Още в първите дни на зачеването в тялото на жената започва процесът на преструктуриране. Но бъдещите майки се опасяват от всякакви промени и почти всеки нехарактерен признак се нарича патология..

Списъкът с опасения включва показатели за телесна температура. Всяко повишаване или намаляване на телесната температура води до паника при жените..

Каква телесна температура се счита за нормална по време на бременност?

Често в първите месеци на бременността се наблюдава повишаване на телесната температура (до 37,2 градуса). В някои случаи такива показатели могат да се задържат през целия девет месеца от раждането на бебе. Лекарите не приписват това явление на патологията, но обясняват такива отклонения от нормата чрез естествен физиологичен процес, който се случва по време на бременност.

Повишаването на температурните показатели може да бъде повлияно от две основни причини:

 1. Активно производство на прогестерон, който влияе върху центъра за терморегулация.
 2. По време на бременността всички жени имат отслабена имунна система и настъпва имуносупресия. По този начин плодът е защитен от нежелано отхвърляне..

Повишена телесна температура по време на бременност

За съжаление жените по време на бременност не са имунизирани от различни заболявания и патологии, поради което повишаването на температурата може да сигнализира за всякакви здравословни проблеми и да застраши нероденото дете..

Ако термометърът на жената показва не по-високо от 37,2 градуса в положение и няма други симптоми, тогава повишаването на температурата не представлява опасност за бъдещата майка и нейното бебе. Но при значително увеличение на бременната жена е необходимо да посетите лекар и да се подложите на клиничен преглед, за да разберете причината за такива показатели. Не забравяйте, че повишената температура в продължение на няколко дни може значително да навреди на хода на бременността и да повлияе негативно на развитието на плода..

Следните фактори могат да провокират такъв процес:

 • повишен тонус на матката, което може да доведе до аборт;
 • плацентарна лезия, в резултат на което могат да възникнат патологични нарушения в развитието на плода;
 • дисфункция на сърдечно-съдовата система, причинена от интоксикация на женското тяло;
 • развитие на фетални малформации (особено през първия триместър).

Във всеки случай, когато се появи температурен симптом, жената трябва да потърси квалифицирана медицинска помощ, за да установи причината за повишаването на телесната температура. Най-често срещаните са:

 1. Грип, ARVI. Температурата може да достигне 39 градуса. Освен това има съпътстващи симптоми: болки в тялото, слабост, студени тръпки, хрема, болка в областта на очите.
 2. Болести на дихателната система, по-специално ларингит, бронхит, трахеит, пневмония. В допълнение към температурата, пациентът има кашлица в различна степен (суха, мокра) и болки в гърлото..
 3. Тиреотоксикоза. Болест, свързана с дисфункция на щитовидната жлеза. Основните симптоми на патологията са повишен апетит (но в същото време рязка загуба на телесно тегло), раздразнителност (дори сълзливост), повишена телесна температура (до 38 градуса).

Телесната температура е важен показател за състоянието на бременната жена.

Сайтът предоставя справочна информация само за информационни цели. Диагностиката и лечението на заболявания трябва да се извършват под наблюдението на специалист. Всички лекарства имат противопоказания. Необходима е консултация със специалист!

Концепция за базалната температура

Базалната температура е показание, направено в покой в ​​устата, влагалището или ректума. От тези данни може да се прецени менструалната функция на жената..

Измерването на базалната температура се използва за:

 • откриване на наличие на овулация;
 • определяне на началото на бременността по температура;
 • контрацепция;
 • оценка на състоянието и идентифициране на аномалии в ендокринната система.

Особено се препоръчва да се следи базалната температура за жени, които се опитват да забременеят дълго време, които преди това са имали спонтанни аборти или заплаха от прекъсване по време на настоящата или предишната бременност..

Измерването на базалната температура с цел контрацепция е възможно, тъй като се идентифицират най-опасните дни, в които е най-вероятно да забременеете. Всички съвременни контрацептиви обаче предпазват от нежелано зачеване много по-ефективно и също така предотвратяват предаването на инфекциозни заболявания по полов път. Следователно понастоящем експертите не приветстват контрацепцията по този начин..

Показатели за базална температура при липса на бременност

За тези, които само мечтаят за майчинство, измерването на базалната температура е прост и доста надежден начин за определяне на овулацията. С този метод можете да определите началото на благоприятни дни за зачеване на дете. Чрез промяна на тези данни можете да определите бременността на най-ранните етапи, почти веднага след зачеването..

Определянето на овулацията се извършва, за да се открие най-благоприятният момент за зачеване на дете. Това значително увеличава шансовете за забременяване, тъй като става възможно точното идентифициране на момента на узряване на яйцеклетката. Най-благоприятният период за зачеване е няколко дни преди и точно времето на овулация.

При липса на патология на менструалния цикъл индикаторите на базалната температура ще бъдат както следва:
1. Под 37 o С (обикновено 36,6-36,8 o С) преди началото на овулацията (т.е. до около средата на цикъла) - първата фаза.
2. Увеличение на показателите на базалната температура с поне 0.4 o С - втората фаза (фаза на жълтото тяло).

Обикновено базалната температура на втората фаза трябва да бъде най-малко 37 o C. За повечето жени тя се поддържа в района на 37,4-37,5 o C. Този показател намалява до първоначалното ниво 1-2 дни преди началото на менструацията или на първия ден менструация. Липсата на намаление е доста точен признак за бременност. По този начин се измерва базалната температура, за да се определи бременността..

Повишаването на базалната температура във втората фаза е физиологично и е свързано с действието на прогестерон, който подготвя стената на матката за евентуално имплантиране на оплодено яйце. Ако всичко това се случи, тогава хормоналният фон, а оттам и температурните показатели, продължават да остават същите през първите месеци на бременността.

Как правилно да се измери базалната температура при
бременност?

Възможно е да се определи бременността по базална температура, ако всички измервания са взети правилно. Известно е, че получените показатели се влияят от фактори като време на деня, физическа активност, стрес, прегряване, прием на храна и много други..

Измерването на базалната температура по време на бременност се извършва по същите принципи, както преди. За да получите точни данни, трябва да се придържате към следните правила:

 • Измерете температурата сутрин, веднага след събуждане, преди всякакви физически натоварвания, включително ставане от леглото и отваряне на очите, за да изключите дразнещи фактори (термометърът трябва да лежи до леглото, например на нощното шкафче).
 • В идеалния случай измерването на базалната температура по време на бременност или преди това трябва да се извършва по едно и също време, но ако трябва да станете по-рано, това се определя преди ставане от леглото.
 • Началото на измерванията трябва да съответства на първия ден от цикъла, поне след 5-6 часа спокоен сън (поне 3 часа подред).
 • Температурата трябва да се определя по същия период от време, със същия термометър (по-безопасно е да се използва електронен): 5-10 минути с живачен термометър или 10 секунди с електронен.
 • Най-надеждно е измерването на ректалната температура по време на бременност, а не през устата или вагината.
 • Когато се определя температурата в устата, термометърът се държи под езика, около половината от него се вкарва във влагалището и трябва да се вкара в ректума със смазка.
 • Извадете термометъра не до основата, а до горната част.
 • Получените данни не са информативни за употребата на орални контрацептиви, хормонални и успокоителни, консумация на алкохол.

Базална температура по време на бременност

Вероятните признаци на бременност въз основа на базалната температура ще бъдат:

 • треска по време на бременност продължава по-дълго от обикновено (поне 3 дни повече, отколкото в нормалната фаза на жълтото тяло);
 • понякога може да се наблюдава трети скок в показанията на температурата;
 • продължителността на втората фаза (фаза на жълтото тяло) - повече от 18 дни подред.

Нормална базална телесна температура по време на бременност:
1. Обикновено базалната температура по време на бременност остава повишена, както във втората фаза на менструалния цикъл (до около 37,1-37,3 o C).
2. За период от повече от 4 месеца (след около 4 седмици) показателите постепенно започват да намаляват. Например, базалната температура от 36,9 o C по време на бременност на 5 месеца е вариант на нормата.

След 20 седмици от бременността измерването на базалната температура вече не е информативно и не се извършва. До този момент определянето трябва да продължи. Така че, понижената базална температура през първите месеци на бременността може да показва промяна в хормоналните нива (липса на прогестерон) и следователно - заплаха от прекъсване или спиране на развитието на плода. Температурата по време на замразена бременност намалява с 0,8-1 o С и става същата като в първата фаза на цикъла.

Увеличените данни също говорят за патология. Например, базалната температура по време на бременност от 37,6 o C може да показва възпалителни процеси, а ако индикаторът на термометъра е достигнал 38 o - време за аларма. Повишена базална температура в някои случаи може да се наблюдава при извънматочна бременност.

Както с повишаване, така и с намаляване на базалната температура, трябва незабавно да се свържете със специалист.

Графикът на температурата по време на бременност е изготвен за визуално наблюдение на колебанията в показателите през първите четири месеца. В този случай получените резултати от измерването се въвеждат в таблицата и също се отбелязват върху готовия шаблон, така че да се получи температурна крива.

Треска по време на бременност: причини

По време на бременност телесната температура може да се повиши по различни причини. Промяната в неговите показатели може да бъде както физиологична, като следствие от промени в хормоналния фон и процесите на терморегулация при бъдещата майка, или да бъде проява на различни заболявания.

Повишената телесна температура по време на бременност може да има следните причини:
1. Индивидуални характеристики на тялото на бременната жена.
2. Инфекциозни заболявания (ARVI, чревни инфекции).
3. Други, по-редки причини (алергични реакции, остра хирургична патология, неинфекциозни възпалителни процеси).

Нека ги разгледаме по-подробно:

Индивидуални характеристики на организма

Нормалната температура по време на бременност може да бъде леко повишена. Както бе споменато по-рано, във връзка с новото състояние на тялото на жената, хормоналният фон и процесите на терморегулация се променят. Много бъдещи майки постоянно чувстват треска, но се чувстват добре в същото време и няма симптоми на някакво заболяване.

Отличителни черти на това състояние:

 • обикновено температурните показатели се колебаят в рамките на малки субфебрилни цифри (приблизително 37-37,5 o C);
 • по време на бременност тази температура продължава дълго време (понякога - до самото раждане);
 • няма симптоми на някакво заболяване.

Ако обаче бъдещата майка открие, че има повишена температура, това трябва да бъде съобщено на специалист. Дали това е вариант на нормата или проява на някакво заболяване, може да прецени лекар само след провеждане на необходимия преглед. Само след получаване на отрицателни резултати, температура от 37 ° C или малко по-висока по време на бременност може да се счита за физиологична. Когато всички причини за субфебрилно състояние са изключени - не трябва да се притеснявате или да предприемате някакви мерки.

Инфекциозни заболявания

Отличителни черти на повишената температура при инфекциозни процеси:
1. При ARVI и други инфекциозни заболявания температурата по време на бременност може да се повиши до 38 o С и повече.
2. Има и други симптоми на заболяването, например бременна жена може да има възпалено гърло, висока температура, кашлица, хрема.

Както в малки, така и в късни етапи на бременността, повишената температура и инфекциозните заболявания, които я причиняват, могат да доведат до спонтанни аборти и преждевременно раждане, поява на различни малформации при детето и да станат причина за вътрематочна инфекция на плода. Ето защо, когато се появят треска и други симптоми на заболяването, е изключително важно незабавно да се консултирате с лекар..

Когато температурата се повиши, бъдещата майка трябва да се придържа към редица правила:

 • Незабавно се консултирайте с лекар. С лечението и диагностиката на заболявания при бременна жена трябва да се занимава терапевт заедно с акушер-гинеколог.
 • Дори ако признаците на заболяването са леки (например температура от 37 ° C и хрема по време на бременност), те трябва да бъдат докладвани на специалист.
 • По-добре е да избягвате да посещавате клиники, особено по време на епидемии - обадете се на лекар у дома.
 • В никакъв случай не трябва да приемате лекарства самостоятелно, тъй като повечето от тях са противопоказани за бременни жени.
 • Също така е по-добре да не злоупотребявате с "домашни" терапии. Така че, пиенето на много вода по-късно може да допринесе за появата на отоци и много лечебни билки са противопоказани..

В допълнение към ARVI, треската при бременна жена може да бъде свързана с други инфекциозни заболявания. Треска и разстроени изпражнения могат да бъдат проява на чревна инфекция. В някои случаи дори е необходимо заболяването да се лекува в болница, като се използва инфузионно (т.е. интравенозно) приложение на лекарства. В същото време гадене, повръщане и лека субфебрилна температура могат да бъдат норма в ранните етапи и да показват токсикоза.

Пикочните пътища и бъбреците са честа цел за патогенни микроорганизми. Има заболявания като пиелонефрит, цистит. Особено външният им вид е типичен за по-късни периоди, когато уголемената матка притиска близките пикочни пътища. В резултат на това може да възникне нарушение на изтичането на урина и се създават благоприятни условия за размножаване на микроорганизмите. Следователно повишаването на телесната температура по време на бременност може да бъде свързано, например, с обостряне на хроничен пиелонефрит или остър процес. В допълнение към треска, това заболяване е придружено от усещане за дърпане в долната част на гърба, болезнено уриниране и някои други симптоми..

Не трябва да се забравя за такава причина за треска при бременни жени като детски инфекциозни заболявания. Бъдещите майки, както всички останали, са податливи на заболявания като варицела, морбили и други. Освен това някои от тях (като рубеола) могат да представляват сериозен риск за плода. Всички тези инфекции са придружени от тежка треска (може да има температура от 38,5 o C и по-висока) и поява на кожни обриви. Следователно жените в позиция, особено тези, които поради лично желание или поради друга причина не са получили превантивна ваксинация, трябва да избягват болни хора, както и места за карантина за тези заболявания..

Други причини

Треска по време на бременност: лечение

Разбира се, най-добре би било, ако не трябва да се приемат лекарства за температура и други прояви на болестта по време на бременност. Много често обаче се налага предписване на лекарства..

За да свалите високата температура по време на бременност, можете да използвате следните средства:
1. Традиционни методи на лечение.
2. Лекарства.
3. Други спомагателни терапии (напр. Физиотерапия).

Традиционни методи

Трябва много да внимавате с народните лекарства за треска по време на бременност, рецепти за които можете да намерите в Интернет, справочници или от познати баби. Те могат да съдържат билки и други вещества, които в момента не се използват при бъдещи майки. Ето защо, преди да поискате съвет в Интернет, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар. В никакъв случай не можете да се лекувате. Не забравяйте: става въпрос не само за здравето на майката, но и на плода.

Ако повишаването на телесната температура при бременна жена е незначително, тогава изброените методи ще бъдат достатъчни, за да го намалят. Ако треската достигне високи стойности или продължи дълго време (повече от 3 дни), се предписва лекарствена терапия.

В случаите, когато температурата не се е повишила много, но има и други признаци на сериозно състояние на бременната жена (например интензивно главоболие, чувство на тежест във фронталната област, плака в гърлото, дебели гнойни или кървави отделяния от носа, поява на мътна или тъмна урина и други) - е показана незабавна медицинска консултация.

Лекарства

Таблетки за треска по време на бременност, както и други форми на антипиретични лекарства (сиропи, супозитории, прахове) се предписват при висока температура над 38,5 o С.

Правила за предписване на лекарства по време на бременност:

 • Когато избират лекарства, те се спират на тези, които са безопасни за плода..
 • Повечето лекарства могат да имат отрицателен ефект върху бебето или да нямат достатъчно информация за употребата им по време на бременност. Ето защо, в никакъв случай не трябва да приемате лекарства без съвет от лекар..
 • Антипиретични лекарства се предписват, когато телесната температура се повиши над 38 o С, а в по-късните етапи - при 37,5 o С.
 • Често има нужда да се предписват няколко лекарства (при треска, кашлица, запушване на носа и други симптоми на заболяването), понякога те прибягват до използването на антибиотици (при ангина, пиелонефрит и редица други сериозни инфекциозни състояния).
 • Обикновено, заедно с лекарства за лечение на основното заболяване, лекарят предписва средства за стимулиране на имунната система (например Viferon) и комплекси от витаминни препарати.
 • В някои случаи, ако заболяването е животозастрашаващо за майката или плода, могат да се предписват лекарства, които обикновено не се използват при бременни жени. Но това се прави само по предназначение и под наблюдението на квалифициран специалист..

Най-ефективният начин за понижаване на температурата по време на бременност е приемът на антипиретични лекарства. В момента лекарствата, базирани на парацетамол, се считат за най-безопасните средства за бъдещи майки. Въпреки това, дългосрочният и неконтролиран прием е нежелан, тъй като те могат да имат отрицателен ефект върху черния дроб и бъбреците, да причинят нарушения на хематопоезата и кървенето. Парацетамол може да се приема не по-често от всеки 6 часа (максимум - 4 пъти на ден).

Възможно е да се използват хомеопатични антипиретични лекарства, като Viburcol (форма за освобождаване - супозитории за ректална употреба). Няма достатъчно данни за употребата му при бременни жени, така че е по-добре да се въздържате от самостоятелно приемане на лекарството..

Лекарствата, съдържащи аспирин, индометацин, ибупрофен, метамизол натрий (Analgin) имат голям брой странични ефекти върху плода, поради което бременните жени се предписват в екстремни случаи (в случай на непоносимост към други лекарства).

Идеалният вариант е еднократна доза парацетамол при температура над 38 o C, след което трябва да се обадите на лекар за определяне на по-нататъшни тактики на лечение.

Ако на фона на употребата на лекарства бременна жена има някакви странични реакции, болки, дърпане или дискомфорт в матката, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Други методи

Треска по време на бременност: последици

Обикновено леко повишаване на телесната температура по време на бременност не е опасно за плода. Също така се смята, че краткосрочната повишена температура от 1-1,5 o C (например в резултат на прегряване) също не засяга детето. Но това се отнася само за случаите, когато температурата не е свързана с тежка патология..

Треска над 38 o C е опасна, особено ако е възникнала поради протичането на инфекциозно заболяване. Патогенният микроорганизъм може да повлияе отрицателно на плода, причинявайки вътрематочна инфекция, поява на вродени дефекти и дори фетална смърт.

Защо високата температура по време на бременност е опасна?

 • Повишената температура може да има отрицателен ефект върху състоянието на плацентата, причинявайки нейното преждевременно стареене и отлепване, повишен тонус и преждевременно раждане..
 • В условията на висока температура метаболизмът на протеините може да бъде нарушен, което води до нарушения в развитието на органите и системите на плода и до образуване на вродени малформации, забавяне на вътрематочния растеж.
 • Интоксикацията на тялото в резултат на повишена температура и основно заболяване може да доведе до патология в работата на сърдечно-съдовата система при майката или плода (тромбоза, дисеминирана вътресъдова коагулация и други състояния).
 • Температура над 38 o C влияе неблагоприятно на нервната система на плода, може да повлияе на умствените способности на детето, развитието на лицевия скелет.

Мерките за предотвратяване на треска по време на бременност включват:
 • избягвайте местата с много хора, особено като клиника, през сезона на настинките;
 • често проветряване и почистване на апартамента;
 • измиване на ръцете със сапун при пристигане у дома;
 • използване на отделни съдове, кърпи, ако в къщата има пациенти, инфекциозни заболявания;
 • през студения сезон - редовна вода за уста и изплакване на носа с преварена вода.

Ниска температура по време на бременност

Промяната в телесната температура по време на бременност не винаги се случва в посока на нейното повишаване. Някои бъдещи майки могат да имат понижение на температурата..

Причините за понижената температура могат да бъдат:
1. Индивидуални характеристики на организма, които случайно се откриват по време на бременност.
2. Някои заболявания (например ендокринна патология, токсикоза на бременна жена).

Бременността при ниска температура може да не предизвиква безпокойство за здравето на детето, ако е физиологично за майката. Във всеки случай обаче е необходимо да се консултирате със специалист, за да се изключат възможни патологични причини за това явление..

Ниската температура често се свързва с токсикоза по време на бременност. Обикновено се появява, когато бъдещата майка е в сериозно състояние, свързано с дехидратация и електролитни нарушения в резултат на загуба на течност и микроелементи с повръщане. Този курс на токсикоза изисква терапия в болница.

Понякога намаляването на телесната температура по време на бременност може да се появи на фона на ARVI и други инфекциозни заболявания. Такава реакция на тялото може да показва наличието на състояние на имунен дефицит и необходимостта от консултация със специалист.

Автор: Пашков М.К. Координатор на проект за съдържание.

Телесна температура по време на бременност

Има общоприети медицински показатели, по които се определя състоянието на тялото на всяко лице. Един от тези показатели е телесната температура. Общоприето е, че температурата на здравия човек трябва да бъде в диапазона от 36,5-36,9 градуса. Всичко под или над тази марка е проява на нарушения в тялото. В същото време се допускат незначителни отклонения от тези стандарти, които се дължат на индивидуалните характеристики на човек. Повишаването или понижаването на температурата в някои случаи може да не е патологично по своя характер и да бъде свързано с определени състояния. Например, по време на бременност, показателите могат да се различават значително и това ще се счита за норма. И все пак, каква трябва да бъде телесната температура по време на бременност?

Измерване на телесната температура

На първо място, трябва да разберете как правилно да измервате температурата. Има няколко начина и в зависимост от това как измервате, приемливите стойности също ще зависят. Най-често срещаният метод, който ви позволява да получите по-точни и верни резултати, особено по време на бременност, е измерването на базалната температура. Какво представлява базалната температура? Базалната температура трябва да се измерва в покой и когато е напълно отпусната. Термометърът трябва да се постави в устата, влагалището или ректума. С помощта на индикатори за такава температура е възможно да се определи менструалният цикъл и гинекологичното здраве на жената. По принцип параметрите на базалната температура се използват за:

 • определяне началото на овулацията;
 • потвърждение на факта на бременност;
 • определяне състоянието на ендокринната система и идентифициране на патологии.

Струва си да се обърне повече внимание на промените в тази температура за жени, които планират да заченат дете и бременни жени със заплаха от спонтанен аборт. Марките за базална телесна температура могат да се използват като метод за контрацепция, но този метод за предотвратяване на нежелана бременност отдавна не се използва. Сега има много фармацевтични продукти, които могат не само да предотвратят бременност, но и да предпазят от полово предавани болести..

Базална температура преди бременност

Смята се, че началото и пикът на овулацията могат лесно да бъдат определени чрез промени в температурните показатели. Измерването на температурата трябва да се превърне в позната процедура за онези жени, които планират да заченат дете. Изненадващо, промяната в базалната температура може почти веднага да покаже бременност. Този метод за определяне на успешното зачеване е надежден, в 90% от случаите - потвърждава се бременност, която е била открита с температурни маркировки.

Определяне на овулацията въз основа на температурни промени

В първата фаза и до средата на цикъла температурата трябва да бъде до 37 °, средно индикаторът може да варира от 36,6 ° до 36,8 °. В началото на втората фаза се нарича още фаза на жълтото тяло, температурата със сигурност ще се повиши с 0,4 ° и рядко ще падне под 37 °. За да намалите нивата, температурата се връща по-близо до менструацията, това се случва няколко дни преди да започне. Ако според вашите изчисления е дошло времето за менструация и температурата не намалява, това е сигурен признак за бременност..

Такива температурни колебания възникват под влиянието на прогестерон, който чрез своето действие във втората фаза на цикъла подготвя маточната среда за евентуалното фиксиране на оплодено яйце в нея. Ако зачеването не е настъпило, тогава хормоналният фон се нормализира, а с това и телесната температура. С настъпването на бременността хормоните започват да се произвеждат активно и съответно температурата в ранните етапи ще бъде леко повишена.

Каква трябва да бъде телесната температура в началото на бременността

Трябва да се отбележи, че температурата трябва да се измерва сутрин, преди започване на физическа активност. Препоръчително е дори да не ставате от леглото. В действителност, за да се получат надеждни резултати, тялото трябва да бъде в пълна почивка. Има редица фактори, които могат да повлияят на резултата, който получавате. Например, не трябва да измервате температурата след вана или душ, след изпиване на чаша горещ чай, по време на стрес или интензивно преживяване. Липсата на сън или екстремната умора със сигурност ще повлияят на телесната ви температура. За проследяване на динамиката и подробна оценка на състоянието на тялото е по-добре да имате специална тетрадка, в която да записвате резултатите от всяко измерване на температурата и причините, поради които температурата може да се повиши или понижи.

Най-предпочитаният и безболезнен метод за измерване на температурата по време на бременност е ректалният. Изборът на термометър също е важен, трябва да се има предвид, че при измерване с живачен термометър времето на контакта му с тялото трябва да бъде около 7 минути. При избора на електронен - ​​дозвуков сигнал и няколко минути след това. Не се препоръчва да сменяте често използвания за измерване термометър..

Обикновено телесната температура в началото на бременността не трябва да надвишава 37,3 °. В същото време понижаването на температурата под 37 ° се счита за причина за непланирано посещение на лекар. С увеличаване на гестационната възраст показанията на нормалната температура намаляват и до петия месец маркировката на термометъра при 36,9 ° се счита за норма. След този период измерването на базалната температура вече не е толкова важно и информативно, колкото в самото начало на бременността. Например, понижаването на температурата в ранните етапи може да означава недостатъчно количество произведен прогестерон. Ако не обърнете внимание на този момент във времето, тогава има голяма вероятност от спонтанен аборт или избледняване на бременността. Или, обратно, повишената телесна температура показва началото на възпалителен процес или извънматочна бременност. Ако забележите внезапни промени в температурата, трябва да посетите лекар. Такива колебания могат да бъдат причинени както от физиологични характеристики, така и от развиващ се патологичен процес..

Ниска температура по време на бременност

Като правило ниската телесна температура се счита за индивидуална особеност, която не представлява заплаха за развитието на плода или състоянието на майката. Разбира се, жената знае за такава характеристика много преди бременността. В други случаи ниската температура може да показва сериозни заболявания, които са опасни по време на бременност. Има няколко заболявания, които могат да доведат до намаляване на температурата по време на носене на дете. Сред тях са:

 • Хипотиреоидизъм. Това е заболяване на ендокринната система, свързано с неправилен синтез на хормони от щитовидната жлеза. Болестта се счита за особено опасна по време на бременност, тъй като именно хормоните на щитовидната жлеза са отговорни за правилното и навременно формиране на феталните органи. При това заболяване жената може да изпита други симптоми, например: силно подуване, постоянно чувство на слабост и сънливост. Колкото и да спи жена с такава диагноза, за нея винаги е трудно да заспи достатъчно. Температурата не се повишава повече от 36,3 °.

Ако телесната температура е повече от седмица близо до тази маркировка на термометъра, трябва незабавно да се свържете с ендокринолог. Най-вероятно ще ви бъде предписана хормонална терапия, която ще поддържа тялото и ще осигури нормалното функциониране на феталните органи;

 • Хипотермия. С други думи - хипотермия, температурата постоянно се поддържа около 36 °. С продължителността на това състояние трябва да се консултирате с лекар, който ще ви каже как да излезете от него правилно и без последствия. Опасността от хипотермия се крие във факта, че тялото механично (за собствено запазване) забавя всички метаболитни процеси и нуждата от кислород намалява. В същото време плодът също претърпява кислороден глад, при продължителна липса на кислород могат да започнат необратими процеси в цялото тяло, последствията от които могат да бъдат тежки;
 • Често недохранване. При недостатъчен дневен прием на калории тялото по този начин дава сигнал, че му липсва енергия. В този случай могат да се наблюдават други последици от неправилно и недостатъчно хранене. Например анемия или много ниско ниво на хемоглобин в кръвта. Това състояние е лесно за отстраняване и дори по-лесно за предотвратяване. Всичко, което е необходимо за това, е да се храните правилно и да осигурите на организма витаминен комплекс;
 • Хипогликемия. Болестта е придружена от силна умора, гадене, световъртеж и синкав цвят на кожата. Обикновено това състояние се появява поради неправилно хранене, но може да бъде проява на захарен диабет, в началния му стадий..
 • Сред другите причини за ниска температура по време на бременност могат да се отбележат настинки, или по-скоро срив, който се появява в края на острия период на заболяването. Физическият и психологически стрес, особено стресовите ситуации, също водят до ниска температура. Лекарите определят тежка токсикоза или имунни нарушения - като една от причините, които могат да доведат до леко понижаване на телесната температура.

В случаите, когато показанията с ниска температура се задържат дълго време или съпътстват бременността от самото начало, трябва да информирате гинеколога си за това. Лекарят ще даде насока към специалист, който ще помогне за премахване на това състояние.

Как да се справим с ниските температури?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, това се дължи на факта, че причините, поради които тялото може да реагира по този начин на провокаторите, са различни. И в зависимост от основната причина, терапията ще зависи. Често е достатъчно да се открие и излекува заболяване или да се облекчи остро състояние, следствие от което е ниската температура. Има някои процедури, които няма да пречат по никакъв начин при ниска телесна температура..

Така че, можете да изпиете чаша горещо мляко или чай, да се покриете с топло одеяло или да вземете топла вана. Ако температурата спадне поради стрес или екстремна умора, тогава добрият здрав сън (8-9 часа подред) ще помогне за премахването на този проблем. Разходките във въздуха, леката физическа активност и ароматерапията могат да облекчат състоянието. Това ще помогне за известно време да се нормализира телесната температура, но без да се елиминира причината, температурата постоянно ще спада.

Телесната температура, която спадна под 34,6 °, е причината за хоспитализацията на жената. Ако не обърнете внимание на такова състояние, тогава може да настъпи загуба на съзнание, което в крайна сметка завършва с кома..

Висока температура по време на бременност

Както беше казано повече от веднъж, по време на бременност температурата може да бъде леко повишена. Но не трябва да се изключват патологичните процеси в организма, които също са придружени от високи оценки на термометъра. Сред причините, които провокират повишаване на температурата, са следните:

 • особености на тялото;
 • вирусни и възпалителни заболявания;
 • чревни инфекции;
 • възпалителни процеси с неинфекциозен генезис;
 • алергични реакции на организма.

Индивидуални характеристики. Основната отличителна черта на това състояние е пълната липса на каквито и да било симптоми на заболявания или инфекции. Има случаи, когато треска на жената я придружава до самото раждане. При това положение нещата базалната температура не се повишава над 37,4 °. Жената се чувства добре и не се оплаква от слабост или сънливост. Във всеки случай, дори ако сте напълно уверени в здравето си и смятате подобно повишаване на температурата за норма, струва си да обсъдите този въпрос с Вашия лекар. След пълен преглед и извършване на необходимите изследвания, само лекар може да посочи факта на физиологичния генезис на повишаване на температурата. Когато температурата се повиши, вследствие на физиологични характеристики, не се изисква терапия или понижаване с лекарства.

Вирусни и инфекциозни заболявания. Доста често, а именно в половината от случаите, температурата се повишава поради активирането на защитната система, което се случва поради проникването на вируса в тялото. Както знаете, имунитетът на бременна жена функционира на границата на възможностите си, което става причина за чести настинки и респираторни заболявания. При такива заболявания температурата се повишава над 38 ° и винаги е придружена от характерни симптоми. Това може да бъде обикновена хрема, възпалено гърло, главоболие, кашлица. В самото начало на бременността високата температура може да доведе до тежка дехидратация и интоксикация, което от своя страна ще доведе до аборт и спонтанен аборт..

На по-късна дата опасността от това състояние не намалява, продължителната треска и треската могат да провокират началото на преждевременно раждане. При първите признаци на настинка трябва да се обадите на лекар и внимателно да следвате препоръките му. В крайна сметка дори обикновена настинка може да причини сериозни дефекти в развитието на плода..

В допълнение към инфекциите на горните дихателни пътища, чревните заболявания също могат да доведат до високи температури. Ако треската е придружена от диария, повръщане или коремна болка, извикайте спешна помощ. В по-голямата част от случаите лечението на такива инфекции по време на бременност трябва да се извършва само в болница и под наблюдението на лекарите. Да, повръщането или силно чувство на гадене лесно могат да бъдат проява на токсикоза. Това е допустимо само в ранните етапи и температурата не трябва да надвишава 37,7 °. Във всеки случай е по-добре да играете на сигурно и да преминете тестове, които ще потвърдят наличието на инфекция или ще я отрекат. Чревните инфекции могат да бъдат опасни и да провокират много патологии в плода..

В допълнение към инфекциите на горните дихателни пътища, чревните заболявания също могат да доведат до високи температури. Ако треската е придружена от диария, повръщане или коремна болка, извикайте спешна помощ. В по-голямата част от случаите лечението на такива инфекции по време на бременност трябва да се извършва само в болница и под наблюдението на лекарите. Да, повръщането или силно чувство на гадене лесно могат да бъдат проява на токсикоза. Това е допустимо само в ранните етапи и температурата не трябва да надвишава 37,7 °. Във всеки случай е по-добре да играете на сигурно и да преминете тестове, които ще потвърдят наличието на инфекция или ще я отрекат. Чревните инфекции могат да бъдат опасни и да провокират много патологии в плода..

В допълнение към инфекциите на горните дихателни пътища, чревните заболявания също могат да доведат до високи температури. Ако треската е придружена от диария, повръщане или коремна болка, извикайте спешна помощ. В по-голямата част от случаите лечението на такива инфекции по време на бременност трябва да се извършва само в болница и под наблюдението на лекарите. Да, повръщането или силно чувство на гадене лесно могат да бъдат проява на токсикоза. Това е допустимо само в ранните етапи и температурата не трябва да надвишава 37,7 °. Във всеки случай е по-добре да играете на сигурно и да преминете тестове, които ще потвърдят наличието на инфекция или ще я отрекат. Чревните инфекции могат да бъдат опасни и да провокират много патологии в плода..

В допълнение към инфекциите на горните дихателни пътища, чревните заболявания също могат да доведат до високи температури. Ако треската е придружена от диария, повръщане или коремна болка, извикайте спешна помощ. В по-голямата част от случаите лечението на такива инфекции по време на бременност трябва да се извършва само в болница и под наблюдението на лекарите. Да, повръщането или силно чувство на гадене лесно могат да бъдат проява на токсикоза. Това е допустимо само в ранните етапи и температурата не трябва да надвишава 37,7 °. Във всеки случай е по-добре да играете на сигурно и да преминете тестове, които ще потвърдят наличието на инфекция или ще я отрекат. Чревните инфекции могат да бъдат опасни и да провокират много патологии в плода..

Жените са така подредени, че в последните етапи на бременността матката силно нарушава други органи на таза. Най-засегнати са бъбреците и отделителната система. И така, инфекциите и болестите на тези органи стават чести спътници през последния триместър. А температурата показва само вече започнал възпалителен процес, който може да бъде придружен от следните симптоми:

Жените са така подредени, че в последните етапи на бременността матката силно нарушава други органи на таза. Най-засегнати са бъбреците и отделителната система. И така, инфекциите и болестите на тези органи стават чести спътници през последния триместър. А температурата показва само вече започнал възпалителен процес, който може да бъде придружен от следните симптоми:

 • болка при уриниране;
 • промени в показателите на клиничните тестове на урината, например повишено съдържание на протеин;
 • подуване;
 • раздразнителност и умора.

Най-често бременните жени са изправени пред всякакви видове пиелонефрит, цистит и бактериални инфекции. Такива състояния не само причиняват много дискомфорт на жената, но и нарушават нормалното функциониране на тялото. Както знаете, бъбреците филтрират всичко, което влиза в нашето тяло, и ако тяхната функция е нарушена, много продукти от разпад, като амоняк, ще останат в кръвта. А действието му е токсично за плода..

Детските заболявания доста често засягат бременни жени. Ето защо, при липса на естествен имунитет, препоръчително е да се ваксинира преди бременност. Жените, които са податливи на варицела, морбили и рубеола, са податливи. Това не е пълен списък на болестите, но именно тези заболявания могат да провокират патологии в плода, много от които са несъвместими с живота. Всички заболявания от тази група се характеризират със силна температура и забележими кожни обриви. Обривите започват да се появяват в областта на корема, гърдите и лицето. Ако забележите няколко червени пъпки по себе си и температурата се повиши, трябва да се обадите на линейка. Лекарите ще решат дали е необходима хоспитализация.

Варицелата се счита за най-опасна за плода. Това заболяване се понася лесно в детска възраст и е почти безпощадно за възрастните, а за бременни жени е нещо повече от сериозно заболяване. Варицелата е опасна поради своите последствия и усложнения, които се случват в тялото на майката. За плода варицелата е фатална в 90% от случаите, най-често при заразяване с това заболяване жената ще трябва да прекъсне бременността. Ваксините, които могат да инокулират жена с изкуствен имунитет към детски заболявания, са много ефективни. Те не могат да причинят инфекция със същите заболявания, тъй като полуживите бактерии се използват за инокулация..

И също така се отбелязват редица състояния, които са придружени от интензивна треска и необходимостта от хирургическа интервенция. Те включват: възпаление или разкъсване на апендицит, вътрешно кървене или хематоми, сериозни нарушения на сърдечно-съдовата система, наранявания на костите (които изискват инсталиране на специални поддържащи устройства или спешно протезиране). Трябва да се разбере, че всяка хирургическа интервенция не е особено желателна по време на бременност. Тъй като това събитие се провежда под анестезия, местна или обща. Да, общата анестезия е по-рискована от местната анестезия, но локалната анестезия също влияе отрицателно върху здравето на плода. Ето защо, когато планирате бременност при наличие на сериозни заболявания, си струва първоначално да предотвратите възможна хирургическа интервенция..

Какво да правим при повишени температури?

На първо място, трябва да се консултирате с лекар, който ще може правилно да подбере средствата за облекчаване на температурата. Това могат да бъдат както синтетични лекарства, така и рецепти от категорията на хомеопатията. Вторият вариант е, разбира се, за предпочитане по време на бременност, но не винаги е толкова ефективен. Температура до 38 °, която продължава по-малко от три дни, не изисква лекарства. Също така не се препоръчва да се сваля температурата, която има физиологичен произход. Ако това състояние причинява много неудобства, тогава можете да опитате облекчаващи методи, например: хладни компреси на челото и лактите, пиене на чай с лайка, липа или малини. Забравете за всички разтривания, които включват нещо различно от обикновена вода. Всички народни средства за борба с температурата, под формата на триене с оцет, водка или други смеси, са много токсични. Избършената кожа е най-големият орган, способен да абсорбира и пропуска всяко вещество през себе си. При силна топлина вредните вещества се натрупват в тялото и този вид компрес гарантирано осигурява отравяне и интоксикация не само на жена, но и на плода.

Обикновено лекарите се опитват да избягват медикаментозния метод за понижаване на температурата по време на бременност. Изключение правят случаите, когато треската достига 38,6 °. Тогава на бременната жена могат да бъдат предписани супозитории, сироп или таблетна форма на антипиретик. Освен това се смята, че колкото по-малко помощни компоненти в препарата, толкова по-добре работи. Проучванията показват, че обикновеният парацетамол или препаратите на негова основа имат по-малко вредно въздействие върху плода. Случва се, че само назначаването на антипиретик в този случай не е достатъчно, предписва се сложно лечение. Съставът на такова лечение може да включва лекарства, които нормализират водния баланс в организма и имат поддържащ ефект..

Всички лекарства, които съдържат ибупрофен, аспирин и аналгин, не се препоръчват, докато носите бебе. Те имат отрицателен ефект върху формирането и развитието на феталните органи. Могат да се предписват лекарства от тази група, но само в случаите, когато жената е алергична или непоносима към парацетамол.

Единственото нещо, което всяка бременна жена трябва да помни, е, че състоянието й не е болест, а само дълъг период на чакане за раждането на бебето си. Следователно не трябва да изпадате в паника или да се изнервяте преди време при вида на термометър, който показва цифра повече или по-малка от 36,6 °. Само лекар може да направи някакви заключения относно патологичния произход на температурата и нейната опасност за детето. Вашият бизнес е да следите отблизо състоянието си и редовно да посещавате Вашия лекар..

Каква е температурата по време на ранна бременност

През първите седмици на бременността е възможно намаляване или повишаване на телесната температура на жената. Тази промяна е причинена от промени в женското тяло. Ако индикаторът на термометъра замръзне при 37-37,5, това може да се счита за норма, а не за патология. Но трябва да сте нащрек, ако се появят някакви други симптоми и температурата не спадне дълго време. Тези фактори могат да показват наличието на инфекция и да предизвикат спонтанен аборт..

Температура по време на бременност

Маркерът на термометъра при здрава жена може да варира между 36,6-37,7 градуса. По този начин тялото реагира на промени в хормоналните нива. Индикаторът се увеличава във втората фаза на цикъла по време на производството на хормона прогестерон, който се проявява по време на бременността на бебето и е отговорен за безопасността на яйцеклетката. Много жени се чудят каква температура се счита за нормална в началото на бременността. Експертите казват, че нормата е 37 градуса.

Ако треската придружава нискостепенна треска, това може да означава както опасна инфекция, така и обикновена настинка..

Базална температура

Базалната температура може да разкаже много за състоянието на здравето на жените. С негова помощ можете:

 1. Определете бременността.
 2. Наличието или липсата на овулация.
 3. Определете най-добрите дни за зачеване.
 4. Оценете функцията на яйчниците.
 5. В началните етапи наблюдавайте развитието на бременността (12-14 седмици).

Базалната температура се измерва по следните начини:

 1. Ректално (без да ставате от леглото веднага след събуждане в ректума).
 2. Устно.
 3. Вагинално.

Първата фаза на цикъла се счита за периода от първия ден на менструалния цикъл до пристигането на овулацията. Базалната температура трябва да бъде в диапазона от 36,2-36,8 градуса. Но по време на втората фаза тя може да бъде в диапазона 37-37,5. Намаляването на показателите започва 2 или 3 дни преди началото на менструацията. В този момент показателите могат да бъдат 36,2-36,9. Ако няма рязък спад на показателя и той се задържи на около 37,5 градуса, тогава жената скоро ще стане майка. Температурата ще се поддържа повишена през първите 4 месеца на бременността..

Хормонът прогестерон е необходим, за да може оплодената яйцеклетка да се фиксира върху маточната стена. Когато нивото на този хормон се повиши, телесната температура се повишава до около 37,3 градуса. Може да се измерва до 16 седмици от бременността всеки ден. Нормата се счита за условна и не трябва да повтаря точно общоприетия график. Малко увеличение не показва наличието на патология. В ранните етапи на бременността базалната температура може да бъде следната:

 1. През третата седмица - 37-37,7 градуса.
 2. На четвъртия - 37,1-37,5.
 3. От пети до единадесети - температурата е висока, но не трябва да надвишава 38 градуса. Ако това се случи, незабавно се свържете със специалист.
 4. През дванадесетата седмица - 37-38 градуса.

Ранно повишение

Повишаването на телесната температура в началото на бременността се появява от първата седмица. Това явление през първия триместър се обяснява с промените, които се случват в женското тяло. Топлообменът се забавя и показанията на термометъра се увеличават. Гинеколозите препоръчват да се правят измервания два пъти на ден - сутрин и вечер. Това е единственият начин да се проследи дневната динамика на промените. Температурата на тялото в първия триместър на носенето на трохи се повишава до 37,2 градуса. И това може да се счита за норма..

През целия период на бременността може да се задържи на около 37 градуса. И не е нужно да я събаряте.

За да се знае температурата на бременна жена през първите месеци, експертите използват три метода за измерване:

 1. В подмишницата температурата не трябва да бъде повече от 37 градуса.
 2. Ректалните показания трябва да са в рамките на 37,5.
 3. За измерване на показанията в устната кухина се използва електронен термометър. Нормата е 37,2.

Ако по време на бременността няма отклонения, тогава маркировката на термометъра е в диапазона 37,1-37,5.

Но значително повишаване на температурата през първите месеци на бременността се счита за опасно. Основната причина са възпалителните заболявания, но не е изключено да има сериозно състояние, което се нуждае от спешна медицинска помощ. Телесната температура от 38 градуса не може да се счита за норма в началните етапи на бременността. За да не навредите на себе си и на бебето, обадете се на лекар у дома. Всички нарушения, които се появяват в организма с началото на бременността, засягат развиващия се плод.

Защо се увеличава показанието на термометъра?

Големите показатели показват наличието на възпалителен процес, остри респираторни вирусни инфекции и други заболявания в организма. Повишаването на термометъра може да достигне 38,5 градуса. Заедно с това може да има симптоми като: болка в сакрума, обрив, подути лимфни възли и други.

В допълнение към температурата, при ARVI могат да се наблюдават и други симптоми на настинка: главоболие, хрема и кашлица. В началните етапи ARVI може да доведе до трахеит, пневмония, отит на средното ухо.

Хипертермията при бременни жени с чревни заболявания е придружена от нарушения на изпражненията и симптоми на треска. Но при заболявания на пикочно-половата система (пиелонефрит, цистит) може да се наблюдава болезнено уриниране, обща интоксикация в тялото, дърпащи болки в гърба, втрисане.

Кожен обрив в ранните месеци на бременността показва морбили, едра шарка или рубеола. А надутите цифри на термометъра може да показват извънматочна бременност..

Ефекти

Повишаването на температурата е защитна функция на тялото. Но ако в началния етап цифрите са силно надценени, това може да доведе до сериозни усложнения. Първият триместър е периодът на формиране на органите на трохите, отметките на нервната, храносмилателната и сърдечно-съдовата системи. Ако се свържете със специалист навреме, можете да установите причината, да започнете правилното лечение.

Висока температура в началото на бременността - възможни последици:

 1. Интоксикацията на тялото води до патология в дейността на сърдечно-съдовата система.
 2. Заплахата от прекъсване на бременността поради факта, че честотата на свиване на мускулите на матката се увеличава.
 3. Поради ранното отлепване на плацентата е възможно преждевременно раждане.
 4. Възможен спонтанен аборт поради кръвни съсиреци, които запушват кръвоносните съдове на плацентата.
 5. Закъснение на детето в развитието на мозъчната дейност.
 6. Намалено кръвоснабдяване на плацентата.
 7. Нарушаване на протеиновия синтез.
 8. Тежка ранна токсикоза.
 9. Появата на малформации на устните, небцето, челюстта и очните ябълки при дете.
 10. Повишаване на тонуса на матката.

Намалена температура

Ниското в началото на бременността се счита за по-малко от 36 градуса. Това състояние може да бъде предизвикано от лесно отстраними ситуации (стрес, стрес, преумора, недостатъчно хранене на майката) или различни патологии. Ако храненето на жената е пълноценно, но нивото на кръвната захар и термометърът са ниски, това показва развитието на диабет.

Причините за ниското отчитане на термометъра могат да бъдат:

 1. Хронични болести.
 2. Замразена бременност.
 3. Нисък хемоглобин.
 4. Отложени вирусни инфекции.
 5. Намален имунитет.

Лечение

Повишената телесна температура може да бъде излекувана с помощта на традиционна медицина или лекарства.

Лекарства

Тревогата за индикатора за висока температура трябва да се показва, ако маркировката е над 38 градуса. Ако заедно с това има и други негативно повлияващи симптоми, е необходимо незабавно да започнете терапията..

В тази ситуация трябва да се приемат лекарства. Но те трябва да се предписват само от специалист след преглед на пациента. Не се самолекувайте, тъй като много лекарства оказват неблагоприятно влияние върху здравето на плода.

Правила за предписване на лекарства през първите месеци на бременността:

 1. Антипиретичните лекарства се предписват само ако марката е надвишила 38 градуса.
 2. Специалистите често предписват няколко лекарства едновременно. Сред тях са възможни и антибиотици..
 3. Може да се предпише комплекс от лекарства и витамини, които повишават защитната функция на имунната система.
 4. При тежки случаи под наблюдението на лекар е възможно да се приемат лекарства, които са противопоказани при бременност.

Най-безопасните и ефективни в ранните етапи са лекарствата, съдържащи парацетамол. Но не го приемайте повече от 4 пъти на ден. И всичко това поради факта, че при продължителна употреба има лош ефект върху черния дроб. И също така е възможно да приемате антипиретични хомеопатични лекарства. Те включват "Viburkol". Той е на растителна основа и се инжектира ректално. Не предписвайте сами дозировката. Това е разрешено само от вашия специалист.

Индометацин, аспирин, ибупрофен - тези вещества могат да имат отрицателен ефект върху състоянието на плода, а също така имат много странични ефекти.

етнонаука

Алтернативната медицина е изключително добре дошла.

 1. При повишени температури е много полезно триенето с вода и оцет или лимонов сок. Компресите, приготвени от листа от прясно зеле и пиенето на много течности, могат да бъдат полезни..
 2. Ако причината е ТОРС, тогава трябва да приготвите мляко или чай с мед. Трябва да разтворите две чаени лъжички мед в топло мляко. Тази смес трябва да се пие два пъти на ден, по 1 чаша на големи глътки. Не пийте топли напитки.
 3. Сок от червена боровинка. За да го приготвите, са ви необходими 2,5 литра вода и 400 грама пресни плодове. Натрошете плодовете до пюре и изцедете получения сок. Добавете захар и разбъркайте всичко добре. Получената смес се разрежда леко с вода и се загрява, така че ефектът да бъде лечебен.
 4. Липов чай. За приготвянето му трябва да се използват сушени цветя от липа. Залейте с 1 литър вряла вода 1,5 супени лъжици натрошени сухи цветя и изчакайте, докато изстине. Само след това можете да пиете такова лекарство..
 5. Корен от джинджифил. Те лесно могат да заменят чай от цветя от липа. За да го приготвите, обелете и нарежете корена на тънки ивици. Сварете сироп от 1 литър вода и захар. Към него добавете подготвения корен. Настоявайте напитката за два часа на тъмно място. Трябва да се пие топло или охладено..
 6. Листа от малина. Измийте ги добре, нарежете ги и ги залейте с вряла вода. След 20 минути прецедете чая и към него добавете малко захар или мед (по желание). Можете да пиете 2 или 3 чаши на ден.

Предотвратяване на настинки

По време на бременност жената често изпитва хрема, неразположение и други прояви на остри респираторни инфекции. И в такава ситуация няма нищо изненадващо. В крайна сметка имунитетът й е отслабен. За да се избегне инфекция и усложнения, е необходимо да се следват редица прости препоръки:

 1. Трябва да бъдете внимателни и да се опитате да не се свързвате с болни хора..
 2. Няма нужда да посещавате места, където се събират много хора: градски обществен транспорт, театър, кино, обществени институции, където има голям риск от заразяване с инфекция.
 3. Не пренебрегвайте добре познатите и прости превантивни мерки.
 4. Проветрявайте стаите в къщата и правете редовно мокро почистване.
 5. Бъдете повече на открито, практикувайте добра хигиена и консумирайте повече витамини. Това ще доведе до резултати. Свежият въздух ще ви помогне да подобрите настроението си.
 6. Гаргара на гърлото и носа, често мийте ръцете си.

Важно е да запомните, че е по-добре да се опитвате да избягвате болестите през всичките 9 месеца, отколкото да се справяте с последствията им по-късно..