Разбира се, една от основните дестинации на всяка жена е майчинството. Именно раждането на бебе е голямо щастие за всяко семейство..

Има обаче ситуации, когато жената не успява да забременее или да роди здраво бебе. Добре е, че в такива моменти съвременната медицина ви позволява да премахнете голям брой препятствия по пътя към успешно оплождане и бъдещо раждане.

Ако жената има хормонален дисбаланс, който е основната причина за безплодие, спонтанни аборти и други патологии, тогава хормоналните лекарства идват на помощ. За да реши тези проблеми, хормоналният агент Duphaston е спечелил добра репутация..

 1. Какво е Duphaston?
 2. Инструкции за употреба на Dufaston
 3. Правила за приемане на Dufaston
 4. За какво са предписани??
 5. Предписване на лекарство при планиране на зачеването
 6. Дюфастон в началото на бременността
 7. Предписване на лекарството по време на бременност
 8. Прием с ендометриоза
 9. Безплодие и Дюфастон
 10. Как да изберем правилната доза?
 11. На кого е противопоказан Dufaston??
 12. Странични ефекти на Duphaston
 13. Дюфастон и алкохол
 14. Дюфастон или Утрожестан?
 15. Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан
 16. Условия за продажба
 17. Цени за Дюфастон
 18. Формуляр за освобождаване
 19. Условия за съхранение
 20. Срок на годност
 21. Прегледи на жени на Duphaston с кървене
 22. Заключение

Какво е Duphaston?

Duphaston (Duphaston) е лекарство в таблетки, използвано за лечение на заболявания на женската репродуктивна система. Напълно безопасно е за жените. Лекарството практически няма странични ефекти върху тялото.

Неразрешеното използване или отмяна на употребата на такова лекарство е строго забранено - това може да предизвика непредсказуеми усложнения.

Активната съставка е дидрогестерон, хормон, синтезиран по изкуствен метод, който е аналог на прогестерон, който се генерира в човешкото тяло. Естественият хормон често се нарича хормон на бременността поради факта, че той е този, който контролира репродуктивната функция в женското тяло.

Благодарение на изкуствено получен дидрогестерон беше възможно да се премахнат почти всички странични ефекти на естествените хормонални лекарства, например:

 • дисбаланс в съсирването на кръвта;
 • глюкокортикоидно действие;
 • пластичен метаболизъм (анаболен ефект);
 • активност на естрогена;
 • активност на термогениката;
 • андрогенен ефект

Duphaston получи много одобрителни отзиви от лекари и пациенти.

Инструкции за употреба на Dufaston

Необходимо е да използвате Duphaston по време на бременност само според указанията на специалист, който ще определи индивидуален режим на прием.

Можете да спрете да пиете лекарството според препоръките на лекаря и въз основа на необходимите изследвания и тестове..

Правила за приемане на Dufaston

Приемайки таблетки Dufaston, трябва да се придържате към следните общи правила:

 1. Лекарството трябва да се прилага на равни интервали. Обикновено, ако вземете хапче в 7 часа сутринта, следващия път трябва да го изпиете в 19 часа.
 2. Ако пропуснете да вземете хапче, трябва да изчакате следващия път, когато го вземете, за да не нарушите честотата.
 3. Необходимо е да завършите приема на Duphaston, след като сте убедени, че не е настъпила бременност. За да направите това, можете да вземете тест за бременност или кръв за hCG, ако има забавяне на менструацията..
 4. В случай на бременност е строго забранено да се пие докрай. Необходимо е да се свържете с лекуващия лекар, ако пациентът е видял Duphaston.
 5. Анулирането на Duphaston се извършва на етапи, съгласно плана, който е избран от лекуващия гинеколог.

За какво са предписани??

Duphaston се предписва на жени по време на поддържаща или заместителна терапия, когато се установи липса на прогестерон, от която пряко зависи зачеването, бременността и раждането. Отпускането на матката и нейното преждевременно свиване са важни ефекти от работата на прогестерона

Липсата на достатъчно количество от този хормон на етапа на бременността може да доведе до следните последици:

 • повтарящ се аборт;
 • ендометриоза;
 • спонтанен аборт в ранните етапи на бременността;
 • ПМС;
 • безплодие;
 • миома или миома на матката;
 • изхвърляне на кръв вътре в матката;
 • нарушение на менструалната функция (алгоменорея);
 • пълна липса на менструация;
 • многоводие или слабо вода;
 • дисфункция на плацентата;
 • властен.

С описаните по-горе заболявания и дисфункции специалистите често предписват Дуфастон.

Предписване на лекарство при планиране на зачеването

С помощта на хормоналното лекарство Duphaston в женското тяло се създава благоприятен фон за оплождането на яйцеклетката, въвеждането на ембриона в ендометриума на матката и последващото развитие на плода.

Когато планирате зачеването на дете, тези таблетки трябва отново да бъдат предписани от специалист, тъй като няма универсален сценарий за приемането им.

По принцип, за зачеването на дете, лекарството се предписва да се приема на следващия ден след овулацията и да се приема до началото на менструацията. Отмяната на лекарството се препоръчва само при преминаване на теста или в началния етап на менструацията, за да се уверите, че няма бременност.

Факт е, че рязкото намаляване на прогестерона в кръвта може да влоши храненето на ембриона или пълното му отхвърляне. Приемането на това лекарство на етапа на планиране на дете с открит дисбаланс в хормоналния фон, Dufaston има по-голям ефект в бъдеще по време на бременност.

Пълният ефект от приема на Дюфастон за зачеване на плода настъпва след 6 месеца. Когато лекарството се приема повече от година без резултат, препоръчително е да се консултирате с лекар, за да замените тактиката на лечение, по-нататъшни прегледи или предписване на други лекарства, за да намерите ефективен заместител на лекарството.

Дюфастон в началото на бременността

В първия етап от бременността таблетките Duphaston се използват, когато в яйчниците на жената се генерира недостатъчно количество прогестерон..

Това лекарство има селективен ефект върху ендометриума, като по този начин го поддържа в състоянието, необходимо за развитието на ембриона, а също така поддържа контракциите на гладката мускулатура на матката, като по този начин предотвратява възможния спонтанен аборт.

По този начин това лекарство може напълно да замести естествения хормон на ранен етап от бременността..

През този период на бременността лекарството няма отрицателна реакция към ембриона и тялото на майката. Обикновено се предписва през първия и втория триместър на бременността, за да се запази.

Веднага след като признаците на спонтанен аборт изчезнат, тогава си струва да приемате лекарството в същите дози за около седмица, след което преминавате към по-ниска доза, за да поддържате нивото на хормона. Строго е забранено рязкото отказване от приема на лекарството, тъй като това може да доведе до прекъсване на бременността.

Предписване на лекарството по време на бременност

На по-късните етапи на бременността, а именно, започвайки от третия триместър на феталното съзряване, лекарството трябва да се използва внимателно, тъй като в тези моменти може да причини чернодробна дисфункция.

На този етап таблетките Duphaston се справят със следните задачи:

 1. Елиминира дефицита на прогестерон.
 2. Намалява хипертоничността на матката.
 3. Има благоприятен ефект върху лигавицата.
 4. Отпуска червата.
 5. Формира доминанта на бременността, раждането и кърменето на мозъчно ниво.
 6. Подготвя женските гърди за кърмене.

Също така по време на бременност може да се предпише лекарство за ендометрит в хроничен стадий..

Отличителна черта на това заболяване е повишената боеспособност на имунната система, която разглежда ембриона като чуждо тяло и се опитва бързо да го отстрани от женското тяло.

Това лекарство блокира този фактор, връщайки имунната система към нормалното, като по този начин елиминира възможността за спонтанен аборт..

Прием с ендометриоза

Известно е, че една от основните причини за ендометриоза е повишеното ниво на естроген в тялото на жената. В резултат на това си струва да се използва Duphaston, който с ендометриоза понижава нивото на естроген и стабилизира кумулативното ниво на хормоните..

Следните характерни черти на използването на лекарство за лечение на това заболяване могат да бъдат разграничени:

 1. Дидрогестеронът засяга главно лигавицата на матката, потискайки пролиферацията на ендометриални рецептори.
 2. Тъй като менструалният период не е в депресиращ етап, вероятността за зачеване на дете остава.
 3. Дюфастон намалява тонуса и контрактилния капацитет на гладката мускулатура на матката, което в ранните етапи на бременността намалява заплахата от спонтанен аборт.
 4. Благодарение на това лекарство, синдромът на болката намалява или изчезва безследно. Това се дължи на факта, че има спад в генерирането на простагландини, които от своя страна причиняват рязко стесняване и притискане на съдовете на кръвоносната система..
 5. Dufaston значително намалява риска от дегенерация на клетки с патология в ракови образувания. Според многобройни прегледи на пациенти, приемали Дуфастон, менструалният цикъл се пренася по-спокойно и с по-малко болка спира да дърпа долната част на корема.

Как да използвате хормонални хапчета за ендометриоза, наложително е да се уточни от лекуващия специалист, но като цяло инструкцията изглежда така:

 1. Duphaston се приема два пъти дневно, по едно и също време на деня. Например в 8 ч. И 20 ч. Вечерта.
 2. Продължителността на приема е индивидуална за всеки отделен случай, но обикновено варира от 5-6 до 20 дни.
 3. Понякога лекарството се приема дълго време без прекъсвания от 6 до 9 месеца, което позволява на болестта да атрофира (обратното развитие).

Безплодие и Дюфастон

 • При бездетие при жена, което се определя от лутеалната недостатъчност на фазата на менструалния цикъл, Duphaston се приема от 14 до 25 дни от цикъла. Минималната продължителност на употребата на наркотици е 6 месеца, след което е необходимо да се спре приема му. След настъпване на бременност лекарството се използва за около 16-20 седмици, след което трябва да спрете приема на лекарството.
 • С хормонални нарушения
 • Duphaston може да се използва за диагностициране на вторична аменорея и дисфункционално маточно кървене. В случай на хормонален дисбаланс, провеждайте заместителна терапия при жени с менопаузални нарушения с непокътната матка.

Как да изберем правилната доза?

Когато дозирате лекарството Duphaston, трябва да се придържате към следните правила:

 1. С ПМС - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 12 до 28 дни от цикъла.
 2. При нарушения на менструалния цикъл - 10 mg от лекарството два пъти дневно от 11 до 25 дни от цикъла. Лечението продължава поне 6 цикъла.
 3. При ендометриоза - дневната доза на лекарството може да варира от 10 до 30 mg от 5 до 25 дни от цикъла или да го приемате непрекъснато.
 4. В случай на безплодие - прилагайте лекарството два пъти дневно, 5 mg от 14 до 25 дни от цикъла. Продължителността на терапията не трябва да бъде по-малка от 6 цикъла.
 5. В случай на спонтанен аборт, вземете 20 mg от лекарството наведнъж, след това намалете приема до 10 mg два пъти дневно (сутрин и вечер при равни часове). Ако заплахата от спонтанен аборт продължава, Duphaston може да се приема по 5 mg три пъти дневно (на всеки 8 часа). Когато симптомите на спонтанен аборт изчезнат, лекарството се приема за около седмица. В случай на рецидив на симптомите, лекарството трябва да се използва незабавно в дозировката, която е оказала най-голям ефект върху тяхното елиминиране..
 6. В случай на спонтанен аборт: дневната доза от 10 mg се разделя на 2 приема. Продължителността на курса може да бъде до 20 седмици. След изчезване на симптомите на спонтанен аборт, Dufaston постепенно се отменя..

На кого е противопоказан Dufaston??

Duphaston е категорично противопоказан при жени в следните случаи:

 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството;
 • пациент със синдром на Ротор;
 • със сърдечна недостатъчност в остра форма;
 • пациенти със синдром на Dubin-Johnson;
 • с увреждане на черния дроб в тежка форма.

Няма разрушително противопоказание за активното вещество Duphaston при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност.

Странични ефекти на Duphaston

Когато използвате лекарството, могат да се появят някои странични ефекти:

 • много рядко може да се появи свръхчувствителност на имунната система;
 • регистрирани са единични прецеденти на хемолитична анемия;
 • появата на главоболие и мигрена;
 • може да започне чернодробна дисфункция, изразена с жълтеница, болка в корема и обща слабост на тялото;
 • Отокът на Квинке е бил изключително рядък;
 • рядко проявление на подкожната тъкан, уртикария и дразнене на кожата;
 • евентуално повишена чувствителност на млечните жлези;
 • рядко, когато се приема, е вероятно пробивно кървене в репродуктивната система, което изчезва след увеличаване на дозата на лекарството;
 • периферните отоци се появяват изключително рядко (появата на излишна течност в тъканите и кухините на тялото);
 • възможни общи нарушения на тялото.

Ако отстраните някоя от изброените нежелани реакции, трябва незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да разберете дали можете да спрете или да продължите да приемате лекарството.

Дюфастон и алкохол

Производителят на лекарството в инструкциите за лекарството посочва възможния му отрицателен ефект върху черния дроб. Тъй като алкохолът също има отрицателен ефект върху черния дроб, приемането на каквито и да е лекарства увеличава натоварването на този орган..

Взаимодействието на Duphaston с алкохол, което може да има отрицателен ефект върху черния дроб, е тройно натоварване.

Наред с други неща, алкохолът променя ензимния състав на черния дроб, което може да доведе до неправилни ефекти на това лекарство..

Реакцията на стомашно-чревния тракт, ако комбинирате дуфастон и алкохол, също е двусмислена.

Активната съставка на лекарството отпуска мускулната група на коремната кухина, а алкохолът е отрова, която човешкото тяло се опитва да премахне по-бързо.

Добавянето на тези два фактора заедно, приемът на лекарството и алкохола може да доведе до повръщане или диария, което означава бързо елиминиране на активното вещество на лекарството от тялото и това ще намали целия положителен ефект от употребата му до минимум и просто няма смисъл да го приема.

Алкохолът има ефект и върху кръвоносните съдове, те или се стесняват, или разширяват. Това се отразява негативно на хемодинамиката на органите на репродуктивната система, което допринася за хормонални нарушения..

С горните негативни фактори може да се направи заключението за съвместимостта на алкохола и Duphaston защо пиенето на алкохол, ако това значително намалява ефективността на употребата на това лекарство.

Ако обаче не можете да избегнете консумацията на алкохол, тогава трябва да се ограничите до една чаша хубаво вино, като добавите лед или вода към него. Трябва да минат поне 2 часа от пиенето на алкохол до приемането на лекарството.

Дюфастон или Утрожестан?

Utrozhestan се произвежда от естествения хормон прогестерон от растителни компоненти.

Полученото вещество е почти напълно подобно на естествен хормон, който се произвежда от плацентата на жената. Благодарение на това тялото го усвоява перфектно, като съвместимо, приемайки го за истинско.

Показанията за прием на Утрожестан са:

 • безплодие, причинено от хормонален дисбаланс;
 • риск от спонтанен аборт;
 • хиперандрогенизъм (повишено съдържание на мъжкия полов хормон в кръвта) и други патологии, възникнали на фона на хормонални смущения.

Плюсове и минуси на Дюфастон и Утрожестан

Понякога жените, когато са изправени пред необходимостта да приемат хормонални лекарства, като използват примера на Duphaston и Utrozhestan, се чудят дали могат да бъдат различни??

Двата лекарства изглеждат много сходни на пръв поглед, но има разлика. Можете ли да замените лекарството? Възможно ли е да приемате и двете лекарства едновременно?

Сравнявайки тези лекарства в състава, може да се различи разликата в метода на производство на активното вещество:

 • Utrozhestan се произвежда от растителен прогестерон;
 • Дюфастон се произвежда от синтезиран хормон.

Дюфастон има по-малко вредни ефекти, характерни за Утрожестан:

 • чести световъртежи;
 • сънливост (Утрожестан има успокояващ ефект);
 • слабост;
 • промени в телесното тегло;
 • гадещ ефект.

Въпреки това, Utrozhestan има два метода на приложение. Лекарството може да се използва орално (с течност) и интравагинално (въведено във влагалището).

Duphaston също не засяга следните точки:

 1. Способност за управление на превозно средство (препоръчва се шофиране с повишено внимание, когато приемате Утрожестан).
 2. Индикатори за базална температура (достатъчни дози Utrozhestan водят до рязко повишаване на базалната температура)

Условия за продажба

Продажбите в аптеките се извършват само съгласно рецепта, написана на латиница.

Цени за Дюфастон

Цената на лекарството варира от 400-500 рубли за опаковка. Цената на таблетите в различни градове на Русия ще зависи от мястото на продажба, промоции и отстъпки в аптечните организации. Например в аптека Ozerki таблетките струват около 450 рубли на опаковка..

Формуляр за освобождаване

Duphaston се предлага под формата на таблетки за перорално приложение. Таблетки с тегло 10 mg, покрити с помощни вещества.

Условия за съхранение

Необходимо е таблетките да се съхраняват на сухо място при температура не по-висока от 30 градуса.

Срок на годност

Срокът на годност на лекарството е около 5 години, след което употребата му е забранена.

Прегледи на жени на Duphaston с кървене

Заключение

Когато гинекологът ви предложи да преминете курс на лечение с таблетки Dufaston, трябва да помислите добре, преди да се откажете. Има голяма вероятност колко дълго ще работи този курс, ще ви помогне и ще спаси живота на вашето неродено дете. За това е необходимо да опитате да приемате това лекарство. Основното е, че няма риск от вземане на такъв курс..

Дюфастон по време на бременност и планиране, как да приемате, отмяна по време на бременност

В момента значителен брой жени са изправени пред проблеми с зачеването на дете и / или по време на бременност. Един от факторите, причиняващи тази патология, е хормоналният дисбаланс, по-специално производството на прогестерон. За да разрешат тези проблеми, лекарите отдавна прибягват до лекарства като дюфастон или сутрин.

Справяне с прогестерона

Прогестеронът е стероиден хормон, произведен в тялото на жената от яйчниците и надбъбречните жлези. Ролята, която прогестеронът играе във функционирането на репродуктивната сфера, е незаменима, нивото на този хормон определя менструалния цикъл, оплождането и по-нататъшната бременност.

Както знаете, менструалният цикъл е разделен на 2 фази: фоликуларна (пролиферативна) и лутеална (секреторна).

 • През първата половина на цикъла доминират естрогените, под въздействието на които доминиращият фоликул узрява.
 • По време на овулацията (разкъсване на основния фоликул) съдържанието на прогестерон достига пик, „новосъздаденото“ яйцеклетка напуска фоликула и навлиза във фалопиевата тръба. На мястото на спукания фоликул се образува жълто тяло, което поддържа нивото на прогестерон (синтезира) при предишните фигури.
 • Под действието на описания хормон се случват секреторни промени във функционалния слой на маточната лигавица, той се сгъстява, разхлабва, кръвоснабдяването в него се увеличава.

Всички описани процеси са предназначени да създадат благоприятни условия за въвеждане или имплантиране на яйцеклетка, оплодена по това време. Ако е настъпило зачеване, тогава жълтото тяло продължава да функционира в същия режим, поддържайки съдържанието на прогестерон на постоянно ниво. Това се дължи на свойствата на хормона:

 • Той поддържа секреторните промени в ендометриума, необходими за по-нататъшното прогресиране на бременността,
 • Потиска контракциите на матката, като по този начин предотвратява отхвърлянето на яйцеклетката.
 • Прогестеронът засяга развитието на тъканите, предимно млечните жлези, и ги подготвя за кърмене.
 • Също така, хормонът има някакъв седативен ефект, инхибира активността и ярките емоции на жената и стимулира растежа и разтягането на матката с увеличаване на гестационния период.

Поради изброените „способности“ на прогестерона той се нарича хормон на бременността. В действителност, с недостатъчното му съдържание, не е възможно нито оплождането, нито по-нататъшното развитие на бременността. Намаленото съдържание на прогестерон в кръвта показва или неуспех на втората фаза на цикъла, или намалена функция на жълтото тяло или плацентата.

Липсата на хормон може да се прояви чрез междуменструално кървене (виж отделяне в средата на цикъла), заплаха от прекъсване на бременността и забавяне на вътрематочния растеж.

Планиране на бременността

На етапа на планиране на бременността жената е изправена пред необходимостта не само да поддържа здравословен начин на живот, но и да приема определени лекарства.

 • Фолиева киселина - известно е, че три месеца преди бременността се препоръчва да започнете да приемате фолиева киселина (вижте фолиева киселина по време на бременност и преди), тази мярка е отлична профилактика на дефекти на феталната нервна тръба.
 • Дюфастон - в някои случаи лекарите настоятелно препоръчват започването на т. Нар. Профилактично приложение на дюфастон (вж. Дюфастон за повикване на менструация).

При планиране на бременност Duphaston се предписва само ако има определени индикации. Това е или провалът на втората фаза на цикъла, или съществуващата аденомиоза, на фона на която една жена, ако забременее, рядко носи дете.

Тоест, в анамнезата на бъдещата майка има тъжно преживяване на прекъсната бременност и спонтанният аборт се повтаря няколко пъти. В този случай те говорят за обичайния спонтанен аборт и след задълбочен преглед на жената и установяване на всички причини за прекъсване на бременността се взема решение за предписване на хормонално лекарство - дюфастон на етапа на планиране.

Как се предписва дуфастон?

Като се има предвид, че дуфастонът е синтетичен аналог на прогестерона, съответно приемът му трябва да падне във втората фаза на менструалния цикъл, когато дойде времето за прогестерон. Duphaston се предлага в таблетки от 10 mg и обикновено приемът му при планиране на бременност не надвишава една таблетка на ден..

Няма специален режим за приемане на лекарството, лекарят предписва как да приемате дюфастон във всеки отделен случай, като разработва индивидуален режим.

 • Приемът на лекарството трябва да започне в деня след овулацията, ако жената има 28-дневен менструален цикъл, той се приема от 11 до 25 дни от цикъла в продължение на поне 6 месеца.
 • През посочения период от време, жената, като правило, забременява.

Но ако, например, през третия месец от приема на лекарството, менструацията изведнъж не дойде? Така че, трябва да направите тест за бременност. В крайна сметка за тази цел беше предписана терапия с диуфастон. Положителен ли е тестът? Не бързайте да се откажете от приема на лекарството, то ще трябва да продължи до 16 седмици от бременността, когато се формира плацентата и започва производството на собствен прогестерон.

Трябва да се добави, че дуфастонът не влияе неблагоприятно върху плода, не влияе върху съсирването на кръвта, метаболизма на липидите и въглехидратите и не засяга жлезите с вътрешна секреция. Тоест бременността, настъпила след дуфастон, протича по същия начин като нормалната бременност..

Странични ефекти

Но човек не може да не каже за страничните ефекти на лекарството. В някои случаи има:

 • мигренозно главоболие или световъртеж
 • реакции от страна на хепатобилиарната система (жълтеница, слабост, леки коремни болки)
 • алергични реакции към компонентите на лекарството под формата на уртикария.

Ако по време на приема на диуфастон се получи пробивно маточно кървене, тогава просто трябва да увеличите дозата на приема на лекарството.

Бременност и дуфастон

И така, бременността дойде на фона на приема на дюфастон на етапа на планиране, какво следва?

И тогава лекарят, който ще наблюдава прогресирането на бременността, ще препоръча да продължите да приемате лекарството известно време, както вече споменахме, до 16 седмици.

Защо? Тъй като нямаше достатъчно прогестерон във втората фаза на менструалния цикъл дори преди бременността, ще има известен дефицит през първите седмици. Следователно не можете да се откажете от приема на лекарството, в противен случай случаят може да завърши тъжно.

Защо е необходим дуфастон по време на бременност?

След това, че той ще компенсира липсата на прогестерон, тоест ще поеме неговите функции. Дюфастон ще поддържа дейността на жълтото тяло, ще отпуска мускулите на матката и ще има имуносупресивен ефект, така че тялото на майката да не възприема ембриона като чужд обект и да не го изхвърля. В допълнение, лекарството е необходимо за развитието на млечните жлези, подготвяйки ги за кърмене..

В какви случаи се предписва дуфастон по време на бременност?

 • Първо, като продължение на лекарството по време на планирането,
 • второ, ако по време на тази бременност има признаци на възникващ спонтанен аборт, потвърдено от хормонални проучвания за липса на прогестерон,
 • трето, диуфастон задължително се предписва след процедурата за ин витро оплождане, като поддържаща бременност терапия.

Как се приема дуфастон по време на бременност?

Всичко зависи от ситуацията, тежестта на клиничните прояви на дефицит на прогестерон - спонтанен аборт, толерантност, възраст на жената, анамнеза и много други фактори. В случай на очевидни признаци на заплаха от прекъсване на бременността, дозата на лекарството може да се увеличи до 4 таблетки на ден, т.е. 40 mg дневно. Разбира се, цената на дюфастона е висока, но играта си струва свещта, нали? Но бих искал да успокоя бъдещите майки, от момента, в който лекарството започна да се използва, признаците на заплашителен аборт в ранните етапи изчезват много бързо, кървенето от гениталния тракт изчезва, болката изчезва и благосъстоянието на жената се подобрява значително.

Колко време отнема приема на дуфастон?

Лекарството трябва да се приема, докато ситуацията се стабилизира и няма очевидна или скрита заплаха от бременност. Обикновено необходимостта от диуфастон изчезва след 16 седмици от бременността (вж. Изчисляването на гестационната възраст по седмици), но в някои случаи заплахата от прекратяване може да възникне на по-късна дата, така че се приема до 20 седмици. кръг на заплаха и постепенно.

Да предположим, че една жена е "ходила" по четири таблетки на ден, което означава, че в рамките на една седмица дозата на дуфастон се намалява с 10 mg, т.е. 3 таблетки остават дневно. Ако по време на една седмица прием на лекарството в такава доза, бременността се развива нормално, то през следващата доза се намалява с още 10 mg, оставяйки 2 таблетки.

Отново се наблюдава бременността, като се приемат 20 mg на ден в продължение на 7 дни, ако в този случай няма признаци на заплаха, остава една таблетка с последващо завършване на приема на лекарството.

Няколко думи за Утрожестан

Говорейки за дуфастона и неговата роля при планирането на бременността, както и за успешното развитие на настъпването на бременността, не бива да се забравя и за „конкурента“, тоест за сутринта.

Аналог на Duphaston - Utrozhestan също е аналог на прогестерон и се произвежда от растителни материали. Следователно, той се използва успешно в същите ситуации като диуфастон. Безполезно е да се спори кое лекарство е по-добро, ролята им е една и съща. Но на кое лекарство да се даде предпочитание по време на бременност, лекарят решава и само той.

Форма на освобождаване - Utrozhestan се предлага в капсули, в които активното вещество може да бъде различно, или 100 mg, или 200 mg.

Когато се планира бременност, сутрешното гадене се предписва на втория етап от менструалния цикъл, обикновено в доза от 200 mg на ден. Лекарството осъществява прехода на ендометриума от фазата на секреция към фазата на пролиферация и в случай на оплождане маточната лигавица е подготвена за приемане на яйцеклетката, тоест я разхлабва, удебелява, подобрява кръвоснабдяването. В допълнение, лекарството потиска възбудимостта както на мускулите на матката, така и на фалопиевите тръби, а също така стимулира растежа на секреторната тъкан на млечните жлези, подготвяйки ги за лактация..

По време на периода на бременността се предписва сутрин, започвайки от факта на установяване на зачеването до края на втория триместър. Дозировката на лекарството зависи също от клиничната ситуация и тежестта на признаците на заплаха от прекъсване. Обикновено лекарството се приема два пъти дневно, от 200 до 600 mg.

Съществената разлика между Utrozhestan и Duphaston е, че Utrozhestan може да се приема не само през устата, но и да се вкарва във влагалището. Този метод на приложение е още по-ефективен, тъй като активното вещество, заобикаляйки черния дроб, незабавно навлиза в кръвния поток и започва своя благоприятен ефект. Този метод на приложение е много удобен за жени с токсикоза, когато повръщането не позволява задържане дори на глътка вода в стомаха..

Недостатъци на лекарството - Но има и известен недостатък на лекарството. Той причинява седация, която не се наблюдава при употребата на дуфастон. Утрожестан, подобно на последната инстанция, не влияе върху метаболизма на мазнините и въглехидратите и е абсолютно безопасен за нероденото бебе. По време на кърмене обаче лекарството трябва да бъде прекратено, тъй като преминава в млякото.

Страничните ефекти включват алергични реакции, летаргия и сънливост (седация), замаяност и чернодробни реакции (жълтеница). Отмяната на лекарството се предписва постепенно, по същия начин като диуфастон.

Защо бременните жени трябва да пият таблетки Duphaston

Duphaston е мощно хормонално лекарство. В тази статия ще анализираме защо Duphaston се предписва на бременни жени и неговия ефект върху жената. Лекарството се предписва на момичета с проблеми с репродуктивната система, както и в някои случаи по време на бременност. Инструментът е синтетичен аналог на прогестерон, така че лекарите го предписват, ако този хормон е недостатъчен.

 • Преглед на дефицита на прогестерон при бременни жени
 • Защо се нуждаете от Dufaston
 • Особености на приема на лекарството

Преглед на дефицита на прогестерон при бременни жени

По време на бременност липсата на прогестерон при жената води до следните проблеми:

 • спонтанен аборт през първия триместър;
 • обичайни аборти;
 • патологии на млечните жлези;
 • маточно кървене;
 • липса на вода или многоводие;
 • дисфункция на плацентата;
 • властен.

Извършват се редица изследвания за установяване на хормонален дисбаланс. Най-добре е да се извърши диагностика дори на етапа на планиране на детето и след това да се предпише лечение, така че Duphaston да има по-силен ефект по време на бременност. Лекарят индивидуално избира необходимата дозировка на лекарството. Невъзможно е самолечение, защото ако се използва неправилно, лекарството няма да помогне.

Защо се нуждаете от Dufaston

Ако знаете, че активното вещество на лекарството е аналог на прогестерон, тогава става ясно защо Duphaston се предписва на бременни жени. Понякога жените искат да играят на сигурно и да пият лекарството сами. Това може да завърши с катастрофа, тъй като излишъкът от прогестерон също е вреден за бъдещата майка и нейното дете..

Преките показания за предписване на лекарството са:

 • изпускане на кървав тип през първия триместър на бременността;
 • обичайния аборт (когато всички предишни опити за раждане на дете завършват със спонтанен аборт);
 • маточно кървене;
 • ендометриоза (отклонение на ендометриума към различни части на тялото на жената).

Дюфастон по време на бременност трябва да се пие, докато заплахата от спонтанен аборт изчезне. Според физиологията плацентата също е способна да произвежда прогестерон, но нейната функционалност е недостатъчна до около 20 гестационни седмици. До този момент цялата работа е свързана с яйчниците, така че се изисква Dufaston. След като плацентата поеме цялото производство на хормона, употребата на хапчета става неподходяща..

Отделна група пациенти са момичета, които пият лекарството много преди бременността, за да го направят възможно. Такива пациенти се отърват от хормонално безплодие. След успешно оплождане възниква въпросът: защо се предписва Dufaston по време на бременност. Продължителната употреба на лекарството е предпазна мярка за предотвратяване на спонтанен аборт. С помощта на Duphaston се подобряват свойствата на ендометриума, оплодената яйцеклетка се фиксира по-добре и рискът от отхвърляне значително намалява.

Лекарството трябва да бъде предписано от професионален гинеколог в правилната дозировка и за определен период. Ако жената има непоносимост към дидрогестерон (активно вещество), тогава се предписват аналози на Duphaston. Понякога се налага прием на няколко гестагена наведнъж, за да се засили ефектът от лечението. Жените трябва стриктно да се придържат към препоръките на своя доставчик на здравни грижи.

Особености на приема на лекарството

Бременните жени се предписват Duphaston въз основа на резултатите от хормонални изследвания. Лекарството се счита за абсолютно безопасно за жена и нейното неродено дете. Той не причинява специфични странични ефекти, които включват:

 • нарушение на липидния метаболизъм;
 • ефект върху съсирването на кръвта;
 • повишено кръвно налягане;
 • повишена окосменост;
 • увеличаване на телесното тегло;
 • развитие на женските характеристики при мъжкия плод.

Сред основните странични ефекти на лекарството са маточните кръвоизливи. Те се появяват при неправилно предписани дози. Ето защо, ако се появи освобождаване по време на бременност, трябва незабавно да отидете на лекар, така че той да коригира количеството хормони. Освен това може да има незначителни неспецифични аномалии..

В някои ситуации възникват съмнения дали е възможно бременните жени да приемат Дуфастон, тъй като жената има някои противопоказания. Те включват:

 • индивидуална непоносимост към лекарството (могат да бъдат предписани аналози);
 • подозрение за рак;
 • алергия към активно вещество;
 • сериозни чернодробни патологии.

Ако се открият противопоказания, те търсят алтернативи за запълване на дефицита на прогестерон.

Най-честата доза на Duphaston е 1 таблетка от лекарството на ден през първите 16-20 седмици от бременността. Схемата на лечение обаче варира в зависимост от индивидуалните характеристики на пациента..

Лекарството трябва да се прекратява постепенно, тъй като рязкото прекратяване на лекарството ще причини синдром на отнемане. След края на курса на лечение е необходимо постепенно да се намали дозата на хормона, така че да няма последствия, опасни за плода. Често бременните жени приемат Дюфастон преди зачеването. Категорично е забранено да се спира употребата на лекарството след оплождането, тъй като това може да причини отхвърляне. За да избегнете проблеми поради Duphaston, трябва да следвате инструкциите на лекаря.

Дюфастон по време на бременност

Не винаги раждането на дете и дори самото зачеване зависят само от природата. В повече от 50% от случаите тя се нуждае от помощ. Един от начините да направите това е Duphaston по време на бременност. Лекарството често се предписва на етапа на планиране. И когато бременността настъпи, това помага да се премахнат много от рисковете, свързани с нея..

Какво представлява Duphaston и защо трябва да се приема преди зачеването

Това лекарство е изкуствено създаден прогестеронов хормон, наречен дидрогестерон. В женското тяло подобно вещество се произвежда главно във втората фаза на менструалния цикъл. На този етап е необходим прогестерон, за да се подготви маточната кухина за приемането на оплодено яйце. За производството му са отговорни яйчниците и надбъбречните жлези, но не всички жени имат тези органи, които изпълняват ефективно своите функции. Следователно възникват трудности с редовността на менструалния цикъл, което означава със зачеването. В такива случаи Duphaston е незаменим при планиране на бременност. Особено когато възрастта не позволява да се изчака естествен баланс на хормоните.

В допълнение към безплодието, при което дефицитът на прогестерон е виновен, лекарството се предписва за ендометриоза. Това е друга причина за безплодие, тъй като лигавицата на матката по време на заболяването не е достатъчно развита, за да приеме яйцеклетка. В продължение на 6 месеца, за които Duphaston се предписва за стимулиране на зачеването, е възможно да се възстанови необходимото количество прогестерон и ендометриум. Лекарството се приема от началото на лутеалната фаза на цикъла, 10 mg 2 пъти на ден. Но в зависимост от конкретната ситуация, дозата може да бъде увеличена..

Прием на дуфастон по време на бременност

Дългоочакваните две ивици на теста още не означават пълно постигане на целта. По-скоро това е междинен етап, където има още много работа за вършене. По време на бременността, както и по време на зачеването, също не винаги е възможно да разчитате само на собственото си тяло. Липсата на прогестерон, наблюдавана преди зачеването, може да създаде много пречки пред целта и извън нея..

Заплахата от прекъсване: може ли Dufaston да я премахне

Оплодената яйцеклетка е здраво закрепена в матката. Но само ако се изисква количеството прогестерон. След оплождането тялото обикновено започва интензивно да го произвежда за:

 • Намалена контрактилитет на матката. Ако гладките й мускули са твърде активни, тя ще има тенденция да изтласква ембриона навън. Duphaston в началото на бременността предотвратява това.
 • Образуване на лигавицата на органа. Той трябва да има определен брой съдове за образуване на фетални тъкани и плацента, които предпазват и подхранват ембриона. При недостатъчно кръвоснабдяване на тези органи съществува опасност от кислородно гладуване на плода, което пречи на нормалното му развитие..

При дефицит на естествен прогестерон можете да пиете Дюфастон по време на бременност и дори е необходимо да направите това, за да премахнете факторите, опасни за плода, да му осигурите възможности за развитие.

При хроничен ендометрит, когато лигавицата на матката е възпалена, вероятността от прекъсване се увеличава поради факта, че тялото възприема плода като нещо чуждо, което трябва да се изхвърли. В този случай Дюфастон по време на ранна бременност блокира такава реакция на имунната система на майката, поддържайки я непокътната.

Бременност на фона на гинекологични заболявания и Duphaston

Едно от най-често срещаните гинекологични заболявания на миома на матката значително усложнява хода на бременността и също е опасно с вероятността от спонтанен аборт.

Доброкачественият тумор се характеризира с често кървене, много нежелано при това състояние. Дюфастон в началото на бременността в доза, внимателно подбрана от специалист, може да намали размера на миомата, както и нейния ефект върху тялото. Той предотвратява кървенето, премахвайки феталната недостатъчност, характерна за това заболяване.

С установен повишен риск от замръзване на плода, комбиниран с малко количество прогестерон, лекарството може да го намали чрез подобряване на кръвоснабдяването на тъканите. И въпреки че причините за пропусната бременност не са точно определени, очевидно е, че създаването на оптимални условия за ембриона ще намали неговата вероятност..

Възможността за запазване на бременността с Dufaston трябва да се използва и от тези, които в миналото са имали тъжен опит за спонтанен аборт или преждевременно раждане, както и появата на деца с дефекти в развитието, причинени от дефицит на прогестерон.

Как се проявява бременността при използване на Duphaston

Бременността на Duphaston може да покаже симптоми преди забавяне по-активно, отколкото без да приемате лекарството. Много жени отбелязват, че:

 • апетитът се увеличава до такава степен, че чувството на глад става почти постоянно;
 • има усещане за уголемен корем, въпреки че няма външни прояви на това;
 • има болезненост в гърдите, усещането за пълнота в млечните жлези също се увеличава.

И въпреки че признаците на бременност на фона на приема на Дюфастон често се изразяват, струва си да направите тест или анализ за hCG за пълна увереност. Факт е, че лекарството може да предизвика нежелана реакция в организма, която е подобна на симптомите от първия триместър. А hCG се синтезира от организма, независимо от допълнителната хормонална терапия.

В бъдеще жените описват признаците на бременност на фона на Duphaston, както следва:

 • Забавена менструация. Тук все още не си струва да се заблуждаваме, тъй като това се случва дори при хормонален неуспех. А тревожността, свързана с чакането, сама по себе си е стресов фактор, който може да забави менструацията;
 • Увеличаване на бюста. Ако преди това е имало само повишена чувствителност и болезненост, сега размерът на млечните жлези се е променил;
 • По-чести позиви за уриниране, причинени от подуване на тъканите на матката и придатъците, характерни за бременността;
 • Бърза умора, чувство на недоспиване при нормални условия. Бременността на Duphaston показва признаци от този вид поради пряката зависимост от повишаване на нивата на прогестерон. Това може да се сравни със усещането за предменструален синдром;
 • Повишаване на базалната температура. Проблемното зачеване принуждава жената да я контролира, поради което според графика е лесно да се установи, че индикаторът се е увеличил до 37 градуса. Точно тази температура е необходима за развитието на яйцеклетката на този етап;
 • Гадене и отвращение към миризми. На сутринта жената има повръщане и световъртеж. Възможно е при облекчаване на гаденето да се появят нови хранителни предпочитания.

Признаците на бременност след Duphaston може да са по-гладки, отколкото без прием на лекарството. Това се дължи на подравняването на хормоналния фон, което подобрява благосъстоянието. От всички налични първоначални симптоми на бременност токсикозата е най-малко вероятна. Някои жени, приемащи дуфастон, изпитват "вълчи" апетит и безпрецедентно въодушевление. Всички други признаци ще се проявят по един или друг начин.

Характеристики на приема на Duphaston

Въпреки факта, че лекарството замества естествено вещество, то не може да се използва произволно, съществува риск от допълнително нарушаване на хормоналния баланс. Приемът на Duphaston в началото на бременността може да не бъде ограничен до този момент и да продължи до 20 седмици. Но по-често тя завършва на 4 месеца, тъй като тогава образуваната плацента е в състояние да произвежда самия хормон.

Как да се пие Duphaston по време на ранна бременност се определя от гинеколог в конкретен случай. Зависи от

 • Степента на дефицит на прогестерон;
 • Обстоятелства преди бременността (аборт, преждевременно раждане, спонтанен аборт);
 • Възраст;
 • Телесни реакции към лекарствените компоненти.

Взети са предвид и факторите, наблюдавани в момента. Най-значимата от тях е заплахата от прекъсване. С неговото дългосрочно съхранение, същото количество се приема от Duphaston в ранните етапи на бременността, докато дозировката може да бъде до 40 mg на ден. Това са 4 таблетки за същия брой дози.

При поддържане на бременност, използвайки лекарството, е необходимо редовно да се следи нивото на хормоните. Това става известно от анализи. Според резултатите специалист може да промени мнението си за това как да се пие Дуфастон в началото на бременността. Важно е да поддържате нормални нива на прогестерон и да не ги спестявате, така че дозата може да бъде намалена.

Как безболезнено да спрете приема на лекарството

Някои се опитват да направят това веднага щом намерят две ленти на теста, като смятат, че задачата на лекарството е изпълнена. Но рязкото прекъсване на приема може да отмени всички усилия, положени преди. Моментното спиране на приема на хормони в организма е стрес, който може да причини бързо кървене и да прекъсне бременността.

Как да отмените Duphaston по време на бременност, решава лекарят. Във всеки случай това ще бъде постепенно намаляване на дозата, така че репродуктивната система да се адаптира безболезнено. Ако приемате половин таблетка по-малко всеки ден, отколкото предишния ден, няма да има отрицателна реакция.

Но тази схема на анулиране не може да се счита за универсална, тъй като индивидуалните характеристики на конкретна жена могат да попречат на нейното прилагане. Следователно е необходимо Duphaston да се отмени в края на етапа на ранна бременност под наблюдението на специалист, както и да се приема през цялото това време..

Възможно ли е да навредим на Dufaston


Когато се страхуват от вреда от употребата на лекарството, те имат предвид преди всичко страничните ефекти на Duphaston по време на бременност. Не бива да се очаква друг негатив от използването му. Лекарството е безопасно за ендокринната система на плода, започва да се формира по-късно. Използването на продукта от много жени разкри, че той може да бъде придружен от:

 • Главоболие от мигренозен тип;
 • Алергични прояви;
 • Неизправност в черния дроб, проявяваща се с коремна болка, жълтеница, общо неразположение;
 • Намален хемоглобин;
 • Прекомерна чувствителност на гърдите, особено в областта на зърната;
 • Сърбящи кожни обриви.

Съществуват и фактори, които не позволяват приема на Duphaston, инструкциите по време на бременност се отнасят до тях, както следва:

 • Тежки увреждания на черния дроб и сърдечно-съдовата система;
 • Инсулинозависим захарен диабет;
 • Епилепсия.

Какво казват жените, които са го приели за дуфастон

Дюфастон в ранните етапи на бременността предизвиква благоприятни отзиви за повечето жени. Мнозина са се сдобили с дете, и то не едно, само благодарение на приема на това лекарство, тъй като проблемите с женските хормони са често срещани. Сравнявайки Duphaston с лекарство с подобно действие Utrozhestan, мнозина твърдят, че първото е по-ефективно и дава по-малко странични ефекти.

Повечето жени, които са приемали лекарството, са го правили, когато са били заплашени от прекъсване на бременността. Други се отърваха от плацентарна недостатъчност, фетален гладен кислород.

Дюфастон по време на ранна бременност не трябва да се счита за панацея за трудни случаи. Но според статистиката лекарството увеличава шансовете за нормално носене с 2 пъти.

Важно е стриктно да се контролира приема и отмяната на Duphaston, без да се пренебрегват други необходими условия за здравословна бременност..

Преди да вземете каквито и да е лекарства, трябва да се консултирате с лекар специалист. Има противопоказания.

Колкото по-скоро се установи заплахата от преждевременно прекъсване на бременността, толкова по-скоро лекарят може да окаже помощ и да запази плода..

В резултат на това това може да провокира заплахата от прекъсване на бременността или дори спонтанен аборт през първия триместър..

Последното завършва със спонтанен аборт, а първите два се наричат ​​заплаха от спонтанен аборт.

Възможна заплаха от прекъсване. Намаляването на базалната температура в ранните етапи на бременността настъпва със заплахата от нейното прекратяване.

ДЮФАСТОН ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Дюфастон по време на бременност

Дълго време гинеколозите използват хормоналното лекарство Duphaston в своята практика. Препоръчително е да го пиете не само за http://www.mymummy.ru/zdorove/endometrioz-simptomy.html и нередовна менструация, но и за http://www.mymummy.ru/planirovanie/planirovanie-beremennosti.html. Защо това лекарство е толкова популярно и може ли бременността наистина да настъпи на фона на Duphaston?

Как действа Duphaston по време на бременност?

За да разберете как Duphaston влияе върху бременността, трябва да се запознаете с неговите компоненти. Лекарството съдържа дидрогестерон, който е синтетичен хормон, подобен на естествения прогестерон. Обикновено е необходимо, за да се подготви ендометриума на матката за бременност, а след настъпването му прогестеронът помага за запазването на яйцеклетката. Този хормон се нарича "хормон на бременността", тъй като се произвежда от жълтото тяло на яйчниците http://www.mymummy.ru/planirovanie/menstrualnyj-cikl.html. Ако бременността не настъпи, концентрацията на прогестерон намалява, а по време на зачеването, напротив, се увеличава, тъй като плацентата започва да я произвежда.
В допълнение, хормонът е необходим за натрупване на мазнини в тялото на бременна жена (в края на краищата тя все още трябва да храни детето), отпускане на мускулите на червата и матката. Развитието и подготовката на млечните жлези за хранене също зависи от прогестерона.
Ясно е, че липсата на този важен хормон влияе негативно на здравето на жената. Едната част не може да забременее, докато другата страда от постоянна http://www.mymummy.ru/pregnancy/vykidysh-simptomy.html. За да поправят ситуацията, гинеколозите предписват Duphaston по време на бременност и планиране. Синтетичният хормон замества естествения, изпълнявайки всички функции, които са насочени към поддържане и поддържане на бременността.

Трябва ли всеки да пие Duphaston по време на бременност?

Duphaston по време на бременност може да се предписва само на тези жени, които са претърпели обичайния аборт или http://www.mymummy.ru/pregnancy/zamershaya-beremennost-priznaki.html. В същото време един случай на прекъсната бременност все още не говори за обичайния спонтанен аборт. Ясно е, че това събитие носи много болка и страдание на всяка жена, но не си струва да пиете Дуфастон в началото на бременността "за всеки случай".
Обикновено това лекарство се предписва дори на етапа на планиране на бременността, поради което трябва да се вземат тестове за прогестерон в организма, преди да се вземе. И едва след като е доказано, че нивото му е намалено, диуфастон се предписва по време на бременност. За да се получат надеждни резултати на нивото на хормона, анализът се взема в средата на втората фаза на менструалния цикъл (http://www.mymummy.ru/planirovanie/ovulyatsiya-rasschitat.html), така че жената трябва да проследява овулацията в продължение на поне три цикъла. По-добре е да дарявате кръв в няколко лаборатории наведнъж.
Невъзможно е да се свържат всички случаи на спонтанни аборти и http://www.mymummy.ru/planirovanie/besplodie.html с липса на прогестерон. Има много заболявания, които могат да причинят спонтанен аборт. Инфекциите, стресът, възпалителните заболявания са не по-малко опасни за жената, която иска да има деца.
Още веднъж искам да повторя, че не можете да започнете да приемате Duphaston по време на бременност или на етапа на планиране без задълбочен предварителен преглед.
Много лекари обикновено са против употребата на това лекарство, но има дами, които противно на мнението на експертите искат да пият Дюфастон сами „за всеки случай“. Трябва да се помни, че лекарството принадлежи към групата на синтетичните хормони и неговият излишък или неконтролирано поглъщане може значително да навреди на жената. Възможно е веднага да няма забележими промени, но в далечното време това ще доведе до метаболитен отказ.

Как да пиете Duphaston по време на бременност?

Обикновено Duphaston се предписва на етапа на планиране на бременността за 3-6 цикъла от 11 до 25 дни. Но това се отнася за жени, които имат менструален цикъл, който продължава 28 дни. Ако бременността настъпи след Duphaston, тогава трябва да продължите да го пиете, тъй като рязкото намаляване на прогестерона в кръвта ще доведе до спонтанен аборт. Дозировката на Duphaston по време на бременност е 20 mg на ден, т.е. 1 таблетка 2 пъти на ден. Трябва да е същото преди бременността. Отмяната на Duphaston по време на бременност трябва да бъде постепенна, това се случва около двадесетата седмица. За някои жени лекарите препоръчват да спрат приема на лекарството на адрес http://www.mymummy.ru/pregnancy/16-nedelya-beremennosti.html.
Това не е универсален режим на лечение, следователно само компетентен лекар може да даде цялата информация за това как да приемате Дуфатон по време на бременност. Жена в позиция трябва да бъде под неговия строг контрол. Не трябва да пиете това лекарство, ако гинекологът го е предписал само въз основа на разпит. За да се изясни причината за безплодие или спонтанен аборт, се прави хормонален тест (задължително!).
Ако има опасност от спонтанен аборт, може да се предписват 40 mg от лекарството наведнъж, последвано от намаляване на дозата. Може да се наложи коригиране на дозата, която зависи от състоянието на вагиналния епител по време на колпоцитология.

Безопасен ли е Duphaston по време на бременност?

Безопасността на Duphaston е противоречива. Ние вярваме, че това лекарство няма отрицателен ефект върху тялото на майката и плода. Нито в брошурите, нито в инструкциите ще намерите информация, че след приемането на Duphaston са забелязани някакви негативни последици, но чуждестранните лекари мислят по различен начин. През 2008 г. лекарството е прекратено във Великобритания по търговски причини. В обяснението се казва, че ефектът на дуфастон върху бременността не е проучен правилно, а се основава само на теоретични данни. http://www.mhra.gov.uk/Publications/index.htm
В допълнение, инструкциите на английски език, които са много различни от инструкциите на руски език, казват, че дуфастон не може да се използва по време на бременност, както и при планиране на бременност! Има и такава информация, че Дюфастон може да има тератогенен ефект върху плода..
http://www.nps.org.au/__data/assets/pdf_file/0005/16547/smcdupha30807.pdf

Ако една жена започне да пие Дюфастон с надеждата да забременее, това трябва да се прави строго в съответствие с овулацията, тъй като при потискане на овулацията може да се получи контрацептивен ефект. Много жени забременяха след отмяна на диуфастона, тоест просто спряха да го пият поради липса на ефект и след това лесно забременяха.