Разбира се, има някои компоненти в кърмата, които не могат да бъдат възпроизведени в смеси, въпреки всички усилия на учените и възможностите на сегашното ниво на производство. На първо място, това са имуномодулатори (вещества, които активират имунната система и предпазват тялото на бебето от заболявания през целия период на кърмене), докозахексаенова киселина (DHA) и други незаменими полиненаситени мастни киселини, необходими за успешното интелектуално развитие на бебето, както и някои други компоненти... Но всички тези вещества са специфични съставки, които се намират само в майчиното мляко и никъде другаде и никоя допълваща храна не може да ги замести..

Защо се нуждаете от допълващи храни?

Следователно въвеждането на допълващи храни с изкуствено хранене не трябва да си поставя за задача да компенсира нещо, което изкуственото бебе не е получило, необходимо е да се получат нови витамини и микроелементи, от които тялото на бебето започва да се нуждае, докато расте, да се увеличи броят на калориите, необходими на бързо растящия организъм за постепенното запознаване на детето с „възрастната“ храна. Причините за въвеждането на допълващи храни са абсолютно същите, както при бебетата: детето расте, преминава към нови етапи на развитие, нуждите му се променят и родителите се опитват да ги задоволят навреме.

Всички деца - както изкуствено, така и естествено хранени, имат абсолютно еднаква структура на храносмилателната система, а нашите организми са „старо събрание“, независимо от успеха на хранителната индустрия: преди стотици години, когато адаптирано мляко по принцип не е съществувало, децата са били абсолютно еднакви същото, както и сега, и в традициите на почти всички народи по света, въвеждането на първите допълващи храни е приурочено към появата на първите млечни зъби и развитието на способността да седи. Заедно с началото на проявата на интерес към вашата „храна за възрастни“, това са трите основни маркера за готовността за получаване на нови видове храна и средно тази възраст се оценява от съвременните експерти като 5-6 месеца: за деца на изкуствено хранене малко по-рано, за бебета на GV - от половин година.

Кога да започнете да храните бебе: защо не от 3 месеца?

В средата на миналия век, по време на разцвета на ерата на изкуственото хранене, педиатрите по целия свят препоръчват на майките да въвеждат първите допълващи храни от 3 или дори 2 месеца и те съветват да се започне с ябълков сок, предназначен да компенсира липсата на желязо в смесите. Но в момента както възрастта на началото на допълващото хранене, така и неговият тип от компетентните педиатри се признават за недоносени: на 3 месеца (и дори още по-рано) стомахът на бебето не е готов да обработва нищо, освен майчиното мляко или неговите заместители, и дори повече - киселини: те дразнят и водят до гастроентерологични проблеми по-късно. Ето защо, ако наистина започнете ранното хранене, тогава определено не с ябълков сок, както се препоръчва от десетилетия..

За съжаление и сега педиатрите, които не се стремят да се занимават със собствен професионален растеж и се запознават с най-новите изследвания в своята област, продължават да настояват за прекалено ранното въвеждане на допълващи храни за изкуствени бебета (те препоръчват допълнителни храни на 3 месеца с изкуствено хранене). Въпреки че храненето с адаптирано мляко се е променило от изобретяването на този постулат и адаптираните храни са претърпели значителни промени, значително подобрявайки състава им, освен това са изследвани и описани последиците от въвеждането на допълнителни храни за бебета в толкова ранна възраст. Но досега лекарите в клиники и „експертите“ в Интернет съветват да се въвеждат първите допълващи храни с изкуствено хранене възможно най-рано - сайтовете са пълни с подобни препоръки, а майките с доверие ги следват (още повече, че бабите ги подкрепят - в крайна сметка те самите са отглеждали децата си според "Стари" схеми).

Също така много хора обичат да се позовават на „препоръките на СЗО“, въпреки че ако все пак ги прочетете внимателно, можете да сте сигурни, че те не са категорични и имат доста размити възрастови граници поради социално-културните различия в различните държави и етнически групи.

Няма да заблуждаваме родителите и ще им предложим най-правилния вариант за въвеждане на първите допълващи храни с IV - можете да използвате нашите правила и схема и да оцените как работят.

Въвеждането на допълнителни храни с изкуствено хранене: основни правила

 1. Първите допълващи храни за изкуствено хранене се предлагат на бебе, което е напълно здраво, енергично и в добро настроение. За дете, което наскоро е било болно или е било ваксинирано, е по-добре да изчакате една седмица с допълнителни храни.
 2. Времето на първата лъжица е преди началото на следващото хранене: даваме порция допълващи храни и след това я измиваме със смес. Допълнителните храни се дават винаги сутрин, за да се проследи реакцията към тях през деня и да не се претоварва стомаха на бебето през нощта.
 3. Дозирането на допълващи храни започва с микродози: първите 1-2 дни, половин чаена лъжичка, след това, ако няма алергични прояви и детето харесва предложената храна, увеличаваме количеството й до 1-2 лъжици в рамките на една седмица, а след това според ситуацията, в зависимост от апетита и вкусовите предпочитания на бебето.
 4. Консистенцията на първите допълващи храни е течна, след това под формата на картофено пюре и едва след 10 месеца можете да започнете да предлагате на бебето си да дъвче парчета храна, ако вече има поне няколко зъба. Не се опитвайте да мелите всичко на блендера твърде дълго - детето ще свикне с тази консистенция и ще има нищо против най-малките „бучки“ в храната. На 6-7 месеца започнете с бебешка бисквитка или клин от ябълки, които можете да дъвчете, и тогава ще бъде по-лесно бебето да свикне по-късно с парченца зеленчуци в супата.
 5. В началото на въвеждането допълнителните храни трябва да бъдат подложени на топлинна обработка и се дават на бебето във варена, задушена или печена форма. Температурата на храната трябва да е комфортно топла - около 36-37 градуса.
 6. Водете дневник, който да ви помогне да определите какво и кога е причинило алергията или разстройството на храносмилането Запишете в него какво, по кое време и колко бебето се е опитало и тогава ще ви е по-лесно да се ориентирате в случай на проблеми. И за да разберете какво харесва и не харесва, обърнете внимание на емоционалните реакции към различни видове допълващи храни..
 7. Допълнителните храни в „началото на пътуването“ винаги са монопродукти: можете да смесвате пюре от тиква, ябълка или морков само когато сте убедени, че нито един от компонентите не причинява алергии у детето. Когато всички продукти вече са тествани, можете да ги смесвате заедно, като приготвяте смесени зеленчукови или плодови пюрета, както и добавяте към зеленчукова смес месо, яйчен жълтък или риба.
 8. Не предлагайте ново ястие, докато не сте сигурни, че предишното е напълно безопасно, като правите интервал от поне 5-7 дни.
 9. Ако се появят алергии, незабавно извадете този продукт от менюто и потърсете помощ от вашия педиатър. Можете да се върнете към него не по-рано от няколко месеца, ако всичко се повтаря - изключете го от диетата, докато детето порасне.
 10. Не забравяйте да предложите на бебето напитка (първо преварена вода, след това компот или сок), когато допълнителните храни вече са започнали.
 11. Никога не насилвайте бебето! Колкото и полезен да е продуктът според вас, да блъскате детето му против волята му е напълно погрешно. Първо, бебето е жив човек, а не пълнени чушки, и второ, вие самите не обичате всички ястия, така че детето ви има право да даде предпочитание на нещо и да откаже нещо..

Схема на първото допълващо хранене с изкуствено хранене

Първите допълващи храни при изкуствено хранене: подбор на храни

Маса за допълнително хранене за изкуствено хранене

Съдове5-6 месеца6-7 месеца7-8 месеца9-10 месеца11-12 месеца
Зеленчуково пюре5-100 g100-150 g160-170 g170-180 g190-200 g
Плодово пюре5-50 g50-60 g60-70 g80-90 g90-100 g
Плодов сок или компот5-50 g50-60 g60-70 g80-90 g90-100 150 g
Каша-50-100 g150 гр180 гр200 гр
Кефир-10-30 g50-100 g100-150 g200-300 g
Извара-10-30 g40 гр40 гр50 гр
Масло-1-3 g4 g5 g6 g
Растително масло-1-3 мл4 мл5 мл6 мл
Жълтък--1 4121 2-1
Бебешки бисквитки--3-5 g10 g15 g
Пшеничен хляб--3-5 g10 g15 g
Месно пюре--10-30 g50 гр60-70 g
Рибно пюре---10-30 g30-60 g

Дозирането на продукти съвсем не е трудно: 5 g са малко по-малко от чаена лъжичка, 10 g са 2 чаени лъжички и т.н..
Е, успех ти! Внимателно наблюдавайте бебето, реагирайте чувствително на сигналите на тялото му, хранете го с любов - и то ще бъде здраво, весело и добре развито бебе.

Допълнително хранене с изкуствено хранене

Кога могат да се въведат допълващи храни, как да се прави правилно и с какви продукти да се започне? Всички родители на бебета са изправени пред този въпрос. Няма значение дали майката кърми бебето или използва адаптирана формула като заместител. Видът на храненето зависи от срока за въвеждане на продукти за възрастни в диетата на бебето. Педиатрите препоръчват да се запознаят занаятчиите със зеленчуци и плодове по-рано от малки деца на пазачи.

Бебето яде допълващи храни

Защо се нуждаете от допълващи храни

Необходимостта от въвеждане на допълващи храни се дължи на няколко фактора:

 1. Невъзможно е да се снабди зреещото тяло на бебе от определена възраст с необходимото количество минерали, хранителни вещества и микроелементи само със смес..
 2. Необходимо е да се тренира храносмилателната система, за да може детето лесно да премине към „възрастна“ храна;
 3. Навременното стартиране на чревните двигателни функции е важно;
 4. Изисква развитието на умения за дъвчене и преглъщане, привикване към твърда храна.

Допълнителна информация. Навременното въвеждане на допълнителни храни ви позволява да запознаете бебето с нови вкусови усещания, да разберете предпочитанията му и да формирате приблизителна диета за в бъдеще.

От кой месец да давате допълващи храни на дете на IV

Въвеждането на първото допълващо хранене при изкуствено хранене (IV) няма ясен възрастов диапазон. Това зависи от скоростта на развитие на бебето и от увеличаването на телесното тегло. Новите продукти се въвеждат в диетата на изкуствени хора от приблизително 4-месечна възраст.

Важно! Въвеждането на бебето в нова храна по-късно от 6-месечна възраст може да доведе до проблеми с привикването на бебето към твърди и бучки храни..

Внимателните родители сами могат да определят кога детето им е готово да опита нова храна по следните признаци:

 • бебето активно се интересува от това какво ядат възрастните;
 • детето седи самостоятелно на стола за хранене;
 • бебето е загубило рефлекса на изтласкване на храната навън;
 • взема предложената храна и я слага в устата си;
 • гладно бебе отваря уста, ако донесете лъжица храна на лицето си, пълна се отвръща.

Друг признак, по който е възможно да се определи готовността на бебето да приема допълнителни храни, е увеличаване на теглото му с 2 пъти в сравнение с теглото при раждане.

Детето се подготвя за ядене

Откъде да започна

Често педиатрите препоръчват започването на запознаване на новородено с нова храна с бебешки сокове или неподсладени компоти. Поради незрялостта на храносмилателната система, трохи от сок или компот е разрешено да се въвеждат в диетата не по-рано от 3 месеца.

Ако родителите харесват тази схема и педиатърът я одобрява, тогава в диетата първо се въвежда ябълков сок. Ако напитката се възприема успешно, тогава можете да давате сокове от кайсия, круша, слива, праскова и други.

Важно! Преди 1 година соковете трябва да бъдат изключени от потенциално алергенни плодове: ягоди, мандарини, портокали, грозде и други.

От около 4-4,5 месеца бебетата имат право да дават първото плодово пюре. Предпоставка за успешно допълващо хранене е спазването на същия ред за поръчка на храна, както при соковете.

Някои педиатри препоръчват като първа допълваща храна да се даде пюре не от сладки плодове, а от зеленчуци с неутрален вкус. Първите в случая са тиквички, карфиол и броколи. След като свикнете с тези продукти, можете да въведете нови, както и да комбинирате зеленчуци.

Въвеждане на допълващи храни за IV

Въвеждането на допълващи храни е отговорно събитие. Експериментите са изпълнени не само с появата на алергични реакции, стомашно-чревни разстройства, но и с пълния отказ на бебето от допълващи храни. Така че допълващите храни да не причиняват негативни реакции при бебето, трябва да следвате препоръките:

 1. Без да се прекъсва изкуственото хранене, допълнителните храни се въвеждат постепенно. До 1-годишна възраст е невъзможно да се премахне сместа от диетата на бебето. Няма гаранция, че с нови продукти детето ще получи необходимите за растежа вещества.
 2. Първата проба от продукта започва с половин десертна лъжица. Ако в рамките на 2 дни бебето няма алергия или разстройство, тогава обемът на пюрето постепенно се увеличава до 2 чаени лъжички до края на първата седмица.
 3. От момента на въвеждането на картофено пюре, трохите се прехвърлят на 5 хранения на ден, на час.
 4. Допълнителните храни се дават само сутрин или следобед. Не можете да храните бебешкото пюре след 14-00.
 5. Първите се предлагат да опитат зеленчуково или плодово пюре, в края на храненето те дават сместа.
 6. Първите рецепти за бебешка храна бяха съставени само от един продукт. Например, това може да бъде тиква или пюре от тиква. Веднага след като бебето свикне с нововъведенията в диетата, е допустимо да се правят различни комбинации от зеленчуци или плодове.

Различни пюрета за допълващи храни

 1. Сготвеното пюре трябва да се разрежда с бульона, в който се е готвил зеленчукът, или с преварена вода, докато стане течно. С течение на времето консистенцията става по-плътна, като постепенно остават малки парченца от продукта, така че бебето да свикне с твърда храна и да се научи да дъвче.
 2. Ако мама сама прави картофено пюре, препоръчително е да сварите продуктите или да ги готвите в двоен котел.
 3. Готовата храна е допустимо да се съхранява в хладилник, в плътно затворен съд за не повече от един ден. До навършване на една година е по-добре да правите прясна храна ежедневно.
 4. Ако трохите имат обрив, стомахът боли, тогава въвеждането на продукта трябва да бъде спряно за няколко дни. След това опитайте да дадете друг зеленчук или плод.
 5. Пюрето трябва да е топло, около 37 ° C, така че бебето да не изгаря устата.
 6. Ако детето откаже продукта, е капризно, тогава не можете да го принуждавате да яде. Можете да опитате да дадете същия продукт на следващия ден или да изчакате с него и да предложите нещо различно..
 7. С въвеждането на допълнителни храни в менюто на трохите се изисква да се въведе вода, компот или сок.
 8. За да проследи напълно въвеждането на допълнителни храни, майката трябва да води така наречения „дневник за хранене“. В него запишете датата на въвеждане, име и реакция на нов продукт.
 9. Абсолютно невъзможно е да давате сол и захар на бебе под една година..

Допустимо е да се използват магазинни пюрета, предназначени за бебешка храна, като допълващи храни..

Забележка! Ако мама сама ще готви храна, тогава към избора на храна трябва да се подхожда отговорно. Супермаркетите зеленчуци и плодове няма да работят. Добър вариант е храната, отгледана самостоятелно или закупена от фермери.

Таблица за допълнително хранене по месеци до година с IV

Понякога е трудно за една майка да се ориентира колко и какви продукти да дава на бебето си. На помощ ще дойдат разработените таблици за хранене, предназначени за деца под една година с изкуствено хранене.

Маса за допълнително хранене до една година

Името на продуктаБебешка възраст
4 месеца5 месеца6 месеца7 месеца8-9 месецаот 10 месеца до 1 година
Зеленчуково пюре, g.5-3015-100150160180200
Сок, мл5-3040-50556075100
Плодово пюре, g.5-3040-50556075100
Каша без млечни продукти, мл15-10015-100----
Млечна каша, мл--50-100150180200
Растително масло, мл-1-333пет6
Масло, g.--2-3петпет6
Извара, g.--10-30404050
Ферментирали млечни напитки: кисело мляко, кефир и др., Мл--10-3055-100120-150350-400
Пилешки жълтък, бр.--1/41/41/21 / 2-1
Бебешки бисквитки, бр.---11-24-5
Месно пюре, g.---20.5070
Рибно пюре, g.----2550

Въвеждане на допълнителни храни по месеци

Четиримесечно дете се запознава с плодовите сокове. Въвежда се плодово пюре: първо от зелена ябълка, след това от круша, банан, праскова и други хипоалергенни продукти. Цитруси и червени плодове не могат да се дават на бебе под една година. Първото зеленчуково пюре от четиримесечни трохи се превръща по правило в тиква. Следват ги настърган карфиол и броколи. Бяло зеле, краставици, домати, патладжани, цвекло и други "тежки" храни под една година не се препоръчват за бебета.

От този момент е позволено да се опитате да храните бебето със зърнени храни без мляко. Първо се дават елда и ориз. Оризовата каша обаче има закотвящи свойства и не е подходяща за бебета, страдащи от запек. След елдата е ред да опитате царевична каша. Давайте нова храна само сутрин, веднъж на ден.

Зеленчуци за първо хранене

От петмесечна възраст трябва да добавите капка растително масло към зеленчуковото пюре. Диетата може да бъде разнообразна с компот от сушени плодове, ябълки, круши.

От 6-месечна възраст в менюто за дете се добавят малко масло, млечна каша, една четвърт варен пилешки жълтък, кефир, извара. Количеството пюрирани зеленчуци и плодове, въведени по-рано, се увеличава според таблицата за допълнително хранене.

От 7-ия месец е необходимо да се въведе месо. По-добре е да вземете диетични пуешки гърди, лесно се смила и не предизвиква алергии. Време е да се запасите с бебешки бисквитки, но не бива да давате повече от 1 бройка на ден.

Препоръчително е да се въвеждат пшеница и овесени ядки от 8-мия месец. Грисната каша до една година не трябва да се дава.

На 9 месеца е разрешено да се дава картофено пюре от нискомаслени сортове морски риби.

От 10 месеца до една година диетата на детето не се разширява, те се опитват различни комбинации от вече тествани продукти. Порциите стават по-големи.

От 11 месеца храна за „възрастни“ детето се храни три пъти на ден. След събуждане и преди лягане бебето все още е на адаптирано мляко..

Количеството допълнителни храни според възрастта на изкуственото бебе

Допълнителното хранене започва с оскъдни порции - 5-10 г. Всеки месец количеството храна за възрастни в диетата се увеличава в съответствие с нуждите. Разрешените порции на бебето са ясно посочени в таблицата на допълнителните храни.

Важно! Дори ако бебето охотно яде и се нуждае от добавки, не можете да отидете на убеждаване и провокации. Увеличаването на порцията може да доведе до храносмилателни проблеми.

Най-благоприятният период за въвеждане на допълващи храни

Подходящото време за въвеждане на нова храна в диетата на бебето се счита за възрастта от 4 до 6 месеца. Трохите трябва да спрат „коликите“, трябва да има интерес към храната в чиниите на родителите им.

По време на началото на храненето бебето трябва да е здраво. Скорошно заболяване или ваксинация - причини да се отложи въвеждането на допълнителни храни с поне една седмица.

Ако бебето откаже да яде

Не всички деца охотно се наслаждават на предлаганото пюре. Причините за това са различни. Някои деца не харесват вкуса на продукта, други имат болезнени зъби или изобщо не са гладни.

Хлапето отказва да яде допълващи храни

Важно! Ако вчера трохата е яла пюре от тиквички с апетит, а днес категорично отказва да я яде, тогава не бива да я насилвате да яде. По-добре е да оставите опита за хранене на бебето със зеленчуци за една седмица и да предложите нещо друго следващия път.

Какво трябва да направи една майка, ако детето изобщо не иска да опита „храна за възрастни“? Има няколко доказани метода:

 1. За да се избегне истерия и отказ от допълващи храни, препоръчително е да седите бебето на масата и да храните възрастни по време на хранене..
 2. Добре храненото дете ще откаже необичайна храна. Ето защо, преди ядене, не трябва да го храните със смес..
 3. Ако детето не иска да яде броколи, тогава можете да му дадете карфиол.
 4. Не можете да се скарате на дете, че отказва да яде. Той може дълго време да се откаже от „възрастната“ храна.
 5. Трохата се съпротивлява да яде допълващи храни в продължение на няколко дни, а промяната на продукта не помага? Може би забравете за нова храна за една седмица..
 6. За да направите вкуса на новата храна по-познат, можете да отидете на трик и да добавите малко смес към пюрето..
 7. Ясният график на хранене също помага да се избегнат проблеми с въвеждането на допълнителни храни.

Въвеждането на допълващи храни е важен етап от живота на бебето и допълнителна отговорност за родителите. Преди да започнете запознаването си с храна за „възрастни“, струва си да се консултирате с педиатър. Твърде ранното въвеждане на зеленчуци и плодове в диетата може да повлияе негативно на функционирането на храносмилателната система. Но и вие не можете да го изтеглите. Изкуствените бебета, които са били хранени по-късно от препоръчания период, вероятно ще имат забавяне в развитието. За да избегнете проблеми, не трябва да експериментирате, а да следвате препоръките за въвеждане на допълнителни храни, дозировка на порции и не давайте забранени храни, по-специално захар и сол. Тогава бебето ще се радва да опита нови продукти и да расте здраво..

Организираме допълващи храни за бебе на изкуствено хранене по месеци

Въпреки всички рекламни лозунги, възхваляващи ползите от адаптираните млека за кърмачета, те са далеч от човешкото кърма по състав..

Поради тази причина бебе на изкуствено хранене се запознава с допълнителните храни по-рано от бебето. Това ви позволява да предотвратите хранителни дефицити, да допринесете за пълното и навременно развитие на детето..

От колко месеца могат да се въвеждат допълнителни храни?

Противно на общоприетото схващане, че червата на малко дете под 6-месечна възраст не са готови да смилат никаква храна? в допълнение към кърмата или специална формула, изкуственото тяло се адаптира по-бързо към обработката на нови продукти.

Навременното и правилно разширяване на менюто за деца ви позволява бързо да се справите с регургитация, колики и запек, които често съпътстват използването на адаптирано мляко за кърмачета. С негова помощ се предотвратява развитието на анемия, рахит, нормализира се скоростта на наддаване на тегло. Късното въвеждане на допълнителни храни е изпълнено с инхибиране в развитието на бебето: по-късно той ще се научи да дъвче, да поглъща храна с необичайна консистенция.

Основни правила за въвеждане

Основното изискване за въвеждането на допълващи храни е детето да бъде абсолютно здраво. Последователността на въвеждане на нови ястия трябва да бъде съгласувана с педиатър. Незабавно запомнете списъка с алергенни храни: краве мляко, пилешки яйчен белтък, цитрусови плодове, ядки, зърнени храни, съдържащи глутен.

В противен случай слушайте Вашия лекар и се пригответе да създавате живи пюрета с пасатор, параход, месомелачка, кухненски робот..

Бележка за въвеждане на допълващи храни:

 1. На 1 хранене на детето се предлага 1 нов продукт.

Прилага се с ежедневно увеличаване на обема. Всяко необичайно ястие се предлага в размер на 1 /4 чаена лъжичка, като постепенно увеличавате порцията до обем, съответстващ на възрастта на бебето;

 1. Новите храни и напитки идват само от лъжица.

Навикът да изваждате всичко от шишето ще се отрази негативно на развитието на бебето - по-късно то ще се научи да дъвче и да говори.

 1. Допълнителните храни се въвеждат винаги в седнало положение.

За удобство на мама и бебе е по-добре да използвате специален висок стол за миене за хранене.

 1. Консистенция на допълнителна храна.

Първите нови елементи в менюто трябва да се сервират под формата на картофено пюре или сокове, тъй като бебето все още не знае как да дъвче и няма необходимия брой зъби за това.

 1. Нов продукт се представя седмица след предишния.

Родителите трябва да имат достатъчно време, за да оценят реакцията на бебето и тялото му към промени в храненето..

 1. Не насилвайте бебето си да яде.

Не култивирайте идеята, че е време за допълващи храни. Всяко дете има свой собствен темп на развитие и насилственото хранене то само ще забави, ще спре напълняването;

 1. Водете хранителен дневник.

В него ще отпразнувате ежедневното меню на бебето, порции. Ако имате стомашно-чревно разстройство или алергия, бележките ви ще ви помогнат да определите причината;

 1. Предложете нов продукт преди сместа.

Трябва да е топло и свежо. Използвайте стерилизирани съдове, уреди и прибори за готвене и хранене;

 1. Допълнителните храни трябва да се въвеждат едновременно.

Най-добре е да направите това по време на второто хранене преди обяд, за да видите реакцията на тялото на детето към нов продукт през деня;

 1. Състав, срок на годност и други характеристики.

Когато купувате пюрета и сокове в магазина, обърнете внимание на състава на продукта, датата на производство, репутацията на производителя и възрастта на бебето, за което е създаден. Неприемливо е компонентите да включват захароза, сол, декстроза.

Млада майка споделя своите съвети относно правилата за въвеждане на допълващи храни по месеци.

Процедурата за въвеждане на допълващи храни при изкуствено хранене на бебе

Въвеждането на допълващи храни трябва да бъде придружено от строг график на хранене: 5-6 хранения, всяко от които, премахвайки сместа от диетата на едногодишно бебе, постепенно се заменя с пълноценно хранене.

Храната на детето се състои от продукти, отглеждани или произведени в района на пребиваване - това е някакъв гарант за тяхната естественост. При наблюдение на хранителна алергия продуктът-провокатор се въвежда отново не по-рано от 1 месец.

Не можете да въвеждате допълнителни храни, ако:

 • Детето е болно;
 • Плановата ваксинация е направена преди по-малко от 3 дни;
 • Зъбите на бебето са никнене на зъби, което е придружено от треска, капризи, нестабилен сън;
 • Детето свиква с някои промени в живота: майката е отишла на работа, семейството пътува или преминава през апартамент;
 • Бебето е диагностицирано с алергия, има стомашно-чревни разстройства, кожни обриви.

Определете готовността на детето за допълващи храни

Необходимо е да се представят нови продукти, като се фокусира не само върху възрастта на бебето, но и върху други признаци на непосредственото желание на детето да опита нещо различно от сместа.

Ако първият опит да дадете на трохите сок, картофено пюре или каша от лъжица завърши с факта, че той е направил гримаса, кашлица или изплюл, тогава вие сте започнали да действате рано. Опитайте отново след няколко седмици.

Признаци на желанието на бебето да разнообрази диетата си:

 1. Детето не изяжда 1 литър от сместа на ден, изисква по-често хранене;
 2. Трохите вече имат първите си зъби, той прави дъвкателни движения с уста, ако му дадете нещо да опита;
 3. При отглеждане на лъжица бебето отваря уста и съсредоточено гледа съдържанието му;
 4. Интересува се от храната на родителите си, посяга към чиния, опитва се да вкуси всичко;
 5. Хлапето взема различни предмети и целенасочено ги прибира в устата си;
 6. Детето седи добре, контролира тялото, завърта глава;
 7. При бебето тласкащият рефлекс на езика донякъде избледня. Ако му дадете да пие от лъжица, съдържанието му няма да изтече по брадичката;
 8. Теглото на бебето се е удвоило от раждането;
 9. Детето е готово да се храни самостоятелно, ако му се даде възможност: взема храна с ръце, донася я до устата си, вкусва, поглъща или изплюва.

Ако наблюдавате поне 5 от тези признаци всеки ден, тогава можете спокойно да започнете да въвеждате допълващи храни..

Опции за първото хранене за изкуствено бебе

Продуктът за първата допълваща храна се определя заедно с педиатър, който наблюдава бебето. Това може да бъде плодов сок, зеленчуково или плодово пюре, зърнени храни. Във всеки случай това трябва да бъде само 1 продукт, който е претърпял определена обработка.

Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини, необходими за детския организъм, лесно се усвояват. Кашата е за предпочитане, ако бебето ви изостава в наддаването на тегло. След като сте спрели избора си върху плодово пюре, бъдете готови, че зеленчуковото бебе може да не иска да яде, защото далеч не е толкова вкусно.

За първото хранене можете да подготвите:

 • Неалергичен ябълков сок.

Ако ви се струва прекалено кисело, можете да го разредете с преварена вода;

От варени тиквички, тиква, тиква, зелен грах, карфиол или броколи. Можете да добавите малко сол по време на готвене, капка слънчогледово масло.

 • Плодово пюре.

Печена ябълка, круша, праскова или кайсия.

Ориз или елда, приготвени във вода без захар. Първото е за предпочитане, ако детето често страда от нарушения на изпражненията, второто - ако се наблюдава запек. Други зърнени храни не трябва да се избират, тъй като съдържат глутен, който може да предизвика алергични реакции..

Ако това не е възможно, използвайте вашите собствени заготовки от фризера. Ако случаят не е такъв, трябва да закупите индустриално създадени сокове и пюрета. Те се приготвят от специално отглеждани био плодове и зеленчуци, което се потвърждава от сертификати за качество.

Появата на слуз в изпражненията на бебето или диария е причина временно да се изключат зеленчуците и плодовете от менюто, като се заменят със зърнени храни. Ако първата допълваща храна се е превърнала в алергична реакция, не отлагайте разширяването на менюто на вашето бебе с ужас, че сте му навредили със своите „нововъведения“, просто изключете за един месец продукта, за който храносмилателният тракт на бебето още не е готов. Заменете го с друга храна, след като обривите, коликите и други симптоми на хранителна алергия се изчистят.

Първата порция от нов продукт трябва да бъде не повече от 5 g (0,5-1 чаена лъжичка). Всеки ден трябва да се увеличава с 10 g, докато напълно замести сместа в определено хранене.

Консистенцията на първото пюре е течна, плътността също се увеличава постепенно. Едновременно с допълнителните храни, в диетата на трохите се включва преварена вода - до 50 ml за дете до 6 месеца, до 100 ml за бебета до една година.

Разширяване на допълнителните храни по месеци

За някои деца педиатрите препоръчват разширяване на менюто с храни още на 3 месеца. Това може да се дължи на анемия, липса на витамини в организма, лошо наддаване на тегло..

Важно е постепенно да увеличавате порциите нови продукти, като първо захранвате бебето със смес - общият обем храна, получена за едно хранене, трябва да бъде приблизително 150 ml. Не забравяйте да редувате допълващи храни и основни храни, за да не претоварвате храносмилателния тракт на бебето. Например:

 1. Смес;
 2. Каша + смес;
 3. Смес;
 4. Пюре + сок + смес;
 5. Смес.

По-долу са дадени препоръки за приготвяне на нови ястия за вашето бебе и таблица за увеличаване на порциите според възрастта.

Хранене на 3 месеца

Разнообразете менюто на бебето си с натурален плодов сок. По-добре е, ако за приготвянето му се използва зелена ябълка. Пулпът се отстранява от сока и течността се разрежда с преварена вода наполовина. Топла напитка се дава на бебето само с няколко капки, порцията се увеличава леко всеки ден. С течение на времето е допустимо да се въвеждат сокове от праскови, круши и кайсии в менюто..

Хранене на 4 месеца

Към соковете в менюто в самоопределен ред се добавят плодови и зеленчукови пюрета. От плодовете трябва да отдадете предпочитание на кайсии, праскови, зелени ябълки и круши, банан (дава се само суров).

Най-добрите допълващи зеленчуци включват тиква, тиква, броколи, карфиол, тиква, зелен грах, моркови и картофи. Първото пюре трябва да е еднокомпонентно. Когато бебето свикне с отделно предлаганите храни, те могат да се смесват в едно ястие.

Избраните зеленчуци и плодове се варят предварително, задушават се или се пекат. Пюрето се приготвя с пасатор, можете да добавите малко смес към него, за да направи бебето вкус "познат". Можете да разредете зеленчуковото ястие до необходимата дебелина с преварена вода или бульон, останал след готвене. Плодовото пюре се оставя да доведе до необходимата консистенция с помощта на сок.

Вместо пюре е възможно да се въведат каши без глутен и млечни продукти. Приготвя се във вода, смилането на зърнените култури трябва да е наред. Изберете елда или оризова каша. По-добре е да го предлагате за закуска и да преместите зеленчуците и плодовете в следобедните часове..

На 5 месеца

Нов продукт в диетата на бебето е растителното масло. Добавя се към зеленчукови пюрета, можете да го пуснете в каша, ако е по-вкусно за бебето. Зехтинът е противоречив продукт, затова обсъдете с вашия педиатър дали може да бъде включен в менюто на децата. Съдовете може да са малко по-дебели, но без бучки. Плодовият сок понякога може да бъде заменен с компот. Последните също не трябва да се правят твърде концентрирани, по-добре е да се разрежда с вода..

След шест месеца

Време е да прехвърлите трохите в млечна каша. Първо, те се готвят в мляко, наполовина разредени с вряща вода, след това се използва чист продукт. Ако сте алергични към кравешки протеин, може да се използва козе мляко. Допуска се добавяне на масло и варен жълтък към кашата и картофеното пюре. Ако пилешките яйца не работят, заменете ги с пъдпъдъчи яйца. Жълтъкът може да се предложи на бебето като отделно лакомство, като се разтрие с вилица и се смеси с млечната смес.

Допустимо е диверсифицирането на диетата с кефир и извара. Въпреки че уважаваният лекар Комаровски смята, че тези продукти са най-добрите за първите допълващи храни, много педиатри не споделят мнението му. Консултирайте се с Вашия лекар. Тези продукти съдържат полезни за микрофлората бактерии, много калций, но те създават голямо бреме върху бъбреците на бебето..

Хранене на 7 месеца

На тази възраст можете да включите пюре от месо в диетата. За да го приготвите, закупете месо без мазнини, вени и кости. Заешко, пуешко или пилешко филе са най-подходящи за допълващи храни. Телешкото месо е разрешено да се използва, ако бебето не е алергично към кравешки протеин. Месото се сварява или приготвя на пара и след това се нарязва с пасатор или месомелачка.

Можете да разнообразите менюто, като приготвите не само картофено пюре от месо, но и пастет, суфле.

Месният бульон не се използва по никакъв начин, дори в разредена форма, за да се подобри консистенцията на пюрето. За да стимулирате развитието на дъвкателни умения, можете да предложите на трохите багел, бебешки бисквити или крутон, леко напоени с компот, сок или кефир.

Осем месеца

Към диетата се добавят зърнени храни, съдържащи глутен. Започнете да готвите овесени ядки, ечемик, перлен ечемик, царевица, каша от просо за трохите. По-добре е да не въвеждате грис в диетата до една година - той е твърде калоричен и най-малко полезен. Трохата може да се сервира супа с кюфтета. Неговият зеленчуков пълнеж трябва да е познат на детето.

9 месеца

Хлапето може да опита риба с нискомаслени сортове, например мерлуза, треска, костур. Филетата трябва да бъдат приготвени на пара, варени, задушени или печени. Разгледайте го внимателно за семена - пюрето трябва да е гладко и нежно. Той е пълен с витамини и минерали и е по-лесно смилаем от месото. Едно рибно ястие два пъти седмично трябва да замества месното - по-често не е необходимо да го включвате в менюто.

Хранене на 10-12 месеца

През този период порциите на бебето стават по-големи, той почти не се допълва със смес. Зеленчуковите пюрета стават многокомпонентни, приготвят се многозърнести зърнени храни. Плодови сокове и картофено пюре се добавят към изварата, кефира и киселото мляко за вкус, захарта все още е забранена. Менюто за месо и риба се допълва от парни котлети. Вместо каша, понякога можете да предложите юфка, приготвена в мляко. Пригответе гювеч с плодове от извара.

Опитайте да предложите парче хляб на вашата трохичка за супата си. Не можете да смилате зеленчуци с пасатор, а просто да мелите или дори да нарязвате на филийки. Омесете жълтъка с вилица. Храната може да се състои от няколко ястия наведнъж. Ако бебето е здраво и не е податливо на хранителни алергии, тогава нови продукти могат да се въвеждат по-често - 1 път на 3 дни. Вече можете спокойно да започнете да отбивате трохите от бутилката, тъй като менюто му е много разнообразно - той ждрела.

Не забравяйте, че всички схеми са променливи - горното е само приблизителен план за въвеждане на допълващи храни за изкуствено бебе. Трябва да се адаптирате само към вашето дете, което може да обича много един продукт и да отказва друг дълго време. Консултирайте се с вашия педиатър и моля вашето бебе.

Допустимо количество допълващи храни според възрастта на изкуственото бебе

Съдове4 месеца5 месеца6 месеца7 месеца8-9 месеца10-12 месеца
Плодов сок, мл5-3040-5050-606070-8090-100
Зеленчуково пюре, g5-3010-100150150-160170-180200
Плодово пюре, g5-3040-5050-606070-8090-100
Каша на вода, мл10-10010-100----
Растително масло, мл-1-333пет6
Каша с мляко, мл--50-100150150-180200
Масло, g--1-44пет6
Яйчен жълтък, бр--¼.¼.½.½-1.
Кефир, мл--10-3050-100100-200300-400
Извара, g--10-30404050
Бисквитки Galette, g---3-5пет10-15
Пюре от месо, g---10-305060-70
Рибно пюре, g----10-3030-60

Приблизително наддаване на тегло с правилно въвеждане на допълващи храни

Възраст, месеци.4пет678деветдесетединадесет12
Увеличете, g750700650600550500450400350

Особености на въвеждането на допълнителни храни при недоносени бебета на IV

Ако бебето ви е родено преждевременно, тогава въпросът за въвеждането на допълнителни храни трябва да се обсъжда изключително с педиатър, който го наблюдава. Времето за разширяване на менюто зависи от зрелостта на неговите вътрешни системи, началото на производството на храносмилателни ензими и диагнозата за отсъствие на анемия. Много зависи и от телесното тегло на детето по време на раждането, месечното наддаване на тегло.

Някои лекари съветват да се въвеждат допълващи храни в период от 4-6 месеца, понякога този процес се активира за 1-3 месеца с плодови сокове и зеленчукови бульони.

Недоносените бебета се инжектират по-рано с месо, яйчен жълтък, зеленчуци, черен дроб и многозърнести зърнени храни. Последните се приготвят не във вода, а в млечна смес или зеленчуков бульон. Допълнителното хранене се контролира изцяло от педиатър и се коригира според резултатите от планираните прегледи и претегляния.

Разширяване на менюто на детето с месеци

Време за храненеПримерно меню
4-5 месеца6-7 месеца8-9 месеца10-12 месеца
6: 00-7: 00Млечна смес
9: 00-11: 00Каша на вода + плодов сок + допълнително хранене със смесМлечна каша с масло + жълтък + плодов сокМлечна каша с масло + жълтък + плодово пюреМлечна многозърнеста каша с масло + филийки варени зеленчуци + яйчен жълтък
12: 00-14: 00Млечна смесЗеленчуково пюре с растително масло + пюре от месо + допълнително подхранване със смесЗеленчукова супа + зеленчуково пюре с растително масло + кюфтета от месо / рибаЗеленчукова гарнитура с растително масло + котлети на пара от месо / риба + гювеч с извара
17: 00-19: 00Зеленчуково или плодово пюре + добавка със смесПлодово пюре + извара + кефир + крутониПлодово пюре + кефир + извара + франзелаКисело мляко с плодово пюре + бисквитени бисквити
21: 00-22: 00Млечна смес

Не забравяйте да следвате правилните размери на сервиране, за да избегнете прехранването на бебето с потенциално опасни храни, като извара. От 8 месеца основните хранения се организират 3 пъти на ден, но никой не отменя леки закуски, особено за нарастващо тяло. Винаги дръжте в хладилника и вземете със себе си на разходка бебешки бисквитки, натурални сокове, плодове, кефир.

Препоръки за майките

Темата за допълнителното хранене плаши много родители, особено като се има предвид вероятността от хранителни алергии, последствията от които не винаги се елиминират бързо и лесно. Най-често родителите на бебета задават на педиатрите следните въпроси:

 • Какво да правите, ако бебето откаже да яде каквато и да е предлагана храна?

Изчакайте с допълнителни храни, тъй като бебето ви все още не е готово за това. Стимулирайте интереса му към храната, като го вземете по време на вашите хранения, семейни хранения.

 • От колко месеца бебето ще спре да се гърчи?

Това зависи от скоростта на развитие на тялото на детето. Средно бебетата спират да кашлят, докато се хранят до 9 месеца.

 • Какво да направите, ако при въвеждането на допълващи храни детето започне да има проблеми с изпражненията?

Запекът за повече от 3 дни или честотата на изпражненията повече от 5 пъти на ден е извън нормалните граници. Премахнете новите храни от диетата на бебето, докато състоянието му се нормализира, заменете ги с нещо друго, приемливо за неговата възраст. Също така обърнете внимание, ако случайно сте преувеличили размера на порциите..

 • Какво да правите, ако се появят признаци на алергия?

Обсъдете този проблем с вашия педиатър предварително и за всеки случай купете детски антихистамин в домашната аптечка. Воденето на хранителен дневник ще ви помогне да идентифицирате дразнеща храна, премахването й от менюто ще реши проблема..

 • Какво не можете да нахраните дете до една година?

Забранени алергенни храни (ядки, мед, цитрусови плодове, вносни екзотични плодове и зеленчуци, червена риба).

 • Какви готови зърнени храни и картофено пюре са по-добри за бебето?

Когато избирате, обърнете внимание на съответствието на избрания продукт на възрастта на вашето бебе. Проверете състава на продукта, целостта на опаковката, датата на производство. В рейтинга на зърнените култури за 2016 г. първото място заеха различните продукти на компанията Nestle. Най-доброто картофено пюре, според мнението на опитни майки и резултатите от лабораторни изследвания, е асортиментът на ТМ "Гербер".

Адекватното наддаване на тегло, отсъствието на стомашно-чревни разстройства и алергични реакции показват, че правите всичко правилно. Хлапето е здраво, весело и подвижно - доволно е от менюто си и от лакомствата, приготвени от майка му. Но не бързайте да лекувате трохите с деликатеси от масата за „възрастни“ - това е изпълнено със сериозни последици за тялото му.

Първите допълващи храни с изкуствено хранене

Кога да се въведат първите допълващи храни

Педиатрите не дават еднозначни препоръки. Но се смята, че оптималната възраст, на която бебето може да започне да опитва храна за „възрастни“, е 4–6 месеца. По-ранното въвеждане е непрактично, тъй като храносмилателната система на бебето не е в състояние да усвоява никакви храни, различни от адаптираното мляко - заместители на кърмата.

Първите допълващи храни с изкуствено хранене могат да бъдат въведени от четвъртия до шестия месец от живота, а понякога дори по-рано

Има редица признаци, които помагат да се разбере, че бебето вече е готово за допълващи храни. Можете да започнете да предлагате ново хранене на детето си, ако:

 • той седи доста уверено - не пада на страна или напред;
 • проявява интерес към храната, която е в чинията на мама - той се опитва да я хване с ръка и да я сложи в устата си.

Но има няколко противопоказания за въвеждането на първия продукт. Допълнителни храни не трябва да се започват:

 • По време на болестта на детето. Също така ще трябва да изчакате още два до три дни след възстановяването, за да се възстанови напълно имунитетът на бебето..
 • В рамките на 7 дни след ваксинацията.
 • В горещо време.

Освен това трябва да обърнете внимание на теглото. Ако бебето се възстановява добре и в съответствие с нормите, тогава допълнителни храни могат да се започнат от шест месеца. Но ако той е малко по-назад от връстниците си или, напротив, напълнява прекалено бързо, тогава му е позволено да бъде въведен в нов вид храна на четири месеца.

Основни правила за допълнително хранене

Няма конкретни препоръки за хранене на изкуствени бебета, но има редица основни правила. Тяхното спазване ще помогне да започне правилно запознаване на детето с нова храна за него. Ето ги и тях:

 • През първата година от живота детето трябва да продължи да получава адаптирано млечно хранене. Невъзможно е да се изключи сместа, тъй като допълнителните храни може да не осигуряват на тялото на детето всички необходими хранителни вещества.
 • Детето трябва постепенно да бъде прехвърлено на 5 хранения на ден. Ако преди началото на допълнителното хранене детето е получавало сместа по-често, то сега е необходимо постепенно да се намалява броят на храненията. В този случай е необходимо да увеличите единична порция от сместа, така че да получи целия необходим обем.
 • Ако не е имало отрицателна реакция към въвеждането на продукта, тогава следващият вид допълващи храни може да се предлага веднъж на всеки две седмици. В този случай е необходимо много внимателно да се следи реакцията на тялото на детето..

Ако бебето не се интересува от храна, която е нова за него, тогава трябва да изчакате още малко и да се опитате да му предложите нов продукт след една или две седмици..

В дните, в които детето е получило ново ястие, трябва внимателно да наблюдавате всички реакции на тялото.

Схема за въвеждане

Препоръчително е да започнете запознаване на детето с нови продукти със зеленчуци. Сервирайте ги под формата на картофено пюре. След това можете да преминете към плодове и зърнени храни. Ако бебето е с поднормено тегло, тогава първото, което се опитва, е да предложите каша.

Ферментирали млечни продукти - кефир, кисело мляко, извара - могат да се започнат след 8-месечна възраст. Храносмилателната система на дете в по-ранна възраст все още не произвежда ензимите, необходими за разграждането на продуктите от тази група.

Всеки нов продукт трябва да бъде отделно ястие. Това означава, че не може да се смесва с други, нито да се осолява, подслажда или добавя масло. Трябва да изчакате реакцията на детето към чист продукт.

Характеристики на въвеждането на допълнителни храни за недоносено бебе

Ако бебето е родено преждевременно, храненето трябва да се извършва по индивидуален план. Времето за разширяване на менюто се определя индивидуално и зависи от няколко фактора. То:

 • зрелост на вътрешните системи;
 • началото на производството на храносмилателни ензими;
 • индикатор на хемоглобина;
 • тегло на бебето при раждането;
 • месечно увеличение.

Препоръчва се да се предлага допълнително хранене на недоносени бебета на четири до шест месеца. Но понякога бебето може да започне да получава плодови сокове и зеленчукови бульони още през първия или третия месец от живота.

Въвеждането на първите допълващи храни се контролира от водещия детски педиатър. Специалистът ще даде всички необходими препоръки, като вземе предвид особеностите на раждането и развитието на бебето.