По време на бременност, поради отслабен имунитет и хормонални промени, рискът от заразяване с остри чревни инфекциозни заболявания се увеличава.

Най-честите чревни инфекции са:

 • салмонелоза;
 • шигелоза (дизентерия);
 • кампилобактериоза;
 • йерсиниоза;
 • ротавирусна инфекция;
 • хранителна токсикоинфекция с неизвестна етиология.

Причини за чревна инфекция по време на бременност

Основните рискови фактори за инфекция включват:

 • намален имунен отговор в резултат на остри или хронични заболявания;
 • живеещи в огнища;
 • влошена алергична анамнеза;
 • патологичен ход на бременността (гестоза, патология на плода и плацентата);
 • заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • чревна дисбиоза, в резултат на което се нарушава основната функция на пробиотичните бактерии - колонизационна устойчивост, във връзка с което е по-лесно патогенните микроби да започнат да се размножават в храносмилателния тракт;
 • неспазване на хигиенните правила;
 • недостатъчна топлинна обработка на храната.

Възможни са следните пътища на предаване на патогена на бременна жена:

 1. Фекално-орално - извършва се поради отделяне на заразени изпражнения от пациента или носителя на бактерии в околната среда, последвано от замърсяване на почвата, водата, растенията. Предаването е възможно по хранителен път с лошо пържено месо, некипнато мляко, немити плодове и зеленчуци или по вода - при пиене на вода от замърсени източници.
 2. Контакт-домакинство - предполага инфекция чрез битови предмети (съдове) и продукти за лична хигиена.
 3. Въздушен - възможно е да се заразите с вируси, които причиняват чревна инфекция, например ротавирус.

Симптоми и ранни признаци на чревна инфекция

По време на бременност могат да се появят симптоми, подобни на тези при чревна инфекция. Например отпускане на изпражненията, гадене и повръщане, които могат да бъдат причинени от промяна в хормоналните нива, нормални физиологични промени във вътрешните органи, неточна диета или пълна промяна в диетата. С нарастването на плода матката увеличава размера си, оказвайки натиск върху съседни органи и тъкани, което също може да причини неприятни симптоми, проявяващи се с диспептични разстройства.

Клиничната картина на острата чревна инфекция се характеризира със симптоматичен комплекс, който включва два вида признаци:

 • общи симптоми на синдром на интоксикация;
 • локални симптоми, характерни за инфекция, причинена от един или друг патоген.

Пациентът изпитва летаргия, депресия, намалена работоспособност, неразположение, загуба на апетит. Повечето чревни заболявания са придружени от повишаване на температурата до субфебрилни и фебрилни стойности, признаци на интоксикация: главоболие, световъртеж, нарушение на съня. С напредването на прогресията се присъединяват локални симптоми, които отразяват патогенезата на заболяването:

 1. Болка в корема с различна локализация. Така че, при салмонелоза, пациентите често изпитват болезнени усещания в пъпа и при шигелоза в лявата илиачна област.
 2. Повръщането може да бъде както умерено, така и продължително до 15-20 пъти на ден при тежки форми на заболяването.
 3. Диария: изпражненията стават течни, понякога воднисти, появата на патологични примеси във фекалиите - слуз и кръв, както и промяна в сянката, например, зелените фетидни изпражнения показват салмонелоза - изпражнения от типа "блатна кал". Увеличената дефекация може да бъде заменена от появата на фалшиви желания с усещане за непълно изпразване, докато отделянето на изпражненията може да бъде измерено с няколко капки.
 4. В резултат на многократно повръщане и диария се развива дехидратация, чиято тежест зависи от процента на загуба на телесно тегло. Степени 3 и 4 се характеризират с депресия на съзнанието до развитието на кома, както и намаляване на кръвното налягане, сърдечната честота и намаляване на количеството отделена урина, което показва намаляване на филтрационната способност на гломерулния бъбречен апарат и развитие на бъбречна недостатъчност.
 5. На фона на имунодефицит и тежко протичане на чревна инфекция е възможно развитието на генерализирани форми на сепсис като септицемия или септикопиемия. Септицемията е разпространението на бактерии през кръвта с увреждане на органи и тъкани. Септикопиемия - на фона на разпространението на патогена във вътрешните органи се появяват гнойни абсцеси, най-често са засегнати черния дроб, белите дробове, бъбреците и мозъка, наблюдава се симптомен комплекс от полиорганна недостатъчност.

Във връзка с риска от развитие на усложнения в резултат на тежка дехидратация и за да се предотврати генерализация на заболяването с многократно повръщане (повече от 5 пъти на ден), постоянна диария и треска, е необходимо да се извика линейка за хоспитализация в инфекциозното отделение на болницата.

Опасност от чревна инфекция по време на бременност

На фона на развитието на тежка интоксикация и тежка степен на дехидратация могат да възникнат последствия, които са опасни както за бъдещата майка, така и за плода. Някои ендо-, екзотоксини на бактериите са способни да преминат през плацентата и могат да имат пагубен ефект върху здравето на детето.

Най-голямата опасност е дехидратацията. При изразена степен се наблюдава хиподинамия, загуба на телесно тегло е повече от 5%, може да се развие ступор или кома.

При високи температури могат да се появят фебрилни конвулсии с нарушено съзнание.

Инфекциозният токсичен шок води до полиорганна недостатъчност, при която има нарушение на хемодинамиката в резултат на намаляване на сърдечната функция, намаляване на отделянето на урина в резултат на бъбречна недостатъчност. Освен това, поради развитието на стагнация в кръвоносната система, се наблюдават хепатоспленомегалия и чернодробна недостатъчност, както и висок риск от мозъчен оток..

Присъединяването на вторична инфекция може да засегне пикочно-половата система с последващо заразяване на детето, както и миокардит, пневмония и бъбречни заболявания.

Тези процеси могат да доведат до патологичен ход на бременността и да усложнят плода..

BezOkov предупреждава: Каква вреда причинява чревната инфекция на плода??

Най-голямата опасност за плода представляват тежките форми на чревни инфекции при майката, усложнени от тежка дехидратация и развитие на инфекциозно-токсичен шок или сепсис.

През първия триместър злокачествената форма на заболяването може да доведе до заплаха от спонтанен аборт в резултат на развитието на патологии и фетална хипоксия, които са несъвместими с живота. Някои усложнения водят до появата на вродени аномалии и дефекти, вътрематочно забавяне на растежа и преждевременно раждане. През втория триместър плодът в резултат на интоксикация може да получи неврологични нарушения, загуба на слуха.

Когато първите признаци на чревна инфекция се появят при бременна жена, е необходимо незабавно да се консултирате с лекар по инфекциозни болести и гинеколог. Това ще позволи ранна диагностика, предписване на план за лечение и предотвратяване на възможни усложнения..

Лечение на чревна инфекция по време на бременност

Терапията на остри чревни инфекции е насочена към цялостна борба срещу синдрома на интоксикация, попълване на загубена течност за възстановяване на водно-солевия баланс, както и премахване на патогена от тялото.

 1. Детоксикационната терапия включва прием на Rehydron през устата с умерено повръщане и диария, както и инфузия на разтвори на глюкоза и сол.
 2. Мерките за рехидратация се състоят в попълване на течността чрез въвеждане на лекарства, съдържащи комбинация от електролити - Trisol, Quadrasol.
 3. Антибиотичната терапия се провежда с цел етиотропно лечение, което се изразява в борбата с причинителя на бактериалната етиология. Най-често се използват лекарства, механизмът на действие на които е да потисне възпроизводството на патогена. Лекарства, които унищожават клетъчните стени на микробите, се използват рядко поради риска от инфекциозно-токсичен шок, който се развива, когато ендотоксините интензивно попадат в кръвта на пациента в резултат на разрушаване на мембраната.
 4. За облекчаване на болки в корема се предписва симптоматична терапия. Препоръчително е да приемате спазмолитици - No-Shpy, Drotaverin. Нестероидните противовъзпалителни лекарства не се използват поради техните странични ефекти под формата на развитие на ерозии на лигавиците на стомашно-чревния тракт. При изразена диария трябва да се използват сорбенти. Enterosgel е ефективно лекарство от тази група. Има обгръщащо омекотяващо действие, помага за отстраняване на токсините и бактериите от червата. Употребата на лекарства, които инхибират чревната подвижност, е противопоказана, такива лекарства включват Loperamide.
 5. За да облекчите натоварването на панкреаса, можете да използвате ензими - Mezim, Pancreatin.
 6. Диетата играе голяма роля за ускоряване на възстановяването ви. Най-често се определя таблица номер 4 на Певзнер, която включва ястия с ограничено съдържание на мазнини и въглехидрати. Храната, която дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт, трябва да бъде изключена от диетата по време на заболяване и през първите седмици след възстановяване:
  • подправки, подправки;
  • пикантни ястия;
  • зеленчуци и плодове, тъй като тяхното храносмилане изисква повишена работа на храносмилателната система;
  • мазни, пушени, пържени храни.

Бременната жена с остра инфекция трябва да бъде наблюдавана от гинеколог, за да се предотврати развитието на усложнения при гестационен плод.

Тежка болест

Развитието на тежки генерализирани форми на остри чревни заболявания при бременна жена се характеризира с тежко протичане с подчертан интоксикационен синдром и тежка степен на дехидратация, разпространение на патогена в други органи с развитие на септицемия или септикопиемия. Такива условия изискват наблюдение на пациента в инфекциозното отделение на болницата или в реанимация.

Злокачественият ход на чревни инфекции е рядък, основната причина за развитието е изразена имуносупресия на фона на хронични заболявания и тежки заболявания (ХИВ инфекция, онкологични заболявания, тежка бременност).

При хоспитализация лекуващият лекар предписва всички необходими методи за изследване за идентифициране на патогена и съставя план за лечение. В случай на инфекциозен токсичен шок се предприемат всички необходими мерки в реанимационни условия:

 • инфузионна терапия;
 • трансфузия на плазма и серум;
 • връзка с вентилатор;
 • парентерално хранене;
 • използването на осмотични диуретици за облекчаване на мозъчен и белодробен оток;
 • Добутамин за елиминиране на сърдечна недостатъчност;
 • поддържаща терапия за предотвратяване на преждевременно раждане или спешно раждане, ако е посочено;
 • в случай на развитие на 3 и 4 степени на дехидратация се използва интравенозно приложение на разтвор на Reopolyglucin.

Предотвратяване

Основните методи за превенция са насочени към предотвратяване на инфекция с патогени на чревни инфекции и повишаване на имунитета. Когато следвате няколко прости правила, рискът от развитие на заболяване намалява многократно:

 • третирайте ръцете с антисептичен сапун преди хранене, след използване на тоалетната и навън;
 • старателно топлинно обработете месни продукти;
 • пречистете питейната вода с филтър или кипене. Най-добре е да се пие бутилирана вода;
 • спрете да ядете сурови яйца, които са източник на салмонелоза;
 • изключва контакт с пациенти с чревна инфекция;
 • навреме се отървете от продуктите с изтекъл срок на годност;
 • укрепване на имунната система с правилно балансирано хранене, редовни разходки, активен начин на живот и отказ от лоши навици;
 • преминават планирани медицински прегледи;
 • има някои видове ваксини, които помагат да се произведат антитела към антигените на патогена. Например, разработена е ваксина срещу шигелоза.

Етиология и симптоми на чревна инфекция при бременни жени

Чревната инфекция по време на бременност е група от заболявания, които имат вредно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Яденето на храни с изтекъл срок на годност или лоша топлинна обработка преди готвене може да доведе до това сериозно състояние при бременни жени..

Самият инфекциозен агент винаги попада в тялото през устата, тоест чрез използването на вода или храна. В момента има повече от 30 вида заболявания, свързани с групата на чревните инфекции.

По време на бременност, на фона на общо отслабване на имунната система, става много по-лесно да получите инфекция. Ето защо жената трябва да бъде по-внимателна с това, което яде. Сериозна инфекция може да причини голяма вреда на майката и нейното неродено бебе.

Симптоми

Както всички инфекциозни заболявания, чревните заболявания се развиват неочаквано.

Почти всеки от тях започва с повишаване на телесната температура и общи симптоми на интоксикация:

 • обща слабост;
 • главоболие;
 • слаб апетит.

Тогава обаче са свързани следните прояви:

 • повръщане;
 • болка или дискомфорт в корема;
 • диарични изпражнения;
 • метеоризъм.

Понякога заболяването протича безсимптомно. В този случай човекът е опасен за другите. Той не подозира нищо за наличието на инфекция, но постоянно изпуска патогени в околната среда..

Причини

Причинителите на чревни инфекции могат да бъдат както вируси, така и паразити с бактерии..

Причините за развитието на тези заболявания могат да бъдат разделени на три основни групи..

 1. Причинени от токсини. Това включва инфекции, които се развиват на фона на поглъщане на восъчен бацил, стафилокок или клостридий.
 2. Причинени от бактерии или вируси. Най-често причината за чревна инфекция може да бъде ротавирус, салмонела, патогенна Е. coli, шигела, холерен вибрион.
 3. Причинени от протозоите. От протозоите, които водят до инфекция, могат да се разграничат ламблии, амеби, а също и кокцидии.

Това не са всички микроорганизми, които могат да причинят чревна инфекция. Най-честата причина за това обаче са горните агенти..

По време на бременност чревните инфекции са опасни, тъй като те силно влияят на здравето на жената. Важно е да запомните, че присъствието на патоген в организма не винаги води до заболяване..

На фона на бременността Е. coli може да се засее в урината, която обикновено не трябва да се намира там. Бактериурията без възпалителни признаци не представлява опасност за бременната жена и не се лекува.

Диагностика

За да подозира чревна инфекция, лекарят се нуждае само от оплаквания от пациента.

За да се потвърди, както и да се изясни диагнозата, е необходимо да се проведат следните проучвания:

 • UAC;
 • OAM;
 • изпражнения върху I / червей;
 • копрограма;
 • бактериологично изследване на изпражнения или повръщане за идентифициране на патогена.


Експертно мнение
Боровикова Олга
Когато инокулацията не успее, може да се извърши серологичен тест като тест за имунофлуоресценция. Също така, лекарят може да проведе ултразвук или обикновен рентген за диференциална диагноза.

Лечение

Терапията за чревни инфекции по време на бременност не е трудна. Етиотропното лечение е показано само в случай на някои видове инфекции. Антибиотичната терапия се провежда с нитрофуранови антибиотици. Ако има тежко протичане на заболяването, е възможно да се свържат цефалоспорини или други, по-силни лекарства.

Необходимо е да се извършат следните дейности.

 1. Възстановяване на водния и електролитния баланс. На фона на повръщане и разхлабени изпражнения има значителна загуба на течност и микроелементи от организма. За да ги попълните, трябва да пиете Regidron или Glucosolan през първия ден, а през следващите дни можете просто да увеличите количеството вода, което пиете. В особено тежки случаи загубите могат да бъдат възстановени чрез интравенозно приложение на специални разтвори.
 2. Връзка на сорбенти. За да ускорите елиминирането на токсините от тялото, трябва да използвате активен въглен или полисорб.
 3. Пробиотици и еубиотици. По време на възстановителния период човек трябва да се занимава с възстановяване на чревната микрофлора, която е била засегната от болестта. За да направите това, можете да използвате лекарства като Linex или стерилен концентрат от метаболитни продукти на чревната микрофлора.


Внимание!
Важно е да запомните, че дори при често срещано хранително отравяне по време на бременност, най-добре е да потърсите медицинска помощ. Това не само ще позволи навременна правилна диагноза, но и ще намали риска от сериозни усложнения за майката и плода..

1 триместър

Вирусна или бактериална чревна инфекция няма характеристики на лечение. Всичко се прави според клиничните стандарти. Основната разлика е, че през този период болестта протича много по-лесно, отколкото в следващия.

2 триместър


Наблюдение
Няма специфични характеристики на терапията. Препоръчва се да се следват класическите методи на лечение и да се консултирате с лекар, ако се появят симптоми на заболяването. Трябва да се помни, че не винаги е необходимо да се използват антибактериални лекарства. Също така, не всички антибиотици могат да се приемат по време на бременност..

3 триместър

Ако заболяването се проявява почти преди раждането, жената често трябва да бъде хоспитализирана. В противен случай тактиката на лечение остава същата..

Основното нещо е да започнете лечението навреме

Какво могат да ядат и пият бременни жени при чревна инфекция

Нормализирането на храненето също играе голяма роля. Като терапевтична диета за тази патология се използва таблица No4 според Pevzner. Основната цел на тази диета е да се ограничат дразнещите фактори в червата..

Бременните жени, страдащи от инфекция, се препоръчват да изключат следните храни от диетата си:

 • плодове и зеленчуци;
 • прясно мляко;
 • пресен хляб и печени изделия;
 • тлъсто месо и морски дарове;
 • пържени и пикантни храни;
 • кисели краставички;
 • студени напитки.


Експертен преглед
Боровикова Олга
Приоритет трябва да бъде приготвен или приготвен на пара ястия. Трябва да ядете частично, на малки порции 5 пъти на ден. Диетата не е необходимо да се спазва дълго време. Достатъчни са само няколко дни. След това бременната жена се прехвърля на маса номер 2.

Последици за плода и жените

По време на бременност чревната инфекция може да причини сериозна вреда не само на майката, но и на бебето. Това се дължи на факта, че натоварването върху тялото на бременна жена е значително увеличено..

На фона на инфекцията, ако има тежък ход, могат да се появят следните последици:

 • спонтанен аборт;
 • отлепване на плацентата;
 • развитие на вътрематочни инфекции;
 • повишен риск от нарушения на развитието на плода;
 • сепсис.

Опасно е да не се лекува инфекцията. Важно е незабавно да потърсите помощ от специалисти. Само лекар може да определи вида на патогена, причинил заболяването, а също и да избере най-оптималното лечение.

Последиците могат да бъдат различни

В ранните етапи

Увеличава се вероятността от спонтанен аборт, както и значително по-висок риск от малформации. Образуването на отлепване на плацентата поради инфекция също се случва през първия триместър.

По-късна дата

Чревната инфекция често води до появата на вътрематочни новообразувания. Особено ако една жена се разболее непосредствено преди раждането. Късната инфекция често изисква хоспитализация за поддържане на нормална бременност.

Предотвратяване

СЗО е идентифицирала 5 основни принципа на безопасно хранене, следвайки които можете значително да намалите риска от инфекция.

Тези принципи включват следните правила.

 1. Поддържайте чистота. Винаги измивайте добре ръцете си, преди да боравите с храна. Също така трябва да дезинфекцирате повърхностите, които са участвали в процеса на готвене. Това се дължи на факта, че повечето инфекциозни агенти се поглъщат от ръцете или дъските за рязане. Важно е да запомните, че не всичко, което изглежда чисто, е. Необходимо е огромно количество бактерии, за да се получи мътна вода, но само 15 патогени могат да причинят сериозни заболявания при хората.
 2. Разделете готвените храни от суровите храни. Следвайки това просто правило, може да се премахне така нареченото „кръстосано замърсяване“. Неварената храна, която не е сготвена, може да съдържа редица опасни микроорганизми, които могат да проникнат в готовата храна по време на съхранение.
 3. Загрейте храната си. Това важи особено за месото, морските дарове и яйцата. При достатъчна термична обработка почти всички патогенни бактерии могат да бъдат унищожени.
 4. Уверете се, че храната се съхранява правилно. Те не трябва да се съхраняват повече от два часа при стайна температура, тъй като микроорганизмите се размножават..
 5. Винаги използвайте чиста вода и прясна храна. Преди готвене водата трябва да бъде филтрирана или преварена.

Следвайки тези прости правила, можете значително да намалите риска от развитие на чревна инфекция. Важно е да запомните, че е по-лесно да се предотврати дадено заболяване, отколкото да се лекува..

Гуртовой Б. Л., Емелянова А. И., Пустотина О. А. (2005). "Инфекции на пикочните пътища при бременни жени и жени след раждането." "Труден пациент".

Никонов А.П., Ацатурова О.Р. (2004). „Инфекции в акушерството и гинекологията. Практическо ръководство за диагностика и антимикробна химиотерапия ”. "Инфекции и антимикробна терапия".

Lopatkin N.A., Strachunsky L.S., Rafalsky V.V. et al. (2002). „Изборът на антимикробни лекарства за неусложнени придобити в общността инфекции на пикочните пътища.“ "Ръководство за лекари".

Strachunsky L.S., Rafalsky V.V., Kulakov V.I. et al. (2005). "Антибиотична терапия на уроинфекции при бременни жени: компромис между активността, ефикасността и безопасността на антибиотик." "Акушерство и гинекология".

Чревна инфекция по време на бременност

Статии за медицински експерти

Чревната инфекция по време на бременност, ако не бъде елиминирана, е изпълнена с опасни последици както за жената, така и за плода. Ето защо бъдещите майки трябва да бъдат изключително внимателни към здравето си, за да разпознаят патологичния процес навреме и да предприемат необходимите мерки. Едно от основните условия за безопасното раждане на бебето е да се подложи на медицински преглед на ранен етап..

Намазка и анализ на урината са тестове, които са от първостепенно значение, тъй като резултатите от тях могат да разкрият аномалии, включително наличието на Е. coli в тялото на жената.

Острите чревни инфекции (съкратено като OCI) са група от инфекциозни заболявания, които могат да бъдат причинени от различни агенти (главно бактерии) и се проявяват със синдром на болката, нарушения на храносмилателния тракт, развитие на дехидратация, повишена температура и други патологични състояния. Много е важно своевременно да откриете проблема, да диагностицирате и да започнете лечението.

Причини за чревна инфекция по време на бременност

Чревната инфекция по време на бременност се проявява с гадене, загуба на апетит, висока температура, метеоризъм, разстройство на червата (диария). Причините за този патологичен процес могат да бъдат много различни:

 • хронични и остри заболявания на храносмилателния тракт;
 • нарушения в работата на панкреаса;
 • хранителни алергии;
 • ротавирусни инфекции, които причиняват чревен грип;
 • хранително отравяне;
 • хелминтски инвазии и др..

Патогенната флора, попадайки в тялото от околната среда, допринася за прогресирането на чревната инфекция. Могат да се разграничат няколко вида патогени. И така, остър ход на заболяването може да бъде причинен от Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Clostridia; с бактериално увреждане се развива дизентерия, ешерихиоза, салмонелоза; хранителното отравяне често се причинява от стафилококи. Съществуват и AEI с вирусна и гъбична етиология..

Основната причина за такова заболяване е пациентът или носителят, чрез който патогените се освобождават в околната среда (заедно с изпражненията, урината или повръщането). Механизмът на заразяване с ешерихия коли е алиментарен. Пътят на инфекцията може да бъде битов, фекално-орален или въздушен. Обикновено факторите на предаване са хранителни продукти, предмети от бита, плуване във водни тела. Често ротавирусната инфекция по време на бременност протича под формата на токсикоза. Заразяването става чрез мръсни ръце, некачествена вода, контакт с пациента (носител). Ако има съмнения за развитие на чревна инфекция, бременната жена трябва незабавно да се консултира с лекар за по-нататъшна диагноза и предписване на компетентно лечение.

Патогенеза

Чревната инфекция по време на бременност може да застраши здравето на майката и детето, поради което е много важно да я идентифицирате и отстраните навреме..

Патогенезата като съвкупност от процеси, които определят механизмите на появата и особеностите на хода на заболяването, се състои в инфекциозно възпаление на червата и развитие на усложнения. В този случай може да бъде засегната лигавицата на няколко от нейните отдели. И така, възпалението на дванадесетопръстника се нарича "дуоденит", дебелото черво - "колит", тънките черва - "ентерит", апендиксът - "апендицит". Резултатът от развитието на патологичния процес е дисфункция на червата: настъпва лошо храносмилане на храната и натрупване на изпражнения, количеството чревна слуз се увеличава, хранителните вещества практически не се усвояват. В напреднал случай се наблюдава образуването на язви, които дълбоко засягащи стените на червата, причиняват неговото разкъсване (перфорация), което може да доведе до перитонит, т.е. възпаление на перитонеума.

От механизмите на развитие на диария като симптом на чревна инфекция могат да се откроят: повишена секреция на електролити, в резултат на което има масивна загуба на течност; намалена абсорбция на хранителни вещества поради увреждане на чревния епител. Протозои, вируси и бактерии могат да действат като етиологични агенти.

За да се определи клиничното протичане на заболяването и адекватното лечение, е необходимо точно да се диагностицира причинителят на чревната инфекция, който може да бъде бактериален, вирусен, гъбичен, протозоен или да има смесена етиология.

Симптоми на чревна инфекция по време на бременност

Всеки може да получи чревна инфекция, включително бременни жени, особено предвид намаления имунитет на бъдещите майки. Инфекцията може да се предаде чрез контакт с болен човек (например от по-голямо дете в семейството), поради липса на хигиена, използване на немити плодове, зеленчуци и др..

Признаци на заболяване могат да се появят няколко часа след инфекцията или след няколко дни.

При лек ход на заболяването лекарят може да предпише амбулаторно лечение, но при често повръщане (повече от 5 пъти на ден), диария, висока температура се изисква хоспитализация.

Как болестта засяга състоянието на детето зависи от причинителя на инфекцията. Салмонелозата и токсичните инфекции в повечето случаи не влияят върху хода на бременността и са леки. Тежките инфекции, които причиняват коремен тиф, дизентерия, амебиаза и имат силен ефект както върху бременността, така и върху детето (в някои случаи могат да доведат до спонтанен аборт) днес са изключително редки и вероятността от заразяване с инфекция от този тип е много ниска.

Чревната инфекция по време на бременност обикновено се проявява незабавно (в острия ход на заболяването) или се маскира като признаци на токсикоза (гадене, повръщане, замаяност). В повечето случаи инкубационният период на неговото развитие е от няколко часа до два дни..

Следните симптоми на чревна инфекция по време на бременност могат да бъдат разграничени:

 • загуба на апетит;
 • гадене;
 • повръщане (често се повтаря);
 • диария;
 • жажда;
 • дискомфорт в корема;
 • метеоризъм;
 • треска;
 • тежка слабост;
 • кръв в изпражненията.

Болестта се характеризира с два основни синдрома: инфекциозно-токсичен, който се изразява в треска и треска; и чревни, с признаци на гастрит, ентерит, гастроентерит, колит и др..

Бъдещата майка се оплаква от главоболие, замаяност, слабост, студени тръпки, липса на апетит и общо неразположение. Светлокафявите изпражнения сигнализират за развитие на чревна инфекция от вида на гастроентерита, повтарящата се водна диария е синдром на ентерит, коремна болка с често изпразване под формата на изпражнения с примеси на слуз е чест синдром на ентероколит. При тежко протичане на заболяването възниква гастроентероколит - инфекция на всички части на храносмилателния тракт.

Ако усетите тези симптоми, трябва да предприемете незабавни действия, защото това е изпълнено с дехидратация на цялото тяло и прогресивна интоксикация. Във вените на краката могат да се появят кръвни съсиреци поради удебеляване на кръвта. В резултат на намаляване на обема на циркулиращата кръв се увеличава количеството окситоцин, хормон, който влияе върху контрактилната функция на матката. Това състояние, за съжаление, може да провокира спонтанен аборт или да доведе до преждевременно раждане. Ако бременна жена има тежко отравяне (например гъби), плацентарното проникване на отрова е възможно, което може да причини непоправима вреда на плода.

Ефекти

Чревната инфекция по време на бременност често се развива на фона на отслабен имунитет, тъй като тялото на бъдещата майка по време на носенето на бебето претърпява големи натоварвания.

Последиците могат да бъдат най-непредвидени (до спонтанен аборт или преждевременно раждане), особено ако случаят е силно пренебрегнат и е придружен от многократно повръщане, диария, висока температура и изтощение на тялото. Е. coli е в състояние да проникне през плацентата, което ще доведе до инфекция на плода, а това от своя страна до развитието на вътрематочни патологии и заболявания (например менингит). Но това се случва само в тежки случаи, когато майката има тежка интоксикация. По принцип пренесената чревна инфекция от бактериален тип не вреди на плода, тъй като маточно-плацентарната бариера надеждно предпазва бебето от проникване на бактерии.

Трябва да се отбележи, че чревният грип е доста труден за откриване при бременни жени, тъй като неговите симптоми често са подобни на тези на токсикозата. Основната заплаха от ротавирус за бременна жена е отслабването на тялото и заплахата от дехидратация, което може да повлияе негативно на детето. Дехидратацията често води до силна липса на кислород, което води до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Поради това е много важно своевременно да се проведе лечение с рехидратиращи разтвори, ензимни препарати, абсорбиращи вещества и в тежки случаи с антибиотици..

Усложнения

Чревната инфекция по време на бременност е опасна, защото може да се превърне в заплаха за здравето на жената и детето, особено ако бъдещата майка развие интоксикация и тялото се дехидратира поради тежко повръщане и диария. В тези случаи пациентът се нуждае от спешна хоспитализация..

Усложненията, които възникват в резултат на бързата загуба на течност, могат да се отнасят до венозната система - удебеляването на кръвта провокира появата на кръвни съсиреци в долните крайници. В допълнение, поради намаляване на обема на циркулиращата кръв, концентрацията на окситоцин става по-висока и това е пряк сигнал за свиване на матката, което може да причини необратими последици под формата на спонтанен аборт или преждевременно раждане. Други усложнения са:

 • дехидратационен шок с критичен спад на кръвното налягане;
 • инфекциозен токсичен шок, който възниква в началото на заболяването на фона на бързо повишаване на температурата и е придружен от висока концентрация на токсини;
 • остра бъбречна недостатъчност;
 • пневмония или пневмония.

За да защити себе си и детето, бременната жена трябва незабавно да потърси медицинска помощ при първите симптоми на чревна инфекция, особено ако състоянието се влоши рязко и е придружено от силно повръщане и припадък. Само навременната диагностика и назначаването на ефективно лечение ще спаси майката и нейното неродено бебе от опасност..

Лечение на чревна инфекция по време на бременност

По време на бременност е трудно да контролирате вкусовите си предпочитания. Понякога това води до нежелани последици: експериментите със собствената ви диета завършват с лошо храносмилане и общо неразположение. Това състояние може да бъде опасно както за самата майка, така и за нейното бебе..

Защо чревната инфекция е опасна по време на бременност?

Чревната инфекция по време на бременност засяга не само работата на стомашно-чревния тракт. Бактериите, които постъпват в тялото заедно с храната, отделят токсични вещества. Заедно с кръвта те се пренасят до всички вътрешни органи. Именно поради това бъдещата майка изпитва срив, слабост, апатия..

Опасността от чревна инфекция по време на раждането на бебе зависи от вида на бактериален или вирусен патоген. Салмонелозата и токсичните инфекции обикновено преминават без сериозни последици за жената и нейния плод. Но коремен тиф, амебиаза и дизентерия могат да провокират нарушения на детското развитие и дори спонтанен аборт..

Поради появата на диария и повръщане тялото бързо изчерпва запасите си от влага. Ако болестта не се лекува навреме, това води до дехидратация. Дехидратацията е придружена от кръвни съсиреци и повишен риск от образуване на кръвни съсиреци. Обемът на кръвта, циркулираща в майчиното тяло, се забавя, което води до ускорено производство на окситоцин, хормон, който има пряк ефект върху съкратителната функция на матката. В резултат на това може да започне преждевременно раждане..

Чревната инфекция по време на ранна бременност също е опасна, тъй като нейните симптоми са подобни на други, по-сериозни патологии:

 • извънматочна локализация на плода;
 • остър апендицит;
 • чревна обструкция;
 • обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

За да се определи причината за заболяването, е важно да отидете навреме в клиниката за точна диагноза. Предприемането на мерки за подобряване на вашето благосъстояние е строго забранено..

Симптоми и ранни признаци на чревна инфекция

Храносмилателните разстройства се откриват при всяка втора бъдеща майка. В ранните етапи това се дължи на промяна в хранителните навици, хормонални промени в тялото и други физиологични причини. Токсикозата почти винаги е придружена от гадене и диспептични симптоми.

В по-късните етапи на бременността нарушаването на работата на стомашно-чревния тракт може да бъде причинено от натиска на разширена матка върху близките органи. Такива промени водят както до фиксиране, така и до разстройство на изпражненията. Те не могат да бъдат пренебрегнати, но нямат нищо общо с инфекциозната инфекция..

За да се научите да различавате естествените промени в храносмилането от отравяне, чревна инфекция, хелминтозна инвазия или друго заболяване, слушайте собствените си чувства. Чревна инфекция по време на бременност се проявява със следните симптоми:

 • болка в корема;
 • намален апетит;
 • гадене;
 • повръщане;
 • повишено образуване на газ;
 • диария;
 • появата на кръв и слуз в изпражненията.

Инкубационният период - периодът между инфекцията и първите признаци на неразположение - варира от 2-3 часа до 2 дни.

Тежкият етап на интоксикация се характеризира със следните прояви:

 • повишаване на телесната температура (38 градуса и повече);
 • спад на кръвното налягане;
 • обща слабост;
 • главоболие;
 • втрисане;
 • лекомисленост.

Така че тежката интоксикация да не навреди на растящия плод, лечението на чревни инфекции по време на бременност трябва да бъде под наблюдението на лекар. Хоспитализация се извършва, ако има висока температура, многократно повръщане (повече от 5 пъти на ден), честа диария. В други случаи е разрешено лечение у дома, но при спазване на медицински препоръки.

Лечение на чревна инфекция по време на бременност

Преди пристигането на лекаря можете да предприемете следните мерки:

 1. Определете кой конкретен продукт е причинил дискомфорта и го изключете от диетата. Препоръчително е да не изхвърляте разваленото ястие, а да го предадете на специалисти за анализ. Това ще помогне на лекаря да идентифицира точно бактериалния или вирусен патоген и да назначи правилното лечение възможно най-скоро..
 2. Следете обема на консумираната течност. За да се предотврати дехидратацията, жената трябва постоянно да консумира големи количества вода, плодови сокове или компоти. Точният обем трябва да се изчисли от лекаря, като се вземе предвид гестационната възраст, както и честотата на повръщане и диария. През третия триместър на бременността пиенето на твърде много е вредно, тъй като може да провокира подуване.
 3. Вземете ентеросорбенти - лекарства, които свързват токсините и ги отстраняват от тялото. Почти всички лекарства от тази група са безопасни по време на бременност. Сред най-често срещаните ентеросорбенти са смекта, ентеросгел, полисорб МР, активен въглен.

Ако бъдещата майка е измъчвана от тежки коремни спазми, се допуска еднократна доза no-shpa. Забранено е приемането на каквито и да било други лекарства преди пристигането на лекаря.

В болницата пациентът е насочен за следните тестове:

 • бактериологично изследване на изпражненията и повръщането;
 • общ анализ на кръвта;
 • серологично изследване.

При съмнение за вирусна инфекция се извършва молекулярно-генетичен, вирусологичен и серологичен анализ. Само тогава може да се предпише правилната терапия..

Болестта се управлява от трима специалисти:

 • акушер-гинеколог;
 • специалист по инфекциозни болести;
 • гастроентеролог.

Медикаментозната терапия се предписва, ако има заплаха за живота и здравето на бъдещата майка и нейното бебе. Обикновено включва:

 • мерки за предотвратяване на дехидратация;
 • приемане на ентеросорбенти;
 • антибактериални лекарства, безопасни за плода - пеницилин, цефотаксим и амоксицилин.

Антибиотиците могат да бъдат заместени с антимикробни лекарства - чревни антисептици. Най-често това е бактисубтил. Подходящо предписване на пробиотици, които могат да ускорят възстановяването на полезната микрофлора в червата - linex, bifiform.

Продължителността на лечението зависи от тежестта на заболяването. Средно отнема 7 до 10 дни.

За да се ускори лечебният процес, на жената се предписва специална диета. Важно е да не ограничавате приема на храна, тъй като това е вредно за плода. Диетата изключва само пържени, пушени, мазни храни: стомашно-чревният тракт, отслабен от инфекция, не е в състояние да ги усвои.

Последиците от чревна инфекция за майката и детето

Ако чревната инфекция по време на бременност се лекува своевременно и правилно, последиците за майката и детето не са опасни. Утероплацентарната бариера предпазва растящото бебе от пряко проникване на секретирани от тях бактерии и токсини. Но тежкият стадий на заболяването може да доведе до отслабване на тази защита. Последващата фетална инфекция допринася за развитието на вътрематочни патологии.

За жената инфекцията може да доведе до заболяване на стомашно-чревния тракт:

 • дисбиоза;
 • функционална диспепсия;
 • заболяване на панкреаса и жлъчните пътища.

Тежката дехидратация е изпълнена със следните усложнения:

 • дехидратационен шок и критичен спад на кръвното налягане;
 • остра бъбречна недостатъчност;
 • пневмония или пневмония;
 • инфекциозен токсичен шок.

Можете да се предпазите от опасност, като потърсите своевременно медицинска помощ. Използването на традиционни методи за лечение, неразрешено използване на лекарства и пренебрегване на медицински препоръки по време на бременност е неподходящо.

Как да избегнем чревна инфекция по време на бременност

За да защитите себе си и детето си, не пренебрегвайте профилактиката на чревни инфекции:

 • спазвайте правилата за лична хигиена;
 • контролирайте чистотата в къщата, особено в кухнята и банята;
 • защита на храната от насекоми и гризачи;
 • пийте само пречистена, преварена или минерална вода;
 • измийте два пъти пресни зеленчуци и плодове - първо под течаща вода, след това залейте с вряла вода;
 • осигурете достатъчна топлинна обработка на продуктите;
 • проветрявайте редовно жилищната зона;
 • не купувайте храна на спонтанни пазари и места за неразрешена търговия.

Не забравяйте да контролирате датите на годност на продуктите, особено през лятото. Съхранявайте готовите ястия в хладилник за не повече от 3 дни..

Раждане с чревни инфекции

Лятото е кратко време, когато имаме възможността да се насладим изцяло на вкуса на пресни плодове, прясно набрани билки и зеленчуци направо от градината. Но всички тези малки летни радости, за съжаление, могат да бъдат свързани с големи проблеми. Това важи особено за бъдещите майки, които имат намален имунитет и резистентност към различни видове патогени. Поради това те често изпитват чревни проблеми през лятото и стават пациенти на лекари по инфекциозни болести. Но избягването на болестта не е толкова трудно: основното е правилното хранене и спазването на доста прости хигиенни правила..

Авет Серобян
Началник на акушерско отделение на Клинична инфекциозна болница No1

Какво представляват чревните инфекции?

Чревните инфекции са инфекциозни заболявания, които засягат преди всичко стомашно-чревния тракт.
Най-често срещаните от тези заболявания са хранителни болести. Тази диагноза се поставя, ако има гадене, повръщане, разхлабени изпражнения, в някои случаи - повишаване на телесната температура и в същото време в резултат на анализи не се засяват патогени на други заболявания: дизентерия, салмонелоза и др. Отделно място в тази група инфекции заемат вирусни заболявания, засягащи стомашно-чревния тракт, например ентеровирусна инфекция, хепатит "А" и др..
Инкубационният период за хранителни болести може да варира от няколко часа до няколко дни. Типични симптоми са коремна болка, гадене, повръщане, разхлабени изпражнения и треска. По тяхната тежест може да се прецени тежестта на заболяването. Колкото по-често пациентът има повръщане и разхлабени изпражнения, толкова по-бързо се появява дехидратация и интоксикацията се увеличава.

Лечение на чревни инфекции

Чревните заболявания могат да причинят различни усложнения по време на бременност и раждане, така че ако се появят първите симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар. По-добре е, ако това е специалист по инфекциозни болести, който ще оцени адекватно състоянието на пациента, ще направи прогноза за хода на заболяването и ще предпише лечение. Има и смисъл да се консултирате с лекар, защото друга, по-опасна патология може да бъде скрита под прикритието на чревна инфекция. Например, според опита на нашия отдел, това може да бъде остър апендицит, остър панкреатит, чревна непроходимост, извънматочна бременност, токсикоза от първата и втората половина на бременността, редица остри акушерски ситуации.
Когато се появят тези симптоми, първото нещо, което може да се направи на долекарско ниво, е да се изключи по-нататъшното използване на некачествен продукт и да се осигури много напитки за борба с дехидратацията (по-добре е да се пие минерална вода без газ). При чести течни изпражнения водно-електролитният баланс може да се попълни с помощта на прах "Regidron", 1 опаковка от който се разрежда в 1 литър вода и се приема на всеки пет минути на малка глътка в продължение на няколко часа.
При лека форма на заболяването тези мерки може да са достатъчни за възстановяване на нормалното здраве и остава само спазването на диета. През този период лекарите препоръчват въздържане от пикантни, солени и мазни храни, както и временно отказване от млечни продукти, плодове и зеленчуци. Трябва да ядете лигави (овесени и оризови) зърнени храни, манифестирано месо, желе. Трябва да знаете, че ако не ви се яде, тогава не е нужно да се насилвате - по-добре е да пиете повече течност. Ако има проблеми, свързани с бременността: промени в движението на плода, повишен тонус на матката, дърпане, болки в долната част на корема, тогава е необходима хоспитализация в специализиран отдел, който има както инфекциозни, така и акушерски услуги. В някои случаи, когато една жена преди заболяването е приемала лекарства, насочени към поддържане на бременността, с тежки чревни нарушения, лекарят може да препоръча временно да се въздържа от приема им или да замени хапчетата с инжекции.
При тежки форми на хранителни токсикоинфекции, жените на различни етапи от бременността се предлагат хоспитализация в болница, тъй като повишеното образуване на газове причинява чревна активност и матката като съседен орган също се развълнува, което може да предизвика аборт. Само в изключителни случаи може да се наложи прекъсване на бременност по медицински причини, но това решение се взема само от лекарски съвет заедно с пациента. Често се случва, когато стигне до болницата и е била там за един или два дни, една жена започва да се чувства по-добре и иска да бъде изписана у дома. Това не трябва да се прави. Според правилата се очаква да се изчака резултатът от тестовете, които ще разкрият причинителя на болестта. Обикновено сеитбата е готова за три до четири дни, през които настъпва възстановяването..
Защо е необходимо да изчакате резултатите? Факт е, че жени в различни етапи на бременността се приемат в болницата, планирайки да раждат в различни родилни домове, и за да може да бъде хоспитализирана в тях, жена, която е претърпяла чревно заболяване, трябва да представи удостоверение, че не е носител на определени видове патогени и може да е в обща болница.
Лечението на пациенти с чревна инфекция в болница зависи от тежестта и стадия на заболяването. Те започват със същите дейности, както в амбулаторната фаза. Това е диета, която елиминира храните, които причиняват заболяването, и помага на лекаря да проследи резултатите от лечението. Ако матката е в тонус, на пациента се предписват спазмолитици (no-shpu, супозитории с папаверин и др.). Инфекциозите също предписват ензимни лекарства (панкреатин, мезим и др.), Извършват рехидратация (рехидрон). Когато е възможно, се предписват лекарства за перорално приложение (през устата). Ако ефектът от това е недостатъчен или се изразяват интоксикация и дехидратация, както и при многократно повръщане, въвеждането на течност, насочено към попълване на изгубения обем течност и разреждане на концентрацията на токсини в кръвта, се извършва интравенозно. Антибиотичната терапия се предписва по строги показания: или ако заболяването е много трудно, или ако патогенът, открит по време на сеитбата, изисква антибиотично лечение.

Засягат ли чревните заболявания плода?

Ако абортът не е настъпил, тогава пренесената чревна инфекция няма сериозен ефект върху плода. Тъй като тези инфекции са бактериални, маточноплацентарната бариера предпазва бебето от бактерии. Плодът страда само ако майката има тежка интоксикация, дехидратация и нарушение на протеиново-електролитните отношения. Тези инфекции не причиняват малформации, но резервите на плацентарната защита могат да бъдат изчерпани и тогава плодът може да бъде заразен вътреутробно с друга инфекция. Следователно, помагайки на себе си, вие помагате на детето си..

Особености на управлението на труда при чревни инфекции

Ако чревната инфекция съвпадна с началото на раждането, тогава пациентът е хоспитализиран в родилното отделение на инфекциозната болница. Характеристика на организацията на този отдел е наличието на кутии. Това са отделни изолирани отделения, в които са настанени пациенти с различни инфекциозни заболявания. Пациентът влиза в кутията от спешното отделение и се изписва у дома от нея. По този начин се изключва контакт с пациенти с други видове инфекциозни заболявания. Родилното отделение също е кутия със специално оборудване. По време на раждането и до края на целия процес на раждане там е само една жена. След приключване на всички манипулации тя се прехвърля обратно в кутията, а детето, след преглед от педиатър, се прехвърля в детското отделение.
Влияе ли чревната инфекция на хода на раждането? По-често не, но за някои жени раждането може да бъде по-интензивно и по-бързо. Характерът и резултатът от раждането се влияят от общата тежест на състоянието на бременната жена. Ако заболяването протича с тежка дехидратация и интоксикация, това влияе върху състоянието на плода и неговата жизнеспособност, поради което лекарите се опитват да извършват раждане като преждевременно, т.е. възможно най-внимателно, първоначално предполагайки вътреутробно страдание на плода. Болестта на чревна инфекция е по-скоро противопоказание за цезарово сечение, но въпреки това, понякога е необходимо да се направи по строги акушерски показания.
Сега много жени искат съпруг да присъства, когато се роди дете. За съжаление при всяка инфекциозна болест двойките автоматично се лишават от тази възможност, тъй като в болницата има строг режим на изолация, в програмите се приемат само тези продукти, които са разрешени за тази патология, няма посещения. Също така е изключено майката и новороденото да са в една стая..
Веднага след раждането на дете възниква въпросът за кърменето. Решава се съвместно от инфекциозни специалисти, акушер-гинеколози и педиатри. Решението на специалистите зависи от състоянието на майката, от идентифицирания патоген, от това какви лекарства използва и от състоянието на плода. Придавайки голямо значение на естественото хранене, лекарите се опитват да не го ограничават. Ако жената се възстановява активно, режимът на бокса се заменя с отделение и й се разрешава да доведе детето за хранене.
Случва се майката все още да се нуждае от време за лечение и детето вече може да бъде изписано вкъщи. В тази ситуация и двамата остават в болницата, докато майката се възстанови. При необходимост детето се прехвърля на втория етап на кърмене в детската болница. Анализи и други изследвания се извършват на деца, родени от майки с чревна инфекция, само в случай на отклонения от нормалното състояние и благосъстояние.

Профилактика на чревни инфекции

Подобно на много инфекции, чревните заболявания са сезонни. Ако през зимата жените с респираторни вирусни заболявания по-често влизат в инфекциозния отдел, то с настъпването на пролетта, през цялото лято и в началото на есента, диагнозата „чревна инфекция“ се нарежда на първо място сред останалите. Отделно бих искал да ви обърна внимание на ситуацията, която възниква след празниците. Много често предварително приготвените ястия стават причина за заболяване на цялото семейство. Много по-лесно е да се диагностицират такива случаи, тъй като подобни оплаквания и симптоми са налице при различни хора, които са консумирали едни и същи храни. Както вече споменахме, жената, която очаква дете, е по-уязвима в тази ситуация. Следователно, след като яде храни, които са необичайни за дадена жена или не се препоръчват за бременни жени, както и ако не се спазват основните санитарни и хигиенни правила, тя може да има сериозни проблеми. Особено опасни в това отношение са продуктите, които не са преминали пълна термична обработка, и ястия, приготвени в заведения за бързо хранене и различни улични сергии. Обърнете внимание на срока на годност на закупените продукти. Тъй като чревните инфекции най-често се предават чрез мръсни ръце, немити зеленчуци и т.н., всяка бременна жена е в състояние да се предпази, като използва гарантирано чиста вода, качествени продукти и спазва основните хигиенни правила..
След чревна инфекция имунитетът не възниква, следователно, ако правилата, за които говорихме по-горе, не се спазват, съществува риск от повторно заболяване.