Малкият човек най-накрая се е прибрал у дома от болницата, винаги е щастие, къщите и стените помагат. Той ще вземе всичките ви сили, но в замяна ще даде неизмеримо повече радост. Родителите на бебето, особено ако това е първородният, ще трябва да научат и да научат много. И един от първите тестове е къпането малко.

 1. Обичаи и традиции
 2. Какво препоръчват лекарите
 3. Подготовка за къпане
  1. Основни правила за плуване
  2. Какво ви е необходимо за самото къпане
 4. Как е къпането
 5. Избърсване и лечение на пъпната рана

Обичаи и традиции

Нашите предци са приели тази процедура много сериозно. И няма нищо изненадващо във факта, че първото къпане в предишни времена се превърна в почти ритуал. Това, което нашите предци не смесваха, бяха поканени дори специално обучени служители да запознаят бебето с вода. И какво и защо са добавили във водата и какво са направили с децата - като цяло можете да си счупите главата. Достатъчно е да си припомним билките от елекампан и любимец, които бяха хвърлени за здравето на силните и любовта на съседите, те носеха бели дрехи на момичетата - така че кожата да беше бяла и чиста. Въпреки че си струва да се признае, митниците също имат собствено здравословно зърно: съвременните лекари препоръчват и използването на отвари от много билки.

В едно нещо, предците със сигурност са били прави: трябва да къпете бебето си редовно и това трябва да се направи, така че бебето да е доволно от водните процедури. И когато видите радостта му, вие самите не можете да останете безразлични, повярвайте ми.

Какво препоръчват лекарите

Специалистите със специализирано медицинско образование казват следното:

 1. По-добре е да изкъпете бебето за първи път на втория ден след завръщането си от родилния дом. Оставете детето си да се адаптира след преместването и сами подредете мислите си. Планирайте за себе си всичко, което трябва да бъде закупено, предадено и завършено - рядко някой успява да се подготви напълно, дори преди бебето да се нанесе в къщата, това е нормално. Тази временна почивка обаче не ви освобождава от хигиенните задължения на вашето бебе и мокрите кърпички ще ви помогнат..
 2. Незараснала пъпна рана не е противопоказание за къпане, просто изисква повишено внимание и допълнително антисептично лечение. Ако лекарите не са издали специални инструкции по този въпрос, по-долу ще ви кажем как да лекувате раната след къпане. При къпане до заздравяване на пъпната рана е препоръчително да се използва преварена вода.
 3. Трябва да решите къде да къпете бебето си. По правило малките деца се къпят или в банята, или в кухнята. Във всеки случай първият въпрос тук е безопасността на детето. На мястото за къпане и последваща смяна не трябва да има течение. Ваната за къпане трябва да се дезинфекцира; за тази цел се препоръчва използването на обикновена сода (използването на химически дезинфектанти е неприемливо). Отначало къпането е най-добре да се прави във варена вода. Температурата на водата трябва да бъде около 37 ° C. Контролът на температурата може да се извърши с помощта на термометър, или като се опита водата с лакът (ако температурата на водата се поддържа правилно, усещанията ще бъдат удобни - не студено и не горещо).

Подготовка за къпане

Трябва предварително да се погрижите за подготовката на детето и всички необходими неща за къпане и последващи процедури.

Предварително съберете на едно място до променящата се повърхност всичко, от което се нуждаете след водни процедури:

 • нова пелена;
 • изгладени дрехи от чист памук;
 • памучни пъпки със ограничители;
 • лекарства, с които ще лекувате пъпната рана (водороден прекис и брилянтно зелено);
 • комплект детска козметика;
 • четка за коса.

Основни правила за плуване

 1. Времето за къпане трябва да бъде избрано така, че бебето да е сито и будно. Един и половина до два часа преди къпане, детето трябва да бъде нахранено; преди хранене трябва да спи. Препоръчително е този режим да се поддържа от ден на ден..
 2. Хлапето не трябва да се страхува, вашият страх и несигурност (нервност) могат да му се предадат. Създайте спокойна среда.
 3. Подгответе бебето си за къпане. Освободете го от пелената и внимателно, но старателно избършете кожата на бебето с влажна кърпа или измийте (особено ако то наскоро е имало стол).
 4. Легнете бебето гол по корем за няколко минути, преди да се изкъпете. Това ще помогне за втвърдяване на бебето и ще служи като допълнителна стимулация на червата..
 5. Времето за къпане за новородени обикновено не надвишава 4-6 минути, след достигане на тримесечна възраст може постепенно да се увеличи до 10-15 минути или повече

Какво ви е необходимо за самото къпане

 • кърпа с качулка (тя трябва да е мека и за предпочитане топла);
 • изсипете варена вода с необходимата температура във ваната
 • време е да започнете да плувате.

Как е къпането

Детето трябва да се спуска във водата бавно, непрекъснато да говори и да се усмихва на бебето. Вашата първа задача не е да изплашите бебето. Необходимо е да се поддържа раменният пояс и главата на бебето във водата.

Трябва да държите бебето във ваната с една ръка. Главата му лежи на китката ви, поставете дланта си под най-отдалечената лопатка, дръжте рамото си с пръсти.

Намокрете кожата на бебето, като загребвате със свободната си ръка вода от ваната и я изливате. Нанесете малко сапун (пяна) върху него, разпенете и започнете процеса на измиване. Не забравяйте, че имате малко време, но не се суетейте. Измивайте тялото на бебето си последователно, като започнете с врата, гърдите и ръцете и завършите с краката и гърба. Изплакнете останалата пяна и сапун, като загребвате вода от ваната. Не е необходимо да използвате ежедневно препарат, стига да изплаквате добре под пелената всеки път, когато сменяте..

Главата на бебето трябва да се измие последна. Използвайки нежни масажиращи движения от лицето, нанесете шампоан или пяна върху косата, изпенете малко и веднага изплакнете с чиста вода, като избягвате попадане на вода в лицето. След къпане изплакнете тялото на детето с отвара от избраните билки (по-добре е да го приготвите предварително в кана). Температурата на отварата може да е малко по-ниска от температурата на основната баня. Накрая изплакнете лицето на детето с чиста преварена вода..

След къпане, веднага увийте бебето с топла кърпа, не забравяйте да покриете главата му.

Е, това е всичко, няма нищо лошо в плуването. Сега е моментът да започнете следващите процедури..

Избърсване и лечение на пъпната рана

Кожата на трохите трябва да се накисва, а не да се избърсва в буквалния смисъл на думата. Струва си да започнете с главата и след това да ходите по цялото тяло, без да оставяте без внимание нито една гънка. След отстраняване на цялата възможна влага от кожата е необходимо кожата на бебето да се смазва с мляко или овлажнител и да се третира пъпната рана. За целта отстранете изсъхналите кори с памучен тампон, потопен във водороден прекис. Внимателно изтласквайки краищата на раната, отделете я с няколко докосвания в блестящо зелено. Всъщност това е всичко. Можете да започнете да обличате детето си.

Кога да къпете новороденото си

Как правилно да изкупите новородено

Когато можете да къпете новородено, да ходите с него, да играете - тези и други въпроси са много уместни. В края на краищата, когато младите родители носят бебето си от болницата в дома си, първоначално, като правило, те се страхуват дори да докоснат бебето още веднъж. Бебето изглежда толкова крехко и уязвимо, че сякаш човек трябва да му диша предпазливо. Разбира се, след няколко дни мама ще се научи как да храни, повива и държи бебето. Но не трябва да забравяме и друга важна за детето процедура - за къпането. Когато можете да започнете да къпете новородено бебе и как да го направите правилно, ще научите от тази статия..

През първите месеци от живота на бебето трябва да се къпете по-често. Ако той е роден в горещ сезон, по-добре е да се къпе всеки ден, или дори два пъти на ден. И това е веднага след изписването от болницата, въпреки факта, че пъпната рана все още не е заздравяла. Тоест, въпросът дали е възможно да се къпе новородено дори не трябва да възниква..

За водни процедури ще ви трябва бебешка вана (по-добре е, ако е по-голяма, за да може бебето да седне и легне), термометър за определяне на температурата на водата, малка подложка от гумена пяна, мека гъба, бебешки сапун, възможно е с екстракт от канап или аптека от лайка, голяма мека кърпа, памучни тампони или просто парченца памучна вата, както и бебешки крем или масло за смазване на кожата след водни процедури.

Някои педиатри и опитни майки съветват къпането на новородено в билки като добро естествено успокоително. Най-популярната билка за тези цели е низът. Не можете без манган, ако не къпете детето си в преварена вода. Водата не трябва да съдържа вредни бактерии, докато пъпът на бебето не заздравее. Първото къпане на новородено е почти стерилна процедура.

Температура на водата за къпане - 37 градуса. След сапунисване и къпане на детето можете да използвате вода с един до два градуса по-ниско за обливане. Ако все още се страхувате да сгрешите и сами да проверите температурата на водата, тогава поставете във водата лакътя си, а не дланите си, тъй като дланите ви са по-свикнали с температурните промени и може да не „хванат” разликата. Ако с лакът, потопен във водата, не усещате нито топлина, нито студ, значи всичко е направено правилно. Не се страхувайте, че водата е хладна, малките деца обичат точно този вид вода със стайна температура.

Поставяте бебето си във ваната. Възглавницата трябва да се постави в главата на ваната, така че детето да се отпусне: така ще ви бъде по-удобно да го къпете. Разбира се, първо трябва да отрежете ноктите си по-къси, за да не надраскате бебето. Като начало излейте детето от шепа вода върху детето, пляскайте го с ръце и крака във водата, говорейки му нежно, оставете го да пръска малко. Това е необходимо, за да може малкият човек да запомни, че плуването е забавно и приятно. След това измийте главата и шията му със сапунена гъба, внимателно почистете ушите му с памучен тампон и след това измийте цялото бебе. Къпането на детето трябва да бъде нежно, но задълбочено, особено в гънките на кожата, където често се натрупват мръсотия и пот.

Колко често може да се къпе новородено през горещия сезон? Препоръчва се 1-2 пъти на ден. Ако къпете бебето си два пъти всеки ден, веднъж го къпете със сапун, друг път само с вода, към която можете да добавите билкова запарка (струна или лайка, предварително напълнена с вряща вода и охладена). А нашите баби, между другото, къпеха децата си през първите месеци от живота така: един ден - с бебешки сапун, вторият - със слаб, бледорозов разтвор на калиев перманганат, третият - добавяйки малко сол към водата, около половин шепа. След бебешки сапун бебето ще бъде чисто и ароматно, калиев перманганат дезинфекцира, а солта помага за зарастване на рани. Това е, сега, разбира се, в идеалния случай не трябва да има рани по тялото на бебето, освен може би пъпната. Но в бъдеще на „осолено“ дете порязванията или ожулванията ще зараснат по-бързо и по-лесно, така че няма да е нужно да го гоните всеки път с йод или брилянтно зелено, за да смажете раните. Това е толкова известен народен лек.

След къпане налейте бързо бебето с хладка вода, увийте го с кърпа и попийте цялото тяло, без да търкате. След изсушаване смажете кожата с бебешки крем или масло (можете да използвате и растително масло, сварено в тенджера с вода), като го вземете малко върху памучен тампон. Нанесете крем или масло на тънък слой, където кожата е гладка и малко по-плътна, когато бебето има гънки: на ръцете и краката, на врата, в слабините. Ако забележите обрив на пелена или зачервяване някъде в гънката - обилно смажете с крем или пудра с талк. След смазване ще бъде полезно да направите на детето масаж, да огънете и разгънете няколко пъти ръцете-крака и да правите "упражнения". И след това можете да облечете бебето.

След къпане детето най-вероятно ще се храни с удоволствие и ще заспи сладко. А честото къпане, както и навременното хранене и постоянната комуникация с бебето, ще ви помогнат да отгледате силно, здраво и весело дете..

Как да се къпе новородено бебе: първите бани на бебето

Обикновено ли родителите се притесняват как да изкъпят новороденото си бебе за първи път? Как да направим водата удобна? Как обикновено бебето ще възприеме първия си контакт с вода? Трябва ли да храните бебето си преди къпане?

Ще се опитаме да дадем отговори на тези и много други въпроси..

Кога да се прави първото къпане на новородено?

На първия или третия ден след раждането (по това време майката и бебето обикновено са в болница), новороденото не се къпе. Достатъчно е да измиете хлапето и внимателно да избършете тялото му в областта на всички гънки с влажен тампон или салфетка. Първото къпане на новородено може да се направи, когато се приберете с бебето си..

Защо водните процедури са важни?

На въпроса на младите родители дали е възможно да се къпе новородено, всеки педиатър ще отговори положително. В крайна сметка, къпането е свързано не само с хигиената, но и с други необходими аспекти на живота - подкрепа на имунната система и емоционално състояние. Новороденото бебе трябва да се къпе всеки ден и да се измива след всяко изхождане..

Когато организирате правилно къпането си, се случва следното:

 • кожата на детето преминава през необходимия процес на почистване;
 • детето идва в състояние на спокойствие и хармония;
 • тялото на бебето получава първите уроци по втвърдяване;
 • новороденото научава важна част от околния свят, свързана с усещането за вода;
 • детето и родителите му получават положителни емоции.

Кога е по-добре да се къпете: сутрин или вечер?

Обикновено къпането се препоръчва да бъде свързано с вечерно хранене, релаксация и лягане, тъй като топлата вода има не само общ успокояващ ефект, но и добре облекчава болката, свързана с коремни колики.

Ако забележите, че къпането няма успокояващ ефект върху вашето бебе, а ободряващо, просто отложете времето за къпане за сутринта или следобеда. Пуснете шаблоните и просто наблюдавайте: как вашето бебе реагира на процеса на къпане, колко приятно смята, че е това, какви ползи има детето от къпането. Ще можете да отговорите на тези въпроси още през първата седмица на „водните експерименти“ и в резултат на това ще можете да създадете режим на баня, който е най-удобен за детето..

Но в същото време не забравяйте да вземете предвид времето на водните процедури: ако бебето се къпе сутрин и то го ободрява, в процеса можете да включите забавна музика, да запознаете бебето с водни играчки, да общувате с него. Ако вечер, трябва да създадете атмосфера на максимално спокойствие и тишина, не използвайте твърде ярки лампи в стаята.

Важни подробности за къпане

Как да се къпе новородено, така че процедурата да донесе максимална полза и комфорт? Опитайте се да обмислите важните малки неща:

 • За къпане използвайте не обща баня за възрастни, а специална детска баня - от 65 см дължина; има специални анатомични вани, които са по-удобни за използване, тъй като равнината им е поставена под ъгъл, така че главата на детето да се държи над водната повърхност.
 • Преди употреба изплакнете добре банята със специален бебешки продукт и я залейте с преварена вода.
 • Как да се измие новородено, докато пъпната рана все още не е заздравяла? За да ускорите процеса на оздравяване, използвайте само варена вода за банята (сварете я предварително и я охладете до необходимата температура).
 • За да не се съмнявате в правилната температура на водата, купете си термометър за вода или „вкусете“ водата с лакът; къпете бебето при температура 37-38 градуса: това съответства на температурата на околоплодните води, в която бебето е свикнало да се "къпе" в корема на майката.
 • Ако искате да използвате билкови чайове за къпане, предварително попитайте какви свойства притежава всеки от тях (общоукрепващо, успокояващо, антисептично, антиалергично и др.); пригответе бульона предварително (около час преди къпане) и добавете прецеден във ваната, точно преди къпане.
 • През първия месец от живота на бебето педиатрите не препоръчват използването на хигиенни продукти (шампоан, сапун, пяна и др.), Защото все още има достатъчно вода за чувствителна бебешка кожа; ако е необходимо, можете да използвате бебешки сапун, но не по-често от веднъж седмично.
 • В първите дни от живота не трябва да вземате гъби и кърпи за къпане на бебето, по-добре е да използвате много мека кърпа, памучен тампон или просто леко да измиете кожата на бебето с ръка.
 • След като сте изкъпали бебето във ваната, повдигнете бебето над повърхността му и изплакнете тялото му от черпака с чиста вода (пригответе черпака предварително и го поставете до ваната).
 • За максимално удобство и ако пространството в банята ви позволява, поставете маса за повиване до нея и поставете суха кърпа за бебе (за предпочитане специална с качулка) върху нея, така че веднага след изплакване тялото на бебето да се намокри, увийте го и го занесете в стаята.
 • Подгответе предварително дрехи и продукти за грижа в стаята: тампони, памучни тампони, лечение на пъпна рана, пелена, прах. Не използвайте мазни кремове след баня (особено в гънките на кожата), за да избегнете обрив от пелена.

Вана преди или след хранене?

Всичко зависи от това какъв тип хранене е вашето бебе. Ако е на гърда - може да се храни както преди къпане, така и след. Ако детето яде изкуствена смес, препоръчително е да се спазва почивка между къпане и хранене..

Как правилно да се къпе новородено

Как да се измие бебе:

 • Поставете ваната така, че да можете да държите гърба си изправен за 7-10 минути; има специални рамки за удобно поставяне на бебешка вана в голяма вана, те ще ви помогнат да се чувствате комфортно; в анатомичната баня, главичният край е леко повдигнат: това е много удобно и ви позволява да поддържате главата на бебето, така че да не се потапя във вода.
 • Ако банята на бебето не е анатомична, просто поставете памперс, сгънат няколко пъти под главата му.
 • Подгответе водата във ваната, като доведете температурата й до 37-38 градуса; ако е необходимо, добавете прецедена билкова отвара към водата.
 • В първите дни от живота на бебето можете да се къпете не голо, а увито в тънка пелена - това ще го направи по-удобно.
 • Потопете тялото на бебето изцяло във ваната със закачалките и внимателно поставете главата над водата, върху "възглавницата" на навита пелена.
 • Можете да оставите бебето за известно време в спокойна вода или можете веднага да започнете да го обливате с вода от малък черпак: правете това, което детето харесва, и постоянно наблюдавайте комфортната температура на водата.
 • Ако бебето се къпе с памперс, постепенно разхлабете краката и ръцете му и леко ги измийте с ръце или кърпа.
 • Не забравяйте да изплакнете новороденото с чиста вода, особено ако сте използвали сапун за баня.
 • Температурата на водата от 37-38 градуса се счита за стандартна за къпане на бебе, но с течение на времето ще забележите в коя вода предпочита детето ви да се къпе - в по-топла или по-хладна.

Промяна на правилата: как да се къпе растящото бебе

 • до два месеца къпете бебето си всеки ден (за предпочитане с тънка пелена, не голо); продължителността на къпането през първите месеци от живота е приблизително 5-8 минути;
 • от 2 до 3 месеца продължете да къпете бебето в бебешката баня, но постепенно намалявайте обема на водата; ако детето обича да се къпе, тогава времето за къпане може да бъде удължено до 15 минути, но не забравяйте да поддържате оптималната температура на водата, като постепенно добавяте топла вода към ваната;
 • от 3 до 6 месеца, мобилността и вниманието на детето стават по-високи, така че постепенно може да бъде научено да плува в голяма баня, удължете времето до 20 минути;
 • 6-месечно бебе вече може да седи и да играе; следователно, докато се къпете, можете да предложите на детето си специални играчки за вода и книги; ако бебето е готово, можете да използвате голяма баня; игрите и къпането на тази възраст могат да продължат до половин час.

Какво да правите след къпане на новородено

 • след къпане увийте новороденото с кърпа, която добре абсорбира влагата: по-добре е да си купите бебешка кърпа с качулка, за да поддържате бебето топло и така косъмчетата на главата му да изсъхнат бързо;
 • попийте добре всички гънки по тялото на детето, изсушете кожата с нежни попиващи движения, опитайте се да не я търкате с кърпа;
 • провеждайте хигиенни процедури: ако е необходимо, почиствайте ушите си, третирайте кожата с прах или овлажнители;
 • облечете пелена и дрехи за бебето (или завийте по удобен начин);
 • Експерт
 • Последни статии
 • Обратна връзка

Относно експерта: + MAMA

Ние сме най-приятелският сайт за майките и вашите бебета. Въпроси и отговори към тях, уникални статии от лекари и писатели - имаме всичко това :)

Как да се къпе новородено бебе

След изписването от болницата младите родители имат въпроси. Как да се къпе новородено бебе у дома? Дали да кипнете вода за първото къпане, каква трябва да е нейната температура и много други аспекти. В тази статия ще се опитаме да отговорим на всички въпроси, които са свързани с къпането на новородено бебе и бебета до една година.

Кога можете да къпете новородено след болницата?

Най-добрият вариант е да попитате вашия педиатър, преди да напуснете болницата, кога можете да къпете бебето си. Но ако по някаква причина не сте разбрали това, тогава за вземане на решение е необходимо да се вземе предвид наличието или отсъствието на щипка на пъпа. Как да лекувате пъпа за новородено

В родилния дом пъпната връв се затяга с пластмасова щипка за бързо изсушаване и заздравяване. Такова прищепка изчезва по различно време, за някои бебета на четвъртия ден, за други на десетия ден. И докато щипката не падне, не се препоръчва да се мокри пъпа. Но можете спокойно да измиете детето си и да го избършете с влажна топла кърпа или салфетки. Веднага щом щипката за дрехи падне, бебето може да се изкъпе с потапяне във ваната.

Важно! Ако прищепката е паднала, но пъпната рана не е суха (зачервена, кървеща или гнойна), къпането трябва да се отложи и да се извика лекар.

Как да се къпе новородено бебе? Спорни въпроси.

Къпането на бебета е обрасло с много митове. Вряща вода, калиев перманганат, билки, вана или вана? Нека да разберем по ред.

Трябва ли да кипя вода?

Отговорът на този въпрос е съвсем прост и зависи пряко от качеството на водата. Ако имате достъп до централизиран водопровод (където водата се дезинфекцира), няма нужда да кипвате вода. В Русия обаче повече от 20 милиона души нямат такъв достъп. И ако за битови нужди се взима вода от реки и езера, тогава кипенето няма да е излишно, докато пъпната рана излекува напълно.

Използване на калиев перманганат

Използването на калиев перманганат е един вид алтернатива на врящата вода. В крайна сметка, калиев перманганат има мощен дезинфектант. Но калиевият перманганат също изсъхва много и това може да повлияе негативно на кожата на бебето. Следователно употребата на калиев перманганат трябва да бъде оправдана и нередовна..

Важно! Когато се приготвя калиев перманганат, цветът на готовия разтвор във ваната трябва да бъде само леко розов. И всички кристали трябва да бъдат напълно разтворени. За да сте сигурни, че няма неразтворени кристали, разредете калиев перманганат в отделен съд и след това го прецедете във вана през дебела марля или превръзка..

Лайка, низ и други билки

Употребата на билки е представена от много парамедицински предприемачи като панацея за всички болести, те са били надминати само от лекарите със сода и йод. Всъщност, здраво дете не се нуждае от вани с билки, а при деца, склонни към алергии, те могат да провокират началото на заболяването. Използването на билки за къпане е оправдано само когато е предписано за определена цел - лечение на заболяване, обикновено в комбинация с други лекарства или процедури.

Ежедневно къпане със сапун или друг препарат

Да, сапунът е нашето всичко! Но фанатизмът не носи добри резултати в нито един бизнес. От раждането кожата на бебето е покрита със защитен слой, който се състои главно от мазнини. Сапунът успешно унищожава този слой, така че трябва да използвате препарати не повече от веднъж седмично.

Важно! Къпането на новородено е необходимо не толкова за хигиена (в края на краищата той няма къде да се изцапа), а за втвърдяване на бебето и формиране на ежедневие. Измиването на бебето е хигиенна мярка..

Вана или обща баня

Отделна баня за вашето бебе ще бъде най-доброто решение. Защото е много по-лесно да го измиете, отколкото обикновена баня. И е много по-удобно да държите много малко дете във ваната, то може да бъде поставено по-високо или по-ниско, така че родителите да не издържат на плетене на една кука. Изберете подходяща вана в онлайн магазина.

Как да се къпе новородено бебе за първи път

Какво да подготвим за първото къпане

 1. Баня
 2. Термометър за вода
 3. Вода 36-37 ° C. Пригответе се за изплакване в отделен контейнер.
 4. Бебешки сапун или хипоалергичен препарат
 5. Кърпа или топла пелена
 6. Средства за лечение на пъпна рана
 7. Почистете бебешките дрехи

По-добре е да изкъпете бебето за първи път заедно, за да се хеджирате и успокоите. Подгответе тавата, измийте я и я поставете на удобно място. Можете да къпете бебето си както в банята, така и в обикновена стая..

Важно! Детето трябва да бъде добре хранено. По-добре къпете бебето си 1-1,5 часа след хранене.

Температурата на водата за къпане варира от 36 до 37 ° C. Използвайте воден термометър за първи път; с течение на времето ще определите температурата чрез докосване. Използвайте сапун или не, решете сами при първото къпане, но няма нужда от него.

Ако къпете бебето си във вана с пързалка, то трябва да се измие и затопли преди първото къпане. Ако няма пързалка, използвайте обикновена пелена, за да предотвратите плъзгането на бебето в ръцете ви.

Потопете бебето си във водата постепенно, за да не го изплашите. Говорете с бебето си или пейте песни, докато плувате. Първата обработка с вода трае до 5 минути, тъй като водата се охлажда бързо. След къпане, попийте кожата на бебето с кърпа и обработете пъпната рана, сложете му чисти дрехи.

Къпане на новородени бебета

Първородният в едно семейство е грандиозно събитие не само за щастливите родители, но и за всички роднини и приятели. Всеки се опитва да изрази възхищението си и да помогне със съвет или на практика на млада майка и баща. Появата на второто и третото бебе предполага, че родителите вече имат известен опит в боравенето с бебето. Въпреки че първите дни от престоя на новороденото у дома създават усещане за празник и вълнение, както за първи път. Много е важно тези моменти за бебето да не стават стресиращи, а да му носят чувство на радост, грижа и любов. Ето защо е толкова важно да не правите грешки, когато въвеждате бебето във вода по време на първото му къпане..

Първото къпане на новороденото след изписване от болницата

Първото къпане на новородено у дома

Всички деца обичат да плуват. Изключение прави малката група бебета, които като бебета са се уплашили по време на първото си потапяне във вода. Този страх ще остави незаличима следа в паметта им за дълго време. Страхът от вода ще бъде труден за тях за преодоляване и забравяне. Ето защо е много важно тази процедура да радва бебето. Родителите трябва да знаят кога, при какви условия и с какви средства да къпят новородено.

Кога да къпете бебето си за първи път

Няколко фактора ще бъдат решаващи при избора на времето на първата водна процедура. Не се препоръчва да се къпете веднага след изписването, ако:

 • новороденото беше ваксинирано с BCG (срещу туберкулоза) предния ден и не изсъхна;
 • бебето все още не е загубило щипката на пъпа;
 • хлапето е палаво или просто уморено.

На бележка. В такива случаи къпането на бебето може да бъде заменено с избърсване с влажна кърпа.

Къпането на новородени бебета на петия ден след раждането се счита за най-добрият вариант. Най-добрият съвет ще даде педиатър, който ще наблюдава състоянието на бебето след изписване от болницата и ще даде точни препоръки как да се къпе новороденото бебе за първи път. Особено майки, които са родили за първи път, се нуждаят от тях.

Дали да се къпе бебе с незараснал пъп

За да разберете дали пъпът на бебето е излекуван напълно или не, трябва да знаете кога трябва да падне. Това се случва индивидуално: от два до десет дни. Ако на 10-ия ден пъпната връв не е паднала, тогава трябва да се консултирате с лекар. След като сте получили определени препоръки, можете да определите кога и как да провеждате водни процедури за дете..

След като пъпът се изчисти, на мястото на пъпната връв остава незараснала рана. Трябва да се третира правилно с пероксид и брилянтно зелено. За това бебето трябва да бъде поставено на гърба, като поглажда корема, капнете 4 капки 3% разтвор на водороден прекис в раната. След това попийте пяната, излязла от раната, с чиста салфетка и обработете пъпа с брилянтно зелено.

Важно! В случай, че остатъкът от пъпната връв не е паднал, той не може да бъде отстранен със сила - можете да навредите и да внесете инфекция. Къпането на бебето по това време също не се препоръчва. Отнасяйте се към пъпа по същия начин, както за първи път.

Останалата част от пъпната връв в повечето случаи изчезва при новородени до 5-6 дни. Мога ли да къпя бебето си по това време? Възможно е, но само при спазване на всички предпазни мерки, за да не се зарази раната. Тези дни къпете детето си само с преварена вода. По време на водната процедура е необходимо да се предпази пъпа от пряко проникване на вода. След къпане изсушете старателно тялото, като изтриете влагата и не го изтривайте с мека кърпа. След това третирайте раната по същия начин: пероксид + брилянтно зелено. След приключване на обработката дайте време на пъпа да изсъхне.

Къпане на бебето след падане на пъпната връв

Време за къпане за новородено

Ако общото състояние на бебето е задоволително, тогава можете да започнете водни процедури. Родителите трябва да знаят, че до шест месеца е необходимо да се къпе новородено всеки ден, от 6 месеца до една година - през ден. Най-добре е да се къпете по едно и също време, за предпочитане вечер. Като помага да се отпусне тялото на бебето, къпането помага да се подготви бебето за спокоен сън. Ако, напротив, тонизира и бебето не се успокои дълго време, тогава е по-добре да отложите процедурата до първата половина на деня. Важно е къпането на бебето да е от полза за здравето му, за него само за радост..

Как правилно да къпете бебето си

Къпането на дете е истински ритуал за родителите. Съществува специфична процедура за къпане на новородено бебе за първи път. Той е свързан с определени последователни действия.

Подготовка на обекта и необходими консумативи

Голяма вана ще служи като място за къпане, където можете да поставите малка бебешка вана с пързалка (ако има такава). За къпане ще ви трябват черпак или кана, бебешки сапун и шампоан, крем и кърпа, пудра, пелени и чисти дрехи. Всички предмети и вещи трябва да бъдат подготвени предварително и да лежат на удобно място. Това е особено важно за майките, които ще къпят бебето си без помощници..

Ваната и всички предмети, предназначени за къпане (кана за изплакване, бебешка кърпа за бебета), трябва предварително да се дезинфекцират или да се заливат с вряща вода.

Първо кипнете вода и я охладете. Можете да проверите температурата с воден термометър или „метода на лакътя“, като я пуснете във вода за тестване. То трябва да бъде не по-високо от 37 градуса, тоест близо до температурата на околоплодните води в утробата на майката. Ако водата се охлади по време на къпане, можете внимателно да добавите гореща вода, като налеете малко отстрани на банята и разбъркате.

Изсипете четвърт от обема вода във ваната, поставете пързалка в нея или поставете памперс с повдигната табла, затворете банята.

Всички предмети за обработка на кожа, пелени и дрехи трябва да лежат на масата за повиване.

Правилно приготвените артикули за къпане са ключът към отличната процедура за бебешка вода

Подготовка на детето за водни процедури

На масата съблечете бебето, говорейки нежно с него. Това ще го успокои и ще му даде положително емоционално отношение за по-нататъшни действия. Можете да му дадете възможност да прави въздушни бани, ако стайната температура позволява. Завийте не много стегнато и започнете да се къпете.

На бележка. Бебето не трябва да се къпе веднага след хранене и на празна камера. За тази цел майката трябва да нахрани бебето, да го остави да си почине и да се приготви за къпане. Това време е достатъчно за бебето да смила храната.

Първо къпане

Къпането на новородено бебе за първи път не трябва да продължава повече от 5 минути. Постепенно времето на процедурата се увеличава до 15 минути.

Внимателно поставете бебето на пързалката, като започнете бавно да го спускате във водата. В случай, че няма пързалка, извършете първата водна процедура, като държите бебето на свита ръка, спусната във водата. Трябва да започнете да къпете детето с ръце и крака, измийте внимателно главата, опитвайки се да предотвратите попадането на вода в очите. Отначало можете да измивате бебето само с ръце. Накрая изплакнете бебето с подготвена вода от кофа или кана.

Къпане на новородено без пързалка

Съществува определен алгоритъм на действия по време на къпане на бебета от всички възрасти, от първия ден на изписване до една година:

 1. При къпане главата на бебето трябва да е в правилно повдигнато положение. Измийте косата, като започнете от челото и постепенно преминете към задната част на главата. Когато изплаквате, затворете очите с дланта си, за да предотвратите навлизането на вода в тях..
 2. Измийте старателно гънките по всички части на тялото със сапун и ги изплакнете добре. При наличие на обрив от пелена изплакнете бебето с вода, към която е добавена билкова отвара от лайка или струна, след къпане - смажете раздразнените му зони с крем или специален детски козметичен продукт.
 3. Избършете очите с памучен тампон, като леко плъзнете от външната страна на окото в носа.
 4. Почистете ушите и гънките зад ухото с влажен тампон.
 5. Гениталиите на бебетата трябва да се измиват според техните полови характеристики. Момичетата трябва да се измият от все още слабо развитите срамни устни до дупето, за да не заразят. Момчетата не трябва да разкриват своята плът. При къпане на гениталиите не се препоръчва използването на шампоани, по-добре е да ги измиете с чиста вода.
 6. Спазвайте температурата на водата. Ако бебето стане студено, устните и носът му ще посинеят. Ако, напротив, е горещо, той ще се изчерви, във всеки случай ще плаче силно.

На бележка. Има още едно важно правило. Не бива да експериментирате със здравето на бебетата: носете ги в банята и, още по-лошо, ги потопете в ледената дупка след това. Това няма да втвърди бебето, но ще съсипе крехкото му тяло..

След водните процедури бебето трябва да се увие със суха мека кърпа, да попие тялото и да се облече. Ако кожата на бебето е склонна към обрив на пелена, е необходимо да се третират гънките и всички зачервени зони с бебешки крем. Друг изпитан във времето начин за предпазване на нежната детска кожа от раздразнения е използването на пудра..

Всички деца обичат да плуват

Време за къпане на детето

Ако бебето се къпе всеки ден по едно и също време, то то свиква с този режим и с удоволствие чака тази процедура. Отначало бебето не трябва да се държи във вода повече от 5-7 минути..

Хлапето е пораснало, започва да седи. От 15 минути къпането му се увеличава до 30-40 минути. Детето го харесва, с удоволствие се плиска във вода с играчки, така че защо да отказва такова удоволствие? Освен това водните процедури само ще закалят тялото му..

От 4-5 месеца можете да научите бебето си да бъде в голяма вана, пълна с вода, така че краката на бебето да докосват дъното, с кръг около врата. Това ще му даде възможност да плува, да укрепи мускулите на ръцете и краката и да се превърне в отлична хигиенна процедура..

Много родители използват надуваем пръстен почти от първите дни след изписването. Това е опасно, защото бебето все още не е силно, главата му е слаба и все още не е свикнало с голяма вана. Има риск той да се изплъзне и да се удави. Тези играчки не са за бебета..

Но от 3-4 месеца бебе, което вече е свикнало с "голяма" вода, може безопасно да бъде изпратено на голямо плуване. Дълъг престой в тази поза също не се препоръчва - детето бързо се уморява. С порастването на новороденото е възможно да се увеличи времето за „уроци по плуване“, винаги под внимателното наблюдение на родителите.

Забележка! Доста често, докато плуват, децата получават различни наранявания, в някои случаи дори могат да се задавят или погълнат вода. Това се случва, ако родителите са разсеяни или дори са "дали пълна свобода" на детето си. Не можете да оставите бебе без надзор във водата за секунда. В края на краищата той може не само да бъде наранен, но и да бъде уплашен дълго време. След такава психологическа травма бебето дълго време ще се страхува от водата. Ще му трябва много търпение и време, за да преодолее страха си и да започне да плува с удоволствие или поне без сълзи..

В каква вода да се къпят бебетата

За бебето къпането е естествен процес, тъй като доскоро то беше в утробата на майка си във водна среда. Освен това къпането не е само метод за хигиена. Намирайки се във водата, бебето се радва, играе и се развива физически. За да може процедурата да го угоди, трябва правилно да подготвите всички налични инструменти.

Водата, в която ще се къпе бебето, не трябва да надвишава 37 градуса за 2 седмици. Необходимо е да го сварите само ако пъпът не е паднал. След това можете постепенно да намалите или увеличите температурата на водата с 1 градус. Такъв експеримент ще даде възможност на новороденото да се приучи към температурни крайности и да закали тялото. Можете постепенно да го намалите до 32 градуса. Именно в такава вода д-р Комаровски препоръчва да се къпят бебета преди лягане.

Дали да се къпе бебе със сапун

През първите две седмици лекарите не препоръчват използването на сапун по време на къпане, защото бебето все още не е много мръсно. Но трябва да правите ежедневни бани. Бебето се изпотява, многократно облекчава естествената си нужда. За да са гънките на тялото чисти и да не се заблудят, след къпане не забравяйте да ги изтриете с кърпа и да ги третирате с бебешки крем или пудра.

Какви билки можете да използвате

През първите дни и дори седмици се препоръчва да се къпе детето във вода с добавка на отвара от струни билки, лайка или аптечен билков екстракт. По-добре е обаче да използвате билкови лекарства след консултация с педиатър. Няма нужда да ги използвате ежедневно, докато плувате.

Бебето става по-активно, изпотява се, замърсяват се кожни гънки по ръцете, краката и врата. Сега може да се научи да се мие с гъба или мека кърпа с бебешки сапун. Шампоаните не трябва да се използват за измиване до 2 месеца. Разредете внимателно водата с билкови отвари, като ги редувате. Следете кожата на бебето за дразнене или алергични обриви. В този случай трябва да направите почивка в употребата на билки и да наблюдавате коя от тях може да причини алергични прояви..

Важно! Ако по-рано се препоръчваше да се използва слаб разтвор на манган при къпане на бебета, сега в педиатрията той е правилно изоставен. Факт е, че много слаб разтвор на калиев перманганат не е в състояние да дезинфекцира добре водата, а силен може да остави изгаряния по деликатната бебешка кожа. Освен това калиевият перманганат изсушава кожата и може да провокира различни обриви, алергии и други неприятни проблеми..

Действия след къпане

Процедурите за "баня" са приключили. Те не винаги завършват без сълзи. По различни причини бебето може да плаче, да бъде капризно след къпане. Какво трябва да прави мама?

На първо място, не продължавайте процедурите за грижа след банята, а го дръжте на дръжки, разходете се и го успокойте. Можете дори да разклатите и да нахраните, ако той не спре дълго време. Но опитайте се да направите това, за да не заспи бебето, защото се случва новородено да заспива дори докато плува.

На второ място, сложете го на масата за повиване, подсушете и лекувайте бръчките или зачервяванията с бебешки крем. След това облечете памперс и чиста долна риза с плъзгачи. Не забравяйте за капачката, защото след къпане главата на бебето се затопля.

Трето, хранете бебето. Ако къпането е минало добре, тогава по време на хранене той вече ще започне да дреме и постепенно ще заспива крепко и сладко.

В резултат на това няколко думи за ползите от къпането за новородено. Редовните водни процедури не само осигуряват хигиена и чистота, но също така развиват двигателни умения, отпускат мускулите, облекчават коремните спазми и закаляват бебето. Близкото присъствие на родителите по време на къпане предизвиква само положителни емоции у мъника. Изключителни са онези случаи, когато бебето, след като се изкъпе, е капризно и не заспива. В този случай е необходим съвет от педиатър. Къпането на едновременно дете го учи от ранна детска възраст до режима.

Доктор Комаровски за къпане на новородено

 • Характеристика:
 • Обучение
 • Дали да се къпете с незараснала пъпна рана?
  • Масаж
  • Температура на водата
  • Време
  • Билки и отвари
 • Какво да правите, ако детето не обича да се мие и крещи?
 • Голяма вана
 • След
 • Съвети

Къпането за новородено дете и родителите му е цяло събитие (особено ако е първото след болницата). Както всеки много отговорен бизнес, този процес повдига много въпроси: как и кога да се къпете, да кипвате вода или не, дали е възможно да се добавят отвари от билки и колко често да се прави, опасно ли е водата да попадне в ушите и т.н. Известният педиатър Евгений Комаровски в своите книги и статии многократно е говорил за основните правила и принципи на организиране на водни процедури за бебе.

Струва си да помислите за най-важните моменти, които трябва да знаете, за да може къпането да носи удоволствие и полза както на детето, така и на родителите му.

Характеристика:

Водните процедури са полезни за абсолютно всички бебета от първите дни на живота. В утробата трохите са във водната среда и затова им е познато и скъпо. Малкото дете се чувства като у дома си във водата. Къпането е не само хигиенна процедура, насочена към поддържане на кожата и косата на детето чисти. Приемането на вани насърчава физическото развитие, носи елемент на игра и следователно има положителен ефект върху психическото и емоционалното развитие на бебето.

Преди няколко десетилетия педиатрите категорично забраниха къпането на дете с незараснала пъпна рана, противопоставиха се на сурова некипната вода и наложиха много доста строги изисквания и ограничения за родителите.

Съвременните лекари гледат на къпането по-демократично.

Родителите с опит, като правило, имат много по-малко трудности при къпане на новородено у дома за първи път, отколкото при новосформираните майки и бащи, получили първородните си на ръце само преди няколко часа. Комаровски съветва спартанецът да бъде спокоен. Именно това е гаранцията за успех в трудната материя за къпане на трохи..

Обучение

Бебето трябва да има всичко необходимо за приятна баня. Мама и татко трябва да се погрижат за това предварително. Дори по време на бременност родителите обикновено купуват необходимото оборудване. Не бива да хвърляте пари в канализацията и да купувате много ненужни неща - например няколко комплекта гумени играчки за игра във водата. Според Комаровски най-необходимото е:

 1. Баня. Дори ако наистина искате веднага да започнете да практикувате къпане в голяма баня или съвместни водни процедури, Евгений Олегович съветва да си купите обикновена малка детска пластмасова вана и да я използвате през първите 2-3 месеца от живота на детето. Причините са няколко: в малко пространство детето е по-удобно, по-лесно е да напълните малка вана с топла вода, дори и да няма водоснабдяване и е по-лесно да се измиете и поддържате чиста, отколкото голяма вана, която се използва не само от бебето, но и от цялото семейство.
 2. Термометър за вода. Отначало родителите ще се нуждаят от него, за да не се объркат с температурата на водата, която е оптимална за водните процедури на новороденото. Малко по-късно мама и татко ще разберат каква вода детето харесва най-много и ще могат да се справят без това устройство. Въпреки това, термометърът може да дойде по-късно, ако родителите решат да закалят детето и Комаровски силно препоръчва да се направи това на всички без изключение. Сега в продажба има термометри за играчки (пластмасови жирафи, змии и други знаци). Те могат да бъдат страхотно забавление за дете, когато започне да играе внимателно по време на вечерно плуване..
 3. Сапун. Трябва да си купите специален бебешки сапун. Комаровски обаче не препоръчва да го използвате често. Лекарят смята, че е напълно достатъчно да се къпе детето със сапун 1-2 пъти седмично. Не трябва да купувате гъби и кърпи, тъй като бебешката кожа е много нежна и уязвима. Евгений Олегович смята за най-добрия вариант да напени собствената си ръка и лесно да избърше кожата на детето. Ако наистина искате да се насапунисате с нещо, тогава е по-добре да отдадете предпочитание на специални ръкавици за къпане на бебета. Време е малко по-късно на рафта на банята да се появят новомодни и рекламирани продукти „без сълзи“. През първите няколко месеца от живота детето не се нуждае от такива гелове и шампоани..
 4. Кърпа за баня. Детето трябва да има собствена кърпа. Вафла или хавлиена кърпа не е подходяща за бебе. Трябва да изберете много мек, голям продукт, така че бебето да може да бъде увито в него от главата до петите. Комаровски обръща внимание на текстилните багрила, които могат да бъдат доста алергенни за нежната кожа на бебето. По-добре е да се даде предпочитание на бели или светли кърпи, изработени от естествени тъкани (изобщо без оцветители).
 5. Плъзгач или хамак. Това е удобен аксесоар за къпане при липса на допълнителен чифт ръце. Ако няма помощ и не е предвидено, няма да е трудно да изкупите бебето с помощта на пластмасова пързалка или висящ хамак, който е прикрепен към краищата на бебешката баня..

Къпане на новородено бебе за първи път

Организирането на първите водни процедури за нов член на семейството е дългоочаквано и вълнуващо събитие. Известно е, че хигиената играе важна роля за поддържането на здравето, но дете, което никога не е било потапяно във вода, може да се изплаши и да плаче. Ето защо е необходимо да започнете да къпете новородено в съответствие с всички правила, за да намалите стреса, получен от бебето, до минимум..

Ползите от водните процедури

Компетентното къпане на бебето допринася за пълното му развитие. Педиатрите отбелязват, че хигиената изпълнява и следните функции:

 • подобрено кръвообращение;
 • премахване на мускулни спазми;
 • засилване на имунната защита на организма;
 • предотвратяване на колики;
 • втвърдяване;
 • намаляване на риска от кожни заболявания и алергични обриви;
 • стимулиране на физическата активност;
 • подобрен сън и апетит.

„Разрешено е да се мият бебета на петия ден след раждането им. По това време децата обикновено се изписват от болницата. "

Необходими неща за измиване

За детето пръскането във вода е не само физиологична потребност, но и начин да опознае света. Младите родители трябва да се подготвят:

 1. Специален контейнер. Къпането на новородено бебе в анатомично оформена вана е много по-удобно. Баня за възрастни може да изплаши бебето, освен това родителите ще трябва да го държат на тегло през цялата процедура. Закупеният контейнер трябва да бъде изплакнат старателно с почистващи продукти за деца.
 2. Кана за изплакване.
 3. Ръкавица за баня или гъба. Не използвайте кърпи.
 4. Бебешка кърпа. По-добре е да изберете голям продукт, изработен от мека материя, в който можете да завиете бебето си. Никой член на семейството не трябва да използва кърпата.
 5. Термометър. Оптималната температура на водата е 37 ° C. Кожата на бебето е много по-тънка от тази на възрастен, така че горещата пара може да я изгори. За подобряване на имунитета се препоръчва да се намалява температурата на водата за баня с 1 градус на всеки 3-4 дни. Не слизайте под 30 ° C, докато детето навърши 2-3 месеца.
 6. Бебешки сапун и шампоан. Комаровски съветва да се използват почистващи препарати 1-2 пъти седмично, а в други дни да се изплаква детето с чиста вода.
 7. Суха пелена за увиване на бебето след измиване.
 8. Зеленка или водороден прекис, за лечение на пъпната рана.
 9. Гледайте, за да следите продължителността на процедурата.
 10. Играчки, които ще отвлекат вниманието на бебето и ще го успокоят.

„Ако искате да уловите този важен момент, дръжте камерата си наблизо.“

Предмасаж

Полезно е да масажирате детето си преди къпане. Потупването и поглаждащите движения подобряват циркулацията на епидермиса и мускулите. За да избегнете дразнене на кожата, трябва да използвате бебешко олио или крем. Първо трябва внимателно да масажирате ръцете на новороденото с палците на дланите, а след това и краката. Коремчето трябва да бъде погладено по посока на часовниковата стрелка, като го докосвате с длан или пръсти. След това бебето трябва плавно да се обърне и да премине към масаж на гърба, като първо прави кръгови движения и след това потупва.

Правила за къпане

Препоръчително е да използвате преварена или филтрирана чешмяна вода за почистване на кожата на новороденото. Ако трябва да се отървете от обрив или друго кожно заболяване, можете да използвате предварително приготвена билкова отвара:

 • лайка - за сухота и лющене;
 • серия - от пелена обрив;
 • събиране на невен, лайка и градински чай - от алергични обриви и бодлива топлина;
 • дафинов лист - от диатеза.

За незарастваща пъпна рана се използва разтвор на манган. Важно е веществото да се използва в съответствие с инструкциите:

 1. Поставете 10-15 кристала калиев перманганат в чаша с прозрачни стени.
 2. Залейте с вряла вода.
 3. Разбъркайте добре, като се уверите, че на дъното няма утайка. Правилното решение е лилаво.
 4. Изсипете съдържанието на чашата в напълнената вана, водата в която трябва да стане светлорозова.

„Не трябва да се опитвате да отоплявате стаята, в която планирате да къпете бебето. Температурата в него трябва да бъде същата като в останалата част от къщата. Оптималните стойности са между 18 и 20 ° C. "

Първата хигиенна процедура може да започне, без да се изважда пелената от бебето. Когато детето свикне с водата, тъканта трябва да се отстрани. Къпането се извършва по следния принцип:

 1. Потопете бавно бебето в напълнената вана, докато гърдите и раменете му са под нивото на водата. Ако се използва голям контейнер, е достатъчно да се напълни около 15 cm.
 2. Хлапето все още не може да държи главата самостоятелно, така че трябва да бъде подкрепено. За целта прегърнете новороденото с лявата си ръка, така че задната част на главата да лежи върху предмишницата на възрастния. Ако и двамата родители се къпят, можете да държите задните части на бебето със свободната си ръка. Това ще му позволи да се люлее във водата, ако се притесни. Ако няма асистенти, къпането ще бъде улеснено от специална пластмасова пързалка, която не позволява на бебето да мине под водата, или силиконов хамак, фиксиран върху ваната.
 3. На първо място, трябва да измиете лицето си. За това не е необходимо да използвате сапун. Обърнете специално внимание на ъглите на очите..
 4. Тялото трябва да се почиства с бебешки сапун. Важно е да изплакнете добре кожата си, тъй като остатъците от сапун върху нея могат да предизвикат дразнене..
 5. След това трябва да измиете главата на детето си, като използвате специален шампоан, чийто контакт върху лигавицата на окото не причинява дразнене.
 6. Перинеумът се почиства последен. Ако се къпе момиче, движенията трябва да бъдат насочени отпред назад. Момчетата трябва добре да изплакнат гънките на външните полови органи, за да предотвратят инфекция.
 7. След къпане кожата на бебето трябва внимателно да се потупа с кърпа и всички гънки да се намажат с бебешки крем..
 8. За да дезинфекцирате пъпната рана, трябва да изтеглите малко водороден прекис в пипета и да я пуснете върху повредената област, като отстраните излишния разтвор с памучен тампон. Ако се използва брилянтно зелено, е необходим памучен тампон.

Експертите не препоръчват да се отделят повече от 10 минути за къпане на новородено за първи път. Ако бебето плаче и не е било възможно да го успокоите нито с играчки, нито с песни, трябва да се опитате да завършите процедурата по-рано. Ако детето, напротив, не иска да напусне ваната, можете да удължите ваната за още няколко минути, като добавите топла вода в купата..

Здраво бебе може да се мие ежедневно. Най-добре е да правите това по едно и също време. В повечето случаи водните процедури се извършват вечер, преди хранене, но ако бебето след това не може да заспи дълго време, струва си да отложите къпането за деня.

За всяко обостряне на болестта къпането трябва да се отложи. Когато неприятните симптоми станат по-слабо изразени, можете да се върнете към обичайните си хигиенни процедури..

Неочаквани ситуации

Новороденото не може да каже на родителите си за състоянието си. По време на първата хигиенна процедура детето може да се държи необичайно:

 1. Плачи. В този случай е по-добре да опитате да къпете трохите отново през ден. Може да има няколко причини, поради които настроението на бебето се е влошило: болезненост, страх от вода, глад. Дори детето да обича да плува, има шанс да изкрещи, когато го извадят от топлата вода. За да изгладите дискомфорта, причинен от температурни промени, трябва незабавно да увиете бебето с кърпа.
 2. Превъзбудете се. Ако след къпане детето стане по-активно, то трябва да се измие сутрин, за да няма проблеми със заспиването.
 3. Празно. Някои бебета се отпускат толкова много във водата, че съдържанието на червата им изтича. А също така бебето може да плюе при докосване до корема. За да се коригира ситуацията, водата трябва да бъде набрана.

Важно е да знаете как правилно да къпете новородено бебе за първи път, така че то да не развие страх от тази процедура. Трябва да се внимава за проследяване на реакцията на бебето. Бебето не трябва да плаче или да се тревожи..