Когато човек изпитва болка, той приема лекарства за болка. И ако обикновено не е толкова трудно да се избере правилното лекарство, то по време на кърменето повечето лекарства са забранени. Кеторолът е ефективен аналгетик. Но възможно ли е за кърмачка?

Лекарството Ketorol за кърмене

Кеторолът е ефективно средство за облекчаване на болката. Това лекарство не се отпуска без лекарско предписание, тъй като е мощно лекарство.

Кеторолът е ефективно средство за лечение на остра болка

Състав на препарата, форма за освобождаване

Ketorol се продава под формата на таблетки, гел, инжекционен разтвор. Основната активна съставка на това лекарство е кеторолак.

Форми на освобождаване на Ketorol - фото галерия

Кеторол инжекционен разтвор съдържа най-високата концентрация на кеторолак

Действието на кеторол гел има локално естество

Под формата на таблетки Ketorol е много удобно да го вземете със себе си по време на път

Терапевтични ефекти и възможности за заместване на кеторол

Най-изразеният ефект на Ketorol е облекчаване на болката. Противовъзпалителните и антипиретичните свойства на това лекарство са слабо изразени. Тези качества се проявяват много по-добре в Парацетамол. Лекарствата с ибупрофен (Нурофен, MIG) или безопасни спазмолитици - No-shpa или Drotaverin ще помогнат на кърмещата майка за облекчаване на главоболие, зъбобол или, например, болка в долната част на корема.

Общи показания за употреба

Показанията за използване на Ketorol, посочени в инструкциите, са различни болки:

 • травма,
 • зъбобол,
 • болка в следродилния и следоперативния период,
 • болка при рак,
 • миалгия,
 • артралгия,
 • невралгия, радикулит,
 • болка с луксации, навяхвания,
 • ревматични болки.

Възможно ли е да се използва Ketorol след цезарово сечение

Много често в родилните болници Кеторол се използва като упойка. Помага за бързо и ефективно облекчаване на болката при жени, които са родили чрез операция. Като правило млякото идва при такива родилки малко по-късно и следователно рискът от странични ефекти от бебето през първите дни след операцията е сведен до минимум.

Инструкции за безопасна употреба

Официалните инструкции посочват, че под формата на таблетки Ketorol се използва в количество не повече от 4 броя на ден не по-дълго от 5 последователни дни. Разбира се, това е максимално допустимото количество и лекарят едва ли ще го предпише на кърмачка. Също така, инструкциите посочват забрана за употребата на лекарството по време на кърмене. Въпреки това, много педиатри смятат, че еднократното използване на лекарството от кърмачка няма да навреди на детето..

Според авторитетното ръководство на испанската болница Marina Alta E-lactancia, Ketorolac е съвместим с кърменето. Проникването му в кърмата не е значително за увреждане на бебето от една доза. Но трябва да запомните, че всички лекарства по време на кърмене могат да се използват само след консултация с лекар..

Оптималната дозировка на таблетки и инжекционен разтвор на Кеторол може да бъде предписана само от лекар. Схемата на лечение зависи от показанията.

Под формата на гел Ketorol се използва локално при наранявания, натъртвания, навяхвания. Продуктът се нанася върху почистена суха кожа на тънък слой. Болните области могат да се смазват не повече от 3-4 пъти на ден. Минималният интервал между приложенията е 4 часа. Гелът може да се използва не повече от 10 дни. Трябва да се помни, че кеторолак, дори като част от гел, прониква в кърмата, поради което след използване на гела се препоръчва да се въздържате от хранене за 2-4 часа..

Важно! По-добре е да изцедите мляко, преди да използвате лекарството, в случай че бебето се нуждае от гърда по-рано от определения период.

Странични ефекти

Сред нежеланите реакции могат да се наблюдават алергични реакции. Освен това, доста сериозно, до оток на ларинкса и затруднено дишане. Възможно е нарушено функциониране на бъбреците и отделителната система.

От стомашно-чревния тракт може да има диария, гадене, повръщане, запек. Много рядко могат да се появят по-сериозни нарушения: стомашни и чревни язви, вътрешно кървене, жълтеница, хепатит.

Кеторолът може да причини главоболие, сънливост, световъртеж. Изключително рядко могат да се наблюдават по-сериозни нарушения: халюцинации, влошаване на зрението и слуха, тревожност, менингит, конвулсии, психичен дисбаланс.

Възможно нарушение на повишено кръвно налягане, белодробен оток.

В случай на проява на определени странични ефекти, трябва да спрете приема на лекарството и да се консултирате с лекар. В случай на оток на ларинкса и затруднено дишане е спешно да се изпие антиалергично лекарство (Zodak, Suprastin, Loratadin) и да се извика линейка.

Противопоказания

Противопоказанията за употребата на кеторол включват:

 • Бронхиална астма.
 • Полипоза на носа или параназалните синуси.
 • Язви и ерозия на стомаха.
 • Активно стомашно кървене.
 • Възпаление на червата в острата фаза.
 • Чернодробна недостатъчност или друго чернодробно заболяване.
 • Бъбречна недостатъчност.
 • Лошо съсирване на кръвта, хемофилия.
 • Хиперкалимия.
 • Дефицит на лактоза, непоносимост към лактоза.
 • Сърдечна недостатъчност.
 • Непоносимост към кеторолак.

Ketorol много ефективно и бързо ви позволява да се справите с болка от различен произход. Еднократната му употреба като средство за облекчаване на болката е приемлива при кърмене, но ако е възможно, е по-добре да използвате други, по-безопасни лекарства. Например, можете да се борите с треска с парацетамол и с главоболие или зъбобол с ибупрофен..

Безопасно ли е бебето да приема Кеторол от майката, докато кърми??

Младите майки, както всички обикновени хора, могат да бъдат подложени на различни заболявания. Въпреки това не е толкова лесно за кърмещата майка бързо и ефективно да се отърве от съществуващ здравословен проблем, защото тя трябва да мисли не само за себе си, но и за това как обичайните лекарства могат да повлияят на лактацията и най-важното - здравето на дългоочакваното бебе..

Как да поддържаме необходимия баланс между ползите и вредите от различни средства, за да облекчим бързо състоянието си и да не навредим на бебето? Възможно ли е майките, които кърмят, например, да използват такова добре известно лекарство като Кеторол за облекчаване на болката? Нека се опитаме да се справим с този проблем..

Мога ли да пия лекарството, докато кърмя?

Кеторол принадлежи към нестероидни противовъзпалителни лекарства, които успешно облекчават болката благодарение на основната активна съставка - кеторолак.

Той е в състояние умерено да намали телесната температура, да намали проявите на възпалителния процес, но най-силният ефект на лекарството е аналгетик (облекчаване на болката), който в пъти превъзхожда ефекта на други лекарства от същата група лекарства.

Какво е важно да знаят жените по време на кърмене?

Определено лекарството не предизвиква никаква зависимост - това е неговият плюс. Въпреки това: по отношение на механизма на действие и сила, лекарството може да се сравни само с морфин, тоест е много силно!

Трябва да се има предвид, че всичко, което влиза в тялото на майката, също частично влиза в тялото на детето, което се храни с млякото й.

Както знаете, химикалите проникват в млякото непроменени, така че ефектите, които майката получава, могат пряко или косвено да повлияят на бебето. Поради това е необходимо да се избягва несериозно отношение към употребата на лекарства от типа „само за да се оправя по-скоро“ и да се подхожда много внимателно към въпроса за избавяне от неразположенията, като се оценяват всички плюсове и минуси.

Показания за употреба

Кеторолът се препоръчва за облекчаване на болка от всякакъв произход - това е неговата гъвкавост като лекарство.

Инструментът се използва за облекчаване на болка със средна и висока интензивност, използва се дори в онкологичната практика и за пациенти, претърпели операция.

Помага много добре. Не е излишно обаче една млада майка да се запознае със списъка на възможните "странични ефекти" и противопоказания, тъй като, като има бебе на ръце, на първо място, тя не трябва да си вреди.

Противопоказания и странични ефекти

Употребата на кеторол е противопоказана:

 • в комбинация с аспирин (това може много да навреди на детето, причинявайки му синдром на Рей с мозъчна енцефалопатия), следователно е абсолютно невъзможно;
 • с ангионевротичен оток, бронхиални спазми;
 • ако има индивидуална непоносимост към кеторолак;
 • с язви и ерозии на стомаха;
 • дехидратация;
 • бъбречна или чернодробна недостатъчност;
 • нарушена хемопоеза и риск от кървене (напр. следоперативно).

Тази информация може да бъде полезна за жени, склонни към подобни патологични състояния, но що се отнася до лактацията?

Страничните ефекти на кеторол включват:

 1. различни нарушения на пикочната система, включително бъбречна недостатъчност и бъбречен оток;
 2. обостряне на съществуващи заболявания на стомашно-чревния тракт, придружено от запек или диария със симптоми на метеоризъм;
 3. нарушения на централната нервна система с развитие на сънливост, безпокойство, увреждане на слуха, зрителното възприятие и други;
 4. затруднено дишане;
 5. алергични реакции (обезцветяване, обрив, сърбеж, уртикария);
 6. повишено кръвно налягане, припадък.

Можете да научите повече за противопоказанията, като проучите подробно инструкциите за лекарството.

Някои лекари дават разрешение за еднократна употреба на лекарството, ако е необходимо, но жената трябва да вземе решение сама, мислейки как ще бъде най-добре за нея и детето..

Гледайте видеоклип за принципа на действие, показания и противопоказания за употребата на Ketorol:

Как влияе върху лактацията и детето с хепатит В??

Употребата на лекарството по време на кърмене не влияе пряко върху качеството на лактацията. Индивидуалните реакции на женското тяло обаче могат да бъдат непредсказуеми. Може би анестезията, имаща релаксиращ ефект върху женското тяло, ще има положителен ефект върху количеството мляко или няма да повлияе по никакъв начин, но качеството му определено ще бъде по-лошо.

Случаите, когато млякото е изчезнало след прием на Кеторол, не са описани, така че трябва да помислите повече за ефекта върху тялото на детето.

Лекарството, попадайки в кръвта на бебето с мляко, отрови тялото му, тъй като метаболитният процес при малки деца все още не е установен и следователно химикалите се забавят, лошо се екскретират през бъбреците и не се неутрализират в достатъчна степен в черния дроб.

Кеторолът, попадайки в кръвта, може да причини смущения в централната нервна система на бебето, проблеми с хематопоезата. Всичко това, разбира се, е вредно за детето..

Препоръки за употреба при майки с хепатит В

Кърмещата майка може да приема 1 таблетка кеторол при силна болка, но само след одобрение от лекар. Това означава доза от 0,01 g от лекарството, но дори и това е достатъчно, за да наруши работата на тялото на бебето.

Ампулата с кеторол съдържа 1 ml активна съставка, така че ефектът е същият, но навлизането в кръвта ще се случи по-бързо.

Ако майката е получила одобрението на лекаря за употребата на кеторол, първо е необходимо да изцедите няколко порции мляко (при условие, разбира се, че майката има достатъчно от него). След това вземете посоченото обезболяващо средство, но след това ще трябва да пропуснете три хранения, докато активното вещество бъде отстранено от тялото. За тези хранения е удобно изцеденото мляко. Ако не е достатъчно, все пак е по-безопасно да храните бебето с изкуствена смес, но издържайте на почивка от три хранения.

Какво да заменим?

Следните са признати за по-безопасни за кърмещи жени:

 • Кетанов.
 • Лидокаин.
 • Ултракаин.
 • Не-shpa.

Средствата облекчават болката и имат противовъзпалителен ефект. Те могат да се използват както като таблетки, така и като инжекции, например за облекчаване на болката в зъболекарския кабинет.

Мнението на д-р Комаровски

Бих искал да знам мнението на известен детски лекар относно Кеторол за жени, които кърмят. На форума в Комаровски обаче майките, на които „се назначава Кетанов след раждане - и нищо друго - ние се храним!“, Докато озадачават отговора на въпроса „Трябва ли да се вземе или не Кетарол“. Лекарят все още не е изразил мнението си по този въпрос..

Що се отнася до премахването на главоболието, Евгений Комаровски недвусмислено препоръчва на кърмещите хора да използват парацетамол или ибупрофен (нурофен) и - без цитрамон.

Извод за майки, които хранят бебета: Кеторолът е отлично средство за болка, което ще им помогне в повечето случаи да облекчат проблема. Но решавайки дали да го използвате или не - преценете рисковете отново. Ако е възможно, заменете лекарството с по-безопасно за детето. Ако не, погрижете се да отхвърлите всички възможни неприятни последици, следвайки нашите препоръки.

Мога ли да пия кеторол, докато кърмя?

Ситуациите, когато спешно трябва да облекчите болката, винаги са на място. Човешкото тяло е така подредено, че възпалението рядко преминава без симптоми. Болката е първото обаждане за здравословни проблеми. Аналгетиците ще помогнат за премахване на мигрена, болки, болки и други неприятни симптоми. Едно от най-ефективните лекарства от тази група е Кеторол.

Кърмещите майки често заобикалят лекарствата, разрешени за обикновените хора. Кеторолът разрешен ли е за жени по време на кърмене?

Мога ли да пия лекарството, докато кърмя?

Основната активна съставка е кеторолак. Има противовъзпалително действие и бързо неутрализира болката. Мога ли да пия болкоуспокояващия Кеторол по време на кърмене или смесено хранене? Това е позволено, но само след преглед от лекар.

Лекарството е нестероидно, което е важно за организма на децата през първата година от живота. Лекарството не води до пристрастяване. Жените с хепатит В трябва да помнят, че почти всички химикали от телата им свободно преминават в кърмата. Кеторолът е противопоказан при тази категория жени, но е разрешен по преценка на лекаря. Трябва да се приема с голямо внимание (минимална доза и само в екстремни случаи).

Показания за употреба

Кеторолът е мощно лекарство, което е едва по-слабо от морфина. След попадане в кръвния поток компонентите блокират действието на ензимите циклооксигеназа. Лекарството се използва за следоперативно възстановяване, понижава температурата, но основната посока е аналгетик. Лекарството неутрализира болезнените усещания дори с висока интензивност, използва се за облекчаване на болката при пациенти с рак.

Важно! Пациентите забелязват ефекта на лекарството в рамките на 30-60 минути след приема, а понякога и почти веднага.

Кеторолът е особено ефективен в редица случаи:

 • болка след наранявания на крайниците (луксации, фрактури, навяхвания);
 • невралгична болка;
 • миалгия с различна етиология;
 • артралгия;
 • зъбобол;
 • облекчаване на състоянието на жените след раждане (включително цезарово сечение).

Кеторолът се предлага в три форми: гел, таблетки и инжекция. По време на кърмене не се допуска неконтролирано използване на кеторолак под каквато и да е форма, лекарствата с тази активна съставка трябва да бъдат предписани от лекар.

Противопоказания и странични ефекти

Инструкцията за лекарството съдържа голям списък от противопоказания:

 • възможността за индивидуална реакция към компонентите;
 • астма (включително бронхиална);
 • вродена непоносимост към лактоза, придобит лактозен дефицит;
 • сърдечно-съдови аномалии;
 • стомашно-чревни заболявания (пептична язва, колит, кървене от различни видове);
 • бъбречни проблеми;
 • тенденция към алергични реакции.

Забранено е приемането на кеторол заедно с аспирин (това може да причини сериозни проблеми с черния дроб на майката и детето), както и редица други лекарствени вещества:

 1. Валпроева киселина (лекарства, които неутрализират епилептичните припадъци и помагат при мигрена). Еднократна доза с кеторол може да доведе до интензивно кървене, мозъчен кръвоизлив. Тромболитиците и антикоагулантите могат да имат същия ефект..
 2. Мускулните релаксанти (при мускулни крампи) заедно с кеторолак причиняват задух.
 3. АСЕ инхибиторите могат да увредят бъбречната функция.
 4. Редица психотропни лекарства в комбинация с кеторол причиняват халюцинации като последици.

Бременността и периодът на кърмене е едно от противопоказанията. Компонентите на лекарството проникват в млякото, като имат отрицателен ефект върху тялото на бебето. Кеторол не трябва да се дава на деца под 16-годишна възраст..

Възможните нежелани реакции включват:

 • нарушение на притока на кръв в тялото на детето;
 • увреждане на централната нервна система;
 • отрицателно въздействие върху функцията на черния дроб;
 • проблеми с отделителната система;
 • хипертония;
 • затруднено дишане (оток на Квинке).

При първите признаци на започнало усложнение трябва незабавно да спрете приема на Кеторол и да се консултирате с лекар. В случаи на алергия (зачервяване на кожата, сърбеж, оток на ларинкса), трябва незабавно да изпиете антихистамин и да се обадите на линейка.

Как влияе върху лактацията и детето с хепатит В??

Тялото на бебето не е достатъчно развито, за да отстранява химикалите. Следователно, дори малка доза кеторол може да доведе до нарушена бъбречна функция при бебе, да повлияе на централната нервна система.

Лекарството под формата на разтвор често се използва в родилните болници като поддържаща терапия за жени след цезарово сечение. Прилагането по време на кърмене е изпълнено с пълната му загуба, но при родилки след операция млякото започва да се произвежда по-късно, отколкото при родилите по естествен път. Следователно употребата на Кеторол през първите 3 дни след CS е малко вероятно да навреди на производството на мляко и бебето..

Препоръки за употреба при майки с хепатит В

Ако една жена по време на кърмене е решила да пие кеторол, трябва да се изберат таблетки. Те съдържат най-ниската концентрация на основната активна съставка. Инструкцията казва, че лекарството трябва да се приема 3-4 пъти на ден, по една таблетка. Продължителността на терапията не може да бъде повече от пет дни. За кърмачка това е твърде много, така че лекарите препоръчват да се придържат към една доза..

След като вземете хапчето, специалистите по НВ съветват да пропуснете 2-3 кърмене, да прилагате бебето след поне 6 часа. Децата трудно понасят такава дълга почивка, затова е препоръчително да изцеждате млякото предварително. Не забравяйте, че при стайна температура течността запазва свежестта си за не повече от 4-6 часа, на рафта на хладилника се съхранява за 24-48 часа.

Инжекционният разтвор съдържа най-високата концентрация на кеторолак, поради което се предписва изключително неподвижно и само когато таблетките са безсилни.

Важно е! Лекарството разрежда кръвта, увеличавайки кървенето. Поради това е по-добре жените да спрат да приемат Кеторол по време на менструалния си период..

Лекарството под формата на гел прониква малко в кръвта и млякото. При жените по време на хепатит В лекарите позволяват на Кеторол гел да се прилага върху проблемната зона до 3 пъти на ден. Курсът на прием не може да надвишава 5 дни.

Какво може да замести лекарството?

Кеторол се заменя успешно с таблетки с подобна активна съставка (Кеторолак, Кетофрил, Торадол, Кеторолак-OBL, Кетанов). Последното е най-достъпно.

Често лекарството може да бъде заменено с нестероидни противовъзпалителни лекарства с друга активна съставка:

 1. Нимезулид (Nimesil, Nimesin). Найс, Нимид действат най-бързо.
 2. Диклофенак (Ортофен, Наклофен, Олфен). Понякога лекарят предписва Voltaren, Dicloberl.
 3. Ибупрофен (Нурофен, Ибунорм, Ибупром). Можете да използвате детски Нурофен, той има най-малката концентрация на активното вещество.

На бележка! Препаратите ибупрофен са най-безопасните за здравето на кърмачка и дете, но ефектът им не е достатъчно силен. Въпреки това, именно с ибупрофен първо трябва да се опитате да облекчите болката.

Използват се също Spazmalgon, Pentalgin, Next, Duspatalin, Tempalgin. Използването на някое от горните лекарства е възможно само след консултация с лекар!

Няма аналози на гел с подобен състав. Като алтернатива направете: Voltaren, Deep Relief, Flamidez.

Кеторолът е забранен по време на кърмене, но лекарите разрешават еднократно приемане на лекарства. Жените, планиращи цял курс на кеторол, трябва да помислят за алтернатива на изкуственото хранене с модерна адаптирана бебешка храна. При силни болкови усещания е необходимо да се насочат сили и средства за премахване на причината за болката, а не да се отървете от неприятните усещания.

Възможно ли е да приемате Ketorol с hv

Зъбобол или главоболие? Често изборът на лекарство за облекчаване на болката не е труден. Но какво да кажем за лактацията? В крайна сметка не всички лекарства са разрешени за употреба. Възможен ли е Кеторол при кърмене или е по-добре да се намери друго лекарство?

Кеторол може да се използва от кърмачка само в спешни случаи, при липса на одобрени болкоуспокояващи под ръка.

Кеторол с охрана

Лекарството е класифицирано като мощен нестероиден болкоуспокояващ, толкова силен, че може да бъде закупен в аптека само по лекарско предписание..

От какво се състои и под каква форма се пуска

Формата за освобождаване на кеторол може да бъде различна - това са таблетки, гел или инжекционен разтвор. Активното вещество в състава на лекарството е кеторолак. Допълнителните компоненти включват: вода, етанол, глицерин, пропилей гликол, троммитамини, хранителни добавки и други (съставът се променя леко в зависимост от формата на освобождаване на лекарството). Инжекциите помагат за облекчаване на болката за 30 минути, а хапчетата влизат в сила в рамките на един час.

В какви случаи е показан за употреба

Анотация към лекарството съдържа информация, че Ketorol е предназначен за борба със следните видове болка:

 • с наранявания, изкълчвания и навяхвания;
 • със зъбобол;
 • след доставка или друга операция;
 • с онкология;
 • в случай на миалгия;
 • с артралгия;
 • в случаи на невралгия или пристъпи на ишиас;
 • с ревматизъм.

Терапевтичен ефект и какво може да замести лекарството

Най-вече кеторолът има аналгетичен ефект. Има и противовъзпалителен и антипиретичен ефект, но те са доста слабо развити. За тези цели е по-добре да използвате Парацетамол. Кеторол с hv може да замести лекарствата с ибупрофен, в случай че жената има болка в долната част на корема, главата или зъба. Можете да приемате Нурофен или МИГ, или да използвате безопасни средства - No-shpa или Drotaverin.

Разрешено ли е употребата на лекарството след претърпяно цезарово сечение

За облекчаване на болката след оперативно раждане, Ketorol често се предписва на родилки. С негова помощ жените, претърпели операция, могат бързо и ефективно да облекчат болката. Кърмата при жена след цезарово сечение се появява малко по-късно, отколкото по време на естествено раждане, така че рискът да навреди на здравето на бебето е много по-малък, тъй като страничните реакции при бебето не могат да се появят.

Как да приемате безопасно Ketorol

Инструкцията за лекарството съдържа информация за препоръчителния курс на прием на лекарството - това е не повече от пет дни и не повече от 4 таблетки през деня. Това е информация за максимална доза, но много по-малко хапчета са разрешени за кърмената жена.

Самата анотация показва, че приемането на лекарството по време на лактация е противопоказано.

Но лекарите понякога позволяват приема на Кеторол от кърмеща жена, вярвайки, че еднократната употреба на лекарството няма да навреди сериозно на здравето.

Всички форми на освобождаване на кеторол са опасни за кърмещата майка при продължителна употреба.

Същото мнение споделят и отвъдморските фармацевти, които твърдят, че основната активна съставка в лекарството, кеторолак, е съвместима с кърменето. С еднократна доза само малка част от него прониква в кърмата, което не вреди на бебето. В същото време не трябва да се самолекувате, тъй като всяко лекарство за охраната трябва да бъде предписано от лекуващия лекар.

В зависимост от естеството на болката и наличните индикации за всеки отделен случай, лекарят предписва необходимата дозировка на лекарството в таблетки или инжекции и възможен режим на лечение.

Гелът Кеторол обикновено се използва за локално приложение в случай на наранявания, след натъртвания или навяхвания. Лекарството се намазва върху предварително почистена повърхност на кожата с доста тънък слой. В този случай приложението е възможно не повече от 4 пъти на ден, а минималният интервал между приложенията е четири часа. Срокът на употреба на гела е малко по-дълъг - до 10 дни.

Напразно е да мислим, че под формата на гел, Ketorol е напълно безопасен за кърмене..

Компонентите на лекарството все още проникват в майчиното мляко, следователно, дори когато използвате гела, не трябва да кърмите бебето поне 2, а по възможност и 4 часа. Кърмещата майка, дори преди да използва продукта, трябва да се грижи за бебето и да изцежда мляко, ако храненето трябва да се извършва много по-рано от точното време..

Наличието на странични ефекти

Алергията се изолира от страничните реакции на тялото към употребата на лекарството. Може да се развие доста силно, до подуване на ларинкса или проблеми с дишането. Също така, приемът на лекарството може да бъде придружен от проблеми с функционирането на бъбреците или органите на пикочната система..

Възможно е и развитие на главоболие, сънливост или световъртеж. В редки случаи страничните ефекти включват халюцинации, проблеми със зрението и слуха, прекомерна тревожност, поява на менингит, гърчове или психичен дисбаланс. В резултат на употребата на лекарството може да се повиши кръвното налягане или да се появи белодробен оток..

Ако при използване на кеторол се забележат някакви реакции, по-добре е да спрете приема и да се консултирате с лекар.

В случай на проблеми с дихателната система или оток на ларинкса се препоръчва да се вземе антиалергично средство, например Zodak, Loratadin или Suprastin, и незабавно да се извика линейка.

Наличието на противопоказания

Противопоказания за употребата на лекарството са:

 1. Наличието на бронхиална астма.
 2. Развитие на полипоза в носа или околоносните синуси.
 3. Язва на стомаха или ерозия.
 4. Развитие на кървене в стомаха.
 5. Обостряне на възпалителния процес в червата.
 6. Болести, свързани с черния дроб и чернодробна недостатъчност.
 7. Бъбречна недостатъчност.
 8. Хемофилия или липса на добро съсирване на кръвта.
 9. Хиперкалимия.
 10. Липса или непоносимост към лактоза.
 11. Сърдечна недостатъчност.
 12. Индивидуална непоносимост към основната активна съставка - кеторолак.
И все пак, в случай на спешна нужда е разрешено използването на Ketorol с предпазители.

Въпреки липсата на препоръки за употреба на Ketorol с HV в инструкциите, лекарите го съветват като спешна помощ, когато се появи остра болка, но само за еднократна употреба. Във всички останали случаи е по-добре да използвате други лекарства, като Парацетамол, ако имате треска, или Ибупрофен, ако имате зъбобол или главоболие.

Болкоуспокояващи за кърмене: ефективност, характеристики на приемане

Много жени са сигурни, че е невъзможно да се вземат болкоуспокояващи по време на лактация. Това твърдение е вярно само отчасти, тъй като има лекарства, които са одобрени за употреба от кърмачка и имат минимален ефект върху крехкото тяло на бебето. Те включват: кеторол, кетанов, лидокаин, ултракаин, ибупрофен; но наистина ли са толкова безопасни?

Възможно ли е да има упойка за НВ?

Почти всяка жена, която кърми, си задава този въпрос..

Някои продължават да кърмят, докато бебето навърши три години, а някои дори повече. Просто е невъзможно абсолютно нищо да не се разболее за толкова дълъг период от време. Мнозина се опитват да издържат в името на здравето на бебето, което не винаги е безопасно. Следователно, в някои случаи, болкоуспокояващите за HB са просто необходими. Не всички лекарства са вредни. Но всеки от тях се абсорбира в млякото и със сигурност ще влезе в крехкото тяло на бебето. Много по-лесно е, когато млякото вече не е единствената храна за детето. След шест месеца допълнителните храни се въвеждат активно в диетата на бебето и поради това някои хранения могат да бъдат заменени със смес или изцедени предварително, преди да се вземат таблетките. Но какво, ако бебето е родено наскоро? По такъв въпрос, разбира се, е по-добре да се консултирате с лекар. Съществува обаче списък с продукти, чието еднократно използване няма да причини големи щети. Ще говорим за това по-нататък..

Зъбобол

Може би най-непоносимата болка може да се нарече зъбобол. Младата майка няма време да бяга при лекаря. Има ситуации, при които просто няма с кого да оставите детето, така че трябва да разрешите проблема с болкоуспокояващите сами. Преди да решите да вземете някакво лекарство, не забравяйте да прочетете инструкциите. Възможно е избраното лекарство да е строго противопоказано за кърмене. Ибупрофенът е лекарство, което ще помогне за облекчаване на болката в зъбите. Освен това е добро антипиретично лекарство..

Във всеки комплект за първа помощ за млада майка има температурни средства за бебето. Най-често срещаният е сиропът Нурофен. Изработен е на базата на "Ибупрофен", само в доза, адаптирана за детето. Кърмещата майка може да приема това лекарство. Но това само ще облекчи болката за известно време. В близко бъдеще трябва да бъде решен въпросът за хода на зъболекар. Какви болкоуспокояващи за HB все още могат да се приемат при зъбобол? Това включва например "Кеторол". На практика е безвреден. Приемът на това лекарство обаче не трябва да бъде систематичен..

Какво ще стане, ако имате нужда от анестезия в зъболекарския кабинет? В края на краищата лечението и особено отстраняването е почти невъзможно да се издържи без локална анестезия. Тогава лекарят ще предложи на мама да инжектира упойка. GV позволява използването на "Лидокаин" или по-модерния "Ултракаин". Обикновено дозата на лекарството е толкова малка, че няма да навреди на детето.

Метод за използване на болкоуспокояващи

Не мислете, че еднократното използване на упойка може да излекува вече съществуващо заболяване. Използването на такива лекарства само ще помогне за облекчаване на физическото състояние, но причината за болката ще остане същата, следователно, преди да вземете обезболяващото средство, си струва да се научите как да го използвате правилно. Основните съвети са прости:

 • необходимо е да се установи причината - зъбът, главата или стомахът, посетете подходящия лекар за назначаване на лечение и подходящите лекарства;
 • приемайте само препоръчаните средства - подробната анотация към лекарството трябва да съдържа фраза, която е разрешена по време на бременност и кърмене, или че няма противопоказания за употреба през този период. Също така си струва да приемате целеви лекарства - не пийте никакви болкоуспокояващи при мускулни болки, но използвайте специални мехлеми;
 • по време на периода на кърмене е по-добре да изберете лекарства за еднократна употреба;
 • използвайте лекарството само в препоръчаното количество - не е правилно да намалявате дозата сами, за да защитите детето, болката от това може да не отшуми и детето все пак ще получи лекарствените частици;
 • придържайте се към необходимия полуживот на лекарството - по-добре е да вземете средствата след хранене и преди лягане за бебето, така че компонентите на лекарството ще имат време да се абсорбират и екскретират навреме.

По време на периода на кърмене не можете да оставите всичко да върви от само себе си или да действате в последния момент. Дори на етапа на бременността си струва да се консултирате с Вашия лекар относно одобрени лекарства и болкоуспокояващи. Такива лекарства трябва да са под ръка на кърмачка. Не трябва да понасяте болка - това само по себе си вече е стрес за мама и няма нужда от това, ако има лекарства, които са разрешени за кърмене.

Главоболие

Това е друго често срещано заболяване, което може да изпревари жената по време на кърмене. След раждането тялото оживява и хормоналната система се възстановява от бременността до периода на хранене. Това може да причини повтарящи се главоболия. По-добре, разбира се, да се опитате да правите без наркотици. Опитайте се да ходите по-често с бебето си на чист въздух. Спи колкото е възможно повече, оставяйки бебето на татко. Тогава болките вероятно ще изчезнат. Но ако всичко друго се провали и главоболието се превърне в непоносима мигрена, тогава не можете да правите без лекарства. За начало трябва да опитате No-shpu. Позволено е да се пие по време на бременност, тъй като съставът на тези таблетки се основава на билки. Може да възникне ситуация, когато болката в главата е причинена от вазоспазъм. В този случай "No-shpa" е най-добрият асистент. Счита се за един от най-ефективните спазмолитици. Освен това това лекарство ще помогне при болки в корема..

Списък

Болките могат да бъдат от напълно различен произход и характер. В някои случаи може да се издържи, но понякога е невъзможно. В такива ситуации трябва да знаете списък, който ще ви каже какъв вид облекчаване на болката можете с HB.

 • "Парацетомол". В екстремни случаи е разрешено приемането му. Той ще облекчи тежките спазми, ще помогне за облекчаване на състоянието.
 • Ибупрофен. Както бе споменато по-горе, това лекарство е чудесно за справяне с болката. Ако е причинено от висока температура, тогава Ибупрофен ще я понижи.
 • "Кетанов". Има подчертан аналгетичен ефект.
 • "Дротаверин". Това е по-евтин аналог на добре познатия "No-shpa". Такива лекарства често се използват като болкоуспокояващи (HA) при менструация. Те ще премахнат спазма от стените на матката, ще го отпуснат и болестта ще изчезне.

Общо описание на лекарството

Кетонал е нестероидно, противовъзпалително лекарство, предназначено за облекчаване на болката. Съдържа 100 mg кетопрофен и помощни вещества, които улесняват въвеждането на супозитории: твърда мазнина, глицерил каприлокапрат. Активното вещество има антипиретични и аналгетични свойства и спомага за потушаването на огнищата на възпаление.

Действието на лекарството е както следва:

 • понижаване на температурата, причинено от възпалителния процес;
 • намаляване на интензивността на проявата на болестта;
 • облекчаване на възпалението;
 • потискане на синдрома на болката от различни форми: зъбобол, стави, мускули, главоболие;
 • рехабилитация след операция, отстраняване на синдром на посттравматична болка.

Кетонал има няколко форми на освобождаване: таблетки, гел, крем, ректални супозитории, течност за инжекции, пластир. Те се различават по състав и предназначение. Редица заболявания могат да бъдат лекувани едновременно с няколко форми на кетонал (заболявания на опорно-двигателния апарат).

Най-бързият начин да се справите с болката от свещ. Ефектът се наблюдава няколко минути след приложението и след 1,5 часа се достига пиковата концентрация на активното вещество в организма.

Когато се използват супозитории, производството на простагландин и брадикинин намалява, мембраните на лизозомите се укрепват, синтезът на ензими, които допринасят за разрушаването на тъканите, се инхибира. В такива случаи се предписват свещи:

 • следоперативен период, придружен от възпаление;
 • болезнени менструации;
 • възпаление на тазовите органи;
 • облекчаване на болката в онкологията;
 • възпаление на сухожилията, ставите, отлагане на сол;
 • артрит, подагра, артропатия;
 • анкилозиращ спондилит;
 • увреждане на нервните окончания в гръбначния мозък.

Мехлеми за облекчаване на болката при HS

Какво да направите, ако болките в гърба продължават след бременността? В този случай не е необходимо да поглъщате хапчетата. Можете да използвате мехлеми, които не са противопоказани при лактация. Това са "Долобене" или "Фастум". Тези гелове помагат за облекчаване на напрежението в гърба и лечение на мускулни болки. При разширени вени и други проблеми с вените е възможно да се използва "Троксерутин" или "Троксевазин". Те разрешават хематомите, имат положителен ефект върху вените, премахвайки кръвните съсиреци.

Приемането на ефективно лекарство за болки в мускулите и ставите, наречено "Диклофенак", е крайно нежелателно. Това е много мощно лекарство, което се абсорбира незабавно в млякото..

Ако детето е родено чрез цезарово сечение, тогава майката може да се притеснява от болка в областта на белега за известно време. Нежелателно е да го смазвате с всякакви гелове. Основното нещо е да изплакнете добре, така че нагнояването да не започне. И болката скоро ще отмине от само себе си, веднага щом горните слоеве на епитела порастнат заедно.

Какви болкоуспокояващи могат да се използват по време на кърмене

Когато избирате болкоуспокояващи, трябва да се помни, че свойствата на повечето от тях не са напълно изяснени, а тези, които са разрешени за употреба, в една или друга степен проникват в кърмата. Следователно, за безопасността на бебето, по-добре е кърмещата майка първо да изцежда млякото и да го оставя за последващо хранене на бебето и едва след това да приема лекарството. Но има ситуации, когато бебето взема само гърдата и отказва бутилката, в този случай трябва да се използват най-малко опасните лекарства за него.


Когато кърмите, трябва да изберете най-безопасните и доказани лекарства

Преди да направите избор на лекарство с аналгетичен ефект, е необходимо да оцените следните показатели:

 • доколко веществото прониква в кърмата;
 • как влияе върху организма на майката и детето;
 • колко бързо се отделя лекарството от тялото на майката - в този случай ще бъде възможно да се минимизират рисковете чрез хранене на бебето, когато концентрацията на опасни вещества в тялото е най-ниска;
 • колко дълго можете да приемате лекарството без негативни последици за мама и бебе.

По време на кърмене най-безопасните болкоуспокояващи са Парацетамол и Ибупрофен, както и техните аналози. Дори при високи дози тези вещества преминават в кърмата в минимални количества..

Таблица: лекарства, разрешени за кърмене

Име на лекарствения продуктПарацетамол, Panadol, EfferalganИбупрофен, Нурофен.Не-shpaНапроксенКетопрофен
Ефективностсредно аритметичносредно аритметичносредно аритметичносредно аритметичносредно аритметично
Активно веществопарацетамолибупрофендротаверин хидрохлориднапроксенкетопрофен
Период на въздействиемаксималната концентрация се достига след 30-120 минутимаксимална концентрация се достига след 45 минути (когато се приема на гладно) или след 90-150 минути (когато се приема след хранене)максимална концентрация се достига след 45-60 минутимаксимална концентрация се достига след 2-3 часамаксималната концентрация се достига след 1-5 часа, в зависимост от формата, в която се освобождава лекарството
Законкандидатства се за:
 • намаляване на болката (зъбобол, главоболие, лека и умерена болка в различни органи);
 • понижаване на телесната температура.
кандидатства се за:
 • премахване на болезнени усещания от различна ориентация;
 • понижаване на висока температура;
 • премахване на възпалението.
се прилага:
 • за премахване на спазмите на гладката мускулатура с различна етиология;
 • с главоболие, причинено от пренапрежение (не помага при мигрена и повишен ICP);
 • с менструални болки.
 • използва се за премахване на болка в опорно-двигателния апарат, меките тъкани;
 • използва се като помощно средство при болка в УНГ органи, зъби и глава;
 • има противовъзпалителен и антипиретичен ефект.
 • използва се за премахване на болка в опорно-двигателния апарат, включително при невралгия, наранявания, натъртвания;
 • има противовъзпалително и антипиретично действие.
Странични ефекти и ограничения
 • нарушение на нормалното функциониране на храносмилателния тракт, работата на хемопоетичната система;
 • отрицателен ефект върху бъбреците, черния дроб при честа употреба;
 • алергични прояви.
 • отрицателно въздействие върху черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт, централната нервна система, хематопоетичната система;
 • появата на алергични реакции - рискът от появата им се увеличава при продължителна употреба и високи дози.
 • намаляване на налягането;
 • повишен пулс;
 • главоболие;
 • нарушения на съня;
 • гадене;
 • запек;
 • алергични прояви.
 • стомашно-чревни разстройства;
 • проблеми с бъбреците и черния дроб;
 • алергични прояви.
 • промени в работата на храносмилателната система;
 • главоболие;
 • нарушения на съня;
 • неправилно функциониране на бъбреците;
 • алергични прояви.
Основните противопоказания
 • сериозни заболявания на черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт;
 • индивидуална непоносимост.
 • тежки функционални нарушения на черния дроб и бъбреците;
 • стомашно-чревни заболявания във фаза на обостряне;
 • индивидуална непоносимост.
 • сериозни патологии на черния дроб и бъбреците;
 • тежка сърдечна недостатъчност;
 • непоносимост към лактоза (40 mg No-shpy съдържат 52 mg лактоза);
 • индивидуални телесни реакции към лекарството.
 • тежки заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците;
 • нарушение на хематопоезата.
сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците
Излагане на кърменепо-малко от 1% от единичната доза прониква в кърмата и се екскретира с нея в концентрация 0,04-0,23%преминава в кърмата около 0,6% от еднократна дозаняма клинични данни за ефекта на лекарството върху дете по време на кърменеслабо проникване в рудното млякониско проникване в кърмата
Изходупотребата по време на кърмене е разрешена, но не честопо време на кърмене, не използвайте дълго време в доза над 800 mg на денпоради недостатъчна информация за ефекта върху детето, приемането на лекарството трябва да бъде оправдано: само в еднократни случаи и с разрешение на лекарможе да се приема по време на кърмене, но с повишено внимание, в еднократни случаивъзможна е еднократна доза, но при продължителна употреба лактацията трябва да бъде спряна

Изборът на лекарства в зависимост от локализацията на болката

В зависимост от това къде се намира центърът на болката, трябва да се използват следните средства:

 1. Зъбобол - лекарства на базата на парацетамол и ибупрофен, инжекции на ултракаин и лидокаин.
 2. Главоболие - Efferalgan, No-shpa (при болка, причинена от пренапрежение).
 3. Болки в корема - при спазми се използва No-shpa, при болки в шева след цезарово сечение - Naproxen, Ketoprofen.
 4. Болки в гърба - Naproxen, Ketoprofen.


В зависимост от фокуса на болката се избират различни лекарства за болка

Когато лекувате зъби или силна болка с различна етиология по време на кърмене, можете да използвате обезболяващи инжекции с ултракаин и лидокаин еднократно, тъй като минимално количество от активните вещества на тези лекарства прониква в кърмата.

Таблица: лекарства, неподходящи за кърмене

Име на лекарствения продуктЦитрамонНимезилПенталгинСпазмалгонАналгинКетанов
Активно вещество
 • ацетилсалицилова киселина;
 • кофеин;
 • парацетамол.
нимезулид
 • парацетамол;
 • напроксен;
 • безводен кофеин;
 • дротаверин хидрохлорид;
 • фенирамин малеат.
 • метамизол натрий;
 • питофенон хидрохлорид;
 • фенпивериниев бромид.
метамизол натрийкеторолак трометамин
Законизползва се за премахване на леки и умерени болки от различен тип и с ARVI, грип за премахване на трескаизползва се за премахване на остра и силна болка, има и противовъзпалителен ефектизползва се за премахване на умерени болки от различен тип, е ефективен при фебрилни състоянияизползва се за премахване на лека или умерена болка в различни органи, както и за намаляване на телесната температураизползва се за упойка на различни органи, има противовъзпалителен и антипиретичен ефектизползва се за краткосрочно облекчаване на умерена до силна болка
Странични ефекти
 • нарушения в храносмилателния тракт;
 • виене на свят;
 • тахикардия;
 • повишено налягане;
 • токсично увреждане на стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците и някои други органи;
 • алергични реакции.
 • нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците, сърдечно-съдовата, дихателната системи;
 • промяна в хемопоетичната система;
 • зрителни аномалии;
 • проблеми от централната нервна система (виене на свят, страх, нервност, лош сън);
 • алергични реакции.
 • повишена възбудимост или сънливост;
 • намаляване на психомоторните реакции;
 • виене на свят;
 • силен пулс;
 • повишено налягане;
 • гадене;
 • алергични прояви.
 • неприятни усещания за сухота в устата, усещане за парене в стомаха;
 • главоболие;
 • виене на свят;
 • често сърцебиене;
 • понижаване на налягането;
 • нарушаване на бъбреците;
 • алергични реакции;
 • при продължителна употреба - промяна в кръвната формула.
 • нарушения в хемопоетичната система;
 • алергични реакции.
 • нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, сърцето, дихателната система, черния дроб, бъбреците, централната нервна система;
 • алергични реакции.
Основните противопоказания
 • проблеми със стомашно-чревния тракт;
 • заболявания на черния дроб, бъбреците, сърцето, кръвта, кръвоносните съдове;
 • кърмене;
 • бременност;
 • възраст до 15 години;
 • непоносимост към ацетилсалицилова киселина.
 • заболявания на черния дроб, бъбреците, сърцето, стомашно-чревния тракт;
 • наличието на нарушения в хемопоетичната система;
 • прием на други лекарства с повишена токсичност;
 • треска;
 • бременност;
 • кърмене;
 • възраст до 12 години;
 • индивидуална непоносимост.
 • сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците;
 • нарушения в работата на нервната система;
 • бременност;
 • кърмене;
 • възраст до 12 години;
 • индивидуална непоносимост към компоненти.
 • нарушения във функционирането на черния дроб, бъбреците, сърдечния мускул, стомашно-чревния тракт;
 • бременност;
 • кърмене;
 • възраст до 6 години;
 • индивидуална непоносимост към компонентите на лекарството.
 • нарушена чернодробна и бъбречна функция;
 • кръвни заболявания;
 • бременност;
 • кърмене;
 • индивидуална непоносимост.
 • заболявания на стомашно-чревния тракт, хемопоетичната система, черния дроб, бъбреците, дихателните органи;
 • възраст под 16 години;
 • бременност;
 • лактационен период;
 • индивидуална непоносимост.
Изходпротивопоказан при кърмене, тъй като ацетилсалициловата киселина се предава добре през майчиното мляко, но слабо се метаболизира и отделя от тялото на детето поради незрялостта на черния дроб и бъбреците на бебето, а също така разрежда кръвта добре, което може да доведе до кървене.противопоказан за кърмене, тъй като прониква добре в млякото на кърмачка и има патологичен ефект върху тялото на дететопротивопоказан за кърмене, тъй като причинява сериозно заболяванепротивопоказан при кърмене, защото има опасен ефект върху жизненоважни органипротивопоказан за кърмене поради факта, че има патологичен ефект върху кръвоносната система и бъбрецитепротивопоказан за кърмене, тъй като има сериозен патологичен ефект върху тялото
* Трябва да се помни, че аналози на лекарства, забранени по време на кърмене, също не могат да се приемат по време на кърмене, тъй като те съдържат същите активни вещества, които са опасни за бебето. Например:
 • метамизол натрий съдържа Analgin, Tempalgin, Sedalgin, Spazmalgon;
 • ацетилсалицилова киселина се намира в аспирин, цитрамон;
 • кеторолак се съдържа в Ketanov, Ketorol и др..

Разрешени и забранени болкоуспокояващи за кърмене: фото галерия


Приемът на Panadol е разрешен по време на кърмене, но не може да се използва често


Ибупрофенът се счита за най-безопасното средство за облекчаване на болката за кърмачка.


No-shpu може да се приема по препоръка на лекар


Дори една таблетка Цитрамон може да причини сериозни смущения в живота на детето.