Първата година от живота е най-важна за бебето, в рамките на дванадесет месеца то се научава да седи, да пълзи и да прави първите стъпки. Това е един от най-важните моменти в живота на детето, защото то придобива основните си умения през този период. Това е една от причините, поради които е толкова важно укрепването на мускулите на детето от ранна детска възраст..

Освен това някои техники за масаж ще ви помогнат да облекчите болката на бебето и да успокоите малката прищявка без никакви проблеми.

Какви са ползите от масажа за бебета

Масажът за бебета, освен че помага за нормализиране на мускулния тонус, помага и за развитието на моторните му умения. През първите месеци мускулите на бебето са в така нареченото състояние на физиологична хипертоничност. Някои техники за масаж помагат за облекчаване на мускулното напрежение при дете..

Ако майката започне от втория месец от живота на бебето (веднага щом пъпната му рана заздравее) редовно масажира корема му, тогава тези прости манипулации няма да позволят появата на пъпна херния, той ще бъде по-малко притеснен от колики.

Масажът ще се превърне във вашия верен помощник и в онези случаи, когато трябва да успокоите превъзбуденото бебе, му помогнете да се отпусне. Много майки са изправени пред ситуация, в която детето трудно заспива. Нежното докосване на мама може да направи чудеса. Няколко минути лек масаж - и бебето вече вижда щастливи сънища.

Масаж за бебета: полезни съвети

Педиатрите съветват да започнете да масажирате новородено след навършване на 5-6 седмици. Трябва да овладеете само няколко основни масажни движения, на които педиатърът ще ви научи:

Не забравяйте важно правило - всички движения трябва да се извършват по ставите, тоест от периферията до центъра.

„Преди да започнете да масажирате бебето си, трябва да подготвите стаята. Като начало проветрете стаята за двадесет до тридесет минути. Ако навън е топло, прозорецът може да остане отворен.

„За известно време ще трябва да забравите за дългите нокти, те трябва да бъдат подстригани накратко. Не забравяйте да извадите пръстени и гривни от ръцете си - кожата на бебето е нежна, можете случайно да я надраскате. Преди да започнете масажа, разклатете ръцете си няколко пъти и след това разтрийте дланите си. Масажът трябва да се прави със сухи и топли ръце..

„За сеанс на масаж изберете време, когато бебето е будно и в добро настроение. По време на масажа наблюдавайте реакцията на детето, веднага щом започне да проявява недоволството си - спрете.

„Масажът трябва да се прави на познато за бебето място - например на масата за повиване.

„Уверете се, че бебето се чувства удобно, слънцето не грее в очите му.

„Не забравяйте да общувате с детето по време на масажа: усмихвайте се, говорете с него, пейте песни. Не забравяйте, че масажът е не само физически контакт с бебето, но и психологически.

„Бебешкият масаж трябва да започне и завърши с поглаждане.

„Когато масажирате бебето си, не използвайте прах и ароматни масла. Въпросът е, че те могат да запушат деликатните бебешки пори. Обичайните продукти, използвани ежедневно за овлажняване на кожата на трохите, са напълно достатъчни.

„Лекарите препоръчват релаксиращ масаж преди ежедневните водни процедури. Ефектът ще бъде особено забележим за нервната система на бебето..

Успокояващ масаж преди лягане

Техниката на масаж на новородено преди лягане е съвсем проста, всяка млада майка лесно ще го овладее. Не забравяйте да поддържате движенията си течни. Започнете масажа по лицето на бебето, погладете го по веждите и крилата на носа и след това преминете към основните упражнения..

1. Упражнение "Чук"

Поставете бебето по гръб на масата за преобличане, хванете десния крак с едната ръка и потупайте с юмрук по външната страна на крака отдолу нагоре с другата. Повторете същото упражнение с левия крак..

2. Упражнение "Железни писалки"

С лявата си ръка фиксирайте ръката на трохите, а с дясната внимателно хванете рамото му. С разтърсващи движения постепенно се спускайте до китката. Повторете 2-3 пъти и преминете към другата ръка.

3. Упражнение "Гледай"

Внимателно поглаждайте корема на бебето с цялата длан на ръката си по посока на часовниковата стрелка за 5-7 минути.

Тази техника се препоръчва особено за деца, които имат чревни проблеми..

4. Упражнение за мускулна релаксация

С едната ръка хванете бебето за крака, а с другата хванете крака отдолу. С помощта на разклащащи движения, всички мускули, преминаващи от бедрото до петата.

5. Упражнение "Потъпкване"

Поставете бебето на корема му и омесете дупето с юмруци. Препоръчително е да поставите ярка играчка пред трохите преди това упражнение, за да използвате мускулите на гърба и врата.

6. Упражнение "Рибена кост"

Използвайте дланите си, за да погалите гърба на детето в посока от гърба към опашната кост и „рибената кост“ спрямо гръбначния стълб.

Хлапето ще хареса вашето внимание и нежност!

Масаж за новородени вкъщи

Масажът е активно средство за управление на здравето на новороденото. Подобряването и укрепването на нивото на здравето на бебето е ключът към успешното постигане на целите на превантивната педиатрия. Адаптивните механизми на кърмачетата са в пряка зависимост от физическата активност. С помощта на масажирането можете косвено да контролирате процеса на адаптиране на детето към света около него..

 1. Стойност на процедурата
 2. За бебета
 3. За родителите
 4. Видове масаж
 5. Лечебна
 6. Общо укрепване
 7. Показания и противопоказания
 8. Хигиенни изисквания за провеждане у дома
 9. Процедура и техники

Стойност на процедурата

Тактилното въздействие върху здравето на бебето трябва да бъде придружено от специални знания. Експертите отбелязват положителната роля на масажа за укрепване на физическото и психическото здраве на новороденото и този, който оказва влияние.

За бебета

Значението на масажа за здравето на бебетата трудно може да бъде надценено. Какво се случва на физическо ниво по време на физическо въздействие?

Основните насоки на положителното въздействие на масажните техники върху здравето:

 • Формиране на опорно-двигателния апарат:

- правилното развитие на гръдния кош, гръбначния стълб, тръбните кости на крайниците на детето;

- развитие на ставни повърхности, връзки и сухожилия на бебето;

- увеличаване на структурната здравина на костната тъкан и лигаментния апарат на новороденото;

- хармоничен мускулен растеж на детето.

 • Промяна на функционалната организация и подобряване на функционирането на нервната система на бебето.
 • Развитие на детските кожни, слухови, зрителни, вестибуларни анализатори. Повишаване на тактилната, температурна и чувствителност към болка чрез редовно стимулиране на нервните окончания на бебето.
 • Придобиването на двигателни умения от новороденото, когато тялото взаимодейства с околната среда.
 • Подобряване на метаболитните и енергийните процеси на детето.

Новородените имат изразена положителна емоционална реакция на тактилни манипулации, техники, извършвани по отношение на тях.

Демонстриране на положителен отговор:

 • тананикане;
 • бързи ексцентрични движения на крайниците;
 • усмихва се.

С правилната процедура бебето изпитва приповдигнато настроение, физическо удовлетворение и намаляване на нивото на тревожност. Масажът помага за намаляване на нивата на кортизол при новородени.

За родителите

Масажът е полезен за новородено и човек, който оказва влияние върху бебето. Проучване, проведено съвместно от Университета за приложни науки на Западна Норвегия и клиниката на Ullern Well Child в Осло, доказва това..

Майки, страдащи от следродилна депресия, бяха поканени да участват в експеримента. Една от проявите на това разстройство е отсъствието или слабата привързаност на майката към бебето. В хода на проучването 12 майки бяха помолени да научат общоукрепващ масаж, за да го практикуват с бебетата си.

Основното заключение, което беше потвърдено във всички 12 случая, е, че се установява стабилна емоционална връзка чрез тактилния контакт на майката с детето..

Експертите са стигнали до извода, че обучението на майките за методите на възстановителния масаж на новородени може да се разглежда като ефективна мярка за първична здравна помощ..

Португалски експерти проведоха мащабно проучване. Те са работили със 194 двойки майка-новородено през цялата година. Половината от участниците редовно са практикували тактилни манипулации, а другите не. След 12 месеца беше направено експериментално намаляване на следните показатели за отношение към майчинството:

 • опит, свързан с майчинството;
 • удовлетвореност на родителите;
 • безпокойство на майка при раздяла с дете.

Експертите установиха: жените от 97 двойки, практикуващи тактилна комуникация с бебе, се оказаха по-уверени в себе си, по-добре адаптирани в ролята на майки, успяха да установят силна емоционална близост с бебето, научиха се да усещат желанията и настроението на новороденото.

Експертите стигнаха до извода, че заключенията са валидни не само за майките, но и за останалите членове на семейството. Възрастните може да не са свързани с новородено по кръвна връзка (осиновители, настойници). Те са в състояние да установят привързаност към детето с помощта на ежедневните грижи за бебето, практиката на общо укрепващо физическо въздействие.

Видове масаж

Здравето на бебето определя вида на експозицията. Масажът на бебетата според целта, методите на въздействие се разделя на два основни вида: терапевтичен и общоукрепващ.

Лечебна

Физическото взаимодействие с цел въздействие върху здравето на бебето може да доведе до сериозни последици. Методите за терапевтично въздействие се използват за целенасочена корекция на здравословни разстройства. Това е лицензиран вид медицинска дейност.

Специалист със съответното разрешение има право да въздейства ръчно на новороденото с цел лечение, корекция на някои патологични състояния, най-честите от които включват:

 • тортиколис;
 • ингвинална, пъпна херния;
 • дисплазия на тазобедрената става;
 • повишен мускулен тонус;
 • тремор;
 • деформации на скелета (ребра, гръден кош, гръбначен стълб, крака и др.);
 • Церебрална парализа;
 • признаци на рахит.

Физическото въздействие се доверява на специалист, който притежава специални техники за лечение на диагностицирани заболявания.

Общо укрепване

В широк смисъл масажът е всяка комуникация между майка и новородено чрез допир. Физическият контакт по време на къпане, хранене и носене на ръце се счита за общ масаж. Експертите посочват поглаждането, лекото триене, потупването като основни методи за възстановителни лечебни ефекти.

Те са съчетани с игра, придружена от детски детски стихчета в поетична форма. По време на сесиите се упражнява физическо въздействие върху всички части на тялото на детето, с изключение на главата на бебето.

Показания и противопоказания

Показанията за назначаване на физиотерапевтични процедури, масаж при наличие на сериозни разстройства на здравето, които изискват подходяща корекция, се определят само от лекарите.

Не е необходима среща за общ масаж. Достатъчно е да се консултирате със специалист относно хигиената, правилата, методите за провеждане на процедурата.

Гимнастика не трябва да се прави, когато:

 • бебето има повишена телесна температура;
 • бебето е ядосано, крещи и като цяло е в лошо настроение;
 • имаше съмнение за развитие на инфекциозно заболяване;
 • обрив на пелена, рани, зачервяване има по кожата;
 • диагностициран със сърдечен дефект, епилепсия, рахит или друго сериозно заболяване, което пречи на независим масаж у дома.

С течение на времето майката, друг възрастен, който провежда сесии за масаж, ще разработи график на заниманията с бебето, определят се предпочитанията сред техниките на тактилните игри.

Хигиенни изисквания за провеждане у дома

Мненията на експертите се свеждат до факта, че масажът (в широкия смисъл на определението за процедура) трябва да се прави от първите дни на живота. Кога можете да започнете да правите целенасочени дейности? Смята се, че подходящата възраст за това настъпва, когато бебето достигне 1 месец от живота..

Препоръчително е да практикувате веднъж на ден. Задължителни условия за извършване на манипулации:

 • Минаха 40 минути. след хранене или хранене се планира не по-рано от 30 минути;
 • остава поне час преди обичайното лягане;
 • стаята е вентилирана, няма течение;
 • температурата на въздуха е приблизително 22 ° C;
 • стаята е оборудвана с маса, диван или друга твърда, равна повърхност, върху която можете да поставите одеяло и да поставите детето;
 • на ръцете на масажиста няма дълги нокти, часовници или други бижута.

Процедура и техники

Експертите съветват в процеса на прилагане на методите за общо укрепващо влияние да насърчават детето да извършва самостоятелно част от физическите действия. Доброволните двигателни умения се основават на активните движения на бебето, поради което пасивната активност може да доведе до забавяне на формирането на двигателни умения, динамични стереотипи.

Честият контрол от страна на родители или лекар на крайниците, тялото на бебето е допустимо по терапевтични показания за развитието на някои зрителни и кинестетични усещания.

Заниманията трябва да се провеждат редовно. Положителните емоции и на двамата участници във физическото взаимодействие са ключът към добрия ефект от дейността. Те изграждат сесия под формата на игра, в резултат на което новородено може да достигне играчка, да хване предложен предмет, да докосне която и да е част от тялото по молба на възрастен.

Класовете трябва да се изграждат въз основа на възможностите на новороденото и последователността на развитието на неговите физически умения. Ако бебето не се е научило да държи главата си, то няма да може да се опре на ръцете си. Основните методи за масажиране на деца на възраст под 1 година:

 • поглаждане;
 • тритурация;
 • месене;
 • вибрация.

Продължителността на първите уроци не трябва да се отлага по-дълго от 6-7 минути.

Сеансът започва с поглаждащи движения, извършвани по лимфния поток: от ходилата до ингвиналните гънки, от пръстите до подмишниците. Кръгови, надлъжни движения подготвят кожата за по-интензивни техники на експозиция. Първо, те галят крайниците, след това корема (заобикалят областта на десния хипохондриум), отиват до гърдите.

Бебето се обръща по корем, масажира се гърбът му. Когато масажирате гърба, не можете физически да повлияете на гръбначния стълб. Правете нежни движения нагоре-надолу от седалището до врата и гърба по гръбначния стълб.

Разтриването се извършва с върховете на пръстите, като се правят кръгови, прави, спирални движения с лек натиск. Можете да търкате кожата на бебето с две ръце, след като то достигне 3 месеца, преди това трябва да работите сами.

Месенето има благоприятен ефект върху нервната система на бебето, засилва лимфния и кръвен поток, има положителен ефект върху дихателната функция, работата на ставите. Приемът се извършва с три пръста (показалец, среден и палец) с помощта на хват, сплъстяване. Особено полезно е да месете дългите мускули на гърба в посока от седалището към раменете. Самите задни части, крайниците се месят с енергични, не твърде интензивни движения.

Вибрацията е техника, която се прилага изцяло само когато бебето навърши възраст от 3-4 месеца. Ударите с чук се извършват с подложки на пръстите, задната повърхност на ръцете върху тялото на новороденото. Те практикуват леки вибрационни движения, разклащане на крайниците, горната част на тялото. Бебето е изложено на нежно, нежно влияние.

Доказано е: в ранния следродилен етап от всички сензорни анализатори, които влияят върху координацията на движенията на детето, най-зрялата, готова за работа, е кожата. Неонаталният период е времето, когато физическото докосване играе огромна роля за запознаването на детето с тялото и света около него. Общият масаж помага за укрепване на физическото, психическото здраве на бебето, за установяване на силна емоционална връзка между новороденото и майката.

Масаж за новородени вкъщи

Масажът за новородено е ефективна и напълно безопасна възможност значително да повлияе на укрепването и възстановяването на бебето през първите месеци от живота. Подобна процедура е важна не само когато бебето вече има проблем и може да го види, но и за абсолютно здрави деца. Масажът лекува и има благоприятен ефект не само върху физическото развитие на новороденото, но и върху неговото нервно и психологическо развитие..

Ползите от масажа за новородени

Правилните и редовни упражнения с вашето бебе ще осигурят само положителен ефект. Масажът за бебета има положителен ефект върху тялото, а именно:

 • Укрепва мускулната еластичност и гъвкавостта на ставите;
 • Има благоприятен ефект върху имунитета;
 • Помага при лечение на рахит, запек, метеоризъм;
 • Развива координацията на движенията;
 • Стимулира мускулния растеж;
 • Укрепва опорно-двигателния апарат;
 • Активира метаболизма;
 • Подобрява храносмилането, работата на вътрешните органи, вкл. сърце, кръвообращение;
 • Облекчава хипертоничността;
 • Премахва подуването и ускорява преминаването на газове;
 • Помага за премахване на храчки при бронхит и тежка кашлица;
 • Подобрява съня и увеличава апетита;
 • Развива двигателните умения и вестибуларния апарат.

Забележка! Е. Комаровски твърди, че ежедневният масаж за новородени ще помогне за облекчаване на хипертоничността, а простите гимнастически упражнения ще укрепят мускулите и ставите на бебето.

Масажът укрепва връзката между майка и бебе

За какво се използва

Масажът се използва за решаване на следните проблеми:

 • Правилно физическо развитие на детето: нормализиране на мускулния тонус, елиминиране на тортиколис;
 • Премахване на заболявания и разстройства на опорно-двигателния апарат;
 • Избавяне от коликите при бебета, хранени с бутилка;
 • Корекции на нарушения в развитието;
 • Има положителен ефект заедно с гимнастика с хипотония и хипертоничност;
 • Укрепване на имунната система за деца, претърпели инфекциозно заболяване;
 • Премахване на заболявания на нервната, костната и мускулната системи;
 • Регулиране на теглото при бебета с поднормено или наднормено тегло.

Как да го направя правилно

Преди да направите масаж на новородено дете, трябва да се подготвите предварително и да следвате инструкциите стъпка по стъпка за изпълнение.

Внимание! Ако майката не може да направи процедурата сама, тя може да се обади на лекаря у дома. Лекарят ще преподава техниката и всички правила за провеждане.

Обучение

Масажът за новородени бебета у дома трябва да се извършва при удобни условия за детето. Стаята трябва да бъде предварително проветрена, температурата на въздуха трябва да бъде най-малко + 22-24 ° С, тъй като бебето ще бъде съблечено по време на сеанса. Мама трябва да свали пръстени и гривни, да отреже късо ноктите си. Масажът е най-добре да се прави на маса за повиване или твърд диван. Необходимо е също така да се покрие масажната зона с пелена за еднократна употреба, така че ако детето се изпикае, няма да му е неудобно.

За масажа трябва също да подготвите:

 • Масло или бебешки крем;
 • Мокри кърпички (избършете детето, ако пикае или кака).

Маслото трябва да се загрява - трябва да е топло. Затоплете ръцете си. Уверете се, че стаята е топла.

Пригответе бебешко олио преди масаж

Инструкция стъпка по стъпка

Масажна техника за новородено бебе:

 1. Необходимо е да започнете да масажирате пръстите на дръжките, след това внимателно да отворите юмруци и да погалите всяка длан. След това отидете до китките и горната част на дръжките. Не докосвайте подмишниците.
 2. След това трябва да масажирате краката. Първо погладете краката, след което масажирайте всеки пръст. Изгладете краката отдолу нагоре. Не докосвайте зоните под коленете. Краката трябва да са леко огънати.
 3. Масаж на корема. Масажирайте пъпа по посока на часовниковата стрелка. За да направите това движение: свържете двете ръце в средата на корема и погладете с едната ръка нагоре, другата надолу.
 4. Извършвайте поглаждащи движения от гръдната кост до раменете, след това до страните.
 5. Погладете врата. Ако по време на процедурата бебето иска да вдигне глава, тогава трябва да си вземете почивка.
 6. След това се прави масаж на гърба за бебета. Трябва да погалите гърба от кръста до раменете, след това от гръбначния стълб до страните. Самият гръбначен стълб не може да бъде докоснат.
 7. Масажирайте задните части отстрани, като се придвижите към опашната кост.
 8. Обърнете бебето на лявата страна. Извършвайте масажни удари отляво и отдясно на гръбначния стълб и се придвижете от сакрума към главата.
 9. Внимателно поглаждайте главата на бебето, без да докосвате зоната на фонтана.

Забележка! Избягвайте да докосвате и търкате подмишниците, подколенните гънки, слабините, гениталиите. Внимателно навийте бебето върху корема.

Масажът започва с пръсти

На каква възраст можете да правите

Мама може да масажира новороденото у дома от 3-седмична възраст или когато пъпа е напълно излекуван.

Особености на масажа

Техниката на масаж за деца от различни възрасти има разлики в продължителността на манипулациите и тяхното усложняване с всеки следващ месец.

0 до 1 месец

На тази възраст е необходим масаж за нормализиране на мускулния тонус, активно напълняване и увеличаване на подвижността на ставите..

Масажът за новородено дете от 0 се извършва по този начин:

 1. Извършвайте леко поглаждане на гърдите от центъра на страни и назад от врата до дупето и гърба.
 2. Главата на новороденото се поглажда внимателно с върховете на пръстите, докато е важно да не се докосва зоната на фонтанела.
 3. На лицето се извършва лек натиск в посока от средата на челото до ръба на слепоочията. Бузите могат да бъдат поглаждани с полукръгови движения.
 4. В продължение на няколко минути, поглаждайки по една дръжка, след това по втората дръжка. Движенията трябва да се извършват в посока от китката към рамото.
 5. Масажът на краката се извършва чрез обръщане на детето по гръб. В същото време те трябва да бъдат огънати в коленете, краката са разположени на дланите на масажиста. Краката внимателно се повдигат и спускат.
 6. За предотвратяване на плоскостъпие и различни видове деформации на стъпалата се правят кръгови движения по ходилото с помощта на палеца на крака.

Масаж за едномесечно бебе

От 1 до 3 месеца

Ако до един месец са се извършвали само поглаждащи движения, след един месец вече могат да се добавят упражнения за триене и вибриране за бебето. Общият укрепващ комплекс трябва да започва и завършва с удари. Масажна техника за бебета от 1 до 3 месеца:

 1. Започнете да масажирате дръжките. Трохата трябва да хване палеца на майка си. С други свободни пръсти майката трябва да хване ръцете на бебето, да ги разтвори широко в страни и да изпълнява леки вибрационни движения. Ако детето харесва подобни манипулации, тогава хипертоничността в писалките скоро ще изчезне напълно..
 2. След това трябва да отидете до краката. Те трябва да се масажират с поглаждащи движения с добавяне на покриващи манипулации. Те ще помогнат за подобряване на кръвообращението, както и за укрепване на мускулите..
 3. Следващият по ред е гърбът. На два месеца можете да направите удължаване на гръбначния стълб на бебето, което ще се основава на рефлекси. За да го изпълни, детето трябва да бъде поставено отстрани, да прекарате пръсти по целия гръбначен стълб. В този момент бебето ще се огъне и разгъне. Същото упражнение трябва да се повтори, като се постави трохичката върху друга цев..
 4. Поставяне на бебето върху корема. На 2-месечна възраст той трябва да държи главата си добре изправена до 15 секунди.
 5. За да се предотврати появата на пъпна херния, е необходимо да се извършват поглаждащи движения по наклонените мускули на корема.
 6. Много е важно да правите кръгови движения по гърдите по посока на часовниковата стрелка. След това добавете вибрационна манипулация.
 7. Последното - детето трябва да бъде поставено на корема, разтворете краката си в страни. Хлапето трябва да лежи в поза жаба. След това майката трябва да сложи длани на краката на бебето, за да може то да се отблъсне от тях. Ще го направи рефлекторно, сякаш ще продължи напред..

Масаж на гърба за тримесечно бебе

На 6 месеца

Масаж на 6 месеца на бебе се прави по този начин:

 1. Слагат бебето по гръб, крака на масажиста. Те дават на бебето да хване палеца, след което внимателно покриват китката с два пръста: пръстена и малките пръсти. Другата ръка е погалена с лек натиск от ръката на детето отвътре и отвън. Масажирайте в посока от ръката към рамото. Повторете 5 пъти.
 2. За да масажирате краката, детето се поставя на гърба, краката му са фиксирани на дланта, кракът е леко сгънат в коляното. Погладете стъпалото от пръстите до петата. Повторете 8 пъти. След това се поглажда задната и предната повърхност на крака (колянната става не може да се докосне). След това пищялите се търкат и омесват от всички страни. Повторете 6 пъти.
 3. Преминете към масажа на гърдите. Детето трябва да лежи по гръб. Започват с поглаждане, след това правят 2-3 вибрационни движения и отново поглаждат гърдите. Правете поглаждащи кръгови движения от ребрата до раменете.
 4. Коремът се масажира с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Тези движения се извършват 6 пъти. Те също правят контра движения с дланите си в посока нагоре и надолу. Повторете 5 пъти.
 5. Масажът на гърба и дупето се извършва чрез редуване на поглаждане, триене, месене и потупване. Първо, гърбът и дъното на детето се поглаждат няколко пъти. След това разтрийте с върховете на пръстите, след това отново гладете. В края на масажа и двете половини на седалището се потупват с подложките на палеца. Завършете масажа с поглаждащи движения.

Гимнастика за шестмесечно бебе

След 1 година

Поставете детето на корема, сложете под дупето мека кърпа, навита няколко пъти. Започнете процедурата, като леко поглаждате гърба. След това започнете да търкате лумбалната област с подложките на три пръста: индекс, среден и пръстен. След това изрежете с тила си 2-3 пъти. Подредете пръстите под формата на гребло и смилайте междуребрените зони. След това трябва да изпълните следните елементи: активно месете, потупвайте и прищипвайте кожата.

След облегалката търкайте всяка седалище на свой ред. След това изпълнете леки шамари върху всяка част на дупето. Краката трябва да се масажират последователно. Като начало омесете задната част на бедрото на левия, след това десния крак, след това предната част на бедрото на левия и десния крак. След това поглаждайте, търкайте, трион и омесете едновременно двата крака.

Масажът завършва с кръгови удари на корема. За да стимулирате кръвообращението, можете да извършите нежно прищипване на областта около пъпа..

Продължителност на масажа

Първият сеанс на масаж трябва да бъде не повече от 5 минути, постепенно продължителността му трябва да се увеличи до половин час. Всичко ще зависи от това колко дълго бебето ще се държи спокойно и няма да бъде капризно.

Точното време за масаж

Кога и как трябва да се масажира бебето? Всяка физическа активност, включително масаж, трябва да се извършва сутрин. Стресът, причинен от упражнения, често кара бебетата да искат да подремват, но има и такива малки деца, които след процедурите започват да проявяват повишена активност.

Не е лесно да се предскаже резултатът от упражненията, така че не си струва да правите масаж непосредствено преди лягане, особено ако детето ви има проблеми със заспиването. Комаровски съветва да се прави масаж за новородени малко преди вечерното къпане.

Допълнителна информация. Времето за сесията трябва да бъде избрано правилно - веднага след хранене, масажът може да провокира обилна регургитация, а непосредствено преди хранене детето обикновено е гладно и абсолютно не е в настроение за каквито и да било процедури или манипулации. Оптималното време за масаж е 45 минути след хранене или 60 минути преди следващото хранене..

Противопоказания

Не се препоръчва да се масажира бебето в такива случаи:

 • На възраст под три седмици;
 • В случай на нарушения в храносмилателните органи на новороденото;
 • В случай на вирусна инфекция, тялото на бебето ще похарчи всичките си сили за борба с него;
 • Ако бебето има обрив, бодлива топлина, алергично зачервяване на кожата;
 • С повишаване на телесната температура при дете;
 • Обостряне на хронични или вродени заболявания;
 • Сърдечно заболяване;
 • При нарушено кръвообращение;
 • Ако бебето има херния;
 • Чернодробна или бъбречна патология;
 • Лошо общо здравословно състояние на детето;
 • Раздразнителност, плачливост, лошо настроение на бебето;
 • Умората и безпокойството на мама.

Масажът за малко дете винаги е приятен, полезен и необходим през първите месеци от живота. Мама винаги може да прави масажа сама, заобикаляйки бебето с нейните грижи, обич и защита.

Израснали са до „разклащане“: на каква възраст и колко често може да се прави масаж на новородено?

Първата година от живота на бебето е най-запомнящата се за родителите му. След 365 дни нов малък човек ще трябва да премине по уникален път от мъничка бучка до уверено зло, застанало на краката му. Мама и татко, след него, ще придобият неизвестни досега умения, многократно поставят под въпрос коректността на действията си, но въпреки това ще могат да преодолеят страховете и несигурността.

Съвети относно грижите, храненето и възпитанието на дете идват от роднини, по-опитни приятели и познати, лекари и дори странични наблюдатели. Рядко родител успява да заобиколи периода на развитие на бебето и да не чуе настойчиви препоръки относно масажа.

Разтревожена млада майка пита на каква възраст може да започне масаж на новородено? На кого да поверите детето си и защо изобщо се провежда тази процедура?

На каква възраст можете да започнете да масажирате?

Първо, подходящо е да се разбере терминологията. Новороденото е бебе, което е видяло света от преди 1 до 28 дни. Бебе на възраст над 29 дни се нарича бебе, тъй като зависи изцяло от майката и се храни с мляко.

Ясно е, че на бебе в родилен дом, току що родено, не се правят масажи. Първият месец е период на адаптация към непозната среда.

Тясното, уютно пространство на маточната кухина се заменя със свят, пълен с цветове, светлина, силни звуци. Новороденото е подложен на голям стрес, като ги уведомява за това, като често плаче. Задачата на майката е да бъде постоянно наблизо, като помага постепенно да се запознава с нови условия..

Прегръдката на мама е първият масаж. Носенето на бебето върху себе си, леките поглаждащи движения по гърба, краката и ръцете са идеални начини за въздействие върху мускулно-скелетната и нервната система на новороденото.

След края на неонаталния период майката ежедневно масажира, като използва гладко поглаждане.

След 2-2,5 месеца от раждането можете да свържете по-интензивни влияния - леко триене, потупване, огъване на ръце, крака.

Когато не можете да изпълните процедурата?

Целта на масажа може да бъде да излекува някои заболявания или да засили общия тонус, за да предотврати възможни проблеми. Професионален масажист провежда курс на терапевтично тактилно въздействие, който обучава майката на основните техники и техники за самостоятелно провеждане на процедурата у дома.

Общата опция за укрепване е подходяща за всички здрави бебета, но има противопоказания, при наличието на които масажът трябва да бъде отложен:

 • покачване на температурата;
 • остър период на всяко заболяване;
 • ваксинация - по-добре е да преместите масажната сесия няколко дни след прилагането на която и да е ваксина;
 • кожни заболявания с поява на пустули, обриви, раздразнения;
 • отрицателна реакция на бебето към манипулация.

Колко често можете да правите?

Масажът е част от ежедневната грижа за бебето. До 2 месеца майката гали гърба, корема, леко омесва мускулите на ръцете и краката.

По-близо до 2,5 месеца се добавят движения в ставите, потупване. Масаж се извършва всяка сутрин след хранене и измиване.

По желание на майката процедурата може да се извърши и в друго удобно време. Редовността и редовността са важни, бебето ще свикне и с удоволствие ще отговори на любовното докосване на майката. Ако масажът е поверен на специалист, препоръчително е да се подлагате на курсове на всеки няколко месеца.

Обикновено първият курс започва на възраст от 2-3 месеца и продължава около 10 дни. Последващият курс е насрочен за съвпадение с шестмесечната възраст, когато бебето се подготвя да седне самостоятелно. Последният етап се извършва на възраст 10-11 месеца преди ходене..

Съвети

Съвети за подготовка на детето ви за масажни процедури:

 • бебето трябва да бъде заспало и добре нахранено, с весело разположение и настроение. Ако бебето е палаво, недоволно от нещо, тогава първо е необходимо да се премахне причината за безпокойството и едва след това да се масажира, или дори да се отложи изобщо. Този съвет се отнася и за мама - не е нужно да правите масаж от чувство за дълг, ако се чувствате зле или чувствате липса на енергия;
 • температурата на въздуха в стаята се поддържа комфортна, бебето не трябва да се охлажда, камо ли да замръзва;
 • масаж се извършва на всяка удобна повърхност. Маса за преобличане или обикновена, покрита с одеяло или покривало от приятна на допир тъкан, ще свърши работа. При липса на маса можете дори да използвате диван;
 • Подгответе фитбол предварително, ако решите да го използвате. Обучението по фитбол се провежда от 2 месеца, този снаряд перфектно развива усещане за баланс;
 • Ръцете на мама трябва да са топли, с къси нокти. Препоръчително е да смажете кожата на ръцете си с неутрално масло или бебешки крем без мирис. Кожата на бебето не трябва да се обработва;
 • преди сесията бебето е напълно съблечено;
 • Удобно е да комбинирате масаж с подготовка за къпане, при условие че детето не е превъзбудено преди лягане. Най-добрият вариант е да провеждате основната сесия за масаж сутрин, а вечер преди да се изкъпете - съкратена процедура..

Подобни видеа

Д-р Комаровски за това кога да започне масаж за новородено:

Масажът помага на бебето да опознае тялото си, да получи топлина и обич от ръцете на майката. Уверените и нежни движения на майката ще донесат едновременно радостта от общуването, ще добавят увереност на трохата, ще го научат да вярва на чувствата си.

Всичко за бебешкия масаж

Бебето има ли нужда от масаж? Можете ли да го направите сами? В какви случаи масажът е противопоказан? За всичко това научихме от педиатъра Людмила Игнатиева.

Обикновено родителите научават, че детето се нуждае от масаж от педиатър или специалист. Като правило лекарят ще предпише общ или медицински професионален масаж. Вторият вариант се извършва стриктно според показанията на лекаря. Общият масаж се препоръчва за почти всички бебета под една година. Полезен е по много причини: развива мускулно-скелетната система, укрепва имунната система, регулира мускулния тонус и развива двигателните умения. И често родителите имат въпрос дали е възможно сами да провеждат сесиите, защото изглежда, че в това няма нищо трудно.

- Ако родителите нямат специално образование, умения и ежедневна практика, тогава терапевтичен масаж не може да се прави на вашето дете. Родителите могат да правят гимнастика и най-меките масажни движения, като поглаждане. Те са особено актуални до навършване на тримесечна възраст, когато активните движения на бебето практически отсъстват и мускулите трябва да се развият. Плюс това, поглаждането подобрява кръвообращението, което има благоприятен ефект върху цялото тяло на детето..

Общият масаж трябва да бъде поверен на професионалисти, тъй като те знаят правилните техники, коя мускулна група трябва да бъде „активирана“ и коя, напротив, „отпусната“. Може да се извършва от тримесечна възраст, когато към движенията с поглаждане се добавят триене, месене и вибрационни движения.

Защо да правим масаж за бебе под 1 година

По правило масажът започва от три месеца, но ако има медицински показания, тогава дори по-рано. Всички видове масаж за бебета под 1 година обикновено се редуват със специална гимнастика, насочена към развиване на уменията за задържане на главата, обръщане от гръб към корем и гръб, седене, пълзене, ставане и ходене.

- Повечето лекари вярват, че първият масаж за дете може да започне след обрастване на пъпната рана, тоест през третата седмица от живота. От тази възраст самата майка може да започне да прави поглаждащи движения за не повече от 10 минути и това трябва да се прави всеки ден. След 1 месец времето на масажа се увеличава до 15-20 минути. Курсът за масаж трябва да се прави от обучен специалист и според показанията на лекаря.

Кой се нуждае от масаж

За някои деца педиатър или невролог определено ще предпише курс за масаж. Кога се прави това:

 • на 1,5-2 месеца бебето не е в състояние да държи главата си, особено легнало по корем
 • на 4-5 месеца не се опитва да се преобърне от корема назад и назад
 • на 6 месеца не може да седне без опора, пада настрани, не се опитва да седне
 • на 8-9 месеца не пълзи и не се опитва да се изправи с подкрепа
 • не започва да ходи до 1-годишна възраст
Всяко от тези прояви е причина за посещение на лекар, който ще насочи родителите какво да правят по-нататък..

Юлия Назарова, 30 години:

- Започнахме да правим масаж, когато Катя беше на 3 месеца. Педиатърът каза, че има лош контрол върху главата и се обърна към невролог. Веднага отидоха в медицинския център, където лекарят предписа масажни сесии: 10 сесии всеки месец. Подобренията, разбира се, бяха очевидни веднага. Катя започна да държи главата си по-уверено след първия курс. Правихме масажи до една година, след това курсът се повтаряше на всеки три месеца.

Наталия Горина, 26 години:

- На един от прегледите педиатърът забеляза, че синът не може да поддържа главата си легнала по гръб и мускулите му са в добра форма. Назначен масаж. Паша беше на два месеца. След това проведоха курса на четири месеца и на шест. Синът стана по-уверен в задържането на главата, хващайки предмети с химикалките си. След третата година се опитах да седя без подкрепа.

Ако бебето ви плаче по време на масаж

Ако бебето е непослушно, тогава е необходимо да разберете причината: неразположение, болезнени масажни движения, глад, умора или нещо друго. Променете времето на масажа на по-удобно за бебето, вземете предвид часовете за хранене, така че бебето да не се чувства гладно по време на сеанса. Също така не забравяйте, че последното хранене трябва да бъде 40 минути преди сесията. Уверете се, че сеансът не съвпада с времето за сън и че стайната температура е удобна за бебето - 20-22 ͦС.

Ако причината все още е в масажните движения, тогава бебето трябва да се разсейва по различни начини - играчки, книги, карикатури (всичко, което родителите измислят), позволявайки на масажиста да си върши работата.

Показания и противопоказания

Някои майки и татковци се вслушват в мнението на лекарите и следват всички инструкции, докато други се придържат към позицията „ще мине от само себе си“. Съществуват обаче редица индикации, за които се изисква масаж, и има случаи, когато сеансите не могат да се извършват.

- Най-често това са ситуации от неврологичен и ортопедичен характер. От страна на неврологията най-честите индикации за курс на масаж са хипертоничност и тортиколис. От страна на мускулно-скелетната система индикации са дисплазия, сколиоза, варус или халюкс валгус.

Има много противопоказания: това е остър период на заболяването, следоперативен период, гнойни кожни заболявания, кожни обриви, сърдечни дефекти. Това включва и захарен диабет, рак.

Екатерина Смирнова, 31 години:

- Дъщеря ми имаше раждане. Лявата ръка практически не се движеше. Всеки месец правихме масаж, след което добавяхме още курсове по акупунктура. Подобренията бяха забележими, но само няколко години по-късно ръката беше напълно възстановена. През цялото това време не спряхме сесиите, а само честотата на курсовете се промени. И дори сега, когато Аня е почти на седем, правим масажи на всеки шест месеца и аз се опитвам допълнително да натоваря лявата й ръка. Например ви моля да вземете играчката с лявата ръка..

Избор на специалист

Изборът на специалист е един от важните моменти. Уверете се, че масажистът има съответното образование. Прочетете отзиви в мрежата, интервюирайте приятели. Обърнете внимание на това как изглежда човекът. Той трябва да носи спретнато медицинско облекло и не трябва да има пръстени и дълги нокти на ръцете си, които могат да увредят кожата на бебето. Опитен специалист ще може да установи контакт както с бебето, така и с родителите, а също така ще обясни подробно своите действия.

Трябва ли да се доверите на масажист за реклама? Ние отправихме този въпрос към педиатъра.

- Моето мнение е, че обикновено специалистите по реклама са студенти по медицина, които са завършили курсове по масаж и търсят непълно работно време в свободното си време. Не бих се доверил на такива масажисти, тъй като опитът е много важен при работата с ръце. Колкото по-опитен специалист, толкова по-добре. Лично аз бих отишъл или в обикновена клиника (държавна или частна), или в специализиран център, където работят висококвалифицирани масажисти.

Масажът е начин за подобряване на здравето на бебето и ефективно средство за решаване на сериозни проблеми. Основното е, че сесиите са навременни и се провеждат от опитен специалист..

Защо новородените и бебетата се нуждаят от масаж?

Масажът за дете е не само медицинска процедура, но и предназначен за общо възстановяване. Той е в състояние да повлияе не само на физическото развитие на бебето, но и да подобри психическото и емоционалното здраве. Процедурата не изисква сериозни индикации за назначаването, поради което може да се прилага от първите дни от живота на бебето.

Ползите от бебешкия масаж

При кърмачета под 1-годишна възраст нервната система е в незряло състояние. Пълното формиране започва около 1,5 години, интензивно се развива до осемнадесетгодишна възраст. Често при кърмачета незрелостта се изразява в повишен мускулен тонус, трепване от ярка светлина или звуци, треперене на брадичката. Всички тези признаци са последиците от периода на раждане, които са особено изразени при недоносени бебета..

Масажът помага за укрепване на нервната система, облекчаване на тонуса или прекомерна мускулна слабост.

10 предимства на масажа за бебета:

 1. Стимулиране на нервната, мускулно-скелетната система и кръвообращението.
 2. Подобрено движение и координация.
 3. Нормализиране на лимфния поток и функцията на ставите.
 4. По-добър сън.
 5. Премахване на "мускулни блокове", повишено напрежение и мускулен тонус.
 6. Общо укрепване.
 7. Повишаване на съпротивлението на тялото.
 8. Успокояващ ефект.

Интересен факт: Беше отбелязано, че редовната процедура за превантивни цели ускорява невропсихичното развитие и също допринася за намаляване на броя на настинките.

Какъв масаж лекува

Манипулацията е наистина незаменима процедура при лечението на малки деца. Поради минималния брой противопоказания, той се предписва широко не само при патологии на опорно-двигателния апарат или нервната система. Процедурата помага за справяне с последиците от наранявания, за ускоряване на възстановяването от респираторни заболявания..

Когато се предписва масаж за новородено:

 • Церебрална парализа.
 • Тортиколис и гръдни деформации.
 • Вродена дислокация на тазобедрената става или дисплазия.
 • Травма на рамото.
 • Болести на стомашно-чревния тракт, включително колики.
 • Деформации на краката и ходилата (варус, валгус, плоскостъпие).
 • Нарушения на метаболитните процеси, особено през периода на рехабилитация на последиците от рахит.
 • Изхабяване на мускулите.
 • Бронхиална астма.

Процедурата е важна част от сложната терапия, ускоряваща лечебния процес. Обикновено се предписва заедно с физиотерапия и гимнастика. Лечението може да бъде допълнено с рефлексотерапия.

Ограничението за масаж е висока температура и остър инфекциозен или възпалителен процес. Наличието на кожни заболявания, тежки нарушения на кръвообращението и онкологични процеси също е противопоказание..

Основни препоръки

Въпреки широките възможности за масаж, преди курса трябва да се запознаете с основните правила за провеждане:

 • Извършвайте половин час след хранене или 40 минути преди хранене.
 • Кожата на бебето трябва да е суха и чиста.
 • Не е препоръчително процедурата да се извършва непосредствено преди лягане.
 • Детето трябва да е спокойно, да не плаче или да крещи.

Простите движения могат да се извършват самостоятелно у дома. Основното нещо е да наблюдавате комфорта на бебето, като избягвате стреса или безпокойството. Поглаждането се извършва отгоре надолу, в посока на притока на кръв. Вашият местен педиатър може да научи на правилните действия. По-добре е да поверите медицински и възстановителен масаж на професионалисти.

Важно: до 3-месечна възраст подмишниците, фонтанелите и вътрешната част на бедрата не подлежат на масаж.

Масажите за бебета не са задължително предписани от лекар. Можете да се запишете за уелнес курс без специални показания, процедурата е особено важна за недоносени бебета и деца, родени чрез цезарово сечение.

Масажна техника за новородени от 0 месеца

През първите месеци от живота се полагат много основни умения, започват да се формират характерът и психологическият портрет на бебето, неговото разбиране за света. Научава се да реагира на случващото се, да изразява емоции. Растежът и развитието на детето протичат с бързи темпове: всеки ден е равен на ново придобито умение, движение, реакция, звук или мирис. Задачата на родителите е да подкрепят бебето, да го научат да възприема света правилно, да подготвят мускулите и връзките, да го отпуснат и успокоят. Правилният и навременен масаж се справя с всички тези задачи..

Защо да правим масаж на тази възраст

Лекарите наричат ​​състоянието на новороденото физиологичен тонус. Характеризира се със стиснати юмруци, свити ръце, а тялото на бебето често заема поза на ембрион. Движенията на ръцете и краката често са непостоянни. Масажът за новородено от 0 месеца е насочен към премахване на тонуса и създаване на съзнателни и контролирани движения.

Нежният масаж на кожата подобрява състоянието на вътрешните органи, събужда мускулите и стимулира тяхното развитие, подобрява кръвообращението. С първите докосвания бебето се научава да разбира света, да разпознава мама и татко, осъзнава, че е в безопасност. В резултат на редовните процедури:

 • Детето има намален риск от поява и развитие на инфекциозни заболявания;
 • Намалява риска от чревни колики, диария и запек;
 • Има стимулация на опорно-двигателния апарат и нейното правилно развитие;
 • Формира се правилна стойка;
 • Метаболизмът се нормализира;
 • Подобрява апетита;
 • Белите дробове се развиват;
 • Сънят е нормализиран.

Поглаждащи движения по време на масаж намаляват кортизола, хормона на стреса. Този хормон е отговорен не само за емоциите, но и за състоянието на имунната система. Колкото по-малко е, толкова по-добър ще бъде имунитетът на детето..

При кърмачетата слухът и зрението са слабо развити и той възприема всичко, което се случва наоколо, чрез кожата и допира. Нежното и спокойно поглаждане може да успокои бебето. Голям брой нервни импулси, изпратени в мозъка по време на масажа, допринася за правилното физическо и психическо развитие.

Детският масаж е разделен на три вида: профилактичен, терапевтичен и профилактичен и терапевтичен.

Терапевтичният масаж се извършва у дома или в клиника от специалисти. Необходимо е да се масажира бебето с:

 • Вродени луксации и дисплазия;
 • Хипертоничност на мускулната тъкан;
 • Изкривяване на краката;
 • Рахит;
 • Сколиоза;
 • Хипотоничност;
 • Пневмония;
 • Астма;
 • Херния;
 • Нарушения на ЦНС.

Превантивният масаж се прави от родители и у дома при липса на противопоказания. Терапевтично и профилактично се предписва при наличие на проблеми с белите дробове, стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система.

Колко често трябва да се масажира дете

Масажът започва да се прави не по-рано от триседмична възраст. Ако се предписва терапевтичен масаж, той се прави на курсове от 10 сесии на всеки три месеца. В редки случаи - с почивка от месец. Този интервал се обяснява с повишеното натоварване на все още крехкия организъм през първия месец от живота на новороденото..

Превантивният масаж у дома е по-мек. При нормална реакция на бебето това може да се прави ежедневно или дори няколко пъти на ден. Уводните сесии продължават не повече от 5 минути. Времето на масажните процедури се увеличава постепенно. До 3 месеца сесията продължава около 20 минути, а до 6 - 35-40 минути заедно с упражнения.

Противопоказания

Не провеждайте масажни сесии с трескаво състояние и повишена температура, кожни нарушения и настинки, повишена възбудимост и заболявания на кръвоносната система. За бебета със сърдечни заболявания масажът може да се извършва само със съгласието на педиатър и кардиолог. Ако има пъпна херния, тогава движенията не засягат областта на пъпа.

В противен случай можете да провокирате притискане на херния..

Основни техники на експозиция

За бебета на възраст 0-3 месеца можете да направите:

 • Поглаждане на дланта за отпускане, подобряване на кръвообращението, тонизиране;
 • Триене. Те подобряват храненето на мускулната тъкан, успокояват нервната система и затоплят мускулите. Техниката се различава от поглаждането по интензивност на движението;
 • Месене. Извършва се като по-дълбоко триене. Плъзнете със средния, безименния и показалеца с кръгови движения.

По време на масаж на новородени до 3 месеца у дома е забранено да се докосват фонтанелата и лактите, подмишниците, слабините и под коленете.

Силен натиск, потупване, търкаляне са противопоказани за трохи.

Подготовка за процедурата

Преди сесията трябва да се погрижите за комфортна температура в детската стая: тя трябва да бъде между +18 и + 22 ° C. Помещението трябва да се проветрява и всички прозорци да са плътно затворени. Масажът трябва да се прави на равна и широка повърхност, покрита с мека пелена. При провеждане на процедурата у дома бижутата се отстраняват от ръцете. Дългият маникюр също е нежелан - ноктите могат да надраскат нежната кожа на детето.

Ръцете се смазват с естествено масло или крем за деца. Можете да използвате кокосово или лавандулово масло, арган, жожоба или ши, масло от бадем или чаено дърво, сандалово дърво.

Всички синтетични, годни за консумация, отоплителни масла не са подходящи за употреба. Съдържащите се в тях компоненти са опасни за кърмачето: те могат да провокират алергии и отравяния.

Сесиите се извършват 60-90 минути след хранене. Препоръчително е да включите тиха музика: детска класическа музика, звукът на океана и пеенето на птици в дъждовната гора, звукът на дъжда или всяка медитативна мелодия.

Как се прави масаж правилно

Основни правила за масаж:

 • Движенията на ръцете трябва да са леки, меки;
 • Всички кръгови движения се извършват по посока на часовниковата стрелка;
 • Масажът се спира, ако бебето заспи, показва недоволство, капризно е.

По време на сесията с детето трябва да говорите със спокоен и тих глас, препоръчва се също да изключите телефона. Всички груби или силни звуци могат да изплашат детето..

Когато изпълнявате някакви техники, използвайте посоката на движение отдолу нагоре или отстрани към центъра. Масажът започва от ръцете. Първо се масажират пръстите, след това дланите и китките. Палецът се поставя в дланта на бебето и се оставя да хване. Масажирайте зоната от китката до рамото с другата ръка.

Краката се масажират, започвайки от стъпалата и пръстите. Те обхващат подбедрицата с едната ръка и разтриват стъпалото с другата палеца, като правят интензивни кръгови движения. След това започват да галят пищялите и бедрата. Когато масажирате краката, е необходимо равномерно да разтегнете всички мускули, но да избягвате областта на коляното. Коленните стави на новороденото са слаби, така че всяка тренировка може да ги повреди. По време на масажа ръцете и краката не могат да бъдат разгънати - те остават в естественото си полусгънато състояние.

Коремът е погален от пъпа с кръгови движения. Ръцете се преместват в средата на корема и продължават да плъзгат дланите по кожата с минимален натиск. След това се търкат косите и напречните мускули.

Дланите се прехвърлят под долната част на гърба и отстрани се масажират. Гърдите се масажират отпред към раменете, след това се пренасят в страни и зоната на гърдите не се докосва.

Бебето се обръща по корем и започва да работи с гръб. Гърбът на бебето се поглажда със задната част на дланите, а посоката на движение е от седалището до врата. След няколко удара посоката се променя. Когато бебето започне да повдига и задържа главата си в отговор на движенията на ръката, масажът се спира.

В края на сесията обръщаме детето на лявата страна: като го държим отстрани, прокараме пръсти по гръбначния стълб от сакрума до врата. Когато масажирате мускулите на врата и гърба, правилната реакция на детето е да се наведе напред. Процедурата се повтаря три пъти, след което се обръща на дясната страна..

След масажа на детето може да му се предложи вода или да се нахрани за възстановяване на енергията. Но повечето деца заспиват веднага след сеанса..