Топъл поздрав на всички! Днес ще се съсредоточим върху агонията при избора на столче за кола (количка, детско столче за кола) за новородени. Колко въпроси имат младите родители в процеса на избора на седалка: „коя столче за кола е най-доброто за новородено“, „какво трябва да бъде столче за кола за новородено“, „кое столче за кола е по-добре да се вземе“ и подобни въпроси. По-добре, според мен, да си купя столче за кола, преди бебето да се появи. Изборът ви не е толкова лесен, но се надявам тази публикация да ви помогне.

В този преглед искам да разгледам въпроса за избора на детска столче за кола за новородено бебе (помислете за възрастта от раждането до шест месеца). Какви са разликите между групи 0 и 0+? Всъщност на пръв поглед те са много близки по функционалност. Как да изберем такъв инструмент за сигурност, какви са плюсовете и минусите на двете групи - това също са важни въпроси, които много родители задават.

Столче за кола за новородени - за каква възраст избираме и с каква цел?

Тук разглеждаме въпроса за закупуване на столче за кола за много млади пътници, които все още не знаят как да седят. По правило това са бебета до 5-6 месеца. Най-добре е да изберете „0“ за тази възрастова категория. Защо, ще разгледаме по-долу. Ако бебето вече е седнало или е на повече от шест месеца, тогава ще бъде по-практично и удобно да изберете „0 + / 1“. Въпреки това, такъв стол за новородено ще бъде неудобен и по-малко безопасен..

Също така в този преглед искам да се спра на въпроса "Защо изобщо имате нужда от столче за кола?" По някаква причина някои млади майки вярват, че бебето е по-безопасно на ръце. Но това е много голяма грешка, която може да доведе до смърт на дете..
При инцидент млада майка има огромно натоварване на ръцете си, което надвишава теглото на бебето с около 30 пъти, и в същото време при сблъсък възрастен все още натиска теглото си върху малък човек. Всичко това води до факта, че шансът на детето да оцелее при инцидент е намален до 0.

На възраст под една година бебето е много крехко, така че е най-безопасно да превозвате новородени в столче за кола от категория "0". Именно тези предпазни средства осигуряват максимална защита на детето в случай на инцидент. Въпреки това у нас малко хора купуват стол от тази група, защото вярват, че няма да пътуват много и бебето бързо ще порасне от него.

Разлики между две групи: 0 и 0+

На пръв поглед те са много сходни, тъй като и двете групи са подходящи за дете от раждането. Но има и съществени разлики:

Тази столче за кола прилича на люлка. Той се монтира в колата перпендикулярно на движението, заема почти цялата задна седалка на автомобила и се закрепва с 2 колана за кола.

+ бебето на такъв стол лежи хоризонтално, което е основното предимство на този тип столче за кола. Това е особено важно за недоносени бебета или за такива с проблеми с гърба и гръбначния стълб. При дълги пътувания това хоризонтално положение е много по-удобно за детето..

- Допустимо тегло на детето - 10 кг. Това води до факта, че столът не се използва дълго време и трябва да си купите нов..

- Когато такъв стол за носене е инсталиран на задната седалка, тогава никой друг не може да бъде поставен там, тъй като заема почти целия диван.

- Малък избор от наистина безопасни столчета за кола в тази категория. Много е трудно да се осигури високо ниво на безопасност при инсталиране на седалката в движението. От предлаганите на пазара опции мога да откроя няколко наистина безопасни: Jane Transporter 2, Bebe Confort Windoo Plus и Romer's Baby Safe Sleeper.

- Категория "0" е скъпа, особено като се има предвид, че няма да се използва дълго.

- Столчетата за кола обикновено тежат много, така че няма да можете да носите бебето си някъде далеч.

Да, има много недостатъци, но плюс е доста сериозен, за да помислите, преди да купите.

 1. Група 0+ (от 0 до 13 кг.).

Този стол може да се използва около година. Това е така нареченият стол за носене, с малко тегло, който се поставя с гръб в посока на движение и по никакъв друг начин. Последната точка е много важна, тъй като много малките деца нямат шийни прешлени и ако едно дете „кимне” при инцидент, то може да получи сериозни наранявания.

+ Ниско тегло. Много е удобно, когато спящо бебе трябва да бъде прехвърлено от дома в кола или обратно.

+ Заема по-малко място на задната седалка, отколкото седалка от категория 0.

+ Много модели от тази категория са инсталирани с Isofix, което значително увеличава степента на безопасност и лекота на инсталиране.

+ На пазара за автомобилни седалки има много по-безопасни модели от тази група, така че има шанс да изберете този, който ви подхожда. Например отличната столче за кола Maxi-Cosi Cabriofix, от добре познатата нидерландска компания Maxi-Cosi.

+ Голяма градация в цената. Можете да си купите безопасен стол, започвайки от 3 хиляди рубли, а от 5-6 хиляди също можете да изберете удобен и сладък.

+ Някои производители са разработили модели, които могат да бъдат инсталирани на основата на количката, което е много удобно, когато трябва да пазарувате с бебето си или да посетите лекар..

- Позицията на детето е полегнала. Тъй като столчето за кола от тази група е монтирано с „гръб“ за движение при инцидент, ударният товар се разпределя равномерно върху гръбначния стълб на бебето. Следователно има наклон при 0+. В чужбина лекарите смятат положението на детето за съвсем нормално - легнало, а от самото раждане, у нас, мнозина са категорично против тази позиция на бебето и вярват, че докато то не седи самостоятелно, то трябва да излъже (ясно е, че лекарите са в категория "0").
За съжаление, кой е прав и кой не, е трудно да се каже, вероятно с кого всеки ще се съгласи за себе си. Ето пример за столове от тази категория, които имат най-равномерно разпределено натоварване: модели от Maxi-Cosi и Cybex Aton Q.

Основното нещо е да не забравяте да дадете на бебето почивка от седенето на стол по време на дълго пътуване, извадете го, дръжте го в ръцете си.

- Столчетата за кола с Isofix са по-скъпи и ако колата няма база, ще трябва да я купите. След използване на стол от категория 0+, основата най-вероятно не е необходима. Въпреки че има компании, които допълнително предвиждат използването на тази система: Recaro, Maxi-Cosi и добре познатите Peg-Perego.

- Срокът на експлоатация на стол в тази категория е донякъде съкратен, ако имате голямо дете или например той носи дебел зимен гащеризон „за растеж“. При такива условия той ще се използва от около месеци до 9. За да се реши последният проблем, са измислени пликове с отвори за предпазни колани..

И така, как да изберем столче за кола за новородени?

Изборът на автограф за дете зависи от много параметри: от последователността на родителите, статистиката на пътната обстановка директно във вашия регион, интензивността на пътуванията и куп други фактори. Ако имате нужда от помощ, не се колебайте да напишете вашите мисли и желания, аз ще се опитам да помогна.

В края на статията искам да обърна специално внимание на факта, че можете да използвате столче за кола само с деактивирана въздушна възглавница (предна)!

Детски столчета за кола: какво има и как да се транспортират бебета с тяхна помощ?

Всички родители искат да защитят детето си от опасностите на съвременния свят. В днешно време животът с бебе вече не се представя без кола: клиники, магазини, разходки. За транспортиране на бебе се изискват модерни и безопасни устройства, които могат лесно да се монтират в автомобил - столче за кола. Те ще бъдат обсъдени в нашата статия..

Причини за използване

Малкото дете се нуждае от родителска любов и защита от раждането. Пътуването с кола включва възможност за резки завои и спиране. Такива движения могат да повлияят неблагоприятно на бебето поради мускулно-скелетната система, която не е напълно оформена. Мускулите на шията и главата, която тежи много спрямо цялото тяло на новороденото, могат да бъдат особено засегнати..

За безопасното придвижване на бебета в колата е необходим специален дизайн, който се нарича детско столче за кола. Тъй като вече от родилния дом, бебето трябва да бъде транспортирано в съответствие с всички правила за движение, тогава трябва да се погрижите за закупуването на това устройство предварително.

Хората, които искат да пренебрегнат безопасността на бебето си, често по-късно съжаляват. А глобите, които могат да издадат служители на КАТ поради липсата на специално обособено място за дете, са впечатляващи.

Сортове

Като цяло аксесоарите за транспортиране на бебета в кола могат да бъдат разделени на две категории: детски колички и столчета за кола. Нека разгледаме всеки сорт по-подробно.

Бебешко столче за кола е дизайн, който ви позволява да транспортирате дете в легнало положение, което го прави различно от неговия колега. Той е разположен на седалките в перпендикулярно положение спрямо движението на автомобила. Фиксирането се извършва с колани. Вътре в такава люлка има специални крепежни елементи, които ви позволяват безопасно да фиксирате бебето в конструкцията, като по този начин се избягва търкалянето в люлката.

Има няколко значителни предимства при транспортирането на бебета в столче за кола..

 • Когато бебето е в естественото си легнало положение, за него е най-безопасно в следродилния период. В положение, перпендикулярно на движението на машината, ударите в люлката са минимални.
 • Легнало в люлката, детето диша дълбоко, дробовете му са максимално разгърнати за разлика от полуседналото положение.
 • Сънят, докато лежите на пътя, ще бъде възможно най-дълбок, люлеенето в детското столче за кола ще бъде възможно най-естествено.
 • Този дизайн е най-подходящ за дълго пътуване (над половин час).

Неблагоприятните фактори за използване на детското столче за кола включват:

 • експлоатационният живот на такива детски аксесоари е изключително малък: средно шест месеца;
 • ако използвате люлка от многофункционална количка, тогава безопасността на пътя е малко намалена (характеристиките на такива конструкции са по-ниски от специализираните представители);
 • столчето за кола заема почти цялото свободно място на задните седалки.

В продажба можете да намерите и столчета за кола за новородени. При тях детето е с гръб към движението на колата. Бебето е здраво фиксирано със специални колани, а самото устройство е фиксирано със стандартните колани на колата.

Столовете за кола също имат своите предимства.

 • Смятан за по-безопасен от бебешките превозвачи.
 • Малка и практична. Комплектът обикновено включва обемисти вложки, които ви позволяват да използвате столчето за кола от раждането до няколко години.
 • Има модели, които се монтират в основата на количката. Мама винаги може да остане на колела и да води активен начин на живот с максимално удобство.

Недостатъците на този тип устройства включват малко натоварване на гърба на трохите. В положение 30-45 градуса е минимално, но спиранията в движението на автомобила с детето в столчето за кола трябва да се правят на всеки час и детето да се извежда за 15 минути.

Препоръчително е да се консултирате с лекар преди употреба..

Опции за монтаж

Както вече беше обсъдено, столчето за кола е прикрепено към задните седалки в колата с помощта на стандартни предпазни колани. Има много повече опции за закрепване на столчета за кола. Много е важно да знаете правилата за инсталиране на такива устройства, тъй като удобството и безопасността на вашите деца зависи от това..

Има няколко опции за закрепване на столчета за кола:

 • предпазни колани;
 • Isofix;
 • Latch и SuperLatch.

Фиксирането с прости колани се използва за почти всички устройства. Има само следните разлики: седалките от нулевата група са фиксирани с колан, а детето е закрепено директно с коланите на автомобила. В групи над 0 коланът на автомобила фиксира детето, а не конструкцията. Група 0 често може да се види в комплект с колички 3 в 1, където столът може да бъде монтиран на шаси.

Силно се препоръчва да прочетете внимателно инструкциите, преди да инсталирате бебешката количка в колата си. Това ще помогне да се избегнат грешки при обезопасяване на устройството..

Забележка:

 • закопчаването с колани трябва да е здраво, столът не трябва да се движи от една страна на друга;
 • преди да купите това или онова устройство за транспортиране на дете, трябва да се уверите, че то се побира в колата, тъй като някои от тях, поради размерите си, може да не отговарят на определена кола или дължината на колана няма да е достатъчна;
 • коланите не трябва да притискат бебето, но в същото време те не могат да бъдат твърде разхлабени;
 • когато купувате столче за кола, по-добре е незабавно да закупите скоби за директно закрепване на колана, когато автомобилът се движи;
 • коланът не трябва да обикаля врата на детето;
 • ако столчето за кола има основа, то трябва да седи здраво на столчето за кола.

Isofix

Този тип закрепване е много удобен, тъй като грешките са изключени по време на монтажа. При този тип закрепване седалката е прикрепена директно към тялото с помощта на скоби в основата на устройството и скоби, монтирани на задните седалки.

Устройството Isofix е разположено в основата на стола: чифт скоби върху метална рамка, разположени от двете страни на задържащото устройство. Има начини за фиксиране на стола в две и три точки. Третата точка може да бъде телескопичен ограничител на пода или анкерна лента в горната част на седалката. Има модели с електронна система за уведомяване, че всичко е направено правилно по време на инсталацията. Не всички модели столчета за кола имат Isofix. В такива случаи можете да закупите платформа за инсталиране на стола с адаптери..

Не забравяйте да прочетете важната информация, преди да закупите бебешка количка с тази система за закрепване..

 • Когато купувате столче за кола с приставки Isofix, проверете дали вашето превозно средство е съвместимо с тази система. Намерете скобите в процепа на седалката: те трябва да бъдат разположени в процепа.
 • Въпросните стойки не са подходящи за носене на бебета отпред. За щастие много автомобилни седалки са универсални и освен Isofix могат да бъдат прикрепени със стандартните предпазни колани..
 • Системата Isofix не се препоръчва за пътници под една година, тъй като тя предава нежелани вибрации през скобите си.
 • Металното шаси може да надраска материала на седалката. За да избегнете подобни проблеми, по-добре е да закупите защитна постелка..

Плюсове на автомобилните седалки, оборудвани с Isofix:

 • крепежни елементи се извършват много бързо;
 • изместването на стола в една или друга посока е изключено;
 • краш тест одобрен.

Такива устройства за деца имат своите недостатъци:

 • висока цена и по-голямо тегло в сравнение с конвенционалните модели;
 • няма да побере много автомобили;
 • предава вибрации на детето през метални части;
 • не е подходящ за деца с тегло над 18 кг;
 • се побира само на задната седалка.

Резе

Това монтиране е американският аналог на Isofix. За САЩ това е пример за идеалния начин за транспортиране на бебета: това монтиране не използва тежки метални конструкции. Фиксирането се извършва със скоби със същото име Фиксатор и ремъци. Скобите са разположени на задните седалки.

Описаните чуждестранни модели крепежни елементи са комбинирани, тоест, ако един вид закрепване присъства в автомобила, тогава друг също може да бъде инсталиран без проблеми.

SuperLatch подсилен с автоматичен регулатор на дължината на лентата.

Фиксаторът не вибрира, той е лесен за инсталиране, доста лек поради липсата на тежки метални части. Също така стол с такава приставка може да поддържа дете до 30 кг. Има и недостатъци: трудно е да се намерят такива модели, те не са универсални, те са скъпи и не се монтират на предната седалка..

Критерии по избор

За да изберете конкретна столче за кола или столче за кола за бебета, трябва да вземете решение за тегловната група на детето. Има устройства за транспортиране на бебета от 0+ до определено количество килограми. В някои случаи се взема предвид и растежа на трохите..

Носителят за новородено може да се използва от раждането до шест месеца, докато бебето седи. Столовете за кола имат по-широк възрастов диапазон. Ако се очакват чести и дълги пътувания с новородено, по-добре е да не пестите и да купувате детско столче за кола в продължение на шест месеца, за да избегнете здравословни проблеми на детето си..

Аксесоарите за столчета за кола са много важни. Опитайте се да изберете модели със слънчева сянка. Независимо дали свети в колата или поставяте устройството на междуосието и се разхождате, защитата от отблясъци винаги е полезна. Има опции за устройства със специална дръжка за носене на дете. Ако пътуванията включват необходимост от чести излизания от колата, тогава дръжката на детското столче за кола е задължителна.

Много е важно да изберете модел, който има специални сертификати за качество. Покупката на такова устройство за транспортиране на бебе ще ви позволи да сте сигурни, че пътуването ще бъде възможно най-безопасно.

След това трябва да изберете вида на закрепването, което е възможно във вашата кола. Закопчаването със стандартни колани подхожда на всички видове автомобили, докато Isofix и Latch са по-малко гъвкави. Трябва да проверите лекотата на закрепване. Продукти с прекалено сложен дизайн могат да създадат проблеми с инсталирането на членовете на семейството, което затруднява пътуването.

При избора на марка детски джаджи се препоръчва да се обърне внимание на краш тестовете, проведени в различни страни. Препоръчително е да се търсят столчета за кола, които отговарят на европейските стандарти за качество. Устройство, преминало всички необходими тестове, е маркирано със символите ECE 44 или ECE 129.

При избора на аксесоари за транспортиране на бебета е по-добре да обърнете внимание на модели, които могат да се монтират на шасито. Това ще направи по-удобно движението извън колата. Те са подобни на количките.

Покупката на ограничител трябва да бъде придружена от внимателен преглед на анкерните закрепвания: те трябва да бъдат надеждни, да не са опасни за детето, с широки и удобни презрамки. Заспивайки по време на пътуването, децата не трябва да се чувстват неудобно. Главата на бебето трябва да бъде допълнително защитена от удари.

Препоръчително е да транспортирате всички деца под една година срещу движението на колата, следователно, когато купувате столче за кола, трябва да вземете предвид тази точка. Не всички модели, чиято възрастова група отчита няколко години, имат възможност за монтиране назад.

Когато купувате устройства за по-големи деца, които вече са на годинка, трябва да се опитате да ги поставите там. Бебето трябва да хареса седалката, така че да не действа на пътя и да не разсейва възрастните, които шофират. Също така е препоръчително да проверите капацитета на устройството в колата..

Желателно е дизайнът на детския транспорт да отговаря на интериора на автомобила. За щастие сега има много цветове и дизайн на детски обезопасителни системи.

Ще бъде полезно да можете да свалите капаците за измиване. Почти всички столчета за кола и столчета за кола имат такава функция, но би било правилно да изясните тази информация в магазина.

Ако главата на бебето стърчи над гърба, столчето за кола трябва да се смени на по-стара възрастова група.

Нежелателно е да се купуват детски устройства за транспортиране в коли от ръце, тъй като бебето, което е попаднало в инцидент, може да бъде неусетно деформирано. Това ще влоши защитните свойства и може да доведе до трагедия..

Рейтинг на най-добрите модели

За новородени е по-добре да се използват бебета: те са най-физиологичните. Когато купувате бебешко устройство за транспортиране на бебета, ръководи се от собствения си вкус, отзивите на клиентите, както и рейтинга в интернет. Помислете за най-добрите модели, които сега са на върха на популярността.

 • Стол за кола ROMERBaby-SafeSLEEPER. Може да се използва от раждането до 13 кг. Вътре е много просторен, но доста тежък (7 кг). С помощта на адаптера можете да инсталирате този модел на шасито на количка от същата марка. Устройството е фиксирано с помощта на обикновени колани за кола. Бебето е закрепено в количката с триточкови колани. Изработена от високоякостни и меки материали. Отстрани има специална дъга, която в случай на страничен удар ще служи като амортисьор и ще го омекоти. Облегалката може да бъде повдигната и използвана за по-голямо дете. Включва слушалки за уши, които омекотяват пътуването и са лесни за пране.
 • Носете кошара Maxi-Cosi CabrioFix. Използва се за деца под една година и с тегло не повече от 13 килограма. Побира се в превозно средство, обърнато назад, както на предните, така и на задните седалки. Може да се закопчава с обикновени предпазни колани и EasyFix с колани EasyBase. Този модел е лек, детето ще се чувства свободно в него. Плюс големите страни и дръжката за страничен удар.
 • Макси-Коси камъче. Вариация на предишния носител на бебе. Освен това тази версия осигурява FamilyFix монтиране за машини, които имат опция за монтиране Isofix. Проектиран в съответствие с европейските стандарти за качество.
 • WOW е люлка за бебета, произведени в САЩ. Може да се използва до максимум 9 месеца. Лек и компактен, побира се на колела. Побира се в колата с помощта на адаптери.
 • BEBE Confort Creatis Fix. Удобният дизайн позволява на детето да бъде в него в 2 позиции: в легнало и полулегнало положение. Дизайнът има сенник и дръжка за носене. Много издръжливо детско столче за кола, изработено от хипоалергенни материали в гъвкав червен цвят. Монтира се на платформата.
 • Cybex Aton. Това удобно и издръжливо детско столче за кола е много популярно и е преминало многобройни краш тестове. Дебелите и меки страни на такова устройство ще предпазят бебето ви от удари. Козирката на този носач за бебета може да бъде фиксирана в 4 позиции. Може да се основава и на шаси за инвалидна количка от същата компания.
 • Recaro Young Profi Plus. Много дебелата рамка на такова устройство прави възможно най-безопасното намиране на трохите вътре. Тапицерията е изработена от естествени и нетоксични материали, които по никакъв начин няма да навредят на бебето.
 • Стол за кола Mima Izi Go. Удивителна черта на тази люлка е материалът на тялото: тя е кожа. Толкова е удобно за поддържане на чистота и хигиена с малко дете. Закрепването в такова устройство е двойно: подходящо за обикновени редовни колани и за Isofix. Предимствата са наличието на дръжка за носене и удобна мека регулируема облегалка за глава.
 • Aprica CURURILA Isofix. Името на такава люлка говори само за себе си. Монтажите Isofix са сред най-надеждните в съвременните детски транспортни устройства. Тази детска седалка за кола може да се върти на собствената си ос, без да я сваля от основата, което несъмнено е много удобно. Наклонът на тази люлка има 7 различни нива. В него можете да приспите бебето си, да се храните или просто да му отворите допълнителен ъгъл на гледане. Пластмасата, от която е направено тялото на бебето, не образува отломки при удар. Включва анатомично оформен матрак.

Инструкции за детски транспорт

Когато транспортирате дете в детски обезопасител, трябва да се помни, че безопасността на бебето зависи от това колко правилно е избрано това устройство. На първо място е необходимо да се вземе предвид възрастовата група на бебето: използването на столче за кола, което не е от вашата възрастова група, представлява опасност за здравето на детето, както в случай на инцидент, така и поради физиологична съвместимост..

Не е позволено да оставяте бебето само в колата в детска столче за кола или бебешко столче за кола.

Когато закрепвате детското столче за кола, трябва да използвате определена последователност от действия.

 • Прикрепете детската количка перпендикулярно на посоката на движение на автомобила със стандартни колани, като следвате инструкциите. Обикновено местата, където коланите трябва да бъдат с резба, са оцветени в синьо.
 • Поставете бебето си правилно в детската количка и го закрепете с вътрешните ремъци на устройството.
 • Проверете дали презрамките притискат бебето ви и ако е необходимо, използвайте меки подложки под закопчалките.
 • Затегнете презрамките, така че под лентите да има място с 2 пръста.
 • Проверете комфорта на температурата в колата и, ако е необходимо, затоплете детето. За да транспортира бебето, то трябва да е облечено в тесни дрехи, за да се избегне разтъркване с колани. По-добре е да затоплите детето с одеяло, отколкото да облечете яке или гащеризон, тъй като обемните дрехи няма да ви позволят надеждно да фиксирате бебето.

Допълнителни съвети

Важно е да знаете следните нюанси.

 • Ако родител пътува с дете сам, по-добре е да инсталирате устройство за транспортиране на бебето по диагонал от шофьорската седалка. Така ще бъде по-удобно да погледнете детето и ако е необходимо да общувате с него, за да го успокоите. Ако устройството за детето е инсталирано непосредствено отзад, също така ще бъде невъзможно да преместите шофьорската седалка на удобна дължина и бебето няма да се вижда в огледалото.
 • Ако детската количка е компактна и е монтирана отпред, е необходимо да се провери дали въздушните възглавници са деактивирани: аварийното им освобождаване може да доведе до трагични последици. Ако системата за безопасност не се деактивира, тогава детето не може да бъде транспортирано отпред.
 • Повечето бебета не осигуряват бебе в зимни дрехи. Това ще попречи на правилното закрепване на трохите в предпазните колани..
 • Когато автомобилът няма най-надеждното закрепване Isofix и родителите искат да използват устройства от този тип, можете да се свържете с автосервиз, където те ще ви помогнат да заварите необходимите скоби. След това ще стане възможно да се използват такива модерни устройства..

Вижте по-долу за преглед на детското столче за кола.

Как да изберем столче за кола за новородени

Закупуването на бебешко столче за кола в кола е задължително, ако новородено дете се е появило в семейството на шофьор. От една страна, това обезпокоително придобиване, което има значителни разходи, заема почти две места в кабината и ще ви бъде полезно само 6 месеца, докато бебето израсте от него..

Но нямате избор - според изискванията на правилата за движение, деца под 12 години се транспортират в автомобил само със специални ограничители, а за бебета на възраст под шест месеца трябва да се използва детското столче за кола. За неспазване на тези изисквания ви грози глоба от 3000 рубли.

Как да изберем надеждно устройство за защита на вашето бебе по време на транспортиране в кола? Какво да търсите при проучване на стотици детски столчета за кола?

Столчета за кола: видове и дизайнерски характеристики

Детското столче за кола е преносим тип детско столче за кола (група "o 0+" и "0+ 1"), което се монтира в автомобила в посока / срещу посоката на движение на автомобила и се фиксира с локален колан (система за закрепване ISOfix). В него детето може да "пътува" в хоризонтално положение от раждането до 6-12 месеца, като е с колани.

Легналото положение на бебето в люлката е важно! Скелетът и мускулите на новороденото все още са слаби и не осигуряват защита на врата и гръбначния стълб. Носенето в легнало положение и фиксирането на тялото с предпазни колани свеждат до минимум стреса върху гръбначния стълб, осигуряват правилно дишане, позволяват на бебето да се отпусне и осигуряват оптимално ниво на защита.

Дизайнът на всички столчета за кола е повече или по-малко идентичен:

 • здрава външна рамка, върху която е монтирано меко легло, стойки за колан, дръжки за носене;
 • мобилност и способността да носите люлката в ръцете си или да я инсталирате на обикновена количка;
 • облегалката може да бъде стационарно-хоризонтална и нерегулируема или регулируема „накланяне / накланяне“;
 • закрепване в кабината - по посока на автомобила / срещу посоката на движение (вторият вариант е оптимален, или универсално закрепване в някоя от позициите..

Както можете да видите, има много опции и, според прегледите на родителите, които също са се сблъскали с проблема за избор, има две оптимални решения: или изберете най-универсалния дизайн, който ще продължи дълго и ще осигури необходимия набор от функции и опции, или купете няколко люлки с различен дизайн, всеки от което ще бъде оптимално в своя клас.

Оценка на безопасността на автомобилната седалка Isofix

Много важен критерий за подбор е надеждността и безопасността на стойките за автомобилни седалки в колата. Ако по-ранни детски седалки са били закрепени в колата с обикновени предпазни колани, тогава в новите модели автомобили се използва системата за закрепване ISOfix.

Такива колани са по-надеждни и универсални, но не всички детски колички, произведени днес, са предназначени за тяхното използване. Опитахме се да изберем петте най-интересни модела детски столчета за кола, в които е предвидено използването на ISOfix..

Britax Roemer Бебешки безопасни i-Size

Британско произведено столче за кола с тегло 4,7 кг, предназначено за деца с тегло до 13 кг / 40-80 см височина и отговарящо на европейските стандарти за безопасност ECE 129. Легналата плоска седалка се регулира в зависимост от размерите на тялото на детето и може да се монтира в легнало / полегнало положение. Основата на рамката Flex е снабдена с двустепенна защита срещу сблъсък SICT, прикрепва се към колички със специални адаптери, а за монтаж на столчета за кола в кабината е оборудвана с прибираща се система ISOfix и регулируем опорен крак.

Включва: подвижно покривало, сенник, дръжка за носене, ортопедична вложка за новородени. Това е един от най-скъпите модели от групата 0/0 +: до 34 000 рубли.

Peg Perego Primo Viaggio SL Tri-Fix

Италианска детска седалка за кола (0/0 +) с регулируема седалка и люлеещ се стол. Той е допълнен с допълнителни вложки за увеличаване на вътрешното пространство на люлката и подобряване на безопасността. Важно предимство са три начина на закрепване (със стандартни колани без основа, на регулируемата основа, на основата Isofix). Освен това можете да закупите адаптерни стойки за класически колички и колички Pliko P3. Моделът напълно отговаря на европейските стандарти за качество и безопасност.

Включва: анатомична вложка, подвижен капак, сенник и 5-точкова дръжка за носене на Ganciomatic (може да се използва като граничар). Цена - около 10 500 рубли.

Maxi - Cosi Cabrio Fix

Холандска столче за кола (3,25 кг) в съответствие с всички европейски стандарти за детско столче за кола и система за защита от страничен удар. Инсталирани с помощта на стандартни предпазни колани и основите Family Fix, Way Fix и Isofix (закупуват се отделно). Може да се монтира и на шаситата на детски колички Teutonia, Bugaboo, Maxi-Cosi, Quinny.

Включва: подвижен капак, сенник и дръжка за носене. Пазарна стойност - 11 000 рубли.

Cybex Cloud Q

Германско столче за кола за недоносени бебета с ниско тегло при раждане. В комплект с регулируема седалка (дължина / полуседнало положение) и облегалка за глава, 3-точкови предпазни колани. Закрепен със стандартни колани или колани Isofix (закупуват се отделно), напълно отговаря на стандартите ECE R-44/04 и ADAC.

Включено: телескопична странична защита LSP. Пазарна стойност - около 18 000 рубли.

Chicco Key Fit

Популярната италианска детска седалка за кола със стандартна цялостна база за монтаж (може да се фиксира в кабината и без основа), предназначена за бебета с тегло до 6 кг. Произвежда се в „корпоративни“ червени и светлосиви цветове. Може да се използва с шаси за количка Chicco, Simplicity, Kwik.One, Urban, Stroll'in'2. Сертифициран по ECE R44 / 04,

Включва: дишаща подплата за новородено. Средна цена - около 14 000 рубли.

Столчета за кола от бюджетната категория

От автомобилни люлки за новородени, които са инсталирани без използване на системата Isofix и имат бюджетни разходи, препоръчваме да обърнете внимание на следните модели:

Concord Air Safe

"Надградена" немска детска седалка за кола (2,9 кг), изработена от екологични материали с регулируема по височина облегалка и облегалка за глава, допълнителна ортопедична вложка за новородени и 3-точкови предпазни колани (евентуално Air Isofix). Побира се на колички Concord Neo и Concord Wanderer. Съответства на европейския стандарт ECE 44/04. Пазарна стойност - 12 000 рубли.

CAM Area Zero +

Подобрената италианска седалка за бебета Area Zero + има удароустойчив пластмасов калъф и е оборудвана с мека подплата от хипоалергенни материали. Люлката е монтирана в интериора на автомобила на стандартни предпазни колани или на платформата ISOfix. Съответства на европейския стандарт за безопасност ECE R 44/04. Включва: анатомична вложка, подвижен капак, сенник и дръжка за носене. Единственият недостатък според отзивите на клиентите е ограничената цветова гама. Пазарна стойност - 7000 рубли.

Nania Beone SP Животни

Френско столче за кола икономична класа (3,2 кг) със сладък дизайн и богати цветове, ортопедичен шезлонг и специална вложка за новородени. Сенникът е плътен и изработен от полистирол (лесен за почистване), основата е фиксирана със стандартни колани или системата Isofix (купува се отделно). Системата Side Protection (SP) осигурява надеждна защита на детето. Съответства на европейския стандарт ECE 44/04, цената е само 3 500 руски рубли.

GB Идан

Холандското детско столче за кола е почти перфектна комбинация от качество, безопасност и стилен, лаконичен дизайн. Моделът е изработен от екологично чисти материали, има дълбока анатомична купа, в която бебето ще бъде защитено от всички страни чрез регулируем гръб и облегалка за глава, 3-точкова система за сбруя и телескопична защита от страничен удар LSP, както и голяма качулка с UV филтър за защита на бебето от слънчеви лъчи. Той е фиксиран в интериора на автомобила с обикновени колани или с помощта на Isofix база. Може да се инсталира на колички GB, Cybex и Maris и отговаря на стандартите ECE R44 / 04. Цена - не повече от 10 000 рубли.

Честито бебе Skyler V2

Британско детско столче за кола (2,5 кг), използващо екологични материали, приятен дизайн, универсални цветове. Полукръглото тяло може да се използва като люлеещ се стол. Инсталира се с помощта на стандартни предпазни колани срещу движението на автомобила, в комплект с: анатомична вложка за новородени, капак. Съответства на стандартите за безопасност на ECE R44 / 04. Цена - около 3.500 рубли.

Особености при избора на столче за кола

 • Носителят за кърмачета трябва да бъде изработен от висококачествени естествени материали, а пластмасата трябва да е устойчива на удари и да няма неприятни миризми.
 • Висококачествените и надеждни модели имат подходящи сертификати за безопасност, потвърждаващи, че дизайнът е преминал ортопедични тестове.
 • Дизайнът на шезлонга трябва да бъде ергономичен и анатомичен. така че позицията на бебето в столчето за кола да е възможно най-удобна и защитена.
 • Ако вашият автомобил има специални стойки за системата Isofix, предпочитаната опция са моделите с тази основа. Столът се монтира много лесно, закрепва се и се фиксира по-сигурно. Но цената на такива модели обикновено е много по-висока..
 • Всички сменяеми елементи на кошарата трябва да са добре фиксирани и да не дрънкат.
 • Вътрешните колани за предпочитане трябва да са 3-точкови, а още по-добре - 5-точкови, с меки подложки.

Когато избирате столче за кола, потърсете в паспорта на продукта и сертификата икона, потвърждаваща спазването на международните стандарти ECE 44 или ECE 129 (i-Size), или по-добре ECE R44 / 04 или GOST R41.44-2005. Това е сертификат за качество, екологосъобразност и безопасност (преминаване на краш тестове).

Обърнете внимание и на важни параметри - съответствие на размерите с физическите размери и тегло на детето, качеството и здравината на строителните материали, надеждността на системите за сигурност, наличието на набор от допълнителни аксесоари (те често са много удобни и значително разширяват оперативните възможности на люлката). Когато купувате столче за кола, препоръчително е да го изпробвате. Вземете бебето си със себе си в магазина, сложете го в купата и наблюдавайте колко удобно му е в нея..

В заключение трябва да се отбележи, че изборът на столче за кола за новородено бебе е трудна задача, тъй като днес на пазара има десетки марки бебешки продукти със стотици стари и нови модели столчета за кола. Изборът е огромен, възможностите на всеки модел са уникални.

Трябва обаче да запомните няколко важни момента: детското столче за кола трябва да бъде възможно най-удобно и безопасно за детето, да е подходящо за него по отношение на физическите характеристики, да е от екологично чисти материали, да има пълен набор от защитни системи и да бъде удобно инсталирано в колата.

Повечето от нашите столчета за кола са универсални и многофункционални. Това не е идеален избор, а избор, основан на критериите за гарантирано качество, ниво на безопасност, лекота на инсталиране и цена. Той ще ви помогне да се ориентирате в основните ценностни критерии за избор на най-добрите продукти.

Как да изберем столче за кола за дете

Производителите на модерни автомобили обръщат повишено внимание на безопасността. Но всички мерки, предприети от тях, са ефективни само за водача и възрастните пътници, докато детето в кабината остава уязвимо и е невъзможно да му се осигури подходяща защита със стандартни средства на автомобила..

Какво може и трябва да се направи, за да се гарантира, че пътуванията с по-млади членове на семейството са удобни и безопасни, казват експертите на онлайн магазина „Дочки-Синочки“.

Здрав разум или ненужно презастраховане?

Задължителното използване на специални столчета за кола в Русия беше въведено сравнително наскоро, от 1 януари 2007 г., но не всички шофьори и родители възприеха тази мярка като жизненоважна необходимост. Бяха направени промени в правилата за движение, задължаващи водачите да използват обезопасителни устройства за деца (официалното име в правилата за движение и GOST) за превоз на деца на възраст под 12 години. Неспазването на това изискване ще доведе до глоба за водача. В същото време влезе в сила ГОСТ 41.44-2005, който консолидира правилата за сертифициране на такива устройства в Русия.

Всички детски столчета за кола трябва да бъдат сертифицирани, както е посочено от етикета с данни, разположен на самата седалка за кола:

 • кодът на стандарта, на който столът отговаря (ECE R44 / 03 или ECE R44 / 04)
 • категория (универсална, полууниверсална, специфична)
 • тегло на товара (допустимо тегло на детето)
 • E с кодовия номер на държавата, провела тестовете (1 - Германия, 2 - Италия, 3 - Франция, 4 - Холандия и др.)
 • удостоверителен идентификационен номер
 • серийния номер на продукта, тъй като се тества всяко пет хилядно детско столче за кола

Но какво да кажем за вградената система за защита? Стандартните предпазни колани, които закрепват пътника към седалката, са предназначени за лице с тегло над 36 кг и височина 150 см; в останалото такива устройства са неефективни. Освен това в случай на инцидент те могат дори да навредят на малък пътник..

Нека се обърнем към статистиката.

 1. През 2010 г. в Германия е имало над 10 000 инцидента, при които непълнолетни са били в повредените превозни средства и само 32 от тях са загинали. Този висок рекорд за безопасност стана възможен чрез универсалното използване от германските шофьори на специални сертифицирани устройства за детски транспорт..
 2. Пътуването на дете в детска седалка за кола намалява риска от смърт от инцидент със 70% и нараняване с 60%.
 3. Според списание "Здраве" през последните пет години, благодарение на използването на ограничители, детската смъртност при катастрофи е намаляла с 30%, а броят на ранените е намалял със 17%.

Горните статистически данни убеждават, че закупуването на специално устройство за транспортиране на деца не е почит към модата, а необходим принос за пътната безопасност и законодателното затвърждаване на това изискване е продиктувано от целесъобразността.

Скъпа столче за кола или бюджетна алтернатива?

Съгласно точка 2.1 от GOST, която очертава кръга на системите за обезопасяване на деца, те включват „набор от елементи, състоящ се от ремъци или гъвкави елементи с катарами, регулиращи устройства, закрепващи части и в някои случаи допълнително устройство (например люлка, подвижна детска седалка, допълнителна седалка и / или амортисьор) “. От горния откъс става ясно, че вместо отдавна познатите и надеждни детски столчета за кола в цивилизованите страни, руският законодател позволява използването на алтернативни опции за фиксиране на малък пътник на обикновена седалка за кола. Единствената им цел е да осигурят безопасността на детето, когато пътува в колата, но дали всички те се справят успешно с тази задача??

На пазара има голямо разнообразие от алтернативи. И като се има предвид, че правилата за движение не налагат никакви изисквания към такива устройства, тогава всичко може да се нарече специални системи. Например предлаганите в търговската мрежа специални връзки, скоби и адаптери за колани, които „правилно“ закрепват детето. Техните предимства пред пълноценното столче за кола включват ниска цена и компактност. Освен това, както посочват производителите на такива устройства, те се съобразяват с посочения ГОСТ, което означава, че водачът не е обект на глоба за използването им. В същото време най-важното е замълчено: тези устройства не само не гарантират безопасността на детето при спешни случаи, но дори могат да му навредят.

Краш тест от "Autoreview"

Списанието за автомобилисти "Autoreview" проведе сравнителен краш тест на различни ограничители (№ 8 (400) 2008). Кореспондентът Юрий Ветров казва: „По-добре е да закопчаете дете с обикновен редовен предпазен колан, ако няма висококачествена детска седалка за кола, отколкото да използвате такива устройства“.

Според проучването нито едно от алтернативните устройства не е успяло да защити мъника толкова, колкото най-евтиния стол. Освен това аналозите, които се продават успешно в Русия, не се използват в Европа и не се продават под заплахата от голяма глоба..

Избор на столче за кола по тегло на детето

Отправната точка за избора на детска обезопасителна система е теглото на детето: тя определя групата столчета за кола. Възрастта и височината на бебето не играят особена роля; важно е само главата на детето да не се издига над горния ръб на облегалката на стола. Ограниченията за тегло за деца, за които дадено устройство е подходящо, могат да бъдат намерени на етикета за сертифициране.

Съгласно европейските и руските настоящи стандарти съществуващите столчета за автомобили са разделени на пет основни и три допълнителни групи (те също се наричат ​​универсални, тъй като всяка от тях съчетава параметрите на продуктите от основните групи). Ние изброяваме петте основни групи детски столчета за кола и техните основни характеристики.

Таблица 1. Основни групи столчета за кола с техните основни характеристики
Име на групатаТегло на бебетоПриблизителна възраст на дететоМетод на инсталиране
Група 0По-малко от 10 кгОт раждането до 9 месецаПерпендикулярно на посоката на движение
Група 0+По-малко от 13 кгОт раждането до 18 месецаС лице към посоката на движение
Група 19 до 18 кгНа възраст от 1 до 4 годиниЛице в посока на движение
Група 215 до 25 кгНа 3-7 годиниЛице в посока на движение
Група 325 до 36 кгНа 6-12 годиниЛице в посока на движение

Група 0 (детско столче за кола)

За бебета под 10 кг, от около раждането до 9 месеца.

Група 0 - столчета за кола, които са фиксирани в странично положение на задната седалка на автомобила. Подходящ за новородени и може да се използва до деветмесечна възраст, или докато детето наддаде тегло до 10 кг. Столчето за кола може да бъде подвижна горна част на количката - те се прикрепват бързо и лесно към междуосието, монтират се и се свалят от колата. По време на пътуването детето е в напълно хоризонтално положение - това не само добавя комфорт към пътуването, но и го прави по-защитен: експертите смятат, че дори по време на кратки пътувания детето трябва да лъже.

Експертно мнение

„Децата с тегло до 9 кг не трябва да се транспортират в седнало положение; количките и количките се считат за подходящи ограничители. Най-добрият вариант биха били автомобилните седалки от група 0.+.

Най-добрата безопасност за новородено се осигурява от столове от група 0. Именно в него поставяте бебето си след болницата. Срокът на експлоатация на такъв модел е кратък: детето много бързо ще израсте от този стол. По-трайна и надеждна алтернатива ще бъде детско столче за кола или подвижна горна част на количката. ".

Специалист на онлайн магазин "Дочки-Синочки"
Головешкина Екатерина

Група 0+ - Столове за кола

За бебета под 13 кг, от около раждането до 18 месеца.

Група 0+ - столчета за кола, монтирани с облегалка към посоката на движение; подходящ за деца на възраст до 18 месеца и с тегло до 13 кг. Подобна инсталация на столчето за кола се дължи на спецификата на детската анатомия, когато врата на бебето все още не е достатъчно здрава: по време на удар в предната част на автомобила се поставя увеличен товар върху него.

Група 1

За деца от 9 до 18 кг, от около 1 до 4 години.

Група 1 - фотьойли, разположени по посока на превозното средство; Подходящ за деца от една до четири години и с тегло до 18 кг. За да се закрепи детето в устройства от тази група, се използват собствени колани, а за закрепване на седалката към столчето за кола се използват системи ISOFIX или LATCH. Много столчета за кола от тази група имат способността да се накланят от седнало положение в спално положение.

Група 2

За деца от 15 до 25 кг, от около 3 до 7 години.

Група 2 - обединява столчета за кола за бебета с тегло от 15 до 25 кг, на възраст от 3 до 6 години. В тях младите пътници са закопчани с редовни колани, триточкови детски колани или предпазни маси. Облегалката и облегалката за глава са регулируеми.

Група 3

За деца от 25 до 36 кг, приблизително на 6 до 12 години.

Група 3 вече не е стол, а така наречения бустер; е възглавница без гръб за дете, на което да седне. Такава възглавница ви позволява да "увеличите" височината на детето, за да закрепите правилно пътника с колана на колата. Възрастови ограничения - от 5 до 12 години, тегло - от 22 до 36 кг. Усилвателят позволява на детето да седне по-високо, за да могат правилните колани да се закопчаят правилно (коланите не трябва да се приближават до лицето и близо до врата му). Подходящ за деца над 5 годишна възраст.

Комбинирани групи детски столчета за кола

Помислете за универсалните групи столчета за кола: както показва практиката, те са най-търсените. Това е икономична опция, която ви позволява значително да забавите момента, в който по-голямо дете ще трябва да закупи ново столче за кола.

Таблица 2. Комбинирани групи детски столчета за кола и техните основни характеристики
Име на групатаТегло на бебетоПриблизителна възраст на детето
Група 0 + / 10 до 18 кг6 месеца до 3,5 години
Група 1/2/39 до 36 кгНа възраст от 1 до 12 години
Група 2/315 до 36 кгОт 3,5 до 12 години

Група 0 + / 1

0 до 18 кг, приблизително 6 месеца до 3,5 години.

Група 0 + / 1 - продуктите от тази група са подходящи за най-малките, от 6 месеца до 4 години с тегло не повече от 18 кг. Столът може да се монтира както спрямо посоката на колата (за бебета на възраст под една година и половина), така и по пътя.

Важно!

До навършване на годинка на детето педиатрите настоятелно препоръчват да монтирате детската столче за кола с гръб в посока на движение. ChildrenAuto пишат подробно за това.

Група 1/2/3

9 до 36 кг, приблизително 1 до 12 години.

Група 1/2/3 - тези столове са предназначени за деца от една до 12 годишна възраст с тегло от 9 до 36 кг. Инсталиран по посока на движение. С нарастването на пътника такива устройства се трансформират (подложката се отстранява), осигурявайки най-голям комфорт и защита. Например, когато теглото достигне 15 кг, вътрешните предпазни колани трябва да бъдат разкопчани и да се използват редовни аналози. В бъдеще такива устройства се превръщат в бустери. Столовете от тази група са най-популярни, но те категорично не са подходящи за новородени и бебета на възраст под една година: наклонът на облегалката на такова устройство практически отсъства и бебето ще трябва да спи, докато седи в неудобно положение. Регулируема облегалка за глава и подсилена странична защита от енергопоглъщащ материал надеждно предпазват детето от странични удари и перфектно го държат в резки завои.

Важно!

Най-популярни са автомобилните столчета от група 1/2/3, но те категорично не са подходящи за новородени и бебета до една година.!

Група 2/3

15 до 36 кг, приблизително 3,5 до 12 години.

Група 2/3 - тези устройства са предназначени за деца от 3,5 до 12 години (важната е височината - до 150 см) с тегло в диапазона 15-36 кг. Те са фотьойли с облегалки; понякога с облегалка за глава. Детето в тях е фиксирано с обикновен предпазен колан.

Експертно мнение

„За да спестят пари, много семейства избират най-популярната група 1/2/3. И това е оправдано, ако такъв модел е закупен за дете, което вече знае как да седи, а теглото му е достигнало 9-10 кг. Най-вероятно вече няма да е необходимо да купувате друго устройство: устройство от тази група с висока степен на вероятност ще служи до деня, в който детето навърши 12 години. Предимствата на тази опция са спестяванията: ще трябва да похарчите само веднъж за закупуване на стол. Но: гъвкавостта на такова столче за кола има и недостатък: в сравнение с модели от базови седалки, устройството от група 1/2/3 защитава по-малко ефективно по време на инцидент.

Ако финансовите възможности позволяват, специалистите на онлайн магазин Dochki-Sinochki препоръчват последователно закупуване на няколко столчета за кола, които на всеки етап максимално предпазват бебето в случай на инцидент. Това са модели от групи 0+, 1 и 3 ".

Специалист на онлайн магазин "Дочки-Синочки"
Попова Лидия

Какво друго да търсите при избора на столче за кола?

Монтирайте

Ограничителното устройство трябва да се монтира бързо и лесно в превозното средство; това е особено важно за автомобилните седалки от групи 0 и 0+, тъй като при активен начин на живот на родителите, седалката ще се сваля от колата няколко пъти на ден.

Опции за монтиране на столче за кола в колата:

 1. Използването на стандартни предпазни колани е най-често срещаният метод, при който коланите се вкарват през специални водачи, като по този начин се фиксира системата за безопасност на децата. Освен това си струва да закупите подложки за колан. Съветваме ви да се запознаете с прегледа на столчето за кола Capella Comfort S-807 със стандартни колани.
 2. С ISOFIX монтиране. Моля, обърнете внимание: има смисъл да закупите столче за кола с такава инсталационна система само ако автомобилът е оборудван с него. Детската седалка има вградени специални метални релси, които са прикрепени към скобите в долната част на задната седалка на автомобила. Понякога се използва и анкерна лента в горната част на седалката: това не е необходимо, но такава проста мярка увеличава стабилността на ограничителя в случай на инцидент. Освен това столът се опира на пода с регулируема опора. Това монтиране се счита за най-надеждното - прочетете повече в ревюто на столчето за кола със системата за монтиране Capella Isofix SPS.
 3. В САЩ системата LATCH е често срещана. Той е подобен на ISOFIX, но вместо метални водачи, той използва ленти с ключалки.

Важно!

Днес производителите активно произвеждат автомобили с вече вградена система isofix. Ако обаче решите да закупите столче за кола с такова монтиране, не забравяйте да се уверите, че колата ви има това монтиране, преди да го закупите..

Комфорт за детето

Когато избирате столче за кола, обърнете специално внимание на удобството да бъдете в него. Бебето ще трябва да измине значителни разстояния в задържащото устройство и е важно детето да не изпитва и най-малък дискомфорт. Вие също трябва да се погрижите за вашето удобство: може би трябва да обърнете внимание на наличието на дръжка за носене в горната част на столчето за кола.

Удобно, ако устройството е оборудвано с регулируем гръб. Много деца обичат да спят, докато се движат и ако детето заспи, то може да бъде поставено в легнало положение с едно движение. Важно е столчето да има регулируема облегалка за глава и подсилена странична защита от енергопоглъщащ материал - те надеждно предпазват бебето от страничен удар и го държат добре при резки завои.

Производителите оборудват столове с различни системи за безопасност. Най-надежден е петточковият колан, който осигурява равномерно разпределение на товара върху тялото в случай на инцидент. Удобна автоматична система за опъване на колана. Широко разпространени са дву- и триточковите колани, както и предпазни маси - последните са предназначени да предпазват главата, шията и вътрешните органи от нараняване в случай на инцидент. Силата на удара се абсорбира от амортизиращия материал на масата за безопасност; по начин на защита тази система наподобява въздушни възглавници.

Методът за изработване на детско столче за кола също е важен. Тялото му трябва да бъде изцяло напълнено и изработено от абсорбираща енергия, устойчива на удар пластмаса.

Външен вид и издръжливост

Корицата е отговорна за тези две точки. Към него се налагат няколко изисквания: той трябва да бъде направен от плътна, немаркираща се, хипоалергенна, мека, „дишаща“ материя, която осигурява добра циркулация на въздуха. Капакът трябва лесно да се сваля за пране. При спазване на тези условия детето ви ще се чувства удобно на стола.

Производители на бебешки столчета за кола

Днес най-популярните и следователно доказани и надеждни производители на ограничители са: