапи, като правило, се извършва без негативни последици за живота на пациента..

Някои видове контрацепция

Без значение как звучи, някои контрацептиви всъщност могат да причинят извънматочна бременност. Факт е, че те предпазват матката от прикрепването на оплодена яйцеклетка, но не действат по същия начин върху други части на репродуктивната система..

Ако жената използва спирала, важно е да запомните, че този вид защита трае не повече от пет години. Ако остане в тялото по-дълго, спиралата вече не изпълнява напълно функциите си. В този случай плодът може да се прикрепи към шийката на матката.

Изкуствено осеменяване

Изкуственото осеменяване е метод, който позволява на жената да забременее, която не може да го направи естествено по различни причини. Изглежда, че тази процедура трябва напълно да елиминира всички рискове. Въпреки това, според медицинската статистика, случаи на извънматочна бременност по време на IVF се наблюдават доста често. Лекарят е длъжен да предупреди за такива рискове двойка, решила да зачене дете по този начин..

Други причини

В допълнение към вродените и придобити заболявания на женските органи, използването на контрацептиви и IVF, е възможно да се разграничат такива фактори, които провокират случаи на ектопично прикрепване на оплодено яйце. Патогенезата включва:

 • хормонални нарушения на тялото;
 • пушене. Това се дължи на факта, че никотинът понижава нивото на женските хормони;
 • лечебно лечение;
 • възраст на жената след 30 години.

Лошите навици са честа причина за извънматочна бременност.

Експертите обръщат внимание на факта, че пациентите, които веднъж са се сблъсквали с извънматочна бременност, са много по-податливи на вероятността от повторение на това патологично състояние..