Движенията на плода са най-трогателният и най-емоционален момент от цялата бременност. Това важи особено за първите движения. Всяка майка с трепет очаква часа, в който бебето за първи път се чувства. По правило това се случва, когато ранната токсикоза приключи, жената е свикнала с новата си позиция и очаква да се запознае с бебето. Мистерията и тържествеността на момента се крият и във факта, че никой друг на света не е удостоен с такава чест, с изключение на майката: за първи път да почувстваш бебето си.

Невероятно, плодът започва да се движи от 8-9-та седмица. Все пак тя е твърде малка, когато „плува“ рядко докосва стените на матката и майката не усеща тези движения. Мнението, че някои продукти са способни да „събудят“ бебето, най-вероятно е погрешно - активността на бебето не зависи от храната, консумирана от майката. Смята се, че отделни движения на дете могат да бъдат чути за първи път средно на 20 седмици - той изважда ръцете с крака, като същевременно докосва стените на матката. Но всичко е много индивидуално и времето може да варира значително. Тънките жени обикновено усещат първите движения преди пълни жени. Зависи и какъв вид бременност носите: повечето многородени жени усещат първите движения на бебето вече на 18 седмици и дори по-рано. По принцип жените усещат движение на плода по време на многократни бременности около 2-4 седмици по-рано, отколкото през първата. Това се случва главно защото жената вече е запозната с това усещане и мускулите на матката вече са подготвени за това. А примипарите може да не усещат бебето дори на 24 седмици. Ако лекарят ви увери, че бременността протича нормално, вие и бебето сте в пълен ред, тогава не трябва да се притеснявате от липсата на движение. Много скоро те ще станат редовни и отчетливи и вие определено ще ги разпознаете. Междувременно можете да опитате този метод. Вечер изпийте чаша мляко, легнете по гръб и легнете известно време. Смята се, че тази поза е много неудобна за детето и е напълно възможно то да ви уведоми за това с тласъците си..

Обикновено до 24-та седмица семейството и приятелите ви могат да изпитат радостта от разбъркване. Трепетите стават достатъчно силни, за да усетят другите хора. Но дали детето ще иска да общува с „непознати“? Ако са свикнали само с техния глас и често докосване на ръката.

С увеличаване на продължителността на движение, трохите трябва да увеличат интензивността и силата. На 20-та седмица плодът прави средно 200 движения на ден, а между 28 и 32 седмици техният брой достига максимума: 600 движения. Преди да роди детето вече е пораснало достатъчно, вече има много малко място в корема, така че броят на движенията постепенно намалява, въпреки че силата им остава същата или дори се увеличава.

Проучванията показват, че до края на срока активността на детето се увеличава от 20 ч. До 8 ч. Сутринта - през деня бебето спи, приспивано от движението на майката.

Движение на плода по време на бременност: първи движения, усещане, норми

За такъв кратък и в същото време дълъг период от девет месеца се случва истинско чудо: от невидими за окото клетки расте истински мъж! И движението на плода по време на бременност се превръща в потвърждение, че той всъщност е там и това не е просто ултразвукова картина. В същото време усещането за движенията на детето е косвен параметър, по който се оценява неговото развитие и състояние. Затова бъдещите майки трябва да знаят кога да очакват първите плахи тласъци и с каква честота трябва да рита бебето в по-късните етапи..

Първите движения на плода по време на бременност: кога да се изчака?

С ултразвук те могат да се видят много по-рано, отколкото да се усетят. Децата започват да се движат много преди първите усещания. Но бебето все още е толкова малко, че неговите леки докосвания са напълно невъзможни за проследяване. По кое време можете да почувствате първото движение на плода по време на бременност?

 • Средно по време на първата бременност жените започват да усещат, че бебето е напъхало стомаха, в период от 18-20 седмици.
 • При многократни бременности всичко се случва рано - на 16-18 седмици.
 • Майките с плътна физика и с тънки могат също да се различават по отношение на регистрацията на първото движение на плода по време на бременност: първата ще има дата след 20 седмици, а втората - на 17 седмици (ако първата бременност).
 • Ако плацентата е разположена на предната стена, движенията на детето се чувстват по-зле, което означава, че времето за регистриране на първото движение ще бъде по-късно.
 • Можете да почувствате движението по-рано със силен стрес - страхът от майката. Това не е начин да "накарате детето да се движи", това е следствие от ефекта върху него на биохимични промени в тялото на бременна жена, прилив на хормона адреналин.

Първите движения са лесни за объркване: те са почти незабележими, подобни са на най-леките докосвания и са лесни за пропускане. Много майки усещат контракции на червата, движения на перисталтиката и ги бъркат с движения на плода по време на бременност. Пълната яснота обикновено настъпва след период от 22 седмици: тогава движенията и докосванията стават доста изразени. Ето защо, ако все още не ги усещате и според резултатите от ехографското изследване всичко е наред, няма причина да се притеснявате.

Как изглежда разбъркването?

В самото начало тези усещания са подобни на леко гъделичкане, „мехурчета в стомаха“. Колкото по-дълга е бременността, детето натиска все по-осезаемо и става невъзможно да се объркат тези усещания. През последните месеци мама знае точно коя част от тялото ритна в ребрата, изпъва корема си настрани или дори изпъква напред и можете не само да го усетите, но и да го видите.

Какви са нормите на движенията на детето?

Броят и тежестта на движенията е потенциален диагностичен маркер за третия триместър, показател за адекватност на храненето, кислорода и общото състояние на плода.

Обикновено дете в третия триместър се движи на всеки час. Така че средната стойност е повече от 10 пъти за 12-часов период..

Бебетата спят дълго време и тази мечта може да падне един ден. Ако след такава почивка настъпи време на повишена активност - всичко е в ред..

Колко дълго може да спи бебето? Ако продължи повече от 6 часа, можете да опитате да го „разбъркате“: заемете неудобна поза, направете няколко упражнения, разходете се, хапнете нещо сладко. Ако всичко друго се провали, е необходим лекар. Необходима е медицинска помощ и при внезапно повишена активност, остри, силни треперения, ако нищо не може да успокои детето.

Бременност: кога да очакваме първото движение на бебето?

Това е петият месец от вашата щастлива бременност. Ден след ден, седмица след седмица, вашата троха расте и вие го забелязвате. И много скоро за първи път ще усетите движението му.!

По правило именно в петия месец от бременността бъдещите майки усещат първите движения на бебето..

Жените, които няма да станат майка за първи път, може би вече са почувствали лек тремор в края на миналия месец. В останалото този приятен момент ще идва буквално от ден на ден, бъдете готови за него.

Бебе в петия месец от бременността

В началото на петия месец от бременността, вашето неродено бебе все още има много тънка, почти прозрачна кожа. През следващите 4 седмици той ще трябва да се справи с активното натрупване на подкожна мазнина - основният източник на топлина.

И докато бебето не вижда нищо (очите все още са плътно покрити от клепачите), то започва да реагира на светлината. Ако ярък лъч светлина бъде насочен към корема на майката, плодът със сигурност ще се обърне към него.

Сега е моментът да започнете да говорите с детето си. Костилките, които позволяват на звука да навлезе в средното ухо, вече са оформени. Частта от мозъка, отговорна за приемането на звукови сигнали, функционира напълно.

Детето е в много „шумна“ среда денонощно. Постоянно чува звуците на чревна перисталтика, сърдечен ритъм или „къркорене“ на стомаха на майка си. И изобщо не го плаши.

Бебето разпознава гласовете на родителите, реагира на силни и неочаквани звуци. Говорете с детето си, кажете му какво се случва наоколо, слушайте музика. Ще му бъде полезно. В средата на петия месец под рудиментите на млечните зъби започват да се образуват кътници.

Вътрешните органи на детето продължават да се развиват. До края на месеца растежът на бебето от опашната кост до короната на главата ще бъде 20-25 см, тегло - около 250 грама.

Какво се случва с тялото на бъдещата майка

Сега сърцето ви е започнало да работи няколко пъти по-активно. Това натоварва тежко цялата кръвоносна система на тялото. Повишеното кръвообращение при някои бременни жени може да доведе до кървене от носа. Не се тревожете, това е временно..

По време на този етап от бременността, изпотяването и вагиналното отделяне могат да се увеличат. Това е нормално. Внимавайте за вашата лична хигиена, в този случай не се изисква лечение. Вашата матка расте и се увеличава от ден на ден.

Вече може да усетите известна тежест в тялото си. Бъди търпелив. Половината от пътя е изминат, но най-трудният тепърва предстои. Намерете удобна позиция за почивка и сън (може да ви трябват специални продълговати възглавници за бременни и кърмещи жени).

Вие се променяте. Теглото започва да се увеличава, коремът е нараснал забележимо. Старите дрехи са твърде малки и не са подходящи за новото ви състояние! Промяната във външния вид ще бъде чудесно оправдание за пазаруване.

Отидете да пазарувате и актуализирайте гардероба си. Ще ви трябват специални панталони или дънки с мек колан за нарастващ корем, широка плетена рокля или туника, бельо и чорапогащи за бременни.

Отделете малко време, за да се харесате. Такива събития винаги развеселяват.

Опитайте се да се движите повече, запишете се за йога за бременни жени или басейна. Упражнение като това може да помогне за облекчаване на част от мускулите в тялото ви.

Първите движения на бебето при първата бременност

Първородената жена може да усети първото движение на бебето по време на бременност в интервала от 18 до 22 седмици. В повечето случаи обаче това се случва на 20-та седмица. Забелязва се, че слабите бъдещи майки започват да усещат движенията на плода по-рано, обикновено на 19-20 седмица. Напротив, жените с по-голямо телосложение забелязват първото движение на плода на 21-22 седмици..

Всяка майка си спомня първите движения на бебето. Няма нищо подобно на първите слаби, а след това на по-уверените и силни дрънки на вашето дете. Тези ритници могат да се видят със собствените ви очи - на определени места коремът сякаш отскача. Сега не просто знаете, че във вас расте нов живот, можете да го усетите и видите.

Бебето най-вероятно ще реагира на леко поглаждане на корема с леко натискане. Свикнете, такава комуникация между майка и дете ще остане до самото раждане..

Как да разпознаем движенията на бебето?

Всяка бъдеща майка навярно се замисля как да разпознае движенията на плода по време на първата бременност, защото преди това никога не е изпитвала подобно нещо. Не е лесно да се опишат дупки на бебето с думи..

Всички бременни жени описват това усещане по различен начин. Някой сравнява движенията на техните трохи с буболене в стомаха, някой ги обърква с процесите, протичащи в червата. Някои майки свързват мърдането с пръскането на риба и дори пърхането на пеперуди. Някои изпитват гъделичкане в стомаха в този момент. Други - активни трусове, които в началото не причиняват болка и дискомфорт.

Особено ясно можете да усетите движенията на бебето, докато лежите по гръб. В това положение, наблюдавайки корема, някои дори виждат как коремът се движи, сякаш се тресе.

Първите движения при втората бременност

Смята се, че по време на първата бременност движенията на плода се усещат по-късно, отколкото през втората. Многородните обикновено започват да забелязват движенията на бебето малко по-рано. Тъй като мама вече е запозната с космите и може да ги различи от чревната перисталтика.

Въпреки това, медицината не прави разлика между бременностите по брой. В акушерството има средни периоди, които са валидни както за първата, така и за втората бременност. Смята се, че жената трябва да започне да чувства движения в границите от 18 до 22 седмици.

По време на втората бременност и всяка следваща бременност, детето обикновено започва забележимо да се движи в утробата за майката няколко седмици по-рано, отколкото при първородните. Това означава, че е възможно да усетите леки, почти безтегловни докосвания на бебето вече на 17-18 седмици.

Някои твърдят, че са започнали да усещат рушащите се трусове и преврати на 15-16 седмици и дори преди тази дата. Бременните жени, които носят близнаци, обикновено отбелязват, че са усетили първите движения след 14-15 седмици.

Въпреки това, гинеколозите обикновено не приемат това сериозно. Много лекари са сигурни, че при втората бременност усещанията от движението на бебето се забелязват на 18-20 седмица..

Не се обезсърчавайте, ако все още не сте усетили движението на бебето в рамките на 16 седмици. Дори ако движенията не се усещат дори на 20-21 седмица, няма нужда да се притеснявате. Бременността е много индивидуален процес. Това зависи не само от броя на предишните бременности. Той се влияе от физическото и психическото състояние на жената през този период..

Колко движения трябва да са нормални на 5 месеца?

По естеството на двигателната активност на плода лекарят може да прецени как протича бременността, т.е. неговата активност е един вид сензор за нейния ход.

От началото на първата активност на детето, записана от майката, и до 26-та седмица на бременността, интервалите от време между епизодите на движенията могат да достигнат 24 часа. Това е нормално и не показва никаква патология. Просто мама може да не забележи някои движения или да ги обърка с повишено производство на чревни газове..

От 26-28 гестационна седмица бебето трябва да се чувства около 10 пъти на всеки 2-3 часа.

Ако една майка не усеща бебето си да се движи в продължение на два часа, това все още не е причина за безпокойство. Можете да опитате да го „разбъркате“: разходете се, свършете лека работа или хапнете нещо вкусно.

След това се препоръчва да легнете и да се изслушате: ако плодът се е преместил, значи всичко е наред. Ако бебето не реагира, трябва да се консултирате с лекар.

Ултразвук на 5 месеца: определяне на пола на детето

Петият месец е времето на втория ултразвук. Хлапето е пораснало, сега лекарят ще може да го прегледа по-подробно. Опитен специалист по ултразвук ще измери всички външни данни и вътрешни органи, ще изчисли приблизителното тегло и ръст на детето.

По това време лекарят най-вероятно ще може да определи пола на детето..

В някои случаи бебетата могат да кръстосват краката си. В този случай узистът може да ви посъветва да легнете настрани, да погалите корема си, да се разхождате по коридора, да ядете сладкиши (няма да е излишно, ако вземете малко шоколадово блокче със себе си). Узистът ще поиска от вас да направите същото, ако детето е скрило лицето си с ръце.

Ако всичко е наред, все пак трябва да посещавате специалист веднъж месечно. Направете рутинни изследвания на кръвта и урината преди всяко посещение. Внимателно следете вашето благосъстояние и вече доста отчетливото поведение на бебето.

9 важни факта за движението на плода: как да разберете дали бебето ви е добре

Разбира се, всички бъдещи майки очакват с нетърпение първите движения на плода. Много жени от този момент наистина са наясно с факта на бременността си. На този етап възникват много въпроси относно дейността на плода в корема на майката. Ще отговорим на най-популярните.

1. Бебето започва да се движи, преди да го почувствате

Първото движение на плода започва рано, вече на 7-8 седмица от бременността. По това време се формират първите му мускули и зачатъци на нервната система. От около 10 седмици на бременността бебето започва да се движи по-активно в матката, понякога се блъска в нейните стени. Въпреки това той все още е много малък и тези удари са много слаби, така че бъдещата майка все още не може да ги почувства..

2. "Сякаш риба е плувала": по време на първата бременност по-късно се усещат движенията на плода

Първите движения на плода ще бъдат меки и гъделичкащи, сякаш риба е плувала. Бъдещата майка ще може да усети осезаемите шокове малко по-късно. Ако бременността е първа, първите движения на плода могат да се видят на 18–20 седмици, а при повторна бременност - на 16–18 седмица (жената вече е запозната с това усещане, тя по-точно и по-рано определя движението на плода).

Като цяло проявата на първите движения на плода е много индивидуална и зависи от това колко чувствителна е бъдещата майка, както и от нейната физика. Например слабите жени могат да усетят движенията на плода по-рано - дори на 15-16 седмици, а по-големите майки - понякога по-късно от 20 седмици.

Жените, които водят активен начин на живот, които работят много, обикновено усещат движенията на плода по-късно, тъй като при висока заетост обикновено слушат по-малко вътрешните си чувства.

3. От 24 седмици плодът вече „комуникира“ с майката с помощта на движения

Движението на плода е показател за нормална бременност, добър растеж, развитие и благосъстояние на бебето. В началото, когато бъдещата майка усети само първите движения на плода (18–20 седмици), движенията може дори да не се усещат всеки ден. От 24 седмици на бременността бъдещата майка вече усеща как плодът променя положението си, движи ръцете и краката си. Двигателната активност на плода се увеличава постепенно, а пикът му пада в периода от 24-та до 32-та седмица на бременността. По това време тя се превръща в един от показателите за нормалното развитие на бебето, детето започва да „общува“ с майката с помощта на движения, да реагира на звуците на гласа и емоционалното си състояние. От момента на „порастването“, когато бебето започва активно да се движи, то „говори“ на майка си, като по този начин я информира за своята тревожност, радост, удоволствие или своето благосъстояние.

На свой ред плодът е много чувствителен към промените в емоционалното състояние на бъдещата майка. Например, когато е развълнувана, притеснена от нещо или щастлива, бебето може да се движи по-активно или, обратно, да се успокои за известно време. Движенията на плода могат да варират по количество и интензивност, дори през деня. И това е нормално.

4. Ако няма движение, бебето може просто да заспи

Започвайки от 24-та седмица на бременността, бебето трябва да се движи средно 10-15 пъти на час. Ако бебето не се почувства в рамките на 3-4 часа, възможно е то просто да спи. В този случай бъдещата майка трябва да яде нещо сладко и да лежи на лявата си страна в продължение на половин час. Ако тези прости стъпки не помогнат, струва си да ги повторите отново след 2-3 часа. Ако бебето все още не се чувства, това е причина да се консултирате с лекар..

След 32 седмици от бременността броят на движенията на плода постепенно намалява поради факта, че бебето расте и просто няма достатъчно свободно пространство. Но интензивността и силата им остават същите или нарастват. Това става особено забележимо по време на раждането..

Потърсете незабавно Вашия лекар, ако:

 • липса на двигателна активност на плода в продължение на 12 часа или повече,
 • плодът беше прекалено активен в продължение на няколко дни и след това внезапно утихна,
 • забелязвате само редки и слаби движения на плода (това може да се дължи на липса на кислород - фетална хипоксия).

5. Как да броим движенията на плода? 2 специални теста

Препоръчва се броят на движенията на плода за всяка бъдеща майка, особено през третия триместър на бременността (след 28-та седмица) - трябва да са поне десет през деня. Има 2 теста за движение на плода за оценка на активността на плода

• "Брой до десет". На специална карта (можете да я вземете от Вашия лекар или той ще Ви каже как да я съставите) броят на движенията на плода се отбелязва ежедневно, обикновено от 28 седмици на бременността. Същността на теста за движение на плода е, че бъдещата майка отчита движенията на плода в продължение на 12 часа, например от 9 до 21 часа. Ако плодът прави по-малко от 10 движения за период? - това е причина да се консултирате с лекар за преглед.

• Има още един начин за отчитане на движенията на плода - методът на Садовски. Прекарват го така: вечер след вечеря жената лежи на лявата си страна и брои движенията на плода. В този случай е необходимо да се вземе предвид всичко, дори и най-малките движения на плода. Ако в рамките на един час се забележат 10 или повече движения на плода, това показва, че бебето се чувства добре. Ако плодът се е движил по-малко от 10 пъти за един час, тогава неговите движения се отчитат за още един час. Вечерното време за този метод за оценка не е избрано случайно. Вечерта, особено след вечеря и свързаното с това повишаване на глюкозата, плодът е най-активен. Ако броят на движенията на плода е по-малък от 10 пъти за 2 часа, това трябва да се разглежда като знак за нарушение на състоянието му и да се извършат допълнителни изследвания.

6. Феталните движения може да са малко болезнени

Понякога движенията на бебето нараняват бъдещата майка. В този случай тя трябва да промени позицията на тялото си (да лежи от другата страна, да ходи и т.н.). След това дискомфортът трябва да изчезне. Ако дълго време, в продължение на няколко часа, движенията на плода остават болезнени, бъдещата майка определено трябва да информира лекаря за това, тъй като това може да е признак за проблеми по време на бременност (например с олигохидрамнион). В допълнение, повечето бъдещи майки отбелязват известна болезненост в хипохондриума, особено през третия триместър на бременността? - и това не е отклонение от нормата, тъй като матката се е повишила достатъчно високо, за да може бебето да достигне вече в тези области.

7. Умно бебе: защо движенията на плода са твърде активни?

Бебето може да се движи твърде активно, както вече споменахме, когато емоционалното състояние на бъдещата майка се промени, освен това по този начин той може да реагира на външни шумове (от около 20-та седмица на бременността, когато слуховият апарат се формира и костите в него започват да вкостеняват, за да провеждат звук ). Следователно, ако бъдещата майка дойде в апартамент, в който текат ремонти, или гледа филм със силни шумови ефекти в кино, тогава най-вероятно ще почувства доста чести шокове в корема си..

8. Какъв е изразът на кислородното гладуване на плода?

Широко разпространено е схващането, че повишената активност на плода е признак на недостиг на кислород, но това не винаги е така. Всъщност в началните етапи на феталната хипоксия се отбелязва неспокойното поведение на бебето, което се състои в честотата и засилването на движенията му. Въпреки това, при продължителна или нарастваща липса на кислород, движенията на малкия човек отслабват или дори могат да спрат напълно. Следователно безпокойството трябва да бъде причинено от редки (по-малко от 10 на ден), слаби движения на плода (особено след 30 седмици) или повишена активност след „тих период“, което изисква спешна консултация с лекар. Ако лекарят подозира, че нещо не е наред, той ще изпрати бъдещата майка на ултразвук или CTG (кардиотокография), с които можете да разберете защо бебето се държи по този начин. И ако е необходимо, лекарят ще предпише лечение за нормализиране на плода.

Много е важно да слушате усещанията в корема си и да забележите колко често и интензивно се движи бебето. След това можете да усетите промените в характера на движенията му и да се консултирате с лекар навреме, за да сте сигурни, че всичко е в ред с бебето..

9. Малкият "космонавт" винаги е в движение

На 20-та седмица от бременността плодът прави около 200? Движения на ден, а в периода между 28-ма и 32-ра седмица дневното им количество достига 600. Естествено, бъдещата майка не усеща всички движения на бебето, а само малка част от тях. Така че, след 28 седмици, честотата на движение на плода, според усещанията на жената, е от 4 до 8 пъти на час, с изключение на периодите на сън (3-4 часа подред). През третия триместър бременната жена може да забележи, че бебето й има определени цикли на сън и събуждане. Децата обикновено са най-активни от 19 ч. До 4 ч. Сутринта, а периодът на „почивка“ идва по-често от 4 до 9 ч. Сутринта.

Първите признаци на движение на бебето

Може би най-вълнуващите усещания по време на бременност са причинени от първите движения на бебето в корема на бъдещата майка. Кога и как една жена усеща движенията на бебето и в какви случаи „поведението“ на плода може да се превърне в аларма? Първите ясни движения на плода, като правило, се усещат от жените по-близо до втората половина на бременността и многородните хора ги усещат по-рано от майките, които очакват първото си дете.

Това се дължи на факта, че родилите жени вече знаят какви са тези усещания, а жените, които са бременни за първи път, могат първо да объркат движенията на плода, докато те все още не са достатъчно интензивни, с чревна перисталтика, образуване на газове в корема или мускулни контракции. Освен това при повторно бременни жени предната коремна стена е по-опъната и чувствителна. Дебелите жени усещат движенията на плода малко по-късно от слабите жени. Научете повече за движенията на плода в корема на майката в статията на тема „Първите признаци на движение на бебето“.

И така, по време на първата бременност жените усещат първите движения на плода, като правило, между 18 и 22 седмици (обикновено през 1-ва седмица), а многородените жени могат да усетят движенията на нероденото бебе от 16 седмици. Когато бъдещите майки започнат да усещат движенията на своите бебета, те имат много въпроси и съмнения: колко често трябва да се движи бебето? Достатъчно енергично ли се движи? Трябва да се помни, че всяко бебе е индивидуално и се развива със свое собствено темпо, а нормите по отношение на движенията на плода имат доста широк диапазон.

Първо тримесечие. През първия триместър на бременността настъпва най-интензивният растеж на нероденото дете. Отначало група клетки бързо се делят, растат и се развиват в ембрион, който се прикрепя към стената на матката и започва да расте, защитен от околоплодната течност, мембраните и мускулната стена на матката. Още от 7-8 седмици, по време на ултразвуково изследване, е възможно да се запише как се движат крайниците на ембриона. Това е така, защото нервната му система вече е достатъчно зряла, за да провежда нервни импулси към мускулите. По това време ембрионът се движи хаотично и неговите движения, изглежда, са лишени от каквото и да е значение. И, разбира се, все още е твърде малък, а движенията са твърде слаби, за да ги усетим. Втори триместър. Към 14-15 седмица от бременността плодът вече е пораснал и крайниците му са напълно диференцирани (те са придобили познатата ни форма и форма на ръце и крака), движенията са станали интензивни и активни. През този период бебето плава свободно в околоплодните води и се отблъсква от стените на матката. Разбира се, той все още е много малък, така че тези отблъсквания са слаби и бъдещата майка все още не ги чувства..

Към 18-20 седмици плодът расте и движенията му стават по-забележими. Бременните жени описват тези леки първи докосвания като „пърхане на пеперуди“, „плуване на риби“. С нарастването на плода усещанията стават по-отчетливи и до 20-22 седмици, като правило, всички бременни жени ясно усещат движенията на бебето си. През втория триместър бъдещите майки могат да усетят „тръпването“ на бебето в различни части на корема, тъй като то все още не е заело определена позиция в матката и все още има достатъчно място за него да се преобърне и да се завърти във всички посоки. Какво правят децата, докато са в утробата на майката? Според наблюденията, извършени по време на ултразвуково изследване, неродените бебета имат много различни дейности: те пият околоплодна течност (с ултразвук можете да видите как едновременно се движи долната челюст), завъртат главата, извиват се с крака, могат да хванат краката с дръжки, да докоснат и да хванат пъпната връв. С увеличаване на периода на бременност бебето расте и става по-силно. Леките трепери вече се заменят със силни „ритници“ и когато бебето се преобърне вътре в матката, отвън се забелязва как стомахът променя своята конфигурация. В същото време майката може да се изправи пред факта, че бебето й "хълца". В същото време жената усеща как детето трепва на равни интервали. Хълцащите движения са свързани с факта, че плодът интензивно поглъща околоплодната течност и диафрагмата му започва активно да се свива. Такива движения на диафрагмата са рефлексен опит за изтласкване на течността навън. Това е напълно безопасно и нормално. Липсата на "хълцане" също е вариант на нормата.

До началото на третия триместър плодът може свободно да се преобръща и да се върти и до 30-32 седмици заема постоянно положение в маточната кухина. В повечето случаи се намира с главата надолу. Това се нарича главна форма. Ако бебето е поставено надолу с краката или задните части, тогава това се нарича седалищно предлежание на плода. При цефалична презентация активните движения са осезаеми в горната част на корема, а при тазовата презентация, напротив, се усещат в долните части. През третия триместър бременната жена може също да забележи, че бебето й има определени цикли на сън и събуждане. Бъдещата майка вече знае при коя позиция на тялото бебето е по-удобно, защото когато майката е в положение, неудобно за детето, то определено ще ви уведоми за това с интензивни интензивни движения. Когато бременна жена лежи по гръб, матката оказва натиск върху кръвоносните съдове, по-специално тези, които пренасят кислородна кръв в матката и към плода. Когато те бъдат изцедени, притока на кръв се забавя, като по този начин плодът започва да изпитва лек недостиг на кислород, на който реагира с бурни движения. По-близо до раждането движенията се усещат главно в областта, където са разположени крайниците на бебето, най-често в десния хипохондриум (тъй като в преобладаващото мнозинство плодът е разположен с главата надолу и обратно вляво). Подобни трусове могат дори да навредят на бъдещата майка. Ако обаче се наведете леко напред, тогава бебето ще спре да натиска толкова силно. Това може да се обясни с факта, че в това положение притокът на кръв се подобрява, плодът получава повече кислород и той "се успокоява".

Малко преди началото на раждането, главата на бебето (или задните части, ако плодът е в седалищно положение) се притиска към входа на малкия таз. Отстрани изглежда така, сякаш коремът е "потънал". Бременните жени отбелязват, че преди раждането двигателната активност на плода намалява, Това се обяснява с факта, че в самия край на бременността плодът вече е толкова голям, че няма достатъчно място за активни движения и сякаш се "успокоява". Някои бъдещи майки, напротив, отбелязват увеличаване на двигателната активност на плода, тъй като някои бебета, напротив, реагират на механично ограничение на двигателната активност с по-насилствен характер на движенията.

Колко често се движи бебето?

Характерът на двигателната активност на плода е един вид „сензор“ за хода на бременността. По това колко интензивно и често се усещат движенията, може косвено да се прецени дали бременността напредва добре и как се чувства бебето. Приблизително до 2-рата седмица, докато плодът е все още доста малък, бъдещата майка може да маркира дълги интервали (до един ден) между епизодите на фетални движения. Това не означава, че бебето не се движи толкова дълго. Просто жената може да не забележи някои движения, тъй като плодът все още не е достатъчно силен, а бъдещата майка не се е научила достатъчно, за да разпознава движенията на детето си. Но от 26-28 седмици се смята, че плодът трябва да се движи 10 пъти през всеки два до три часа..

Акушерите-гинеколози са разработили специален „календар на движенията на плода“. През деня жената брои колко пъти се е движило бебето й и записва времето, когато се е случило всяко десето движение. Ако бременната жена смята, че детето се е успокоило, е необходимо да заемете удобна поза, да се отпуснете, да хапнете нещо (смята се, че след хранене двигателната активност на плода се увеличава) и в рамките на два часа да отбележите колко пъти бебето се е движило през това време. Ако има 5-10 движения, тогава няма какво да се притеснявате: всичко е наред с детето. Ако майката не усеща движенията на бебето в продължение на 2 часа, тя трябва да ходи или да се качва нагоре и надолу по стълбите и след това да легне тихо. Като правило тези дейности помагат за активиране на плода и движенията ще се възобновят. Ако това не се случи, трябва да се консултирате с лекар през следващите 2-3 часа. Характерът на движенията е отражение на функционалното състояние на плода, така че трябва да ги слушате. Ако бъдещата майка е забелязала, че през последните дни детето е започнало да се движи по-малко, трябва също да се консултирате с лекар, за да проверите как се чувства бебето..

Към третия триместър на бременността, бъдещите майки, като правило, вече добре познават естеството на движенията на децата си и могат да забележат всякакви промени в „поведението“ на бебетата. За повечето жени насилственото, твърде активно движение е тревожен знак. Повишеното физическо натоварване обаче не е патология и най-често се свързва с неудобното положение на бъдещата майка, когато временно се подава по-малко кислород към плода поради намаляване на притока на кръв. Известно е, че когато бременна жена лежи по гръб или седи силно облегната назад, плодът започва да се движи по-активно от обикновено. Това се дължи на факта, че бременната матка притиска кръвоносните съдове, които по-специално пренасят кръв към матката и плацентата. При изцеждането им кръвта тече към плода през пъпната връв в по-малък обем, в резултат на което той усеща липса на кислород и започва да се движи по-активно. Ако промените положението на тялото, например, седнете с наклон напред или легнете настрани, тогава притока на кръв ще се възстанови и плодът ще се движи с обичайната си активност.

Кога да се притеснявате?

Страшен и тревожен показател е намаляването на физическата активност или изчезването на движенията на детето. Това предполага, че плодът вече страда от хипоксия, тоест от липса на кислород. Ако забележите, че бебето ви е започнало да се движи по-рядко или не усещате движенията му повече от 6 часа, тогава трябва незабавно да се консултирате с акушер-гинеколог. Ако не е възможно да посетите лекар на амбулаторна среща, можете да се обадите на линейка. На първо място, лекарят ще слуша сърдечния ритъм на плода, използвайки акушерски стетоскоп, обикновено той трябва да бъде 120-160 удара в минута (средно 136-140 удара в минута). Дори ако по време на нормална аускултация (прослушване) сърдечната честота на плода се определя в нормални граници, е необходимо да се извърши друга процедура - кардиотокографско изследване (CTG). CTG е метод, който ви позволява да оцените сърдечния ритъм на плода и неговото функционално състояние, да проверите дали бебето страда от хипоксия (липса на кислород). По време на изследването към предната коремна стена на гърба на детето е прикрепен специален сензор с ремъци в приблизителна проекция на сърцето му. Този сензор открива кривата на сърдечния ритъм на плода. Успоредно с това бременната жена държи в ръката си специален бутон, който трябва да се натисне, когато усети движението на плода. Това се показва на графиката със специални етикети. При нормални условия, в отговор на движение, сърдечната честота на плода започва да се увеличава: това се нарича "моторно-сърдечен рефлекс". Този рефлекс се появява след 30-32 седмици, следователно CTG преди този период не е достатъчно информативен.

CTG се извършва в продължение на 30 минути. Ако през това време не е регистрирано нито едно повишаване на сърдечната честота в отговор на движения, лекарят моли бременната жена да ходи известно време или няколко пъти, за да се изкачи по стълбите и след това прави още един запис. Ако миокардните комплекси не са се появили, това косвено показва фетална хипоксия (липса на кислород). В този случай, а също и ако бебето започне да се движи зле в период до 30-32 седмици, лекарят ще предпише доплер изследване. По време на този тест лекарят измерва скоростта на притока на кръв в съдовете на пъпната връв и в някои съдове на плода. Въз основа на тези данни може също да се определи дали плодът страда от хипоксия..

Когато се открият признаци на фетална хипоксия, акушерската тактика се определя от тежестта на хипоксията. Ако признаците на хипоксия са незначителни и не са изразени, тогава на бременната жена се показва наблюдение, CTG и доплерометрия и оценка на техните резултати в динамика, както и назначаването на лекарства, които подобряват кръвообращението и снабдяването на плода с кислород и хранителни вещества. С увеличаване на признаците на хипоксия, както и при наличие на изразени признаци на хипоксия, трябва да се извърши незабавно раждане, тъй като понастоящем няма ефективна лекарствена терапия, насочена към елиминиране на феталната хипоксия. Дали това е цезарово сечение или вагинално раждане зависи от много фактори. Сред тях са състоянието на майката, готовността на родовия канал, продължителността на бременността и редица други фактори. Това решение се взема от гинеколога индивидуално във всеки отделен случай. По този начин всяка жена трябва да се вслушва в движенията на детето си. Ако има някакво съмнение относно благосъстоянието на плода, не трябва да се отлага посещението при лекар, тъй като навременното посещение на акушер-гинеколог може да предотврати отрицателни резултати от бременността. Сега знаете кои са първите признаци на бебе, което се движи в утробата..

Първите движения на плода по време на бременност

Заедно с майчинството в живота на жената идват много радост и много тревожност. Грижовните бъдещи майки внимателно изучават специална литература, консултират се с лекари, които вече са родили приятелки и понякога знаят много повече за бременността, отколкото лекуващият ги лекар. Но все пак „напредналите“ бъдещи майки имат много въпроси.

Едно от най-изгарящите може да се нарече движение на плода по време на бременност. Кога ще бъде? Първият, най-очакваният и запомнящ се. Чувства ли се добре, може ли да се обърка с друга двигателна активност на детето, колко често се движи бебето през целия ден, има ли скорост на движенията, как да се преброи броят им, колко седмици ще бъде първото плахо движение в утробата по време на първата и следващите бременности и т.н.... За тези важни нюанси ще говорим в нашата статия..

От колко време вече се усещат движенията на бебето??

Научно доказано е, че бебето започва да се движи много преди майката да започне да го усеща. Още на 7-8 седмица от бременността детето се движи, но движенията му по това време са по-скоро хаотични, отколкото оправдани от някои убедителни причини. Освен това самото бебе все още е толкова малко, че дори най-силните сътресения изобщо не се усещат от бъдещата майка..

До 15-та седмица от бременността движенията на бебето в корема стават по-осъзнати и могат да бъдат причинени по някаква причина. Но дори по това време е много, много рядко бременна жена да усеща движение на плода. Лекарите дори смятат всички подобни „движения“ в такива периоди на бременността за въображаеми и ги определят като жизненоважни процеси на чревния тракт на жената, а не като двигателна активност на детето.

За да определите по кое време започва съзнателното движение на плода, трябва да вземете предвид много фактори:

 • физиката на бременната жена (колкото по-грациозна е, толкова по-рано тя може да почувства двигателната активност на бебето);
 • какъв вид раждане ще има бременната жена (по време на първата бременност първото движение се усеща много по-късно, отколкото по време на следващите);
 • индивидуални характеристики на развитието на плода;
 • начина на живот на бъдещата майка;
 • емоционална връзка между майка и бебе.

Как да разберем, че това е движение на плода, а не хълцане?

Въпросът може да изглежда смешен, но всъщност бебето в корема на майката може да произвежда всякакви движения и това не винаги е първото движение, което цялото семейство чака..

Според описанията на опитни майки, движението на плода в корема може да наподобява:

 • клапа на пеперудени крила;
 • плавно движение на рибата;
 • гъделичкане с пера;
 • лек ритник или тласък;
 • "Gurgle" или "gurgle";
 • нежно поглаждане.

Всички бременни жени по свой начин усещат и описват движенията на бебето в стомаха. Някои са прозаични, други са по-поетични, но за всеки това е жизненоважен момент. В крайна сметка, ако до 24-та седмица на бременността жената не усети движенията на бебето, тя трябва да информира лекаря си за това.

Разбира се, при редовни прегледи лекарят трябва да изслушва сърдечния ритъм на бебето и да разбере, без сложни анализи и изследвания, дали всичко е в ред с бебето, но липсата на движение в по-късните етапи трябва да алармира бъдещата майка. Това може да е причина, например, за фетална хипоксия. Само бърз, професионален отговор на лекарите и навременно висококачествено лечение могат да премахнат заплахата за живота на детето.

Има ли смущения?

На 20-24 седмица бременната жена може самостоятелно да наблюдава състоянието на детето чрез неговата двигателна активност и, използвайки няколко добре доказани техники, ежедневно да брои броя на феталните движения.

Това са такива добре познати методи като:

 • Пиърсън;
 • Кардиф;
 • Садовски.

Разликата в тези методи е само във времевите интервали на изчислението. Според Пиърсън мама брои броя на движенията от 9 до 21 часа. В Кардиф - в рамките на 12 часа, започвайки във всеки час, а в Садовски - от седем до единадесет вечерта. Десет движения на час се считат за нормални. Ако са малко по-малко или повече от тях, няма причина за безпокойство. Два или три часа без разбъркване не са причина за тревога. Хлапето може просто да заспи и да бъде в състояние на пълно спокойствие. Ако няма активност през деня, бъдещата майка трябва да потърси спешна медицинска помощ.

Защо едното дете се движи често, а другото не?

Такива въпроси си задават майки както на твърде пасивни, така и на твърде активни бебета. Огромен брой различни показатели влияят върху двигателната активност на детето. Следователно няма еднозначен отговор на този риторичен въпрос, но има няколко твърдения, които показват, че движението на плода пряко зависи от:

 • физическото и психическото състояние на майката;
 • време на деня или нощта;
 • хранене, ежедневие и начин на живот на жената;
 • околната среда;
 • професия;
 • пози на бременна жена;
 • нивото на чувствителност на жената и емоционалната връзка между бебето и майката.

Ако се притеснявате да не почувствате първото раздвижване на бебето, просто спрете да се притеснявате за това. Майка в състояние на постоянен стрес, съзнателна и несъзнавана тревожност, лошо здраве и депресивно настроение е причина детето да се "скрие" и да не проявява никаква активност, изчаквайки ситуацията да се подобри.

Говорете с нероденото си дете, правете с него любимите си неща, посещавайте приятели, разхождайте се на чист въздух, радвайте се на живота и детето ви рано или късно ще реагира на желанието ви да го почувствате в утробата си. Ще започне такава дългоочаквана дейност на вашето любимо бъдещо дете!

Нека този ден да бъде един от най-щастливите в живота ви! Лесна за вас бременност и приятни "движения"!

Разбъркване на плода по време на бременност: научете се да разбирате вашето бебе

Бъдещите майки са много притеснени и се страхуват да пропуснат първото движение на плода по време на бременност. Сладките шокове обаче са не само приятно усещане за единство с малкото им чудо, но и точен индикатор за правилното развитие и благосъстояние на бебето. Дори в корема бебето може съвсем ясно да обясни на майка си какво иска. Какви движения показват дискомфорт и кога трябва да бягате в болницата? Как правилно да следите активността на плода?

Когато хлапето се научи да се движи?

Бебето започва да се движи много по-рано от момента, в който мама усеща първите сътресения.

Мускулната дейност се проявява много преди формирането на нервната система, скелета и други органи. Още на 21-ия ден от бременността бие малко сърце. До началото на 9-та седмица се формира нервната система, появяват се първите рефлекси. На деветата седмица бебето поглъща околоплодни води, което всъщност вече е доста сложно движение.

От училищните уроци по биология е известно, че мускулатурата на човешкото лице се състои от няколко дузини мускули. Той може да хълца. На 10-та седмица малко чудо е в състояние самостоятелно да промени траекторията на своето движение, но все още е незабелязано от майката. На 16-ата седмица на развитие бебето е в състояние да различава звуците и да реагира на тях. Различава се по интонация, усеща настроението на майката. Седмица по-късно той отваря и затваря очи, мига.

На 18-та седмица малкият човек вече знае много:

 • пръстите на пъпната връв с малки ръце,
 • стиска и разтваря юмруци,
 • докосва главата,
 • променя позицията на тялото.

На кой етап от бременността бебетата се учат да манипулират майка си и да създават комфорт сами?

По време на изследванията някои покривали лицата си с химикалки, когато чували неприятни или силни звуци.

В ранните етапи се формира концепцията за комфорт и идва разбирането, че тя е способна да влияе върху интензивността на външните стимули. Трохата ще накара майката да се преобърне от гърба на една страна със силни тръпки или да й напомни, че е важно да запази спокойствие, когато бременната жена се изнерви.

Движението е единственият начин да общувате с майка си, да съобщавате чувствата си. По характера и интензивността на движенията на майката и лекарите те преценяват състоянието на бебето.

Как да разпознаем първия поздрав на вашето бебе?

От деня, когато бебето за първи път рита корема на майка си, жените възприемат плода като дете, чувстват се като бъдеща майка в пълна мярка. Това твърдят психолозите.

Майките се страхуват да пропуснат първите движения на плода по време на първата бременност, защото не знаят как изглеждат. Но по-късно те казват: “. не може да се бърка с нищо, незабравимо е ".

Често бременните жени описват чувствата си по следния начин:

 • въздушен мехур се е издигнал на повърхността;
 • рибата стартира;
 • пеперуда в затворени длани се опитва да излети;
 • топката се търкулна.

В допълнение към красивите поетични сравнения, жените най-вече приписват сходството на първите движения на бебето с банално метеоризъм. Тъй като по време на бременността храносмилателната система „живее по свои правила“ и често „радва с изненади“, майките могат да пропуснат първите колебливи треперения на трохите, като ги объркат с чревна перисталтика.

Можете да усетите бебето си дори на 13-та седмица. Когато казват, че всяка бременност е различна, ние говорим за всички процеси. Лекарите насочват вниманието на майките към периода от 16-22 седмици на бременността, когато трябва внимателно да слушате бебето.

20-22 седмици е периодът, когато движенията на бебето стават по-подредени и наподобяват новородено. За 30 минути мъж на пет месеца е в състояние да направи 20-60 различни движения. И ако вземете предвид, че бебето също е пораснало, тогава е невъзможно да пропуснете шейковете или да объркате с нещо. По това време движенията стават отчетливи и първородните майки не трябва да се страхуват, че няма да могат да ги разпознаят..

Важно! Ако бебето не се почувства на 22 гестационна седмица, трябва да посетите лекар.

Кога започва периодът на осезаемо разклащане?

Започвайки от 24 седмици, детето непрекъснато общува с майката по единствения достъпен за него начин - движението. Бременната жена се научава да разбира бебето още преди да се роди. По "поведението" на трохите можете да съдите много.

Малкият човек отчита радост, безпокойство, благополучие, дискомфорт, дори темперамента си. И той също така ще може да "поздрави" с татко и близки, които го очакват с нетърпение. На 6 месец се усеща движение по повърхността на корема.

Движението на плода е невероятно приятно за усещане, особено по време на първата бременност и дори най-простият и сигурен начин за самодиагностика. Чрез намаляване или увеличаване на активността на бебето, майката трябва да прецени състоянието му и да информира навреме лекаря.

Важно! Липсата на движение в продължение на 12 часа е неприемливо. Степента на активност за шестмесечен плод е 10-15 движения в час, с интервали от 3-4 часа, когато бебето спи.

Прекомерната активност може да показва дискомфорт. По този начин детето моли майката да седне или да легне по-удобно, или обратно, да се разходи. Когато жената лежи по гръб, плодът изстисква големи вени и получава по-малко кислород. Впоследствие майката може да почувства интензивно треперене. Същият ефект може да се наблюдава, ако седите дълго време в положение "с кръстосани крака"..

Достатъчно е да се преобърнете настрани или да седнете по по-подходящ начин за бременност: на ръба на стол, леко раздалечени крака, така че коремчето да се настани удобно. Когато мама седи дълго време на компютъра или на път, трябва да правите почивки и лесна за изпълнение гимнастика, да спирате и да слизате по-често от колата. В противен случай раздразнителните ритници няма да ви накарат да чакате дълго..

Обикновено се успокоява след известно време след премахване на досадния фактор. Но ако детето барабани неуморно в продължение на няколко часа или дни, движенията доставят болка на бременната жена, това не трябва да се толерира. Лекарят може по-точно да определи причината за неспокойното поведение.

Fidget е максимално мобилен за периода от 24-32 седмици. Освен това честотата на движенията намалява, но силата остава същата или се увеличава. 25-та седмица от бременността е времето, когато тялото е напълно оформено и сега остава само да расте. Това означава, че коремната къща е все по-близо и по-близо. Когато коремът падне и бебето се вкара в родовия канал с главата, става напълно неудобно да се движи. Оказва се само за разтягане на ръцете или краката.

Много майки отбелязват, че преди раждането бебето напълно се успокоява и се подготвя за раждане. Но има и по-темпераментни, които реагират бурно на ограниченията на свободата на движение..

Важно! В по-късните етапи движението на детето може да причини дискомфорт и дори болка. Най-често в хипохондриума. Не е страшно - просто е много тясно за бебето.

Защо майките усещат бебетата си по различно време?

Първородните майки просто се измъчват с въпроса: кога можете да почувствате съкровените трусове? Има няколко фактора, които влияят върху чувствителността на майката:

 1. тегло - майката ще почувства по-рано тръпки на голямо дете;
 2. индивидуална чувствителност;
 3. конституция на майчиното тяло - слабите майки усещат движение по-рано от тези, които интензивно напълняват;
 4. проблеми с червата;
 5. обем на околоплодната течност.

Нека усещанията на бременните жени далеч не са еднозначни, но всички деца започват да се движат активно и подредено от 16-18 седмици. Преди това всички движения са по-скоро като рефлекторно хаотично свиване на мускулите.

Важно! Късното движение не винаги е признак на отклонение. Това често е резултат от грешки при изчисляване на гестационната възраст. При удължен цикъл разликата между акушерските и реалните условия може да бъде 1-3 седмици. Но няма да навреди да играете на сигурно място и да отидете на лекар още веднъж..

Каква е разликата между мърдане по време на втора бременност?

За втори път или по време на третата бременност, майката усеща бебето си 1-3 седмици по-рано, което е единствената разлика. Първо, това е свързано с опита. Жена компетентно вече няма да бърка дългоочакваните трусове с нищо друго.

На второ място, тази чувствителност е свързана и с матката, която не се е върнала напълно в първоначалното си състояние след раждането на по-голямото дете. Коремните мускули стават по-слаби, така че коремът се вижда много по-рано.

Ако движение се усеща само в долната част на корема

По местоположението на тласъците майката може да определи местоположението на бебето в корема. Ако се наблюдава движение над пъпа, тогава детето е в правилната позиция с главата надолу. Но движението в долната част на корема говори в полза на седалищното предлежание, тоест с краката или задните части надолу.

Но не се притеснявайте. Преди 32 седмици има голям шанс бебето да се преобърне само. В медицинската практика има случаи, когато бебетата заемат правилната позиция няколко дни преди раждането. Лекарят също може да помогне на бебето да се преобърне. Но дори и да е упорит и да не иска да чака раждането с наведена глава, то при съвременната медицина резултатът от раждането във всеки случай ще бъде положителен..

Ситуацията е по-сложна при напречното представяне. Детето е в легнало положение, тоест краката и главата са отстрани, а рамото е обърнато към родовия канал. В такава ситуация естественото раждане е изключено. Бебето се ражда чрез цезарово сечение. Не е нужно обаче да се притеснявате: напречното представяне е много рядко явление..

Намаленият тонус на мускулите на матката и корема също води до движение в долната част на корема. Понякога това е придружено от дискомфорт в перинеалната област. Най-често се наблюдава при майки с втора бременност и повече.

Миома или миома на матката правят свои корекции в бременността, тъй като пречат на бебето в стегнат корем. И ако главата няма достатъчно място до неоплазмата, тогава ще има крака.

Високата вода позволява на бебето непрекъснато да се преобръща и за лекарите е трудно да предскажат как точно ще се роди бебето. Но майката, като мърда, ще разбере в каква позиция е бебето.

Недостатъчното количество околоплодна течност, напротив, ограничава движението и бебето може да няма време да заеме правилната позиция.

Как да разберем бебе?

Има няколко метода за отчитане броя на движенията на бебето, които се основават на принципа „брои до десет“. Различават се само терминът и предметът на изследването. Най-известните са:

 1. Md Pearson;
 2. MD Кардиф;
 3. Тест на Садовски;
 4. британски тест.

Най-често се използват първите три техники. Методологията на Д. Пиърсън се основава на поддържане на специален календар на движенията, започващ от 28-та седмица. Мама слуша космите от 9:00 до 21:00. Времето на десетото движение се записва в календара.

 1. фиксираме времето на първото разбъркване;
 2. разглеждат се движения от всякакво естество, различни от хълцане: разтърсвания, ролки, преврат;
 1. се въвежда времето на 10-то разбъркване.

Какво показват резултатите:

 • двадесетминутен интервал между първата и 10-та перкусия сигнализира за правилното развитие на трохите;
 • продължителността на проучването от 30-40 минути също е приемлива, може би бебето е почивало или има спокоен характер;
 • когато мине час или повече от началото на броенето до 10-то движение, мама не бива да се колебае да отиде на лекар.

За метода на Кардиф може да се използва същата таблица. В този случай ключовата точка е скоростта на движение в същите времеви рамки 9: 00-21: 00. С други думи, ако през определените 12 часа трохата е напомнила за себе си поне 10 пъти, което означава, че всичко е наред. Когато майката не успее да преброи необходимия брой трусове, това означава, че бебето е зле..

Методът на Садовски наблюдава реакцията на бебето към храненията на майката. Бременната жена трябва да слуша движения в рамките на един час след хранене. Ако успеете да преброите 4 или повече, значи всичко е наред.

Ако реакцията е слаба, трябва да повторите изследването след следващото хранене.

Важно! Отклонение от 1,5 пъти от нормата в една или друга посока показва проблеми със здравето на бебето.

Силното движение на бебето често сигнализира за хипоксия. В занемарено състояние прекомерната активност се заменя с бавни безизразни движения.

За навременна диагностика се извършват ултразвук и CTG (кардиотокография). CTG ви позволява да оцените сърдечния ритъм на бебето и да поставите правилната диагноза. Изследването продължава около 30 минути, през които майката записва всички движения на детето с помощта на специален сензор. По време на шофиране честотата трябва да се увеличи с 15-20 удара.

Важно! Сърдечният ритъм на вашето бебе не трябва да бъде монотонен. Пулсът варира от 120 до 160 удара в минута.

Хипоксията се доказва от:

 • 60-90 удара в минута;
 • монотонен сърдечен ритъм;
 • липса на реакция на движение.

Незначителните отклонения от нормите се коригират чрез специална терапия, насочена към подобряване на притока на кръв в плацентата. Тежката хипоксия е индикация за незабавно цезарово сечение, ако времето позволява. Също така, на мама може да бъде предписана доплерометрия. CTG се препоръчва да се провежда веднъж седмично, започвайки от 28-та седмица на бременността.

Възможно ли е да накарате бебето да се движи или да се успокои?

Майките отбелязват, че бебето често се "движи", когато майката се опитва да легне или да заспи. Също така, бебето реагира след вкусна вечеря. Лекарите казват, че бебето има повече енергия за движение..

Бебетата се радват на нежното мърдане в корема, докато пазаруват или правят домакинска работа. През това време спят по-често. След раждането този навик се запазва дълго време. Много от тях трябва да бъдат приспивани дълго време, носени на ръце, люлеени в количка. И когато мама се опитва да легне, бебето, очевидно, става скучно и безинтересно.

За да разбъркате бебето, можете да хапнете нещо вкусно и да легнете да си починете. Или обратното, правете лека гимнастика, разходете се, слушайте музика и след това се отпуснете. Хлапето определено ще зарадва мама с приятелски ритник. Освен това, в покой, майката става по-чувствителна..

Комуникацията на татко с малко чудо също е важна. Докосването и гласът на таткото успокояват както бебето, така и майката след стреса или вълнението. И обратното, бебето ще иска да благодари на татко за комуникацията и галенето на корема.

Накрая

Паниката не е най-добрият съветник във всяка ситуация, особено когато носите любимо дете. На който и етап от бременността да е жената, навременното правилно решение и информираността по всички въпроси ще се отърват от повечето проблеми.