Много неизвестни очакват родителите на новородено бебе. Не е ясно например дали е възможно да седне детето, по кое време да се въвеждат допълнителни храни и дали да се дават сладкиши. Сред родителските съмнения е въпросът дали е възможно да се даде залъгалка на новородено.

Новородено бебе с манекен

За какво е манекен?

Противоречията около тази тема продължават. Някой не може да си представи живота с бебе без него, други са категорично против да го използват. Мненията бяха разделени, когато се опитваха да убедят противник, че са били прави, между младите майки често избухват кавги.

Зърното обаче не е ново. Това изобретение има дълга история. В древен Египет например се използва малък, гладък камък. Древните славянски майки са използвали тюрю - хляб, увит в парцал. За появата на по-позната гумена залъгалка човечеството трябва да е благодарно на един млад британски лекар. Първите изпитатели на изобретението бяха неговите деца - гръмки близнаци.

Днес това малко нещо вече е направено от други материали:

 • Латекс;
 • Силикон.

Първите зърна са по-евтини и меки и изискват честа подмяна. Последните са по-здрави, плътни, по-трайни.

Вляво - латекс залъгалка, вдясно - силикон

Основното свойство на залъгалката е да успокоява бебето. Факт е, че той все още има много силен смукателен рефлекс. Природата е така заложена: смученето на майчините гърди едновременно успокоява и подхранва. Не винаги е възможно да се нахрани бебе веднага, при първото скърцане. Тогава помощта идва под формата на манекен. Ето случаите, когато можете да дадете на бебето си залъгалка:

 • Уплашен;
 • Плаче навън и вдишва студен въздух през устата си;
 • Страдащи от колики;
 • Спи лошо, събужда се често;
 • Палав ли е, например, когато се обличаш;
 • Друг път, когато трябва да успокоите бебето си.

Ползи

Зърното има много положителни качества, иначе нямаше да се използва толкова дълго време. Майките я обичат за това:

 1. Удовлетворете рефлекса за сучене на бебето. До около шест месеца той е особено силен, това е основният начин за успокояване.
 2. Освобождава ръце за мама. Можете, разбира се, да правите само с гърдите. Но тогава трябва да сте привързани буквално към бебето през повечето време. Това е доста трудно.
 3. Нормализира съня. При кърмачетата смученето на зърната причинява повишено производство на холецистокинин. Този хормон е отговорен за спокойствието на малкия човек и следователно за по-качествен сън..

Бебе, спящо със залъгалка

 1. Подобрява храносмилането. Същият холецистокинин помага за смилането на млечни мазнини и протеини.
 2. Развитие на речта. Смученето развива лицевите мускули. Когато дойде времето за овладяване на речта, добре развит артикулационен апарат ще ви помогне да постигнете това умение по-бързо..

недостатъци

Разбира се, зърното има редица недостатъци, в противен случай няма да има толкова много противоречия относно опасностите и ползите от него. Недостатъците на използването са:

 1. Възможна намеса в кърменето. Случва се така, че бебето отказва гърдата в полза на зърното. Това означава, че той напълнява по-зле, развива се по-бавно.
 2. Злоупотреба. Понякога конкретна причина кара бебето да плаче, например, триене на кожата на увита пелена. По-лесно е родителят да даде манекен, отколкото да разбере защо детето плаче.
 3. Образуване на неправилна захапка. Това се случва при смучене на зърната средно повече от 2 години, както и при използване на неордонтски залъгалки..
 4. Трудно отбиване. При повечето деца то изчезва с истерици, тъй като се развива силен навик.
 5. Колкото по-голяма е вероятността от отравяне, хелминтоза. Зърното в устата не е през цялото време, когато бебето е будно. Колкото повече се движи, толкова по-често залъгалката удря пода, върху него се утаява прах. Всичко свършва в устата на детето.
 6. Поглъщане на зърнен материал в стомаха и дихателните пътища. Когато зъбите на бебето растат, той започва да гризе всичко с тях. В същото време той може да отхапе и да го преглътне. Има шанс детето да го погълне или да се задави.

Внимание! Няма ясно правило дали залъгалката може да се даде на новородено. Всяка майка претегля всички плюсове и минуси и прави избор сама.

Правила за безопасност

Важно е да изберете правилната бебешка залъгалка и да се погрижите за нея:

 • Не забравяйте да стерилизирате. Това се прави по същия начин, както при бутилките: в микровълновата с помощта на специално устройство или специална торбичка, или поне една вряща вода. Нещо, което е паднало на пода, не може да се даде на дете.

Микровълнов стерилизатор

 • По-добре да се даде предпочитание на силикона. По-трудно да се захапе. Освен това е по-устойчив на високи температури по време на стерилизация..
 • Използвайте предпазни калъфи. Когато трябва да вземете залъгалката със себе си на път, например, тя се носи в специална (също стерилизирана) кутия.
 • Нанесете каишки. Това е лента с клип. Единият му ръб е прикрепен към носа на зърното, щипката е прикрепена към дрехите на детето. Той предпазва обекта от падане на пода, предпазвайки го от замърсяване. В този случай лентата трябва да е къса, така че детето да не може да я увие около врата..
 • Сменете залъгалките навреме. Латексът "живее" не повече от месец, силиконът - три. Към тези материали може да възникне алергия. Ако подозирате, трябва незабавно да спрете да използвате зърното, да дадете на детето антихистамин и да се консултирате с лекар.
 • След година или половина опитайте да отбиете. По-точно, трябва да погледнете готовността на детето. Родителите трябва да бъдат подготвени за факта, че около три дни ще бъде трудно. След това ще стане по-лесно По това време трябва да има поне още един механизъм за успокояване, който да замести обичайното смучене..

Кога мога да дам залъгалка

Шансът от негативни последици може да бъде намален. Разбира се, това няма да помогне да се избегне трудно отбиване, но предотвратяването на кърменето е реално. За да направите това, трябва да знаете кога можете да дадете залъгалка на вашето бебе. Има няколко критерия, по които трябва да определите степента на готовност на бебето..

Тип хранене

На първо място, трябва да вземете решение за вида хранене. Повечето майки сами хранят децата си, но някои предпочитат да отглеждат детето си на изкуствено хранене от първите дни. Във втория случай може да се даде манекен от първите дни. В първия е по-добре да изчакате, да преминете през етапа на установяване на лактацията.

Стабилизиране на режима на хранене

Ако една майка предпочита GV, тогава също е важно да проследите как ще се храни детето й. Има деца, които са мързеливи да сучат мляко, да ядат малко и не са склонни и да наддават зле. Ако такъв човек бъде незабавно въведен в зърното, той почти сигурно ще откаже гърдата. На новородено може да се даде залъгалка, когато се храни уверено и добре, а теглото му се поддържа поне в средната стойност за възрастта..

Във всеки случай не можете да давате зърно преди хранене, в противен случай бебето ще се храни по-зле след това. Употребата му е разрешена след хранене..

На каква възраст са позволени залъгалки

Следващият неразбираем момент е на каква възраст бебето може да получи залъгалка. Д-р Евгений Комаровски (и други педиатри също) препоръчва да се въздържате от него до момента, когато лактацията е напълно нормална, т.е. до месец-два.

Важно! За новороденото целият свят е непознат и ужасен. Ето защо присъствието на майка му е толкова важно за него. В крайна сметка, нейната миризма и глас са свързани с времето преди раждането, когато бебето се чувствало възможно най-безопасно. Поради тази причина е по-добре да не давате залъгалка на детето през първите месец или два, а по-скоро с естествено хранене.

Позволена ли е залъгалката за новородени?

На теория никой не може да забрани използването на този предмет само от родени деца. Окончателният избор се прави от родителите - цялата отговорност за потомството е на тях. На новороденото може да се даде залъгалка, когато вече се храни добре. Възможно е и по-рано, при спазване на следните правила:

 • Въздържайте се поне от първата седмица от живота;
 • Използвайте само елемент, който е подходящ за възрастта. Производителите произвеждат различни групи зърна. Новороденото се нуждае от 0-3 месеца.

Популярни залъгалки Chicco за 0-3 месеца.

Дали да занесеш залъгалка в болницата

Повечето съвременни родилни болници са категорично против залъгалките и бутилките. Това е така, защото те са ориентирани изключително към кърменето. Ако все още може да се получи бутилка със смес за специални показания (например новородено не кърми и отслабва повече), тогава е забранено да носите залъгалки в болницата.

В родилните болници в Русия майка и бебе се изписват три дни след естественото раждане и пет след цезарово сечение. Така ще се окаже, че се спазва минималната пауза от раждането до манекена. По време на престоя ви в болницата е по-добре да давате на бебето толкова гърди, колкото поиска, и дори да спите с бебето. Така че адаптацията за него ще бъде по-лесна и лактацията ще се подобри по-бързо..

Съвместими ли са манекен и кърмене?

Привържениците на изключителния HW категорично се противопоставят на използването на зърното. Според тях на въпроса дали е възможно да се даде манекен на новородено по време на кърмене има само отрицателен отговор..

Крайностите също са лоши. Както казва педиатърът Комаровски, не е нужно да правите култ от зърното, но не трябва категорично да го отказвате. И все пак това носи осезаеми ползи както за децата, така и за техните родители. Най-добре е да се отнасяте към фиктивен въпрос трезво, като преценявате всички плюсове и минуси във всеки отделен случай. С правилния подход манекен за HV няма да навреди.

Задължително зърно или не

Невъзможно е да се каже, че всички деца без изключение се нуждаят от залъгалки. Тук играят роля следните фактори:

 • Колко силен е смукателният рефлекс. Факт е, че хранителното смучене (т.е. насочено към ситост) е силно. Нехранителните (с цел успокояване) могат да бъдат изразени с различна сила. В първия случай е много вероятно бебето да се нуждае от залъгалка. Рефлексът може да бъде оценен не по-рано от месец след раждането.
 • Бебешки темперамент. Холеричните хора са по-лесно възбудими и по-трудно се успокояват. С тях най-вероятно не можете да направите без зърно. Флегматичните хора могат да се справят и без това.
 • Желанието на родителите. Някои майки толкова се страхуват от процеса на отбиване или се притесняват от кърменето, че предпочитат изобщо да не започват запознанства с биберони..
 • Бебето ще я приеме ли? Също така е важно много деца да отказват напълно залъгалки или зърна на шише..

Залъгалката за новородено не е домашен артикул по избор. Родителите решават дали да запознаят детето с нея или не. Във всеки случай е важно да го дадете на детето, като трезво прецените всички плюсове и минуси на това начинание.

Има ли нужда от залъгалка за новородено при кърмене?

В очакване на бебе, особено първородно, бъдещата майка е готова да изкупи всички магазини с бебешки стоки, защото всички артикули за новородени изглеждат толкова сладки. С раждането, както и с последвалото израстване на бебето, много предмети стават ненужни. Залъгалките, които доскоро се смятаха за основна необходимост за новородено, не се използват често от днешните майки, а по-скоро служат като изискан аксесоар. Има ли нужда от залъгалка за новородено при кърмене, каква е истината?

Манекен за кърмене не е необходимост, а атрибут, който улеснява, ако се използва правилно, ежедневието на млада майка.

Съвместимост на залъгалката за кърмене

Залъгалката се дава на бебето, така че то да се успокои, да е по-малко капризно и да спи спокойно. Освен това помага на бебето да задоволи смучещия рефлекс. Но има мнение, че постоянното използване на залъгалка ще доведе до образуване на неправилна захапка при бебе. Освен това е доста трудно да се отучи бебе от нея. И след като новороденото свикне с подмяната на гумените гърди, то ще възприема майката само като храна, тясната комуникация между бебето и майката отпада. Така че струва ли си да дадете залъгалка на бебе или не?

професионалисти

Когато използва зърното, бебето притъпява болката, намалява чувствителността към болезнени усещания и манекенът е много по-полезен от употребата на лекарства. Действа само положително върху ухапването, но само ако първоначално е избрана правилната му форма.

С залъгалка бебето е удобно, с постоянно сучене, разсейва се, успокоява се, а също така спи много по-добре. Той е по-малко капризен и в бъдеще не страда от навика да смуче палеца си, който той просто няма поради използването на зърното.

С манекен е изключително рядко да се намери такова явление като потъване на език, тъй като това може да причини проблеми с дишането. В същото време бебешкият сън на гърба е по-безопасен със зърното, това облекчава детето от проявата на синдром на внезапна смърт.

Минуси

Днешните деца рядко вземат залъгалка от първите дни на живота и майките не настояват. В крайна сметка, ако зърното е избрано неправилно, това може да развали захапката. Когато зъбите на бебето започнат да режат, на пародонта има силно натоварване и използването на залъгалка през този период само задълбочава проблема.

Пародонтът е тъканта, която свързва бъдещия зъб и зъбното гнездо. Прекомерният стрес върху тях просто се превръща в честа причина за неправилна захапка..

Дори при често измиване или кипене на зърното, той остава източник на опасност под формата на инфекция или бактерии. Неговото постоянно и напълно стерилно състояние не може да бъде осигурено дори от редовни хигиенни процедури. Освен това невролозите изразяват мнението си и срещу „заместителите на гърдите“ на майките, тъй като зърното замества новородената майка и много често му липсва елементарна комуникация с най-скъпия човек. Той има забавяне в развитието, речта се появява много по-късно, отколкото при тези деца, които са премахнали залъгалката доста рано или изобщо не са я използвали.

Има редица медицински изследвания, които показват, че когато зърното се използва твърде дълго, бебето развива инфекция на средното ухо и променя структурата на устата. Въпреки че е доказано, че краткосрочното смучене на силиконови или латексни опции не води до подобни проблеми.

От днешните лекари все по-често се чува, че зърното не е необходимо за кърмене..

Манекен може да повлияе негативно на лактацията. Всъщност, за успешно хранене, бебето трябва правилно да улови ареолата и млечната жлеза и е много по-лесно да смуче шише или залъгалка. Така че има трудности с храненето след употребата им. Бебето може да свикне да смуче залъгалка и да не получава мляко, след това започва да кърми неправилно, млякото тече по-лошо. Бебето не се храни достатъчно, майката застоява. Бебето се храни от шише, така че да е сито, а след това новороденото напълно отказва млечните жлези на майката.

Когато бебето наистина се нуждае от залъгалка

Тъй като мнението на лекарите за използването на зърното е двусмислено, младите майки често имат въпрос при консултация с лекуващия педиатър - кога да дават биберон на новородено при кърмене? В крайна сметка има случаи, когато това значително улеснява живота на бебето и самата жена:

 • изкуствено хранене;
 • кърменето, ако в същото време лактацията на майката е стабилна, бебето се храни добре, но след много кратко време след прихващане към гърдата, то започва да бъде капризно. Няма очевидни причини за това поведение - той е здрав, пълен и пелената е суха. Когато отново докоснете гърдата, тя веднага се успокоява. Но не с цел ядене на мляко, а просто за да бъде сам с мама. Ако в такава ситуация дадете манекен на бебето, тогава майката може да отсъства известно време, а не през всичките 24 часа, за да бъде близо до новороденото;
 • когато мама и бебе са на обществено място. Ако няма начин да кърмите бебето, докато то плаче, тогава зърното ще реши проблема и новороденото ще се успокои;
 • за да улесни бебето да издържи болезнена процедура, например ваксинация или медицински преглед;
 • ако бебето не обича да излиза навън, плаче и е капризно, докато се облича, тогава с помощта на биберон можете да успокоите бебето;
 • при къпане, така че излишната вода да не попадне в устата на бебето;
 • когато бебето остава при баща или баба. Мама може да нахрани бебето и да си тръгне за известно време, ако бебето започне да плаче, татко ще му даде залъгалка;
 • ако бебе със залъгалка заспи много по-добре.

Оказва се, че бебето се нуждае от зърно, когато има нужда от нещо друго: храна, внимание, обич или грижа. Ето защо кърмещите майки трябва да помнят, че прихващането към гърдите и близък контакт с бебето ще помогне да се защити психиката на новороденото от много проблеми. В крайна сметка майчините гърди и мляко не са само източник на храна за бебето.

Ако не дадете на бебето си манекен

Ако не искате да давате залъгалка на бебето, тогава прикрепването към гърдата ще ви помогне..

Може да възникне ситуация, когато веднага след хранене бебето отново изисква да се целуне. Струва си да дадете на бебето гърда, тъй като бебетата често заспиват в процеса на просто спокойно сучене.

Ако бебето започне да плаче на улицата и през този период майката няма възможност да кърми бебето, струва си да се приберете у дома.

Смята се, че до два месеца детето може да остане вкъщи през повечето време; не се нуждае от ежедневни разходки. По-възрастни от тази възраст, улицата и чистият въздух, напротив, ще помогнат на бебето да спи по-добре дори без зърно..

Залъгалките също могат да се избягват след къпане. Ако бебето трябва да се намаже с масло, да се втрие или да се облече и то плаче, тогава първо трябва да кърмите бебето, увито в мека кърпа. След това изпълнете всички хигиенни процедури и облечете бебето.

Новородените бебета често са палави, когато се сменят. Всеки път жената ще облича бебето по-бързо, за да не провокира за пореден път сълзите на бебето. Също така, бебето може да бъде облечено стоящо, с помощта на любими хора. В края на краищата това поведение на дете обикновено се проявява при смяна на дрехите в лъжа.

Някои майки не искат да кърмят бебетата си публично поради срам и дават на бебето залъгалка. Но е много по-добре да използвате специално бельо за хранене и да давате на бебето гърда при поискване..

В случаите, когато плачът на дете е причинен от безпокойство или страх, достатъчно е да го прегърнете, да съжалявате и да го успокоите. Ако топлите прегръдки и грижите на майката не помагат, тогава можете да дадете гърдата.

Понякога бебетата развиват навика да смучат палеца. Бебето е толкова познато, това е поведението му дори в утробата. Ако ограничите детето в това, то няма да разбере защо родителите му пречат да прави това, с което е свикнало. Като правило, на възраст до една година, това поведение изчезва от само себе си. Или навикът ще премине веднага щом бебето има всички зъби. Ако ръката му остава в устата му дълго време, може би детето вече е гладно и е време да го нахраните.

Как да изберем залъгалка

Когато купуват необходимите неща за бебе, майките често си задават въпроса - коя залъгалка да изберат за новородено, когато кърмят? На първо място, трябва да вземете предвид, че продължителното използване на „заместител на гърдата“ може да влоши ухапването.

Доста трудно е да изберете правилната залъгалка, защото на рафтовете на магазините има много такива, те се различават по цена, форма и цвят. Децата са по-добре да използват проби от латекс, тъй като са доста меки. Но тези видове служат много малко, така че много скоро манекенът ще трябва да бъде сменен.

Силиконовите зърна се считат за по-трайни. Но те отново са по-корави и не са подходящи за новородени деца..

Ако зърното е развалено (бебето го е ухапало), тогава то се изхвърля, не е необходимо да се дава отново на детето, може да увреди небцето или венците.

Когато една майка предварително мисли за здравето на детето си и правилната захапка, тя купува ортодонтска залъгалка. Много фирми произвеждат такива артикули. Но едно дете не винаги може да вземе такава залъгалка.

Как да дам залъгалка на дете с gv

Ако е решено да научите бебето на зърното, това трябва да се направи съгласно определени правила:

 1. Манекенът трябва да бъде заменен с нов навреме, не трябва да се къса или поврежда.
 2. Преди да го дадете на бебето, зърното се измива с бебешки почистващи препарати, сварява се, стерилизира се и се изплаква обилно с вода.
 3. За да може бебето да вземе залъгалката по-добре, не е необходимо да я потапяте в нещо сладко и още повече да не оставяте мама или татко да я оближат. Така детето ще получи напълно ненужни за него бактерии..
 4. Ако трябва да използвате държач за биберон, трябва да го прикрепите към дрехите си, но не и да фиксирате верижката около врата си..
И все пак трябва да внимавате с манекен и да го давате само ако е абсолютно необходимо..

Оказва се, че зърното е основателна причина за разсейване на бебето, но не е задължителен елемент за използване. На първо място, една млада майка трябва да установи личен контакт с бебето и да го успокои, без да използва залъгалка. При кърмене зърното може да навреди на лактацията, така че трябва да се използва само в екстремни случаи. Освен това с течение на времето може да бъде много трудно да отучите бебе от манекен. Но самата майка ще трябва да реши дали да даде на бебето си залъгалка или не. Не си струва да слушате съветите на приятели и баби, всички деца са различни и това, което е добро за едното, не винаги подхожда на друго.

Възможно ли е да се даде залъгалка на новородено: съвет за педиатър

Когато се роди бебе, можете да забравите за тишината в апартамента за дълго време. Местен лекар, баба или приятелка, които са преживели първите неприятности на майчинството, могат да посъветват подаряването на биберон на неспокойно новородено.

Много залъгалки на щандовете на магазини неволно привличат погледа: ярки, забавни, те изглеждат незаменим атрибут на ранна детска възраст. Нуждае ли се залъгалка за новородено, защо, кога и как да я дадете - въпроси, които притесняват много майки.

От тази статия ще научите

Защо бебетата обичат залъгалката

Всички здрави деца трябва да сучат гърдите на майка си - така се проявява вроденият рефлекс. Без него новороденото би било обречено на смърт. Смукателните движения намаляват напрежението в гръбначния стълб след раждането. В този процес се подава сигнал до мозъка на бебето, че всичко е наред и то бързо се успокоява.

До шестмесечна възраст смукателният рефлекс постепенно отслабва и до 3-4 години обикновено напълно изчезва. Повечето деца, много преди тази възраст, вече не се нуждаят както от зърното, така и от майчината гърда..

Интересно е! Вечно заети родители са съществували по всяко време, така че зърното като сурогат на гърдите се използва от много нации. За тази цел египтяните използвали гладки камъни, китайците правели кожени биберони от вимето на крава, в Русия дъвчели хляб, слагали го в торба и го давали на бебето.

На каква възраст може да се даде залъгалка на бебе

Решението кога можете да дадете залъгалка на бебе, от колко месеца, зависи от какъв тип хранене е то. Ако бебето получи заместител на гърдата преди хранене, то ще бъде уморено от времето на хранене..

В родилния дом манекен е безполезен: докато кърменето се нормализира, по-добре е да се постави табу върху използването му.

Този период варира от две седмици до месец. Ако нито майката, нито едномесечното бебе имат някакви специални нужди, по-добре изобщо да не предлагате залъгалката.

Фиктивни ползи

При пълното отсъствие на кърмене често се наблюдава ситуация: бързо наситеното бебе е лишено от възможността да задоволи смучещия рефлекс. Той може да започне да взема пръсти, дрънкалки или да суче по ръба на пелената. Тогава манекенът ще се превърне в истински помощник на бебето и майка му..

Зърното е добър изход от следните ситуации:

 • Неразположение. Тъй като смученето намалява безпокойството, притъпява болезнените усещания, предложете на бебето манекен преди да дадете лекарството.
 • Защита срещу синдром на внезапна детска смъртност. Лекарството предотвратява прехода на бебешкия сън в патологична дълбока фаза, прибиране на езика и запушване на дихателните пътища. В този момент, ако внезапно спрете да дишате, зърното може да ви спаси живота..
 • Ходете при минусови температури. Плачът във замръзващия въздух може да има последици, вариращи от хрема до бронхит. Ако е трудно да разтърсите бебето си по време на разходка, по-добре му дайте залъгалка..
 • Неправилно ухапана. Едно от основните оплаквания за зърната е, че те пречат на естественото развитие на челюстите. Но ортодонтските залъгалки предотвратяват недоразвити челюсти при кърмене.

За майката манекен също може да бъде добра помощ, ако бебето се нуждае от гърди както през деня, така и през нощта, особено ако в семейството все още има малки деца.

Трябва ли да оставите бебето си с баща или бавачка? Той ще понесе спокойно краткотрайното отсъствие на майка си, ако му бъде предложен изкуствен заместител.

Интересно е! Забиването в оралната фаза на развитие, според Зигмунд Фройд и Милтън Ериксън, тоест смучещ рефлекс, неудовлетворен в определен момент, може допълнително да повлияе на характера на порасналото бебе. Формира се пасивност, негативизъм, склонност към депресия. Едно момиче в такава ситуация може да се отнася хладнокръвно към децата си..

Минуси от използването на зърното

Аргументите срещу включват:

 • Нарушение в развитието на челюстите. Честото смучене на лошо поставена залъгалка може да доведе до деформация на лицето на бебето: то ще изглежда като заешко лице с удължени предни зъби и наклонена брадичка. Манекен в много случаи е причината за неправилно запушване.
 • Формиране на зависимост. Много бързо родителите свикват да утешават бебето си с манекен, без да се опитват да разберат причината за безпокойството. Идва момент, когато бебе без зърно не може да се успокои или заспи.
 • Нарушение на формирането на речевия апарат. Често логопед на рецепцията задава първия въпрос: детето ли е смучело залъгалка? Децата, които не го използват, започват да говорят по-рано и говорят по-добре..
 • Нарушаване на хигиенните правила. Дори честата дезинфекция и стерилизация на зърното не спасява бебетата от стоматит и лошо храносмилане. Появата на рани в устата, които майката често не забелязва, задълбочава проблема: детето не изпуска зърното от устата си.
 • Появата на колики. Когато бебето смуче зърното, особено с неперфориран мундщук, то ще погълне повече въздух от обикновено, което увеличава производството на газ. Бебето го боли коремчето и то започва все по-често да смуче залъгалката.
 • Психологическа травма. Често бебето плаче, имайки нужда от майчински приятелство и топлина. И вместо топла и любяща майка, тя получава своя заместител на гумата. Честото повтаряне на ситуацията води до психологически дискомфорт, охлаждане във връзката.
 • Алергични реакции. Явлението е рядко, но може да даде на родителите и бебето много неприятни минути.
 • Финансов въпрос. Въпреки незначителната си стойност, цената на залъгалка не е толкова малка: висококачественият модел струва 200-300 рубли. За тренировка трябва да закупите 4-5 парчета и не е факт, че бебето ще хареса някое от тях. Трябва да имате 1-2 залъгалки за замяна, в случай на замърсяване или загуба и да ги сменяте всеки месец, избирайте по възраст, когато остарявате.

Таблица 1. Предимства и недостатъци на залъгалката

професионалистиМинуси
По-добре е да научите бебето да смуче залъгалка, отколкото пръст.Преди всяка употреба продуктът трябва да се подготви: стерилизирайте или измийте със сода.
Успокоява бързо със силна възбуда.Формира навик, който е трудно да се отучи.
Отвлича вниманието от болезнените усещания.Мръсното зърно, като всеки нестерилен предмет, може да се превърне в източник на инфекция.
Правилно подбраният модел допринася за образуването на естествена захапка.Моделът с неправилна форма води до лицево-челюстни дефекти.
Когато изкуственото хранене компенсира липсата на смукателни движения.Нарушена лактация при майката по време на кърмене.

Важно е да знаете. Всички заместители на гърдите, включително залъгалки, не се препоръчват от СЗО (Световната здравна организация).

Гледайте това подробно видео, в което детският психолог Марина Романенко ще разкаже за всички плюсове и минуси на използването на биберон.

Кога да дадете залъгалка на бебе и кога не?

Кога можете да дадете на бебето залъгалка залъгалка? Много майки задават този въпрос. Колко често? Съвместимо ли е използването на зърното с кърменето? Може ли бебето да се откаже от гърдата заради зърното? И ако все пак давате - как да изберете правилната залъгалка? Кое зърно е най-доброто? На каква възраст може да се дава манекен - от раждането в болницата или малко по-късно?

Манекен - плюсове и минуси. Кога можеш да даваш и кога не можеш.

Това несъмнено са едни от най-често задаваните въпроси от майките. Значи приятел на зърното ни или враг? И често дори детските лекари не са съгласни. Някой се страхува, че смученето на залъгалка ще предизвика отказ на детето да кърми. Привържениците на GW и консултантите на GW настояват да се премахне цялата „гума“ от устата на бебето. А добрите съветници препоръчват залъгалка, за да задоволи смукателния рефлекс на бебето..

Но нека не се придържаме сляпо към едно мнение, за нас е важно то да е удобно както за майката, така и за детето. Обмислете всички плюсове и минуси и го разчленете точка по точка.

Кога да дадете залъгалка на бебе?

 1. Ако бебето е на адаптирано или смесено хранене. Възможно е да не е в състояние да задоволи напълно своя смучещ рефлекс..
 2. С прекалено развит смучещ рефлекс (не се отнася за неонаталния период). Тоест детето виси на гърдата, пълно е, не суче, но не пуска и гърдата - на помощ ще дойде манекен. Мама ще получи възможността да си почине малко.
 3. На обществено място (в клиниката, само за разходка и т.н.) няма начин да прикрепите бебето към гърдата, но някак си е необходимо да го успокоите. Между другото, много е удобно да използвате залъгалката на пътя, пътувайки (в самолета - особено по време на излитане и кацане).
 4. Ако сте на HB и нямате проблеми с кърменето, а бебето напълнява.
 5. По време на процедури, които могат да бъдат неприятни или стресиращи за детето (къпане, преобличане, ходене, ходене на лекар, масаж, ваксинации и др.)
 6. Ако трябва периодично да оставяте детето си при някого за известно време, манекен ще му помогне да бъде по-спокойно..
 7. Ако по някаква причина майката временно не може да кърми, манекен (заедно с IV) може да бъде полезен.
 8. Ако бебето не спи добре или спи само с гърдите, то има нарушен сън. Освен това манекен ще ви помогне да се събуждате по-рядко за нощно хранене..

Не забравяйте, че обучението на бебе на залъгалка може да бъде трудно за отбиване - така че помислете за плюсовете и минусите.

Когато не можеш да дадеш манекен?

 1. По време на неонаталния период (28 първи дни от живота). През този период се установява връзката на майката с детето, установява се кърменето и адаптацията на бебето към външни условия. Даването на залъгалка на новородено (ако майката е на НВ) е крайно нежелателно! В идеалния случай не трябва да има „заместители“!
 2. Ако имате проблеми с хепатит В (например - недостатъчно мляко, неправилно привързване) или бебето не наддава добре.
 3. Ако сте в ситуация, в която не можете да сте сигурни, че зърното е чисто. Важно е! Залъгалката трябва да бъде стерилизирана - особено ако влезе в контакт с нещо или падне. Някои майки ближат залъгалката, преди да я дадат на бебето си - това е лош вариант. Така че рискувате да възнаградите бебето си с вашите възрастни бактерии и вируси. И това заплашва детето с диария, стоматит и дори кариес..
 4. Ако бебето ви има алергична реакция към материалите, от които са направени зърната.

Може ли залъгалката впоследствие да развали захапката на бебето или да деформира устната кухина?

Образуването на захапката и устната кухина на дете отнема много дълго време. Едва на възраст 5-7 години, когато млечните зъби се сменят с постоянни, започва етапът на променлива захапка. Постоянната окончателна захапка се формира само от 12-14 години.

Колкото по-дълго обаче бебето суче залъгалката, толкова по-вероятно е да се развие неправилно запушване. Счита се за безопасно да се използва зърното до около две години.

Неправилно избраната залъгалка влияе върху образуването на ухапване от дете!

Как да изберем правилната залъгалка залъгалка?

Тъй като няма ясен отговор - дали е възможно да се използва залъгалка, само мама може да реши тук. Фактът остава еднозначен, че към избора му трябва да се подхожда отговорно, за да не навреди. Ще анализираме по какви параметри трябва да изберете залъгалка залъгалка.

1. Материал на изработка. По-добре да изберете силикон - той е хипоалергенен, без вкус и мирис. Това означава, че ще бъде по-безопасно и по-приятно за бебето. Силиконът е достатъчно топлоустойчив материал и не се страхува от многократно кипене и стерилизация. Докато латексът може да причини алергични реакции.

2. Обърнете внимание на формата на зърното. По структура тя трябва да бъде удължена, симетрична и сплескана. Тази форма отчита структурата на устата на детето и не влияе върху образуването на захапката.

3. С растежа на детето, манекенът трябва да "расте". Тоест, необходимо е да изберете размера на зърното по възраст. Отговорният производител винаги посочва продукта, за чиято възраст на детето е подходящ определен модел залъгалка (0-6 месеца, 6-18 месеца, 18+ или размери 1,2,3)

Влияе ли използването на зърната, залъгалките върху кърменето?

Бебе (на HB), което смуче залъгалка, особено през първите месеци от живота, може да започне да възприема гърдите на мама погрешно. Настъпва така нареченото „объркване на зърната“.

Въпросът е, че процесът на смучене на залъгалка и гърда е много различен. За да се прикрепи правилно към гърдата, детето трябва да отвори широко уста, да ангажира долната челюст и мускулите на езика. С залъгалка - не е нужно да включвате нищо и трудно можете да отворите уста.

Поради това в гърдите на майката се появяват капризи, бавно сучене, неправилно привързване или напълно отхвърляне от нея. Това, разбира се, не винаги се случва - някои деца напълно комбинират както залъгалка, така и майчината гърда. Но все пак съществува риск и трябва да сте нащрек.

Помня! Ако имате проблеми с кърменето (прочетете повече) или сте разтревожени от поведението на бебето на гърдата - и целта ви е да поддържате НВ, по-добре е да правите без залъгалки.

Залъгалка и gv: коя залъгалка да изберете за новородено

За какво е манекен?

Противоречията около тази тема продължават. Някой не може да си представи живота с бебе без него, други са категорично против да го използват. Мненията бяха разделени, когато се опитваха да убедят противник, че са били прави, между младите майки често избухват кавги.

Зърното обаче не е ново. Това изобретение има дълга история. В древен Египет например се използва малък, гладък камък. Древните славянски майки са използвали тюрю - хляб, увит в парцал. За появата на по-позната гумена залъгалка човечеството трябва да е благодарно на един млад британски лекар. Първите изпитатели на изобретението бяха неговите деца - гръмки близнаци.

Днес това малко нещо вече е направено от други материали:

 • Латекс;
 • Силикон.

Първите зърна са по-евтини и меки и изискват честа подмяна. Последните са по-здрави, плътни, по-трайни.

Вляво - латекс залъгалка, вдясно - силикон

Основното свойство на залъгалката е да успокоява бебето. Факт е, че той все още има много силен смукателен рефлекс. Природата е така заложена: смученето на майчините гърди едновременно успокоява и подхранва. Не винаги е възможно да се нахрани бебе веднага, при първото скърцане. Тогава помощта идва под формата на манекен. Ето случаите, когато можете да дадете на бебето си залъгалка:

 • Уплашен;
 • Плаче навън и вдишва студен въздух през устата си;
 • Страдащи от колики;
 • Спи лошо, събужда се често;
 • Палав ли е, например, когато се обличаш;
 • Друг път, когато трябва да успокоите бебето си.

Каква е необходимостта от манекен?

Много майки казват, че не могат без залъгалка. Така че в какви ситуации я смятат за незаменима?

 • Половин час след хранене бебето започва да проявява безпокойство, хленчене;
 • На детето се дава манекен преди лягане, за да заспи по-бързо;
 • Ако по време на разходка бебето започне да бъде капризно, тогава зърното се дава, за да се прибере спокойно и бързо вкъщи;
 • Докато бебето спи на улицата с отворена уста;
 • Когато бебето крещи и се извива, докато се преоблича или след къпане;
 • За да не дърпате всичко в устата си;
 • Ако детето е удряно или уплашено от нещо, тогава може да се накара да не плаче;
 • Докато чакат нещо, мнозина смятат манекен за незаменим..

Тоест залъгалката се използва от повечето майки, когато детето изпитва дискомфорт или безпокойство, то започва, като е капризно, да привлича вниманието към себе си.

Но какво наистина иска новородено бебе, ако е неудобно? Следващият въпрос веднага следва: къде е било удобно на детето? Както бе споменато по-горе, в утробата детето беше спокойно и в безопасност. И в случай на неприятни усещания, той иска да пресъздаде точно тези условия за себе си. За тази цел той започва да плаче и да търси нещо, което да смуче. Някой дърпа пръсти в устата си, а на някой се дава гърда - най-добрият вариант за бебе, а някой просто получава манекен. Едва сега детето се чувства комфортно само в обятията на майката и най-добре е за него по-близо до гърдите.

Най-добрата реакция на млада майка на вълнението на бебето е да го вдигне и да му даде гърда. Ако детето вече е в ръцете ви, тогава трябва незабавно да го прикрепите към гърдите. Мама трябва да утешава бебето със себе си, а не с манекен. Бебето трябва да е наясно, че мама винаги е там и може да защити.

Педиатрите съобщават, че новородените бебета имат много силен смукателен рефлекс, който постепенно преминава. Бебетата имат нужда от постоянен физически контакт с майка си и той трябва да бъде удовлетворен. И най-добрият начин да направите това е чрез кърмене. И си струва да си припомним, че кърменето не е само хранене..

Залъгалка и кърмене

Педиатрите отдавна наричат ​​залъгалката главен враг на кърменето. Защо? Също така е удобно да се даде манекен, ако детето плаче..

Бебето се научава да суче в утробата, упражнявайки се на собствените си ръце. Той се чувства добре в корема, топлината на майка си, не чувства опасност. Бебето се чувства по същия начин, когато кърми. Мама го държи на ръце, той е спокоен и в безопасност, смуче гърдите, получава храна.

Какво се случва, ако подарите залъгалка на новородено? Примирено, детето започва да приема тази заместител на гума. Манекенът успокоява бебето и постепенно започва да замества майката до известна степен. Сега той се нуждае от майка само като източник на храна.

Но това не са всички опасности, които очакват, когато използвате залъгалка. Всички знаят, че при кърмене най-важното е правилното улавяне на гърдата от бебето. Бебето трябва да приема в устата не само зърното, но по-голямата част от ареолата. Използването на залъгалка ще попречи на научаването как правилно да хващате гърдите - те са абсолютно различни.

С редовното смучене на залъгалката бебето свиква да суче и да не получава мляко. Нещо повече, той започва да взема зърното в устата си, както и зърното. Поради тази причина той не получава достатъчно кърма при хранене. В резултат на това родителите нямат изход и бебето трябва да се храни от шише и в резултат на това самият той отказва да кърми..

Също така смученето на залъгалка води до болезнени пукнатини по зърната на кърмачка..

Съвместими ли са манекен и кърмене?

Привържениците на изключителния HW категорично се противопоставят на използването на зърното. Според тях на въпроса дали е възможно да се даде манекен на новородено по време на кърмене има само отрицателен отговор..

Крайностите също са лоши. Както казва педиатърът Комаровски, не е нужно да правите култ от зърното, но не трябва категорично да го отказвате. И все пак това носи осезаеми ползи както за децата, така и за техните родители. Най-добре е да се отнасяте към фиктивен въпрос трезво, като преценявате всички плюсове и минуси във всеки отделен случай. С правилния подход манекен за HV няма да навреди.

Как да се справим без манекен?

Как трябва да се държи мама в ситуации, когато изглежда, че манекен е незаменим?

Ако след известно време след хранене бебето се нуждае от гърда, наложително е да задоволи нуждите му. Бебетата имат нормално желание - да заспи на гърдите на майката, той започва да смуче мляко и бързо заспива. И след събуждане също трябва да го прикрепите към гърдите си.

И когато бебето започне да пищи или да е капризно на улицата и няма начин да го нахраните, тогава трябва да се приберете веднага, но в никакъв случай не трябва да му давате манекен. Освен това няма нужда от ежедневни разходки преди навършване на два месеца. Но след като детето ще спи добре на чист въздух..

Понякога детето отваря уста, докато спи на улицата. Това означава само едно - бебето има запушен нос. Това означава, че той няма какво друго да прави на разходка. Или можете да поставите възглавница под главата си, може да е твърде ниска.

След процедурата за къпане майките обикновено се стремят да обработват бебето възможно най-бързо, да се обличат и едва след това да се хранят. Най-добре е да увиете бебето в хавлиена кърпа и да го притиснете към гърдите веднага след като бебето е изкъпано. След като се успокои, изяде и изсъхне, ще бъде много по-лесно да го облечете..

Всички деца не обичат да се обличат. Те викат, избягват по всякакъв възможен начин. Родителите просто трябва да се научат как да го правят бързо и сръчно. Между другото, децата не обичат да се преобличат, докато лежат. Ако е възможно детето да остане седнало или изправено, тогава няма да има проблеми. Обличането не е причина да затваряте бебето си..

Повечето майки се притесняват да хранят бебето си публично. Но трябва да знаете, че в магазините има много удобни неща за кърмещите жени, които ще направят процеса почти невидим..

Ако детето плаче, защото е уплашено или разстроено, тогава можете просто да го прегърнете, да съжалявате, да го успокоите. И само когато не помогна да се даде гърдата. Всеки случай тук е уникален.

Няма нищо лошо в това, че бебето смуче пръст, то е свикнало да го прави в стомаха на майка си. Детето искрено не разбира защо веднага щом започне да прави това, което му харесва, възрастните веднага го спират и издърпват ръката му от устата му. Обикновено децата се отърват от този навик до една година. Веднага след като всички млечни зъби пораснат, детето ще спре да влачи ръце в устата си..

Ако бебето държи юмрука си в устата си твърде дълго, тогава може би е време да го прикрепите към гърдата и да нахраните..

Фиктивни ползи

При пълното отсъствие на кърмене често се наблюдава ситуация: бързо наситеното бебе е лишено от възможността да задоволи смучещия рефлекс. Той може да започне да взема пръсти, дрънкалки или да суче по ръба на пелената. Тогава манекенът ще се превърне в истински помощник на бебето и майка му..

Зърното е добър изход от следните ситуации:

 • Неразположение. Тъй като смученето намалява безпокойството, притъпява болезнените усещания, предложете на бебето манекен преди да дадете лекарството.
 • Защита срещу синдром на внезапна детска смъртност. Лекарството предотвратява прехода на бебешкия сън в патологична дълбока фаза, прибиране на езика и запушване на дихателните пътища. В този момент, ако внезапно спрете да дишате, зърното може да ви спаси живота..
 • Ходете при минусови температури. Плачът във замръзващия въздух може да има последици, вариращи от хрема до бронхит. Ако е трудно да разтърсите бебето си по време на разходка, по-добре му дайте залъгалка..
 • Неправилно ухапана. Едно от основните оплаквания за зърната е, че те пречат на естественото развитие на челюстите. Но ортодонтските залъгалки предотвратяват недоразвити челюсти при кърмене.

За майката манекен също може да бъде добра помощ, ако бебето се нуждае от гърди както през деня, така и през нощта, особено ако в семейството все още има малки деца.

Трябва ли да оставите бебето си с баща или бавачка? Той ще понесе спокойно краткотрайното отсъствие на майка си, ако му бъде предложен изкуствен заместител.

Интересно е! Забиването в оралната фаза на развитие, според Зигмунд Фройд и Милтън Ериксън, тоест смучещ рефлекс, неудовлетворен в определен момент, може допълнително да повлияе на характера на порасналото бебе. Формира се пасивност, негативизъм, склонност към депресия. Едно момиче в такава ситуация може да се отнася хладнокръвно към децата си..

Минуси от използването на зърното

Аргументите срещу включват:

 • Нарушение в развитието на челюстите. Честото смучене на лошо поставена залъгалка може да доведе до деформация на лицето на бебето: то ще изглежда като заешко лице с удължени предни зъби и наклонена брадичка. Манекен в много случаи е причината за неправилно запушване.
 • Формиране на зависимост. Много бързо родителите свикват да утешават бебето си с манекен, без да се опитват да разберат причината за безпокойството. Идва момент, когато бебе без зърно не може да се успокои или заспи.
 • Нарушение на формирането на речевия апарат. Често логопед на рецепцията задава първия въпрос: детето ли е смучело залъгалка? Децата, които не го използват, започват да говорят по-рано и говорят по-добре..
 • Нарушаване на хигиенните правила. Дори честата дезинфекция и стерилизация на зърното не спасява бебетата от стоматит и лошо храносмилане. Появата на рани в устата, които майката често не забелязва, задълбочава проблема: детето не изпуска зърното от устата си.
 • Появата на колики. Когато бебето смуче зърното, особено с неперфориран мундщук, то ще погълне повече въздух от обикновено, което увеличава производството на газ. Бебето го боли коремчето и то започва все по-често да смуче залъгалката.
 • Психологическа травма. Често бебето плаче, имайки нужда от майчински приятелство и топлина. И вместо топла и любяща майка, тя получава своя заместител на гумата. Честото повтаряне на ситуацията води до психологически дискомфорт, охлаждане във връзката.
 • Алергични реакции. Явлението е рядко, но може да даде на родителите и бебето много неприятни минути.
 • Финансов въпрос. Въпреки незначителната си стойност, цената на залъгалка не е толкова малка: висококачественият модел струва 200-300 рубли. За тренировка трябва да закупите 4-5 парчета и не е факт, че бебето ще хареса някое от тях. Трябва да имате 1-2 залъгалки за замяна, в случай на замърсяване или загуба и да ги сменяте всеки месец, избирайте по възраст, когато остарявате.

Предимства и недостатъци на залъгалката

Плюсове минуси
По-добре е да научите бебето да смуче залъгалка, отколкото пръст.Преди всяка употреба продуктът трябва да се подготви: стерилизирайте или измийте със сода.
Успокоява бързо със силна възбуда.Формира навик, който е трудно да се отучи.
Отвлича вниманието от болезнените усещания.Мръсното зърно, като всеки нестерилен предмет, може да се превърне в източник на инфекция.
Правилно подбраният модел допринася за образуването на естествена захапка.Моделът с неправилна форма води до лицево-челюстни дефекти.
Когато изкуственото хранене компенсира липсата на смукателни движения.Нарушена лактация при майката по време на кърмене.

Важно е да знаете. Всички заместители на гърдите, включително залъгалки, не се препоръчват от СЗО (Световната здравна организация).

Кога да дадете залъгалка на новородено

Нека първо помислим защо на новороденото изобщо се дават залъгалки? И отговорът се крие в следното. Новородените имат много развит смучещ рефлекс. Когато вземат майчината гърда и получат мляко и майчина топлина, те се успокояват, понасят се и заспиват спокойно, тъй като процесът на получаване на мляко от майчината гърда за новородено бебе е доста сложен и трудоемък процес. С манекен родителите и лекарите обикновено се опитват да успокоят бебето, процесът на сучене има точно такъв ефект върху новородените..

Вече в родилния дом можете да видите залъгалката в устата на новороденото. Правилно ли е? В повечето случаи това, разбира се, е грешка. След раждането детето само се научава да живее, да яде, да суче. А процесът на смучене на майчината гърда, правилното хващане и процесът на смучене на биберон са напълно различни неща. Тоест, като дадете залъгалка в първите дни от живота на детето, вие усложнявате установяването на правилното кърмене. Експертите по кърмене съветват да не се дават залъгалки на новородени през първите 2 седмици от живота им. По това време децата, като правило, вече са придобили необходимите умения и знания..

Обикновено родителите се опитват да дадат на бебето си залъгалка, когато бебето плаче или се опитва да заспи. Има много начини да разсеете и успокоите бебето си, защото зърното не винаги може да помогне в тези случаи..

В допълнение към горното, струва си да припомним, че много експерти смятат, че продължителното смучене на зърното може да доведе до неправилно образуване на захапка, така че не трябва да научавате детето си да смуче зърното при всеки повод, за да се успокои, да заспи, да „надраска“ подутите венци и други подобни. Понякога вниманието към детето, грижите, поглаждането и други родителски удобства могат да се справят с тази задача. Също така не трябва да давате на детето залъгалка, за да "надраска" подути венци - за тези цели е по-добре да закупите специални играчки - гризалки за зъби.

Обикновено залъгалка се препоръчва за новородено в случаите, когато:

 • Той има проблеми със заспиването и често е палав;
 • Бебето е много притеснено от наличието на газове в корема, смучене на зърното - залъгалки допринася за тяхното изхвърляне;
 • Често държи ръцете си в устата;
 • Често смуче майчината гърда, трудно е да се разделим с нея.

Задължително зърно или не

Невъзможно е да се каже, че всички деца без изключение се нуждаят от залъгалки. Тук играят роля следните фактори:

 • Колко силен е смукателният рефлекс. Факт е, че хранителното смучене (т.е. насочено към ситост) е силно. Нехранителните (с цел успокояване) могат да бъдат изразени с различна сила. В първия случай е много вероятно бебето да се нуждае от залъгалка. Рефлексът може да бъде оценен не по-рано от месец след раждането.
 • Бебешки темперамент. Холеричните хора са по-лесно възбудими и по-трудно се успокояват. С тях най-вероятно не можете да направите без зърно. Флегматичните хора могат да се справят и без това.
 • Желанието на родителите. Някои майки толкова се страхуват от процеса на отбиване или се притесняват от кърменето, че предпочитат изобщо да не започват запознанства с биберони..
 • Бебето ще я приеме ли? Също така е важно много деца да отказват напълно залъгалки или зърна на шише..

Залъгалката за новородено не е домашен артикул по избор. Родителите решават дали да запознаят детето с нея или не. Във всеки случай е важно да го дадете на детето, като трезво прецените всички плюсове и минуси на това начинание.

Заслужава ли си да преподавам

И така, всичко ви е наред с естественото хранене, лактацията се е подобрила и се чудите: струва ли си изобщо да научите бебе на манекен??

Не е нужно да правите това целенасочено. Ако детето ви расте спокойно, храни се, когато е удобно за вас и за него, спи, играе, не ви създава неудобства и сте в недоумение в кои моменти да подарите залъгалка, можете само да го поздравите!

И наистина има такива бебета - които растат безопасно, без да знаят нищо освен майчината гърда, но в същото време, без да причиняват неудобства на мама с денонощно сучене.

По този начин даването на манекен на бебе заради самия му факт и тъй като останалите деца, изглежда, с нея, не си струва. Вашето дете няма нужда от него - и то много добре.

Друго нещо е, когато темпераментът на бебето е твърде активен, а смучещият рефлекс е твърде развит. Нека поговорим за това по-долу.

Коя залъгалка да изберете за новородено

Ако отидете в аптека или детски магазин, ще бъдете изненадани от разнообразието от бебешки зърна: форми, материали, размери - всичко е различно. Така че коя залъгалка да изберете?

Какви са залъгалките

В продажба има много залъгалки, различни по форма, материал, размер, външен вид, набор от аксесоари.

Форма на зърното

Има три вида залъгалки по форма..

Анатомични - с форма на капка, кръгли отгоре и сплескани отдолу.

Ортодонтски - най-плоският, с наклонен зърно.

Можете да дадете на вашето мъниче избор - нека опита всичко. Или веднага си купете ортодонт - те са препоръчани от зъболекарите.

Формата на защитния диск е по-удобна с изрез в горната част - той не пречи на носа.

Размерът

Повечето производители разделят своите продукти на три размера:

 • 0-6 месеца;
 • 6 месеца - 1,5 години;
 • след 1,5 години.

Някои производители имат 0-2, 0-3 месеца и 0+.

Когато избирате размера, внимателно прочетете информацията на опаковката, тя посочва за каква възраст е предназначен продуктът и помислете дали имате голямо дете. Най-добрите залъгалки за новородени са тези, които пасват на вашето мъниче.

Материал

Съвременните залъгалки са направени от латекс и силикон. Каква е разликата:

 • латексни биберони от естествен каучук, така че има риск от алергии. Те са жълти, меки, приятни на допир, но краткотрайни - трябва да се сменят на всеки 2-3 седмици. Не можете да ги варите;
 • силиконовите зърна са прозрачни, те са по-твърди и здрави, издържат по-дълго - около 1,5 месеца.

Основната разлика между двата материала е, че силиконът се използва само преди никнене на зъби, защото бебетата ги гризат и задавят. Със зъби - само латекс.

Допълнителни аксесоари

Някои производители имат специални модели: за недоносени бебета, със сонди за хранене и прием на лекарства и т.н..

Ако вашата залъгалка не идва с капачка, закупете специален калъф.

Полезен инструмент е щипка за пране.

ВАЖНО!
Купувайте залъгалки само от аптеки и специализирани магазини.

Как правилно да се грижите за вашата залъгалка

Преди първата употреба се препоръчва внимателно да извадите зърното от опаковката и да го измиете обилно със сапун и вода..

След това стерилизирайте по удобен за вас начин:

 1. В специална бутилка и стерилизатор за зърна.
 2. Във вряща вода в тенджера за няколко минути.
 3. В двоен котел 2-3 минути след кипене на вода.

Като експресен метод можете да използвате вряща вода директно от чайника. Но това трябва да се прави много внимателно, за да не се изгорите, и внимателно, обръщайки зърното под потока от всички страни и ъгли.

Как да отучим бебе от манекен

С появата на първите зъби е необходимо да започнете да отбивате детето от манекена. Експертите обръщат внимание на факта, че до навършване на година и половина до две години смукателният рефлекс изчезва в детето и по това време е желателно бебето да се отучи окончателно от залъгалката. За да улесните отбиването на дете от манекен, трябва да се помни, че през първия месец от живота манекен обикновено не се препоръчва. Но ако все пак възникне необходимост, опитайте се да дадете на бебето манекен възможно най-малко до 2-3 месеца, само със силна възбуда или твърде изразен смучещ рефлекс. Когато бебето заспи, извадете залъгалката от устата му. Първият сигнал, че бебето е готово да се откаже от залъгалката, е изплюването на зърното. В същото време не е нужно внимателно да поставяте зърното обратно в устата на бебето. Напротив, опитайте се да го премахнете. И не го оставяйте на очите. Също така премахнете залъгалката, когато детето ви е заето да играе. Но така че хлапето да не вижда как го правите. Ако детето осъзнае, опитайте се да насочите вниманието му към друга игра. Ако не сте успели да отучите детето си от манекен преди година и половина, сменете тактиката си. В крайна сметка детето вече е пораснало. Никога не използвайте такива груби методи като намазване на залъгалката с горчица, демонстративно отнемане и изхвърляне на залъгалката. Не порицавайте строго детето си, че не иска да се разделя със зърното. Опитайте се да обърнете възможно най-много внимание на детето си по време на периода „сбогом на манекена“. Прегърнете бебето си, погалете се, общувайте с него. Може би нежеланието на детето да се раздели със залъгалката произтича от факта, че по едно време то не е получило необходимата част от вниманието и прегръдките на майка си. Избягвайте споменаването на манекен през това време..

 • Опитайте се да "загубите" зърното. Потърсете я с бебето: „Е, леле, без залъгалка! Вероятно е откраднала сврака! "
 • Представете залъгалката с вашето бебе на друго бебе на улицата или от приятели. И тогава сви рамене: „Дадохме ти залъгалка - не повече. Той се нуждае от него повече, той е малък. И сега ще играем с вас... "
 • Някои майки режат зърното, така че детето да няма желание да смуче течаща.
 • Срещнах много забавен съвет: забийте залъгалката на височината на устата на детето, "плюс" 5 см по-високо. За да може бебето да смуче зърното на пръсти. Това е неудобно и детето ще се отегчи.
 • Можете да поканите детето си да даде залъгалка на лисичка. Лисицата ще занесе залъгалката на лисиците, а в замяна ще донесе красива играчка (книга).
 • Измислете приказка защо един ден биберона трябва да напусне бебето.
 • Не забравяйте, че в периода на отбиване на бебе от манекен е желана спокойна атмосфера. Ласката и търпението са пътят към победата.