Хипоалергенната формула е специализирана формула за кърмачета, предназначена за предотвратяване или лечение на хранителни алергии при деца от раждането до една година. Списъкът с наличните в търговската мрежа хипоалергенни хранителни храни е много обширен. Когато избирате формула за бебе, е необходимо да се ориентирате в техните разновидности, тъй като храната с един и същ етикет на GA (което означава „хипоалергична“) може радикално да се различава по състав, тъй като непоносимостта към храни може да бъде причинена от различни продукти в състава на бебешката храна. Всеки от видовете антиалергенни смеси осигурява заместител на определен алерген. Ето защо, преди да направите избор, трябва да се уверите, че бебето наистина има хранителна алергия и алергенът е правилно идентифициран..

Изборът от цялото разнообразие е единственият универсален вариант, невъзможно е да се намери идеална смес за всички. По-правилно би било да се определи кое е по-добро за конкретно бебе, като се вземат предвид неговата възраст, интензивността на алергичните прояви и най-важното причините за алергичната реакция.

Симптоми на хранителна алергия

На първо място, трябва да се уверите, че детето има прояви на хранителна алергия, а не други заболявания и че това е алергия към адаптирано мляко.

Важно: Кърмените бебета също могат да показват признаци на хранителни алергии. В този случай кърмещата майка трябва да търси източника на проблема в диетата си. За кърмачета на смесено хранене алергенът може да бъде както добавка, така и продукт, яден от майка.

Хранителната непоносимост при бебе до една година се проявява:

 • върху кожата - това може да е леко зачервяване на бузите или обрив по цялото тяло;
 • от страна на храносмилателната система - разстроени изпражнения, колики, регургитация;
 • по-рядко от дихателната система - задух, хрема, кашлица.

Симптомите могат да се появят както отделно, така и в комбинация. Ако не предприемете действия навреме, ще трябва да лекувате не само алергията, но и последиците от нея (увреждане и рани по кожата, дисбиоза и др.).

Ако бебето ви има признаци на алергия, не бързайте да потърсите друга смес. На първо място, трябва да се свържете с педиатър, да преминете необходимите тестове и да разберете кой компонент е станал алерген във вашия случай. Лекарят ще ви помогне да вземете решение за избора на хипоалергенни формули за новородени.

Класификация на хипоалергенни бебешки храни

Всички хипоалергенни смеси могат да бъдат класифицирани по възрастта, за която са предназначени, по формата на освобождаване, по интензивността на терапевтичния ефект и по веществото, което замества алергена в състава.

По възрастови групи бебешката храна за страдащите от алергии се разделя по същия начин като обикновените млечни формули:

 • С единица на опаковката се произвеждат адаптирани продукти за бебета от раждането до шест месеца.
 • Пакетите с частично адаптиран състав са маркирани с цифрата "2" и са предназначени за бебета от 6 месеца до една година.

Според формата на освобождаване, хипоалергенната бебешка храна може да бъде намерена под формата:

 • сух прах (има дълъг срок на годност, разнообразни опаковки от малки картонени кутии до килограмови кутии, изисква разреждане с вода в съответствие с инструкциите, повечето смеси се произвеждат точно под формата на сух прах);
 • концентрат за разреждане (разрежда се с вода, разтваря се по-лесно в сравнение с праха, съхранява се по-малко);
 • готова за пиене напитка (просто я загрейте преди да пиете, не е необходимо да се разрежда с вода, удобно е да я вземете със себе си на път, има висока цена и малък асортимент).

За бебета, които имат само генетично предразположение към алергии, и за тези, които вече са се почувствали, диетата ще бъде много различна. Важно е да се има предвид, че смесите за страдащите от алергия също се различават по предназначение:

 • профилактично - подходящо за здрави деца с генетично предразположение към хранителни алергии, било то незначителни или първи прояви от него, или като преходна стъпка от терапевтично към редовно хранене след продължителна ремисия (няма признаци на хранителна непоносимост в продължение на 3 месеца);
 • лекарствени - такива смеси могат да се предписват само от лекар, те ще помогнат дори при напреднали алергии.

Плюсове и минуси на специализираното хранене за страдащите от алергии

За много родители хипоалергенните формули могат да бъдат истинско спасение. Терапевтичното хранене може да премахне признаците на алергии: почистване на кожата, нормализиране на изпражненията. Хлапето ще стане весело и весело. Превантивните смеси ще помогнат за предотвратяване на алергии и преминаване към обикновена смес без неприятни последици. Но тази диета не е без недостатъци..

Когато преминавате към хипоалергенна смес, бъдете подготвени за факта, че тя има специфичен, горчив вкус поради хидролизирания протеин или аминокиселини в състава. Това е една от причините за необходимостта от постепенно въвеждане на нова хипоалергенна смес. Друга неприятна изненада може да бъде високата цена на такива продукти, особено от лечебен тип, в сравнение с храната за здрави бебета. И, разбира се, не може да се изключи възможността за индивидуална реакция на организма. Нова смес, дори медикаментозна, може да причини регургитация и запек..

Превантивни хипоалергенни смеси

Съставът на превантивната формула за новородени с алергии се различава в структурата на протеина. При такава диета той се разгражда на по-малки молекули, за да улесни процеса на храносмилане. При тежки прояви на алергии такъв продукт няма да помогне, но по време на ремисия или с незначителни алергични реакции ще го направи.

Такива смеси се произвеждат от много производители, като всички те ги етикетират със съкращението HA - хипоалергичен или HA - ниско алергичен. Повечето от тях са разделени на напълно (1) и частично (2) адаптирани.

Оценката на най-добрата хипоалергенна превантивна адаптация за кърмачета според прегледите на потребителите изглежда така:

 • Nutrilon GA с комплекс PronutriPlus за развитие на интелигентност и имунитет (обогатен с пребиотици, нуклеотиди, растителни масла, въглехидратите са представени от лактоза, идентична с майчиното мляко);
 • NAS NA с протеиновия комплекс OptiPro за растеж и развитие на трохи (съставът е обогатен с бифидобактерии за подобряване на микрофлората, нуклеотиди за развитието на нервната система и мастни киселини за имунната система), удобен, защото се произвежда не само за бебета до 6 месеца и до една година, но и за по-големи деца под номера 3 (до една година и половина) и 4 (от 18 месеца);
 • Similac GA е една от първите смеси, произведени без палмово масло, наситени с мастни киселини, пребиотици и лутеин за развитието на органите на зрението;
 • Humana GA се предлага под формата на готова за употреба течност (под номер 0, подходяща от раждането) и прах (под номера 1 - до шест месеца, 2 - до 10 месеца, 3 - от 10 месеца).

Отделно могат да се разграничат профилактични смеси, които са подходящи за бебета с лактазен дефицит. В допълнение към частично усвоения протеин, техният състав се различава и по това, че въглехидратите в него са представени от смес от малтодекстрин и лактоза:

 • Frisolak GA;
 • Nutrilak GA (към състава се добавя лутеин, който участва в развитието на зрителния анализатор и съдържанието на лактоза се намалява);
 • Selia GA (счита се за по-малко адаптиран, тъй като се произвежда без възрастови ограничения за деца от раждането до една година).

В продажба има и смеси без лактоза, например Bellakt GA от беларуско производство. Това е чудесен бюджетен вариант за новородени с непоносимост към храна към лактоза. Също така богата на пробиотици и витамини.

Категорията на хипоалергенни смеси не включва смеси на основата на соя (Friso COY, Similac Isomil) и козе мляко (Nanny, MAMAKO, Kabrita). Има шанс те да са подходящи за деца с непоносимост към храни към протеини от краве мляко. Те имат добър вкус и не влияят на изпражненията. Но както соевият протеин, така и протеинът от козе мляко също могат да причинят алергии.!

Лечебни хипоалергенни смеси

Смеси с напълно хидролизиран протеин се класифицират като терапевтични и се предписват от лекар при остри алергични реакции, нарушена абсорбция и храносмилане, след операции на стомаха и червата и при хранене на недоносени бебета.

Такъв продукт може също да бъде посочен като силно хидролизиран или пълноценен протеинов хидролизат. Той не е разделен по възрастови категории, произвежда се в една универсална форма за бебета от раждането до една година.

Протеиновият компонент в терапевтичното хранене за страдащите от алергия може да бъде представен от хидролизат на суроватъчни протеини или казеин. Има бебешка храна и никакъв протеин.

 • Бебешката храна на основата на суроватъчен протеин хидролизат има най-висока хранителна стойност сред другите терапевтични смеси за страдащите от алергия, това е особено важно в случай на недоносеност и недохранване. Но той е и по-алергенен от казеина. Най-популярните суроватъчни смеси са Friso PEP за приятен сладък вкус, Nutrilon Pepti за обогатен с пребиотици и нуклеотиди състав и Nutrilak PEP за безлактозна и ниска цена.
 • Терапевтичната храна на базата на казеинов хидролизат рядко причинява алергии и се препоръчва при най-тежките форми, но има още по-горчив вкус и по-ниска хранителна стойност в сравнение със суроватката. В продажба можете да намерите казеинова бебешка храна под марките Nutramigen, Progestimil и Friso PEP AS. Техните състави са много сходни, но Friso е по-физиологичен, тъй като съдържа минимално количество лактоза. Нутрамигенните смеси, единствените терапевтични, се разделят според степента на адаптация за деца до 6 месеца (1) и след (2).
 • Диета, базирана на синтетични аминокиселини, изобщо не причинява протеинова алергия, тъй като в нея липсва протеиновата структура, подобно на лактозата. На пазара за бебешки храни той е представен от Nutricia (Nutrilon Amino acid, Neocate) и Nestlé (Alfare Amino). Марката Neocate произвежда и напитка за деца над 12 месеца - Neocate Advance. Съществен недостатък на тези продукти е тяхната цена - от 2000 до 5000 рубли за опаковка. Продукти на основата на аминокиселини се предписват, ако лечението със силно хидролизирани смеси в продължение на 2 седмици не даде никакво подобрение.

Бъдете подготвени за факта, че той също може да предизвика алергична реакция. Ето защо не се запасявайте със смеси за бъдеща употреба и обръщайте внимание на срока на годност на продукта. При продължителна ремисия лекарят ще препоръча преминаване към превантивна и след това към конвенционална изкуствена бебешка храна. Това е необходимо за развитието на храносмилателната система на трохите и пълноценното балансирано хранене..

При избора на бебешка храна за страдащите от алергия възникват много въпроси. Педиатрите обикновено предлагат няколко подходящи варианта с почти идентични формулировки. Родителите ще трябва да изберат най-добрата формула за бебето си и това не винаги е скъп или известен продукт. Фокусирайте се предимно върху състава на продукта, дали той наистина отговаря на всички изисквания на малък организъм. Отзивите от други майки също могат да бъдат от голяма помощ. Но все пак е възможно хипоалергенното хранене да се подбира емпирично, тъй като реакцията на организма е индивидуална.

Коя хипоалергенна смес е по-добра

Коя хипоалергенна смес да изберете

Използването на хипоалергенни смеси се извършва по препоръка на педиатър и под негов надзор. Такива продукти не могат да бъдат въведени в диетата на бебето сами..

За да се премахнат алергичните реакции при деца и да се предотврати непоносимост към храна, се препоръчва да се подбира храна не само с хипоалергенен протеин, но и с липиди, бифидобактерии, пребиотици и нуклеотиди. Добрата хипоалергенна формула за кърмачета, в допълнение към лечението на алергии, трябва:

 • подобряване на процеса на храносмилане;
 • предпазват от чревни инфекции;
 • насърчават развитието на тялото на детето;
 • оформят и укрепват имунната система.

Интересно е

Формули, направени на основата на частично или напълно хидролизиран суроватъчен протеин, могат да се приемат от деца, които имат фамилна анамнеза (брат, сестра или родител) със склонност към хранителни алергии.

Списък на хипоалергенните смеси

Омега-3 и Омега-6 мастните киселини (липиди) в адаптираното мляко са отговорни за развитието на мозъка и зрението, нуклеотидите поддържат имунитета, бифидобактериите създават здравословна микрофлора в стомашно-чревния тракт.

Пълен списък на хипоалергенни смеси, които съдържат всички полезни компоненти, изглежда така:

 • Nestle Nan Хипоалергичен;
 • Nutrilon Hypoallergenic;
 • Нутрилон аминокиселини;
 • Нутрилон Пепти Гастро;
 • Nutrilon Premium Junior PronutriPlus;
 • Nutrilak Peptidi MCT;
 • Nutrilak Premium Hypoallergenic;
 • Friso Frisopep;
 • Friso Frisolac GA;
 • Similac GA;
 • Hipp HA Combiotik;
 • Хумана ха.

Каква е разликата между хипоалергенните смеси

Антиалергенната бебешка храна има основните разлики в степента на хидролиза (разграждане) на млечния протеин, нивото на концентрация в състава на лактозата и наличието на палмово масло. Най-добрите хипоалергенни смеси се правят по технологията на дълбока (пълна) протеинова хидролиза. Те включват Friso Frisopep, Hipp HA Combiotik и Nutrilak Peptidi MCT..

Таблица 1. Сравнение на хипоалергенни смеси Nestle Nan Hypoallergenic и Friso Frisopep
Наименование на антиалергична кърма за кърмачетаХарактеристики на съставаТехнология на производствоНазначаванеБебешка възраст
Nestle Nan ХипоалергиченВключва: DHA (Омега-3) и ARA (Омега-6) мастни киселини; бифидобактериум BL; палмов олеин.Частична хидролиза на суроватъчен протеин.За предотвратяване на развитието на алергии; за стимулиране на имунната система, както и развитието на очите, мускулите и мозъка на детето.0 до 18 месеца.
Фризо ФрисопепСъдържа: лактоза (50%); пребиотици; пет основни нуклеотида.Пълно разграждане на млечния протеин.За лечение на алергии (леки до умерени) към протеини от краве мляко; за формиране на здравословна микрофлора в червата; за узряване на имунната система.0 до 12 месеца Подходящ за продължителна употреба.

Хипоалергенните смеси на Similac GA не съдържат палмово масло, поради което използването им допринася за ефективно усвояване на калция и пълна минерализация на тъканите. Ако детето има непоносимост към лактоза, се препоръчва да се въведе Nutrilak Premium Hypoallergenic храна в диетата с максимално намалена концентрация на млечна захар.

Най-добрата хипоалергенна формула за новородени

Кърмачетата са особено чувствителни към адаптираното мляко, така че трябва да изберете храна, която елиминира ефектите на алергените и защитава храносмилателната система. Най-добрата хипоалергенна формула за новородени съдържа пребиотици, които стимулират усвояването на полезните комплекси от организма.

Най-ефективните хипоалергенни протеинови смеси, които могат да се приемат от раждането (етикет на опаковката - номер 1), включват:

 • Nestle Nan 1 Хипоалергичен;
 • Similac GA 1;
 • Нутрилон 1 Хипоалергичен;
 • Нутрилон аминокиселини;
 • Нутрилон Пепти Гастро;
 • Hipp HA Combiotik 1;
 • Humana HA 1.

Мнение на педиатър

Храненето с млечна формула Humana HA 1 не се препоръчва в стадия на обостряне на тежки хранителни алергии. Продуктът се използва за предотвратяване на непоносимост към храна при здрави бебета и новородени в риск.

заключения

Формулите, съдържащи хипоалергенни разделени протеини, са показани за употреба от деца, склонни към алергии. Продуктите включват цялата гама хранителни вещества за пълноценното развитие на мозъка, зрението, костите и мускулните тъкани, както и за укрепване на имунната система и нормализиране на изпражненията на детето.

Асортиментът от хипоалергенни формули в нашия онлайн магазин ви позволява да изберете сместа, препоръчана от педиатъра за вашето дете. Тук ще намерите бебешка храна с повишена или минимална концентрация на лактоза.

Хипоалергенна формула за новородени

Според статистиката броят на новородените, които страдат от алергични реакции, се увеличава ежегодно в Русия. Когато се появят симптоми, хипоалергенните формули за новородени ще помогнат, осигурявайки на бебето адекватно хранене. Отговорният подход към избора на сместа определя развитието на бебето, както и улеснява протичането на заболяването.

Хипоалергенна формула за хранене на деца

Видове хипоалергенна формула за новородени

При раждането на бебето се оценява кърменето, което задоволява нуждите на организма от витамини и основни елементи. Но понякога майката не може да кърми бебето и прибягва до млечна формула.

Преходът към смесено и изкуствено хранене често е придружен от хранителни разстройства при кърмачета, развитие на атопичен дерматит поради неподходящи млечни формули. Алергията на детето към сместа налага използването на хипоалергенни съединения, които нормализират храносмилателния процес, премахват повишеното образуване на газове и колики.

Лечебни смеси от растителни протеини

Разлики между лекарствените смеси - състав, специфично действие. Формулите не включват пълномаслени млечни протеини и са подходящи за дете с висока до умерена алергия. Храната е лесно смилаема, помага бързо да натрупа телесно тегло, не се разделя по възраст.

На бележка. Педиатрите съветват да се използват превантивни смеси в случай на ремисия след 6 месеца.

Смеси от суроватка и козе мляко

Формулите без лактаза или суроватка се характеризират с добро храносмилане и използване за деца с храносмилателни проблеми. Сместа се предписва на кърмачета с непоносимост към захар и лактоза, OCI (остра чревна инфекция). Противопоказан при лактазен дефицит.

Подходящ за бебета с непоносимост към соя и краве протеини, храна на козе мляко. Съставът има висока хранителна стойност, съдържа необходимото количество животински протеини, необходими за здравословното развитие на новороденото. Такива смеси са добре обработени, отговарят за нормализирането на храносмилателния тракт и изпражненията..

Хидролизирани протеинови смеси

Храненето на базата на хидролизирани протеини се предписва на бебета с ниско тегло, бебета с тежки хранителни алергии, с частична усвояемост на веществата.

В храните за кърмачета има много полезни компоненти:

 • лактоза - образува чревната микрофлора;
 • декстринмалтоза - увеличава абсорбцията на калций;
 • Омега-3/6 (полиненаситени мастни киселини) - развиват когнитивни функции, мозък;
 • инозитол - предпазва дихателната система;
 • таурин - осигурява работата на сърдечния мускул.

Въглехидрати, минерали, витамини, както и нуклеотиди за повишаване на имунитета, палмовото масло е включено в състав, който е близо до майчиното мляко.

Ако имате нужда от хипоалергенна формула за новородени, списъкът ще ви помогне да се ориентирате в продуктовата гама:

 • Бебелак Пепти-Джуниър и Нутрилак;
 • Алфаре и Пептамен (Нестле);
 • Friso pep AC и Nutrilon;
 • Пептикат и Хумана Ха;
 • Нан Ха и Прегестимил.

Профилактични смеси

Отличителна черта на превантивните смеси за кърмачета с алергии е протеиновата структура. За да се улесни храносмилането, протеинът се разгражда на по-малки молекули. В тежки случаи храненето няма да бъде от полза, ще помогне по време на ремисия, с малки прояви на алергии.

Смесите се произвеждат от много компании, но етикетирането не се различава: HA - ниско алергизиращо, хипоалергенно - HA. Сред композициите има частично (2) или изцяло (1) адаптирани.

Напълно адаптирани профилактични смеси

Най-добрите хипоалергенни формули за новородени според отзивите на потребителите включват:

 1. Нан Ха. Съдържа протеинов комплекс OptiPro за растеж на бебето, обогатен с бифидобактерии за подобряване на микрофлората. Нуклеотидите помагат за развитието на нервната система, мастните киселини спомагат за укрепването на имунната система. Произвежда се за деца до шест месеца и до 12 месеца, както и до 18 месеца (под номер 3) и от една година и половина (маркирани с 4).
 1. Симилак (абат). Не съдържа палмово масло. Симилак е наситен с пребиотици, мастни киселини, лутеин за развитие на органите на зрението.
 1. Хумана Ха. Оглавява класацията. Освобождаването се извършва под формата на течност, която е готова за употреба от раждането, и прах: номер 1 - до 6 месеца, 2 - до 10 месеца, 3 - от 10 месеца.

Гама бебешки храни, които не са алергични

Младите майки се интересуват от хипоалергенни формули за новородени, коя е по-добра.

Добра кърма за кърмачета според педиатри и експерти

ИмеПолзиМинуси
НутрилакПредназначен за малки деца с непоносимост към лактоза. Дълъг срок на годност на сухата смес. Разработени са различни категории формулировки: от 0, от 6 месеца, от 12 месеца.Увеличава броя на регургитациите.
НутрилонУкрепва имунитета, коригира храносмилането, бори се с негативните прояви на алергии, включва биологично ценни компоненти.Поради съдържанието на палмово масло продуктът е евтин. Смесва се с трудност.
FrisolacТой е аналог на Nutrilon. Съдържа пробиотици, нуклеотиди, мастни киселини. Деликатен вкус. Подходящ за бебета с ниско тегло.Небюджетна опция. С палмово масло.
Хипп комбиотикСъдържа лактоза, нишесте, пребиотици, глутен. Предназначен за деца: 1 - до шест месеца, 2 - от 6 месеца, 3 - от 10 месеца. Отлична разтворимост в течности.Не е подходящ за трохи под 3 месеца, причинява запек, изисква се да се дава вода на бебето.
Експерт СелияНиска цена с добро качество. Прави се за 3 стъпки: от раждането, от 6 месеца, от 1 до 3 години. Елиминира коликите, повишеното образуване на газове е отговорно за хармоничното развитие.Съдържа палмови, растителни, рапични масла.
BellaktСмес без аромати, лактоза, соя, нишесте, подходяща за бебета от 0 до шест месеца с тежки алергии. Достъпна цена.Трудно е да се намери в магазините.
НестогенЛиния млечни храни от швейцарски производител: 1 - с лактобацили и пребиотици, 2 - ферментирал млечен продукт, 1, 3 - комфорт плюс, 4 - ниско съдържание на лактоза. Висококачествен укрепен състав, който е перфектно разведен, детето харесва, вкусно.Неудобна опаковка.
Няня БибиколНе дразни стомаха, съдържа козе мляко. Приемливи разходи. Тя се пренася от тялото от 0 до шест месеца. Приятна миризма и вкус.Необходима е консултация с лекар.

Какво да търсите при избора

Хипоалергенната храна за трохи трябва да отговаря на индивидуалните характеристики на тялото. Наблегнете на състава на сместа.

Понастоящем линията за кърмачета е допълнена с продукт с козе мляко. Съставът е предназначен за бебета, които са установили непоносимост към протеини от краве мляко. Реакцията на козе мляко със солна киселина има благоприятен ефект върху намаляването на броя на регургитациите.

Млечен микс Cabrita

При необходимост се използва смес без млечни продукти соя. Необходимо е да се разбере, че такова хранене ще се изисква за бебета с непоносимост към мляко, то замества протеините в сместа със соеви аналози.

Съвет. Забранено е да се купува такава храна без предварителна консултация - 40% от бебетата развиват алергична реакция към козе мляко и соя, непоносимост към храна.

При избора на храна, наличието на:

 • аминокиселини и хранителни вещества;
 • сол - ниско съдържание;
 • таурин - за укрепване на сърдечния мускул.

За да изберете правилно сместа и да не се заблудите, се вземат предвид следните точки:

 1. Възраст. Използвайте бебешки продукти в съответствие с възрастта, посочена на опаковката.
 2. Състав. Ще се изисква внимателно проучване на състава, най-важното е да не се провокира алергия.
 3. Дата на издаване. Проследете срока на годност на продукта. Когато преминавате към нов продукт, е непрактично да купувате смеси в големи опаковки. Възможни са колики, кожни обриви, чести изпражнения - това е алергия при детето към сместа.
 4. Разходи. Няма значение колко струва храната. Понякога детето харесва повече евтин продукт, а скъпият рекламиран продукт е причина за алергична реакция.

За да изберат правилния състав, те не разчитат на съветите на приятели, реклами или отговори в интернет, те вземат предвид препоръките на педиатър.

Само педиатър правилно ще предпише хранителна терапия, ако се появят симптоми на алергия. Използвайте силно хидролизирана смес, докато алергичните симптоми изчезнат.

Симптоми на хранителна алергия при кърмачета

Младите майки трябва да знаят как изглежда алергията към адаптирано мляко при кърмачета..

Внимание! При кърмене бебетата могат да показват признаци на непоносимост към храна. Причината се крие в диетата на кърмачка. За бебета на смесено хранене добавката е алерген.

Ако бебето е алергично към сместа, симптомите ще бъдат:

 • кожа: леко зачервяване на бузите, обрив по тялото;
 • Стомашно-чревен тракт: разстроени изпражнения, рефлукс, колики;
 • дихателни органи: задух, кашлица, хрема.

Проявата на признаци се случва в комплекс или поотделно. Предприемането на неадекватни мерки е изпълнено с лечение на последиците - дисбиоза.

Появата на симптоми на непоносимост към храна е причина да се свържете с педиатър и да се подложите на преглед. Полезно е да се идентифицира алергенът. Лекарят ще помогне при избора на хипоалергенна храна за новородени.

Как изглежда алергията при кърмачета към смес?

Майките се интересуват от това как изглежда алергията при кърмачета на лицето от сместа. Алергията при бебетата се появява на лицето под формата на диатеза (сухи, червеникави петна с различни размери по челото, бузите, брадичката), обрив, малки воднисти акне. Появата им е свързана с приема на храна или се появяват известно време след контакт с алерген, след което изчезват частично или напълно.

Симптомите се изразяват с неприятни усещания: парене, сърбеж, стягане на епидермиса. Драскането на засегнатата сърбяща кожа на лицето води до разпространение на обрива по цялото тяло, което провокира образуването на рани, рани, те бавно зарастват при кърмачета.

Правилният избор на състав на GA ще помогне да се отървете от хранителните проблеми, да предотвратите развитието на алергии и да укрепите имунитета на бебето.

15 хипоалергенни формули за кърмачета - избор на най-добрата

Темата на тази статия е бебешка храна, адаптирана за бебета с непоносимост към млечни протеини и склонност към хранителни алергии..

Ще ви разкажем коя хипоалергенна формула е по-добра за новородено бебе, в който случай е необходима, как се различава храненето от различните производители и на какво трябва да обърнете внимание при избора на заместител на кърмата.

  • Видове хипоалергенни храни
  • Изисквания към състава на смесите
  • Преглед на популярни марки
   • Фризо Фрисолак
   • Friso Frisolak Gold
   • Humana без млечни продукти без лактоза
   • Д-р Мил Козел
   • Similac alimentum
   • Bellakt
   • Бибикол
   • Ферментирало мляко бебе
   • Nan хипоалергичен
   • Нестле Алфаре
   • Nestle Alfare Amino
   • Нестле Алфаре Алергия
   • Nutrilak Premium соя
   • Нутрилон Хипоалергичен
   • Нутрилон пептична алергия
  • Резултат

Антиалергенната бебешка храна ще дойде на помощ на родителите, чиито деца страдат от протеинови алергии.

Лекарят може да определи необходимостта от такава смес. Именно с препоръката на педиатър е необходимо да се купува хипоалергенна смес, а не по съвет на приятели или интернет форуми.

Видът на хипоалергенната храна се избира след преминаване на тестове, които потвърждават:

Дефицит на ензима лактаза, който разгражда лактозата (лактазен дефицит);

Алергична реакция към протеини.

Въз основа на проблема изберете вида на сместа.

Видове хипоалергенни храни

Заместителите на кърмата могат да бъдат грубо класифицирани, както следва:

Хипоалергенни смеси със соя (показани за непоносимост към краве мляко);

Храна на основата на козе мляко;

Формули, съдържащи усвоени протеини от краве мляко.

Оптималният продукт за деца с алергия е храната с козе мляко. Има приятен вкус, понася се добре, не причинява странични ефекти - запек, образуване на газове и други проблеми с корема.

Такива смеси са одобрени за употреба от раждането и могат да се използват постоянно..

Соевата формула е бюджетна алтернатива на козето мляко. Те не съдържат основните алергени - глутен, млечен протеин и лактоза. Подобно на млечния продукт, той има приятен вкус..

Този вид храна е одобрен за употреба от 6 месеца, въпреки че безопасността му поражда въпроси поради съдържанието на фитоестрогени - полови хормони от естествен произход.

Сплит протеиновите смеси имат специфичен горчив вкус, поради което много родители се оплакват, че техните бебета не ядат добре тези заместители на кърмата.

При прием на такава храна изпражненията стават зеленикави. Причината е наличието на хидролизиран протеин.

Забележка! Можете да подобрите вкуса на сместа с плодово пюре или бебешка каша (за бебета от 5 месеца).

Изисквания към състава на смесите

В допълнение към хипоалергенните усвоени протеини, подобно на други заместители на кърмата, антиалергенната храна трябва да съдържа следните компоненти:

Бифидобактерии и лактобацили;

Полиненаситени мастни киселини;

Вещества с ензимна активност;

В зависимост от производителя и ценовата категория съставът ще се различава - колкото по-висока е цената, толкова по-богат е съставът.

Преглед на популярни марки

Ето списък на популярните храни за кърмачета. За улеснение на навигацията имената им са в азбучен ред.

Фризо Фрисолак

Сместа се основава на хидролизирани млечни протеини.

Използва се като превантивно хранене при кърмачета и деца под 1 година.

Заместителят на млякото е богат на микроелементи и други нутрицевтици, необходими за растежа и развитието на бебето.

Има приятен вкус, така че детето ще го пие с удоволствие.

Основното предимство в сравнение с повечето смеси за страдащите от алергия е доброто качество на достъпна цена и честите промоции за клиенти в големи детски магазини.

Friso Frisolak Gold

Специализиран диетичен продукт за бебета с непоносимост към краве мляко.

Приложимо от раждането до 1 година.

При тази диета казеинът, основният алерген в кравето мляко, е напълно разграден. Без лактоза също намалява вероятността от алергии.

Продуктът е обогатен с витамини, аминокиселини, минерали и други вещества, които са полезни за здравето и развитието на първата година от живота на детето.

Humana без млечни продукти без лактоза

Соевата формула се използва като диетична храна за кърмачета с непоносимост към лактоза и / или протеини, открити в кравето мляко.

Не съдържа захар и глутен.

Храната съдържа всички хранителни вещества, необходими за пълноценното развитие и растеж на бебето.

Д-р Мил Козел

Швейцарски диетичен продукт за бебета с непоносимост към краве мляко.

Съставът на сместа е богат. Нуклеотиди, пребиотици, витаминни и минерални премикси, антиоксиданти, полиненаситени мастни киселини - това не е пълен списък на хранителни вещества, съдържащи се в диетата..

СЗО (Световната здравна организация) официално одобри този заместител на кърмата като продукт с правилното съотношение на протеини и витамини.

Similac alimentum

Един от редките случаи, когато продуктите не съдържат палмово масло. Без глутен и лактоза.

Произведено от фармацевтична компания Abbott, фармацевтична компания.

Сместа се препоръчва за медицинско хранене в случай на тежки хранителни алергии. Отнася се до хидролизирани заместители на млякото.

Триглицеридите със средна верига подобряват усвояването на хранителните вещества в червата. Има положителен ефект върху храносмилателния тракт.

Допълнително предимство е уникалният състав на въглехидратите и приятните органолептични качества - бебетата пият сместа с удоволствие.

Bellakt

Цена: от 300 рубли.

Портфолиото на белоруската марка съдържа следните видове храни за деца с алергии към мляко:

Bellakt NL (нисколактозна смес) - за деца с трудно усвоима лактоза поради дефицит на ензима лактаза;

Bellakt Soy - показан за непоносимост към млечен протеин. Специализирано хранене, предписано от педиатър;

Bellakt GA - съдържа частично преработен суроватъчен протеин. Може да се използва като терапевтично и профилактично средство при алергия към млечен протеин.

Цялата храна Bellakt съдържа съставките, необходими за развитието на бебето.

Бибикол

Цена: от 1200 рубли.

Хранене за новородени въз основа на специално приготвено козе мляко. Идеална алтернатива на традиционните смеси поради намалена алергенност.

Притежава естествен приятен вкус.

Бебетата, които са на това хранене, ядат сместа с удоволствие, наддават добре и не страдат от проблеми с корема.

Това е най-добрият естествен заместител на кърмата.

Ферментирало мляко бебе

Показан за трудно храносмилане на нормална храна.

Адаптиран е за бебета със стомашно разстройство и диспептични симптоми (колики, подуване на корема, повишено образуване на газове, разстройство на изпражненията).

Тази смес обаче може да провокира алергии при деца със чувствителност към захар. тя е сладка. Но, както отбелязват повечето майки, и най-вкусното.

Предимства пред останалите ястия - достъпна цена и наличност в повечето магазини.

Nan хипоалергичен

Цена: от 620 рубли.

Най-добра марка за бебешка храна.

Намалява травматичния ефект на алергените върху тялото на бебето.

Различава се с богат балансиран състав. Има благоприятен ефект върху интелектуалното развитие, здравето на зъбите и костите, зрението.

Хипоалергичен поради частично хидролизиран протеин.

Недостатък - висока цена.

Нестле Алфаре

Безлактозна формула за лечение на деца с алергия към краве мляко и нарушено храносмилане.

Суроватъчният протеин се хидролизира предварително от ензимите.

Храната съдържа много полезни компоненти, включително витамини, аминокиселини, нуклеотиди, триглицериди.

Хранителните вещества се усвояват добре поради богатия аминокиселинен състав.

Подобно на повечето други хидролизирани смеси, той има неприятен горчив вкус..

Nestle Alfare Amino

Цена: от 1200 рубли.

Добра лечебна формула за кърмачета, препоръчана при усложнени алергии към кравешки протеини и други непоносимост към храни.

Употребата му е показана при липса на положителен ефект от приема на храна със силно хидролизирани протеини..

Заместителят на млякото е богат на аминокиселинен състав.

Едно от предимствата, в сравнение с други хипоалергенни напитки, е вкусът, който не предизвиква отхвърляне и отхвърляне при децата..

Приема се от раждането.

Недостатък - висока цена.

Нестле Алфаре Алергия

Цена: от 1100 рубли.

Смес, съдържаща лактоза, чийто състав е възможно най-близо до майчиното мляко. Има приятен вкус.

Позволено е да се пие дълго време.

Осигурява нормално развитие, помага за облекчаване на симптомите на алергична реакция с чувствителност.

Препоръчва се от раждането.

Nutrilak Premium соя

Цена: от 500 рубли.

Употребата на сместа е показана за непоносимост към млечен протеин, галактоземия и дефицит на лактаза.

Подсилен с аминокиселини за повишаване на биологичната стойност на храната.

На достъпна цена има богат състав, който е полезен за здравето на бебето.

Има приятен вкус, има положителен ефект върху храносмилателната система.

Нутрилон Хипоалергичен

Цена: от 600 рубли.

Комплекс от пребиотици и частично разграден протеин намалява вероятността от алергични реакции и атопичен дерматит в случай на свръхчувствителност към краве мляко.

Има специфичен горчив вкус.

Благоприятен ефект върху имунната система и физическото развитие на детето.

Нутрилон пептична алергия

Цена: от 1200 рубли.

Диетичен продукт за медицинско хранене на кърмачета с хранителни алергии.

Съдържа протеини, получени чрез ферментация от краве мляко. Благодарение на специализираната обработка бебето може да получи всички необходими компоненти, съдържащи се в кърмата.

Улеснява тежестта на алергичната реакция.

Съдържа комбинация от витамини и минерали, полиненаситени киселини, пребиотици и въглехидрати, нуклеотиди, полезни за пълното развитие на децата, хранени с бутилки.

Подходящ за продължителна употреба.

Децата бързо свикват със специфичния му вкус и пият с удоволствие.

Резултат

Храненето на бебета, страдащи от непоносимост към краве мляко, изисква отговорност, информираност и значителни финансови разходи от родителите.

И така, първи избор смеси, които могат да бъдат посъветвани за родители на деца с алергична реакция към протеини - продукти с козе мляко.

Според младите майки най-доброто лекарство е MD сладка коза. Тя има най-достъпната цена сред подобни продукти и добра преносимост. Неговият съществен недостатък обаче са прекъсванията на доставките..

Алтернатива е сместа Bibicol. Той е по-скъп на цена, но също така има добър вкус и оптимално подбран състав..

Тези смеси могат да се използват като редовно хранене..

В случай на обостряне е показан приемът на безлактозни смеси, където кравешкият протеин е предварително хидролизиран. Отлично решение - Nestle Alfara и различните му вариации, Humana AG, алергия към Nutrilon Pepti.

Като правило те се приемат на курсове, в случай на алергии.

Заменителите на кърмата на соя са спорен продукт поради съдържанието на фитоестрогени - растителни хормони. Производителите позиционират това като предимство поради способността му да повишава имунитета. Никой обаче не може да гарантира, че приемът на такива смеси няма да наруши крехкия хормонален фон и няма да причини сериозни здравословни проблеми в бъдеще..

Сред хидролизираните смеси могат да се разграничат храненето Nan, Nutrilon и Bellakt, като оптимално по отношение на цена и качество..

Кои са най-добрите смеси за бебета с алергии и атопичен дерматит

Хипоалергенната формула за бебета е най-добрият избор за изкуствено хранене.

Причини за алергични прояви при кърмачета

Няма нищо по-добро за бебето от кърмата. Той е максимално адаптиран за тялото на бебето, съдържа всички необходими хранителни съставки, защитни имунни тела. Следователно, дете на изкуствено хранене може да предизвика алергична реакция към различни чужди хранителни компоненти: протеин от краве мляко казеин, соеви протеини и глутен в хранителна смес.

Когато първите признаци на обрив се появят при бебе, трябва незабавно да се консултирате с лекар, за да разберете причината и правилното хранене.

Важна роля играе патологията на храносмилателната система, наследствените и придобити заболявания, при които процесът на разграждане и усвояване на храната се нарушава, когато нейните компоненти станат алергени. Най-податливи на алергизация са недоносените бебета, които все още имат слабо развита храносмилателна система.

Състав и видове хипоалергенни смеси

Големият брой различни смеси, препоръчани при алергии, се различават по следните начини:

 • състав - в кравето мляко с протеинови хидрализати, в козето мляко, соя без млечни продукти;
 • предназначение - лечебно; превантивна и лечебно-профилактична;
 • форма на освобождаване - суха, течна концентрирана и течна, готова за употреба.

Особеността на състава на смесите е, че те не съдържат алергена, който най-често е казеин. Замества се с хидролизат, суроватъчен протеин или протеини от козе мляко. Общо за всички видове е набор от всички витамини и микроелементи, необходими за развитието на детето. Въпросът кой от тях е най-добрият и най-подходящ за конкретно бебе трябва да бъде решен с лекар..

Най-популярни хипоалергенни смеси

Списъкът на смесите е огромен, те се различават не само по състав и предназначение, но и в страната на произход, цената. Правенето на избор сред такъв сорт не е лесно. Повечето майки смятат как продуктът се е доказал като най-важния критерий. Това е основата за най-висок рейтинг на смесите по отношение на състава..

Списъкът на хипоалергенните смеси е огромен, изборът трябва да бъде направен от лекаря.

Соев микс

Те се използват за непоносимост към млечен протеин, топ 5 на най-добрите включват: Bellakt Soy (Беларус), Detolact Soy (Украйна), Nan Soy (Швейцария), Nutrilon Soy (Холандия), Humana (Германия ).

Хидролизни смеси

Показан за деца със соева непоносимост, съдържа хидролизати на казеин и суроватъчен протеин, препоръчани при атопичен дерматит. В голямо търсене са: Nutrilak Peptide MCT и Unimilk (Русия), Nutrilon Pepti Allergy (Холандия), Alfare (Швейцария), Nutramigen (САЩ).

Хидрализирани формули - ново поколение бебешка храна, възможно най-близо до кърмата.

С протеин от козе мляко

Формулите с козе мляко са спасение за бебета с непоносимост към соеви протеини и краве мляко. Положителни отзиви имат: Nanny Classic (Нова Зеландия), д-р Мил Козочка (Швейцария), Cabrita (Холандия), Mamako Premium (Русия).

Ако сте алергични към казеин, формулите с козе мляко са добър вариант.

Какви са критериите за избор и как да се прилага сместа при кърмачета?

Изборът на сместа е в компетенцията на педиатър, а в препоръчаната от него група смеси трябва да се спазват следните правила:

 • спазвайте възрастовата скала, посочена е на опаковката;
 • обърнете внимание на състава, той не трябва да съдържа алерген;
 • спазвайте срока на годност;
 • внимателно наблюдавайте промените в състоянието на детето, неговата реакция, консултирайте се с лекар, вземете тестове.

Въвеждането на новата формула трябва да бъде постепенно, като се започне с 30-40 ml при второто хранене и ако бебето го е понасяло добре, постепенно увеличавайте дозата, замествайки предишния продукт.

Изборът на правилната формула за вашето склонно към алергии дете не е лесно, но е възможно благодарение на огромния асортимент от различни производители. Основният съветник по този въпрос трябва да бъде лекар..

Хипоалергенна формула за деца: класиране на топ 10

Специализираната формула за кърмачета с хипоалергенна активност е предназначена за профилактика или лечение на хранителни алергии. За да разберете коя смес да изберете за новородено, трябва да знаете точно причината за неговата непоносимост към храната и да идентифицирате алергена.

Невъзможно е да се намери най-добрата формула за новородени, по-правилно е да изберете идеалната опция за вашето бебе, като се вземе предвид неговата възраст, интензивността на алергичните реакции и тяхната причина..

 1. Класификация на хипоалергенни смеси
 2. Списък на Топ 10 хипоалергенни смеси
 3. Фризо
 4. Нутрилон
 5. Nan (NAN)
 6. Симилак
 7. Нени
 8. Нестоген
 9. Нутрилак
 10. Скъпа
 11. Bellakt
 12. Хумана
 13. Какво трябва да съдържа висококачествената хипоалергенна храна?
 14. Заключение

Класификация на хипоалергенни смеси

Бебешката храна за новородени, която се характеризира с хипоалергичен ефект, се диференцира въз основа на възрастта на детето, формата на освобождаване, съединението, което замества провокатора, и интензивността на терапевтичния ефект.

Възрастовото разделение на тези храни за кърмачета е идентично с това на редовната диета..

Смесите за страдащите от алергии се различават по терапевтичния си ефект. Суровините са профилактични и терапевтични.

Ако в първия случай храната се използва за здрави деца с очевидна генетична предразположеност към алергии, то във втория - само за лечение на различни алергични форми.

Формулите за алергични новородени са:

 • без млечни продукти, за бебета с пълна непоносимост към мляко;
 • без лактоза, за малки деца с непоносимост към лактоза;
 • без глутен, за бебета със зърнени алергии;
 • адаптиран, за кърмачета с муковисцидоза, недоносени бебета;
 • без фенилалинин, за бебета с фенилкетонурия - наследствена патология, свързана с нарушение на киселинния метаболизъм.

Хипоалергенните смеси се произвеждат в различни форми:

 1. На прах. Това е най-често срещаният вид храна, отличава се с дълъг експлоатационен живот и разнообразие от опаковъчни материали - картонени кутии, кутии.
 2. Концентриран. Такъв концентрат се разтваря бързо във вода и се усвоява по-лесно от тялото на детето. Но срокът на годност на такива продукти не е дълъг.

В продажба можете да намерите и готова за пиене напитка, която не е необходимо да се разрежда с вода и да отделите време за приготвянето й. Трябва само да загреете храната в микровълновата фурна.

Списък на Топ 10 хипоалергенни смеси

Тази класация на адаптираните млека за кърмачета ще ви помогне да намерите идеалния продукт за вашето бебе..

Фризо

Суровините помагат да се справите с коликите и насърчават по-доброто наддаване на тегло. Продуктът се основава на хидролизиран млечен протеин.

Тази храна се диференцира на няколко разновидности, всяка от които се различава по своя състав и свойства. Серията Friso прилага антирефлукс хранене, което се бори срещу регургитацията, а също така произвежда формули за деца с алергия към протеини от краве мляко..

Сместа се използва активно в перинатални центрове и рехабилитационни отделения, използва се за кърмене на недоносени бебета.

Тези смеси се разтварят бързо във вода и не образуват излишни бучки..

Предимство: високо качество на достъпна цена.

Недостатък: липсата на бифидобактерии сухи смеси в линията.

Нутрилон

Адаптирана формула за хранене на бебета от раждането до 3 години.

Храната съдържа редица пребиотици, минерали, витамини, нуклеотиди, които повишават имунния статус на децата, подобрявайки физическия растеж. Пребиотичният комплекс и частично разделеният протеин намаляват риска от алергии и атопичен дерматит.

Nutrilon произвежда млечни и ферментирали млечни продукти. Линията също така съдържа храна с аминокиселини за деца със сериозна непоносимост към храната, вида Pre (за недоносени новородени) и Pepti Gastro (за трохи с чревна непоносимост).

Предимство: наличност.

Недостатъци: специфичен вкус и наличие на кокосово и палмово масло в състава.

Nan (NAN)

Продуктът минимизира вредното въздействие на алергените върху детския организъм. Това явление се дължи на наличието на частично хидролизиран протеин.

Различава се с балансиран състав, компонентите на който подобряват интелектуалното формиране, състоянието на очите, костите и зъбите. Продават се както сухи, така и течни (готови) смеси.

Производителят произвежда специални фортификатори за кърма. Ако имате нискомаслено мляко с ниска хранителна стойност, тогава този продукт ще ви помогне да го обогатите с витамини..

В линията Nan можете да намерите и няколко серии смеси, но няма много много от тях..

Предимства: изпитано във времето качество, надеждност.

Недостатък: Надценени.

Симилак

Храненето се препоръчва от педиатрите, то обогатява тялото на бебето с основни витамини и спомага за намаляване на коликите. Произвеждат се няколко вида смеси: Premium, Comfort, Isomil, Antireflux.

Полза: без палмово масло.

Недостатък: продуктът не е подходящ за всяко дете.

Нени

Добър заместител на естественото кърма. Тази смес е направена с козе мляко, което я прави идеална алтернатива на традиционната бебешка храна..

Козето мляко е особено полезно и не предизвиква алергична реакция. Ето защо този продукт е подходящ за всички деца..

Педиатрите и неонатолозите класифицират Nennie като силно адаптивна формула..

Предимства: естествен приятен вкус, висока хранителна стойност.

Недостатък: висока цена.

Нестоген

Съставът на продукта е максимално близък до човешкото мляко. Сместа съдържа пребиотици, минерални съединения, витамини. Продуктът се характеризира с приятен вкус и добра разтворимост в даден вид.

Предимства: достъпна цена и богат състав.

Недостатъци: не е подходящ за всички, неудобна опаковка.

Нутрилак

Суровините съдържат малко количество лактоза, пребиотици и пробиотици, мастни киселини, частично усвоен суроватъчен протеин, лутеин.

Сместа има благоприятен ефект върху формирането на нервната, мускулната, костната и интелектуалната система на бебето..

Предимства: без палмово масло, ниска цена.

Недостатъци: горчив вкус и мирис.

Скъпа

Производителят произвежда не само хипоалергенна смес, но и ферментирали млечни продукти. Съставът на суровините включва лактоза, микроелементи, витамини, растителни масла, мастни киселини.

Предимства: лесно разтворим, вкусен.

Недостатъци: неадекватно надценени.

Bellakt

Сместа се произвежда в Република Беларус и е успяла да се наложи на потребителския пазар. Съставът на бебешката храна включва аминокиселини, хидролизирани протеини, нуклеотиди, витамини, пребиотици.

Предимства: достъпна цена, без консерванти и вредни съединения.

Недостатък: непоносимост към компоненти.

Хумана

Соевата храна е предназначена за хранене на бебета с непоносимост към краве протеини или лактоза. Сместа съдържа основните елементи, необходими за хармоничен растеж и развитие.

Ползи: Без глутен, без захар.

Недостатък: Необичаен вкус.

Какво трябва да съдържа висококачествената хипоалергенна храна?

В допълнение към частично разградените протеини, антиалергенната смес трябва да включва и други полезни вещества..

 • бифидобактерии, лактобацили;
 • пребиотици, пробиотици;
 • минерални съединения;
 • мастна киселина;
 • витамини;
 • ензимни елементи;
 • аминокиселини;
 • растителни масла.

И имайте предвид, че детето дълго време свиква с хипоалергенни продукти: може първоначално да не му хареса, може да се регистрират храносмилателни проблеми. Необходимо е време за адаптиране.

Заключение

Ако откриете признаци на алергия при детето си или знаете за склонност към него, тогава задължително посетете педиатър.

Лекарят ще ви помогне да изберете правилната хипоалергенна храна, като вземете предвид индивидуалните характеристики на бебето. И не се ръководи, когато избираш само цената: понякога смесите, които са еднакви по състав, се различават значително по цена.