Качеството на съвременната ни храна е толкова лошо, а хранителната стойност на храните, които ядем, е толкова ниска, че учените бият тревога. В зеленчуците, плодовете, билките и месото има все по-малко вещества, които са толкова необходими за нормалното развитие на човешкото тяло. Следователно всеки от нас, водещ активен начин на живот, трябва да осигури снабдяването на тялото с важни витамини и минерали отвън под формата на витаминно-минерални комплекси или монопрепарати.

По време на бременност нуждата от много от веществата се увеличава няколко пъти. Първо, значителна част от ресурсите на майката (ако има такива) се поема от детето. На второ място, някои от тях трябва да влязат в тялото на жената в увеличени количества, тъй като участват в процеса на формиране, развитие и раждане на дете. Тези жизненоважни за плода витамини включват витамин Е по време на бременност..

Защо трябва да пиете витамин Е по време на бременност?

Витамин Е или токоферол е може би най-важният и необходим по време на бременност. Той дори има съответно име: в превод от гръцки "токос" означава "раждане", а "феро" означава да се носи. Така че не е трудно да се досетим, че помага за раждането на здраво бебе..

Токоферолът е антиоксидант, тоест предпазва от рак. Липсата на витамин Е води до мускулна слабост, спад в защитните сили на организма и развитие на анемия, както и безплодие и менструални проблеми. Той помага в борбата с инфекциите и предпазва от неблагоприятни влияния на околната среда, особено за бързо делящи се клетки (включително ембриона). А в комбинация с витамин С, токоферолът предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер и атеросклерозата.

Витамин Е помага за подобряване на транспорта на кислород, предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, намалява спазмите на долните крайници, подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.

Сред всички витамини, от които тялото ни се нуждае, витамин Е е най-„женският“: помага за възстановяване на нарушения менструален цикъл при момичетата, узряването на инфантилната матка, използва се за късно настъпване на менструалната функция и лекува вече настъпилите дисфункции на яйчниците. Освен това увеличава репродуктивните функции (което е важно при опит за забременяване) и подобрява функционирането на половите жлези при мъжете и жените.

Витамин е по време на бременност

Цялото съдържание на iLive се преглежда от медицински експерти, за да се гарантира, че е възможно най-точно и фактическо.

Имаме стриктни насоки за подбор на източници на информация и свързваме само с уважавани уебсайтове, академични изследователски институции и, когато е възможно, доказани медицински изследвания. Моля, обърнете внимание, че числата в скоби ([1], [2] и др.) Са интерактивни връзки към такива изследвания.

Ако смятате, че някое от съдържанието ни е неточно, остаряло или съмнително по друг начин, изберете го и натиснете Ctrl + Enter.

Витамин Е по време на бременност е един от най-важните и основни витамини. Именно витамин Е е отговорен за нормалния ход на бременността и ви позволява да раждате здраво бебе. Нека да разгледаме характеристиките на този витамин, как и кога трябва да се приема и как влияе върху организма на бременна жена..

Токоферолът или витамин Е е отговорен за здравословното развитие на бременността. И така, в превод от гръцки, токоферол означава - да се носи здраво бебе, „токос“ - раждане, „феро“ - да се носи. По принцип витамин Е е антиоксидант, който предпазва тялото от рак. Ако жената няма достатъчно витамин Е, тя има срив, мускулна слабост, проблеми с менструалния цикъл, слаба имунна система и защитни функции на тялото. В много тежки случаи на дефицит на витамин Е жената може да е безплодна. Витамин Е в комбинация с витамин С може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер и атеросклерозата.

Vitami E по време на бременност помага за подобряване на движението на кислород от майка към бебе, предотвратява образуването на тромби, подобрява състоянието на ноктите, кожата, косата, намалява спазмите на горните и долните крайници. Витамин Е помага при бременност. Редовната му употреба ви позволява да носите здраво бебе и предпазва от заплахата от ранен спонтанен аборт. Този витамин участва във формирането на жизнените системи на бебето, особено в дихателната система. Ето защо първият комплекс от витамини, които всяка бременна жена трябва да има, е витамин Е и фолиева киселина. Тази комбинация от полезни витамини ще подобри функцията на яйчниците и ще поддържа хормоните на нормални нива..

По своето действие витамин Е е подобен на женския хормон прогестерон, който е отговорен за бременността и нейния нормален резултат. Тези хормони допринасят за производството на трети хормон, пролактин. Пролактинът е отговорен за лактацията, тоест осигурява кърмене на бебето.

Витамин е при планиране на бременност

Витамин Е играе много важна роля при планирането на бременността. Но преди да започнете да приемате витамин Е, трябва да се свържете с гинеколог и да преминете редица тестове. Това ще ви позволи да определите хормоналния фон и да изчислите необходимата доза витамини, включително витамин Е за майката и бебето. Когато планирате бременност, е много важно да не прекалявате с приема на различни витаминни комплекси. Не се изненадвайте, тъй като излишъкът на един или друг витамин в организма може да причини алергични реакции, прояви на различни видове патологии и обостряне на хронични заболявания.

По време на подготовката за зачеване, т.е. по време на планирането на бременността, ролята на витамините е много важна. В женското тяло ще расте нов организъм, който изисква разнообразни хранителни вещества, витамини и минерали. Витамин Е се предписва на почти всички жени в подготовка за бременност. Но преди да приемете витамин Е, трябва да разберете какви ползи той носи за женското тяло в подготовка за раждането на бебе..

Ползите от витамин Е при планиране на бременност:

 • Витаминът е отличен антиоксидант.
 • Регулира и ускорява производството на прогестерон.
 • Предпазва от възпалителни заболявания и инфекции.
 • Намалява кръвното налягане.
 • Насърчава производството на яйца, отговаря за развитието и растежа на матката.
 • Поддържа тялото от стареене, лекува дисфункция на яйчниците.
 • Има съдоразширяващи свойства и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
 • Ускорява метаболизма и подобрява кръвообращението.
 • Синтезира хормона на лактацията и образува плацентата.
 • Повишава физическата издръжливост на тялото.

Витамин Е е необходим не само при планиране на бременност, но и през деветте месеца..

Ефекти на витамин е върху бременността

Ефектът на витамин Е върху бременността е много важен, поради което това лекарство се предписва на всички бъдещи майки. Витамин Е е отговорен за нормалния ход на бременността и развитието на бебето. Също така, лекарството предотвратява появата на усложнения по време на бременност..

Недостигът на витамин Е води до дисфункция на матката, тоест невъзможност за забременяване. А при мъжете липсата на лекарството причинява ниско съдържание на активна сперма. Витамин Е не трябва да се приема само с лекарства. Лекарството е от растителен произход и се намира в големи количества в храната, например, ядки, яйца, маруля.

Вредата от витамин е по време на бременност

Вредата от витамин Е по време на бременност може да възникне поради предозиране на лекарството. Много експерти по планиране на бременността и гинеколози твърдят, че излишъкът от витамин Е може да навреди на нероденото бебе. Във Великобритания беше проведено проучване за ефекта на витамин Е върху процеса на бременност. И така, учените успяха да докажат несъответствието на фактите, доказващи ползите от витамин Е за жените, носещи дете. Британски учени твърдят, че високите дози от лекарството причиняват астматични пристъпи и екзема у бъдещата майка и причиняват лишаване от кислород и патологии у бебето..

Но не се притеснявайте, тъй като дозите витамин Е, които се предписват на бременни жени, нямат горепосочените опасности. Но не пренебрегвайте дозировката на витамина, предписана от лекаря. Тъй като това може да причини различни видове алергични реакции и обостряне на хронични заболявания.

Витамин Е в началото на бременността

Витамин Е играе много важна роля в началото на бременността. Той отговаря за подготовката на женското тяло за процеса на раждане на бебе. Също така витаминът предпазва организма от инфекции и има благоприятен ефект върху метаболитните процеси. Това е много важно по време на бременност, особено в ранните етапи. По време на планирането на бременността витаминът подобрява сексуалните функции в женското тяло, възстановява хормоналния баланс и подобрява производството на прогестерон.

Всичко това предполага, че витамин Е участва в процеса на подготовка за зачеване на дете, тоест в началото на бременността. Витаминът трябва да се приема през целия девет месеца, тъй като поддържа нормални нива на прогестерон, най-важният женски хормон.

Ако не приемате витамин Е по време на бременност, това може да доведе до спонтанен аборт. И през последния триместър витамин Е е отговорен за натрупването на течности. Тоест липсата му може да причини високо кръвно налягане и натрупване на излишна течност. Друго полезно свойство на витамин Е е, че предотвратява появата на стрии по кожата по време на бременност..

Витамин е по време на бременност: инструкции

Витамин Е по време на бременност е отговорен за работата на цялото тяло. Витаминът регулира функциите и дейностите на репродуктивната, нервната и ендокринната системи. Помага и при урологични и гинекологични проблеми. Недостигът на витамин Е може да причини дисфункция на матката, което е неприемливо за жени, които планират да забременеят.

Нека да разгледаме характеристиките на това вещество, всичко, което трябва да знаете за витамин Е по време на бременност. Инструкции за употреба на лекарството и основните му характеристики.

 • Витамин Е влияе върху репродуктивната функция на мъжкото и женското тяло.
 • Подобрява зрението и стабилизира кръвното налягане.
 • Стабилизира хормоналните нива и укрепва капилярните стени.
 • Стимулира процеса на регенерация на кожата и предотвратява развитието на тумори.

Витаминът се препоръчва при планиране на бременност. Това е много важно за жени, които са имали спонтанни аборти в миналото или не са били бременни много дълго време. Така че, според инструкциите, по време на бременност максималната доза витамин Е е 16 mg. Витамин Е се препоръчва да се приема заедно с витамин А и селен. Витамин Е е от растителен произход и се намира в големи количества в растителните масла. Витамин Е е абсолютно устойчив на топлинна обработка, но се унищожава при взаимодействие с желязо и гранясване на мазнините, както и от излагане на слънчева светлина.

Основните признаци на липса на витамин Е в организма:

 • Сексуална дисфункция (неволен аборт, невъзможност за зачеване).
 • Нарастваща мускулна болка, пигментация на кожата и хиперпигментация.

Признаци на излишък на витамин Е:

 • Стомашно-чревни проблеми.
 • Язви и херпес по устните, езика, небцето.

Основната причина за недостига на витамин Е е неправилната, небалансирана диета. Ето защо, когато планирате бременност и в рамките на девет месеца след раждането на бебето, е много важно да поддържате витамин Е в нормата..

Използването на витамин е по време на бременност

Употребата на витамин Е по време на бременност е задължителна. Нормата на токоферол, тогава витамин Е за жените е 8 IU, а за бременни жени се увеличава няколко пъти. Витаминът е необходим и за новородени, дозата им е от 3 до 7 IU.

Високите дози витамин Е, използвани по време на бременност, са добре обосновани. Високото количество токоферол помага на майката и бебето да функционират нормално. Освен това витаминът се бори с различни заболявания и инфекции. Освен това е отличен антиоксидант.

Витамин e Zentiva по време на бременност

Витамин Е на zenvita по време на бременност е отличен антиоксидант, участва в биосинтеза на клетъчната пролиферация, протеини и скъпоценни камъни. Също така витаминът е отговорен за здравословното функциониране на дихателната и храносмилателната система, предотвратява процеса на хемолиза на еритроцитите. По време на бременност витаминът е незаменим, тъй като е отговорен за функционирането и развитието на гладките скелетни мускули, съединителната тъкан и укрепва стените на кръвоносните съдове. Витамин Е zenvita по време на бременност е отговорен за метаболизма на простагландини и нуклеинови киселини.

Токоферолът е естествен антиоксидант, който инхибира свободните радикали, отговорни за окисляването на липидите. Витаминът има положителен ефект върху репродуктивната система и забавя процесите на стареене. По време на бременност витамин Е е от съществено значение за:

 • Нормално развитие на бременността и растеж на бебето.
 • Регулиране на хранителната система, което я прави балансирана и пълноценна.
 • Повишава физическата издръжливост и подготвя женското тяло за предстоящото раждане.

Витамин e 200 по време на бременност

Витамин Е 200 по време на бременност е лекарство, което се използва като адювант за терапия и профилактика на дихателните пътища, мускулната система, стомашно-чревния тракт, ставите, нервната система и различни видове заболявания на ендокринните жлези. Витамин Е 200 по време на бременност помага да се справите с неадекватно, небалансирано хранене, със заболявания на кожата, черния дроб, венците. Витамин се приема по време на планирането на бременността, през цялата бременност и в следродилния период.

Дозата на витамина се избира индивидуално след преминаване на необходимите тестове, които ще покажат нивото на витамина в организма, преди да го използвате. За жени витамин Е може да се предписва в случаи като:

 • Менструални нередности - 100 mg за 3 месеца.
 • Безплодие или спонтанни аборти в началото на бременността - 200-300 mg.
 • При неврологични проблеми - 100 mg за 2 месеца.
 • При сърдечно-съдови заболявания - 100 mg за 40 дни.
 • При кожни заболявания - 100-200 mg за 40 дни.
 • За профилактични цели - 100 mg за 3 седмици.

Дозировка на витамин е по време на бременност

Дозировката на витамин Е по време на бременност се предписва само след цялостен преглед на женското тяло и преминаване на всички необходими тестове. Въпреки всички ползи от витамин Е и положителните му ефекти върху женския организъм, предозирането на витамини може да бъде опасно. Токоферолът или витамин Е е класифициран като мастноразтворим, тъй като е в състояние да се натрупва в мастната тъкан, която се отлага по време на бременност. Така че злоупотребата с витамини може да доведе до непредсказуеми последици..

Витамин Е е отговорен за еластичността на мускулите, а по време на бременност, особено по време на раждане, това е нежелателно. Ето защо контролирането на дозата на витамин Е по време на бременност е много важно. Дневната доза от човешкото тяло във витамин Е е 20 mg. Дозировката на всички лекарствени продукти се измерва в международни единици IU. И така, 1 IU е 1 mg токоферол ацетат и 0,67 mg токоферол.

За много жени, по време на бременност, гинекологът предписва 200, а понякога и 400 mg витамин Е на ден. Но не се притеснявайте, тъй като за бременни жени дозата на токоферол се избира индивидуално. Дневната доза за бременни жени обаче не трябва да надвишава 1000 mg витамин Е на ден. Но това не означава, че можете самостоятелно да предписвате доза от лекарството или да го приемате без рецепта. Лекарите предпочитат да предписват мултивитаминни комплекси за жени, в които акцентът е върху витамин Е.

Витамин Е се намира само в растенията и може да се намери в:

 • Ядки.
 • Шипки.
 • Растителни масла.
 • Слънчогледови семки.
 • Яйца.
 • Елда.
 • Бором ориз.
 • Пшеничен зародиш.
 • Овесена каша.
 • Трици и пълнозърнести храни.

Особено внимание трябва да се обърне на факта, че витамин Е не може да се приема заедно с железни добавки. Що се отнася до храната, след витамин Е можете да приемате други витамини след 8-12 часа.

Предозиране на витамин е по време на бременност

Предозирането на витамин Е по време на бременност е много опасно. Някои псевдо лекари твърдят, че излишъкът от витамин може да причини сърдечни заболявания при нероденото бебе. Но не се притеснявайте, тъй като за да стане тази патология реалност, бъдещата майка трябва да приема повече от 40 000 IU на ден, т.е. 400 капсули витамин Е. Такава доза може да бъде фатална както за майката, така и за бебето..

Предозирането на витамин Е може да предизвика алергична реакция - зачервяване на кожата и сърбеж. Също така, ако лекарството се приема за дълъг период от време и в големи дози, тогава е възможно, че са възможни gopocoagulation, уголемяване на черния дроб, главоболие и гадене, кървене и стомашно-чревния тракт, повишена умора и неразумна слабост..

Ако витамин Е се приема в дози, препоръчани от лекар, предозирането се изключва. Ако на бременна жена се предписва витамин в доза от 400 mg на ден за дълъг период от време, това може да причини не само предозиране, но и диспептично разстройство. Ако имате горепосочените симптоми на предозиране на витамин Е по време на бременност, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ и да спрете приема на витамин Е.

Норма за витамин е по време на бременност

Нормата на витамин Е по време на бременност е 200-400 mg. Дозировката зависи от тримесечието на бременността и количеството витамин в организма преди приема на лекарството. Но не се притеснявайте от толкова голяма доза лекарства, тъй като витамин Е е основен елемент за нормалния ход на бременността..

Но предозирането на лекарството може да причини сериозни патологии на нероденото бебе. Хормоналният баланс на бременната жена вече е нарушен, поради което тялото често започва активно да изгаря мастни натрупвания и да освобождава витамин Е в кръвта. Този процес трябва да се регулира, поради което предозирането на витамин е много опасно. Много бременни жени имат въпроси защо, ако нормата на витамина за здрав човек е 20 mg на ден, а за бременна жена е 200 или повече mg на ден. Тази доза се оправдава с факта, че синтетичният витамин не се абсорбира напълно. Дългосрочната употреба на този витамин създава оптимална концентрация на витамин в кръвта.

Излишък от витамин е по време на бременност

Излишъкът от витамин Е по време на бременност има отрицателен ефект върху организма. Излишъкът от лекарството може да причини:

 • Намалена продължителност на живота.
 • Обостряне на хронични заболявания.
 • Рискът от развитие на сърдечни патологии при бебе (особено при високи дози от лекарството в началото на бременността и по време на планирането).
 • Гадене, повръщане и кървене от стомашно-чревния тракт.
 • Алергични реакции.
 • Увеличен черен дроб.
 • Хеморагичен инсулт и мозъчен кръвоизлив.

Витамин Е не се предписва при свръхчувствителност към лекарството. Витамин Е не трябва да се приема с антикоагуланти и лекарства, които съдържат желязо. Всичко това предполага, че можете да приемате витамин само след разрешение на лекар, който ще избере индивидуална доза и време на прием на витамин..

Излишъкът от витамин Е по време на бременност носи усложнения за женското тяло. Може да причини алергични реакции под формата на дерматит, стомашно-чревен тракт и сърдечно-съдови проблеми. Но въпреки това, нормалната доза на лекарството поддържа на високо ниво всички жизнени функции на тялото..

Ако се притеснявате от възможни усложнения от приема на витамин Е, консултирайте се с вашия гинеколог. Лекарят ще назначи редица изследвания, включително кръвен тест. Това ще определи колко витамин Е има в организма, преди да вземете лекарството. Тоест, това ще избегне излишък от витамин. Между другото, витаминът не трябва да се приема, само под формата на лекарство. Има много храни, които съдържат дневната нужда от витамин.

Консултирайте се с гинеколог, лекарят ще ви помогне да изберете правилната доза витамин Е по време на бременност, така че деветте месеца чакане на бебето да са най-щастливи и да не бъдат засенчени от различни видове заболявания или усложнения.

Цената на витамин е по време на бременност

Цената на витамин Е по време на бременност не е висока. Именно това прави това лекарство толкова популярно сред бъдещите майки. Този витамин, необходим за нормалното функциониране на тялото, е полезен и незаменим за бременни жени, а цената му го прави достъпен за обикновените хора.

Витаминът може да бъде закупен във всяка аптека, цената му ще зависи от формата на освобождаване на лекарството. Витамин Е може да бъде в капсули, таблетки или ампули за инжектиране. Също така цената на лекарството зависи от неговия обем. И така, витаминът, който се продава на капсули от 400 или 200 mg, ще струва от 30 до 50 гривна на опаковка.

Ако вземем предвид факта, че оптималната доза витамин е 1 ампула, капсула или таблетка на ден, тогава опаковката на лекарството ще продължи поне един месец. Необходимо е да се консумира витамин един час преди хранене и в продължение на два до три месеца за жени, които планират бременност, и за бременни жени през първия и втория триместър. Тоест приемането на витамин Е няма да ви струва скъпо и няма да засегне портфейла и семейния ви бюджет..

Отзиви за витамин е по време на бременност

Многобройни прегледи на витамин Е по време на бременност показват, че този витамин е незаменим по време на бременност. Дори по време на планирането на бременността витамин Е помага на женското тяло. Подобрява функционирането на дихателната система и ускорява метаболитния процес на клетъчно ниво. Всичко това допринася за успешното зачеване и запазване на плода в началото на бременността. Това важи особено за жени, които са имали ранни спонтанни аборти или не са успели да забременеят..

По време на периода на бременността, тоест в продължение на девет месеца, витамин Е е отговорен за нормалното развитие и функциониране на плацентата, която снабдява бебето с хранителни вещества. Липсата на витамин Е причинява сериозни патологии и обостряне на хроничните заболявания.

Витамин Е по време на бременност е незаменим помощник за женското тяло. Витаминът е отговорен за нормалния ход на бременността и предпазва майка и бебето от вредни инфекции и различни заболявания.

Витамин Е по време на бременност

Тялото на жената винаги се нуждае от определени витамини, но по време на отговорния период на чакане на бебето са необходими повече такива съединения. Проучванията показват, че бременната жена трябва да получава достатъчно витамин Е, така че плодът да се развива правилно и гестационният процес да не се прекъсва в ранните етапи..

Нуждата от такова вещество по време на бременност се увеличава с 1,5 пъти. Можете да си го набавите както от храната, така и от специални мултивитаминни комплекси..

Какво е полезно?

Витамин Е, наричан още токоферол, е известен със своето антиоксидантно действие, което разгражда реактивните кислородни видове и свободните радикали в организма. Това помага да се предотврати увреждането на клетъчните мембрани, да се отървете от възпалителните процеси и да забавите стареенето на клетките. В допълнение, това витаминно вещество е способно да:

 • укрепват стените на малките съдове и насърчават образуването на нови капиляри;
 • подпомагат функционирането на ендокринната система;
 • предпазват кръвните клетки от увреждане;
 • поддържат нормални нива на хемоглобина, влияещи върху образуването на хем;
 • предотвратяват образуването на кръвни съсиреци;
 • поддържат нормална сърдечна функция;
 • участват в протеиновия метаболизъм;
 • укрепват имунитета чрез стимулиране на Т клетки и хуморални фактори;
 • подобряват усвояването на витамин А;
 • ускоряват зарастването на тъканите.

За бъдещите майки, които планират да заченат дете, както и за жените, които вече очакват бебе, най-важно е положителното въздействие на витамин Е върху плодовитостта. Проучванията потвърждават, че без него процесът на оплождане и развитие на плода е нарушен, могат да възникнат патологии на репродуктивната система на бебето. Той регулира синтеза на прогестерон, помага да се отървете от дисфункция на яйчниците, участва в образуването на плацентата и образуването на хормони, които подготвят тялото за лактация.

Какво заплашва недостигът?

Витамин Е не може да се образува в човешкото тяло, поради което твърде малкото съдържание на такова вещество в храната може да провокира хиповитаминоза.

 • Необходимостта от витамин Е за жени, които планират бременност, е 10-15 mg на ден.
 • Бременните жени трябва да получават такова вещество в количество от около 17 mg всеки ден, но при хиповитаминоза или други проблеми дозата се увеличава до 100-400 mg. Максимално допустимата доза токоферол е 1000 mg на ден..

Това е мастноразтворим витамин, който издържа на основи, киселини и високи температури (кипене), но може да бъде унищожен от кислород, ултравиолетова радиация, слънчева светлина и окислители. Поради тази причина капсулите с витамин Е обикновено са с червено покритие и се продават в кафяви стъклени бутилки и трябва да се съхраняват на тъмно място (най-добре в хладилник).

При недостатъчен прием на витамин Е с храната, бъдещата майка ще почувства слабост в мускулите и загуба на сила. Имунната му защита ще намалее, което може да доведе до ТОРС и настинки, а капилярите ще станат по-чупливи, което може да доведе до кървене и натъртване..

Тежката хиповитаминоза Е може да причини безплодие, да наруши менструалния цикъл, да предизвика спонтанен аборт, ако настъпи бременност.

Характеристики на употреба по време на бременност

Витамин Е е важен за нормалното носене на бебето на всички етапи, поради което много лекари препоръчват да се пие допълнително от първите седмици на бременността. В началото на бременността ще предотврати спонтанен аборт, ще намали риска от образуване на кръвни съсиреци и ще осигури правилния хормонален фон.

Препоръчително е да го приемате в ранните етапи заедно с фолиева киселина, за да намалите риска от патологии в развитието и вродени аномалии.

През втория триместър такъв витамин ще подобри кръвообращението в плацентата, така че плодът няма да изпитва липса на кислород. Не по-малко ценен е ефектът на токоферола върху кожата, който ще помогне да се избегнат стрии..

През последните месеци на бременността витамин Е ще допринесе за правилното производство на пролактин, което ще помогне за установяване на кърменето..

В същото време витамин Е не трябва да се приема отделно през втората половина на бременността. Препоръчително е да си набавяте достатъчно количество от специални мултивитамини за бременни жени и разнообразна диета..

Ролята на витамина в подготовката за зачеване

Много лекари препоръчват прием на допълнителен витамин Е не само за жени, които вече са научили за интересна ситуация, но и при планиране на бременност. Освен това е желателно бъдещите бащи да приемат такова съединение, тъй като токоферолът има положителен ефект върху репродуктивната функция на мъжете. Без достатъчно количество от него в храната, активността на сперматозоидите се нарушава и броят им намалява, а броят на дефектните клетки се увеличава..

Ако мъжът има някакви затруднения с зачеването, витамин Е му се предписва непременно

Потенциална вреда

Високите дози витамин Е могат да увеличат риска от кървене и образуване на кръвни съсиреци, зрително увреждане, замаяност, слабост и умора. Ако дозата на такова вещество е надвишена, често се развива гадене или диария. Възможна е и появата на алергични реакции, например зачервяване на кожата или сърбеж..

Рискът от негативен ефект се увеличава, ако бъдещата майка сама си е предписала витамин Е, приема няколко мултивитаминни комплекса, не е разбрала дозировката или пие витамини твърде дълго.

Предозирането на такова съединение е вредно за нервната система, функцията на черния дроб и здравето на бъбреците. Ако се приема в значителни дози в края на бременността, е възможно преждевременно начало на раждането..

Природни източници

Най-много витамин Е може да се получи от различни растителни масла - слънчогледово, царевично, соево, рапично, маслиново, ленено семе и други. В допълнение, това витаминно съединение се намира в:

 • бадеми и други ядки;
 • различни зърнени култури и покълнали зърнени храни;
 • авокадо;
 • слънчогледови семки;
 • черен дроб;
 • царевица;
 • грах и боб;
 • сьомга, щука и други риби;
 • яйца.

Аптечни препарати

Има монокомпонентни продукти, в които витамин Е е единствената активна съставка. Използването им при бременни жени трябва да се наблюдава от специалист..

Те са представени от капсули с маслена сърцевина, маслени разтвори за перорално приложение, инжекционни разтвори.

Най-често витамин Е се предписва на капсули, които трябва да се поглъщат цели с вода. Ако има заплаха от бременност или рискът от фетални аномалии е увеличен, лекарството се предписва по 100-200 mg веднъж дневно. Продължителността на приема се определя от лекаря, но често е 14 дни.

В случай на проблеми със зачеването, дозите ще бъдат по-високи и курсът на приложение ще бъде няколко месеца. За мъже с нарушена сперматогенеза витамин Е се предписва по 100-300 mg на ден за един месец.

Противопоказания

Противопоказания за аптечните добавки на базата на витамин Е са индивидуална свръхчувствителност, тиреотоксикоза, жлъчна дискинезия, сериозни сърдечни заболявания и хипервитаминоза Е.

Също така е важно да се знае, че такива лекарства не се предписват заедно с антикоагуланти, противовъзпалителни лекарства, железни добавки и някои други лекарства. И следователно бъдещата майка трябва да пие витамин Е само след консултация с лекар..

Преглед на мултивитамините за бременни жени

Витамин Е се съдържа и в много мултивитаминни комплекси. Това съединение присъства във всички мултивитамини за бременни жени в това количество (като се вземат предвид препоръчителните дневни дози, посочени в инструкциите):

 • Фемибион 1 - 13 mg;
 • Фемибион 2 - 25 mg;
 • Vitrum Prenatal - 11 mg;
 • Vitrum Prenatal Forte - 30 mg
 • Компливит Мама - 20 mg;
 • "Pregnakea" - 20 mg;
 • "Multi-tabs Perinatal" - 10 mg;
 • Елевит Пронатал - 15 mg;
 • Компливит Триместър 1 триместър - 7 mg;
 • "Компливит Триместър 2 триместър" - 10 mg;
 • "Компливит Триместър 3 триместър" - 12 mg;
 • „Азбучна азбука на мама“ - 12 mg;
 • Лонопан - 6,64 mg;
 • "Materna" - 30 mg;
 • "Pregnavit" - 10 mg;
 • Doppelherz за бременни жени - 6,5 mg;
 • Minisun Mama - 10 mg;
 • Solgar Пренатални хранителни вещества - 30 mg.

Кой от тези мултивитамини е по-добре да изберете за конкретна жена, препоръчително е да се консултирате с акушер-гинеколога, който я наблюдава по време на бременност.

Отделно отбелязваме, че витамин Е също е една от активните съставки на популярното лекарство "Aevit". Той обаче е категорично противопоказан за бременни жени. И не става въпрос за доста висока доза токоферол (100 mg във всяка капсула), а в присъствието на друг разтворим в мазнини витамин А, дозата от който е значително по-висока от разрешената за бременни жени (100 хиляди IU в една капсула) и е тератогенна.

Такова витаминно лекарство не трябва да се приема нито в ранните етапи, нито в края на бременността. Не се препоръчва да го пият и жени, които желаят да забременеят в близко бъдеще, тъй като и двете активни вещества могат да се натрупват в тялото.

По препоръка на лекарите, употребата на "Aevita" трябва да бъде прекратена поне 6 месеца преди зачеването.

Отзиви

В повечето случаи допълнителният прием на витамин Е по време на бременност реагира положително. Жените отбелязват добра поносимост, лекота на поглъщане на капсули, положителни промени в общото състояние. Добри отзиви оставят и за външната употреба на масления разтвор, за да се отърват от стрии или да ги предотвратят: бъдещите майки добавиха няколко капки към шампоан или крем и бързо видяха благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Според тях тази употреба на витамин Е е допринесла за премахване на бръчките, старческите петна, възпалението, косопада..

Инструкции за използване на витамин Е са представени в следващото видео.

Витамин Е по време на бременност

Положителният ефект на токоферол или витамин Е по време на бременност и планиране не е напразен. Отдавна е известно, че лекарството има благоприятен ефект върху репродуктивната функция на жените и мъжете. Помага за поддържане на здравето на мама и бебе. Разбира се, той има свои собствени противопоказания, затова е необходима консултация със специалист преди прием.

Защо да пиете витамин Е по време на бременност?

Предписва се за планиране и прием през трите тримесечия, тъй като:

има подобрение в метаболизма в клетките;

антиоксидантните свойства помагат за предпазване на плода от външни негативни влияния;

помага за решаване на проблеми с хормони или нарушения на кръвообращението;

едновременното приложение с витамин С помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и атеросклерозата;

подобрява "доставката" на кислород до всички телесни системи;

предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове;

има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, косата, ноктите и др..

Витамин Е се нарича "женски", защото:

помага при проблеми с менструалния цикъл;

насърчава съзряването на инфантилната матка;

предписва се при дисфункция на яйчниците и за подобряване работата на половите жлези;

минимизира заплахата от спонтанен аборт в началото на бременността;

участва във формирането на дихателната система на детето;

подобрява функционирането на яйчниците, стабилизира хормоналните нива, подобрява съзряването на плацентата и участва в производството на пролактин (хормон, необходим за лактацията).

Всъщност този микроелемент има много широк спектър на действие и всяка бременна жена се нуждае от него през целия период на раждането на дете..

Симптоми на дефицит на токоферол:

намалено производство на полови хормони;

мускулна слабост (изтръпване, изтръпване на крайниците, лоша координация, вродена мускулна атрофия и др.);

увреждане на чернодробната тъкан, омекотяване на областите на мозъка;

лошо качество на кожата, косата и ноктите;

При недоносени бебета хиповитаминозата се проявява под формата на хемолитична анемия, зрително увреждане и други заболявания на различни органи и системи..

Симптоми на предозиране на токоферол:

главоболие, гадене, спазми и болезненост в корема, диария;

запушване на кръвоносните съдове;

зрително увреждане и учестено дишане;

крампи и мускулни болки и др..

Освен това лекарството може да попречи на усвояването на други витамини. За да избегнете някой от горните признаци, трябва да приемате микроелементи само под наблюдението на специалист. Освен това трябва внимателно да наблюдавате чувствата и телесните си реакции..

Колко витамин Е да се пие по време на бременност?

Началото на приема и продължителността му се определят индивидуално: вземат се предвид общото здравословно състояние, индивидуалната непоносимост към компонентите, алергичните реакции, минали заболявания и др. Обикновено лекарството се предписва от самото начало на бременността и приемът продължава през целия период. На етапа на планиране времето за назначаване се изчислява въз основа на менструалния цикъл на пациента, в диапазона от 16 до 25 ден.

Как да приемате витамин Е по време на бременност?

Необходимата доза се определя и изчислява от лекаря индивидуално във всеки отделен случай. Като правило това е 200 или 400 mg на ден. Доза до 1000 mg на ден се счита за безопасна. За профилактика лекарството може да се пие на курсове от 10 дни с прекъсвания.

За да може даден микроелемент да бъде възможно най-полезен през периода на „интересна ситуация“, трябва да знаете как и под каква форма той съществува и влиза в тялото:

В капсули, чийто брой се определя от лекаря индивидуално за всеки пациент. Те обикновено се приемат по време на хранене през първия триместър..

При витаминни комплекси, като правило, за прием през втория и третия триместър, докато капсулите се анулират, за да се избегне предозиране.

В храната. На първо място, това са, разбира се, пресни зеленчуци и плодове (спанак, броколи, авокадо, манго, праскови и др.). Също така, токоферолът се съдържа в растителни масла, яйчни жълтъци, мляко, черен дроб, семена, трици, шипки и др..

Доброто усвояване на лекарството се улеснява от употребата му заедно с мазни храни. Когато използва витамин Е, бъдещата майка трябва внимателно да следи благосъстоянието си. Въпреки всички ползи от лекарствата, значително предозиране може да повлияе на развитието на бебето и здравето на майката..

Така че прекомерното количество лекарство води до:

намалена бъбречна и чернодробна функция;

вродени аномалии на плода;

разстройство на нервната система на бъдещата майка.

Трябва да приемате лекарството при стриктно спазване на препоръките на специалист и пълен контрол на състоянието си, както и да наблюдавате реакциите на тялото.

Как да пия витамин Е по време на бременност

Токоферолът е биологично активно, мастноразтворимо, органично съединение, което трябва да се доставя в човешкото тяло всеки ден. Витамин Е по време на бременност ви позволява да предотвратите или премахнете симптомите на хиповитаминоза, да подобрите метаболитните процеси и да намалите риска от усложнения (спонтанен аборт, гестоза, преждевременно раждане).

За какво се предписва витамин Е по време на бременност

Токоферолът има следния ефект върху организма на бъдещите майки:

 1. Има антиоксидантно действие. Намалява образуването на свободни радикали, предотвратявайки увреждането на клетките и ранното стареене на тялото.
 2. Участва в образуването на хем и различни протеини. Това е важно за поддържане на правилните нива на хемоглобина. Последният пренася кислород от майката до плода.
 3. Насърчава клетъчната пролиферация.
 4. Предотвратява процеса на разрушаване на червените кръвни клетки (хемолиза). Това помага да се поддържа правилната оксигенация на тъканите..
 5. Намалява пропускливостта и чупливостта на малки съдове (капиляри).
 6. Подобрява транспорта на кислород.
 7. Предотвратява спонтанен аборт в началото на бременността (през 1-ви триместър на бременността).
 8. Насърчава правилното формиране на жизненоважни органи и системи на плода.
 9. Нормализира хормоналните нива (поддържа баланса между естроген и прогестерон).
 10. Насърчава усвояването на витамин А (ретинол).
 11. Предотвратява развитието на злокачествена патология (рак).
 12. Подобрява състоянието на съединителната тъкан, подготвяйки тялото на жената за бъдещо раждане.
 13. Има положителен ефект върху нервната тъкан, предотвратявайки дегенерацията на нервните клетки.
 14. Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.
 15. Участва в процеса на окислително фосфорилиране.
 16. Контролира образуването на нуклеинови киселини и ензими.
Ползите от витамин Е за бременни жени.

Витамин Е се предписва на жени, които раждат дете, за да подобрят метаболизма, да поддържат бременността и да предотвратят усложнения (спонтанен аборт, ранно раждане).

Признаци на недостиг на витамини и предозиране

При недостатъчно количество токоферол в тялото на бременни жени са възможни следните симптоми:

 1. Мускулна слабост.
 2. Летаргия.
 3. Намалена двигателна активност.
 4. Лоша поносимост към упражненията (умора по време на работа).
 5. Намален пулс.
 6. Намалена честота на дишане (брадипнея).
 7. Нарушение на изпражненията от тип запек. Причината е забавянето на чревната подвижност на фона на хиповитаминоза Е.
 8. Нарушена координация на движенията.
 9. Речеви нарушения.
 10. Сензорно увреждане (вътрешни мускули и вибрации).
 11. Фино моторно увреждане.
 12. Признаци на анемия (слабост, бледност на кожата, задух, температурни промени през деня, конвулсии).
 13. Зрително увреждане (намалена зрителна острота на тъмно, дистрофия на ретината, чести възпалителни очни заболявания).
 14. Суха кожа.
 15. Косопад.
 16. Атаксия (развива се при продължителна хиповитаминоза). Това състояние се проявява с неточност и неправилна последователност от движения, нарушения на походката и равновесието..
 17. Намалени рефлекси.
 18. Симптоми на чернодробна и бъбречна дисфункция.
Признаци на дефицит на витамин Е.

Чест признак за липса на токоферол в ранните периоди на раждане на дете е токсикозата.

Проявява се като хиперсаливация (лигавене), гадене, повръщане, нарушен вкус (понякога перверзия от него) и мирис, сънливост, намален апетит, отвращение към определени храни и миризми, загуба на тегло, лош сън през нощта и понижено кръвно налягане.

Следните състояния показват излишък на токоферол в организма:

Симптоми на излишък на витамин Е в организма.

 1. Главоболие.
 2. Лошо храносмилане (диспепсия). Функцията на стомаха, червата, панкреаса и жлъчния мехур може да се промени. Наблюдават се смущения в изпражненията, подуване на корема и болки в корема. Често човек развива ентероколит.
 3. Мускулни крампи.
 4. Хипогликемия (спад в нивата на кръвната захар). Това състояние се проявява с изпотяване, слабост, амнезия (загуба на паметта), дезориентация, сънливост, световъртеж, нарушено съзнание и други неврологични признаци..
 5. Хепатомегалия (уголемяване на черния дроб по размер).
 6. Хипербилирубинемия (повишена концентрация на билирубин в кръвта).
 7. Асцит (коремно уголемяване).
 8. Зрително увреждане като нощна слепота.
 9. Кръвоизливи в различни органи (мозък, ретина).
 10. Намалена потентност при мъжете.
 11. Тромбоцитопения (спад в нивото на тромбоцитите, отговорни за съсирването на кръвта).
 12. Високи кръвни триглицериди.
 13. Артериална хипертония (налягане над 139/89 mm Hg. Чл.).
 14. Бърза умора.
 15. Хипервитаминозата Е може да причини увреждане на черния дроб, бъбреците и чревния епител. Токоферолът във високи дози има токсичен ефект върху тромбоцитите и неутрофилите.

Дневна ставка

Дневната норма е 15 mg, а за бременни жени със заплаха от спонтанен аборт и наличие на симптоми на хиповитаминоза, тя може да се увеличи до 100-200 mg.

Правила за прием за триместър

Витамин Е трябва да се приема през целия период на бременността. Средната дневна доза за бременни жени е 200-400 IU. Максималната доза е 3000 IU / ден. Не е опасно за тялото на бременни жени и нероденото дете..

Какви храни съдържат витамин Е

Токоферолът е богат предимно на растителна храна.

Витамин Е съдържа следните храни:

Богати на витамин Е храни.

 1. Плодове (ябълки, круши, лимони, лайм, грейпфрут, портокали, мандарини, помело, клементини).
 2. Ядки (лешници, орехи, фъстъци, кашу, бадеми).
 3. Сушени кайсии.
 4. Черен дроб (говеждо, пилешко, свинско, риба).
 5. Слънчогледови семки.
 6. Риба (змиорка).
 7. Плодове (калина, череша, планинска пепел, морски зърнастец).
 8. Покълнала пшеница. 100 g продукт съдържа 27 mg витамин.
 9. Нерафинирано растително масло от пшеничен зародиш. 100 g съдържа 320 mg витамин Е.
 10. Други масла (соя, ленено семе, царевица).
 11. Магданоз.
 12. Зелен грах.
 13. Листа от маруля.
 14. Бобови растения.
 15. Броколи.
 16. брюкселско зеле.
 17. Зърнени храни.
 18. Яйца.

Специализирани витаминни комплекси за бременни жени

Лекарите акушер-гинеколози препоръчват да се пият витаминни комплекси по време на бременност, които съдържат не само токоферол, но и други витамини.

Най-често предписваните лекарства включват:

Съставът на витаминно-минералния препарат
Фемибион Наталкер I.

 1. Femibion ​​Natalker I. Използва се под формата на таблетки. В 1 единица. съдържа 13 mg витамин Е. Препаратът съдържа също никотинамид, аскорбинова киселина, пиридоксин, рибофлавин, пантотенова киселина, тиамин, фолиева киселина, биотин, йод, цианокобаламин и метилфолат. Тези таблетки са предписани за бременни жени през 1 триместър. Те пият 1 бр. на ден до края на 12 гестационна седмица и по време на планирането на бременността. Противопоказание е индивидуалната непоносимост..
 2. Фемибион Наталкер II. Предлага се под формата на таблетки и меки капсули. Те се вземат паралелно, 1 бр. с храна от 13 гестационна седмица. Съдържа докозахексаенова киселина, рибено масло и допълнителни 12 mg алфа-токоферол. По този начин дневният прием на витамин Е се увеличава до 25 mg (13 и 12 mg). Това лекарство може да се пие и по време на хранене на бебето..
 3. Pregnakea. Мултивитаминен препарат с микро и макро елементи. Съдържа тиамин (В1), рибофлавин (В2), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9), цианокобаламин (В12), холекалциферол (витамин D), аскорбинова киселина (витамин С), ниацин (В3), фитоменадион, токоферол, бета-каротин и минерали (желязо, цинк, мед, йод, магнезий). Форма за освобождаване - твърди желатинови капсули. Лекарството може да се пие по време на бременност, по време на бременност и по време на кърмене. Съдържание на витамин Е - 20 mg.
 4. Витамин Е Zentiva.
 5. Азбука на здравето на мама.
 6. Елевит Пронатал.
 7. Vitrum Prenatal Forte.

Витамин Е 400 Zentiva

Витамин Е Zentiva се предписва на бременни жени само при строги показания. Витаминният препарат се предлага под формата на капсули за перорално приложение. Те са с овална форма и червен цвят. Съдържанието има мазна консистенция. Активното вещество е токоферол ацетат. По време на бременност (особено при наличие на симптоми на хиповитаминоза) се използва доза от 400 mg / ден.

Противопоказания за прием на лекарството са свръхчувствителност (непоносимост към компонентите) и остра форма на миокарден инфаркт.

Предписан витамин Е Zentiva само за възрастни (не е подходящ за бременни жени под 18 години).

Когато приемате лекарството вътре, са възможни следните нежелани последици:

След като сте приели Zentiva E, може да изпитате
алергични реакции под формата на обрив.

 1. Алергични реакции (обриви като екзантема, уртикария, сърбеж, зачервяване на кожата). Анафилактичните реакции са редки..
 2. Лошо храносмилане (диспепсия). Бременните жени, които са приемали лекарството, често се оплакват от коремна болка (в епигастриалната зона, пъпа или долната част на корема), гадене и подобни на диария нарушения на изпражненията.
 3. Хиперкреатинурия (повишен креатинин в урината).
 4. Повишена кръвна концентрация на CPK (креатин фосфокиназа).
 5. Хиперхолестеролемия (повишен общ холестерол в кръвта).
 6. Тромбофлебит (възпаление на вътрешната стена на вените с образуване на тромб в лумена). Това състояние се проявява с болка по вената (тя се увеличава при активни движения), умерено повишаване на температурата, локално зачервяване на кожата и болезненост на тъканите. Дълбоките вени също могат да бъдат засегнати, което е изпълнено с тромбоемболия..
 7. Белодробна емболия.

В случай на предозиране на наркотици са възможни следните последици:

 • зрително увреждане;
 • диария;
 • главоболие;
 • виене на свят;
 • припадък;
 • кървене (с липса на витамин К в организма на бременни жени);
 • хормонални нарушения (дисфункция на щитовидната жлеза);
 • активен растеж на бяла коса в области на плешивост (ако бременна жена има епидермолиза булоза).

Съхранявайте витамин Е на сухо място, недостъпно за деца, при температура от + 15... + 25ºC. Срокът на годност на капсулите е 3 години..

Lumi Aevit витамин Е комплекс (ретинол)

Витаминният комплекс Aevit с ретинол не се предписва на бременни жени.

Това се дължи на факта, че съдържащият се в него ретинол във висока доза може да има тератогенен ефект (да наруши развитието на плода).

Дори след прекратяване на приема на лекарството това действие може да продължи няколко месеца..

Витаминният комплекс Aevit се препоръчва за прием по време на бременност.

Активните съставки на витамините Aevit са алфа-токоферол ацетат (100 mg в 1 капсула), ретинол ацетат и ретинол палмитат. Съдържанието на витамин А е 58 mg, което съответства на 100 000 IU. Витамините Aevit по време на раждането се препоръчва да бъдат заменени с други сложни препарати.

Витамини азбука

Един от най-често използваните витаминни препарати от бременни жени е азбуката на здравето на мама. Предлага се под формата на таблетки в различни цветове (розово, синьо и кремаво).

Съставът включва:

 • желязо;
 • таурин;
 • мед;
 • бета каротин;
 • фолиева киселина;
 • тиамин;
 • витамин Ц.

Сините таблетки съдържат следните антиоксидантни вещества:

 • токоферол (12 mg);
 • никотинамид (витамин РР);
 • пиридоксин (витамин В6);
 • рибофлавин;
 • бета каротин;
 • аскорбинова киселина.

Кремавите таблетки съдържат калциев пантотенат, цианокобаламин, холекалциферол, фитоменадион (витамин К), калций, биотин, фолиева киселина, хром и фосфор. Лекарството принадлежи към групата на хранителните добавки (биологично активни хранителни добавки) и не е лекарство.

Съставът на витаминно-минералния комплекс Азбука "Здравето на мама".

Азбучната азбука на мама се предписва за профилактика на хиповитаминоза, липса на минерали по време на бременност и хранене.

Единственото противопоказание е непоносимостта към компонентите..

Тези витамини имат следния ефект върху тялото на бременни жени:

 • укрепват костната тъкан;
 • имат положителен ефект върху функционалното състояние на нервната тъкан;
 • подобряване на процеса на хематопоеза (образуване на кръвни клетки в червения костен мозък);
 • подобряване на настроението;
 • подобряват състоянието на косата и ноктите;
 • нормализират въглехидратния, липидния (мастния) и протеиновия метаболизъм;
 • подобряване на процесите на дишане на тъканите;
 • допринасят за насищането на феталната кръв с кислород;
 • допринасят за правилното развитие на нервната система на нероденото дете;
 • укрепва кръвоносните съдове;
 • подобряване на зрението;
 • подобряват функцията на черния дроб;
 • предотвратяване на хемолиза (разрушаване на еритроцитите);
 • имат положителен ефект върху състоянието на половите жлези (яйчниците);
 • подобряват функционирането на жлезите.

Елевит Пронатал

Това е мултивитаминен препарат, съдържащ следните компоненти:

Elevit Pronatal съдържа комплекс
основни мултивитамини.

 • токоферол (15 mg витамин Е в 1 таблетка);
 • аскорбинова и фолиева киселина;
 • холекалциферол;
 • ретинол;
 • тиамин;
 • рибофлавин;
 • пиридоксин;
 • пантотенова киселина;
 • цианокобаламин;
 • биотин (витамин Н);
 • минерали (желязо, манган, мед, цинк, фосфор, магнезий и калций).

Таблетките съдържат и спомагателни вещества (лактоза, повидон, манитол, целулоза, глицерил и др.). Elevit Pronatal принадлежи към групата лекарства.

Индикациите за назначаването му са профилактика и лечение на хиповитаминоза и липса на минерали в организма на бременни жени. Таблетките могат да се приемат, когато жената иска да забременее, по време на бременност и по време на кърмене.

Инструкциите за употреба на витамини показват следните противопоказания:

 • хипервитаминоза (излишък в организма на един или друг витамин, който е част от лекарството Elevit Pronatal);
 • непоносимост;
 • високи нива на калций в урината и кръвта;
 • тежка бъбречна недостатъчност;
 • непоносимост към млечна захар (лактоза);
 • дефицит на лактаза;
 • малабсорбция на глюкоза-галактоза;
 • Болест на Уилсън-Коновалов;
 • нарушение на метаболизма на желязото в организма.

С повишено внимание се предписват мултивитамини за жени с чернодробна патология, уролитиаза и други увредени бъбречни функции.

Elevit Pronatal трябва да се приема с повишено внимание при жени с бъбречни патологии.

Приемайте по 1 таблетка дневно с храна през целия период на бременността с малко вода.

При използването на тези витамини са възможни следните нежелани реакции:

 • болка в корема;
 • гадене;
 • чести течни изпражнения;
 • повръщане;
 • запек;
 • безсъние;
 • виене на свят;
 • главоболие;
 • възбудимост;
 • обезцветяване на урината (става ярко жълто);
 • почерняване на изпражненията;
 • хиперкалциурия (повишен калций в урината);
 • алергични реакции (оток на тъканите, обрив, зачервяване на кожата, сърбеж, анафилактичен шок).

В повечето случаи лекарството се понася добре. Неблагоприятните ефекти са временни и изчезват след спиране на приема на витамини.

Прегледи на жени

Наталия, 24-годишна, Москва: „По време на първата бременност пих витамини Elevit Pronatal. Лекарят каза, че имат всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото. Нямаше проблеми с носенето. Детето се роди здраво и навреме ".

Вероника, 33 г., Тамбов: „Пия мултивитамини Азбука Здраве на мама от почти 8 месеца. Акушер-гинекологът посъветва това лекарство за предотвратяване на хиповитаминоза и възможни усложнения по време на бременност. Чувствам се добре. Няма странични ефекти ".

Ксения, 29-годишна, Екатеринбург: „Преди приемах витамин Е. Това вещество не само подобрява метаболитните процеси, но и допринася за раждането на детето и правилното му вътреутробно развитие.“.

Моля, оценете статията!

Дайте своята оценка на статията от 1 до 5:

Средна оценка: 5 / 5. Гласове: 1

Все още няма оценки, бъдете първият, който го оцени!

Съжаляваме, че тази статия не ви е била полезна.!

Нека го поправим.

Кажете ми как можем да подобрим тази статия?