По време на бременността в тялото на жената настъпват промени, които засягат всички вътрешни органи без изключение. Докато малкият човек се развива и расте, тялото на бъдещата майка трябва да работи за двама, осигурявайки всички условия, необходими за него. В същото време повишеното натоварване на сърдечно-съдовата система може да повлияе на различни показатели за нейната работа, например сърдечната честота (HR) или, по-просто казано, пулса. Ето защо е важно бъдещите майки да знаят какъв трябва да бъде нормалният пулс в тяхната позиция, как да го измерват правилно, за да се избегнат грешки и в какви случаи си струва незабавно да се консултирате с лекар.

Основни правила и методи за измерване на пулса у дома

Най-лесният и точен начин за измерване на пулса е с електронен пулсомер, но не всеки има такова устройство. Не си струва да харчите пари за покупката му, ако няма нужда от постоянно измерване на пулса. Повечето съвременни апарати за измерване на кръвно налягане (устройства за измерване на налягане) също са оборудвани с тази функция, освен това те се намират в домашна аптечка много по-често, особено ако вкъщи има възрастни роднини..

Ако не са налични технически средства, винаги можете да измервате сърдечния си ритъм ръчно, за това ви е необходим само хронометър, който е наличен в почти всеки телефон. Всяка голяма артерия (лакътна, брахиална, темпорална, бедрена или подколенна) е подходяща за измерване, но най-лесно е китката или шията..

- как правилно да се измери сърдечната честота на цервикалната артерия?

Каротидната артерия е ясно видима както от лявата, така и от дясната страна на шията, поради нейния размер и достъпност, дори слаб и рядък пулс може да бъде ясно разграничен на това място. За да получите правилни показания, трябва:

 • Подгответе хронометър предварително.
 • Седнете и заемете удобна поза.
 • С два пръста усетете пулсацията в браздата на врата.
 • Бройте треперенето на кръвта за 1 минута.

Силният натиск върху артерията в никакъв случай не е необходим, това може да доведе до нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка, замаяност и дори припадък.

- как да се измери сърдечната честота на китката?

Можете да използвате този метод както отляво, така и отдясно, но практиката показва, че измерванията вляво са по-точни, тъй като е по-близо до сърцето. Последователността на действията практически не се различава от тази, използвана при измерване на пулса на цервикалната артерия, също така трябва да подготвите хронометър и да заемете удобно седнало положение. Лявата ръка трябва да се постави с дланта нагоре и да прихване китката с дясната ръка, така че показалецът, средният и безименният пръст да са над артерията. В тази позиция най-лесно се различават тласъците на кръв..

- измерване на пулса за 10 секунди

Това е колко често сърдечната честота обикновено се счита от спортистите за контрол на работата на сърцето, но единственото предимство на този метод е неговата скорост. За съжаление, той не е подходящ за точни измервания, тъй като грешката му може да бъде 15-20 удара в минута..

За да се получат надеждни данни, е необходимо да се правят измервания за поне минута. По-точен резултат може да се получи чрез повторение на процедурата няколко пъти..

Какъв трябва да бъде нормалният пулс?

За здрав възрастен нормалният пулс е между 60 и 80 удара в минута. По време на периоди на физическа активност тази стойност може да се увеличи до 120 удара - това е напълно естествено явление, тъй като работещите мускули се нуждаят от допълнителен кислород, снабден с ускоряващ се кръвен поток..

По време на бременност пулсът също може да се увеличи средно с 10-15 единици (но в някои случаи до 40), като правило това явление е чисто физиологично по своя характер и не е причина за безпокойство.

Фактори, влияещи върху сърдечната честота по време на бременност

Има няколко причини, поради които пулсът на бременна жена може да се промени и повечето от тях не показват наличието на някаква патология. Тези причини включват:

 • промени в хормоналните нива (повишено съдържание на полови хормони);
 • увеличаване на обема на кръвта в тялото със средно 1,5 литра;
 • изместване на вътрешните органи (включително сърцето) поради нарастващата матка;
 • бързо наддаване на тегло;
 • стрес и нестабилно емоционално състояние;
 • тежка токсикоза, причиняваща нарушение на водно-солевия баланс в организма.

Като правило няколко причини в комбинация засягат увеличаване или намаляване на сърдечната честота и преди да предприемете каквито и да било мерки, е наложително да се консултирате с лекар, тъй като самолечението по време на бременност може да причини непоправима вреда на тялото на бебето.

Бавен пулс

Лекарите наричат ​​намаляване на сърдечната честота брадикардия, това не е отделно заболяване, а само симптом. По време на бременност може да се говори за брадикардия, ако пулсът падне под 60 удара в минута. Това състояние е рядко и може да бъде придружено от световъртеж, слабост, гадене и припадък. Ако се появят такива симптоми, трябва незабавно да информирате лекаря, водещ бременността, за тях, тъй като те могат да са доказателство за обостряне на хронично заболяване или поява на ново.

Повишена сърдечна честота

Както бе споменато по-рано, палпитации или тахикардия под една или друга форма се наблюдават при по-голямата част от бременните жени. Ускорената работа на сърцето се обяснява с факта, че нарастващото тяло се нуждае от все повече и повече кислород и хранителни вещества, които получава от кръвта на майката. Следователно, пикът на физиологичната (естествена) тахикардия по време на бременност обикновено се случва в края на втория или началото на третия триместър, когато бебето расте най-активно. През последните няколко седмици пулсът, напротив, се нормализира, тъй като тялото на майката и детето се подготвя за предстоящото раждане.

Основните причини, водещи до увеличаване на сърдечната честота по време на бременност, са:

 • високо кръвно налягане;
 • наднормено тегло;
 • стрес и емоционален стрес;
 • сън в грешна позиция (на гърба), при която коремната аорта е компресирана;
 • активна физическа активност, спорт;
 • пиене на кафе, силен чай и други продукти, съдържащи кофеин;
 • лекарства, които допринасят за появата на тахикардия.

Показателите за сърдечен ритъм по време на бременност могат да достигнат 110-120 удара в минута дори в спокойно състояние, което не се счита за отклонение от нормата. Ускореното сърцебиене може да бъде придружено от същите симптоми като бавното сърцебиене: гадене, замаяност, слабост, замаяност. Само по себе си това не представлява опасност за детето или майката, но ако жената припадне, тя може сериозно да нарани не само себе си, но и бебето. Ето защо, ако се появят такива симптоми, е необходимо да се консултирате със специалист, който може да предпише правилната терапия, която намалява сърдечната честота..

В редки случаи инфекциозно заболяване или обостряне на хронични сърдечни заболявания може да причини тахикардия. За да се елиминира рискът от усложнения, е необходимо да се консултирате с кардиолог и да се подложите на преглед (EGC или EchoCG).

Кога трябва да подадете аларма?

Ако пулсът ви падне под 40 удара в минута или се покачи над 120, има причина за безпокойство.

Намаляването на сърдечната честота може да бъде причинено от:

 • заболявания на сърдечно-съдовата и централната нервна система, както и на черния дроб и бъбреците;
 • ниско кръвно налягане;
 • нарушения в щитовидната жлеза;
 • лекарства, които причиняват хипотония.

Честите причини за тахикардия са:

 • хипертония;
 • желязодефицитна анемия (от която бременните жени често страдат);
 • хормонален дисбаланс;
 • нарушения в работата на сърцето или кръвоносните съдове.

Определете точната причина и предписвайте правилното и най-важното безопасно лечение може да бъде само специалист, който има опит в работата с жени по време на бременност..

Как да върнем пулса към нормалното?

Като правило, за да се намали сърдечната честота, се предписват витаминно-минерални комплекси, които помагат за подобряване на сърдечната функция, билкови успокоителни (Персен, валериана, майчинство или специални колекции въз основа на тях), както и самомасаж (яка зона). Освен това, за да намалите риска от тахикардия, можете също да следвате тези препоръки:

 • нормализирайте ежедневието, отделете повече време за сън и почивка;
 • коригирайте храненето, направете го по-балансирано;
 • не преяждайте и не контролирайте теглото, яжте на малки порции;
 • намалете физическата активност, дайте предимство на ходенето на чист въздух;
 • не спи по гръб;
 • в никакъв случай не приемайте никакви лекарства без лекарско предписание.

При брадикардия, не причинена от сериозни патологии, в повечето случаи е достатъчно да се приемат допълнителни витаминно-минерални комплекси с магнезий и калий, както и лекарства в лека форма, които повишават кръвното налягане (предписани от лекар).

Накрая

Промяната в пулса по време на бременност е абсолютно естествено явление поради процесите, протичащи в тялото на жената през този период. Малките отклонения от нормалната стойност не са причина за безпокойство, но ако се появят някакви симптоми на безпокойство, най-добре е незабавно да се свържете с Вашия лекар, за да разберете възможната причина и да поставите правилна диагноза..

Пулс на плода по време на бременност

По сърдечния ритъм на бебето в матката гинекологът може да определи дали бебето получава достатъчно кислород и какво е общото му състояние. В ранните етапи на бременността пулсът на сърцето може да се чуе при дете само с помощта на специални устройства, докато от средата на втория триместър лекарят слуша сърцето с дървена тръба с акушерски стетоскоп.

Младите бъдещи майки са загрижени за въпроса, кога се появява сърдечният ритъм на плода по време на бременност? Сърдечният ритъм при нероденото дете започва още на 21-ия ден след зачеването, честотата на неговите контракции се различава в различните седмици на бременността.

 1. Пулсът на плода на различни етапи от бременността
 2. Какво да търсите, когато слушате сърцето на плода?
 3. Методи за слушане на сърдечния ритъм на бебето в утробата
  1. Ултразвук
  2. Стетоскоп
  3. Кардиотокография (CTG)
 4. Слушане на сърдечен ритъм на бебето по седмици
 5. Как да слушате пулса на плода сами у дома?
 6. Как да определите пола по сърдечен ритъм?

Пулсът на плода на различни етапи от бременността

С всяка седмица от развитието на ембриона в маточната кухина неговият пулс също се променя, което се дължи на прогресивното развитие на автономната нервна система, която е отговорна за работата на сърцето. По-долу е дадена таблица на сърдечната честота на плода по седмици от бременността.

Период на бременност (акушерска)

Сърдечната честота на нероденото дете е нормална (удара / мин)

На 5-та гестационна седмица пулсът на нероденото дете е приблизително същият като този на майката, тоест 80-85 удара / мин. В рамките на един месец този показател се увеличава ежедневно с няколко удара, като по този начин до края на 1-ви триместър на бременността сърдечната честота на детето е 170-175 удара / мин..

Започвайки от 15-та седмица на бременността и до края на целия гестационен период, гинекологът редовно при всяка среща в антенаталната клиника проверява работата на сърцето на бебето в утробата - чрез прослушване със стетоскоп през предната коремна стена, с помощта на ултразвук, преносим доплер. От 15-та седмица на бременността нормалният брой на сърдечните удари на плода в минута не трябва да надвишава 160-170 удара / мин, ако тези показатели са по-високи, тогава може да се подозира появата на кислороден глад при бебето и ако сърцето се свие под 130 удара / мин, тогава те говорят за остър хипоксия, която може да застраши развитието и дори живота на детето. Необходим е и строг контрол на сърдечната честота за бебето по време на раждането, особено в моментите на контракции и опити, обикновено 140-160 удара / мин. Има индикации, които изискват непрекъснато наблюдение на сърдечния ритъм на бебето по време на раждане с CTG апарат, те включват:

 • забавено вътрематочно развитие на детето на фона на тежка хипоксия;
 • многоплодна бременност (естествено раждане на 2 или повече плода);
 • стимулиране на раждането с капкомер с окситоцин;
 • епидурална анестезия за родилка;
 • следсрочна бременност;
 • раждане, започнало преди 37 гестационна седмица;
 • хронични заболявания при майката, нарушения във функционирането на нервната система.

Какво да търсите, когато слушате сърцето на плода?

Формирането на сърцето в ембриона започва в най-ранните етапи на ембриогенезата и работата на този орган е важен показател за развитието на нероденото дете и състоянието на здравето му. Слушането на сърдечната честота на плода е необходимо през цялата бременност и по време на раждането, тъй като именно тези показатели предполагат различни патологии на тялото на детето в ранен етап от тяхното развитие.

Кога чувате сърдечен ритъм на плода при ултразвуково сканиране? Въпреки факта, че пулсацията на сърдечния зачатък в ембриона започва от 21 ден, сърдечните удари могат да се чуят на ултразвук само на 6-7 гестационна седмица, тъй като по това време кухата тръба започва да се превръща в пълноценен четирикамерен орган с две вентрикули и две предсърдия.

Когато слушате сърцето на неродено дете, обърнете внимание на следните показатели:

 1. Пулс - сърдечната честота над 185 удара / мин се нарича фетална тахикардия, по-малко от 100 удара / мин се нарича брадикардия. И двете състояния не са показатели за нормата и изискват изясняване на причината. Пулсът на плода не трябва да надвишава 170 удара / мин през втория и третия триместър.
 2. Сърдечни тонове - нормално при здраво дете, което се развива изцяло вътрематочно, сърдечните звуци са ясни и звучни, при наличие на дефекти или аномалии в развитието, контракциите не се чуват ясно и замъглени.
 3. Пулс - при здрав плод, който се развива според гестационната възраст, контракциите на миокарда се повтарят ритмично през равни интервали. При остра хипоксия или аномалии в развитието на сърдечните клапи се чува аритмия, галоп ритъм.

Методи за слушане на сърдечния ритъм на бебето в утробата

Има няколко начина да слушате сърдечния ритъм на плода в матката, в зависимост от продължителността на бременността..

Започвайки от 5-та седмица на бременността, е възможно да се оцени работата на сърцето при неродено дете само с помощта на ултразвуков сензор - трансвагинално и трансабдоминално. В ранните етапи на бременността, ултразвуковият метод определя дали има сърдечни контракции, дали ембрионът се развива, колко удара в минута миокардът пулсира. От 12-та до 20-та седмица лекарят оценява не само сърдечната честота, но и местоположението на органа, наличието на всички камери и работата на сърдечните клапи. Именно на тези етапи на бременността повечето от сърдечните дефекти се откриват в плода..

Стетоскоп

Акушерски стетоскоп се използва за оценка на параметрите на свиването на сърдечния мускул след 20 седмици от бременността. При всяка среща в антенаталната клиника лекарят първо определя местоположението на главата на бебето и нейното положение в матката, а след това прилага тръба към предната коремна стена на майката и слуша сърдечния звук на плода. От втората половина на бременността можете да използвате и стетофондоскоп, но той рядко се използва в акушерството. При раждане сърдечният ритъм се прослушва с акушерски стетоскоп на всеки половин час, като не забравяйте да обърнете внимание на сърдечните звуци преди и непосредствено след контракцията.

Кардиотокография (CTG)

От началото на третия триместър на бременността параметрите на сърдечната честота на плода се оценяват чрез CTG поне веднъж за всяка бременна жена. По време на раждането това е задължителна процедура, която показва не само броя на сърдечните удари в минута при бебето, но също така записва реакцията на сърдечния мускул на плода на всяка контракция.

Слушане на сърдечен ритъм на бебето по седмици

На коя седмица от бременността може да се изчисли сърдечната честота на плода? Единственият начин да направите това в ранните етапи е само с помощта на ултразвукова машина. Ако няма пулс на екрана на монитора на 6 седмици, тогава има вероятност бременността да е замръзнала в такива ситуации, жената трябва да бъде прегледана на друго устройство.

Коя седмица се чува сърдечната честота на плода през коремната стена? Можете да чуете как сърцето на бебето се свива през корема на майката още от 20-та седмица на бременността, като прикрепите акушерски стетоскоп към предната коремна стена, само първо трябва да определите положението на плода в матката и неговото положение, за да знаете от коя страна и на каква височина да приложите тръбата в противен случай нищо няма да се чуе.

Понякога с помощта на акушерски стетоскоп не е възможно да слушате сърцето на детето - това може да се дължи на някои условия:

 • многоплодна бременност;
 • многоводие;
 • сърдечни дефекти при нероденото дете;
 • наднормено тегло и подуване при бременна жена;
 • закрепване на плацентата по предната коремна стена.

В такива ситуации се използва различен метод за прослушване на параметрите на сърцето на плода. Ако по време на ултразвуково изследване лекарят подозира сърдечни дефекти при нероденото дете, тогава допълнително се предписва феталната ехокардиография, процедурата ще бъде информативна от 20 до 28 седмици от бременността. Ехокардиографията ви позволява да проучите подробно всички части на сърцето при дете, да оцените кръвния поток и функцията на клапата, тази процедура е задължително проучване за бъдещи майки над 35 години и за тези бременни жени, които вече имат деца със сърдечни дефекти.

Започвайки от 28-30 седмици, на всички бъдещи майки се предписва CTG процедура, към предната коремна стена е прикрепен специален сензор, който записва параметрите на сърдечната честота на плода по време на бременност за определен период от време. Повторно извършване на такава процедура се изисква за жени с усложнена бременност, а именно:

 • късна токсикоза;
 • наличието на белези на матката след претърпяна операция и цезарово сечение в миналото;
 • стареене на плацентата преди време;
 • хронични заболявания при бъдещата майка;
 • намаляване или увеличаване на количеството на околоплодните води;
 • вътрематочно забавяне на растежа;
 • продължителна бременност в продължение на 42 седмици.

Показателите CTG се оценяват по 12-бална скала: 9-12 точки - нормалното състояние на детето, то получава достатъчно количество кислород и се развива напълно, 6-8 точки - има признаци на кислороден глад, CTG трябва да се повтаря през ден и при необходимост да се предписва лечение за бременна жена, 5 точки или по-малко - има заплаха за живота на детето, то страда от остра хипоксия, жената трябва да се подложи на цезарово сечение. При провеждане на CTG, базалният ритъм и неговите промени се определят, когато детето се движи. Обикновено първият индикатор за пулс трябва да бъде 130-160 удара в спокойно състояние на плода и до 190 удара с движения. Промените в ритъма показват доколко параметрите на сърдечната честота се отклоняват средно от базалните показатели, обикновено при здрав плод не повече от 5-25 удара / мин..

Как да слушате пулса на плода сами у дома?

Много бременни жени се интересуват дали е възможно да слушат сърцето на детето сами вкъщи? Това може да бъде предизвикателство, особено в началото на бременността. Започвайки от 25 седмици, върху корема може да се приложи стетоскоп, така че майката да чуе как сърцето на бебето бие. Бъдещият татко може да чуе сърдечния ритъм на бебето от началото на третия триместър на бременността, като сложи ухо до корема на жена си. През първия триместър жената може самостоятелно да слуша детското сърце, използвайки съвременни фетални доплери.

Как да определите пола по сърдечен ритъм?

Съществува теория, според която по броя на сърдечните удари в минута при бебе в утробата е възможно да се определи пола му - сякаш при момчетата сърцето бие по-рядко, отколкото при момичетата. В научен план този факт не е потвърден от нищо, въпреки че ултразвукът наистина разкри, че при мъжкия плод сърцето бие равномерно и ритмично, докато при момичетата е донякъде хаотично. Пулсът може да се промени, когато бебето се движи, променя положението на тялото си в матката и стрес при майката, следователно, като преброи броя на сърдечните удари на детето, може да се приеме само един или друг пол.

Оценката на параметрите на сърдечния ритъм на бебето в утробата е неразделна част от наблюдението на нормалния ход на бременността. По естеството и честотата на сърдечните удари при дете лекарят може да подозира нарушения в неговото развитие и наличието на усложнения при бъдещата майка.

Как се променя пулсът на майката през периода на бременността

Пулсът по време на бременност през целия период е най-важният биологичен индикатор, изследването на свойствата на който е необходимо за проследяване на физиологичното и психологическото състояние на здравето на майката и плода.

Сърдечната честота (HR) е индивидуален показател, който до голяма степен зависи от това какъв е бил пулсът преди бременността, от физическата годност и емоционалната стабилност на бъдещата майка.

Гестационна възрастВъзрастта на женатаСърдечен ритъм
Първо тримесечие
(от 1 до 13 седмици)
На 20-30 години
На 30-40 години
от 40 години
65-85 удара мин.
65-90 удара мин.
70-95 удара мин.
Втори триместър
(от 14 до 26 седмици)
На 20-30 години
На 30-40 години
от 40 години
75-95 удара мин.
85-100 удара мин.
90-105 удара мин.
Трети триместър
(от 27 до 40 седмици)
На 20-30 години
На 30-40 години
от 40 години
95-110 удара мин.
100-115 удара мин.
110-120 удара мин.
При изчисляване на промяната в сърдечната честота, в зависимост от възрастта и гестационната възраст, се използва средният пулс за жените.

Таблицата показва как се променя сърдечната честота при бременни жени в зависимост от периода на раждане на детето. През целия период на 1-ви триместър това може да е едва забележимо, но към средата на втория е просто невъзможно да не се забележи промяна в сърдечната честота нагоре. И все пак сърцето трябва да изпомпва много повече кръв, отколкото само преди няколко седмици..

Пулсът в покой от 1 до 13 седмици от бременността не трябва да надвишава 100 удара, а честотата от 80-90 удара се приема като средна норма на нормата. Но както вече казахме, точната стойност на сърдечната честота се определя от лекаря, въз основа на проведените диагностични тестове и индивидуалните характеристики на организма. Ето защо, не пропускайте консултация със специалист, който ви наблюдава, дори ако не усещате промени в благосъстоянието си..

Третият триместър е придружен от още по-голямо увеличение: в по-късните етапи пулсът в покой може да достигне 120 удара в минута. И само след 32 седмици индикаторите постепенно се връщат към обичайния ни процент преди бременността..

 1. Промени в сърдечната честота при бременни жени
 2. Каква диагностика е необходима по време на бременност
 3. Профилактика на физиологично повишен сърдечен ритъм

Промени в сърдечната честота при бременни жени

Естествено увеличение на сърдечната честота по време на бременност се наблюдава при жените поради промени в някои физиологични процеси в тялото. Тялото се научава да се справя с товара, който му носи процесът на носене на дете. Увеличението на сърдечната честота при показва, че сърдечният мускул е получил голямо натоварване, за което не е бил готов и сега, за да разпръсне кръвта през съдовете, трябва да се свива много по-често.

Естествени фактори на промени в пулса при бременна жена:

 • образуването на нов кръг на кръвообращението, свързан с необходимостта от доставяне на жизненоважни вещества в матката и плацентата;
 • увеличаване на количеството кръв, циркулиращо в тялото;
 • увеличаване на телесното тегло;
 • повишено вътрекоремно налягане.

Понякога по време на бременност, получавайки прекомерно натоварване, сърдечният мускул увеличава размера си и леко променя своето анатомично местоположение поради изместването на диафрагмата. Това поведение на сърцето не трябва да влияе върху нарушаването на ритъма на неговите контракции. Единствената промяна може да бъде появата на физиологичен систоличен шум, който може да се чуе още през втория триместър и се обяснява със свиването на вентрикулите поради разширяването на един от атриовентрикуларните клапи.

Краткосрочна и относително безопасна промяна към увеличаване на сърдечната честота се наблюдава в следните ситуации:

 • физически упражнения;
 • стресови ситуации;
 • рядко проветряване на помещението;
 • дълго време в неудобно положение;
 • преяждане, ядене на прекалено пикантни храни, напитки, които съдържат кофеин и алкохол.

Промените в сърдечната честота могат да бъдат свързани с последиците от инфекциозни и сърдечно-съдови заболявания. Късната токсикоза (гестоза) също е придружена от увеличаване на пулса, който в зависимост от състоянието на жената може рязко да намалее или да се увеличи, което да доведе до конвулсии и развитие на кома.

Авитаминозата и електролитният дисбаланс при бременни жени са доста често срещани патологии, недостатъците в организма на микроелементи и витамини могат да повлияят отрицателно на дейността на сърдечно-съдовата система.

Наднорменото тегло е друг фактор, който може да повлияе на сърдечната честота. Неговият остър набор за кратко време е особено опасен..

Каква диагностика е необходима по време на бременност

За пълна диагностика на тялото свойствата на артериалния пулс се изследват според 6 показателя, като се измерва:

 1. Честота;
 2. Ритъм;
 3. Пълнене;
 4. Волтаж;
 5. Стойността;
 6. Форма (скорост).

При всяко планирано посещение при гинеколог не забравяйте да настоявате за пълна пулсова диагностика от терапевт или кардиолог. Честотата на трептенията на стените на артерията може да бъде нормална (средна стойност в покой 60-80 удара в минута), а интервалите между пулсовите вълни са различни, характеризиращи такъв пулс като аритмичен.

Важно! Дори при нормално здравословно състояние, увеличаването на честотата или нарушаването на ритъма на пулса е тревожен сигнал от вашето тяло. Бездействието (особено при системни пулсови откази) може да доведе до сериозни усложнения по време на бременност. [irp posts = "1531" name = "Как да нормализираме висок пулс по време на бременност"]

Диагностиката на тялото по време на бременност чрез пулс ви позволява да установите причините за възможни нарушения и, ако е необходимо, да изберете лечение. Има 5 основни метода за изучаване на пулса:

 1. Сфигмографът е професионално устройство, използвано в частни клиники за получаване на графични изображения на пулсовите свойства. Позволява ви да извършите пълна диагностика на тялото, като изследвате всички характеристики на пулса.
 2. ЕКГ - методът е леко остарял, но е безопасен и прост, не представлява никаква заплаха за здравето на жената и нероденото дете. Това дава възможност да се фиксира сърдечната честота и да се определят възможни нарушения в работата на сърцето.
 3. Монитори за сърдечен ритъм - могат да се считат за онлайн монитори за сърдечен ритъм. Те са чудесни за постоянно наблюдение на сърдечната честота по време на тренировка. Съвременните устройства могат да бъдат оборудвани с часовници, gps-модули, управляващи аларми, когато сърдечната честота се увеличава.
 4. Палпацията е метод за изследване на свойствата на пулса чрез сондиране с пръст на повърхностно легнали артерии. Квалифициран лекар може да определи характеристиките на честотата, ритъма, пълненето, напрежението, размера и формата на пулса (не с точността на сфигмограф).
 5. Кардиотокографията (CTG) е отделен метод за диагностика на женското тяло, който се използва широко само по време на бременност. Принципът на неговото действие е подобен на сфигмограф, само непрекъснатото отчитане на сърдечната честота се извършва директно от тона на матката и плода.

Препоръчваме да закупите пулсомер за ежедневно проследяване на пулса. Ще можете самостоятелно да определите причините за увеличаването на сърдечната честота онлайн. Леките упражнения и упражненията по време на бременност са от полза. Но те трябва да се извършват само в терапевтичната пулсова зона, мониторът за сърдечен ритъм ще наблюдава безопасен сърдечен ритъм, укрепвайки сърдечно-съдовата система и елиминирайки риска от претоварване на тялото.

Профилактика на физиологично повишен сърдечен ритъм

Комплект от превантивни мерки за понижаване на сърдечната честота трябва да започне с пълна диагностика на тялото на етапа на подготовка за зачеване. Жена, която се готви да стане майка, трябва, ако е възможно, да излекува всичките си хронични заболявания. Ако има физиологични отклонения в сърдечно-съдовата система, поддържащата терапия е задължителна. Не можете да отмените лекарствата след потвърждение на бременността, ако без тях работата на сърцето и кръвоносните съдове се влоши.

За да намалите натоварването на сърдечно-съдовата система, трябва да следвате дневния режим, като отделяте повече време както за дневна почивка, така и за нощен сън. Разбира се, трябва да следите храненето по време на бременност: по това време е по-добре да премахнете твърде солените и мазни храни от диетата, както и да изключите преяждането и приемането на тонизиращи напитки като силен чай, кафе и енергийни напитки.

Важно условие за нормалното функциониране на сърдечния мускул е липсата на прекомерно физическо натоварване. По желание бъдещата майка може да спортува, но всички упражнения трябва да бъдат одобрени от лекуващия лекар и със задължително наблюдение на пулса с помощта на пулсомер (интелигентен часовник, интелигентна гривна).

Акушер-гинекологът също трябва да даде разрешение да приема всякакви успокоителни (например успокоителни с билков състав), които могат да намалят прекомерната емоционалност и раздразнителност. Освен това не забравяйте за разходките на открито..

Контролът на сърдечната честота е важна част от управлението на всяка бременност. Пулсът на жените по време на бременността е нестабилен и неговата промяна може да бъде както нормална, така и ненормална. Следете пулса си и незабавно реагирайте на неговите промени и не забравяйте, че вече не сте сами в тялото си!

Пулс в различни тримесечия на бременността: норми, причини за високи и ниски стойности, лечение на бременни жени

Поради тази причина по време на бременността трябва да се следи сърдечната честота. Какъв трябва да бъде нормалният пулс на бременна жена? Как мога да го проверя? Какви са причините за отклоненията му от нормата?

Защо трябва да контролирате пулса, докато носите дете?

Ускореният пулс с нормално кръвно налягане по време на бременност е явление, което не изисква специфични терапевтични мерки. По правило това състояние не представлява заплаха за здравето на жената и плода. Въпреки това, в редица ситуации повишеният пулс може да провокира:

 • припадък;
 • травма по време на загуба на съзнание;
 • недостатъчно снабдяване с ембрион с кислород, което е изпълнено с вътрематочно забавяне на растежа;
 • проблеми с кръвоснабдяването в женското тяло;
 • нарушения на психо-емоционалния фон.

Ниският сърдечен ритъм заедно с ниското кръвно налягане по време на бременност са много по-рядко срещани от високия сърдечен ритъм. Пулсът по време на бременността може да намалее естествено, ако жената активно се е занимавала със спорт преди бременността. В други ситуации това явление показва сериозни патологични процеси в организма на бъдещата майка..

Ако симптомите на нисък пулс се игнорират, бебето може да се роди с поднормено тегло или с признаци на кислороден глад. За да се предотврати това, бременната жена трябва да контролира пулса през целия гестационен период..

Не се притеснявайте, всичко е наред

Голям брой бременни жени, забелязвайки увеличаване на пулса и сърдечната честота, отиват на лекар с оплаквания. Разбира се, трябва да се отбележи, че такава стъпка е 100% правилна, тъй като нищо не трябва да застрашава здравето на майката и детето..

Бързият пулс по време на бременност лекарите наричат ​​"физиологична тахикардия", която в повечето случаи отшумява сама след раждането. Разглежданите симптоми няма да навредят на жената, въпреки че не трябва да забравяме, че винаги има изключения. Ако към ускорения пулс и сърдечен ритъм са добавени гадене и повръщане, разбира се, първата стъпка е да посетите Вашия лекар, тъй като тези симптоми може да са доказателство за сърдечно заболяване.

Как да проверите пулса при бременни жени?

Можете сами да измервате сърдечната честота у дома. Въпреки простотата и наличността на този метод, той има значителен недостатък - той няма най-висока точност. В този случай резултатите от тази техника зависят от чувствителността на пръстите и внимателността на човека, който прави измерванията. Таблицата предоставя информация за методите за определяне на сърдечната честота по време на бременност.

Методи за измерване на сърдечната честотаспециални инструкции
ПалпацияПоставете средния и показалеца на китката в областта на изпъкналата вена. Усещайки пулсацията, включете хронометъра и пребройте броя на сърдечните удари за 1 минута.Когато измервате пулса си, трябва да спазвате редица правила:
 • успокой се;
 • заемете легнало или седнало положение;
 • не изпълнявайте процедурата на пълен стомах.
ЕКГОпределете не само пулса, но и отклоненията в работата на сърцето.
Ултразвук
Холтер мониторингСпециално преносимо устройство (холтер) е прикрепено към тялото на пациента за 24 часа. През това време се записва работата на сърдечния мускул. Този метод е най-информативен и надежден.
ТонометърСъвременните устройства, освен че измерват нивото на кръвното налягане, определят сърдечната честота..

Пулс в различни етапи на бременността

Какъв трябва да бъде пулсът на бъдещата родилка? Показателите на нормата в този случай зависят от етапа на гестационния период. В ранните етапи на бременността сърдечната честота на повечето жени не се променя и е средно 60-90 удара в минута. Има обаче ситуации, когато бременните жени усещат скокове в сърдечната честота още през първите гестационни седмици. Промените в сърдечната честота при бъдещите майки започват през втория триместър на бременността. 12 седмици след зачеването, сърцето може да започне да бие с 10-15 удара повече в рамките на 1 минута, отколкото в началния етап на бременността.

През третия триместър на бременността, а именно на 26-28 седмица, се случва следващият скок на този показател. При бременна жена пулсът става ускорен и може да достигне 120 удара в минута. По-близо до края на гестационния период, на 32-34 седмици, сърдечната честота се нормализира.

Причини за отклонения от стандартните стойности

Въпреки факта, че повишеният пулс по време на бременността се счита за норма, твърде силното му отклонение от нормативните показатели изисква задължително определяне на причините за това състояние. Ниският сърдечен ритъм е доста рядко явление сред жените в позиция. Винаги показва наличието на определени патологични процеси в женското тяло..

Повишена сърдечна честота

Сърцето на бременна жена може да бие твърде бързо поради:

 • дълго лежане по гръб;
 • прекомерно физическо натоварване;
 • голямо телесно тегло;
 • стрес;
 • неправилно хранене;
 • лоши навици (пушене, пиене на алкохол);
 • недостатъчен прием на калий, магнезий, желязо;
 • употребата на продукти, съдържащи кофеин;
 • използване на определени лекарства, които увеличават сърдечната честота.

Патологични причини за повишен сърдечен ритъм:

 • анемия;
 • нарушаване на ендокринната система и метаболитната функция;
 • сърдечно-съдова патология;
 • високо кръвно налягане;
 • инфекциозни заболявания;
 • неврологични заболявания;
 • дисбаланс на хормоните;
 • нарушение на вегетативната регулация.

Намален пулс

Нисък сърдечен ритъм, като правило, се наблюдава при тези жени, които са се занимавали с активни спортове преди бременността. Забавянето на сърдечната честота в този случай се обяснява с факта, че тялото, свикнало с висока физическа активност, не възприема началото на бременността като натоварване. В допълнение, този проблем може да бъде причинен от такива патологични фактори като:

 • патология на сърдечно-съдовата система;
 • заболявания на щитовидната жлеза, бъбреците, черния дроб;
 • неврологични аномалии;
 • недостатъчен прием на калий и калций в организма;
 • ниско кръвно налягане;
 • прием на лекарства с хипотензивен ефект.

При нормално налягане

Ако показателите на кръвното налягане останат нормални, тогава лечението включва намаляване на сърдечната честота без повишаване на налягането. Следващите стъпки описват възможностите за лечение на необичайно повишаване на сърдечната честота и влошаване на общото здравословно състояние..


Нормален ритъм и синусова тахикардия

В този случай, преди да бъде поставена диагнозата, която е причинила тахикардия, се предписва:

 • Успокоителни;
 • Витамини, минерали, особено желязо, калций;
 • Инфузионна терапия;
 • Ако се диагностицира аритмия, лекарят ще предпише курс на антиаритмични лекарства; в спешни случаи патологията се спира чрез интравенозно приложение на лекарства;
 • Бременната жена е хоспитализирана и под постоянен медицински контрол;
 • Предписва се анализ за установяване на причината за този симптом;
 • Плодът се изследва.

Промени в тялото по време на бременност

Симптоми на висок и нисък сърдечен ритъм при бременни жени

Забавеният пулс (брадикардия) практически не се проявява по никакъв начин. Ако обаче пулсът на жената спада драстично, сърцето й може да спре. За да предотвратите това, трябва внимателно да наблюдавате пулсирането му. Повишаването на този показател (тахикардия) е нормално по време на бременността, но в определени случаи може да доведе до сериозни последици. За да предотвратите усложнения, трябва да знаете какви симптоми съпътстват тези явления. Информация за тях е представена в таблицата.

Тип патологияСимптоми, изискващи наблюдение (с еднократно повторение)Изисква спешна медицинска помощ
ТахикардияЗамайване (вж. Също: Причини за замаяност през третия триместър на бременността)Множество атаки на световъртеж
Обща слабост на тялотоЗагуба на съзнание
ГаденеНарастваща слабост до степен на немощ
Пристъпи на повръщанеЗатруднено дишане (липса на кислород)
Неукротимо повръщане
Високо кръвно наляганеУсещане за сърдечен ритъм
Студена лепкава пот
ГлавоболиеНеразумно чувство на страх
Болезнени усещания в сърцето и в областта на гръдния кош
БрадикардияГаденеНамаляване на сърдечната честота до 40 удара в минута
Замайване
Лека слабост
Бърза умора

Тактика на лечение в различни тримесечия на бременността

При значително отклонение на пулса от стандартните стойности, независимо от етапа на гестационния процес, определено трябва да посетите лекар.

Ако бъдат идентифицирани заболявания, засягащи промяната в този показател, лечението ще бъде предписано, като се вземат предвид състоянието на пациента, основната патология и характеристиките на нейното тяло.

Ако болестта не е диагностицирана, коригирането на начина на живот и храненето ще помогне за намаляване или увеличаване на сърдечната честота. Информация за това е представена в таблицата.

Тип патологияНачини за нормализиране на сърдечната честота
начин на животХраненеФизически упражненияЛекарства
ТахикардияСпете настрана поне 8 часа на денПремахнете преяжданетоОткажете се от прекомерна физическа активностВ консултация с лекар приемайте леки успокоителни, главно от растителен произход
Дневен сънКонтролирайте теглото
Изключете от диетата храни, съдържащи кофеин и танинДихателни упражнения
Премахване на стресаУстановете режим на пиене
БрадикардияЕжедневни разходки на откритоЯжте колкото се може повече храни, богати на микроелементи и витаминиИзпълнявайте специални упражнения за бременни жениПредписва се изключително от лекар в случай на тежки симптоми на патология
Нощен и дневен сън, достатъчен за достатъчно сънВключете зелен и черен чай в диетата
Почивайте през деняПийте поне 1,5 литра вода дневно

Зареждане...
Споделете с приятелите си!

Какво да правите, ако по време на бременност се появи брадикардия или тахикардия

Опасно е не самото намаляване или увеличаване на сърдечната честота, а причините, поради които те са причинени. Ако промяната в пулса е симптом на някакво заболяване (например на фона на бременността може внезапно да се появи скрит сърдечен дефект), тогава лечението му трябва да започне незабавно и по възможност да компенсира състоянието на майката, доколкото е възможно.

Ако тахикардия и брадикардия са причинени от самата бременност, тогава, като правило, те не изискват сериозна медицинска намеса. Достатъчно е да спазвате дневния режим, да прекарвате достатъчно време на чист въздух, да не ревностни с физическа активност, да ядете здравословна храна, на малки порции. И също така, за да изключите от живота си такива рискови фактори като алкохол, никотин и кофеин - това обаче трябва да се направи непременно за всички бременни жени, дори и тези, които имат пулс „като астронавт“..

Ако бъдещата майка изпитва дискомфорт от прекалено чести (или твърде редки) пулси, лекарят може да предпише нейните леки успокоителни или, напротив, тонизиращи средства, обикновено от естествен произход..

”Всички препарати, включително билкови препарати, могат да се използват от бременна жена само по указание на лекар! Самолечението е опасно за вашето здраве!

Интересно е

Има "популярен" тест за бременност: трябва спокойно да легнете по гръб и да притиснете дланта си към стомаха на 7-8 сантиметра под пъпа. Ако усетите явно пулсиране - поздравления, бременна сте.!

Кръвоснабдяването на матката наистина се увеличава през първите дни на бременността, но за да се хванат тези промени „на ухо“, е необходима наистина свръхчовешка чувствителност! Редовният тест от аптека "две ивици" е много по-надежден!

В трактатите на традиционната китайска медицина още през 16 век се появяват записи за определяне на пола на плода по пулса на майката. За това беше измерено на радиалната артерия на дясната и лявата ръка. Ако по-"плъзгащ се и по-бърз" пулс беше от лявата ръка, тогава се очакваше момче, ако от дясната - момичета.

Ще бъдете изненадани, но не само лекарите в европейските страни, но и самите китайци изпитват известно недоверие към традиционната китайска медицина. През 2014 г. Нинг Фангганг, водещ лекар в пекинската клиника Джишуйтан, обеща чрез социалните медии голяма награда на всеки традиционен лечител, който в група жени може да отдели бременни от небременни жени по сърдечна честота с поне 80% точност. Година по-късно той оттегли предложението си. Защото, въпреки обещаващите отговори в социалните медии, един от лекарите-традиционалисти така и не стигна до клиниката в Пекин, където експерименталната група ги чакаше..

Нормален и абнормен пулс при бременни жени

Сериозни промени се случват в тялото на бременна жена. Той прави всичко, за да гарантира, че плодът получава необходимото количество кислород и хранителни вещества. Следователно пулсът при бременни жени може да се промени..

За лекарите промяната в пулса на бъдещата майка не е новина, но самите жени не винаги знаят разликата между нормата и възможните отклонения. В какви случаи тревогите са напразни и кога трябва да биете алармата - нека се опитаме да го разберем.

Какъв трябва да бъде нормалният пулс

Пулсът на здравия човек е от 60 до 90 удара в минута. Характерът на пулса се влияе от различни външни и вътрешни фактори, така че стойността му не винаги е стабилна. Но пулсът на бременна жена може да се промени дори по време на почивка, което го отличава от сърдечния ритъм на обикновените хора..

Пулсът в началото на бременността остава непроменен, но с настъпването на втория триместър при повечето жени той се увеличава с около 10-15 удара в минута. От 26-28 седмица на бременността се отбелязва следващият скок в показателите му нагоре. През този период честотата на пулса при бременни жени може да достигне 120 удара в минута..

Малко преди раждането, след 32-34 седмици, пулсът се връща към нормалните стойности. Но не всички жени имат гладка бременност. Някои бъдещи майки, при наличие на неблагоприятни фактори, се сблъскват с патологични промени в пулса от първите седмици на бременността.

Бавен пулс

Рядко се среща пулс при бременни жени. Това състояние се нарича брадикардия. Жените, които се занимават с професионални спортове, са по-склонни да се сблъскат с такава ситуация - те имат тренирано сърце, свикнало с големи натоварвания, които се изключват по време на раждането на бебе. При такива първоначални данни брадикардията няма да се счита за патология..

В други случаи хроничните заболявания на ендокринната, бъбречната и кръвоносната системи и неврологичните проблеми могат да доведат до забавен пулс. При брадикардия жените се оплакват от постоянно гадене, замайване и често състояние на припадък. Прочетете повече за причините за замаяност и слабост при бременни жени →

Ако пулсът е по-малък от 40 удара в минута, сърцето на бременната жена може да спре, тъй като ще настъпи сериозен спад на кръвното налягане. Следователно, с диагностицирана брадикардия, кардиологът трябва да наблюдава бременността.

Бърз пулс

По време на бременността обемът на кръвта се увеличава и натоварването върху тялото се увеличава, поради което сърцето е принудено да се адаптира към възникналите промени, съответно сърдечната честота се увеличава. Тоест, говорейки за това какъв пулс трябва да има бременната жена, трябва да се отбележи, че увеличаването му може да е вариант на нормата. Но в същото време е важно да се вземе предвид до какви точки се увеличава сърдечната честота..

Тъй като всяка жена е уникална, няма единен стандарт за това каква честота на пулса е нормална за бременни жени. Обикновено с развитието на плода той се издига с не повече от 10-15 удара. По този начин, ако преди началото на бременността жената е имала пулс от 90 удара в минута, тогава, докато носи дете, тя може да има 100-105 и това ще бъде приемливо увеличение на сърдечната честота.

Патологични причини

Увеличеният пулс при бременни жени, който се появява при жена периодично или постоянно, може да показва наличието на сериозни патологии в тялото:

 • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
 • намалено или, напротив, повишено налягане;
 • метаболитни нарушения;
 • вегетативна дистония;
 • хормонални патологии;
 • неврогенни проблеми;
 • анемия.

Също така, увеличаването на сърдечната честота може да бъде свързано с инфекциозни фактори. При настинки и грип имунната система на жената е подложена на повишен стрес, който е придружен от промени, които засягат сърдечно-съдовата система. Тялото реагира на борбата с инфекциите чрез повишаване на телесната температура и сърдечната честота. Прочетете повече за това как да се справите с настинка по време на бременност →

Кога трябва да подадете аларма?

Трябва да се консултирате с лекар, ако пулсовите промени са придружени от:

 • чести световъртежи;
 • постоянно гадене;
 • обща слабост, апатия;
 • проблеми с дишането;
 • припадък.

Тези симптоми са причина за тревога - всички те изискват медицинска помощ. Може би жената е имала изброените преди проблеми и бременността е провокирала тяхното обостряне. Във всеки случай, когато се появят тревожни симптоми, на бъдещата майка се препоръчва да посети не само гинеколог, но и невролог, кардиолог и ендокринолог.

Какво да правя?

Независимо дали пулсът на бъдещата майка е увеличен или намален, ако тя не се оплаква от зле, това не означава, че не трябва да се прави нищо. Можете да нормализирате сърдечната честота, като използвате следните прости препоръки.

Съвети за тахикардия:

 • Спазване на режима на деня. Обърнете специално внимание на дневната почивка и добрия сън. Прочетете повече за това как да спите по време на бременност, за да се чувствате страхотно →
 • Правилното хранене. Премахнете преяждането и тонизиращите напитки - силен чай и кафе.
 • Липса на силна физическа активност.
 • Приемане на успокоителни от естествен произход, като майчинка, с разрешение на лекаря.

Съвети за брадикардия:

 • Корекция на дневния режим, спазвайки редуването на периоди на активност и почивка. Премахване на умората.
 • Балансирана диета, избягване на тежки ястия.
 • Провеждане на гимнастика за бъдещи майки с цел активиране на сърдечната дейност.
 • Ежедневни разходки на открито.

Жените се интересуват от сърдечната честота не само в контекста на здравето си. Понякога те питат - как да се определи бременността по пулс? Не е трудно да направите това, но надеждността на резултата е съмнителна: трябва да сложите ръката си на 7-8 см под пъпа и да изслушате чувствата си. Смята се, че ако има бременност, това място ще пулсира.

По време на бременността наистина са възможни промени в сърдечния ритъм. Най-често това не е опасно и е физиологична норма..

Във всеки случай, по време на всяко планирано посещение в антенаталната клиника, лекарят задължително контролира налягането и пулса при бременни жени, така че е почти невъзможно да пропуснете появата на проблема. За всякакви отклонения специалистът ще предпише допълнителен преглед за предотвратяване на усложнения на бременността.

Автор: Олга Рогожкина, акушер-гинеколог,
специално за Mama66.ru