Правилният баланс на витамини и минерали в тялото на бременна жена е ключът към успешното формиране и развитие на бебето. Дори леката липса на магнезий или желязо може да доведе до сериозни последици.

Ролята на калция е трудно да се надцени, тъй като той е един от основните „строителни материали“ за бебето и гарант за нормалното протичане на гестационния период за майка му.

Какви калциеви добавки могат да се приемат по време на бременност, както и в какви случаи са посочени, ще разкажем в тази статия..

Относно необходимостта от минерал

Калцият участва активно в почти всички метаболитни процеси в човешкото тяло. Особено необходимо е за бременна жена, защото бебето, което расте под сърцето й, черпи запаси от хранителни вещества от майчината кръв.

Вашето бебе се нуждае от калций като важен компонент за формирането на костите, хрущялите, зъбите и ноктите. Липсата на калций в кръвта на майката може да повлияе негативно на бебето.

В повечето случаи при хипокалциемия (липса на калций) детето се опитва да вземе максимума от количеството минерал, което майката има, в резултат на което жената започва да чупи зъби, нокти, коса и може да има по-сериозни последици.

Калцият участва в процеса на хематопоезата като регулатор. Засяга такава важна способност на кръвта като съсирването.

Ако калцият не е достатъчен, тогава съсирването се нарушава, което е изпълнено със сериозна загуба на кръв и масивно кървене по време на раждането. Липсата на минерал е опасна за жената и вероятността от развитие на остеопороза, а за бебе - рискът от вроден рахит.

Скоростта на проводимост на нервните импулси зависи от количеството калций в организма. Ако това вещество не е достатъчно, тогава жената започва да има проблеми със сърдечната дейност, често се развива тахикардия и могат да се появят конвулсии. Бебетата при такива жени се раждат с прекомерна нервна възбудимост..

Способността на калция да влияе на мускулната контрактилитет в случай на липса му може да доведе до нарушаване на рефлекторния механизъм на кашлицата, проблеми с чревната перисталтика. Често последицата е гестоза - ниско кръвно налягане и подуване. Дефицитът на калций значително увеличава вероятността от преждевременно раждане.

Симптоми на хипокалциемия

Обикновено калцият е част от витамините и витаминните комплекси, които се приемат по време на бременност от почти всички жени. Понякога обаче може да се наложи прием на допълнителни калциеви добавки..

Жената може да предположи, че този основен минерал липсва в организма поради редица симптоми, характерни за хипокалциемията:

 • Има спазми, "потрепване" в мускулите, понякога намалява определени мускули, най-често прасците.
 • Венците кървят от време на време и е много трудно да се спре кървенето в случай на малка порез или дори драскотина.
 • Пулсът на бъдещата майка е много нестабилен - или се ускорява, или става рядък.
 • Кожата стана суха и уязвима, а косата започна да пада.
 • Зъбният емайл омекотява, което води до механично нараняване на зъбите.
 • Настроението на жената често се променя, има тенденция към истерики, психози, продължителна депресия.

Най-податливи на хипокалциемия са жените, които нямат възможност да се хранят пълноценно и да приемат витамини, жени с крехка физика. Рискът от развитие на калциев дефицит се увеличава при тези, които вече са родили три или повече пъти, особено ако разликата във времето между ражданията не е толкова голяма.

Проблеми могат да възникнат при бъдещи майки, които самите са страдали от рахит в детска възраст, както и при бременни жени с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб или червата.

Прави впечатление, че естествените блондинки със светла кожа и светъл ирис на очите страдат от хипокалциемия по-често от другите..

Повишен риск от дефицит на калций се наблюдава при бременни жени, които не могат да се разделят с лошия навик да пушат, както и при жени, които водят заседнал начин на живот..

Дете, родено от бременност, придружена от хипокалциемия, често страда от забавяне на растежа, може да има отклонения във формирането на зъбите, костната тъкан, повишена нервна възбудимост.

В много ранна възраст децата страдат от треперене на крайниците и брадичката, тенденция към развитие на припадъци от различен тип. Най-опасното последствие е разминаването на шевовете на костите на черепа.

Диагностика

Дори ако бъдещата майка е открила един или повече от описаните по-горе симптоми, не си струва да бързате веднага в аптеката за калциеви препарати. В крайна сметка само лабораторна диагностика, по-специално биохимичен кръвен тест, може да потвърди хипокалциемията. Ето защо е по-добре да отидете не в аптеката, а при Вашия лекар и да го помолите за препоръка за биохимия..

Анализът изисква малко количество венозна кръв. Трябва да го приемате на гладно, като за два дни елиминирате мазната, пикантна и твърде солена храна от диетата.

Ако се приемат някакви лекарства и няма начин да се прекъсне приемът им за няколко дни, наложително е да се информира лекарят и медицинският персонал, който взема кръвта..

Ако дефицитът на калций е установен в лаборатория, тогава лекарят определено ще посъветва бременната жена кои калциеви препарати трябва да започне да приема, за да компенсира този дефицит и да избегне негативни последици за собственото здраве и благосъстояние на бебето.

Дозировка и нужди

Калцият за бременни жени се изисква в увеличена доза в сравнение с изискванията за този минерал за небременни жени. Бъдещата майка трябва да консумира 1500 mg калций на ден.

Особеността на човешкото тяло е такава, че повече от 500 mg от това вещество не могат да се абсорбират наведнъж и следователно дневната доза от 1500 mg трябва да бъде разделена на три приема.

Не трябва да превишавате дозировката, както и да пиете калциеви препарати с профилактична цел, тъй като предозирането на този минерал също е опасно, „удря“ особено силно върху състоянието на бъбреците и пикочната система на бременна жена. Също така, не трябва да вземате решение за прием на калциеви добавки сами, без предварителна диагноза и консултация с лекар..

През първия триместър на бременността бебето приема от майката не повече от 2-3 mg калций на ден, това количество е напълно достатъчно на етапа на формиране на вътрешните органи.

Активният растеж на костите и хрущялите започва през втория триместър. Потребността от минерала се увеличава стотици пъти. За период от 30-36 седмици нуждата на бебето от това вещество вече е 250-300 mg на ден.

Схемата на лечение за идентифицирана хипокалциемия при бъдещи майки винаги включва диетична корекция. В менюто на бременна жена се въвеждат храни, които съдържат голямо количество от този минерал - извара, мляко, пилешки яйца, пресни билки, морска риба, сирене и ядки.

В зависимост от количествената оценка на дефицита, която се показва чрез биохимичен кръвен тест, могат да се препоръчат и лекарства, чиято основна активна съставка е калций..

Списък на одобрените лекарства

Чист калций не съществува в таблетки или разтвори. Винаги се комбинира с други вещества, които позволяват на основния минерал не само да запази, но и да подобри свойствата му. Следователно в повечето случаи имената на лекарствата съдържат имената на две вещества наведнъж..

Калциевите препарати в преобладаващото мнозинство не са забранени по време на бременност, но само лекар, който знае точно колко изразен е нейният минерален дефицит, може да избере най-добрия за конкретна жена.

Съставихме списък с най-популярните лекарства, предписвани на бременни жени за хипокалциемия.

"Калций-Актив"

Това е руско лекарство, чийто състав е уникален по свой начин - освен калций, съдържа вещество, регулиращо метаболизма на калция - комплекс. Самият калций в този продукт е органичен, той се усвоява добре от организма. Този калций е от естествен произход - фармацевтите го извличат от листата на амарант. Това растение се счита за рекордьор по способността да натрупва този минерал..

Дозировката се определя от лекаря, но жената трябва да знае, че една таблетка съдържа 50 mg калций и витамин D3.

Лекарството трябва да се приема преди хранене, предварително дъвчене. Калций Актив не се счита за лекарство, той е хранителна добавка.

На практика няма противопоказания. Изключение прави индивидуалната непоносимост към компонентите, но е рядко. Няма странични ефекти, съгласно инструкциите за употреба..

"Калцемин"

Това е комбиниран препарат, който освен калций, съдържа фосфор, витамин D3, цинков оксид, мед, манган, бор. Инструментът не само помага за възстановяване на метаболизма в случай на хипокалциемия, но също така подобрява фосфорно-калциевия метаболизъм. Съставът е специално разработен за хора, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за бременни и кърмещи жени.

На рафтовете на аптеките агентът съществува под две имена - "Kalcemin" и "Kalcemin Advance". И двата продукта се предлагат на таблетки.

Лекарството може да се предписва с профилактична цел в доза не повече от 1 таблетка за два дни. Лекарството може да се пие от 20 седмици до самото раждане и след това по време на кърмене.

Лекарството може да се приема и за терапевтични цели - за това лекарството се предписва ежедневно в доза не повече от 1 таблетка на всеки етап от бременността, когато се установи хипокалциемия.

"Калциев Сандоз Форте"

Това е лекарство френско производство, което се предлага под формата на ефервесцентни разтворими таблетки с високо съдържание на калций. Има две форми, които се различават по количеството калций на таблетка. Можете да закупите лекарство, съдържащо 500 mg активна съставка, или можете да изберете таблетки с доза от 1000 mg.

Препаратът съдържа две производни на калциевата сол наведнъж - лактоглюконат и карбонат. И двете са силно разтворими във вода и когато се разтворят, се превръщат във формата на йонизиран калций, който се усвоява много по-добре. Напитка, направена от ефервесцентни таблетки, се оказва вкусна, с плодов и цитрусов аромат, така че приемането на такова лекарство няма да бъде обременяващо за бъдещата майка.

Лекарството за бременни жени може да се приема в продължение на не повече от месец и половина, след почивка, ако е необходимо, курсът може да се повтори. Ако имате нужда от 1500 mg калций на ден, рационално е да изберете "Calcium Sandoz Forte" - 500 и да го приемате 2-3 пъти на ден по една таблетка.

"Калцинова"

Това лекарство се произвежда в Словения и принадлежи към мултивитаминния клас. В допълнение към разглеждания от нас минерал, съставът съдържа и други полезни вещества - витамин D3, аскорбинова киселина, мастноразтворим витамин ретинол.

Освен това "Калцинова" е едно от малкото фармацевтични продукти, които съчетават основната активна съставка с магнезий. На рафтовете на аптеките лекарството съществува под формата на таблетки, всяка таблетка съдържа 100 mg активна съставка.

Предимството на лекарството се крие в пълната липса на противопоказания по време на бременност, тъй като първоначално "Калцинова" е създадена като лекарство за деца.

Недостатъкът е, че една жена, за да получи необходимата дневна доза калций, ще трябва да приема доста голям брой таблетки на ден - около 10 таблетки в три приема (3-4 таблетки на доза).

Лекарството е противопоказано при захарен диабет и бъбречна недостатъчност. В противен случай, въпреки факта, че е за деца, продуктът се радва на заслужената любов на бъдещите майки.

"Компливит калций D3"

Това е лекарство от руско производство, което предоставя реална възможност за ефективно и бързо възстановяване на метаболизма, ако е необходимо, за допълнително приемане на калций. Лекарството съществува под формата на таблетки за дъвчене, които между другото ще доставят удоволствие, тъй като самите таблетки имат аромати на мента и плодове..

Една таблетка съдържа 125 mg калций. Ако бременна жена има тежка токсикоза и е трудно да дъвче хапчета поради гадене, тогава тя може да използва детската форма на лекарството - прах за приготвяне на суспензия, която се опакова в бутилки.

Инструментът се използва както като профилактично средство, така и за лечение на хипокалциемия. И в двата случая дозировката и продължителността на курса трябва да бъдат проверени с лекуващия лекар..

Сред страничните ефекти производителите посочват запек или диария, болки в стомаха, гадене и повишено образуване на газове. На практика такива симптоми са редки и само в случай на продължително предозиране..

Най-често лекарството се препоръчва да се приема по време на хранене и изобщо не е необходимо да се дъвче. Средната доза е 1-2 таблетки веднъж или два пъти на ден. При тежка хипокалциемия дозата може да бъде увеличена.

"Калций D3 Никомед"

Това лекарство се произвежда в Швейцария от концерна Nycomed Pharma. Това са таблетки за дъвчене с плодов вкус. Съдържанието на калций във всяка таблетка надвишава 1000 mg, но бъдещите майки трябва да знаят, че по отношение на елементарния калций (в който се измерва дневната нужда) той е около 500 mg.

Това лекарство принадлежи към вещества, които регулират фосфорно-калциевия метаболизъм. Не се препоръчва за бъдещи майки, които страдат от захарен диабет и бъбречна недостатъчност. Също така, не трябва да приемате това лекарство, подобно на други калциеви препарати, ако в урината се появят кристали калциев оксалат..

Курсът на лечение е от месец или повече, лекарят ще ви каже точната продължителност на приема на лекарството. Средна доза - 1 таблетка два пъти дневно.

"Калциев глюконат"

Това е може би най-известното лекарство. Предлага се под формата на обикновени таблетки, таблетки за дъвчене и инжекционен разтвор. За бъдещи майки, както и за жени по време на кърмене, лекарството се препоръчва за 1-3 грама. два или три пъти на ден. Общото количество на лекарството на ден не трябва да надвишава 9 грама.

Говорим за хапчета, тъй като инжекциите на лекарството се използват главно само за предоставяне на спешна медицинска помощ в случай на спешност.

Използвайки това лекарство, жената трябва да помни, че лекарството може да причини запек, което е нежелателно по време на раждането на бебе..

За да избегнете нарушена бъбречна функция, когато приемате калциев глюконат, уверете се, че режимът на пиене е достатъчно обилен.

"Калциев хлорид"

Лекарството се предлага само в инжекционен разтвор (същата известна "гореща" хлоридна инжекция). Лекарството обаче не трябва да се инжектира, може да се приема през устата.

Калциевият хлорид се приема преди хранене в количество, което не надвишава 15 ml. Също така, с употребата на това лекарство, извара, обогатена с калций, се приготвя у дома. Те са полезни за деца, бременни жени и кърмачки..

Какво да правите в случай на предозиране?

Предозирането на калциеви препарати е не само значително превишаване на дозата на прием в даден момент, но и твърде дългосрочно използване на тези средства.

Симптоми на предозиране - жажда, запек, постоянно гадене и понякога рефлекс. Състоянието на хиперкалциемия е опасно поради отлагането на калциеви соли в различни вътрешни органи, по-специално в бъбреците.

Ако бъдещата майка има подобни симптоми, не забравяйте да се консултирате с лекуващия лекар и да дарите кръв за биохимични изследвания. Калциевите препарати трябва да бъдат отменени.

В случай на предозиране, жената трябва да възстанови водно-електролитния баланс. Ако кръвните тестове потвърдят излишък на калций, на жената се предписват диуретици - диуретици, които ускоряват процеса на отстраняване на излишъка от този макронутриент.

Полезен съвет

Не е достатъчно само да приемате калций, ако е необходимо. Жената трябва да го направи правилно, като се има предвид, че не всички вещества взаимодействат добре помежду си..

Желателно е минералът да попадне в тялото на бъдещата майка заедно с витамин D3, за да може тялото да усвои по-голямо количество от необходимото вещество. Помага за усвояването на калций и аскорбинова киселина, както и на витамин В12.

Но калциевата съвместимост с желязото е лоша. Веществата си пречат на асимилацията. Ето защо, когато избирате витамини по време на бременност, си струва да вземете предвид този факт и да изберете лекарства, в които съдържанието на калций е по-високо, а съдържанието на желязо е по-ниско..

Ако жената е диагностицирана с желязодефицитна анемия, тогава ще й бъдат предписани железни добавки, но след това ще трябва временно да спре приема на лекарства, съдържащи калций.

Ако една жена приема калциеви добавки, тя трябва да знае, че почти всички те не работят добре с антибиотици. Ако по някаква причина на бъдещата майка е предписана антибиотична терапия, особено тетрациклини, е задължително да предупредите лекаря, тъй като калцият намалява ефекта на антибиотика.

Лаксативи и диуретици трябва да се използват с повишено внимание, когато приемате калциеви добавки. Всяка комбинация е най-добре да се обсъди с Вашия лекар..

Отзиви

Според отзивите, оставени от бъдещите майки на специализирани форуми за бъдещи и настоящи родители, става очевидно, че повечето жени предпочитат да не избират отделно калциеви добавки, а да приемат мултивитамини, които включват този макронутриент. Най-добрите отзиви се намират най-често за такива лекарства като "Elevit Pronatal" и "Vitrum Prenatal".

Сред лекарствата, предписани за лечение на състоянието на хипкалцемия, лидерите са "Калцемин" и "Калций D3 Никомед". Според жените тези лекарства се понасят добре и не предизвикват странични ефекти. Сред най-евтините "Калциев глюконат" и "Калциев хлорид" заслужават положителна оценка..

Повечето бременни жени обаче вярват (и с право!), Че най-добрият калций е този, който се намира в храната, тъй като той е по-естествен за човешкото тяло и се усвоява много по-добре..

В следващото видео ще научите повече за ролята на калция при бременност..

медицински рецензент, специалист по психосоматика, майка на 4 деца

Калций за бременни жени. Кое е по-добре в таблетките, дневната норма на ден, кои лекарства да се използват, храна

Един от важните компоненти за бременните жени е калцият, който е необходим не само за благоприятно протичане на бременността, но и за пълното развитие на нероденото бебе. По време на бременността процентът на калций на ден за жената се увеличава с 1,5-2 пъти, което показва необходимостта от използване на допълнителни източници за навлизане на микроелемент в тялото.

Роля на микроелемент

Калцият играе важна роля в организма и участва в много физиологични и биохимични процеси на клетката, както и:

  • е структурен компонент на костите и зъбите;
  • участва в процеса на съсирване на кръвта;
  • подобрява проводимостта на нервните влакна;
 • участва в понижаването на нивата на холестерола;
 • регулира дейността на сърцето;
 • засяга пропускливостта на клетъчните мембрани, като я увеличава.

Тялото на жената по време на бременност се нуждае от повишен прием на калций, тъй като именно този химичен елемент участва в образуването на опорно-двигателния апарат на плода.

Каква още е ролята на калция по време на бременност:

 • Калций за бременни жени (нормата на ден се увеличава 2 пъти при носене на плод) е необходим за укрепване на скелета на жената, която е в повишен стрес, докато нероденото дете расте.
 • Пълното функциониране на нервната система по време на бременност е възможно само ако в тялото има достатъчно количество калций, тъй като това влияе върху скоростта на провеждане на импулсите между нервните клетки.
 • Химичният елемент елиминира пренапрежението в мускулната тъкан по време на активна физическа активност, като по този начин предотвратява развитието на крампи и хипертоничност на матката.
 • Тъй като калцият участва активно в съсирването на кръвта, нормалната му концентрация в организма помага да се избегне кървене по време на раждането.
 • Достатъчното съдържание на калций в тялото на жената през цялата бременност ще я облекчи от влошаването на състоянието на ноктите, зъбите и косата.

Нормата на калций в кръвта на бременна жена е от 2,15 до 2,5 mmol / l. Достатъчният прием на елемента ще помогне за увеличаване на показателите, не само чрез ядене на храна, но и чрез специални препарати, съдържащи калций.

Научно доказано е, че формата на калциев цитрат, т.е. комбинацията на калций със сол на лимонена киселина, се усвоява по-добре. Витамин D също помага за подобряване на усвояването на елемента, който може да се приема самостоятелно или като част от препарати, съдържащи калций..

Дневна ставка

Дневният прием на калций за млада жена в репродуктивна възраст е 1-1,2 g на ден. Количеството калций, необходимо за нормалното функциониране на тялото на жената, се увеличава по време на бременност. Дневната норма на микроелемента е 1,5 g на ден за жена в 1-ви триместър на бременността. За пълното развитие на плода през този период са му необходими до 10 mg на ден.

Започвайки от втория триместър, показателите се увеличават до 1,8 g, тъй като през периода на активен растеж и формиране плодът ще се нуждае от около 300 mg калций на ден.

Признаци и ефекти на дефицита на калций

Липсата на калций в организма на бременна жена води до негативни последици. Приемът на недостатъчно количество микроелемент влияе върху благосъстоянието на бъдещата майка.

Следните симптоми показват липса на калций:

 • повишена чувствителност на зъбите поради изтъняване на емайла;
 • кървящи венци;
 • повишена умора и чувство на слабост;
 • крампи в крайниците, особено през нощта;
 • влошаване на качеството на ноктите и косата;
 • нестабилно емоционално състояние;
 • проява на болка в тазовата област и гръбначния стълб;
 • изтръпване на пръстите.

Други прояви на недостиг на калций включват намаляване на защитните функции на организма, което се проявява с чести настинки или инфекциозни заболявания. Липсата на микроелемент засяга работата на сърцето, поради което може да се наблюдава неравномерен сърдечен ритъм дори след леко физическо натоварване.

Рискове за бебето

Липсата на калций засяга не само тялото на бременна жена, но и развиващия се плод.

Тъй като микроелементът е в основата на полагането на костната система, нероденото дете може да изпита забавяне в развитието, което провокира рахит и скелетни патологии. В бъдеще това ще повлияе на скоростта на свръхрастеж на фонтанелата, никнене на зъби, както и на физическата активност на детето..

Други последици включват:

 • дисфункция на мозъка;
 • неврологични аномалии;
 • неизправности в работата на кръвоносната система.

Тези патологии могат да бъдат вродени или проявени на всеки етап от развитието на детето. Децата с дефицит на калций често наддават бавно, имат отслабена имунна система и започват да пълзят и ходят много по-късно от връстниците си.

Противопоказания и възможни нежелани реакции при бременни жени

Въпреки важната роля на калция в организма на бременна жена, приемът на лекарства, съдържащи елемента, има някои противопоказания и странични ефекти.

Забранено е приемането на препарати, съдържащи калций, в следните случаи:

 • непоносимост към компонентите;
 • вече съществуващ излишък на калций;
 • с тенденция към образуване на кръвни съсиреци;
 • атеросклероза;
 • наличието на патологии, свързани с нарушение на съсирването на кръвта;
 • липса на витамин D.

Дългосрочният прием на калций може да провокира следните нежелани реакции:

 • нарушение на сърдечния ритъм;
 • признаци на интоксикация на тялото;
 • алергични реакции под формата на уртикария;
 • появата на отоци;
 • образуване на камъни в бъбреците или жлъчните пътища.

Защо свръхпредлагането е опасно?

Калцият за бременни жени (нормата на ден варира от 1500 до 1800 mg) в случаи на излишък също може да доведе до негативни последици. Прекомерното натрупване на калций в организма се нарича "хиперкалциемия" и тази патология е доста рядка.

Хората с метаболитни нарушения, наличието на бъбречна недостатъчност и жените по време на бременност са изложени на риск:

Последиците от излишък на калций за тялото на бременна жена.
 • Повишено натоварване на органите на отделителната система;
 • рискът от камъни в бъбреците;
 • влошаване на сърдечно-съдовата система;
 • нарушение на апетита;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • чести запек.;
 • неврологични разстройства.
Ефекти на хиперкалциемията върху плода.
 • Ранно втвърдяване на костите и впоследствие забавено развитие на детето;
 • повишено вътречерепно налягане;
 • неврологични аномалии;
 • ранен свръхрастеж на фонтанелата

Медикаментозна терапия

За премахване на хипокалциемията се използват 3 групи лекарства:

 • монопрепарати (съдържат от 200 до 500 mg микроелемент в 1 таблица.);
 • комбинирани продукти, които комбинират калций с витамин D и минерали (съдържанието на калций варира от 300 до 400 mg в 1 таблица);
 • витаминни комплекси.

Поради факта, че чистият калций не се усвоява от организма, фармацевтите са разработили специални комбинации от комбиниране на елемента с други вещества (соли).

Има 4 най-популярни форми на освобождаване на калциеви препарати, всяка от които има свой собствен процент на усвояване на химичен елемент:

Формуляр за освобождаванеПроцент смилаемост
Калциев глюконат3-5%
Калциев лактатпо-малко от 3%
Калциев карбонат15-20%
Калциев цитрат40-50%

Поради това трябва да се даде предпочитание на препарати, съдържащи калциев карбонат и цитрат. Когато избирате средства за попълване на недостатъчното количество Ca2 +, трябва да се обърне внимание на степента на усвояемост на компонентите в червата. Научно доказано, че калциевият цитрат се усвоява по-добре от другите видове соли.

Също така, калциевият цитрат е показан за жени, които са склонни към развитие на уролитиаза. Тъй като препаратите на основата на този вид сол помагат за алкализиране на урината, като по този начин намаляват риска от камъни.

Фармацевтичният пазар предлага богат избор от монопрепарати, които осигуряват поддържането на необходимото количество калций в тялото на бременна жена..

Най-популярните и безопасни са:

 • Calcium Sandoz Forte е лекарство под формата на ефервесцентни таблетки. Съставът съдържа 2 соли - лактоглюконат и карбонат, които позволяват на костния минерал да се усвоява от организма. Трябва да вземете продукта по 1 таблетка, разтворена в 200 ml топла вода.
 • Калциев глюконат - таблетки за перорално приложение. Режим на дозиране: 1-3 g 2 до 3 пъти на ден.
 • Витакалцин - калциев карбонат под формата на дъвчащи таблетки или ефервесцентни таблетки за приготвяне на разтвор. Той се използва активно през периода на повишено търсене на микроелементи по време на бременност, както и по време на кърмене. За да се напълни тялото с калций, е необходимо да се приемат 0,25-1 g от лекарството с 2 чаши вода, 2-3 пъти на ден. При продължителна употреба се препоръчва да се следи концентрацията на Са2 + с помощта на изследвания на кръв и урина.

Калцият за бременни жени (нормата на ден помага да се избегне развитието на негативни последици от хипокалциемия) се произвежда и под формата на комбинирани препарати, съдържащи витамин D, тъй като помага на Са2 + да се усвоява от организма, както и витамини от групи А, Е, В.

Калций D3 NycomedКалциев карбонат в комбинация с витамин D. Регулира нивото на калций и фосфор в организма и допринася за:
 • повишена костна плътност;
 • предотвратяване увеличаването на количеството хормон, който причинява извличане на калций от костите.

Наличието на витамин D в състава подобрява усвояването на Ca2 + в червата.

Вземете 1 маса. 2 пъти на ден, дъвчене или разтваряне по време на хранене. Продължителност на лечението от 4-6 седмици.
Kalcemin AdvanceКалциев цитрат и калциев карбонат в комбинация с витамин D, магнезий, цинк, мед, манган и бор. По време на бременност употребата на лекарството трябва да бъде съгласувана с лекуващия лекар..Вземете лекарството през устата по време на хранене, по 1 раздел. Веднъж дневно. Продължителност на лечението - 4-6 седмици.
Vitrum калций D3Комбиниран препарат с калциев карбонат и витамин D.

 • регулира метаболизма на калция и фосфора;
 • попълва калциевите резерви;
 • участва в минерализацията на зъбите.
Вземете 1 маса. 2 пъти на ден. За по-добро усвояване на компонентите, приемайте таблетката по време на хранене.
Морски калцийТаблетки с калциев карбонат, комбинирани с витамин С и минерали: калий, магнезий, фосфор, цинк, мед. Използва се за профилактика на кариес и заболявания на сърдечно-съдови заболявания, както и по време на бременност и кърмене за попълване на калция в организма.Приемайте по 1-2 таблетки 2-3 пъти на ден. Продължителността на курса е 30 дни, след което те правят почивка за 7 дни. Броят на курсовете не е ограничен.
ОстеокеяКомбиниран препарат, съдържащ калциев карбонат, витамин D, магнезий и цинк. Участва в регулирането на фосфорно-калциевия метаболизъм.Приемайте по 1-2 таблетки преди или по време на хранене 2 пъти на ден. Продължителността на приема се определя индивидуално.

Витамини с калций

Калцият за бременни жени (нормата на ден не трябва да надвишава допустимите стойности, тъй като съществува риск от развитие на хиперкалциемия) е част от витаминните комплекси, съдържащи голямо количество други микро- и макроелементи.

Най-популярните от тях са:

 • Elevit Pronatal - съдържа 125 mg калций в една таблетка. Също така е източник на такива важни вещества като фолиева киселина, магнезий, фосфор, желязо, цинк, витамини А и В. Мултивитамините се приемат в 1 таблица. 1 път на ден през цялата бременност.
 • Vitrum Prenatal Forte е мултивитаминен препарат с минерали, съдържащи 200 mg калций в 1 маса. Продуктът съдържа още бета-каротин, витамини от група В, фолиева киселина. Необходимо е да вземете 1 маса. един ден след хранене с много вода.
 • Азбуката е балансиран витаминно-минерален комплекс. Съдържа 250 mg калций в 1 маса. Използва се като профилактика при хиповитаминоза. За да постигнете желания ефект, вземете 1 таблица. на ден.
 • Centrum materna е мултивитаминен комплекс, съдържащ калций, бета-каротин, витамин С, биотин и фолиева киселина. Отнася се до група хранителни добавки. Начин на приложение: 1 таблетка на ден. Продължителността на приема се определя индивидуално.
 • Лонопан с калций е витаминен комплекс, предназначен за жени по време на бременност. Съдържа минерали, витамини, растителни екстракти и калциев ортофосфат. Необходимо е да приемате 6 таблетки на ден: 2 зелени таблетки сутрин и 4 бели таблетки по време на вечеря.

Попълване на нормата с продукти

Калцият за бременни жени в необходимото количество може да идва от храната. При условие, че микроелементът е достатъчно смилаем, нормата на Са2 + на ден се постига единствено чрез консумация на храни, богати на калций. Всички продукти, съдържащи микроелементи, могат да бъдат разделени на 2 групи: растителен и животински произход.

Животинските продукти включват:

 • ферментирало мляко и млечни продукти: мляко, извара, кефир, кисело мляко, сирене, кисело мляко.
 • тлъста риба: скумрия, сьомга, херинга, сардина;
 • пилешки и пъдпъдъчи яйца;
Калцият за бременни жени в необходимото количество може да идва от храната

Ферментиралите млечни продукти имат най-високо съдържание на калций и се отличават с най-доброто усвояване на елемента, поради наличието на витамин D в състава. Ако жената страда от лактозен дефицит и не понася краве мляко, ферментиралите млечни продукти трябва да бъдат заменени с храна от растителен произход.

Въпреки това може да се наложи допълнителен прием на лекарства с калций, поради факта, че растителните продукти може да не попълнят липсата на минерали в организма.

Билковите продукти включват:

 • целина;
 • райска ябълка;
 • ябълки;
 • бобови растения: боб, грах, нахут;
 • зелени: магданоз, лук, рукола;
 • морков;
 • райска ябълка;
 • зеле.

Ядките и семената имат високо съдържание на Ca2 +:

 • сусам;
 • мак;
 • слънчогледови семки;
 • лешник;
 • бадем.

Когато съставяте меню за премахване на хипокалциемия, е важно да обърнете внимание на съдържанието на калций в 100 g от всеки конкретен продукт и въз основа на тези данни да изградите дневна диета..

При скорост от 1500 mg / ден за бременна жена, за да получи достатъчно количество калций, една жена трябва да консумира през деня:

 1. Около 250 г извара. 100 г нискомаслено извара съдържа 100 мг калций. Можете да използвате продукта както в чист вид, така и като част от чийзкейкове и извара. И може да се комбинира със заквасена сметана, която също съдържа микроелемент - 95 mg на 100 g.
 2. Чаша мляко. 100 ml млечен продукт съдържа 120 mg микроелемент. Когато избирате мляко, трябва да обърнете внимание на маслеността на продукта: съдържанието на калций в млякото е 2,5%, маслеността е по-висока, отколкото в млякото 3,2%.
 3. Около 30 г твърдо сирене. 100 g ферментирал млечен продукт съдържа 600-700 mg калций.
 4. 1-2 пресни ябълки. Може да се консумира чист или да се комбинира като салата с моркови, които също са богати на калций (51 mg на 100 g). За да увеличите обема на микроелемента, който е част от зеленчука, се препоръчва да се пие прясно изцеден сок от моркови.
 5. 1-2 пилешки яйца - около 60 mg калций на 100 g продукт.
 6. Зелените в зеленчукови салати, както и слънчогледовите и сусамовите семена. Сусамовото масло може да се използва за дресинг на салати (970 mg калций на 100 ml).

Представеният пример от менюто може да се коригира чрез добавяне на нови продукти или намаляване на обема на някои от тях. Важно е да се разбере, че съставянето на диета е решаваща стъпка, пренебрегването на която може да доведе както до намаляване на нивото на калций в организма, така и до повишаване на концентрацията му..

Какво пречи на усвояването на калция

Колко калций ще влезе в тялото на бременна жена зависи от степента на усвояване на микроелемента, което се влияе от много фактори.

Влошаването на асимилацията на Ca2 + се провокира от:

 • прекомерна консумация на газирани напитки, които създават алкална среда в стомаха и влияят върху усвояването на калция в червата;
 • паралелен прием на допълнителни микроелементи, особено желязо и цинк;
 • прием на диуретици при жени, страдащи от гестоза и заболявания на отделителната система;
 • пиенето на чай, кафе и какао в големи обеми намалява степента на абсорбция и има диуретичен ефект;
 • злоупотреба с тютюнопушене, при която кадмият, съдържащ се в тютюневия дим, при поглъщане в големи количества замества калция и намалява концентрацията му в организма.

Калцият, необходим за тялото на бременни жени, може да се консумира под формата на лекарства или обемът на микроелемента може да се регулира чрез специална диета. Независимо от метода на прием на Са2 +, важно е да се спазва нормата на микроелемента на ден, за да се избегне развитието на хипо- или хиперкалциемия.

Липсата или прекомерният прием на калций в организма на бъдещата майка ще се отрази негативно на формирането на плода и може да доведе до образуването на много патологии.

Дизайн на статията: Светлана Овсяникова

Видео по темата: прием на калций по време на бременност

Защо се нуждаете от калций по време на бременност:

Употреба на калций по време на бременност

Недостигът на определени вещества в организма на бременната жена е опасен не само за майката, но и за плода. Правилното развитие на дете в утробата на жената е възможно само при пълен прием на всички вещества, необходими за неговия растеж и формиране на органични системи.

Дефицитът на калций сред бременните жени е често срещан проблем, който може да усложни нормалния ход на бременността и раждането. Това състояние изисква своевременна корекция, особено ако се разкрие по време на бременност. Като превантивна мярка Вашият лекар може да предпише калциеви добавки, за да помогне за поддържане на нормални нива на този макронутриент..

Ролята на калция в тялото на бременна жена

Калцият е основен макронутриент за организма на всеки човек. Той изпълнява редица важни функции:

Участие в синтеза на биологично активни вещества (пептидни хормони, невротрансмитери).

Регулиране на процесите на кръвосъсирване.

Участие в клетъчната сигнализация - калциевите йони се освобождават, когато рецепторите на клетъчната повърхност се стимулират и предават сигнал за активиране на протеиновите молекули.

Регулиране на процесите на образуване и разрушаване на костната тъкан (заедно с витамин D).

Участие в свиването на мускулните влакна.

Това е само малък списък защо този макронутриент е необходим в организма. Калцият за бременни жени е необходим за нормалното развитие на плода и отделните системи на тялото му: мускулно-скелетна, ендокринна, кръвоносна.

Напоследък е доказана връзката между дефицита на калций в организма и вероятността от развитие на различни усложнения на бременността. Това важи особено за прееклампсията и еклампсията, които са опасни състояния, които могат да се проявят по време на гестационния период при жената. Ежедневният прием на калций ви позволява да предотвратите симптомокомплекса, причинен от гестоза, който включва:

1 Повишено кръвно налягане.

2 Екскреция на протеин в урината.

3 Генерализирани клонично-тонични конвулсии.

4 Подуване на меките тъкани.

Обикновено при здрава жена в началото на бременността кръвното налягане намалява, след което постепенно се повишава към края на гестационния период. Този баланс се нарушава от заболявания на майката или плода, многоплодна бременност и неправилна диета. Калцият по време на бременност, идващ отвън, предотвратява развитието на артериална хипертония при жената, поради което СЗО го препоръчва като профилактично средство 2.

Профилактика и лечение на калциев дефицит

Най-лесният начин за предотвратяване на хипокалциемия е да се ядат храни, обогатени с калций, вкл. изкуствено. Те включват млечни продукти и сирена, мазни риби, ядки, зърнени храни и зеленчуци. Но понякога корекцията на диетата за тялото не е достатъчна, следователно въпросът за това какъв калций може да се пие по време на бременност става актуален..

Кога да се пие калций по време на бременност, лекарят решава индивидуално. Приемът на лекарства е разрешен от началото на планирането на бременността до раждането. По правило лекарите се придържат към предписания режим от 20-та седмица на бременността и ако има рискови фактори, назначението трябва да започне от момента на установяване на бременността.

Отговорът на въпроса дали е възможно бременните жени да приемат калций може да не е универсален. Решението за необходимостта от използване на калциеви добавки по време на бременност се взема от лекаря след преглед на жената и оценка на индивидуалните нужди и рискове..

За жени, чиято диета е обогатена с този елемент в достатъчна степен, калциевите добавки обикновено не се предписват. Ако съществува риск от хипокалциемия (хронични заболявания, нарушения на храносмилането и абсорбцията, многоплодна бременност), ще бъде препоръчителен профилактичен прием на калций.

Дискусиите за това кой калций е по-добър - таблетиран, прахообразен, като част от комплексните витамини - също е предмет на дискусия. Можете да разчитате на индивидуални предпочитания, но има няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато решавате кой калций да пиете по време на бременност:

 • Ако лекарството е под формата на прах, съществува риск от грешка при изчисляване на дозировката му. Ето защо, ако не е възможно да се измери точното количество всеки път, трябва да изберете лекарствените форми от производителя..
 • Когато приемате сложни препарати с калций, съдържанието на този елемент може да бъде по-ниско от препоръчителния дневен прием. За да се компенсира този недостатък, се изисква да се приемат няколко таблетки и в този случай има възможност за превишаване на допустимите дози на други микроелементи..

Калцеминът е комбиниран препарат, съдържащ калций, витамин D и редица други елементи (бор, мед, цинк, манган), необходими на бременната жена по време на бременността. Той се предлага на хапчета и се приема два пъти на ден. Калцемин се използва както за профилактика, така и за попълване на съществуващия дефицит на калций.

Начинът на приемане на калций по време на бременност зависи от конкретното лекарство: някои производители препоръчват да се дъвчат или поглъщат таблетки цели, други произвеждат водоразтворими форми и прахообразни смеси често могат да се добавят към готови ястия или напитки. Преди употреба трябва да прочетете инструкциите за лекарството.

Като правило, калциевите добавки се препоръчват да се приемат с храна. повишеното производство на стомашен сок има благоприятен ефект върху усвояването му. Основното в терапевтичния режим е редовността. Препоръчително е да приемате калциеви добавки по едно и също време на деня, за да развиете навик и да не пропускате хранене..

Калций за бременни жени

Дълго се замислях дали да не приемам витамини, които се предписват на всички в стандартна дозировка, въпреки факта, че вече консумираме храни, съдържащи калций на ден, и като цяло не съм привърженик на таблетките и комплексите от всякакви витамини и мисля, че понякога те не са необходими при правилно и балансирано хранене и ако няма оплаквания, разбира се, и анализи, потвърждаващи, че имате нужда от него...

И тогава в интернет намерих полезна статия, ще я добавя тук за себе си, на първо място, за да не забравя за важността на калция по време на бременност, в кои храни е и колко такива храни трябва да се консумират на ден, е, и може би някой също ще ви бъде полезен.

Какво знаем за калция за бременни жени? Наистина ли е необходимо да го приемаме под формата на наркотици, тъй като рекламите по радиото и телевизията ни убеждават? Възниква ли тази необходимост по време на бременност и за какво е калцият? В крайна сметка със сигурност ви преследва фразата, изпусната от един от приятелите ви: „Как се влошиха зъбите ми след раждането! Това означава, че по време на бременност не е имало достатъчно калций, но никой не е предложил! " Бих искал да отговоря на този и други въпроси..

Калцият представлява 2% от теглото на човек. Той формира основата на костната тъкан, част е от ензимите, участва в предаването на нервните импулси и мускулното съкращение. Калцият е важен компонент на системата за кръвосъсирване. Този елемент присъства в човешкото тяло в най-голямо количество. От общия "резерв" на калций (1-1,5 кг при възрастен - около 20 г на килограм телесно тегло), приблизително 98-99% се отчита на костната и хрущялната тъкан. Тъй като старите костни клетки се разпадат, се образуват нови, поради което е необходимо постоянно попълване на този елемент..

Калций за бременни жени: за какво е калция

Изискването за калций е 1000 mg на ден при небременни жени на възраст от 19 до 50 и 1300 mg при жени под 18-годишна възраст. По време на бременност и кърмене този брой се увеличава до 1500 mg. Нарастващият плод се нуждае от излишък на калций за растежа на костите и зъбите, както и за формирането на нервната система, сърцето и мускулите. Трудно е да се надцени ролята на калция в регулирането на сърдечния ритъм и коагулацията на кръвта. Калцият е от съществено значение за развитието на всички тъкани на бебето, включително нервните клетки, вътрешните органи, скелета, тъканите на очите, ушите, кожата, косата и ноктите. Проучванията показват, че приблизително 250-300 mg калций на ден идва до плода през плацентата..

Увеличаването на обема на циркулиращия калций при майката и увеличаването на отделянето на калций в урината, което се наблюдава и при добро хранене, което е нормално за бременността, допълнително увеличава нуждата на жената от калций. Тези нужди обикновено се компенсират от повишеното усвояване на калций от храната, което се дължи на действието на хормоните на бременността..

Какво да ядем по време на бременност

В млякото и млечните продукти (особено нискомаслени) има много калций. Също така в някои зеленчуци - зеле, карфиол, чесън, целина, магданоз, плодове и плодове. Например в цариградско грозде, касис, ягоди, череши. Много калций се намира в хрущялите на животните (как да не си спомняте желирано месо!) И риба.

Някои храни, като зърнени храни, киселец, касис, цариградско грозде и спанак, забавят усвояването на диетичния калций. Тези продукти съдържат фитични или оксалови киселини, които в резултат на взаимодействие с калций образуват неразтворими соли - фитати и оксалати, а абсорбцията на калций се затруднява. Следователно трябва да се има предвид съвместимостта на храните.. Прекомерната консумация на продукти, съдържащи кофеин: кола, кафе, чай, - също може да наруши метаболизма на калция, така че не се препоръчва да се злоупотребява с тях, особено по време на бременност.

Сред заболяванията на бременна жена, при които абсорбцията или асимилацията на калций е нарушена, трябва да се наричат ​​заболявания на стомашно-чревния тракт: пептична язва и холелитиаза, хроничен колит - възпаление на дебелото черво, придружено от диария (диария), хроничен хепатит (възпаление на черния дроб). От ендокринните заболявания си струва да споменем захарен диабет, хиперпаратиреоидизъм (заболяване на паращитовидните жлези), тиреотоксикоза (заболяване на щитовидната жлеза), както и бронхиална астма и други заболявания, изискващи приема на глюкортикоиди - хормонални лекарства, които обикновено се произвеждат от надбъбречните жлези.

Липса на калций:

какво да ям по време на бременност

Проучванията показват, че в 17% от случаите на неусложнена бременност 2-3 месеца преди раждането, симптомите на калциев дефицит се проявяват под формата на парестезия (чувство на "пълзене"), конвулсивни потрепвания, мускулни контракции, болки в костите и др. При бременни жени с гестоза (усложнения на бременността, проявяващи се с повишено кръвно налягане, поява на протеин в урината, отоци), тези симптоми са по-чести - в около половината от наблюденията. Ситуацията се влошава при лошо хранене, неблагоприятни климатични условия (през пролетно-зимния период има по-ниски концентрации на витамин D и калций в кръвта, отколкото през лятно-есенния период).

Последиците от дефицита на калций в организма са кариес, остеопороза (повишена чупливост на костите), остеомалация (омекотяване на костите и тяхната деформация). Липсата на калций в организма също допринася за развитието на токсикоза през първата половина на бременността, гестоза. Калцият елиминира дискомфорта на бременна жена: мускулни болки, спазми в долните крайници, сърцебиене.

Дефицитът на калций може да доведе до забавяне на растежа на плода; това е и една от причините за рахит при децата, тъй като в пренаталния период се формират условия за нормален растеж на костите. Очевиден маркер за неприятности в тази област е броят на зъбите, които една жена е загубила по време на бременност и кърмене. Както бе споменато по-горе, промените в минералния метаболизъм по време на бременност с дефицит на калций засягат костната тъкан и тъканта на зъбите на жената. Ситуацията се влошава, ако майката кърми бебето. Известно е, че през първите 6 месеца след раждането при кърмачките, съдържанието на минерални компоненти в гръбначния стълб намалява в сравнение с 2 дни след раждането..

Доказано е също така, че дефицитът на калций по време на бременност и кърмене увеличава честотата на остеопороза по време на менопаузата, което увеличава вероятността от фрактури..

Наскоро изследователите откриха връзка между хипертонията (повишеното кръвно налягане) при бременни жени и дефицита на калций. Артериалната хипертония поради бременност (AGHB) усложнява хода на приблизително всяка десета бременност и е основен рисков фактор за детската и майчината смъртност, както и тежки усложнения. Има доказателства, които предполагат положителен ефект от добавянето на калций към диетата за профилактика и лечение на AGOB. Все още не са известни механизмите, чрез които калцият може да понижи кръвното налягане, но има доказателства, че калциевите добавки са ефективни при лечението на тези състояния..

Какво да ядем по време на бременност: диета

Ако сте здрави, нямате хронични заболявания на стомашно-чревния тракт или някой от другите проблеми, споменати по-горе, можете да се ограничите да приемате увеличено количество храни, богати на калций.

Въз основа на нормата от 1300-1500 mg на ден, тя може да бъде:

200 г извара със средно съдържание на мазнини (4%) - 300 mg калций,

200 мл кефир с ниско съдържание на мазнини (1-1,5%) - 240 мг калций,

200 мл мляко (взема се предвид и млякото, в което е била варена кашата) - 240 мг калций,

50 g сирене, като чедър - 500 mg калций.

ОБЩО: 1280 mg калций.

В допълнение към тези продукти, включете в менюто орехи, зеле, риба, плодове, като череши, стафиди. Възможно е да увеличите количеството калций до 1500 mg само ако консумирате 3-4 млечни продукта на ден, което ще "покрие" минималната дневна стойност.

Освен това бъдещата майка се нуждае от разходки, винаги през деня (само на слънце получаваме витамин D). Продължителността им трябва да бъде поне 45 минути на ден. Ако не харесвате или не понасяте млечни продукти, не прекарвайте определеното време навън, пийте много кафе, чай или пушене, а също и ако последните 2-3 месеца от бременността ви са през зимно-пролетния период, тогава без допълнителни нехранителни източници на калций вие не достатъчно.

Трябва да се отбележи, че най-малко количество калций се намира в широко разпространения в Русия калциев глюконат, а най-голямо количество има в карбоната. Всички препарати, съдържащи калциеви соли, могат да бъдат разделени на три групи:

 • монопрепарати, съдържащи само калциева сол;
 • комбинирани препарати, които включват калциеви соли, витамин D
 • или витамин С, а в някои - такива минерални елементи като магнезий, цинк, бор;
 • мултивитамини, които включват калциеви соли. Сред първата група CALCIUM D3 NIKOMED се е доказал добре, съдържащ 1250 mg калциев карбонат (500 mg от елемента калций) и 200 IU xo-калциферол (витамин D) в една таблетка. Той принадлежи към групата на комбинираните препарати на калций и витамин D. Последни проучвания показват ефективността на комбинацията от калциеви и витамин D соли за профилактика и лечение на нарушения на обмяната на калций и фосфор. Употребата на това лекарство осигурява достатъчен прием на калций и витамин D в организма, помага да се предотврати загубата на костна маса. На фона на употребата му при бременни жени симптомите на недостиг на калций намаляват или изчезват. Терапевтичната доза на лекарството за бременни жени с прояви на калциев дефицит е 2 таблетки на ден, профилактичната доза е 1 таблетка на ден. Лекарството не причинява странични ефекти и е безопасно за бременни жени. Приемът на калциеви добавки в комбинация с витамин D през последните 2 месеца от бременността е оправдан, има благоприятен ефект върху показателите на метаболизма на калций-фосфор при майката, плода и новороденото, помага за предотвратяване на рахит при деца от първата година от живота. Мултивитамините или витаминните комплекси за бременни жени съдържат най-малко 150-200 mg калций (VITRUM PRENATAL С КАЛЦИЙ, МАТЕРНА и др.), Които могат да бъдат препоръчани за профилактични цели на почти всички здрави бременни жени като допълнителен източник на калций.

В заключение бих искал да добавя: научете се да слушате тялото си! Той винаги ще ви каже какво му липсва и какво да ядете по време на бременност. Така че, при недостиг на калций, има желание да се яде креда или мазилка, има пристрастяване към сирене и мляко.

Скъпи бъдещи майки! Ще ви трябва много сила, за да носите дългоочакваните си бебета на ръце, което означава, че имате нужда от здрави кости и мускули. Добре е зъбите ви да останат снежнобели и здрави, за да можете да се усмихвате на малките си без колебание. Така че бъдете здрави и щастливи и не забравяйте за такова полезно вещество като калция.!