Тази статия е съавтор на д-р Кари Нориега. Д-р Нориега е сертифициран от борда акушер-гинеколог и медицински писател, базиран в Колорадо. Специализира в областта на здравето на жените, ревматологията, пулмологията, инфекциозните болести и гастроентерологията. Завършва Медицинското училище в Университета Крейтън, завършва резиденция в Университета на Мисури в Канзас Сити през 2005 г..

Брой източници, използвани в тази статия: 11. Ще намерите списък с тях в долната част на страницата.

Един от решаващите фактори за жените, които планират бременност, е техният менструален цикъл. Времето да правите секс с партньора си в определени дни от менструалния цикъл по време на овулацията може значително да увеличи шансовете ви да забременеете. Преди да изчислите най-благоприятните дни за зачеване, трябва да знаете по-добре характеристиките на вашия цикъл и да научите как правилно да го проследявате..

Благоприятни дни за зачеване на дете след менструация

Много млади жени, планиращи бременност, са изненадани да разберат, че има само няколко благоприятни дни в менструалния цикъл за зачеване на бебе след менструация. Как да изчислим времето на овулация, за да забременея? Вероятността за оплождане зависи ли от външни фактори??

Зачеване на бебе след менструация

Женското тяло е проектирано по такъв начин, че настъпването на бременност непосредствено след началото на менструацията е почти невъзможно..

Менструалният цикъл е разделен на 2 фази, всяка от които се характеризира с определени процеси:

 • Фоликуларен. По това време настъпва развитието на фоликула, от който впоследствие ще излезе женската репродуктивна клетка. Последният етап от тази фаза е овулацията, когато вероятността за зачеване на бебе е максимална..
 • Лутеал. На мястото на яйцеклетката, която е напуснала яйчника, се появява жълто тяло. Хормоналният баланс се променя и тялото се подготвя да поддържа бременност, ако настъпи. Когато зачеването не е настъпило, функционалният слой на ендометриума се отхвърля, след което се появява менструално кървене, започва нов цикъл.

По този начин бременността е възможна само при овулация, когато яйцеклетката е готова за оплождане. Важно е да се проследят редовните промени в цикъла, за да се определят най-благоприятните дни..

Как да изчислим дни за зачеване на бебе след менструация?

Лекарите идентифицират така наречения прозорец за плодовитост - няколко дни в средата на цикъла, когато вероятността за зачеване е максимална. Ако жената има редовен цикъл, който продължава точно 28 дни, овулацията трябва да настъпи 14 дни преди деня на следващия период. При повечето потенциални майки освобождаването на яйцеклетка от яйчника настъпва между 11 и 21 ден от цикъла. Въпреки това, поради индивидуалните характеристики на женското тяло, овулацията може да настъпи по-рано или по-късно от посочения период..

Прозорецът за плодовитост се отваря няколко дни преди овулацията. Това се дължи на факта, че мъжките зародишни клетки могат да останат в маточната кухина до 5 дни и да оплодят яйцеклетка по всяко време. По този начин, ако незащитеният секс е бил на 9-ия ден след началото на менструацията и през останалото време двойката е била защитена, бременността все още е възможна..

Жена, която планира дете, трябва редовно да поддържа календар на овулацията и да проследява настъпилите промени. През периода, благоприятен за зачеване, се появяват някои признаци: умерени спазми в долната част на корема, отделяне, наподобяващо яйчен белтък, рязко повишаване на базалната температура, повишено сексуално желание.

 • фоликулометрия (ултразвуково наблюдение);
 • експресни тестове чрез аптечни тестове.

Какво определя благоприятните дни за зачеване на дете след менструация?

Възрастта е основният фактор, който влияе върху способността на жената да зачене. Лекарите смятат 23-31 години за най-доброто време за планиране на бременност. След това всяка година вероятността за забременяване намалява средно с 3%. По време на менопаузата няма овулаторни цикли, така че бременността не е възможна.

За да забременее в нов менструален цикъл, двойка, планираща дете, трябва да прави незащитен секс няколко дни преди освобождаването на яйцеклетката от яйчника и в деня на овулацията. Да бъдеш интимен в наши дни увеличава шанса да забременееш с повече от 30%.

Следните правила ще помогнат за увеличаване на шансовете за дългоочаквана бременност:

 • Провеждане на аптечен тест за овулация. Не винаги е възможно да се предскаже настъпването на „X-day“, като се използват изчисления в календара. Домашен тест ще ви помогне да определите подхода на овулацията с висока точност. Тестването трябва да се извършва в продължение на 4-5 цикъла в рамките на 5 дни в средата на цикъла. Ако през това време не е настъпила овулация, трябва да се консултирате с лекар..
 • Отказ на бъдещите родители да пушат. Цигарите имат изключително негативен ефект върху репродуктивните функции както на мъжете, така и на жените. Освен това в случай на бременност са възможни аномалии в развитието на ембриона, рисковете от спонтанен аборт се увеличават значително.
 • Ограничаване на употребата на алкохолни напитки. Алкохолът намалява плодовитостта на бъдещата майка и потенциален баща.
 • Поддържане на нормално телесно тегло. Жените със затлъстяване или с поднормено тегло много често имат проблеми с овулацията и редовността на циклите като цяло.
 • Отказ от изтощителна физическа активност. Умерените упражнения във фитнеса са добре, това насърчава здравето и поддържа тялото в добра форма. Ако обаче жената се занимава с професионални спортове и тренира твърде усилено, са възможни нарушения на цикъла и липса на овулация..
 • Правилното хранене. Американски учени са провели изследвания, според резултатите от които е установено, че определени храни имат ефект върху овулацията. Например бързите въглехидрати (сладкиши, тестени изделия, бързо хранене) предотвратяват това, докато бавните въглехидрати и съдържащите желязо храни имат обратен ефект..
 • Прием на витамини. Лекарите препоръчват прием на фолиева киселина и витамин С през първата фаза на цикъла и витамини А и Е през втората..
 • Ултразвуково наблюдение. Някои заболявания на гениталната област, поради които менструалният цикъл е нарушен, имат латентен характер и могат да бъдат открити само на чувствителни ултразвукови апарати от опитни специалисти. Използвайки фоликулометрия, лекарите проследяват фазите на цикъла и определят дали е настъпила овулация. Жената може да няма никакви симптоми, но от няколко години безуспешно се опитва да забременее. Например, при синдром на поликистозните яйчници, който се диагностицира само чрез ултразвук, оплождането в повечето случаи е невъзможно, поради което е необходима хирургична резекция на яйчниците и едва тогава циклите ще станат овулаторни.
 • Отказ от аборт. Процедурата, проведена в ранните етапи, на практика не е опасна и не засяга способността за раждане и раждане на здраво бебе в бъдеще. Медицинският аборт обаче може да доведе до сериозни хормонални смущения и липса на овулация. Механичното почистване увеличава вероятността от нараняване и възпаление на лигавиците на матката.
 • Проверка на здравето на мъжете. Много често бременността не настъпва по вина на мъжа. Качеството на сперматозоидите и плодовитостта се влияят от заседналия начин на живот, лошите навици, носенето на тесни дрехи, прегряването на скротума, тежката физическа активност.
 • Липса на притеснения. Мозъкът също влияе върху вероятността за зачеване на дете. Жена, която е под постоянен стрес от факта, че не настъпва бременност, несъзнателно задейства механизма на резистентност към зачеване в тялото. Трябва да се освободите от ситуацията и да се отпуснете, особено ако прегледите не показват никакви патологии.

Зачеването на дете след менструация в повечето случаи се случва в средата на менструалния цикъл, ако е редовен и няма патологии на пикочно-половите органи. Не се отчайвайте, ако дългоочакваната бременност не настъпи. Трябва да следвате прости правила, които ще помогнат да се увеличи вероятността от овулация..

Експерт: Ефим Семенович Единберг,
сексолог

Хареса ли ви статията? Просто кликнете върху бутоните в социалните медии и споделете с приятелите си!

Календар за зачеване

Календарът за зачеване ви позволява да изчислите най-добрите дни за зачеване на дете безплатно, онлайн:

Календар на зачеването: как да се изчисли?

Календарът на зачеването е удобно нещо, което позволява на жената да следи менструалния си цикъл, а именно да определя опасни и безопасни дни по отношение на възможна бременност. Календарът на зачеването на детето е форма, при която е необходимо да се въведе първият ден от последната менструация, програмата с помощта на различни цветове показва кои дни са най-„плодотворните“. Опитайте, календарът на зачеването е наистина много лесен за изчисляване!

За по-добро разбиране на това как работи програмата, ще дадем основните фактори, които са взети предвид при създаването й..

1. При по-голямата част от жените овулацията (единственият ден в месеца, когато яйцеклетката е готова за оплождане) настъпва приблизително в средата на цикъла. Погледнете календара на зачеването - денят на овулацията (точно средата на менструалния цикъл), както и няколко дни преди и след него са подчертани в оранжево и зелено.

2. Оплождането на яйцеклетката не може да се случи в дните на менструация, както и в самия край на цикъла. Тези "безопасни" дни са показани в розово (вижте календара за зачеване).

Можете също да проверите точността на получените данни, като наблюдавате състоянието си по време на овулацията..

1. Количеството на влагалищното течение значително ще се увеличи.

2. Повишаване на либидото (сексуално влечение).

3. Можете да забележите скок на базалната температура (измерена в ректума), но само ако предварително сте изградили графика.

4. Тест за овулация (може да бъде закупен в почти всяка аптека) показва положителен резултат.

5. Възможно е да има краткотрайна, болезнена болка в матката и яйчниците.

6. Лекарят, използвайки ултразвуково сканиране, разкрива признаци на освобождаване на яйцеклетката от яйчника.

Можете да изчислите календара си за зачеване точно сега! Въведете точните данни в началото на критичните дни (точна дата) и след няколко секунди ще получите необходимата информация. Имайте предвид, че на получените данни не може да се вярва на 100%, въпреки това тялото ни е голяма загадка и всякакви „малки неща“ като стрес или промяна на местоживеенето могат да повлияят на процесите в него.

Също така имайте предвид, че не овулирате всеки цикъл. Всяка жена в репродуктивна възраст има поне 2 цикъла годишно "безплодна".

Благоприятни дни за зачеване и как те са лесни за идентифициране

Познаването на благоприятни дни увеличава шансовете за зачеване на дете. Тези дни се влияят от продължителността на живота на сперматозоидите и яйцеклетката, както и от менструалния цикъл. За да настъпи зачеването, сперматозоидите трябва да достигнат зрялото яйце. Има много методи, използвани за изчисляване на благоприятни дни, и те включват познаване на средната продължителност на менструалния цикъл, признаци на овулация и дори използване на калкулатор за овулация..

Овулацията (освобождаване на яйцеклетки) и около 5 дни преди това са най-добрите дни за опит за зачеване. Всички останали по време на менструалния цикъл се считат за неблагоприятни дни. Но ако не искате да забременеете, тогава най-безопасният период е от 4-ия ден след овулацията до края на цикъла (началото на следващата менструация).

Как да изчислим най-благоприятните дни за зачеване?

Определянето на най-добрите дни за зачеване помага да се определи кога да се овулира, позволявайки ви или да избегнете бременност, или да увеличите шансовете си за бременност.

1. Графика на продължителността на менструалния цикъл (календарен метод)

Чрез проследяване на менструалния цикъл можете да определите колко дълго траят лутеалната и фоликуларната фаза. Ако цикълът ви е редовен, той също ви позволява да изчислите кога настъпва овулацията. Отворете електронна таблица или календар (например на телефона си) и маркирайте първия ден от периода си - това е началото на вашия цикъл. И след това също маркирайте деня, в който периодът ви приключва. Веднага след като започне следващият период, маркирайте отново първия ден. Продължете този процес в продължение на три до четири месеца, тъй като допълнителната информация ще доведе до по-точно определяне на благоприятните ви дни за зачеване..

Този метод може да ви помогне да разберете по-добре продължителността и последователността на менструалния си цикъл. Ще знаете кога следващият да започне и можете да изчислите периода на овулация и най-добрите дни за зачеване.

2. Най-благоприятните дни

Повечето яйцеклетки живеят 12 до 24 часа след овулацията и сперматозоидите обикновено могат да оцелеят до 5 дни във вагиналната среда, което е благоприятно.

Следователно най-добрият период за зачеване е 5 дни преди овулацията и в деня на овулацията. В повечето случаи овулацията настъпва между 12 и 16 дни след началото на менструалния цикъл. Това означава, че ако вашият цикъл е 24 дни, той ще бъде на 10-ия ден; ако 28 дни - 14 дни; ако е 35-дневен цикъл - овулация на 21 ден.

Въз основа на тази информация можете да определите най-благоприятните дни от месеца в зависимост от продължителността на вашия цикъл. Следващата таблица ще ви помогне при изчисленията:

Най-добрите дни за зачеване на дете, в зависимост от продължителността на менструалния цикъл

Продължителност на цикъла, дниБлагоприятни дни
245-10 дни
289-14 дни
тридесет11 - 16 дни
3516 - 21 дни

* Контрацептивни бележки: Ако планирате да използвате информация за овулацията като начин за контролиране на шансовете си да забременеете, трябва да избягвате секс някъде между 8 и 16 дни от всеки от менструалните си цикли. Ако не го направите, трябва да използвате презерватив, диафрагма или друг бариерен метод за контрацепция. За да бъде методът ефективен, трябва да сте внимателни всеки месец, да сте наясно как се променя тялото ви и да сте честни с партньора си относно менструалния цикъл..

Основните признаци на овулация

В някои случаи жените имат нередовен цикъл и за нея е по-трудно да определи подходящите дни за зачеване. След това трябва да знаете други признаци, показващи началото на овулацията..

1. Промени в шийката на матката

Ако цервикалната слуз е подобна на яйчен белтък по консистенция и външен вид, тогава овулацията или настъпва, или се приближава. Тази течност може да изглежда различно за всички жени, но овулацията обикновено е денят с най-вискозна течност..

2. Промяна в телесната температура

Повечето жени имат постоянна базална телесна температура (BBT) по време на менструалния си цикъл. Може да намалее леко в деня преди овулацията, но най-важната промяна е значителното увеличение на BBT, което започва в деня след овулацията и продължава. За да определите благоприятни дни за зачеване, трябва редовно да измервате температурата и да спазвате график за поне 3 менструални цикъла.

3. Твърдост на шийката на матката или промени в нейното положение

По време на овулацията шийката на матката претърпява много промени. Може да забележите, че е станало влажно, отворено, меко или повдигнато. Необходимо е да се обърне внимание на изследването на шийката на матката в продължение на няколко цикъла, за да може да се различи състоянието й по време на овулацията и останалите дни.

4. Вторични знаци

Вторичните признаци не се срещат непременно при всички жени, но също така могат да помогнат за идентифициране на благоприятни дни за зачеване. Някои симптоми включват повишено сексуално желание, подуване на корема, чувствителност на гърдите, лека болка или спазми в областта на таза, повишено възприемане на вкус или мирис.

5. Използвайте тестове за определяне на овулацията

Можете да си купите тестове за овулация от аптека или магазин. Те ще могат да предупредят за появата му 12-24 часа предварително. Принципът на действие се основава на измерването на нивото на лутеинизиращия хормон (LH), чието количество достига своя връх непосредствено преди овулацията. Трябва ви само тест за урина, за да определите кога овулирате. Това не е най-подходящият начин за определяне на най-добрите дни за зачеване, тъй като работи вече в самия край на плодородния прозорец, но е бърз и лесен..

Седем лесни начина за изчисляване на идеалните дни за зачеване

Това е важен, щастлив и дори тържествен момент. Решението за забременяване е взето, прегледите са назад (и ако не, е време да преминете тестовете, които са необходими при планиране на бременност). Отказали сте се от контрацептиви. Сега ще изготвим календар за зачеване и нашата услуга ще ви помогне.

Онлайн калкулатор на зачеването

Можете да изчислите деня на овулация и най-добрите дни за зачеване на дете без онлайн услуги - с листовка и писалка (формулите са дадени по-долу). Но калкулаторът за зачеване ще изчисли всичко по-бързо и по-ясно. Попълнете задължителните полета и кликнете върху „изпращане“. Ако вашият месечен цикъл се движи малко - след това 29, след това 30-31 дни, след това изчислете средната аритметична стойност за последните три месеца (сумирайте дължината на MC и разделете на три). Тази цифра трябва да се вмъкне в калкулатора..

Дните от лунния календар са благоприятни за зачеване

Най-добрите лунни дни за зачеване

2 лунен ден: отличен

Най-близкият ще започне на 22.06.2020 в 04:29.
Днес е един от най-добрите дни за зачеване! Дете, заченато на този ден, има голям шанс да бъде успешно и. прочетете напълно →

4 лунен ден: отличен

Най-близкият ще започне на 24.06.2020 г. в 06:46.
Четвъртият лунен ден е прекрасен и в същото време мистичен период за зачеване. В древни книги можете да намерите описание на това. прочетете напълно →

11 лунен ден: отличен

Най-близкият ще започне на 01.07.2020 г. в 16:53.
Един от най-добрите дни за зачеване на дете! Децата, заченати в единадесетия лунен ден, се раждат силни, волеви хора, с ясно изразени. прочетете напълно →

28 лунен ден: отличен

Най-близкият ще започне на 19.06.2020 г. в 02:44.
Днес е чудесно време за зачеване на дете, тъй като съдбата му ще бъде щастлива и животът ще бъде проспериращ. Тези хора често са. прочетете напълно →

Добри лунни дни за зачеване

1 лунен ден: добър

Най-близкият ще започне на 21.06.2020 г. в 09:41.
Денят е благоприятен за зачеване. Дете, заченато в първия ден от лунния месец, ще се роди силно, с висока степен на оцеляване и съпротива. прочетете напълно →

6 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 26.06.2020 в 09:36.
Денят е доста подходящ за зачеване. Тези, които са заченати на шестия лунен ден, като правило са ужасни идеалисти. Те са активни. прочетете напълно →

7 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 27.06.2020 г. в 11:02.
Това е доста подходящ период за зачеване. Хората, заченати през този период, ще имат добро здраве, издръжливост и ще се радват на живота. прочетете напълно →

8 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 28.06.2020 в 12:29.
Осмият лунен ден е добър ден за зачеване. Дете, заченато през този период, има всички шансове да бъде богато и умно. прочетете напълно →

10 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 30.06.2020 г. в 15:24.
Днес е достатъчно добър ден за зачеване на дете. Смята се, че децата, заченати през този период, се раждат със силна духовна връзка с. прочетете напълно →

14 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 04.07.2020 в 20:53.
Денят е доста подходящ за зачеване на дете. Такива деца ще бъдат надарени със свръхчувствителност и специални, почти магически способности да възприемат околната среда. прочетете напълно →

16 лунен ден: добър

Най-близкият ще започне на 06.07.2020 в 22:27.
Дете, заченато на този ден, ще се роди с мил и нежен характер. Той ще има много силно чувство за съпричастност и. прочетете напълно →

21 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 07/11/2020 в 23:55.
Днес е подходящият момент за зачеване. Децата, заченати в този конкретен ден, могат да израснат в истински лидери, борци за справедливост. прочетете напълно →

22 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 13.07.2020 г. в 00:06.
Времето е доста добро за зачеване. Децата, заченати днес, са известни от най-ранна възраст с уникалната си памет и любопитство. прочетете напълно →

24 лунен ден: добър

Най-близкият ще започне на 15.07.2020 г. в 00:31.
Днес е добър ден за зачеване. Децата, които са заченати на този ден, израстват леко неудобно и неудобно в жестовете си. прочетете напълно →

25 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 16 юли 2020 г. в 00:47.
Тези лунни дни са напълно подходящи за зачеване, защото децата, родени днес, ще имат удивителна съдба и силен характер, който ще помогне. прочетете напълно →

26 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 17.07.2020 г. в 01:09.
Двадесет и шестият лунен ден е добър ден за зачеване, тъй като такива деца, пораствайки, често имат щастие и кариера. прочетете напълно →

30 лунен ден: добре

Най-близкият ще започне на 21.06.2020 в 03:42.
Това време е едно от най-добрите времена за зачеване! Дете, родено на тридесетия лунен ден, ще живее щастлив и дълъг живот. Сигурен,. прочетете напълно →

Неутрални лунни дни за зачеване

3 лунен ден: нормално

Най-близкият ще започне на 23.06.2020 г. в 05:31.
Днес е добър ден за зачеване. Децата, заченати на третия лунен ден, ще бъдат активни, упорити, принципни, волеви и силни личности. Такива. прочетете напълно →

5 лунен ден: нормално

Най-близкият ще започне на 25.06.2020 в 08:09.
Петият лунен ден не е най-успешният за зачеване, но не носи в себе си особено лоша енергия. Живот. прочетете напълно →

17 лунен ден: нормално

Най-близкото ще започне на 07.07.2020 в 22:55.
Добър ден за зачеване. Дори в древни трактати се открива информация, че децата, заченати на седемнадесетия ден на Луната, се раждат весели и. прочетете напълно →

18 лунен ден: нормално

Най-близкият ще започне на 08.07.2020 г. в 23:15.
Ако е възможно, не планирайте зачеване на дете на осемнадесетия лунен ден. Характерът и съдбата на такива деца ще бъдат много променливи, те ще бъдат. прочетете напълно →

27 лунен ден: нормално

Най-близкият ще започне на 18.06.2020 г. в 02:26.
Зачеването на този ден не е противопоказано, но опитайте се, ако е възможно, да го отложите за по-благоприятен период. Все пак това дете ще бъде. прочетете напълно →

Лоши лунни дни за зачеване

13 лунен ден: лош

Най-близкият ще започне на 03.07.2020 г. в 19:43.
Понастоящем не се препоръчва зачеване. Децата, заченати на тринадесетия ден на Луната, ще бъдат през целия им живот. прочетете напълно →

19 лунен ден: лош

Най-близкият ще започне на 07/09/2020 в 23:31.
Не е желателно зачеването на дете да се случи на деветнадесетия ден от лунния месец. С много положителни качества, които такъв човек ще притежава,. прочетете напълно →

20 лунен ден: лошо

Най-близкият ще започне на 07/10/2020 в 23:44.
Двадесетият ден на луната не е най-доброто време за зачеване. Децата, които са заченати по това време, ще страдат много. Това е абсолютно. прочетете напълно →

23 лунен ден: лош

Най-близкият ще започне на 14.07.2020 г. в 00:18.
Въздържайте се от зачеване на дете на двадесет и третия лунен ден. Днес енергиите са много непостоянни, те могат да повлияят на хората по непредсказуем начин. прочетете напълно →

Най-лошите лунни дни за зачеване

9 лунен ден: ужасно

Най-близкият ще започне на 29.06.2020 г. в 13:56.
Не трябва да зачевате дете на деветия лунен ден. Дори в древни източници се споменава за нов живот. прочетете напълно →

12 лунен ден: ужасно

Най-близкият ще започне на 02.07.2020 в 18:20.
Бъдете внимателни днес, денят е напълно късмет за зачеване, Луната оказва изключително негативно влияние върху това. И въпреки че децата заченаха на дванадесето. прочетете напълно →

15 лунен ден: ужасно

Най-близкият ще започне на 07/05/2020 в 21:48.
Опитайте се да избягвате зачеването на този ден, защото детето ви ще бъде надарено с много противоречив и сложен характер, а съдбата му няма. прочетете напълно →

29 лунен ден: ужасно

Най-близкият ще започне на 20.06.2020 г. в 03:08.
Бъдете много внимателни, зачеването днес е силно обезкуражено. Този лунен ден се счита за един от най-трудните и отрицателни за това. прочетете напълно →

13 съвета за зачеване на здраво бебе за първи път

Желанието на всеки човек е децата да се раждат здрави, а зачеването е лесно и бързо..

От момента, в който двойка започва да планира бременност, всеки месец с отрицателен тест е разочароващ и ги кара да се съмняват.

Важно е първоначално да изберете правилния път, тогава няма да възникнат проблеми и ще се роди здраво дете.

Какво влияе и определя вероятността от зачеване?

Зачеването е сложен и интимен въпрос, много от тайните на който все още не са разкрити от учените. Но човечеството знае достатъчно, за да подчертае ключови моменти.

Фактори, нарушаващи плодовитостта:

 • полово предаваните болести влияят негативно върху способността за зачеване;
 • възраст на партньорите - след 40 години;
 • наднормено тегло;
 • лоши навици - пушене, пиене на алкохол.

Насърчава добрата плодовитост:

 • редовна менструация;
 • нормално тегло;
 • Начин на живот;
 • здравословно психологическо състояние.

Всяко обстоятелство може или не може да повлияе на способността за зачеване. Тялото на момичето е строго индивидуално и понякога е трудно да се каже със сигурност какво пречи. Лекарите отделят 1 година за опити да забременеят сами. Ако през това време тестът не е станал положителен, те започват да откриват причината и да поставят предварителна диагноза за възможно безплодие.

Кръвният тест за hCG ще помогне да се потвърди бременността

13 съвета как да заченете дете правилно

Планирането на бременността се превръща в нормална практика в съвременните семейства. Според анкети на гинеколози около 20% от въпросите на пациентите са свързани с зачеването. Момичетата са загрижени за това как да заченат дете правилно и кога е най-подходящото време да заченат дете, за да минимизират възможните рискове и да родят здраво бебе..

За да работи за първи път

Много хора искат да заченат дете за първи път и искат да знаят как да го направят правилно. Няма сто процентов метод, иначе не би имало толкова много въпроси по тази тема. Но може да се дадат някои съвети. Ето първите 5 от тях:

 1. За да се получи всичко от първите опити, много хора прибягват до тестове за овулация - това е правилният подход, както и измерването на базалната телесна температура.
 2. Бъдещите родители трябва да преминат прегледи, особено по отношение на репродуктивната система. Мъжете се съветват да се подложат на общи изследвания и спермограма. На жените се предписват повече тестове и изследвания - цитонамазка върху флората на влагалището, ехография на тазовите органи, кръвен състав и други.
 3. Трябва да правите секс през ден - така че е трудно да пропуснете овулацията и сперматозоидите имат време да узреят. В тестисите спермата се съхранява до месец, по време на еякулация се освобождават около 200 милиона от тях..
 4. Да се ​​откажат от пушенето. Никотинът допринася за стесняването на стените на кръвоносните съдове, което води до образуването на микротромби, неадекватно хранене на ендометриума и маточната кухина. В резултат на това шансовете за бременност намаляват няколко пъти..
 5. Психологическата готовност е важен фактор. Лекарите препоръчват да се намерят начини за отпускане на мислите за бременност, поне по време на полов акт. Стресът води до психологическо безплодие.

Съветите как да заченете дете не гарантират за първи път, но са добри правила за подготовка за бременност. Може да отнеме една година, докато здрава двойка забременее естествено. Това е нормално, тъй като няма толкова много шансове - два или три дни в месеца и понякога е невъзможно да влезете в тях..

За да бъде детето здраво

На първо място е желанието да се научим как да заченем здраво дете. Това е много по-важно за бъдещите родители от пола и броя на плодовете. Ето още 8 съвета за подобряване на шансовете ви за зачеване и раждане на здраво бебе:

 1. Отървете се от вредните навици поне 3 месеца, преди да се опитате да забременеете. Това правило трябва да се спазва и от двамата партньори. За мъж, така че наборът от сперматозоиди да се актуализира за 3 месеца, а за момиче - за общо възстановяване и оксигенация на кръвта.
 2. Спазването на правилата на здравословното хранене ще насити организма с макро- и микроелементи.
 3. Приемът на един от витамините от група В - фолиевата киселина шест месеца преди зачеването е доказано от учени и лекари за предотвратяване на заболявания на нервната тръба на плода.
 4. Необходимо е да се лекуват болести или да се постигне ремисия на хроничните. По време на бременност заболяванията се задълбочават, трябва да се погрижите за прием на лекарства, които са приемливи по време на бременност, ако са необходими за поддържане на тялото.
 5. Кариозните образувания са източник на инфекция, така че зъбите трябва да са здрави.
 6. В допълнение към други прегледи, трябва да се изследвате за инфекция с факли. Групата на инфекциозните заболявания включва: токсоплазмоза, рубеола, цитомегаловирусна инфекция, херпес и група други (ХИВ, сифилис, варицела, хламидия и хепатит).
 7. Ако се установи липса на антитела към токсоплазмоза или рубеола, жената трябва да бъде ваксинирана и след 2-3 месеца да започне да се опитва да забременее. В противен случай заболяването с тези инфекции по време на бременността води до тежки патологии или смърт..
 8. Трябва да се изследвате за витамини. Липсата или долните граници водят до изчерпване на тялото, тъй като детето приема полезни микроелементи от тялото на майката. Препоръчва се прием на мултивитамини по препоръка на лекар след получаване на резултатите от теста.

Всеки препарат не изключва генетични мутации и не гарантира раждането на здраво бебе. Но това е в силата на родителите да намалят рисковете от патологии и заболявания..

Кои дни са по-добри - преди или след овулацията?

Овулацията е процес на освобождаване на яйцеклетка в маточната кухина. През този период тя е готова за оплождане и е в матката от 20 до 50 часа. След този период яйцеклетката става неподходяща за зачеване..

Сперматозоидите са активни в маточната кухина в продължение на 72 часа. От разбирането на тези характеристики следва, че е по-добре да правите секс не след, а 2 дни преди и в деня, когато се очаква овулацията да увеличи шансовете за зачеване. Но в този случай възможността за бременност е около 30%.

Трудно е да се „хване” овулацията без тестове и ултразвук. Мнозина се интересуват в кои конкретни дни е по-добре да заченат дете. Отговорът на този въпрос се крие във физиологията. Овулацията обикновено се случва 14 дни преди първия ден от следващия цикъл. Този ден може да се предскаже само при жени с редовен цикъл. За повечето е нередовен, тъй като всеки стрес, прием на алкохол и лекарства влияят на цикъла..

С по-голяма увереност може да се каже, че в последния ден от цикъла и първите дни на следващия, овулацията е почти невъзможна. Но сексът в тези дни също не се препоръчва. По време на менструация маточната кухина е отворена рана, която е входната порта за проникване на вируса.

Овулация и оплодено яйце

Календар

Добре установен метод е воденето на менструален дневник. Обикновено всяка жена трябва да го има, информацията ще улесни зачеването и ще разкаже за възможни проблеми. Можете да водите дневник в тефтер или смартфон. Последният метод е най-предпочитан, тъй като програмата изчислява благоприятни дни, в които можете да заченете дете, въз основа на минали данни..

Много момичета отбелязват и дните на незащитен полов акт в календара си. Така че, с помощта на календара, можете да разберете кога да заченете дете с най-голяма вероятност..

Има ли значение позата?

В обществото има мит, че някои пози допринасят за успешното зачеване на дете. Някои предпочитат позицията "мисионер", други стават "бреза" след полов акт. Това може да изглежда смешно за мнозина, но тези съвети са значими. Не отстъпвайте гравитацията.

Също така при някои жени фалопиевите тръби са силно извити и е необходимо по-дълбоко проникване, за да се постигне ефектът, например когато мъжът е отзад. Във всеки случай тези съвети не гарантират резултата, но ако жената е дълбоко убедена в тяхната ефективност, те могат да действат като психосоматично плацебо и да насърчат зачеването на дете..

За да се появи момиче

Полът на нероденото дете зависи от половата хромозома, която се носи от спермата. Те са X и Y. Първият е отговорен за раждането на момиченце, вторият - момче. Яйцето съдържа една Х хромозома. Ако Х хромозомата от сперматозоидната клетка се „присъедини“ към нея, ще се роди момиченце. Невъзможно е да се повлияе на този процес по естествен начин..

Как да се роди момче?

В обществото има широко разпространени митове за храната, която трябва да яде мъжът, и позициите, в които партньорите трябва да правят секс, за да имат момче. Методите за планиране на пола на детето по този начин не гарантират резултати..

Полът на детето се влияе само от половата хромозома, получена от бащата. Спермата съдържа една X или една Y хромозома. Последният е отговорен за мъжкия пол на нероденото дете. Не е известно кои сперматозоиди ще достигнат яйцеклетката. Невъзможно е да се повлияе на този процес, без да се прибягва до процедурата за ин витро оплождане. Когато се намери пола на детето?

Не е възможно да планирате пода според народните знаци

Как да забременея с близнаци?

Раждането на близнаци може да бъде резултат от два варианта на събитията:

 1. В един цикъл в маточната кухина бяха освободени 2 или повече яйцеклетки, всяка от които беше оплодена от сперматозоиди. В резултат на това се раждат братски близнаци с различен набор от гени..
 2. В процеса на разделяне, оплодената яйцеклетка се разделя на две еднакви. След това се раждат еднояйчни близнаци със същия набор от гени..

Ако причините за първото събитие са ясни, тогава причината за второто остава неизвестна..

Предразположението към хиперовулация е само по женската линия. Това означава, че ако близнаците са били често явление в семейството на жената, вероятността от многоплодна бременност при самото момиче е голяма. Но хиперовулацията не се случва във всеки цикъл и не гарантира оплождането на няколко яйцеклетки едновременно..

След премахването на оралните контрацептиви може да възникне ефект на възстановяване поради увеличаване на активността на яйчниците. В резултат на това 2 или повече яйца се освобождават в цикъла след отнемане на лекарството.

Благоприятни дни за бременност

Бременността може да се счита за благоприятна, която дойде в съответствие с желанията и стремежите на двамата партньори, в най-подходящия и успешен момент, който протича систематично и без отклонения, и в резултат на това тя се увенчава с раждането на здраво и силно бебе. Всяка семейна двойка, която копнее за попълване в семейството, не може да не мечтае за такава бременност. А за да бъде бременността благоприятна, всяка от двойките полага всички усилия..

Има така наречените благоприятни дни за бременност - кратък период от време в средата на менструалния цикъл на жената, най-успешният за зачеване на бебе. Средно този интервал е няколко дни - от 6 до 8: зряла яйцеклетка е готова за оплождане от един до три дни, а сперматозоидите остават активни два до три дни. След като изчисли по подходящ начин колко дълго падат благоприятните дни за бременност, двойката трябва да прави секс всеки ден по това време. Има няколко метода, чрез които се определят благоприятни дни за зачеване: това е календарен метод, метод на базалната температура, метод за изследване на цервикалната слуз. И така, календарният метод включва проследяване на менструалния цикъл по дни; метод на базалната температура - измерване на точно тази температура и съставяне на подходящ график; метод за изследване на секрети - наблюдение на влагата и еластичността.

Що се отнася до идеалната възраст за настъпване на благоприятна бременност: смята се, че тя трябва да бъде 20-25 години за бъдещата майка и 25-30 години за бъдещия баща. На 20-25 години женското тяло е най-подготвено за раждане и раждане на бебе - в момента всички негови системи работят с пълен капацитет и следователно са в състояние да осигурят на бебето всичко необходимо. Мъжът от своя страна също е в разцвета си: преди 30-годишна възраст мъжката репродуктивна система произвежда три пъти повече сперматозоиди, отколкото при навършване на 40-годишна възраст. Нещо повече, психологически такава двойка е по-подготвена за раждането на дете. И все пак бременността, дори и в тази идеална възраст за нейното настъпване, ще бъде благоприятна само ако стане планирана. Когато планирате бременност, трябва да преминете съответните тестове, да избягвате стреса и настинките и 2 месеца преди настъпването на бременността да водите най-здравословния начин на живот: премахнете лошите навици, храните се рационално и спете достатъчно. По този начин шансовете за зачеване на здраво и издръжливо бебе се увеличават значително..

Ако говорим за времето на годината, което е най-подходящо за раждане на бебе: много експерти са съгласни, че периодът, когато първият триместър пада през есента, а раждането настъпва през пролетта-лятото, е най-добрият за благоприятна бременност. През първите три месеца от бременността, в този случай, има време от годината, когато има излишък от естествени витамини, времето вече не е горещо и не е задушно, но студът все още не е дошъл. Следователно бъдещата майка ще получи всички необходими хранителни вещества от естествени продукти, освен това тя има възможност да се наслаждава на разходки на чист въздух, от които сега се нуждае толкова много. Вторият триместър ще бъде през зимните месеци: този период на бременността се счита за най-спокоен и неуязвим и следователно дори ако бременна жена настине, това няма да бъде толкова опасно, колкото през първия и третия триместър. И накрая, последният триместър ще бъде през пролетта и началото на лятото, които се характеризират с връщането на топлите дни. Първо, те ще дадат възможност на бременната жена да прекарва повече време на чист въздух, а по-късно мама и бебе ще се радват на разходки заедно. Липсата на витамини, която е често срещана по това време на годината, винаги може да се попълни със специални витаминни комплекси за бременни жени. Също така е удобно, че когато се затопли, ще бъде възможно постепенно да се отървете от топлите дрехи, толкова обезпокоителни в присъствието на вече пораснал голям корем.

Като цяло благоприятната бременност е тази, която съпрузите искаха и планираха. Това е благоприятна бременност, която дава възможност в повечето случаи да роди бебе без никакви усложнения и след това да го възпита в любов и радост.