ЗППП са болести, предавани по полов път. Те включват "болести, предавани по полов път" и редица подобни болести, които се предават не само чрез сексуален контакт. Това са ХИВ инфекция, сифилис, трихомониаза и др..

Медицински показания за изследване на STD

Полово предаваните болести имат дълъг инкубационен период. Понастоящем е почти невъзможно да се открие. Но когато се появят първите клинични признаци на инфекция, трябва незабавно да отидете на преглед. Причините за това са следните:

 • болка в дъното;
 • всички видове отделяне от гениталния тракт;
 • постоянни "спонтанни аборти" по време на бременност.
 • , включително в областта на скротума;
 • появата на обриви и язви на пениса;
 • чести и;
 • подути лимфни възли, първо в слабините, след това в цялото тяло;
 • изхвърляне от уретрата с неприятна миризма, придружено от дърпаща болка.

Ако горните симптоми липсват, тогава необходимостта от тестове за полово предавани болести както за жени, така и за мъже не изчезва. Когато е особено уместно?

 1. Когато съпругът планира да има дете, е необходимо преди бременността да бъде изследван за всички видове полово предавани болести, които лекарят предписва. Изпитът на двамата съпрузи е задължителен.
 2. При небрежен секс, когато е имало незащитен секс, без значение под каква форма.
 3. Всеки, който има пълноценен сексуален живот, трябва да бъде изследван два пъти годишно, независимо от постоянството на сексуалния партньор.
 4. Преди брак, за да се избегне неприятно разборване и неочаквано лечение в бъдеще.

Какви инфекции трябва да се изследват?

Когато се вземе решение да бъде изследван за полово предавани болести, искам да го защитя и да бъда тестван за всички инфекции. Но, първо, струва много пари, и второ, това далеч не винаги е необходимо. Основното нещо е да проверите за наличие или отсъствие на големи инфекции:

 • сифилис;
 • трихомонада;
 • гонокок;
 • уреаплазма, микоплазма;
 • цитомегаловирус (при планиране на дете).

Какви тестове се правят за идентифициране на полово предавани болести при мъжете?

 1. Кръвен тест. Взема се от вена или от пръст. Бърз и надежден начин за получаване на надеждни резултати.
 2. Анализ на урината. Позволява ви да откриете не само причинителя на заболяването, но и да определите етапа му на развитие. Особено ефективен при откриване на гонорея, трихомониаза,.
 3. Микроскопският метод се основава на уретрата. Дава много бързи резултати. Недостатък: качеството на резултата зависи от опита на лаборанта.
 4. Освен това по своя преценка венеролозите могат да предписват допълнителни тестове: бактериологична култура, полимерна верижна реакция, както и изчерпателен диагностичен метод.

Подготовка за прегледа

Точността на диагнозата директно зависи от подготовката за изследването. Преди да вземете тестове, е важно:

 • да не живеят сексуално два дни;
 • не измивайте гениталиите два до три часа преди тестването
 • непосредствено преди да посетите лекар, опитайте се да не уринирате в продължение на няколко часа; при уриниране част от инфекцията се измива и надеждността на анализа намалява;
 • не приемайте антибиотици и противогъбични средства три до пет дни преди изследването;
 • провокират инфекция. Провокацията е изкуствено намаляване на имунитета с цел идентифициране на причинителя на инфекцията. Най-популярните методи за провокация: пиене на алкохол в малки дози, прекомерна консумация на солено и сладко, използване на "провокативни" лекарства, предписани от лекар.

Диагностични методи

Има много методи за откриване на патогени на STD, те могат условно да бъдат разделени на няколко групи:

 1. Микроскопски методи. "Смазка" е немедицинското наименование на този метод. Той се основава на изследването на отделяне, взето от уретрата, стените на влагалището и др. Предимствата на този метод са бързи резултати, ниска цена. Недостатъкът е, че резултатът зависи от опита на лаборанта, който може да не види пълната картина на заболяването.
 2. Кръвен тест за полово предавани болести. Това се прави в неясни случаи, но тъй като основният диагностичен метод не е подходящ, тъй като трябва да минат поне две седмици от момента, в който инфекцията попадне в кръвния поток, през този период болестта ще се движи далеч напред.
 3. Културни методи. Културните или културни методи се състоят от поставяне на тестовия материал в „хранителна“ среда, където след ден расте колония от микроорганизми, които могат да се използват за идентифициране на патогена. Недостатъкът на метода е, че резултатът е неточен.
 4. PCR диагностика. Полимеразната верижна реакция е най-точният метод за определяне на полово предавани болести, основан на изследването на ДНК патогена с помощта на редица реактиви. Простотата е, че за изследване може да се вземе всеки биологичен материал: цитонамазки, кръв, урина, слюнка и т.н..

Независимо от избрания диагностичен метод, резултатите от изследването могат да бъдат намерени на третия работен ден. Ако искате спешно да получите резултат, можете да се свържете с частна клиника, където за фиксирана цена, след преминаване на поредица от тестове, резултатът ще бъде известен след един ден.

Средна цена на анализите

Цената на тестовете за полово предавани болести зависи от региона на пребиваване на лицето, квалификацията на клиниката, с която клиентът се е свързал, и от инфекцията, за която е искал да бъде изследван.

Средна цена на тестовете за патогени:

 • ХИВ - 450 рубли.
 • Херпес - 580 рубли.
 • Сифилис - 350 RUB.
 • Хламидия - 650 рубли.

Например, комплекс за изследване на PCR струва около 2000 рубли. Тя ви позволява да идентифицирате 12 ДНК патогени: херпесен вирус, трихомониаза, няколко вида, хламидия, трихомониаза и др. Съществува комплекс от тестове за полово предавани болести, за да се идентифицират няколко вида инфекции. Струва повече, но напълно се оправдава, тъй като открива до 20 ДНК патогени.

Важно е да се отбележи, че анонимността на тестовете се гарантира от всяко лечебно заведение..

ППБ при мъжете са болести, предавани по полов път. Днес ще разберете какви съществуват полово предавани болести, методи за лечение, диагностика и профилактика.

Полово предаваните болести се разделят на два вида:

1. Известни на всички заболявания от древни времена - сифилис, гонорея, ингвинална лимфогрануломатоза.
2. Нови, събрани в отделен вид - хламидии, уреаплазми, кандидози, генитален херпес, папиломен вирус, ХИВ.

ЗППП - знаци

Всички инфекциозни заболявания в началото на инфекцията имат приблизително еднакви симптоми:

 1. Неприятно миришещо отделяне от пениса.
 2. Болка, спазми при уриниране Чести позиви за използване на тоалетната.
 3. Тежест и болка в долната част на корема.
 4. Болка по време на еякулация.
 5. Появата в слабините на образувания, петна, язви.
 6. Подути лимфни възли в слабините.

След като открие признаци на инфекция, мъжът трябва спешно да отиде при венеролог, да се изследва за полово предавани болести (полово предавани болести). Има повече от 20 инфекциозни агенти. Те се характеризират с продължителността на латентното време на инфекция..

Уреаплазмоза, хламидия, микоплазмоза - те се характеризират с дълъг асимптоматичен ход на заболяването, когато човек вече е заразен, но не се чувства болен.

Диагностика

Всяка външна проява на болестта изисква спешни изследвания, за да се установи коя инфекция е в тялото.

 • PCR - (полимеразна верижна реакция) диагностика ви позволява най-точно да определите вида на заболяването. PCR - анализът на молекулярно ниво, ще ви позволи да откриете патогена, дори ако той е в много малко количество.

Той идентифицира патогени, които преди са били идентифицирани от култури и са отглеждани в бактериологични лаборатории.

 • Диагностиката на херпес, папиломен вирус се определя много точно, дори когато други тестове не дават никакви резултати, дори скрити форми могат да бъдат диагностицирани.

Анализът дава възможност да се определи самият вирус, а не реакцията към неговото въвеждане. Това ви позволява да определите заболяването в инкубационния период. За да направите качествен анализ, трябва да следвате правилата.

Пробата трябва да бъде взета правилно от лекаря и изпратена до добре оборудвана лаборатория. За по-точна диагноза трябва да преминете няколко различни теста.

 • ELISA (ензимно-свързан имуносорбентен анализ) определяне на реакцията към антитела. Предписва се за подозрение за полово предавана инфекция.
 • Бактериологична култура - взема се цитонамазка от лигавицата на гениталните органи, поставена в благоприятни условия за отглеждане. Анализът идентифицира инфекции, патогенни гъбички.Резултатът ще бъде известен след две седмици. При остър ход на заболяването не се предписва.
 • Кръвен тест за ХИВ и сифилис, взема се венозен кръвен тест.

Диагнозата на полово предаваните болести може да бъде направена само въз основа на тестове. Първичните признаци бързо изчезват, болестта става хронична. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-ефективно е лечението.

Профилактика на полово предавани болести при мъжете

Често мъжете са безотговорни към здравето си. Мнозина не знаят как да се предпазят от инфекция с инфекции на гениталния тракт.Има повече от 20 инфекции, предавани по полов път, всяка от които има свои собствени характеристики, но всички се предават по полов път.

Често заболяванията протичат безсимптомно, те се определят, когато се развие усложнение.

Превантивните мерки включват:

 1. Използване на презерватив.
 2. Избягване на небрежен секс.
 3. Лична хигиена.
 4. Превантивни прегледи на уролога веднъж годишно.

ППБ могат да причинят сериозни усложнения. Всеки трябва да знае, че няма имунитет срещу тези заболявания. При всяка инфекция трябва да преминете отново целия курс на лечение.

Това трябва да се направи със секс партньор, в противен случай може да има повторна инфекция.Не отлагайте посещението при лекар. Грижи се за здравето си. Посетете нашия уебсайт за полезна информация. бъдете здрави!

Венерическите болести (с други думи, полово предавани болести) не са необичайни в наше време. Освен това тези заболявания могат да засегнат не само хората, които са развратни, но и тези, които имат връзка само с един сексуален партньор. Ето защо, ако в пикочно-половата система се появи и най-малък дискомфорт, е необходимо да се направят тестове за полово предавани болести. Това ще помогне на лекаря да определи вида на полово предаваните болести и да предпише правилната терапия..

Не забравяйте да се тествате за полово предавани болести, ако имате следните симптоми:

 • Сексуални проблеми, болка по време на полов акт.
 • Появата на мехурчета, язви, кожни обриви по лигавиците и кожата на гениталиите.
 • Менструални проблеми.
 • Наличието на заболявания на пикочно-половата система.
 • Сърбеж, парене, болка при уриниране или в областта на външните полови органи.
 • Чести спонтанни аборти или наличие на патологии в развитието на плода.
 • Обезцветяване на спермата при мъжете.
 • Болезнени усещания в скротума, слабините.

Струва си да се отбележи, че инкубационният период, през който венерическата болест не се проявява в нищо, обикновено варира в широк интервал от време. Ето защо лекарите съветват, след като правят секс със съмнителен партньор или просто имат незащитен полов акт, да направят изчерпателен анализ за полово предавани болести след две до три седмици. Такава проверка ще ви позволи да откриете болестта навреме, да спрете нейното развитие или напълно да излекувате тялото. Вярно е, че това не се отнася за ХИВ и някои други инфекции: те могат да бъдат открити в кръвта само след три месеца..

Лекарите съветват също да се направи тест за ППИ по време на бременност. Такава проверка в случай на лечение с отрицателни резултати ще увеличи шансовете за раждане на здраво бебе, ще намали риска от спонтанен аборт и патологии при неговото развитие..

Основни видове изследвания

Има много видове анализи, които могат да определят наличието на полово предавани болести в тялото на жена или мъж. Техният списък включва:

 • кръвен тест за ППИ (общо, ензимен имуноанализ, биохимичен и др.);
 • микроскопски изследвания (за изследването се взема цитонамазка);
 • ДНК анализ, включително PCR (счита се за една от най-точните диагностики);
 • изследване на урина;
 • бактериологични анализи.

Какъв вид преглед да предпише зависи до голяма степен от симптомите. Задължителен е общ или клиничен кръвен тест, който показва отклонение от нормата на левкоцитите (клетки на имунната система), еритроцитите и тромбоцитите. Обикновено такъв анализ се изготвя през деня, ако е необходимо, можете да използвате експресния метод.

Лекарят предписва и изследване на урина, за да установи дали показателите му са се отклонили от нормата. Изследването на урината е информативно поради факта, че след преминаване през уретрата, тя съдържа смес от левкоцити и патогени. Следователно, изследването на урината ви позволява да откриете инфекция, да определите силата на възпалителния процес при жените и мъжете.

Ако дешифрирането е показало отрицателни резултати от общ тест за кръв и урина, лекарят може да предпише STD. Методът дава възможност да се определи наличието на антитела, които произвеждат имунитет, когато се сблъскат с причинителя на болестта (антиген). Основната им задача е да унищожат вируса, попаднал в тялото..

Изследване на цитонамазка

За да се изследва наличието на ППИ, е необходима цитонамазка. Трябва да се отбележи, че такъв анализ се препоръчва да се прави от всяка жена, която планира бременност, а в някои случаи и на мъже. Също така, процедурата е от значение при лечението с антибиотици, които имат способността да убиват не само патогенни бактерии, но и полезна микрофлора.

Вземането на проби от материал за изследване се извършва на следните места:

 • вагина;
 • Маточна шийка;
 • уретра (уретра).

Дешифрирането на резултатите от цитонамазка при жени ще открие не само наличието на патогенни микроорганизми, атипични клетки, но и състоянието на вагината като цяло. Следователно, изследването на цитонамазка предполага няколко метода за изследване, всеки от които трябва да определи съответствието с нормата на определени параметри. Състоянието на микрофлората (бактериологично изследване) дава възможност да се определи наличието на патогенни бактерии, да се изчисли колко има.

За да получите правилната интерпретация на резултатите, преди да вземете цитонамазка, трябва правилно да се подготвите за теста. В продължение на два до три дни преди процедурата, жените и мъжете трябва да се въздържат от полов акт. Периодът между последното уриниране и събирането на материал при жените трябва да бъде един час и половина, при мъжете - три.

По време на менструация не се взема намазка за изследване: лекарят няма да може нормално да изследва гениталиите и интерпретацията на анализа ще бъде ненадеждна. Най-добре е да се направи цитонамазка пет дни след края на изписването.

При жените се взема цитонамазка по време на гинекологичен преглед, докато лекарят внимателно изследва състоянието на гениталиите. При мъжете пробата за изследване се взема главно от уретрата..

Резултатите обикновено са готови в рамките на една седмица. Ако жена или мъж искат да разберат по-бързо стенограмата от изследването, тогава в някои клиники има експресни тестове. Но трябва да знаете, че резултатът от експресните тестове има огромна грешка и често е ненадежден..

Трябва да се отбележи, че лошите резултати от цитонамазка не са достатъчни за поставяне на точна диагноза. Но те са причината за назначаването на изясняващи анализи, чието декодиране ще даде възможност за по-точно определяне на заболяването. Също така трябва да знаете, че намазката не винаги е в състояние да открие вирус, следователно, ако не беше възможно да се установи причината за неприятните симптоми с нейна помощ, е необходимо допълнително изследване.

Характеристики на PCR

Един от най-точните методи е PCR (означава полимеразна верижна реакция). Използва се главно за откриване на заболявания, които имат вирусен характер. Този метод ви позволява да откриете причинителя на полово предавани болести в тялото на жена или мъж, дори в случая, когато в тестовата проба присъстват само няколко ДНК молекули на патогена..

Следователно методът е добре да се използва за диагностика на дългосрочно развиващите се заболявания, както и в ситуации, когато болестта се проявява само няколко години след заразяването. Знанието колко вирус е в кръвта е много важно, когато става въпрос за развитието на генитални инфекции..

За изследване можете да вземете проби от кръв, урина, генитален секрет, епителни клетки, сперма. PCR дава възможност за точно определяне на вида на патогена, стадия на заболяването. Този метод е сложен и скъп, но ако лекарят действа стриктно в съответствие с инструкциите и пациентът се подготви за процедурата правилно, точността на PCR е почти сто процента.

След излекуването анализът може да даде фалшиво положителна интерпретация. Това се дължи на факта, че мъртвите бактерии все още присъстват в тялото за известно време и следователно понякога се откриват дори след няколко години..

Преди да вземете теста, не трябва да приемате лекарства един месец преди изследването. Ако това се случи, трябва да предупредите лекаря и да изслушате инсталацията му. Освен това през това време не можете да поставяте свещи, да правите обливане. Ако е необходимо да се вземе материал от пикочния канал, жената не може да уринира час и половина, мъж - три.

Ако трябва да се изследва урина, тя трябва да се събере у дома в специален контейнер (за предпочитане закупен в аптека). Преди това не забравяйте старателно да измиете гениталиите. Както при общия анализ на урината, пробата за PCR изследването не се дава по време на менструация. Три дни преди процедурата трябва да се въздържате от полов акт.

При някои заболявания PCR не позволява да се диагностицира с абсолютна точност развитието на болестта (например ХИВ в началния етап). В такива случаи лекарите обикновено избират тактика за изчакване, като предписват да дойде в рамките на определен период от време след вероятната инфекция. Също така, в допълнение към горните методи, лекарят най-вероятно ще предпише други изследвания, за да определи точно заболяването и да предпише правилната терапия..

Инфекциите, засягащи външните и вътрешните полови органи при мъжете, се разделят според произхода или етиологичната характеристика:

 • Вирусен;
 • Бактериални (включително вътреклетъчни бактерии);
 • Гъбични;
 • Протозой.

Повечето от диагностичните процедури, насочени към идентифициране (ППИ), зависят от етиологичния фактор..

Наложително е да се консултирате с уролог, когато наблюдавате характерни симптоми и определени ситуации.

Ако имате следните симптоми:

 • Неприятни усещания и външни полови органи;
 • Изпускане от уретралния канал (безцветно или белезникаво, със или без остра миризма);
 • Сърбеж и парене в слабините и по уретрата;
 • Дискомфорт при полов акт или еякулация.

В следните ситуации:

 • При незащитен полов акт;
 • Сексуален контакт с лица с полово предавани болести (ЗППП);
 • По време на планирането на детето, преди бременността на партньора;
 • Преди сватбата;
 • Многократно, след лечение на полово предавани болести, за да се проследи ефективността на терапията;
 • С активен сексуален живот.

Активният сексуален живот предполага два теста за ППИ през годината, независимо от броя на партньорите, вида на пола и използването на контрацепция.

Подготовка за изследване за генитални инфекции

За да се увеличи надеждността на диагностичните процедури, е необходимо да се подготвите за предаването на тестове:

За идентифициране на патогени се вземат следните биологични течности:

 • Кръв;
 • Сперма;
 • Урина;
 • Изписване от урогениталния тракт.

Кръвен тест помага да се разкрие напрежението на имунитета, увеличаване на броя на левкоцитите - левкоцитоза с изместване на левкоцитната формула наляво, което е характерно за бактериална инфекция. Също така кръвта се използва за постановка на серологични реакции, чиято цел е да се идентифицират или антитела, специфични за патогена, или антигени на самия патоген.

Анализът на сперматозоиди потвърждава или изключва увреждане на мъжката репродуктивна система и също така показва активността на сперматозоидите.

Анализът на урината може да предостави данни за местоположението на инфекцията, причинителя и степента на увреждане на пикочната система. При общия анализ на урината се определя нейната плътност, наличието на еритроцити, левкоцити, цилиндри и епител на уретрата. При наличие на активен инфекциозен процес се определя и слуз в урината.

Взимането на цитонамазка от уретралния канал ви позволява директно да определите инфекциозния патоген, предаван по полов път чрез микроскопия. Ако възникнат затруднения, патогенът се засява върху хранителна среда, което потвърждава диагнозата.

Изследователски методи

Най-точният метод за диагностициране на ППИ е диагностиката на PCR и ELISA..

 • - най-съвършеният и усъвършенстван метод. Позволява ви да определите точно всеки патоген на полово предавани болести, включително вирусна етиология.
 • ELISA - ензимно-свързан имуносорбентен анализ. Методът е много по-евтин от PCR и също така ви позволява да определите всяка инфекция с бактериална етиология, но не и вирусна.

Точността и надеждността на двата метода (PCR и ELISA) е най-високата сред тестовете за ППИ.

Освен това, според ефективността на откриване на инфекция, си струва да се вземе намазка и да се засее патогена върху хранителната среда. Помага и за потвърждаване на клиничната диагноза. Останалите анализи помагат за допълването на горното.

Когато трябва да вземете отново тестове?

Необходимо е повторно тестване и се извършва в следните случаи:

 • Да се ​​изключат фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати от изследвания;
 • За контрол след лечение на полово предавани болести.

И в двата случая повторният анализ е предпоставка за точно изключване на болестта. Контролното доставяне на тестове също показва ефективността на лечението и идентифицира критериите за пълно възстановяване на пациента.

Кой дешифрира тестове за генитални инфекции?

 • Лекар по лабораторна диагностика;
 • Уролог;
 • Дерматовенеролог.

Тестовете се предписват от уролог или дерматовенеролог, но лабораторният диагностик е отговорен за тяхното провеждане и оценка. Урологът и дерматовенерологът също могат да интерпретират резултатите от анализа.

Вижте видеоклип за тестване за ППИ при мъжете:

Кога и как да се изследвате за генитални инфекции при мъжете?

Инфекциите, засягащи външните и вътрешните полови органи при мъжете, се разделят според произхода или етиологичната характеристика:

 • Вирусен;
 • Бактериални (включително вътреклетъчни бактерии);
 • Гъбични;
 • Протозой.

Именно от етиологичния фактор зависят повечето от диагностичните процедури, насочени към идентифициране на полово предавани инфекции (ППИ).

Кога трябва да се изследвате за ППИ??

Ако имате следните симптоми:

 • Неприятни усещания, болка в слабините и външните полови органи;
 • Изпускане от уретралния канал (безцветно или белезникаво, със или без остра миризма);
 • Сърбеж и парене в слабините и по уретрата;
 • Дискомфорт при полов акт или еякулация.

В следните ситуации:

 • При незащитен полов акт;
 • Сексуален контакт с лица с полово предавани болести (ЗППП);
 • По време на планирането на детето, преди бременността на партньора;
 • Преди сватбата;
 • Многократно, след лечение на полово предавани болести, за да се проследи ефективността на терапията;
 • С активен сексуален живот.

Активният сексуален живот предполага два теста за ППИ през годината, независимо от броя на партньорите, вида на пола и използването на контрацепция.

Подготовка за изследване за генитални инфекции

За да се увеличи надеждността на диагностичните процедури, е необходимо да се подготвите за предаването на тестове:

 1. Тестването се извършва на гладно. Интервалът между храненията и тестовете е най-малко 7 часа.
 2. При извършване на серологична реакция, насочена към откриване на причинителя на сифилис, в никакъв случай не трябва да ядете мазни храни предишния ден. В противен случай рискът от фалшиво положителен резултат се увеличава значително..
 3. Преди да вземете тампони от урогениталния тракт, трябва да се въздържате от уриниране в продължение на 4 часа. При уриниране значителна част от инфекцията се отмива, което намалява точността на анализа.
 4. Преди да вземете тестове, не трябва да използвате продукти за външна употреба при наличие на обрив, пилинг или други визуални прояви на заболяване на гениталните органи. Анализът може да изисква остъргване на биологичен материал от засегнатата област..
 5. За да се увеличи ефективността на откриване на вътреклетъчни паразити, е възможна процедура за провокация. Провокацията се състои в краткосрочно намаляване на имунитета на пациента за активиране на патогенна инфекция. Това увеличава шанса за идентифициране на патогена..

Процедурата за преминаване на тестове за полово предавани болести

Изследователски материал

За идентифициране на патогени се вземат следните биологични течности:

 • Кръв;
 • Сперма;
 • Урина;
 • Изписване от урогениталния тракт.

Кръвен тест помага да се идентифицира напрежението на имунната система, увеличаване на броя на левкоцитите - левкоцитоза с изместване на левкоцитната формула наляво, което е характерно за бактериална инфекция. Също така кръвта се използва за постановка на серологични реакции, чиято цел е да се идентифицират или антитела, специфични за патогена, или антигени на самия патоген.

Анализът на сперматозоиди потвърждава или изключва увреждане на мъжката репродуктивна система и също така показва активността на сперматозоидите.

Анализът на урината може да предостави данни за местоположението на инфекцията, причинителя и степента на увреждане на пикочната система. При общия анализ на урината се определя нейната плътност, наличието на еритроцити, левкоцити, цилиндри и епител на уретрата. При наличие на активен инфекциозен процес се определя и слуз в урината.

Взимането на цитонамазка от уретралния канал ви позволява директно да определите инфекциозния патоген, предаван по полов път чрез микроскопия. Ако възникнат затруднения, патогенът се засява върху хранителна среда, което потвърждава диагнозата.

Изследователски методи

Най-точният метод за диагностициране на ППИ е диагностиката на PCR и ELISA..

 • Полимеразната верижна реакция (PCR) е най-напредналият и усъвършенстван метод. Позволява ви да определите точно всеки патоген на полово предавани болести, включително вирусна етиология.
 • ELISA - ензимно-свързан имуносорбентен анализ. Методът е много по-евтин от PCR и също така ви позволява да определите всяка инфекция с бактериална етиология, но не и вирусна.

Освен това, според ефективността на откриване на инфекция, си струва да се вземе намазка и да се засее патогена върху хранителната среда. Помага и за потвърждаване на клиничната диагноза. Останалите анализи помагат за допълването на горното.

Когато трябва да вземете отново тестове?

Необходимо е повторно тестване и се извършва в следните случаи:

 • Да се ​​изключат фалшиво положителни или фалшиво отрицателни резултати от изследвания;
 • За контрол след лечение на полово предавани болести.

И в двата случая повторният анализ е предпоставка за точно изключване на болестта. Контролното доставяне на тестове също показва ефективността на лечението и идентифицира критериите за пълно възстановяване на пациента..

Кой дешифрира тестове за генитални инфекции?

 • Лекар по лабораторна диагностика;
 • Уролог;
 • Дерматовенеролог.

Анализите се предписват от уролог или дерматовенеролог, но лабораторната диагностика е отговорна за тяхното провеждане и оценка. Урологът и дерматовенерологът също могат да интерпретират резултатите от анализа.

Вижте видеоклип за тестване за ППИ при мъжете:

Кога и как да се изследвате за генитални инфекции при мъжете

Здравето е ключът към щастието

Специални мъжки тестове се препоръчват ежегодно. Мъжете често са много загрижени за здравето си, особено за всички дисфункции, свързани с репродуктивната система. Здравето на всеки орган поотделно зависи от здравето и баланса на тялото като цяло..

Редовните прегледи ще позволят да се идентифицират в ранните етапи и да се предотврати развитието дори на незначителни дисфункции, които могат да станат катализатори за сериозни заболявания.

Полово предаваните инфекции или, както ги наричат ​​още, латентни инфекции, са болести, предавани чрез незащитен секс. Понастоящем прегледът за латентни инфекции е познат на мнозина, лекарите препоръчват да се правят тестове в поликлиники, при планирани срещи. Какво включва списъкът със скрити инфекции, как се извършва диагностиката и кога се препоръчва да се правят тестове, ще научите в този материал.

Защо гениталните инфекции се наричат ​​скрити?

Те не се проявяват дълго време или симптомите им са толкова слаби, че не обръщат внимание на себе си и не принуждават мъж или жена да посетят лекар. Междувременно последиците от наличието на скрити инфекции в организма могат да бъдат изключително опасни:

 1. Първо се развива възпалителен процес във влагалището и шийката на матката при жените, уретрата при мъжете.
 2. Инфекцията става възходяща: появява се възпаление на гениталиите - матката и нейните придатъци при жените, простатната жлеза, тестисите и семенните мехурчета при мъжете. Често се развиват и цистит, пиелонефрит..
 3. Латентните инфекции постепенно водят до намаляване на имунитета. Също така се образуват хронични форми, атипични форми с увреждане на вътрешните органи. Латентните инфекции също са опасни по отношение на безплодието. Началото на бременността на фона на инфекциозни процеси може да бъде прекъснато по-рано от падежа, възможна е и вътрематочна инфекция на плода.

Има няколко начина за предаване на латентни инфекции:

 • генитални;
 • генитално-анален;
 • генитално-орален.

Симптоми на латентни генитални инфекции

патологично отделяне
от уретрата при мъжете и от влагалището при жените

При дълъг хроничен ход отделянето става оскъдно и не винаги привлича вниманието..
може да има дискомфорт при уриниране. Развитието на възпалена уретра се показва от симптоми като парене и сърбеж по време на уриниране, чести позиви за уриниране.
генитален херпес по време на обостряне се проявява с появата на мехурчест обрив в гениталната област
, лабиален (орален) - характеризира се с обриви в устната кухина
.
хламидиите, освен увреждане на гениталиите, могат да причинят увреждане на ставите и конюнктивата на очите
: тази триада от симптоми се нарича триада на Райтер

Често това заболяване се развива при липса на лечение на остра хламидия.
човешкият папиломен вирус може да бъде от различен тип, в зависимост от степента на онкогенност. Латентният ход на HPV онкогенни типове е опасен от развитието на онкологични заболявания на дихателната система, ректума, шийката на матката. HPV се предава от човек на човек, не само чрез сексуални (традиционни и нетрадиционни) и битови контакти.
цитомегаловирусът е асимптоматичен по-често от други латентни инфекции или неговият ход прилича на обикновена ARVI
.

Как се диагностицират скритите инфекции?

 1. Преглед от дерматовенеролог, гинеколог или уролог на кожата и лигавиците на гениталните органи, конюнктивата, устната кухина.
 2. Изследване на цитонамазка от уретрата при мъжете, шийката на матката и влагалището при жените, ректума, конюнктивата, устната кухина: методи като PCR, микроскопия, бактериологична култура върху хранителни среди, използват се специфични методи за изследване.
 3. Кръвен тест за антитела към инфекциозни агенти. Много точен и ефективен диагностичен метод, особено с лоша клинична картина и атипични форми на заболяването, екстрагенитални лезии.

Предотвратяването на инфекция с латентни инфекции се състои в използване на бариерна контрацепция, спазване на лични хигиенни мерки.

Ако подозирате латентни инфекции, уговорете час!
Гарантирано ще получите квалифицирана помощ от специалист бързо и анонимно!

Прием и консултация с лекари

Човешкият папиломен вирус (HPV) е скрита инфекция, която е често срещана сред хора от различни възрасти, предимно сексуално активни. Вирусът има голям брой щамове, сред които има ниско, средно и високо онкогенно

Вътрематочна патология

С помощта на PCR диагностика станаха достъпни изследвания за вътрематочното развитие на дете. Микоплазмата и хламидията са особено опасни за здравето на плода..

Преди да планира бременност, жената трябва да бъде изследвана и за други видове инфекции - рубеола, токсоплазма, хепатит, херпесен вирус. След откриване на присъствието на изброените вируси е необходимо да се подложи на терапевтично лечение.

Намазка с бременна жена може да даде информация за наличието на урогенитална инфекция в родовия канал, чието своевременно елиминиране ще предпази бебето от инфекция.

Събирането на секрети за цитонамазка се извършва по всяко удобно време, когато жената посещава гинеколог, за това не се изисква специална подготовка.

След раждането на бебето също се взема тампон, за да се провери за инфекция. Остъргване от задната част на ларинкса и слуз от конюнктивата, урина или слюнка се вземат от бебета.

Показания за диагностика през първите тримесечия на бременността:

 • различни видове патолози по бременност;
 • подозрение за хронична форма на инфекция;
 • обостряне на генитални инфекции;
 • идентифициране на чувствителността на организма към определени лекарства;
 • наличието на инфекциозно кръвно заболяване.

Не доставянето на тестове представлява голяма опасност, но не и идентифицирана инфекция, която може да навреди на здравето на плода. Полимеразната верижна реакция може да определи наличието на латентна инфекция, която лесно се предава на плода чрез плацентата.

Често латентният ход на инфекциозно заболяване се приема погрешно за общо неразположение на бременна жена, свързано с определена позиция

Важно е да се подложите на преглед през първите 12 седмици и да разкриете скрити патологии. Повторната диагностика се извършва след предписания курс на терапия.

Какво трябва да прегледате бременна жена:

 • не използвайте спринцовки и вагинални супозитории три дни преди диагнозата;
 • да не извършват полов акт три дни преди вземане на проби от биоматериали;
 • последното посещение на тоалетната трябва да бъде не по-късно от три часа преди вземане на цитонамазка от шийката на матката.

Ако кръвта е дарена за анализ, не можете да ядете сладкиши в навечерието на диагнозата. Също така е забранено приемането на каквито и да било лекарства отвътре и отвън. Въпреки това, по-често за изследването се взема намазка от шийката на матката..

Опциите за анкета са ограничени, тъй като JavaScript е деактивиран във вашия браузър.

Скрининг за латентни инфекции при мъжете

При изследване за скрити патологии при мъжете се взема биоматериал:

 • деоксигенирана кръв
 • уретрална мазка
 • анус тампон
 • изстъргване на устата
 • сперматозоиди
 • урина
 • секреция на простатата

Тестовете за мъж се предписват от уролог или венеролог.

Показания за изследване на уретралната цитонамазка и други биоматериали:

 • клинични проявления
 • патология на пикочно-половата система
 • съмнения за полово предавани болести
 • безплодие
 • сексуална дисфункция
 • предпазни мерки
 • инфекция на полови партньори

При латентен ход на полово предавани болести клиничните прояви напълно липсват или са замъглени.

Толкова много, че мъжът ги игнорира по различни причини (няма време, това ще мине от само себе си, това са дреболии и т.н.)

 • парене, сърбеж, болезненост при отделяне на урина
 • необичайно отделяне от ануса, уретралния канал
 • чести позиви за уриниране
 • обриви, новообразувания
 • подуване, зачервяване, болезненост на гениталиите
 • болка в слабините, скротума, тестисите
 • кървави секрети по време на еякулация, уриниране

Дори ако не всички симптоми са изразени, но нещо се обърка, това трябва да предупреди мъжа.

Най-доброто здравословно решение е да посетите уролог.

Има 2 вида урогенитални цитонамазки.

Обща цитонамазка върху флора се извлича със специална сонда от пикочния канал, оцветява се върху стъкло и се изследва под микроскоп.

Смазката не определя вида на патогена, но показва възпаление, ако процесът е налице.

Намазка за скрити патологии се взема от уретрата, ануса, устата.

След това се потапят в стерилна среда за транспортиране и се изпращат за допълнителни изследвания (PCR, бактериална култура, RIF, ELISA).

 • Въздържане от полов акт в продължение на 2-3 дни, при анализ на сперма и секрети от простатата - от еякулация.
 • Хигиеничен душ предния ден, отмиване с препуциума, без антисептични препарати.
 • Не уринирайте сутрин в продължение на 2-3 часа (урината отмива патогенната микрофлора).
 • Не яжте пикантно, солено, не приемайте алкохол предния ден, ако не се нуждаете от конкретна „провокация“, за която лекарят ще предупреди.

Непосредствено преди урологът да направи цитонамазка, главата на пениса се измива и се третира със стерилен 0,9% физиологичен разтвор.

Изсушава се със стерилна салфетка и лекарят внимателно взема материал от уретрата.

Процесът е неприятен, но поносим, ​​зависи от ръцете на лекаря.

Сондата се вкарва на 2-4 сантиметра и биоматериалът се събира с кръгови движения, внимателно, но упорито.

След вземане на цитонамазка може да почувствате неприятни болезнени усещания, докато лигавицата се възстанови напълно.

При възпаление болката е по-интензивна, отколкото при изследванията за превенция.

Лекарите препоръчват прием на болкоуспокояващи, пиене на много течности и вземане на топла вана, ако болката се усили, ако няма противопоказания.

Резултатите от общата уретрална цитонамазка са готови след 3 дни, нормалните показатели са:

 • левкоцити (L) - 0-5 в зрителното поле
 • епител - 5-10 в p.z
 • слуз - в умерени количества
 • микрофлора - оскъдна до 10 в p.z
 • Трихомонади, гонококи - липсват.

При изразена левкоцитоза, появата на червени кръвни клетки, голямо количество слуз и бактерии, урологът предлага допълнителни методи.

Намазка за латентни инфекции се обработва по-бързо, за 1-2 дни.

Ако отговорът е положителен, материалът може да се забави за контрол, може да се предпише повторна цитонамазка, за да се определи количественият показател на открития патоген.

Във варианта на нормата няма инфекциозни патогени.

Лабораториите предлагат различни пакети анализи за 12 патогени, за 8 и 14, други пакети.

ХИВ, сифилис, хепатит се определят чрез кръвни тестове.

За мъжете първото място в живота винаги е било заемано от реализацията и сексуалната сфера, не се лишавайте от висококачествен сексуален живот до дълбока старост.

Пуснатата латентна инфекция води до широк спектър от хронични патологии: урогениталната сфера, опорно-двигателния апарат, органите на зрението.

И до общо намаляване на имунитета.

Прави мъжа източник на инфекция за партньорите, така че не пренебрегвайте профилактиката, бъдете здрави.

За да се изследвате за скрити инфекции, свържете се с автора на тази статия - венеролог в Москва с дългогодишен опит.

Диагностика на мъжката плодовитост

На първо място, спермограмата е насочена към диагностициране на репродуктивните способности на мъжа. Следователно е задължително да го приемат за мъже, които искат да станат бащи. Този анализ изисква известна подготовка. На първо място, необходимо е да се въздържате от секс за период от поне 3 дни до седмица. За максимална надеждност на анализа, поне 3 дни преди процедурата, трябва да спрете употребата на алкохолни напитки, лекарства и да избягвате преумора и стрес. Резултатите от теста могат да бъдат повлияни от настинка, придружена от висока температура, дълъг полет, екстремен спортен отдих, посещение на сауна или баня. Еякулатът се предава директно в клиниката, като анализът се взема, инструктира се на място и при предварителна консултация. Важно за точността на анализа е липсата на чужди частици в спермата, като слюнка, детергенти, парфюми и други..

Друг анализ е хормонален. Препоръчва се да се направи анализ за хормонален баланс при мъжете в следните случаи:

 • планиране на зачеването на дете;
 • общо влошаване на здравето;
 • намаляване на потентността и либидото;
 • откриване на ясни признаци на външни промени.

Анализът на хормона е показан в случай на хроничен простатит. Хормоналният дисбаланс влияе негативно на организма като цяло и може да повлияе на потентността

Затова е важно всичко да е наред с хормоните в организма. Хормонален анализ ще помогне за идентифициране, предотвратяване и избягване на много сериозни заболявания, по-специално повишеното ниво на хормона естрадиол в кръвта може да показва развитието на чернодробна цироза

Не всички мъже знаят как да вземат този анализ. Препоръчително е да дарявате кръв за хормонален баланс сутрин на гладно; мъжете, които пушат, не трябва да пушат вечер. При хормонален анализ е необходимо да се придържате към всички ограничения, препоръчани за спермограма за един ден.

Тестът за ППИ (полово предавани инфекции) също е еднакво важен при изследване на мъж. Някои инфекции могат да причинят възпаление в тялото на мъжа, да влошат цялостното му физическо състояние, без да имат явни симптоми. Такива инфекции могат да бъдат открити само ако са тествани за ППИ. Ако пропуснете инкубационния период и не поставите диагноза навреме, можете да получите усложнения по време на лечението и болестта да стане хронична.

Латентните инфекции са най-опасни, те включват хламидия, трихомониаза, гонорея, уреаплазмоза, сифилис и много други. Тяхната опасност е, че е почти невъзможно да ги диагностицирате самостоятелно, без да извършите анализ. Анализ за тези инфекции трябва да се направи в специална лаборатория..

Последиците от неоткрито носене и прогресиращите асимптоматични латентни форми могат да бъдат:

 • нарушение на потентността и репродуктивната функция на мъжете;
 • безплодие на мъж;
 • спонтанен аборт при жена;
 • замръзване на плода при жена;
 • генетични и физиологични необратими нарушения в развитието на плода.
 • те планират да заченат дете;
 • имаше незащитен полов акт;
 • присъстват дискомфортни, обезпокоителни симптоми;
 • тестване за ППИ никога не е правено или е правено преди повече от година.

Съществува и такъв тип изследване като макро- и микроанализа. Макро- и микроелементите играят важна роля в човешкото тяло, определяйки пълното му, хармонично развитие и функциониране. Отклонението от нормата е както дефицит, така и излишък от химични елементи.

Последиците от дисбаланса в макро- и микросредата на тялото могат да бъдат:

 • безпричинна повишена умора;
 • неразположение без признаци и симптоми на заболяването;
 • сънливост, безсъние, нарушение на съня;
 • мускулна слабост;
 • намалено либидо, сексуална активност или отрицателен ефект върху потентността.

Лекарите препоръчват анализ на макро- и микросредата на мъжкото тяло, за да се определи колко хармонично функционира тялото, има ли тенденция към хронични заболявания, дали човек се храни правилно.

Анализът на макро- и микросредата се счита за един от най-важните за определяне на качеството на функциониране на мъжкото тяло. Вземете го в лабораторията.

Къде да се подложите на процедурата и колко време да чакате резултата

Тестването не е наследство на недвижими имоти. В последния случай се изисква нотариус по местонахождението на такова наследство. Но посочената процедура може да се извърши на всяко удобно за вас място. Приоритет трябва да имат онези лечебни заведения, които разполагат с висококвалифициран медицински персонал, оборудвани са с модерно оборудване и имат собствена лаборатория. Резултатите от теста ще бъдат готови в рамките на една седмица. Латентните инфекции може да изискват продължителен преглед.

Необходимо е да се вземе предвид такъв важен момент като скрупульозността на ситуацията. Полово придобити патологии на пикочно-половата система се класифицират като заболявания, при които чувствителността по този въпрос може да бъде по-висока от наличието на лаборатория в клиника

Следователно правилното отношение към пациента в медицинско заведение е важно, ако не и на първо място. Пациентът вече е тревожен и лош и след като е почувствал небрежно отношение към себе си, той може напълно да загуби сърцето си

Това не допринася за възстановяване и може да причини депресия..

Мъжете често са небрежни към здравето си и повече от жените са склонни да се обръщат към специалисти, когато здравословното им състояние е в критично състояние. Някои заболявания в напреднал стадий може вече да не реагират на качествено лечение без последствия и усложнения, така че е полезно и необходимо за мъжете да ги предотвратяват чрез редовна диагностика. Лекарите препоръчват да се правят тестове ежегодно, дори и да няма очевидни здравословни проблеми, тъй като има скрити инфекции, които не се проявяват веднага, но могат да причинят сериозно заболяване. Следователно бдителността няма да навреди на никого. По-добре е да се предотврати незначителна неприятност, отколкото да се излекува сериозно заболяване, което ще повлияе на здравето на мъжа като цяло, неговата потентност и дори здравето на бъдещите му деца.

PCR намазка за ППИ

Как правилно да се направи цитонамазка за ППИ (хламидии, микоплазма, уреаплазма)? Причинителите на генитални инфекции са латентни - те не се проявяват при други тестове, много е трудно да се открият. Как се приема изписването за лабораторна диагностика?

За да се получи точността на анализа по време на изследването, е необходимо правилно да се направи цитонамазката:

 • PCR намазка от уретрата се взема от мъже;
 • При жените се взема намазка за ППИ от вагинални секрети, пикочни пътища или шийка;
 • не можете да вземете цитонамазка по време на критични женски дни;
 • след интензивен курс на антибиотици, трябва да изчакате 3 седмици, след което да се изследвате;
 • преди да вземете слуз от гениталиите, не трябва да уринирате (след последното изпразване трябва да минат поне три часа);
 • неприемливо е да се използват ароматизирани препарати за измиване на гениталиите, преди да се вземат тестове;
 • по-надежден резултат може да се получи при събиране на секрети преди критични дни или веднага след приключването им;
 • неприемливо е да се използват вагинални супозитории или спринцовки в деня на събиране на секрети.

Болезнена ли е процедурата по прибиране на реколтата? Не трябва да се страхувате от намазка за диагностика - биоматериалът се взема с медицинска сонда в малък обем, без да се уврежда повърхността на лигавицата. След събирането секретите се поставят в транспортната течност за съхранение..

Причини за идентифициране на скрити инфекции

Идентифицирането на скрити инфекции е необходимо за всеки здравомислещ човек, който се грижи за здравето си.

Обикновено такива патологии се определят случайно по време на прегледи по други причини..

Не всички инфекции, които не се чувстват, изчезват без последствия.

Причини за преглед при мъже:

 • планиране на зачеването, подготовка за IVF
 • смяна на полови партньор
 • незащитен секс
 • неуспешна бариерна контрацепция (счупен презерватив)
 • репродуктивни проблеми
 • неизправности в сексуалната сфера, преждевременна еякулация, импотентност
 • хоспитализация, хирургия и манипулации върху пикочно-половите пътища
 • проверка на ефективността на терапията
 • възпалителни заболявания на пикочно-половата система

Цените зависят от качеството на услугата, средно еднакви за частните клиники и лаборатории.

Държавните клиники няма да предоставят прилична услуга, но няма да назначават ненужни тестове за изпомпване на пари.

Частните клиники ще създадат комфортни условия, без опашки, ще осигурят по-модерно оборудване в лабораториите.

Независимите лаборатории предлагат събиране на проби на удобно място за пациента в удобно време.

Изборът зависи от пациента.

Знанието за вашето здраве ще предотврати бъдещи проблеми.

Ранното диагностициране и лечение винаги е по-ефективно, отколкото при протичащите процеси.

Някои скрити инфекции могат да доведат до растежа на доброкачествени и злокачествени новообразувания.

Декодиране на резултатите от изследванията

В повечето случаи пациентът може самостоятелно да прочете резултата от анализа, като сравнява данните с нормалните стойности. След бактериоскопия се получават данни за левкоцити, стафилококи и пръчки в материала, който се изследва. Когато левкоцитите са повече от 15 единици, това показва възпаление. Наличието на други микроорганизми в пробата показва наличието на STD.

След сеитбата се показва наличието на колонии в материала, ако има повече от 5 от тях, това е STD. Също така, според резултата от този анализ, можете да оцените ефективността на лечението.

PCR техника с положителен резултат показва наличието на патогена. Ако тестът е отрицателен, няма патоген. Количественият метод ви позволява да установите етапа и да разберете резултата от лечението. Ако нивото на резултата е 8, това показва висока концентрация на хепатит С в кръвта. Но индикатор 4 говори за възстановяване на пациента и намаляване на острия период.

Тестовете за инфекция не показват патогени на STD, антитела към тях. Наличието на болестта се показва от появата на IgM антитела в ранен стадий на инфекция. Това е приблизително 5 дни от датата на заразяване. На по-късни етапи се появяват антитела IgG, това е на 4 седмици от инфекцията. След тестовете на пациента се дава документ, посочващ всички имуноглобулини, присъстващи в материала.

Много хора се страхуват да посетят лекар, въпреки че предполагат, че може да имат полово предавани болести. Колкото по-скоро се обърнете към венеролог и се подложите на преглед, толкова по-скоро има шанс да се отървете от патологията. Също така, полово предаваните болести са изпълнени с усложнения от страна на вътрешните органи..

Какво е ППИ при мъжете

Инфекциите, предавани по време на интимни отношения, влияят негативно върху урогениталния тракт и репродуктивната система като цяло. Днес има много класификации на такива заболявания, най-честата е от патогена, провокирал определено заболяване..

Списък на полово предаваните инфекции:

 • Бактериална природа. Трепонема бледа, причиняваща сифилис; гонокок, който причинява гонорея; хламидия, която причинява хламидия; микоплазма, която причинява микоплазмоза, и уреоплазма, която причинява уреоплазмоза.
 • Вирусен. Човешки папиломен вирус (HPV); херпесвирус; генитални брадавици; ХИВ инфекция, която причинява имунодефицит, по-късно се превръща в СПИН.
 • Гъбични инфекции. Патогенните свойства на гъбички Candida, попадащи в човешкото тяло, причиняват кандидоза на уретралната лигавица.
 • Паразитни инфекции. Паразитните инфекции включват срамни въшки и краста. Те са доста редки и като правило зависят от качеството на хигиената на мъжа..
 • Протозойни инфекции. Това са заболявания, които се причиняват от протозои, по-специално трихомонади, и поради това се наричат ​​трихомониаза..

Всички горепосочени инфекции засягат гениталния тракт, пикочно-половата и репродуктивната системи при мъжете. В момента ППИ са доста често срещани и имат високо епидемиологично значение..

Повечето патогени, предавани чрез сексуален контакт, са нестабилни към външни фактори. Те се унищожават или инактивират, когато са изложени на фактори като ултравиолетово лъчение, сух въздух, високи или ниски температури. Това е причината, че такива инфекции в повечето случаи се предават по полов път, а не са контактни.

Вирусът на човешкия имунен дефицит е особено опасен. Тази инфекция има дълъг инкубационен период, тя бавно потиска имунната система, но не засяга мъжките полови органи. Единственият симптом, който е характерен за ХИВ инфекцията, е лимфаденопатията, която допринася за появата на чести настинки и подути лимфни възли. С течение на времето тази инфекция се развива в различен стадий и е терминална.