Статията обосновава времето на първото ултразвуково сканиране по време на бременност, а също така предоставя информация за характеристиките на тази процедура и резултатите, които могат да бъдат получени с нейна помощ..

 1. Кога да се направи първият ултразвук по време на бременност: време и резултати
 2. Защо се прави ултразвуково сканиране по време на бременност
 3. Кога е най-доброто време да се направи ултразвук след установяване на бременността
 4. Трябва ли да го направя веднага
 5. Коя седмица е по-добре да се направи първият ултразвук
 6. Кой определя крайния срок за първия ултразвук
 7. Подготовка за първия ултразвук: необходимо ли е за пълен пикочен мехур?
 8. Какво да не се яде преди проучването
 9. Как е процедурата с ултразвук
 10. Колко време отнема
 11. Как е
 12. Какво гледат
 13. Декодиране
 14. Колко дълго може да се предпише втори ултразвук
 15. Колко често можете да правите
 16. Полезно видео

Кога да се направи първият ултразвук по време на бременност: време и резултати

След като научи за бременността, една жена насочва всичките си мисли към малка бучка нов живот в утробата си.

Как е там? Всичко хубаво ли е с него? Ултразвукът е общоприет метод за ранна диагностика на аномалии по време на бременност.

Но не всеки знае защо и по кое време трябва да се направи ултразвуково изследване..

Защо се прави ултразвуково сканиране по време на бременност

Резултатите от ултразвук помагат на гинеколозите да проследят състоянието на ембриона в матката. Изображението на монитора, получено с помощта на ултразвук, ви позволява да отговорите на много въпроси - от установяване на времето на зачеване и мястото на закрепване на плацентата, до идентифициране на възможни хромозомни аномалии на ранен етап.

Кога е най-доброто време да се направи ултразвук след установяване на бременността

Ултразвуковата диагностична процедура трябва да се извърши още през първия триместър на бременността. Колкото по-рано обаче принципът на по-доброто не се прилага тук. По-добре е да изчакате, докато бебето вече е малко по-голямо и можете правилно да го видите на монитора.

Трябва ли да го направя веднага

Не е нужно да бягате в кабинета за ултразвукова диагностика веднага след като жената види две ленти на тест за бременност. Индикации за това съществуват само в редица конкретни случаи, когато здравето на майката и детето е застрашено..

Например, ако има съмнение за извънматочна бременност или риск от ранен спонтанен аборт (при пациенти с предразположение към това). Откриването на яйцеклетката от времето, когато тя може да бъде видяна, служи като неоспоримо потвърждение на самия факт на бременността.

Коя седмица е по-добре да се направи първият ултразвук

Като част от първия скрининг се предписва ултразвуково сканиране в периода от 10 до 14 седмици от бременността (средно на 12-та седмица). По-ранна или по-късна процедура няма да позволи фиксиране на параметрите, които са ключови за началния етап на бременността.

Кой определя крайния срок за първия ултразвук

Бременната жена е насочена към ултразвуков диагностик от лекуващ гинеколог безплатно въз основа на предварително установените срокове на бременността и настоящите симптоми.

Подготовка за първия ултразвук: необходимо ли е за пълен пикочен мехур?

За трансвагинално изследване, в деня на процедурата, гениталиите трябва да се измият и червата да се изпразнят по естествен път. Коремната процедура изисква предварително спазване на диетата.

Освен това в този случай трябва да се напълни пикочния мехур. Повишаването на матката ви позволява да я приближите до апарата и да подобрите точността на изследването.

Какво да не се яде преди проучването

В диетата няколко дни преди коремната ехография не трябва да има храни, които да допринасят за повишено производство на газове:

 • мляко и продукти от него;
 • карфиол и бяло зеле;
 • боб, грах;
 • лък;
 • репички, репички;
 • гъби;
 • пълнозърнест хляб и варени зърнени храни (с изключение на ориз);
 • ябълки, круши;
 • грозде;
 • праскови;
 • Йерусалимски артишок;
 • сок, газирана вода.

С едновременното преминаване на други скринингови изследвания (кръвни тестове) с ултразвук, списъкът на диетичните ограничения ще бъде разширен.

Как е процедурата с ултразвук

Бъдещата майка обикновено стига до кабинета на сонолога по уговорка..

Ултразвуковата диагностика може да се извършва в поликлиника, към която принадлежи женската консултация, или в специализиран диагностичен център със съвременно оборудване (например, ако има специални показания).

Колко време отнема

Обикновено процедурата за изследване отнема до половин час. Продължителността на процеса зависи не само от качеството на оборудването, но и от опита на диагностика. Понякога асистентът му записва информация под диктовка..

Как е

Първият ултразвук обикновено се извършва трансвагинално. Специалистът поставя устройството с презерватива върху него във влагалището. Този метод, разбира се, може да даде неприятни преживявания на срамежливите жени, но не забравяйте, че здравето на детето е приоритет. Обичайният метод за изследване (коремен), когато апаратът се задвижва над корема на бременна жена, е по-малко ефективен през първия триместър. Сигналите от малък плод се „задръстват“ от слоевете на матката и мускулите.

Какво гледат

По време на ултразвуково сканиране лекарят записва показатели, показващи състоянието на ембриона и условията за неговото развитие. Посочва се броят на ембрионите, наличието на плацентата и жълтъчната торбичка, измерва се размерът на матката и нейните придатъци. Размерът на плода от короната до опашната кост, диаметърът на корема е фиксиран.

Измерват се костите на ръцете и краката и се установява тяхната симетрия. Сред вътрешните органи се изследват предимно сърцето, стомаха и мозъка - тяхното местоположение и размер. Основни показатели, които са маркери на тризомии (случаи на превишаване на броя на хромозомите) и други патологии:

 • размера на областта на яката;
 • развитие на нервната тръба, нейното затваряне;
 • изображения на носната кост.

В заключение лекарят информира в заключение за всички идентифицирани аномалии, например кръвни съсиреци или пилинг на мембраните. Някои от тях не са фатални и могат да бъдат коригирани със своевременно информиране на лекарите.

Декодиране

Гинекологът се занимава с дешифриране на резултатите от ултразвука, но в случай на безпокойство и съмнения бременната жена може самостоятелно да сравнява посочените в заключението параметри с нормативните (въпреки че само специалист може да даде точна оценка на тази информация).

Размерът на опашната кост се обозначава със съкращението KTP. Стандартните му показатели се различават по различно време:

 1. В началото на 10 седмица CTE е 3-4 mm.
 2. На 11 седмици - от 4,2 до 5 мм.
 3. 12 седмица - CTE е 5-6 мм.
 4. На 13 седмица индикаторът е до 7,5 мм.

Дебелината на яката (TVP) също варира в зависимост от периода. На 10 седмици тя варира от 1,5 до 2,2 mm, на 11 седмици може да достигне 2,4 mm, на 12 седмици - до 2,5 mm, а в средата на 13 седмици - до 2,7 mm.

Наличието или отсъствието на носната кост се счита за един от най-важните маркери на патологиите, но бременната жена не трябва да се плаши, ако нейният размер не е посочен - обикновено носната кост не може да бъде точно измерена. След 12 седмици размерът на костите е 3 mm или повече.

Важен параметър е също сърдечната честота (сърдечна честота), с други думи, пулсът на ембриона, който постепенно става по-малко интензивен през първия триместър:

 • на 10 седмици - от 161 до 180 удара в минута;
 • на 11 седмица - от 158 до 170 удара;
 • 12 седмици - 149-173 удара в минута;
 • на 13 седмици - от 146 до 170 удара в минута.

При многоплодна бременност някои от тези показатели може да са по-ниски, което е приемливо.

Колко дълго може да се предпише втори ултразвук

Обикновено ултразвукът на втория скрининг се предписва на 17-19 гестационна седмица. Ако подозирате фетална патология или възможност за неблагоприятен ход на бременността, ще трябва да се направи второ посещение на сонолога по-рано.

Колко често можете да правите

Въпреки че процедурата с ултразвук се счита за безобидна, това се дължи само на липсата на информация за възможната вреда за плода. Ултразвуковите вълни излагат ембриона на определен ефект, поради което специалистите препоръчват да се прави ултразвук толкова пъти, колкото е предписал лекарят (3-4 на бременност), и да не се подлагате на процедурата по прищявка или желание да получите висококачествено изображение на нероденото дете (с помощта на триизмерна ехография).

Ултразвуковото изследване през първия триместър е универсална процедура, която позволява не само да се потвърди фактът на бременността, но и да се запишат параметрите на плода и вътрешните органи на жената. Тя ви позволява да идентифицирате нарушения на ранен етап и, ако е възможно, да ги коригирате. Ултразвукът е безболезнена и краткотрайна процедура, в резултат на което майката научава първата достоверна информация за детето си, която може да окаже решаващо влияние върху бъдещата му съдба.

Колко седмици е първото ултразвуково сканиране по време на бременност

По време на бременността тялото на бъдещата майка се нуждае от редовни прегледи и наблюдение на процеса на раждане на дете, така че трябва да знаете колко седмици да правите първия ултразвук по време на бременност.

Този преглед ви позволява винаги да държите ситуацията под контрол и да получавате данни, които могат да насочат гинеколога към по-нататъшни действия, ако е необходимо. В допълнение към многото показатели, които са разбираеми само за лекаря, бъдещата майка ще може да получава визуална информация за своето бебе.

Принципът на изследването се основава на ехолокацията: ултразвуковите вълни се отразяват от тъканите, в които проникват. Изображенията на тези тъкани се появяват на екрана. Отразените лъчи се приемат от сензор, който възприема получените сигнали в зависимост от плътността на тъканите. Това позволява на екрана да се покаже ясно изображение на плода.

Днес подобни изследвания са най-сигурните и ефективни. Използва се от 40 години, но досега не е забелязано отрицателно въздействие върху нероденото бебе. Нека да разберем кога е най-доброто време да направим първия ултразвук, когато настъпи бременност.

Час на първия преглед

 • през коремната стена;
 • трансвагинален с използване на вагинална сонда, върху която се поставя специален презерватив.

Струва си да знаете, че колкото и дълго да правите първия ултразвук по време на бременност, вагиналният преглед увеличава надеждността и точността на получената информация, тъй като сензорът е в контакт с вътрешните органи. В този случай не е необходимо да се напълва пикочния мехур преди диагнозата. Вече на 4-5 дни закъснение можете да потвърдите факта на урока. Оказва се, че ембриологичната бременност се определя за период от 2 седмици.

По времето, когато вече е възможно да направите първия си ултразвук при наличие на бременност, диаметърът на яйцеклетката е само около 5 мм. За да се определи точната дата, е необходимо да се измери размерът на ембриона от главата до опашната кост. Вероятността за грешка в този случай е не повече от три дни. Ако няма нужда да се потвърждава фактът на зачеването и липсата или наличието на патология на матката е установена по различен начин, първото планирано пътуване до ултразвуково сканиране се извършва по време на бременност до 12 седмици.

Разбрахме кога можете да отидете на първото ултразвуково сканиране по време на маточна бременност и сега нека разберем какво показва:

 • 7 седмици - глава на ембриона;
 • 8 седмици - крайници на плода;
 • 9-11 седмици - кости на крайниците и точки на осификация;
 • 11-14 седмици - наличие или отсъствие на стомах, бъбреци, пикочен мехур, всички пръсти на плода.

Когато първото изследване с ултразвук се прави по време на бременност, трябва да измерите "пространството на яката". Нормалният размер е максимум 3 мм. При 3 mm или повече, шийката на плода започва да се подува, което показва хромозомна аномалия и наличие на риск от симптом на Даун.

„Ясното пространство“ е важно да се измери, когато се носят близнаци. Колкото по-скоро го откриете, толкова по-точен ще бъде резултатът от теста за синдрома на Даун, тъй като по време на бременност с много деца са възможни грешки при откриване на този симптом.

Извършване предсрочно

Понякога лекарят решава да поръча ултразвукова диагностика по-рано от обикновено. Това се случва, когато съществува риск от развитие на някаква патология..

Има няколко случая, когато първият ултразвуков преглед, когато настъпи бременност, се прави предсрочно..

 1. Риск от генитална аномалия.
 2. Диференциална диагноза на жена с тумор на матката или фиброма.
 3. Съмнение за хидатидиформна бенка, непълна бременност.
 4. Предполагаемо развитие на тръбна и друга извънматочна бременност.
 5. Възможен спонтанен аборт.

В тези случаи жената има определени симптоми, поради което лекарят променя периода, през който прави първия ултразвук на бременната жена. Най-сериозният симптом е кървенето след пропуснати периоди и положителен тест. Относно високото кръвно налягане в края на бременността.

Кървенето може да показва някое от изброените по-горе състояния. При извънматочна бременност и спонтанен аборт при жените долната част на корема е много болезнена.

Ако има кистозен дрейф, тогава плодът не се развива и мембраните започват да растат под формата на мехурчета, които растат в матката, могат да навлязат в мозъка и белите дробове. Това състояние може да се определи от размера на матката, която започва да расте по-бързо от очакваното. Благосъстоянието на жената се влошава и, ако не се вземат мерки, е възможна смърт..

Преглед през първия триместър

Първото планирано пътуване

В първия случай ще трябва да се съблечете под кръста и да легнете със свити крака, след което лекарят вкарва тънка сонда във влагалището. Процедурата не носи неприятни усещания, но на следващия ден може да се появи малко кървене. Когато изследвате през стомаха, трябва да се съблечете до кръста или да повдигнете дрехите си. Специалистът нанася специална течност върху корема и движи сензора по него.

След скрининга лекарят съставя протокол, където записва основните параметри, определени по време на изследването. Те включват:

 • сърдечен ритъм;
 • опашната кост-темен размер;
 • изобразяване на ембриона;
 • размер на яката;
 • хорионна структура;
 • местоположение на хориона;
 • структурни характеристики на маточните стени;
 • особености на маточните придатъци.

След ултразвука пациентът се изпраща за биохимично изследване, което също е включено в първата скринингова процедура. Специалистът взема кръв от вената, за да получи необходимата му информация. Последното хранене трябва да бъде четири часа преди проучването.

След като разберете кога да направите първия скринингов ултразвуков тест по време на бременност, не трябва да се колебаете. С помощта на диагностиката е възможно да се определи краен срок с точност на деня, да се разбере как се развива плода, има ли дефекти или особености на гениталните органи, които могат да усложнят процеса на раждане на дете или да го прекъснат напълно.

Uzi помага да се определи срокът на длъжността

Подготовка за проучването

Ако решавате как да се подготвите за първото ултразвуково сканиране в кратък период на бременност, трябва да знаете какво трябва да вземете със себе си на лекар:

 • презерватив;
 • кърпа за баня;
 • Калъфи за обувки;
 • пелена.

Необходим е презерватив, за да се постави върху трансвагиналната сонда. Някои платени клиники предоставят свои собствени консумативи, които са включени в цената на срещата. Следователно не е нужно да ги носите със себе си. Консултирайте се с вашия администратор за тази информация. Използвайте колекция от гърди, когато сте бременна.

Също така, преди прегледа, трябва да измиете външните полови органи и да облечете чисто бельо. В деня преди планираното проучване е необходимо напълно да се изключат пържените и мазни храни, да се ограничи употребата на морски дарове, шоколад, цитрусови плодове.

Веднага щом разберете по колко часа лекарите правят първия ултразвук за кратка бременност, уговорете час. Вече сте бъдеща мама, затова се грижете за бебето си и правете всичко, за да го предпазите от различни заболявания.

За автора: Боровикова Олга

Кога е по-добре да направите първия ултразвук по време на бременност и какво показва той?

Ултразвуковото изследване по време на бременност (ултразвук) е метод за диагностика на състоянието на плода с помощта на специално оборудване и ултразвукови вълни. По време на това проучване специалистът може да определи местоположението на плода в матката, съответствието на неговото развитие по отношение на гестационната възраст.

Според получените показатели е възможно да се получи информация за здравето на плода. Съвременните изследвания позволяват не само да видите бебето на екрана, но и да получите снимка и видео за спомен.

Колко време отнема първото ултразвуково сканиране по време на бременност??

Почти всички съвременни експерти не препоръчват провеждането на ултразвуково сканиране в ранните етапи само с цел да се установи наличието на бременност или да се установи периодът, ако няма допълнителни индикации за това. Изключение могат да бъдат само онези специалисти, които работят в частни клиники, които получават пари за всяко проведено проучване..

За всички бъдещи майки първото проучване се предписва в края на първия триместър, за около 12 седмици. По това време специалистът ще може да установи наличието на някакви сериозни отклонения в развитието на плода.

Трябва да се отбележи, че дори при съвременното развитие на медицината и науката, ефектът на ултразвуковите вълни върху развитието на плода не е напълно разбран. Няма преки доказателства, че изследването може да повлияе негативно на здравето на детето. Следователно, ултразвуково сканиране в ранните етапи може да бъде предписано от лекар без индикации..

Сред показанията, когато е необходимо да се подложи на проучване, може да се отбележи следното:

 • наличие на кървене;
 • болка и болка в долната част на корема;
 • специалистът има подозрения за заплаха от прекъсване на бременността;
 • съмнение за извънматочна бременност.

Ако няма такива симптоми, тогава също няма особен смисъл в ултразвуковото сканиране на ранен етап, само за да се провери нормалното развитие на плода и липсата на патологии.

Как да се подготвите за предстоящ преглед?

Нито първото, нито следващото ултразвуково сканиране изискват специална подготовка от страна на жената. Важно е да изберете само специализирана клиника. В частните институции, когато се регистрирате, трябва само да носите портфейла и документите си, всичко останало ще бъде предоставено на място.

Когато се свързвате с областната предродилна клиника, трябва да вземете със себе си следния комплект:

 • пелена за еднократна употреба, която ще се разстила на дивана;
 • калъфи за обувки за еднократна употреба (въпреки факта, че те трябва да се издават безплатно в държавните институции, на практика всичко не е толкова добро, колкото на хартия);
 • мокри и хартиени кърпички (за отстраняване на гела от корема);
 • медицинска политика;
 • паспорт;
 • презерватив (за поставяне на сензора за вагинално ултразвуково изследване);
 • медицинска тетрадка за управление на бременността.

Колко време се прави първото ултразвуково сканиране по време на бременност и какво се гледа там

Според показанията има три периода, когато първият ултразвук се прави по време на бременност. Това е планирано изследване на плода през 1-ви триместър и две допълнителни сонографии. Преди това се извършва в случай на болезнени усещания в корема или се сканира по-късно, за да се изяснят резултатите от първата ултразвукова диагностика. Ако жената забременее с ин витро оплождане или е на терапия, честотата на ултразвук е по-честа.

Колко седмици правят първото ултразвуково сканиране по време на бременност

Необходими са рутинни фетални изследвания. Те се правят в средата или в края на всеки триместър. Времето на първия ултразвуков скрининг зависи от благосъстоянието на бъдещата майка в началото на бременността.

При първия ултразвук се оценява анатомията на ембриона, изследва се мястото на закрепване, състоянието на околоплодните мембрани. По време на първия скрининг те също така посочват истинската гестационна възраст, броя на децата.

През 1-ви триместър, съгласно графика, се предписва ултразвуков скрининг в края на третия акушерски месец (1 месец е равен на 28 дни). Тоест, планираното първо ултразвуково сканиране по време на бременност се прави на 12 или 13 гестационна седмица. Гинекологът изчислява датата ежемесечно от началото на последната менструация. Всъщност оплождането настъпва 14-16 дни по-късно (от деня на овулацията). Следователно разликата между бременността и истинската продължителност на бременността е две седмици..

За период до 2,5 месеца се прави непланирано първо ултразвуково сканиране по време на бременност. Това е интервалът от 25 ден от началото на менструацията до 12 гестационна седмица..

В ранните етапи се прави непланиран ултразвук в случай на:

 • усложнения на бременността (скокове на налягане, други влошаване на благосъстоянието);
 • признаци на неуспех на бременността (болка, кървене);
 • симптоми на замръзване на плода (гадене, треска);
 • извънматочна бременност (боли от една страна, болкоуспокояващите не действат);
 • жената е изложена на риск (вероятността от вроден дефект, спонтанен аборт и т.н.);
 • откриване на инфекция, пикочно-полова болест или онкология.

Ако се подозира извънматочна бременност, ултразвуково сканиране може да се направи 1,5–2 седмици след овулацията. Оплодената яйцеклетка расте бързо. Ако остане във фалопиевата тръба, яйцепроводът се разкъсва след няколко дни болка. С ненавременна медицинска помощ, жената ще умре от загуба на кръв.

Гледайте майсторския клас на първата прожекция:

Как да се подготвим за проучването

Препоръчително е да носите салфетки, голяма пелена, калъфи за обувки за процедурата в държавната антенатална клиника и презерватив за TVUSI. Взимат от документите карта за бременност, паспорт, медицинска застраховка.

Необходимо е да отидете на първия планиран преглед на плода в предродилната клиника на клиниката, където е регистрирана бременната жена. Спешно ултразвуково сканиране се прави в болницата, където е доставена линейката.

През първия триместър се извършва трансабдоминална и / или трансвагинална ехография. Тези методи имат различни правила за подготовка.

Подготвителен етап за първия скрининг:

Какво да правя преди ултразвукМетод за достъп и разлики
КоремнаВагинално
ДиетаНаблюдавайте 3 дни преди прегледа.

Спрете да консумирате всички напитки или храни, които ви карат.Не са необходими промени в диетатаКарминативни агентиАко червата са подути, лекарят предписва симетиконови лекарства за 1-3 дниНе е необходимо да приемате лекарства за метеоризъмРежим на пиене в деня на прегледаСканиране на плода се прави, когато пикочният мехур на бременната жена е пълен.

40-60 минути преди ултразвука, те започват да пият негазирана вода (3-4 чаши), не ходят до тоалетната "на малки".Изпразнете пикочния мехур преди процедурата

На сутринта на първото проучване, душ без сапун. Не е необходимо да се прилага крем за тяло, прах, мехлем върху кожата на корема. Те могат да нарушат проникването на ултразвук. За 1 ултразвук е препоръчително да носите дрехи, които ще улеснят отварянето на достъпа до влагалището или корема.

Ултразвуково изследване

По време на бременност първият ултразвук се прави по същия начин като ултразвуковото изследване на тазовите органи. По време на процедурата не трябва да има дискомфорт. Болката показва вероятността от възпалителни заболявания, усложнения. За такива усещания веднага се съобщава на диагностика и се установява причината..

По време на първия ултразвук всеки плод и неговите мембрани се изследват отделно. При скрининг за бременност с ултразвуков апарат се правят снимки на детето, а матката и яйчниците се снимат за патологии.

Как се прави първият трансвагинален ултразвук:

 1. На дивана се поставя пелена.
 2. Жена се съблича като за гинекологичен преглед.
 3. Бременната жена ляга на дивана с повдигнат корем. Поставя краката си на опорно устройство или ги разтваря, огъва се в коленете, придвижва петите по-близо до задните части.
 4. Диагностикът поставя сензора в стерилна латексова капачка или презерватив, смазва го с хипоалергичен акустичен гел.
 5. Сензорът се вкарва във влагалището на жената, без да натиска устройството върху шийката на матката.
 6. Сканирането се извършва от различни ъгли, движейки сензора под ъгъл във всички посоки.
 7. След скрининга жената се облича, диагностикът предава отпечатания протокол за изследване.

Трансабдоминалната ехография се прави еднакво през всички тримесечия. При едноплодна бременност процедурата отнема по-малко от 15 минути. На първо място, диванът е покрит с пелена. Жената лежи по гръб, изправя крака изправени, излага стомаха си от надпубисната зона до ребрата. Диагностикът смазва кожата в проекцията на матката и яйчниците с гел. Прилага сензор, водещ по надлъжните и напречните линии. След сканиране избършете гела, отпечатайте протокола.

Тълкуване на първоначалното изследване

Протоколът се дешифрира от гинеколога-акушер, водещ бременността. Лекарят проверява действителните показатели на първия ултразвук с нормата на всяка гестационна седмица. По време на тълкуването на резултатите лекарят изчислява очакваната дата на падежа. Раждането е насрочено за акушерска седмица 40.

Какво показва първият ултразвук от 12-та седмица на бременността:

 • количество деца;
 • състояние на хорион / плацента;
 • мястото на имплантиране на ембриона;
 • обемът на околоплодните (амниотични) течности;
 • сърдечен ритъм на плода;
 • скелет;
 • размер от короната до опашната кост;
 • дебелината на яката;
 • контур на главата;
 • мозък;
 • целостта на коремната стена;
 • вътрешни органи;
 • ръце, крака, пръсти;
 • фетални движения на крайниците;
 • носна кост;
 • положение и закрепване на пъпната връв;
 • приток на кръв и съдове в пъпната връв (с доплер).

На първия ултразвук определянето на пола на детето е непрактично. Гениталиите се различават слабо от ултразвук. Това ще бъде надеждно забелязано след 16 седмици от бременността, но е по-добре да се направи сонография, за да се установи пола на бебето през 3 триместър.

Възможни фетални патологии в резултатите от първия ултразвук:

Аномалии и усложненияОтзвуци от аномалии
Синдром на ДаунУлтразвукът не открива носната кост на 10-14 акушерска седмица
Синдром на ЕдуардсПулсът е по-малък от нормалния 147-177 удара / минута

Има херния на пъпната връв

Не се вижда носна костСиндром на ПатауСърдечен ритъм по-често от нормалното 147-177 удара / мин.

Дължината на тръбните кости е по-малка от нормалната

Има отклонения в структурата на мозъкаИзбледняваща бременностНяма пулс

Наличието на патология трябва да се потвърди с тестове и повторно ултразвуково изследване след 13 седмици от бременността.

В началото на бременността, в същия период като ултразвук, се прави първият биохимичен скрининг на кръв. Индикаторите за анализ потвърждават / изключват фетални аномалии. В случай на усложнения може да се предпише биопсия и други видове диагностика.

Бременност 12 седмици за наблюдение на ултразвуковия монитор:

Противопоказания

Няма противопоказания за ултразвуково изследване по време на бременност. Единственото ограничение е увреждането на кожата в долната част на корема (изгаряне, рана). Провежда се коремен скрининг след заздравяване на тъканите.

В началото на бременността, трансвагиналният ултразвук се извършва на жени със затлъстяване или други медицински състояния. Първият TVUS не се препоръчва до 7 седмици, ако бременността е нормална: съществува риск от руптура на яйцеклетката. От 2-ри триместър този метод е неподходящ.

Първият ултразвук никога не е причинявал усложнения на бременността или аномалии в развитието на ембриона.

В доказателствената медицина няма доказателства, че ултразвуковите вълни могат да навредят на детето. По време на бременността се използва минималната мощност на ултразвук. Първото сканиране с трансвагинална сонда отнема по-малко от 5 минути. Трансабдоминалното изследване при едноплодна бременност продължава максимум четвърт час.

Разходи за изследвания

В ранните етапи цената на ултразвуково изследване в частни клиники е 700-4000 рубли. За многоплодна бременност процедурата ще струва 600-8000 рубли. Цената на планираната първа прожекция започва от 300 рубли. В бюджетните предродилни клиники ултразвукът за бременни жени се прави на мястото на регистрацията безплатно.

Първият ултразвук в ранните стадии оценява състоянието на матката, наличието и местоположението на ембриона. От дванадесетата седмица те изучават структурата на ембриона.

Причината за установените отклонения е ниската техническа способност на устройството или неправилната подготовка за ултразвук, неопитността на диагностика и друг човешки фактор. За да се изключат патологиите, по-добре е жената да направи скрининг на сонограф от допълнителен клас и да се консултира с лекари в независимо медицинско заведение.

Коментирайте статията, споделете опита си от прегледа в началото на бременността, разпространявайте информация в социалните мрежи, когато е поставена първата ултразвукова диагноза. Всичко най-хубаво.

Първият ултразвук по време на бременност: време и показатели

Първият ултразвуков преглед по време на бременност винаги е вълнуващо и важно събитие в живота на бъдеща майка. Това е първата „среща“ на жена с нейното дете, която все още е много малка.

Този преглед се очаква със специално чувство - нетърпение, примесено с безпокойство. Как и кога се извършва първото ултразвуково сканиране за жени в „интересна позиция“, както и какви параметри се считат за норма, ще разкажем в тази статия..

Дати

Първото планирано ултразвуково сканиране, което се препоръчва за всички бъдещи майки, се извършва за период от 10 до 13 седмици включително. Това е важен и информативен първи пренатален скрининг за лекари и жени. За много жени обаче този задължителен преглед вече няма да е първият, тъй като преди 10 седмици те може вече да са били подложени на такава диагноза..

Теоретично първият ултразвук може да бъде информативен по време на бременност още 2,5-3 седмици след очаквания ден на овулация. Това съответства на приблизително петата акушерска седмица..

По това време за първи път има техническа възможност да видите феталното яйце на монитора на ултразвуковия скенер, което ще покаже началото на бременността. Но до 10-11 седмици ултразвуковата диагностика не се препоръчва официално без добри доказателства..

Защо се извършва планирано ултразвуково сканиране??

Целта на планираното проучване в рамките на определен период от време е да се идентифицират така наречените маркери на възможни фетални патологии. До 10-13 седмици според акушерското смятане (това е приблизително 12-15 седмици от зачеването), тези маркери не подлежат на оценка.

Времето за първия пренатален скрининг не е избрано случайно, защото ако бъдат установени аномалии, жената ще може да направи аборт по медицински причини, без да чака времето да стане дълго.

Винаги има повече усложнения след дългосрочен аборт.

Не случайно първото ултразвуково сканиране се провежда същия ден с доставката на проба от венозна кръв за биохимично изследване. Резултатите от ултразвук не се оценяват отделно от кръвната картина. Ако се открият маркери, както хормоналният, така и протеиновият баланс в кръвта се нарушат по определен начин, рискът от раждане на дете с хромозомни аномалии е по-висок.

Плановият преглед в рамките на срока, определен от Министерството на здравеопазването, е насочен към намиране на жени, които са изложени на риск от вероятност да раждат бебета с тежки тотални лезии, причинени от генетичен "провал".

Човек има 23 двойки хромозоми. Всички те са еднакви, с изключение на последната двойка, в която момчетата имат XY, а момичетата XX. Допълнителна хромозома или липса на такава хромозома в една от 23-те двойки причинява необратими патологии.

Така че, ако броят на хромозомите в 21 двойки е нарушен, детето се диагностицира със синдром на Даун и ако има неправилен брой хромозоми в 13 двойки, се развива синдром на Патау.

Не може да се каже, че първият скрининг като цяло и ултразвуковото изследване, в частност, са в състояние да разкрият всички възможни варианти на генетични нарушения, но най-грубите в по-голямата си част могат да бъдат открити точно при първия планиран преглед с последваща допълнителна диагностика. Такива патологии включват: синдроми на Даун, Едуардс, Патау, Търнър, Корнелия де Ланге, Смит-Лемли-Опиц, както и признаци на немоларни триплодии.

Груби дефекти на нервната тръба, като намаляване или пълно отсъствие на мозъка, аномалии в развитието на гръбначния мозък, могат да бъдат открити само при втория антенатален скрининг, който се извършва по план само през втория триместър на бременността.

Отивайки на първото планирано ултразвуково сканиране, жената трябва да разбере, че никой няма да диагностицира бебето си само въз основа на ултразвуковия скенер, видян на монитора.

Ако диагностикът има съмнения за патология и аномалии в развитието, той определено ще посочи това в заключението и жената ще бъде изпратена за консултация с генетик, който ще вземе решение за необходимостта от по-точни диагностични методи от ултразвука - инвазивен, по време на който лекарите вземат частици от феталната тъкан, кръв от пъпната връв, околоплодни води за генетичен анализ. Точността на инвазивните методи е почти 99%.

Отличен аналог е неинвазивният анализ на фетална ДНК, който е абсолютно безопасен както за майката, така и за бебето, тъй като бременната жена трябва само да дари венозна кръв, за да я извърши..

Сред другите задачи на първия скринингов ултразвук е да се изясни гестационната възраст според размера на бебето, да се определи състоянието на женското репродуктивно здраве, да се преценят възможните рискове при предстоящото раждане след шест месеца..

Непланирано изследване - за какво е то?

Днес ултразвуковото изследване е повече от достъпно и затова една жена може да го направи без знанието на лекаря и неговото ръководство. Мнозина го правят и след като домашният тест показва две ленти, те отиват в най-близката клиника, за да потвърдят факта на бременността с такова сканиране..

В допълнение към желанието на жената да знае със сигурност дали е имало зачеване, може да има медицински показания за първото ултразвуково сканиране преди графика. Случва се, че преди скрининг жената има време да направи няколко такива прегледа..

Медицинските показания, за които може да се препоръча изследването преди сроковете, установени от препоръките на Министерството на здравеопазването, са разнообразни:

 • Спонтанен аборт на бременността. Ако една жена преди това е имала два или повече спонтанни аборта в много ранните етапи на бременността, препоръчително е да се подложи на първото ултразвуково сканиране, когато се регистрира в антенатална клиника, за да се увери, че този път плодът се развива.
 • История на неподвижност на бременността. Ако преди настоящата бременност жената е имала случаи на неразвиваща се бременност, анембриония (липса на ембрион в яйцеклетката), тогава се препоръчва ранно ултразвуково сканиране, за да се установи дали има рецидив.
 • История на извънматочна бременност или съмнение за извънматочна бременност. В този случай задачата на ранното изследване е да се идентифицира възможно най-рано извънматочно закрепване на яйцеклетката, докато това не представлява сериозна заплаха за живота на жената. Подозрението възниква, ако нивото на hCG в кръвта на жената е значително по-ниско от предписаното ниво, ако има болки, отделяне, което не прилича на менструален, забавена менструация, докато матката не е увеличена.
 • История на травма и операция на матката. Ако преди началото на бременността жената е била подложена на хирургични интервенции, засягащи основния женски репродуктивен орган, тогава задачата на първия ултразвук на възможно най-ранна дата ще бъде да се оцени мястото на прикрепване на яйцеклетката. Колкото по-далеч от следоперативните белези е фиксирано бебето, толкова по-благоприятна е прогнозата за нормална бременност и раждане..
 • Съмнение за многоплодна бременност. В този случай е необходимо ултразвуково изследване преди времето за скрининг, за да се потвърди самият факт на раждането на две или повече бебета. Лекарят може да предположи това, като надвиши нивото на hCG в кръвта на бременна жена два или повече пъти.
 • Хронични заболявания, тумори, миома. Съществуващите патологии на репродуктивната система могат да повлияят не само върху способността за зачеване на дете, но и върху способността за неговото извършване. Следователно, на жени с такива заболявания се показва ранен преглед за ултразвуково сканиране, за да се оцени мястото на имплантиране и скоростта на растеж на яйцеклетката.
 • Заплахата от прекъсване. В много ранните етапи може да има и заплаха от спонтанен аборт. Обикновено се проявява чрез размазване на отделяне от гениталиите, дърпане (както при менструация или малко по-силна) болка в долната част на корема и в лумбалната област, влошаване на общото състояние на жената. При такива симптоми се препоръчва ултразвук с маркировка "cito", което означава - "спешно, спешно".
 • Спорни резултати от теста. По различни причини може да има „разногласия“ между тест лентите, кръвен тест за определяне на hCG хормона, характерен за бременността, и резултатите от „ръчен“ гинекологичен преглед. Ако разногласията са такива, че акушер-гинекологът не може да каже със сигурност дали дадена жена изобщо е бременна, той определено ще я насочи за ултразвук.

Първа диагноза след ин витро

Ако по някаква причина двойка не може да зачене бебе сама, лекарите могат да го направят вместо тях. Целият процес на ин витро оплождане, от подготовка за него и завършващ с презасаждане на ембриони - „три дни“ или „пет дни“, се контролира чрез ултразвукова диагностика.

След ембриотрансфера на жената се предписва хормонална терапия, така че бебетата да имат повече шансове да се закрепят и да започнат да растат в матката..

Първото ултразвуково сканиране след IVF се препоръчва 12-14 дни след презасаждането, ако менструацията не е започнала и резултатите от кръвен тест за хорион гонадотропин показват бременност.

На този етап диагностичната задача е да се увери, че бременността е настъпила и усилията на лекарите и съпрузите са увенчани с успех..

Ако ултразвуковата диагностика покаже наличието на фетално яйце (или няколко фетални яйцеклетки) в матката, тогава следващото ултразвуково изследване е насрочено след още две седмици, за да се гарантира, че ембрионите растат и се развиват. След това на жената се назначава, както на всички други бременни жени, планов скрининг преглед на 10-13 седмици от бременността.

Какво може да се види на първия ултразвук?

Бъдещата майка, колкото и дълго да ходи в кабинета за ултразвук, се интересува от това, което може да се види по едно или друго време. Съвременните видове ултразвукова диагностика значително разширяват перспективите, особено за такива иновативни видове като 3D и 4D ултразвук, както и 5D ултразвук, които позволяват да се получат не двуизмерни, а триизмерни и дори цветни изображения в реално време.

Не бива обаче да се мисли, че още на следващия ден след началото на закъснението на който и да е, дори и най-модерният апарат, можете да видите поне нещо. Най-ранният период, в който е възможно (отново само теоретично) да се разглежда оплодено яйце, е 5 акушерска седмица (това е три седмици след овулацията или седмица след началото на забавянето).

Не е необходимо да правите скъпо „обемно“ триизмерно ултразвуково сканиране за толкова кратко време, защото досега можете да видите само точката, която е оплодената яйцеклетка. Отивайки на първия ехограф, жената трябва да знае какво точно може да й се покаже.

На 5-9 седмици

Ранното ултразвуково сканиране, със или без индикации, по волята на бъдещата майка, няма да може да зарадва жена с впечатляващи снимки и запомнящи се снимки. На най-ранните етапи се определя само закръглено образувание в маточната кухина с едва различимо вътрешно ядро ​​- ембриона. В действителност няма да има толкова красива подробна картина на малък ембрион, както са изобразени с помощта на компютърна графика.

Повечето жени наистина не могат дори да обмислят самата яйцеклетка, особено ако диагнозата не е придружена от подробни коментари от лекаря. Но има един приятен нюанс - на пет акушерски седмици мъничко бебе започва да удря малко сърце или по-скоро се наблюдава характерна пулсация, където гърдите скоро ще се образуват.

Ако апаратът, на който се извършва изследването, има достатъчно добра разделителна способност и модерен сензор, тогава майката ще може да види как се случва това. Основната характеристика на развитието на бебето в началния етап е размерът на яйцеклетката. Това е, което лекарят ще измери, ако една жена дойде за сканиране на 5-9 седмици от бременността.

Ако първият ултразвук се случи на 7 седмици според акушерското изчисление на гестационната възраст (приблизително 5 седмици от деня на овулацията), тогава жената най-вероятно ще може да покаже бебето си. Ембрионът по това време има несъразмерно голяма глава и опашка..

На 9 седмици бебето вече ще придобие човешки форми, които са по-разбираеми за майката, въпреки че и опашката, и голямата глава все още ще се наблюдават. Сърцето на дете на 8-9 седмици вече може да се чуе, ако ултразвуковата машина е оборудвана с акустични високоговорители.

На 10-13 седмици

По време на първия скрининг бебето се променя драстично. При първото планирано ултразвуково сканиране една жена най-вероятно ще покаже такова бебе.

Той вече има ясно различими химикалки, ако имате късмет, можете дори да видите пръстите на тях. Също така можем да различим профила на лицето, корема, гърдите. Сърцето на трохите бие ритмично и силно, те ще ви позволят да го слушате.

При бебе по това време се измерва разстоянието от опашната кост до короната (кокцигеално-теменната големина или КТЕ), разстоянието между темпоралните кости е размерът на бипариеталната глава (BPD), а понякога се измерва и размерът на яйцеклетката, но този размер вече не носи голяма диагностична стойност.

Основната цел е да се открият, ако има такива, маркерите за хромозомните аномалии, обсъдени по-горе. Те включват два размера - дължината на носните кости и разстоянието от вътрешната повърхност на бебешката кожа до външната повърхност на меките тъкани на шията.

Някои патологии се характеризират с натрупване на излишна течност в тази област, поради което TVP (дебелината на яковото пространство) се увеличава. Много хромозомни "провали" са придружени от различни деформации на лицевите кости, поради което носните кости също се опитват да видят и, ако е възможно, да измерват.

Външните гениталии са почти оформени и теоретично могат да бъдат разгледани на 12-13 седмици, но лекарите по това време не могат да говорят със сигурност за пола на бебето, тъй като засега разликите изглеждат минимални. Диагностикът ще може да отговори по-точно на въпроса на майката за пола на детето след 18-та седмица от бременността, когато дойде на втория насрочен ехограф.

Декодиране и норми

В тълкуването на резултатите от ултразвука трябва да участва лекар. Всички знаят за това, но разбираемото любопитство и безпокойство, присъщи на бъдещите майки, принуждават жените да подхождат задълбочено към изучаването на сложна терминология, за да го разберат сами. Това не е необичайно, нашата задача е да помогнем на бременните жени да разберат написаното в заключението..

Това трицифрено съкращение крие основния индикатор за развитието на бебето до 9-10 седмици. Тъй като самият ембрион все още е много малък и е много трудно да се измери ембрионалните части, състоянието, развитието и гестационната възраст в началния етап се определят от размера на яйцеклетката..

Формата и размерът на яйцеклетката могат дори да разкажат за бедата на бебето, например, деформация и известно „компресиране“ на очертанията на феталната мембрана може да показват, че жената е започнала спонтанен аборт, а едновременното й намаляване на размера показва неразвита бременност и смърт на ембриона.

Определянето на гестационната възраст чрез SVD в ранните етапи се счита за доста надеждно.

В края на краищата досега бебетата не се делят на големи и малки, дебели и тънки - всички ембриони през първия триместър растат с приблизително еднаква скорост, но те започват да показват наследствени характеристики на външния вид малко по-късно..

Средният вътрешен диаметър на яйцеклетката се увеличава едновременно с периода и феталната мембрана нараства дори не със седмици, а с дни, поради което няма да е трудно да се установи денят на зачеването, при условие че бременността се развива нормално.

Таблица на нормите на SVD (средно)

Среден вътрешен диаметър на яйцеклетката (mm)

Съответствие с гестационната възраст (седмица + ден)

Кога да се направи първият ултразвук по време на бременност

Бременността носи както радост, така и вълнение. Бъдещата майка трябва да обърне специално внимание на собственото си здраве: здравето на нероденото бебе зависи от нея. С особено вълнение бременната жена очаква резултатите от първото цялостно проучване, което трябва да потвърди: здравето на майката и детето не е в опасност. Един от задължителните скринингови методи за бременни жени е ултразвукът.

Времето на първия планиран ултразвук

Кога се прави първият ултразвук по време на бременност? Днес ултразвукът често се използва на възможно най-ранна дата, за да се потвърди действителният факт на бременността и да се изясни продължителността му. Така че, една жена, след като е забелязала закъснение в периода си или други признаци на възможна бременност, може самостоятелно да се свърже с медицински център за ултразвуково сканиране. Това обикновено се случва в периода от 3-та до 5-та седмица и бременната жена поставя отметка за себе си, че ултразвуковото сканиране през първия триместър вече е приключило. Но това не е така.

Важно е!

Първото планирано ултразвуково сканиране трябва да се направи за период от 10-14 седмици. През този период е възможно да се оцени развитието на плода, да се идентифицират редица аномалии или заболявания, които правят невъзможно или непрактично поддържането на бременността. Резултатите от ултразвук определят посоката за по-нататъшна диагностика, чиято цел е да детайлизира обстоятелствата и въз основа на резултатите от изследването да извърши лекарствена корекция на нарушения, ако е необходимо.

На по-ранните етапи много органи и системи на плода все още не са формирани до степен, в която може да се направи някакво заключение за нормата или патологията. Следователно, ако е бил използван ултразвук за потвърждаване на настъпването на бременността, това веднага ще изясни времето и ще формира план за управление на бременността, като се вземе предвид това.

Защо се нуждаете от ултразвуково сканиране в ранните етапи

Лекарите са единодушни, че ултразвукът е диагностичен метод, който ви позволява да проследявате аномалии с високо ниво на надеждност, да откривате характеристики на бременността, включително броя на плодовете.

Важно е!

„Ултразвуковото изследване на плода през първия триместър на бременността дава възможност да се провери жизнеспособността на плода, да се определи броят на плодовете, да се определи точно гестационната възраст, да се открият груби аномалии в развитието и да се измери цервикалната гънка, което в комбинация с възрастта на майката е важен компонент на скрининга, който позволява до 75% доверие в ранно откриване на някои хромозомни аномалии ".

Данните, получени в хода на многогодишни изследвания и наблюдение на развитието на плода и хода на бременността, ни позволиха да направим няколко извода, които се използват днес при ултразвукова диагностика..

 • Развитието на плода е неравномерно: някои органи и части от тялото се визуализират още през първите седмици на бременността, докато други - само през втория или третия триместър. Но при нормалното формиране на плода последователността на развитие е същата. Благодарение на това стана възможно да се открият всякакви отклонения на ранен етап, когато много от тях могат да бъдат коригирани и бременността може да бъде спасена..
 • По време на ултразвука могат да бъдат открити и усложнения на бременността - аномалии на прикрепването или дебелината на хориона (черупка, която впоследствие ще отговаря за храненето и дишането на плода до раждането му) или други нарушения. Въз основа на идентифицираните проблеми, на жената могат да бъдат предписани мерки за намаляване на риска за здравето на плода и вероятността от спонтанен аборт (лекарствена терапия, физиотерапия, балнеолечение, ограничителна физическа активност и др.).

Колко седмици се прави първото ултразвуково сканиране по време на бременност, решава лекуващият лекар. Съвременните стандарти предписват ултразвукова диагностика в период от 11-13 гестационни седмици, тъй като това е оптималното време, в което вече можете да забележите важни характеристики на хода на бременността. Противно на общоприетото схващане, принципът "колкото по-скоро, толкова по-добре" не се прилага за ултразвук, тъй като в прекалено ранен етап показанията на теста ще бъдат неинформативни и ще имат високо ниво на грешка.

„Ултразвукът в началото на бременността е много неинформативен, така че могат да се направят много фалшиво отрицателни и фалшиво положителни заключения. Определянето на гестационната възраст до 11-12 седмици има широк спектър от грешки, което означава, че може да бъде много неточно. Това е напълно невярна идея, че колкото по-рано се направи ултразвуково сканиране, толкова по-точно ще се определи гестационната възраст ".

Може ли ултразвукът да навреди

Ултразвуковото сканиране е процедура, която може да се извършва многократно без опасност за здравето на бъдещата майка и плода и за протичането на бременността. Днес се счита за изключително точен диагностичен метод, който не може да навреди на плода и дава показателни резултати, при условие че всички съвременни принципи и стандарти за провеждане.

Изследването използва способността на ултразвуковите вълни да отразяват от различни повърхности. „Ехото“, което се връща към ултразвуковото оборудване от телесните тъкани, се трансформира в изображение на изследваната област. Освен това такива вълни не остават в тялото, не се натрупват в него и не причиняват никаква друга вреда. Те предоставят точна и подробна информация, която е от огромна диагностична стойност..

В същото време е важно да се разбере, че самите резултати от ултразвук не са решаващи при оценката на развитието на плода или здравето на майката. Те винаги се допълват с други изследователски методи, ако е необходимо..

По време на проучването жената не изпитва болка или някакъв дискомфорт. Когато извършва трансабдоминална ехография, тя трябва да лежи на дивана и да освободи стомаха си от дрехите, след което лекарят нанася гел върху кожата и продължава към изследването. Състои се от поддържане на ултразвуков колектор върху коремната кожа и прехвърляне на изображението към монитора на оборудването. За трансвагинален ултразвук се използва малка сонда, за да се постави презерватив за еднократна употреба с нанесен върху него гел. Сензорът се вкарва във влагалището.

Днес освен стандартния ултразвук има и доплер изследване, което позволява да се оцени състоянието на феталните съдове, и 3D / 4D ултразвук, по-модерни методи, които осигуряват „високо информационно съдържание за визуализиране на отделни лицеви структури в плода след 11 седмици от бременността, дори при трансабдоминално изследване.... Взимането под внимание на триизмерни анатомични изображения на отделни анатомични структури ще даде възможност за ясна диагноза на лицевите аномалии в тези термини. Използването на 3D / 4D изображения при архивиране ще позволи обективна оценка на анатомичната картина и ще вземе информирано решение за управлението на бременността. ".

Как да се подготвим за ултразвуково сканиране

В зависимост от това какъв вид първи ултразвук се прави по време на бременност - трансабдоминална (през предната коремна стена) или трансвагинална (с помощта на вагинална сонда), изискванията за подготовка леко се променят. При трансабдоминалния ултразвук е важно пикочният мехур да е максимално пълен. За това на жената се препоръчва да пие 500-600 ml течност 30-40 минути преди планираното ултразвуково сканиране и да се въздържа от ходене до тоалетната, докато прегледът приключи. Не се изисква специална подготовка преди трансвагиналния ултразвук.

„Използването на трансвагинална ехография (TVE) допринася за откриването на акустични признаци на бременност по-рано; предоставя възможност за ранна диагностика на усложненията на бременността още през първия триместър и, следователно, своевременното им коригиране; позволява на по-ранна дата и с по-голяма точност да изучава ембриология, да оценява развитието на органите и системите на плода, както и да открива дефекти в тяхното развитие ".

В какви случаи ултразвукът по време на бременност се извършва непланирано

В някои случаи лекарят може да назначи ултразвуково сканиране по-рано от препоръчаното време. По правило такава необходимост се причинява от следните обстоятелства:

 • жената има сложна анамнеза (хронични гинекологични заболявания, аномалии в структурата или местоположението на гениталните органи, хирургични операции, извършвани върху органите на репродуктивната система);
 • жената има несъответствие между датата на последната менструация и размера на матката;
 • лекарят има обективни причини да подозира ранни усложнения на бременността или многоплодна бременност.

Във всички случаи се прави непланирано ултразвуково сканиране, за да се детайлизира клиничната картина и да се изключат усложненията. И ако те са идентифицирани, вземете своевременни мерки, които могат да помогнат да се осигури правилното развитие на плода и запазването на бременността.