Всяка жена по време на бременност периодично изпитва дълги ритмични контракции, които се различават от обичайното избутване и разбъркване. Експертите обясняват, че това състояние може да възникне, когато детето хълца в стомаха. За да не се тревожите за това, трябва да разберете защо това се случва..

Бременната жена може да изпита хълцане на плода като ритмични контракции

Какво причинява хълцане в корема на бременна жена

Лекарите разкриват същността на това явление при бременни жени по следния начин: периодично възникващите тремори са рефлекторно рязко свиване на феталната диафрагма. Бъдещата майка усеща непонятни движения, изобщо не подобни на обичайната дейност на детето.

Причината за това необичайно състояние се смята за хълцане на плода. Според акушер-гинеколозите, жените усещат средно до 10% от всички движения на тялото на бебето. Подобно явление става забележимо към средата на бременността, но се случва, че до края, на 39 седмици.

Когато подобни усещания започват да предизвикват безпокойство, желанието да се разбере причината, поради която детето хълца в корема на бременна жена, е разбираемо. Всяка жена знае, че спокойното състояние през този период е изключително важно за здравето на нероденото бебе..

За да успокоят бъдещата майка и да изяснят нейното състояние, лекарите обясняват най-честите причини за вътрематочно хълцане:

 • плодът се подготвя за дишане и бъдещи физиологични движения (преглъщане и смучене);
 • плодът поглъща околоплодни води, излишъкът от които излиза с хълцане.

Важно! Някои лекари са склонни да вярват, че вътрематочното хълцане може да бъде предизвикано от кислороден глад на детето. Подобна проява е изключително опасна за здравето на бъдещото бебе. Единственото успокояващо нещо е, че все още няма официално потвърждение на тази версия..

Чувства на бременна жена с хълцане на детето

В повечето случаи само акушер-гинеколозите могат точно да определят как бебето хълца в стомаха на майката, тъй като бременните жени описват чувствата си по различни начини.

Експертите са систематизирали тази информация и са установили какъв тип хълцане се среща най-често и колко безопасно е:

 • ритмични ритници;
 • тиктакащи сътресения;
 • монотонно пулсиращо потупване;
 • вибрация или потрепване на корема.

Причини за развитие на хълцане

Въз основа на многогодишни медицински наблюдения, акушер-гинеколозите изтъкват няколко предположения за това защо детето често хълца в стомаха и какви са причините за това проявление. Към днешна дата са установени различни причини за хълцане на плода в утробата, като най-честите са физиологичните.

Важно! Физиологичните фактори на хълцане са норма, но в специални случаи те могат да се превърнат и в симптоми на патологични процеси.

Хълцане на бъдещо бебе може да бъде причинено от грешната позиция на майката

Според специалистите физиологичните процеси се активират от около 16-та седмица на бременността. През този период бъдещото бебе започва да поглъща околоплодни води, макар и в малки количества. В същото време, малко по-рано, от около 13-та седмица на вътрематочното развитие, той прави първите си дихателни движения. Въз основа на това се приема, че:

 • Хълцане може да възникне поради поглъщането на голямо количество околоплодни води. Това може да се дължи на факта, че бъдещата майка яде много сладкиши, следователно плодът, вече различавайки вкуса на храната, поглъща околоплодни води (околоплодни води) повече от обикновено;
 • Някои експерти смятат вътрематочното хълцане за своеобразен „симулатор“, благодарение на който дихателните органи на бъдещото бебе са подготвени за независим процес веднага след раждането;
 • Най-често причината за хълцане се търси в неудобното положение на плода. Смята се, че през третия триместър на бременността размерът му се увеличава, а пространството в корема на майката става все по-малко. Ако жената прекарва много време в седнало положение и в погрешна позиция, например, седи на стол с кръстосани и наклонени крака, детето диша неудобно. Дихателните му органи могат да бъдат притиснати.

Забележка! Типичните прояви на хълцане в корема на бъдещата майка могат да се усетят с голямо тегло на плода, докато околоплодната течност е малко. Лекарите обясняват, че до 38 гестационна седмица нормалното количество околоплодни води трябва да бъде приблизително 1000-1500 ml..

Когато патологиите на храносмилателната или нервната система се открият в плода, най-често специалистите търсят причините им във физиологията..

От всички причини най-тревожният акушер, изразен за вътрематочното хълцане, е резултат от недостатъчно снабдяване на плода с кислород. Причината е наистина опасна и може да причини различни нарушения във формирането на тялото на детето..

Не всички експерти обаче са единодушни в подобни заключения, тъй като кислородният глад в комбинация с хълцане е изключително рядък. Тъй като такава вероятност е възможна, не бива да се изключва..

Важно е жената да се вслушва в чувствата си по време на бременност.

Забележка! Лекарите успокояват младите майки, че диагнозата кислороден глад не се поставя само при продължително хълцане. В комбинация с това е важно да се проследи честотата на движенията на бебето в утробата, интензивността на треперенето му и други фактори. Доста често бебетата, които постоянно хълцат в корема на майка си, се раждат напълно здрави.

Често хълцане в утробата

Понякога бременната жена се преодолява от несъзнавано безпокойство, ако бебето в стомаха често хълца. За успокояване експертите обясняват, че вътрематочното хълцане се счита за продължително, което се проявява не само през деня, но и през нощта с продължителност до един час или повече. Жената трябва да потърси професионален съвет, ако има подобен проблем. Лекарят ще потвърди дали това е нормално състояние.

Скоростта на вътрематочно хълцане

Съвременните акушер-гинеколози не дават еднозначен отговор на въпроса колко често бебето хълца в корема на майката и каква ще бъде нормата за продължителността на вътрематочната хълцане. Тяхното мнение обаче е единодушно, когато твърдят, че подобно състояние е норма, ако детето не изпитва болка и дискомфорт по време на хълцането..

Смята се, че продължителността на подобни усещания при различните жени не е еднаква, тъй като при едната плодът се успокоява след няколко минути, а при другата хълца в стомаха за поне час.

Всъщност хълцането на детето е проява на естествен процес, който не му носи никаква вреда и не е признак на вътрематочни нарушения на растежа..

Като част от нормата, хълцането в утробата е разрешено не повече от 4 пъти на ден, за кратко. Жената не трябва да притеснява, ако се поддържа активността на плода, независимо от честотата на хълцане..

Симптоми, изискващи медицинска консултация

Експерти, успокояващи бъдещите майки, твърдят, че ако хълцането на плода не се появява всеки ден и не повече от 3-4 пъти на ден, това означава, че плодът се развива нормално и няма причина за притеснение.

В случаите, когато ритмичните тремори станат редовни, продължават повече от половин час, се появяват повече от 4 пъти на ден, повтарят се много пъти седмично, трябва да се консултирате с лекар, за да изключите възможни патологии.

Ако една жена изпитва безпокойство с вътрематочно хълцане на дете, това е причина да се свърже със специалист

Когато се появят отрицателни симптоми, за да се определи пълната картина на състоянието на бременна жена, лекарят може да предпише специални проучвания:

 • Ултразвукът (ултразвук) е необходим за изследване на притока на кръв в съдовете на плацентата. При ниски нива вероятността от хипоксия е висока, особено когато хълцането на бъдещото бебе се чува по време на анализа;
 • CTG (кардиотокография) е необходима за измерване на сърдечната честота на плода и тонуса на матката. При високи нива е възможна и хипоксия..

Идентифицирането на всякакви подозрителни фактори става причина за постоянен медицински мониторинг на здравето на бъдещата майка до раждането на детето.

Действия на жена с дискомфорт

Експертите предполагат, че бременните жени използват достъпни начини да се отърват от пристъпите на вътрематочна хълцане. Например следните ефективни техники могат да помогнат при дискомфорт:

 • Сменете позицията си, когато заспите през нощта, намерете удобна поза за тялото си;
 • През деня, ако усещанията се засилят, можете да заемете коляно-лакътна позиция на тялото;
 • Полезни са леки гимнастически упражнения за бременни жени на чист въздух;
 • Комплект дихателни упражнения помага добре, например бавно вдишвайте въздух през носа и издишвайте през устата за 10 секунди;
 • Появата на чести трусове може да спре, ако жената напълно се отпусне, разхожда се в спокойно състояние в парка, изхвърля излишни притеснения.

Забележка! Простите и достъпни мерки ще осигурят на бебето нормален приток на кислород и ще успокоят вътрематочното хълцане.

Мерки за превенция

За да се предотврати дискомфортно състояние, експертите предлагат различни ефективни методи. Лекарят може да препоръча формули за бременни жени, които са богати на съставки, полезни за здравето на плода и бъдещата майка..

Ако хипоксията не се потвърди, но бебето продължава да хълца, причинявайки неудобства на майката, експертите предлагат преструктуриране на ежедневието на бременна жена:

 • Повече време за разходка на чист чист въздух в близост до водни тела. Дори трудностите при активни движения в края на бременността не са причина да отказвате редовни разходки;
 • Ако няма специални предписания от лекар, например със заплаха от преждевременно раждане, експертите съветват прости упражнения за бременни жени, които са добра превенция срещу напълняване;

За да предотврати, бъдещата майка трябва да ходи повече и да преразгледа диетата си.

 • Преразгледайте диетата, тъй като е необходимо да се намалят сладките храни и, обратно, да се увеличат здравословните ястия. Например диетата не трябва да съдържа солена храна; по-добре е да се предпочитат зеленчуци и билки, варено месо и зърнени храни. Ако все пак искате нещо сладко, по-добре е да ядете малко количество плодове и плодове;
 • Лек масаж на корема с поглаждащи движения, слушане на спокойна музика, разговор с бъдещо бебе, пеене на приспивни песни и други подобни дейности помагат добре.

Важно! Лекарите обясняват, че подобни мерки ще доведат до желания резултат. Ако всичко друго се провали, жената трябва да прояви търпение и сдържаност. Основното е, че хълцането на плода показва, че бебето се развива добре, централната му нервна система вече се е формирала.

Бъдещите майки не трябва да се притесняват от вътрематочна хълцане, ако няма отрицателни показатели. Само поради неговото присъствие или отсъствие не е необходимо да се правят изводи. Лекарите настояват, че всичко, което се случва с бременна жена, е нормално, трябва да намерите начини да оцелеете хълцането на плода, за да осигурите здраве и комфорт за себе си и бъдещото си бебе.

Бебешко хълцане в стомаха

Бременността и раждането винаги са придружени от множество нови усещания, понякога дори плашещи. Приблизително през втория (понякога трети) триместър жената започва да усеща странни треперения в корема и не просто движения или контракции на матката, а „скачащи“ ритмични потрепвания. Те могат да продължат няколко минути (понякога до половин час), някои изпитват такива шокове няколко пъти седмично, а други трябва да издържат няколко пъти на ден. Ако имате нещо подобно, вероятно бебето хълца в стомаха. Детето може да започне да хълца някъде от 26-та седмица на бременността до 37 седмици, но опасенията, че бебето ще се преобърне с хълцането и "седне на дупето", могат да бъдат безопасно премахнати: хълцането е просто свиване на диафрагмата, така че не е в състояние да обърне бебето. Хълцането на бебето в стомаха много често притеснява майката, освен това особено подозрителните майки са склонни да излагат ужасни диагнози и възможни патологии, които са причинили хълцането. Всъщност може дори да не усетите дали бебето изобщо хълца в стомаха, защото майката може да усети само около десет процента от движенията на бебето..

Защо бебето хълца в стомаха?

Към днешна дата няма точно обяснение защо плодът хълца в корема, има само няколко хипотези, основани на изследвания:

 • Докато е в утробата, бебето периодично поглъща околоплодната течност, което може да причини хълцане.
 • Някои учени са склонни да мислят, че плодът хълца в стомаха сам по себе си, като по този начин развива умения за преглъщане или просто подготвя дробовете си с диафрагма.
 • Други смятат, че плодът хълца в корема, когато настъпи хипоксия. Но самото често хълцане не е достатъчно за потвърждаване на такава диагноза - проверете движенията, наблюдавайте колко интензивно се напъва бебето, много често бебета с постоянно хълцане в утробата се раждат напълно здрави.

Всички лекари са съгласни, че ако детето хълца в корема, не трябва да биете аларма, това е напълно нормално явление (същото като прозяване, дишане), освен това хълцането не причинява дискомфорт на бебето в корема, като новородените. Ако все още се притеснявате защо детето ви хълца в стомаха, треперенето е неудобно, посетете лекар - това е по-добре, отколкото да се тревожите и да се измъчвате с постоянни подозрения. Най-вероятно той ще предложи да направи някои изследвания: ултразвуково сканиране с доплер (между другото, ако бебето хълца в този момент, ще го чуете ясно), може да се наложи да измерите така наречената маточна активност и сърдечната честота на плода. Между другото, детето хълца в стомаха само от момента, в който нервната му система е достатъчно развита, което означава, че може да контролира този процес. Майките, особено тези, които се притесняват защо бебето им хълца в стомаха, могат да бъдат успокоени от следния факт: лекарите смятат хълцането за знак за здравето на бебето, така че всичко да е наред с живота му.

Какво да правите, ако бебето ви често хълца в стомаха?

Когато детето хълца в стомаха, то изобщо не изпитва дискомфорт, което не може да се каже за майка му. Жените, чието бебе често хълца в стомаха, се съветват да се разходят в парка на чист въздух или да се подслонят на топло, ако стаята е хладна, може да се наложи смяна на позицията и обръщане от другата страна, някои помагат да коленичат и да се облегнат на лактите, понякога майките си галят корема и говорете с бебето. Като цяло, опитайте се да „преговаряте с бебе“, защото понякога бебето хълца в стомаха по няколко пъти на ден (понякога през нощта), но не бива да разчитате силно на ефективността на подобни методи. Бъдещата майка трябва да се подготви, напълно възможно е хълцането на бебето да остане и след раждането. Някои бебета хълцат в стомаха много често, други изобщо не хълцат, най-важното е, че мама няма причина да се притеснява, просто свикнете с нови усещания и опознайте бебето, така че той ви изпраща сигнал, че всичко е наред.

Защо бебето хълца в стомаха по време на бременност

Когато родителите чакат бебето им да се роди, всяко ново движение в утробата ги прави щастливи. В паметта на любящите родители завинаги ще останат такива моменти като заключението на лекаря за бременността, първите треперения на плода и ултразвукови изображения с изображение на силует, длани или пети. В даден момент мама дори е доволна от хълцането на плода, защото в тези моменти тя повече от всякога чувства тясна връзка с него. Но такива симптоми рано или късно я карат да се замисли дали всичко е наред с бебето и защо детето често хълца.

Възможни причини за хълцане

Повечето майки, чувствайки, че детето им хълца отвътре, изпитват радост. Но скоро се заменя с безпокойство дали всичко е наред с бебето. Експертите казват, че в повечето ситуации няма нищо лошо в това и хълцането не е свързано с необичайно развитие или патологии..

Чуваш хълцането на трохите още в началото на третия триместър. Такива усещания ще се различават по честота и ритъм от движението на плода. Досега не са установени точните причини за хълцането. Но със сигурност е известно, че по време на периода на хълцане плодът не изпитва болка и дискомфорт. Също така е известно, че в началния етап на бременността плодът не е в състояние да хълца..

Лекарите все още имат някои предположения за това. Естествено, те нямат сто процента точност, но звучат доста убедително..

Причини за хълцане на плода:

 1. Често бебето в корема на майката може да хълца поради развилата се хипоксия. Но хълцането само по себе си не може да показва такава аномалия. По правило този симптом не е свързан с хипоксия..
 2. Поглъщането на околоплодната течност от плода е друга възможна причина за хълцане. Ако частта, която поглъща, е надвишила нормата, тогава хълцането е защитна функция на тялото.
 3. През периода, когато нервната система на бебето придобие почти напълно оформен вид, то ще може да контролира своето преглъщане и дишане в утробата. Заедно с централната нервна система се образуват белите дробове и диафрагмата. Бебетата започват да се опитват да преглъщат и дишат в утробата на около 7 месеца от бременността. Поради тази причина мама може да почувства хълцане в корема..
 4. Неудобно положение на тялото. Случва се така, че мама заема позиция, при която коремът изпитва физическо повишено налягане. И това е дори въпреки слоя на феталния пикочен мехур и околоплодната течност. Това води до факта, че дихателните и храносмилателните му органи са деформирани, което затруднява излизането на въздух от тях. Тази причина е особено важна за късните периоди, когато малкото дете вече е със значителни размери и е тесно в корема си. Хълцането на плода се наблюдава по-често, ако жена насън случайно притиска стомаха си с цялото си тегло, носи притискащи дрехи или превръзки с колани, навежда се напред, докато седи.

Поглъщането на околоплодната течност може да се случи в следните случаи:

 1. С активно поглъщане на сладки води. На около 20 седмици коремът започва да вкусва. Храната, която яде майката, влияе на вкуса на течността около плода. Ето защо се смята, че бебето вече е изпробвало повечето продукти за раждане. Ако една жена се поглези със сладки неща, тогава бебето започва активно да поглъща течност със сладък вкус. Големият поток дразни диафрагмата, причинявайки хълцане.
 2. При прозяване. Точно както всички хора, едно дете се прозява в утробата още преди раждането. В същото време устата се отваря широко, което води до поглъщане на течност.
 3. С интензивно смучене на палеца. Смукането се нарича вроден рефлекс, който е жизненоважен след раждането. Именно този рефлекс влияе върху храненето на трохите..

Въз основа на гореизложеното можем да заключим, че хълцането по време на бременност не е болест. Но трябва да се консултирате с лекар, тъй като този симптом може да показва хипоксия.

Чувства на бременна жена

Всеки знае как хълцането се проявява при възрастни и деца. В тези моменти всички ние неволно поглъщаме въздух и издаваме характерен звук. Това състояние не е опасно за тялото, но все пак причинява известен дискомфорт..

Хълцане се наричат ​​спазми, които се появяват с резки конвулсивни контракции на диафрагмата. Проявява се под формата на много интензивни и неприятни дихателни движения..

Много майки се интересуват от това как детето хълца в стомаха, какви усещания ще изпитва едновременно и дали жената ще може да разбере какво точно се случва с бебето. Но експертите уверяват, че никоя жена не може да пропусне този момент. Всяка майка ще усети тези движения наведнъж.

Можете да определите хълцането на трохите в утробата по следните признаци:

 1. На мястото на потрепване се наблюдават леки вибрации, докато коремът на същото място потрепва почти неусетно.
 2. На същото място в корема има пулсация.
 3. Усеща се като монотонно потупване.
 4. Усеща се като цъкащ часовник в корема.
 5. Известно време мама усеща ритмични сътресения, повтарящи се със същата честота..

Именно тези усещания показват, че бебето хълца. Колко често ще усещате подобни движения зависи само от вашата троха. Някои малки деца хълцат веднъж на ден и само за няколко минути, а при някои се появява много по-често.

Какво да правим при често хълцане

Хълцането в утробата обикновено не е признак на патология. Не е нужно да се притеснявате, дори ако плодът го прави всеки ден в продължение на няколко минути. Не е нужно да бягате при вашия гинеколог и да го молите за направление за изследвания и ултразвукова диагностика.

Но постоянните движения, подобни на хълцане, могат да уморят мама и да я накарат да се тревожи за здравето на корема си. Но трябва да помислите за посещение на специалист, когато ви се струва, че този процес не спира нито през деня, нито през нощта и не знаете какво да правите със себе си. Това може да показва хипоксия, която е опасна за плода и здравето му. Но не си струва да се преценява патологията със сигурност по усещанията на бременна жена. Възможно е да се говори за това какво означава хълцане на корема ви - отклонение или лична характеристика, само след като са преминали всички прегледи и тестове.

Изследванията, на които жената трябва да се подложи, ако бебето й често хълца в корема:

 1. Доплеровата ултразвукова диагностика е необходима, за да се установи точно дали кръвният поток е добър в съдовете. При намалена стойност може да се подозира фетална хипоксия.
 2. Първо се предписва кардиотокография. С негова помощ можете да чуете сърдечния ритъм на бебето. Може да се приеме хипоксия, ако е по-честа.

Не се разстройвайте преди време, ако са ви предписани такива тестове. Бебето най-вероятно е добре. Специалистите се опитват да изключат наличието на каквато и да е патология, за да не възникнат усложнения по време на бременност.

Как да премахнете хълцането

Ако бебето хълца толкова често, че вече сте уморени от него, тогава можете да поправите тази ситуация с помощта на някои съвети. Но те действат само ако се изключи фетална хипоксия..

Опитните майки споделят следните съвети:

 1. Необходимо е да ходите по-често на чист въздух.
 2. Опитайте упражнение, което ви е позволено да правите, ако този процес се повтори.
 3. Променете позицията на тялото си, ако хълцането се усеща дълго време.
 4. Заемете позиция в коляно-лакът и я поддържайте възможно най-опростена, ако хълцане се наблюдава в долната част на корема. Ако те не са спрели, повторете тази процедура отново..
 5. Ако 28-та седмица от бременността е изпълнена с хълцане, тогава не забравяйте какви храни сте яли и се опитайте да намалите количеството сладкиши, тъй като децата обичат да поглъщат околоплодната течност.
 6. Треперене от хълцане може да се появи поради факта, че детето е замръзнало. Ако е студено в стаята, където се намирате, опитайте се да увиете и затоплите корема си.
 7. Правете дихателни упражнения. Точно същото е като при неинтензивните контракции. Вдишването се извършва за сметка на 1-7, а издишването - 8-11.

Този набор от упражнения ще ви помогне да се отървете от хълцане. Но също така се случва, че е необходимо да се търпят подобни случаи..

Какво да правим и какво не

Не се препоръчват следното:

 1. Лоши навици. Да сте в пушена стая или да пушите бременна жена. Това има отрицателен ефект върху бременната жена и причинява временна хипоксия..
 2. Появата на хълцане може да провокира жената да се намира в лошо проветриво, задушно помещение.
 3. Прекомерната физическа активност, която жената може да причини кислороден глад. Съответно, това ще доведе до кислороден глад на стомаха.
 4. Легнал по гръб. В същото време растящата матка притиска основните съдове, като по този начин намалява снабдяването на бебето с кислород.

За предотвратяване на хълцане на фона на хипоксия се препоръчва:

 1. Получавайте обогатена и балансирана диета.
 2. Избягвайте стресови ситуации.
 3. Не можете да заредите повече от разрешеното.
 4. Премахване на тютюнопушенето и алкохола.
 5. Избягвайте задимените и задушни стаи. Бъдете по-често на открито.
 6. За почивка и сън трябва да изберете удобна и правилна позиция.

Като намалите приема на сладки храни и прости упражнения, можете да помогнете на бебето да се отърве от хълцане. Основната причина за хълцане вътре в утробата се счита за опитите на детето да гълта самостоятелно. Все още е възможна липса на кислород, но не може да се прецени феталната хипоксия без допълнително изследване.

Трябва да се свържете със специалист само когато няколко дни подред бебето постоянно хълца и поведението му ви се струва твърде активно. По принцип този процес се счита за естествен, което не показва никаква патология..

Защо детето хълца в стомаха: всичко, което бъдещата майка трябва да знае

С началото на втория триместър в развитието на малко дете, бъдещата майка започва да изпитва напълно нови усещания в стомаха си, които не са подобни на тези, които е изпитвала по-рано. Това са малки и синхронни спазми, интервалът от които има определен ритъм. Така че явлението на вътрематочна хълцане се усеща, което показва, че мускулите на диафрагмата и коремната кухина на бебето вече са доста силни и способни да реагират на дразнещи фактори, присъстващи в средата на формирането на плода. Нека разгледаме по-подробно защо децата, които все още са вътре в майката, имат пристъп на хълцане, както и как да се отървем от него, за да не нарушим стабилния ход на бременността.

Как да различим хълцане от размахване?

Бременните жени често задават въпроса „Как да разберем, че бебето хълца в стомаха?“, Особено ако гестационната възраст не е много дълга и плодът не се движи много интензивно. Всъщност, след като веднъж е усетил вътрематочното хълцане, не може да се обърка с нищо друго. Хълцането се различава от движенията на плода по ритъм: треперенето, усещано отвътре, се повтаря на равни интервали.

Ето с какво някои бъдещи майки свързват своите впечатления:

 1. "Тиктакащ часовник" в стомаха.
 2. Пулсиране в различни точки на коремната кухина.
 3. Дори леко потупване.

Пулсирането е следствие от треперенето на феталното тяло, което се случва поради хълцане. Локализацията му зависи от позицията. Центърът на усещане е мястото, където се намира гръдната кухина на бебето, тъй като хълцането е резултат от свиване на диафрагмалната преграда.

Съвет. Много е лесно да се определи, че детето хълца в корема - просто сложете дланта си на мястото на пулсацията и отбележете времето между тласъците. Ако интервалите са приблизително еднакви и вибрациите се усещат на едно и също място, това е хълцане..

Колко често бебето може да хълца в утробата? Няма категорични норми: при някои жени честотата може да достигне няколко пъти на ден, докато други носят цялата бременност, без никога да изпитват това усещане.

Лекарите няма да обясняват защо е възникнало хълцане

Единственото правилно обяснение за факта на хълцане дори не е сред специализираните специалисти. Факт е, че вътрематочното хълцане на детето все още не е проучено. Но резултатите от проведените проучвания показват, че плодът не изпитва дискомфорт по време на хълцане и той няма синдроми на болка, поради което състоянието може да се счита за норма.

Централната нервна система на бебето вече е достатъчно оформена и следователно може напълно да контролира процесите на вътрематочното му „дишане“ с преглъщане.

Диафрагмата, заедно с белите дробове, постепенно се развиват и това е част от нормалното развитие..

Развитие на детето в утробата

Детето започва да прави опити да диша или преглъща. Това е разбираемо, защото след раждането той ще трябва да направи това сам. В резултат на такива действия бебето след раждането ще може активно да суче гърдите. В допълнение към способността за преглъщане, по време на хълцане имаше и обучение по „задържане на дъха“.

Причини

Защо бебетата хълцат в утробата? Точният отговор на този въпрос представлява интерес не само за бременните жени, но и за лекарите, но към днешна дата всички изследвания в тази област не са напреднали повече от спекулациите. Има няколко основни версии защо бебето хълца в стомаха. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.

 • Поглъщане на околоплодната течност

Попадането на околоплодна течност в тялото е най-вероятната и научно обоснована причина, поради която бебето често хълца в стомаха. Известно е, че още през първия триместър той е в състояние да отвори уста, да смуче пръста си, да промени изражението на лицето си.

В същото време околната амниотична вода навлиза в устната кухина, хранопровода, стомаха, но понякога частично навлиза в дихателната система. След това въздухът, съдържащ се в тялото на плода, изтласква течността навън, което причинява спазъм на диафрагмата и последващите й контракции.

Ако бебето погълне прекалено много вода, след известно време може неуспешно да ги възвърне, след което започва да хълца. Този процес е абсолютно физиологичен - по същия начин тялото на детето ще реагира на преяждане след раждането..

Какво представлява околоплодната течност и как водата излиза при бременни жени, описахме в предишна статия.

 • Упражнения за дишане и смучене

Според втората версия, честото хълцане на плода по време на бременност може да възникне в резултат на опитите му да диша самостоятелно. Всъщност, като се започне от около 35 седмици, дихателните органи на бебето са подготвени за работа извън утробата на майката. Понякога прави дихателни движения, в резултат на което околоплодната течност навлиза в дихателните пътища.

Също така, в по-късните етапи плодът от време на време прави рефлекторни смукателни движения - те могат да бъдат провокирани чрез докосване на устата на ръцете, краката, пъпната връв. В резултат на това околоплодната течност се поглъща с последващо хълцане в корема при бременна жена.

 • Неудобно положение на тялото

Понякога се случва бъдещата майка да заеме позиция, при която детето изпитва повишено физическо налягане, въпреки слоя околоплодни води и фетален пикочен мехур. Поради това неговите храносмилателни и дихателни органи се деформират, което затруднява излизането на въздух от тях..

Тази причина е особено важна за по-късни периоди, когато плодът е вече много голям и тесен в корема на майка ми. Децата в утробата хълцат по-често, ако майките им обичат да седят, наведени напред, носят стегнати бинтови колани, притискат дрехи и бельо, случайно притискат стомаха си насън с теглото си.

 • Липса на кислород

Най-сериозното оправдание за факта, че детето често хълца в утробата, е хипоксията или липсата на кислород. Предполага се, че поради кислородния глад плодът често прави конвулсивни дихателни движения, което причинява редовно вътрематочно хълцане. По този въпрос все още има дебат и недвусмислен отговор на въпроса „Може ли детето да хълца в утробата поради кислороден глад?“ не.

В същото време акушер-гинеколозите съветват жените да се вслушват повече в чувствата си и да се консултират с лекар, ако се появят следните тревожни симптоми:

 1. Хълцането се появява всеки ден и продължава няколко часа подред.
 2. Честите и продължителни пристъпи на хълцане са придружени от повишена двигателна активност на плода или, обратно, намаляването му.
 3. Бременна жена отбелязва промяна във формата на корема, намаляване на обема му.
 4. Бременната жена спира да напълнява или започва да го губи (изключението е последните две седмици от бременността - по това време незначителната загуба на тегло е физиологична норма).

Феталната хипоксия е сериозна диагноза, която изисква незабавна медицинска помощ. Но с навременна помощ състоянието му може бързо да се нормализира и липсата на кислород няма да има отрицателно въздействие върху развитието.

 • Незрелост на нервната система

Централната нервна система на човека е много сложен апарат, който продължава да се формира още няколко години след раждането. Силен звук, внезапно движение, стрес от майката и други фактори могат да провокират хълцане в плода. Причината е отказ на импулси, които централната нервна система изпраща към всички органи и към които възниква спазматична реакция.

За справка. Прищипването на блуждаещия нерв в момента, когато се приближава до диафрагмата, също може да провокира спазми. Това състояние не застрашава здравето на плода и изчезва от само себе си..

Имам ли нужда от лекарска консултация

Хълцането на бебето, усещано от жена, е нормално и не изисква медицинска помощ..

Ако бебето хълца не повече от час и не повече от три пъти на ден, това е норма. Ако хълцането е твърде често, не изчезвайте дълго време, по пътя майката постоянно усеща силно движение на плода - по-добре е да информирате лекаря за случващото се. Ако гинекологът счита оплакванията на пациента за основателни, лекарят ще предпише диагноза, включително:

 • Доплер ултразвуково изследване. Диагностиката ще помогне да се установят нарушения в кръвообращението на плацентата, да се оцени общото състояние на кръвообращението през съдовете на пъпната връв, да се оцени зрелостта на плацентата.
 • CTG на плода. Кардиотокография - диагностика на сърдечни контракции в покой, движение, с маточна контракция. Помага за идентифициране на хипоксия.

Изброените видове диагностика са безопасни по време на бременност..

Описани са признаците, при които майката трябва спешно да посети лекар. При често прекомерно движение на детето за дълъг период или при липса на движение на детето в продължение на 12 часа. Събитието означава, че бебето развива лишаване от кислород..

Бременното момиче се препоръчва да преброи колко движения е направило детето на ден и да забележи колко дълго продължава рефлекторното свиване на диафрагмата.

Ако лекарят установи фетална хипоксия, се предписва лечение. На бременна жена се назначава Curantil, Trental. Препоръчват се кислородни коктейли.

При повишен тонус на матката се предписват No-Shpa и Magnesia.

Кислороден глад в тежка форма и открит на по-късна дата - необходима е операция по изкуствено доставяне.

Когато бебето започне да хълца?

Няма правила, уреждащи колко седмици плодът започва да хълца. При някои жени това се случва на 25-та седмица, други първо започват да усещат характерна вибрация малко преди раждането, а трети изобщо не изпитват това явление..

Последната категория бременни жени често се интересува от това дали бебето може да хълца в утробата без симптоми. Това е възможно само в относително ранни (началото на втория триместър) периоди, когато размерът и теглото му са все още малки и следователно може да не се усетят много леки трусове.

Как можете да помогнете?

Физиологичното хълцане на дете в утробата не му създава неудобства и освен това болезнени усещания и не заплашва с нарушения в развитието. Ако някой страда от чести резки движения в корема, самата бременна жена може да изпита безпокойство и дискомфорт, особено ако хълцането се появява достатъчно често..

Можете да опитате да се отървете от обезпокоителни усещания, като прибегнете до един от следните методи:

 1. Опитайте се да смените позицията: например, ако бъдещата майка е твърде заета на работното място, тя трябва да стане и да ходи малко.
 2. Излезте на чист въздух: важно е жената да помни, че тялото й диша за двама по време на бременност, така че трябва да бъде снабдено с достатъчно количество кислород.
 3. Правете леки релаксиращи упражнения, които съответстват на времето и благосъстоянието (разбира се, при условие че бременността протича без проблеми и не е с опасност от срив).
 4. Ако се подозира, че детето хълца в резултат на нервен шок, можете да се опитате да го успокоите, като сложите ръката му по корем и разговаряте с него със спокоен, добронамерен глас..
 5. Яжте по-малко лакомства: Смята се, че сладкият вкус на околоплодната течност насърчава бебето ви да преглъща повече от обикновено.

Когато бебето започне да хълца в утробата, можете също да опитате да редувате дълбоки вдишвания с дълбоки издишвания за 2-3 минути. Такива прости дихателни упражнения подобряват кръвообращението и обогатяват кръвта с кислород, което от своя страна има благоприятен ефект върху благосъстоянието на бебето..

Не се безпокой. Хълцането на бебето по време на бременност не е критерий, който би сигнализирал за правилното му развитие. Следователно липсата на хълцане не е причина за безпокойство..

Какво да направите, ако детето хълца в корема твърде често и продължително време, а това състояние се влошава от допълнителни негативни симптоми?

В този случай е важно да се консултирате с лекар възможно най-рано, който ще прослуша сърдечния ритъм на плода и, ако е необходимо, ще предпише допълнителни хардуерни изследвания: кардиотокография и ултразвук с доплер. Тези техники ще ви позволят да наблюдавате състоянието на кръвоносните съдове и да определите наличието или отсъствието на хипоксия..

В заключение бих искал още веднъж да напомня на бъдещите майки, че свиването на диафрагмата при плода е нормално (не е лошо и не е добро), ако не е придружено от допълнителни негативни симптоми.

Когато носят бебе на по-късна дата, жените понякога усещат странни движения в утробата, които са напълно различни от тласъците на бебето с крак или ръка или как бебето се обръща. Тези ритмични, едва забележими трусове се появяват на равни интервали и предизвикват асоциации, сякаш бебето често хълца в стомаха. Може би всяка жена изпитва такива усещания, като е на 7-8 месец от бременността, но не всеки отдава значение на това, тъй като честотата на епизодите на хълцане може да бъде единична, честа или постоянна.

Бебешка и околоплодна течност

Детето понякога поглъща малко количество околоплодна течност, която веднага попада в белите му дробове. Тази течност се отделя с урината, въпреки че понякога погълнатата част е малко по-висока от нормата. И тогава, под формата на защитна реакция на тялото, започва свиването на диафрагмата, т.е. хълцане.

Между другото, ако една майка обича да яде сладкиши, тогава хълцането на детето й ще зачести. Околоплодните води ще придобият сладък вкус, така че бебето с удоволствие ще ги погълне.

Дете в утробата също хълца поради хипоксия, тоест липса на кислород. Но само един такъв знак няма да даде надеждна картина на неговото здраве и развитие. При хипоксия задължително ще присъства активна двигателна активност, заедно с прекомерна подвижност. В този случай детето „получава“ кислород.

Кога да посетите лекар?

Ако детето хълца по-дълго от един ден подред, с изключение на кратките почивки, това е причина да посетите лекар. След консултация гинекологът ще може да предложи определени прегледи. Те включват кардиотокография или CTG, което ви позволява да записвате и описвате подробно сърдечния ритъм на плода. Ако е по-често, тогава се предполага хипоксия. Предписва се и ултразвуково сканиране с доплер изследване, което дава възможност да се оцени състоянието на притока на кръв в съдовете на плацентата. Намаленият кръвен поток показва хипоксия.

Какво е хълцане?

Хълцането е физиологичен процес, който е придружен от свиване на диафрагмата и рязко изтласкване на въздух от белите дробове и ларинкса. Причината за хълцане може да бъде преяждане, хипотермия, нервна възбуда, като цяло всичко, което може да повлияе на нервните окончания на диафрагмата, карайки я да се свива.

Хълца ли бебето в стомаха? И защо не, това е същият рефлекс като преглъщането и прозяването в плода. Особено в последните етапи на бременността, когато нервната система е добре развита, той може да отваря и затваря очи, да смуче палеца си, да се прозява, когато иска да заспи. Така че защо, когато бебето хълца в стомаха, това е толкова тревожно за бъдещите майки?

Как да разберете дали бебето хълца в стомаха

По време на периода, когато нервната система на бебето вече е доста развита, за да реагира на външни дразнители и това се случва до 24-та седмица от бременността, жената може да почувства как бебето хълца в стомаха си. Признаци на такъв физиологичен процес като хълцане ще бъдат:

 • Не силни трусове със същата интензивност и на равни интервали.
 • Усещане за вибрация в корема.
 • Видими коремни вибрации.
 • Липса на дискомфорт, когато бебето хълца.
 • Пулсация в долната част на корема, при която няма дискомфорт.

В същото време продължителността на хълцане може да бъде напълно различна от 3 минути до половин час, а честотата, с която се появява хълцането, също е различна. При някои може да се случва постоянно няколко пъти на ден, докато при други епизодите на хълцане при бебе в корема се случват веднъж или два пъти през целия гестационен период.

Какви усещания възникват

Когато се появи хълцане, жената изпитва леки спазми, които се различават от другите нормални движения на плода. Усещанията, които жената изпитва, когато хълцането на бебето могат да продължат няколко минути или да продължат дълго време. Чувствата могат да варират в зависимост от продължителността на бременността, при която изпитвате първото хълцане при вашето бебе. Треперенето става по-отчетливо, когато бебето расте вътре в корема.

Бременните жени описват следните усещания, когато бебето им хълца:

 1. Пулсиране в долната част на корема отляво или отдясно
 2. Монотонно потупване.
 3. Потрепвания, дискомфорт в долната част на корема.
 4. Периодични трусове.
 5. Вибрираща кожата на корема.

По време на бременността е необходимо да се наблюдава хълцането на бебето, за да се предостави информация за движението на плода до точния момент. Някои жени през втория триместър усещат движения, наподобяващи мускулни спазми. Започвайки от петия месец, жената усеща мощните удари на активния малък наемател. Цялата тази информация трябва да бъде записана в специална таблица, според която лекарят ще определи активността на плода и ще идентифицира възможни проблеми.

Причините, поради които детето хълца в стомаха

Няма официално изявление защо детето хълца в стомаха, има само предположения, основаващи се на физиологичните характеристики на развитието на детето преди раждането, като се вземат предвид причините, поради които хълцането може да се появи след раждането.

Специалистите по акушерство твърдят, че детето не чувства болка или дискомфорт по време на хълцане, освен ако това не е причинено от липса на кислород в патологията на развитието. И ако при липса на такива, детето често хълца в стомаха - това е нормално и показва навременното развитие на централната нервна система.

Помислете за някои от причините, които вероятно причиняват хълцане при бебе:

 1. Централната нервна система е достатъчно зряла, за да може детето да се опита да извършва дихателни движения, докато околоплодната вода, попадаща в белите дробове, се изтласква чрез компресиране и огъване на диафрагмата, което води до хълцане.
 2. Смучене на палеца. Смукателният рефлекс се развива при дете дори в утробата и се подкрепя от факта, че бебето периодично смуче пръста си. В същото време една и съща околоплодна течност може да попадне в стомаха и белите дробове, което причинява хълцане.
 3. Често жената може да забележи, че периодът на хълцане настъпва, след като е изяла нещо за десерт. Може би детето е привлечено от леко сладкия вкус на околоплодните води..
 4. Фетална хипоксия. Тази причина е най-притеснителна за жените, чието бебе често хълца в стомаха. Феталната хипоксия с недостатъчно снабдяване с кислород поради заплитане на пъпната връв или утайка с патология в развитие, когато майката пуши, води до факта, че бебето често е принудено да се движи, получавайки кислород по този начин.

Понякога честото или постоянно мърдане може да бъде объркано с хълцане. За да не се притеснява една жена за това, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар, който ще разбере колко често детето хълца в стомаха. Ако това се случва постоянно, е необходимо да се подложат на допълнителни изследвания, които ще разсеят съмненията за хипоксия.

Защо се появява хълцане?

Най-важното нещо, което трябва да знаете за хълцането на бебето е нормално, например на 31 седмица, и рано или късно. Някои майки усещат специфични хълцане движения в средата на бременността. Въпреки това, най-често хълцане се случва при плода по-близо до 34 седмици или дори 36 седмици от бременността. И това се дължи на факта, че бебето става все по-голямо, неговата активност е по-забележима за майката през стените на корема, както и с факта, че детето узрява.

Точните познания за причините, поради които хълцането на бебетата все още не са налични. Най-вероятно това е един от многото етапи в подготовката на плода за по-нататъшен независим живот, един от етапите на неговото постепенно развитие. Случва се така, че детето често хълца в утробата и това започва да притеснява бременната жена. Всичко наред ли е с бебето? Не трябва ли да се вземат спешни мерки за осигуряване на здравето му? За да не се тревожите напразно, трябва да се запознаете с възможните предпоставки за появата на хълцане:

 • Поглъщане на околоплодна течност;
 • Подготовка на дихателната система;
 • Хипоксия.

Бебето в утробата често поглъща водата, в която се намира. Амниотичната течност поддържа вашето бебе в безопасност и му осигурява подхранваща среда. Изследванията на поведението на бебетата в утробата показват, че при добавяне на глюкоза към амниотичната течност преглъщащите движения на плода стават по-чести и алчни. С други думи, детето опитва водите около себе си и разпознава вкуса им. До 38 седмици той може да поглъща около 500 ml околоплодни води на ден! Течността може да влезе и да се отдели от белите дробове чрез свиване на диафрагмата, което причинява хълцане..

Ако растящият организъм хълца няколко пъти на ден за период от 37 седмици нататък, това може да означава почти пълно съзряване на дихателните органи (диафрагма, бели дробове) и тяхното обучение за по-късен живот извън утробата. Такава подготовка не създава опасност и дискомфорт за бебето..

Но това, което вдъхновява загриженост за бъдещите майки, е вероятността от вътрематочен гладен кислород. Хълцането не означава непременно фетална хипоксия, но ако тя е особено изтощителна, дългосрочна или по някаква причина притеснява и притеснява бременната жена, по-добре е да посетите лекар и да се подложите на необходимите прегледи. От 30 седмици може да се предпише CTG - кардиотокография, показваща сърдечната честота на детето. И на 32 седмици обикновено се предписва планирано ултразвуково сканиране, чиито данни могат да потвърдят или отрекат наличието на хипоксия. Умерената хипоксия се поддава на корекция, която вдъхва надежда и не може да не се радва.

Какво да правим, когато бебето хълца?

Няма нищо лошо в това, че бебето хълца в стомаха, освен ако разбира се това не създава на майката чувство на дискомфорт. Следователно е необходимо да третирате хълцането спокойно, приемайки го за даденост, като друг начин детето да се изяви и да декларира съществуването си. В същото време не трябва да се притеснявате, че бебето е болно по време на хълцане, хълцането не го измъчва. Напротив, ако майката се тревожи много по време на бременността, нейното настроение и адреналиновите хормони ще се предават с кръв, през пъпната връв на бебето, и тогава той също ще изпитва безпокойство.

За да разсеете спекулациите си и да сте сигурни, че с детето всичко е наред и никаква хипоксия не го заплашва, а напротив, хълцането показва нормалното и навременно развитие на нервната система и наличието на всички безусловни рефлекси, можете да се подложите на допълнителни изследвания:

 • Доплер ултразвукът ще покаже колко добре кръвта тече през пъпната връв към плода. Ако кръвообращението е недостатъчно за нормалното снабдяване с кислород, можем да говорим за хипоксия.
 • Кардиотокографията може да ви помогне да чуете сърдечния ритъм на вашето бебе. В случай, че се ускори, можете да говорите и за липса на кислород.

Ако се установят такива отклонения, по-нататъшното лечение се предписва от лекар. В случай, че всичко е наред и в 90% това се случва, лекарят може да препоръча на бъдещата майка да се тревожи по-малко и да ходи повече на чист въздух.

Ако детето често хълца в стомаха по едно и също време, причинявайки дискомфорт на жената, може да се препоръча следното:

 1. Не преяждайте вечер.
 2. Не консумирайте газирани напитки и сладкиши.
 3. Ходете по-често на разходки, дишайте чист въздух.
 4. Защитете се от присъствието на пушачи, които приемат кислород от вашето дете.
 5. Намерете по-удобна позиция за хълцане на малки деца.
 6. Не се притеснявайте и просто се насладете на прекрасните моменти на бременността.

Какво да правите, ако бебето хълца и това притеснява мама?

Жените, които са родили, вече са преминали всички девет месеца от бременността и с удоволствие споделят съвети:

 1. ако бебето не може по никакъв начин да се успокои, излезте на разходка на чист въздух;
 2. опитайте се да правите минимални физически упражнения у дома;
 3. сменете стойката си, ако седите или лежите;
 4. заемете коляно-лакътна позиция, останете в това положение няколко минути и след това повторете отново;
 5. яжте по-малко сладкиши (особено преди лягане). Амниотичната течност няма да привлече бебе със сладникавия си вкус;
 6. купете кислороден коктейл в аптеката и пийте у дома;
 7. може би детето е студено. Покрийте корема си с одеяло или топъл халат. И веднага препоръка за в бъдеще - винаги следете температурата на закрито и на открито, защото хълцането на новородено най-често се появява в резултат на хипотермия;
 8. опитайте се да правите дихателни упражнения: броене до 6 - това е вдишване, след това продължаваме да броим до 10 - това е издишване.

Съвети за всички тревожни случаи на бременност: възможно най-често поглаждайте стомаха си, говорете нежно с бебето си. Децата разбират всичко и са чувствителни към настроението на майката.