Съдържанието на пелена може да разкаже много за здравето на бебето. Майките на новородени бебета, които са кърмени или изкуствено хранени, трябва да бъдат особено бдителни.

Промени в консистенцията или цвета на изпражненията, появата на остра миризма, увеличаване на честотата на изпражненията - всичко това може да сигнализира за реакция на детето към мляко или допълнителни храни, влошаване на здравето или липса на някои вещества в организма.

И така, нека разберем какво е изпражненията на бебето и кога си струва (или не си струва) да биете аларма.

Зелени изпражнения при бебета

В първите дни от живота на детето настъпват много промени, включително тялото започва да се отървава от оригиналния фекалии или меконий.

Мекониумът е гъста маса от тъмно зелено или тъмно маслинено зелено. Такъв стол при дете се появява през първия ден от живота (обикновено от 3 до 20 часа след раждането). Обикновено трябва да се откроява през следващите 2-3 дни, но на 5-6-ия ден от живота на бебето, изхождането трябва да се нормализира.

Ако през първите два дни от живота на бебето мекониумът не е напуснал, то това е повод за безпокойство. Такива закъснения могат да показват недохранване на детето или някакъв вид вродени аномалии. Една от патологиите е мекониев илеус - това е състояние на запушване, което възниква поради повишения вискозитет на мекония, в резултат на което има запушване на илеума..

Ако обаче зелените изпражнения при дете се считат за норма в първите дни след раждането, то в бъдеще това може да означава редица проблеми..

Основните причини за появата на зелени изпражнения в гърдите са:

 • недохранване. Ако детето постоянно крещи, плаче след хранене, не наддава и не спи добре, а изпражненията са зелени, тогава всички тези симптоми показват недохранване;
 • диета на кърмачка. Зелените изпражнения при кърменото новородено често се появяват, когато зеленчуците и плодовете преобладават в диетата на майката;
 • проблеми с червата. Чревната лигавица при кърмачета може да се възпали по няколко причини. Много често феталната хипоксия по време на бременност или раждане води до възпаление на тъканите. Също така такива проблеми могат да бъдат причинени от употребата на хранителни продукти от кърмачка, които включват различни синтетични вещества (аромати, консерванти и добавки). Те преминават в кърмата и нарушават чревната микрофлора на бебето.

Столът на бебе, хранено с бутилка, също може да бъде зелен. Това се дължи на смеси. Ако сместа има високо съдържание на желязо, съдържа хидролизиран протеин (Nutrilon PEPTI TCS, Friso PEP) или частично разцепен протеин (Nan HA, HIPP, Theme HA), тогава изпражненията могат да имат зелен, маслинен или блатен цвят, а също така да имат остър мирис.

Жълти изпражнения при бебета

Жълто-зелените изпражнения при кърмачета обикновено се появяват в периода на стабилизиране на червата и прочистването му от мекониеви остатъци, поради което често се нарича преходно. Обикновено такива изпражнения имат кисела миризма и гъста консистенция. Този период обикновено продължава, докато жената има мляко и тя не може напълно да задоволи хранителните нужди на бебето..

Искате ли да изберете най-добрата пелена за вашето новородено? Ето класация на най-добрите марки!

След като детето напълно премине към кърмене, зрелите изпражнения постепенно започват да се подобряват. В идеалния случай изпражненията при бебета на 1 месец имат жълт или жълтеникаво-златист цвят, имат еднородна консистенция и могат да миришат на кисело мляко.

Но всяко бебе може да има своя собствена норма, така че е допустимо малко количество слуз, бучки или белезникави петна. Също така, често през първите месеци от живота, бебетата имат воднисти изпражнения..

Зрелите изпражнения, хранени с бутилка, също трябва да бъдат еднородни и жълти на цвят. Новородените бебета обаче имат различни толеранси към веществата в смесите. Следователно изпражненията им могат да имат по-изразена остра миризма, тъмен цвят или плътна консистенция. А такъв стол също е норма, така че родителите няма от какво да се притесняват..

Чести изпражнения при бебета

Децата на различни възрасти имат своя честота на изпражненията. В същото време броят на изпражненията при деца, които са хранени и кърмени от бутилка, може да се различава значително. Често майките, които кърмят деца, възприемат честите течни изпражнения при бебета като диария. Въпреки че кърми, този вид изпражнения се счита за нормален.

Няма ясни норми за броя на ежедневните изхождания в зависимост от възрастта на детето. Но през първия месец от живота броят на изпражненията може да бъде до 10-15 пъти на ден..

От 2-ри до 6-ия месец от живота бебето може да качи 2 до 6 пъти на ден. В този случай може да се наблюдава увеличаване или, обратно, намаляване на честотата на изпражненията, което може да бъде причинено от промяна в състава на кърмата, въвеждането на допълващи храни, здравословното състояние на детето и т.н..

След 6 месеца живот се наблюдава намаляване на броя на ежедневните изхождания. Средно бебето трябва да качи 1 до 3 пъти на ден. След 1 година повечето деца се дефекират веднъж на ден.

Пенести изпражнения при бебета

От време на време се появяват пенливи изпражнения при всички бебета. Най-често това се дължи на подобряването на червата и не е причина за безпокойство..

Също така, пенестите изпражнения могат да се появят поради реакцията на тялото на детето към нов продукт в допълващите му храни или диетата на майката. При кърмените бебета този вид изхождане сигнализира, че сместа не е подходяща за тях..

Но не само хранителните алергии могат да причинят пенливо изпражнения при бебето. Причините за появата на такива движения на червата могат да бъдат:

 • Прием на лекарства. След раждането много жени трябва да приемат антибиотици и други лекарства, които влизат в тялото на бебето чрез мляко. Пенливи изпражнения при кърмачета също често се появяват след прием на лекарства против колики или други лекарства..
 • Чревна дисбиоза. Напълно нормално е новороденото да има пенести изпражнения в средата на първата седмица от живота. Това разстройство на изпражненията се причинява от чревна незрялост и се нарича преходна дисбиоза. Дисбиозата обаче може да се появи и в по-късните етапи от развитието на детето. В такива ситуации родителите трябва да бъдат бдителни и да покажат детето на лекаря..
 • Недохранване. Понякога се появяват пенливи движения на червата, когато бебето няма достатъчно кърма. В резултат на това пенестите или тъмни изпражнения се появяват като реакция на липсата на хранителни вещества в тялото му..
 • Колики. Коликите при дете често се появяват поради факта, че кърмещата майка е нарушила диетата си. Болката в корема често се придружава от газове и пенести изпражнения. Следователно, ако такива симптоми внезапно са се появили при бебе, тогава жената преди всичко трябва да преразгледа диетата си..
 • Чревна инфекция. Когато детето е заразено със стафилококи, ротавируси или ентеровируси, ламблии и други чревни инфекции, много често се наблюдават пенести изпражнения. В допълнение се проявяват редица други симптоми: повръщане, висока температура, липса на апетит, слабост и т.н..

През първите месеци от живота на бебето родителите трябва внимателно да следят всички промени в цвета на изпражненията на бебето и неговата консистенция, тъй като колкото по-скоро бъдат взети всички необходими мерки, толкова по-добре ще бъде както за здравето на детето, така и за неговите родители.

Стол със слуз при бебе

Според статистиката около 80% от родителите на новородени бебета забелязват слуз в изпражненията си. Това явление е доста често, особено след като всеки здрав човек има слуз в изпражненията, той просто не трябва да се вижда с пистолет.

Ако слузът се вижда ясно в изпражненията, тогава трябва да обърнете внимание на цвета му, тъй като той е този, който посочва определени здравословни проблеми.

Какво показва слузта в изпражненията на бебето:

 • Прозрачна слуз. Обикновено се появява при небалансирана диета или при повишен стрес върху храносмилателния тракт. Следователно при кърмачетата прозрачната слуз обикновено се появява, след като майката е изяла някакъв забранен продукт, а при бебета, хранени с бутилки, това е реакция на бебешка храна.
 • Зелена слуз. Показва размножаването на патогенна флора. Ако в изпражненията на бебето няма много зелена слуз, тогава няма от какво да се притеснявате. Но ако детето не спи добре и не се храни, не наддава и изпитва безпокойство, тогава спешно трябва да се консултирате с лекар, за да изключите развитието на бактериален колит.
 • Жълта слуз. Обикновено тази слуз се появява с бактериално чревно възпаление. Колкото по-жълт е цветът на слузта, толкова повече левкоцити са в изпражненията и толкова по-изразен е възпалителният процес в тялото.
 • Бяла слуз. Такава слуз при кърмачета показва дразнене на чревните стени. В резултат на това дразнене епителът се отделя, което след това се вижда от родителя в изпражненията на детето им. Причината за появата на бяла слуз може да бъде алергии, дефицит на лактоза, атопичен дерматит..
 • Розова слуз. Слузта придобива розов или червен оттенък, когато се смесва с кръв. Следователно, розовата слуз е тревожен сигнал, който показва наличието на някакъв вид вътрешни увреждания (язви и ерозия в червата).

Триене на пелената? Обрив от памперс? Възможни причини и методи за борба - в тази статия!

Черната слуз е особено опасна, защото може да показва кървене в стомаха, тънките черва или хранопровода. Понякога обаче някои лекарства могат да оцветят изпражненията с черен цвят. За да установите точната причина, определено трябва да се консултирате с лекар..

Кръв в изпражненията на бебето

Причината за появата на кървави отделяния във фекалиите на кърмачета може да бъде или увреждане на горния храносмилателен тракт (тънките черва и стомах), или увреждане на долните му части (дебелото черво или ректума, ануса).

Можете да определите мястото на увреждане по цвета на кръвта в изпражненията. Ако изпражненията са черни и забавени, тогава лезията е в горните отдели. Ако във фекалиите се виждат примеси на червена кръв, тогава кървенето е в долните части на храносмилателния тракт..

Трябва обаче да се помни, че някои хранителни продукти (цвекло, шоколад, ароматизиран червен желатин, жълто-зелени продукти) или лекарства (активен въглен, антибиотици, прахове с оцветители, железни препарати) могат да оцветят изпражненията в червено или черно..

Искате ли да знаете за причините за кръвта в пелените? Всичко е описано в тази статия!

Столчето на детето може да разкаже много за здравето му. Навременната забелязана промяна в цвета, консистенцията или миризмата на изпражненията ви позволява бързо да идентифицирате и отстраните причината. Затова родителите трябва да се научат от първите дни от живота на бебето си не само да сменят памперсите навреме, но и да обърнат внимание на стола му..

Изпражнения при новородени с кърмене

Съдържанието на пелена е един от най-важните източници на информация за здравето на детето. Квалифициран специалист трябва да даде съответната оценка. Задачата на родителите в този случай е да съберат възможно най-много информация въз основа на собствените си наблюдения. Важно е да се разбере, че изпражненията на изкуствено бебе се различават значително от съдържанието на бебешки пелени, което е на GV. Какво трябва да бъде изпражненията при новородени при кърмене, как и защо се променят цветът и консистенцията му, колко пъти на ден бебето трябва да ходи до тоалетна, тази статия ще разкаже.

Бебешкият стол е един от показателите за здраве и нормално развитие на бебето

Изпражненията с HV са нормални

Кърмените бебета се дефекират по различни начини - количеството и структурата на изпражненията непрекъснато се променят. В зависимост от възрастта на трохите, както и от други фактори, се различават съответните модели, които се разграничават съгласно следните критерии:

 • Честота на изпражненията;
 • Консистенция на изпражненията;
 • Цвят и миризма на изпражненията;
 • Наличието на примеси.

Значителен дял от промени настъпват през периода от раждането на бебето до момента на въвеждане на допълващи храни. В първите дни бебето оставя оригиналните изпражнения - меконий, който има вискозна, катранена структура и черно-зелен цвят. Това вещество се натрупва в червата на детето, докато е в утробата. Мекониумът трудно се отмива поради лепкава вискозна консистенция, което се обяснява с факта, че бебето поглъща околоплодната течност.

Той включва следните компоненти:

 • Амниотична течност;
 • Жлъчка;
 • Слуз;
 • Стомашно-чревна течност.

След като новороденото изведе меконий, бебето ще се изправи с нормални изпражнения.

Важно! Ако оригиналните изпражнения не излизат през първия дух на деня, това може да означава чревни патологии, например болест на Hirschsprung. При това състояние се нарушава перисталтиката на част от червата, в резултат на което се затруднява движението и излизането на изпражненията..

Променливият характер на изпражненията на кърмачето се дължи на следните причини:

 • Различен състав на кърмата през целия период на лактация;
 • Времето на деня;
 • Диета;
 • Здраве на мама и бебе;
 • Психологическото състояние на кърмещата жена.

С течение на времето храносмилателната система на трохите се адаптира към новите условия, така че изпражненията на новороденото стават по-постоянни и скоро трябва да бъдат напълно нормализирани. В същото време времето на узряване на стомашно-чревния тракт може да бъде различно във всеки отделен случай, въпреки това е напълно възможно да се разграничат общите модели.

На бележка. Основният признак на здравето не са характеристиките на изхождането на бебето, а здравословното състояние на бебето.

Тъй като кърмата има слабително действие, изпражненията на новородено, което е на НВ, омекотяват, придобиват зеленикав оттенък. Изпражненията стават по-тънки от мекония.

На петия ден след раждането структурата и цветът на изпражненията наподобяват този на горчица или гъста супа от грах. Зелените разхлабени изпражнения също са нормални за кърменето. Лекарите често наричат ​​такова изпражнение „гладно“, защото се появява, когато бебето пие само нискомаслено мляко отпред, а питателното задно мляко остава непокътнато..

Съвет. За да се премахне проблемът с „гладното“ изпражнение, е необходимо бебето да се държи на една гърда по-дълго в рамките на една „сесия“ на хранене.

Детските изпражнения варират.

Цвят на изпражненията при новородено

Изпражненията на кърмените бебета могат да бъдат с различни цветове, в почти всеки случай това ще бъде норма:

 • Светло жълто;
 • Портокал;
 • Бледо жълт;
 • Зеленикаво;
 • Тъмнозелено;
 • Бледо кафяв.

В този случай първите изпражнения на новороденото (меконий) имат зелено-черен цвят. Този вид изпражнения е нормален, което показва, че храносмилателната система на бебето работи правилно..

Интересно. Най-често освобождаването на меконий се случва почти веднага, когато бебето все още е в болница. Ако бебето не може да изпразни червата през първите два дни, медицинската сестра стимулира перисталтиката чрез масаж.

Цветът на изпражненията при кърмачета от зелен до жълто-кафяв се променя вече 4-5 дни след раждането. Сянката на първото изхождане е важен показател за адекватното хранене на детето. На третия ден можете да видите, че цветът на изпражненията е станал по-светъл (бебето получава нужното количество мляко). Ако на 4-5 ден новороденото все още кака с меконий, препоръчва се да се провери адекватността на храненето и, ако е необходимо, да се подобри диетата на трохите.

На седмия ден изпражненията на трохите стават течни или пастообразни и имат горчичен оттенък. Съществуват и други варианти на "цвят": зеленикав, оранжев. Освен това изпражненията могат да включват бели бучки и слуз. Тези прояви се считат за норма, ако детето се чувства добре и постоянно наддава (според таблиците на СЗО, най-малко 125 g на седмица).

Миризмата на бебешка кака

След като мекониумът бъде заменен с редовни изпражнения, цветът на изпражненията ще стане жълто-зелен и миризмата ще бъде кисела. Последният факт говори за млечния тип храна. Степента на "киселинност" може да бъде различна: в някои случаи по-изразена, в някои - по-малко.

Важно! Ако в допълнение към киселата миризма бебето има пенливи или воднисти изпражнения, тогава има основание да се подозира лактазна недостатъчност или дисбиоза.

През следващите няколко седмици изпражненията ще останат тънки, зеленикави и кисели. Когато бебето е на 2-3 месеца, изхождането ще стане по-рядко и ще придобие различни миризми.

През следващите месеци при кърменото бебе цветът и консистенцията на изпражненията ще наподобяват горчица. Не се наблюдава остра неприятна миризма.

Интересно. За да разберете по-добре характеристиките на изпражненията на бебета, които ядат кърма, можете да го сравните с естеството на изпражненията на изкуствени бебета. При последното изпражненията са по-тъмни и плътни и имат остра миризма.

По-подробно цветът и миризмата на детските изпражнения се променят, както следва:

 1. Първите 1-3 дни. Меконий (тъмни, дебели изпражнения без мирис).
 2. 2-6 дни. Преходен етап: сиви или сиво-зелени изпражнения с полутечна консистенция.
 3. Цветът на изпражненията е жълт или горчичен, миризмата е кисела. Това означава, че детето се храни нормално и напълнява..
 4. Изпражненията имат зелен оттенък и миризма на кисело мляко. Ако бебето се чувства добре, тогава няма причина за безпокойство. Формирането на такъв стол може да бъде повлияно от храните, които майката е яла. Друга причина е, че замърсената пелена е била на открито от известно време..

Родителите трябва да се притесняват, когато:

 1. Изпражненията са жълти, кафяви или зелени на цвят, имат остър мирис на кисело мляко. В този случай консистенцията на изпражненията е течна и пенеста. Има дразнене около ануса. Детето наддава нормално. Такива симптоми показват прекомерна консумация на предно мляко. Решението е да се сменят гърдите по-рядко по време на едно хранене.
 2. Изпражненията са жълти, зелени или кафяви и включват голямо количество слуз. Детето се справя добре. Това се случва, след като бебето е настинка. Друга причина е, че бебето никне на зъби.
 3. Табуретката е тъмнокафява и има плътна, мека текстура. Може да е свързано с добавяне на желязо или вътрешно кървене.
 4. Изпражненията са жълти, зелени или кафяви на цвят, имат водниста структура и издават неприятна миризма. В същото време бебето не наддава или дори губи телесно тегло. Причината може да е отравяне, инфекциозно заболяване или алергична реакция.
 5. Зелен пенест изпражнения, излиза с "памук", излъчва остра кисела миризма, кожата около ануса е раздразнена. Хлапето се държи неспокойно, не наддава. Това състояние може да се дължи на дефицит на лактаза..
 6. Изпражненията имат примеси от кръв (могат да бъдат ярки или тъмни). Причини - чревно кървене, алергии, бактериална инфекция, хемороиди. Необходима е спешна лекарска консултация.

Зеленикави пенести изпражнения могат да показват дефицит на лактаза

Консистенция на изпражненията

През първите няколко дни бебето излиза с дебели тъмни изпражнения - меконий. В бъдеще изпражненията стават полутечни, жълто-зелени на цвят и наподобяват голяма горчица. Такива свойства се обясняват със следните причини:

 • Редовна консумация на кърма, тоест течна храна (изпражненията не се втвърдяват);
 • Слабата храносмилателна система на бебето все още не е в състояние да прокара твърди изпражнения (т.е. течната храна на бебето през първите месеци от живота се осигурява от самата природа). В допълнение, чревната микрофлора на бебето все още не се е формирала, което също не позволява на детето да яде твърда храна..

На бележка. Изпражненията при едномесечно бебе се различават по структура - от кашава маса до изпражнения с бучки. В последния случай не трябва да се притеснявате, тъй като бучките са неразградени млечни частици. Предвид факта, че червата на бебето все още са слабо развити, това явление е съвсем нормално..

На 2 месеца изпражненията на бебето стават по-плътни и плътни. В този случай бучки практически липсват. Тези свойства се запазват до въвеждането на първите допълващи храни..

Признаци на диария при кърмачета

Честите движения на червата (до 6 пъти на ден) при кърмачета се считат за норма. През първите 2 месеца бебето може да се качи след всяко хранене. За да разберете, че трохите имат диария, трябва да обърнете внимание на следните признаци:

 • Изпражненията са чести и по-тънки от обикновено (може да изглеждат като вода). Може да съдържа пяна;
 • Зелен оттенък, наличие на слуз и червеникави вени;
 • В допълнение към разхлабените изпражнения, бебето има слабост, гадене, повръщане, треска, неспокойно поведение;
 • Ако признаците продължават повече от един ден, спешно трябва да посетите лекар, тъй като разхлабените изпражнения провокират дехидратация.

Какво определя цвета на изпражненията

Цветът на фекалиите се определя от редица фактори. Те включват:

 1. Тип хранене (изкуствено, естествено, смесено).
 2. Наличието на допълващи храни.
 3. Прием на лекарства.
 4. Диетата на кърмещата майка.
 5. Качество на усвояване на млякото.
 6. Реакция на билирубин.
 7. Наличие на заболявания.
 8. Дисбактериоза.

Влияние на възрастта и храненето

През първите няколко дни детето кака с меконий. Започвайки от третия ден и завършвайки със седмицата, трохите образуват полутечни изпражнения със сиво-зелен оттенък. По това време изпражненията придобиват слаба миризма на кисело мляко. През втората седмица изпражненията стават жълти, воднисти, в него могат да присъстват частици несмляно мляко и слуз. В момента миризмата на кака е млечна киселина, по-изразена.

Някои незначителни отклонения не трябва да предизвикват безпокойство. В повечето случаи те ще се определят от промените в диетата на кърмещата майка. Друго обяснение е приемането на лекарства за лечение на вече диагностицирани заболявания (антибиотици, съдържащи желязо лекарства, активен въглен).

Честота на изпражненията

Честотата на изпражненията при бебета на HB:

 • До 10-15 пъти на ден през първия месец от живота;
 • 2-5 пъти на ден през втория до шестия месец;
 • 1-2 пъти след шест месеца;
 • Веднъж на ден през втората година от живота.

На бележка. За бебе, което наддава добре, изхождането след всяко хранене е норма. В същото време липсата на изпражнения за 2-5 дни не показва запек. Ако при наличието на горните признаци бебето има влошаване на благосъстоянието, то трябва спешно да се покаже на лекаря.

Бебетата много често ходят до тоалетна

Изпражнения през първия месец

На възраст 1-1,5 месеца изпражненията имат жълто-зелен оттенък и полутечна консистенция. Честотата на изпражненията може да бъде до 10-15 пъти на ден. В този случай обемът на изпражненията във всеки случай е не повече от една чаена лъжичка. Миризмата на кака е кисела, лека.

Жълти изпражнения при бебета

Най-често при кърмените бебета изпражненията през първите месеци от живота са жълти, жълто-зелени или горчични. Често белите петна присъстват във фекалиите.

Жълтото изпражнение може да бъде както нормално, така и признак на патология. Отрицателният вариант потвърждава наличието на примеси във фекалиите, които здравото дете не трябва да има:

 1. Бели бучки. Посочете ензимен дефицит. Това състояние изчезва от само себе си.
 2. Слуз. Често се причинява от възпаление в червата.
 3. Пяна. Може да е симптом на дисбиоза, често се появява при колики. Друга причина са чревните инфекции.
 4. Пръски кръв. Те говорят за вътрешно кървене. Изисквайте спешна медицинска помощ.

Стол на 2 месеца

При двумесечно бебе храносмилането не е напълно установено. По това време изпражненията все още са доста чести, запазват същия цвят и придобиват по-плътна структура. Киселата миризма става по-забележима. Понякога трохичката може да издържи няколко дни, но мама не трябва да се притеснява за това. Подобни промени (чести - редки изпражнения) са типични за дадена възраст.

Кафяв стол

Тъмните кафеникави изпражнения могат да бъдат причинени от лекарства, съдържащи желязо. Ако тази опция е изключена, детето трябва спешно да се покаже на лекаря, за да се установи наличието или отсъствието на чревно кървене..

Така че изпражненията при бебета, които се хранят с майчино мляко, се различават значително от тези на изкуствените бебета. Цветът, консистенцията и честотата на изпражненията показват състоянието на детето, характеризират процеса на неговото развитие. В същото време тези характеристики трябва да се вземат предвид заедно с други признаци (здравословното състояние на трохите, наддаване на тегло и т.н.). Само в този случай здравната оценка ще бъде обективна и надеждна..

Изпражнения при кърмачета: норми и възможни проблеми

Дори в родилния дом, медицински сестри и педиатри питат майките по време на кръга за това как новороденото има изпразване. Факт е, че изпражненията при бебето са един от най-важните показатели за здравето на детето - освен това както за тези, които са кърмени, така и за тези, които са изкуствено.

Защо е важно да се контролира изпражненията при бебета?

Защо е толкова важно да контролирате изпражненията на бебето:

 • той ще посочи проблеми в работата на стомашно-чревния тракт;
 • можете да оцените нивото на хранителна стойност на детето;
 • някои промени в изпражненията могат да определят развитието на патологии на органи и системи, които не са свързани с храносмилателния тракт.

Дете в ранна детска възраст кака всеки ден и дори няколко пъти на ден - това позволява дори на родители без медицинско образование да реагират бързо на промените в изпражненията, да обърнат внимание на този момент на педиатър или посещаваща медицинска сестра. Разбира се, за това ще трябва да овладеете поне минимални знания за това какъв нормален стол трябва да бъде при бебето, какво може да се счита за отклонение от нормата и в какви случаи си струва да се обадите на лекар. Цялата тази информация е изложена в представения материал.

Какво е нормално изпражнение и възможни вариации

Не забравяйте веднага - нормата за стол при кърмачета е относително понятие. Някой има дете, което се качи 3-4 пъти на ден, а изпражненията са жълтеникава каша, а някои деца се дефекират веднъж на 1-2 дни и това е норма за тях. Как да определите доколко изпражненията на бебето се вписват в нормални показатели?

Честота на изпражненията

На 2-3-ия ден от живота преходните изпражнения започват да напускат новороденото - то има жълто-зелен цвят, може би тъмнозелена полутечна консистенция, което е абсолютно нормално.

На 4-5-ия ден от живота на детето вече е установен график на изпражненията, а честотата на изпражненията при децата варира и в достатъчно голяма амплитуда - от 10-12 пъти на ден до 1 път за 2 дни. Забелязано е, че повечето новородени се хранят или по време на хранене, или след хранене.

Забележка: ако детето кака веднъж на всеки 2 дни, но в същото време се държи спокойно, актът на дефекация протича без писъци и силно натоварване, тогава такъв ритъм на дефекация може да се счита за абсолютна норма.

Тъй като детето расте, броят на изпражненията също се променя - например, ако през първите 1-2 месеца от живота бебето какао 8-10 пъти на ден, след това до 4-5 месеца броят на изпражненията намалява до 5-6 пъти на ден, а до 12 месеца - 1-2 пъти на ден. Забележително е, че ако детето все още е в кърмаческа какао 1 път на 2 дни, тази честота на изпражненията остава и в бъдеще..

Количеството изпражнения по време на изхождането

Този показател зависи само от диетата на детето. Например, през първите 2-3 месеца бебето ще има много малко изпражнения - не повече от 5 грама на движение на червата, но до 12 месеца това количество ще бъде увеличено до 100-200 грама на ден (около 60 грама на движение на червата).

Консистенция на изпражненията при бебета

Като цяло се счита за нормално да има изпражнения при бебета, когато това е маса с мека кашава консистенция. Но дори този показател може да бъде променлив - например изпражненията под формата на каша с малко количество бучки ще се считат за норма..

С израстването на детето консистенцията на изпражненията със сигурност ще се промени - тя ще става все по-плътна. Но имайте предвид - до 6 месеца от живота на детето фекалиите вече ще бъдат напълно оформени, но пак ще останат меки.

Фекален цвят при бебета

Жълто с бели бучки, тъмно жълто, жълто-кафяво, златисто жълто и като цяло всички вариации на жълто за бебешки изпражнения ще бъдат норма. Но само имайте предвид, че веднага след като детето бъде прехвърлено на изкуствено хранене или зеленчукови / плодови пюрета започват да присъстват в диетата, цветът на изпражненията става по-тъмен и до 12-месечна възраст от живота на бебето става тъмнокафяв.

Не се притеснявайте, а в случай на зелени изпражнения при кърмачета това също е норма и изпражненията стават зелени поради наличието на билирубин или биливердин в него. Трябва да знаете, че билирубин с изпражнения при бебета може да се освободи до 6-9-месечна възраст, така че зеленият оттенък на изпражненията в този възрастов период може да се счита за абсолютна норма. Няма причина да се притеснявате, а в случай на отделяне на жълти изпражнения, които след това стават зелени, това означава, че билирубинът се отделя в изпражненията в минимални количества, а във въздуха той просто придобива характерна сянка.

Забележка: ако през първите дни / седмици изпражненията са били жълти и след това се отбелязва наличието на зелени вени в него или всичко придобива зеленикав оттенък, това може да означава липса на мляко при майката, функционални храносмилателни разстройства или развитие на някаква патология.

Миризмата на изпражнения

Нормата е специфична, леко кисела, но не зловонна миризма на изпражнения при кърмаче, което е кърмено. Но ако бебето е изкуствено хранено, тогава изпражненията му ще имат неприятна миризма, зловонна.

Възможни примеси

Според медицинските концепции, всякакви примеси в изпражненията (гной, кръв, зеленина, слуз, мазнини) са патологии, но неонаталният период, възрастта на детето на детето се счита за специален, поради което в този случай патологичните примеси в изпражненията могат да бъдат норма. Случаите, в които зеленият цвят на изпражненията е норма, вече са описани подробно по-горе. И ето какво казват лекарите за други примеси:

 1. Бели бучки - те могат да се появят при прехранване на бебето или на фона на несъвършена храносмилателна система, недостатъчно производство на ензими. Ако детето се държи адекватно и наддаването на тегло съответства на нормата, тогава такова примес в изпражненията може да бъде игнорирано.
 2. Слуз - този примес обикновено се счита за норма, дори ако в ранна детска възраст той присъства във фекалии в големи количества.
 3. Несвоени хранителни частици - може да се появи в изпражненията, когато се въвеждат допълнителни храни. Като правило, в рамките на 5-7 дни изпражненията ще се нормализират, но ако това не се случи, тогава допълнителните храни трябва да бъдат отменени - най-вероятно е въведена в началото на възрастта.

Забележка: във фекалиите бебето не трябва да има кръв и гной - тези примеси показват сериозни проблеми в работата на стомашно-чревния тракт и евентуално други органи и системи. Ако във фекалиите се открият гной и кръв, трябва незабавно да се обадите на лекар.

Как се променя изпражненията поради храненето на детето

Храненето на кърмаче, което е кърмено, зависи изцяло от това, което е включено в диетата на майката. Ако тя се придържа към препоръчаната диета, избягва мазни, пикантни храни, тогава изпражненията на бебето ще бъдат в нормалните граници - жълтеникави или зеленикави, кашава консистенция, редовно изхождане, без запек и колики.

Ако майката яде много мазни храни, тогава в изпражненията на бебето ще присъстват бели бучки, храносмилането на бебето е затруднено, което може да доведе до запек. Ако мама консумира твърде много лесно смилаеми въглехидрати (например печени сладкиши), тогава изпражненията на бебето ще станат течни и пенливи, ще има къркорене в стомаха, подуване на корема, чревни колики.

Има редица определени храни, които кърмещата майка може да яде, когато бебето може да развие алергична реакция. И ще се прояви не само с обриви, безпокойство и зачервяване на бузите при детето, но и промени в изпражненията - изпражненията стават течни, с много слуз.

Липсата на мляко при майката също веднага ще се "прояви" върху характера на изпражненията - става по-твърд, в крайна сметка става като цяло "ронлив", започва постоянен запек, детето крещи и извива крака при опит за дефекация (така реагира на чревни колики).

Ако бебето е на изкуствено или смесено хранене, тогава изпражненията му ще имат тъмно жълт или кафяв оттенък, честотата на изпражненията ще бъде по-малка, отколкото по време на кърмене, периодично може да се появи запек или диария, метеоризъм с трудно преминаване на газове.

Забележка: ако бебето се храни с формули, съдържащи желязо (това обикновено се практикува при анемия при новородени), тогава цветът на изпражненията ще бъде подчертано зелен. И ако детето се храни не със специални смеси, а с краве мляко, тогава изпражненията ще се различават по мазен блясък, ярко жълт цвят и миризма на "сирене".

Как се променя изпражненията с въвеждането на допълващи храни

Допълнителното хранене се счита за нов вид храна за бебета, храносмилателната система ще започне да се адаптира към него и ще произвежда специфични ензими за храносмилането. В първите дни на допълнително хранене, майката може да обърне внимание на факта, че в изпражненията на детето са се появили неразградени парчета храна и повишено количество слуз. Ако такава промяна в изпражненията не води до промяна в благосъстоянието на бебето (бебето не крещи, изпражненията свободно излизат), тогава трябва да продължите да му давате допълнителни храни, като внимателно следите количеството отделени изпражнения, честотата на изпражненията и естеството на изпражненията.

Има някои храни, които могат да предизвикат слабително действие, като варени моркови. Нещо повече, той дори не се усвоява, а излиза заедно с течни изпражнения в непроменена форма. Ако родителите не са били изправени пред задачата да коригират изпражненията, да се отърват от запек при бебето, тогава с такова "хранене" е необходимо да се отмени въвеждането на моркови в диетата на детето и да се премине към по-щадящи зеленчуци - например картофи, тиквички. И ако въведете оризова каша в диетата на бебето, тогава столът със сигурност ще бъде фиксиран. Необходимо е да се вземат предвид такива особености на влиянието на различни продукти върху работата на храносмилателната система, за да не се притеснявате и да не предприемате никакви драстични мерки при най-малките промени в изпражненията.

Като цяло следните промени в изпражненията, когато се въвеждат допълнителни храни, се считат за норма:

 • изпражненията стават по-плътни;
 • цветът на изпражненията се променя от жълт на кафяв;
 • изпражненията стават разнородни;
 • може да се появи диария или запек.

Знаейки какъв вид бебешки изпражнения може да се счита за норма, за родителите ще бъде лесно да разберат колко здраво е бебето. При откриване на промени, които трудно могат да се нарекат физиологични, е необходимо да се обадите на лекар у дома и да му опишете пълната клинична картина - това ще гарантира навременното откриване на патология и назначаването на ефективно лечение, ако е необходимо.

Циганкова Яна Александровна, медицински коментатор, терапевт от най-висока квалификационна категория

Общо 37 526 показвания, 14 гледания днес

Какъв вид изпражнения трябва да има кърменото новородено??

Кърменето на новородено е естествен процес. Майчиното мляко има положителен ефект върху храносмилателните органи на бебето и като цяло върху цялото тяло. Много жени, които са в позиция, се интересуват от това какъв стол трябва да има бебето, ако е кърмено и в какви случаи е необходима консултация с педиатър.

Бебешкият стол е нормален - характеристики и обща информация

Невъзможно е да се отговори еднозначно на въпроса: "Какъв трябва да бъде нормалният стол в новородено бебе, кърмено?" Когато анализирате изпражненията, обърнете внимание на:

 • неговия цвят,
 • последователност,
 • наличие на примеси.

По различни причини тези показатели могат да се променят, по-често говорят за промяна в диетата на бебето, по-рядко за наличието на патология. Въпреки това обаче, как изглежда изпражненията при новородено при кърмене, основният показател за здравето е общото благосъстояние на бебето..

Цвят на изпражненията

Младите майки често правят заключения за състоянието на бебето по цвета на изпражненията и ако той се е променил, тогава жените започват да изпадат в паника. Промяната на външния вид на изпражненията при новородени бебета при кърмене се счита за нормално. В първите дни след раждането на бебето изпражненията са черни, понякога имат зеленикав оттенък, а консистенцията е вискозна и течна. Това е оригиналното столче и се нарича меконий. Появата на този първи изпражнения показва правилното функциониране на червата на бебето. Какъв вид изпражнения ще има новороденото бебе в бъдеще ще зависи от неговия тип хранене: кърмене или адаптирано мляко. По принцип храненето влияе както върху честотата на изпражненията, така и върху миризмата на изпражненията, и дори върху нейната консистенция..

На 3-4-ия ден от живота изпражненията придобиват сиво-зелен цвят и стават по-плътни. Този цвят показва адаптацията на бебето и че има достатъчно мляко. Ако през този период мекониумът продължава да се откроява, тогава бебето трябва спешно да се покаже на педиатър. От 14-ия ден от живота изпражненията стават жълти или дори горчични, а консистенцията остава същата. Цветът и консистенцията са подобни на пюре от грах или горчица, а миризмата е на ферментирало мляко.

В нормални граници има малък обем слуз и бели зърна, важно е изпражненията да не са воднисти или много плътни.

Цветът може да варира от бледожълт до тъмно зелен. И дори оранжевите изпражнения при бебета, подлежащи на кърмене, се считат за норма..

Фактори, влияещи върху цвета на изпражненията

 1. Видът на храненето. Бебе, което яде майчино мляко, ще има по-зелени движения на червата.
 2. Лекарства. След прием на антибиотици или препарати, съдържащи багрила, желязо, активен въглен, изпражненията стават много тъмни, понякога дори въглища. Това не трябва да плаши майката, при условие че детето е в добро състояние..
 3. Въведение в диетата на „храна за възрастни“. По време на въвеждането на допълнителни храни изпражненията стават зелени.
 4. Майчиното мляко се абсорбира слабо. В такава ситуация изпражненията могат да станат оранжеви..
 5. Повишен билирубин (жълтеница). По време на разграждането на кръвните протеини се появява билирубин. При повечето новородени той се увеличава и до края на месеца се нормализира сам, без да се изисква специално лечение. През този период от живота на бебето изпражненията могат да бъдат: кафяви, жълти, оранжеви.
 6. Хепатит. Появата на това опасно заболяване може да обезцвети изпражненията..
 7. Дисбаланс на полезни бактерии в червата на вашето бебе. По време на дисбиоза изпражненията стават по-леки.
 8. Появата на зъби. През този период изпражненията също се проясняват.

Ако, когато цветът на изпражненията се промени, консистенцията и миризмата, както и примесите, не се променят, тогава можем да заключим, че целият смисъл е в храненето, а не в наличието на заболявания.

Последователност

Правилното изпражнение на новородено до 12-месечна възраст, дори при изкуствено, дори при кърмене, има консистенцията на горчица, пюре от грах. Можете да намерите и такова описание на детските изпражнения - течни и воднисти, което също е норма, при условие, че бебето е на не повече от 1 година. Основната храна на трохите през първата година от живота е течността - млякото. Следователно бебето не трябва да има дебели изпражнения, подлежащи на кърмене. При хранене с млечна формула обаче е възможно такова явление, което показва необходимостта от промяна на вида на изкуственото хранене. Трябва да можете да правите разлика между течните изпражнения и диарията.

Следните фактори показват наличието на проблем (диария):

 • изпражненията са воднисти, а не просто течащи;
 • честотата на изпражненията е увеличена;
 • миризмата на изпражнения е неприятна;
 • ярко жълто или зелено;
 • повишена телесна температура;
 • повръщане е възможно;
 • има примеси от слуз, кръв, пяна;
 • детето е летаргично и слабо.

Важно! Ако с повечето от горните симптоми бебето се чувства добре, активно е, наддава, тогава няма нужда да се притеснявате. Причини за посещение на лекар:

 • капризно поведение;
 • колики, газове в корема;
 • повишена телесна температура;
 • безсъние.

Примеси в изпражненията в нормални граници

Табуретката може да съдържа различни примеси:

 1. Бели бучки в изпражненията на кърмещо бебе. Такива зърна не трябва да са страшни - това е подквасеното мляко. Но не трябва да има твърде много от тях. Това е признак на преяждане, когато храносмилателните органи не могат да се справят с голямо количество храна и не отделят необходимото количество ензими. При такова бебе теглото обикновено надвишава нормата. Също така, след въвеждането на допълващи храни, могат да се появят частици несмляни фибри..
 2. Слуз. Ако няма много от него, това е нормално, то е във фекалиите на всички хора, включително възрастните. Но голямо количество от него говори за възпалителен процес при дете. Също така неговият обем може да се увеличи с: неправилно прикрепване към гърдата, хранене с неподходяща смес, преяждане, ранно въвеждане на допълващи храни, медикаментозно лечение, хрема, дефицит на лактаза или глутен, дисбиоза.
 3. Пяна. Обикновено външният му вид показва функционални нарушения в организма. Често диарията може да бъде пенеста. Причини за появата: колики, газове, хранителна алергия, лекарствена реакция. Ако има много пяна, трябва да се консултирате с лекар, тъй като това може да означава инфекциозно заболяване на червата, дисбиоза.
 4. Кръв. Това е много опасен признак на заболяване, така че липсва в нормалните изпражнения. Причини: пукнатини на ануса или ректума, атопичен дерматит, алергия към протеини от краве мляко, възпалителни заболявания на червата, полипи, липса на витамин К, кървене в долната част на храносмилателната система.

Важно! Ако дори при най-малкото присъствие на примеси апетитът на детето изчезне, температурата се повиши, спешно трябва да се обадите на лекар.

Правилна честота на изпражненията

Всички майки искат да знаят колко често новороденото бебе трябва да има изпражнения по време на кърмене. Нормалните изпражнения при бебетата през първия месец от живота могат да се появят до 12 пъти на ден. Но като се започне от 2-3 месеца, може да бъде 4 пъти на ден и 1 път за 3 дни - всичко е норма. Намаляването на честотата на изпражненията е свързано с прехода от коластра към нормално мляко при майката. Коластрата има слабително свойство, така че детето по-често да изхожда по време на употребата си. За някои бебета е нормално да се изхожда след всяко хранене..

Важно е консистенцията, цветът и миризмата на изпражненията да са нормални и бебето да наддава добре. Честотата на изпражненията също зависи от обема на изпражненията. Детето може да се възстанови веднъж на ден, но с голямо количество. Ако честотата на изпражненията е надвишила 12 пъти на ден и изпражненията са воднисти, това е причина да се свържете с педиатър.

Ако бебето се чувства добре, държи се спокойно, тогава колкото и пъти да се изпразва, няма нужда да го измъчвате с прочистваща клизма, върха на термометъра, парче сапун, дори ако кака веднъж на всеки 5 дни. Такива действия могат, напротив, да бъдат вредни: можете да намалите рефлекторното движение на изпражненията в червата. Възможно е също да има възпаление на ректалната лигавица и атрофични промени, дължащи се на действието на сапунена алкала.

Броят и честотата на изпражненията, както и наддаването на тегло, показват дали има достатъчно кърма за бебето. По време на въвеждането на допълнителни храни, изпражненията винаги се променят. Може да стане кафяво, да има зелени петна и несмляни бучки, остра миризма.

Промени в движението на червата при бебета от раждането до една година

Съставът на изпражненията при кърменото бебе зависи от храненето на майката и от развитието на собствената й храносмилателна система. Ако майката яде сушени плодове, пие кефир, тогава изпражненията ще бъдат меки, а ако жената яде оризова каша и други свързващи продукти, тогава за детето ще бъде трудно да се изпразни.

Естествено, майките се интересуват от промени в изпражненията на детето, които се случват във връзка с неговото развитие. Те искат да знаят какво изпражнение трябва да има едномесечно кърмено бебе и какъв стол трябва да има едногодишно дете..

Стол в първите дни от живота на бебето

В първите дни новороденото оставя меконий - оригиналното изпражнение. Прилича на катран: лепкав, вискозен, има черно-зелен цвят. Фекалиите се отмиват трудно, това включва:

 • слуз;
 • жлъчка;
 • амниотична течност;
 • течност от храносмилателния тракт.

Наличието на меконий показва здравето на храносмилателната система на бебето. Ще излезе още няколко дни, а след това, на 1 седмица от живота, изпражненията при кърмените бебета стават нормални, с цвят на горчица. Ако през първите два дни от раждането черната маса не излезе, възможно е да има чревни патологии. Едно от тези заболявания е болестта на Hirschsprung, при която не всички черва са в състояние да се свият, което причинява затруднения в движението на изпражненията през червата..

Ако се освободи меконий, но с трудности, медицинската сестра в родилния дом извършва специален масаж или клизма.

Важно! Ако по-късно се появи черен стол, той вече не е меконий. Това може да означава кървене в горната част на стомашно-чревния тракт, освен ако храната или лекарствата причиняват цвета на изпражненията. Трябва да се консултирате с детски гастроентеролог.

Стол през първия месец от живота

Нормалният стол на кърменото бебе се втечнява и позеленява през първия месец, миризмата е кисела.

През втората седмица след раждането на бебето майчиното мляко става зряло. Храносмилателните органи на бебето свикват с това ново мляко, понякога колики, газове и бебето може да плюе. Млякото приключва промените си в края на 4 седмици от раждането на бебето.

Вторият и третият месец от живота на детето

Нормата на 2 месеца за кърмене е честотата на изпражненията до 4 пъти на ден. Цвят - жълт, консистенция - средна плътност, появява се млечна миризма.

На 3 месеца изпражненията на кърменото бебе се появяват по-рядко. Майчиното мляко отново променя своя състав, което причинява производството на нови ензими в червата. Просто трябва спокойно да изчакате, докато този период изтече, при условие, че бебето се чувства комфортно.

Фекалии след третия месец

При 4-месечно бебе на кърма изпражненията са по-равномерни и редовни и имат консистенция на заквасена сметана. Изпразването става по едно и също време ежедневно или дори веднъж на 3-4 дни. За тази възраст това е норма. Ако при редки движения на червата консистенцията остава мека, тогава не е нужно да се притеснявате и да прилагате клизма..

При шестмесечно бебе изпражненията стават по-плътни, а миризмата е остра и неприятна. Могат да се очакват промени, дори ако допълнителните храни все още не са въведени. Всичко е свързано с промени в храносмилателната система на бебето, тя започва да отделя повече ензими, подготвяйки се за въвеждането на нова храна.

На бележка! Трябва да се внимава бебето да изсмуква задно мляко, което съдържа всички хранителни вещества. Защото прясното мляко само утолява жаждата. Ако изпражненията на трохите са зелени, това може да означава, че те се хранят само с прясно мляко. Необходимо е да се даде на бебето по-дълго време да храни едната гърда.

Разликата между изпражненията по време на естествено и изкуствено хранене на дете

Изпражненията на бебето са много зависими от вида на храната..

Особености на изпражненията по време на кърмене

Майчиното мляко има слабителни свойства, поради което изпражненията на трохите стават меки, жълти или кафяви. Можете да разберете за такава храна по миризмата на изпражненията - тя ще бъде кисела. Зелените, разхлабени изпражнения са нормални и показват, че бебето не достига задното мляко. Не бързайте и разменете едната гърда с друга.

Честота

През първия месец бебето на такава диета е вероятно да се изхожда след всяко хранене. След това честотата се намалява до 4 пъти на ден или дори 1 път за два дни. Както споменахме, това се дължи на промяна в майчиното мляко.

Изпражнения с изкуствено хранене

Фекалиите на детето се променят при смяна на млечната формула и по време на узряването на храносмилателните органи.

Цветът варира от жълт до кафяв и зависи от компонентите на формулата. Придобиването на зелен оттенък на изпражненията може да бъде свързано с въвеждането на „храна за възрастни“ в диетата на бебето или с промяна в сместа. Изпражненията на бебето са по-плътни при изкуствено хранене. Дебелото изпражнение се дължи на факта, че сместа няма слабителни свойства, за разлика от майчиното мляко. Миризмата е по-сурова от тази на бебе с естествена храна.

Честота

Честотата на изпражненията не е толкова редовна, колкото при естественото кърма. Изпражненията могат да останат дълго време в червата, да станат по-плътни, поради което е възможен запек. Ако бебето не е изпразнено вече един ден, можем да говорим за запек. Изкуственият човек се изпразва по-рядко, 1-2 пъти на ден. Забранено е да се сменя млечната формула често - това може да провокира запек или диария. Ако е необходимо да се промени диетата, тогава преходът трябва да продължи 7-8 дни, така че тялото на бебето да има време да се адаптира към новия състав.

С въвеждането на допълващи храни изпражненията се променят. Изпражненията при кърмачета със смесено хранене могат да имат цвят, различен от черен (този цвят показва примеси от кръв). Обикновено цветът зависи от това какво е дадено на бебето като допълваща храна. Можете да видите и неусвоени хранителни частици, защото когато зеленчуците се въведат в диетата на бебето, грубите фибри от тях не се усвояват, стимулирайки меките и редовни изпражнения.

Отклонения от нормата

Необходимо е внимателно да се следи изхождането на детето. Столът на кърменото бебе може да разкаже за болестите на бебето.

Чести и пенливи изпражнения при новородено

Чести движения на червата с течни изпражнения могат да възникнат поради инфекция на тялото.

Опасни признаци, изискващи обаждане от лекар:

 • топлина;
 • течни и воднисти изпражнения;
 • наличието на кръв и пяна;
 • голямо количество пяна;
 • поднормено тегло и липса на печалба в сравнение с последното претегляне;
 • честа регургитация, повръщане.

Наличието на пяна показва възможна дисбактериоза, хранителни алергии и газове. Голямо количество пяна показва наличието на чревна инфекция..

Фиксиране на стола

Използването на лекарства ще помогне в тази ситуация: антибиотици, антивирусни лекарства, пребиотици. И мама трябва да изключи от диетата си храни, които причиняват образуване на газове и имат слабително действие..

Запек при кърмачета

Трудности при изпразването на червата могат да бъдат поради следните причини:

 1. Бебето не е дефекирало повече от 3 дни.
 2. Детето се държи капризно, плаче през цялото време.
 3. Коремът на трохите е твърд, напомпан.
 4. Твърди изпражнения и сухи.
 5. Детето огъва краката, което може да показва болка в корема.
 6. Също така, плътно изпражнения при новородено може да бъде със смесено хранене, когато е започнало допълнително хранене.
 7. Нарушения на чревната моторика.

Никога не използвайте термометри и сапун за самолечение. Това може да доведе до възпаление, нарушаване на микрофлората и дори увреждане на ректума..

Запекът при бебета, които ядат майчино мляко, е изключително рядък. Следните продукти ще ви помогнат да установите движение на червата: зърнени храни, плодове, варени зеленчуци, кефир, сини сливи. Мама трябва да яде тези продукти по-често, а в случай на въвеждане на допълнителни храни, те също трябва да се дават на детето.

Често на майките след раждане се предписват препарати, съдържащи желязо за повишаване на хемоглобина. Такива лекарства също могат да причинят втвърдяване на изпражненията в трохите..

 1. Поставете бебето на корема преди всяко хранене.
 2. Давайте на бебето точното количество течност.
 3. Коремът трябва да се масажира.
 4. Трябва да правите гимнастика.
 5. Ако нищо от горното не дава резултати, използвайте лаксативи, предписани от лекар.
 6. Свещите от глицерин и клизма Mikrolax също ще помогнат..
 7. Изключете от диетата на майка или дете: грах, боб, зеле, краставици, грозде.

Слуз в изпражненията на бебето

Винаги има малко количество слуз в изпражненията на всички хора. Ако има много, възпалителният процес е започнал.

Причините за появата на този симптом при кърмачета:

 • неправилно закрепване към гърдите;
 • въвеждане на допълнителни храни предсрочно за 6 месеца;
 • хрема;
 • реакция към лекарства;
 • дефицит на глутен или лактаза;
 • дерматит;
 • дисбиоза;
 • чревна инфекция;
 • инфекция в организма.

Ако първите причини са изключени, трябва да се свържете с педиатър, за да установите наличието на болестта и да получите рецепта за лечение.

Когато не трябва да се колебаете да посетите лекар

Ако се появят следните симптоми, спешно трябва да си уговорите среща с педиатър:

 • чести движения на червата (по-често 12 пъти на ден);
 • рядко уриниране (дехидратация);
 • обилна регургитация;
 • болка в корема;
 • с лош дъх.

Как да нормализираме изпражненията на новородено по време на кърмене

За да може бебето да расте здраво и да няма проблеми с изпражненията, майката трябва да наблюдава диетата си..

За да нормализира изпражненията при кърмено бебе, мама трябва да се храни балансирано, да спазва диета, насочена към образуване на мляко.

Също така е необходимо да запомните, че всичко си има време и не трябва да давате на трохите „храна за възрастни“ по-рано от шестмесечна възраст. И ако след въвеждането на допълващи храни бебето не се чувства добре, трябва да отложите това..

Правилното хранене на кърмачка за добро изпражнение за бебе

Педиатрите съветват да биете аларма, ако изпражненията на дете, което яде майчино мляко, отсъстват в продължение на 2 дни.

В такива случаи майките се питат как да оправят изпражненията на бебето, докато кърмят..

Майките трябва да се хранят правилно, да включват храни, които имат слабително действие в диетата си. Те включват:

 • прясна краставица;
 • зеленчукова салата с растително масло;
 • сини сливи;
 • сушени кайсии;
 • кефир.

Ако диетата на майката не помогне, тогава на бебето може да се даде разтвор на лактулоза..

Заключение

Характеристики на изпражненията и честотата на изпражненията при новородено се променят поради възрастта на бебето, количеството майчино мляко и неговия състав и въвеждането на допълващи храни. Също така, наличието на заболявания засяга изпражненията.

Необичайни промени в цвета и консистенцията на изпражненията - може да са нормални, но трябва да се уверите, че няма патологии, водещи до тези промени.

Тревожни симптоми, показващи наличието на патология, са следните признаци:

 • поведението на бебето е капризно, апатично;
 • висока телесна температура;
 • чести движения на червата;
 • много неприятна и остра миризма на изпражненията.

Ако имате някакви съмнения относно доброто здраве на трохите, трябва незабавно да се свържете с педиатър.