Когато раждането приключи, майката има много нови грижи. Най-вече по това време тя се притеснява от въпросите как правилно да се грижи за детето и как да го храни. Въпреки това е също толкова важно да възстановите собствените си сили и здраве. Това ще отнеме повече от един месец. Жените трябва да знаят кои периоди след раждането са нормални и кои говорят за усложнения, кога да се обърнат към лекар. Кърменето не винаги е гаранция, че жената няма да забременее отново. Необходимо е да се вземат предвид факторите, които влияят върху времето на настъпване на първата менструация и тяхното естество..

Как протича възстановителният период след раждането?

След раждането жената започва да възстановява общото и репродуктивното здраве. Матката, разтегната по време на бременност, се връща към нормалните си размери, постепенно заздравява раната на вътрешната й повърхност, където се намирала плацентата. Увредените кръвоносни съдове продължават да кървят няколко дни. Освен това мускулите на матката се свиват, изтласквайки остатъците от яйцеклетката и плацентата. Това води до появата на следродилен кръвоизлив, който обикновено бързо отслабва, става кървав и след това се превръща в леко жълтеникаво отделяне (лохии).

Продължителността на периода на възстановяване зависи от това как е протекла бременността и раждането, колко силно е здравето на жената като цяло. Скоростта на възстановяване след раждането също се влияе от физическия и нервен стрес, който трябва да се изтърпи. Когато менструацията започне след раждането, зависи от това дали жената кърми, какъв е режимът на хранене, общата продължителност на лактационния период и колко бързо бебето преминава към смесена диета..

По време на бременност има значителни промени в състоянието на хормоналните нива. Повишава се съдържанието на пролактин, което е необходимо както за развитието на плода, така и за нормалното състояние на бъдещата майка. Пролактинът играе важна роля в подготовката на организма за лактация. Благодарение на действието на този хормон, млечните жлези при бременна жена се увеличават поради образуването на нови канали и лобули, коластрата започва да се отделя, а след това и млякото.

В същото време повишаването на нивото на пролактин в съотношението на хормоните води до намаляване на нивото на естрогени и прогестерон, които са необходими за появата на менструация след раждането и възстановяването на менструалния цикъл. Жената може да забременее веднага след като овулира.

Имайте предвид, че много жени смятат, че не могат да забременеят, докато кърмят дори малко. Но е почти невъзможно да забележите първата овулация след раждането. Освен това, ако настъпи оплождане, жената може да не разбере това, приемайки липсата на менструация като норма. Следователно е необходимо да се използват контрацептиви, особено ако има проблеми с кърменето..

Видео: Как е възстановяването след раждане

Как кърменето влияе на началото на менструацията

Количеството мляко след раждането пряко зависи от това колко често жената слага бебето до гърдата, колко добре го изпразва. Колкото по-голямо е търсенето на мляко, толкова по-високо е нивото на пролактин. Веднага след като жената намали честотата на хранене, започне да храни бебето с млечни формули, нивото на този хормон намалява. Когато може да започне менструация след раждане, е лесно да се предскаже, ако знаете общите модели, които показват как скоростта на възстановяване на менструацията зависи от процесите, свързани с лактацията..

Има следния модел:

 1. Ако жената кърми бебето си изключително в продължение на 7 месеца или повече, и то не според режима, а по негова първа молба (включително през нощта), тогава нейният период започва едва след като бебето бъде напълно отбито от гърдата.
 2. Ако тя се придържа към определен режим (храни се през деня след 3-4 часа и през нощта след 5-6), тогава менструацията може да започне по-рано, 4-6 месеца след раждането.
 3. В случай, че кърменето продължава до една година, но в същото време детето започва да се храни със смеси почти от раждането, а от половин година вече с нормална храна, след раждането менструацията идва след 3-4 месеца.

При принудително изкуствено хранене или умишлен отказ за хранене менструацията може да започне още 1,5-2 месеца след възстановяването на яйчниците.

Какви са менструалните периоди след раждането?

Общият процес като цяло има положителен ефект върху състоянието на матката. Разтягането му при носене на нарастващ плод води до промяна във формата, изчезване на гънки и сраствания, които допринасят за стагнацията на менструалната кръв. Матката е изместена, улеснявайки елиминирането на кръвта. В допълнение, бременността допринася за намаляване или резорбция на кистата на яйчниците, изчезването на малки миоматозни възли. Благодарение на това за много жени след раждането периодите им стават много по-малко болезнени от преди..

Първите 2-3 цикъла могат да бъдат нередовни, периодите идват по-бързо от преди, след това се забавят. Постепенно продължителността на менструацията и продължителността на междуменструалната пауза се нормализират. Времето на настъпване на менструацията в следродилния период не зависи от това дали жената е родила по естествен път или е претърпяла цезарово сечение.

Причини за менструални нарушения

Отклоненията от нормата включват появата на болезнена менструация, оскъдна или твърде обилна, както и други симптоми, показващи нарушение на репродуктивната система..

Причините за неуспеха на менструалния цикъл могат да бъдат травма, възпалителни процеси в резултат на въвеждането на инфекция в родовия канал, хронични заболявания на гениталните органи.

При някои жени след раждането периодът им може да не настъпи няколко месеца след края на кърменето. Или идват, но са твърде оскъдни. Причината може да е хормонален дисбаланс в резултат на заболявания на щитовидната жлеза и хипофизата. В същото време нивото на пролактин е по-високо от нормалното и в организма няма достатъчно естроген. В този случай производството на мляко продължава в млечните жлези, жената, като правило, става много дебела..

Състоянието на хипофизната жлеза и други жлези с вътрешна секреция се отразява в наличието на късна токсикоза по време на бременност, интоксикация на тялото, когато се появи отравяне на кръвта или перитонит поради сложен труд, голяма загуба на кръв, която е причинила кислороден глад на мозъка.

Кога да посетите лекар

Следните факти показват появата на усложнения и патологичния ход на възстановителния процес:

 1. Мензисът не идва 2 месеца след края на кърменето. Една от причините може да бъде настъпването на следващата бременност. Липсата на менструация също показва наличието на сериозни заболявания на матката и яйчниците..
 2. Менструациите след раждането са оскъдни и продължават не повече от 2 дни. Това показва хормонални нарушения, дисфункция на яйчниците..
 3. Периодично се появява тежко кървене с неправилен характер, което показва наличие на разкъсвания в матката, необичайно развитие на ендометриума.
 4. Появява се заустване с неприятна миризма, жълто-зелен цвят и необичайна консистенция. Такава левкорея е симптом за появата на възпалителни и инфекциозни процеси..
 5. Цикълът е нередовен в продължение на 4 месеца след началото на следродилния менструация.
 6. Вашата менструация става болезнена.
 7. Менструацията мирише на плесен. Причината може да бъде образуването на сраствания в маточната кухина, застой на кръв.

При наличие на такива нарушения жената задължително трябва да посети лекар, за да установи причината и да извърши необходимото лечение.

Веднага след като се появи първият период след раждането, е необходимо да се вземат контрацептиви, дори ако кърменето продължава. Лекарят ще посъветва кое лекарство е подходящо и няма да има вредно въздействие върху бебето.

Причината за нарушения на цикъла и отклонения в характера на менструацията могат да бъдат ендокринни заболявания, захарен диабет, както и хронична липса на сън и преумора. Ако има съмнения относно естеството на менструацията, която настъпва известно време след раждането, трябва да се свържете с вашия гинеколог. Не можете да разчитате на съветите на приятели и да се самолекувате.

Условия за възстановяване на менструацията след раждане: каква е нормата и какво е патологията?

Младите майки винаги се интересуват, когато менструацията започне след раждането. По време на възстановяването на цикъла той може да промени продължителността, менструацията често придобива различен характер, интензивност, продължителност, става повече или по-малко болезнена, отколкото преди бременността. Това често е норма, но в някои случаи е необходима консултация с гинеколог..

Следродилно кървене

Следродилното зацапване или лохията е почистването на повърхността на раната, която се образува на мястото на отделените мембрани и плацентата. Те продължават през целия период на възстановяване на вътрешната повърхност на матката..

По това време матката е особено уязвима към инфекция, така че трябва редовно да сменяте дамските превръзки и да наблюдавате естеството на отделянето. Те се изразяват максимално в рамките на 3 дни след раждането и след това постепенно отслабват.

Понякога такова отделяне напълно спира буквално през ден. Това се дължи на задържането на кръв в маточната кухина (хематометър), което увеличава риска от инфекция. В този случай се нуждаете от помощта на лекар..

Обикновено прочистването на матката след естествения процес на раждане продължава от 30 до 45 дни. След оперативно раждане това време може да се увеличи поради образуването на белези и по-продължителното зарастване.

Как да различите периода си от кървене след раждане?

Lochia постепенно променят характера си. В края на 1-ва седмица те стават по-леки, след 2 седмици придобиват лигав характер. В рамките на месец в тях може да се появи примес от кръв, но количеството му е незначително. Обикновено жената може лесно да различи този процес от менструацията. Между спирането на лохиите и началото на първата менструация трябва да изминат поне 2 седмици. В случай на съмнение е по-добре да се консултирате с гинеколог или поне да започнете да използвате бариерна контрацепция, която предпазва матката от инфекции.

Начало на менструацията

По време на бременност менструацията отсъства. Това е естествен защитен механизъм за запазване на плода, който се регулира от хормони. След раждането започва възстановяването на нормалния хормонален статус на жената. Продължава един месец, ако кърменето не е започнало.

Кога трябва да започне менструацията след раждането??

Този период се определя преди всичко от вида на храненето на детето: естествено или изкуствено. Кърмата се произвежда от хипофизния хормон пролактин. Именно той инхибира растежа на яйцеклетката в яйчника по време на лактация. Нивото на естроген не се увеличава, поради което при кърмене започва менструация, средно 2 месеца след раждането, по-често при хранене „на час“.

За много млади майки този интервал се удължава до шест месеца или повече, особено при хранене „при поискване“. В много редки случаи, докато поддържат кърменето, дори с прекъсвания, жените отбелязват, че нямат менструация от една година, а понякога и по-дълго. В такива случаи трябва редовно да използвате контрацепция и ако е необходимо да правите тест за бременност. Също така трябва да се консултирате с лекар, за да изключите хиперпролактинемията..

При изкуствено хранене от раждането продължителността на цикъла се възстановява за месец и половина. По това време настъпва и овулация, така че е възможна нова бременност..

Когато бебето се храни само с кърма, през цялото време жената може да няма менструация. В този случай първата менструация след раждането ще започне през първата половина на годината след края на лактацията „при поискване“ или въвеждането на допълващи храни. Това обаче не е необходимо и дори по време на кърмене менструацията може да се върне..

При смесено хранене (бутилка и естествено), възстановяването на менструацията се развива по-бързо, в рамките на 4 месеца след раждането.

Колко трае менструацията в следродилния период?

Първата менструация често е много обилна. Може да има силно отделяне, периоди с кръвни съсиреци. Ако трябва да сменяте уплътнението на всеки час, трябва да потърсите помощ от лекар: това може да е симптом на започнало кървене. Следващите периоди обикновено се нормализират..

В други случаи нередовните зацапвания се появяват при жените през първите месеци. Това е характерно за кърменето, когато синтезът на пролактин постепенно намалява.

Допълнителни фактори, влияещи върху скоростта на възстановяване на нормалния цикъл:

 • трудности при грижите за дете, липса на сън, липса на помощ от роднини;
 • нездравословна диета;
 • следродилна депресия;
 • твърде млада възраст на майката или късно раждане;
 • съпътстващи заболявания (диабет, астма и други), особено изискващи хормонална терапия;
 • усложнения след раждане, като синдром на Sheehan.

Менструални промени

Нередовните периоди често продължават няколко цикъла след раждането. Тези промени не трябва да бъдат постоянни. В рамките на 1 до 2 месеца цикълът обикновено се връща към пренаталните характеристики или леко се променя в продължителността.

 • Постните периоди могат да бъдат нормални през първите 2-3 цикъла, особено ако се използва смесено хранене.
 • За разлика от тях, по време на първите цикли след раждането, някои жени изпитват тежки периоди. Това може да е нормално, но ако менструацията не стане често срещана в следващия цикъл, трябва да се консултирате с гинеколог.
 • Редовността на менструалния поток се нарушава, тоест цикълът се губи.
 • Могат да настъпят болезнени менструации, дори ако жената никога не се е оплаквала от болка преди бременността. Причината за това са инфекции, твърде много свиване на маточната стена. В повечето случаи, напротив, болезнените менструации преди бременността стават нормални. Причинява се от нормализиране на разположението на матката в телесната кухина.
 • Някои жени развиват предменструален синдром или неговите предшественици: гадене, подуване, замаяност, емоционални промени преди менструация.

Причини за следродилни промени в менструацията

Забавянето на менструацията след раждане се появява под влиянието на променящите се нива на хормоните:

 • секреция в хипофизната жлеза на пролактин, който помага за отделянето на кърмата и потискане на овулацията;
 • потискане на производството на естроген от пролактин, което води до нередовен или липса на мензис по време на кърмене (лактационна аменорея).

Когато детето се храни само с майчино мляко и то „при поискване“, а не „на час“, а жената няма месечен период след раждането, това е норма.

След настъпване на менструация е препоръчително да започнете да използвате контрацепция. Въпреки че кърменето намалява шансовете за зачеване, все пак е възможно. Например, ако вашият период след раждането е започнал и след това изчезнал, най-вероятната причина за това е повтаряща се бременност. Също така трябва да се помни, че овулацията настъпва преди началото на менструалното кървене. Следователно бременността е напълно възможна дори преди първата менструация. Ако една жена се притеснява защо дълго време няма менструално кървене, първо трябва да си направите домашен тест за бременност и след това да се консултирате с гинеколог. Може да се наложи консултация с ендокринолог.

Не трябва да отказвате кърменето след началото на менструалния цикъл. Мензисът не променя качеството му. Случва се едно дете в наши дни да се храни зле, да е капризно, да отказва да кърми. Това обикновено е свързано с емоционални смущения в жената, притесненията й за качеството на храненето.

По време на менструално кървене чувствителността на зърната може да се увеличи и кърменето да стане болезнено. За да намалите подобни усещания, се препоръчва преди да дадете на бебето гърда, да го масажирате, да го затоплите, да приложите топъл компрес върху зърната. Необходимо е да се следи чистотата на гръдния кош и аксиларната област. По време на менструация съставът на потта се променя и бебето го мирише по различен начин. Това може да е друга причина за затруднения в храненето..

Нередовни периоди

Какво да направите, ако менструалният ви цикъл стане нередовен:

 1. В първите месеци от следродилния период на възстановяване, не се паникьосвайте. В повечето случаи това е вариант на нормата. За всяка жена нормализирането на цикъла се случва индивидуално, обикновено през първите месеци от възобновяването на менструалното кървене. Нередовността е по-често при жени, които кърмят.
 2. Отнема около 2 месеца, за да се възстанови нормалната функция на всички органи и системи. Балансът в ендокринната система идва по-късно, особено ако се използва кърмене. Следователно жената може да се чувства съвсем здрава, но в същото време ще й липсват менструации..
 3. Обърнете внимание на нередовен цикъл само след 3 цикъла. Това може да се дължи на възпаление, ендометриоза или тумор на гениталиите. Забавянето на втората менструация не е опасно, освен ако не е свързано с повтаряща се бременност.

Ако имате някакви съмнения, по-добре е да се консултирате с гинеколог, да се подложите своевременно на диагностика и да започнете лечение.

Цикъл след патологичния ход на бременността или раждането

Менструацията след замразена бременност не се възстановява веднага. Само част от жените имат редовно кървене след месец. В повечето случаи хормоналният дисбаланс, довел до аборт, причинява нередовен цикъл.

След прекъсване на замразена бременност или аборт, първата менструация настъпва в рамките на 45 дни. Ако това не се случи, жената трябва да потърси помощ от гинеколог..

За да се изключат такива причини за аменорея като останалата част от яйцеклетката в матката или възпаление, 10 дни след прекратяване на замразена или нормална бременност, е необходимо да се подложи на ултразвук.

Първият менструален поток след извънматочна бременност започва 25 до 40 дни след неговото завършване. Ако са започнали по-рано, вероятно е кървене от матката, което изисква медицинска помощ. Закъснението с повече от 40 дни също изисква консултация с гинеколог. Ако заболяването е причинило силен стрес при жената, нормално е времето за възстановяване да се удължи до 2 месеца..

Менструацията след цезарово сечение се възстановява по същия начин, както след нормално раждане. По време на кърмене менструацията не идва шест месеца. При изкуственото хранене няма период от 3 месеца или дори по-малко. Както по време на физиологично, така и по време на раждане чрез цезарово сечение при малка част от жените цикълът не се възстановява в рамките на една година. Ако не се открие друга патология, това се счита за нормално..

През първите няколко месеца след замразена, вътрематочна бременност или цезарово сечение, цикълът може да е нередовен. Впоследствие продължителността му може да се промени от предишната. Но обикновено това е поне 21 дни и не повече от 35 дни. Менструацията продължава 3 до 7 дни.

След всички тези ситуации се препоръчва да се предпазите от нова бременност поне шест месеца. Трябва да се помни, че липсата на менструация не е признак на ановулация и дори преди първата менструация жената може да забременее.

Патология на менструацията

Понякога кървенето, започнало при жена след раждането, е патологично. В този случай не трябва да чакате няколко цикъла, за да се нормализират, а незабавно да се консултирате с лекар.

 • Внезапното спиране на отделянето след раждането е признак на изкривяване на матката или ендометрит, натрупване на лохии в маточната кухина - лохиометри.
 • Оскъдни периоди за 3 или повече цикъла. Може би те са симптом на хормонални нарушения, синдром на Шийхан или ендометрит.
 • Нередовност на менструацията шест месеца след нейното възстановяване, прекъсване между кървави отделяния за повече от 3 месеца. Най-често придружени от патология на яйчниците.
 • Прекомерно кървене за 2 или повече цикъла, особено след хирургично раждане или прекъсване на бременността. Те често се причиняват от тъканите на мембраните, останали по стените на матката..
 • Продължителността на менструацията е повече от седмица, което е придружено от слабост, замаяност.
 • Коремна болка, треска, лоша миризма, обезцветяване на вагиналното течение са признаци на тумор или инфекция.
 • Размазване на петна преди и след менструация - вероятен симптом на ендометриоза или възпалително заболяване.
 • Сърбеж във влагалището, примес на сирене, отделяне е признак на кандидоза.
 • Кървене два пъти месечно в продължение на повече от 3 цикъла.

Във всички тези случаи е необходима помощта на гинеколог..

Понякога, въпреки видимото здраве на жената, менструацията й не настъпва в точния момент. Това може да е симптом на усложнение на раждането - синдром на Шийхан. Това се случва при силно кървене по време на раждане, по време на което кръвното налягане рязко спада. В резултат на това клетките на хипофизната жлеза умират - основният орган, който регулира функцията на репродуктивната система..

Първият признак на това заболяване е липсата на лактация след раждането. Обикновено при липса на мляко менструацията се появява след 1,5-2 месеца. Въпреки това, при синдрома на Sheehan има дефицит на гонадотропни хормони. Съзряването на яйцеклетката в яйчника е нарушено, няма овулация, няма менструално кървене. Ето защо, ако една жена, която е родила, няма мляко и след това цикълът не се възстановява, тя спешно трябва да се консултира с лекар. Последиците от синдрома на Sheehan са надбъбречна недостатъчност, която е придружена от чести инфекциозни заболявания и общо намаляване на устойчивостта на организма към различни стресове.

Има и обратен проблем - хиперпролактинемия. Това състояние се причинява от увеличаване на производството на пролактин в хипофизата след края на лактацията. Този хормон инхибира развитието на яйцеклетката, причинява ановулация, нарушава нормалното удебеляване на ендометриума в първата фаза на цикъла. Излишъкът му води до отсъствие на менструация на фона на продължаващия синтез на мляко.

Основните причини за хиперпролактинемия са аденом на хипофизата, гинекологични заболявания, поликистоза на яйчниците.

Препоръки за нормализиране на цикъла

Когато жената е здрава, цикълът й се възстановява нормално. За да избегнете възможни повреди, трябва да следвате няколко прости указания:

 1. За да можете тялото да възстанови бързо синтеза на хормони, трябва да се храните добре. Много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и вода, съчетани с редовни упражнения, са ефективен начин за възстановяване на хормоналния баланс. Менюто трябва да включва млечни продукти, извара, месо. След консултация с лекар, можете да приемате мултивитамини за кърмачки.
 2. Не приемайте противозачатъчни хапчета. Те могат да променят хормоните и да причинят непредсказуеми промени в цикъла. Ако една жена е сексуално активна, за нея е по-добре да използва презервативи или други нехормонални методи за контрацепция.
 3. Организирайте режима си възможно най-ефективно. Ако бебето ви не спи добре през нощта, трябва да се опитате да спите достатъчно през деня. Не бива да отказвате каквато и да е помощ от близки. Доброто физическо състояние на жената ще й помогне да се възстанови по-бързо..
 4. При наличие на хронични заболявания (диабет, патология на щитовидната жлеза, анемия и др.) Е необходимо да посетите съответния специалист и да коригирате лечението.

Кога започва менструацията ви след раждането??

Защо менструацията не се възстановява веднага след раждането?

Кога трябва да започне менструацията след раждането: приблизителни дати

 1. Чисто кърмене. При hv менструация не настъпва. Трябва обаче да бъдат изпълнени някои условия. Бебето трябва да се прилага върху гърдата поне веднъж на всеки три часа. Нощните емисии също не могат да бъдат отменени. Но по време на сън можете да позволите почивка до шест часа. С този режим на хранене тялото произвежда достатъчно пролактин, за да защити надеждно жената от овулация. В този случай менструацията не настъпва всяка година..
 2. Смесено хранене или хранене от шише. В този случай пролактинът няма контрацептивен ефект. Функциите на матката се възстановяват за два месеца, а първата менструация идва след три.
 3. Въвеждане на допълващи храни. Педиатрите препоръчват да започнете да прехвърляте бебето на храна за възрастни, започвайки от шест месеца. Обикновено с появата на разнообразие в диетата детето става по-малко заинтересовано от майчиното мляко. Постепенно производството му намалява, нивата на пролактин падат и менструацията се възобновява..
 4. Усложнения при раждането. Често в такива случаи матката се възстановява по-дълго. Следователно менструацията се появява по-късно от три месеца по-късно..
 5. Състоянието на нервната система при жената. Стресът може силно да повлияе на вашия менструален цикъл. Това важи и след раждането. Как точно ще се отрази обаче, е трудно да се предскаже. Следователно е невъзможно да се каже кога да се изчака менструацията..
 6. Почивка, сън, добро хранене. Ако мама успее да спи достатъчно и да не се претоварва с домакински задължения, тогава менструацията идва навреме.
 7. Общо здраве и хронични заболявания. Бременността и раждането могат да направят цикъла ви по-редовен и по-малко болезнен. Това се дължи на радикално преструктуриране на хормоналния фон. Но в случай на лошо здраве и обостряне на хронични заболявания, не трябва да очаквате, че вашият период ще дойде навреме.

Така че, не можете да се предпазите?

Характерът на менструацията след раждането

 • lochia с течение на времето става по-бедна и по-бледа. Те постепенно избледняват. Следва кратка почивка. И едва след това менструацията може да премине,
 • когато менструацията се върне, те не стават веднага нормални. Първият период може да бъде много оскъден или твърде тежък.,
 • когато дойде менструацията, цикълът се възстановява постепенно. Първата менструация може да бъде последвана от почивка. Колко месеца по-късно можете да изчакате следващото изписване? Дори два месеца са нормален период,
 • забележете колко отива селекцията. Период от 2 до 7 дни се счита за физиологичен,
 • не очаквайте, че след такова сериозно преструктуриране менструацията веднага ще започне да ходи редовно. Тялото се нуждае от до шест месеца, преди цикълът да бъде напълно възстановен.

Менструация след раждане: предупредителни знаци

 1. Трябва да обърнете внимание на това колко периода липсват. Ако сте приключили с кърменето и вашите женски функции не са се възстановили в рамките на два до три месеца, трябва да посетите Вашия лекар. Това не е признак за някакво заболяване, но трябва да сте сигурни, че всичко е в ред..
 2. Особено тревожен симптом е прекомерното отделяне. Ако загубите повече от 150 ml кръв на ден, това изисква консултация. Такава картина може да бъде провокирана от хормонални нарушения, както и различни заболявания - ендометриоза, аденомиоза, ендометриална хипоплазия и дори тумори с различна етиология..

Обобщаване

Популярни промоции на Mamsy

Популярни публикации

Как да се оженим успешно с помощта на хороскоп! Заедно с настоящите обстоятелства проблемът с брака изглежда без значение. И напразно. Кризата ще приключи и едва ли някога ще дойде желанието да създадете щастливо семейство или да намерите същия партньор

Жени, които управляват света! Действащи държавни и правителствени ръководители! Списък на жените, заемащи най-влиятелните позиции в политиката. Седем от десет настоящи жени държавни глави станаха първите жени президенти в историята на своите страни и го направиха с

Топ 6 неща за закупуване това лято! Стилът на хипито се завръща: дрехите на една кука отново са популярни! На изложбите пролет-лято 2020 дизайнерите предложиха десетки вариации на тази тема: ажурни полупрозрачни рокли, разноцветни

Мога ли да пия вода, докато тренирам? Има две противоположни мнения относно това дали да пиете вода по време на тренировка или не. Тази статия ще ви помогне да разберете дали можете да пиете, докато тренирате..

Всичко за калция за жени Какъв е процентът на калций в кръвта при жените и какво да правя, ако тази цифра е под посочените стойности? В нашата статия ще се опитаме да отговорим на всички въпроси.

Менструация след раждане

Фактът, че тялото на жената се нормализира след раждането, се "отчита" от редовен менструален цикъл. В същото време повечето млади майки се притесняват от основния въпрос: кога точно започва менструацията след раждането??

Когато менструацията идва след раждане?

Задавайки този въпрос на гинеколога, най-вероятно ще получите разумен отговор: „Когато кърменето приключи“. Дори ако кърмите бебето си в продължение на две или три години (дори и само при поискване), редовният менструален цикъл ще "чака" толкова дълго, колкото е необходимо. Точно това се е случило в онези дни, когато изкуствената формула за новородени все още не е била на разположение или те са били непопулярни: кърмещите жени просто са забравили за менструацията в продължение на година, две или повече.

Съвременните майки обикновено не се стремят към такъв резултат, продължавайки да кърмят, докато детето достигне 6-12 месеца, а от 4-5 месеца постепенно въвеждат допълнителни храни. В допълнение, началото на менструацията след раждането може да бъде повлияно от употребата на хормонални контрацептиви, поради което едва ли е възможно да се определи кога точно започва менструацията след раждането, без да се разглежда конкретна ситуация. При една жена този процес може да започне след 3-4 месеца, при друга - след 3 години..

Ще се нормализира ли бързо тялото на млада майка? Това зависи от много причини:

 • възрастта на жената;
 • колко е здрава и дали има съпътстващи патологии;
 • дали кърми и как протича лактацията;
 • как беше бременността и раждането.

Менструални проблеми могат да възникнат, когато:

 • забавяне на процеса на инволюция на матката;
 • с отслабено състояние на тялото (например поради кратка почивка между раждането);
 • първо късно раждане (след 30 години);
 • обременена история на раждането.

Как да разберете, че периодът ви след раждането наистина е започнал

Жена, която е родила, не трябва да се притеснява, ако през първите два месеца менструацията е леко забавена или се появи малко по-рано, тъй като през този период тялото отново регулира цикъла.

Също така, не се доверявайте на митовете за настъпването на първата менструация. Например фактът, че нормализирането на менструалния цикъл директно зависи от начина, по който е извършено раждането. Всъщност няма пряка връзка между началото на менструацията и дали бебето е родено чрез цезарово сечение или по време на физиологично раждане..

Но фактът, че след раждането повечето жени се отърват от менструалните болки, наистина се случва. В някои случаи това е съвсем лесно да се обясни: например, ако болката в тазовите органи е свързана с огъването на матката, тогава причината за това е нарушение на изтичането на кръв. След раждането коремните органи леко са променили местоположението си, а извивката на матката, като правило, се изправя. В резултат на това изтичането на кръв се нормализира и болката изчезва..

Някои млади майки приемат не менструален поток за менструация, а следродова лохия - секрецията на слуз, леко примесена с кръв. Лохията обаче все още не е менструация, а последиците от травмата на маточните мембрани. Цветът е лохия - наситено червено и остава такъв няколко дни след раждането. В рамките на една седмица обемът на лохиите намалява и цветът им потъмнява до кафяв: тези признаци показват, че лигавицата на матката лекува. Разпределението на лохии може да продължи по-дълго, до два месеца от следродилния период. Тогава този процес спира и тялото започва да се подготвя за настъпването на първата менструация или за следващата бременност..

Може ли кърмачка да забременее отново??

Да, това е напълно възможно, дори без настъпването на първата менструация. Факт е, че веднага след узряването яйцеклетката напуска яйчника: този процес на овулация настъпва около две седмици преди началото на менструацията. Тоест жената може да забременее както преди, така и след овулация. И това означава, че менструацията може просто да няма време да дойде.

Доста е трудно да се разпознаят признаците на бременност, когато жената кърми. И в ранните етапи е почти невъзможно да се направи това. Всъщност, по време на хранене, менструалният цикъл може да отсъства напълно и да не е напълно стабилен. Гаденето или повишеното уриниране може да са свързани с отравяне или урологични проблеми, потъмняването в областта на зърната може да показва последствията от минала бременност. Ето защо, ако не сте планирали да забременеете толкова бързо, не трябва да разчитате на метода на лактационна аменорея, по-добре е да се опитате да използвате надеждни контрацептиви..

Менструалният цикъл се нормализира: така ли е?

Менструалният цикъл след раждането се възстановява естествено и постепенно и този период продължава около два месеца. Първите промени, засягащи тялото на млада майка, настъпват в репродуктивната, ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната системи. В същото време промените засягат и млечните жлези и матката, която претърпява инволюция - обратно развитие.

Инволюцията на матката се извършва в определена последователност:

 • дъното на матката пада (в рамките на 12 дни);
 • матката намалява по размер (в рамките на 2 месеца);
 • матката намалява теглото си до 50 грама (преди раждането тежеше около 400 грама);
 • вътрешният фаринкс на матката се формира (в рамките на една седмица и половина);
 • външната ос на матката се затваря под формата на цепка (в рамките на три седмици);
 • вътрешната лигавица на тялото на матката се възстановява - ендометриума (в рамките на два месеца).

Скоростта на инволюция на матката се влияе от възрастта на жената, нейното здравословно състояние по време на бременност и след раждане, независимо дали жената кърми или използва изкуствено изкуствено мляко. Процесът на инволюция може да се забави, ако тялото на жената е отслабено от многократно раждане с кратка почивка във времето, ако младата майка не се грижи за съня и почивката си.

Какво може да повлияе на настъпването на менструацията след раждането

По правило пристигането на първата следродилна менструация може да се забави, ако жената е сериозно болна, нивата на хормоните й не се нормализират, с често изпитван стрес. Основната причина сред всички причини за пристигането на менструацията обаче е продължителността на лактацията.

 • Ако една година след раждането една жена кърми бебето изключително, без да използва допълващи храни, тогава първата менструация трябва да се очаква след завършване на лактацията.
 • Ако бебето вече е навършило една година и майката продължава да кърми, тогава менструацията може да започне с продължаване на лактацията.
 • Когато лактацията не е напълно завършена и майката захранва бебето с адаптирано мляко и въвежда допълващи храни рано, тогава първата менструация след раждането може да дойде след 3-5 месеца, въпреки че кърменето все още не е спряло. Всъщност при неадекватна лактация хормонът пролактин, който чрез своето въздействие върху яйчниците регулира пристигането на менструация, се произвежда в по-малки количества. И следователно менструацията може да настъпи много по-рано, отколкото при кърмене без допълващи храни..
 • Ако жената не кърми и бебето яде адаптирано мляко от раждането, тогава първата менструация трябва да се очаква един и половина до два месеца след раждането..

Ние кърмим според режима и при поискване: когато настъпи периодът?

Когато менструалният цикъл напълно се нормализира, това е сигнал, че тялото е готово за нова бременност..

Но как да се определи готовността за забременяване, когато жената кърми? В крайна сметка, ако няма периоди, няма ясни признаци, че тялото наистина се е възстановило. Всъщност много зависи от режима на кърмене..

Факт е, че хормонът пролактин се произвежда изключително по време на кърмене. Както вече споменахме, този хормон е не само „отговорен“ за лактацията, но също така има способността да потиска функцията на яйчниците. Ако обаче храните бебето не при поискване, а според режима, тогава ще има прекъсвания в производството на пролактин. И в този случай първата менструация може да настъпи в рамките на няколко месеца след раждането - тоест по същото време като при майка, която не кърми.

При хранене при поискване ще отнеме около година за възстановяване на менструалния цикъл и менструацията няма да настъпи по-рано от този път. В същото време трябва да се помни, че количеството пролактин ще намалее доста бързо, ако промените схемата за хранене при поискване на режимния режим. В този случай пристигането на менструация ще се ускори..

 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Следродилен период: актуална информация за жените

Бременността е най-важният период в живота на жената. По това време бъдещите майки се интересуват от много въпроси: как да се храним правилно, каква физическа активност е приемлива, възможно ли е да правим секс и т.н..

След раждането ситуацията леко се променя. Жената започва да се тревожи за проблеми, свързани с новороденото, както и за собственото си здраве. Например, един от тях е, когато менструацията започва след раждането.

Всички бъдещи майки трябва да знаят отговора на този въпрос. Това ще улесни определянето на кои промени в женското тяло са нормални и кои показват аномалии и изискват посещение на лекар..

Възстановителен период на менструация след раждане

След зачеването менструалната функция е "изключена". В продължение на 9 месеца жената не се притеснява от критичните дни. Отсъствието им е свързано с промяна в хормоналните нива. Едва след раждането тялото започва да се възстановява: хормоналният фон се нормализира и менструацията започва отново.
Няма конкретно времево ограничение, след което менструацията след раждането може да започне. Времето на възникването му е индивидуално за всяка жена. В повечето случаи вашият период започва след като бебето е завършило кърменето. Това е така, защото кърменето произвежда хормон, наречен пролактин в хипофизната жлеза..

Той не само контролира производството на мляко, но и потиска функцията на яйчниците. Това е причината за липсата на нормален менструален цикъл. Ако кърменето продължава дълго време и допълнителните храни се въвеждат късно, тогава началото на менструацията след раждането настъпва след навършване на една година от детето.

Някои жени въвеждат допълващи храни рано. В хипофизната жлеза пролактинът започва да се произвежда в по-малки количества и престава да потиска работата на яйчниците. Най-често менструацията в подобна ситуация започва шест месеца след раждането..

Има случаи, когато младите майки непосредствено след раждането комбинират изкуствено хранене за бебето с кърмене. Това води до факта, че менструалната функция се възстановява 3-4 месеца след раждането на детето..

В определени ситуации жените изобщо не могат да кърмят бебетата си. В този случай менструацията може да започне след раждането след 6-10 седмици..

Възстановяването на менструалната функция се влияе не само от момента на прекратяване на кърменето, но и от много други фактори, както вътрешни, така и външни. Сред тях са следните:

 • режим на ден и почивка;
 • хранене;
 • наличието на хронични заболявания, усложнения;
 • психологическо състояние.

Началото на менструацията след раждането: особености

В повечето случаи, след раждането, менструалният цикъл става редовен доста бързо. Само първите няколко месеца, критичните дни могат да дойдат предсрочно или да се забавят малко.

Има много слухове за менструалния цикъл и скоростта на неговото възстановяване. Често можете да чуете, че възстановяването на менструацията след раждането е в пряка зависимост от това как е родено детето. Всъщност това не е така. Началото на менструацията няма нищо общо с това дали раждането е било естествено или е извършено цезарово сечение.

След началото на менструацията много жени отбелязват, че менструацията е станала по-малко болезнена, не се усеща дискомфорт. Това явление е физиологично обяснимо. Обикновено болката по време на менструация се появява поради завоя на матката, което пречи на нормалния приток на кръв. След раждането местоположението на органите в коремната кухина леко се променя, огъването се изправя. В тази връзка в бъдеще болката изчезва по време на критични дни..

Много често менструацията се бърка с отделяне, наречено лохия. Те са смес от кръвни съсиреци и слуз. Причината за лохиите се крие в увреждане на лигавицата на матката. През първите няколко дни след раждането те са обилни и с яркочервен цвят. След една седмица лохиите придобиват кафеникав оттенък и броят им значително намалява. Постепенно те стават все по-оскъдни. Това се дължи на факта, че лигавицата на матката зараства. Lochia може да се пролее 6-8 седмици. След това спират..

След раждането, по време на кърмене и при липса на менструация, може да настъпи зачеване. Известно е, че узряването на яйцеклетката и освобождаването й от яйчниците започва около две седмици преди кървенето. Има шанс да забременеете няколко дни преди и след овулацията.

Настъпването на менструация след раждането не е знак, че женското тяло е готово за следващата бременност. Отнема няколко години, за да се възстанови напълно. Препоръчително е да планирате следващото дете след този период. Ето защо, преди началото на менструацията, трябва да се погрижите за контрацепцията..

Ситуации кога да посетите лекар

След раждането на дете и с изкуствено хранене, имаше ли менструация? Подобен факт може да показва наличието на заболявания на пикочно-половата система. След спиране на кърменето може да липсват и менструации..

Причината за това са следродилни патологии, ендометриоза, хормонални нарушения, подуване, възпаление на яйчниците. При липса на критични дни, определено трябва да се консултирате с лекар, за да предотвратите появата на нежелани последици..

Трябва да посетите и медицински специалист, ако периодите Ви са много тежки. Ако при силно отделяне е необходима повече от 1 подложка за 2 часа, тогава това трябва да се счита за кървене. Симптоми като болезненост, неприятна миризма и тъмен оттенък на кръвта също трябва да са тревожни..

Ако за 2-3 месеца след началото на критичните дни менструалният цикъл не се е възстановил, това вече е отклонение. В такава ситуация трябва да попитате вашия гинеколог за съвет. Причината може да е хормонални нарушения.

Понякога жените, които стават майки, се оплакват от влошаване на ПМС. Отговорите на въпросите: защо се случва това и как можете да се справите с проблема, ще намерите във видеото в края на статията.

Лична хигиена при възстановяване след менструация след раждане

След раждането на дете трябва да се обърне специално внимание на личната хигиена, тъй като през този период женското тяло изисква по-внимателно и внимателно отношение..

Не се препоръчва да използвате подложки с абсорбираща мрежа или тампони, докато вашият менструален цикъл не бъде възстановен. Тези средства не са подходящи за лохии. Най-добре е да използвате подложки с гладка повърхност по време на тях. Те трябва да се сменят на всеки 3-4 часа..

Препоръчва се честа тоалетна на гениталиите след раждането. По-добре е да откажете от "интимни" гелове по това време. Можете да използвате обикновен бебешки сапун.

Половият акт е нежелан 6 седмици след раждането. Незащитеният секс е неприемлив, тъй като инфекциите могат да попаднат в матката.

В заключение си струва да се подчертае, че моментът, в който менструацията започва след раждането, не настъпва едновременно при различни жени. Продължителността на процеса на възстановяване е чисто индивидуална. Личната хигиена играе огромна роля след раждането. По това време трябва да бъдете много внимателни към тялото си, за да предотвратите навлизането на инфекции в матката и появата на възпалителни процеси.

Менструация след раждане

По време на бременност няма периоди. Всяка жена знае това. В тялото настъпват хормонални промени, които допринасят за развитието и растежа на нероденото бебе. Прогестеронът, хормон на бременността, се произвежда активно. Той е този, който е отговорен за нормалното раждане на детето..

И сега, след 9 месеца, раждането започва. В тялото на жената хормоналните промени отново са. Но само този път природата се увери, че активно се произвежда друг хормон - пролактин. Популярно е наричан „млечен хормон“, тъй като именно пролактинът стимулира производството на мляко. В същото време този хормон потиска производството на хормони в яйчниците. Следователно яйцеклетката не може да узрее, което означава, че няма какво да напусне яйчника (няма овулация). В резултат на това менструацията не идва отново. И това състояние ще продължи, докато прогестеронът „работи“ активно, тоест произвежда се мляко. Кърменето продължава, докато жената кърми бебето..

Как в идеалния случай всичко е хармонично. Преди няколко години точно това се случи с всяка жена. Нашите баби и прабаби спокойно кърмят бебетата си до тригодишна възраст и напълно забравят за досадната менструация. Днес има няколко норми. Началото на менструацията след раждането е точно случаят, който има няколко варианта, всеки от които е „нормален“.

Кога започва менструацията ви след раждането??

Въз основа на гореизложеното е лесно да се досетим, че началото на менструацията след раждането зависи от кърменето. За да може активно да се произвежда пролактин, жената трябва да кърми бебето си по всяко време на денонощието (при поискване). Колкото по-често, толкова по-добре. Само в този случай менструацията няма да дойде. Но веднага щом лактацията намалее, производството на пролактин пада, което означава, че менструацията отново се възстановява..

А сега за нормите и сроковете. Напоследък, както вече споменахме, има много „нормални“ срокове. Това е така, защото тялото на всяка жена е индивидуално и освен това съвременните „технологии“ (хормонални лекарства за контрацепция, доставка на лекарства) понякога нарушават замисленото и установено от майката природа.

Ранно и късно настъпване на менструацията

Ранното е началото на менструацията 6-7 седмици след раждането. Това обаче не е патология. Най-вероятно менструацията ще се възстанови толкова рано при тези жени, които по някаква причина отказват да кърмят. Или смесено хранене. В последния случай първата менструация ще се появи 2-3 месеца след раждането..

Много жени вярват, че следродилното отделяне е менструация. Това мнение обаче е погрешно. Кървавото отделяне от матката след раждането се нарича лохии. Те се появяват поради факта, че когато плацентата се отдели от стените на матката, на същите стени се образува рана, която кърви няколко седмици след раждането. В ранните дни на лохиите са яркочервени, доста обилни и могат да имат съсиреци, след това стават кафяви и по-малко обилни, а до края на 6-та седмица напълно изчезват.

Понякога менструация не настъпва цяла година или повече. Ако в същото време детето е напълно кърмено, тогава няма причина за безпокойство..

Характерът на менструацията след раждането

Смята се, че менструалният цикъл ще се възстанови напълно след първите 2-3 менструации и ще стане редовен. Ако това не се случи, свържете се с вашия гинеколог. Причината за нередовна менструация след раждането може да бъде възпалителни процеси на вътрешните полови органи, ендометриоза, тумори на матката и яйчниците и много други патологии. Причината за "ненастъпването" на менструацията може да бъде и повтаряща се бременност, тъй като кърменето не е метод за контрацепция.

Обикновено първата менструация след раждането е изобилна. Това явление е много естествено и нормално, ако менструацията продължава не повече от седмица. Ако обаче такива периоди са придружени от замаяност, слабост, сърцебиене, тогава трябва да се консултирате с лекар.

След раждането е възможно да се промени продължителността на менструалния цикъл и продължителността на самата менструация (кървене). Нормалният менструален цикъл е от 21 до 35 дни, периодът на изписване е не повече от 5 дни и не по-малко от 3. Всяко отклонение е причина да посетите лекар. Менструацията не трябва да бъде нито дълга и обилна, нито кратка и оскъдна. Твърде дългите периоди могат да показват миома на матката.

Много жени се интересуват дали болезнеността на менструацията ще се промени след раждането. Всичко е индивидуално по този въпрос. В крайна сметка болката по време на менструация може да бъде причинена от различни фактори. Например, ако болезнени усещания са възникнали поради огъването на матката, тогава най-вероятно след раждането болката ще отшуми, защото благодарение на процеса на раждане матката придобива нормално положение. Има обаче и други причини за болезнена менструация: възпалителни процеси след раждане, силни контракции на стените на матката, обща незрялост на тялото, възпаление на матката и придатъците.

Ако болката по време на менструация след раждане може да спре, тогава е почти невъзможно да се отървете от предменструалния синдром. И до днес причините за ПМС не са напълно изяснени, въпреки че има много различни версии. Симптомите на всяка жена обаче са еднакви: раздразнителност, лошо настроение, сълзливост, болезненост и подуване на гърдите, някои отоци, болки в ставите и кръста, главоболие, безсъние и др. Поне един от признаците на ПМС се наблюдава почти преди всяка менструация.

Лична хигиена

Използването на тампони и подложки за гащи (с абсорбираща мрежа) е възможно само след пълното възстановяване на менструалния цикъл. В никакъв случай не трябва да използвате тези средства веднага след раждането с лохии. Тампоните пречат на свободния поток на кръвта, което е изключително важно в следродилния период. Но окото на подложките може да раздразни увредената лигавица, особено ако жената има следродилни шевове. Също така за лохии се препоръчва честа тоалетна на външните полови органи, но без "интимни" гелове. Можете да използвате бебешки сапун. Уплътненията трябва да се избират с гладка повърхност и да се сменят на всеки 3-4 часа. По време на периода на лохии, незащитеният секс също е неприемлив, за да се избегнат възможни инфекции от навлизане в отворената матка. Лекарите препоръчват изобщо да не правите полов акт в рамките на 6 седмици след раждането..

Обобщавайки резултатите от менструацията след раждане, отново обърнете внимание на това кога трябва незабавно да посетите лекар:

 • менструацията не настъпва в рамките на 2 месеца след прекратяване на кърменето;
 • твърде обилно и продължително кървене (повече от 7 дни, загубата на кръв е повече от 150 ml.);
 • наличието на големи съсиреци в кръвта, яркочервен цвят на отделянето;
 • болка в матката;
 • отделяне с неприятна, остра миризма;
 • общо влошаване на състоянието, особено при менструация.

Не забравяйте също, че възстановяването на менструалния цикъл след раждането зависи от много други фактори: психологическото състояние на родилката, неадекватна почивка, стрес, преумора, нездравословна диета, наличие на раждане при раждане и общото здравословно състояние след раждането. Всичко това, по един или друг начин, влияе върху възстановяването на „критичните дни“. Но бъдещото здраве на млада майка зависи от това как се възобновява менструацията.