От първите дни на бременността цервикалната слуз, произведена от клетките на шийката на матката при всяка овулация, започва да се уплътнява. Постепенно образува доста плътен съсирек, който ще затвори шийката на матката за целия период на бременността. Поради тази функция "запушване" тя се нарича лигавица. Той предпазва матката от инфекции, като блокира достъпа до нея за всички патогенни микроорганизми. Това е още един пример за непостижима природна мъдрост..

Логично е обаче да се приеме, че преди раждането входът (а за бебето - изходът) трябва да се отвори. Това се случва малко преди раждането, въпреки че при всеки е различно: при някои раждането започва след няколко часа, а при други - след няколко дни или дори седмици след излизане на лигавицата. Но това винаги означава, че тялото се подготвя за предстоящите събития..

Първородните жени със сигурност се интересуват от въпроса как лигавицата напуска преди раждането. Нищо свръхестествено, страшно или неразбираемо. Прилича на гъста слуз или слузеста бучка от влагалището. Тази слуз има белезникаво-жълтеникав (бежов, розов) цвят, много често с ивици или примеси от кръв, тъй като малките капиляри се пукат, когато шийката на матката се разшири. Но също така коркът може да бъде чист и прозрачен.

В повечето случаи слузният щепсел се отделя сутрин, докато се къпете или отивате до тоалетната. В този случай можете да почувствате, но нямате време да видите, че нещо е излязло от влагалището. Ако коркът се е отлепил в момента, в който сте били облечени, тогава със сигурност ще видите тази характерна слуз по бельото или върху чаршафа (ако все още е бил в леглото). Много често това се предшества от преглед от гинеколог. И се случва тапата да си тръгне едновременно с водите.

Предвестници на раждането

  Предвестниците на раждането обикновено включват:
 • понижаване на дъното на матката (жените казват: "коремът потъна"),
 • увеличен обем на вагинално течение (обикновено бистър),
 • стабилизиране или дори отслабване на бременна жена,
 • тренировъчни пристъпи,
 • узряване на шийката на матката,
 • изпускане на лигавицата.

Трябва да кажа, че не всяка бременна жена получава всички тези предшественици на раждането. Случва се една жена да започне да ражда, и то навреме, без да чака някой от горните признаци на предстоящо раждане. И все пак ще разгледаме всеки от тях по-подробно, за да разберем как тялото ни може да сигнализира за предстояща среща с бебе..

Предвестници на раждането

Понижаването на дъното на матката обикновено се случва 10 до 20 дни преди началото на раждането, когато бебето се спуска по-близо до входа на таза, докато понякога главата може дори да влезе в него в малък сегмент. Околните хора обикновено казват на жената: „О, коремът ти е паднал“. Тя го усеща, тъй като й става по-лесно да диша. Освен това бъдещите майки отбелязват, че през последните седмици те биха могли да ядат много малко на едно хранене, но сега стана възможно да се „храни правилно“. Това е разбираемо, увисналата матка спира да притиска стомаха и диафрагмата, поради което става по-лесно да се диша и яде.

Предвестници на раждането

Освобождаването на голямо количество прозрачна слуз се случва поради по-активното производство на него от жлезите, разположени в лигавицата на цервикалния канал. Високата активност на тези жлези е свързана с променящите се хормонални нива..

Предвестници на раждането

През последните две до три седмици преди раждането жените, които редовно се претеглят, съобщават за спиране на наддаването на тегло или дори намаляване. Това се дължи на факта, че под влиянието на променящия се хормонален фон отделянето на вода от тялото се увеличава..

Предвестници на раждането

Повечето бременни жени в навечерието на раждането изпитват т. Нар. Тренировъчни контракции. Това са и предвестници на раждането. Но при някои жени те се случват през последните два или три дни, докато при други те могат да се усетят в продължение на две до три седмици. Това обикновено се случва вечер, преди лягане..

Бременната жена има редовни усещания за отпиване, локализирани в долната част на корема или в долната част на гърба, най-често безболезнени. Как да различим тренировъчните контракции от истинските, защото повечето жени ще се чувстват абсолютно по същия начин в първите часове на раждането?

Само лекар или акушерка могат да дадат наистина обективна оценка на състоянието в резултат на вагинално изследване. Факт е, че тренировъчните контракции обикновено не водят до изглаждане на шийката на матката, отваряне на фаринкса и образуване на фетален пикочен мехур (заоблено изпъкване на мембраните с околоплодна течност, излизаща от отворената шийка). В резултат на истински контракции в началото на раждането, всички тези промени настъпват, което се разкрива по време на вагинално изследване.

Самата бременна жена обикновено не може да проследи подобни промени в тялото си, затова е по-добре да изчака известно време.

Съветвам ви просто да изчакате, не се суетете. Ако контракциите са започнали през деня - легнете да си починете или вземете топла вана, ако вечер или през нощта - опитайте се да заспите или поне да подремнете. Тренировъчните контракции постепенно ще приключат и ще разберете, че това са били само предшественици на раждането, истинските значително ще се засилят, стават все по-продължителни и болезнени, а интервалите между тях, напротив, ще се намалят.

Тогава вече ще сте сигурни, че раждането определено е започнало, но в същото време ще спестите енергия, тъй като през първите няколко часа не сте се суетили, а сте се опитали да си починете.

Предвестници на раждането

Друг предвестник на раждането е преминаването на лигавицата. Това обикновено се случва ден или два преди началото на раждането, въпреки че понякога може да минат две до три седмици от момента на освобождаване на щепсела..

Слизестата запушалка е слуз с много плътна консистенция, която запълва цервикалния канал по време на бременност и служи като една от бариерите, предотвратяващи проникването на инфекция в бебето..

Ако си представим матката под формата на съд, обърнат с главата надолу в тялото на жената, тогава е лесно да си представим, че шийката на матката е точно самата шийка, а лигавичната запушалка се нарича така, защото тя плътно блокира изхода от съда, както прави всяка тапа бутилка.

В навечерието на раждането шийката на матката претърпява някои промени - тя става по-мека, по-хлабава, поради което каналът, разположен в центъра, се отваря леко, в резултат на което лигавицата започва да излиза. И тогава някои жени могат да намерят корк на бикините си, който е излязъл изцяло (бучка плътна слуз, оцветена в кафяво поради наличните в нея кръвни клетки) или под формата на мазнини (ако се отделя на части). А някои бременни жени изобщо няма да забележат нищо, защото лигавицата им, излизаща от цервикалния канал, ще остане във влагалището и ще излезе навън, може би едва на втория етап на раждането, заедно с раждането на бебето.

Изтичането на лигавицата, според мен, е най-важният предшественик на раждането по отношение на информационното съдържание. За разлика от всички останали, той може да се тълкува еднозначно - след щепсела, който излиза през следващия ден, двама души наистина започват процеса на раждане. Така че онези жени, които имат късмета да видят лигавицата си, може да се доверят на този сигнал..

Предвестници на раждането

Последният предвестник на раждането - "узряване" на шийката на матката - се определя само в резултат на гинекологичен преглед. Ако жената се изследва вагинално в навечерието на раждането (при първородите един до два дни, при многоплодните една до две седмици преди раждането), тогава могат да се открият признаци на зрелост на шийката на матката: тя се намира на тазовата ос, силно омекотена през цялото време, скъсена, в многоцветната шийка на матката канал прескача пръст.

Независимо дали природата изпраща сигнали за предстоящото раждане или ви оставя напълно в неведение за настъпващите промени в тялото, този дългоочакван момент все пак ще дойде. И така, откъде започва труда?

Началото на раждането. Как започва труда?

Раждането най-често започва с контракции. Контракциите, както казах, са дърпащи усещания, които са редовни. Повечето жени усещат тези контракции в долната част на корема. Болката, която се появява, е донякъде подобна на болката по време на менструация, но се различава от последната точно по това, че има начало, определена продължителност и прекъсвания на пълна безболезненост.

Някои жени изпитват болка по време на контракции в сакрума или кръста и много рядко такава болка се локализира по вътрешната или външната повърхност на бедрата. При такава локализация на болката жената е объркана и не винаги разпознава началото на раждането навреме. Независимо от това, повтарящата се болка след известно време и нарастващата болка рано или късно ясно дават да се разбере, че това вече не са предшественици, а истинско раждане и е време да отидете в болницата.

Между другото, много жени ме питат кога е редно да отида в болница, каква продължителност трябва да бъдат контракциите, интервалите между тях. Винаги отговарям на този въпрос по един и същи начин:

„Трябва да отидете в родилния дом, когато една жена се уплаши да остане вкъщи, защото родилката трябва да е в състояние на страх възможно най-малко по време на раждането!“

Ясно е, че тогава една жена ще влезе в родилния дом с предвестниците на раждането, другата с дилатация на шийката на матката 2 см, а третата на 7 см.

Вторият вариант за началото на раждането е преждевременното разкъсване на околоплодната течност. В този случай една жена, която все още не изпитва никакви контракции, ще се изправи пред факта, че течността ще изтече от влагалището ѝ. Това може да се случи насън и след това тя се събужда на мокър чаршаф или при други обстоятелства през деня..

Първата мисъл на жена, неподготвена за такова развитие на събитията, е, че може би има инконтиненция и тя просто се е описала. Лесно е да се провери - просто трябва да помиришете и да погледнете цвета на изтичащата течност..

Околоплодната течност, с други думи, околоплодната течност е бистра, може да е леко розова, но никога сламеножълта като урината. Миризмата е много специфична, но отново различна от миризмата, която познаваме от детството.

И така, вие сте определили, че в края на краищата околоплодната течност се е изляла от вас, което означава, че раждането е започнало. За разлика от варианта с контракции, в този случай трябва да побързате до болницата. На първо място, защото с изтичането на водата започва период на безводност. Всъщност, от гледна точка на официалната медицина, тя не трябва да трае повече от 12 часа и може да се наложи един или друг вид стимулация.

И ако все още можете да спорите с този акушерски постулат, тогава втората причина, поради която наистина трябва да стигнете до болницата възможно най-скоро, или по-скоро до гинекологичния стол, където ще бъдете прегледани, е наистина сериозна.

Факт е, че когато пикочният мехур избухне и така наречените предни води (околоплодната течност, която е била пред главата на бебето) изтичат напълно, е много важно да се определят навреме частите от тялото на детето, които се представят до изхода. Така че, ако акушер-гинекологът открие върха на главата на изхода от матката, всичко е наред, но ако бебето се установи до изхода с лицето си, трябва да вземете мерки, тъй като при лицевата презентация независим изход е невъзможен.

Също така, лекарят трябва да изключи възможността да попадне в пространството пред главата на пъпната връв. Ако това се случи, тогава при липса на вода в това пространство главата на детето ще започне да стяга съдовете на пъпната връв, като по този начин намалява притока на кръв (и следователно кислород и хранителни вещества) към нероденото бебе.

След като ви прегледа и изключи всички горепосочени ситуации, които, за щастие, доста рядко, лекарят ще определи състоянието на шийката на матката. Разполагайки с цялата необходима информация, той ще избере един или друг план за раждане и, надяваме се, ще го обсъди с вас..

В заключение бих искал да отбележа, че раждането обикновено започва вечер, през нощта или рано сутринта. Това се дължи на ежедневните хормонални биоритми. Като цяло за целия животински свят е норма женските да предпочитат да раждат, когато техните роднини спят, след което, усещайки предвестниците на наближаващото раждане, е много по-лесно да се пенсионират. Факт е, че активността на родовия процес силно зависи от това дали някой наблюдава какво се случва или женската е напълно сама в този момент..

Жената в процес на раждане, като цяло, не се различава много от никоя жена, която ражда своето дете и също се нуждае от уединение. Не ме разбирай погрешно. Когато говоря за това сходство, изпитвам голямо уважение към естествените, естествени, инстинктивни принципи на всяка жена. Всичко, което бъдещата майка е получила от обществото в резултат на възпитание и образование, при раждането най-често става ненужно и дори, за съжаление, може силно да попречи на раждането си.

Информацията за раждането, получена от фантастика, телевизионни програми или истории, публикувана в изобилие на специални форуми, може да умножи страха от раждането, което означава, че може да доведе тялото на жената до огромен стрес и дори да блокира раждането. Възпитанието на „порядъчно момиче“, което никога няма да се оплаче, може да се прояви във факта, че раждащата жена ще се срамува от тялото си, няма да си позволи дори да стене бавно, като по този начин пречи на естествения процес на раждане. Следователно най-доброто нещо, което да си кажете в началото на раждането, е:

„Скъпа, забрави всичко, което знаеш за раждането, не се страхувай от нищо и не се притеснявай! Днес вашето бебе ще се роди, а вие ще го родите и ще бъдете главните герои на сцената на живота! "

Популярни материали по темата:

 • Последни дни преди раждането
 • Подготовка за раждане. Неща, за които да помислите предварително?
 • Създаваме условия за бързо и лесно раждане
 • Аудио: Психология на бременността
 • Аудио: Всичко за болката по време на раждане

Кога и в коя седмица лигавицата напуска цервикалния канал и винаги ли е придружена от началото на раждането: как изглежда, колко излиза

Отстраняването на тапата е естествен процес на започване на раждането, което е важно да се проучи и да се знаят всички нюанси.

 1. Освобождаване на корк - предвестник на раждането?
 2. Какво представлява лигавицата на матката: нейната роля?
 3. Кога се формира и как изглежда?
 4. От какво се състои?
 5. Когато щепселът се свали по време на бременност?
 6. Отстраняване на щепсела по време на първата бременност
 7. Когато тръгва с многократни бременности?
 8. Задължително ли е, ако коркът се е отдалечил, скоро ще роди?
 9. Симптоми на изхвърляне на лигавицата от цервикалния канал
 10. Усещам
 11. Как изглежда?
 12. Норма
 13. Цветна патология
 14. Сила на звука
 15. Как се отлепва коркът - частично или напълно?
 16. Ако щепселът се е отдалечил много преди раждането, което ще бъде посъветвано от лекаря?
 17. Рискове
 18. Сексуален живот
 19. Хигиена
 20. Може ли коркът да не изчезне и раждането започва?
 21. Кога да отида в болницата?
 22. Полезно видео

Освобождаване на корк - предвестник на раждането?

Коркът има защитна функция и се сваля преди доставката.

Процесът на неговото формиране започва през първия триместър и той може да излезе напълно или частично директно при отваряне на шийката на матката.

Изписването може да премине незабелязано или да бъде придружено от изписване.

Освобождаването на слуз се извършва индивидуално и за да не се паникьосва, е важно да се знаят всички нюанси на процеса, консистенцията на тапата и как изглежда.

Какво представлява лигавицата на матката: нейната роля?

Плътният съсирек е по-често прозрачен, облачен цвят. Шийката на матката произвежда специална слуз, която блокира канала и бебето от инфекция.

Кога се формира и как изглежда?

Образува се веднага в първия период на бременността, шийката на матката се удебелява и допринася за нейното създаване. Необходимо е да се предпази бебето, изглежда като бялото на пилешко яйце, с тегло 50 ml и с размери 1,5-2 cm.

От какво се състои?

Слузта, която съставлява тапата, има следния състав:

 • Левкоцити, които изпълняват защитна функция, като неутрализират микробите.
 • Колагенови влакна, които осигуряват плътност на корка.

Външният вид на корк, обяснен от съставните му компоненти.

Когато щепселът се свали по време на бременност?

Щепселът може да излезе в различни ситуации: по време на посещение на тоалетната, душ или заедно с околоплодната течност. Женското тяло реагира по различен начин на преструктурирането на хормоните, така че времето и процесът могат да протичат по различни начини. Процесът трябва да се очаква от 38-та седмица на бременността.

Отстраняване на щепсела по време на първата бременност

От 38-та седмица на бременността, процесът на производство на прогестерон, хормонът, който е отговорен за процеса на раждане на дете, намалява. Шийката на матката започва да омеква, каналът постепенно се отваря. В този момент слузът започва да се отдалечава..

Когато тръгва с многократни бременности?

Изобщо няма значение каква е била доставката, изпускането на тапата не зависи от този фактор. Жена, която ражда за втори или трети път, може да бъде изправена пред преминаването на тапата седмица преди раждането или непосредствено преди раждането. И все пак си струва да се съсредоточим върху други предшественици на раждането - отделяне на околоплодна течност и контракции. По време на втората бременност една жена вече знае как изглежда корк и е уверена в действията си. Тя определено няма да обърка слузта с околоплодната течност. С времето коркът също може да изчезне, но родилката вече няма да се притеснява.

Задължително ли е, ако коркът се е отдалечил, скоро ще роди?

Когато слузта излезе, всяка жена чака дългоочакваното раждане на дете. Лекарите отбелязват, че процесът не трябва да се дължи на фактора за ранно раждане..

Ако тя не се е отдалечила, но други предвестници на раждането вече са проследени, струва си да отидете в болницата, където нейният външен вид вече ще се появи. Следователно всичко е индивидуално - някой трябва да чака, а някой ражда веднага.

Симптоми на изхвърляне на лигавицата от цервикалния канал

Много жени не забелязват този процес, тъй като той не причинява болка. Слузта може да се отдели дори по време на душ. Важно е да наблюдавате симптомите и да оценявате появата на слуз, защото това може да е индикатор за патология. Основният симптом е:

 1. чувства, които жената изпитва;
 2. свиване на матката със слаби битки;
 3. коремно налягане;
 4. появата на самия щепсел на части или изцяло.

Усещам

Процесът може да бъде придружен от болки в долната част на корема. Те често приличат на болка по време на менструация за жените, но в този случай лекарствата са забранени. Понякога има натиск, дискомфорт в перинеума. Проблемът е, че мнозина дори не забелязват заминаването му, така че им е трудно да отбележат дали изобщо е било.

Как изглежда?

Външно коркът прилича на гелообразна бучка слуз. Цветът може да бъде всеки - от прозрачен до жълтеникав. Ако тя тръгне веднага, тогава тя има продълговата форма, на етапи - може да има различна форма. Съставът може да съдържа малки ивици кръв.

Норма

Няма еднозначен отговор, палитрата е индивидуален момент. Цветът може да бъде от бежов до кафяв. Леки петна от кръв придават на корка лек розов оттенък. Не трябва да се страхувате, защото когато шийката на матката се отвори, малките капиляри се счупват. Такова разнообразие от нюанси е свързано с различни здравословни състояния и хода на бременността. Някой може да се разболее, някой показа патологии, които се отразяват в сянката на слузта. Жълтеникаво полупрозрачно и кафяво е по-вероятно норма, която не трябва да плаши бъдещата майка.

Цветна патология

Ако коркът излезе твърде кафяв или алено, тогава е важно да се потърси помощ по модерен начин. Този нюанс е показател за съществуващата патология. Това може да се дължи на отделянето на плацентата, което е опасно за мама и бебе. Струва си да помислите за такъв тревожен сигнал, важно е да разберете какво се случва с тялото и да се подготвите за различни ситуации.

Сила на звука

Този показател също е индивидуален, обемът на слуз варира от една лъжица до две.

Как се отлепва коркът - частично или напълно?

Коркът може да се отдели изцяло или на части. Ако излезе в един момент, изглежда като две супени лъжици в обем. Консистенцията наподобява слуз, която се появява в началото на менструацията или в края на тях, само с по-плътен обем. Ако излезе на части, тогава процесът може да отнеме цял ден..

Ако щепселът се е отдалечил много преди раждането, което ще бъде посъветвано от лекаря?

Има ситуации, при които коркът може да се отлепи дори преди общия детайл. За жените това е истинско изпитание, защото ще отнеме толкова време, докато се изчака появата на бебето. Ако слузта изчезне преди време, е необходима задължителна консултация с лекар. Той може да посъветва:

 • Изключете посещенията на басейни и открити водни тела;
 • Не се къпете, използвайте лек разтвор на калиев перманганат като хигиенен продукт;
 • Премахване на секса;
 • Сменяйте по-често бельото си;
 • Бъдете по-внимателни към тялото си и наблюдавайте предвестниците на раждането;
 • Предварително съберете нещата и документите в болницата.

Такъв режим се спазва до момента на изтичане на водите и появата на работна ръка..

Рискове

Преминаването на тапата, макар и предвестник на раждането, но процесът може да бъде и сигнал за сериозни проблеми. Помислете за основните рискове, пред които може да е изправена родилката:

 • Слузта играе защитна роля, така че има по-голям шанс за инфекция.
 • Преждевременната проява на този процес може да бъде сигнал за проява на преждевременно раждане, затова е толкова важно да обсъдите настоящата ситуация с лекаря..
 • Ако околоплодната течност започне да се оттича заедно със слузта, която се засилва при леки физически натоварвания.
 • Различните отклонения в цвета са опасни, тъй като проявата на кръв показва възможно отделяне на плацентата. Патологията е опасна за мама и бебе, затова е важно да се консултирате с лекар своевременно.

Сексуален живот

С изчезването на щепсела детето губи защита от външни фактори, така че сексът е забранен. За да предотвратите възможността от инфекция, струва си да се откажете от това удоволствие. Здравето на мама и бебе е най-ценното нещо.

Хигиена

Важно е да се обърне внимание на личната хигиена. Сменяйте по-често спалното бельо и бельото, опитайте се да не плувате в банята, използвайте душ. Когато отмивате, не насочвайте налягането на водата там; често се препоръчва за безопасност да се разрежда лек разтвор на калиев перманганат. Този подход ви позволява да неутрализирате микроорганизмите. Забранено е плуването във водни обекти, където има вероятност да бъдат открити инфекции.

От момента, в който щепселът излезе, струва си да обърнете повече внимание на хигиената и здравето на бременната жена..

Може ли коркът да не изчезне и раждането започва?

Не се страхувайте от ситуацията, когато раждането започне, а слузта все още не е тръгнала.

Контракциите могат да бъдат предвестниците.

Първо, може просто да не забележите процеса на отпушване на корк..

На второ място, коркът може да излезе заедно с околоплодните води непосредствено преди процеса на раждане..

Кога да отида в болницата?

Ако коркът се отдели, свържете се с Вашия лекар, посочете цвета и консистенцията. Специалистът ще реши дали да отиде в болницата. При липса на контракции и отделяне на околоплодна течност посещението в болницата е безсмислено. Трудовата дейност може да започне само след две седмици. Ако обаче контракциите са започнали по време на отделянето на слуз, тогава си струва да си съберете багажа и да отидете в болницата.

Когато бременната жена знае и си представи какво представлява лигавицата, тя няма да се тревожи и да разбере кога ще настъпи този процес. Познанията в тази област ще ви позволят да оцените състоянието на слуз, да определите наличието на патология, да направите полезни заключения и да започнете да се подготвяте за посещение в болницата. Актуализирайте информацията за упражненията, премахнете интимността и посещенията в банята.

В момента, в който щепселът излезе, е възможност за подготовка. Периодът започва, когато бременната жена трябва да обърне повече внимание на себе си, хигиена за безопасността на бебето. В бъдеще слушайте тялото си, което ще подава сигнали за началото на раждането..

Слизеста тапа преди раждане. Снимка, как изглежда, колко време отнема, размери, какъв цвят

Слизеста тапа, чийто вид може да се види на снимката, се образува в маточната кухина през първите седмици след зачеването и излиза непосредствено преди раждането. Появата му е нормален физиологичен процес и знак за здравето на женската репродуктивна система..

Слизестата запушалка действа като безопасна бариера, която предпазва развиващата се околоплодна течност от възможна инфекция.

Какво представлява лигавицата

Слизестата запушалка (на снимката можете да видите нейното местоположение във входа на матката) е съсирек от вискозни секрети, които се произвеждат от клетките на шийката на матката. Появява се от първите седмици на развитието на плода и изчезва непосредствено преди раждането.

С увеличаване на масата на ембриона плътността на лигавицата се увеличава. Поради постоянната активност на клетките на шийката на матката се осигурява редовно обновяване на биохимичния състав на слузта, което предотвратява развитието на стагнация и бактериална инфекция.

Слизестата запушалка съдържа антитела, които гарантират бърза реакция, ако патогенната микрофлора попадне в нейната структура от вагиналната кухина.

Поради имунния отговор патогенните бактерии не могат да проникнат в матката, да заразят феталния пикочен мехур или да провокират отхвърлянето на ембриона. Външно слизестата запушалка наподобява маса на желе, което може да има жълтеникав или напълно прозрачен вид. Допуска се малка примес на капилярна кръв.

Характеристики на лигавицата

Слизестата запушалка преди раждането, снимка на която може да бъде разгледана в Интернет, излиза самостоятелно непосредствено преди началото на изтичането на околоплодната течност. Някои жени усещат този момент и могат да видят отделящия се съсирек от слуз, докато за други този физиологичен процес остава незабелязан..

Въпреки това, всяка бременна жена трябва да знае органолептичните характеристики на лигавицата, чието освобождаване е първият предвестник на предстоящото раждане. Всички те са описани в таблицата по-долу..

ПоследователностСлизестата запушалка се различава от другите секрети на женската репродуктивна система по това, че има много висока степен на плътност. Разположен извън шийката на матката, той прилича на замразено желе или желе. Непосредствено преди самото раждане дебелината на лигавичната запушалка намалява, тя става по-течна и може да преминава през влагалището на части, наподобяващи мокро отделяне.
МиризмаНяма специфична или остра миризма. Появата му показва текущия инфекциозен и възпалителен процес, който се развива във вътрешните полови органи на жената, или са налице други патологии на вътрематочното развитие на плода.
РазмерътОбемът на лигавицата е различен за всяка жена. Това до голяма степен се дължи на нивото на половите хормони в кръвта, както и на структурните особености на органите на репродуктивната система. Средният размер на тапата е около 2-4 см дължина. Ако говорим за обеми, това е 50 мл. Бременната жена трябва да знае размера на физиологичния щепсел и да ги различава от другите видове лигавични секрети, наличието на които може да показва инфекция с бактериална инфекция.
ЦвятСмята се, че нормалният цвят на лигавицата е неговият напълно прозрачен вид или появата на жълтеникав оттенък. В медицинската практика има клинични случаи, когато в маточната кухина при жени с нормална бременност се е образувала светлокафява лигавица. Опасен знак е почерняването на тапата или придобиването на наситен сив цвят от нея. Това може да означава предстоящ спонтанен аборт или замръзване на плода. Ако бариерната слуз в маточната кухина стане яркочервена или алена, това показва отпътуване на плацентата и началото на преждевременно раждане..
Слизеста тапа преди раждане. Снимка

Качествените характеристики на лигавицата се определят от гинеколог по време на рутинен преглед на бременна жена. В случай на нормално развитие на плода и съответствието на естествената бариера с всички физиологични характеристики, пациентът не изисква допълнителни изследвания.

Ако горните параметри не съответстват на реалната картина на хода на бременността, тогава в този случай може да се наложи жената да се подложи на допълнителна диагностика.

Функции на лигавицата

Слизеста тапа преди раждането, снимка на която можете да намерите на информационните щандове в кабинета на гинеколог или акушер, действа като естествена бариера.

Освен това той има следните функции, които осигуряват нормалното развитие на детето и запазват здравето на бременната жена:

 • предотвратява навлизането на вода в маточната кухина по време на къпане на бременна жена в басейн, баня, река или открито водно тяло;
 • действа като физиологична бариера за сперматозоидите, попаднали във влагалището по време на секс, без използването на бариерна контрацепция;
 • поддържа оптималната микрофлора в шийката на матката и горната част на влагалището, предотвратявайки развитието на патогени, тъй като антителата присъстват в лигавицата;
 • преди лигавицата да напусне феталния пикочен мехур и детето да бъде изолирано от агресивното въздействие на околната среда (това е особено вярно, когато жена, която вече е родила 3 ​​или повече деца, е бременна, има зеещ вход във влагалището и широк лумен на стените му).

За много бременни жени лигавицата е вид индикатор за непосредственото начало на раждането. Жените, които са изучили добре физиологията на тялото си и контролират процеса на бременността, започват да очакват освобождаването на естествената бариера няколко дни преди планираната дата на раждане.

Причини за появата на лигавица

Образуването на лигавична запушалка е пряка последица от зачеването на дете и бързото развитие на плода. След оплождането на яйцеклетката от спермата, ембрионът се имплантира към стената на матката.

В тялото на жената започва да се произвежда специален хормон - хориал гонадотропин. Синтезира се само по време на бременност. Неговото присъствие в кръвта винаги показва първите етапи на развитието на плода..

Веднага след като нивото на хорионгонадотропин в кръвта достигне достатъчно ниво, женската репродуктивна система, както и всички други вътрешни органи, получават сигнал, че е необходимо да се възстанови работата им за бъдещата подкрепа на живота на развиващото се дете.

На 5-тата седмица от формирането на плода горният клетъчен слой на шийката на матката, разположен от вътрешната му страна, започва активно да произвежда много дебела и вискозна слуз, на основата на която се образува физиологична бариера под формата на корк. Синтезът и постоянното обновяване на това вещество не спират до последните дни от началото на раждането.

Диагностика на лигавицата

Преди да се регистрира при гинеколог, една жена се подлага на предварителен преглед от специалист в този профил. За да определи наличието на лигавична запушалка, за да установи нейния цвят, степен на плътност и предварителни размери, лекарят трябва само да извърши визуално изследване на родовия канал на пациента.

Ако според резултатите от диагнозата е намерена промяна в цвета на корк, той има твърде течен вид или има други отклонения, тогава на жената може да бъде назначено непланирано провеждане на следните тестове:

 • Ултразвукова диагностика на матката;
 • даряване на венозна кръв на нивото на женските полови хормони;
 • събиране на капилярна кръв от снопчета пръсти за клинични изследвания за общи показатели;
 • намазка от стената на влагалището и шийката на матката, за да се изключи възможното развитие на остра бактериална инфекция, разрушила структурата на запушалката;
 • сутрешна урина, която се дава сутрин на гладно с допълнителен биохимичен анализ.

Въз основа на получените резултати се формира по-нататъшен курс на лечение. Ако диагностичният доклад не съдържа сериозни отклонения от нормата в развитието на плода и промяната в цветовия нюанс или консистенцията на лигавицата е индивидуална характеристика на репродуктивната система на пациента, тогава няма нужда от терапевтични действия.

Когато лигавичната запушалка се отдели

Образуването на лигавична запушалка, както и нейното отделяне, е напълно физиологичен процес, ходът на който зависи от нивото на женските полови хормони, присъстващи в кръвта на жената. Ако бременността се развива нормално без усложнения, тогава естественото отстраняване на запушалката се случва на 38 гестационна седмица.

От този момент нататък бъдещата майка трябва да се подготви за предстоящото раждане на дете. Едновременно с изпускането на естествената бариера се появяват и други признаци за започване на раждането, които не остават незабелязани.

Ако жената е в покой, заемайки хоризонтално положение или седнала, тогава тя може да усети момента, в който щепселът излезе. Изследването на бельото разкрива изобилие от лигавични секрети. Ако щепселът е излязъл по време на душ или ходене до тоалетната, тогава в този случай жената може да не забележи излизането й, което също е нормално..

Причини за ранното излизане от лигавицата

В гинекологичната практика има случаи, когато отпадъците от лигавицата се появяват преди 38 седмици.

Ранното отделяне на физиологичната бариера може да бъде причинено от следните причини, появата на които е причинена от отрицателното влияние на патологичните фактори:

 • рязка промяна в хормоналните нива, свързана с намаляване на нивото на прогестерон в кръвта (може да бъде причинено от съпътстващи заболявания на органите на женската репродуктивна система, ендокринни нарушения, неоторизиран прием на лекарства на основата на синтетични хормони);
 • интензивен вагинален секс в края на бременността;
 • отпускане на мускулните влакна, отговорни за тонуса на вагиналните стени (такава реакция на тялото е следствие от нервно пренапрежение, преживян стрес, внезапна уплаха);
 • изтичане на околоплодна течност, чието изобилие измива лигавицата от цервикалната кухина (причината за преждевременно раждане може да бъде свързана с дисбаланс в половите хормони, възпалителни заболявания на вътрешните органи, хронични инфекции, отрицателна наследственост, стрес);
 • появата на контракции, наличието на които ще стимулира постепенното отпускане на мускулите, отговорни за тонуса на матката, което в крайна сметка ще доведе до освобождаване на лигавицата;
 • механични повреди, получени в резултат на злополука, удар в долната част на корема, неправилен гинекологичен преглед (възниква нарушение на консистенцията на лигавицата, тя става течна и постепенно изтича);
 • наличието на остри инфекциозни заболявания, които се появяват изключително в областта на гинекологията и също често се диагностицират при бременни жени (кандидоза, колпит, вагиноза).

Независимо коя от горните причини е била предпоставка за преждевременното излизане от лигавицата, трябва незабавно да се консултирате с гинеколог. Това ще ви позволи да предприемете своевременни действия, насочени към запазване на детето и предотвратяване на ранно започване на раждането..

Симптоми на освобождаване от корк

При жени, които забременяват за първи път, както и при повторно раждане, освобождаването на лигавицата се появява винаги след 38 гестационна седмица. Това е при условие, че бременността преминава без патологични усложнения. Единствената разлика е, че родилите жени имат по-гладка и еластична повърхност на вътрешната част на шийката на матката..

В тази връзка коркът се отделя бързо и излиза като единична желеобразна бучка. При жени, които забременяват за първи път, секрецията на слуз се извършва на порции, с малки примеси от кръв. Това се дължи на по-тесния лумен на шийката на матката.

Разграничават се и следните симптоми, при наличието на които се отделя лигавицата:

 • усещане за дърпащи болки в долната част на корема (важно е да се помни, че синдромът на болката не трябва да бъде остър, тъй като това не е типично за отделянето на малък съсирек от слуз);
 • чувство на дискомфорт във влагалището;
 • появата на обилно лигавично отделяне на повърхността на бельото или дамската превръзка.

Горните симптоми трябва да съвпадат с очакваната дата на раждане на детето. Ако тези признаци се появят, но здравето на жената остава същото, в рамките на 3-6 часа или 1-2 дни трябва да започнат първите контракции. Възможно е раждането да започне много по-рано..

Ако, заедно с освобождаването на лигавицата, незабавно се усещат пулсиращи контракции, тогава трябва незабавно да отидете в болницата, за да видите гинеколог.

Предотвратяване на преждевременно освобождаване на лигавицата

За да се предотврати ранното изтегляне на лигавицата и появата на преждевременно раждане, е необходимо да се спазват прости правила за профилактика, които се състоят в следните действия:

 • избягвайте интензивни физически натоварвания, не преуморявайте, водете премерен начин на живот;
 • избягвайте психоемоционално пренапрежение и стресови ситуации, за да не провокирате спазъм или внезапно отпускане на гладката мускулатура, отговорна за тонуса на матката;
 • спазвайте правилата за лична хигиена, вземайте топъл душ всяка сутрин и вечер, сменяйте бельото;
 • своевременно се консултирайте с гинеколог в случай на първите признаци на развитие на остра или хронична инфекция на вътрешните полови органи (дисбалансът на полезната и патогенната микрофлора може да доведе до разрушаване на структурата на лигавицата, да я направи по-течна и да провокира преждевременно излизане с риск от инфекция на феталния пикочен мехур);
 • не се занимавайте с вагинален секс в края на бременността или не позволявайте дълбоко проникване, а също така не забравяйте да използвате бариерни контрацептиви;
 • изключете неразрешения прием на лекарства (особено тези, които имат спазмолитични свойства, а също така съдържат естествени и синтетични хормони);
 • не плувайте в открити резервоари и басейни със студена вода, тъй като рязкото спадане на температурата може да провокира рефлекторно свиване на мускулните влакна на влагалището и шийката на матката, което ще доведе до преждевременна загуба на лигавицата;
 • не вдигайте предмети и вещи с тегло над 3 кг.

Слизестата запушалка преди раждането, чиято снимка прилича на съсирек от желеобразна маса, трябва да бъде в цервикалната кухина възможно най-дълго. За да запази здравето на детето и да го предпази от агресивни влияния на околната среда, коркът излиза няколко часа преди началото на раждането.

Какво да търсите, когато лигавицата запушва

Слизестата запушалка преди раждането, снимката на която показва външния вид на физиологичната бариера, постепенно губи предишната си плътност. Това се дължи на промяна в хормоналния фон на жената. В този случай е много важно да се прави разлика между отпадъците от лигавични секрети от загубата на околоплодна течност..

Бременната жена трябва да обърне внимание на следните ключови фактори:

 • лигавичната запушалка излиза в продължение на няколко часа, а понякога дори дни преди началото на раждането, а околоплодната течност изтича непосредствено преди началото на раждането, придружена от периодични контракции, които се засилват с отварянето на матката (по време на излизане на лигавицата запушването, състоянието на гениталния орган практически не се променя);
 • околоплодните води имат напълно прозрачен външен вид и в патологичния ход на бременността могат да станат зелени или жълти (лигавицата е с плътна и вискозна консистенция с жълтеникав, прозрачен или кафяв оттенък);
 • коркът почти винаги е бучка, наподобяваща желе, която е неподвижна и постепенно се абсорбира в прането или подложката за гащи, а околоплодните течности бързо се разпространяват по повърхността и имат висока степен на течливост;
 • лигавичната запушалка напуска маточната кухина незабавно на единична бучка или на малки части и околоплодната течност изтича в големи обеми, обилно навлажнявайки бельо, дрехи, дамски превръзки (изтичането им може да се увеличи по време на движение, клякане, кашляне).

Ако след освобождаването на лигавицата или амниотичната течност благосъстоянието на бременната жена не се влоши. Трябва да отидете в болницата и просто да очаквате раждането да започне скоро. При наличие на болезнени усещания в долната част на корема, спазми, контракции, трябва незабавно да се обадите на екипа на линейката или да отидете в медицинско заведение със собствената си кола.

Възможни усложнения

Освобождаването на лигавицата може да бъде придружено от развитието на патологични процеси в репродуктивната система на бременна жена и директно вътре в матката.

В този случай могат да се развият усложнения, които са придружени от следните симптоми:

 • лигавичната запушалка излезе много по-рано от предписаната дата на раждане на детето (до 6-7 месеца), което може да показва отделяне на плацентата и предстоящо настъпване на преждевременно раждане, последствията и протичането на които е трудно да се предвидят;
 • излизането от физиологичната бариера поради механично увреждане на вътрешните генитални органи с нарушаване на целостта на околоплодните води и изтичане на вода (в този случай разрешението за раждане трябва да се извърши възможно най-скоро, тъй като съществува висок риск от измръзване на плода);
 • изхвърлянето на щепсела е придружено от остра болка в долната част на корема и отделянето на ярко алена кръв, което не е нормален процес, може да показва вътрешно кървене, съдови нарушения или наличие на други фетални аномалии.

Всички горепосочени усложнения, които могат да възникнат при освобождаване на лигавицата, преди раждането (самата снимка на процеса на напускане на физиологичната бариера може да се види на информационни плакати в кабинета на акушер-гинеколога) са опасни и изискват спешна хоспитализация на бременна жена.

На всички етапи от развитието на плода всяка жена трябва да знае физиологичните характеристики на лигавицата, времето на нейните естествени отпадъци, отличителните черти по отношение на околоплодната течност.

С ефективен контрол на хода на бременността и прилагане на превантивни мерки, освобождаването на лигавицата се извършва не по-рано от 38 седмици, малко преди началото на раждането.

Дизайн на статията: Владимир Велики

Отстраняване на щепсела преди раждането: колко дни, колко време отнема, знаци

Щепселът в гинекологията се нарича лигавичен гелообразен съсирек, който запълва шийката на бременната жена през всичките 9 месеца. Образува се в първите дни на зачеването и излиза непосредствено преди раждането на бебето. Основната му функция е защитна, тъй като тази желатинозна бучка не позволява на микробите и инфекциите да проникнат в утробата..

Смята се, че коркът преди раждането е един от сигурните предвестници на предстоящото раждане на бебе. Всъщност всички показатели по този въпрос са много индивидуални: за някои оставя на масата за доставка, а за някои напуска тялото няколко седмици преди такова важно събитие. За да не се притеснява и да не изпада в паника, бъдещата майка трябва да си представи какво е и как да се държи по време на отделяне на слуз.

Какво е

За да не пропуснете момента на отделяне на слуз, трябва поне отдалечено да си представите какво представлява, как изглежда коркът, какъв цвят е. Това ще ви позволи да не го бъркате с други секрети и да вземете необходимите мерки навреме, за да го съберете в болницата. Изглежда различно за всички, но все пак има определени общи характеристики..

Последователност

Най-често родовата тапа е плътен, желатинов съсирек, желеобразна бучка. Това е слуз, която шийката на матката започва да произвежда, за да предотврати навлизането на инфекции в утробата. Външно много прилича на концентрирания, уплътнен протеин на обикновено пилешко яйце. При някои обаче, две седмици преди раждането, тя може да изтънее и да излезе на части. В този случай щепселът ще изглежда като оскъдно зацапване, както по време на менструация..

Размерът

За да не объркате изхода на щепсела преди раждането с други секрети, трябва да знаете колко слуз трябва да изчезне. Средно теглото му е около 50 ml, а размерът му варира от 1,5 до 2 cm.

 • Норма

Един от най-вълнуващите въпроси за бъдещите майки е какъв цвят трябва да излезе коркът преди раждането. Тук не може да има категоричен отговор, тъй като нейната палитра е представена от бежово (и дори бяло в някои случаи) до кафяво. Възможни са дори малки петна от кръвни съсиреци (те ще придадат на бучката лек розов оттенък), от което не бива да се страхувате. Това скъса малки капиляри, когато шийката на матката се отвори. Такъв различен цвят на тапата се дължи на факта, че здравословното състояние и ходът на бременността на всяка жена не са еднакви. Някой е бил болен през този период, някой има хронични патологии - всичко това се отразява в състава и съответно в сянката на слузта. Както жълтеникавият полупрозрачен, така и кафявият корк ще бъдат еднакво нормални и не трябва да плашат бъдещата майка.

 • Патология

Цветът на пренаталната слуз може да каже на жената, че последните дни на бременността са изпълнени с опасност. Ако излезе твърде наситена, тъмнокафява лигавична запушалка, по-добре е незабавно да отидете в болницата и да кажете за това. Такъв неестествен сянка може да означава изхвърляне на плацентата, което представлява заплаха за живота и на двете - на майката и на бебето. Твърде обилните, алени, яркочервени съсиреци също могат да се превърнат в тревожен сигнал: корк с кръв, ако има много, винаги е признак на една от патологиите на бременността.

Ето как може да изглежда лигавицата преди раждането: въпреки индивидуалните различия, основните й характеристики ще помогнат на жената да разбере какво се случва с тялото й и как да реагира на него. Освен това слузът изпълнява много важни функции, които ви позволяват да носите дете без патологии през всичките 9 месеца.

Функции

Когато една жена получи задръстване, тя трябва да бъде нащрек и да предприеме редица мерки, за да се подготви напълно за раждането. За да предотврати досадни грешки, тя трябва да разбере какви точно функции е изпълнявал този съсирек през цялата бременност и какво е загубило тялото със загубата си. Общ щепсел:

 • предпазва ембриона от инфекции и микроби, които могат да проникнат отвън;
 • служи като механично покритие за матката;
 • позволява на бременна жена да плува свободно в басейна и да води активен сексуален живот;
 • притежава бактерицидни свойства.

Така че това е един вид бариера, която предпазва нероденото бебе от всякакви патогенни, вредни организми от навлизане в утробата. Докато не настъпи излизането от лигавицата, жената може да бъде абсолютно спокойна и да води обичайния си начин на живот. Но щом почувства, че това се е случило, трябва да бъдете изключително внимателни, внимателни и да поемете нейните защитни функции. Защо толкова полезно вещество се отказва от всички сили и напуска тялото??

Причини за напускане

Както всеки процес, който се случва в нашето тяло, преминаването на щепсела преди раждането се дължи на определени причини. През този период хормоналният фон претърпява сериозни промени, което провокира изхвърлянето на слуз. Най-често това явление се диагностицира още на 38-та седмица от бременността. От този момент трябва да изчакате желеобразни секрети, които са един от предвестниците на предстоящото раждане на дете. За да не се притеснявате и да не изпадате в паника, по-добре е предварително да знаете защо коркът се отдалечава преди раждането и да сте готови за този процес. Основните провокиращи фактори са:

 • промени в хормоналния фон: от момента на оплождането до 38 седмици тялото произвежда прогестерон, който плътно затваря шийката на матката; но след този период хормонът вече не се произвежда и цервикалният канал омеква, постепенно се отваря, което води до изхода на запушалката, която вече не може да задържи там;
 • напрежение в мускулите на влагалището по време на секс или оттичане на околоплодната течност;
 • и обратно: тяхното отпускане, когато жената се къпе или душ;
 • опити: именно поради тази причина изтичането на щепсела преди раждането често се случва в тоалетната;
 • механична инвазия: гинекологичен преглед;
 • колпит, обостряне на инфекциозна полово предавана болест: това може да провокира преждевременно излизане от щепсела, което е непосредствена причина за търсене на медицинска помощ.

Тъй като хормоналният фон при бременни жени се променя по различен начин и организмите реагират на това далеч не е същото, е трудно да се отговори точно на въпроса колко време отнема коркът преди раждането и колко време след това се ражда бебето. При някои това се случва за 1-2 седмици, а в някои ситуации всичко се случва точно на стола за доставка. Освен това не всички млади бъдещи майки могат да уловят този момент. Следователно трябва да знаете признаците на тапа за раждане, за да реагирате правилно на нея и да вземете подходящи мерки..

Признаци

Жените трябва предварително да знаят как коркът се отделя преди раждането, за да не обърка този процес с други пренатални секрети и да не го пропусне. Тази отправна точка е важна за този период, от този момент бъдещата майка ще трябва да води по-сдържан начин на живот и да бъде изключително внимателна във всичко. Ето типичните признаци за отлепване на корк, типични за повечето случаи:

 • дърпащи, болезнени болки в много долната част на корема;
 • натиск върху долните мускули на перитонеума;
 • чувство на дискомфорт;
 • плътно, желеобразно вещество върху бельото, което може да излезе наведнъж или на части, докато наподобява менструален поток.

Много жени, които се готвят да станат майки, се интересуват дали боли в момента, когато задръстването излезе, особено тези, които имат нисък праг на болката. Някой твърди, че изобщо не усеща нищо. За някои всичко се ограничава до дърпащи болки в долната част на корема, напомнящи на менструация. И тук всичко е индивидуално. Но практически няма случаи жените да страдат много едновременно. Ако експулсирането става само с кръв, което показва проблеми с плацентата.

Малък процент от тези, които планират да станат майки, се чудят дали коркът винаги излиза преди раждането, защото понякога вече започват контракции, но този процес изглежда все още не се е случил. това възможно ли е?

Винаги ли се отпушва коркът?

Историите на жените, че те не са имали това, са погрешни. Въпросът дали всеки има тапа преди раждането има само един, единственият верен отговор: всеки. Ако тази слуз не беше там, носенето на бебе в утробата би било невъзможно поради постоянна инфекция и заразяване с патогенни микроби. Друго нещо е, че в някои случаи излиза незабелязано (в тоалетната, във ваната, когато се излива околоплодна течност). Случва се да се изхвърли в най-последния момент, когато бебето вече е родено. В това няма нищо патологично. И ако очаквате щастлив момент от ден на ден, дори не мислете дали задръстването трябва непременно да изчезне и кога ще се случи: изчакайте и се настройте само в положителен смисъл.

Друг изключително индивидуален параметър по този въпрос е времевата рамка, колко дни преди раждането и колко време отнема.

Време

Женското тяло реагира по различен начин на продължаващите хормонални промени преди началото на раждането. Следователно времето, когато и колко дълго оставя коркът, може да бъде доста удължено. Тук няма категоричен отговор.

 • Кога?

Обикновено щепселът може да излезе по всяко време, започвайки от 38-та седмица на бременността. Освен това този показател изобщо не зависи от това дали жената вече има деца или не. Както при многороден, така и при първороден, изходът на щепсела се случва приблизително по един и същ начин както по отношение на времето, така и по характеристиките.

 • Колко преди доставка?

Когато задръстването излезе, всяка бъдеща майка пита колко дни са останали преди да се роди дългоочакваното бебе. Лекарите обаче казват, че този процес не е задължителен предвестник на предстоящото раждане. След това жената може спокойно да премине още 2-3 седмици преди да роди бебе. И щепселът може да излезе точно по време на раждане, на стол.

 • За колко дълго?

Мнозина се интересуват колко време отнема коркът преди раждането: ако е цял, всичко се случва наведнъж. Единственото нещо е, че след това, през деня, могат да се наблюдават дърпащи болки в долната част на корема, както при менструацията. Ако слузта излезе на части, на съсиреци, може да отнеме няколко часа, но не повече, защото 50 мл ще излязат достатъчно бързо. Максимум един ден. В противен случай е препоръчително да се консултирате с лекар за съвет, за да избегнете опасни последици..

Ако една жена знае как да разбере, че коркът се е отлепил, в 80% тя няма да пропусне този момент и ще започне да се подготвя директно за самото раждане. Без значение колко дни остават, трябва да се опитате да предпазите себе си и бебето от непредвидени изненади.

Какво да правя?

Ако задръстването се е откъснало преди раждането, много неща трябва да се променят в живота на бъдещата майка от този момент. Тя трябва да предприеме следните мерки.

 1. Не се къпете повече. По-добре е да се ограничите до леки измивания със слаб разтвор на калиев перманганат или душ (не насочвайте потока директно към перинеума).
 2. Не плувайте от този момент в басейна и още повече в откритата вода.
 3. Откажете се от секса.
 4. Сменяйте бельото си по-често.
 5. Бъдете по-внимателни и внимавайте за предвестниците на раждането (контракции и изтичане на вода). Само когато се появят, можете да отидете в болницата.
 6. Съберете неща и документи, които ще са ви необходими в болницата.

Ако бременна жена знае какво е задръстването и когато то изчезне, няма да изпадне в паника, когато се случи. Напротив: информираността ще помогне да се направят полезни изводи, че е време да се събират нещата в болницата, не забравяйте за упражненията за раждане и отсега нататък бъдете по-внимателни към интимната зона, предотвратявайки навлизането на инфекции и микроби там.

От момента, в който се появява желеобразният съсирек, започва пренаталният период, който ще изисква търпение, сила и концентрация на внимание върху собственото тяло от бъдещата майка. Изслушайте го, за да не пропуснете нито един важен сигнал и ако имате някакви съмнения, потърсете медицинска помощ.