По време на бременност няма периоди. Всяка жена знае това. В тялото настъпват хормонални промени, които допринасят за развитието и растежа на нероденото бебе. Прогестеронът, хормон на бременността, се произвежда активно. Той е този, който е отговорен за нормалното раждане на детето..

И сега, след 9 месеца, раждането започва. В тялото на жената хормоналните промени отново са. Но само този път природата се увери, че активно се произвежда друг хормон - пролактин. Популярно е наричан „млечен хормон“, тъй като именно пролактинът стимулира производството на мляко. В същото време този хормон потиска производството на хормони в яйчниците. Следователно яйцеклетката не може да узрее, което означава, че няма какво да напусне яйчника (няма овулация). В резултат на това менструацията не идва отново. И това състояние ще продължи, докато прогестеронът „работи“ активно, тоест произвежда се мляко. Кърменето продължава, докато жената кърми бебето..

Как в идеалния случай всичко е хармонично. Преди няколко години точно това се случи с всяка жена. Нашите баби и прабаби спокойно кърмят бебетата си до тригодишна възраст и напълно забравят за досадната менструация. Днес има няколко норми. Началото на менструацията след раждането е точно случаят, който има няколко варианта, всеки от които е „нормален“.

Кога започва менструацията ви след раждането??

Въз основа на гореизложеното е лесно да се досетим, че началото на менструацията след раждането зависи от кърменето. За да може активно да се произвежда пролактин, жената трябва да кърми бебето си по всяко време на денонощието (при поискване). Колкото по-често, толкова по-добре. Само в този случай менструацията няма да дойде. Но веднага щом лактацията намалее, производството на пролактин пада, което означава, че менструацията отново се възстановява..

А сега за нормите и сроковете. Напоследък, както вече споменахме, има много „нормални“ срокове. Това е така, защото тялото на всяка жена е индивидуално и освен това съвременните „технологии“ (хормонални лекарства за контрацепция, доставка на лекарства) понякога нарушават замисленото и установено от майката природа.

Ранно и късно настъпване на менструацията

Ранното е началото на менструацията 6-7 седмици след раждането. Това обаче не е патология. Най-вероятно менструацията ще се възстанови толкова рано при тези жени, които по някаква причина отказват да кърмят. Или смесено хранене. В последния случай първата менструация ще се появи 2-3 месеца след раждането..

Много жени вярват, че следродилното отделяне е менструация. Това мнение обаче е погрешно. Кървавото отделяне от матката след раждането се нарича лохии. Те се появяват поради факта, че когато плацентата се отдели от стените на матката, на същите стени се образува рана, която кърви няколко седмици след раждането. В ранните дни на лохиите са яркочервени, доста обилни и могат да имат съсиреци, след това стават кафяви и по-малко обилни, а до края на 6-та седмица напълно изчезват.

Понякога менструация не настъпва цяла година или повече. Ако в същото време детето е напълно кърмено, тогава няма причина за безпокойство..

Характерът на менструацията след раждането

Смята се, че менструалният цикъл ще се възстанови напълно след първите 2-3 менструации и ще стане редовен. Ако това не се случи, свържете се с вашия гинеколог. Причината за нередовна менструация след раждането може да бъде възпалителни процеси на вътрешните полови органи, ендометриоза, тумори на матката и яйчниците и много други патологии. Причината за "ненастъпването" на менструацията може да бъде и повтаряща се бременност, тъй като кърменето не е метод за контрацепция.

Обикновено първата менструация след раждането е изобилна. Това явление е много естествено и нормално, ако менструацията продължава не повече от седмица. Ако обаче такива периоди са придружени от замаяност, слабост, сърцебиене, тогава трябва да се консултирате с лекар.

След раждането е възможно да се промени продължителността на менструалния цикъл и продължителността на самата менструация (кървене). Нормалният менструален цикъл е от 21 до 35 дни, периодът на изписване е не повече от 5 дни и не по-малко от 3. Всяко отклонение е причина да посетите лекар. Менструацията не трябва да бъде нито дълга и обилна, нито кратка и оскъдна. Твърде дългите периоди могат да показват миома на матката.

Много жени се интересуват дали болезнеността на менструацията ще се промени след раждането. Всичко е индивидуално по този въпрос. В крайна сметка болката по време на менструация може да бъде причинена от различни фактори. Например, ако болезнени усещания са възникнали поради огъването на матката, тогава най-вероятно след раждането болката ще отшуми, защото благодарение на процеса на раждане матката придобива нормално положение. Има обаче и други причини за болезнена менструация: възпалителни процеси след раждане, силни контракции на стените на матката, обща незрялост на тялото, възпаление на матката и придатъците.

Ако болката по време на менструация след раждане може да спре, тогава е почти невъзможно да се отървете от предменструалния синдром. И до днес причините за ПМС не са напълно изяснени, въпреки че има много различни версии. Симптомите на всяка жена обаче са еднакви: раздразнителност, лошо настроение, сълзливост, болезненост и подуване на гърдите, някои отоци, болки в ставите и кръста, главоболие, безсъние и др. Поне един от признаците на ПМС се наблюдава почти преди всяка менструация.

Лична хигиена

Използването на тампони и подложки за гащи (с абсорбираща мрежа) е възможно само след пълното възстановяване на менструалния цикъл. В никакъв случай не трябва да използвате тези средства веднага след раждането с лохии. Тампоните пречат на свободния поток на кръвта, което е изключително важно в следродилния период. Но окото на подложките може да раздразни увредената лигавица, особено ако жената има следродилни шевове. Също така за лохии се препоръчва честа тоалетна на външните полови органи, но без "интимни" гелове. Можете да използвате бебешки сапун. Уплътненията трябва да се избират с гладка повърхност и да се сменят на всеки 3-4 часа. По време на периода на лохии, незащитеният секс също е неприемлив, за да се избегнат възможни инфекции от навлизане в отворената матка. Лекарите препоръчват изобщо да не правите полов акт в рамките на 6 седмици след раждането..

Обобщавайки резултатите от менструацията след раждане, отново обърнете внимание на това кога трябва незабавно да посетите лекар:

 • менструацията не настъпва в рамките на 2 месеца след прекратяване на кърменето;
 • твърде обилно и продължително кървене (повече от 7 дни, загубата на кръв е повече от 150 ml.);
 • наличието на големи съсиреци в кръвта, яркочервен цвят на отделянето;
 • болка в матката;
 • отделяне с неприятна, остра миризма;
 • общо влошаване на състоянието, особено при менструация.

Не забравяйте също, че възстановяването на менструалния цикъл след раждането зависи от много други фактори: психологическото състояние на родилката, неадекватна почивка, стрес, преумора, нездравословна диета, наличие на раждане при раждане и общото здравословно състояние след раждането. Всичко това, по един или друг начин, влияе върху възстановяването на „критичните дни“. Но бъдещото здраве на млада майка зависи от това как се възобновява менструацията.

Следродилен период: актуална информация за жените

Бременността е най-важният период в живота на жената. По това време бъдещите майки се интересуват от много въпроси: как да се храним правилно, каква физическа активност е приемлива, възможно ли е да правим секс и т.н..

След раждането ситуацията леко се променя. Жената започва да се тревожи за проблеми, свързани с новороденото, както и за собственото си здраве. Например, един от тях е, когато менструацията започва след раждането.

Всички бъдещи майки трябва да знаят отговора на този въпрос. Това ще улесни определянето на кои промени в женското тяло са нормални и кои показват аномалии и изискват посещение на лекар..

Възстановителен период на менструация след раждане

След зачеването менструалната функция е "изключена". В продължение на 9 месеца жената не се притеснява от критичните дни. Отсъствието им е свързано с промяна в хормоналните нива. Едва след раждането тялото започва да се възстановява: хормоналният фон се нормализира и менструацията започва отново.
Няма конкретно времево ограничение, след което менструацията след раждането може да започне. Времето на възникването му е индивидуално за всяка жена. В повечето случаи вашият период започва след като бебето е завършило кърменето. Това е така, защото кърменето произвежда хормон, наречен пролактин в хипофизната жлеза..

Той не само контролира производството на мляко, но и потиска функцията на яйчниците. Това е причината за липсата на нормален менструален цикъл. Ако кърменето продължава дълго време и допълнителните храни се въвеждат късно, тогава началото на менструацията след раждането настъпва след навършване на една година от детето.

Някои жени въвеждат допълващи храни рано. В хипофизната жлеза пролактинът започва да се произвежда в по-малки количества и престава да потиска работата на яйчниците. Най-често менструацията в подобна ситуация започва шест месеца след раждането..

Има случаи, когато младите майки непосредствено след раждането комбинират изкуствено хранене за бебето с кърмене. Това води до факта, че менструалната функция се възстановява 3-4 месеца след раждането на детето..

В определени ситуации жените изобщо не могат да кърмят бебетата си. В този случай менструацията може да започне след раждането след 6-10 седмици..

Възстановяването на менструалната функция се влияе не само от момента на прекратяване на кърменето, но и от много други фактори, както вътрешни, така и външни. Сред тях са следните:

 • режим на ден и почивка;
 • хранене;
 • наличието на хронични заболявания, усложнения;
 • психологическо състояние.

Началото на менструацията след раждането: особености

В повечето случаи, след раждането, менструалният цикъл става редовен доста бързо. Само първите няколко месеца, критичните дни могат да дойдат предсрочно или да се забавят малко.

Има много слухове за менструалния цикъл и скоростта на неговото възстановяване. Често можете да чуете, че възстановяването на менструацията след раждането е в пряка зависимост от това как е родено детето. Всъщност това не е така. Началото на менструацията няма нищо общо с това дали раждането е било естествено или е извършено цезарово сечение.

След началото на менструацията много жени отбелязват, че менструацията е станала по-малко болезнена, не се усеща дискомфорт. Това явление е физиологично обяснимо. Обикновено болката по време на менструация се появява поради завоя на матката, което пречи на нормалния приток на кръв. След раждането местоположението на органите в коремната кухина леко се променя, огъването се изправя. В тази връзка в бъдеще болката изчезва по време на критични дни..

Много често менструацията се бърка с отделяне, наречено лохия. Те са смес от кръвни съсиреци и слуз. Причината за лохиите се крие в увреждане на лигавицата на матката. През първите няколко дни след раждането те са обилни и с яркочервен цвят. След една седмица лохиите придобиват кафеникав оттенък и броят им значително намалява. Постепенно те стават все по-оскъдни. Това се дължи на факта, че лигавицата на матката зараства. Lochia може да се пролее 6-8 седмици. След това спират..

След раждането, по време на кърмене и при липса на менструация, може да настъпи зачеване. Известно е, че узряването на яйцеклетката и освобождаването й от яйчниците започва около две седмици преди кървенето. Има шанс да забременеете няколко дни преди и след овулацията.

Настъпването на менструация след раждането не е знак, че женското тяло е готово за следващата бременност. Отнема няколко години, за да се възстанови напълно. Препоръчително е да планирате следващото дете след този период. Ето защо, преди началото на менструацията, трябва да се погрижите за контрацепцията..

Ситуации кога да посетите лекар

След раждането на дете и с изкуствено хранене, имаше ли менструация? Подобен факт може да показва наличието на заболявания на пикочно-половата система. След спиране на кърменето може да липсват и менструации..

Причината за това са следродилни патологии, ендометриоза, хормонални нарушения, подуване, възпаление на яйчниците. При липса на критични дни, определено трябва да се консултирате с лекар, за да предотвратите появата на нежелани последици..

Трябва да посетите и медицински специалист, ако периодите Ви са много тежки. Ако при силно отделяне е необходима повече от 1 подложка за 2 часа, тогава това трябва да се счита за кървене. Симптоми като болезненост, неприятна миризма и тъмен оттенък на кръвта също трябва да са тревожни..

Ако за 2-3 месеца след началото на критичните дни менструалният цикъл не се е възстановил, това вече е отклонение. В такава ситуация трябва да попитате вашия гинеколог за съвет. Причината може да е хормонални нарушения.

Понякога жените, които стават майки, се оплакват от влошаване на ПМС. Отговорите на въпросите: защо се случва това и как можете да се справите с проблема, ще намерите във видеото в края на статията.

Лична хигиена при възстановяване след менструация след раждане

След раждането на дете трябва да се обърне специално внимание на личната хигиена, тъй като през този период женското тяло изисква по-внимателно и внимателно отношение..

Не се препоръчва да използвате подложки с абсорбираща мрежа или тампони, докато вашият менструален цикъл не бъде възстановен. Тези средства не са подходящи за лохии. Най-добре е да използвате подложки с гладка повърхност по време на тях. Те трябва да се сменят на всеки 3-4 часа..

Препоръчва се честа тоалетна на гениталиите след раждането. По-добре е да откажете от "интимни" гелове по това време. Можете да използвате обикновен бебешки сапун.

Половият акт е нежелан 6 седмици след раждането. Незащитеният секс е неприемлив, тъй като инфекциите могат да попаднат в матката.

В заключение си струва да се подчертае, че моментът, в който менструацията започва след раждането, не настъпва едновременно при различни жени. Продължителността на процеса на възстановяване е чисто индивидуална. Личната хигиена играе огромна роля след раждането. По това време трябва да бъдете много внимателни към тялото си, за да предотвратите навлизането на инфекции в матката и появата на възпалителни процеси.

Гинекологът разказа подробно за възстановяването на менструалния цикъл след раждането

След раждането женското тяло започва процеса на възстановяване. Винаги е различно, тъй като е индивидуално. Затова не трябва да се притеснявате за „но приятелят ми е такъв, но моят е различен“.

Сега говорим за възстановяване на менструалния цикъл след раждането. Подчертаваме: няма категоричен отговор на въпроса кога да се чака първата менструация след раждането на бебето..

Някой след 3 месеца, някой след шест месеца и някой кърми една година, но все още няма менструация. И всеки от тези случаи може да бъде абсолютна норма, - убедена е гинекологът Юлия Копилова.

Лекарят обяснява какви процеси в тялото влияят на този процес.

Началото на първата менструация може да бъде отложено под въздействието на пролактин, хормон, който се произвежда активно по време на кърмене. Следователно аменореята се счита за физиологична. Колко дълго ще продължи, зависи пряко от организацията на GW. Ако бебето се храни на шише, тогава първата менструация може да дойде още 2 месеца след раждането. Ако той получава само кърма, тогава менструацията може да не е през целия период на хепатит В, уточнява Юлия Копилова.

Хормонът пролактин се произвежда най-активно през нощта от 3 до 7 сутринта. Ако през този период бебето често се прилага към гърдата, тогава концентрацията на хормона в кръвта се повишава повече, което влияе върху количеството произведено мляко и овулацията е по-потисната, гарантирайки липсата на менструация..

Лекарят изброи фактори, които влияят на по-ранното възстановяване на менструалния цикъл:

 • допълнително хранене се въвежда със смес;
 • детето се храни не при поискване, а по час;
 • детето спи добре през нощта, като поддържа интервали от повече от 3-4 часа;
 • въвеждат се допълващи храни.

Лекарите наричат ​​така наречения среден период на възстановяване на менструалния цикъл след раждането. Най-често това се случва 6-8 месеца след раждането на бебето. По това време допълнителните храни вече се появяват в диетата на детето, то има по-дълги нощни пропуски между храненията.

Някои майки, които използват мрежата, са допринесли за формирането на статистика за възстановяването на менструалния цикъл след раждането:

С първото дете и на 3 месеца, а с второто, когато детето е било на възраст над 8 месеца. И двете на GW.

Когато детето е на 2 месеца.

Когато бебето беше на 1 година и 8 месеца.

Тя нахрани първото си дете на 1,3 месеца. Второто дете е хранено в продължение на 1,4 месеца, върнато на 1 година и 1 месец.

Моля, обърнете внимание: ако се притеснявате за възстановяване на менструалния цикъл след раждането, не забравяйте да посетите гинеколог.

Условия за възстановяване на менструацията след раждане: каква е нормата и какво е патологията?

Младите майки винаги се интересуват, когато менструацията започне след раждането. По време на възстановяването на цикъла той може да промени продължителността, менструацията често придобива различен характер, интензивност, продължителност, става повече или по-малко болезнена, отколкото преди бременността. Това често е норма, но в някои случаи е необходима консултация с гинеколог..

Следродилно кървене

Следродилното зацапване или лохията е почистването на повърхността на раната, която се образува на мястото на отделените мембрани и плацентата. Те продължават през целия период на възстановяване на вътрешната повърхност на матката..

По това време матката е особено уязвима към инфекция, така че трябва редовно да сменяте дамските превръзки и да наблюдавате естеството на отделянето. Те се изразяват максимално в рамките на 3 дни след раждането и след това постепенно отслабват.

Понякога такова отделяне напълно спира буквално през ден. Това се дължи на задържането на кръв в маточната кухина (хематометър), което увеличава риска от инфекция. В този случай се нуждаете от помощта на лекар..

Обикновено прочистването на матката след естествения процес на раждане продължава от 30 до 45 дни. След оперативно раждане това време може да се увеличи поради образуването на белези и по-продължителното зарастване.

Как да различите периода си от кървене след раждане?

Lochia постепенно променят характера си. В края на 1-ва седмица те стават по-леки, след 2 седмици придобиват лигав характер. В рамките на месец в тях може да се появи примес от кръв, но количеството му е незначително. Обикновено жената може лесно да различи този процес от менструацията. Между спирането на лохиите и началото на първата менструация трябва да изминат поне 2 седмици. В случай на съмнение е по-добре да се консултирате с гинеколог или поне да започнете да използвате бариерна контрацепция, която предпазва матката от инфекции.

Начало на менструацията

По време на бременност менструацията отсъства. Това е естествен защитен механизъм за запазване на плода, който се регулира от хормони. След раждането започва възстановяването на нормалния хормонален статус на жената. Продължава един месец, ако кърменето не е започнало.

Кога трябва да започне менструацията след раждането??

Този период се определя преди всичко от вида на храненето на детето: естествено или изкуствено. Кърмата се произвежда от хипофизния хормон пролактин. Именно той инхибира растежа на яйцеклетката в яйчника по време на лактация. Нивото на естроген не се увеличава, поради което при кърмене започва менструация, средно 2 месеца след раждането, по-често при хранене „на час“.

За много млади майки този интервал се удължава до шест месеца или повече, особено при хранене „при поискване“. В много редки случаи, докато поддържат кърменето, дори с прекъсвания, жените отбелязват, че нямат менструация от една година, а понякога и по-дълго. В такива случаи трябва редовно да използвате контрацепция и ако е необходимо да правите тест за бременност. Също така трябва да се консултирате с лекар, за да изключите хиперпролактинемията..

При изкуствено хранене от раждането продължителността на цикъла се възстановява за месец и половина. По това време настъпва и овулация, така че е възможна нова бременност..

Когато бебето се храни само с кърма, през цялото време жената може да няма менструация. В този случай първата менструация след раждането ще започне през първата половина на годината след края на лактацията „при поискване“ или въвеждането на допълващи храни. Това обаче не е необходимо и дори по време на кърмене менструацията може да се върне..

При смесено хранене (бутилка и естествено), възстановяването на менструацията се развива по-бързо, в рамките на 4 месеца след раждането.

Колко трае менструацията в следродилния период?

Първата менструация често е много обилна. Може да има силно отделяне, периоди с кръвни съсиреци. Ако трябва да сменяте уплътнението на всеки час, трябва да потърсите помощ от лекар: това може да е симптом на започнало кървене. Следващите периоди обикновено се нормализират..

В други случаи нередовните зацапвания се появяват при жените през първите месеци. Това е характерно за кърменето, когато синтезът на пролактин постепенно намалява.

Допълнителни фактори, влияещи върху скоростта на възстановяване на нормалния цикъл:

 • трудности при грижите за дете, липса на сън, липса на помощ от роднини;
 • нездравословна диета;
 • следродилна депресия;
 • твърде млада възраст на майката или късно раждане;
 • съпътстващи заболявания (диабет, астма и други), особено изискващи хормонална терапия;
 • усложнения след раждане, като синдром на Sheehan.

Менструални промени

Нередовните периоди често продължават няколко цикъла след раждането. Тези промени не трябва да бъдат постоянни. В рамките на 1 до 2 месеца цикълът обикновено се връща към пренаталните характеристики или леко се променя в продължителността.

 • Постните периоди могат да бъдат нормални през първите 2-3 цикъла, особено ако се използва смесено хранене.
 • За разлика от тях, по време на първите цикли след раждането, някои жени изпитват тежки периоди. Това може да е нормално, но ако менструацията не стане често срещана в следващия цикъл, трябва да се консултирате с гинеколог.
 • Редовността на менструалния поток се нарушава, тоест цикълът се губи.
 • Могат да настъпят болезнени менструации, дори ако жената никога не се е оплаквала от болка преди бременността. Причината за това са инфекции, твърде много свиване на маточната стена. В повечето случаи, напротив, болезнените менструации преди бременността стават нормални. Причинява се от нормализиране на разположението на матката в телесната кухина.
 • Някои жени развиват предменструален синдром или неговите предшественици: гадене, подуване, замаяност, емоционални промени преди менструация.

Причини за следродилни промени в менструацията

Забавянето на менструацията след раждане се появява под влиянието на променящите се нива на хормоните:

 • секреция в хипофизната жлеза на пролактин, който помага за отделянето на кърмата и потискане на овулацията;
 • потискане на производството на естроген от пролактин, което води до нередовен или липса на мензис по време на кърмене (лактационна аменорея).

Когато детето се храни само с майчино мляко и то „при поискване“, а не „на час“, а жената няма месечен период след раждането, това е норма.

След настъпване на менструация е препоръчително да започнете да използвате контрацепция. Въпреки че кърменето намалява шансовете за зачеване, все пак е възможно. Например, ако вашият период след раждането е започнал и след това изчезнал, най-вероятната причина за това е повтаряща се бременност. Също така трябва да се помни, че овулацията настъпва преди началото на менструалното кървене. Следователно бременността е напълно възможна дори преди първата менструация. Ако една жена се притеснява защо дълго време няма менструално кървене, първо трябва да си направите домашен тест за бременност и след това да се консултирате с гинеколог. Може да се наложи консултация с ендокринолог.

Не трябва да отказвате кърменето след началото на менструалния цикъл. Мензисът не променя качеството му. Случва се едно дете в наши дни да се храни зле, да е капризно, да отказва да кърми. Това обикновено е свързано с емоционални смущения в жената, притесненията й за качеството на храненето.

По време на менструално кървене чувствителността на зърната може да се увеличи и кърменето да стане болезнено. За да намалите подобни усещания, се препоръчва преди да дадете на бебето гърда, да го масажирате, да го затоплите, да приложите топъл компрес върху зърната. Необходимо е да се следи чистотата на гръдния кош и аксиларната област. По време на менструация съставът на потта се променя и бебето го мирише по различен начин. Това може да е друга причина за затруднения в храненето..

Нередовни периоди

Какво да направите, ако менструалният ви цикъл стане нередовен:

 1. В първите месеци от следродилния период на възстановяване, не се паникьосвайте. В повечето случаи това е вариант на нормата. За всяка жена нормализирането на цикъла се случва индивидуално, обикновено през първите месеци от възобновяването на менструалното кървене. Нередовността е по-често при жени, които кърмят.
 2. Отнема около 2 месеца, за да се възстанови нормалната функция на всички органи и системи. Балансът в ендокринната система идва по-късно, особено ако се използва кърмене. Следователно жената може да се чувства съвсем здрава, но в същото време ще й липсват менструации..
 3. Обърнете внимание на нередовен цикъл само след 3 цикъла. Това може да се дължи на възпаление, ендометриоза или тумор на гениталиите. Забавянето на втората менструация не е опасно, освен ако не е свързано с повтаряща се бременност.

Ако имате някакви съмнения, по-добре е да се консултирате с гинеколог, да се подложите своевременно на диагностика и да започнете лечение.

Цикъл след патологичния ход на бременността или раждането

Менструацията след замразена бременност не се възстановява веднага. Само част от жените имат редовно кървене след месец. В повечето случаи хормоналният дисбаланс, довел до аборт, причинява нередовен цикъл.

След прекъсване на замразена бременност или аборт, първата менструация настъпва в рамките на 45 дни. Ако това не се случи, жената трябва да потърси помощ от гинеколог..

За да се изключат такива причини за аменорея като останалата част от яйцеклетката в матката или възпаление, 10 дни след прекратяване на замразена или нормална бременност, е необходимо да се подложи на ултразвук.

Първият менструален поток след извънматочна бременност започва 25 до 40 дни след неговото завършване. Ако са започнали по-рано, вероятно е кървене от матката, което изисква медицинска помощ. Закъснението с повече от 40 дни също изисква консултация с гинеколог. Ако заболяването е причинило силен стрес при жената, нормално е времето за възстановяване да се удължи до 2 месеца..

Менструацията след цезарово сечение се възстановява по същия начин, както след нормално раждане. По време на кърмене менструацията не идва шест месеца. При изкуственото хранене няма период от 3 месеца или дори по-малко. Както по време на физиологично, така и по време на раждане чрез цезарово сечение при малка част от жените цикълът не се възстановява в рамките на една година. Ако не се открие друга патология, това се счита за нормално..

През първите няколко месеца след замразена, вътрематочна бременност или цезарово сечение, цикълът може да е нередовен. Впоследствие продължителността му може да се промени от предишната. Но обикновено това е поне 21 дни и не повече от 35 дни. Менструацията продължава 3 до 7 дни.

След всички тези ситуации се препоръчва да се предпазите от нова бременност поне шест месеца. Трябва да се помни, че липсата на менструация не е признак на ановулация и дори преди първата менструация жената може да забременее.

Патология на менструацията

Понякога кървенето, започнало при жена след раждането, е патологично. В този случай не трябва да чакате няколко цикъла, за да се нормализират, а незабавно да се консултирате с лекар.

 • Внезапното спиране на отделянето след раждането е признак на изкривяване на матката или ендометрит, натрупване на лохии в маточната кухина - лохиометри.
 • Оскъдни периоди за 3 или повече цикъла. Може би те са симптом на хормонални нарушения, синдром на Шийхан или ендометрит.
 • Нередовност на менструацията шест месеца след нейното възстановяване, прекъсване между кървави отделяния за повече от 3 месеца. Най-често придружени от патология на яйчниците.
 • Прекомерно кървене за 2 или повече цикъла, особено след хирургично раждане или прекъсване на бременността. Те често се причиняват от тъканите на мембраните, останали по стените на матката..
 • Продължителността на менструацията е повече от седмица, което е придружено от слабост, замаяност.
 • Коремна болка, треска, лоша миризма, обезцветяване на вагиналното течение са признаци на тумор или инфекция.
 • Размазване на петна преди и след менструация - вероятен симптом на ендометриоза или възпалително заболяване.
 • Сърбеж във влагалището, примес на сирене, отделяне е признак на кандидоза.
 • Кървене два пъти месечно в продължение на повече от 3 цикъла.

Във всички тези случаи е необходима помощта на гинеколог..

Понякога, въпреки видимото здраве на жената, менструацията й не настъпва в точния момент. Това може да е симптом на усложнение на раждането - синдром на Шийхан. Това се случва при силно кървене по време на раждане, по време на което кръвното налягане рязко спада. В резултат на това клетките на хипофизната жлеза умират - основният орган, който регулира функцията на репродуктивната система..

Първият признак на това заболяване е липсата на лактация след раждането. Обикновено при липса на мляко менструацията се появява след 1,5-2 месеца. Въпреки това, при синдрома на Sheehan има дефицит на гонадотропни хормони. Съзряването на яйцеклетката в яйчника е нарушено, няма овулация, няма менструално кървене. Ето защо, ако една жена, която е родила, няма мляко и след това цикълът не се възстановява, тя спешно трябва да се консултира с лекар. Последиците от синдрома на Sheehan са надбъбречна недостатъчност, която е придружена от чести инфекциозни заболявания и общо намаляване на устойчивостта на организма към различни стресове.

Има и обратен проблем - хиперпролактинемия. Това състояние се причинява от увеличаване на производството на пролактин в хипофизата след края на лактацията. Този хормон инхибира развитието на яйцеклетката, причинява ановулация, нарушава нормалното удебеляване на ендометриума в първата фаза на цикъла. Излишъкът му води до отсъствие на менструация на фона на продължаващия синтез на мляко.

Основните причини за хиперпролактинемия са аденом на хипофизата, гинекологични заболявания, поликистоза на яйчниците.

Препоръки за нормализиране на цикъла

Когато жената е здрава, цикълът й се възстановява нормално. За да избегнете възможни повреди, трябва да следвате няколко прости указания:

 1. За да можете тялото да възстанови бързо синтеза на хормони, трябва да се храните добре. Много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и вода, съчетани с редовни упражнения, са ефективен начин за възстановяване на хормоналния баланс. Менюто трябва да включва млечни продукти, извара, месо. След консултация с лекар, можете да приемате мултивитамини за кърмачки.
 2. Не приемайте противозачатъчни хапчета. Те могат да променят хормоните и да причинят непредсказуеми промени в цикъла. Ако една жена е сексуално активна, за нея е по-добре да използва презервативи или други нехормонални методи за контрацепция.
 3. Организирайте режима си възможно най-ефективно. Ако бебето ви не спи добре през нощта, трябва да се опитате да спите достатъчно през деня. Не бива да отказвате каквато и да е помощ от близки. Доброто физическо състояние на жената ще й помогне да се възстанови по-бързо..
 4. При наличие на хронични заболявания (диабет, патология на щитовидната жлеза, анемия и др.) Е необходимо да посетите съответния специалист и да коригирате лечението.

Менструален цикъл след раждане

Раждането и първите месеци на майчинството остават назад и много млади майки имат въпрос: кога ще започне първата менструация? При някои жени цикълът се възстановява скоро след раждането, докато други чакат критични дни в продължение на много месеци. Какво определя този процес и дали менструацията след раждането ще бъде същата, както преди?

След естествено раждане

Непосредствено след отделянето на плацентата в последния етап на раждането, в маточната кухина остава малко количество кръвни съсиреци, които продължават да се открояват до 7-10 дни. В рамките на 2-3 дни след раждането ендометриумът под въздействието на прогестерон претърпява структурни промени, той се отхвърля и екскретира под формата на лохии (отделяне след раждането).

През първите 3-4 дни издънките са ярки, тъмночервени, могат да се съсирват, след това в рамките на около 10 дни придобиват кървав характер, след това до 3 седмици могат да имат жълтеникав цвят и да имат лигава консистенция.

Регенеративните процеси започват в маточната кухина. Вътрешният слой на матката се възстановява през първите 7-10 дни. Нормалната дебелина на ендометриума се постига 3-4 седмици след раждането. Шийката на матката се формира в рамките на 3 дни, но вътрешният фаринкс все още остава отворен с 2-3 см. И едва до края на 1-ва седмица след раждането, шийката на матката ще бъде напълно оформена. Функцията на яйчниците при липса на кърмене се възстановява средно след 6- 8 седмици, тоест 2-2,5 месеца след раждането, може да започне първата менструация.

При редовно кърмене менструацията (лактационна аменорея) може да отсъства през цялата лактация или докато не бъдат въведени допълнителни храни. Когато жената кърми редовно, хипофизната жлеза произвежда големи количества от хормона пролактин, който стимулира производството на мляко. Той блокира овулацията. С въвеждането на допълващи храни броят на кърменето намалява и съответно намалява синтеза на пролактин. В този случай менструацията по правило идва преди края на лактацията, най-често 6-7 месеца след раждането и по това време трябва да започнете да използвате контрацепция. Ако храненето на бебето първоначално е било смесено, тогава менструацията се възстановява средно до 4-ия месец след раждането..

След цезарово сечение

Най-често след операцията менструалният цикъл се възстановява по същия начин, както след нормално раждане..

При изкуствено хранене не се освобождава хормонът окситоцин, който свива матката, така че възстановяването му е по-бавно, освен това белегът на матката също забавя този процес. В резултат на това менструацията се възобновява средно 2-3 седмици по-късно, отколкото при изкуствено хранене след естествено раждане.

Възможни проблеми

Продължителността на менструалния цикъл след раждането и продължителността на менструацията могат да бъдат различни и да се различават от това, което е било преди раждането. Възможно е след раждането продължителността на цикъла и самата менструация да се променят. По време на периода на възстановяване на функцията е възможно увеличаване на обема на изгубената кръв, но не надвишаващо допустимите граници - 150 ml (не повече от 10 „макси“ подложки). В рамките на 4-6 месеца цикълът ще бъде установен, така че са възможни колебания от 21 до 40 дни. Това не е патология, ако тези промени са в рамките на физиологичната норма..

Липса на менструация

Липсата на менструация в продължение на шест месеца при липса на лактация или в продължение на една година с кърмене се счита за възможна патология. Това може да се дължи на хиперпролактинемия. След края на лактацията пролактинът трябва да намалее до нормални нива. Ако това не се случи, тогава пролактинът потиска овулацията и яйчниците не синтезират хормони, които регулират менструалния цикъл. Липсата на менструация трябва да предупреди жената по отношение на настъпването на друга бременност, тъй като овулацията настъпва преди началото на първата следродилна менструация. Предлагаме да прочетете за теста за овулация.

Проблемен цикъл

В допълнение към липсата на менструация, може да има проблеми с редовността на цикъла, продължителността му, продължителността, обема на кръвните секрети, размазването на секретите преди и след менструацията..

 1. Ако цикълът не е установен в рамките на 6 месеца, това е причина да посетите лекар.
 2. Ако след раждането продължителността на цикъла се е променила и е по-малко от 21 дни или повече от 35 дни, също е необходима консултация с гинеколог. Твърде краткият (1 до 2 дни) или твърде дългият (повече от 7 дни) може да е признак на патология, като ендометриоза или миома на матката.
 3. Обемът на загубата на кръв трябва да бъде най-малко 50 ml и не по-голям от 150 ml. В най-„обилните дни“ една средна подложка трябва да издържи 4-5 часа. Постната менструация може да е признак на хормонални нарушения - хиперпролактинемия, ендометрит, синехия. Твърде обилната менструация може да е признак на миома на матката, възпалително заболяване на таза. И в двата случая се нуждаете от консултация с гинеколог.
 4. Може би след раждането, появата на зацапващи кръвоизливи няколко дни преди менструацията и в рамките на 3-7 дни след нейния край. Този симптом е признак на ендометриоза или ендометрит. Всяко зацапване в средата на цикъла е патология и изисква консултация с гинеколог.

Кога започва менструацията ви след раждането?

Кървавото отделяне, което се появява след приключване на раждането, се нарича лохии. Те продължават, докато увредените тъкани на матката се възстановят напълно..

Lochia не е менструация или маточно кървене. Това е отделяне от матката след раждането. Този физиологичен процес се характеризира с прочистването и заздравяването на неговата кухина..

Лохиите съдържат остатъци от плацентата, слуз от цервикалния канал, ихор и кръв.

 1. Възстановяване на менструация след раждане
 2. Особености на менструацията по време на кърмене
 3. Кърваво отделяне след цезарово сечение
 4. Хранене на бебе по време на менструация
 5. Кога да посетите лекар
 6. Менструация след спиране на лактацията

Възстановяване на менструация след раждане

Потискането на яйчниците възниква под действието на хормона пролактин. Ако жената кърми, производството му продължава, но този процес се извършва само когато бебето се прилага редовно.

Ако кърмещата майка няма достатъчно мляко (има нужда да се използва бебешка храна) или нощното хранене се извършва със смеси, производството на пролактин намалява и менструацията може да започне по-рано.

В повечето случаи при смесено хранене лактационната аменорея приключва дори преди кърменето да бъде отменено. Първата менструация настъпва 2-3 месеца след раждането.

Лохията след раждането е кърваво отделяне, което представлява отделяне на рани.

Когато бебето е изцяло хранено от бутилка, трябва да се очаква менструалният цикъл да се възобнови 8-10 седмици след раждането. Може би менструацията ще дойде със закъснение, това се дължи на индивидуалните характеристики на тялото.

Струва си да се помни, че липсата на менструация може да бъде резултат от здравословни проблеми, които изискват медицинска помощ..

Възстановяването на функцията на яйчниците може да започне, ако една жена по някаква причина не е кърмила бебето си (изцедено мляко) и след това е възстановила хепатит В. Липсата на стимулация на зърната, която се появява, когато бебето суче мляко, може да доведе до ранно начало на менструацията.

Невъзможно е да се каже точно кога започва менструацията след раждането с кърмене, защото този физиологичен процес се влияе от много фактори.

Особености на менструацията по време на кърмене

Менструацията при кърмене е индивидуална. Може би в началото цикълът ще бъде нередовен. Нарушаването му в следродилния период се счита за норма. При липса на здравословни проблеми той ще се възстанови сам.

Случва се, че преди бременността менструацията е била придружена от болка, но след раждането симптомите изчезват. Това се дължи на факта, че дискомфортът е свързан с изкривяването на матката, а след бременността и раждането патологията преминава.

Продължителността на менструацията също зависи от нивото на пролактин в тялото ви. Ако е висок, кървенето ще приключи бързо. Когато хормонът се произвежда в малки количества, менструацията ще се удължи..

Менструацията по време на кърмене е първият признак за нормализиране на всички процеси в рамките на жената след раждането.

Кърваво отделяне след цезарово сечение

Независимо от начина на раждане, всички жени се подлагат на процес на прочистване и оздравяване на маточната кухина. Лохията след цезарово сечение може да продължи до 2 месеца. Началото на първото отхвърляне на функционалния слой на ендометриума не зависи от това как е родено детето.

Lochy характер:

 • първите 2-3 дни след раждането - зацапване;
 • от 3-4 дни - серозно-кърваво отделяне
 • от 10-ия ден - жълтеникаво-бяло отделяне;
 • на 5-6 седмици изтичането от матката спира.

Продължително отделяне с кръв - причина да посетите лекар!

В бъдеще, ако кърмещата майка редовно поставя бебето на гърдата си и изцежда мляко през нощта (детето отказва да яде през нощта), тогава лактационната аменорея ще продължи, докато започне намаляване на производството на пролактин, тоест не трябва да се очаква началото на менструация.

След цезарово сечение възстановяването на менструалния цикъл, обема на отделянето и други показатели ще зависят от индивидуалните характеристики на пациента.

Въпреки факта, че цезаровото сечение се счита за проста операция, след него могат да възникнат усложнения. Поради тази причина се препоръчва на жените, родили чрез цезарово сечение, да знаят какви са разликите между маточните кръвоизливи, лохиите и менструацията..

Ще говорим за това в една от следващите ни статии..

Хранене на бебе по време на менструация

Ако менструацията се възобнови по време на кърмене, не трябва да се отказвате от кърменето. Възстановяването на цикъла не влияе върху качеството на млякото, вкусовите му свойства също не се променят - те зависят от това, което яде кърмачката.

Обемът на кърмата, произведена по време на менструация, намалява при някои жени. За да увеличите количеството му, се препоръчва по-често поставяне на бебето на гърдата. Специални препарати за лактация, които могат да бъдат закупени в аптеката, спомагат за увеличаване на производството..

Не се препоръчва прекъсване на кърменето по време на менструация. това може да доведе до изчезване на млякото.

Ако по време на менструация бебето откаже да кърми, жената се препоръчва да се къпе по-често и да прави хигиена на зърната (гърдите).

Причината за това поведение на бебето може да бъде миризмата на майката: по време на менструация, под въздействието на хормони, миризмата на тялото на жената се променя.

Възстановяването на менструалния цикъл и следователно началото на менструацията обикновено се случва след края на лактационния период или след въвеждането на допълнителни храни на бебето.

Кога да посетите лекар

Жената се препоръчва да се консултира с гинеколог за профилактичен преглед не по-късно от месец след изписването. Лекарят ще провери процеса на свиване на матката, ще направи цитонамазка, ще изследва млечните жлези, ще даде препоръки относно методите на контрацепция и т.н..

Причината за посещението при лекар може да е неразположение, например болка в долната част на корема. Трябва да се консултирате с гинеколог, ако лохиите изчезнат, но след няколко дни те се възобновиха.

Обикновено първата менструация след края на лактацията трябва да настъпи в рамките на 2 месеца до шест месеца. Ако след 6 месеца менструацията не започне, препоръчително е да се подложите на медицински преглед.

Медицинска помощ е необходима на жени, които дълго време не възстановяват редовността на цикъла.

Менструация след спиране на лактацията

Отнема около 8 месеца, докато тялото се възстанови от бременността и раждането. През този период матката се свива до нормалните си размери, външните генитални органи зарастват и хормоналният фон се възстановява.

След завършване на лактацията женското тяло се нуждае от 1-2 месеца, за да нормализира яйчниците. Следователно, ако майката е хранела бебето редовно, след като спре да слага бебето на гърдата, тя трябва да очаква менструация след 30-60 дни..

Но тъй като всеки организъм е индивидуален, възможно е работата на яйчниците да се възобнови по-рано..

Първите критични дни след спиране на лактацията може да се различават от менструалното кървене, което е било преди бременността. Разтоварването може да бъде прекалено оскъдно или обилно и може да съдържа кръвни съсиреци.

Продължителността на менструацията след хепатит В също често се различава от тази, която е била преди зачеването..

Възстановяването на хормоналните нива става постепенно, така че втората и следващата менструация могат да започнат по-рано или по-късно..

Нередовните периоди при жени, които са спрели кърменето, могат да се считат за нормален вариант.

Възстановяването на функцията на яйчниците прави тялото способно за оплождане, поради което, ако двойка не планира повече деца и менструалното кървене не дойде навреме, се препоръчва да се направи тест за бременност или да се направи кръвен тест за ниво на hCG.

Кога трябва да започне менструацията след раждането??

Менструацията след раждането не се появява веднага, в рамките на шест месеца цикълът е нередовен и отделянето е обилно. Такива промени не се считат за патологични; след края на периода след раждането всичко се стабилизира. Появата на първата менструация след раждането на дете зависи от вида на храненето, състоянието на тялото, възрастта на жената.

Появата на първата менструация зависи от здравето на момичето

 1. Как да различите периода си от кървене след раждане?
 2. Причини за промяна на менструалния цикъл
 3. Колко време след раждането започва менструацията??
 4. Когато вашият период идва с кърменето
 5. Колко време настъпва менструацията при изкуствено хранене
 6. Колко са първите периоди след раждането?
 7. Защо има нередовен цикъл след раждането??
 8. Какво да направите, за да нормализирате цикъла?

Как да различите периода си от кървене след раждане?

Кървенето след естествено раждане и цезарово сечение е нормално физиологично явление, така че матката се освобождава от остатъци от кръв и съсиреци. След 3-4 дни те стават по-малко интензивни, заместват се с кървави секрети, които се наричат ​​лохии, те ще продължат, докато ендометриумът бъде напълно възстановен.

За да разберете дали става дума за менструация или лохия, трябва да разберете характеристиките на всеки вид изписване..

Как изглеждат лохиите

Естеството на освобождаването от отговорностКогато се появяват след раждането (дни)
Обилно кърваво2-3
Бледожълт, светлокафяв с примес на ихор3-7
Жълтеникаво бял, прозрачендесет
Лигавичетиринадесет

Лохиите могат да бъдат няколко вида

Първата менструация може да започне не по-рано от 2 седмици след изчезването на лохиите, докато отделянето става червено, кафяво-кафяво, има характерна миризма и изчезва след 5-7 дни.

Важно! Кръвта излиза на ритъм, има яркочервен цвят, обилно отделяне, придружено от болка в долната част на корема, кръста, световъртеж, припадък, повръщане - всички тези признаци показват тежко кървене от матката, без навременна медицинска помощ е възможен фатален изход.

Причини за промяна на менструалния цикъл

След бременност продължителността на цикъла, естеството на менструацията, интензивността на отделянето често се променят, това се дължи на високите нива на пролактин и естроген в организма.

Какви нарушения се считат за нормални:

 1. След раждането на детето продължителността на цикъла почти винаги се променя - ако пренаталните показатели са били 21–32 дни, тогава след раждането те достигат средна стойност от 26–28 дни.
 2. Броят на дните месечно кървене също се увеличава - обикновено те се наблюдават в рамките на 7-10 дни, ако менструацията продължава по-дълго или спира след 2 дни, това показва развитието на патологични процеси в тялото.
 3. Обилната менструация често е явление след раждането, особено ако процесът е бил придружен от усложнения. Но дневното количество кръв не трябва да е от порядъка на 50-150 ml - подложките трябва да се сменят на всеки 2-3 часа.

В зависимост от периода, цикълът се променя, жената се чувства напълно различно.

Дълго забавяне на менструацията, отсъствие на критични дни, оскъден или прекомерно обилен менструален поток след раждане настъпва, когато нивата на естроген са ниски, при наличие на кисти, тумори в яйчниците или матката, на фона на инфекциозни патологии и възпалителни процеси.

Колко време след раждането започва менструацията??

Времето на появата на първата менструация след раждането зависи от много фактори - възрастта на жената, характеристиките на хода на бременността и раждането, начина на живот и ежедневния режим. Но най-важният фактор е начинът на хранене на бебето..

Когато вашият период идва с кърменето

По време на лактацията хормонът пролактин преобладава в женското тяло - това вещество е отговорно за производството на мляко, но инхибира репродуктивната функция. Следователно менструацията настъпва до края на периода на кърмене, но това правило важи само при хранене на бебето при поискване. При хранене по график, менструацията може да започне още 3-4 месеца след раждането.

Не се отклонявайте от графика за хранене, тогава менструацията няма да ви кара да чакате

Ако менструацията внезапно изчезне по време на ХС, това може да означава повтаряща се бременност - менструацията започва 2 седмици след овулацията, това време е напълно достатъчно за зачеване, поради което кърмещата майка трябва да използва бариерна контрацепция, често раждането силно подкопава здравето.

При естествено хранене менструацията може да започне след въвеждането на допълнителни храни.

Колко време настъпва менструацията при изкуствено хранене

Ако детето яде адаптирано мляко от раждането, нивото на пролактин в тялото на жената бързо намалява до минимално допустимите стойности, така че първата менструация трябва да мине 6-8 седмици след раждането, почти веднага след изчезването на лохиите.

Колко са първите периоди след раждането?

Обикновено лохиите се отделят в рамките на 5-8 седмици, след което менструалният цикъл започва да се възстановява. Но ако кървенето е изчезнало 4-7 дни след раждането, е необходимо спешно да се консултирате с лекар, тъй като единствената причина за такова отклонение е натрупването на кръв в маточната кухина.

След раждането периодът ви обикновено трае по-дълго

Тъй като репродуктивните органи се възстановяват, хормоналният фон на менструацията става редовен, продължителността им може да се различава от пренаталните стойности, но продължителността на цикъла трябва да бъде в рамките на 21–32 дни, допустимите отклонения трябва да бъдат не повече от 5 дни. Ако няма период по-дълъг от 2 месеца, трябва да посетите гинеколог.

Важно! Дори ако ПМС не притесняваше жената преди раждането, след раждането на дете в 90% от случаите всички предшественици на предменструалния синдром се проявяват доста ярко, често има болезнени периоди.

Защо има нередовен цикъл след раждането??

Необходими са поне 2 месеца, за да се възстановят напълно организма и хормоналните нива, така че провалът в менструалния цикъл обикновено може да продължи до шест месеца. Интервалът между първия и втория цикъл често е 40-50 дни.

Причини за нередовен цикъл:

 • силно отслабване на тялото на жената след раждане;
 • след второто, третото раждане, особено с кратки прекъсвания, периодът на възстановяване на цикъла се увеличава;
 • първото раждане след 30-годишна възраст увеличава периода на възстановяване;
 • трудно раждане;
 • неспазване на следродилния режим;
 • лошо хранене;
 • следродилна депресия.

Продължителността на периода на възстановяване на хормоналния фон и менструалния цикъл не зависи от начина на раждане - след цезарово сечение и по време на естествено раждане процесът протича по същия начин, това се влияе само от естеството на храненето на детето.

Какво да направите, за да нормализирате цикъла?

Ако отклоненията в менструалния цикъл не са причинени от сериозни патологии, достатъчно е да се преразгледа диетата и диетата, за да се нормализира процесът.

След раждането на дете се увеличава натоварването на ендокринната и нервната система, което се отразява негативно на работата на цялото тяло, специални витаминни комплекси за кърмещи майки ще помогнат да се избегне развитието на проблеми с менструалния цикъл.

Спазването на дневния режим, добрият сън и почивка са ключът към нормалното функциониране на репродуктивните органи. Трудно е да направите това с бебе, но можете да прехвърлите част от отговорностите на близките, да почивате през деня с детето.

Физическата активност ще ви помогне да се върнете към обичайното си състояние

Редовната умерена физическа активност ще помогне за нормализиране на хормоналния фон, дори леките сутрешни упражнения имат благоприятен ефект върху работата на репродуктивната система.

Важно! За да се ускори процесът на възстановяване на цикъла след раждането, е необходимо да се включат в диетата ленено масло, сушени плодове, ядки, зелени, мазни риби, да се пие отвара от плодове от дива роза и малини.

Възстановяването на редовен менструален цикъл е един от важните показатели за нормално възстановяване след раждането, обикновено този процес продължава 2-6 месеца. За да избегнете развитието на патологии, трябва да се храните правилно, да спазвате дневния режим, да прекарвате повече време на чист въздух, да не вдигате тежести.