Раждането и развитието на човека е изключително чудо. Жена носи плод в продължение на девет месеца, половината от гените на мъжа. Майчиното тяло го приема, осигурява хранителни вещества, кислород, изстисквайки други органи, матката расте.

От малък орган от 5-7 сантиметра, той расте петстотин пъти, достига тегло от един и половина килограма и се превръща в огромен дом за бебе, издържащо до 6-7 килограма. Нека да поговорим за това как се променя размерът на таза и каква е нормата.

Защо лекарят изследва тазовата област за бременни жени

За нормалното протичане на бременността и успешното раждане обемът и размерът на таза на жената са от голямо значение. Три до шест процента от бременните жени имат намалени размери на таза, което може да повлияе значително на процеса на спонтанно раждане по естествен начин.

Тесен таз при бъдеща майка трябва да бъде диагностициран от лекар още по време на регистрацията на бъдещата майка. За това акушер-гинекологът извършва задълбочен преглед и прави всички необходими измервания. В съответствие с големината на тазовите кости ще бъдат определени методи и тактики на управление на труда, така че майката и детето да нямат сериозни усложнения и наранявания.

Тазова област на женското тяло

Според структурата тазовата област на женското тяло се състои от две секции: големия и малкия таз. Бебето в матката лежи в големия таз и до седмия или осмия месец от бременността бебето се придвижва до отвора на малкия таз, водещ до родовия канал.

По време на началото на раждането при майката, плодът постепенно, с помощта на различни движения, навлиза в родовия канал с глава, насочена наляво или надясно. Самата глава, като най-големият орган на детето, първо трябва да премине през костната рамка, за това костите са изместени / сплескани. След това тазовите кости се разделят, осигурявайки на плода нормално раждане.

Размерът на таза в акушерството е сериозен проблем, тъй като тесният таз е проблем и няма да позволи на жената да има бебе по естествен път. Костната рамка на родовия канал няма да позволи на главата на бебето да пълзи навън. В този случай родилката ще бъде подложена на цезарово сечение..

Как се определя размерът на таза

Лекарите се интересуват от размера не на всичко, а само на малкия таз, който е костният родов канал. Естествено е технически проблематично да се определи стойността му отвътре и, разбира се, е много опасно по време на бременност. Навън малкият таз е скрит от бедрените кости и мускулите, така че лекарят измерва външните стойности с помощта на специален тазов метър и сантиметрова лента. След това, според тези показатели, съгласно специални формули, акушерът изчислява и прогнозира размера на малкия таз и костната рамка.

Размери на таза по време на бременност: нормални

Таблицата с параметри ще помогне да се определи съответствието на тазовите кости със стандартни показатели чрез измерване на разстоянието между костите на тазовата област на жената. Такива измервания се извършват от лекар с помощта на сантиметрова лента. Лекарят проверява взетите показатели с установените норми и ги въвежда в картата на пациента.

Размери на таза, норма: таблица
Разстояние на измерванеНорма, cm
Между предните горни точки на илиума.25-26
Между далечните ъгли на илиачните гребени.28-29
Между по-големите трохантери на бедрената кост.30-37
Между срамната симфиза и надсакралната ямка - външният конюгат.20-21
От най-изпъкналата част на сакралния нос до долната част на симфизата.11-12

Анатомично тесен таз

Въз основа на горните измервания се определя размерът на таза по време на бременност. Таблицата помага да се изчислят вътрешните размери на малкия таз. Освен това в акушерството те се определят, като се вземе предвид теглото на костите. По този начин размерът на таза обикновено съответства на показателите 26-29-31-21-11 сантиметра.

Анатомично тазът се счита за тесен, ако основните показатели са по-малки от нормативните с 1,5 и повече сантиметра, а размерът на истинския конюгат е по-малък от 11 сантиметра. Независим естествен процес на раждане при жена с тесен таз може да бъде успешен, ако размерът му съответства на представянето и размера на бебето..

Анатомично тесен таз се диагностицира дори по време на бременност, докато параметрите на отклоненията от нормата и нивото на стеснение на тазовите кости се определят. Тесният таз се класифицира като плосък, прост или нестабилен, равномерно или напречно стеснен. По-рядко се срещат наклонени тази, деформирани, спондилолистетични, кифотични.

Първата степен на теснота е най-често срещаната (9-11 см). Разграничават се също втората (7-9 см), третата (5-7 см) и четвъртата (по-малко от 5 см) степени..

С анатомично тясна тазова рамка от първа степен, жената може да роди естествено с малка маса на плода. Еквивалентно като при втора степен. Но диагнозата трета или четвърта степен е незаменима индикация за планирано цезарово сечение..

Клинично тесен таз

Като правило, клинично тесен таз при жена може да се определи почти преди самото раждане с ултразвуково изследване или вече директно в самото състояние на раждането. Това може да разкрие несъответствие между размера на главата на бебето и родовия канал. Това може да се случи на всяка родилка..

Следователно трябва да се има предвид, че дори при анатомично правилни размери на таза, с голяма фетална маса (повече от 4 кг), може да се установи диагноза „клинично тесен таз“. По-често откриването на клинично тесен таз се случва при родилки с постнатална бременност, тъй като костите на главата на плода започват да се втвърдяват, което сериозно усложнява пътя към родовия канал.

Диагностика на тесен таз

Ако в бъдещата родилка лекарят разкри анатомично тесни размери на таза, а след това две седмици преди планираното раждане, жената е хоспитализирана.

Има много начини за диагностициране на анатомично тесния таз на жената. Между тях:

 • събиране на анамнеза, изучаване на историята на детските заболявания, които могат да доведат до нарушаване на размера на тазовата област;
 • външен преглед на формата на корема, при първото носене на плода, коремът на жена с тесен таз може да бъде остър; с последващи бременности - увиснали;
 • измерване на ръст, телесно тегло, обиколка на ръката, размер на крака на жената;
 • извършване на пелвиометрия - измервания с помощта на тазов метър;
 • ултразвук и вагинално изследване;
 • радиопелвиометрия се извършва в изключителни случаи с аномалии в структурата на костите на тялото на жената.

Най-често срещаният метод за измерване на тазовите кости на майката и плода на бебето все още е специален диагностичен инструмент - тазобедрен уред. Това е компас със сантиметрова скала и ви позволява да измервате размера на таза, дължината на детето в утробата, прогнозния размер на главата.

Влияние на тесен таз върху бременността

Ако лекарите са диагностицирали бъдещата майка с тесен таз, няма причина да се притеснявате за периода на бременността. Единственото нещо е, че с анатомично тесен таз жената по-често посещава лекар. С тази функция се препоръчва да се подготвите по-внимателно за доставка..

Въпреки това, в редки случаи при тесен таз има усложнения през последните три месеца от бременността, което се разкрива в неправилното представяне на бебето. Поради факта, че главата на плода не притиска отвора в тесния таз, майката може да изпита задух.

През този период бременната жена трябва стриктно да следва съветите на лекаря за балансирана диета и рационално хранене. Наднорменото тегло може да повлияе негативно на таза и развитието на бебето.

Бременната жена се препоръчва да прави набор от специални физически упражнения, които увеличават еластичността на мускулите на перинеума. Лекарите препоръчват класове на Кегел и сексуален живот.

Тесен таз и процес на раждане

Когато се диагностицира тесен таз, раждането ще зависи от професионализма на акушерите и поведението на самата жена. Въпреки че теоретично, когато показателите за размера на таза се отклоняват от нормата, цезарово сечение е неизбежно, статистиката показва, че жената може да роди сама. Въпреки че по време на раждането съществува риск от усложнения както за майката, така и за бебето.

Обикновено жената с тесен таз има преждевременно изтичане на околоплодна течност, наблюдава се много слаба активност на труда, така че времето на раждането се увеличава. Примка на пъпната връв на плода може да падне, по-често се получава разкъсване на маточната тъкан.

Бебето има повишен риск от хипоксия, нарушена церебрална циркулация и възможно увреждане на черепа.

Действия на лекарите по време на раждане

От лекаря при управлението на раждането на родилка с тесен таз се изисква богат опит и оптимална тактика на работа. Раждането се извършва под строг контрол на състоянието на детето и свиване на матката с помощта на кардиотокографи. Родилката се инжектира с лекарства, които подобряват кръвообращението в матката и плацентата.

Необходимо е, ако е възможно, да се поддържа целостта на околоплодната течност за дълго време. Следователно жената трябва да спазва почивка в леглото, по-добре е да лежи на страната, където се намира отклонената глава или където е обърнат гръбът на детето.

За да се предотврати слаб труд, на майката се предписват витамини, глюкоза, болкоуспокояващи и спазмолитични лекарства. Ако жената изпитва затруднения при уриниране, се използва катетър.

След оттичане на водата се прави вагинално изследване. По този начин се диагностицира примката на пъпната връв. Често по време на раждане за жени с тесен таз, лекарите прибягват до процедурата за дисекция на перинеума. След раждането на бебето, за да се избегне кървене, на майката се дават лекарства за активиране на свиването на матката..

Не забравяйте, размерът на таза по време на бременност, нормата (таблица по-горе), която е 26-29-31-21-11 сантиметра. Въпреки възможните рискове, основното за жената е да се настрои за положителен резултат и да намери опитен лекар, на когото да може да се довери напълно. И тогава нищо няма да се превърне в пречка за щастлива среща на майка и новородено бебе..

Таблицата ще помогне на всяка жена, която планира бременност и вече очаква бебе, да определи самостоятелно размера на таза.

Размери на таза в акушерството: алгоритъм за измерване, класификация, влияние върху хода на бременността и раждането

Жените по време на бременност се подлагат на много изследвания, необходими за изясняване на здравословното състояние и готовността на организма за естествено раждане. Един от важните параметри, влияещи върху процеса на раждане на бебе, е размерът на таза на жената. Несъответствието му с общоприетите норми може да се превърне в причина за вземане на решение в полза на оперативното раждане, тъй като създава определени рискове за здравето на майката и бебето..

Как да определите размера на таза по време на бременност

Изследването на размера на таза в акушерството се извършва чрез изследване, палпация и измерване на основните му параметри в четири равнини:

 • разстоянието между предните горни бодли на сдвоените илиачни кости (средно 255-260 mm);
 • разстоянието между най-отдалечените точки на илиачните гребени (285-295 mm);
 • разстояние между по-големите трохантери на бедрената кост (320 mm);
 • разстояние между горната част на срамната кост и ъгъла на сакралния ромб на Михаил (210 mm).

От голямо значение е т. Нар. Истински конюгат на таза, който се изчислява по големината на външния и диагонал (разстояние от сакралния нос до горния ръб на симфизата) конюгат. В зависимост от размера на истинския конюгат се определя степента на стесняване на таза в акушерството и гинекологията.

Съотношението на напречните параметри на таза има значение: обикновено разликата между тях е около 30 мм, ако разликата е по-малка, можем да приемем наличието на отклонения в неговата структура.

По време на първоначалния преглед акушерът трябва да обърне внимание на размера на лумбосакралния ромб. Обикновено има симетрични граници и форма на квадрат с диагонали с дължина 100-110 mm. Отклонението и асиметрията на ромба позволява да се подозира асиметрията на вътрешните структури на таза, което също може да повлияе на решението в полза на цезарово сечение..

Алгоритъмът за измерване на таза на бременна жена ви позволява да получите само прогнозен размер на вътрешните му структури. За изясняване на вътрешните обеми се използва индексът на Соловьов: измерва се размерът на китката на бременна жена: ако надвишава стандартните 12-14 см, се прави предположение за масивността на костните структури и по-малките обеми на вътрешните кухини.

Тесен таз

Ако по време на изследването има отклонение от таблицата на нормалните стойности за размера на таза по време на бременност с 2 или повече сантиметра в поне един от параметрите надолу, обичайно е да се говори за тесен таз. Има няколко вида тесен таз при жени в детеродна възраст:

 • апартамент,
 • напречно,
 • общо равномерно стеснен таз,
 • косо,
 • пост-травматичен,
 • плосък рахитичен.

Причините за анатомично тесен таз могат да бъдат:

 • вродени аномалии в развитието;
 • заболявания, причиняващи деформационни промени - полиомиелит, церебрална парализа;
 • недостатъчно и неадекватно хранене по време на растежа и развитието на скелета;
 • туберкулоза;
 • андрогенитален синдром;
 • дисбаланс на мъжките и женските полови хормони през пубертета (хипоестрогения, хиперандрогенизъм);
 • прием на хормонални лекарства;
 • наранявания на тазовите кости;
 • прекомерен стрес при спортуване.

Причината може да е ускорението - увеличен растеж на скелетните структури във вертикалната равнина с леко увеличаване на обема им.

Все по-често се излага теория за така наречената „дънкова“ причина за развитието на патологии на тазовата структура: постоянното носене на тесни, стегнати, притискащи дрехи от момичета в предпубертетна и пубертетна възраст забавя развитието на тазовите кости, но все още не са провеждани сериозни изследвания на този проблем.

Анатомично тесният таз има 4 градуса:

 • Степен 1 ​​- абсолютният тазов конюгат е 90 до 110 mm,
 • 2-ра степен - 75–89 мм,
 • 3 градуса - 65-74 мм,
 • 4 градуса - по-малко от 64 мм.

Абсолютният конюгат от повече от 110 mm е показател, който предполага нормални физиологични размери на тазовите структури при жената.

Трябва да се каже отделно за концепцията за физиологично тесен таз - в този случай, дори при нормални анатомични размери, той все още няма достатъчно обем, за да премине през родовия канал на плода, ако е много голям или главата е увеличена поради хидроцефалия.

Възможни усложнения

В зависимост от тежестта на патологията се разграничават 4 степени. Степен 1 ​​- леко стесняване на таза - в някои случаи не е пречка за естественото раждане. Ако плодът е среден или по-малък и раждането е активно, жената с леко стесняване е напълно способна да роди сама без никакви усложнения.

Най-честите усложнения при бременност и раждане с тесен таз са:

 • преждевременно или ранно отваряне на феталния пикочен мехур и разкъсване на околоплодната течност;
 • ненормално положение на плода: наклонено, напречно;
 • ненормално представяне на плода: тазова, фронтална, лицева;
 • преждевременно отлепване на плацентата;
 • слаба трудова активност;
 • дискоординиране на трудовата дейност;
 • продължителен труд.

Слабият труд, продължителният труд и продължителното присъствие на главата на плода в родовия канал са опасни както за детето, така и за майката. Продължителното компресиране на тазовите кръвоносни съдове от главата на плода може да причини нарушения на кръвообращението, некроза на тъканите и развитие на вагинални фистули. Нарушенията на естествената биомеханика на раждането водят до влошаване на контрактилитета на матката, развитие на лохиометри - забавяне в маточната кухина на следродилната секреция на раната, разкъсване на тъканите на перинеума и влагалището, тромбоемболия и емболия от околоплодната течност - една от най-честите причини за смърт при родилките.

За едно дете продължителният престой в родовия канал е изпълнен с цереброспинални нарушения на кръвообращението, хипоксия и черепно-мозъчна травма. Такива наранявания са сред най-вероятните причини за развитието на церебрална парализа..

Диагностика на тесен таз

При диагностицирането се обръща голямо внимание на анамнезата на бъдещата майка. Наличието на патология предполага следните признаци:

 • нараняване на тазовите кости;
 • заболявания на опорно-двигателния апарат;
 • ендокринни заболявания, открити през пубертета;
 • растеж по-малък от 160 cm;
 • скъсяване на пръстите: палецът е по-малък от 6 см, средният е по-малък от 8 см;
 • малък размер на крака: 36 и по-малко;
 • куцота и други нарушения на походката;
 • хипертрихоза;
 • менструални нарушения;
 • заострен корем;
 • увиснал корем при многократни бременности.

За изясняване на диагнозата, в допълнение към гинекологичен преглед и външни измервания на таза, се използват инструментални диагностични методи:

 • ултразвукова процедура,
 • рентгенопелвиометрия за определяне на костни деформации, наличие на остеофити, костни тумори.

Като се вземат предвид всички параметри, се определя пропорционалността на главата на плода и вътрешните размери на таза, въз основа на които се взема решение за начина на раждане.

Управление на труда

Гестационният период за тесен таз е 39 седмици. Две седмици преди очакваното раждане жената е хоспитализирана в родилното отделение. При тесен таз от 2-4 градуса естественото раждане представлява значителна заплаха за живота на майката и плода, поради което се взема решение за оперативно раждане чрез цезарово сечение.

Цезарово сечение е показано за тесен таз от 1 степен, ако в историята има такива усложнения:

 • хронична фетална хипоксия,
 • гестоза,
 • големи плодове,
 • следсрочна бременност,
 • белег на матката.

В други случаи жените с 1 степен на стесняване на таза получават възможност да раждат сами.

Хирургичното раждане се извършва в случай на физиологично тесен таз, когато при нормални параметри на тазовите структури размерът на главата на плода не позволява на бебето да премине през родовия канал по естествен начин.

Предотвратяване

Предотвратяването на образуването на анатомично тесен таз трябва да започне в ранна детска възраст и да включва:

 • рационално и питателно хранене, което предполага присъствието в ежедневната диета на храни, богати на протеини, съдържащи всички хранителни вещества, минерали и витамини, необходими за здравословен растеж и развитие;
 • редовно осъществима физическа активност, ходене на чист въздух, втвърдяване;
 • спазване на тренировъчния режим и почивка между тях, избягване на прекомерни натоварвания върху опорно-двигателния апарат;
 • корекция на вродени и придобити деформации на гръбначния стълб;
 • носенето на удобни ортопедично правилни обувки на ниски токчета;
 • своевременно откриване и лечение на ендокринни, автоимунни, инфекциозни заболявания;
 • избягване на наранявания на таза;
 • коригираща хормонална терапия при разкрит дисбаланс на половите хормони през пубертета.

Тесният таз е често срещана патология в развитието на опорно-двигателния апарат, което обаче не е противопоказание за бременност. Спазването на предписанията на лекаря и внимателното внимание към тяхното здраве позволява на бъдещата майка да сведе до минимум рисковете от усложнения, свързани с анатомичните особености на структурата на тазовите кости, а планираното цезарово сечение ще се превърне в възможност за раждането на здраво бебе.

Размери на таза по време на бременност: норма, таблица

Всички бременни жени при редовни посещения при гинеколога са изправени пред стандартната процедура за измерване на размера на таза. И мнозина са объркани: защо е необходим този показател и наистина ли е толкова важно да го измервате през цялата бременност? Всъщност, анализирайки размера на таза, гинекологът може по някакъв начин да предскаже как ще протече раждането, дали ще бъде преждевременно и дали може да има усложнения при естественото раждане..

Какви размери на таза по време на бременност се считат за норма, как изглежда алгоритъмът за тяхното измерване при бременна жена и какви усложнения могат да възникнат при родилка с тесен таз, ще разгледаме с вас допълнително.

Нормални размери на женския таз

Основната цел на редовното измерване на размера на таза е да се определи дали бременна жена може да роди бебе с определен размер без никакви усложнения и негативни последици и за двамата. И така, тази част от скелета се състои от 2 тазови (безименни) кости, сакрума и опашната кост, свързани чрез връзки и хрущяли. Всяка от тазовите кости от своя страна е връзка на още три: срамната, исхиалната и илиачната.
В гинекологията се разграничават понятията "малък таз" (MT) и "голям таз" (BT). Границите на ВТ са: отстрани - крилата на илиума, отзад - крайният лумбален прешлен, отпред той няма костни граници. Пряката граница между MT и BT е равнината на влизане в MT. Задната стена на МТ са сакрума и опашната кост, страничните стени са седалищните кости, предната стена са срамните кости, свързани от срамната симфиза.

От гинекологична гледна точка именно МТ е по-ценен интерес, който е костната основа на родовия канал, тоест през него детето преминава при раждането. MT при жените, за разлика от мъжете, има по-обширна кухина и по форма най-вече прилича на цилиндър, извит отпред. Тъй като обаче няма прости начини за измерването му, гинекологът измерва бременната BT по време на следващото назначение и въз основа на получените измервания вече прави заключения относно размера и възможните патологии на МТ. Например, при прекомерно стесняване на таза, неговата асиметрия или други различни деформации, естественото раждане става просто невъзможно и раждането на бебе става чрез цезарово сечение. Каним ви да помислите кои размери на женския таз са норма и кои не..

Нормални тазови параметри в сантиметри

Когато измерва размера на таза, гинекологът взема предвид следните параметри:

 • Distantia spinarum (разстояние между предните ъгли (шипове) на илиачните кости);
 • Distancia cristarum (разстоянието между най-отдалечените точки на хребетите (изпъкнали части) на илиума);
 • Distancia trochanterica (разстояние между изпъкналостите на бедрените кости);
 • Conjugata externa (разстоянието между точка, разположена в средата на горния външен ръб на симфизата и ъгъла на надсакралната ямка (т.нар. Michaelis rhombus);
 • Conjugata diagonalis (разстояние от симфизата до долния ръб на носа);
 • размера на ромба на Michaelis (асиметрия или необичаен размер на ромба на Michaelis може да показва патологии в структурата на тазовите кости).


За удобство предлагаме да въведете горните параметри в таблицата, посочвайки граничните размери, които се считат за норма:

ПараметриГраниците на нормата
Distantia spinarum25 - 26 см
Distancia cristarum28 - 29 см
Distancia trochanterica30 - 31 см
Conjugata externa20 - 21 см
Conjugata diagonalis12,5 - 13 см
Майкъл ромб10 - 12 см (диагонал)

Как е декодирането на получените стойности


Благодарение на получените данни за външните размери на таза се правят изводи за истинските му вътрешни размери, правилността на структурата и т.н. себе си с 2-3 см, което показва правилната структура.

Също така е важно да се гарантира, че тазовите кости са симетрични. За целта лекарят измерва разстоянието между задната превъзходна и предната превъзходна кост от двете страни. Асиметрията може да се обсъжда, ако получените стойности се различават една от друга с 1 cm или повече..
Също толкова важен показател е формата и симетрията на ромба на Michaelis, който представлява малка депресия в сакралната област. В идеалния случай ромбът на Michaelis е обърнат равностранен квадрат с диагонал 11 cm (допустимо е отклонение от един сантиметър в една или друга посока). Ако ромбът има по-издължена форма и изразени 2 остри и 2 тъпи ъгли, това показва стеснението на тазовия апарат. Ако ромбът на Michaelis има асиметрична и неправилна форма, това може да показва аномалии в структурата на таза.

Много важен показател, който характеризира директния размер на входа на МТ, е истинският конюгат (Conjugata vera), чийто нормален размер се счита за 11 см. Този показател се определя по няколко начина:

 1. С външен конюгат (Conjugata exterrna). И така, 9 cm се изважда от размера на външния конюгат (20 - 9 = 11 cm) и се получава резултатът, от който се нуждаем.
 2. Използване на диагонален конюгат (Conjugata diagonalis). Размерът на диагоналния конюгат се измерва по време на вагинално изследване (обикновено е 12,5-13 cm). Също така, за това се определя т. Нар. Индекс на Соловьов: измерва се обиколката на китката на жената и, ако е по-малка от 16 см, трябва да се извадят 1,5 см от диагоналния конюгат, ако са повече от 2 см..

Важно е да се знае, че колкото по-малки са стойностите на индекса на Соловьов (размера на китката), толкова по-тънки са костите на жената и има повече място в кухината на МТ за преминаване на детето..

Измерване на размера на женския таз


Измерването на тазовия апарат се извършва с помощта на:

 • Тазометър, инструмент, смътно наподобяващ компас със специална скала за измерване. И така, гинекологът прилага краищата на тазовия метър към тези точки, разстоянието между които трябва да измери и фиксира резултата.
 • Измервателна лента, която например се използва за определяне на обиколката на китката или диагонала на диаманта Michaelis.
 • Палпация. Някои параметри на таза, например диагоналния конюгат, лекарят може да измери само по време на вагинален преглед с помощта на дланта и пръстите си и след това да измери фиксираната стойност с измервателна лента или линийка.

Също така, информация за размера на MT може да бъде получена в хода на допълнителни изследвания, като например:

 • рентгенопелвиометрия (извършва се само в края на третия триместър на бременността и дава възможност за изследване на формата и размера на тазовите кости);
 • Ултразвук (дава възможност за сравняване на размера на главата на плода с размера на тазовите кости).

Тесен таз

Тесен таз (UT) може да се обсъжда, ако поне един от горните параметри е 1,5 - 2 cm под нормата. Но това не винаги е патология и понякога се обяснява с анатомични особености. Така че, дори ако параметрите са по-малко от нормалното, но пропорционални и симетрични, тогава с малкия размер на детето е напълно възможно естествено раждане.
Сред патологичните причини за развитието на UT включват:

 • рахит;
 • полиомиелит;
 • наранявания и фрактури на тазовите кости;
 • вродени патологии;
 • тазови тумори;
 • различни деформации на гръбначния стълб;
 • дислокация на тазобедрените стави в миналото;
 • свръхрастеж през пубертета с недостатъчно андрогени и др..

Има такива видове UT в гинекологията:

 • апартамент;
 • кръстосано стеснен;
 • плосък рахитик;
 • обща униформа стеснена;
 • косо стеснен;
 • пост-травматичен.

Жените с UT подлежат на специален контрол от гинеколог и като правило няколко седмици преди очакваната дата на раждане отиват в болница за по-задълбочена диагноза и вземане на решение относно процеса на раждане..

Последиците от тесен таз

По време на раждането UT може да провокира следните усложнения:

 • за плода: увреждане на костите на черепа, —хипоксия—, мозъчно-съдов инцидент, фрактура на ключицата, смърт;
 • за майката: разкъсване на матката, кървене, разкъсване на тазовите връзки, слаб труд.

Как сами да измервате размера на таза у дома

За съжаление е невъзможно да определите UT сами вкъщи нито на око, нито с помощта на измервателна лента. Тази диагностична процедура се извършва изключително от специалист и няма нищо общо с измерването на обиколката на бедрата, коремната обиколка и т.н..

Видео за измерване на външните размери на таза

Това видео ясно показва как се измерва таза при бременна жена по време на преглед от гинеколог.

От всичко казано по-горе можем да заключим, че измерването на размера на тазовия апарат е изключително важна диагностична процедура, която помага да се изключат възможни усложнения в процеса на естествено раждане. Ето защо е необходимо да се настоява за прилагането му по време на посещение при гинеколог.

Може да намерите други наши статии за полезни за себе си, например за това как да дишате правилно по време на раждането или раждането или как се държи едно дете преди раждането..

Относно тесен таз, ако някой се интересува

+Какво означава тесен таз?
Анатомично тесен таз е таз, при който поне един от основните размери е по-малък с 1,5-2 см. При раждането усложнението ще бъде, че голямата глава не може да премине през тесния тазов пръстен. Но това може да се случи и с нормален таз. Ако бебето има малка глава, раждането с тесен таз е възможно по естествен път. В такива случаи анатомичният тесен таз ще бъде функционално достатъчен, за да позволи главата да премине. Следователно има понятия за тесен таз - функционален или клиничен. При клинично тесен таз се прави цезарово сечение. Тази диагноза се поставя по време на раждането. Среща се при 1-2% от всички раждания.

Какви размери на таза съответстват на нормата?
В акушерството размерът и структурата на таза са много решаващи за хода и резултата от раждането. Наличието на нормален размер на таза е основното условие за протичане на раждането. При регистрация и при постъпване в родилния дом бременна жена трябва да направи измервания на таза. Това ще позволи да се предскаже хода на раждането и възможните усложнения..

Измерването на тазовите кости се извършва с помощта на тазов метър.

Размери на таза:
1) Измерете разстоянието между горните илиачни кости (под пъпа, горния ъгъл на изпъкналите кости). Обикновено трябва да е 25-26 cm.
2) Измерете разстоянието между отдалечените точки на илиачните гребени (долния ъгъл на изпъкналите кости под пъпа). Обикновено трябва да е 28-29 см.
3) Измерете разстоянието между по-големите трохантери на бедрената кост (най-широката част на костите). Обикновено трябва да е 30-31 см.
4) Измерете разстоянието между над-полумесечната ямка (горния ъгъл на ромба на Michaelis) и горния ръб на срамната симфиза. Обикновено трябва да е 20-21 cm.

 • 5 Подготовка за раждане
 • * Общностни правила
 • Изключено
 • Документи, обезщетения и плащания
 • 3 Срок на бременността
 • 4 Тегло, наддаване на тегло
 • 6. Форма и размер на корема
 • Начин на живот - бременност
 • 6. Информация за бременни жени
 • 6 Понижено до бебето
 • Разни

Тесен таз по време на бременност: когато се постави такава диагноза

Аномалии в размера на костния таз е една от честите причини за усложнения по време на раждането. Ускорението и голямото тегло на новородените допринасят за факта, че тесният таз по време на бременност е широко разпространен проблем при много жени. Това явление може да бъде два вида:
- анатомичен тесен таз, когато един от размерите е с 1,5-2 см по-малък от нормата;
- клинично несъответствие - размерът на таза е нормален, но раждането е невъзможно поради несъответствието между размера на главата на бебето и параметрите на таза на майката.
В зависимост от показателите и измерванията има 4 градуса на тесен таз:
Първата степен на стесняване включва самостоятелно раждане, цезарово сечение се прави, когато бебето е в седалищно предлежание. Също така, цезарово сечение е показано при наличие на белег на матката, голямо тегло на плода и ако периодът на бременност е повече от 40 седмици.
При втората степен цезаровото сечение се прави по-често поради високата вероятност от усложнения при детето и майката. Спонтанно раждане е възможно при преждевременно раждане.
Третият и четвъртият етап са абсолютно тесен таз, при който спонтанното раждане е невъзможно. В тези случаи на жената се показва планирано цезарово сечение..
Някои характеристики позволяват една или друга степен на свиване на таза. Нисък растеж на бременна жена, къси пръсти на ръцете и краката, менструални нарушения, твърде голям растеж заедно с гръбначна деформация и нарушение на походката. Но всичко това са косвени признаци.
Трудно е да се определи размерът на таза отвън; необходимо е ултразвуково сканиране. Често лекарят въз основа на външни данни прави предположение за вероятността от развитие на тесен таз и след това предписва допълнителен преглед, за да установи дали жената наистина не може да роди сама поради тесен таз.

Тесен таз: Повечето жени имат широк таз, за ​​да раждат бебе с нормален размер, но...

В редки случаи има отклонения... Нека поговорим за тях!

 • Вродено намаляване на размера на таза, така че нормалният размер на главата на бебето може да не премине през отвора му. Това отклонение се нарича "анатомично тесен таз" и се среща при около 1% от жените.
 • Нарушаване на формата на таза в резултат на фрактура, например след инцидент или след заболяване (туберкулоза, рахит в детска възраст). Това е много рядко, тъй като повечето фрактури не засягат целостта на тазовия пръстен, а само крилата на илиума. Тежък рахит и туберкулоза на костите на практика не се срещат в наше време.
 • Вътрешни плътни образувания в малкия таз (екзостози), които пречат на движението на плода по време на раждането. Това могат да бъдат различни израстъци и тумори, най-често доброкачествени. Често те се откриват само по време на бременност..
 • Клинично тесен таз. За това се говори, ако тазът на майката, нормален по размер, по някаква причина не може да пропусне главата на бебето. Това може да бъде в случай на проблеми с развитието на плода, например хидроцефалия (рязко увеличена глава поради течност в черепа), или ако главата не е правилно разположена на изхода от таза.

Анатомичното стесняване на таза е разделено на четири градуса, от най-лекия (I) до най-тежкия (IV). С първите две е възможно да се роди самостоятелно, а III и IV степен, за щастие, в наше време практически не се срещат.

Доста е трудно да се установи истинският размер на таза. Факт е, че за успешното раждане на дете не са важни външните показатели, а вътрешното тазово пространство, което зависи от дебелината на костите. Понякога в таза има допълнителни костни изпъкналости, които пречат на раждането, не се виждат отвън.

Външно измерване на таза се извършва при първата консултация с всички бременни жени. Лекарят измерва външните му размери със специален апарат (пелиметър), най-важният от които е външният конюгат. Това е разстоянието между горния ръб на сакрума (отзад) и срамната кост.

Външният конюгат отразява приблизително диаметъра на изхода от малкия таз и трябва да бъде най-малко 18 cm, в противен случай тазът се счита за стеснен.

За грубо отчитане на дебелината на костите се използва индексът на Соловьов: измерете дебелината на китката и ако тя е повече от 14 см, тогава 1-2 см се изваждат от всички размери на таза, тъй като се смята, че ако костта е широка в китката, тогава тя е широка в таза.

Допълнителни костни издатини и образувания в много случаи могат да бъдат открити по време на вътрешен акушерски преглед.

Ултразвукът може по-точно да измери вътрешните разстояния между тазовите кости, но също така не дава 100% резултати. Най-надеждното изследване е ЯМР, то показва всичко до най-малкия детайл и не е противопоказано по време на бременност. По-малко - доста скъпо и не се предлага във всички клиники.
В екстремни случаи, при липса на ЯМР, трябва да прибегнете до рентгенови лъчи, но само на по-късна дата.

Влияние на тесен таз върху бременността

Повечето усложнения на бременността, като заплахата от прекъсване и късна токсикоза, не са свързани с тесен таз. Силното несъответствие на таза обаче може да засегне плода към края на бременността..

Често бебето заема грешна позиция в матката: тазова или коса. Главата му не се побира в малкия таз, поради което дъното на матката (горната част) е разположено по-високо от обикновено, причинявайки задух и киселини в майката.

До началото на раждането детето не може да слезе правилно до входа на малкия таз, главата е под ъгъл, което може да доведе до някои проблеми по време на раждането. В същото време водата може да напусне преди време (преждевременно изливане на вода).

Спонтанно раждане с тесен таз е възможно, но само с лека степен на стесняване и при липса на усложняващи се обстоятелства, като голям плод, седалищно предлежание, смърт на детето при предишни раждания.

Ако има усложнения, по решение на лекаря, бъдещата майка се поставя в патология 2 седмици преди раждането и се подготвя за цезарово сечение.

Клинично тесен таз

Това е доста рядко състояние, когато тазът на майка, с нормални размери, не може да пропусне бебето по някаква причина. Най-честите причини:

 • Голям плод (над 5 кг тегло) - често следствие от диабет по време на бременност;
 • Хидроцефалия на плода - увеличаване на размера на главата поради генетични аномалии;
 • Неправилно поставяне на главата на плода в малкия таз - може да възникне поради неравномерно свиване на матката по време на раждане (дискоординиран труд).

Диагнозата на клинично тесен таз се поставя само по време на раждане, когато лекарят вижда, че бебето се движи към изхода по-бавно от нормалното или изобщо не. В този случай само навременното цезарово сечение може да помогне..

За да се предотврати клинично тесен таз, е необходимо по време на бременност да се подлагат на всички рутинни прегледи, включително ултразвук, да се лекуват внимателно усложнения, особено захарен диабет и като цяло всяко увеличение на захарта.

Трябва да се помни, че ултразвукът не винаги дава точна информация за теглото на плода и може да се окаже по-голям.

Ходенето, техниките за релаксация и редовната, индивидуално пригодена гимнастика помагат за облекчаване на стреса, оксигениране на кръвта и избягване на много усложнения на бременността, включително клинично тесен таз.

Нашият речник

Малък таз - долният етаж на таза, ограничен от сакрума и срамната кост.

Илиумът е голямата тазова кост, която се усеща пред корема над бедрото.

Кръстната кост е най-ниската част на гръбначния стълб, която преминава в опашната кост. Представлява пет наростени прешлени. Отстрани, от двете страни на сакрума, е прикрепен илиумът на таза.

Срамната (срамната) кост е тънка кост в самото дъно на корема. Ограничава таза отпред.

Външен конюгат е разстоянието между горния ръб на сакрума (на кръстовището с гръбначния стълб) и срамната кост. Индиректно отразява размера на вътрешния конюгат - основният ограничител за главата на бебето. Норма за външен конюгат = 18 cm и повече, за вътрешен = повече от 11 cm.

Тазометър - устройство като голям компас за измерване на външните размери на таза при бременни жени.

Индексът на Соловьов е условен показател за изчисляване на размера на таза. Обиколката на китката в сантиметри. Норма - по-малко от 14 cm.

Екзостози - твърди израстъци върху костите вътре в таза.

ЯМР - ядрено-магнитен резонанс. Най-модерният тип изследвания, където можете да видите структурата на вътрешните органи и костите с голяма точност. Не използва рентгенови лъчи, само магнитни. Устройството е голяма тръба, в която трябва да легнете няколко минути.

Преждевременно разкъсване на околоплодната течност - оттичане на вода още преди началото на раждането.

Дискоординиран труд - неправилни контракции на матката, които причиняват болка, но не причиняват отваряне на шийката на матката.

Хидроцефалията е фетална малформация, при която има много голяма глава.

Тесен таз по време на бременност: какво е това и каква е заплахата по време на раждането

Все по-често по време на гинекологични прегледи по време на бременност лекарите казват, че размерите на женския таз и плода не си съответстват. Това пречи на нормалното протичане на раждането..

Често тази ситуация е толкова опасна, че на родилката се предлага цезарово сечение, за да се избегнат нежелани последици..

Какво представлява тесният таз по време на бременност и как може да навреди на бебето?

Същността на концепцията

Тазовите кости са стегнат пръстен, през който главата на бебето ще трябва да премине по време на раждането му. Проблемът е, че тази костна формация е практически неразтежима. Може би само леко несъответствие (само половин сантиметър) поради факта, че симфизата (хрущялът) леко омеква преди раждането.

По принцип тазът е неподвижен. И ако обиколката на черепа на детето е по-голяма от този костен пръстен, гинеколозите са принудени да диагностицират тази анатомична характеристика на женския скелет и да препоръчат цезарово сечение. Каква може да е причината за такава необичайна патология?

Според статистиката. Напоследък честотата на диагностициране на тесен таз е спаднала в сравнение с предходните години. Това е само 7%.

Причини

Повечето жени, които имат тесен таз по време на бременност, вярват, че това е индивидуална особеност на структурата на скелета им, с който са родени. Всъщност в 90% от случаите този проблем се оказва придобит.

Основните причини за тесен таз включват:

 • здравословни проблеми в детска възраст: претърпял рахит, лошо хранене, прекомерни натоварвания провокират отклонения във физическото развитие;
 • наранявания в областта на таза: фрактурите на костите водят до тяхната сериозна деформация и намаляване на размера;
  тумори в тази област: остеомите намаляват разликата между костите;
 • хормонални нарушения, водещи до хиперандрогения, която се характеризира с широки рамене и мъжки тесен таз;
 • ускорение на момичетата през юношеството, което води до напречно стеснен таз;
 • костни инфекции: туберкулоза, остеомиелит, които разрушават костната тъкан и водят до тазови деформации;
  ортопедични заболявания (като сколиоза).

Същото явление се казва и ако плодът е твърде голям и рискува да не попадне в тазовия пръстен, дори ако е с нормални размери..

Параметрите, чийто таз се счита за тесен за раждане, отдавна са разработени в гинекологията, така че лекарят ще отговори на този въпрос след подходящи измервания и изследвания. В зависимост от вида на тази патология ще се вземе решение как ще се роди бебето - чрез цезарово сечение или естествено.

Каква е тайната? Ако по-рано тесният таз е бил предимно анатомична характеристика на женския скелет, днес родилките трябва да се сблъскат с този проблем поради факта, че по-често се раждат големи деца..

Класификация

Според класификацията има два вида патология - анатомично или клинично тесен таз по време на раждане, които се различават по отношение на показателите на нормата.

Анатомични

Гинеколозите диагностицират анатомично тесен таз, когато има стесняване на костите, което е отклонение от средната норма. Не винаги служи като индикация за цезарово сечение, тъй като плодът може да откаже да бъде малък и свободно да премине през родовия канал без нараняване. Този тип патология има своя, специална класификация..

По тип стесняване:

 • Равномерно заострени.
 • Апартамент.
 • Кръстосано стеснен.

По степен на стесняване (класификация на Лицман):

Ако една жена има 1 градус тесен таз по време на бременност, тя има право да ражда сама. Млада майка и екип от лекари обаче трябва да бъдат подготвени за различни усложнения на раждането. В такива случаи хирургът и анестезиологът обикновено се предупреждават от съображения за безопасност. Тяхната намеса може да се наложи по всяко време..

Ситуацията е малко по-сложна, когато жената по време на бременност е диагностицирана с тесен таз от 2-ра степен: естественото раждане е разрешено, но при определени условия. Най-често е позволено да се ражда самостоятелно, ако бременността е преждевременна и плодът не е твърде голям.

Естественото раждане е невъзможно. Ако се диагностицира тесен таз степен 3, това е медицинско показание за цезарово сечение. Жената е хоспитализирана предварително (2 седмици преди заветната дата), като й определя почивка в леглото и абсолютна почивка.

Ако по време на бременност се окаже, че бъдещата майка има 4-градусов тесен таз, детето й може да се роди само чрез цезарово сечение.

Клинична

Ако размерът на родилката е нормален, но в навечерието на раждането се оказва, че плодът е твърде голям и той не може да премине през тазовия пръстен без нараняване, те говорят за клинично тесен таз. Въпреки това, при следващи бременности, ако бебето е по-малко, тази диагноза няма да бъде поставена. Така че, ако няма други индикации за цезарово сечение, раждането ще стане по естествен път..

Клинично тесен таз се диагностицира само през последните месеци на бременността или дори непосредствено преди раждането и класификацията му в акушерството не е разработена. Най-честите причини за клинично тесен таз са:

 • неправилно вкарване на главата;
 • голям размер на плодовете;
 • хидроцефалия;
 • различни малформации на детето;
 • неправилно представяне.

Всички тези явления могат да бъдат изяснени непосредствено преди самото раждане или вече в техния процес. Решението трябва да се вземе много бързо и диагнозата на клинично тесен таз се основава на специфични акушерски признаци и симптоми. В този случай се извършва спешно цезарово сечение..

Независимо от вида си, тесният таз в акушерството се разглежда като сериозно усложнение, което може да доведе до опасни последици, ако подходът е неправилен..

Опитен, професионален лекар, при първото подозрение за тази характеристика на женския скелет, предприема подходящи мерки и следи размера на тазовите кости през цялата бременност, за да не възникне непредвидена ситуация по време на раждането на бебето. Как се диагностицира тази патология??

За справка. Хидроцефалията е опасно и често срещано заболяване, воднянка на мозъка при бебе, което се характеризира с огромния размер на главата си. По никакъв начин няма да премине през тазовия пръстен.

Диагностика

Много бизнес и най-активни майки се опитват сами да разберат как да определят дали тазът е тесен за раждане и дали могат да раждат сами при определени размери. Всъщност това не може да се направи нито у дома, нито „на око“. Диагностиката е възможна само в болница, тя се извършва изключително от професионален лекар с помощта на специфичен акушерски инструмент, който се нарича тазов метър. С негова помощ се определят следните размери:

 • междукостното разстояние се измерва между предните илиачни (свързващи таза и гръбначния стълб) бодли (процеси), обикновено трябва да бъде повече от 25 cm;
 • пропастта между най-отдалечените точки на илиума, обикновено над 28 cm;
 • разстоянието между трохантерите (големи) на бедрените кости, желаната скорост е повече от 30 см;
 • истинският конюгат се измерва по време на вагинално изследване, това е разстоянието между срамната става и най-високата точка (носа) на сакрума; нормата е, когато акушер-гинекологът не може да достигне тази точка;
 • външен конюгат - пролуката между надсакралната ямка, която се намира в лумбосакралната област и горния ъгъл на срамната симфиза, определена норма - повече от 20 см;
 • ромбът на Michaelis над опашната кост, в областта на сакрума, чиито граници обикновено са добре видими, всички страни са симетрични: напречните са 10 cm, вертикалните са 11 cm;
 • индексът на Соловьов ви позволява да оцените дебелината на костите, което също може да попречи на нормалното раждане - това е обиколката на китката, граничната норма е не повече от 14 cm.
  За да се изяснят параметрите, рентгенографията се извършва рядко, но може да навреди на плода.

Ултразвуково проучване също ви позволява да оцените размера на тесен таз по време на бременност. В клинични случаи, когато тези данни не могат да бъдат получени предварително, акушер-гинеколозите се ръководят от специални признаци и симптоми.

През страниците на историята. S. A. Michaelis - немски гинеколог от 19 век, чието име е известният сакрален ромб, който определя дали една жена може да роди сама или не.

Признаци на клинично тесен таз

Непосредствено преди раждането, ако родилката показва признаци на клинично тесен таз, се препоръчва цезарово сечение. Тези симптоми включват следните патологии и усложнения:

 • главата на бебето не се притиска към тазовите кости при влизане;
 • биомеханизмът на раждането е нарушен;
 • околоплодната течност не се излива навреме;
 • нарушено е свиването на матката: отслабване на нейната активност, дискоординация, преждевременна поява на опити;
 • шийката на матката вече се е отворила напълно и феталното авансиране все още не е започнало;
 • главата е твърде дълго в тазовата равнина;
 • продължителен ход на труда;
 • деформация на главата, раждащ тумор, хематоми, фетална хипоксия;
 • проблеми с пикочния мехур: налягане, задържане на урина, примеси на кръв в урината;
 • заплашено руптура на матката.

Ако жената има клинично тесен таз и голям плод поне за един от тези признаци, екип от лекари в 98% от случаите извършва спешно цезарово сечение, за да се избегне смърт или нараняване на плода по време на движението му по родовия канал. Това е единственият правилен изход от тази ситуация, абсолютно обоснован и препоръчан от медицинска гледна точка.

Разбира се, такова раждане с тесен таз е много по-трудно, отколкото с анатомично, тъй като можете да се подготвите за последното предварително.

На бележка. Вътрематочна хипоксия - кислородно гладуване на детето, което може да бъде фатално, ако плодът не бъде отстранен навреме.

Признаци на анатомично тесен таз

Основният симптом на анатомично тесен таз е несъответствието между неговите размери и стандартите, посочени по-горе. Но има такива нетърпеливи млади майки, които не могат да чакат измервания в лабораторията и искат да знаят предварително дали са предразположени към такава диагноза. Има такива признаци и те обикновено включват:

 • къси ръце (дължината на ръцете е не повече от 16 см);
 • къси пръсти: палец с дължина - не повече от 6 см, среден - не повече от 8;
 • малък размер на крака: по-малко от 36;
 • малък растеж: не повече от 150 см;
 • изкривяване на гръбначния стълб, крайниците, куцота, ортопедични заболявания;
 • увреждане на таза;
 • усложнения при предишно раждане;
 • нередовен менструален цикъл;
 • андрогенна (мъжка) физика.

Не мислете обаче, че ако една от изброените функции се отнася за вас, това означава, че имате анатомично тесен таз..

Това са показателни признаци, които се отбелязват при 98% от жените, които са били диагностицирани по време на бременност. Просто тези факти трябва да се имат предвид, за да се подготвите предварително за всички възможни последици..

И не е нужно да се страхувате от тях: анатомично тесният таз има огромно предимство пред клиничния: позволява ви да се подготвите за раждане предварително.

Понякога се случва. Често малките жени се оказват много по-издръжливи от тези, които имат по-впечатляващи размери по отношение на раждането. Те раждат дори големи бебета сами..

Ходът на труда

Повечето жени, на които им се е наложило да се справят с проблема с тесния таз, се интересуват дали е възможно да раждат сами с тази диагноза.

В клиничния случай не, цезарово сечение не може да бъде избегнато, в противен случай рискът от смърт или нараняване на плода е твърде голям. При анатомичните всичко ще зависи от степента на патологията. Първият например позволява бебето да се роди само, без операция. Но раждането с тесен таз от 2-ра степен (и по-висока) в повечето случаи завършва със секцио.

Тук е много важно да се подчинявате на лекаря във всичко: само той може да препоръча как да родите във вашия случай, като се вземат предвид всички индивидуални параметри и размери на таза. Ако има дори и най-малката заплаха, че бебето ще страда от преминаване през тазовия пръстен, по-добре е да не настоявате за естествено раждане. Цезарово сечение е единственият правилен изход в такава опасна ситуация.

Ако по време на бременност на жената е поставена диагноза „тесен таз“, лекарите ще трябва да решат дали тя може да роди сама, или ще трябва да направи цезарово сечение.

За това се провеждат голям брой изследвания, правят се всякакви костни измервания, за да се изключи възможността за нараняване на майката или детето по време на раждането..

Успешното раждане на бебе до голяма степен ще зависи от професионализма на лекарите и правилното решение, взето навреме.