"Вестник АТОР" с помощта на гинеколози и застрахователи е съставил набор от най-важните съвети и трикове, от които бременните жени ще се нуждаят по време на планиране, подготовка, полет и престой на лятна ваканция на плажа - от избора на застраховка до правилата за безопасен тен и хранене.

Вестник АТОР бе разказан за подробностите и нюансите на организирането на лятната ваканция по време на бременност:

Наталия Бадикова, акушер-гинеколог с 13 години опит, урогинеколог, кандидат на медицинските науки

Юлия Алчеева, изпълнителен директор на застрахователна компания ERV, най-големият играч на пазара на монотуризъм в Русия.

От нашия преглед ще научите:

 • В кой период от бременността можете да отидете на почивка и кога е по-добре да останете вкъщи
 • До коя седмица на бременността можете да летите на почивка в чужбина?
 • Каква застраховка да изберем за бременни
 • Какво трябва да направи бременната жена преди ваканция и какви документи да вземе
 • Какви са симптомите на бременната жена по-добре да отложи пътуването?
 • Самолет, кола, влак - което е по-безопасно за бременни жени?
 • Могат ли бременни жени да предадат скенера по време на охраната на летището
 • Полет по време на бременност: как да се държите и какво да вземете със себе си
 • Коя държава да изберете за плажна почивка по време на бременност
 • Как да правите слънчеви бани по време на бременност
 • Къде е безопасно да плува бременна жена - морето или басейна
 • Как да се храним за бременни жени на почивка
 • Какво да направите, ако научите за бременността, докато сте на почивка

I. ПЛАНИРАНЕ НА ОТПУСК ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

КОГАТО БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ МОГАТ ДА ЛЕТЯТ НА ОТПУСК И КОГА Е ПО-ДОБРЕ ДА ОСТАНЕТЕ В ДОМА

Във всеки случай решението за пътуване по време на бременност трябва да се вземе само след преминаване на необходимите прегледи и тестове - за да се гарантира, че бременността е нормална, за да се изключат патологичните състояния.

За да се елиминират рисковете от ранно записване, бременните жени винаги трябва да правят застраховка при закупуване на турне - с включената опция за застраховка за отмяна на пътуване. Ако разберете за бременността по-късно от закупуването на турне - такава застраховка трябва да бъде закупена отделно, както и специална медицинска застраховка (но повече за това по-късно).

Според лекари и застрахователи, ако няма медицински противопоказания, най-добре е да отидете на плажна ваканция с въздушен полет през втория триместър на бременността, с някои ограничения - през първата и първата половина на третия триместър (до 31 седмици)

„Периодът на бременност е от 14 седмици до 23 седмици, според медицинската практика, най-„ спокойният “и относително безопасен период за полети и всякакви пътувания“, казва Наталия Бадикова, акушер-гинеколог.

Периодът на бременност е от 14 седмици до 23 седмици, според медицинската практика, най-"спокойният" и относително безопасен период за полети и всяко пътуване

Според лекарите въпросът е не само в това, че до 12 седмици бременните жени често изпитват токсикоза, която се проявява в умора, гадене, неразположение, промени във вкусовите предпочитания и т.н., което, разбира се, не допринася за спокойната почивка. Но и във факта, че до 14-та седмица включително в тялото на жената има интензивно основно „полагане“ на всички системи и органи на бебето - и е важно да не й се пречи. Освен това в Русия най-важният скрининг по време на бременност се извършва точно в края на първия триместър - от 11 до 14 седмици. Този скрининг включва специализирана ултразвукова диагностика, изчисляване на индивидуалния риск от раждане на дете с хромозомни аномалии и редица сложни изследвания. Много е нежелателно да го пропуснете, поради което пътуването далеч от мястото на медицинско наблюдение от 11 до 14 седмици от бременността трябва да бъде напълно изключено..

Същото правило важи за 18-21 седмици - по това време бременните жени се подлагат на втори скрининг (перинатална диагностика на фетални аномалии, много важно проучване), така че трябва да сте в обсега на клиниката, където се провежда, и да планирате правилно началната и крайната дата на обиколката по този начин за да има време да издържи този изпит.

ДО КАКВА СЕДМИЦА НА БРЕМЕННОСТТА Е ВЪЗМОЖНО ДА ЛЕТЕТЕ В ЧУЖБИНА БРЕМЕННОСТ

Имайте предвид, че третият триместър на бременността обикновено не се препоръчва за пътуване с въздушно пътуване и климатични промени. По-специално, лекарите смятат, че е изключително нежелателно да излизате на почивка от 28-та седмица на бременността до раждането, ако:

 • имате обременена акушерска и гинекологична анамнеза (ранно прекъсване на бременността, спонтанни аборти, замразена бременност, сериозни гинекологични заболявания и др.)
 • има сериозни соматични съпътстващи заболявания, включително автоимунни заболявания
 • говорим за многоплодна бременност (близнаци или тризнаци).

Ако обаче бременността протича нормално, без усложнения, тогава туристът може да отиде на плажна ваканция в чужбина, но така, че да приключи не по-късно от 31 седмица от бременността.

Защо точно този период? Въпросът е не само в повишения риск на този етап, но и във факта, че всички специални застрахователни продукти с опции за бременни жени, съществуващи в Русия, осигуряват застрахователно покритие на медицински разходи за бременни жени максимум до 31 седмици. Следователно всички пътувания на бременни жени, започващи от 32 седмици, няма да бъдат застраховани от никоя застрахователна компания. Просто няма такива политики, което означава, че усложненията или преждевременното раждане в чужбина заплашват с огромни суми пари за лечение..

След 32 седмици и лекарите, и застрахователите дават на всички добри съвети: не пътувайте в чужбина, освен ако не говорим за някои трудни житейски ситуации. Този съвет трябва да се приема много сериозно. Статистиката на най-големия застраховател на пътувания, ERV, е разочароваща: 9 от 10 жени, които търсят медицинска помощ в чужбина за усложнения на бременността, губят дете.

И накрая, нека си припомним още един фактор. С гестационна възраст 30-34 седмици се извършва ултразвуково сканиране на мястото на наблюдение на бременна жена. Тоест през този период също е по-добре да сте в обсега на медицинското заведение, където се наблюдава бременността..

КАКВА ЗАСТРАХОВКА ДА ИЗБЕРЕТЕ БРЕМЕННА

„Първото нещо, което туристите трябва да разберат, е, че бременните жени, пътуващи в чужбина, се нуждаят от специална и отделна застраховка с опции специално за бременни жени. Нито една от основните застрахователни полици на пазара, която се предлага „по подразбиране“ в обикновен тур пакет, не покрива рискове от усложнения при бременност на 12-31 седмица. В този случай туристът трябва да поиска от туристическия агент или сам да организира допълнителна застраховка по специална програма, "- казва изпълнителният директор на застрахователната компания ERV.

За бременни жени, пътуващи в чужбина, е необходима специална и отделна застраховка с опции специално за бременни жени - това не е застраховката, която вече е включена в туристическия пакет

По-голямата част от руските застрахователни компании не включват в основните програми рисковете от усложнения на бременността до 12 седмици. Единственото изключение на пазара е ERV застраховката, която дори в „основната“ версия признава усложненията на бременността до 12 седмици като застрахователно събитие, тъй като има вероятност застрахованата да не е знаела за бременността си в ранните етапи.

Застрахователните продукти за бременни жени, започващи от период 12-13 седмици, са в асортимента на всички основни играчи на застрахователния пазар, туристът може да избере такава застраховка по набор от опции, размера на застрахователното покритие или цената.

Що се отнася до застраховката, която покрива рисковете до 31 седмица от бременността (това е максималният период), има относително малко от тях. Най-"пълната" застраховка отново е при ERV (тарифа Optima): освен периода до 31 седмици включително, покритието тук включва медицински разходи не само за жени, но и 10 хиляди евро за грижи за дете в лечебно заведение в случай на преждевременно раждане (други компании покриват само разходите за медицински грижи за майката). Тази сума ще бъде достатъчна за дългосрочно кърмене на бебе, използващо специално оборудване в Европа или Турция..

И разбира се, застраховката задължително трябва да включва опцията за „анулиране на пътуването“ (на общ език се нарича още „застраховка за анулиране“). Състоянието на бременна жена се променя и може да се случи точно преди пътуването да има противопоказания за полета. Важно е да запомните, че ако турист лети със съпруга си, децата, други роднини, тогава всички те ще получат пълния размер на цялата обиколка само ако за всички тях е издадена „застраховка за отмяна“ (и не само за самата бременна жена).

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ БРЕМЕННА ЖЕНА ПРЕДИ НАПУСКА И КАКВИ ДОКУМЕНТИ

Преди пътуването (3-7 дни предварително), трябва да посетите терапевта и лекуващия гинеколог, да получите съвет и, ако е необходимо, да се подложите на предписаните тестове и процедури.

Трябва да помолите лекаря да издаде сертификат за авиокомпанията за периода на бременност и липсата на медицински противопоказания (без него, ако има външни признаци на бременност, някои въздушни превозвачи може да нямат право да се качват на самолета).

„В допълнение към застраховката, документите за пътуване и паспортите, трябва да вземете и обменна карта - особено ако отивате в Русия. За удобство и спокойствие на почиващия, можете също да вземете извлечение от лекуващия лекар с вашата анамнеза, срещи, резултати от последното ултразвуково сканиране, скрининг и т.н., и да ги преведете, ако не на езика на приемащата държава, то поне на английски “, съветва лекарят. гинеколог Наталия Бадикова.

Също така би било хубаво, ако лекуващият лекар може да бъде в контакт с туриста по време на празниците. Съвременните телемедицински услуги позволяват това. Например преди пътуването можете да проверите с Вашия лекар дали той консултира дистанционно в специално приложение или да закупите абонамент за няколко телемедицински консултации на доверен телемедицински оператор. Между другото, гинеколозите също се консултират дистанционно.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА БРЕМЕННАТА ЖЕНА Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ ПОСТАВИ ПЪТЪТ

„Дърпащи болки в долната част на корема през първия триместър на бременността, дърпащи, схващащи болки или напрежение (фалшиви и истински контракции) - през втория и третия триместър на бременността преди пътуването - събуждане. Това са безусловни причини за незабавна медицинска помощ. Кафяво размазване или особено алено зацапване на всеки етап от бременността, воднисти - през втория и третия триместър - също е причина незабавно да се консултирате с лекар, а не да отидете на летището ", казва Наталия Бадикова.

Сред другите "лоши" признаци, които говорят за необходимостта от бърза консултация на турист с лекар, е остро главоболие, придружено от шум в ушите. Това може да са първите признаци на гестоза или прееклампсия. Причини за отлагане на пътуването за бременна жена - повръщане, диария, както и обостряне на съпътстващи заболявания.

За да може една бременна жена безболезнено да отмени пътуването по здравословни причини и да не загуби пари, при закупуване на турне или поотделно (но максимум 5 дни преди отпътуването), трябва да сключите застраховка за отказ за всички участници в турнето, за което вече споменахме. Като правило цената му е 5% от общата сума на турнето.

II. ПОЛЕТИ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

САМОЛЕТ, КОЛА, ВЛАК - КАКВО Е ПО-БЕЗОПАСНО ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ?

Противно на общоприетото схващане, самолетът не е най-"рисковият" вид транспорт за бременни жени..

„Много хора смятат, че най-безопасният начин за бременни жени да пътуват с личен автомобил е, че можете да спрете, където пожелаете. Но това не е така. Начинът, по който се клати в кола, никъде не се тресе, дори и във влак. Неравности, внезапно спиране, извънредна ситуация на пътя - всичко това има много негативен ефект върху състоянието на бременността. Плюс продължително физическо бездействие, гадене, миризма на бензин - това може да предизвика каскада от патологични реакции ", казва д-р Бадикова.

Що се отнася до влака, ако е удобен експресен влак и особено ако пътуването не е дълго (3-4 часа, "Sapsan"), тогава може да се помисли. Можете също така да разгледате новите двуетажни експресни влакове "Москва-Сочи". В други случаи, особено ако влакът е стар, с подходящи за възрастта бани, лекарите препоръчват да се мисли за самолет вместо влак..

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ ДА ПРЕХОДЯТ СКЕНЕРА ПО ДОЛГО ТЪРСЕНЕ НА ЛЕТИЩЕТО

Опасни са само рентгеновите апарати - следователно трябва да разберете какъв тип скенери има на летището. Ако устройството има съответна икона, тогава трябва да покажете на служителя на летището свидетелство за бременност и да преминете през други процедури за скрининг.

Съвременните устройства на летищата обаче не са опасни за бременните жени. „Съвременните летищни скенери използват нискочестотно електромагнитно поле. Това не е йонизиращо лъчение, няма вреда за тялото на бременната жена и бебето от него, както и от ултразвук “, казва Наталия Бадикова.

ПОЛЕТ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА: КАК ДА ИМЕ И КАКВО ДА ПРИЕМАТЕ СЕБЕ СИ

Въздушното пътуване също има свои фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на здравето на бременните жени. Има рискове, но ако бременната жена се чувства добре и лекарите нямат възражения срещу ваканцията, можете да летите.

Първо, това са разликите в кръвното налягане по време на излитане и кацане. Това обикновено се решава чрез създаване на състояние на покой (по време на полета трябва да вземете специална възглавница с регулируемо надуване, еднократни тапи за уши, маска за очи) и да пиете много вода (обикновена вода без газ). Водата може безопасно да се купи вече на летището след преминаване на границата. Също така е добре да вземете със себе си по време на полета блокче черен шоколад (в случай на спадане на налягането и само за лека закуска).

На второ място, това е физическо бездействие и дълъг престой в седнало положение, така че бременните жени по възможност трябва да избират дестинации за почивка с кратък полет (3-5 часа) през този период от живота си.

Бременните жени трябва по възможност да избират дестинации за почивка с кратък полет (3-5 часа) през този период от живота си.

Защо? „Продължителното седене води до задръстване в малкия таз. Това може да наруши притока на кръв в тазовите органи, включително матката, и да доведе до промяна на движението на червата. Набъбналите чревни бримки могат да окажат натиск върху матката, това може да причини хипертоничност, която в някои случаи може да причини аборт “, обяснява Наталия Бадикова. Как да се справим с този риск? Това е просто: по време на полета трябва да се опитате да обикаляте по-често кабината, да ставате, да сменяте положението на тялото, да правите лека гимнастика за краката и ръцете.

По време на полета (в ръчния багаж) бременната жена трябва да помни да приема хигиенни продукти (мокри кърпички, подложки за еднократна употреба и др.), Мицеларна вода (не повече от 100 ml, които трябва да се допускат в самолета) - за овлажняване на кожата по време на полет, набор от препарати (ако лекарствата са редки и се предписват по-добре, вземете рецепта за тях, понякога - с нотариално заверен превод - за да се избегнат затруднения на границата).

Също така, бременните жени трябва да се грижат за компресионния трикотаж по време на полет. Това трябва да са чорапи или високи до коляното (класът на компресия трябва да бъде определен от лекуващия лекар). През втория и третия триместър трябва да се носи пренатална превръзка за полета. По време на полета жената трябва да носи памучно бельо и сутиен с широки презрамки.

По време на полета е по-добре бременните да са в удобни обувки - в леки дишащи мокасини или пантофи.

III. ПОЧИВКА НА ПЛАЖ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

КОЯ ДЪРЖАВА ДА ИЗБЕРЕТЕ ЗА ПРАЗНИК НА ПЛАЖ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Списъкът на такива държави се определя от комбинация от три основни фактора. Първо, както вече казахме, това трябва да са дестинации с кратък полет (най-много до 5 часа).

На второ място, това трябва да са Русия или чужди неекзотични страни с относително умерен климат и диета, адаптирана към нашата кухня. Трябва да се избягват страни с прекалено горещ климат и екзотична кухня.

„Водата и храната, нехарактерни за нашата диета, например в страните от Южна и Централна Америка, Югоизточна Азия, могат да провокират токсикоза при бременни жени през първия триместър, дори ако нямате такава. Той също е провокиран от горещина. Факт е, че хипогликемията (липсата на глюкоза) може да послужи като тласък за развитието на токсикоза при бременни жени. И това се случва в горещ климат поради повишено изпаряване на влагата от кожата, обилно пиене и в резултат на това липса на апетит и дълги интервали в приема на храна “, казва д-р Бадикова.

Лекарите съветват бременните жени да избират за плажна ваканция онези страни, където средната дневна (внимание - не дневна, а среднодневна) температура в мястото и през периода на почивка не надвишава 30,5 градуса по Целзий.

Бременните жени трябва да избират за плажна почивка онези страни, в които средната дневна (не дневна, а среднодневна) температура по време на ваканцията не надвишава 30,5 градуса по Целзий

Определено не си струва да избирате държава за бременна ваканция, където съществува риск от заразяване с инфекции на ламблиоза и инфекциозни заболявания като цяло (японски енцефалит, треска от денга, зика и др.). Определено трябва да се изключи от посещение на страни, в които се препоръчва да се ваксинира предварително (списъкът може да бъде намерен на уебсайта на Rospotrebnadzor). Лекарите силно препоръчват бременните жени да не се ваксинират срещу никакви заболявания - това може да има фатални последици за детето, тъй като всяка ваксина преминава през плацентарната бариера.

На трето място, в допълнение към климата и храната, бременните жени трябва да вземат предвид още един фактор при избора на дестинация за почивка: наличността и нивото на лекарства в страната и в хотела. По време на бременност трябва да се предпочитат страните с развита медицина (поне в курортите), а когато избирате хотел, трябва да попитате туристическия агент дали в хотела има лекар (по правило той е в хотели от висок клас).

По този начин изборът на бременна жена през първия и втория триместър се свежда до следния списък с дестинации: това е Русия, достойни хотели в Турция, Испания, Италия, Гърция, Кипър, Хърватия, България, Черна гора, Словения, Чехия. Можете също така да отидете в страните от Персийския залив (за предпочитане в развитите емирства на ОАЕ - Дубай и Абу Даби, или в Катар) и внимателно да изберете хотел, като предпочитате високо ниво.

Страните от Екваториална Африка, Югоизточна Азия и Америка трябва да бъдат изключени от вашия списък по време на бременност поради дългия полет, горещия климат, необичайната кухня, риска от инфекциозни заболявания, а в някои случаи и поради необходимостта от ваксинации.

КАК ДА ТАН ПРЕЗ БРЕМЕННОСТ

Всичко е наред и бременната туристичка е на морския курорт. Лятото и плажът означават слънце и тук лекарите също имат свои съвети. Слънцето, разбира се, носи на бременната жена положително (освобождават се повече ендорфини), попълва дефицита на витамин D, характерен за жителите на северните страни.

Първо, да бъдете на слънце и дори да плувате в морето (поради отражението на слънчевите лъчи от водната повърхност) трябва да се избягва от бременните жени от 12.00 до 16.00.

На второ място, и през останалото време, трябва внимателно да обмислите защитата от слънчева светлина. „По време на бременност жената често има хиперпигментация. Като се има предвид, че сте на слънце, докато сте на почивка, има много голяма вероятност старчески петна, лунички, появили се по време на бременност на отворени части на тялото, да не изчезнат. Следователно бременната жена трябва да вземе предпазни средства от слънцето на почивка, със защитен фактор най-малко 50 - повече е по-добре. Желателно е такъв продукт да съдържа витамин Е. И веднага след излагане на слънце трябва да се приложи специален продукт след слънце, който допълнително да овлажни кожата “, казва Наталия Бадикова.

С вас бременната жена трябва да приема на почивка слънцезащитни продукти със защитен фактор най-малко 50 - за предпочитане повече. Желателно е съставът да съдържа витамин Е

По-специално, лекарите смятат, че такива защитни средства като Sanosan, Lierak, Uriage, от бюджетни, например Garnier, са добре доказани средства. Но всичко е индивидуално и при избора на марката и, най-важното, състава на продукта, е по-добре да следвате съветите на лекуващия гинеколог.

Гинеколозите настоятелно препоръчват на туристите да носят затворен бански на плажа, с изключение на пряката слънчева светлина върху корема. „Също така би било много добре да вземете капачка с голям козирка или шапка с периферия - за да се изключи излагането на слънце на лицето, тъй като рисковете от появата на старчески петна при бременни жени са много високи“, съветва д-р Наталия Бадикова.

КЪДЕ Е БЕЗОПАСНО ПЛУВАНЕТО НА БРЕМЕННА ЖЕНА - МОРЕ ИЛИ БАСЕЙН

Бременните жени могат спокойно да плуват в морето, ако е топло и удобно за жената. Продължителността на престоя в него - до първия момент, когато бременната жена се чувства "студена". Друг съвет - нежелателно е бременните жени да стоят дълго време в мокър бански. При първите неудобни усещания е по-добре да се преоблечете и затова вземете със себе си повече от един комплект.

В същото време, казват експертите, морето за бременни жени определено е за предпочитане пред басейна..

„Прекомерно хлорираната вода в някои басейни може да доведе до промени в микрофлората на влагалището и в резултат на това до бактериална вагиноза или възпаление на определената област“, ​​казва Наталия Бадикова. След басейна също е по-добре бременната жена да извършва външно (само външно!) Лечение на интимни места с мирамистин или подобни средства.

КАК ДА ЯДЕМ БРЕМЕННИ ЖЕНИ НА ПОЧИВКА

По-добре е да оставите хранителната дажба в хотела същата, близо до набора от продукти, които жената яде у дома, казват лекарите. Практически съвети, особено при системата "ол инклузив" - бюфетът в хотела ви позволява да изберете почти всякакъв вид храна.

Въпреки това има ограничения: така че, всички газирани напитки трябва да бъдат изключени, вместо зелен чай е по-добре да пиете черен чай. И всички екзотични продукти за нас, включително южните плодове и зеленчуци, трябва да се добавят към диетата постепенно, на малки порции, започвайки от 3-4 дни ваканция.

„Не бива да ядете повече от два необичайни плода на ден (например манго). Ако говорим за прясно изцедени сокове, то това е заместител на плодовете (или плодовете - или соковете от тях). Такива сокове трябва да се пият стриктно след хранене, а не на гладно, за да се избегне повишена секреция на солна киселина и киселини в стомаха “, обяснява лекарят Бадикова.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, АКО СЕ НАУЧИТЕ ЗА БРЕМЕННОСТ ПО ВРЕМЕ НА ОТПУСКА

Туристката научила за бременността си, докато била на почивка, и ще има обратен полет. Случва се. Ако няма обезпокоителни моменти (кървене, болка и т.н.), не е необходимо да се свързвате с местния лекар. Какво трябва да се направи вече през този период?

Лекарите съветват в този случай незабавно да смените диетата на по-частична, да изключите алкохола, кафето, пушенето (ако има такъв навик) и да включите в диетата повече месо, риба, пиле. В същото време е необходимо да се ограничи консумацията на ярко оранжеви и червени зеленчуци и плодове - за да не се образува алергичен синдром.

Що се отнася до трансфера до летището и самия полет, бременна жена в ранните етапи трябва да бъде изключена от вдигане на тежести.

ВНИМАНИЕ:

Още по-интересни материали от ATOR - в нашия канал на Yandex.Zen.

Безплатни онлайн курсове, уеб семинари и електронни каталози на туроператорите можете да намерите на портала на Академията ATOR.

За актуални СПЕЦИАЛНИ ОФЕРТИ на туроператори за турове в чужбина и в Русия вижте раздела SPO на портала ATOR.

Възможно ли е бременните жени да летят със самолет

Пътуването със самолет отдавна се е превърнало в нещо обичайно за повечето хора, без да предизвиква притеснения. Въпреки това има ситуации, когато трябва да се тревожите за здравето повече от обикновено. Такива случаи включват полети по време на бременност, по време на които бъдещите майки се притесняват за нероденото си бебе и здравето си. Повечето жени в позиция се чудят дали по принцип е вредно да летиш със самолет, докато носиш дете. За да разберете този важен въпрос, трябва да се запознаете с всички рискове и нюанси.

Каква е опасността от полети за бременни жени

По време на бременност всеки отрицателен фактор може сериозно да навреди на здравето на жената или нейното бебе. При полет опасността се увеличава многократно. Това се дължи на промяна в налягането, намаляване на нивата на кислород и повишаване на чувствителността към нарушения в тялото на бременната жена и нейния плод. Лекарите идентифицират няколко основни опасности, с които бъдещите майки могат да се сблъскат, докато летят със самолет..

Хипоксия

Концентрацията на кислород в самолета, който е излетял в небето, е много по-ниска от обичайното за хората ниво. Това засяга и тялото на всички на борда. Количеството кислород в кръвта започва да пада веднага след излитане, което теоретично може да навреди на бременна жена или нейния плод. Проблемите се предотвратяват с помощта на компенсаторни механизми, които нормализират обема на всякакви вещества в кръвта в случай на недостиг или излишък.

Проучванията показват, че намалените нива на кислород не оказват влияние върху здравето на плода и в повечето случаи не водят до хипоксия. Изключение може да бъде ситуация, когато бременна жена страда от анемия от трета степен. В този случай липсата на хемоглобин няма да позволи на компенсаторните механизми да си свършат работата и да предотвратят фетална хипоксия..

Респираторни инфекции

Бременните жени са особено уязвими към всякакви инфекции, предавани от дихателните пътища поради значителното намаляване на имунитета по време на бременност. Когато летите в самолет, рисковете се увеличават поради присъствието на огромен брой хора на борда, всеки от които диша въздух и издишва своите бактерии.

Климатиците представляват допълнителна опасност. Във филтрите им се натрупват вредни вируси, които са издишани от пътници, които са летели с този самолет по-рано. По време на полета климатиците са включени и в кабината влизат опасни микроорганизми. Бременните жени могат да се предпазят от рискове с маска за лице.

Застой на кръвта и нарушения на кръвообращението

Дългите полети увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци във вените при всички хора. За бременните жени опасността е още по-голяма, дори при кратки полети. Уязвимо тяло под въздействието на намален кислород, сух въздух, бездействие и пиене на кафе или газирани течности, които са били консумирани дори преди отпътуване, е изправено пред застой на кръв и дехидратация, което води до появата на кръвни съсиреци.

Онези, които тежат повече от 100 кг, носят няколко деца, страдат от тромбофилия или разширени вени са още по-изложени на риск. Можете да сведете до минимум вероятността от развитие на проблем, като показвате периодична активност - достатъчно е да ставате веднъж на час и да обикаляте кабината поне 10 минути.

Скокове на налягането

Особено забележима е повишената чувствителност на бременните жени към промените в околната среда по време на полети. Основният проблем за тях са скоковете на налягането, които се появяват по време на излитане и кацане на самолета. Изследванията на учените не са дали точни резултати за това как точно влияе на бременността..

Но много лекари са склонни да вярват, че сериозният скок на налягането може да доведе до аборт, по-специално до преждевременно раждане. Никой няма да може да окаже помощ при такива обстоятелства на жена в полетни условия, но вероятността от подобни ситуации е минимална.

Стрес

Много хора изпитват силен стрес преди да летят. При бременни жени тя става още по-силна, защото безпокойството за здравето на нероденото дете ви прави много по-нервни..

По време на полета той рязко се увеличава, поради което хормоните се освобождават в кръвта, което може да доведе до повишаване на тонуса на матката, главоболие и общо влошаване на благосъстоянието. Това може да повлияе отрицателно на здравето на плода..

Радиация

На височина над 2,5 км над земята има радиоактивно излъчване, свързано със слънцето. На такива места се улавя радиация, генерирана от слънчеви изригвания, която се спира от атмосферата. Намирайки се на голяма надморска височина, човек се сблъсква с нея, въпреки че е вътре в самолета. Но в този контакт няма опасност, тъй като дозата радиация е твърде малка, за да навреди дори на бременна жена..

Ако сравним нивото на радиация на тази височина с рентгеновите лъчи, то то ще бъде 10 пъти по-малко. Само тези бременни жени, които работят на самолети и летят редовно, могат да страдат от неговите последици. Но дори и тогава вероятността да навреди на здравето ще бъде ниска..

Преждевременно раждане

Много хора вярват, че летенето е свързано с риск от преждевременно раждане. Те обясняват това с спада на налягането, турбуленцията и други опасности, пред които е изправена бременна жена в самолета. При определени обстоятелства и със сериозни здравословни проблеми съществува риск от спонтанен аборт. Но дори и тогава тя не е много по-висока, отколкото когато правите обичайните неща у дома..

Основната опасност е, че раждането в самолет е свързано с големи рискове. Екипажът преминава специално обучение за подпомагане на пътниците, но въпросът е в оборудването. На борда няма важни устройства, от които една жена или дете може да се нуждаят след раждането, което може да доведе до сериозно увреждане или дори смърт. В случай на спонтанен аборт, ще ви трябват и специални средства..

Полет на различни дати - колко дълго можете да летите

Допустимостта за полети по време на бременност зависи от времето. Някои се считат за особено полезни, но има и такива с повишен риск. Ето защо, преди да купите билети, трябва да помислите от коя седмица на бременността можете да летите и колко дълго има жената. Мнозина вярват, че първият триместър трябва да бъде най-подходящият. Точно по това време, когато момичето може дори да не знае за положението си, има периоди на висока опасност. А вторият триместър се счита за оптимален..

През първия триместър

Първите две седмици за бременна жена са абсолютно безопасни. По това време тя може спокойно да лети със самолет и да не се тревожи за здравето си. През третата и четвъртата седмица вътрешните органи започват да се формират в плода. Следователно този период е важен за нероденото дете и трябва да се прекарва от жената с изключително внимание..

От петата до 13-та седмица, с изключение на седмата и осмата, се полагат всички органи и се формират важни системи на тялото. Всички опасности могат да доведат до преждевременно раждане или нарушаване на плода. Когато лети, жената е изправена пред повишена опасност, тъй като дори лек студ или намаляване на налягането може да предизвика спонтанен аборт. Най-благоприятните периоди за полети през първия триместър са първата, втората, седмата и осмата седмица от бременността..

През втория триместър

До началото на втория триместър жената свиква със своята позиция и не изпитва неприятните симптоми, които се появяват през първите седмици. Плодът вече е оформен и става по-защитен от негативни влияния отвън, но все още няма забележим корем, което елиминира сериозни неудобства и мудност.

Следователно, от 14-та до 27-та седмица, летенето със самолет е много по-безопасно и все още удобно. Изключение прави периодът от 18-та до 22-ра седмица. Той се комбинира с повишен риск от късен спонтанен аборт, поради което всякакви промени във външната среда могат да доведат до опасни последици..

Последни месеци от бременността

Мненията се различават относно приемливостта на полетите през третия триместър. Много жени избират да не рискуват детето си и отказват да летят, ако няма спешност. Лекарите са склонни да вярват, че е възможно да летите дори в последните дни преди раждането, ако няма сериозни усложнения и рискове..

Но повечето авиокомпании отказват да допускат на борда си жени, които са бременни повече от 30 седмици. Те обясняват това с повишена вероятност за труд на борда, който може да бъде предизвикан от полет. Липсата на оборудване и високоспециализирани лекари драстично увеличава риска от негативни последици и дори смърт. Ето защо авиокомпаниите предпочитат да избягват раждането по време на полета..

Абсолютни противопоказания за пътуване със самолет

Безсмислено е да се взема предвид времето на бременността, ако жената има сериозни здравословни проблеми. Лекарите идентифицират редица абсолютни противопоказания, които забраняват на бременните жени да летят със самолет. Няма изключения за тези случаи, тъй като полетът с такива нарушения ще бъде свързан с критично ниво на опасност.

 • плацента превия (пълното й изместване надолу);
 • прееклампсия (повишено кръвно налягане с оток);
 • анемия от трета степен (липса на кислород с нива на хемоглобин под 70 g / l).

Лекарите добавят условни противопоказания към абсолютните. Ако една жена се грижи за здравето си и е внимателна, тогава можете да си затворите очите за тях. Но дори и в този случай не могат да бъдат изключени сериозни последици. Поради това се препоръчва да се следват и такива противопоказания, като се отказват полети, които не са необходими.

 • многоплодна бременност в продължение на 24 седмици;
 • анемия от втора степен;
 • повишена вероятност от спонтанен аборт;
 • подозрение за отлепване, частично представяне и ненормална структура на плацентата;
 • кървави отделяния от гениталиите;
 • наличие на белези, патология на провлака и шийката на матката;
 • инвазивни процедури седмица преди заминаването;
 • прееклампсия от всякаква форма;
 • токсикоза с повишена симптоматика;
 • редовно повръщане;
 • прехвърлен тромбофлебит;
 • диабет;
 • хипертонично заболяване;
 • период на обостряне на хронични заболявания;
 • остри инфекции;
 • ин витро оплождане.

Лекарите препоръчват на бременните жени да отказват да летят, ако имат постоянни алергии или разберат, че са простудени. Отслабеният имунитет ще бъде по-уязвим към други заплахи и рискът от прекъсване на бременността ще се увеличи.

Какво да правите, ако бременна жена е болна в самолета

Гаденето е познато на всяка бременна жена. Може да продължи дълго време и да предизвика повръщане. По време на полети той се засилва и може да се появи отново, дори и да не е бил там дълго време. Правилното действие в такива ситуации ще избегне засилване на симптомите и внезапно повръщане..

Начини да се отървете от гаденето:

 • фокусирайте погледа си върху една точка, погледнете я в права линия за няколко минути, правейки дишането си по-дълбоко;
 • изпийте една малка чаша кафе на малки глътки, но не повече, тъй като кофеинът води до дехидратация, което ще бъде вредно за бременна жена по време на полет;
 • настройте се на позитивни мисли и се разсейте, като прочетете книга, прелиствате списание или слушате приятна музика.

Силно обезкуражено е да приемате хапчета за сън или успокоителни. Те могат да влошат състоянието и да навредят на вашето здраве. Изключение правят само лекарства, предписани от лекуващия лекар..

За да избегнете гадене по време на полета, трябва да се подготвите правилно. Трябва да започнете с оптимално хранене - в деня преди полета трябва да се откажете от нездравословната храна и да отидете на проста диета. Трябва да вземете домашна храна на борда със себе си, което няма да причини промени в храносмилането. Стюардесата може да бъде помолена да подгрее тази храна. Ако не сте взели нищо със себе си, трябва да използвате менюто за диети, предлагано в самолета.

Как да направим летенето по време на бременност удобно

Ако решите да летите, тогава трябва да направите всичко за комфортен полет. Ще трябва да изберете правилните седалки, да вземете необходимите неща със себе си и да вземете предвид основните съвети за поведението по време на полета. Не трябва да забравяме и за други нюанси. Например вземете със себе си личното си лекарство.

Какво ви е необходимо за комфортен полет:

 1. Когато купувате билет, дайте предпочитание на бизнес класа. Ако изберете икономичност, тогава си струва да заемете място на първия ред на пътеката. По-добре е да се качите на самолета в края на линията.
 2. Препоръчително е да летите с любим човек, който може да окаже спешна помощ и подкрепа в случай на стрес или страх.
 3. Предпочитание трябва да се дава на удобно облекло, което се вписва свободно и позволява на въздуха да премине, за да може кислородът да тече към кожата. Можете да носите компресионни чорапи на краката си.
 4. Трябва да поставите меки малки възглавници за врата и гърба с вас, за да седите с максимален комфорт.
 5. Чантата трябва да съдържа спрей с морска вода за изплакване на носа, ако внезапно се запуши.
 6. След като се качите на борда, трябва да свалите обувките си и да поставите краката си изправени, без да хвърляте един върху друг, а също така да затегнете коланите под корема си.
 7. По време на полета не трябва да пиете кафе и други дехидратиращи напитки, по-добре е да ги замените с чиста вода без добавки.
 8. Винаги трябва да имате обменна карта с бележка, съдържаща информация за кръвната група, телефонни номера на роднини и друга информация, която може да бъде полезна.
 9. На лицето трябва да се носи защитна маска, която ще намали риска от заразяване с вирусни инфекции от страна на дихателните пътища.
 10. Веднъж на час трябва да станете и да се разхождате из кабината поне десет минути, за да разтегнете тялото си и да стимулирате притока на кръв.

Ако се чувствате зле или ако имате странни симптоми, трябва незабавно да се свържете с екипажа на самолета, като докладвате за проблема. Те ще се опитат да окажат първа помощ, ако е необходимо, или ще дадат леки лекарства, одобрени за бременни жени..

Изисквания на авиокомпаниите за бременни жени

Всички авиокомпании имат свои собствени правила относно превоза на бременни жени. Преди да закупите билети, препоръчително е да се свържете с мениджъра, за да изясните нюансите на такива полети. Стандартните изисквания включват задължителното присъствие на обменна карта, както и подписването на специален документ, потвърждаващ съгласието на жената за липсата на отговорност от страна на авиокомпанията в случай на влошаване на здравето.

Бременността се счита за важно изискване за полет. Според общоприетите стандарти е възможно да се лети до 28-ма седмица без никакви условия, от 29-а се изисква да се потвърди здравословното състояние, а от 36-та седмица полетите са забранени. Много авиокомпании променят приемливите условия.

Популярни компании и транспорт на бременни жени:

 • Аерофлот - разрешени са полети до 34-та седмица, от 35-та седмица се изисква документално потвърждение, издадено преди не повече от седем дни;
 • S7 - трябва да покажете разрешение за полет на всеки етап от бременността;
 • „Трансаеро“ - до 34-та седмица потвърждава здравословното състояние, от 35-та седмица - полетът е забранен;
 • Ural Airlines - полетът е допустим само с официален здравен документ, издаден преди не повече от 24 часа;
 • AirFrance - не се изисква документално потвърждение за нито един период, полетите са безплатни;
 • British Airways - полетите преди 28-та седмица на бременността се извършват без потвърждение, а след това се изисква специален документ.

Някои авиокомпании могат да наложат допълнителни изисквания на своите пътници и да проверят здравето на бременните жени. Това е необходимо, за да се минимизират възможните рискове. Например транспортирането на жена, носеща няколко деца, е забранено от много компании дори през втория триместър..

Трябва ли ми сертификат за полета

Сертификат от бременни жени е необходим навсякъде, където е необходимо да се потвърди разрешение за полет от лекар. Най-често се изисква при полет, когато жената носи дете повече от 28 седмици. Някои хора искат да го предоставят по всяко време. За да получите помощ, трябва да се свържете с вашия гинеколог и да обясните ситуацията, за да може той да оцени рисковете и да вземе решение за допустимостта на полетите.

Когато получавате документ, трябва да вземете предвид срока му на валидност. Почти всички компании изискват то да бъде издадено преди не повече от седем дни. Някои ще приемат само подписаните през последните 24 часа. Това може да създаде допълнителни трудности и следователно изисква специално внимание..

Мнението на самите бременни жени

Отзивите на бременни жени за полети по време на раждане на дете най-често са положителни. Почти всички жени уверяват, че полетът е бил успешен и че той не се различава от обичайното при липса на плод. Само малцина съобщават за леко влошаване на състоянието, което се счита за нормално и не е пряко свързано с патологии или бременност.

Има и такива, които напълно отказват да летят преди раждането. Някои от тях полетяха и се почувстваха зле, поради което решиха да не рискуват повече детето си. Има случаи, когато една жена се е чувствала наистина зле, но те са изолирани и са свързани с неспазване на ограниченията на противопоказанията.

Летянето по време на бременност не е особено опасно, ако жената е здрава. Достатъчно е да следвате прости правила, които ще ви помогнат да направите полета по-удобен и всичко ще върви добре. И ако имате здравословни проблеми и противопоказания, по-добре се откажете от идеята, за да не навредите на себе си и на бъдещото си бебе.

Можете ли всъщност да летите, докато сте бременна??

Мога ли да летя със самолет по време на бременност? Отговарят лекари и представители на авиокомпаниите

Наближава празничният сезон. И въпросите дали е възможно да се пътува по време на бременност, особено да се лети със самолет, става актуален. Happy Mama попита четирима гинеколози, двама представители на най-големите авиокомпании, флеболог и специалист по осигуряване на раждане в чужбина, колко опасно е пътуването на дълги разстояния за бъдещите майки и какво да правите, ако все още наистина, наистина искате да отидете някъде на почивка. Получихме много писма, но за удобство подчертахме имената на специалисти и можете да решите кое мнение на специалист е особено важно за вас да разберете в този момент.

Дария Тихонова, акушер-гинеколог, репродуктивен лекар в Центъра за репродуктивно здраве "CM-Clinic":

„Като цяло, по време на нормалния ход на бременността е възможно да се лети със самолет, всичко зависи от продължителността на бременността, здравословното състояние и отдалечеността на мястото за почивка. До 12 седмици не се препоръчват полети и дълги пътувания, тъй като по това време тялото на жената претърпява хормонални промени. След 33–35 седмици полетите също са нежелателни, тъй като през този период жената се нуждае от пълно спокойствие, а падането на налягането, което се случва по време на излитане и кацане, по никакъв начин не допринася за това. Други рискове са свързани с възможна липса на кислород на голяма надморска височина, морска болест и отсъствие на медицински персонал на борда. По този начин за пътуване с въздух вторият триместър е най-благоприятен при нормална бременност..

Възможни са кратки пътувания с кола и автобус по всяко време без ограничения, но е необходимо да се правят спирки и почивка на всеки няколко часа. Най-оптималният вид транспорт за бременни жени е с влак. За разлика от автомобил или автобус, има по-малко болест на движение и има възможност за смяна на положението, разходка около каретата. Във всеки конкретен случай обаче трябва да претеглите всички плюсове и минуси - по-лесно е някой да издържи няколко часа във въздуха или с кола, отколкото един ден в карета.

Водният транспорт трябва да се използва само при липса на токсикоза и морска болест.

Преди да планирате ваканция, не забравяйте да се консултирате с лекуващия акушер-гинеколог относно наличието или липсата на противопоказания ".

Юлия Викторовна Чернишева, акушер-гинеколог на семейната мрежа от медицински клиники:

„Жената може безопасно да лети на самолет само през втория триместър на бременността, т.е. след 13-14 седмици. По това време плацентата вече се е образувала, която защитава плода и поема основното производство на хормона прогестерон, което значително намалява тонуса на матката. Що се отнася до полетите през първия триместър на бременността, няма абсолютни противопоказания. Но една жена трябва да помни, че по това време има голяма вероятност от спонтанен аборт и пътуването със самолет може да се превърне в допълнителен рисков фактор. Третият триместър е изпълнен с възможност за преждевременно раждане..

Не препоръчвам дълги полети, защото те са физически трудни за бременни жени, а продължителното статично положение и спадът на налягането увеличават риска от тромбоза и оток при бременни жени. Ако все пак трябва да летите, определено трябва да носите компресионни чорапи, да се опитате да сменяте редовно положението на тялото си, да се разхождате от време на време в кабината, да правите малко упражнения, да „разпъвате“ краката си. За да е по-удобно да седите на стола, можете да вземете със себе си специални възглавници за главата и кръста.

Независимо от обхвата на полета има и други фактори, които могат да повлияят на здравето на детето и самата жена: нивото на самолета, уменията на пилота, метеорологичните условия и др. Ако самолетът попадне в гръмотевична буря и пътниците бъдат разклатени и хвърлени във въздушни дупки, детето ще се чувства неудобно... Жената ще изпита стрес, поради който ще се отдели адреналин. И това може да доведе до вазоспазъм, по-специално съдовете на плацентата ".

Давиденко Виктор Василиевич, гинеколог в клиника "Медицина", лекар от най-висока категория:

„Пътуването в началото на бременността не е забранено при липса на противопоказания, като заплаха от прекъсване на бременността или предлежание на плацентата. Гинекологът, който води бременността, трябва да определи дали има съпътстваща патология, която може да е противопоказание за полети. Дори и да няма такива, препоръчително е да не планирате полети след 22 седмици от бременността, особено дълги - повече от 4 часа. По-добре е да пътувате с транспортни средства, които не са свързани с треперене и вибрации, като железопътен или воден транспорт. Шофирането с кола също не е препоръчително след 22 акушерски седмици. При силно спиране съществува риск от смачкване от предпазния колан, което може да доведе до отлепване на плацентата или нараняване на плода.

Също така е необходимо да се обърне внимание къде точно се планира пътуването. Има ли възможност да се осигури квалифицирана медицинска акушерска помощ? Ако няма такъв, тогава трябва да помислите дали си струва да отидете там, за да си починете ".

Дмитрий Логинов, акушер-гинеколог в медицинска клиника ДокторРу:

„Бременността сама по себе си не е причина да се отказвате от летенето. Важно е обаче да вземете предвид няколко точки, които ще ви позволят да минимизирате всички рискове..

Първо, раждането в самолет не е добра идея. Авиокомпаниите са наясно с това и затова се опитват да не вземат на борда бременни жени над 28 седмици или такива, които са имали преждевременно раждане преди това. Някои авиокомпании изискват медицинско свидетелство, че полетът не е противопоказан. Във връзка с това е препоръчително предварително да изясните условията на въздушния транспорт с вашата авиокомпания..

Второ. Дългият полет създава повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Ето защо е препоръчително да откажете полети за повече от 3 часа, а по време на по-кратък полет си струва да ставате от време на време и да се разхождате из кабината на самолета. Седенето периодично имитира ходене на място, превключване от крак на крак. Ако е възможно, по време на полета, облечете специално компресионно бельо: чорапи или по-добре - чорапогащи. Пийте много течности по време на полета (за предпочитане вода) - по този начин можете да предотвратите стагнацията на кръвта във вените и да сведете до минимум риска от образуване на кръвни съсиреци.

Трето. Някои категории жени все още трябва да изоставят идеята за въздушно пътуване. При наличие на тежки хронични заболявания, токсикоза, оток, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания (включително оперирани), камъни в бъбреците или жлъчния мехур, тежки разширени вени, ниско разположение на плацентата, анемия степен 2-3, кървенето от гениталния тракт е по-добро изберете да пътувате с влак или да откажете напълно пътуването ".

Дмитрий Логинов засегна важна тема за авиокомпаниите, така че нямаше как да не ги помолим за коментар..

British Airways каза на Happy Mama следното:

„Много авиокомпании имат свои собствени правила по отношение на бременните жени. Ние се грижим за безопасността на бъдещите майки и поради това екипът на авиокомпанията спира да ги пуска на борда след края на 36-та седмица от бременността (ако жената очаква едно дете) или края на 32-та седмица (ако трябва да се родят две или повече деца).

Ако периодът на бременността е повече от 28 седмици, тогава непременно трябва да вземете със себе си медицинската си карта, както и писмо или удостоверение от лекар, посочващо приблизителната дата на раждане и потвърждение, че бременността протича без усложнения. Такъв документ трябва да бъде съставен не по-рано от 7-10 дни преди пътуването.

Между другото, целият екипаж и екипът на авиокомпанията преминават специално обучение по аварийно доставяне като част от учебния курс, а комплект за първа помощ е на всички наши самолети ".

Борис Огурски, говорител на Lufthansa Group:

„Като цяло няма ограничения за полети за жени с нормална, неусложнена бременност. Препоръчваме на бременните жени да посетят лекар, отговарящ за бременността, преди планираното им пътуване. Жените в неусложнена бременност могат да се възползват от полета на нашата авиокомпания, без да представят лекарско удостоверение до края на 36-та седмица или не по-късно от четири седмици преди очакваната дата на раждане. От 28-та седмица на бременността, пътуващият трябва да има медицинско свидетелство, което трябва да включва следната информация:

1. Потвърждение, че бременността протича без усложнения.

2. Предвидена дата на раждане на детето.

3. Лекарят трябва ясно да напише, че няма риск за детето по време на полета.

В случай, че жената очаква близнаци или няколко бебета, полетът е възможен до 28-та седмица от бременността. Поради повишения риск от тромбоза по време на полет, препоръчваме да носите компресионни чорапи. ".

Подобно повишено внимание на специалистите към темата за чорапите за бременни жени насочи вниманието ни към флебологията (клон на медицината, който изучава структурата и функцията на вените).

На помощ ни се притече Марина Петровна Березко, д-р, хирург-флеболог, лимфолог на Центъра по клиника по флебология, флебологичен консултант в Medi:

„По правило лекарите не препоръчват пътуване с въздух през първия триместър - това е най-важното време за успешното развитие на бременността, когато трябва да се избягват стресът, физическото натоварване и рязката промяна в климата. По очевидни причини трябва също да се въздържате от полети в късните етапи на бременността..

В същото време понастоящем няма научно доказани доказателства, че пътуването с въздух може сериозно да навреди на бременна жена и нейното неродено дете, но ползите от положителните емоции от ваканцията са очевидни. Ето защо, ако една жена се чувства добре и нейният лекар не вижда противопоказания за пътуване, тогава можете спокойно да изберете самолет. Разбира се, трябва да вземете предвид позицията си и да се уверите предварително, че полетът е удобен и безопасен..

Много е важно да запомните, че поради ниската концентрация на кислород във въздуха в кабината, спада на налягането и статичното положение по време на полета, рискът от подуване на краката и тромбоза се увеличава. В същото време бременността сама по себе си е един от рисковите фактори за появата на проблеми с вените. Повишеното ниво на прогестерон води до омекотяване и увеличаване на еластичността не само на съединителните тъкани, но и на венозните стени. Уголемената матка притиска големите вени на малкия таз, което затруднява изтичането на кръв от долните крайници.

Всички тези фактори могат да доведат до развитие на разширени вени и поява на дискомфорт по време на полет: усещане за тежест в краката, болка и подуване.

Ето защо, когато летите по време на бременност, препоръчвам да използвате компресионен трикотаж. Това могат да бъдат превантивни чорапи или, ако преди това не е имало проблеми с вените, специални чорапи за компресия за пътуване. Те създават разпределено налягане, като по този начин намаляват диаметъра на разширените вени, увеличават скоростта на кръвния поток и намаляват риска от задръствания. По-лесно е да се предотвратят проблеми с вените, отколкото да се премахнат, компресионният трикотаж ще помогне да се избегне запознаване с разширени вени, като същевременно се поддържа красотата и здравето на краката.

Когато избирате компресионни продукти, трябва точно и внимателно да правите измервания (за предпочитане с помощта на служител на ортопедичния салон, където планирате да закупите трикотаж). За да гарантирате медицинския ефект, трябва да се съсредоточите върху марки, които отговарят на изискванията, разработени за компресионни трикотажни изделия, например стандарта RAL GZ-387. ".

Е, в светлината на факта, че през последните години стана възможно да се роди в чужбина, ни се струваше, че ще се интересувате от коментара на Виктория Комисарова, управляващ партньор на AURA VNIMANIYA, която редовно изпраща жени на раждане в Съединените щати:

„Не е опасно да летиш, ако имаш: всичко е наред с нивото на хемоглобина, няма заплаха от спонтанен аборт, няма предлежание на плацентата, липса на вода - всичко това ще бъде потвърдено от Вашия лекар, защото трябва! консултирайте се с него преди полета.

Някои от нашите клиенти преди полета (7 дни преди излитане) започват да приемат магнезий B6. Когато купувате самолетен билет, помолете да вземете предвид деликатната си ситуация и да осигурите място с повече място за крака. Изберете екстремно място, за да можете да се разхождате по пътеката, ако краката ви изтръпнат.

По време на полет, ако имате разширени вени, купете чорапи за компресия. Вземете възглавница в салона, която поставяте под гърба си - така долната част на гърба няма да се подуе и боли.

Не забравяйте да вземете сертификат за авиокомпания от родилната клиника. Ако летите в чужбина, в допълнение към задължителната медицинска застраховка, препоръчваме да се застраховате и от злополука. ".