Комова Олга Александровна
Планиране и управление на прости и сложни бременности

Запишете се за среща с лекаря

Една от най-честите илюзии на бъдеща майка е, че веднага след раждането бременността, продължила 9 месеца, напълно ще приключи и женското тяло веднага ще се върне в първоначалното си състояние. Фактът, че ще се върне, несъмнено е, но това веднага след раждането е заблуда, която се нуждае от подробен анализ и „излагане“. Факт е, че след като детето се ражда и пораства всеки ден, ще започне обратно броене за майка му - постепенно връщане в „предбременното“ състояние, чрез преодоляване на неприятните усещания, за които човек трябва да бъде подготвен. Въоръжени със знания, ще бъде много по-лесно да преодолеете този труден период..

Следродилният период започва от момента на раждането на плацентата и продължава до края на инволюцията (обратното развитие, т.е. възстановяване) на всички органи и системи, претърпели промени във връзка с бременността и раждането.

И така, нека видим как се развиват събитията - от първите часове до първите седмици..

Първите 2 часа след раждането (преди прехвърляне в следродилното отделение)

През първите няколко часа след края на раждането жената остава под наблюдението на медицински персонал в родилната зала, тъй като през това време са възможни различни усложнения, например кървене, треска, промени в кръвното налягане.

Във всеки случай началният етап на възстановяване след раждането е свързан със следните манипулации.

На първо място се извършва изследване на състоянието на матката: веднага след раждането матката трябва да е плътна. Ако е отпусната, акушерката прави външен масаж, чиято цел е да премахне натрупаните в матката кръвни съсиреци и да възстанови контрактилитета на маточните мускули. Масажът се извършва през предната коремна стена.

Веднага след раждането се поставя пакет с лед в долната част на корема и перинеума. Това се прави за активно свиване на малките кръвоносни съдове и спиране на кървенето. Дръжте лед за не повече от 20 минути.

Трябва да изпразните пикочния си мехур възможно най-скоро след раждането. Това се прави, за да се предотвратят урологични инфекции, анормален мускулен тонус в пикочния мехур в резултат на прекомерно разтягане и кървене поради разширения пикочен мехур, пречещ на нормалното свиване на матката след раждането. За целта се поставя катетър веднага след раждането на жена..

Обичайно е спазването на почивка в леглото в родилните болници през първите 6-8 часа след раждането. Не трябва да ставате и да ходите по-рано от този път, дори ако изглежда, че се чувствате добре. Първо, женското тяло е претърпяло много стрес и се нуждае от почивка, и второ, през този период често се наблюдават световъртеж и дори припадъци, свързани с рязък спад на кръвното налягане, което може да доведе до падане и сериозно нараняване. Болницата може дори да няма право да ходи до тоалетната - вместо това ще трябва да използвате лодката. И ако все пак ви е позволено да отидете до тоалетната, тогава не бива да ходите там сами..

Цезарово сечение е специален случай. През първите дни след операцията младата майка е в специално следродилно отделение (или отделение за интензивно лечение) под постоянен надзор: тя се коригира за загуба на кръв, започва антибиотична терапия за предотвратяване на следоперативни инфекциозни усложнения и се стимулира функцията на червата.

Основните симптоми, които се появяват в първите няколко часа след раждането

 • Втрисане, глад и жажда.
 • Лека температура веднага след раждането - вероятно поради дехидратация.
 • Силна умора, особено ако раждането е продължително или трудно.
 • Болка на мястото на шева, последвана от изтръпване в тази област, ако сте имали цезарово сечение (особено ако е първото ви) или след епизиотомия.

Първите дни след раждането (следродилно отделение)

Най-често първият поглед в огледалото не е щастлив - след раждането млада майка често изглежда така, сякаш се е сбила - червени очи, на лицето й има множество кафяви точки, които приличат на бенки. Бутането по време на труден втори етап на раждането може да разкъса кръвоносните съдове в и около очите, причинявайки очите да се зачервят и дори да се натъртят около тях. Това е най-вероятно в случай, че жената затаи дъх и в пика на тласъка налягането й в съдовете на главата рязко се повишава. Какво да правим с такава "красота"?

Студените компреси върху очите (по 10 минути), които се прилагат няколко пъти на ден, ще имат успокояващ ефект и ще ускорят възстановяването, което ще настъпи за максимум 6-10 дни. След около седмица кървенето по лицето също ще изчезне.

Естествено, последицата от раждането е лохията - отделянето на кръв, слуз и тъканни остатъци от матката. През първите три дни след раждането те обикновено са толкова обилни (а понякога и по-обилни), както при менструация - общият им обем може да бъде около 300 ml. В първите дни след раждането основният компонент на лохиите е кръв от съдове, които са се разкъсали при прикрепването на плацентата, така че отделянето е интензивно червено. Повишеното отделяне при изправяне и други движения е нормално..

След раждането жената може също да бъде притеснена от мускулни болки в различни части на тялото. Кои мускули болят най-много зависи от коя конкретна група сте напрегнали най-много по време на раждането: болката може да се концентрира в гърдите, гърба, краката и дори раменете. Ако болката наистина е мускулна, тя трябва постепенно да изчезне през следващите няколко дни. Може да Ви бъде препоръчано да използвате топлина (под формата на горещи вани или нагревателни възглавнички) или обезболяващо лекарство, за да намалите дискомфорта..

Спазмите в коремната болка, по-лоши по време на кърмене, са причинени от нормалните контракции след раждането на матката, която е заета с важна работа: прищипва кръвоносните съдове, които са се разкъсали по време на отделянето на плацентата, и се връща до размера, който е имала преди бременността. Болезнените контракции след раждането се наблюдават предимно от онези жени, при които мускулите на матката са разтегнати значително, което е по-характерно за многократни раждания и за раждане на близнаци. Много майки, които раждат първото си дете, дори не забелязват такава болка. Болезнените контракции са особено забележими по време на кърмене, тъй като хормонът окситоцин се отделя по време на сучене, което стимулира свиването на матката. Отначало болкоуспокояващите ще помогнат, болката обикновено изчезва в рамките на два до седем дни. Ако не стане или ако болкоуспокояващият не работи, уведомете Вашия лекар..

Болка в перинеума и свързания с него дискомфорт - и това усещане също е нормално, защото е нереалистично да се очаква, че 3-3,5-килограмово бебе ще премине през перинеума без никакви последствия. Дори ако сте избягвали сълзи по време на раждане и не сте се подлагали на епизиотомия (перинеален разрез), тази област все още е била опъната, компресирана, т.е. е ранен. Болката ще изчезне след няколко дни.

В случай на епизиотомия, болезнените усещания могат да се увеличат, особено при смях, кашлица, кихане и дефекация. Както при всяка рана, мястото на епизиотомията няма да заздравее веднага - обикновено отнема 7 до 10 дни. По това време на жената е забранено да седи, така че шевовете да не се разделят. В същото време им е позволено да седнат на тоалетната и да седнат на твърд стол на 5-ия ден на седалището, където няма шев.

Докато сте в болницата, вашата медицинска сестра ще проверява редовно шевовете ви за възпаление или други признаци на инфекция. Въпреки това, инфекцията е малко вероятно при добра хигиена. От хигиенните правила трябва стриктно да се спазва следното: след всяко посещение на тоалетната е необходимо да се измие перинеума с топла вода, без сапун. 2 пъти на ден трябва да вземете душ.

За първи път след раждането от гърдата се отделя само коластра - гъста жълтеникава течност, а млякото се появява на 2-3-ия ден. По време на началото на лактацията млечните жлези често придобиват повишена чувствителност, понякога се усеща пукната болка в гърдата, тя „се превръща в камък“. Ако има значително набъбване на гърдите, лекарят може да препоръча ограничаване на количеството консумирана течност, с излишно мляко и значително набъбване на млечните жлези, може да се наложи да изцедите. За профилактика на пукнатини по зърната и когато се появят, мехлемът BEPANTEN е полезен за вас.

През първите 24 часа след раждането много жени изпитват затруднения при уриниране. Някои просто нямат желание за уриниране; други имат нужда, но не могат да изпразнят пикочния си мехур. Някой друг може да уринира, но в същото време изпитва болка и парене - това са признаци на възпаление на уретрата, за което трябва да се съобщи на лекаря. Въпреки всички трудности, наложително е пикочният мехур да се изпразни през първите 6-8 часа след раждането. Това се прави така, че уголеменият пикочен мехур да не пречи на нормалното свиване на матката след раждането. В краен случай, ако пикочният мехур не може да се изпразни в рамките на 4 часа след раждането, жената може да има поставен катетър. След раждането трябва, независимо от желанието ви, да уринирате поне веднъж на 4 часа. Функцията на пикочния мехур се нормализира след 3-7 дни.

Проблемите с изпражненията могат да бъдат причинени от няколко фактора, както физически, така и психологически. Първо, коремните мускули, които участват в движението на червата, се разтягат по време на раждането и стават по-малко ефективни. На второ място, ректумът, подобно на пикочния мехур, също изпитва натиска на напредващия плод и не може веднага да установи нормална работа. В допълнение, той е относително празен поради повишена активност в началото на раждането, намален прием на храна и вероятно намален апетит в ранния следродилен период, свързан с възбуда или умора. По-често срещана пречка за изхождането след раждането е страхът, че шевовете ще се разпаднат. Подобряването на дефекацията рядко става лесно и бързо, това ще отнеме няколко дни. Включете повече фибри в ежедневната си диета: хляб с трици, пресни плодове и зеленчуци, сушени плодове и ядки, варени сини сливи - и увеличете приема на течности. Това ще омекоти изпражненията, но се уверете, че сред зеленчуците и плодовете няма алергени: не забравяйте, че не трябва да пиете твърде много течност, преди да пристигне млякото и да се установи кърмене. Опитайте се да се движите повече, ако състоянието ви позволява. И не се притеснявайте, че шевовете се разпадат - това няма да се случи. Тъй като на жената по-често се дава прочистваща клизма преди раждането, тогава през първите 2-3 дни обикновено няма изпражнения.

За да избегнете замаяност, след раждането станете от леглото нежно, спокойно, не се вдигайте рязко. Особено тази препоръка трябва да се спазва от жени с ниско кръвно налягане, тези, които са загубили много течности по време на раждането, които чувстват силна слабост. Спането и лежането след раждането е по-добре на стомаха: в това положение матката се свива по-бързо.

След раждането коремът не се връща веднага в първоначалната си форма, тъй като мускулите и кожата му отнемат време за свиване, както и мускулите на матката. За да се върнете бързо в предишната си форма, веднага след раждането, след първия преглед от лекаря, можете да използвате специална превръзка след раждането, както и дихателни упражнения (традиционната гимнастика може да се извършва само 6-8 седмици след раждането). Дихателните упражнения са коремно дишане: докато вдишвате, надуйте корема и издишайте - изпуснете. Повторете 10-20 пъти, 4-5 пъти на ден.

Цезарово сечение: през първия ден след операцията е разрешено само пиене на вода с лимонов сок. Но вече на втория ден майката е преместена в следродилния отдел, където веднага започва да води активен начин на живот - става и ходи, храни бебето си.

Основните симптоми, които могат да се появят на първия ден след раждането:

 • Кървави вагинални секрети.
 • Болезнени контракции на матката след раждане, дори след ден.
 • Дискомфорт или болка в перинеума (особено ако имате шевове).
 • Дискомфорт при ходене, ако имате шевове.
 • Мускулни болки в цялото тяло.
 • Капилярна руптура (в очите, по лицето).
 • Затруднено уриниране.
 • Затруднено и неудобно изхождане през първите няколко дни; запек.

Първа седмица след раждането

Вагиналното отделяне продължава: в рамките на 1 до 2 седмици след раждането, отделянето постепенно става воднисто розово, след това кафяво и накрая жълтеникаво-бяло. През този период трябва да използвате хигиенни подложки (а не тампони: те могат да провокират възпалителни заболявания на матката и придатъците). Изхвърлянето може да спре след две седмици или може да продължи до 6-8-и, а понякога в тях се появява малка примес от кръв. Ако кървавото отделяне се възобнови, трябва да се консултирате с лекар. Ако след първата седмица имате нещо по-сериозно от намаляващото зацапване, като обилно зацапване или отделяне с неприятна миризма или висока температура, трябва да посетите лекар - може би парче от плацентата остава на стената на матката. В този случай ще се наложи хоспитализация и евентуално кюретаж на матката за отстраняване на остатъците от плацентата. Трябва също да посетите Вашия лекар, ако кафеникавите или жълтеникавите лохии продължават повече от 6 седмици, тъй като това може да е резултат от инфекция, особено ако е придружено от треска или болка и болезненост в корема.

Конците, останали от епизиотомията, трябва да се поддържат сухи и чисти. Най-вероятно те ще трябва да бъдат обработени след изписване от болницата и когато вземате душ, уверете се, че водата не навлиза във влагалището. Можете да измиете външните полови органи и перинеума с отвара от лайка, невен, евкалипт. Първите три месеца след раждането ще трябва да станете нежно от леглото, като преди това сте се обърнали настрани, заобикаляйки седнало положение (това ще намали натиска върху мускулите на перинеума), и да нахраните бебето, легнало отстрани или полуседнало; няма да можете да вдигате тежести.

Раждането на дете е много значимо събитие за жената, не само физически, но и психологически. Първо, самото раждане изчерпва младата майка, и второ, производството на хормони се променя по време и след раждането. Следователно е естествено, че по това време започва период на психична нестабилност. Най-типичното усещане в първите дни след раждането е приповдигнато настроение, но през следващите дни, а понякога и седмици, някои жени стават тъжни, скучни, отдръпнати в себе си и апатични; те често страдат от чувство за вина, че не изпитват голям ентусиазъм за раждането на бебе. Трябва да се отбележи, че това са обичайните емоции, свързани с нормализирането на хормоналните нива в следродилния период. Съвет - ходете повече, отпуснете се, фокусирайки се не върху негативни, а върху положителни емоции.

В продължение на 7 дни след цезаровото сечение (преди да се премахнат конците), медицинската сестра ежедневно обработва следоперативния шев с антисептични разтвори (например йод, „брилянтно зелено“) и сменя превръзката. Кожният белег се образува приблизително на 7-ия ден след операцията; седмица след цезаровото сечение, можете да вземете душ напълно спокойно. Просто не търкайте шева с кърпа - можете да го направите след друга седмица. Изписан от родилния дом при липса на усложнения на 7-10-ия ден след оперативното раждане. Тъй като болезнеността в областта на белега може да продължи до няколко седмици, за жената може да е трудно да се наведе, така че е по-лесно да седне, като сгъне крака в колянната и тазобедрената става. При хранене е рационално да се използват позиции, при които бебето не лежи по корем (не натиска върху зоната на белега), например когато бебето лежи под мишницата.

Основните симптоми през първата седмица след раждането

 • Дискомфорт и подуване на млечните жлези между втория и петия ден след раждането (понякога по-късно).
 • Болезнени зърна.
 • Продължаващо освобождаване от отговорност.
 • Възбуда или депресия.
 • Чувство на безпомощност и страх, когато мислите за ролята си на майка, за кърмене (ако кърмите).

Моля, обърнете внимание, че времето за възстановяване на тялото след раждането е приблизително 6-8 седмици. През първата седмица след раждането в даден момент може да изпитате всички описани по-горе физически и емоционални последици или да забележите само няколко от тях. Може да изпитате други, по-рядко срещани симптоми. Съобщавайте за необичайни или много тежки симптоми на медицинската сестра или на Вашия лекар..

Така че след изписването от болницата възстановяването ви е в разгара си, не забравяйте да се консултирате с лекарите в болницата и да получите необходимата информация за следните въпроси: как да боравите с перинеума, как да се държите след операцията (включително лечението на шева, ако сте имали цезарово сечение), как правите прости физически упражнения след раждането, как да кърмите и грижите за зърната (докато кърмите), как да се грижите за вашето бебе.

Уговорете среща със специалисти, като се обадите на един кол център: +7 (495) 636-29-46 (метростанции „Щукинская“ и „Улица 1905 Года“). Можете също така да си уговорите среща с лекар на нашия уебсайт, ние ще ви се обадим!

След раждането

Още преди бебето да се роди, бъдещата майка трябва да бъде подготвена за факта, че с раждането на дете тя ще се сблъска с кардинални промени. Те са свързани с грижите за бебето, което през първата година от живота ще изисква много внимание от майката. Също така трябва да вземете предвид факта, че след раждането ще е необходимо да възстановите силата и здравето, изразходвани за носене на плода и труда..

Съдържание

 • Въведение
 • Физическото състояние на мама след раждането
 • Психологическото състояние на мама след раждането
 • Следродилни усложнения
 • Установяване на лактация
 • Диета на мама след раждането
 • Важни правила за грижа за бебето
 • Заключение

Въведение

Със сигурност всяка бъдеща майка е чувала от опитни приятели с деца, че след раждането жената очаква влошаване на психологическото и емоционалното си състояние и ако процесът на раждане на бебе е бил труден и е имал усложнения, тогава може да се развие дори дълбока следродилна депресия.

За да избегнете всички негативни точки, описани по-горе за раждането и следродилния период, трябва внимателно да се подготвите предварително, след което проблемите могат да бъдат сведени до минимум.

Физическото състояние на мама след раждането

Независимо как е родено детето, периодът на възстановяване на жената ще бъде същият, с изключение на някои моменти. Какво се случва с тялото след раждането, кои симптоми са нормални и кои се считат за патологични?

Мама трябва да е подготвена за следните представени явления:

 • Лохии - те са кървави отделяния от матката, което й помага да се изчисти след раждането. През първите два дни след раждането на бебето те се различават по изобилие и ярък, червен оттенък. След деветдесет и шест часа те започват да избледняват, а след десет дни лохиите стават бели или жълтеникави и също намаляват в обема си. Изхвърлянето спира напълно само след месец и половина след раждането.
 • Спазми в коремната област - спастичните болки се причиняват от свиващата се матка, която трябва да се върне към първоначалния си размер. Те ще спрат да притесняват една жена две седмици след раждането..
 • Умора и слабост - раждането е огромен стрес за организма, за прехвърлянето на който той изразходва големи резерви от сила и енергия и сега те ще трябва да бъдат възстановени за известно време.
 • Болезнени усещания в перинеалната област - те ще бъдат най-тежки през първия ден след раждането. Дискомфортът е по-лош при седене, напрежение или ходене. Минава след седмица.
 • Трудности с дефекация - запек, жената може да се сблъска през първите дни след раждането. Ако проблемът не бъде решен, тя трябва да се консултира със специалист, тъй като това може да доведе до сериозен инфекциозен и възпалителен процес.
 • Мускулен дискомфорт - мускулите болят поради силното напъване, което жената изпитва по време на раждането.
 • Силно изпотяване - хиперхидрозата е свързана с хормонални нарушения и продължава три дни след раждането на детето.

Също така, мама трябва да обърне специално внимание на гърдите, за да избегне появата на мастит. Ако се появят пукнатини, възпаления или кървави отделяния по зърната, ще бъде просто невъзможно да се храни бебето, а освен това ще отнеме много време и интензивно да се лекува.

Психологическото състояние на мама след раждането

Множеството нови задължения и отговорността, която сега ще трябва да се носи за детето, променя значително не само ежедневието, но и начина на живот на жената. В първите дни след раждането на бебето има рязка промяна в хормоналния фон. Започва да се увеличава производството на пролактин и окситоцин, които са необходими за производството на мляко, свиването и прочистването на матката. Всички тези промени оказват силно влияние върху емоционалното състояние на жената..

През първите дни от престоя си в болницата мама ще трябва да почувства:

 • Резки психоемоционални промени - отначало жената ще почувства еуфория, а след това ще дойде депресия или дори отчаяние. След няколко дни състоянието трябва да се стабилизира..
 • Липса на увереност в нечии сили и привлекателност;
 • Силно дразнене поради безпомощност;
 • Липса на интерес към бащата на детето.

Освен това жената може да се сблъска с следродилна депресия и повишена сълзливост..

Следродилна депресия

Много жени, на третия ден след раждането на бебето, усещат негативни промени в емоционалното си състояние. Такива промени в медицината се наричат ​​следродилна депресия. Меланхолията, апатията и в някои случаи дори мисли за самоубийство могат да измъчват жената от няколко дни до няколко месеца.

За да се справи с този проблем, жената се нуждае от помощта и подкрепата на близки хора. Психолозите казват, че причината за тази патология е умората, страховете няма да се състоят като майка, безсънието, проблемите с лактацията и, разбира се, хормоналният дисбаланс играе важна роля..

Повишена сълзливост

Някои майки развиват прекомерна сълзливост след раждането. Това се дължи на не най-доброто физическо състояние, страховете да не се справят с новата си роля и хормоналния дисбаланс. В този случай решението на проблема ще бъде съветът на приятел, който вече има дете, и консултация с педиатър, който ще ви каже как правилно да се грижите за бебето и да помогнете да се отървете от притесненията.

И, разбира се, собствените ви майка и свекърва, които имат богат опит в отглеждането на деца и със сигурност ще го споделят, като предоставят цялата възможна помощ в приятните домакински задължения с бебето, могат да станат най-добрият съветник по въпроса за грижите за децата..

За да се отървете от потискащите усещания и сълзи, леките успокояващи чайове и осъзнаването, че това е абсолютно нормално състояние, което скоро ще отмине и жената ще може да се наслади напълно на майчинството, като посвети цялото си време на бебето може да помогне.

Следродилни усложнения

В първите няколко часа след раждането жената може да развие кървене. Освен това в перинеалната област може да се появи обширен хематом, ако сълзите не са били напълно зашити. За да се избегнат подобни усложнения, жената се поставя по корем с пакет с лед и се предписва почивка в леглото за няколко часа..

Също така двучасовият престой в родилното отделение позволява на лекарите да следят жената и да спрат усложненията навреме, когато се появят. Ако няма проблеми и родилката се чувства добре, тя и детето се прехвърлят в отделението, където тя ще остане до изписването.

Отнема около два месеца, докато тялото се възстанови от раждането. През това време жената трябва внимателно да следи здравето си и да посещава гинеколог навреме..

Какви усложнения могат да възникнат през първите няколко дни след раждането на бебето??

Лохиометър

Патологията възниква поради забавянето на лохиите в матката. През първите два дни отделянето е много обилно и може да достигне до 300 милилитра. Ако те намалят в обема си или внезапно спират, трябва незабавно да информирате Вашия лекар за това. Възможно е да се подозира развитието на лохиометри в случай на силно главоболие, висока температура и неприятна, остра миризма на изхвърляне.

Най-често това усложнение се развива на фона на запушване на шийката на матката с кървав съсирек или част от феталната торбичка. Може да се появи и поради ниската съкратимост на матката..

Ако жената забележи намаляване на обема или спиране на лохиите, след което се отваря силно кървене, тя трябва да каже на лекаря за това, тъй като причината за това усложнение е парче от плацентата, останало в матката. За да се елиминира усложнението, е необходимо да се извърши кюретаж на матката, последван от терапия.

Треска

След раждането жените почти винаги изпитват повишаване на температурните показатели. В повечето случаи това е абсолютно нормално, тъй като това явление се дължи на дехидратация на тялото, която лесно се спира..

В първите няколко дни след раждането на бебето жената забравя за всичко наоколо, посвещавайки времето си на детето, поради тази причина режимът на пиене се нарушава и тялото започва остро да чувства липса на течност. Освен това, по време на лактация, течността също е необходима в големи количества. За да се справите с температурата, трябва да пиете поне три литра вода дневно. Това не само ще намали показанията на температурата, но и ще осигури на трохите необходимото количество мляко..

Въпреки това, треската не винаги има безобидни причини. Някои от тях изискват медицинска помощ. Повишаването на температурата може да причини възпалителен процес в организма, представен от пиелонефрит, възпаление на пикочните пътища, белите дробове, матката, както и лохиометър, мастит и лактостаза.

Атония на червата

Това усложнение се причинява от свиването на матката след раждането на бебето. Също така, причината за атонията може да бъде хиподинамия, дехидратация и прием на недостатъчна храна за нормална функция на червата за първи път след раждането..

Ако след нормализиране на диетата и приема на течности, както и увеличаване на физическата активност, мама не забележи никакво подобрение, тя трябва да се свърже със специалист.

Установяване на лактация

На първо място, след раждането на бебе, жената трябва да се научи да кърми. Съветите по-долу ще позволят на мама да овладее цялата мъдрост при храненето и ще осигури на бебето пълноценна диета:

 • Млякото трябва да се изцежда само когато е абсолютно необходимо. Например, ако бебето трябва да бъде оставено за известно време или жената има застой на мляко, което новороденото поради възрастта си все още не може да поеме.
 • Важно е да се научите как правилно да прихващате бебето към гърдата. Ако бебето не стиска правилно зърното, тогава ще е гладно, а жената ще има пукнатини и ще започне лактостаза.
 • При хранене трябва да сменяте гърдите една по една. Ако майката произвежда достатъчно количество мляко, тогава по време на една процедура за хранене тя трябва да даде на бебето една гърда, а за второто хранене - другата.

Жената трябва да се научи как правилно да се грижи за гърдите си, като започне с избора на специализирано бельо за кърмачки. Сутиенът трябва да бъде избран от естествени материи, той не трябва да е стегнат, но в същото време трябва да сте сигурни, че поддържа добре гърдите. Ако мама избере правилно сутиена, тогава гърдите й в края на храненето ще запазят същата форма, каквато са били преди раждането..

Диета на мама след раждането

След раждането на бебето жената не трябва веднага да се нахвърля върху любимите си сладкиши и обилни домашни ястия. Не само защото по време на бременност стомахът е свикнал с подобно хранене и подпирането на храна ще доведе до запек, но и поради факта, че новороденото бебе е напълно зависимо от кърмата, както и от нейното качество и количество.

Ако мама не се храни правилно, тогава детето ще започне да изпитва сериозни смущения в организма, което ще доведе до здравословни проблеми, представени от алергии, диатеза, чревни колики и други заболявания.

Какво трябва да присъства в диетата

Докато жената кърми бебето си, тя трябва напълно да изостави пикантни, пушени, солени и мазни храни. Освен това, ако иска млякото да бъде хранително и здравословно за бебето, тя трябва да се придържа към следните правила:

Менюто трябва да съдържа продукти с необходимия комплекс от витамини и минерали. Такива храни включват пресни плодове, зеленчуци, ориз, овесени ядки и каша от елда. Цитрусовите плодове и ягодите, които са потенциални алергени за детето, трябва да бъдат напълно изключени от диетата. Ако жената реши да въведе нови продукти в диетата си, тогава това трябва да става постепенно, като се следи реакцията на бебето към млякото. Мама не трябва да яде зеле и бобови растения, тъй като те ще предизвикат подуване и колики у бебето..

Жената не трябва да намалява съдържанието на калории в диетата си. Много жени се стремят да отслабнат веднага след раждането чрез строги диети. Докато кърмят обаче, трябва да мислите не за себе си и формата си, а за бебето. За да не напълнявате по време на хранене и в същото време правите млякото висококалорично и здравословно, трябва да увеличите приема на калории с 500 в сравнение с вашата пренатална диета..

Храните трябва да са богати на калций

Калцият се консумира интензивно от тялото по време на бременност, тъй като той е в основата на скелета на бебето и сега той се отделя от него заедно с млякото, за да осигури на детето точното количество от този елемент. Поради тази причина диетата на бъдещата майка трябва да съдържа много храни, обогатени с калций. Те трябва да се консумират при всяко хранене. Има много от този елемент в твърдо сирене, мляко, кисело мляко и кисело мляко.

Приемът на протеини трябва да бъде ограничен. Можете да консумирате не повече от 400 грама протеинова храна дневно. Много протеини се съдържат в яйца, варено пиле, морска или речна риба, заек и пуйка. Има го и в гъбите, но е по-добре да ги откажете за периода на кърмене..

Много е важно да се спазва режимът на пиене. В допълнение към течността, съдържаща се в храните, жената трябва да пие поне осем чаши течност на ден. Това може да бъде сок, вода, мляко или бульон. Ако мама има хиперхидроза, приемът на течности трябва да се увеличи до дванадесет чаши на ден. Не трябва да пиете повече, в противен случай бъбреците ще бъдат натоварени силно, което ще доведе до развитие на оток. Силен чай или кафе може да се пие само веднъж на ден, не повече.

В следродилното меню трябва да изключите сухи плодове, пълнозърнести хлябове, стафиди и други храни, богати на витамин В, което е много важно за развитието на мозъка на бебето и неговите интелектуални възможности в бъдеще..

Важни правила за грижа за бебето

Също така, всички майки без изключение, след раждането, се интересуват от въпроса за правилата за грижа за новородено. От първите минути на живота той се нуждае от грижи и внимание, което не се състои само от кърмене.

В първите няколко дни след раждането бебето спи много, събужда се, за да се храни. Ако бебето е неспокойно, често плаче и крещи, това трябва да бъде съобщено на специалист. Може да има нещо болно или да е в етап на адаптация към живота извън тялото на майката.

Освен това младата майка трябва да знае редица от следните правила за грижи за дете, касаещи:

Хранене - педиатрите съветват да се храни новороденото не по посока на часовниковата стрелка, както е било обичайно в миналото, а да се кърми само когато пожелае. Това не само ще подобри лактацията и ще осигури притока на мляко, но и ще избегне стагнацията, която може да провокира мастит. Жената трябва да бъде подготвена за факта, че бебето ще трябва да бъде хранено много често, докато не се научи как правилно да кърми, за да се напълни. Трябва да сте търпеливи и да установите процедурата за хранене;

Къпане - това е важна процедура, с която родителите трябва да се сблъскат за първи път след изписването от болницата. Трябва да къпете бебето си всеки ден и това трябва да се прави до шест месеца само в специална вана. Оптималните температурни показатели на водата се считат за 37 градуса, а температурата на въздуха трябва да бъде поне 20 градуса;

Разходки на чист въздух

Свежият въздух е необходим на бебето за нормалното развитие на тялото и правилното функциониране на имунната система. Първата седмица след изписването на детето от болницата не е необходимо да го извеждате на улицата, достатъчно е само да проветрите стаята му. Също така, след смяна на памперса, бебето трябва да остане известно време голо, за да може кожата му да диша;

Чистота - много е важно да следите не само чистотата на кожата на детето, но и чистотата на предметите, които го заобикалят. Всичко трябва да е чисто - от играчки и съдове до спално бельо и дрехи. През първите няколко месеца след раждането бебето е много податливо на въздействието на патогенни микроорганизми. Всеки ден мама трябва да прави мокро почистване, като се грижи за здравето на бебето. Също така не бива да забравя за хигиената си, тъй като постоянно е в контакт с новороденото..

Дрехи - през първите няколко седмици на бебето се препоръчва да се повива, този съвет не е лишен от логика. Новородените бебета не могат да контролират телата си, така че хаотичното движение на ръцете и краката им може да доведе до нараняване или уплаха. Не е необходимо детето да се увива твърде плътно. Когато бебето е будно, то може да бъде облечено в комбинезон и долна риза. Необходима е капачка при хладно време и след водни процедури.

Заключение

Без съмнение първите дни у дома ще бъдат един от най-сериозните тестове за млада майка. Но това не бива да я плаши, тъй като в такива моменти жената опознава бебето си, а той нея.

Какво да не правим след раждането: 10 важни забрани

След раждането на дете много майки искат бързо да се върнат към предишния си начин на живот, да възвърнат формата си и да се потопят в отглеждането на дете. Следродилният период обаче е много важен, тъй като по това време тялото на майката се възстановява и бъдещото здраве на майката зависи от това как ще се възстанови. Затова много лекари препоръчват на майките да спазват определени препоръки, които значително ще намалят риска от усложнения и неблагоприятни последици. В тази статия ще разгледаме 10 най-важни забрани, които не трябва да се нарушават, за да се избегнат здравословни проблеми..

Не използвайте тампони след раждане

На въпроса: „Възможно ли е да се използват тампони след раждане?“, Лекарите отговарят категорично „Не“. Тъй като интензивните хормонални промени, настъпващи през първите шест седмици след раждането, са придружени от отхвърляне на лохии, експертите настоятелно препоръчват да се използват само специални подложки, но в никакъв случай тампони. Отначало лохиите са доста изобилни и съдържат много кръв и частици от мембраните. В края селекцията става прозрачна и оскъдна. Но дори и след това е твърде рано да се използват тампони. Отделно трябва да се каже, че ако раждането на жената е настъпило със сълзи и пукнатини в перинеума, е строго забранено използването на тампони! Лекарите препоръчват използването на тампони само след възобновяване на менструалния цикъл, когато отделянето се нормализира и ще има еднакво състояние..

В следващия период е много важно да се спазва хигиена, да се измиват гениталиите след използване на тоалетната. Това трябва да се направи с помощта на преварена вода с добавка на отвара от лечебни билки. Също така е важно да сменяте редовно уплътненията си - на всеки два часа, дори и да не се пълнят.

Пренебрегването на хигиенните правила може да доведе до растеж на бактерии и развитие на възпаление..

Не се самолекувайте след раждане

Дори ако мама не е успяла да установи кърмене, самолечението и приемането на лекарства без рецепта не е желателно. За жените, които кърмят, забраната за наркотици е още по-важна. В края на краищата повечето лекарства преминават в майчиното мляко и влияят негативно на здравето на бебето. Попаднали в млякото, те водят до нарушаване на работата на органите и системите на бебето. Нежеланите реакции могат да се появят при бебето под формата на повишена раздразнителност, сълзливост, подуване на корема, намален апетит и поява на дисбиоза. Всичко това може да повлияе неблагоприятно на функционирането на черния дроб, сърцето на бебето и други функции на здравето му. Младата майка трябва да помни, че преди да приема лекарства, дори при главоболие, задължително трябва да се консултира с лекар, който може би ще посъветва да спре кърменето за известно време и да изцежда мляко, за да поддържа лактацията. Обикновено лекарствата се отстраняват в рамките на 24-48 часа след приема на лекарствата. Специална категория лекарства включва: антиконвулсанти, съдържащи хормони, вазоконстриктори, антибиотици, успокоителни, хормонални контрацептиви и дори някои билки.

Не трябва да се самолекувате, ако говорим за повишена телесна температура след раждането. Не "лекувайте" с Парацетамол или Ибупрофен, причините могат да бъдат много сериозни. Не забравяйте, че е важно да посетите лекар, дори ако сте сигурни, че температурата се е повишила поради настинка или застояло мляко.

Не можете да носите превръзка, ако има противопоказания

Много майки смятат превръзката за безопасно и единствено полезно нещо, с което можете да ускорите възстановяването на тялото и да се върнете към предишните форми. Въпреки това, превръзката има не само козметични свойства, но и лечебни свойства, поради което не си струва да използвате превръзката сами, без да се консултирате с лекар, тъй като има някои противопоказания и строги показания. Лекар в родилния дом също може да препоръча носенето на превръзка, ако има преки индикации за това. Ако няма очевидни противопоказания, при всички случаи попитайте отново лекаря за това.

И така, по какви показания лекарят може да предпише носенето на превръзка:

 • болезнени усещания след цезарово сечение;
 • проблеми с опорно-двигателния апарат: изкривяване на гръбначния стълб, сколиоза, остеохондроза, радикулит и др..
 • увиснал корем и стрии;
 • понижен тонус на мускулния корсет.

Що се отнася до противопоказанията за носене на превръзка, могат да бъдат изброени следните:

 • конци в перинеума;
 • бъбречно заболяване и предизвикано от име подпухналост;
 • проблеми със стомашно-чревния тракт;
 • кожни или алергични заболявания и обриви.

Превръзката след раждането, разбира се, е удобно нещо, но трябва да се помни, че в следродилния период за отслабване е необходимо да се отдели време на физическа активност, която ще се справи със задачата много по-ефективно.

Не можете да се подлагате на диета

Естественото желание на майката след раждането е бързо да загуби натрупаното излишно тегло. Затова мнозина избират диета, която често включва избягване на определени храни и ограничаване на калориите. Опитните лекари не съветват да правите това, освен това, ако майката кърми. Спазвайте определено хранене по време на кърмене, разбира се, необходимо е, затова е необходимо да се ограничат мазните, пикантни, солени, пържени храни, докато е важно да се спазва калоричното съдържание на храната, което трябва да е средно 2200-2500 ккал на ден. В същото време не трябва да ограничавате количеството храна, за да "загубите излишък". Самото тяло ще се нормализира, когато излезе излишната течност и обемът на циркулиращата кръв намалее. За около два месеца всички основни органи и системи на жената възстановяват работата си след завършена бременност.

Не можете да се къпете в следродилния период

Не закъснявайте с изпразването на пикочния мехур

Всяка жена след раждането трябва да наблюдава своевременното изпразване на пикочния мехур. Най-добре е да ходите до тоалетната на всеки 2-3 часа, дори ако няма желание за уриниране. Факт е, че чувствителността на пикочния мехур може да намалее след раждането, това се дължи на факта, че матката, която е разтегната след раждането, не притиска мехура. Тонусът на пикочния мехур намалява, стените му се подуват и разтягат силно, променяйки местоположението на коремните и тазовите органи поради голямото количество урина. Това състояние е изпълнено с развитието на инфекциозни и възпалителни промени в самите органи на пикочната система, както и възпаление и усложнение на състоянието от матката, придатъците и червата.

При редовно уриниране матката се свива и се възстановява правилното положение на органите, разположени в малкия таз. Освен това, спазвайки този режим, жената бързо ще спре кървенето от гениталния тракт и ще настъпи пълно възстановяване на работата им. Обикновено след известно време след раждането процесът на уриниране се нормализира..

Не можете да правите секс в следродилния период

След раждането гинеколозите не препоръчват секс в продължение на 6 до 8 седмици. През този период репродуктивната система на майката се възстановява, размерът на матката намалява до нормални размери. Също така през този период повечето жени задържат отделяне след раждането (лохии) и това също прави необходимостта от въздържането от секс след раждане. Ранният секс след раждането може да бъде неприятен за жената и дори болезнен поради вагинална сухота. Подцененото либидо на родилка е нормално явление, ако след раждането не искате секс, това е просто естествена защита срещу усложнения и нежелана бременност. С времето всичко ще се нормализира.

След раждането на бебето чрез цезарово сечение гинекологът може да препоръча сексуална почивка до 1-2 месеца. Шевът на матката и шевът на кожата на корема също трябва да заздравеят, преди двойката да може да се върне към секса..

Особено често удължаването на периода на полово въздържание е свързано с конци след разкъсване на меките тъкани на родовия канал или епизиотомия. Ако една жена е имала сложен труд със сълзи на перинеума, тя ще трябва да изчака, докато шевовете заздравеят. Не можете да ги безпокоите, в противен случай те могат да се разпръснат. Освен това, поради шевовете на перинеума, сексът след раждането може да бъде болезнен и самата жена ще се изплаши да възобнови сексуалния си живот. Също така си струва да се отбележи, че ако са поставени шевове върху перинеума (поради епизиотомия или разкъсване на вътрешните тъкани), тогава жената не трябва да седи в продължение на 3 седмици след раждането. Това е необходимо, за да могат тъканите да бъдат напълно възстановени и да няма разминаване на шевовете..

В случай на усложнения след раждането (например остъргване на маточната кухина след раждане), на жена може да бъде забранено да прави секс до 1-2 месеца. По-късно периодът може да се удължи, докато родовите пътища бъдат напълно излекувани. Ако са настъпили някакви усложнения, лекарят ще каже на двойката кога ще бъде възможно да правят секс.

Не пропускайте и не отлагайте посещенията при гинеколог

По правило посещението трябва да бъде незабавно, след намаляване на кървавите отделяния след раждането - лохии. По време на раждане с помощта на цезарово сечение, посещение при лекар може да се извърши на 6-8 седмици, като по това време шевовете на перинеума имат време да се излекуват малко, което позволява висококачествен преглед. В този случай е необходимо да се гарантира, че отделената слуз е лека и без кървави примеси, в противен случай посещението при лекар не може да бъде отложено. Не можете да отлагате с посещение, също когато температурата на тялото се повиши, това може да означава възпаление на матката или вътрешни шевове. Появата на неприятна миризма, обилно кървене или силна болезненост също трябва да предупреждават мама. Всяко зачервяване и възпаление на външните шевове показва свързана инфекция. По този начин първият преглед след раждането от гинеколог трябва да се извърши няколко седмици след изписването. Ако изпитате тревожните симптоми, описани по-горе, незабавно се консултирайте с лекар, това е единственият начин да избегнете опасни усложнения.

Не можете да спортувате, изтеглете пресата

В продължение на 2-3 месеца след раждането жената не трябва да се занимава с активни спортове, по време на които е възможно интензивно физическо натоварване. Също така, не можете да скачате, да бягате, да изпълнявате упражнения, свързани с вдигане на тежести над 3,5 кг. В периода след раждането също трябва да се избягват упражнения, свързани с натоварването на коремните мускули, като например: повдигане на двата крака от легнало положение, привеждане на свитите колене до гърдите от легнало положение, повдигане на горната част на тялото от легнало положение, редуващи се махове на краката. Тези упражнения могат да провокират маточно кървене или да нарушат връщането на матката в първоначалното й състояние..

Преди да започнете да спортувате след раждане, препоръчително е да бъдете прегледани от гинеколог, особено ако е имало усложнения от следродилния период или цезарово сечение. При липса на противопоказания можете да се върнете към пренаталния си стрес, като вземете предвид физическата форма. По-добре е да започнете да натоварвате коремните мускули с дихателни упражнения, завои и завои на торса, благодарение на тях се тренират наклонените коремни мускули.

Популярно сред мнозина упражнение - вакуум на корема, със сигурност е добър начин за поддържане на тонуса на коремните мускули, но за наскоро родена майка е противопоказано. За да започнете упражнението, всички изписвания след раждането трябва да излязат, след което трябва да изчакате дори по-малко от 2 месеца. В противен случай е възможно многократно кървене, отравяне на тялото с токсини..

Повече за това как да отслабнем след раждане говорихме в тази статия..

Не трябва да отказвате помощ и да правите всичко сами

В периода след раждането много жени развиват блус, свързан с трудности в грижите за дете и домакинските задължения. Отначало е особено трудно за мама да създаде живот и да влезе в ритъм. Жената всячески се опитва да бъде добра майка, да се справя със задълженията си, но всяка трудност води до отчаяние и още по-големи усилия от нейна страна. Виждайки състоянието на жената, хората около нея се опитват да й помогнат около къщата. Въпреки това, поради преструктурирането на тялото, хормоналните промени и депресивното състояние след раждането, такава помощ може да обиди нова майка. Може да й се струва, че роднините я смятат за лоша домакиня и майка..

Опитните психолози настоятелно препоръчват да не се опитвате да преустройвате всички домакински задължения сами, дори ако изглежда, че никой няма да ги направи по-добре от вас. Можете и трябва да попитате съпруга си или някой от вашите роднини за това. Ако не можете да разчитате на помощ, тогава можете да отложите притеснения, които не касаят пряко майката и бебето и без чието решение няма да се случи нищо катастрофално. Опитайте се да разпределите задълженията из къщата, за да имате време за почивка. Когато детето е заспало, не бързайте да бягате да гладите бельото, легнете и се отпуснете с него. Спокойната и отпочинала майка е много по-важна за детето от перфектно изгладената пелена. Ако ви се струва, че ще бъдете осъден за неизгладено бельо или непочистена къща, тогава помолете близките си за помощ, оставете ги да седнат с детето и вие спокойно ще се заемете с работата.

Не забравяйте, че при продължителен стрес имунната защита на организма намалява. Липсата на сън и почивка провокира появата или обострянето на различни заболявания, намаляване на настроението и развитие на тежки последици. С времето всичко ще се получи и ще дойде в обичайния си ритъм.