Каква ферментирала млечна смес да се дава на детето, решава педиатърът. Служители на онлайн магазин "Дъщери-синове" ще разкажат на родителите за свойствата на ферментиралите млечни смеси и асортимента от формулировки на пазара.

За какво са ферментиралите млека за кърмачета?

Ако майката има проблеми с кърменето, изобщо няма мляко или има много малко мляко, педиатърът подбира висококачествена кърма за новородено. Важен момент: не се опитвайте да намерите идеалната бебешка храна емпирично, не експериментирайте върху собственото си дете. Не пропускайте да се вслушате в съветите на Вашия лекар относно избора на смес.

Съвременните продукти са много разнообразни. Всички храни за кърмачета са разделени на три големи групи:

 • адаптиран;
 • лекарствен;
 • превантивна.

Ферментиралите млечни продукти принадлежат към група лечебни състави, които облекчават бебетата от запек, алергии, чести регургитации, дисбиоза, изкуствена анемия и други здравословни проблеми. Те могат да бъдат адаптирани и неадаптирани. Продуктите, пригодени за кисело мляко, са предназначени за хранене на деца от раждането. Най-добрата формула за ферментирало мляко за новородени е формула, която помага на вашето бебе да се отърве от проблемите.

Как работи най-добрата ферментирала млечна смес

Протеинът във ферментиралите млечни смеси е в сирене, поради което се усвоява лесно от организма. Най-добрата ферментирала млечна смес се различава по това, че се усвоява бързо и се абсорбира в червата. В дебелото черво продукт, съдържащ бифидобактерии, допринася за образуването на нормална микрофлора.

Ферментиралите млечни смеси активират чревните ензими и дейността на панкреаса. Те помагат за засилване на отделянето на жлъчката, улесняват храносмилането, укрепват имунната система, повишават защитните сили на организма. В допълнение, ферментиралите млечни форми осигуряват високо ниво на усвояване на желязо, калций, фосфор и магнезий от организма..

Интересно е

Тези ферментирали млечни продукти, в които има бифидобактерии и лактобацили - живи микроорганизми - се наричат ​​смеси с пробиотици. Всеки щам на бифидобактериите има свои собствени характеристики и обхват на действие. За получаване на продукти с пробиотични свойства се използват щамове с изразена функционална активност..

Разлика между ферментирали млечни смеси от различни марки

Всички смеси от този тип са сходни по това, че лечебният им ефект се дължи на действието на пробиотиците. Тези вещества допринасят за появата и растежа на здравословна микрофлора в червата. Много формулировки са специално разработени за бебета от раждането до 6 месеца. Това е най-трудният период на хранене.

Таблица 1. Ферментирали млечни смеси за деца от различни възрасти
Наименование на ферментиралата млечна смесПроизводителПрепоръки за употребаДетска възраст
Нутрилон 1 Ферментирало мляко
Нутрилон 2 Ферментирало мляко
Нутриция, ХоландияДа стимулира развитието на здравословна чревна микрофлора и да подобри храносмиланетоНутрилон 1 - от раждането;
Нутрилон 2 - от 6 месеца.
Ферментирала млечна смес "Агуша 1"
"Агуша 2" ферментирала млечна смес, последваща
АД "Фабрика за детски млечни продукти", РусияЗа усвояване на протеини и лактоза, подобряване на храносмилането, формиране на полезна чревна микрофлора"Агуша 1" - от раждането
"Агуша 2" - от 6 месеца.
Ферментирало мляко НутрилакНутритек, РусияЗа да предотвратите колики и запек, нормализирайте функцията на черватаПроектиран да се приема от раждането
Nan 1 Ферментирало мляко
Nan 2 Ферментирало мляко "
Нестле, ШвейцарияЗа защита срещу чревни инфекции, по-добро усвояване на протеини, калций, желязо и лактоза, нормализиране на микрофлоратаNan 1 - от раждането
Nan 2 - от 6 месеца
Similac Ферментирало млякоSimilac, Испания, ДанияЗа да предотвратите образуването на газове, премахнете коликите и диарията, подобрете полезната чревна микрофлораПроектиран да се приема от раждането

От този кратък анализ на смесите от най-известните марки следва, че педиатърът трябва да отговори на въпроса коя ферментирала млечна смес е по-добра, а майката трябва внимателно да следи как тялото на детето реагира на избрания продукт..

Много родители се интересуват дали е възможно през цялото време да се храни бебешка ферментирала млечна смес? Лекарите казват, че можете.

Мнение на педиатър

Ферментиралите млечни смеси се наричат ​​така, защото съдържат ферментирали млечни бактерии. Тези храни не влияят по никакъв начин на киселинността на стомаха. Това са балансирани формулировки, които помагат за нормализиране на храносмилането. Децата могат да се хранят постоянно с ферментирали млечни смеси.

заключения

Ферментиралите млечни смеси принадлежат към лекарствени продукти, поради което се препоръчва да бъдат включени в диетата, когато детето има чести регургитация, алергични реакции към конвенционални смеси, чревни колики. Ефективният ефект на ферментиралите млечни форми се наблюдава, когато микрофлората се възстановява след чревни инфекции, с тенденция на детето към диария или запек. Освен това е незаменим продукт при анемия: желязото от ферментирали млечни смеси се усвоява по-добре, отколкото от обикновеното.

Списък на най-добрите формули за ферментирало мляко за новородени, как и колко пъти на ден да се дават

Ферментирала млечна смес за новородени се храни на бебета със здравословни проблеми. Продуктът принадлежи към категорията "здравословна храна". С негова помощ се коригират недостатъците на изкуственото хранене..

Майките се стремят да хранят бебето с кърма. Но понякога възникват проблеми: ниска лактация, депресирани зърна, пукнатини. Трябва да преминем към изкуствено хранене.

Не всички трохи имат този процес безболезнено: започват проблеми със стомашно-чревния тракт. Те трябва да бъдат спешно адресирани. В този случай педиатрите предписват ферментирала млечна смес.

Състав и свойства

Често бебетата имат проблеми с храносмилането. Бебетата страдат от прекомерно образуване на газове, колики. Те са неспокойни, раздразнителни. Сънят е нарушен. Ферментиралите млечни смеси помагат за решаването на проблема.

Понякога кърмените бебета имат подобни проблеми. Незрелият храносмилателен тракт не може да се справи със стреса. В този случай педиатрите препоръчват да се замени едно или две хранения с млечнокисели продукти..

Бебето е в неблагоприятна епидемиологична ситуация или е претърпяло сериозно заболяване. Той се нуждае от сила, за да се възстанови или коригира. Млечнокиселите бактерии ще решат проблема.

Съставът на медицински продукт от тази категория от всеки производител включва на живо:

 • лактобацили (отговорни за ферментацията на мляко в стомаха на бебето);
 • бифидобактерии (осигуряват усвояването на киселини и витамини).

Освен това технолозите от различни компании допълват храненето с витамини, минерали, омега киселини. Някои добавят палмова киселина и нишесте. Тези формули са адаптирани за новородени.

Целите на храненето на новородено с ферментирала млечна смес:

 • отървете се от колики;
 • намаляване на обгазяването;
 • нормализира храносмилането;
 • създават благоприятна чревна микрофлора;
 • оправи стол;
 • укрепване на имунитета;
 • прехвърлете инфекциозно заболяване или се подложете на рехабилитация след него.

За да се постигне резултат, няколко хранения се заменят с медицинско хранене с ферментирало мляко. Честотата се определя от педиатър, наблюдаващ бебето.

Как се създава млечнокиселата храна

Технолозите разработват нови формулировки на храни за бебета на базата на кисело мляко. Важно е да поддържате бактериите живи за посочения срок на годност. Как протича процесът на приготвяне на сух продукт:

 • млякото е обезмаслено и ферментирало;
 • след достигане на необходимия брой микроорганизми, съставът се изсушава при ниска температура;
 • добавка с витамини, минерален комплекс, омега киселини;
 • добавете мазнини (някои производители добавят нишесте);
 • добавят се лактобацили и бифидобактерии;
 • крайният продукт е запечатан.

По време на производствения процес структурата на млечните протеини и мазнини се променя. Те се разграждат на малки, лесно смилаеми фракции. Част от млечната мазнина се заменя с растителна.

Видове ферментирали млечни смеси

Майките се интересуват от това какви видове лекарствени продукти съществуват. Производителите произвеждат:

 • адаптирани изцяло или частично;
 • за деца от раждането до шест месеца или от шест месеца до една година;
 • суха или течна.

Производителят на терапевтична храна е създал състава на Similaс за хранене на недоносени бебета.

Има неадаптирани ферментирали млечни смеси. Те включват бебешки кефир и кисело мляко. Такива продукти са неприемливи за бебето да яде, преди да достигне 8-10 месеца.

Изборът е достатъчно широк. Но не трябва да предписвате храна за бебето сами..

Показания за употребата на ферментирала млечна смес

Не трябва да въвеждате ферментиралата млечна смес в диетата на трохите, когато се появят еднократни проблеми със стомашно-чревния тракт. Това може да бъде решено чрез преминаване към друга марка..

Педиатърът наблюдава детето от момента на регистрацията. Той оценява състоянието си, следи развитието му. И само детският лекар има право да предписва медицинска храна за бебе.

Смес на основата на кисело мляко се въвежда в диетата, когато бебето:

 • страда от диспепсия;
 • има храносмилателно разстройство;
 • яде зле;
 • отказва да яде;
 • се разболя от остра чревна инфекция;
 • се нуждае от превантивни мерки за коригиране на храносмилането;
 • страда от чести запеци;
 • страда от колики;
 • има диагноза рахит;
 • страдащи от диария.

При честа регургитация въвеждането на ферментирала млечна смес се извършва с повишено внимание: киселинната среда на стомаха провокира оригване.

Важно е да запомните: медицинската храна на основата на кисело мляко не е хипоалергенен продукт. Когато сменяте храненето, следете за признаци на алергии.

Предимства на ферментиралите млечни смеси в сравнение с пресните

Понякога използването на хранителна терапия за бебета е въпрос на поддържане на здравето. Той осигурява правилното развитие и растеж на бебето. Обичайната адаптирана формулировка не предоставя такава възможност. Смес от кисело мляко:

 1. Подобрява чревната перисталтика. Бебето се отървава от болезнен запек.
 2. Ферментиралите млечни смеси са с ниско съдържание на лактоза. Това ви позволява по-активно да усвоявате лактозата по време на храносмилането. Тялото на трохите не е претоварено.
 3. Съдържащите се бактерии нормализират чревната флора на бебето. Броят на полезните микроорганизми се увеличава, патогенните - намаляват.
 4. Ниското съдържание на лактоза предотвратява болезнени колики.
 5. Млечнокиселите бактерии стимулират усвояването на желязото. Елементът избягва анемията.
 6. Смесите съдържат частично разграден протеин. Това намалява вероятността от алергии при бебето..

Млечнокиселите бактерии действат върху имунитета на детето. Отслабените деца бързо настигат връстниците си.

Коя смес е по-добре да изберете

Педиатърът предписва медицинско хранене на бебето. Той оценява състоянието на бебето, пренебрегване на проблема.

През кабинета на педиатъра преминават достатъчен брой бебета със здравословни проблеми. Той многократно е предписвал ферментирали млечни смеси и е правил свои оценки. Въз основа на собствения си опит, лекарят ще предпише смес.

Независимите центрове провеждат проучвания, за да идентифицират най-продаваните здравословни хранителни продукти. В списъка на най-добрите марки:

 • Nan;
 • Нутрилак;
 • Нутрилон;
 • Нутриция;
 • Similaс.

Според проучването най-популярните марки ферментирали млечни смеси са Nan и Nutrilon.

Бърз преглед на рейтинговите марки

Линията от най-добрите продукти за хранене на проблемни бебета трябва да бъде проучена. Всяко дете е различно. Перфектният продукт за други трохи може да не работи. Трябва да знаете предимствата и недостатъците на предлаганите марки.

Nan се характеризира със съответствието на pH на стомашната киселинност на кърмачетата. Храненето не вреди на детския организъм. Може да се използва за по-дълго време..

Нутрилон бързо изгражда здрава чревна флора. Но неговото рН е 6. А при бебетата рН не надвишава 4.9. Съдържа палмово масло и нишесте.

Nutrilak не съдържа нишесте и захароза. Отличава се с наличието на веществото лутеин. Тази добавка предпазва тялото на трохите от суровото ултравиолетово лъчение..

Similas привлича с широка гама. Продуктът е представен от следните видове: Simila от раждането до 6 месеца, Simila от шест месеца до една година, Simila за укрепване на имунитета при отслабени бебета до шест месеца, Simila за укрепване на имунитета от 6 месеца до една година, Simila за хранене на недоносени бебета. Продуктът не съдържа нишесте. Най-подходящ за кърма.

Течната храна на Agusha на основата на кисело мляко привлича с ниската си цена. Но педиатрите смятат, че продуктът е пренаситен с изкуствени добавки: концентриран млечен суроватъчен протеин, растителни масла. Тези компоненти претоварват тялото на бебето.

В аптеките има продукт на руски хранителни технолози - Bifilin. Предимството на ферментиралия млечен продукт е наличието на бактерии, способни да се размножават. Но тази храна не се препоръчва да се дава на бебета до шест месеца: тя има рН над 6,5.

Продукти с млечна киселина за деца: Адаптиран Biolact, Lactofidus, Soy Acidolact - имат всички необходими разрешителни. Тествани са в независими лаборатории. Но според проучването те не са включени в първите пет.

Как да готвя правилно

Всяка храна трябва да се приготвя съгласно правилата. Лечебните смеси изискват специално внимание от родителите. Как да процедираме:

 • обърнете внимание на срока на годност (използвайте адаптирано мляко преди изтичането му);
 • съдовете трябва да са стерилни;
 • внимателно проучете инструкциите на опаковката;
 • продуктът трябва да се приготви непосредствено преди хранене и в количеството, което се планира да се даде на бебето;
 • неизядената храна не трябва да се оставя до следващото хранене: трябва да се приготви нова порция;
 • течните смеси от кисело мляко трябва да се нагряват на водна баня или в електрическа нагревателна подложка до 35-40 градуса по Целзий;
 • сухите храни трябва да се разреждат с топла преварена или бутилирана вода.

Нарушаването на правилата за готвене ще убие живите бактерии: такава храна няма да донесе ползи.

Как да въведете правилно

Майките искат да спасят бебетата от проблеми веднъж завинаги. Но лекарствените смеси действат постепенно: незрелият детски храносмилателен тракт няма да приеме незабавна замяна на обичайната диета с ферментирала млечна смес.

Броят на храненията с терапевтична храна се определя от педиатър. Той решава колко пъти на ден и кога да дава формулировките. Храненето не върви едно след друго. Принципите на въвеждане на терапевтично хранене - умереност и постепенност.

Как да процедираме:

 1. Децата се нуждаят от спокоен сън. Новата храна може да бъде неудобна. Не трябва да храните децата си през нощта.
 2. Храненето трябва да се редува.
 3. Храненето трябва да се променя на етапи. През първия ден дайте 1/3 от нормата. Така че продължете 2-3 дни. След това дайте 2/3. Продължете 2-3 дни. След това заменете напълно храненето.
 4. Първо трябва да дадете ферментирала млечна смес, след това обичайната.
 5. Храната с кисело мляко не е хипоалергична: трябва постоянно да наблюдавате за възможни прояви на алергии. Когато се появят първите признаци, трябва да спрете да давате сместа.

Педиатрите съветват: при деца под една година млякото трябва да бъде първото и последното хранене.

Родителите се интересуват дали е възможно постоянно да се храни сместа. Лекарствената храна не трябва да се дава на бебето през цялото време. Той е предназначен да спаси бебето от проблеми или да помогне за възстановяване след заболяване. След това трябва да се върнете към обичайната си храна. При продължителна употреба киселинността на стомашния сок се променя. Храненето вреди на тялото на трохите.

Недостатъци на ферментирали млечни смеси

Всяка майка иска да отгледа здраво и силно дете. Тя се стреми да го освободи напълно от ранните му проблеми. Смесите на основата на кисело мляко са нейните верни помощници.

Но няма безвредни лекарства. Медицинското хранене има недостатъци:

 • смесите не са хипоалергенни;
 • провокират регургитация;
 • не обичат бебетата заради киселия вкус;
 • увеличаване на тежестта върху бъбреците и черния дроб;
 • неадаптирани продукти на основата на кисело мляко водят до подкисляване на кръвта (разрешено им е да се дават след 8 месеца).

Храненето на бебето с ферментирали млечни смеси трябва да се предписва само от педиатър. Мама трябва стриктно да спазва диетата и продължителността на лечението.

Ферментирали млечни смеси за бебета, как се дава. Най-добрите ферментирали млечни смеси

Дали да се дава ферментирала млечна смес на деца на възраст под 1 година, трябва да определи педиатърът, тъй като тази храна е в специално положение. Въпреки естествения си състав, той е терапевтичен агент - използва се за директни индикации. Това са нарушения на храносмилателните процеси и риск от развитие на различни патологии при бебета, причинени от липсата на полезна чревна микрофлора.

Състав и предназначение на смесите

Разликата между ферментиралите млечни смеси от традиционните пресни - специални микроорганизми в състава.

Храносмилателният тракт на кърмачетата е твърде слаб, за да потисне активността на патогенната микрофлора. Продуктите, получени чрез ферментация с щамове млечнокисели култури, спомагат за регулирането на количеството му, колонизират червата с полезни бактерии и осигуряват условия за тяхното оцеляване.

Ферментиралата млечна смес за новородени съдържа:

 • щамове ацидофилни лактобацили;
 • бифидобактерии.

Тези пробиотици са от съществено значение за разграждането на храната, нормалната функция на червата и формирането на защитни сили срещу инфекции. Те предотвратяват излишните газове, развитието на лошо храносмилане, спазми и подуване на корема..

За да се увеличи броят на полезните култури и да се подобрят метаболитните процеси, продуктите на повечето марки включват:

 • олигозахариди;
 • нуклеотиди;
 • лецитин;
 • холин.

Пребиотиците, аминокиселините и витамините стимулират производството на необходимите ензими, поддържат баланса на вътрешната микрофлора, участват в формирането на нервната система и имунитета.

Видове смеси

Не можете да храните бебета с обикновен кефир и кисело мляко, закупени в магазина. Разрешено им е да дават ферментирали млечни продукти с намалено съдържание на казеин, пригодени за деца.

На опаковката им има специална маркировка:

 • "0" или "pre" - адаптирано мляко за кърмачета;
 • "1" - продуктът е разрешен за деца под 6 месеца;
 • "2" - частично адаптирани формулировки за възраст от 6-12 месеца.

Според формата на освобождаване смесите се разграничават между сухи и готови за употреба. Течността не трябва да се разрежда с нищо, просто отворете опаковката. Срокът на годност на такива продукти не надвишава 3 дни. Удобно е да купувате сухи смеси за бъдеща употреба. Те запазват свойствата си за 1–3 месеца. Преди хранене такива формулировки се разреждат с топла вода..

Показания

Педиатрите съветват използването на ферментирали млечни смеси за кърмачета с:

 • инфекциозни патологии;
 • рахит;
 • липса или липса на лактаза;
 • храносмилателни разстройства: запек, диспепсия, колики, лош апетит;
 • намален имунитет;
 • чревна дисбиоза.

Лекарят може да препоръча хранене с ферментирало мляко, когато детето се подлага на антибиотично лечение. Тенденцията към диатеза не винаги е пряка индикация за въвеждането на такива смеси в диетата. В такива случаи често се предписват хипоалергенни продукти. При диария има както индикации, така и противопоказания за употребата на пробиотици. Необходими са резултати от лабораторни изследвания на чревна микрофлора.

Кога и как да се дава ферментирала млечна смес

Необходимо е храната да се сменя на етапи..

 1. През първите 2-3 дни редувайте редовно хранене, включително 30 ml всеки път, като добавите с мляко или прясна смес.
 2. През следващите дни можете да удвоите обема на ферментиралия млечен продукт - до 60 мл. Продължете да храните по този начин още 2-3 дни.
 3. Доведете порция ацетофилин или кефир до 90 mg. за всяка среща.
 4. Ако е необходимо, започнете да използвате нов фураж в останалите фуражи, като напълно замените стария продукт.

Допуска се загряване на ферментиралата млечна смес до + 36–38 ° С. По-горещата среда унищожава живите пробиотични щамове.

Не можете да оставите остатъците от готова храна от сух продукт следващия път. Винаги приготвяйте прясна партида.

Млечната киселина засилва регургитацията. Поради тази причина е комбинирано хранене за новородени. Пълният преход към ферментирали млечни смеси е разрешен на възраст над 3 месеца.

Превантивният и терапевтичен ефект става забележим след 2 месеца от коригираната диета. Продуктът е подходящ, ако бебето спре да страда от колики, запек, яде по-добре и напълнява, то е в добро настроение, няма нежелани реакции.

Причината за отмяна на сместа е повишена тревожност, лош сън, кожен обрив и разхлабени изпражнения. Необходима е допълнителна консултация с педиатър и избор на друг продукт.

Най-добрите ферментирали млечни смеси

Има богат асортимент от доказано адаптирани бебешки храни.

Ферментирали млечни смеси за бебета, списък:

 • Nan - швейцарска компания Nestle;
 • Нутрилон - холандска Нутриция;
 • Нутрилак - руски Нутритек;
 • Similac - датско-испанско съвместно производство;
 • Agusha е руски продукт.

От домашни ферментирали млечни смеси за малки деца, най-доброто, според рецензиите:

 • Соев ацидолакт;
 • Бифилин;
 • Biolact (повече в тази статия).

Нито цената, нито популярността на продукта могат да гарантират успешно храносмилане. Смесите се избират въз основа на индивидуалната чувствителност на тялото на детето. Не винаги е възможно да направите това от първия опит..

Как да изберем ферментирала млечна смес за новородени

Кой се нуждае от специална диета

Смесите с ферментирал млечен състав се класифицират като специални терапевтични и профилактични. Преди да купите такъв продукт, трябва да се консултирате с педиатър. Съставките се различават от стандартното изкуствено адаптирано мляко на прах.

Ферментирала млечна смес за новородени се предписва от педиатър

Характеристиките на смесите са както следва:

 • се правят с квас от бифидобактерии и лактобацили;
 • пробиотиците в състава служат като местообитание за полезните микроорганизми и ускоряват тяхното колонизиране в дебелото и тънките черва;
 • използваните бактериални култури са устойчиви на действието на външната среда и издържат на кратко нагряване до температурата на сместа.

Попадайки в храносмилателния тракт, бактериите произвеждат млечна киселина. Подкислява съдържанието на червата, ускорява перисталтиката. Следователно запекът изчезва след първата изпита бутилка. Трябва да се вслушате в препоръките на педиатрите, ако имате следните състояния или заболявания:

 • дефицит на лактаза;
 • диспепсия: ранно засищане, подуване на корема, обилно често оригване;
 • диария или запек;
 • недостатъчно наддаване на тегло с допълнителни признаци на патология;
 • появата на инфекциозни заболявания;
 • липса на апетит при бебето или пълното му отсъствие.

Най-често храната трябва да се сменя в случай на нарушения на изпражненията. Но младите майки трябва правилно да идентифицират запека и да интерпретират липсата на изпражнения. Тези, които кърмят, трябва да се справят с факта, че бебетата изхождат на всеки 2-3 дни. Ако в същото време детето не изпитва дискомфорт, няма подуване на корема и изпражненията се образуват, но не са сухи, това може да се счита за норма..

Някои жени се опитват да поставят на детето си клизма. Ако се получат малки зърна фекални вещества, подобни на извара, това показва пълно усвояване на хранителните вещества и липса на изпражнения. Следователно, ферментирали млечни смеси не са необходими..

При запек при деца от първата година от живота изпражненията не се появяват в продължение на 2 дни или повече. В същото време се появяват допълнителни симптоми:

 • чревни колики;
 • подуване на корема;
 • нарушения на съня;
 • нервна раздразнителност.

Адаптираното мляко на прах с пробиотици е необходимо за намаляване на неприятните симптоми. В някои случаи специалните смеси помагат да се справите с недостига на микроелементи и витамини. Нормалната чревна микрофлора помага за усвояването на желязото, произвежда витамини В, К, участва в метаболизма на калция и калциферола.

Смесите помагат за облекчаване на запек и колики

Разнообразие от ферментирали млечни смеси

Формула с мляко за новородени се продава в аптеката и магазина за бебешки храни. Те са представени в линия от различни производители, но имат приблизително еднаква класификация, като се ръководят от това, което можете да изберете желаната опция. Съставът на продукта е различен, поради което според степента на адаптация те се различават:

 • напълно адаптирана смес може да се използва при деца от първите дни на живота;
 • частично адаптиран - разрешен само от 7-8 месеца.

Много производители на кутията посочват възрастовата категория, за която се препоръчва сместа. Ако има номер 1, този състав може да се използва от първите дни от живота и до 6 месеца. Номер 2 означава, че това е най-добрата формула за бебета след 6 месеца.

Млечната смес може да се продава суха; преди употреба тя трябва да се разрежда с преварена топла вода. Има и готови течни смеси, които не изискват разреждане. Но те имат ограничен срок на годност, който не надвишава 2-3 дни..

Как да храня правилно формулата

Преди постоянно да въвеждате нова формула в диетата, е необходимо да предложите на детето малка порция, за да провери реакцията. Смеси с бифидобактерии и пробиотици могат да увеличат регургитацията, така че те рядко се предписват на деца под 3-месечна възраст като постоянна диета. Но е разрешено профилактично използване или замяна на 1-2 кърмачки или адаптирано мляко.

Как да организираме изкуствено или смесено хранене, педиатърът трябва да каже, в зависимост от симптомите и целите на лечението.

Режимът на хранене може да бъде както следва:

 • ако периодично се наблюдава запек, тогава второто и четвъртото хранене през деня се заменят със сместа, останалите ястия са обичайната формула или кърмата;
 • с колики, за да се предотврати появата им, заменете второто и последното хранене със смес с бифидобактерии;
 • за лечение на инфекциозни процеси, с ниско тегло, дефицит на прилактаза - постепенно напълно заменете обичайната смес от ферментирало мляко.

Продължителността на курса на лечение се определя от педиатър, но обикновено е не повече от 3 месеца, продължителността на профилактиката се определя от лекаря индивидуално. Ако детето напълнее по възраст, нарушенията в храносмилането изчезват, тогава можете да преминете към обичайната диета, но много педиатри препоръчват да се поддържа превантивен режим и да се храни със смес 2 пъти на ден.

Дори най-добрата суха смес има ограничен срок на годност. След отваряне на опаковката, използвайте я в рамките на 3 седмици. След този период не се препоръчва да давате на детето такава храна. Сместа е много хигроскопична и абсорбира влагата от въздуха. Следователно, той може да се слепи в една бучка или да се разтвори слабо. За да се избегне това, бурканът или кутията трябва да бъдат плътно затворени..

Внимание! Порция мляко за бебета се приготвя непосредствено преди употреба. Не можете да приготвяте сместа цял ден наведнъж и след това да я затопляте отново. Това ще доведе до ферментация на бебето в червата и ще увеличи неприятните симптоми..

Педиатърът ще помогне да се изчисли обемът на необходимата смес; той трябва да вземе предвид теглото на детето, неговата възраст и ежедневната нужда от храна. Ферментиралата млечна смес се предлага първо в малки количества преди основното хранене няколко пъти на ден. Не се препоръчва да правите това преди лягане. Ако реакцията на детето е нормална, можете постепенно да преминете към пълна замяна на едно хранене..

Най-добрата смес е правилният микс

Забележка за майките: най-добрите млечни продукти

Всеки производител има проба от специалната смес. Списъкът с най-популярните е както следва:

 • Nan от Nestlé;
 • Нутрилак;
 • Нутрилон;
 • Similac;
 • Агуша;
 • Бифилин;
 • Biolact адаптиран;
 • Соев ацидолакт.

В списъка на популярността водещо е ферментиралото мляко Nan, което се предлага в типове 1 и 2 - за бебета на различна възраст. Съдържа два вида бактерии, които са разрешени при новородени - B. lactis, L. reuteri. Препоръчва се на здрави деца да предотвратяват чревни разстройства. Киселинно-алкалният баланс на Nan съответства на този в чревния тракт на новородено, така че не предизвиква регургитация.

Домашните готови продукти с живи бактерии Agusha могат да се използват за нормализиране на изпражненията, но само при деца на възраст над 6-8 месеца. Педиатрите не го препоръчват преди това поради голямото количество растителни масла.

Ферментиралото мляко Nutrilak е адаптирана формула, която може да се използва при бебета от раждането. Използва се за профилактика на чревни разстройства, но също така и за лечение на инфекциозни процеси в храносмилателния тракт. Особеността на Нутрилак е липсата на нишесте и захароза в млякото, които не се усвояват добре от новородените. Нутрилон с млечнокисели бактерии може да се използва и при бебета от раждането. Но родителите трябва да обърнат внимание на компонентите: млякото на прах съдържа палмово масло, лактоза. Ако имате непоносимост към тези вещества, изберете друга смес.

Similac има няколко вида бифидобактериална смес. Неговите компоненти са възможно най-близки до кърмата. Следователно ферментиралият млечен продукт може да се дава дори на недоносени бебета. Други смеси имат положителни отзиви и често се използват от млади майки. Но когато избирате някой от тях, винаги трябва да вземете предвид възрастта на детето и състоянието на храносмилателния му тракт. В случай на алергии е необходимо да се изключат не само реакцията към сместа, но и други фактори. Формулите с ферментирало мляко за новородени са начин за поддържане на здравето и подобряване на имунитета.

Формулирани млечни формули за новородени: кое е по-добро, как да се въведе, рейтинг и преглед на марки

Сред бебешките храни за новородени ферментиралата млечна смес заема специално, много почетно място. Отнася се за лекарствени продукти и ви позволява да коригирате функционалните храносмилателни разстройства при най-малките - от раждането до една година.

Не може да се въвежда самостоятелно в допълващи храни - само съгласно препоръките и предписанието на педиатър, който е открил някои отклонения в здравето на бебето. Родителите не трябва да се плашат от преминаването към този тип хранене, защото това е изключително полезно..

Характеристика:

Основните предимства на ферментиралите млечни смеси се крият в техния състав и функционалност. Съставките са подбрани по такъв начин, че да се вписват перфектно в работата на малък организъм и да нормализират здравето на детето през периода на обострени заболявания и разстройства.

Педиатърът, който предписва такова хранене, взема предвид състоянието, възрастта и индивидуалните особености на бебето. С какво се различава от обичайното?

 1. Основното предимство на ферментиралите млечни смеси е, че те принадлежат към категорията на лекарствените, адаптирани продукти, които се използват изключително според указанията на педиатър, в случай че детето има здравословни проблеми.
 2. Съставът съдържа пробиотици, които насърчават растежа на благоприятна флора в червата и предотвратяват развитието на патогенни бактерии в него.
 3. За производство се използват начални култури от живи бактериални култури.
 4. Изискванията за тяхното качество се определят от санитарното законодателство на Русия, Европейския съюз и препоръките на СЗО.
 5. Това могат да бъдат само щамове микроорганизми, изолирани от хората и нямат токсични и патогенни ефекти..
 6. Бактериите трябва да бъдат възможно най-устойчиви на външни влияния и да останат стабилни по време на приготвянето и съхранението на продукта.
 7. Попадайки в храносмилателния тракт на детето, пробиотичните микроорганизми отделят млечна киселина, която стимулира храносмилателния тракт, повишава апетита, нормализира изпражненията и елиминира коликите.

По този начин ферментиралата млечна смес се различава от обичайната: нейният полезен състав, в който задължително присъстват лактобацили и пробиотици, както и терапевтичният ефект върху организма на децата от раждането до една година. За да се премине към такова хранене, са необходими специални медицински показания и назначаването на педиатър.

Имайте предвид. На пазара има много ферментирали млечни продукти (кефир, кисело мляко, нарин), но те не са детска храна, тъй като не са адаптирани към нуждите и характеристиките на малките организми. Те съдържат цял, неферментирал протеин от краве мляко, който причинява алергични реакции и функционални нарушения на стомашно-чревния тракт при деца под една година..

Показания

Педиатърът, назначил преминаването към нова диета, трябва да обясни на родителите защо ферментиралата млечна смес е необходима специално за тяхното бебе. Обикновено се използва за намаляване и увреждане на храносмилателните функции..

Медицински показания за употребата му от деца под една година са:

 • рискът от заразяване с инфекции;
 • с дефицит на лактаза;
 • функционални нарушения в храносмилането;
 • лошо храносмилане (лоша способност за смилане на храната);
 • с диария и запек;
 • намален апетит или никакъв апетит;
 • на този фон - лошо наддаване на тегло;
 • остри чревни инфекции;
 • с колики;
 • намален имунитет;
 • рахит;
 • чревна дисбиоза.

Но при алергии не се предписват ферментирали млечни смеси. Да, те се усвояват добре, не предизвикват отхвърляне от малък организъм. Но основната им задача е да коригират работата на храносмилателния тракт. Следователно при това заболяване най-често те не се предписват, а адаптирана хипоалергенна диета..

Проучванията показват, че използването на бебешка храна с лакто- и бифидобактерии увеличава интензивността на абсорбция на желязо от стомашно-чревния тракт, подобрява усвояването на протеини и калций. Бебетата започват да наддават на тегло и да се развиват в съответствие с възрастовите си характеристики, като са в крак с връстниците си.

Родителите трябва да знаят какво представляват ферментиралите млечни смеси, за да не купуват продукт, който се оказва безполезен. На съвременния пазар съществуват разнообразни видове такава детска храна. Те се различават по състав, консистенция, степен на адаптация и по това, че са разработени за деца от различни възрасти..

По степен на адаптация:

 • напълно адаптирана ферментирала млечна смес за бебета на възраст под шест месеца;
 • частично адаптирано хранене за бебета след 8 месеца.

Според възрастта:

 • цифрата "1" на опаковката означава, че това са формули за ферментирало мляко за кърмачета, които могат да се дават от раждането до шест месеца;
 • числото "2" е формула с ферментирало мляко за деца под една година, започвайки от 6 месеца.

По последователност:

 • суха ферментирала млечна смес, която трябва да се разрежда с вода (пропорциите са посочени в инструкциите), има дълъг срок на годност, представлява се на пазара от най-известните марки - Nan, Nutrilak, Nutrilon, Nutricia, Similac и др.;
 • течност, която трябва да се използва в рамките на 2-3 дни (представена от Agusha, Bifilin).

Не е трудно да се намерят формули за ферментирало мляко за деца на съвременния пазар в съответствие с възрастта на детето, индивидуалните предпочитания (течна или суха форма) и финансовите възможности на родителите. Изборът се улеснява значително от препоръките на педиатрите, които могат да предписват конкретен продукт.

Правила за хранене

Трябва да знаете как да въведете ферментирала млечна смес в диетата на детето, така че да не навреди на здравето му. Ако това стане рязко и в големи количества, ще се получи обратният ефект, тоест храносмилането на трохите ще бъде още по-разстроено. Основният принцип тук е постепенност и стриктно спазване на всички медицински препоръки..

 1. Ако ферментиралата млечна смес е била предписана като профилактика, само 2 хранения са напълно заменени с нея - второто и последното.
 2. При запек и диария, които са периодични, се препоръчва да се редуват "през ​​един". Например, 1-во, 3-то и 5-то хранене се извършват с използването на майчиното мляко, познато на бебето (адаптирана формула). Втора и четвърта - използване на продукт с лактобацили.
 3. Ако се предписва за лечение, храненето постепенно се замества изцяло.
 4. Трябва да се има предвид, че подобно хранене засилва регургитацията при бебета до 3 месеца, така че рядко се предписва като основно на тази възраст.
 5. Продължителността на употреба се определя от педиатър и е средно 2-3 месеца.
 6. Много родители питат дали е възможно да се храни само с ферментирала млечна смес: с отслабено здраве и пълно заместване на всички хранения, както е предписано от лекар - да.
 7. Ястията се приготвят непосредствено преди хранене в съответствие с инструкциите.
 8. Отворена консерва се съхранява в продължение на 3 седмици на сухо, хладно място при температурен диапазон от 0 ° C до + 25 ° C и влажност на въздуха не повече от 75%.

За колко време и как да се дава ферментиралата млечна смес, лекарят трябва да каже. Той е този, който регулира периода на прилагане, като взема предвид състоянието на бебето. Ако той е започнал да наддава добре, достигнал е възрастовата си норма, храносмилателните проблеми са изчезнали, можете да се върнете към диетата, която е била преди, но няма особена нужда от това.

Рейтинг

Списъкът на ферментирали млечни смеси включва продукти от местно и чуждестранно производство. Техните състави са много сходни, те имат приблизително еднакъв ефект върху стомашно-чревния тракт на детето..

 1. Нан. Nestle (Швейцария). 7,5 долара.
 2. Нутрилак. Нутритек (Русия). 5,2 долара.
 3. Нутрилон. Нутриция (Холандия). 8,1 долара.
 4. Similac. Дания / Испания / Ирландия. 7,6 долара.
 5. Агуша. Русия. 0,6 долара.
 6. Бифилин. Русия. $ 0,9.
 7. Biolact адаптиран. Русия. 7 долара.
 8. Соев ацидолакт. Русия. $ 3,9.

Въпреки това, нито един рейтинг не може да определи кой от тези продукти ще бъде оптимален във всеки даден случай. Като правило, най-добрата ферментирала млечна смес е тази, която детето охотно яде и която наистина нормализира храносмилането и подобрява състоянието на болния човек..

Незначителни разлики в състава и функциите на тези продукти могат да бъдат намерени в по-подробен преглед..

Преглед на най-добрите

След като идентифицира проблеми с храносмилането, педиатърът ще каже на родителите кои формули за ферментирало мляко за новородени са по-добри - руски или чужди, със или без масла, обогатени с хранителни добавки или съдържащи само лактобацили. Най-често лекарите съветват няколко продукта, като дават право на родителите да избират марката и да се маркират в съответствие с техните финансови възможности.

Малък преглед на най-популярните и добре доказани ще помогне на родителите да разберат разнообразието от асортимент.

Представен е от два продукта: „Нан 1 ферментирало мляко“, „Нан 2 ферментирало мляко“. Произведено от известната швейцарска компания Nestle.

Много е полезен за бебета с храносмилателни разстройства:

 • нормализира микрофлората;
 • предпазва от инфекции;
 • увеличава усвояването на протеини, лактоза, калций, желязо.

Това се улеснява от полезен и адаптиран състав:

 • B. lactis + L. reuteri - комбинация от единствените два пробиотика, препоръчани от раждането поради абсолютната им безопасност;
 • B. Longum + L. Rhamnosus - този тандем от пробиотици се използва за деца, които вече са на шест месеца; той изпълнява не толкова терапевтични, колкото защитни и превантивни функции.

Често Nan се предписва дори на здраво бебе, което няма достатъчно кърма и дори при негово отсъствие. Тази ферментирала млечна смес има ниво на рН 4,75–4,9, както при новородените, поради което не прави никакви отрицателни корекции в храносмилането.

Нутрилак

"Ферментиралото мляко Нутрилак" е адаптирана суха смес, която напълно отговаря на енергийните нужди на бебето от раждането до една година. Показания за употреба:

 • възстановяване на микрофлората след антибиотици;
 • прехвърлени чревни инфекции;
 • профилактика на дисбиоза;
 • функционални храносмилателни разстройства: диария, запек, колики.

Нутрилак има много богат и полезен състав:

 • щамове на живи бифидобактерии, лактобацили, които имат благоприятен ефект върху чревната микрофлора и укрепват имунната система;
 • нуклеотидите са необходим пластмасов материал за микрофлората;
 • омега-3, 6 мастни киселини са необходими за имунитет, нормално формиране на централната нервна система и органите на зрението;
 • лутеинът предпазва малък организъм от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение;
 • антиоксидантен комплекс, който включва витамини и минерали: аскорбинова киселина, витамини от група В, цинк, таурин, селен.

Друго предимство на Нутрилак е, че не съдържа нишесте и захароза, които се абсорбират зле от новородените..

Нутрилон

Холандската компания за детски храни Nutricia е представена на пазара с два продукта - ферментирало мляко Nutrilon 1, ферментирало мляко Nutrilon 2. Това е суха формула за хранене на бебета от раждането. Съдържа лакто- и бифидобактерии, благодарение на които ефективно нормализира храносмилането, стимулира растежа на полезна, здравословна чревна микрофлора.

В допълнение към тях, съставът може да бъде намерен:

 • обезмаслено мляко;
 • таурин;
 • малтодекстрин;
 • лактоза;
 • смес от растителни масла: слънчоглед, рапица, палма, кокос;
 • закваска;
 • комплекс от витамини и минерали.

РН на нутрилон е 6,0-6,4.

Симилак (Similak)

Много популярна ферментирала млечна смес, която е представена от широка гама:

 • "Similac-1" - основният или допълнителен хранителен продукт за деца от раждането до шест месеца;
 • "Similac-2" - назначава се от педиатри от шест месеца;
 • "Similack Premium-1" - за укрепване на имунната система при отслабени бебета до 6 месеца;
 • "Similac Premium-2" - продължение на предишния продукт, използван след половин година;
 • "Similac NeoSure" - за хранене на недоносени бебета.

Структурата на Similak включва:

 • живи бактерии за подобряване на чревната микрофлора;
 • желязо;
 • мастна киселина;
 • протеини;
 • мазнини;
 • въглехидрати;
 • витаминно-минерален комплекс;
 • лизозим;
 • таурин;
 • лактулоза.

Производството на сместа е прехвърляно в различни страни няколко пъти, така че на опаковката можете да намерите бележки, че продуктът е произведен в Ирландия, Дания или Испания. Допринася за постоянното напълняване на бебето в рамките на възрастовия диапазон, а също така има благоприятен ефект върху цялостното му развитие. В действителност, по състав, той е възможно най-близо до майчиното мляко..

Агуша

Ферментирали млечни смеси от руско производство "Agusha 1" и "Agusha 2" са добри за тези, които предпочитат местни фирми, чиито продуктови цени не хапят толкова много.

Съставът включва:

 • пълномаслено мляко;
 • лактоза;
 • бифидоацидофилна стартерна култура;
 • фруктоза;
 • малтодекстрин;
 • смес от растителни масла: високоолеинов слънчоглед, царевица, соя, рапица, кокос;
 • сметана;
 • концентриран суроватъчен протеин;
 • нуклеотиди;
 • минерален и витаминен премикс;
 • обикновена питейна вода.

Съставът на сместа Agusha обаче предизвиква много оплаквания от специалисти, тъй като е твърде изкуствен поради изобилието от растителни масла и хранителни добавки, които са напълно ненужни за такива малки деца (като например концентриран суроватъчен протеин).

Бифилин

Bifilin е нова ферментирала млечна смес, произведена в Русия. От една страна, неговият състав е уникален, тъй като съдържа бифидобактерии, способни да се размножават, както и техните отпадъчни продукти. От друга страна, препоръчително е дори за възрастни да възстановят чревната микрофлора.

Този факт поставя под съмнение ползите от сместа за малки стомаси, защото рН при деца и възрастни е коренно различно. Специалистите казват, че той не е адаптиран за тялото на детето и не препоръчват да се дава на новородени.

Всички тези продукти са преминали всички необходими клинични проучвания и са спечелили доверието на населението и лекарите. Трудно е да се каже коя ферментирала млечна смес е по-добра, защото всички те са много полезни, адаптирани и балансирани. Родителите трябва да избират.

От една страна, продуктите на руските производители са по-евтини. Но чуждите са представени на пазара в много по-големи количества. Освен това е добре известно, че те се произвеждат с най-новото оборудване и съвременни иновативни технологии..

Трудно е да се намери правилната терапевтична храна, тъй като всяко дете е различно. Затова не разчитайте на опита на съсед или познати: по този въпрос трябва да се ръководите единствено от препоръките и назначаването на педиатър.

Блок въпроси и отговори

Отговорите на най-належащите въпроси на родителите относно използването на ферментирали млечни смеси за деца ще помогнат да се разсеят съмненията и да се използва продукта по предназначение..

 • Възможно ли е да се храни постоянно дете с ферментирала млечна смес?

Можете, но само както е предписано от лекар.

 • Колко често можете да давате ферментирала млечна смес?

За профилактика - 2 пъти на ден, за лечение - напълно заменете всички хранения.

 • Как да го дам правилно?

Правилата за употреба, дозировка, пропорции на разреждане с вода са подробно описани в инструкциите. Съсредоточете се върху тях.

 • Мога ли да се смесвам с обикновени?

Не можеш. Първо давате едно (с постепенна смяна на храненето), след това само друго, в различни бутилки.

 • Възможно ли е да се даде ферментирала млечна смес на друга фирма?

Преходът от една ферментирала млечна смес към друг от друг производител трябва да се извършва постепенно. Не можете да ги смесвате.

 • Кога да се даде?

Първото се заменя с второто и последното хранене. След това постепенно - всички останали, в съответствие с режима на детето.

Полезните свойства на ферментиралите млечни смеси ви позволяват да лекувате и предотвратявате храносмилателни разстройства при деца под една година. Не е нужно да поемате инициативата и да ги използвате без лекарско предписание. Това може да доведе до факта, че здравият стомах ще спре да работи сам, като непрекъснато се надява на помощ от пробиотиците и лактобацилите, които се съдържат в такава храна..

Златната среда, грамотността и стриктното спазване на медицинските показания - това са основните принципи на използването на този вид бебешка храна.

Ферментирали млечни смеси за новородени

По самата природа е предвидено жената да храни бебе от първите часове на живота с кърма. Това е най-здравословната и балансирана храна за новородено. Майчиното мляко е обогатено с всички необходими елементи за развитието на бебето, а също така участва във важен процес - формирането на имунитет. За съжаление има ситуации, когато по една или друга причина трябва да се откажете от този тип хранене и да започнете изкуствено хранене. Днес по рафтовете на аптеките можете да видите голям избор от формули за новородени, включително ферментирало мляко. Те се различават не само по марката на производителя, но и по състава, към избора на който трябва да се подхожда с цялата отговорност, като се вземат предвид нуждите на вашите трохи.

Какво е ферментирала млечна смес

Ферментиралата млечна смес е обогатена с вещества, които нормализират функционирането на стомашно-чревния тракт на новороденото.

Формулите на ферментирало мляко за хранене на бебета се различават от обичайните и адаптирани предимно по състав. Такава храна, както подсказва името, се прави от мляко, ферментирало със специални бактерии. В сравнение с кефира, киселото мляко и други ферментирали млечни продукти, смесите се усвояват по-добре от новородените и не натоварват допълнително все още несъвършените бъбреци. Това се дължи на факта, че прахообразният продукт съдържа много по-малко протеини, които също се разграждат частично. Последното също е важна разлика в сместа и позволява на ферментиралия млечен продукт да премине по-лесно и безопасно през храносмилателния тракт..

В допълнение към комплекс от минерали, витамини и основен набор от елементи (протеини, въглехидрати и мазнини), следващите допълнителни компоненти трябва да бъдат включени във висококачествена ферментирала млечна смес:

 1. Живи бифидобактерии, които значително подобряват чревната микрофлора и предотвратяват растежа на микробите.
 2. Лактулоза, лизозим, тауирин. Тези вещества участват активно в храносмилането..
 3. Глобулини и албумин в правилното съотношение - те позволяват на изкуствения хранителен продукт да бъде възможно най-близо до майчиното мляко.

Въпреки балансирания състав, ферментиралата млечна смес трябва да се дава на бебето само по препоръка на педиатър. Такова хранене се предписва на деца, страдащи от дисбаланс в микрофлората на чревния тракт, тежки колики и постоянна диария. Смесите перфектно помагат за укрепване на естествените сили на детския стомах и нормализиране на пълната му функция..

Друго предимство на млечнокиселата храна, което трябва да се подчертае, е бързо абсорбираното желязо в състава. Ето защо те се показват на деца с дефицит на този елемент и анемия..

Важно е да запомните, че въвеждането на такива смеси се предписва само от специалист. Ако има желание да добавите "кисели" храни към диетата на новороденото, тогава е необходима консултация с лекар, за да се определи възможността за такава манипулация.

Странични ефекти и предпазни мерки

Педиатрите препоръчват въвеждането на ферментирали млечни смеси в диетата на бебето постепенно, на малки порции, като винаги се комбинират с обичайната диета. След първата доза е необходимо внимателно да се наблюдават всички промени, настъпващи с трохи - дефекация, алергични прояви, поведение.

Някои реакции могат да се отдадат на адаптацията на новороденото към нов продукт, обикновено те изчезват на следващия ден. Има обаче признаци, че формулата не е подходяща за детето. Списъкът с такива прояви включва:

 • тежка алергична реакция;
 • обилни и чести втечнени изпражнения;
 • летаргия и плач на бебето;
 • чувство на глад в трохите - след хранене детето се нуждае от повече храна;
 • нарушен нощен сън поради неспокойно поведение на бебето;
 • липса на наддаване на тегло.

Експертите забраняват използването на ферментирали млечни смеси като основен компонент на диетата на новороденото. Постоянната кисела среда в храносмилателния тракт може да причини редовна регургитация и прекомерна ензимна активност на панкреаса и черния дроб. В напреднали случаи може да има пълен отказ от ядене. Колко от сместа и в каква концентрация е разрешено да се дава на бебето, решава само лекарят. Обикновено това е заместител на 2-3 емисии, в някои случаи в комбинация с вече познатата смес в съотношение 1: 1.

Дори ако детето е забелязало непоносимост към продукта, не се отказвайте. Можете да опитате малка част от сместа от друг производител, разбира се, по препоръка на специалист, и да оцените отговора на тялото на детето към нея.

Ферментиралите млечни смеси могат да предизвикат алергична реакция в много редки случаи. Поради ниското си съдържание на казеин, този продукт е класифициран като хипоалергенен. Но родителите, които използват този вид храна за първи път, трябва да наблюдават промените в състоянието на бебето, за да елиминират навреме дразнителя навреме.

За някои новородени, склонни към трайни и животозастрашаващи алергични заболявания, формулите с ферментирало мляко са единствената възможна хранителна опция..

Видове млечнокисели продукти

Днес по рафтовете на аптеките можете да намерите голям брой формули за ферментирало мляко за бебета. Те се различават по състав и цена..

Име

Производител

Основните компоненти на състава

Активни бактерии

Опаковка

приблизителни разходи

Нутрилак

Русия, ЗАО "Фирма" Нутритек ".

Обезмаслено мляко, суроватка на прах, растителни масла, калиев казеинат, таурин, минерален и витаминен комплекс.

Bifidobacterium B. lactis, млечнокисели бактерии Str. termophilus.

Сух продукт, опакован във фолио торба и кашон. Нето тегло 350 гр.

Нутрилон

Холандия, Нутриция.

Обезмаслено мляко, суроватка на прах, лактоза, смес от растителни масла (палмово, рапично, кокосово, слънчогледово), таурин, соев лецитин, минерален и витаминен комплекс.

Съставът включва стартерна култура, включваща бифидобактерии и млечнокисели бактерии

Продуктът е опакован в метални кутии. Нето тегло 400 гр.

NAN (NAN)

Швейцария, фабрика "Nestle".

Обезмаслено мляко, суроватка на прах, лактоза, растителни масла, нишесте, соев лецитин, калиев и калциев цитрат, магнезий, натрий, калциев хлорид, железен, меден, цинк, манганов сулфат, калциев йодид, витаминен комплекс.

Култура на бифидобактерии B. lactis, термофилни бактерии.

Продуктът е опакован в метални кутии. Нето тегло 400 гр.

Хип (HiPP)

Германия, компания "HiPP".

Обезмаслено мляко, суроватка на прах, лактоза, растителни масла, омега 3 и 6 мастни киселини, нуклеотиди, соев лецитин, комплекс от минерали и витамини.

Пребиотици и пробиотици.

Сух продукт, опакован във фолио торба и кашон. Нето тегло 500 гр.

Агуша

Русия, АД "Wimm-Bill-Dann Foods".

Пълномаслено мляко, сметана, смес от растителни масла, вода, суроватка, лактоза, нуклеотиди, минерални и витаминни премикси.

Продуктът съдържа бифидо ацидофилна закваска.

Продуктът е готов за употреба и опакован в асептични торбички. Обем 200 мл.

Скъпа

Холандия, Нутриция.

Страна на произход - Русия.

Обезмаслено мляко, суроватъчен концентрат, смес от растителни масла, лактоза, рибено масло, соев лецитин, таурин, холин, минерален и витаминен комплекс.

Продуктът съдържа стартерна култура, включваща бифидобактерии и млечнокисели бактерии.

Сух продукт, опакован във фолио торба и кашон. Нето тегло 350 гр.

Смеси на снимката

Обратна връзка от родителите

Вероятно всички бебета имат болки в корема. И ние не правим изключение. В допълнение към този проблем трябваше да сменим няколко вида смеси. Съответно поради постоянни разстройства на корема имах много лош сън. Нашият педиатър посъветва да въведе ферментирала млечна смес, за да се справи с проблема. Избирах между NAS и Nutrilak, но се спрях на втория, тъй като основната храна на трохите беше Nutrilak 1. Давах сместа два пъти на ден - сутрин и вечер. Вкусът му е сладък, мирише на кефир, развежда се без бучки, детето го изяжда с апетит. След няколко дни сънят ни най-накрая се подобрява! Много съм доволен от избора си!

Марин-ок

http://otzovik.com/review_276578.html

Когато бебето ми беше на 3 месеца, той се отказа от гърдата. Трябваше да прибегнем до изкуствено хранене. Тогава съпругът отишъл в аптеката и купил първата смес, която привлякла вниманието му. Оказа се ферментирало мляко NAS. Този продукт е много слабо разреден във вода с всякаква температура, оставя бучки. Освен това има много нежен вкус и специфична миризма. Въпреки това детето не отказва храна, но това му причинява силна алергична реакция и запек. Ние, разбира се, трябваше да променим избора си.

Ананас2701

http://otzovik.com/review_2837245.html

Закупихме ферментиралата млечна смес Малютка по съвет на нашите приятели. Факт е, че нашата новородена дъщеря непрекъснато повръща от всякакви смеси. Тъй като по това време в основната диета имаше смес от тази марка, те приемаха една и съща кисела млечна. Сместа се разтваря много добре и бързо, вкусът и вкусът са по-интензивни от обикновената храна. Детето се хранеше с удоволствие. Отначало го даваха веднъж на ден - сутрин, след това преминаха към двукратна подмяна. Момичето наистина започна да плюе забележимо по-малко!

Мармария

http://otzovik.com/review_2799548.html

За мое голямо съжаление разбрах за ферментиралата млечна смес на Агуша едва когато бяхме на 5 месеца. Този продукт е отличен за премахване на запек и нормализиране на храносмилането, тъй като е обогатен с бифидобактерии. Детето наистина хареса сместа. На вкус неясно прилича на „снежна топка“. Цената на този продукт също е приятна - тя е достъпна за всички.

Мираслава

http://otzovik.com/review_1479283.html

Още от самото раждане детето яде адаптираното мляко, но то започва да страда от редовен запек и постоянна регургитация. Тогава беше решено смената да се смени. Избрах скъпия HippCombiotic. Тя се развежда добре, детето я изяжда с удоволствие, но на следващия ден започва - по кожата се появяват тежки обриви, бебето е ужасно измъчено от коремчето си. Когато предишната позната смес беше върната към диетата, всичко се нормализира.

Майката на Максимкина

http://otzovik.com/review_431045.html

Рейтинг на ферментирали млечни смеси според педиатрите

Храненето за новородено трябва да бъде възможно най-безопасно и качествено. Правилният избор често е труден предвид разнообразието. Въз основа на мнението на експерти в тази област е съставен рейтинг на ферментирали млечни смеси, предназначен да помогне при този труден избор..

 1. Водещата позиция е заета от Nutrilon, произведена от холандската компания Nutricia. Ферментиралите млечни смеси на този производител са насочени към укрепване на имунните сили на бебето, правилното му развитие, премахване на коликите и образуването на газове, както и обогатяване на храносмилателния тракт с полезна флора..
 2. Следващото място е заето от NAS на швейцарското производство. Включените в състава му вещества имат благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт на бебето и предотвратяват проблемите на тази телесна система. Витаминният комплекс активно повишава имунитета на детето, а протеиновият компонент допринася за нормалното развитие.
 3. Nutrilak е домашен продукт. Съставът му е много благоприятен за новородени бебета. Основава се на краве мляко, концентрирана млечна суроватка и растителни масла. Също така продуктът включва 30 витамина и 20 микроелемента и изключва наличието на захароза.
 4. Следващата позиция е немски хип. Допринася за нормалното развитие на имунитета на бебето, предпазва храносмилателните органи от неблагоприятни ефекти и гарантира предотвратяване на алергичен отговор.
 5. Петата позиция е заета от руската Агуша. На първо място, той е удобен за използване, тъй като ферментиралият млечен продукт се произвежда в пакетирана течна форма, която е достатъчно лесна за затопляне. Ценовият диапазон също харесва потребителя.

Майките отдават предпочитание на сместа Malyutka, тъй като тя съчетава прилично качество и разумна цена.

Видео за млечнокиселите продукти за новородени

Ферментиралите млечни млека за новородени предоставят значителна помощ за храносмилането. Както опитните детски лекари, така и родителите, които са чувствителни към всяка промяна в състоянието на бебето си, са съгласни с това. Изборът на ферментирал млечен сух продукт директно зависи от препоръката на наблюдаващия педиатър. Всички те са добри и имат балансиран състав. Специалистът, който е преценил проблема, може рационално да даде предпочитание на един от тях, за да не прибягва в бъдеще към замяна с друг вид смес.