Със сигурност няма нито една бременна жена, на която да не й кажат, че на нейно място просто й трябва колкото се може повече калций! И за тази цел те й препоръчват да пие половин литър мляко на ден, да яде заквасена сметана, извара, сирене „от корема“ - и всичко това всеки ден и в големи количества, сякаш други продукти просто не съществуват. Известната светска мъдрост казва: „Спазвайте мярката във всичко“ - но как може една бременна жена, която буквално се е наситила с храни, съдържащи калций, цял ден да си спомни за нея? И е желателно да запомните. Тъй като калцият, разбира се, е много необходим за тялото на бременна жена (и за човешкото тяло като цяло) - но умерено. Защо е необходимо, какъв е рискът от излишък на калций, колко е необходима на бременната жена и откъде може да се получи?

Защо бременната жена се нуждае от калций??

Калцият участва във формирането на човешката костна система. Количеството му влияе върху състоянието на костите на скелета, зъбите, ноктите - и ако бъдещата майка използва калций в недостатъчно количество - това може да доведе до проблеми със зъбите при нея и детето, до крехкостта на костите на бебето, до проблеми с ноктите на майката - те могат да започнат да се ексфолират, рушат се и се чупят. Освен това калцият е жизненоважен за развиващия се плод, тъй като той също така участва в образуването на различни тъкани и органи на детето: мускули, сърце, нервни клетки, нормално съсирване на кръвта.

Също така, наличието на подходящо ниво на калций в организма е отлична профилактика на спонтанни аборти, преждевременно и бързо раждане, а също така допринася за по-малко загуба на кръв по време на раждане..

Как да разберете, че в тялото на бременна жена няма достатъчно калций? Можете да използвате медицински метод и да направите денситометрия, процедура, която определя минералната плътност на костите. Освен това по време на бременност може да се направи ултразвук на костите, което е абсолютно безопасно за майката и нейното неродено дете..
Ако не искате да бягате при лекаря в момента или все още нямате време за това, можете сами да определите дали приемате достатъчно калций. В риск са тези жени, които:

- имат лош апетит (и в резултат лошо настроение и безсъние);

- често се разболяват, а заболяването е придружено от висока температура.

Освен това слушайте тялото си. Ако костите, ставите и мускулите ви често болят, това също може да означава липса на калций в тялото ви. И ако страдате и от кариес, косата ви пада и ноктите ви се белят - това е сигурен знак, че нещо не е наред в организма и трябва да обърнете внимание на количеството калций във вашата диета..

Какъв е рискът от излишък на калций при бременни жени?

Струва си да си припомним кой продукт се предлага най-често като панацея за недостиг на калций. Това е краве мляко. Но трябва да се помни, че кравето мляко съдържа излишък от калций - и в количества от половин литър-литър на ден (плюс други млечни продукти), нито бъдещата майка, нито просто обикновеният човек се нуждае от него. Тъй като кравето мляко е предназначено за телета, които се раждат с тегло 30-50 кг и бързо се изправят на крака. Човек се ражда с различно тегло и се развива по различен начин - следователно излишъкът от калций просто ще се утаи върху костите му, ще допринесе за почти пълното отсъствие на „фонтанела“ и... колкото и да е странно, усложнения при раждането. Утаявайки се върху костите на детето, калцият допринася за неправилното им сгъване - докато те трябва да се сгъват внимателно и постепенно. Поради тази причина по време на раждането има лошо разширение на шийката на матката - бебе, чиито кости са пренаситени с калций, е много непохватно и мощно - следователно, то не може да се сгъне правилно и да притисне главата си към шийката на матката, за да я отвори. Именно в тези случаи детето или е изцедено, което може да го нарани, или се използва цезарово сечение. Въз основа на това излишъкът на калций в тялото на бременна жена е почти по-лош от липсата на!

Колко калций е необходим по време на бременност?

До края на бременността детето трябва да натрупа 25-30 г калций в тялото си. Ако бъдещата майка спазва диета: литър мляко + 200 г заквасена сметана + 200 г извара + 150 г сирене дневно - тогава това допринася за факта, че около 300 г излишен калций се отлага върху костите на детето, което след това ще усложни раждането и няма да донесе никаква полза.

Освен това трябва да запомните, че тялото на бебето в утробата също произвежда хормони, които сами допринасят за натрупването на калций. Той насърчава частично натрупване на калций, но просто не може да се справи с безумния поток от млечни продукти..

Колко калций имате нужда? Известно е, че човек с тегло 70 кг има около 1 кг калций в костите си. Здравият възрастен се нуждае от около 1 g калций на ден, като се има предвид, че той се екскретира ежедневно от тялото, например с урината.
По време на бременност жената трябва да консумира около 1,5 g калций на ден, една пета от която отива за развитието на бебето. В резултат на това бебето трябва да получава 300 mg калций на ден през плацентата, така че в бъдеще да не развива рахит.

Източници на калций

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че калцият се усвоява добре само в комбинация с витамин D3. ако приемате специални хранителни добавки или витамин, съдържащ калций - не забравяйте, че заедно с калция, тези препарати трябва да съдържат и витамин D3. Между другото, получаваме същия витамин по време на излагане на слънце, така че бъдещите майки се съветват да ходят повече на открито, особено при хубаво време..

Така че, въз основа на нормата от 1,5 g калций на ден, можете да направите следното меню:

- 200 г извара (4-5%);

- 200 мл кефир с ниско съдържание на мазнини;

- 200 мл мляко (включително това, на което е готвено нещо);

Освен това можете да добавите към тази диета:

- зеле (всяко - броколи, бяло зеле, червено зеле, карфиол и др.),

Абсолютно всички храни съдържат калций в една или друга степен. Но трябва да се помни, че усвояването на калций се блокира от магнезий и натрий - тоест, ако рибата или зеленчуците се осолят, те няма да донесат никаква полза. Кофеинът от своя страна блокира усвояването на витамин D3. Съдържащият се в зърнените култури и хляб фитин също пречи на усвояването на калция, така че е по-добре да не ядете сандвичи със сирене и каши с мляко. А заседналият начин на живот на бъдещата майка по принцип влияе негативно на обменните процеси - което е друг аргумент в полза на ходенето.

Съдържание на калций в храната

Колко калций се нуждае от бъдещата майка?

Колко калций се нуждае от бъдещата майка?

Колко калций се нуждае от бъдещата майка?

Колко калций се нуждае от бъдещата майка?

Колко калций се нуждае от бъдещата майка?

Колко калций се нуждае от бъдещата майка?

Един добър начин да обогатите тялото си с калций е следният: черупката на варените яйца се почиства от филми, смачква се и се залива с лимонов сок. Трябва да приемате такава смес сутрин за четвърт чаена лъжичка..

Разбира се, изобилието от всички необходими микроелементи, витамини и минерали е много важно за организма на бременната жена. Но във всичко, както знаете, имате нужда от мярка. И сега, знаейки колко калций се нуждаете от вас и вашето бебе, няма да правите онези грешки, които могат да доведат до не особено приятни последици..

Защо бременните жени се нуждаят от калций и как трябва да е нормално в кръвта?

За пълноценното развитие на бебето в корема на майката е много важно да има редовен прием на всички микроелементи и витамини. Това помага на бебето да расте по-бързо и да се развива пълноценно. Едно от тези жизненоважни вещества е калцият..

Какво прави в тялото?

Калцият за бременни жени е едно от най-важните вещества. Необходимо е не само за тялото на бъдещата майка, но и за нейното бебе..

Калцият има много различни функции в организма. Поддържането на нормалната концентрация е важно не само през първия, но и през всички следващи периоди на бременността..

Основната функция на този химикал в организма е да поддържа костната плътност. Структурата на костните образувания до голяма степен зависи от първоначалната концентрация на калций в кръвната плазма..

Функционирането на нервната система е невъзможно без оптимален прием на този химикал. 2-ри триместър е много важен период за формирането му. По това време нуждата от калций при бъдещата майка започва да се увеличава значително. Ако жената очаква близнаци, тогава дневната й доза от този микроелемент се увеличава значително..

Калцият, постъпващ в организма, осигурява много важен процес. Той участва в предаването на нервните импулси. С намаляване на концентрацията му в кръвната плазма, жената развива различни неврологични нарушения. Нормалната концентрация предпазва бременната жена от развитие на опасни състояния като хипертоничност на матката и конвулсивни контракции на ръцете и краката..

Ролята на калция в кръвосъсирването не може да бъде надценена. Необходимо е плазмата да запази необходимите си течни свойства и течливост. Това осигурява добър кръвен поток през общата утероплацентарна система за кръвен поток..

Оптималната концентрация на калций е много важна през 3 триместър. В този последен период на бременността женското тяло се подготвя за предстоящото раждане, което означава за тежка загуба на кръв. Оптималното съсирване на кръвта е от съществено значение, за да се избегнат непоправими щети на тялото на майката.

Калцият също е много важен за плода. Това е основният структурен елемент, който е необходим за изграждането на всички органи на мускулно-скелетната система на бебето. Калциевите йони са вградени в костите му, като са вид цимент.

Този микроелемент също влияе върху формирането на зрителния и други рецепторни апарати на плода. Нормалната концентрация на калций в кръвта на бъдещата майка е необходима, за да може бебето да има добра интелигентност и памет..

Употреба на калций по време на бременност

Недостигът на определени вещества в организма на бременната жена е опасен не само за майката, но и за плода. Правилното развитие на дете в утробата на жената е възможно само при пълен прием на всички вещества, необходими за неговия растеж и формиране на органични системи.

Дефицитът на калций сред бременните жени е често срещан проблем, който може да усложни нормалния ход на бременността и раждането. Това състояние изисква своевременна корекция, особено ако се разкрие по време на бременност. Като превантивна мярка Вашият лекар може да предпише калциеви добавки, за да помогне за поддържане на нормални нива на този макронутриент..

Ролята на калция в тялото на бременна жена

Калцият е основен макронутриент за организма на всеки човек. Той изпълнява редица важни функции:

Участие в синтеза на биологично активни вещества (пептидни хормони, невротрансмитери).

Регулиране на процесите на кръвосъсирване.

Участие в клетъчната сигнализация - калциевите йони се освобождават, когато рецепторите на клетъчната повърхност се стимулират и предават сигнал за активиране на протеиновите молекули.

Регулиране на процесите на образуване и разрушаване на костната тъкан (заедно с витамин D).

Участие в свиването на мускулните влакна.

Това е само малък списък защо този макронутриент е необходим в организма. Калцият за бременни жени е необходим за нормалното развитие на плода и отделните системи на тялото му: мускулно-скелетна, ендокринна, кръвоносна.

Напоследък е доказана връзката между дефицита на калций в организма и вероятността от развитие на различни усложнения на бременността. Това важи особено за прееклампсията и еклампсията, които са опасни състояния, които могат да се проявят по време на гестационния период при жената. Ежедневният прием на калций ви позволява да предотвратите симптомокомплекса, причинен от гестоза, който включва:

1 Повишено кръвно налягане.

2 Екскреция на протеин в урината.

3 Генерализирани клонично-тонични конвулсии.

4 Подуване на меките тъкани.

Обикновено при здрава жена в началото на бременността кръвното налягане намалява, след което постепенно се повишава към края на гестационния период. Този баланс се нарушава от заболявания на майката или плода, многоплодна бременност и неправилна диета. Калцият по време на бременност, идващ отвън, предотвратява развитието на артериална хипертония при жената, поради което СЗО го препоръчва като профилактично средство 2.

Профилактика и лечение на калциев дефицит

Най-лесният начин за предотвратяване на хипокалциемия е да се ядат храни, обогатени с калций, вкл. изкуствено. Те включват млечни продукти и сирена, мазни риби, ядки, зърнени храни и зеленчуци. Но понякога корекцията на диетата за тялото не е достатъчна, следователно въпросът за това какъв калций може да се пие по време на бременност става актуален..

Кога да се пие калций по време на бременност, лекарят решава индивидуално. Приемът на лекарства е разрешен от началото на планирането на бременността до раждането. По правило лекарите се придържат към предписания режим от 20-та седмица на бременността и ако има рискови фактори, назначението трябва да започне от момента на установяване на бременността.

Отговорът на въпроса дали е възможно бременните жени да приемат калций може да не е универсален. Решението за необходимостта от използване на калциеви добавки по време на бременност се взема от лекаря след преглед на жената и оценка на индивидуалните нужди и рискове..

За жени, чиято диета е обогатена с този елемент в достатъчна степен, калциевите добавки обикновено не се предписват. Ако съществува риск от хипокалциемия (хронични заболявания, нарушения на храносмилането и абсорбцията, многоплодна бременност), ще бъде препоръчителен профилактичен прием на калций.

Дискусиите за това кой калций е по-добър - таблетиран, прахообразен, като част от комплексните витамини - също е предмет на дискусия. Можете да разчитате на индивидуални предпочитания, но има няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато решавате кой калций да пиете по време на бременност:

 • Ако лекарството е под формата на прах, съществува риск от грешка при изчисляване на дозировката му. Ето защо, ако не е възможно да се измери точното количество всеки път, трябва да изберете лекарствените форми от производителя..
 • Когато приемате сложни препарати с калций, съдържанието на този елемент може да бъде по-ниско от препоръчителния дневен прием. За да се компенсира този недостатък, се изисква да се приемат няколко таблетки и в този случай има възможност за превишаване на допустимите дози на други микроелементи..

Калцеминът е комбиниран препарат, съдържащ калций, витамин D и редица други елементи (бор, мед, цинк, манган), необходими на бременната жена по време на бременността. Той се предлага на хапчета и се приема два пъти на ден. Калцемин се използва както за профилактика, така и за попълване на съществуващия дефицит на калций.

Начинът на приемане на калций по време на бременност зависи от конкретното лекарство: някои производители препоръчват да се дъвчат или поглъщат таблетки цели, други произвеждат водоразтворими форми и прахообразни смеси често могат да се добавят към готови ястия или напитки. Преди употреба трябва да прочетете инструкциите за лекарството.

Като правило, калциевите добавки се препоръчват да се приемат с храна. повишеното производство на стомашен сок има благоприятен ефект върху усвояването му. Основното в терапевтичния режим е редовността. Препоръчително е да приемате калциеви добавки по едно и също време на деня, за да развиете навик и да не пропускате хранене..

Ежедневен прием на калций по време на бременност

Повечето бременни жени са чували, че тялото се нуждае от много калций по време на бременността. Бъдещите майки обаче не винаги знаят кой калций е най-добре да приема по време на бременност и как той влияе върху развитието на бебето. В тази статия ще се опитаме да разкрием изцяло значението на калция за женското тяло и плода, както и особеностите на приема на лекарства, съдържащи калций по време на бременност и кърмене..

Ролята на калция в човешкото тяло

Калцият е макронутриент, който осигурява здравина на човешките кости и зъби. Почти 99% от калция е концентриран в костите под формата на фосфорни соли. Този макронутриент изпълнява и регулаторна функция - той е отговорен за предаването на нервните импулси. Нормалното функциониране на нервната система изисква постоянно ниво на калций в кръвта. При липса на калций тялото ще поеме необходимото количество минерали от костите, за да възстанови концентрацията си в кръвта.

Калцият има и други важни функции:

 • регулира работата на сърцето;
 • осигурява нормално съсирване на кръвта;
 • укрепва стените на кръвоносните съдове;
 • участва в регулирането на кръвното налягане и нивата на холестерола;
 • нормализира въглехидратната обмяна.

За нормалното функциониране на всички органи и системи нивото на калций в кръвта не трябва да бъде по-ниско от 2,2 mmol / l, по-ниска стойност ще показва липса на този макронутриент.

Нужди от калций по време на бременност и кърмене

По време на бременност калцият е необходим както за бъдещата майка, така и за бебето. По време на вътрематочното развитие плодът трябва да натрупа около тридесет грама от този минерал, липсата му може да доведе до развитие на рахит и патологии на нервната система. На първо място, калцият от тялото на жената се изразходва за формирането и развитието на плода, следователно, ако той не е достатъчно снабден, бъдещата майка е изложена на риск от развитие на остеопороза - заболяване, придружено от крехкост и чупливост на костите.

Според нормите на физиологичните изисквания към хранителните вещества, възрастен човек се нуждае от около 1000 mg калций на ден. Бременната жена трябва да получава 300 mg повече, т.е. процентът на калций по време на бременност е 1300 mg / ден. Натрупването на калций в организма се извършва за дълго време. Ето защо, въпреки факта, че нуждата от него се увеличава едва в средата на бременността, калцият трябва да се приема от първите седмици..

През целия период на кърмене е необходимо да се приемат и препарати, съдържащи калций, тъй като нуждата от калций при кърмачките е дори по-висока, отколкото при бременни жени. Новороденото дете активно расте, което означава, че костите му растат, за което калцият е основният строителен материал. Следователно кърмещата майка трябва да гарантира, че то е получено изцяло. Жените, които кърмят, се нуждаят от поне 1400 mg калций на ден.

Ежедневни физиологични нужди за калций при жените
Данни от MR 2.3.1.2432-08 "Норми на физиологични нужди от енергия и хранителни вещества за различни групи от населението на Руската федерация"


Не бременни жени
Планиране на бременността
Бременни жени
Кърмещи жени
Жени над 60 години
Количество калций
1000 mg
1000 mg
1300 mg
1400 mg
1200 mg

Възможно ли е да получавате калций от храни по време на бременност и кърмене?

Най-голямо количество калций се съдържа в млечните продукти: извара и сирене, зеле, бобови растения и риба също са богати на тях. Ето примери за съдържанието на калций в 100 g различни храни:

 • твърдо сирене - 700-1000 mg;
 • извара 9-11% - 160-170 mg;
 • мляко и кефир - 120-130 mg;
 • риба (в зависимост от вида) - 20–120 mg;
 • зеле - 50–70 mg;
 • боб - 150 mg.

Нуждата от калций при бременни и кърмещи жени е доста висока, така че е изключително трудно да се получи дневната му стойност само от храната. Затова диетолозите препоръчват на всички бременни и кърмещи жени да приемат калциеви добавки..

Какъв калций е най-добре да приемате по време на бременност и кърмене?

Разнообразието от препарати, съдържащи калций, затруднява избора. Днес калцият се предлага в следните форми:

 • калциев глюконат;
 • калциев карбонат;
 • калциев цитрат.

Калциевият глюконат е най-честата форма на калций и едноименното лекарство, но той се усвоява най-зле от организма. Калциевият карбонат се усвоява по-добре, често се произвежда под формата на комплекси с витамин D, но употребата му е противопоказана при бъбречни заболявания. Калциевият цитрат е по-модерно лекарство, което се абсорбира добре, най-подходящо за хора с ниска стомашна киселинност.

Често калциевите добавки също съдържат витамин D, тъй като недостигът на този витамин нарушава усвояването и употребата на калций от организма. Не е необходимо обаче да приемате калций едновременно с витамин D3; този витамин може да попадне в организма отделно. Основното условие е жената да не изпитва дефицит на витамин D3..

Като се вземат предвид особеностите на всяка форма на калций, при наличие на хронични заболявания или усложнения на бременността е по-добре да се консултирате с Вашия лекар, преди да закупите лекарството. Той ще ви помогне да изберете най-доброто лекарство.

Калцият е част от много витаминни и минерални комплекси в една от горните форми. При избора на комплекс обаче могат да възникнат трудности, тъй като повечето от тях, въпреки че съдържат калций, са в по-малки количества, отколкото се изисква за бременна или кърмеща жена. Ниското съдържание на калций в тях се обяснява със следните причини. Първо, добавянето на калций към капсула или таблетка значително увеличава неговия размер и тегло, което от своя страна затруднява приема. На второ място, калцият пречи на усвояването на желязото, което се съдържа в почти всички витаминни и минерални комплекси.

Приемът на витаминно-минерални комплекси, съдържащи калций и желязо, води до факта, че тялото не усвоява желязото, от което се нуждае, и не попълва нуждата на организма от калций. За да се избегне това, прогресивните експерти съветват приемането на калций отделно от другите микроелементи. Комбинацията от безкалциеви витаминни и минерални комплекси и калциеви добавки е най-добрият начин за попълване на липсата на микроелементи по време на бременност и кърмене.

Комплекс Pregnoton Mama не съдържа калций, така че може да се комбинира с препарати, съдържащи калций, само че те трябва да се приемат по различно време - с интервал от 6-8 часа. Pregnoton Mama съдържа витамин D3, от който тялото се нуждае, за да усвои калция. В допълнение към това, комплексът съдържа микроелементи, които са важни за мама и бебе:

 • биоактивна форма на фолиева киселина;
 • Омега-3 полиненаситени мастни киселини;
 • липозомно желязо;
 • йод;
 • 12 витамини и минерали.

Когато избирате калциеви добавки, не забравяйте да осигурите на тялото си други микроелементи.!

НЕ Е РЕКЛАМА. МАТЕРИАЛЪТ, ПРИГОТВЕН С УЧАСТИЕТО НА ЕКСПЕРТИ.

Калций по време на бременност и след раждане

Тялото на бременна жена изпълнява супер задача - работи за създаване на нов човек и затова се нуждае от увеличена доза витамини, микроелементи, минерали и други полезни вещества. Един от тези елементи е калцият. Той е отговорен за формирането на скелета, нервната система, развитието на вътрешните органи на детето. Калцият по време на бременност, навлизайки в тялото на майката в достатъчни количества, намалява риска от спонтанен аборт, тежко кървене по време на раждане, повишено кръвно налягане.

Как да разберем дали в организма липсва калций

Липсата на калций трябва да бъде диагностицирана от лекар. Но най-вероятно ще бъдете изложени на риск, ако:

 • Прекалено слаба ли си
 • Имате липса на апетит
 • Спете лошо
 • Дим
 • Имате болки в ставите
 • Забелязвате влошаване на косата, ноктите и зъбите

Бременната жена трябва да премахне дефицита на калций възможно най-скоро, тъй като дефицитът ще се отрази неблагоприятно както върху нея, така и върху плода.

Калций по време на бременност - дневен прием

Нашето тяло съдържа калций от два вида: йонизиран (свободен) и свързан с протеини. Счита се за нормално, ако делът на йонизирания калций в кръвта е най-малко 45%. За лекаря делът на свободния калций е информативен показател. С които можете да идентифицирате редица заболявания, да потвърдите или отречете предварително поставена диагноза.

Средната дневна нужда от калций за възрастен е 1000 mg. Калцият по време на бременност и кърмене се консумира от организма по-активно, а дозата се увеличава до 1300 - 1500 mg.

Калцият по време на бременност е особено необходим през втория триместър. Около 20-та седмица започва активното формиране на костите на плода. Нормата на калций на ден през този период е 1500 mg. В края на третия триместър приемът на калций трябва да бъде намален, за да се предотврати прекомерното вкостяване на черепните кости на плода, което влошава адаптацията на главата към преминаването през родовия канал.

Ако преведем тези неясни милиграми в обикновени храни, ще получим следното съотношение:

 • 100 г извара с ниско съдържание на мазнини съдържа 300 мг калций, за дневните нужди трябва да ядете 400-450 грама
 • чаша мляко - 300 mg, 1 литър на ден
 • 30 г твърдо сирене - 250 мг, 150 грама.

Няма да спорим, че не можете да ядете толкова много на ден, но за това трябва много да обичате млечните продукти. И така ще трябва да се храните не само веднъж, а ден след ден през цялата бременност и периода на кърмене.

Също така е важно да се разбере, че не е достатъчно само да се ядат храни, богати на калций, а трябва да се усвоят от организма..

Витамин D насърчава усвояването на калция (произведен в резултат на излагане на слънчеви лъчи), но слънчевите бани по време на бременност не са много полезни и нямаме много слънчеви дни, особено през зимата.

Таблицата по-долу показва съдържанието на калций в различни храни

Продукти Съдържание на калций в mg на 100 g
Зеленчуци
Салата83
Зеле60
Целина240
Лък60
Боб40
Маслини77
Хляб
ръжен хляб60
Пшеничен хлябтридесет
Плодове и ядки
Оранжево35
Сушени ябълки45
Фиг57
Сушени кайсии170
Стафиди56
Бадем254
Фъстък70
Сусам1150
Тиквени семена60
Слънчогледови семки100
Риба и месо
Сушена риба с кости3000
Консервирани сардини с кости350
Варена риба20-30
Говеждо месо20-30

Прочетете повече за това как да се храните за бъдеща майка в статията „Хранене по време на бременност: значението на витамините и минералите“.

Малко за структурата на костите

Всички знаем, че калцият е от съществено значение за формирането на здрав скелет. Но калцият се нуждае от основа за закрепване, като макара на конец. Колагенът играе тази роля - много силен протеин, който формира основата на много телесни тъкани, включително сухожилия, хрущяли, кожа.

Синтезът на колаген е невъзможен без остеотропни минерали: цинк, мед, манган, бор. За какво е този урок по химия, ще попитате? Това е толкова просто! За формирането на здрави кости само калцият не е достатъчен, трябва да приемате редица други елементи.

Целият необходим комплекс съдържа лекарството Калцемин. Съдържа минерали, участващи в синтеза на колаген, калций и витамин D3.

Калцият е важен по време на бременност и тялото ще сигнализира за липсата му. Ако жената чуе себе си, тогава желанието да яде сирене, извара, а понякога и креда трябва да доведе до приема на препарати, съдържащи калций!

Калций и кърмене

Бъдещата майка знае колко е важно да следи диетата си, да приема витамини. Но колко често една жена, която се връща от болницата, се концентрира изцяло върху детето и се грижи за себе си на остатъчна основа.

Не трябва да забравяте за себе си! Поне от желание да останем здрави!

Припомнете си, че съдържанието на редица вещества в кърмата е постоянно. Това означава, че при недостатъчен прием на храна те ще бъдат измити от тялото на майката и жената може да страда. Калцият е само един от тези елементи. Прочетете повече за това в статията "Как храненето на кърмещата майка влияе на компонентите на кърмата".

Проучванията показват, че през първите шест месеца на кърмене кърмещата майка губи 5% от калция от костната тъкан. Лактацията ускорява метаболизма на костите. Ако през този период жената не получава калций в количеството, от което се нуждае, тогава костите й ще станат крехки. Рискът от „спечелване“ на фрактура значително ще се увеличи дори и при лек спад. Но това вече е краен етап. Първо, ноктите ще започнат да се чупят и ексфолират, косата ще притъпи. Ще се появят болки в ставите, кариес и спазми. Ако забележите подобни симптоми в себе си - вземете мерки!

Дневният прием на калций за кърмене трябва да бъде 1500 mg. Важно е кърмещата майка да спазва принципа на разумния баланс и да не превишава препоръчаната доза калций. Прекомерното му използване води до хиперкалциемия. Симптоми: прекомерната умора, сънливост, депресия, понякога хиперкалциемия могат да причинят хипертония и аритмии.

Корекциите на диетата и добавките на калций по време на кърмене е разумно да бъдат контролирани.

Какъв калций е най-добре да се приема по време на бременност, храни, съдържащи Ca

По време на бременността бъдещата майка дава много телесни ресурси за развитието на бебето. И ако резервите в тялото на жената не се попълват, тогава състоянието й се влошава значително: състоянието на зъбите и костната тъкан се влошава. Следователно правилният баланс на минерали, витамини е ключът към здравето на новороденото и майката. Един от основните градивни елементи на плода е калцият по време на бременност..

Калцият за бременни жени е съществен елемент. Той създава опорно-двигателния апарат и помага в непрекъснатата работа на нервната система на бременна жена.

Как се проявява недостигът на калций?

Липсата на този минерал в тялото на бременните жени ще се почувства. По принцип проблемът се изразява остро през последните седмици преди раждането. Идентифицират се следните фактори:

 • имунитетът на майката пада;
 • състоянието на зъбите се влошава, включително кариес;
 • чувствителността се увеличава;
 • появяват се алергични реакции;
 • кожата става суха и лющеща се;
 • скокове на кръвното налягане;
 • появява се болка в костите;
 • появяват се втрисане и слабост;
 • се диагностицира лошо съсирване на кръвта;
 • състоянието на косата се влошава, до загуба;
 • притеснен от крампи на краката;
 • крайниците изтръпват;
 • състоянието на ноктите се влошава;
 • няма настроение, има раздразнителност;
 • работата на потните и мастните жлези в косата се увеличава.

Всички минерали, необходими за създаването на човек, се предават от майка на дете, така че ако бременната жена не попълва минералните резерви, бременността може да доведе до остеопороза (заболяване, което предполага крехкост на костите). При недостиг страда и детето. Бебето ще има проблеми с черепа, костите, кръвообращението, нервната система, рахитът може да преследва. След раждането бебето няма да наддаде добре..

Каква е ролята на калция

Ролята на минералите в живота е голяма. Масата на микроелементите е 2% от общата маса на човек. Калцият е навсякъде: в зъбите, костите, косата, ноктите, хрущялите. Помага на майката по време на бременност, защото колкото по-голям е коремът, толкова по-голямо е натоварването на гръбначния стълб. Този макронутриент изпълнява огромен брой функции, включително:

 • контрол на всички метаболитни процеси;
 • съсирване на кръвта (това е важен момент, тъй като по време на раждането бременната жена няма да загуби много кръв);
 • оптимизиране на мускулната работа;
 • помощ в метаболизма;
 • провеждане на сигнали през нервните клетки.
Всеки човек се нуждае от минерали, но особено бременни жени, защото това е незаменим строителен материал за тялото.

Дневна нужда от калций

Калцият по време на бременност трябва да се удвои. Дневната доза за бъдещата майка е 1,5 g микроелемент. Факт е, че можете да приемате минерали само 0,5 g наведнъж, така че бременните жени разпределят дозата три пъти.

През първите месеци бебето консумира само 10 mg на ден, но постепенно дозата се увеличава и вече преди раждането през третия триместър на бременността (30-36 седмици) достига 250-300 mg калций на ден.

Важно е да запомните, че елементът не трябва да има излишък в тялото на бременна жена. Всичко трябва да е умерено. Но в съвременния свят не е достатъчно майките да приемат храна с този микроелемент, причината се крие в неправилната диета.

Трябва да се отбележи, че съдържанието на минерали в кръвта трябва да бъде 2,15-2,5 mmol / l.

За да не навредите на тялото на бременна жена и дете, струва си да посетите лекар, така че той да предпише правилната диета и да предпише хапчета. Не приемайте лекарства с минерал за профилактика, защото това може да навреди на бъбреците на майката.

Жената също се нуждае от минерал след раждането, тъй като кърменето също отнема тези вещества, така че няма нужда да се отпуска и да се отказва от правилното хранене след бременност.

Ако след раждането състоянието на зъбите и косата на майката не се е влошило и детето няма вроден рахит, тогава е имало достатъчно минерал по време на бременност.

Калций в резерв

Много бременни жени се страхуват от липса на макронутриенти и се презастраховат чрез увеличаване на дозата. Но това води до лоши последици..
Предозирането на минерал в организма се случва поради голям прием на средства в даден момент или продължителна употреба.
Симптоми на предозиране:

 • запек;
 • упорито гадене;
 • повишен рефлекс
 • неутолима жажда.

Последиците от изобилието на минерала:

 • гастрит, развиващ се в язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • подагра;
 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • камъни в бъбреците;
 • намалена абсорбция на магнезий в организма;
 • излишно съсирване на кръвта;
 • нарушение на нормалния ритъм на сърцето (ангина пекторис);
 • липса на гладък мускулен тонус;
 • застой на макронутриент в тъканите и органите.

В допълнение, предозирането на минерала ще доведе до проблеми по време на раждането. Тъй като поради излишък на микроелементи, фонтанелата на бебето ще се затвори преди време, а костите ще се втвърдят и няма да позволят на бебето да премине нормално през каналите на майката. Матката няма да може да се отвори достатъчно за преминаването на новороденото.

Ако се открият симптоми, трябва да посетите лекар. Излишъкът от калций се решава чрез възстановяване на водно-електролитния баланс. За целта се предписват диуретични лекарства, които премахват излишните вещества от тялото, но преди това си струва да се направят тестове, за да се потвърди увеличеното количество минерали в кръвта.

Диагностика на хипокалциемия

За да разберете количеството минерали в тялото на бременна жена, струва си да се подложите на пълен биологичен кръвен тест. За да направите това, трябва да дарите венозна кръв. Преди анализа е забранено да се ядат пикантни, солени и мазни храни и да се приемат лекарства в продължение на няколко дни. Но ако паузата в приемането на лекарства не е възможна, струва си да информирате лекуващия лекар и персонала, който събира кръв..

По време на бременност анализът се прави многократно. И ако лекарят не предписва лекарства с минерал, тогава нивото му в кръвта е нормално и не се изискват лекарства.
Въз основа на информацията от биологичния кръвен тест, лекарят ще предпише необходимите лекарства и диета. Важно е да говорите с Вашия лекар и да се консултирате с него по всички въпроси.

Как да се храните с недостиг на калций

Възможно е да се избегне употребата на лекарства с калций, които могат да навредят на здравето, тъй като калций има в продуктите за бременни жени. За да направите това, струва си да получите необходимия запас от микроелементи от консумираната храна. По-здравословно е, тъй като калцият от храните се усвоява по-добре. Какви храни съдържат калций за бременни жени? Източникът на калций може да бъде както животинска храна, така и растителна.

Лидер в храните за животни е твърдото сирене. На 100 г сирене има 1 г калций. В кравето мляко - 0,2 g от елемента, в козето повече - 0,4 g, но получаването му е доста трудно. Домашната извара съдържа 0,3 г минерално вещество на 100 г. Морските обитатели също са „пазачи“ на калций. Лидери сред рибите - сардина (0,24 g / 100 g), сьомга (0,15 g / 100 g), скариди (0,13 g / 100 g).

Има и растителен калций по време на бременност. Заслужава да се отбележи сусамово и сусамово масло със съдържание 0,9 g калций на 100 g, има повече в маковото семе (1,5 g), но в наши дни е трудно да се получи този продукт. Много калций се съдържа в бобовите растения, ядките, зелените зеленчуци, райската ябълка (0,13 г), плодовете. Зеленчуците включват зеле (0,1 g), целина (0,24 g), краставици, броколи и моркови (0,5 g). Сред бобовите растения - боб (0,15 g), грах (0,89 g). Плодове - портокали, френско грозде, ягоди, смокини (0,15 г) и праскови. Ядки - лешници (0,2 g) и бадеми (0,3).

Голямо количество калций се намира съответно в копривата и живовляка 0,7 g и 0,4 g. А водещи са сушената чубрица (2,2 g), копър (1,8 g) и риган (1,6 g).
Най-популярният източник на калций са млечните продукти. Това се обяснява с факта, че микроелементите се усвояват по-добре благодарение на витамин D.
Важно е да следите срока на годност на продукта. В противен случай можете да вземете болести на червата..

Какво пречи и помага за усвояването на калция от храните

Струва си да се изясни, че представените по-горе цифри са неточни, тъй като тялото не приема целия калций. Например, възрастен ще получи само 15% от микроелементите от краве мляко, когато бебето получи 50%. Причината за това е начинът на живот. Има фактори, които пречат и помагат за усвояването на минералите.

Факторите, които пречат на усвояването на калция в организма, са следните:

 • сладка газирана вода, сладкиши;
 • храни с високо съдържание на магнезий, желязо, цинк и фосфор;
 • излишък или дефицит на мазнини, съотношението на калций към мазнини трябва да бъде 1: 100;
 • алкохол, никотин и енергийни напитки;
 • какао, кафе, чай, шоколад;
 • храни с високо съдържание на оксалова киселина (киселец, цвекло, спанак, ревен);
 • Бял хляб;
 • овесени ядки и грис, поради съдържанието на фитин.

Този микроелемент се абсорбира по-добре в близост до витамин D и фосфор. Ето защо, по време на бременност си струва:

 • ходете повече на слънце, в този случай тялото произвежда само витамин D;
 • яжте риба и рибен черен дроб;
 • прави леки упражнения;
 • консумирайте ферментирали млечни продукти, тъй като те съдържат лактоза, която помага за усвояването на микроелемента от организма;
 • има лук и чесън, те съдържат сяра, която също помага за усвояването.

Следвайки всички съвети, можете да увеличите максимално приема на минерали в организма по време на бременност. Но има моменти, когато асимилацията зависи от физиологията на човека, например крехките блондинки са склонни към остеопороза.

Група калциеви препарати

Ако консумацията на храни с минерали не е достатъчна, се използват минерални препарати. Те са разделени на три вида.

Монопрепарати, съдържащи само калциеви соли

Калциевите соли са: карбонат (разтворът съдържа 40% от този минерал, т.е. за 1 g вещество има 0,4 g микроелемент), цитрат (21% от този микроелемент), глюконат (9%), лактат (13%).

По-популярните, както се досещате, са карбонатите и цитратите. Цитратът обаче абсорбира минерала чрез храносмилателната система, поради което е по-често срещан при жените по време на бременност. Научно доказано е.

Докато приемате цитрат, количеството минерал в тялото достига своя връх. А за хората, склонни към камъни в бъбреците, тази сол има още едно предимство - когато се приема с урина, този микроелемент се екскретира до минимум. Също така помага за алкализиране на урината, което намалява риска от камъни в бъбреците..

Голямо количество карбонат намалява нивото на киселинност в стомашния сок. Това може да доведе до храносмилателни проблеми като запек или подуване на корема. Ето защо, за да предотвратите неприятности, трябва да пиете препарат с карбонат с цитрусови сокове, тъй като те, напротив, повишават киселинността..

Примери за предписани лекарства: Calcium Sandoz Forte (0,5 g); Калциев глюконат (0,5 g); Калциев цитрат (0,5 g).

Препарати, съдържащи комбинация от минерални соли и витамини D или C

Това са лекарства, които освен минерални соли съдържат и други вещества..

Има следните лекарства:

 • Vitrum-калций-D3, зелени таблетки трябва да се приемат с кисели напитки, тъй като те се състоят от карбонат, витамин D3 е включен.
 • Калций D3 Nycomed - таблетки за дъвчене без очевидни странични ефекти, състоящи се от карбонат и витамин D3.
 • Калций D3 Nycomed Forte, се различават само в голямо количество витамин D3 в таблетки.
 • Калцемин, се предписва само след 20 седмици от бременността.
 • Calcemin Advance се отличават с голямо количество карбонат, поради което се предписват на жени с голяма липса на този минерал според показанията на лекар.

Мултивитаминни комплекси

Съдържа витамин D3 и минерални соли.

По принцип тялото приема такива лекарства лесно. Има обаче моменти, когато лекарствата влияят негативно на храносмилателната система на бременна жена, от което се появяват запек, гадене и подуване на корема..

Необходимо е да се разделят порциите на получаване на този микроелемент и да се помни, че дневната норма на калций за бременни жени е максимум 1,5 g и 600 IU витамин D.

Калций: нормата и особеностите на приема през втория триместър

За пълноценно вътрематочно развитие са необходими „строителни материали“ - витамини, микроелементи. Най-важният градивен елемент е калцият (Ca). Още в момента на зачеването му е възложена основната роля, но след това значението му само нараства - дневният прием на калций за бременни жени през 2-ри триместър се увеличава. Това се дължи на активното развитие на бебето. Недостигът на микроелемент води до появата на патологии при бебето и се отразява негативно на здравето на майката. Как да разберете дали имате достатъчно калций? От какви продукти можете да го получите??

Роля на микроелемент

Калцият (Ca) е важен за бременни жени през всички тримесечия. Но специална роля му се дава в средата на бременността, когато плодът се развива активно и расте. Значението на даден елемент за дете се определя от неговите функции:

 • образува опорно-двигателния апарат;
 • отговорен за зрението и други рецептори;
 • насърчава образуването на нервни клетки;
 • отговаря за бъдещата интелигентност на трохите и паметта.

Веществото има ключова роля в тялото на майката. Микроелементът участва в предаването на нервните импулси. Ако този процес бъде нарушен, бъдещата майка се запознава с невралгични патологии. При достатъчна концентрация бременната жена може да избегне такива неприятности като конвулсивно свиване на крайниците, хипертоничност на матката.

Елементът участва активно в процеса на коагулация на кръвта. Това намалява вероятността от кървене. С достатъчно количество Са се подобрява притока на кръв. В резултат на това бебето по-бързо получава всички необходими вещества, благосъстоянието на майката се подобрява.

Норми за 2-ри триместър

Дневната доза важен микроелемент за бъдещи майки надвишава нормата за жени, които не са в позиция. Калцият е необходим на двама - майка и бебе. При носене на бебе се активират функции, които отговарят за максималното усвояване на хранителните вещества. Са, влизайки през стомашно-чревния тракт, се абсорбира много по-добре, отколкото преди зачеването. Чрез утероплацентарния кръвен поток елементът навлиза в бебето.

В началото бременността на ден изисква от 1,2 до 1,8 g микроелемент. И от тях само 10 mg „взимат“ бебето. От 12-та седмица се наблюдава активен растеж на плода, формиране на неговия мускулен и костен апарат, развитие на органи и системи. От този период нуждата от „строителен материал“ се е увеличила значително. Във втория триместър плодът трябва да получава 300 mg важен елемент дневно. Всичко останало отива за нуждите на майката. При многоплодна бременност показателите се увеличават: важно е да се осигури на всички бебета точното количество микроелемент.

Как да установим недостиг

Недостигът на калций по време на бременност може да доведе до негативни последици. Важно е да го идентифицирате навреме и да вземете необходимите мерки за премахване на хипокалциемията. Можете да подозирате, че нещо не е наред по характерните симптоми. След това трябва да се консултирате с лекар. Само анализът може да установи недостига.

Симптомите се появяват, когато концентрацията на дадено вещество е значително намалена. Мама може дори да не е наясно с проблема. Задължителните лабораторни изследвания за бременни жени ще ви помогнат да не пропуснете този момент..

Знаци за дефицит

Фактът, че калцият се доставя в недостатъчно количество, бременната жена може да разбере себе си. Недостигът се определя от външния вид, благосъстоянието, настроението. Струва си да се притеснявате, ако:

 • Повишена е чувствителността на зъбите. При липса на микроелемент, емайлът става по-тънък, появява се реакция на студено / горещо. Често се появява кариес.
 • Венците кървят. Кръвта се появява по време на хигиена на устната кухина, при захапване на твърди храни и дори в покой.
 • Усещането за умора не напуска. Дори след сън, мама не се чувства отпочинала. Тя не може да се концентрира, появява се забрава.
 • Настроението се променя често. Раздразнителността без причина, спонтанните промени в настроението, сълзливостта затрудняват пълноценното наслаждение на „интересната“ ситуация. Лошият емоционален фон провокира проблеми със съня.
 • Има "падане на косата". Косата изтънява, къдриците стават чупливи, безжизнени.
 • Ноктите се влошават. Те стават меки, чупят се, губят здравия си цвят. Надлъжните линии се виждат на плочата.
 • Появяват се болки в тазовите кости. Болки, болки и болки могат да се разпространят в гръбначния стълб.
 • Крампи на крайниците са притеснени. Дискомфорт в мускулите на прасеца често се появява през нощта. Пръстите могат да изтръпнат.
 • Ръцете / краката са студени през цялото време. Хладно дори в топла стая.

На какво друго да обърнете внимание

Сърдечният ритъм става неравномерен. Неуспехът се усеща дори след леки физически натоварвания, стрес.

Появяват се чести фрактури. Костите стават чупливи, което води до остеопороза.

Загрижен за постоянни настинки, остри респираторни инфекции. Нарушеният метаболизъм на калция води до намаляване на защитните функции. Няма пречки пред вирусите.

Острата липса на важен микроелемент провокира маточно кървене. Появата на кървави отделяния е причина за незабавно обжалване на медицинска помощ. Това състояние изисква спешна терапия..

Лабораторен метод

Биохимичният анализ на кръвната течност помага точно да се установи нивото на калций. Включен е в списъка на задължителните изследвания за бъдещи майки. Ако има някакво подозрение за хипокалциемия, тогава анализът ще трябва да бъде предаден извън ред. Акушерът-гинеколог предписва изследването. В частна клиника можете да дарите кръв и, ако желаете, като тест. Това има смисъл, когато се притеснявате от неприятните симптоми, характерни за нарушенията на метаболизма на калция..

Пътуването до лабораторията не изисква специално обучение. Но е по-добре да го правите на гладно. Тогава можете да получите най-надеждните резултати. Ще трябва да дарите венозна кръв. Заключението от лабораторията може да се види след няколко часа. Обикновено декодирането показва получената концентрация на Са в плазмата и референтните стойности. Това помага да се разбере дали има отклонение и колко значимо е то..

Не трябва да правите преждевременни заключения, ако показателите са леко отклонени от допустимите. Трябва да покажете резултата от изследването на Вашия лекар. Само специалист може да идентифицира рискове и да посъветва ефективни терапевтични методи.

Последиците от дефицита

Ако бъдещата майка получава по-малко микроелементи, това се отразява на нейното благосъстояние и външен вид. Симптомите на хипокалциемия са неудобни. В допълнение могат да се появят редица здравословни проблеми:

 • алергия;
 • възпалителен процес;
 • скокове на налягането.

Недостигът на Ca се отразява негативно на труда. Ако в процеса на бременността мама не е получила важни вещества, раждането може да бъде сложно. Липсата на елемент е причина за слаби опити, синдром на болка, кървене.

Рискове за бебето

Липсата на микроелемент влияе отрицателно върху вътрематочното развитие на бебето. Съществува риск:

 • неправилно функциониране на мозъка;
 • патологии на кръвната система;
 • аномалии на нервната система.

Много здравословни проблеми не се появяват веднага след раждането, а по-късно. Дете, което не е получило достатъчно Ca, често се диагностицира с рахит. Това означава, че в скелета му има много дефекти, които са се образували в резултат на липса на "строителен материал". Трохите с тази диагноза в началото не наддават добре. Започват да държат главите си по-късно, по-късно развиват зъби. Децата имат проблеми с пълзенето, ходенето. Има случаи, когато рахитът се проявява при едногодишно бебе и то спира да ходи. Болестта води до неврологични проблеми, хормонални смущения. Болестта се счита изключително за детството. Но ако го стартирате, последиците ще бъдат видими в зряла възраст..

Попълване на нормата с продукти

Най-лесният начин да си набавите калций е чрез коригиране на вашата диета. Минералът се абсорбира напълно от продуктите. Бързо стига до бебето. Основният източник на полезния елемент е киселото мляко. В ежедневната диета тя трябва да присъства в големи количества. Не е толкова лесно да се получат 1500 mg Ca, което се счита за средна норма, особено ако майката е безразлична към млякото. За да покриете нуждата, трябва да пиете чаша кефир и същото количество мляко на ден, да ядете 50 г твърдо сирене, купа извара, буркан кисело мляко.

Не всеки може да включи млечни продукти в диетата си. Проблеми с храносмилането, непоносимост към лактоза стават пречка за това. Има алтернативни източници на Ca. Например, има много елементи в продуктите, представени в таблицата.

РибаЗеленчуциПлодове / плодовеБобови растения
- сардина;
- треска
- броколи;
- морков;
- целина;
- краставица
- ягоди;
- смокини;
- праскови;
- касис;
- оранжево
- грах;
- боб

Как да "затворите" нуждата от Ca с помощта на продукти, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Той ще ви каже как да извлечете максимума от храната и да ядете разнообразни храни..

Правила за диета

Има много храни, съдържащи калций. Но когато съставяте диета, е важно да знаете определени правила, в противен случай микроелементът няма да се абсорбира в достатъчно количество:

 • Храните, богати на Ca, не трябва да се осоляват. Натрият и магнезият го блокират.
 • Забранен чай, кафе, какао, сода. Тези напитки "измиват" Ca.
 • Зеленчуците и зеленчуците с високо съдържание на оксалова киселина трябва да бъдат изключени: цвекло, спанак, киселец.
 • Табу върху зърнените култури, считани за източник на фитин: грис, овесени ядки.

Необходимо е да се съсредоточи върху храни, съдържащи фосфор, витамин D. Тези елементи допринасят за усвояването на калция. Ако обаче прекалите с тях, ефектът ще бъде обратен..

Лошите навици също са отговорни за намаляването на концентрацията на важни минерали. Алкохолните напитки, тютюнопушенето предотвратяват напълно абсорбирането на Ca от храната. По-добре е да започнете да водите здравословен начин на живот много преди зачеването..

Медикаментозна терапия

Не винаги проблемът с дефицита на Са може да бъде решен с коригираща диета. Ако концентрацията на важно вещество е леко намалена, диетата се преразглежда. Но когато състоянието на бъдещата майка не се променя, се предписват хапчета. Фармакологичните агенти идват на помощ със значителна липса на Ca. Таблетките трябва да бъдат предписани:

 • с непоносимост към лактоза;
 • когато има риск от развитие на рахит в трохи;
 • когато има опасност от остеопороза;
 • ако мама често е болна;
 • когато диарията често е притеснена.

Можете да приемате препарати, съдържащи калций, само според указанията на Вашия лекар. Той изучава анамнезата, преценява рисковете - едва след това изписва рецепта.

Какви лекарства се предписват

Ако е необходимо да се приемат таблетки Ca, гинекологът предписва лекарство за една от групите:

 • монопрепарати;
 • лекарства, обогатени с един или два витамина;
 • мултивитаминни комплекси.

Режимът, дозировката, продължителността на курса се определят от лекаря. Трябва ясно да следвате препоръките му, в противен случай можете да навредите на себе си и на бебето. Терапията се коригира след резултатите от следващия анализ. Курсът се спира, ако концентрацията на микроелемента в плазмата достигне желаното ниво, състоянието на пациента се подобрява.

Не всички калциеви добавки са разрешени в „интересна позиция“. Съществуват редица фармакологични агенти, които се считат за безопасни. По-често от други им се предписват:

 • Калций-D3 Никомед;
 • "Калцид";
 • Калцемин;
 • "Калциев глюконат".

Невъзможно е да се определи кое лекарство е по-добро. Инструментът се избира индивидуално. Много зависи от чувствителността към компонентите, клиничната картина. Според лекарите през зимата е по-добре да приемате комбинирани препарати с комбинация от Ca + витамин D; през лятото - монокалций.

При тежка хипокалциемия е необходима специална терапия. Таблетките с рязко влошаване на състоянието няма да помогнат. Пациентът е хоспитализиран. Дефицитният микроелемент се прилага чрез инжектиране. Така че се абсорбира възможно най-бързо, бързо достига до трохите. Ако действате незабавно, усложненията могат да бъдат избегнати.

Противопоказания

Таблетките Ca не могат да се пият без знанието на лекаря. Така че можете да навредите на бебето. Има редица ситуации, когато приемането на наркотици е забранено:

 • хиперкалциемия;
 • тенденция към образуване на кръвни съсиреци;
 • бъбречни аномалии;
 • лошо съсирване на кръвта;
 • хипервитаминоза D.

Са от таблетки обикновено се абсорбира нормално. Само предозирането причинява странични ефекти. Важно е обаче да знаете какви вещества са в сложната медицина. Особено ако има непоносимост към който и да е фармакологичен компонент.

Защо свръхпредлагането е опасно?

Някои бременни жени смятат, че калцият може да се натрупва „в резерв“ и пият лекарства неконтролируемо. Но излишъкът от веществото също е опасен. Ако има твърде много елемент, той се отлага в плацентата. Такива отлагания се наричат ​​калцификати. Те предотвратяват достигането на хранителни вещества до плода. В резултат - вътрематочни патологии. Депозитите са допълнителна тежест за бъбреците на мама. Излишъкът от микроелемент може да причини образуването на камъни, пясък и други проблеми на отделителната система..

Хиперкалциемията провокира развитието на патологии на черепната кост на плода. Ако минералът се доставя в големи количества, фонтанелата може да се затвори преждевременно. Това води до проблеми по време на раждането: възникват затруднения при преминаването на родовия канал и рискът от нараняване се увеличава. Трудното раждане може да бъде фатално.

За да се избегнат сериозни проблеми, свързани с дефицит или излишък на Са, този показател при бременни жени се взема за контрол - редовно се извършва анализ на кръвната течност. Особено важно е да се следи концентрацията на елемента в плазмата от втората четвърт на бременността. Бъдещата майка трябва да се вслушва в сигналите на тялото, да се свърже навреме със специалист и да следва инструкциите му. Това е ключът към раждането на здраво бебе.