Многоплодната бременност не е необичайна през последните години. Много жени мечтаят да родят две или дори три бебета наведнъж, други, след като са научили, че носят близнаци, се притесняват дали могат да се справят с двойното натоварване. Как протича многоплодната бременност? От какви симптоми се определя? Кога ултразвукът ще покаже многоплодна бременност? Какви са усложненията на многоплодната бременност?

Какво е многоплодна бременност, как близнаците се различават от близнаците?

Многоплодната бременност е бременност, при която жената носи два или повече плода. Ако са 2, това е бременност с близнаци, ако 3 - тризнаци. Всяко от родените бебета се нарича близнак. Има мнение, че близнаците са деца, които имат еднакъв външен вид, но ако бебетата, родени от една и съща бременност, не си приличат, те са близнаци или тризнаци. Всъщност всички деца, родени от една майка от една бременност, се наричат ​​близнаци..

Многоплодната бременност се развива, ако:

 • оплождане на две или повече зрели яйцеклетки едновременно;
 • нетипично разцепване на оплодено яйце.

В първия случай близнаците са братски или хетерозиготни. Те могат да бъдат хетеросексуални и да приличат на всички братя и сестри. Те могат да имат една и съща кръвна група или различни.

Във втория случай се раждат еднояйчни или хомозиготни близнаци. Те са само от един и същи пол - и двете момчета или само момичета, имат почти еднакъв външен вид, една и съща кръвна група и Rh фактор.

Симптоми на многоплодна бременност в ранните етапи

Самата жена може да забележи повишена умора, повишено уриниране и запек. Тъй като тя носи не един ембрион, а два или повече, положителен резултат от теста за бременност може да бъде получен преди забавянето на менструацията. В повечето случаи обаче бременната жена не подозира, че в нея се развиват няколко бебета, до първия ултразвук.

Диагностични методи за установяване на многоплодна бременност

Най-точният метод за диагностика на многоплодна бременност е ултразвукът. Първото планирано проучване се извършва на 11-14 седмици, тъй като по това време плодовете се визуализират добре. Опитен гинеколог обаче е в състояние да установи наличието на няколко ембриони в матката на по-ранна дата. За това лекарят използва:

 • събиране и анализ на анамнеза: многоплодна бременност е възможна при наличие на близнаци и тризнаци при близки женски роднини, премахване на орални контрацептиви малко преди зачеването, лечение на безплодие с гонадотропини и кломифен, зряла възраст на жената и няколко раждания в миналото;
 • преглед на бременна жена: многоплодна бременност се посочва от големия размер на матката, отколкото би трябвало да бъде според гестационната възраст;
 • резултати от теста: нивата на hCG и плацентарния лактоген в кръвта при многоплодна бременност са 2 пъти по-високи от тези при едноплодна бременност.

Понякога първият ултразвук не открива многоплодна бременност поради остаряла апаратура, недостатъчна квалификация на сонолога и особеностите на местоположението на бебетата - едното може да прикрие другото, разположено в задната част на матката. В този случай гинекологът определя многоплодна бременност съгласно следните критерии:

 • при палпация се палпират 3 големи части на плода или повече;
 • при аускултация се разкриват няколко точки, при които сърдечният ритъм се чува ясно, разликата между сърдечната честота в тези точки е 10-15 удара;
 • при измерване с тазов метър се открива несъразмерно голяма дължина на плода с малка глава;
 • височината на маточното дъно не съответства на гестационната възраст.

Колко време ултразвуковото сканиране показва близнаци или близнаци? Как протича изследването??

Когато сте бременна с еднояйчни близнаци, диагностиката е трудна. Такава бременност може да се открие на около 7-8 седмици, когато ембрионите се визуализират добре. В този случай обаче е възможна грешка..

Ранният ултразвук се извършва по трансвагинален начин. Жената лежи на дивана по гръб, сгъва се в коленете и разтваря краката си отстрани, диагностикът поставя презерватив на вагиналния сензор и го вкарва дълбоко във влагалището.

По време на изследването сонологът определя размера на матката, яйцеклетката и ембриона, броя на ембрионите (или плодовете, ако изследването се извършва след 8-та седмица от бременността), тяхното местоположение в матката и местоположението на хориона или плацентата (след 12-та седмица). Също така се оценява развитието на бебетата, наличието или отсъствието на патологии или маркери на хромозомни аномалии.

Снимка на ултразвук на близнаци на 20-та седмица от бременността

Кога можете да определите пола на децата?

Полът на близнаците по време на ултразвук може да се определи по същото време, както при „синглите“ - на 12-та седмица. Трудностите между половете възникват, когато бебетата са обърнати един към друг и припокриват гениталиите си. Полът на децата може да бъде точно определен чрез кордоцентеза (вземане и анализ на кръвта на пъпната връв на бебето), но тази инвазивна процедура никога не се предписва, за да задоволи любопитството на родителите..

Възможни усложнения, които могат да бъдат открити чрез ултразвук

Многоплодната бременност често има усложнения, въпреки че не всички от тях представляват сериозна опасност за бебетата и майките. Най-често ултразвукът открива следните патологии:

 • многоводие;
 • малко телесно тегло на децата;
 • изоставане от всички, няколко или едно бебе в развитие;
 • смърт на един от плодовете.

Също така, по време на проучването се определя позицията на плодовете. Това е особено важно преди раждането, тъй като може да повлияе на избора на начин на раждане. Възможни местоположения на близнаци в матката:

 • надлъжна (88% от случаите) в дясната и лявата част на маточната кухина с цефалично предлежание на двата плода (45%), главна и тазова (43%), тазова (6%);
 • надлъжно и напречно положение (5,5%);
 • напречно положение на двата плода (0,5%).

В зависимост от установените усложнения се взема решение за по-нататъшното управление на бременността, метода и времето на раждането. Раждането с многоплодна бременност обикновено започва по-рано от датата и се усложнява от отслабването на раждането и неправилното положение на децата. Това е основата за хоспитализация на жена, бременна с две или повече бебета, 2-3 седмици преди очакваната дата на раждане.

Типични признаци на близнаци

Кога се увеличава възможността за близнаци?

Американски учени стигнаха до заключението, че възможността за раждане на близнаци се увеличава с възрастта. Рязкото нарастване на раждаемостта на близнаците е пряко свързано с факта, че американските жени не се стремят да имат деца рано. По тази причина възможността за раждане на близнаци се увеличава след 35, а след 50 тази възможност е още по-голяма..

Възможността за раждане на близнаци също се увеличава, ако сте прибегнали до метода за изкуствено осеменяване.

Освен това, ако във вашето семейство някой (или майка ви, или баба ви, или прабаба) са имали близнаци или близнаци, вие имате шанс също да родите близнаци или близнаци..

8 симптоми, които могат да показват, че има вероятност да имате близнаци:

1. Вие сами чувствате, че носите повече от едно дете.

В този случай не пренебрегвайте интуицията или мечтите. Повечето майки, които са родили близнаци, казват, че от самото начало се чувстват, че очакват повече от едно дете..

2. По-вероятно е да почувствате гадене или да не се чувствате добре сутрин.

3. Други типични симптоми на бременност обикновено са по-тежки..

Всъщност много майки, които очакват близнаци, имат изразени симптоми, които се появяват по време на бременност, най-вероятно това се дължи на излишния хормон, който имат. При близнаци бременните жени изпитват постоянно чувство на глад, умора и често ходят до тоалетна. Във втория триместър бременните жени могат да получат задух, краката и ръцете им често се подуват, има нетипично наддаване на тегло и плодът непрекъснато се движи. Доста често се наблюдава анемия или дефицит на желязо при носене на близнаци или близнаци.

4. Напълнявате бързо през първия триместър на бременността.

Бързото наддаване на тегло може да е първият и най-очевиден признак, че очаквате близнаци или близнаци..

5. Имате леко повишено съдържание на алфа-фетопротеин.

Алфа фетопротеинът е протеин, който се произвежда от бебето, докато расте и се намира в кръвта на майката. Нивото на този протеин може да се увеличи, ако жената носи повече от едно дете. Обикновено този протеин се тества 16-18 седмици след последната менструация..

6. Ако Вашият лекар Ви каже, че нивото на hCG бързо се повишава..

Говорим за хормон (човешки хорион гонадотропин), който е необходим по време на бременност, докато плацентата се развие. Като правило, при жените, които очакват близнаци, през първата седмица от бременността съдържанието на този хормон се удвоява на всеки два до три дни..

7. Ако Вашият лекар по време на прегледа е чул ударите на две сърца в плода.

Лекарят може да установи биенето на две отделни сърца още на 12-та седмица от бременността, а до 28-та седмица дори може да различи 2 глави, части от тялото при изследване на корема.

8. При изследване с ултразвук резултатът е положителен.

Ултразвукът може да определи наличието на близнаци още в много ранните седмици на бременността.

Какви признаци говорят за бременност с близнаци и какво да очаквате за жена с многоплодна бременност?

Близнаци от зачеването до раждането: двойна радост

Многоплодната бременност е рядка. Шансът да забременеете с естествено зачеване е по-малко от 1%, въпреки че с развитието на репродуктивните технологии, по-специално IVF, броят на родените близнаци се е увеличил. Това се дължи на особеността на хормоналната подготовка на тялото на бъдещата майка за зачеване..
Трудностите идват преди раждането на близнаците. Многоплодната бременност в гинекологията априори се счита за сложна. Това е двойно бреме върху тялото на майката, това е голям шанс за спонтанен аборт, отлепване на плацентата, преждевременно раждане и недохранване на бебета при раждането. Ето защо многоплодната бременност изисква внимателно наблюдение, чести прожекции и отговорно отношение на бременната жена към нейното здраве..

Фактори на възникване

Не всяка жена може да роди повече от едно дете за една бременност. Медицината разглежда факторите, влияещи върху възможността за многоплодно раждане:

 • раса,
 • възрастта на майката,
 • наследственост.

Състезание

за африканските народи води до чести раждания на близнаци, докато в Азия това явление е доста рядко.

Наследствено предразположение

до многоплодна бременност принуждава жените през поколение да раждат няколко деца наведнъж.

Раждане, свързано с възрастта

също създават предразположение към многоплодна бременност.

Бременност с близнаци, близнаци: когато е възможно

Един от най-честите сценарии за настъпване на многоплодна бременност е поставянето на няколко оплодени яйцеклетки наведнъж в маточната кухина по време на IVF. Това увеличава шансовете поне един от ембрионите да бъде фиксиран в маточния ендометриум. Следователно, в резултат на IVF, два, три или повече ембриони често се развиват в матката едновременно..

Бременността с близнаци също протича естествено. Шансовете за многоплодна бременност се увеличават при жена, която е претърпяла хиперстимулация на яйчниците. В резултат на тази процедура няколко яйца могат да узреят едновременно. Ако в семейството е имало близнаци, вероятността от зачеване на близнаци също се увеличава..

Статистиката показва по-висок шанс за зачеване на близнаци при жени след 30 години, както и при жени, които вече са родили близнаци.

Видове многоплодна бременност

Има два механизма за възникване на многоплодна бременност. Първият сценарий е едновременното узряване на две или повече яйца. Обикновено във всеки цикъл само едно яйце се освобождава от десния или левия яйчник.
Но системата може да се провали, в резултат на което две яйцеклетки навлизат едновременно в матката. Веднъж оплодени, тези яйцеклетки се прикрепват в различни области на матката и в бъдеще всеки от ембрионите ще има своя собствена плацента. Такива близнаци се наричат ​​братски, те носят различен набор от гени и могат да бъдат противоположен пол..

Вторият сценарий включва узряването на едно яйце, неговото оплождане, след което зиготата се разделя наполовина. В зависимост от етапа, на който се случва разделението, близнаците могат да имат един или два фетални пикочни мехура. Плацентата при такива близнаци може да е често срещана или всеки плод може да има своя.

Класификация на многоплодна бременност

При решаването на тактиката на такава бременност и раждане зигозността, хорионичността и броят на околоплодните кухини са от голямо значение. Зигота е клетка, образувана от сливането на яйце със сперма и съдържа двоен пълен набор от хромозоми. Хорионът е една от трите (външни) мембрани на плода. Амниотичната кухина е кухина, ограничена от водна мембрана (амнион) и изпълнена с околоплодна течност.

Монозиготен

В съответствие с броя на плодовете бременността се отличава с близнаци, тризнаци и др. Около 30% от близнаците се формират от едно оплодено яйце. Впоследствие в резултат на разделянето му се развиват две подобни структури, които имат способността да се развиват самостоятелно, индивидуално. Този тип близнаци се наричат ​​монозиготни или идентични, а децата се наричат ​​близнаци. Те имат един и същи пол, цвят на очите и косата, модел на кожата на пръстите, кръвна група, позиция и форма на зъбите..

Бизиготичен

Едновременното узряване и освобождаване на две или повече яйцеклетки може да се случи както в един яйчник, така и в двете по време на един менструален цикъл. Бизиготичните или двуезични ембриони се развиват от две оплодени яйцеклетки и представляват средно 70%. Децата се наричат ​​„близнаци“. Те могат да бъдат еднополови или хетеросексуални, с еднакви или различни кръвни групи и да бъдат в една и съща генетична връзка. В случаи на по-голям брой (тризнаци, четворки и др.) Са възможни както монозиготност, така и дисиготичност в различни комбинации.

Всеки от двойните плодове има свои хориални / плацентарни и амниотични мембрани. Всеки ембрион има своя собствена плацента. По този начин между двата ембриона се образува четирислойна преграда, състояща се от участъци от две хорионни / плацентарни и две амниотични мембрани. Следователно такива ембриони в класификацията се наричат ​​ди- (или би-) - хориални, диамниотични дизиготни близнаци.

Образуването на еднояйчни близнаци се случва в ранните етапи на развитие, разделяне и трансформация на оплодено яйце и зависи от времето на тези процеси:

 1. Ако разделянето на яйцеклетката се случи през първите 72 часа, считано от момента на оплождането, т.е. преди образуването на вътрешния клетъчен слой и промяната в клетките на външния слой на яйцеклетката, тогава се развиват два хориона и две амниотични кухини. В резултат на това се образуват дихориални, диамниотични монозиготни близнаци, при които е възможна една плацента, образувана от сливането на две плаценти или две отделни плаценти.
 2. Ако разделянето на ооцитите се случи в рамките на 4-8 дни след оплождането, когато образуването на вътрешния клетъчен слой вече е приключило и хорионът е започнал да се образува от външния слой, но околоплодните мембрани все още не са положени, тогава всеки ембрион ще се развие в отделна околоплодна кухина По този начин ембрионите с отделни водни торбички ще бъдат заобиколени от един общ хорион, в резултат на което се развиват диамниотични, монохориални монозиготни близнаци.
 3. Ако полагането на околоплодната мембрана вече е станало по време на отделянето на яйцеклетката, което обикновено се случва на 8-ия ден след сливането на яйцето със спермата, това ще доведе до развитието на ембриони с обща водна торбичка и един хорион - моноамниотични, монохориални монозиготни близнаци.
 4. Разделянето на оплодено яйце на по-късна дата (след 13 дни), когато ембрионалният диск вече се е формирал, ще бъде само частично. Това ще доведе до развитието на близнаци, слети заедно..

Най-лесният начин да определите дали сте идентични или измамник е да бъдете прегледани от акушер след раждането на деца. Разделението между близнаци се състои от две водни (амниотични) мембрани, а между "близнаците" - от четири: две амниотични и две хорионни.

Как се извършва оплождането


Братските близнаци се произвеждат, когато две яйцеклетки са оплодени с различни сперматозоиди. Този процес може дори да не е еднократен - например една от яйцеклетките вече е влязла в маточната кухина и е била оплодена там, а втората е влязла във фалопиевата тръба от яйчника седмица по-късно и е срещнала сперма след друг полов акт. Такива близнаци се различават леко в развитието си, това е особено забележимо в ранните етапи, когато едно оплодено яйце на ултразвук изглежда значително по-голямо от другото.
Когато се заченат еднояйчни близнаци, настъпва обичайното оплождане на една яйцеклетка с една сперма. По-нататъшният процес на разделяне на оплодена зигота на две все още не е напълно проучен, механизмът и предишните фактори са неясни..

Първи симптоми


Кръвен тест за желязо и протеини

Признаците за бременност с близнаци в ранните етапи ще дадат възможност на жената да се подготви за появата на бебета. Има прояви, които медицината определя. И има симптоми, които самата жена изпитва.

 1. Медицински преглед. Лекарят отбелязва увеличената матка няколко пъти. Параметрите не съответстват на едноплодна бременност. От 9 седмица лекарят може да приеме след преглед, че жената ще има близнаци.
 2. HCG анализ. Цените ще бъдат много високи.
 3. Кръвен тест за желязо и протеини. Съдържанието на първия елемент ще намалее, а вторият индикатор ще се повиши няколко пъти.
 4. Лекарят ще потвърди развитието на близнаците с вътрешен акушерски преглед.
 5. Слушането на сърдечния ритъм ще ви позволи да чуете два удара.
 6. За да се изключи и най-малката грешка, при съмнение за близначна бременност лекарите изпращат пациентите на ултразвуково изследване. Това е най-точният и надежден метод на изследване. С негова помощ лекарите получават данни за размера на плода, възможни патологии. Също така, ултразвукът ви позволява да получите надеждна информация относно идентична или различна бременност.

Освен това лекарите предписват на жените да бъдат изследвани за алфа-фетопротеин. Изследването се извършва през втория триместър. Специалистите получават информация за съществуващия риск от развитие на фетални аномалии. Медицинската статистика показва, че бременните близнаци имат не само положителни показатели, те са надценени.

Как да се определи в ранните етапи

Най-важният и точен определящ фактор за многоплодна бременност буквално седмица след закъснението е ултразвукът. Лекарят на ултразвук може да наблюдава две фетални яйцеклетки в маточната кухина - на монитора те изглеждат като кръгли светлинни петна. След 5-тата седмица на бременността към визуалния контрол се добавя слушане на два сърдечни удара.

Опитният гинеколог също може да открие многоплодна бременност чрез ръчен преглед на около 7-8 седмици. Матката расте много по-бързо и дъното й е по-високо, отколкото в подобен период на едноплодна бременност. Въпреки това ръчният преглед не винаги е точен и зависи от пристрастни фактори. Например, жена, която е родила, може да има първоначално по-голяма матка от тази на жена, която не е родила..

Признаци в ранните етапи без ултразвук: различават ли се симптомите на множество плодове от обичайните


Един от класическите признаци на многоплодна бременност е ранната токсикоза. Обикновено това неприятно състояние настига бременната жена не по-рано от 8-та седмица, но близнаците започват да влияят по-рано на хормоналната система на майката. Вече от 6 седмици бъдещата майка на близнаци може да бъде преследвана от тежко гадене с повръщане.

Признаци

Народните поличби се препоръчват да слушат сънища и странни съвпадения. Най-често споменаваният признак е, че ако в яйце попадне двоен жълтък, това са близнаци. На сън могат да сънуват двойни комплекти или предмети: например, една жена може да сънува, че пробва два чифта обувки или че купува два велосипеда наведнъж.

Пийте чай от две чаши наведнъж или помийте пода с две метли наведнъж - до бременност с близнаци.

Популярният слух казва, че еднополовите близнаци са сигурен знак, че следващата жена ще забременее с близнаци. Ако близнаците са родени от различен пол, тогава по-късно жената няма да роди близнаци..

Ниво на HCG


HCG - човешки хорион гонадотропин - започва да се секретира от ембриона почти веднага след фиксирането му в маточната кухина, т.е. 6-8 дни от зачеването. При многоплодна бременност индикаторът на hCG е два пъти по-висок от този при единична бременност и се удвоява на всеки три дни до 12 седмици, след което процесът на екскреция на hCG изчезва.
На 4-та - 5-та седмица показателите на hCG с многократна вариабилност са средно 100 000 mU / ml. В зависимост от характеристиките на тялото на съпругата и хода на бременността, диапазонът от показатели по това време варира от 5000 до 160 000 IU / ml. В рамките на една седмица показателят hCG достига 200 000 IU / ml и достига своя връх до 11 седмици. На 11-12 седмица нивото на hCG при близначна бременност може да достигне 600 000 IU / ml.

Факт 4: сутрешното гадене може да бъде два пъти по-лошо при жени, които са бременни с близнаци


Една от причините за сутрешното гадене е високото ниво на хормона hCG в кръвта. В случай на бременност с близнаци, нивото на този хормон е повишено. Ето защо жените, които очакват близнаци, са по-склонни към сутрешно гадене през първия триместър. Добрата новина е, че както в случай на едноплодна бременност, токсикозата напълно изчезва до 12-14 седмици..

Това обаче не е всичко. Според Монга бременните жени с близнаци са по-склонни да се оплакват от болки в гърба, безсъние и киселини. Освен това са по-склонни към анемия и следродилен кръвоизлив..

Характеристики на хода на многоплодна бременност

Бременността с близнаци се различава по своето развитие от едноплодната бременност. На първо място, това се дължи на двойното натоварване на тялото на майката още от първия триместър на бременността. Хормоналният фон прави бременната жена склонна към остра токсикоза, хронична умора. Имунитетът спада значително. Такава бременна жена се нуждае от повече почивка, сън, ограничаване на стресови ситуации.

Към края на бременността носенето на близнаци може да бъде сериозно предизвикателство за майката. Огромният корем затруднява движението, става неудобно дори да лежиш.

Бременните близнаци често се оплакват от нарушения на съня. Тревожността преди раждането, която също се усложнява от многоплодна бременност, само влошава нервното състояние.

Опасни периоди

 1. Най-трудният период за развитие на близнаци е първият триместър. Приблизително 20% от многоплодните бременности завършват с намаляване на един от ембрионите до 12 седмици. Едно от бебето по някаква причина получава по-малко хранене и спира да се развива. Мъртвият ембрион се абсорбира в маточната кухина.
 2. Шансът за смърт на едно на две бебета намалява значително след 14 седмици, но това е възможно през втория и третия триместър. Когато един от близнаците умре през втория триместър, се образува така нареченият „хартиен плод“.
 3. Вторият критичен период за близнаци чака период от 18-22 седмици. Има висок риск от отлепване на плацентата. Поради двойното натоварване по това време често се развива истмично-цервикална недостатъчност - шийката на матката се съкращава и отваря. В този случай на шията се поставят шевове или се инсталира специален песар, който ще го предпази от отваряне до края на бременността..
 4. Следващият критичен период за раждане на близнаци настъпва на 28 седмици и продължава до 32-34 седмици. По това време често се случва преждевременно раждане. С признаци на наближаване на раждането, схващащи болки, критично скъсяване на шийката на матката, жената е хоспитализирана и се дава дексаметазон за отваряне на белите дробове на децата. Ако раждането се случи по това време, има голям шанс да спаси живота на близнаците..
 5. В допълнение към риска от спонтанен аборт възниква късна гестоза. Това състояние е опасно не само за плода, но и за майката. Храненето на плацентата е нарушено, бебетата могат да получат недостиг на кислород, което води до забавяне на вътрематочния растеж до смъртта на двамата близнаци. Бременната жена страда от хипертония. Ако прееклампсията се остави без надзор и не се лекува, може да се развие опасно състояние - прееклампсия, преминаваща във фатална еклампсия. Започват спазми на скелетните мускули, възникват внезапни скокове на налягането, по време на които може да се спука голям мозъчен съд.

Усложнения


При многоплодна бременност лекарите излагат жената на особен риск за бременност и раждане. Ако една жена е имала някакви заболявания преди бременността, тогава по време на бременността на близнаци те се влошават. С особено внимание се изследват сърдечно-съдовата система, бъбреците, черния дроб, стомашно-чревния тракт - тези системи и органи дават усложнения най-често.
Процентът на усложненията при многоплодна бременност достига 85%. Най-често срещаното опасно състояние е гестозата с различна тежест през всички периоди, предлежанието на плацентата. Заплахата от прекъсване се диагностицира при половината майки на близнаци. Желязодефицитната анемия също се диагностицира при всяка втора бременна жена. Многоводие след 18 седмици се диагностицира при 5% от бременните близнаци.

Когато коремът започне да расте

Във всеки случай коремът расте по различен начин и това зависи от много фактори:

 • Прикрепване на плацентата. При плацентацията по задната част на матката коремът расте по-късно и изпъква по-малко.
 • С развита коремна преса силните мускули ще задържат по-дълго изпъкналостта на корема.
 • Брой предишни бременности. При втората и третата бременност коремът, като правило, започва да расте по-рано и стърчи повече, отколкото при първата.
 • Набор на мама. При високите и големи жени коремът става забележим по-късно..

Ако обобщите всички тези фактори, можете да предскажете, че при многоплодна бременност коремът ще стане забележим за период от 10 до 16 седмици. По-често интензивният растеж на корема започва след 14 седмици..

Когато се предписват изследвания


Когато се регистрира, лекарят обикновено предписва да се подложи на специализирано изследване и да вземе тестове в рамките на 8-10 седмици. Ако обаче се подозира многоплодна бременност, лекарят може да назначи ултразвуково сканиране дори преди първия скрининг (който се провежда на 12 седмици). Ако в маточната кухина се открият две фетални яйцеклетки, на жената се препоръчва да премине възможно най-скоро всички тестове, за да се изключи заплахата от прекъсване на бременността.

Когато се вижда на ултразвук

Ултразвукът може доста точно да покаже наличието на две фетални яйцеклетки още от 5 седмици. Въпреки това, поради "синдрома на изчезналите близнаци", когато един от ембрионите спре да се развива, по-близо до 10-12 седмици, ултразвукът може да покаже само един ембрион.

Бременност след цезарово сечение

След цезарово сечение бременността с близнаци може много да разтегне шева (особено ако е твърде тънка) в по-късните етапи. Такава бременност изисква внимателно наблюдение, особено бременност с близнаци, настъпила скоро след цезарово сечение.

На по-късна дата има голяма заплаха от скъсване на шева. При първите предупредителни знаци се извършва спешно цезарово сечение. Естественото раждане на близнаци след цезарово сечение не се практикува, тъй като има твърде много рискове.

След IVF

Вероятността да забременеете с близнаци след процедурата за ин витро оплождане при презасаждане на няколко ембриони е 20% - това се отнася за близнаци близнаци. Вероятността да имате монозиготни близнаци с IVF е толкова ниска, колкото при естественото зачеване и е само 1%.

Повторна бременност с близнаци


Ако една жена вече е родила близнаци, по-вероятно е следващата бременност също да бъде многоплодна. Лекарите свързват това с промяна в хормоналния фон на жената, с преструктурирането на нейните системи по време на бременност с близнаци. Така шансовете за успешно раждане на две деца наведнъж в бъдеще се увеличават..

Потенциални рискове и усложнения

Носенето на близнаци е сериозно изпитание за жената. Рискът от усложнения при тези пациенти е по-висок, отколкото при едноплодна бременност. Потенциалните последици се класифицират според времето на настъпване. Те могат да бъдат:

 • вътрематочна;
 • перинатална;
 • след раждането.

Специфични вътрематочни усложнения

Тази категория последици се появява дори по време на бременност с близнаци, когато бебетата се развиват. Специфичните вътрематочни дефекти включват:

 • обратна артериална перфузия;
 • заплахата от спонтанен аборт;
 • сливане на деца (сиамски близнаци);
 • хромозомно заболяване при едно от бебетата;
 • фетално-фетален синдром на кръвопреливане;
 • вродена "деформация" на едно от бебетата;
 • анембриония - феноменът на смъртта на един от близнаците;
 • антенатална смърт на един плод.

Перинатална

По време на раждането могат да възникнат усложнения при многоплодна бременност. Тук смъртността е висока - около 5 пъти по-висока в сравнение с раждането на един плод. Други сериозни усложнения в перинаталния период са:

 • хипоксия на един или два плода;
 • бавна дилатация на шийката на матката;
 • аномалия на труда;
 • преждевременно отлепване на плацентата (особено за второто бебе);
 • кървене по време на отделяне на плацентата.

Следродилни рискове за майка и близнаци

Поради високия риск от усложнения, бременността с близнаци се счита за гранично състояние между норма и патология. Дори след раждането майката и бебетата са изложени на риск. Жената има висок риск от кървене, възпаление на маточната кухина (ендометрит) или забавяне на нейното свиване (субинволюция). Родилката се наблюдава още 2 часа след раждането. При необходимост се прилагат редуциращи матката агенти.

Многоплодна бременност по седмици: развитие на плода и промени в тялото на жената

Ако здравето е добро, бременната жена трябва да ходи много на чист въздух (но не и до умора), да се храни правилно, да се опита да яде повече протеини, пресни зеленчуци и плодове. Избягвайте стреса, конфликтните ситуации. Ако почувствате някакво влошаване, незабавно посетете Вашия лекар.

Ранни дати до 12 седмици

През първия триместър се полагат всички жизненоважни органи. На 8 седмица се образува нервна тръба, ултразвукът може ясно да чуе сърдечния ритъм на две сърца. По времето на 10 седмици матката вече е над малкия таз и по размер на матката, с ръчен преглед, може уверено да се говори за многоплодна бременност. До 12 седмици плацентата е добре оформена, вероятността от спонтанен аборт се намалява няколко пъти. Ако по това време все още се открият два сърдечни ритъма на ултразвука, няма нужда да се страхувате, че ще настъпи намаляване на един от близнаците. Размерите на бебетата по това време са около 5 сантиметра.

14-15 седмици

На 14-15 седмица настъпва рязък растеж на матката, майката може да има болка в долната част на гърба и връзки, разположени в долната част на корема. Очното дъно на матката вече е на 3 сантиметра над пубиса. До 15 седмици височината на близнаците се увеличава до 10 сантиметра, а теглото е 50-60 грама.

21-22 седмици

На 21 седмица майката вече добре усеща тръпките на бебетата си, въпреки че засега те се чувстват като леко гъделичкане. По това време бебетата вече са формирали отделителна система, те могат да уринират в околоплодната течност. Костите стават по-здрави. Косата се появява на главата.
На 22 седмици е планирано ултразвуково сканиране за бъдещи майки на близнаци. Средното тегло на бебетата по това време е около 400-500 грама. Един плод често е малко по-голям от другия, но не бива да се притеснявате за това. Хипотетично, по време на раждането по това време е възможно да се спаси животът на бебетата, но докато те са готови да се срещнат с външния свят и преждевременното раждане може да доведе до тяхната смърт или сериозно увреждане.

23 седмица

През този период бременната жена често развива анемия и оток. Лекарят отново предписва тестове и преглед на специалисти. До отпуск по майчинство има още 3 седмици, но голям корем вече пречи на лесното движение, става трудно да се изпълняват работните задължения и умората се увеличава. В тази връзка много лекари препоръчват да лежите за този период, за да спестите.

34 седмица

На 34 седмици всеки от близнаците тежи средно 2 кг. Височината им е около 40 сантиметра. Бебетата се чувстват тесни в стомаха си, те се движат по-малко и се приготвят за ранно освобождаване. Коремът с многоплодна бременност се спуска по това време.

Признаци на бременност с близнаци

Жената може да подозира, че е бременна с близнаци на ранен етап. Тестът показва положителен резултат за първи път. Такова необичайно състояние се определя и от следните признаци:

 1. Токсикоза с близнаци. Започва по-рано и продължава по-дълго, до около 16-17 седмици. Жената се чувства по-трудно. Токсикозата е придружена от повръщане, повишена умора.
 2. Бързо покачване на теглото на бъдещата майка. Телесното тегло се увеличава много по-бързо от първите седмици, поради което жената трябва стриктно да следи диетата си.
 3. Корем с близнаци. Поради растежа на две бебета наведнъж, той започва да расте по-рано. Размерът на матката на 12 седмици вече почти достига пъпа (с единичен изпъкнал само леко изпъква над пазвата). Поради близкото представяне на плодовете, жената усеща движението по-рано.
 4. Гестоза и анемия. При многоплодна бременност тези състояния се диагностицират в половината от случаите. Това се дължи на увеличаване на обема на циркулиращата кръв и плазма. За профилактика на анемия се предписват лекарства, съдържащи желязо.
 5. Подуване и задух. Поради голямото натоварване на всички органи е трудно да се издържат близнаци без усложнения. Изместването на диафрагмата нарушава белите дробове, причинява задух, оток и умора. Поради голямото натоварване рискът от разширени вени е голям.

Краен срок за многоплодна бременност: кога да се роди?

Многоплодната бременност се различава от нормалната бременност в много отношения. Майката Природа, като се грижи за бебетата и техните майки, обикновено насочва раждането да започне преди 40 седмици. Следователно, въпреки че теглото и височината на близнаците обикновено са по-малки от тези на обикновените деца, дробовете им се отварят по-рано..

Предвестници на раждането

Първият предвестник на раждането е пролапсът на корема. Жената забелязва, че й е станало по-лесно да диша, тъй като налягането на матката върху диафрагмата е намаляло. Но от момента на пролапса на матката до раждането може да отнеме до две седмици.
Тазовите кости и кръста могат да започнат малко преди раждането. Връзките се разминават, за да улеснят раждането на бебетата. Необичайното отделяне може да се окаже слузеста запушалка - този предвестник означава, че от няколко жътви до няколко часа остават преди раждането.

Коя седмица се счита за доносена

Близнаците се считат за доносени от 37 седмици, въпреки че повечето близнаци се раждат преди тази дата. Обикновено близнаците са доста жизнеспособни, започвайки от 34 седмици - това означава, че след раждането те нямат проблеми с дишането и са в състояние сами да сучат гърдите на майка си..

Тегло и ръст на децата по време на раждане

Теглото на близнаците ще зависи от срока на раждането, но средно теглото на близнаците е 2000-2500 грама с височина около 40 см. Дори близнаците, доносени преди 38 седмици, което е много рядко, тежат по-малко от обикновените бебета. По това време теглото на близнаците достига 3000 - 3200 кг.

Възможно ли е естествено раждане


Възможността за естествено раждане зависи от представянето на близнаците в матката. Главно представяне и на двамата близнаци се случва само в половината от случаите. Само с такова представяне лекарят може да препоръча бременна жена да роди сама. Изборът на метода на раждане също се влияе от състоянието на плацентата..
Ако жената носи монохориални близнаци (които имат една плацента за двама), тя не трябва да ражда сама, тъй като има голяма вероятност за отлепване на плацентата по време на раждането.

Кога се предписва цезарово сечение?

Цезарово сечение се назначава недвусмислено, когато един от плодовете е в неправилно положение - напречно или тазово. Ако теглото на близнаците е твърде малко - до 1800 грама - не се препоръчва естествено раждане, за да се избегне рискът от хипоксия за бебета.

Показанието за цезарово сечение е сериозно състояние на майката, например оток с късна гестоза, хипертония.

При предлежанието на плацентата се извършва тесен таз на майката, полихидрамнион, вътрематочна хипоксия, хирургично раждане.

Възможно ли е зачеване преди менструация

По време на стандартен месечен цикъл (28 дни), овулацията настъпва в средата на 13-15 дни. Сперматозоидите запазват своята жизнена активност в продължение на 3 дни, яйцеклетката - 24 часа. Оказва се, че благоприятните дни за зачеване са 3 дни преди овулацията и 4 след нея..

Съществуват обаче редица нюанси, които могат да оспорят тази истина:

 • с нестабилен, нестабилен месечен цикъл, овулацията може да измести границите си до началото на менструацията;
 • някои жени имат втора овулация, за която не знаят (дори 1 ден преди менструация);
 • можете да забременеете няколко дни преди менструация, докато приемате контрацептиви: случайно забравете да вземете хапче (лекарствата пречат само на въвеждането на яйцеклетката в матката и не се срещат със сперматозоидите).

Промяна в менструалния цикъл е възможна по причини:

 • прехвърляне на стрес;
 • промени в климатичните условия;
 • чрез прехвърляне на инфекциозни заболявания;
 • поради хормонални нарушения.

Препоръки на лекаря


На първо място, бременната жена трябва да осъзнае сериозността на своето положение. Многоплодната бременност в половината от случаите завършва със спонтанен аборт или преждевременно раждане. Ето защо е наложително да преминете всички рутинни тестове, да се наблюдавате редовно и да информирате гинеколога си за всички промени в здравето..
От самото начало на многоплодна бременност на бъдещата майка се показва сексуална почивка.

Бременността с близнаци е много трудна за тялото, но във вашите сили е да се отнасяте възможно най-внимателно през този период. Близнаците са трудна работа за родителите, но те също са огромна радост. Подобна възможност е много рядка, така че шансът да станеш майка на две прекрасни бебета наведнъж е истински успех..

Възможна ли е менструация след зачеването?

Първото нещо, на което жените, които искат да забременеят, обръщат внимание е липсата на менструация навреме, забавяне на цикъла.

В края на краищата, развитието на събитията след освобождаването на епидидима на яйцеклетката може да продължи по два начина:

 1. Ооцитът се опложда, когато срещне спермата, и прониква в маточните слоеве за развитието на бременността.
 2. Оплождането няма да настъпи, тогава цялото съдържание на матката ще бъде освободено заедно с менструацията.

Има обаче редица причини, поради които менструацията може да продължи след зачеването:

 • с проява на генетични нарушения при плода или майката;
 • с хормонални нарушения, когато бременността е прекъсната;
 • ако има аномалии в развитието на ембриона;
 • със заплаха от спонтанен аборт;
 • когато плодът замръзне;
 • с недостатъчност на "жълтото тяло";
 • ако мястото на въвеждане на яйцеклетката е избрано неуспешно;
 • с извънматочна бременност.

Първият триместър е най-опасен от гледна точка на спонтанен аборт.

В допълнение към патологичните случаи на проява на менструация след зачеването са възможни естествени, но редки предпоставки за такива събития:

 • обикновено яйцеклетката достига матката за 2-3 дни, но има случаи, когато това отнема до 2 седмици (тогава периодът преминава навреме);
 • в същото време от придатъците излизат 2 яйца: едното е оплодено, а второто не;
 • оскъдно оцветено отделяне може да бъде, когато зиготата се въведе в маточните слоеве;
 • възможни са леки хормонални смущения, които не представляват заплаха за плода;
 • шийката на матката кърви от ерозия;
 • кървене от влагалището може да се наблюдава след гинекологичен преглед, полов акт, спринцовки, които не представляват заплаха за бременност.

Въпреки дори наличието на някои неудобни признаци по време на бременност, особено в ранните й стадии, за жената това е времето, което тя си припомня през целия си живот.

Дизайн на статията: Е. Чайкина

Многоплодна бременност: 10 признака, че се раждат близнаци

Какво щастие! Разбрахте, че сте бременна!

Ако наследствеността или ин витро оплождането са посяли надежда за близнаци във вас, тогава искате да знаете за такова щастие възможно най-скоро.

Със сигурност само лекар ще каже това след ултразвуково изследване и то не първото, а вече през втория триместър на бременността.

Ето защо, докато можете само да гадаете за двойно щастие или да разчитате на няколко признака, които ще ви помогнат да потвърдите факта на бременността с две деца.

Двойно повишена умора

Всяка бременна жена се чувства уморена още от първия ден, но много жени, които са бременни с близнаци, се уморяват дори повече от жените, които носят едно бебе. Летаргия, умора и сънливост, нормални за първия триместър, двойни в буквалния смисъл на думата, тъй като тялото на майката работи с по-голяма сила, за да издържи две малки деца.

За майка, която не очаква първото си дете, е по-лесно да се определи, че тя се уморява повече, но за първородни (както обичат да ни наричат ​​лекарите) състоянието й не е много ясно.

Ако забележите, че бременна приятелка, въпреки че се уморява, все още пърха като пеперуда и за вас да ходите пеша до работа е истински подвиг, тогава вероятността за близнаци е много голяма. Въпреки че трябва да вземете предвид съпътстващите фактори, които могат да причинят летаргия: стрес, натоварване или лошо хранене.

Прекомерно сутрешно гадене

Многоплодната бременност увеличава не само умората или сънливостта, но и сутрешното гадене. Но това не е задължително гадене или повръщане с отмъщение, това може просто да бъде срив, който ще премине към средата на деня..

Не забравяйте, че всеки организъм е различен. При някои бъдещи майки токсикозата се засили, при други - изобщо не съществуваше и те се чувстваха чудесно. Следователно благосъстоянието все още не е показател, че ще имате само едно бебе..

Мама Джулия от нашия форум разказва своята история: „Когато носех двете си момчета, се чувствах страхотно. По време на бременността не е имало токсикоза. Вярно, бях ужасно уморена, исках да спя през цялото време, но това отмина, по-късно, когато родих и момчетата пораснаха :) Но сериозно бременността ми с две деца почти не се различаваше от бременността на сестра ми, която роди едно момиче. Вярно е, че коремът ми стана много голям, така че не можех без превръзка ".

Наследственост + интуиция

Ако в семейната история вече са родени близнаци, вероятността да станете майка на две деца се увеличава. Плюс - вашата интуиция. Прословутата женска интуиция, особено бъдещата майка, едва ли ще ви подведе. Ако подозирате, споделете ги с Вашия лекар.

Чести или ранни движения на бебето

Жената усеща първите движения на бебето средно на 18-19 седмица от бременността (докато чака второто дете - на 16-та седмица). Ако усещате ранни движения, това може да означава, че в утробата има две бебета.

Елена Безуглова, гинеколог: „В ранните стадии жената, която носи две или повече деца, ще има явно несъответствие между размера на матката и времето на забавяне на менструацията. На по-късна дата лекарят ще идентифицира няколко големи части на плода и 2 или повече сърдечни удара. Майка може да почувства многоплодна бременност с голям брой движения. Между другото, движенията на дете по време на многоплодна бременност не се различават от тези, които се случват по време на бременност с едно бебе. ".

Повишени нива на hCG

Нивото на човешки хорионгонадотропин (hCG) ви подтикна при тест за бременност за нова позиция. И оттогава, след 10 дни от момента на зачеването, лекарите контролират нивото на хормона в организма. Понякога бременността с близнаци може да доведе до екстремно повишаване на нивата на hCG.

Качване на тегло

Като правило, очаквайки близнаци, бъдещата майка наддава с 4-5 килограма повече от своя приятел, който е бременна с едно дете. Но не забравяйте, че наддаването на тегло може да бъде свързано предимно с диетата. Увеличаването на теглото зависи и от телесната конституция на жената, нейния ръст и теглото "преди бременността". Ето защо е по-добре да не преяждате и наистина да се храните правилно, защото здравето на бъдещото дете зависи от това..

Високи резултати от гестационната възраст

По време на посещение при Вашия лекар, не забравяйте да измерите разстоянието от горната част на матката до горната част на пубиса, за да разберете гестационната възраст на бебето. Може да се появи над нормален резултат поради бременност с близнаци, тъй като две бебета разширяват матката повече от едно (всичко е логично, нали?). Но отново: може да има и други фактори, които влияят на резултатите..

Ненормални резултати при AFP тестове

През втория триместър ще Ви бъде направен кръвен тест за нивото на алфа-фетопротеините (AFP). Прави се с цел да се определи рискът от вродени дефекти при бебето. Ако очаквате близнаци, е възможен необичайно висок или положителен резултат. В последния случай лекарят определено ще направи ултразвуково сканиране, за да се увери.

Пулс на плода

Доплер системата се използва за усилване на звуците от сърдечния ритъм на вашето бебе. Ако лекарят открие два удара на сърцето, тогава можете да бъдете поздравени - изчакайте появата на две деца скоро! Вярно е, че понякога вторият сърдечен ритъм може да бъде само фонът на сърдечния ритъм на майката. И накрая, можете да се уверите само на ултразвук.

Ултразвуково потвърждение

Единственият начин да се потвърди многоплодна бременност. Картината със сигурност ще покаже дали има едно или две бебета в утробата. Вярно е, че първият ултразвук най-вероятно няма да даде точни резултати, но на 20-22 седмици от бременността лекарят ще разгледа всичко подробно. В редки случаи ултразвукът може да "пропусне бебето" и това може да се случи само в случай на бременност с пет или шест близнаци.

Елена Безуглова, гинеколог: „Ултразвукът може да покаже многоплодна бременност още на 6-8 седмица. Това, разбира се, при условие, че майката е посетена от лекар. Много жени дори не осъзнават, че носят близнаци до 12-та или дори 16-та седмица от бременността, когато идват да се регистрират в клиниката. Ето защо, ако жената има предразположение да има близнаци, по-добре е да отиде на лекар след 9-та седмица. ".

Дори ако подозренията ви за близнаци не се сбъднат, не се обезсърчавайте: това ще бъде най-любимото ви бебе и винаги можете да имате време да родите брат или сестра. Може би следващия път да имате близнаци?

Добро настроение за вас, лесна бременност и раждане!

Бременност с близнаци на ултразвук: отличителни признаци

Бременността е придружена от положителни емоции от бъдещата майка. Но щастието се удвоява, когато двойна бременност се диагностицира с ултразвук.

Как изглеждат близнаците на ултразвук

Ултразвуково сканиране през 2019 г. се прави за 4-5 седмици. По това време идва менструацията. Когато има забавяне на менструацията и положителни тестове, жената се обръща към ултразвукова диагностика. Ултразвуковият метод за определяне на зачеването се счита за най-информативен.

Ултразвукът не показва близнаци в ранните етапи: едно бебе се крие зад друго или жената ще има близнаци, във втория случай оплодената яйцеклетка ще се разцепи по-късно. Ако сонологът на ултразвука не е видял веднага близнаците, това не означава грешка.

Броят на плодовете се определя при първия ултразвуков скрининг на 12-13 седмици. Лекарят определя: броя на плацентите, наличието или отсъствието на специална преграда, сърдечен ритъм на плода. Близнаци на ултразвук на снимката изглежда като 2 ембриона с отделна или съвместна амниотична торбичка.

Колко дълго се виждат близнаци

Жената усеща първите симптоми на бременност след забавяне. Бременната жена се интересува от местоположението на нероденото дете в матката. Можете да видите двойна бременност от 8 седмици.

Ако няколко оплодени яйцеклетки са едновременно прикрепени към матката или се развият еднояйчни близнаци, ултразвуковата диагностика ще отчете няколко сърдечни удара.

За надеждност на определянето ултразвуковото изследване се повтаря за период от 12 седмици. Понякога вторият ембрион умира поради абсорбцията на един плод от друг, инфекция и т.н..

Как се разпознават близнаци

Ултразвукът регистрира броя на ембрионите в края на първия месец от бременността. 5 седмица - времето на закрепване на ембриона към маточната стена. Ранен ултразвук се извършва за определяне на вида на бременността: маточна или извънматочна.

Заключението на ултразвуково изследване за броя на плодовете, развиващи се в утробата, се установява чрез идентифициране на броя на плацентите, околоплодните торбички и честотата на сърдечните тонове. Сонологът изследва размера на всеки ембрион.

Вижте видео за ултразвуково сканиране при 12 гестационна седмица, което показва близнаци:

Точният резултат от изследването се гарантира от 3 D ултразвук на тазовите органи. Обемното изображение показва подробно ембриона и неговото състояние през първия триместър.

Какво чувства бременната жена

Без ултразвук следните признаци помагат за идентифициране на близнаци:

 1. Отделен втори ред на теста за проверка. В ранните етапи процентът на бременност е блед, почти незабележим. Това се дължи на минималното количество hCG в началото на бременността. Но когато в матката се развият 2 плода, производството на хормона се увеличава..
 2. Моментално наддаване на тегло. Обемът на кръвния поток с близнаци се увеличава поради ускорения растеж на матката.
 3. Тежка токсикоза, периодично неразположение, треска. Повечето бременни близнаци, тризнаци изпитват обичайните симптоми на двойна бременност.
 4. Феталните движения се усещат преди 18 седмици. Бебетата с многоплодна бременност стават тесни: бъдещата майка явно усеща това.

Методи за оплождане за близнаци и тризнаци

Предразположението към многоплодна бременност, научно полиембрионална, не е напълно изяснено. Но биолозите са идентифицирали редица фактори, които допринасят за двойно и тройно оплождане:

 1. IVF процедура. С изкуствено зачеване при жената се стимулира повишеното производство на яйцеклетки. Следователно в един цикъл 2 яйчника едновременно дават яйцеклетки. Оплождат ги различни сперматозоиди.
 2. Генетично предразположение. Един от съпрузите е роден близнак или близнаци. Предава се само по женската линия.
 3. Хормонални промени в женското тяло след 35 години. Поради това овулацията настъпва наведнъж в два яйчника..
 4. Ненормална структура на маточната кухина.
 5. Високо ниво на хормон в кръвта, който стимулира узряването на фоликулите. Две или повече яйца се произвеждат едновременно.

Как да забременея с близнаци

Най-вероятно е възможно да забременеете с близнаци с помощта на ин витро оплождане. Процедурата се извършва само по показания:

 • необяснимо безплодие за дълъг период;
 • на жената бяха премахнати фалопиевите тръби;
 • има генетични мутации, които се наследяват;
 • нежизнеспособни или неактивни сперматозоиди при мъж;
 • запушване във фалопиевите тръби.

IVF не се прави при жени над 40 години. По време на процедурата лекарят премахва една хромозома от спермата. Бащината хромозома засяга пола на детето. След като женската яйцеклетка е оплодена от мъжката сперма, в която полът на бебето е положен предварително.

Вижте видео за това как да забременеете с близнаци:

Често оплождането се извършва едновременно върху няколко яйца, тъй като едно от тях може да умре. Но ако и двамата оцелеят, близнаци или тризнаци забременяват..

Как се получават близнаци без външна намеса

Бременността с близнаци без намеса на трета страна се дължи на генетично предразположение:

 1. Братски близнаци се получават, ако едно яйце е оплодено от две сперматозоиди или две яйца узряват за един цикъл.
 2. Еднояйчни близнаци се образуват, когато яйцеклетката е разделена на две зиготи. И двете частици носят идентичен набор от гени. Следователно близнаците се раждат едни и същи..

Бременността с близнаци винаги е радост, но жената трябва да е подготвена за двойния стрес. За бременни жени с два или повече плода има специални условия, които те спазват през цялата бременност. Близнаци, тризнаци се раждат по-рано от самотни бебета.

Въпроси относно тема? Споделете мнението си за бременността с близнаци в коментарите. Споделете статията с приятелите си в социалните мрежи.