По време на бременността тялото на бъдещата майка и дете се нуждае от витамини и минерали. За да се роди дете силно и здраво, тялото на бъдещата майка трябва да има достатъчно количество калций. Ето защо, започвайки от 14-та седмица на бременността (понякога дори по-рано), на много бременни жени се предписва калциев глюконат. Трябва да се приема според указанията на лекар, тъй като самолечението и неправилният прием на лекарството могат да доведат до излишък на калций в организма и да навредят както на бебето, така и на самата бъдеща майка..

За какво е калцият??

Калцият е основният елемент, който формира костната и зъбната тъкан. По време на бременност нуждата от калций се увеличава значително, тъй като бебето също се нуждае от този елемент. Калцият помага за правилното развитие на всички тъкани на тялото на нероденото дете, а също така е важен "градивен" материал при формирането на нервната система, костната тъкан и скелета на детето. Освен това участва във формирането на бебешките очи, уши, коса и нокти. Физическото и психическото развитие на бебето след раждането зависи от количеството усвоен калций. Ето защо е много важно да приемате правилно калций: не прекалявайте или, напротив, не ограничавайте приема му по време на бременност..

Използването на калциев глюконат по време на бременност

Защо умереното количество калций е толкова важно, сега ще бъде обяснено. Факт е, че в резултат на липса на калций тялото на бъдещата майка е по-податливо на стрес, алергии и развитие на други заболявания. За нероденото дете липсата на калций заплашва с недостатъчно развитие, включително заболяване като рахит. Също така приемът на калций намалява риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане, помага за стабилизиране на кръвното налягане и намалява загубата на кръв по време на раждането. Имайте предвид, че приемът на калций е ефективен при проблема с крампи на мускулите на прасеца, които често се срещат от бъдещите майки, и разбира се, калцият ще помогне за запазването на зъбите. Ето защо е много важно да не се ограничавате в приема на калций и да не провокирате тези заболявания..

Използването на калциев глюконат по време на бременност

По време на бременността за жената няма нищо по-важно от това да се грижи за здравето на бебето си. За да протекат тези девет месеца достатъчно добре както за бъдещата майка, така и за плода, има много различни препоръки..

Бъдещата майка може да сведе до минимум риска от различни съпътстващи заболявания, като спазва диета, спазвайки оптималния режим на редуване на физиологичен стрес и почивка, избягвайки психо-емоционален стрес.

Също така, бременна жена може да използва различни витаминни комплекси или добавки, желаещи да укрепят здравето си и да "снабдят" бебето с полезни вещества. Едно от тези лекарства, които са популярни сред бременните жени, е калциевият глюконат. Оправдано ли е използването на това лекарство по време на бременност, какви са правилата за приемане на калциев глюконат за бъдещи майки?

Функция

Дефицитът на каквито и да било витамини е доста често срещан проблем, който жената изпитва по време на бременност. Това се дължи на факта, че сега тялото на бъдещата майка е принудено да „сподели” всичко необходимо с бъдещото бебе, което изисква сериозни ресурси за неговия активен растеж и развитие..

Често се случва след раждането на едно или повече деца жената да има „букет“ от проблеми, свързани със здравето на костите и зъбите. Това се дължи главно на недостиг на калций в организма, провокиран от бременност..

Нека разгледаме по-отблизо кои са основните функции на калция в организма:

 • Здравето на цялата опорно-двигателна система, както и здравината на зъбите, ноктите и косата, зависи от нивото на калций в организма..
 • Този микроелемент играе важна роля в образуването на определени хормони и ензими, а също така участва в механизма на кръвосъсирването..
 • Калцият има антиоксидантно действие, участва в регулирането на нивата на инсулин и глюкоза в кръвта.
 • Е пробиотик.
 • По време на бременността тялото на жената изпитва още по-голяма нужда от достатъчно количество калций: от това зависи силата на феталния скелет, както и косата, ноктите.
 • Освен това този химичен елемент участва активно във формирането на части от нервната система на бебето. Следователно е важно в организма на бъдещата майка винаги да се поддържа достатъчно ниво на калций, в противен случай детето ще „вземе“ необходимото му количество калций със значителни щети на майка си..

За да компенсира дефицита на някакви хранителни вещества в тялото на бременна жена, лекарят може да й предпише да приема различни витаминни комплекси. За да се запълни липсата на калций, на една жена може да се препоръча да приема лекарства, обогатени с този микроелемент..

Един от тези агенти е калциевият глюконат. Може да бъде под формата на таблетки, под формата на прах или в течна форма като инжекционни разтвори. Назначаването на това лекарство се случва вече на 13-14 седмици от ембрионалното развитие на плода, точно когато започва интензивното формиране на опорно-двигателния апарат.

В здравия смисъл калциевият глюконат е „безвредни витамини“, чийто прием не е необходимо да се координира със специалист, наблюдаващ бременността. Това мнение обаче е погрешно, тъй като излишното съдържание на един или друг микроелемент, включително калций, може да повлияе неблагоприятно на здравето на бъдещата майка и нейното бебе. Следователно използването на каквито и да било добавки е оправдано само по препоръка на лекар..

Клиничната картина на дефицита на калций

Както вече споменахме, всякакви лекарства трябва да се използват по предназначение и самият факт на бременността не е причина за неконтролиран прием на различни витаминни добавки.

Лекуващият лекар може да Ви посъветва да започнете да използвате калциев глюконат, ако жената има следните нарушения:

 • парестезия (фалшиви усещания, например „настръхване“);
 • конвулсивен синдром;
 • редовно възникващи болезнени усещания в костите;
 • влошаване на здравето на кожата, зъбни заболявания;
 • намалена производителност;
 • раздразнителност, емоционална лабилност.

Възможни заплахи от липса на калций при бременни жени

Ако една жена в „позиция“, изпитваща остра липса на калций, не предпише лекарство, което да компенсира този дефицит навреме, в тялото й могат да настъпят следните отрицателни промени:

 • през 1-ви триместър могат да се появят симптоми на токсикоза - като гадене, повръщане, замаяност, загуба на съзнание, общо неразположение и други, а също така може да има заплаха от прекъсване на бременността;
 • преждевременно раждане;
 • късна гестоза (може да се появи през втория или третия триместър);
 • слаба маточна активност по време на раждане;
 • недоразвитие на опорно-двигателния апарат на плода;
 • вродени аномалии на вътрешните органи на плода.

Режим на приемане

При дефицит на калций бременната жена най-често се предписва калциев глюконат в таблетки, тъй като тази фармакологична форма е най-удобна. Средно се предписват 2-3 таблетки на ден, въпреки че дозата може да варира във всеки отделен случай, в зависимост от индивидуалните характеристики на хода на бременността.

Плодът получава около една трета от цялата доза от лекарството, постъпвайки в тялото на майката, докато бебето получава калций не само от кръвта на майката. Собственото му тяло също е в състояние да синтезира този микроелемент в определени количества..

Начин на използване на лекарството: трябва да изпиете таблетките един час след хранене, след като ги смелите до хомогенна консистенция. За по-добра абсорбция лекарството трябва да се приема с мляко..

При високо ниво на калциев дефицит при бъдещата майка, лекарят може да предпише парентерално (под формата на инжекции) приложение на лекарството. Лекарството се прилага чрез предварително загряване.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

Ако на жена са били предписани други лекарства по време на бременност, е необходимо да се разбере как приемът им се комбинира с калциев глюконат.

Забранено е комбинирането на този продукт с лекарства, съдържащи салицилати, карбонати и етилов алкохол. В допълнение, калциевият глюконат увеличава токсичните ефекти на хинидин и сърдечни гликозиди.

Ако се приема паралелно с антибиотици от тетрациклиновата група, тогава терапевтичният ефект на последните ще бъде значително намален.

Това лекарство не се препоръчва да се приема в комбинация с желязо, тъй като тази комбинация намалява абсорбцията на желязо. Калциевият глюконат намалява токсичния ефект от приема на флуориди и биофосфонати, освен това подобрява абсорбцията на лекарства, съдържащи естроген, както и витамини D и K.

„Правила за безопасност“ за допускане

В повечето случаи приемът на това лекарство не вреди на здравето на бъдещата майка и бебе, при условие че се спазват дозировката и начинът на приложение. При прекомерен прием обаче могат да възникнат редица неприятни последици..

Това важи особено за онези жени, които изобщо не го смятат за наркотик, пият го със или без, разчитайки не на квалифицираните препоръки на специалист, а на рецензии от интернет и съветите на неграмотни лица. Например, в случай на киселини, те са в състояние да погълнат шепа хапчета наведнъж, без да мислят за последствията..

Прекомерните нива на калций в тялото на майката са много вредни за бебето и могат да доведат до ранно вкостяване на мускулно-скелетната система на плода. В този случай структурата на костите му ще загуби еластичността, необходима за физиологичното преминаване през родовия канал. Последиците от такава патология могат да бъдат травма при раждане и разкъсвания на меките тъкани в родовия канал на жена..

Излишъкът от този микроелемент в структурата на плацентата, поради което плодът е пряко свързан с тялото на майката, може да доведе до влошаване на неговата носеща способност, което ще доведе до факта, че бебето няма да получи хранителните вещества и кислорода, необходими за нормалното му развитие.

С излишък на калций се увеличава натоварването на пикочния апарат на бъдещата майка, което също може да повлияе негативно на целия ход на бременността.

Повишеното ниво на калций в кръвта може да предизвика следните симптоми: повишен сърдечен ритъм на майката, мускулна слабост, намалена работоспособност, сънливост.

Въпреки това, при недостиг на калций, приемането на лекарството в съответствие с инструкциите ще донесе на бременната жена подобрение в благосъстоянието. Освен това ще има положителен ефект върху свиваемостта на сърдечния мускул и надбъбречните жлези, както и ще намали риска от алергии..

За информация как да използвате калциев глюконат по време на бременност, вижте следващото видео.

По-добре от тебешир - Калциев глюконат по време на бременност

По-рано бременните жени са яли креда и никой не ги е обвинявал за това. Винаги обаче е имало алтернатива на тази прищявка на бъдещите майки - калциев глюконат. Защо това лекарство е необходимо за жена в позиция и как ще помогне за укрепване на костите на бебето, докато е още в утробата - не всеки разбира.

Калциев глюконат по време на бременност

Един от продуктите със съдържание на калций е калциевият глюконат. Често се предписва на бременни жени, но само лекар може да направи това..

Какво трябва да знае бъдещата майка за калциевия глюконат

На рафтовете на аптеките можете да намерите калциев глюконат под формата на:

 • таблетки;
 • таблетки за дъвчене;
 • разтвор за интрамускулно или интравенозно приложение.
Има индикации за всяка форма на калциев глюконат.

Единствената активна съставка във всички препарати на калциев глюконат е калциев глюконат монохидрат в количество от 500 mg на 1 таблетка или ампула, която покрива 1/3 от дневната потребност от калций на бременна жена. Тялото й се нуждае от 1500 мг калций на ден..

В допълнение към основната активна съставка, таблетката съдържа:

 • микрокристална целулоза или просто целулоза, която подобрява абсорбцията на лекарството;
 • сорбент повидон за пречистване на организма от токсини и други ненужни вещества чрез изпражненията;
 • колоиден силициев диоксид за елиминиране на алергени, продукти от разпад и чревни вредни микроорганизми. Ако смачкате таблетка калциев глюконат и я поръсите върху рана, тогава компонентът силициев диоксид ще ускори възстановяването на тъканите на мястото на увреждане или екзема;
 • магнезиев стеарат, необходим за:
  • нормално усвояване на калция от организма;
  • повишаване работата на жлезите с вътрешна секреция, кръвоносните съдове, нервните структури по време на предаването на импулси между мускулите;
  • укрепване на зъбите, ноктите. Поради подаването на калций в съединителната тъкан, възстановяването на костите става няколко пъти по-бързо и има постоянен процес на тяхното укрепване. Това е важно за бременна жена, чиято костна плътност непрекъснато намалява поради консумацията на калций в тялото й за растежа на феталните кости..

Ако разгледаме инжекционен разтвор, тогава в допълнение към основното вещество, допълнителният му състав е малко по-различен. Включва:

калциев хидроксид - сгъстител;

млечна киселина за антисептик;

вода за инжекции.

Принципът на действие на лекарството зависи от начина му на постъпване в тялото:

 • ако една таблетка е била пияна с вода, тогава, когато попадне в червата, калциевият глюконат се абсорбира от една трета, частично прониква в кръвта и се натрупва в костните тъкани. Останалата част се екскретира непроменена през червата, но в същото време приема със себе си токсини, хранителни алергени и несмлени вещества, съхранявани в червата;
 • ако лекарството се инжектира директно в кръвния поток, тогава веществото се абсорбира по-бързо, има възбуждащ ефект върху нервните центрове.

Кога е най-доброто време да започнете да приемате

Започвайки от 20-та седмица на бременността, жената за първи път може да почувства липса на калций в тялото си. Следователно, ако има оплаквания, потвърждаващи намаляване на дела на калция в организма, а тестовете също показват неговия дефицит, тогава лекарят предписва приема на калциев глюконат.

Такова лечение може да се проведе до 35-та седмица с контрол на концентрацията на калциеви йони в кръвната плазма. Няколко седмици преди очакваната дата на доставка, лекарството се спира, за да се предотврати преждевременно втвърдяване на костните структури на черепа. Ако главата на плода стане твърде твърда, тогава по време на раждането костите на черепа няма да могат да се свият, когато преминават през родовия канал и независимото раждане ще бъде невъзможно..

Още преди да вземете кръвен тест, можете да изследвате урина, като дарите част от сутрешната урина за пробата на Сулкович. Анализът определя липсата или излишъка на калций в организма. При бременни жени този тест помага да се установи повишено извличане на калций от костната тъкан, отделяно чрез често уриниране и водещо до намаляване на концентрацията на калций в кръвта под 2,2 mmol / L..

Кой се нуждае от калциев глюконат

На първо място, допълнителен прием на калциев глюконат е необходим за бременни жени, страдащи от:

 • понижаване нивото на калций в кръвта (под 1,87 mmol / l) - хипокалциемия;
 • нарушение на паращитовидния хормон - състояние на хипопаратиреоидизъм, което се развива в резултат на прогресивна хипокалциемия;
 • възпаление на чернодробните тъкани след предишна инфекция - паренхимен хепатит;
 • чернодробна дисфункция поради излагане на токсични вещества;
 • възпалително увреждане на бъбреците;
 • сложен стадий на гестоза - еклампсия, придружен от конвулсии и недохранване на мозъка;
 • хиперкалиемична форма на пароксизмална миоплегия - наследствено заболяване с двучасови пристъпи на слабост на определени мускули на лицето, ръцете и краката, свръхвъзбуждане на нервните центрове и увеличаване на пулса, налягането, потта и жаждата;
 • възпалителният процес в резултат на въвеждане на инфекция или вирус в тялото, със загуба на течност от кръвоносните съдове и дехидратация на тялото;
 • кожни заболявания;
 • преминаване на големи количества калций в урината.

Калциевият глюконат се използва в комплексната терапия на най-често срещаните заболявания:

 • премахва алергиите към храни и лекарства, като премахва отока и укрепва стените на кръвоносните съдове;
 • спира кървенето от вътрешните органи;
 • елиминира последствията от отравяне - абсорбира и премахва солите на тежки метали през червата.

Следните признаци ще "разкажат" за липсата на калций в организма:

 • влошаване на външния вид:
  • чупливост на ноктите;
  • тъпота и косопад;
  • суха кожа;
  • чувствителност на зъбите, кървене или оцветяване на емайла, поява на голям брой зъби с кариес;
 • токсикоза през първия триместър на бременността;
 • болка, спазми в мускулите и ставите;
 • сърцебиене в покой;
 • подуване на тъканите;
 • рязка промяна в настроението, тежка умора;
 • появата на протеин в урината.

Често жената отдава тези симптоми на бременността и не ги докладва на лекаря. В резултат на това заболяването се развива и тялото на бъдещата майка е изложено на заплаха от изтощение, което води до следните усложнения:

 • за бъдещата майка:
  • преждевременно настъпване на раждането;
  • тонуса на мускулите на матката;
  • работата на съдовете за износване, в резултат на това - загуба на тяхната издръжливост и невъзможност за поддържане на притока на кръв, увеличен в обем по време на бременност;
  • развитието на хипертония с повишаване на общото налягане;
  • прекомерна гъвкавост на костите, загуба на предишната здравина на тъканите и тяхното изместване. Усложнения под формата на остеомалация с нарушена костна минерализация и остеопороза, метаболитни процеси на костните тъкани и тяхното разрушаване;
 • за развиващ се плод:
  • малкият му размер;
  • изтъняване на костите на скелета или неговото недоразвитие;
  • недостатъчно развитие на мозъка;
  • нарушение на притока на кръв към вътрешните органи.

Каква форма на лекарството да изберете

Таблетките калциев глюконат се предписват за попълване на загубите на калций и облекчаване на симптомите на алергия. Те са удобни за приемане, усвояват се добре и са достъпни поради ниската им цена - 15 рубли (10 таблетки). Опаковка калциев глюконат трае около 3 дни, в зависимост от дозата, предписана от Вашия лекар. Таблетките калциев глюконат могат да компенсират загубата на калций

Въвеждането на калциев глюконат директно в кръвта чрез инжекции е необходимо за облекчаване на гърчове, провокирани от остра липса на калций - крампи на дихателните мускули, нарушения във функционирането на вътрешните органи, които изискват бързо елиминиране:

 • тежко кървене;
 • дехидратация;
 • сърбяща дерматоза или уртикария под формата на плачещи обриви по кожата;
 • отравяне с магнезиеви соли, оксалова, флуорна киселини, олово под формата на оловни колики;
 • възпаление на бъбреците, чернодробен паренхим;
 • повишена честота на атаки на загуба на мускулен контрол (с наследствена периодична парализа);
 • подобряване работата на паращитовидните жлези.
Инжекциите с калциев глюконат са показани при остър дефицит на калций

Инжекциите се използват и за:

 • лечение на развиваща се остеопороза;
 • попълване на значителни загуби на калций поради:
  • продължителна почивка в леглото;
  • хронично разстройство на изпражненията;
  • прием на диуретици за премахване на отоци;
 • нормализиране на състоянието с еклампсия;
 • премахване на остри алергични реакции под формата на:
  • оток на белите дробове;
  • пристъпи на бронхиална астма;
  • треска.

По време на бременността носът ми непрекъснато „течеше“ - според лекаря това беше сезонна алергия. Предписаха ми лечение с антихистамин и също така ме посъветваха да пия калциев глюконат по половин таблетка три пъти на ден. В резултат на това отокът отшумя, стана по-лесно да се диша. Трудно е да се каже какво точно помогна, но ефектът от споделянето ми хареса.

Противопоказания и странични ефекти от приема на калциев глюконат

Калциевият глюконат има свои противопоказания:

 • алергия към съставни компоненти;
 • пренасищане с калций с хиперкалциемия, когато нивото на макроелемента в кръвта е по-високо от 3,0 mmol / l;
 • повишена екскреция на калций в урината - хиперкалциурия в тежка форма;
 • отлагане на камъни в бъбреците;
 • тежка бъбречна недостатъчност;
 • саркоидоза с образуване на огнища на възпаление под формата на възли в белите дробове;
 • едновременно назначаване със сърдечни гликозиди поради риск от смущения в работата на сърцето.

Усложнения от употреба

Честите усложнения от употребата на калциев глюконат са нарушения във функционирането на червата под формата на дразнене на лигавиците му, запек, повишаване на нивата на калций до необичайно високи стойности. При локално приложение на лекарството може да настъпи тъканна смърт на мястото на инжектиране, цветът на кожата на мястото на инжектиране може да се промени, да се появи „бучка“ и оток на тъканите. При интравенозно приложение са възможни вегетативни нарушения:

 • скокове на налягането;
 • повишен пулс;
 • повишено изпотяване.

Взаимодействие с други лекарства

Калциевият глюконат не може да се прилага заедно със следните вещества, в противен случай при взаимодействие частиците им се утаяват и утаяват по стените и кухините на вътрешните органи:

 • сулфати;
 • карбонати, вкл. сода бикарбонат;
 • салицилати;
 • антибиотици от тетрациклиновата серия.

Лекарството може да намали ефективността на следните вещества:

 • верапамил, който намалява кръвното налягане;
 • хинидин, който подобрява камерната проводимост;
 • тиазидни диуретици;
 • калцитонин;
 • фенитоин;
 • магнезиеви соли.

Особености на употребата на калциев глюконат

За да разберете ефективността на избраната доза калциев глюконат, ще ви помогне анализ на нивото на концентрация на калций в кръвния серум. По време на лечението се предава няколко пъти. Средният курс на терапия е от 4 до 6 седмици. Максималната дневна доза обаче не трябва да надвишава 1500 mg калций и 600 IU - витамин D3.

Важно: както дефицитът, така и излишъкът на калций в организма са еднакво опасни, тъй като при по-дълъг прием на калциев глюконат се развива хиперкалциемия, която може да наруши нормалното развитие на плода и да доведе до спонтанен аборт.

За жени, които са имали бъбречни проблеми или камъни в тях преди бременността, нивото на захарта се контролира не само в кръвта, но и в урината, за да се промени навреме лечението. В този случай е посочена обилна напитка, която ще ускори абсорбцията и екскрецията на лекарството..

Таблица: метод за използване на различни дозирани форми на калциев глюконат и дозировка

Формуляр за освобождаванеНачин на приложениеДозировкаСтранични ефекти
ХапчетаПреди хранене с вода или млякоКратност на приема - 2-3 пъти на ден
 • дискомфорт и парене в ретростерналната област поради дразнене на чревните стени;
 • коремна болка поради неасимилация на лекарството
Решение
 • интравенозно или интрамускулно инжекционно инжектиране, но и в двата случая разтворът се инжектира струйно и бавно, в продължение на две минути;
 • възможно ежедневно приложение, през ден или два, в зависимост от тежестта на състоянието
Единична доза:
 • интрамускулно - 500 mg;
 • интравенозно - 0,5-1 g
 • с интрамускулно инжектиране - образуване на некроза на мястото на инжектиране;
 • в случай на нарушение на скоростта на въвеждане:
  • понижаване на кръвното налягане;
  • аритмия;
  • припадък;
 • по време на въвеждането се отбелязват:
  • усещане за парене в устата;
  • топло ми е;
  • зачервяване на лицето;
  • болка на мястото на инжектиране

Структурни и функционални аналози на калциев глюконат

Калциевите препарати са разделени на 3 групи:

 • монопрепарати с калциеви соли:
  • Калциев глюконат монохидрат;
  • Калциев цитрат;
 • мултивитаминни комплекси с превантивна доза от веществото:
  • Elevit (125 mg калций);
  • Vitrum Prenatal (200 mg калций);
 • комбинирани комплекси с калциеви соли и минерали за по-доброто му усвояване:
  • Калций d3;
  • Калцемин;
  • Калций Sandoz Forte.

Таблица: структурни аналози на калциев глюконат, разрешени по време на бременност

ИмеСъставФормуляр за освобождаванеПротивопоказанияХарактеристики на рецепцията
Калциев глюконат-LekT
 • калциев глюконат - 500 mg;
 • картофено нишесте - 15 mg;
 • талк - 5 mg;
 • калциев стеарат - 10 mg
ХапчетаИдентично на противопоказанията за калциев глюконат
 • лекарството не се използва за компенсиране на липсата на калций през първите 12 седмици от бременността, тъй като може да увеличи гаденето;
 • оптималното време за назначаване е от 14-та седмица на бременността
Калциев глюконат-флакон
 • калциев глюконат монохидрат - 100 mg;
 • млечна киселина - 5 mg;
 • калциев хидроксид - 0,5 mg;
 • вода за инжекции - до 1 ml
Разтвор за интравенозно и интрамускулно приложение
 • с въвеждането на вещество е необходимо да се контролира работата на сърцето с помощта на електрокардиограма;
 • преди приложението, лекарството се загрява до телесна температура
Калциев глюконат Екстратаб
 • калциев глюконат монохидрат - 500 mg;
 • лактоза монохидрат;
 • лактитол;
 • кенлитол;
 • натриев цикламат;
 • вкус на портокал, мента или ябълка;
 • магнезиев стеарат
Таблетки за дъвчене
 • преди поглъщане, таблетките се дъвчат, измиват с малко вода или мляко;
 • при продължителна употреба, освен дразнене на храносмилателния тракт, е възможно образуването на камъни в червата

Таблица: функционални аналози на калциев глюконат, разрешени по време на бременност

ИмеСъставФормуляр за освобождаванеПротивопоказанияХарактеристики на рецепцията
Калцемин
 • калциев цитрат тетрахидрат и калциев карбонат - 250 mg;
 • витамин D3 (колекалциферол) 50 ME;
 • цинк (цинков оксид) 2 mg;
 • мед (меден оксид) 0,5 mg;
 • манган (манганов сулфат) 0,5 mg;
 • бор (натриев борат декахидрат) 50 mcg
Хапчета
 • непоносимост към компонентите на лекарството;
 • хиперкалциемия и хиперкалциурия;
 • бъбречно-каменна болест;
 • витамин D хипервитаминоза3;
 • тежка бъбречна недостатъчност;
 • активна форма на туберкулоза;
 • наличие на тумори:
  • миелом;
  • костни метастази;
  • саркоидоза
 • минималният курс на прием на лекарството с дефицит на калций и микроелементи е 2-3 месеца, по-дълъг курс е възможен след консултация с лекар. Втори курс се провежда 1 месец след края на лечението;
 • от 20-та седмица на бременността се приема 2 пъти на ден
Калций D3 Nycomed
 • калциев карбонат 1250 mg, по отношение на калция - 500 mg;
 • гранулат на холекалциферол 100 000 IU / g 2,2 mg, по отношение на колекалциферол - 5 μg (200 IU);
 • манитол;
 • лактитол;
 • декстрати;
 • натриев захаринат (натриев захарин);
 • магнезиев стеарат;
 • ароматизатор "ябълка" или "портокал"
Таблетки за дъвчене
 • хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта);
 • хиперкалциурия (повишен калций в урината);
 • бъбречно-каменна болест;
 • витамин D хипервитаминоза3;
 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • тежка бъбречна недостатъчност;
 • активна форма на туберкулоза;
 • саркоидоза (заболяване на органите с образуване на грануломи в тях)
 • таблетката може да се дъвче или смуче и да се приема по време на хранене;
 • поглъщането на храни, съдържащи оксалати (киселец, спанак) и фитин (зърнени храни) намалява абсорбцията на калций, така че не трябва да приемате калций D3 в рамките на два часа след приемане на киселец, спанак, зърнени храни
Калций Sandoz Forte
 • калциев лактоглюконат 1132,00 mg и калциев карбонат 875,00 mg, което се равнява на 500 mg или 12,5 mmol йонизиран калций;
 • лимонена киселина - 1662,00 mg;
 • макрогол-6000 - 125,00 mg;
 • вкус на портокал - 30,00 mg;
 • бутилхидроксианизол (Е320), сорбитол;
 • аспартам - 30,00 mg;
 • натриев бикарбонат - 250,00 mg
Ефервесцентни таблетки
 • свръхчувствителност към лекарствените компоненти;
 • повишена концентрация на калций в кръвта и урината (хиперкалциемия, хиперкалциурия);
 • хронична бъбречна недостатъчност;
 • бъбречно-каменна болест;
 • нефрокалциноза, при която неразградени калциеви соли се отлагат в бъбречните тъкани поради метаболитни нарушения;
 • фенилкетонурия, когато нарушение на метаболизма на аминокиселините се наследява;
 • дефицит на захароза / изомалтоза, непоносимост към фруктоза, глюкозо-галактозна малабсорбция
 • вътре, независимо от приема на храна;
 • преди да вземете таблетката, разтворете в чаша вода

Фотогалерия: аналози на калциев глюконат

Храни с високо съдържание на калций за обогатяване на диетата и също така пречат на усвояването на калция

Трудно е да получите дневния си прием на калций. Средно на ден се "изяждат" до 600-800 мг калций. Но познавайки храните, богати на този макронутриент, няма да е трудно да се получи нормата..

Таблица: запис на храна за съдържание на калций

Продуктова групаСъдържанието на калций в тях
Семена
 • Супена лъжица (15 g) маково семе съдържа 126 mg;
 • супена лъжица сусам съдържа 223 mg;
 • супена лъжица семена от чиа съдържа 210 mg
Сирене
 • Пармезанът съдържа най-много калций - 1184 mg / 100 g;
 • Бри съдържа 184 mg / 100 g
Кисело млякоЕдна чаша обикновено кисело мляко (245 g) съдържа 300 mg
Бобови растения
 • Бял боб - Порция от 200 g варен бял боб съдържа 146 mg
 • Леща - 200 г варена леща съдържа 60 mg
 • грах - 200 г варен грах съдържа 99 mg
БадемСамо 100 г бадеми съдържа 266 мг
Листни зеленчуци и зеленчуци
 • босилек - 370 mg на 100 g;
 • магданоз - 190 mg в 100 g
Амарант250 г варен амарант съдържа 117 mg калций
Едамаме и Тофу
 • 150 g едамаме съдържа 100 mg;
 • 126 g тофу с добавен калциев сулфат съдържа 860 mg
Немлечни напитки
 • чаша обогатено соево мляко - 300 mg
 • чаша обогатен портокалов сок - до 500 mg
Фиг100 г сушени смокини съдържат 162 мг
Мляко
 • чаша (250 ml) краве мляко съдържа 276–352 mg;
 • чаша козе мляко - 327 mg

Храни, които пречат на усвояването на калция

Следните храни пречат на усвояването на калций, затова се препоръчва да ги ограничите:

 • кафе чай;
 • сладкарски изделия с обилна сметана;
 • шоколад;
 • кисели зеленчуци и плодове;
 • сладки газирани напитки.

Видео: Шилова за богати на калций храни

Отзиви на бъдещи майки за употребата на калциев глюконат

Яжте калций и не се страхувайте! Също така пих Vitrum Prenatal и ми липсваше калций. Лекарят каза да пие глюконат - конвулсиите изчезнаха за една седмица.

Ана 25

http://ovulation.org.ua/forum/topic7360.html

Когато бях бременна с второто си дете, започнаха спазми в краката. Започна да става все по-силен и по-силен. През нощта понякога започват гърчове, които исках да изкрещя от болка. Съпругът се събуди и започна леко да масажира краката си, докато болката отмине, и това се случи няколко пъти през нощта. Не знаех защо се случва това, защото се сблъсках с този проблем за първи път. На среща с лекаря тя каза проблема си. Оказва се, че ако се появят гърчове, това е липса на калций в организма. Никога не бих се сетил за това. И тя каза да приема по една таблетка три пъти на ден Калциев глюконат. Виждайки евтиността на тези хапчета в аптеката, взех двадесет опаковки наведнъж. Видях го както ми предписа лекарят и не се наложи да чакам дълго резултата - след седмица всичко започна да се нормализира. Няма повече спазми, които пречат на съня ни. Но вкусът, разбира се, трябва да е много по-добър. И след като взех тези хапчета и аз обичах да ги дъвча и след това просто да пия вода, започна сухота в устата. Изпих почти чаша вода, след като взех хапчетата.

(sveta26) Светлана

http://www.imho24.ru/recommendation/23777/

Ям калциев глюконат и го ядох през първата си бременност, той се абсорбира слабо, може да се каже почти не се абсорбира, така че можете спокойно да се храните. Попитах моя гинеколог. По-добре е да ядете такъв калций, отколкото всяка мазилка, глина, креда. Въпреки че ако не е под ръка, мога да ям креда

Кристина_87

http://forum.ykt.ru/viewtopic.jsp?id=3593728

Калциевият глюконат е евтино и доказано лекарство за нормализиране на нивата на калций в организма. Трябва обаче да го приемате в препоръчителната доза, в противен случай бъдещата майка ще се сблъска със здравословни проблеми. С диагностициран дефицит на калций, както и в редица други случаи, това лекарство отдавна и ефективно се използва при бъдещи майки.

Особености на употребата на калциев глюконат по време на бременност

По време на бременността нуждата от хранителни вещества се увеличава значително, тъй като сега те са необходими не само на самата жена, но и на нарастващия организъм. За задоволяване на всички нужди често е необходимо допълнително да се приемат витаминни и минерални препарати. Необходимо ли е да приемате калциев глюконат по време на бременност или можете да се справите без хапчета??

Минералите са много важни за поддържането на здравето. А бременността е време, когато нуждата от хранителни вещества и минерали се увеличава. Ето защо, много бъдещи майки се препоръчват да използват калциев глюконат, този инструмент помага да се премахне дефицитът на елемента в тялото.

Нека да разберем какъв вид лекарство е и какво казват инструкциите за употребата му по време на бременност.

 1. За какво е необходимо?
 2. Какво заплашва липсата на елемент?
 3. Ежедневно изискване
 4. Описание на лекарството
 5. Хапче или инжекция?
 6. Дозировка
 7. Предпазни мерки

За какво е необходимо?

Със сигурност всички са чували историята за това как бременните жени тайно ядат тебешир. В тази история има известна истина, защото по време на бременността нуждата от калций наистина се увеличава..

В крайна сметка този елемент се изразходва за развитието на скелета на бебето, за формирането на неговата нервна система и растежа на мускулната тъкан. Освен това калциевите йони участват в много метаболитни процеси, така че липсата на този елемент е изключително вредна..

Но, разбира се, бъдещите майки не трябва да ядат креда. За да запълнят дефицита на елемента, им се предписват лекарства със съдържание на калций, най-често те препоръчват наличен калциев глюконат за употреба.

Какво заплашва липсата на елемент?

Липсата на калций влияе неблагоприятно на здравето на самата жена и пречи на нормалното развитие на бебето. Последици за бъдещата майка:

 • кариес, чупливи нокти, косопад;
 • тежка токсикоза през първия триместър и заплахата от развитие на гестоза в по-късните етапи;
 • спонтанен аборт или преждевременно раждане;
 • неразположение - умора, нервност, тревожност;
 • крампи на краката;
 • усещане за бягане от настръхване.

Ако детето се е развило в условия на калциев дефицит, тогава могат да се отбележат следните патологии:

 • рахит;
 • слаби мускули;
 • отслабена система на кожата;
 • вродени нарушения на нервната система.

Ежедневно изискване

Здравият възрастен трябва да приема около 1000 mg на ден; по време на бременност нуждата от този елемент се увеличава и е 1500 mg. През първите месеци бебето се нуждае от малко калций - само 2-3 грама на ден, но започвайки от 13-та седмица, нуждите започват да нарастват, до третия триместър бебето се нуждае от около 300 mg от елемента дневно.

Съвет! Необходимостта от повишени дози калций продължава по време на кърмене, кърмещата майка трябва да получава до 2000 mg от елемента на ден.

Описание на лекарството

Калциевият глюконат е бял прах, който съдържа около 10% чист калций. Веществото е идеално разтворимо както във вода, така и в етилов алкохол. Помощните вещества са картофено нишесте и талк.

Лекарството се произвежда под формата на таблетки, както и прах за приготвяне на разтвор. Разтворът може да се прилага интрамускулно и интравенозно.

Хапче или инжекция?

Този въпрос остава по преценка на лекаря. В повечето случаи гинеколозите препоръчват употребата на лекарството в таблетки. Те са удобни за пиене у дома. Интрамускулните инжекции за бременни жени практически не се предписват.

Факт е, че калцият се усвоява по-добре, когато попадне в храносмилателния тракт. Инжекциите обаче не ви позволяват да постигнете очаквания резултат, освен това при този метод на приложение страничните ефекти са по-чести..

Ако бременна жена има остър дефицит на калций, тогава лекарството й се прилага интравенозно, инжекциите, като правило, се правят в болнична обстановка. Това състояние на нещата обаче е рядко, така че повечето бъдещи майки трябва да приемат таблетки калциев глюконат..

Дозировка

Дозировката на лекарството се определя индивидуално, в зависимост от тежестта на дефицита на елемента. Така че, инструкцията посочва, че възрастен може да приема до 6 таблетки от лекарството на ден. По преценка на лекаря, стандартната дозировка може да бъде променена.

Разбира се, не е нужно да пиете всички хапчета наведнъж, дневната доза е разделена на три приема. За да увеличите абсорбцията на калций, трябва да приемате лекарството правилно. Инструкцията препоръчва следната процедура:

 • натрошете необходимия брой таблетки, за да получите прах;
 • прахът се приема през устата (можете леко да го навлажните с вода или мляко, така че прахът да не се разпръсне);
 • изпийте праха с чаша мляко;
 • препоръчително е да пиете лекарството един час преди хранене.

Съвет! Ако тялото ви не приема добре млякото, то то може да бъде заменено с млечнокисел продукт - ферментирало печено мляко, кефир и т.н..

Освен това за пълното усвояване на калция е необходимо тялото да има достатъчно витамин D3. Вашият лекар може да предпише тези витамини, но вие можете да компенсирате недостига на витамини по естествен път. D3 се съдържа в следните храни:

 • рибено масло, черен дроб на треска, мазна морска риба (сьомга, скумрия, херинга и др.);
 • яйчен жълтък;
 • масло;
 • твърдо сирене.

Съвет! В допълнение, синтезът на витамин D3 в организма се увеличава, когато е изложен на слънчева светлина. Затова през лятото можете да се слънчеви бани, освен ако разбира се няма противопоказания.

Предпазни мерки

Въпреки факта, че калциевият глюконат е относително безопасно лекарство, той не може да бъде препоръчан за употреба от всички без изключение. Инструкцията показва, че излишъкът от калций в организма е не по-малко вреден от липсата на този елемент. Следователно лекарството може да бъде препоръчано за употреба от лекар само след прегледи..

Калциевият глюконат по време на бременност се предписва на много бъдещи майки, тъй като през този период нуждата от микроелементи се увеличава. Лекарството трябва да се приема в съответствие с препоръките, дадени в инструкцията. В никакъв случай не превишавайте дозите и не се самолекувайте, излишъкът от калций е много вреден.

Калций и бременност. Калциева добавка по време на бременност

Калциевият глюконат по време на бременност е показан за попълване на калция в организма. Никой няма да спори с факта, че по време на бременността деликатното тяло на бъдещата майка особено се нуждае от витамини и минерали. Както и факта, че дори доброто хранене не винаги може да осигури достатъчно количество от тези вещества, необходими за правилното развитие на плода. Ето защо, за разлика от лекарствата, витаминните и минералните комплекси обикновено се препоръчват да се приемат по време на бременност от почти всички жени. Но трябва да подходите към този въпрос строго индивидуално..

Много важен „строителен“ материал, необходим за формирането на скелета, нервната система, зъбите, костната тъкан на бебето, е калцият, чиято консумация се увеличава значително по време на бременност. Ако мама изведнъж иска да изяде парче креда или да оближе варосана стена, това вече е камбана: със сигурност в тялото й няма достатъчно калций за двама. Разбира се, това е индиректен знак, но определено трябва да кажете на Вашия лекар, който, ако е необходимо, ще предпише таблетки калциев глюконат по време на бременност.

Защо не трябва да предписвате сами калциев глюконат по време на бременност? Защото във всичко трябва да имате чувство за пропорция или, както се казва, да намерите средна позиция. Както липсата, така и излишъкът на калций са нежелани както за мама, така и за бебето..

Усложнения, които дефицитът на калций може да причини по време на бременност

На първо място, зъбите и косата започват да реагират на липсата на калций. Ако по гребена се появят голям брой паднали косми, зъбите се ронят пред очите ни, появяват се крампи в мускулите на прасеца - това е причина за спешно посещение в антенаталната клиника. Както и възникващите алергични реакции, раздразнителност, слабост, безпричинна нервност: тялото се нуждае от калций.

Недостигът на калций може да провокира спонтанни аборти и преждевременно раждане.

Последствия от излишък на калций

Ако майката прекали с калция, костите на бебето се оформят и укрепват преди време, стават нееластични и малките и големите фонтанели ще започнат да се затварят преждевременно преди раждането. По време на раждането това е изпълнено със сериозни усложнения, както за родилката, така и за плода: костите на черепа не могат да се "свият" и да се адаптират към родовия канал, раждането може да се забави и да доведе до кислороден глад в мозъка на бебето. И сълзите на мама в родовия канал няма да предизвикат приятни усещания. И това не е всичко „прелестите“ на излишъка от калций.

Кога е по-добре да приемате таблетки калциев глюконат по време на бременност?

Съществува предположение, че калциевият глюконат по време на бременност през първия триместър може да увеличи симптомите на токсикоза, тъй като страничните ефекти от приема на калций често се проявяват с гадене или повръщане, диспептични симптоми, дразнене на стомашно-чревната лигавица. Поради това през първите три месеца от бременността калциевият глюконат обикновено не се предписва..

Акушерите препоръчват прием на калций от четиринадесетата седмица. Точно в този период скелетът на бебето започва активно да се формира. Достатъчно количество абсорбиран калций има положителен ефект върху психическото и физическото развитие на малко човече, необходимо е за образуването на коса и нокти, както и за предотвратяване на такова неприятно явление като рахит.

Колко калций да приемате по време на бременност?

За профилактични цели на жената обикновено се предписват 500 mg калциев глюконат. По време на бременност по едно и също време 300 mg преминават през плацентарната бариера и отиват при бебето. Не трябва обаче да се консултирате с приятелите си и да приемате това лекарство „като всички останали“. Лекуващият лекар, предписващ хапчета или инжекции, определено ще направи това под контрола на тест за урина, който ще му позволи да следи нивото на калций в организма. Особено, ако се изисква интравенозен калциев глюконат по време на бременност или интрамускулно. Приемът на хапчета е по-малко изпълнен с предозиране, но прекомерните дози могат да потиснат и раздразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Много хора смятат калциевия глюконат за абсолютно безопасен и безвреден. Това не е правилно мнение, тъй като има редица противопоказания, които включват калциева алергия, хиперпаратиреоидизъм, бъбречна недостатъчност и фенилкетонурия, напреднала атеросклероза, синдром на малабсорбция, хронична диария.

Тези хитри диагнози за разбиране на непосветените предполагат, че само лекар решава дали калциевият глюконат може да се използва по време на бременност. Без неговото назначение не трябва да се увличате с лекарството.

Внимание.

Калциевият глюконат не е съвместим с редица лекарства, поради което не може да се приема с други лекарства, съдържащи калций, сулфати, карбонати и някои сърдечни лекарства (по-специално дигоксин). Също така, калцият е абсолютно несъвместим с алкохола, което само по себе си е противопоказано по време на бременност..

Остава да добавим, че таблетките не трябва да бъдат единственият доставчик на калций по време на бременност:

балансирана диета и храни, съдържащи калций, трябва да бъдат включени в ежедневната диета. Индивидуално подбрана доза от лекарството, здравословна храна, чист въздух, добро настроение - това са компонентите на нормалната бременност, гаранция за раждането на здраво бебе и неомрачена радост от майчинството.

Калциев глюконат по време на бременност - може да се предписва само от лекар!

От 13-та седмица на бременността на бъдещата майка често се предписва калциев глюконат. За бременна жена е необходим калциев глюконат, тъй като тя е по-склонна към стрес и алергии.

Калцият нормализира кръвното налягане, предотвратява разпадането на зъбите, намалява загубата на кръв, намалява риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане, не позволява раждането да отслабва по време на раждането.

Достатъчното количество калций за дете намалява вероятността от физически и психически отклонения, не позволява на рахита да се развие.

Информация за лекарството

Калциевият глюконат е бял прах, разтворим във вода и неразтворим в етер и алкохол. Съдържанието му на калций е около 9%.

Косата, очите, ушите, ноктите, зъбите на детето се формират с участието на калций. Както физическото, така и психическото развитие на детето зависи от това дали получава достатъчно калций. Формирането на нервната система също не е завършено без участието на калций.

Състав на лекарството и показания за употреба

Една таблетка съдържа 0,5 g калциев глюконат и помощни вещества: талк, картофено нишесте, аерозил, калциев стеарат. Предлага се в 10 таблетки в хартия или контурирана безклетъчна опаковка.

Калциевият глюконат се приема, когато в тялото няма достатъчно калций. Показания за употреба:

 • хепатит и увреждане на черния дроб;
 • отравяне с магнезиеви соли, отравяне с оксалова и флуорна киселини;
 • нефрит;
 • повишено отделяне на калций в резултат на диария, дехидратация или почивка в леглото;
 • алергични заболявания с различна тежест и техните усложнения, кожни заболявания;
 • еклампсия;
 • кървене;
 • остеопороза, наличие на фрактури;
 • липса или нарушена абсорбция на витамин D, хипокалциемия;
 • повишена пропускливост на кръвоносните съдове и клетъчните мембрани;
 • лоша проводимост на нервните импулси в мускулите;
 • липса на калций, консумиран с храна, нарушен метаболизъм на калция;
 • висока нужда от калций през периода на растеж на тялото, бременност и кърмене.

Какво може да означава кръвта след овулация? Не е ли опасно? потърсете отговори на въпроси в тази статия.

Ако коркът е изчезнал - кога да се роди? Прочетете в тази статия.

Симптоми на недостиг на калций

При липса на калций в организма, бременните жени съобщават за спазми, болки в костите, чувство за „настръхване“.

Състоянието на ноктите, косата и зъбите се влошава, костите се деформират и омекотяват.

Има силна токсикоза през първия триместър и гестоза в останалата част.

Жената бързо се уморява, прекалено се вълнува, тревожно е, нервна е.

Положителните ефекти на калциевия глюконат върху организма

 1. Помага за предаване на нервни импулси, за свиване на гладки и скелетни мускули.
 2. Служи като основа за костната тъкан, поддържа здравината на зъбния емайл.
 3. Участва в процеса на коагулация на кръвта, в работата на миокарда, в освобождаването на адреналин от надбъбречните жлези.
 4. Намалява съдовата пропускливост.
 5. Има възстановяващо кръвта, антиалергично, диуретично действие.
обратно към съдържанието ↑

Защо лекарството е опасно (и опасно ли е?) За бременни жени?

В този случай настъпва ранно вкостяване на плода, костите на детето губят еластичност и това усложнява преминаването му през родовия канал. При раждането черепните кости не могат да се компресират, възникват сълзи и раждания.

Бъбреците трябва да отделят излишния калций от тялото. За бъдещата майка, чиито бъбреци също са отговорни за бебето, това е твърде голямо натоварване..

Калцият прониква добре в плацентата и може да доведе до нейното вкостяване.

Противопоказания за употреба

Лекарството трябва да се приема с повишено внимание, ако жената има: хиперкалциемия; нефролитиаза; хиперкалциурия; приемане на сърдечни гликозиди; саркоидоза; диария и дехидратация; синдром на малабсорбция; електролитни смущения; хиперкоагулация; атеросклероза; умерена ХСН, хронична бъбречна недостатъчност; тромбоза или повишено съсирване на кръвта; бъбречна недостатъчност; хиперпаратиреоидизъм; свръхчувствителност или алергия към самото лекарство.

Предозиране

Това обаче причинява анорексия, нарушение на съня, изпотяване, полиурия, жажда, повръщане, тахикардия, загуба на тегло, повишени нива на калций в кръвта, холестерол, цитрат и фосфат, ниски нива на магнезий в кръвта, дехидратация, мускулна хипотония, слабост, сънливост, конвулсии.

Прочетете за това как правилно да натискате по време на раждане в тази статия..

Странични ефекти

Поглъщане: дразнене на лигавицата на стомашно-чревния тракт, запек.

Когато се прилага интравенозно: треска, усещане за парене в устата, брадикардия, гадене, повръщане.

При бързо интравенозно приложение: припадък, аритмия, ниско кръвно налягане, сърдечен арест.

При интрамускулно инжектиране: на мястото на инжектиране се появява брадикардия, гадене, повръщане, некроза.

Взаимодействие с други лекарства

 1. Несъвместим със сулфати, карбонати, етанол, салицилати.
 2. Намалява ефекта на тетрациклиновите антибиотици.
 3. Когато приемате верапамил, интравенозният калциев глюконат намалява ефекта му.
 4. Когато се приема едновременно с хинидин, той повишава неговата токсичност и забавя интравентрикуларната проводимост.
 5. Подобрява кардиотоксичния ефект на сърдечните гликозиди.
 6. Забавя усвояването на желязо, дигоксин, тетрациклини.
 7. Повишава хиперкалциемията с тиазидни диуретици.
 8. Намалява наличността на фенитоин.
 9. Намалява ефективността на калцитонин.
 10. Подобрява действието на витамин D, К, естроген, анаболни стероиди.
 11. Намалява токсичността на флуоридите и биофосфонатите.
обратно към съдържанието ↑

Дозировка и продължителност на приложение

Около 0,3 g калциев глюконат прониква през плацентата. За жена максималната доза е 0,5 г. Калциев глюконат се предписва на бременна жена точно в тази доза - 0,5 g.

Лекарството се приема до раждането. Не трябва обаче да се самолекувате и да предписвате калциев глюконат..

Само лекар, който е бременна и има под ръка всички показания за лабораторни изследвания, като се вземе предвид историята и настоящото състояние на майката и бебето, може да предпише калциев глюконат.

Знаете ли колко дълго се предписва втори ултразвук по време на бременност? Попитайте лекаря!

Тази статия ще ви разкаже за първите признаци на бременност..

Характеристики на приложението

През първия триместър калцият е отговорен за формирането на мускулната тъкан, сърцето и нервната система на детето и намалява риска от спонтанен аборт. По това време обаче нуждата на бебето от калций се задоволява напълно от храненето на майката..

През втория и третия триместър калцият участва активно във формирането на скелета, намалява риска от преждевременно раждане

Тъй като детето расте, дневната нужда на майката от калций също се увеличава, но по-близо до датата на падежа калциевият глюконат се предписва с повишено внимание. Лекарят и само лекарят претегля всички плюсове и минуси и решава дали да приема лекарството.

Ефективни аналози

От лекарствата лекарите препоръчват калций d3 никомед, калцемин, калциев глицерофосфат.

Но само лекарят, който ви наблюдава, ще избере подходящото за вас лекарство, дозировката и продължителността му..

Калцият се усвоява с помощта на витамин D, чийто основен доставчик са слънчевите лъчи. Ето защо бременната жена се нуждае от чести разходки. Витамин D се съдържа и в масло, яйчен жълтък, риба и млечни продукти..

Бременната жена трябва да пие чаша мляко на ден, да яде сирене, извара, кефир, ядки и бобови растения, риба, целина, сусам.

Бъдещата майка не трябва да се поддава на многобройните съвети да приема или да не приема допълнително калций, тъй като само тя е отговорна за здравето на себе си и бебето.

Ако има противоречия относно приема на калциеви добавки, бременната жена трябва спешно да посети лекар.

Можете да научите за първоначалните симптоми на бременност тук.